11.05.2013 г.

НЕИЗВЕСТНИ ТРАКИЙСКИ БОГОВЕ



Преди време мой приятел ме попита колко богове са имали траките? Повечето хора са чували за Дионис, Арес, Бендида, Кибела, Залмоксис, Атис, Зеринтия. Те са най-известните, но има още доста. Броят им е доста голям, тъй като дедите ни са били огромен народ и са обитавали обширни територии в далечното минало.


                                            http://kroraina.com/thracia/hb/thracian_hero2.jpg


Благодарение на Херодот, Страбон, Платон и др. ние знаем за известен брой тракийски божества. За други научаваме от посветителски надписи. Ето и някои от имената на по-слабо известните богове почитани от дедите ни в древността:

Ава
Аксиерос
Аксиокерсос
Аксиокерса
Балис
Баргидент
Бистурас
Блегур
Бусбатос
Ветеспиос
Витю
Гениак
Герметита
Дабатопей
Дерзала
Дин
Еагър
Ебистития
Ебро
Ебта, Епта
Еисон
Ейтиозар
Загрей
Залден
Зелан
Земестра
Зенд
Зеринтий
Зудеен
Зумудрен
Кандаон
Канзурен
Каравасмос
Касмил
Кернен
Керсул
Кипселея
Кордиен
Котито
Мамузена
Медузис
Менда
Молодас
Мундрито
Папай
Перкон
Плеистор
Пурмерул
Ранискелен
Рескотурма
Ринкалей
Сабадий
Самазис
Сбелтурд
Свет
Светулен
Солен
Спиндейн
Спинтопурен
Стараскен
Сторен
Стрюмон
Сургет
Суротер
Ямбадула


Това разбира се не е пълния списък. Тук са дадени само около половината от по-слабо известните тракийски богове. След време ще бъдат публикувани всичките открити до този момент тракийски теоними. Крайния брой ще е около сто и петдесет.


                            http://www.orlets-buynovo.com/images/dionis-1.jpg

На пръв поглед имената на тези божества изглеждат странни и чужди. Това си е в реда на нещата. Някои теоними са регистрирани преди около 3700 години, други преди 2500 години. За такъв внушителен период от време всеки език се променя значително. Много думи изчезват напълно от речника, други се променят неузнаваемо.


Въпреки това известна част от тракийските имена на божества са лесно обясними на български език. Балис се тълкува с нашето прилагателно бял. Значението на Витю е живия, даващия живот, етимологията идва от стблг. витати-живея. Залден е стария вариант на златен, Кордиен може да се обясни със стблг. кордъ- меч. Свет и Светулен се обясняват със стблг. светъ, светьлосветлина, светло. Георгиев дава обяснение на Сабадий със стблг. свободъ- свободен. Котито е дълбоко почитаната богиня-майка. Нейното име може да се изтълкува с котило-рожби, котя се-раждамКотито означава раждащата.

Името на Дин – бог на светлината е сравнено от Георгиев с думата ден. Тя обаче си има диалектна форма дин, която се употребява до ден днешен в Пловдивско. Този бог е изключително древен. Смятам, че древни балкански преселници са пренесли неговия култ в Месопотамия и Средна Азия, където респективно той е известен като Дингир и Тенгри. Присъствие на траки в Азия обяснява защо думи като ата-баща се срещат и в речника тюрко-алтайските народи. Ата е древната форма на отець-баща, имаща по-стара форма атикъ (С.Младенов). От тракийската дума ата-баща идват имената на бог Атис, а и на Атила, който е наречен още бич божий.

Религиозни фанатици и външни врагове са успели да заличат голяма част от културното ни наследство и да замъглят съзнанието на народа ни. Въпреки това не са успели да заличат всичко. Книги могат да се изгорят, или подправят. Храмове могат да бъдат сринати, надписите лесно се трошат, но езика не може да се подправи.

Ние българите говорим развит вариант на речта на Орфей и героите от Троянската Война.  Успели сме да преживеем много чужди владичества – персийско, римско, гръцко, турско...Тези подтисници не са успели да ни претопят, нито унищожат защото в нас е заложена искрата на началото. 

Оцелели сме защото сме упорити и силни. Днес може държавата ни да е в упадък, но това не е повод да плачем. Напротив, трябва да гледаме на бедствието като възможност да покажем на света за пореден път какво може нашия народ. Просто е нужно да си спомним кои сме – потомци на старите господари на Европа. На нас ни приляга гордо държание, а не поведение на слуги. Когато приемем ролята си, тогава ще се промени и съдбата ни. Ние сме тези, които ковем бъдещето си!


