24.03.2013 г.

АНТИЧНИ ТОПОНИМИ СЪДЪРЖАЩИ ИМЕТО НА БЪЛГАРИТЕ

Доста са старите исторически извори, в които българите биват отъждествявани с народа наричан от римляни и гърци с името "траки".Това правят Св. Йероним, Л.Дякон, Д.Хоматиан, Н.Грегора, Н.Хониат, Фулко, Зонара, Й.Цеца, Й.Геометър, Й. Кантакузин, М.Гавала, М.Аталиат, Л.Халкондил и др. В продължение на повече от 1100 години дедите ни биват отъждествявани с мизи, пеони, трибали. Това са все народи, които са обитавали Балканите и съседни на тях територии от незапомнени времена.

Въпреки тези данни, противниците на теорията за местния ни произход вярват, че старите българи са късни пришълци от Азия. Твърди се, че сме се установили в Европа едва през Ранното Средновековие. Ако това отговаряше на истината, то авторите работили през Античността нямаше да запишат топоними съдържащи името на нашите деди. Фактите обаче показват, че такива топоними съществуват и не са никак малко. Просто една определена група изследователи предпочита да не им обръща внимание, все едно не съществуват.

Нека да обърнем поглед към далечното минало. Във Фригия е локализиран град Балгатия. По една, или друга причина той не е споменат от траколозите. Нямам сведения и лингвистите подлагали на тълкуване топонимите в Мала Азия да са дали някаква етимология за Балгатия. Каква ли ще да е причината за това?

В съседната на Фригия Мизия срещаме град  Балкея (Балгея). Старият автор Димитър Хоматиан разказва, че в дълбока древност дедите ни са обитавали земите край Олимп (малоазийска Мизия), но (през ІV век преди Христа) са прогонени от войската на Александър Велики. В по-късни времена българите се завърнали и със страшна сила отвоювали земите си:

“…европейските мизи, които народът обикновено знае и като българи. Те били  изселени  в  старо време от военната сила на Александър от разположения край Бруса Олимп към Северния океан и Мъртвото море, а след като минало много време, със страшна войска преминали  Дунава и завзели всич­ки съседни области: Панония и Далмация, Тракия и Илирик, а и голяма част от Македония и Тесалия.”

На Балканите срещаме също топонима Бургарама. Той няма обяснение нито на гръцки, нито на латински, или пък някой друг език. В старите извори името на дедите ни е представяно не само като Βουλγαροι, но и като  Βουργαροι,  следователно  Βουργαραμα може да се разгледа като Βουλγαραμα- Българомъ.

На юг от Бургарама-Българомъ и се среща топонима  Балагрос, или по-точно Балагър. Това е и име на планина. Напълно е възможно тя да е наречена по име на тракийско племе. Все пак има Венетски Алпи, Сарматски планини, чиито названия са вдъхновети от народностните име венети и сармати.

Предците ни са обитавали и Панония. Йоан Зонара и Йоан Цеца сравняват дедите ни с тракийското племе пеони, като бива обяснено, че пеони и панонци е едно и също нещо. В Панония срещаме град Болгум, а преди около 2000 години там Плиинй Стари разполага народа белги. До ден днешен никой не е обяснил къде са изчезнали тези белги и как на тяхно място мистериозно се появява народ с подобно име – българи.

Едва ли някой ще отрече, че град Пеща в Унгария  (територията на старата Панония), е българско селище. Името се обяснява на български език, в това няма спор, но Пеща не е ново име, по времето на Клавдий Птолемей - 90-168 г. селището и познато под названието Pessium. 

Според официалните теории, по това време българите би трябвало да са някъде край Памир, Тибет, или Алтай, но ето, селище с българско име е регистрирано в Средна Европа преди около 1900 години. В същия регион е и град Болгум, а по-рано е споменато племе с име белги, но това явно не вълнува изследователите на миналото ни.

Още по- на запад, в Галия срещаме топонима Блато Булгиум, а в Британия, в земите на белгите (народ с име като това на панонските белги) е локализиран Вента Белгарум, позната и като Вента Булгарум. В областта, в която е Вента Булгарум са намерени монети, на които е изобразен старобългарския знак IYI.


 
              http://www.acsearch.info/images/5_m/47121.jpg


Това разбира се не е случайно. Келтските легенди разказват, че белгите са били познати и под името болги. Те били могъщ, мъдър народ носещ закони и справедливост. На благородници от рода на болгите се приписва цивилизоването на Ирландия. Споменават се даже лични имена на болгите. Най-интересни са тези на Умор, Гостен и Телчиу

Те отговарят на старобългарските Умор, Гостун, Телец. А най-интересното е, че авторите на келтските предания посочват с точност прародината на болгите. Това е Тракия, от там народа на болгите бил тръгнал на запад по времето на цар Кир – VІ век преди Христа.

