18.05.2013 г.

БЪЛГАРСКО ВЛИЯНИЕ ВЪРХУ УНГАРЦИТЕ


За разлика от нас унгарците са пришълци в днешните си земи. Тези хора идват в Европа през Средновековието. Територията, която обитават е наричана в древността Панония. Името унгарци идва от хуногури – название, което е използвано и за част от дедите ни. Нашите предци са властвали над различни племена в Европа и Азия, като навсякъде са оставяли силен отпечатък от своето присъствие.



                                              http://i.infoplease.com/images/mhungary.gif


Не случайно Геза Фехер нарича старите българи учители на унгарския народ, а също така и хората, които изиграват огромна роля в изграждането на цивилизацита на Източна Европа. Фехер неколкократно изтъква приликите между унгарските дрехи, прическа, обичаи и т.н. с тези на българите. Нащите предци действително са дали много на унгарския народ, в чиито летописи са споменати наши владетели Глад, Салан, Лаборц и Keanus magnus, dux Bulgariae. Последното не е име, а по-скоро титла велик княз ( keanus = kanas = княз) – господар на България.



                                                  изображение на стари унгарци
                                         http://img705.imageshack.us/img705/4797/bsg.jpg


Разгледаме ли българските заемки в унгарския език ще установим нещо много интересно. Макар самите унгарци да са били конен народ, те са възприели от дедите ни думата kanca кобила (явно идваща от кон), pata-копито (явно от пета). Българска заемка е и kard-меч, тя идва от стблг.кордъмеч.

Дълго време ни внушаваха, че дедите ни са степни номади. Странното обаче е това, че унгарците са приели наши думи принадлежащи на уседнали хора:

bab - боб
borostyan -бръшлян
gereblye - гребло
gomba -гъба
kasa – каша
kasza – коса за косене
kaszal – кося
len- лен
kapor-копър
mez- мед
mezsör- медовина
bukk- бук
rozsda-ръжда
zab-зоб

Унгарците са взели от нас също думите szobaсоба, стая, utca-улица, udvar-двор, kulcs-ключ, szomsed-съсед, Старите българи са научили унгарците и на занаяти. Това става ясно от kovacsковач, takacs-тъкач, pek-пекар, хлебар... csordasпастир пък идва от нашата дума чарда-стадо.

Колко дълбоко предците ни са повлияли унгарското общество става ясно от присъствието на основни думи като baty бате, брат, basci бачо, baba баба, акушерка, dada дада ( гледачка), dajka дойка ( гледачка), szolga- слуга, rabszolga- роб, работник, слуга.

Други интересни български думи в унгарския са bagoly -бухал, beszed беседа, разговор, beszel –беседвам, bolha-бълха, csizma чизма ( ботуш), csoda чудо, csütörtök- четвъртък, draga-драг, ценен, glist глист, görbe  гърбав, görbul гърбя се, прегърбвам се, iga-иго, kerek кръг,

Трудно е да се определе кога точно са проникнали тези думи в унгарския език. Носовките в  galamb-гълъб, gerenda греда, szomsed-съсед, gomba гъба показват, че това е станало преди доста векове. Днешните български думи път, пети, месо са звучали в далечното минало като понтъ, пентъ, менсо. 

Възможно е дедите ни да са започнали да оказват влияние върху унгарците още през Ранното Средновековие, но не е за отхвърляне и това, че асимилирайки старото българско население на Панония, унгарците са приели доста от него. 

Някои учени даже предлолагат, че приетите в унгарската държава шекели са останки от хуните на Атила. Не бих се учудил, ако тези шекели са соколотите – името на царските скити – древните господари на Черноморските степи.

Когато и където да е започнало българското влияние върху унгарския език и култура, това е без особено значение. Важно е, че фактите показват ясно що за народ са били нашите деди – хора с богата култура и невероятно силен дух. Не номади с прокъсани кожуси, не диви грабители тормозещи Византия, а установен народ с древни традиции в занаяти и градоустройство.