Използвана литература:

V.Georgiev, La religion Thrace, Actes du Troisieme Symposium International de Thracologie, 1983; 

38 коментара:

  1. Хубава тема, Павка, благодаря ти! Беше ми интересно да прочета. Никога не съм предполагала, че боговете на траките са така многобройни. Имената, които цитираш тук, на най-старите техни божества ли принадлежат или сред тях са и богове на покорени и владяни от траките племена и народи?

    Споделяш, че възнамеряваш да публикуваш всички открити до днес тракийски теоними. Това е крупен труд, прави ти чест. Поздрави за силния постинг!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наде, до сега са известни около 150 тракийски имена на богове. Мисля си обаче, че ще излезат повече:)

      Обществото на дедите ни се е развивало в хармония хиляди години. Това е дало възможност на религията да еволюира и да се обогати.

      Поздрави!

      Изтриване
  2. Интересно, знаете ли кой бог е МУСАГЕН /МУСАГЕТ/?

    ИМПЕРИАЛИСТ

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Музагет е определение използвано за Аполон. Той не е гръцки бог, хетите го познават като Апулунаш, а фригите го наричат Апелен, Абелен. Смятам, че той е и почитания в Норикум Белен - белия, светлия.

      Изтриване
    2. Добре! Е, сега ако може да ми отговорите кои са тези Мусагенци от шопското село Мусагеница, сега квартал на София, ще е много Добре?


      ИМПЕРИАЛИСТ

      Изтриване
    3. Отговора трябва да го дадете Вие. Предложете българска етимология за Мусагеница, или го можете, или не.

      Дайте и свидетелство, че Мусагеница е древен топоним, само с желания не става.

      Тази тема я дъвчем вече няколко години, нека да я завършим.

      Изтриване
    4. Българската етимология на "Мусагеница" е ... МУСАГЕНИЦА. Муса-ген е прякор на бог Зевс, родоначалник-баща на музите. Техният брат Аполон е предводител на музите, т.е. Муса-гет.
      Осъществена е тотална кражба на БЪЛГАРСКАТА ни история и култура.
      Това което научих за Мусагеница е, че там където сега в квартала е "Раковата болница", през 1948-50 г. е било предвидено да се построи Международен комунистически център за обучение на младежки кадри. На това място е имало множество менхири, едни стоящи все още, други паднали. Бригади изпратени от Съюза на народната младеж са ги натрошили и парчетата извозили с камиони, като по този начин са разчистили място за бъдещата строителна площадка... Източникът е баща ми, който е ръководел "разчистването". Мир на праха му.
      С това смятам да завърша темата "Мусагеница".

      ИМПЕРИАЛИСТ

      Изтриване
  3. Поздрави!!! Точно прочетох последната публикация в стария блог и се насочих на тук! Благодаря ти за всичко, което правиш и цялата информация, която предоставяш открито. Това разбиране за нас самите е изключително важно, но за съжаление то е все още твърде далечно за мнозинството в България. За да се настани трайно в съзнанието ни обаче, то трябва да навлезе в образователната система още от най - ранните класове. Кога ли ще видим това да се случва? Мисля, че е време, заедно с многобройните фенове на този блог да предприемем провокации към конкретни историци, да изпращаме информация до министерства и професори, да предизвикваме дебати? Благодаря ти отново!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Данаиле, хубавите неща стават бавно. На мене също ми се иска час по-скоро истината за корените на народа ни и за заслугите на нашите деди да излезе наяве.

      Съпротивата обаче ще е жестока, истината за българите ще смачка престижа на тези, които са се кичели с нашето наследство. В този блог имам около 800 коментара, от тях над 300 са заплахи и псувни...Прави си изводите.

      Другия проблем се състои в това, че голяма част от сънародниците ни са с промито съзнание. Тези хора са по-склонни да приемат, че са едно нищо, отколкото да се гордеят с произхода си и да се опитват да подражават на дедите си.

      Политиците нямат интерес да търсят истината. Горд народ не може да се мами и унижава. Гордия си търси правата и се бори неуморно за по-добър живот.

      Ние, обикновените, но и будни хора трябва да разпространяваме истината. Ние трябва да кажем на близки и роднини, че не сме случайни хора, а че историята започна с нас. Ние трябва да обясняваме, че е крайно време да изоставим ролята си на слабаци и е време да се превърнем в това, за което сме създадени - силен народ!