Тези болги не само изиграват важна роля в оформянето на културата на ирландците, но и дават името си на една западноевропейска държава - днешната
 Белгия. Живеещите там фламандци и валонци са по-късни поселници.

Недалеч от Галия, на територията на Испания също се срещат следи от предците ни. Преди известно време испански учени намериха древно посвещение към божеството  Тутела Болгенс

Тутела означава защитник, защитница, а Болгенс бива тълкувано като болги-етническа група, която е обитавала Северна Испания преди около 2200 години. В региона обитаван от мистериозните болги, на епиграфски паметници са регистрирани имена като Баба, Суро, Сура, Котизо, Любеус. 

Пак в Испания, в друг древен писмен паметник срещаме Болгондизи. Дали това е населено място, или става дума за родово име е трудно да се каже. Преводачите - Birks, Richardson, Rodger не дават подробна информация. 

Виждаме, че векове преди Аспарух името на българите е разпространено от Фригия до Британските острови и от Галия до Испания. В такъв случай е неуместно предците ни да бъдат наричани азиатски пришълци заселили са на Балканите едва пред Ранното Средновековие.

Все още ли вярва някой, че ние българите не ме потомци на древен, балкански народ, който е колонизирал много земи по време на Античността?




 Използвана литература:


1.А.Мошев, BOLGAR Тайните на Нашия Произход, Атеа, 2015;
2.Ал.Милев, Гръцките жития на Климент Охридски, БАН, София, 1966;
3..Ангелов, Образуване на Българската Народност, Наука и Изкуство, 1971;
4.Г.Ценов, Кроватова България и Покръстването на Българите, Златен Лъв, Пловдив, 1998;
5.Pliny, Natural History, Books 3-7, transl. H.Rackham, THE LOEB CLASSICAL LIBRARY, Harward University Press, London, 1999;
6.W.Smith, Dictionary of Greek and Roman Geography, illustrated by numerous engravings on wood, Walton and Maberly, Upper Gower Street and Ivy Lane, Paternoster Row, John Murray, Albemarle Street, London, 1854;

7.Cannon U.J.Bourke, Pre-Christian Ireland, Browne & Nolan, Dublin, 1887;


49 коментара:

  1. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Истината може да е под носа ни, но когато вниманието ни бива отвличано с глупости ние няма как да я видим...

      Изтриване
    2. “Mусагети“ми напомния много на племето “Масагети“!

      Изтриване
    3. Този коментар бе премахнат от автора.

      Изтриване
    4. Масагетите са народ обитавал Средна Азия. Марцелин ги идентифицира с хуните.

      Музагет е епитет на Аполон...

      Изтриване
    5. Това което пишеш е вярно, но изхождаш от частното към глобалното. Всички са Саки и се различават по вида на шапките според Дарий. Балканите са Шкодри, а скитите са Сака Парадая.

      Траки няма има огромен масив от Саки. Но това същото което казваш и ти. Всички са траки - което е вярно, но обърнато на обратно.

      Изтриване
    6. Скудра е само малка част от Тракия, не цялата й територия.

      Названието сака парадрия се използва за скитите. Сака парадрия означава скити живеещи отвъд морето (Черно море).

      Изтриване
  2. Спароток и иранската теория ще увисне и ще се сгромоляса с гръм и трясък. Продължавай да отваряш очите на хората и бъди уверен-все повече хора проглеждат. Приятна вечер.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Иранската теория няма основа, тя се поддържа само с упорито повтаряне на измислици...

      Ние българите сме умни хора, лесно виждаме истината, но ни трябва база за сравнение.

      Поради тази причина се опитвам да представям информация, която други предпочитат да пренебрегнат.

      Изтриване
    2. Правилно Павка! Истината излиза наяве вече, лека полека!
      Нашата "прародина" не е някъде си надалеч, а е точно тук в България на Балканите от оно време! Българските земи са на почти целия Балкански п-в и Причерноморския район, дори до Цариград на Босфора и част от Западна Мала Азия; цяла днешна Гърция, Сърбия, Унгария, Румъния, Черна гора, Босна, Косово, Македония! ;)

      Изтриване
    3. За много хора ще звучи странно това, че нашите стари земи са били десет пъти по-големи от днешните, но пък това е истината.

