13.02.2013 г.

ПРОИЗХОД НА БЪЛГАРСКИТЕ ПОГРЕБАЛНИ ОБРЕДИ


В далечното минало всеки народ е имал своите вярвания и ритуали. На мъртвите се е оказвала почит, давани са дарове и т.н. В отделните области на Европа отношението към починалия е било различно. Благодарение на особеностите в обичаите, археолозите са в състояния да определят какъв е произхода на човека, чиито останки те са намерили.

Обърнем ли вниманите на погребалните обреди на нашите деди ще срещнем интересни неща. Рашо Рашев, Димитър Овчаров, Иван Богданов и др. са проучили бита на старите българи и са писали за ритуалите им. Не е тайна, че предците ни са жертвали кон в гроба на благородник (некрополи в Нови Пазар, Вичене, Иванча, Портовое, Сивашовка). 

Проблем в случая е това, че нито Рашев, нито Овчаров не споменават една важна подробност. Става дума за факта, че конско жертвоприношение се среща на Балканите още през Бронзовата епоха.То е типично както за северните, така и за южните траки.
 

Конят е заемал важно място в живота на най-древните балкански жители, поради тази причина благородното животно е било жертвано и полагано до мъртвия си господар. Не трябва да забравяме свидетелството на Омир за конелюбивите траки. Важна подробност е и това, че Тукидид нарича северните траки ипотоксоти - конни стрелци.

Благодарение на средновековен летописец знаем за друг необичаен обред на дедите ни. Анонимен стар автор разказва, че след битката пред Верзиникия, идвайки пред стените на Константинопол Крум пожертвал много хора и животни. Обичая да се жертват военопленици и животни на кладата на паднал в боя благородник срещаме в Илиада. Когато Ахил погребва своя роднина Патрокъл, наред със загиналия боец в огъня са хвърлени хора и добитък.

Присъствието на мирмидонски ритуал при старите българи показва, че Йоан Малала е имал право да твърди, че българите от негово време са потомци на водените от Ахил Пелеев бойци. В Късната Античност дедите ни отвоюват Македония (където дълги векове преди това е живял Ахил). За присъединяването на Македония и съседните й земи към останалите ни владения, Анастасий Библиотекар споменава, че това станало по силата на родовото право, т.е. на дедите ни се е гледало като на древен, изконен собственик на тези територии.

При нас българите съществува и друг погребален обред споменат в Илиада. Евгений Тeодоров пише за обичая да се изравят костите на дедите, да се измият с вино и да бъдат поставени в църква за известно време.

При погребението на Хектор неговите близки поливат горящите кости с вино, после ги поставят в златен съд, който бива положен във вече готова гробница (навярно семейна гробница-храм).

От Троянската Война до времето когато този български обичай е документиран има около 3200 години. В обществото са навлезли много промени.С приемането на християнсквото се слага край на кремацията. Древните храмове- гробници биват изоставени, но на тяхно място се издигат църкви. Ние обаче сме запазили същонстта на трако-троянския обичай- костите на починалия се измиват с вино и се поставят на свещено място. През ново време това място е църквата.


Могилата край с.Старосел, Пловдивско, храмът в нея е датиран V век пр.Христа

За особен тракийски ритуал разказва и Херодот. Бащата на историята споменава, че след като бъде издигната могила над гроба на благороднник, се започвали (военни) игри, а на победителя се давала награда. Същото се наблюдава и при погребението на мирмидона Патрокъл. Неговия роднина Ахил Пелеев организира игри, а победителите получават различни ценни предмети.

Всеки от нас, който е запознат със старобългарския език знае за присъствието на думата тризна. Днес тя вече не се използва и е забравена, но в миналото значението й е било – борба, състезание, подвиг, погребален обред.

Заслужава да се споменат и каменните баби. Става дума за каменни статуи на хора, с които се е изразявала почитта към мъртъвците. Според унгарския учен Геза Фехер тези антропоморфни паметници са донесени от Далечния изток от старите българи.

Вярно е, че в Азия се срещат паметници от този вид, но е редно да се спомене и факта, че те се срещат много по-рано на Балканите, още през шесто-пето хилядолетие преди Христа. Това е една изключително важна подробност, която в не бива да се премълчава защото така се създава изкривена представа за реалността.