Малко по малко калта хвърлена по името на старите българи започва да изчезва. Малко по малко Европа започва за разбира на кого трябва да благодари за голяма част от своята култура. Народът ни е изстрадал много, подложен е бил на страшни жестокости, но е намерил сили да оцелее. Ако българина спре да търси помощ от други хора и запретне ръкави, ще се случат чудеса. Не едно и две, а лавина, защото ние не сме случайни хора.

          виждането на Димитър Гюдженов за Златния век на България отразено в картина
                            http://img70.imageshack.us/img70/4689/dimitargudjenov08wl7.jpg

Крайно време е да приемем ролята, която ни допада – тази на силен и волеви народ, който сам кове своята съдба. Сега на нас се отдава възможността да организираме поредното Възраждане на България. Сега на нас ни се отдава възможността да покажем на света, че сме потомци на титаните. Нека постъпваме така, че след време, в бъдещето да казват за нас – Те живяха като Българи!



Използвана литература:

1.Г.Фехер, Ролята и Културата на прабългарите, значението на прабългарската и старомаджарската култура в изграждането на цивилизацията на Източна Европа, ИК, Огледало, София, 1997;
2.П.Коледаров, Политическа география на средновековната българска държава, БАН, Институт по История, ред. В.Гюзелев, София, 1979;

69 коментара:

  1. Аз съм готов да почна от този момент ,животът който живях до този момент е пълноценен в полза за хората.Готов съм да се жертвувам за каузата за Велика България.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Когато човек живее за народа си не е жертване, а само признателност!

      Изтриване
    2. Аз мисля че е крайно време да се водят дебати от първо лице с регистрация,не може някакви анонимници да дават мнения,да спорят и да обиждат,който има мнение да го каже от свое име,не да се крие зад анонимност,затова уважаеми г-н Серафимов улеснете анонимниците да си дават мненията,дори и да спорят аргументирано,но след като са се регистрирали.Не може някакви простаци,хейтъри и малоумници да ръсят глупости тук.

      Изтриване
    3. До известна степен имате право, но аз имам противници, които имат по три фалшиви профила. Лошите хора не се спират пред нищо...

      Изтриване
  2. Немога да се съглася 100%-во, тъй като като думите ,които сте ни дали а общи за масата от славянски народи особено тези с мекото Н ,те пък са да не кажа чисти полски ала доста по-близки до полският отколкото до българският език.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вземете старобългарски речник и ще видите колко носовки има в думите...

      Изтриване
    2. http://www.promacedonia.org/st_ja/index.htm

      Да улесня процеса

      Изтриване
    3. Да улесня процеса.
      http://www.promacedonia.org/st_ja/index.htm

      Изтриване
  3. Чели ли сте "Български хроники" на Стефан Цанев? Там, още в началото, разказва за срещата си с унгарски учен, дошъл да търси гроба на унгарския крал Ракоци, умрял в България. Този човек се оказало, че поддържа хипотезата за близостта между двата ни народа, едва ли не родствена, и не само това-говорил за съществуването на няколко Българии в Европа и Азия-мисля, че посочваше 9 на брой, и естествено отбелязал колко сме заблудени относно съществуването им. Първи том не е в мен, за да цитарам точно и пълно.

    И отдавна искам да Ви питам за едно наименование, посочено в книгата, наименованието "Каран". Във втори том, с.248, Ст.Цанев говори за Червеноводската чета; самият той е от с.Червена вода. Като малък помагал на попа в селото. Един ден попът отворил мраморния кивот до олтара и извадил знамето на Черноводската чета, като накарал бъдещия писател да го целуне, защото преди това било целунато от самия Христо Ботев. Това, което ме заинтригува е надписът на знамето-от едната страна пишело "Свобода или смърт" и изобразен на нея лъв, а от другата-"Каран". Самите четници били наричани Каранци. В забележека под текста Цанев посочва, че Каран е родом от Аргос, митически потомък на Херкъл, основател на Антична Македония.

    От там майка ми се сети за с.Каран Върбовка, което, също като с.Червена вода, се намира в района на Русе. Най-интересното, което прочетох за селото в wikipedia, e свързано с местния манастир и че, освен наличието на някаква лековита вода, се твърди, че "Според местна легенда източно от манастира е заровена каляската на цар Иван Шишман.".