      С нас започна цивилизацията, без нас няма как да продължи :)

      Изтриване

  3. ".... Все още ли вярва някой, че българите не са древен, тракийски народ:)"
    Спароток, по-голям наивник от Вас не съм срещал.
    Това е от днес в "ДНЕВНИК"
    6-та снимка: <>

    ИМПЕРИАЛИСТ

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наивност е това да се вярва, че траките - най-големия европейски народ се се изпарили безследно.

      Наивност е да се вярва, че траките, които са дали най-способните императори на Рим, са били незначителен народ в Късната Античност.

      Наивност е при наличие на над 10 исторически извора определящи българите като траки, да се мисли, че дедите ни са пришълци.

      Слава Богу аз съм преодолял тази наивност още преди 25 години :)

      Изтриване
    2. Да, в този смисъл не сте наивник, но мисълта ми беше, че е наивно да си мислите, че има видима реална промяна в историческото съзнание на Българите.
      6-та снимка:По стар български обичай историко-етнографският комплекс "Фанагория" във варненския квартал Аспарухово отпразнува Тодоровден с демонстраци по езда. През цялото време посетителите на историко-етнографски комплекс "Фанагория" имаха възможност да разгледат възстановките на прабългарските юрти и да се докоснат за миг до традициите на дедите ни.

      Изтриване
    3. Прощавайте, но ми е трудно да схвана какво точно имате предвид с - "наивно да си мислите, че има видима реална промяна в историческото съзнание на Българите".

      Промиването на мозъци и насаждането на заблуди съществуват от край време.

      Не след дълго всеки ще се смее на жалките опити на малка група хора да изкриви историята ни. Всяка лъжа е до време.

      Изтриване
  4. Денчо Балев28 март 2013 г. в 18:16

    Здравей Павле, не се познаваме лично, но отдавна следя публикациите ти и разпространявам идеите ти, в които искрено вярвам, всред свои близки и познати. Разбирам умората ти защото се сблъсквам с такова неверие и сарказъм, че е трудно да го опишеш. Интересното е, че всред чужденците срещам по голямо разбиране и интерес. Скоро разговаряс с индиец от кастата на брамините. Оказа се, че добре познава Махабхарата и произхода на неговата каста от северните народи довели до разцвет на индийската култура. Руснаци и украинци с интерес приемат тезата за произхода на славянството от черноморската цивилизация. Наскоро един чуваш направо заяви, че е българин, но според него тяхният натурален език не съдържа думи от сегашният български.Интересна ми бе тезата на един Ирландец, че в държавата им се изучава за връзката им с древните траки. Моля те, да ме образоваш малко повече относно трако-келтската връзка. От прочетеното в интернет за келтите останах с впечатление, че те са носители на черноморската култура и я разпространяват в Западна Европа независимо от факта, че са пребивавали твърде малко по нашите земи.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Денчо!

      Трябва за кажа, че в чувашкия език има български думи като ясак-двор...Чувашите не са ни роднини, но са били под влянието на дедите ни.

      Трако-кимерийци създават келтската Халщатска култура. Трако-кимерийци са били аристокраци ята на келтите векове наред.

      В ирландските легенди се споменава за идването на народа болги от Тракия по времето н цар Кир - 6-ти век преди Христа.

      Виж тези мои стари статии, в тях има интересни данни:

      БЪЛГАРИ В ИРЛАНДИЯ – МИТ, ИЛИ НЕУДОБНА ИСТИНА ?

      http://sparotok.blog.bg/politika/2011/01/09/bylgari-v-irlandiia-mit-ili-neudobna-istina.664407

      ТРАКИТЕ В ГАЛИЯ, ИЛИ ПРОБУЖДАНЕТО НА ЗАПАДА

      http://sparotok.blog.bg/politika/2010/04/22/trakite-v-galiia-ili-probujdaneto-na-zapada.533247