"каменна баба" от Каменната епоха, Румъния, сн.Cristian Chririta 

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d6/2006_0814_Histria_Museum_Neolithic_Menhirs_20060301.jpg/800px-2006_0814_Histria_Museum_Neolithic_Menhirs_20060301.jpg

Когато разгледаме безпристрастно българските погребални обреди виждаме, че те са всъщност продължение на една изключително древна традиция- тази на траките. По различни причини, с течение на времето един народ може да загуби част от духовното си наследство, но трудно ще приеме чужди обичаи защото те не са част от неговата идентичност.

Инстинктивно ние знаем много добре кои сме. Усещаме, че предците ни не идват от далечната Азия, а са потомци на земята откърмила първите царе и герои – траките, чиито корени са те са забележително древни.   



Използвана литература:

1.Р.Рашев, Прабългарите през V-VII век, Орбел, София, 2005;
2.Д.Овчаров, Въведение в Прабългарската Култура, Гутуранов и син, София, 2002;
3.Ст.Ваклинов, Формиране на старобългарската култура VI-XI век, БИД, Изд. Наука и Изкуство, София, 1977;
4.Й.Андреев, АлПантев, Българските Ханове и Царе от Хан Кубрат до Цар Борис III, Исторически Справочник, Издателство Абагар, Велико Търново, 2004 ;
5.И.Богданов, Прабългари, Прозиход, етническо своеобразие, исторически път, Народна Просвета, София, 1976;
6.Г.Ценов, Кроватова България и покръстването на Българите, Златен Лъв, Пловдив, 1998;
7.Г.Фехер, Ролята и Културата на Прабългарите, Значениетона прабългарската и старомаджарската култура в изграждането на цивилизацията на Източна Европа, Библиотека Елбеген, Издателска Къща Огледало, София, 1997;
8.Thucidydes, The Peloponesian War, transl. R. Warner, Penguin Books Ltd, Harmondsworth, 1972;
9.The Illiad of Homer, transl.T.A.Buckley B.A., Henry.G.Bohn, London, MDCCCLI;


45 коментара:

  1. Цял научен труд си написал, неуморим си. И до сега българите уважават много своите мъртъвци, няма народ, който да има толкова празници, посветени на тях, наречени задушници. Съботите също са наречени на тях. Поздрави!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Верно е Невена, ние българите храним дълбоко уважение към мъртвите си. Това си е продължение на тракийския култ към прадедите.

      Поздрави!

      Изтриване
    2. Г-н Серафимов неолитното население на Балканите не е тракийско и също имат почит към мъртвите, факт. Не внушавайте вашите предчувствия на останалите българи. Достатъчно сме омешани генетически и културно.

      Изтриване
    3. Не е факт анонимни господине, не е факт, а вярване и то неправилно. Преди около 30 години е доказано по научен път, че като цяло траките са потомци на населението обитаващо земята ни през Неолита. За справка:

      “Zusamenfassed ist zu zagen das die Thraker nach anthropologischen Hinweisen Hаuptsächtlich eine einheimlische Bevölkerung darstellen, deren Wurzeln im Neolithicum Stecken.” - P.Boev, S.Tscholakov, Die Abstammung der Thraker nach Anthropologischen Angaben, Dritter Internationaler Thrakologischer Kongress, zu ehren W.Tomascheks, 2-6 Juni 1980, Wien, Bd.1, Swjat, Sofia, 1984, z. 316.

      Изтриване
  2. А тази простотия с тракийските идиотщини наистина ми е трудно да я разбера.
    Целият свят се раздира от мизерия и несигурност, но тук се събрали някакви френетично- шизофренични елементи, които си мерят тракийските пишки.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Трудно е казваш?!
      Целият свят гладува, казваш !
      Ти защо не се запишеш в някоя МИЛОСЪРДНА организация,
      та да си уплътниш времето някак, а не да ръсиш простащини тук?

      Изтриване
    2. Приятелю, анонимния е нашия познат от blog.bg простоват човечец aristotelis. Пуснал е около петдесетина коментара с псувни, от които хамалин ще се изчерви...наложи се да ги махна.