    Аз, от своя страна, с наличието на известно пристрастие :-), веднага свързах наименованието "Каран" със с.Караново, общ.Нова Загора, обл.Сливен, което е известно със своите многобройни могили, от които, за съжаление, само 2 са изследвани от археолозите, а за още по-голямо съжаление другите се "изследват" от иманярите-една от тях на 18м.дълбочина. Та...
    Карановската селищна могила се сочи като една от най-старите праисторически селища в Европа още от 7-мо,6-то хил.пр.Хр. "Тук е проучена изключително важната за периодизацията на праисторията в Европа Карановска култура.""Могилата е наречена „дворец на тракийската праистория"." Тук е открит глинен печат с пиктограми/знаци...
    Източната могила: тракийска гробница от 1-ви в.сл.Хр.с колесница и два коня, наличие на стъклен ритон.
    www.facebook.com/media/set/?set=a.139036326119663.18648.138540836169212&type=3
    Данни за с.Караново има "в турските документи от XV в. с името Кибситли, а през 1607г. - като Кипситли".

    Въпросът ми е дали е възможно наименованията на селата и на четниците да имат нещо общо с въпросния Каран?

    В wikipedia пише следното "Каран (на гръцки: Κάρανος, на латински: Caranus, Karanus, 808 - 777/776 пр.н.е.) е първият цар на Древна Македония през 808-777/776 пр.н.е. и основател на династията Аргеади, наричана още Темениди. Според Диодор той е потомък на Херакъл (Диодор 7, 17.).
    Син е на Аристодамид (цар на Аргос), син на цар Мероп. Прадядо е на Александър Велики по 17 коляно. Брат е на Фидон (или Федон), цар на Аргос.
    Когато баща му умира Каран е изгонен от Аргос от брат му Фидон. Каран oтивa в Делфи и питa оракулa, кoйтo му кaзвa, чe кoзи щe гo вoдят и щe гo зaвeдaт дo бъдeщoтo му царствo. Каран слeдвa стaдо кoзи, бягaщи от буря и тaкa стигa в Едеса в Emathia, Македония. Едеса стaвa нeгoвa столица и я нарича Еге (Aigai от стaрoгръцки: αίξ = кoзa или αιγίς = буря), днес Вергина."

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Каран е и име, което е използвано за българския владетел Крум (според Иванова и Радева ).

      Каран би могло да се изведе от ст.ч-сл. карати- наказвам, или пък карам, т.е. принуждавам. В такъв случай значението на Каран би било - суровият, строгият господар.

      Карам притежава и друго значение - придвижвам, т.е. Каран може да означава и водещ, вожд.

      Изтриване
    2. Aigai не може да е гръцка дума, а е по-скоро тракийска заемка в гръцкия. Херодот споменава могъщото племе агатюрси. Смятам, че значението е ловци на кози...каквито е имало в изобилие в Карпатите.

      Херодотовите агатюрси са агацирите на Йордан, а хазарите, които са наречени и козари... според Г.Ценов.

      Aigai се обяснява със ст.ч-сл. азъно - козя кожа.

      Изтриване
    3. Стефан Цанев с въпросната си история , как някакъв унгарец бил дошъл да търси незнам си какво си , си го е измислил точно този момент, като това и самият той го казва.
      Другото което е важно , че книгите му "Български хроники" меко казано, не са особено исторически коректни.

      Изтриване
    4. Стефан Цанев сам нарича книгите си...поема. Защо не се е задъбочил повече в проучването на историята ни не зная...

      Изтриване
  4. Здравейте,отново.
    Току що гледах на запис интервю със Семир Османагич в "На светло" с Люба Кулезич-откривателят на пирамидите в Босна. Изказа доста интересни неща за пренаписването на историята на Балканите :-) Явно не сте сам в търсенето на истината за тракийската култура, което е радващо.
    http://play.novatv.bg/program/nasvetloslyubakulezich - първото интервю

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Историята на Балканите наистина се нуждае от пренаписване, колкото и да не им се иска това на определена група учени.