      Изтриване
    2. Траки е прякор, даден от враговете на БЪЛГАРИТЕ. Целта е да се прекъсне Българската ни родова памет. Незнаейки древното си и славно минало, Българите нямаме опора против гръцките домогвания и преиначавания на нашата история, обичаи, религия, богове и т. н. Нямаме опора и против експанзията на разни мними доброжелатели, които ни натириха да търсим великите си предци в дън- горите тилилейски, пардон алтайски.
      Нашите родни гъркомани, пишат за траките каквото им наредят, но ето какво пише в „Гръцко-БЪЛГАРСКИТЕ” речници:
      1. трак-уплах, стес,страшилищe, колики
      2. трака-трошачка;сблъсък,парзитизъм,прося,изпросвам
      3. тракадорос- просяк, курварин
      Близко e до ума, че “Траките са изчезнали” от Българските земи, точно както са изчезнали и гяурите, 15 века по-късно.
      “Прабългари” е изкуствено създадено название, публикувано за първи път от
      българския «учен» Петър Мутафчиев през 1943 г. ...

      ИМПЕРИАЛИСТ

      Изтриване
    3. Не мисля, че траки в началото е имало същите значения както и днес. Някои автори смятат, че траки е гръцкия вариант на дерзики -дръзките...

      Изтриване
    4. То "някои автори смятат" и, че огромният древен град Фанагория - една от столиците на БЪЛГАРИЯ е кръстен на името на Фанагор, световно неизвестен грък.

      ИМПЕРИАЛИСТ

      Изтриване
    5. Цялата легенда за бежанеца от персийските орди, гръка Фанагор, живял в VІ в. пр. Р. Хр. и основал града според академичната наука, e написана от византийския църковен писател, оратор и архиепископ, Евстафий Солунский 1115-1193г., позоваващ се на някой си, живял 15 века преди него, гръцкия писател - Ариана от ІІІ в. пр. Р. Хр.
      По тази логика, източник за историята може да бъде и летописеца Велизарий, или поп Алигорко, за които пък научаваме от писателя Антон Дончев.

      ИМПЕРИАЛИСТ

      Изтриване
    6. Не се наемам да коментирам по този въпрос без да го проуча...

      Изтриване
    7. За да бъде победена лъжата за нашия произход, трябва да се атакува в някое слабо звено.
      Удобно за атакуване е името на древната ни столица „Фанагория”, а в същност ПАНАГЮРИЩЕ. Името на български означава място на което се правят панагири/панаири.
      Фанагурис, е голямо търговско средище до 10в. от Р. Хр., а според редица учени, най-голямото открито до сега в причерноморския регион.
      Именно „Фанагурис”, а не Фанагория, Фанагура и т.н. Прокопий Кесарийски пише:
      „...Два други неголеми града, наричани Кепа и Фанагурис от древността са подчинени на римляните и такива бяха и в мое време....“
      ИМПЕРИАЛИСТ

      Изтриване
  5. Райков: Строежът на паметници на български герои в Скопие показва, че сме братя с македонците..........със славяните в Република Македония ние сме братя,
    Позицията на България за Македония не е остра, тя е просто европейска. Това заяви служебният премиер и министър на външните работи Марин Райков пред Би Ти Ви. По думите му единственото, което иска София от Скопие, е общата история да не разделя двата народа.

    "Всички българи знаят – със славяните в Република Македония ние сме братя, ние споделяме една обща историческа памет, имаме с тях споделени езикови традиции. Самият факт, че днес се строят в центъра на Скопие толкова много паметници на видни български национални герои, потвърждава това нещо", заяви Райков.

    По думите му единственото искане на България е тази обща история да не разделя двата народа. "Това, че в миналото сме били толкова близки, се дължи на факта, че сме били едно и е нормално днес тази общност в миналото да не ни разделя. За мен това е много важно", каза той и допълни, че е важно българи и македонци да могат да седнат на една маса и заедно да честват общата си история.

    Служебният премиер говори и за българската позиция за "Хизбула", като подчерта, че при положение, че не може да се постигне пълен консенсус сред европейските партньори за мерките, които трябва да бъдат предприети към организацията, "не е България тази, която ще оказва някакъв натиск или ще притиска партньорите с някаква настоятелност".

    Той отбеляза, че разбира притесненията на българите за това, че страната е подлагана на натиск по чувствителната тема и заяви, че това е "един голям упрек към политическата клас". "Можете да бъдете убедени, че аз не подлежа на такъв натиск. Интересът на моята нация, на моя народ седят над всичко", подчерта Райков.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. НИКОГА НЕ СЪМ СЕ СЪМНЯВАЛ, ЧЕ МАКЕДОНЦИТЕ СА НАШИ БРАТЯ!!!