      Факта, че наближава времето когато българите ще си получат заслужената слава кара aristotelis да трепери. С аргументи той не разполага, само псувни, ругатни, простотии.

      Това може, това прави...какъвто човека, такива и думите му...

      Изтриване
    3. Lubomir Spassov 19.032013

      Blagodaria za ogromnia trud , koito ste polojili , bulgarite imat nujda i triabva da znaiat istinskata ni istoria , skrivana ot vekove.
      Za men Vie ste naroden buditel i posiatoto ot Vas shte dade rezultat.
      Pojelavam Vi ot surce zdrave ,dulug jivot i produljavaite vse taka v blagorodnoto delo.

      Изтриване
    4. Благодаря Ви за добрите думи!
      Броят на будителите расте, а от това по-хубаво няма!:)

      Изтриване
    5. Поклон пред делото на СПАРОТОК! Неуморен, въпреки подмятанията и "академичните доводи" на критикарите. Защото сме позволили да забравим корените си! Защото продължаваме да се кланяме и да угодничим на по-силните. Една стара нашенска традиция е да се делим, воюваме по братски и да се мразим.Затова величието ни в миналото, постепенно се е превърнало в мизерия в настоящето! От големия тракийски народ на балканите сега има разпокъсани, мразещи се държавици. Защото не можем да се обединим около една кауза, с изключение в някои критични моменти...Тази ни черта е допуснала гърците да ни обясняват, как Тракийско море и южна Тракия са тяхни, да си присвоят античната ни история, Турците ни завоюват по същата причина. Истина е, че имаме народносни черти, които са причината да истрадаме историята си и да сме това, което сме сега!
      Да, храним дълбоко уважение към мъртвите си! А уважаваме ли живите? Как се отнасяме помежду си?
      Съседска завист или злорадство, подчертан индивидуализъм и липса на общност, предателство, нихилизъм, негативизъм - това са нашите демони. Това е причината да сме в това положение!
      Политиците да не са ни внос от вън? Те са нашите бивши съседи! И какво се случва, когато им се даде власт? - Основно работят за себе си!
      Масово народа мрънка и с основание, но в същото време стотици села запустяват, а земята незасята подивява и внасяме 80 % от храната си! Къде е прословутото ни трудолюбие? Глад има в Африка, защото няма вода, а ние в най- плодородната земя в Европа мизерстваме. Кой точно ни е виновен?--- Отговора ми е прецизен -"Другите!" Гърци, римляни, византийци, турци, сърби, фашисти, комунисти, цар, ДПС, СДС, ГЕРБ - за всичко имаме оправдание!
      За това е важно да погледнем в историята и да намерим и проумеем причините за настоящето и особено за бъдещето! Няма да има бъдеще ако не си вземем поука!

      Изтриване
    6. Г-н Митев, политиците ни не са внос от вън, но получават инструкции от вън. Някои даже правят презокеански полети, за да получат инструкции.

      Негативизмът и злорадството никога не са били типични черти на българина, те бяха насадени изкуствено у нас.

      Изтриване
    7. Прав сте, че ни помагат, но ние се поддаваме.

      „От Искъро по длибоко нема.
      Оти да се косим, като че ми мине.
      И сам да съм у магазино, пак че се прередим.
      Я не сакам на мен да е добре, я сакам на Вуте да е зле.
      Че си запалим къщата, та да изгори на Вуте плевнята.
      Колко и да ме съдят, пак не мое ме осъдят колко я съм крал.
      Най обичам га ям и га спим, а най мразим га плащам.
      Одим на работа да си починем, а дома че си го отработим.
      Как и да се въртиш, гъзо ти че е се отзад.
      Га имам спешна работа, легам да спим. Ако е спешна, другите че я свършат, ако не е – начи не е спешна.
      Га ми се работи, седам и чекам да ми мине.”

      Това не е от вчера!

      Изтриване
  3. Да Павле, казваш: " ...ние българите храним дълбоко уважение към мъртвите си. Това си е продължение на тракийския култ към прадедите."