      Гледал съм няколко дискусии на Османагич със западни изследователи. Един от техните основни аргументи е, че през Неолита хората по Балканите не са разполагали с инструменти позвояващи им да направят внушителни монументи.

      Такъв аргумент бих нарекъл наивен. Индианците от Централна Америка не са познавали нито колелото, нито желязото и стоманата, но са изградили невероятни пирамиди с помощта на примитивни инструменти.

      Значи за индианците всичко е възможно, но за старите балканци не е...Днес хората могат да сравняват, да търсят информация сами, учените вече нямат монопол над знанията, нямат и монопол над общественото мнение.

      Поздрави!

      Изтриване
    2. Малко Offtopic - Интересно, как хора с такива слаби познания са изградили подобни структури. Как е възможно да не са запознати с елементарното, но да владеят сложното... Какво мислите за теорията за предисторическа напреднала цивилизация, гиганти-титани? Кости са намирани, в България също, за които се смята, че са легендарните Къпинчовци. Край Стара Загора бяха открили общ гроб на 14 индивида с ръст от 197 до 214 см. ако не се лъжа. Чувал съм теория, че в Неолита народ с огромен ръст се е смесил с местните ниски средиземноморци (които били земеделци) и така възникнали предците ни, наречени траки. Което ми звучи меродавно - сега имаме сънародници, които са ниски, имаме средни на ръст, а не са малко и тези по 2 метра.

      Изтриване
    3. Именно, маститите западни учени сочат Босненската пирамида като пример за псевдоархеология.

      Дори да няма монопол върху знанието, то всичко извън свръхконсервативните им среди, невключено в peer-reviewed статии в издания с "high impact" фактор, лесно бива заклеймено като псевдонаука. А за съжаление, мнозинството хора в борбата им за насъщния и останалите си всекидневни проблеми не поддържат кой знае какъв интерес към миналото.

      Тъй или иначе се отклонихме от темата, но тук искам да споделя как се ядосвам всеки път, когато погледна картите за тракийските племена в Пловдивския археологически музей! На днешната ни територия има големи бели петна, а на север от Дунав няма абсолютно нищо отбелязано - какви станаха даките сега?

      Изтриване
    4. Г-н Георгиев, има легенди, според които траките са произлезли от праха на титаните-гиганти.

      Дедите ни са били едри хора, който се храни редовно с богата на протеин храна става едър. Влияние оказват и физическите упражнения, да се върти меч и копие не е лесно. Комбинацията от добра храна и движение може да създаде гиганти.

      Изтриване
    5. Аз се ядосвам за това, че никой не обяснява къде са се изпарили мизите обитаващи земите на север от Дунава...

      Целите черноморски степи са били заселени с траки, включително и Крим. Това е доказуемо археологически, доказателства идват и от епиграфските паметници, а и топонимите...

      Истината обаче е удобна само за българите...

      Изтриване
    6. Точно Павле! Не мога да се начудя как хора с по 2-3 академични титли могат да твърдят 1) че ние българите не сме коренните жители на Балканите, Долния Дунав и земите на сиевер от Черно море и то още от преди последното заледяване, т.е. отпреди повече от 40-45 хиляди години!; 2) че траките изчезнали яко дим небесен точно в 6-и век от новата ера! Това не е академизъм, това е стопроцентов серсемизъм!

      Изтриване
    7. Има една китайска поговорка - Всеки може да се заблуди, но само глупавия упорства в заблудата си :)

      Не съм сигурен обаче, че всичките ни учени са глупави. Имаме талантливи, дори забележителни изследователи от областите на лингвистиката и археологията, но оставам с впечатлението, че тях ги е страх да кажат истината...коети си е разбираемо.

      Сякаш тоталиратната цензура е още жива...или поне са живи тези, които създадоха тоталитарната цензура и все още са си на старите постове.

      Май това е основния проблем...

      Изтриване
  5. Това също е интересна тема http://ydara.com/index.php?option=com_content&view=article&id=2237# :)

    ОтговорИзтриване
  6. Когато и където да е започнало българското влияние върху унгарския език и култура, това е без особено значение.