      Изтриване
  4. "глупости и измислици"

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аргументите на анонимните... : )

      Изтриване
    2. ДО АНОНИМЕН - Кое точно е глупост и кое точно е измислица?
      Това, че някому нещо не е известно, не означава, че то не съществува:)

      Изтриване
  5. Интересно под християнските маски на светци колко ли от тези богове всъщност стоят : )
    Между другото, проверявах данни, за които Вие сте писали и се оказва, че в най-енциклопедичното място - Христоматиите по тракология и изворите на Дечев-Кацаров - не пише сведението на Ст.Византийски, че старото име на Тракия е Ария, при все, че в първата христоматия са изброени сведенията свързани с траките на въпросния автор. Сведението на Ст.Византийски намерих много лесно от друго място и е точно такова, каквото Вие сте го предали. Какво им става на тези хора за да пропускат така избирателно факти за материята, за която пишат и работят? Не мога да го проумея...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честно казано аз също не мога да проумея защо важни данни са били пропуснати от определена група учени.

      Подготвям работа, в която ще представя списък със селищата в Тракия. Много имена на градове не бях ги срещал в книгите на уважавани учени.

      Да, за християнските светци сте прав - почитта към някои от тях е всъщност продължение на древни езически култове.

      Изтриване
    2. Има обяснение.
      Четете Иван Лилов -"Освободителни" мисии на Русия и СССР. Доста неща ще ви се изяснят

      Изтриване
  6. Иво Иванов. Г-н Серафимов, преди време бях чел някъде, че праславяните или древните славяни, имали някакъв бог Хорс, май конник, но не съм сигурен. Авторът нямаше обяснение как е навлязла тази дума от праславянски в английски, с етимология на кон, както и изследванията му не бяха открили никакви сведения за контакти между славяни и британци. Загадката се допълва и от това, че славяните излизат твърде късно на историческия небосклон. Според вас славяни е по-новото име на тракийското племе гети, ако не се лъжа. Има, ли накакъв вариант тоя бог Хорс, всъщност да е тракийския Конник, и да е възприет на острова, и ако да, по какъв начин е станало това. Освен това имате, ли данни за тракийско божество Хорс или Хорз, от къде произлиза и неговото значение. Благодаря предварително за коментара.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хърсъ е бог на източните славяни, които са потомци на старите скити.

      Гетите са роднини, но не и идентични на старите скити.

      Името Хърсъ не е сродно на horse - английската дума за кон. Нейното обяснение е не ясно.

      horse (n.)
      Old English hors, from Proto-Germanic *hursa- (cf. Old Norse hross, Old Frisian hors, Middle Dutch ors, Dutch ros, Old High German hros, German Roß "horse"), of unknown origin, connected by some with PIE root *kurs-, source of Latin currere "to run" (see current (adj.)).

      http://www.etymonline.com/index.php?l=h&p=27&allowed_in_frame=0


      Хръсъ, или Хрюс е трако-троянско име споменато в Илиада.

      Хрюс е жрец на слънцето в град Хрюса.

      Изтриване
    2. Трако-троянската дума за слънце е била разбира се позната и на скитите.

      Плиний свидетелства за това, че скитите наричат персите хорсари. Аз лично смятам, че хорсари означава слънцепоклонници, огнепоклоници.

      Персите са били такива.

      Изтриване
  7. Костадин Димов - Похвално Павеле. Апелирам за допълване. Примерно, не виждам боговете на ветровете, като Борей и другите? "...Син е на титана Астрей и на богинята на зората Еос. Неговият произход показва архаичния характер на божеството. Изобразяван е като крилат, дългокос и брадат мъж. Той обитава Тракия, където царят хлад и мрак..." Да съберем и изображенията им http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%B0%D0%B9%D0%BB:Boreas_Oreithyia_Louvre_K35.jpg

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Г-н Димов, аз съм пропуснал не само Борей, но също Стримон, Сдалет...Трудно е в една малка работа да се каже всичко.

      Поздрави!

      Изтриване
  8. Някой може ли да ми каже коя Тракийска богиня се изобразява с риба в ръцете си.

    ОтговорИзтриване
  9. Ирена Янчева2 юли 2015 г. в 14:58

    Вярно е, че ние сме тези, които ковем бъдещето си. Ако ние нямяме качествена самооценка и себеуважение, ние не ще бъдем в състояние да го очакваме от други общности. Богатството в пантеона от божества ми направи силно впечатление; това е много слабо позната тема. Има ли повече съхранени изображения в тази насока ? Наи - сърдечни приятелски поздрави ( Торонто - Пловдив ).

    ОтговорИзтриване
  10. Много ми хареса това:

    "Книги могат да се изгорят, или подправят. Храмове могат да бъдат сринати, надписите лесно се трошат, но езика не може да се подправи."

    Ето защо "Аврамистките" религии ненавиждат "езичниците". Истината е в устните предания.