    Така е, защото е много древно! Ето какво казва Херодот за дедите ни:

    Herodotus, The Histories, Book 2, chapter 52,

    section 1
    Formerly, in all their sacrifices, the Pelasgians called upon gods without giving name or appellation to any (I know this, because I was told at Dodona); for as yet they had not heard of such. They called them gods (1) from the fact that, besides setting everything in order, they maintained all the dispositions.

    (1) On the supposition that θεός meant “a disposer,” connected with θεσμός, τίθημι, etc.

    section 2
    [2] Then, after a long while, first they learned the names of the rest of the gods, which came to them from Egypt, and, much later, the name of Dionysus; and presently they asked the oracle at Dodona about the names; for this place of divination, held to be the most ancient in Hellas, was at that time the only one.

    section 3
    [3] When the Pelasgians, then, asked at Dodona whether they should adopt the names that had come from foreign parts, the oracle told them to use the names. From that time onwards they used the names of the gods in their sacrifices; and the Greeks received these later from the Pelasgians.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дал си хубав цитат, а това е хубаво аристотел да го прочете - From that time onwards they used the names of the gods in their sacrifices; and the Greeks received these later from the Pelasgians.

      Изтриване
  4. Ние като "дошляци" на Балканите,трябва да сме благодарни на византийците,че са ни дали земя под аренда и все още не са поискали обещетение от нас, за безчинствата които сме вършили в Северна Гърция по времето на Втората Световна Война, като васали на хитлеристите. Отгоре на всичко ни хранят и спасиха половин България от гладен геноцид и мизерия. А ние лаем,като неблагодарни кьопеци.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не ние, а ти Аристотелис или BG-681 си дошляк от дравидкото племе, минало през Етиопия, стигнало до Египет и ИЗГОНЕНО от
      там. Нали знаеш, че от ДРАВИДСКОТО коляно са и ЦИГАНИТЕ !

      Изтриване
    2. Пропуснах да ти напомня, че "византийците" се появяват в писанията на германецът Йеронимус Волф (Hieronymus Wolf)
      в творбата му „Corpus Historiæ By*zantinæ” от 1557 г.,
      през 1648 г. в „Corpus scriptorum historiæ Byzantinæ” и във френската „Historia Byzantina” от 1680 г.,

      Преди тези дати, в целия западен свят се използва "Imperium Romanōrum", а ние БЪЛГАРИТЕ казваме - ИРИ, Източна Римска Империя.


      Изтриване
    3. Купон е тук :)
      Иша Кръстьо да ни е на помощ! Тез съветски учени са ми дошли до гуша!

      Изтриване
    4. Аристотеле, защо казваш -ние. Нали на лични съобщения в blog.bg ме плашеше, че си гръцки евреин...защо се пишеш на българин тогава?

      И между гърци, и между евреи има хубави хора, но за теб, за най-голямо съжаление не мога да кажа нищо хубаво...

      Изтриване
  5. Лекция по-История за Студенти използван в София
    в СУ "Св. Климент Охридски"
    ДРЕВНА ГЪРЦИЯ - митове и легенди, древногръцки философски школи, Платон, Сократ и Аристотел
    Митове и легенди

    Ще говорим за цивилизацията, чиито културен продукт до голяма степен сме и ние - разбира се, става въпрос за Древна Гърция.
    Тя не само дава името на Европейския континент, но е основополгагащата сила на онази културна и историческа слава, която стои в основата на европейския дух.
    Митологията на древногръцката цивилизация е коренът на велики общочовешки принципи, които ръководят човечеството отвъд времето и пространството. Днес тя се изучава и в училище, а всеки от нас използва в ежедневния си речник десетки думи, произлезли именно оттам. Връщайки се назад във времето, заедно с древните гърци, ние тръгваме да откриваме света, и учудващото е, че се срещаме с един духовен свят, който е неотделим от нашия. Този факт за пореден път потвърждава вечността на гръцката максима, че мярката за всичко е човекът.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. aristotelis, с безкрайно повтаряне на стари заблуди можеш да залъжеш само наивните хорица:)

      Името Европа не е гръцко, това е древна област на Тракия. Самия мит за Европа няма нищо общо с гърците. Кадъм е определен като финикиец, но самите финикийци са смесица от пеласги и ханаанци. До това заключение са стигнали Г.Херн, Вл.Георгиев и др.