    Наистина ли е без значение? Дали е едно и също влиянието да е от ранното средновековие или от възраждането?
    Действително има български заемки в унгарския език. Но, цитирания от вас Г.Фехар ги смята за тюркски заемки. Само че това го премълчавате.
    Недоумение буди и присъствието на думата "боб" в речника, който давате. Ноторно известно е, че бобът е американска култура, пренесена в Европа по време на Великите Географски открития. Макар че в интерес на истината, следва да се отбележи, че преди откриването на Америка думата боб е съществувала, но с нея са наричали вид бакла. Този факт би трябвало да бъде отбелязан в статията ви, за по-голяма точност. Малка справка показва, че на унгарски бакла е lóbab.
    Голяма част от думите, които превеждате като примери също са наименования на селскостопански предмети и култури- бръшлян, коса, лен и т.н. Известно е също така, че много българи са работили като градинари в края на 19 и началото на 20 век в тогавашната Австроунгарска империя. Обмислихте ли варианта тези думи да са проникнали в унгарския език с тези селскостопански работници?
    Може и да са български заемки от много по-ранен период, още от ранното средновековие, може и през различни периоди да са привнесени български думи в унгарския език. По мое мнение е най-вероятно именно последния вариант.
    Вие сам твърдите "Трудно е да се определе кога точно са проникнали тези думи в унгарския език." Но, за да има някаква научна стойност статията ви, то трябва да изследвате всички възможни варианти на проникване.Вместо това обаче, вие се задоволявате да изредите няколко езикови заемки и достигате до бомбастичния извод "Важно е, че фактите показват ясно що за народ са били нашите деди – хора с богата култура и невероятно силен дух. Не номади с прокъсани кожуси, не диви грабители тормозещи Византия, а установен народ с древни традиции в занаяти и градоустройство."
    Как от няколко български думи в унгарския език стигнахте до него остава тайни и загадки на вселената.
    Както и друг път съм ви казвал - липсва ви задълбочен анализ на теориите, които представяте, като ги развивате едностранчиво, с предварително зададена теза, към която се стремите да нагодите всички факти.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Прощавайте, но мисля, че сте се объркали. Никоя от посочените български заемки не е тюркска дума. Не ми е известно Фехер да е предлагал думите посочени тук като български заемки в унгарския, това си е мое проучване.

      Това, че думите са стари може да се разбере от няколко неща:

      1. Наличието на носовки в геренда, галамба, гомба.
      2. Наличие на А вместо О в баб-боб, канча-кобила.
      3. Наличие на думи като кард, която съотвества на стблг. кордъ-меч.

      Заблуден сте и за боба, защо не потърсихте информация в интернeт? Определени видове бобови растения са познати от най-дълбока древност на Балканите, в Мала Азия, а дори и Египет.

      Не познавате ли старолатинската дума FABA ? Нейното значение е ...боб.

      Зная за българските градинари работили в пределите на Австро-Унгарската Империя. Наивно е обаче да се смята, че едно незначително малцинство от прости работници ще повлияе речника на унгарците. Човек заема думи предимно от по-развити хора.

      Освен това ленът и бръшлянът са познати в Унгария от най-дълбока древност. Няма данни български градинари да се ги внесли там.

      Благодаря Ви за критичното мнение, ще съм Ви още повече благодарен, ако намерите смелост да се регистрирате в Blogger, да преставите своя разработка и да ми дадете пример на задълбочен анализ, за който сам пледирате.

      Ще направите ли това?

      Изтриване
    2. Извинете, ама за боба мисля, че съвсем коректно написах "Макар че в интерес на истината, следва да се отбележи, че преди откриването на Америка думата боб е съществувала, но с нея са наричали вид бакла." Благодаря за информацията, но съм я проучил преди да напиша горното изречение.
      За Г.Фехер не съм казал, че точно тези посочени от вас думи твърди, че са тюркски. Казвам, че според него унгарците са "изпитали силно българско влияние още в Приуралието, с което се обясняват тюркските остатъци в езика им." Цитатът е от уики.
      Отново ви казвам, че ви липсва пълнота в проучванията. Не че няма български заемки в унгарския, а че не изследвате проблемите в дълбочина, а от няколко съвпадения правите генерални изводи. В една от предните статии само въз основа на няколко прости изображения, решихте, че прабългарите са взаимствали рефлексния композитен лък от траките и говорите за приемственост, а не бяхте наясно, че българския лък е асиметричен. Вие го обявихте за симетричен само въз основа на няколко стилизирани изображения.