      Изтриване
    2. със славяните в Република Македония ние сме братя, ние споделяме една обща историческа памет, имаме с тях споделени езикови традиции............... ТОВА ЗНАЧИ ЧЕ И НИЕ СМЕ СЛАВЯНИ, ТАКА ЛИ?

      Изтриване
    3. В книга 7 Страбон обяснява, че гетите говорят същия език както и мизите. Тези мизи са наречени в по-късни времена българи, а гетите са наречени славяни, както предава Теофилакт Симоката.

      Съюза на българи и славяни е де факто съюз между гети и мизи.

      Понеже венетите- деди на словени, словаци, чехи, поляци и др. са говорели език сроден на този на гетите -славяни, то и венетите биват наречени славяни.

      Това се знае добре от специалистите запознати с житието на Свети Колумбан, в което срещаме -...земите на венетите, които са наречени и славяни...

      Във фредегаровата хроника е казано нещо подобно - славяните -венеди...

      Първоначално името славяни е важало само за гетите. Описанието на земите на славяните съвпада с това на гетите. Обичаите на старите славяни са тракийски, имената на старите славяни са тракийски, титлите на старите славяни са тракийски.

      Пак напомням- само поради близостта в езиците чехи, поляци и др. са получили името славяни, преди това те са се наричали венети.

      Повечето хора не знаят тези неща и страдащи от посттоталитарен синдром поздскачат във въздуха чувайки името славяни...а де факто създателите на комунизма са и най-големите славофоби...по и това повечето хора не знаят...

      Изтриване
    4. Те са не само наши братя, а наши сънародници.

      Изтриване
  6. Още едно обяснение за СЛАВЯНИТЕ :)

    Понеже недобросъвестни хора спекулират с названието славяни трябва да се уточни, че дедите на поляци, чехи, руснаци и др. не са взели участие в съюза на Аспарух. Не са участвали и в битките с римските легиони, не са заливали и покорявали Гърция. През VІ-ти век предците на поляци, чехи, руснаци и др. са носили названията венети, венеди, венди и са обитавали днешните си земи, а не Балканите.

    Истинските славяни са старите гети-древен тракийски народ. Те са обитавали земи от река Днестър до Шварцвалд и от изворите на Висла до делтата на Дунава. Свободните гети наречени славяни сключват съюз с Аспарух и така бива извоювана независимостта на Дунавска България. Понеже името на гетите–славяни е станало най-известно, то всички народи говорещи сродни езици получават след време името славяни. Родственост и идентичност обаче са две различни неща, това трябва да се осъзнае добре!

    По същия начин се поражда и названието германи. Корнелий Тацит обяснява, че по начало името германи е важало само за едно племе. Чак след време всички други хора говорещи близки езици получават името германи. Днес шведите се считат за германи в езиково и културно отношение. Това обаче не означава, че Гай Юлий Цезар се е сражавал със викинги (дедите на шведите). Не бива да се сместват поняния от линвистиката с имена на исторически народ.

    Това, че немски и шведски са от една едикова група не ни дава право да припишем немската история на шведите и обратно. Макар да имат едни корени, това са два различни народа със съвсем различни заслуги в историята. Дедите на немците влизат в историята преди около 2100 години, докато дедите на шведите се споменават векове по-късно.

    Точно така стои въпроса и със славяните. Старите славяни може да са говорили сродни езици с вендите обитаващи Полша, Русия, Чехия и т.н. но имат съвсем различна история и съвсем други обиталища.

    ОтговорИзтриване
  7. Старите славяни може да са говорили сродни езици с вендите обитаващи Полша, Русия, Чехия и т.н. но имат съвсем различна история и съвсем други обиталища.....Пълни Глупости!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Казвате - пълни глупости...Това ли са ви единствените аргументи, с които искате да оборите казаното от мен :)

      Изтриване
    2. Мисли на Конфуций:

      Лудият се оплаква,че хората не го познават, а мъдрецът - че не познава хората.

      Да не говориш с човек, с когото може да се говори, значи да изгубиш човека; да говориш с човек, с когото не бива да говориш, значи да губиш думите си. Умният човек не губи нито човека, нито думите си.

      Изтриване
    3. Вие твърдите че магарето може да лети. Това не означава че аз трябва да се занимавам с вашите глупости, разбрахте ли? Много се съмнявам!