      Името на основаната от Кадъм Thebes няма обяснение на гръцки.Някои изследователи свързват Thebes с тракийските Deva, Deba...

      Ролята на гърците в оформянето на европейската култура е силно пресилена.Трако-пеласгите дават на европейските народи азбуката, знанията нужни за организираното земеделие и скотовъдство, обработване на желязо и т.н.

      Не трябва да забравяме и това, че трако-пелазгите са основателите на гръцката култура. Това се признава и от някои честни стари автори като Алкидамант, който твърди, че тракиеца Орфей е създателя на азбуката.

      От работите на Платон разбираме, че тракийските лекари обучени от Залмоксис са били много по-способни от гръцките и са имали по-дълбоки знания.

      Страбон пък разказва за въвеждането на елевзийските мистерии в Атина от тракиеца Евмолп, на когото е кръстен Евмолпия (Пловдив).

      Траките са тези, които са дали музика на гърците. Първите музиканти са Орфей, Тамир и Лин...те са траки...

      Траките са дали богове на гърците. Дионис, Бендида и др. са тракийски богове...

      Благодарение на асимилирането на група траки през ІІ хил.пр.Христа, гърците се сдобиват с добри бойци. С разреждането на тракийската кръв обаче се губят воинските качества на гърците.

      Тит Ливий нарича гърците най-долния човешки род, годни само за роби. Около пет века по-късно Прокопий твърди, че гърците са страхливи и негодни за военна служба...

      Това са фактите...

      Най-големия талант на гърците е да се инфилртират в обществото на другите народи и да лобират умело за собствените си интереси.

      Изтриване
    2. Драги Anonymous от 16.02.13, 12:47 - с Вашите "лекции", пуснати тук и там, копи-пейст, под всяка тема и постинг, десетки пъти тук. Ту благи, ту цинични, ту "научни"... Но едни и същи в отрицателството си. И то изказано на български... Впрегнете тази деструктивна енергия в гръцки съвременни форуми и я превърнете в градивна.

      Партенонът, който е най-значимият храм в Акропола, посветен на богинята Атина е от 447- 432 г. пр. Хр, а светилището в Делфи, водещият религиозен култов център на Гърция е от около 5, 6 век пр. Хр, където са се провеждали и питийските игри. Интересен произход има името Делфи - от гръцката дума „матка” говорещо за древната почит към богинята на земята Гая. Този култ в древна Гърция е от около 8 век пр.Хр., времето на делфийския оракул. А откога е култът към Тракийската богиня-майка - нашият домакин, така дълготърпелив към Вас, ще Ви обясни по-добре. (Писал е цяла разралотка в Блог. бг.)

      Тракийските мегалитни светилища по нашите земи са от 14 век пр. Христа, а скалните мегалитни гробници на владетелите ни, в близост до светилището на Дионис са от незапомнени времена. Нашата земя е родила първите царе на Европа, които са почитали Слънцето, така, както са го почитали в древна Троя. Да не забравяме, че Ахил не е грък и че Одисей е живял по времето на воинът Ахил! Нашите предци не са дошли от никъде. Били са и ще бъдат тук. Аполон, богът на слънцето е наричан още и „Пито”- името на крилата змия питон, която според митът трябва да е убил в Делфи. Ето ги горе змиите, открити в българските земи и датирани 9 век преди Христа. Запознайте се. Ето я и змийската гривна от най-старото злато на планетата - символ на царска власт! Ето го ковачът-демиург - жрецът-цар от Варненският халколитен некропол...Ето ги фризовете меандри със змийските глави, където по лицевата плоча има и барелефи с царска символика от одриската изобразителна традиция и хилядите други артефакти, за които пише и Карол Шкорпил в трудовете си още през 1925 г., – много от които днес разбити на пух и прах, макар и не напълно заличени и унищожени.

      И все пак, защо капризът на историята и цивилизациите позволи най-старото технологично обработено злато на планетата да изплува от недрата на България – във Варненския халколитен некропол и в Хотница? Защо не го откриха в Елада? И продължават да никнат дълбоко от паметта на земните пластове нови и нови доказателства и артефакти. Когато историята говори чрез своите неоспорими памети и боговете и философите като Вас, млъкват, драги.