      Изтриване
    3. Недоумявам- защо след като знаете за присъствие на дума за боб (а с това и за присъствието на растението в Стара Европа)бе нужно да правите забележка.

      Статията не е за произхода на боба, ако беша така, аз бих бил задължен да дам подробностите, за които Вие настоявате, че са нужни.

      Една подробност - никога не съм твърдял, че старите българи са взаимствали лъка си от траките. Споменах, че траки и българи ползват кривия сложносъставен лък.

      Бихте ли ми представили някакви доказателства, че лъка на старите българи е бил асиметричен. Ще съм Ви безкрайно благодарен за такава информация!

      Имам книгата на В.Йотов - Въоръжението и Снаряжението от Българското Средновековие -VII-XI век.

      Разполагам също с работата на Т.Колиас - Византийски Оръжия, от самосебе си се разбира, че притежавам и книгите на Г.Фехер. На мое разположение са също няколко справочника за стари оръжия.

      Нямам данни обаче за това, че лъка на старите българи е бил асиметричен.

      Изтриване
    4. Забележката е заради пълнотата на изследването ви. Но пък нищо не казвате за другите земеделски термини - възможно ли е да са късни заемни?
      Колкото до лъка, макар че мястото не е в тази тема - вижте тази тема
      http://daobg.com/index.php?showtopic=45328
      както и това
      http://nauka.bg/forum/index.php?showtopic=9746
      Има достатъчно описания и позовавания на източници и археологически находки

      Изтриване
    5. Прощавайте, но във форумите не намерих нищо конкретно. Предположения и догадки има, а също така и изображения на симетрични лъкове.

      Може да не съм прочел внимателно разбира се. Бихте ли подбрали и изпратили текста, в който конкретно се споменава публикация на археолог.

      Изтриване
    6. поискахте да ви дам текст за лъковете - дадох ви. в него имаше позовавания на специалисти, археологически находки, схеми, размери и т.н., но виждам, че не го публикувате. дано все пак ви е бил от полза.

      Изтриване
    7. Не сте давали нищо конкретно, нали това бе причината да Ви помоля да подберете точния текст и да го представите. Вие не направихте това и даже ме упреквате в укриване на информация.

      Ето коментара Ви, къде е точното позоваване на научна публикация :

      Anonymous21.05.13, 15:12
      Забележката е заради пълнотата на изследването ви. Но пък нищо не казвате за другите земеделски термини - възможно ли е да са късни заемни?
      Колкото до лъка, макар че мястото не е в тази тема - вижте тази тема
      http://daobg.com/index.php?showtopic=45328
      както и това
      http://nauka.bg/forum/index.php?showtopic=9746
      Има достатъчно описания и позовавания на източници и археологически находки

      Изтриване
    8. Днес ви писах да погледнете пост 173, както и да разгледате изображението на унгарските конници по-горе

      Изтриване
  7. Здравейте, нещата почват малко по малко да си идват на мястото. Ето една статия:
    http://ydara.com/index.php?option=com_content&view=article&id=2237#
    малък цитат:"Хр. Харман твърди, че думи, които досега са били считани за старогръцки, всъщност са „староевропейски“ и се използват и до днес – камина, маслина, керамика, метал, химн и др. "

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ивайло, идването на истината е нещо неизбежно, нещата ще си дойдат на мястото и то скоро.

      Хаарман е прав до някъде за думите камина, керамика, метал...те изобщо не са гръцки. Не е правилно обаче да бъдат наричани и староевропейски, те са български.

      КАМИНА идва от камен, камък, защото това е материала, от който древните камини са правени.

      КЕРАМИКА има първоначално значение глина и по-точно червена глина. Обяснението идва от българската диалекста дума кръмен - червен, т.е. керамос означава червена глина.