      Изтриване
    4. За да бъдат разбрани някои неща се изискват непредубеденост, добри познания и поне средно ниво на интелект...Няма ли ги тези условия е все едно да преливаш от пусто в празно:)

      Изтриване
    5. Ивайло Димитров17 август 2015 г. в 23:47

      По повод летящото магаре😆😆
      Факт че четеш форума доброволно...никой не те кара да се занимаваш с неговите глупости
      Факт че има една истина и тя е различна от тази в учебниците(още помня розови стрелки описващи нахлуване на прабългарите на балканите по атласите )
      Факт ... неистово желаеш да научиш истината както всички нас но главицата ти не може все още да приеме фактите 😆😆😆

      Изтриване
  8. Относно ''белгите са били познати и под името болги''.

    Четох в предишен постинг, че името белги, блегури, балакрий означава сияен, благороден, мъдър. Разбирам, че това е взето от Старобългарската дума - ''blagъ'', която е равна на прото-Индоевропейската - bheleg ( светя, блестя) и -bhel (блестящо бяло).

    Освен блестящ и сияен думата -bhel има и значението на надувам, издувам, набъбвам. От нея прозилизат следните думи:

    - bolr from Old Norse "tree trunk" (ствол на дърво)
    - bolle from Middle Dutch "tree trunk" (ствол на дърво)
    - bulas from Proto-Germanic ''bul'', ''buller'' (кръгъл, кръгла форма);
    - bolla from Old-English ''pot, cup, bowl'' (гърне, чаша, купа)
    - bolgaim from Old-Irish '' I swell'' (набъбвам, подувам се); ''blath'' (цвят, разцъфвам); ''bolach'' (пъпка); ''bolg'' (торба)
    - bulder from Middle-English ''boulder'' (речен камък, заоблен каменен блок)
    - bula from Old-English; boli from Old Norse; bulle from Proto-Germanic (бик, добиче)

    думи произходни от ''bul'' (кръгъл) - Баски етимологичен речник

    - bular (гърди) от belar (чело); belaun (коляно)
    - bulko (вдъхновение, идея) от buru (глава) + ko
    - bulda (папа, папски) от bula

    - balent (храбър, смел) = roman valent
    - balentia, balentria (стойност) = roman valentia
    - balio, balore (стойност) = roman valio
    *прото-Индоевропейски корен *wal (силен); Old English wealdan "to rule" (управлявам), Old High German -walt, -wald "power" (сила), Old Norse valdr "ruler" (владетел), Old Church Slavonic vlasti "to rule over" (владея), Lithuanian valdyti "to have power" (имам сила), Celtic *walos- "ruler'' (владетел).

    думи произходни от ''bel'' - Баски етимологичен речник:

    - bela (плавам) = spanish vela
    - belagile (вещица) от belar (трева) и gile (създател, творец)
    - belai (ливада) от belar (трева)
    - belain (коляно) = belaun
    - belaize (попътен вятър) от bela (плаван) и aize (вятър)
    - belamika (врана, гарван) от bel (черен) и pika (сврака)
    - belar (трева) от berar/bera (меко растение)
    - belarluz (прасе) от belarri (ухо) и luze (дълъг)
    - bellari (ухо) от beharri и belar (чело)
    - bele (гарван) от bel (черен)
    - belots (грачене) от bele (гарван) и otz (звук, шум)
    - belun (неясен, мътен) от bel (черен)

    - blai (вода, море) от latin planu (равен)
    - blanko (цел, мишена, кръгъл щит) или (празен)
    - bola (купа)
    - bolo (камък)
    - bolu (мелница)

    Мисле, че ''Българин/Българи'' започва точно с часицата /бел/бал/бул/бол/бъл/, което значение е трудно да се определи. Може да означава както светъл, ярък така и кръгъл, равен, черен, разширяващ се, плаващ или произлизащ от ствола на дърво...