      Преди броени месеци екип от учени и една от водещите световни новинарски агенции – BBC, провъзгласиха във филма си, че в България е открит най-старият град в Европа. Не в Гърция – в България. Защо не го откриха в Гърция? Реторика, г-н Аристотелис – не се пънете да ми отговаряте. Повтарям, когато артефактите проговорят, останалото е мълчанието на историята. Винаги многозначително.

      Изтриване
  6. Браво Павле невероятно силен постинг! Силен е, че показваш истинската българска история. Истината за България. Тя нашата история е като от оная приказка за Златка под ръждивото корито.Току що гледах и слушах по БНТ Палми Ранчев, треньорът на националите по бокс. Страшно ми хареса казаното, че българина ще оцелее, въпреки нашето леко вмирисано общество на шаяци, на цървули и на партенки, което изпитва остър недостиг на истина. Прав е Палми Ранчев, че "една от трагедиите на обществото ни е недостиг на истина." А ти я даваш като на длан, с пълни шепи гребеш истина. Поздрав за това!
    Стамен

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Стамене! На мен също ми хареса изказването на Ранчев. Прав е човека, обществото ни страда от липса на истина...остра липса.

      Дарбите на народа ни са огромни, но системата пречи те да се развият и оползотворят. Системата само създава условия за духовен, интелектуален и физически упадък...Слава Богу много българи намират сили да се измъкнат от матрицата! А още по-хубаво е, че броят им расте.

      Поздрави!

      Изтриване
  7. Олимпийските богове май са малко по-стари от гръцките, след като най-старите некрополи на Балканите са по нашите земи. И след като не могат да се похвалят с древни светилища като Тракийско мегалитно светилище Бегликташ, съградено 14 век преди Христа и продължило да бъде светилище 5 век след Христа! Или с Перперикон, Родопското светилище на Дионис от 8 век преди Христа... Колко далече сме от истините за народа си. Ние сякаш спим. Добре че имаме сънародници като теб, да ни изтръгват от сивите ни сънища. Все по-безпаметни!
    За първи път чувам, че Крум прави такова жертвоприношение пред пред стените на Константинопол... И то точно, както е описано от Омир. Не, ние определено не идваме от Азия, ние винаги сме били тук. Създали сме Европа, бранили сме я. И няма как да не оцелеем. Само трябва да научим кои сме наистина.
    Блестящ постинг, Павка! Беше удоволствие да прочета. Благодаря ти.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти и аз Надя! Харесвам много думите на Христос - Ще познаете истината, и истината ще ви направи свободни!

      Истината за миналото ни ще събуди националната гордост. Един горд човек е способен да извърши чудеса. Враговете ни са знаели това и са се погрижили да изкривят историята ни, да ни залъжат, че сме били постоянно роби...Това не е верно, робът не се бунтува, бунтува се подтиснатия, който не може да живее без свобода. Нашия народ никога не е бил роб! Били сме окупирани, ограбвани, избивани, но не сме се превърнали във безволева маса лишена от памет и достойнство. Възставали сме отново и отново и отново...за ужас и удивление на враговете ни.

      Именно тази сила, която е типична за българите ще ни помогне да преживеем и поредното зло.

      Поздрави!

      Изтриване
  8. Lubomir Spassov

    Pozdravlenia Pavel za blagorodnoto delo, v koeto si se vpregnal!
    Bulgarite imat nujda ot istinata i triava da poznaiat istoriata si osobeno dnes , kogato vsichki cennosti sa srinati i cari edna duhovna nishteta za sujalenie v goliama chast ot naroda.
    Nishto ne me e bolialo taka , kakto vijdaiki v chujbina sunarodnicite mi da se sramuvat , che sa bulgari, bez samochuvstvie i s chuvstvo za malocenost.
    Silno viarvam , che posetite semena ot teb i drugite rodolubci , kato teb shte pomognat izkluchitelno za nacionalnoto samochuvstvie i subujdaneto na edin narod , koito niakoga e bil "naroda , koito imashe vsichko , koeto pojelaeshe"!
    Pojelavam ti ot surce krepko zdrave i vse taka neumorno da produljavsh v razkritiata za bulgarskata istoria

    ОтговорИзтриване
  9. Мен също ме е боляло да видя хора, които се срамуват от произхода си...а ние няма от какво да се срамуваме, напротив имаме безброй поводи за гордост!