      МЕТАЛ също няма смисъл на гръцки. Най-древния обработван от балканците метал е медта. Обърни внимание обаче, че някои хора казват не мед, а МЕТ :)

      Към древната българска дума МЕТ е добавена умалителната наставка АЛ...и ето как се е появила на света думата метал :)

      Изтриване
    2. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

      Изтриване
    3. Напротив, имали сме писменост! Тракийските надписи се разчитат с помощта на българския език.

      Имали сме писменост и даже сме я дали на гърците. Те от своя страна са унищожили нашата литература при първият им отдал се случай. За това пишат не един и не двама възрожденци.

      Неотдавна стана ясно и, че древни български ръкописи на пергамент са били съзнателно унищожавани- измивани и върху пергамента се е изписвал друг текст.

      За този геноцид Гърция е длъжна да ни се извини.

      Има и други случай как един образован народ може да се остави без писменост. Лепонтийските келти и венетите имат писменост доста преди римляните. След като Рим завладява келти и венети...писмеността на тези народи изчезва, налага се латинския език...

      По същия начин гърците са заличили голяма част от нашата литература...

      Изтриване
    4. Нека дам още един пример. Етруските имат литература и разбира се писменост доста преди римляните. Етруските образоват римляните, а след време римляните унищожават етруската литература...

      Същия процес е протекъл тук на Балканите между гърци и българи...

      Изтриване
    5. Към Анонимника моля дайте данни че, нашите прадеди са безписмен народ. Прекалено много артифакти вече има за да твърдите това. Все повече се убеждавам в нагласистиката в историята ни от официалните историци. Млък пример: в учебниците ни пиеше . Няма данни какви и кои са били Боговете на Старите Българи "Само че почитали небето и звездите" да ама не дето казва народа. Линк към изследване :
      http://liternet.bg/publish/akaloianov/slovo.htm . Ето и цитат "ПРЕВОД

      Слово на свети Григорий Богослов, изнамерено сред тълкуванията, за това, как в началото, бидейки езичници, народите принасяли жертва на идоли, което и днес мнозина вършат

      Виждате ли това окаяно и скверно служение, извършвано от скверните народи - окаяните елини! Пустословни жертви на дяволски учения! Изобретение на притворството на тъмен бяс и на злостни кощуни принесените жертви! Зловерните, суетното мислещи за истинно, служещи, кланяйки се на идоли, някакво похищение бесовско вършат. А ние, чеда, да се отречем от нечестивите жертви, от служението на дявола и принасянето на жертви, от критския окаян учител, от Мохамед, проклетия сарацински жрец, от елинската любов, от биенето на барабани, от звуците на свирните, от сатанинските танци, от фригийската тръба, от гуслите, от музиката и от замарата, от тези, които беснеят, принасяйки жертва на бесовската майка, на богинята Афродита, на Коруна (Коруна ще бъде майката на Антихриста), и на проклетата Артемида, на Диомисиевото бедророждение и недоносен плод, и бога мъж-жена, и тивейското безумно пиянство почитат като бог, и Семелиното жертвоприношение на гърма и на мълнията, на Вил, на бога вавилонски, когото разби Данило пророк, и на тези богове служат и принасят жертва. "
      Ха сега де ? де го Танга де го Тенгри хана . Извинявам се че, е малко извън темата но се подразних.

      Изтриване
    6. Ивайло, този анонимен е едно жалко човече, което се изживява под няколко имена. Включва се в различни форуми и мърси името на България и Българите.

      Благодаря ти за информацията, този текст го нямах, а е доста ценен.

      Поздрави!

      Изтриване
    7. Само дето текстът или е фалшив или не е на Григорий Богослов. Няма как в негов текст да се споменава "Мохамед, проклетия сарацински жрец", при положение, че Мохамед е живял около 250 години по-късно от Григорий Богослов

      Изтриване
    8. Като гледам не си прочел изследването. Като твърдиш че е фалшиво моля докажи го.

      Изтриване
    9. Нека дам още един пример. Етруските имат литература и разбира се писменост доста преди римляните. Етруските образоват римляните, а след време римляните унищожават етруската литература...