    Втората частица ''гар/гарин/гари'' е възможно да произхожда от Гръцкото ouros "watchman" (пазач) от Βούλγαρος, което е сходно на прото-Индоевропейския корен *wer- ''to cover'' (покривам), като например:
    - *war- from Proto-Germanic "to warn, guard, protect" (предупреждавам, пазя, защитатавам)
    - weren from Old High German '' "to authorize, warrant" (разрешавам, гарантирам)
    - warant from Old North French ''protector, defender'' (защитник, пазител)
    - waron from Frankish ''to guard'' (защитавам)
    - waron from Old High German ''take care'' (пазя)
    - garer from Middle French ''shelter, to shelter'' (подслон, приютявам)
    - garage from French (подслон, гараж)

    Така като гледам повечето думи Българите ще да са пазители на на светлината? дървото? тревата? морето? Трудно е да се каже ;)

    http://www.etymonline.com/
    http://projetbabel.org/basque/dictionnaire.php?q=b
    http://www.utexas.edu/cola/centers/lrc/ielex/X/OCS.html
    http://www.utexas.edu/cola/centers/lrc/ielex/PokornyMaster-X.html

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Защо е нужно да се търси етимология на народностното ни име с помоща на други езици? Думите ни благ, бял, бел дават достатъчно информация.

      Изтриване
    2. Aз се чудя защо хората остават с впечатление ,че втората част от думата е "ГАР/ГАРИ" ,като има имена на толкова народи завършващи на "АР/ АРИ" -хазари ,авари и т.н. Мисля ,че тази наставка "Арии" идва от старото име на Тракия - Ария и показва произход.

      Изтриване
  9. Един интересен цитат:

    Bel and Nebo. The Pagan Gods of Babylon

    ''Bel (/ˈbeɪl/; from Akkadian bēlu), signifying "lord" or "master", is a title rather than a genuine name, applied to various gods in Babylonian religion. The feminine form is Belit 'Lady, Mistress'. Bel is represented in Greek as Belos and in Latin as Belus. Linguistically Bel is an East Semitic form cognate with Northwest Semitic Ba‘al with the same meaning.''

    И една доста интересна картинка: http://www.isaiah666.com/bel_nebo_gods_babylon.htm

    ОтговорИзтриване
  10. Ето и един интересен цитат:

    Bel and Nebo. The Pagan Gods of Babylon

    ''Bel (/ˈbeɪl/; from Akkadian bēlu), signifying "lord" or "master", is a title rather than a genuine name, applied to various gods in Babylonian religion. The feminine form is Belit 'Lady, Mistress'. Bel is represented in Greek as Belos and in Latin as Belus. Linguistically Bel is an East Semitic form cognate with Northwest Semitic Ba‘al with the same meaning.

    Early translators of Akkadian believed that the ideogram for the god called in Sumerian Enlil was to be read as Bel in Akkadian. ''

    И енда интересна картинка: http://www.isaiah666.com/bel_nebo_gods_babylon.htm

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бел, Баал едва ли е божество на Ориента, по скоро е въведен там от балкански преселници.

      Изтриване
    2. Замислих се за този Баал, въпреки че не съм много запозната с божеството.

      Бях, чела преди за траките, които вярвали, че всичко лошо и добро в човека оформя самия човек, или по точно за човека достигнал познанието няма добро или лошо. Целоста на човека е да бъде и добър и лош, а това го прави божествен. Така траките не са се борили против злото а са го приемали като част от целоста на човека.

      За Баал:

      ''Етимологията на главното мъжко финикийско божество (общесемитско b’l; на иврит: בעל или באל —- Баал, Балу, Ваал —- букв. когнат «бог, благ, владика, велик», «стопанин, Господ или господин») се явява епитет на «бог, владика» на цяла родствена група богове и бог на домашното огнище (градоначалник) на древните западни семити. Също така, по-всяка вероятност произходно, се явява божество в/на асиро-вавилонската етнокултура, откъдето е пренесен култа във Финикия, Ханаан и Сирия като гръмовержец (съответства на древногръцкия Зевс), бог на плодородието, водата, войната, небето, слънцето и останалите основни култове в/на мъжкото начало. ''

      Няма да обсъждам от къде произхожда Баал, за мен той е божество като Зевс и всички останали.

      В баския етимологичен речник, който посочих в предния си коментар има и следните думи:

      - bilaun/bilen (земеделец)
      - bildots (агне)
      - билдур (страх)
      - bilgur (мухъл, влага)
      - bilhas (голота)
      - bilkur (среща)
      - bilo (коса)
      - bilosik (гол, непокрит)

      Повечето от тези думи (както и тези от предшния ми пост) са свързани с функциите на божеството Баал (да владее, да пази, да всява страх, да носи плодородие, да носи вода/влага нужно на земеделието, да владее морето, птиците, растенията), а също и изглежда, че доста баски думи с наставкате бал, бел описват човешкото тяло и форма.