    Слава Богу, благодарение на действията на различни хора истината за нас българите започна да излиза на повърхността. Все повече сънародници се гордеят, че са българи!

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  10. Sparotok ,
    Към обредите по погребенията може да допълня и още някои които си мисля че има връзка не само с християнството но и със старите погребални обреди на траките.
    Какво ще кажеш за старите кръстове вписани в кръг? Като гледам по-горе скалните огнища , се сещам че баба ми не винаги носеше свещи на гробища а въглени които поставяше в основата на кръста в специално издълбани малки огнища и хвърляше само тамян . Спомних си и за обреда на третия ден след погребението да се опалва гроба - на четирите краища на гроба се поставят вретена ,между тях плътно в кръг се поставят кълчища и се запалват , с огън и след това гъсто се сади чесън. Не ви ли прилича това на грижа за живите , да се пази здравето им от разлагащата се плът?

    Не зная за кой път пиша , все не излизат писанията ми , дано това види публикация и отговор който ми е интересен .

    rorikabc.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Причината да не виждате ваш коментар, ако той не съдържа обидно или нецензурно съдържание и ако не е чужд на темата на предоставената от автора на блога публикация, Е единствено в погрешното попълване на цифровия формуляр на думата за проверка. Тази опция, както виждате е премахната за максимално улеснение на дискутиращите.
      (администратор)

      Изтриване
    2. Rorica, благодаря ти много за интересните сведения!Тези особености не ми бяха известни, поради тази причина не мога да дам коментар относно значението им.

      Старите кръстове вписани в кръг са остатък от древния култ към слънцето. По принцип и кръга, и кръста са слънчеви символи. Подобни кръстове се срещат най-често в Ирландия, Скандинавия и България.

      Изтриване
    3. Още за погребалните ритуали които си спомних
      Гроба се прелива задължително с вода и вино , не с ракия. При покойника в гроба се поставят старите му дрехи и принадлежности за хигиена. - огледало , самобръсначка, сапун , ... някои дребни инструменти които са му били необходими за работата му. В петата на покойника се забива игла - за да не се "оплъти"
      На гробища се ходеше , по-рано , 40 дни всяка сутрин.Ако някой не може да ходи се носеше камък на гробища при погребението и се връщаше в къщи . На него се палят всяка вечер свещи от не изгорелите при погребението ., при смрачаване.След погребението не се плаче и не се обръщаш назад към гробищата.Жалейките , кърпи , ако сте получили на погребението за "сянка" не се внасят в къщата а се оставят да пренощуват на вън една нощ. В стаята където е починал се оставя лампа да свети 40 дни. Смята се че покойника през тия 40 дни се връща в къщата и трябва да му е светло.. Огледалата в къщата се покриват с кърпа през тия 40 дни. За третия ден след смъртта го казах по-горе. На 3-тия, 7-ия , 20 ден се прекадява храна и се разнася на хора.На 40-тия ден се равни гроба. . Сигурно това последното си го знаете.
      Душата на покойника напуска тялото след 40-тия ден.. На гробища не се ходи безразборно а се ходи само на годишнините от смъртта и на съответните празници на мъртвите - задушниците.
      Знаете ли , че дядо казваше че излят цимент , узрява , добива необходимата твърдост пак за 40 дни. .Толкова дни се полива с вода за да не се пука.. Това се сетих , ако се сетя още нещо ще пиша.Стига да не досаждам.

      Rorika

      Изтриване
    4. Rorica, изобщо не досаждаш, дори напротив - даваш интересни сведения, които безспорно ще са от полза.

      Ще ти бъда благодарен и за бъдещи допълнения, данни и т.н.

      Поздрави!