    ОтговорИзтриване
  11. Павле, препрочетох статията още веднаж - впечатли ме евентуалния краен брой на богове и култови практики към тях, близо 150 тракойски теоними ( твърде значително количество ). Знаието за тях би ли променило религиозно - обредния календар, който е известен за сега, какво ново би могло да се добави в тази посока ? Силно ме впечатли още и етимологията на имената, която произхожда от старобългатски език. Има ли повече сведения относно божеството Дин - Дингир - Тенгри, пренесено от древните траки в Месопотамия и Централна Азия ? До скоро.

    ОтговорИзтриване
  12. Тодор Карапетков9 октомври 2015 г. в 13:33

    Докато са съществували като отделен етнос, траките са имали ВИНАГИ само един-единствен бог и неговото име е БОГ.
    Многото богове и богини, в които те уж са вярвали, са им приписани от гърците и гръцката митология.
    Траките са най-древният народ на Земята и праотци на всички индоевропейски народи. Непрекъснато се появяват нови и нови факти и доказателства в подкрепа на горното твърдение и в скоро време това ще се приеме и от официалната наука.

    ОтговорИзтриване
  13. The article is interesting, but Bulgaria is not the only country to form in the Thracian areal - there's Romania, Moldova, parts of Serbia, Croatia, Ukraine, Turkey, Greece, and Poland too. One should keep it in mind when analyzing deities' names from a linguistic perspective. So the analysis you (or Mr. Georgiev) are proposing is flawed by Slav nationalism. I'm not trying to troll or pick a fight, and I'm only posting as anonymous because I haven't got a blogspot account, I'm just saying that while it's important to know your roots, you shouldn't rely only on local sources, when there' other ones to compare. If you want to contact me, contact me here - http://www.paganspace.net/profile/George590

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. No doubt that Thracians inhabited even Ukraine and Moldova, Babadag and much later Santana-Mures cultures are prove of that.

      Concerning sources - I always try to use as much as possible sources of different origin. That is the right way.

      Изтриване
  14. Здравей, изпращам ти линк към един форум - https://forum.tisitova.com/viewtopic.php?f=16&t=1339&start=0

    Много интересни анализи и снимков материал. Заслужава си да се прочете цялото.

    З. Захариев

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Снимките от Гьобекли тепе са наистина интересни.

      Изтриване
  15. Нямах предвид снимките на Гьобекли тепе, а по - натам постовете на потребител sum - до 18 страница - за Баал, изображенията му и връзката с траките....

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дайте малко повече пояснения - все пак 18 страници с раздумни си е доста материал.

      Изтриване
    2. Здравей, ами аз съм ваш почитател, следя всички материали с интерес. Няма как да преразкажа материалите, защото те вървят със снимковия материал. Хрумна, че и вие можете да прочетете тези 18 страници, и по-специално постовете на потребител "sum". Мисля, че разискваната от него тема, анализите и обясненията звучат много адекватно. Просто искам да предоставя на вниманието Ви тези материали (в темата на "sum") с цел споделяне на информация в името на истината....

      Изтриване
    3. Не нужно да се разказва всичко, достатъчно е да се представи най-същественото. Доколкото разбрах (за жалост нямам възможност да прегледам целия материал) биват правени опити да се свърже името на българите с това на Баал.

      Баал означава силният, могъщият и действително има връзка с трак. дума волинт, която пък е стария вариант на воленте-вол, има връзка и със санскр. балин-силен, могъщ, но според мен българи има връзка със санскр. барга/балга - сияние, искра, лат.fulgor- гр. flegros-пламтящ, flogoo-горя, сияя, а Blekouros/Blegouros е според мен етнически епитет на тракийско божество.

      Изтриване
    4. Не, не само името българи с това на Баал, напротив, темата има друга насоченост. ОК, явно си зает много и не можеш да прочетеш всичко от темата, но поднесените неща са изумителни. Съжалявам много, че няма да прочетеш всички 18 страници. Пак казвам, просто исках да знам, че Спароток е прочел това.... ----- не е нужно това да го публикуваш, но не знам как по друг начин да ти пиша....

      Изтриване
    5. Материалът наистина е много, а браузерът, който ползвам не позволява да отворя бързо всеки линк,това затруднява работата ми.

      Ще те помоля да извадиш най-същественото да го събереш в някакъв документ с линк под всеки фрагмент и да представиш това тук като коментар.

      Така за мен ще е по-лесно да проверя и няма да губя време.

      Поздрави!

      Изтриване
  16. Interesting article, but I have a question:
    In the comments you mentioned there are ~150 known Thracian deities, but you only listed like +\- 70 of them. Where are the rest?

    ОтговорИзтриване