      Относно знака IYI, който го има в много народи и религии, забелязвам следното: има централна фигура (човек), на който от двете страни стоят два пазителя (в зависимост от религията те са англели, змии, лъвове, глигани, бикове, или друго), а над главата на човека има полумецес, а вътре в полумесеца слънце. Каква е символиката? Божеството или човека (закрилян от силите) владее слънцето и луната т.е владее светлината и мрака т.е владее доброто и лошото т.е той е върховния Бог.

      В баския език ''бел'' означава черен, а в латинските езици и славяснки езици ''бел'' означава ''бял''. Но дали най старата форма на бел всъщност не означава и двете, защото Бел или Балл е бог, който владее светлината и мрака т.е Бел е както черен, така и бял.

      За да не си помислите, че се опитвам да всея някаква религиозна идея ще призная, че съм атеист и не вярвам в религии.

      Но тук въпроса е следния: Българското име толкова ли е старо и божествено колкото звучи? И ако е така, защо го превеждаме само с думите бял и сияен след като едно истинско божество би следвало да владее и мрака и тъмните сили. Затова името българи може да има и други значения. Като кажем ние Българите сме най светлите, най белите, най мъдрите, най сияйните хора направо си звучи като чиста дискриминация. Значи ние сме добрите, а другите които не са толкова бели и сияйни са лошите или незаслужаващите? Защо се делиме от другите народи и искаме да докажем, че ние сме най-добрите? Защо просто не кажем, че ние сме стар народ със старо наследство, който може да бъде съпоставен с най-старите цивилизации.

      Спрете да гоните тази Арийска амбиция, която нищо хубаво няма да ни донесе!

      Бъдете просто Българи, чисти, добродушни, и мъдри!

      Поздрави!





      Изтриване
    3. Баал е по-скоро свързано с тракийските думи балайос-силен и бален-цар. Те от своя страна са сродни на стблг. болий, велий - голям, велик. Сродни са гр. βέλτερος- по-добър, лат. valent, valentis- силен, санскр. balin-силен.

      Хубаво е когато коментирате тук да коментирате това, което съм казал аз, а не вижданията на други хора. Аз не мога да нося отговорност за вижданията и изказванията на хора, които не познавам...

      Преди време Тони Блеър нарече англичаните - the best people in the world ...това дискриминация ли е?

      Според Мит Ромни Америка не трябва да се съобразява с другите, а да владее......това дискриминация ли е?

      Има народи, които в своите писания се наричат върховни, а всички останали народи са плюнка......това дискриминация ли е?

      Изтриване
  11. Точо Минков16 март 2014 г. в 12:10

    Има цвете, Paeonia, на бългаpски БОЖУP = БОГУP? С божуpи по тpадиция се укpасяваха училищата в Дупница на 24 май.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Думата божур наистина е свързана с Бог, самата дума Бог означава светъл, сияен...слънцето.

      Изтриване
    2. http://likealady.bg/%D0%BB%D1%8E%D0%B1%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%BD%D0%BE/%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4-%D0%B8-%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D0%B2-%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%8F-%D1%81%D0%B5-%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B2%D0%B0%D1%82-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F/%D0%BD-3932

      Изтриване
    3. http://likealady.bg/%D0%BB%D1%8E%D0%B1%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%BD%D0%BE/%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4-%D0%B8-%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D0%B2-%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%8F-%D1%81%D0%B5-%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B2%D0%B0%D1%82-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F/%D0%BD-3932

      Изтриване
    4. Планини с име България има и на територията на Гърция, по-точно в Тесалия.

      Във връзка с народностното име българи, здраво утвърдено през периода IX—XII в., са възникнали редица географски имена с етническия термин българи, които се срещат главно в южните краища на Балканския полуостров и които служат като допълнително доказателство на наличието на българския елемент в тях. Могат да бъдат посочени следните по-характерни примери: λίμνη τοῦ Βούλγαρα, Vulgaria (езеро в Акарнания), Βουλγάρινη (село в Тесалия), Vulgar(is) (поток и планина в Тесалия), Βουλγάρα (връх в Тесалия), Βούλγαρι (село в Халкидически полуостров), Βουλγάρο (село в северозападния край на остров Тасос), Булгариево (село северозападно от Смолян), Βουλγάρικο (местност при Генадио в Епир) и др.

      http://www.promacedonia.org/da/da_5_3.htm

      Да не забравяме и това, че на територията на Турция е регистрирана още една планина с името България - Bulgar Dagh.

      Изтриване