      Изтриване
  11. В нашия край пък, (планинци сме) гробът се прелива с изворна вода и с червено вино. Винаги се носи жито, мед, вода, червено вино, погача, тамян и свещи. Още докато е здрав или млад човек, така, както се приготвя чеиза на девойката от малка, така и всеки се приготвя за срещата с отвъдното. Заделят се настрана нови, хубави дрехи, по възможност необличани и никога не се докосват. Ритуалът по изпращане на покойника е измиване, парфюмиране с любимия му парфюм, обличане със заделените нови дрехи и обувки. Загръща се в ново родопско одеяло или китеник и задължително се покрива с везано покривало с образа на Христос, което може да се закупи и в църква. Оттам нататък дните се знаят от свещеника и се спазват, като на всички отредени дни се канят най-близките хора на покойника и сродниците, да го почетат - и в църква, на гроба и в къщата му. На четиридесетия ден след произнасяне на молитва на гроба и отслужване в църквата, се канят гости в дома на покойния и ако са пости - поднасят се постни блюда, ако ли не, това, което починалият е обичал. Но отново задължителни са обредните хлябове - погачите и виното и меда.На гостите се поднасят дарове в памет на починалия. Сервизи, дрехи, изящни предмети, везани кърпи..., които хората, когато се разотиват, отнасят в домовете си и така си спомнят, поменават човека. Винаги и на гроба се раздава за паметта му. Тялото на покойния е неприкосновено. Не се посяга над него! Всякакви остри предмети са забранени от канона. Дори вилиците дни след погребението се избягват, а храната, която се поднася за помен е с лъжици.Свещите се изчакват да догорят на гроба от респект към паметта на човека, преди да си тръгнат почелите го. Цветята са от особена важност всеки път, когато поднасяме почитания към напусналия. Това е накратко ритуалът по нашия край.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Ви много за споделеното! Разказали сте изключително интересни неща!

      Наскоро американски учени изследваха остатъците от храна от тракийските погребение. Установено бе, че при помена са се използвали хляб, мед, вино, готвена леща и овче месо...същите неща, които се използват и днес при помен.

      Между другото поманата е призната официално за тракийско културно наследство.

      Поздрави!

      Изтриване
  12. Kato gledah snimkite mi napravi mnogo silno vpechatlenie barelefa na Trakijskiya Konnik. Analogya s Apolon, kojto sled tova biva priet kato obraz za Sv. Georgi na kon kojsto s kopie probozhda drakon.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Eлица, Аполон е без съмнение впечятляващ бог, но той едва ли би могъл да се отъждестви с Тракийския Конник, който все още бива почитан под паравана на Св.Георги.

      Изтриване
  13. Zdraveyte, Sparotok. Blagodariq za interesnite publikacii! (Izvinete latinicata mi). Dnes 4etoh za frenskiq grad Bugarach Spored Wiki imeto proizhojda ot Bulgares (Bougres ili Bourges), ime davano na pred6estvinicite na Katarite. Kakvo e mnenieto vi? S uvajenie.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Няма съмнение, че българските богомили, наречени още катари са изиграли огромна роля в историята на цяла Европа. На някои богомилското движение не се харесва, но аз лично смятам, че, ако богомилите не бяха разтърсили църквата, християнството би загинало.

      Изтриване
  14. Zdraveyte, Sparotok. Blagodariq vi za bezcennite (za men) va6i publikacii. I prostete latinicata mi. Vyv vryzka s obredite sled smyrtta na blizyk, svekyrva mi zakovava6e pironi v 4etirite krai6ta na pome6teniqta na ky6tata.

    Tezi dni mi popadna i edna publikaciq za grad Bugarach vyv Franciq (kydeto sym). Nali si spomniqte isteriite okolo kraq na sveta na maite? Ta tam se stekoha hiliqdi hora, poradi osobeniq klimat na planinata. A Bugarach (spored Wiki) e ot bulgare (bougres ili boulgres) s koeto ime sa nari4ali Katarite. Na6eto vliqnie e navsiqkyde. Privet i smelost!

    ОтговорИзтриване
  15. Относно обредите след смъртта: сега си спомних, че баба ми, след като дядо почина, не ходи 40 дена на гроба му, но дълго време преливаше камък (или кермидка) с вино и палеше свещ в стаята, където той почина. И това е мъдро - това е прагматизма, според мен, който помага да се спази обичая, без да се робува на буквата.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Eдин обред може са си има местни, регинални варианти...важното е да се пази!

      Изтриване