      Всъщност, бихте ли дали сведения, че римляните унищожават етруската литература? Освен това са намерени части от етруска книга. А има запазени хиляди етруски надписи.
      Докато нищо такова не може да се каже за траките. Няма запазено абсолютно нищо, дори и каменни надписи. Тези, които са запазени са писани на гръцки.

      Като гледам не си прочел изследването. Като твърдиш че е фалшиво моля докажи го.

      Всъщност писах коментар, преди да го прочета. Но след като го прочетох, по никакъв начин то не противоречи на мнението ми. Цитираният текст не е на Григорий Богослов, а на анонимен автор от девети век.

      Изтриване
    10. Господине, ако не римляните, той кой е унищожил етруската литература, едва ли са го направили етруските сами в пристъп на безумие...

      Liber Linteus не е точно книга, а текст върху ленените обвивки на мумия...т.е. вид заклинание.

      Това, че римляните са проявили повече човечност от гърците говори говори, че все пак са имали съвест.

      Не знам къде живеете и каква литература ползвате, но тракийски надписи на камък има и то стотици. Колкото са по-далеч от Гърция, толкова по-добре са оцелели.

      Надписите от Ситово, Езерево, Браничево, Дуванлий, Кьолмен, а и 40 надписа от Самотраки не са на гръцки език. Не ми е известно някой учен да е направил тълкуване на гръцки. Ако разполгате с публикация ще съм Ви благодарен да я споменете.

      Фригите, които са тракийски народ имат стотици надписи, като някои от тях са по-стари от гръцките.

      the graffiti from Gordion precede the oldest Greek inscriptions by more than a half-century.

      http://sites.museum.upenn.edu/gordion/articles/culture/24-artinscriptions

      Изтриване
    11. Господине, ако не римляните, той кой е унищожил етруската литература, едва ли са го направили етруските сами в пристъп на безумие...

      Унищожението е лично ваше предположение, което не е подкрепено с никакви доказателства. От фактът, че почти няма намерени етруски книги, правите извод, че римляните са ги унищожили. Но, ако са унищожили книгите, то щяха да унищожават и хилядите надписи по надгробни камъни, вази и т.н., каквито са открити.

      Не знам къде живеете и каква литература ползвате, но тракийски надписи на камък има и то стотици. Колкото са по-далеч от Гърция, толкова по-добре са оцелели.
      Да кажем Дуриданов "Езикът на траките"

      Раздел VІ, стр. 86
      "Траките, както вече се каза, не са имали своя писменост. Досега намерените надписи на тракийски език са писани с гръцки букви... Тук ще бъдат разгледани накратко четири надписа, а именно:
      1.Надпис върху златен пръстен от с.Езерово, Първомайско
      2.Надпис върху каменна плоча от с.Кьолмен, Преславско
      3.Надпис върху златна плоча от с. Дуванлии, Пловдивско..."
      http://eprints.nbu.bg/803/1/ID_-_Thracian_Language_-_BG.pdf
      Всъщност в горния пост съм се изразил неточно. Писал съм на гръцки, а имам предвид с гръцки букви, за което поднасям извиненията си.
      Това не променя факта, че няма нито един тракийски надпис, писан на някаква митична тракийска азбука.

      Изтриване
    12. Прощавайте, но в отговора Ви липсва всякаква логика. Надгробните надписи, в повечето случаи не съдържат неудобна информация и няма защо да се унищожават. Това би го направил само фанатик решил да подложи на геноцид даден народ. Римляните са били много по-благородни и по-човечни от гърците...

      Относно така наречената гръцка абзука, бихте ли посочили един древен извор, едно сведение, че гърците са създатели на азбуката си...нямам предвид добавянето на няколко букви, а създаването на азбука.

      Доколкото ми е известно такъв извор не съществува, т.е. няма никакво основание да наречем дадена азбука гръцка. Това, че южните ни съседи са й лепнали този етикет не означава автоматично, че те са я създали.

      Докато няма сведения за създаване на азбука от гърците, то Алкидамант е пределно ясен, че Орфей е създателят на азбуката...Диодор Сицилийски твърди, че пелазгите са първите хора, които са ползвали най-ранната писменост. Плиний Стари допълва, че пелазгите са тези, които са занесли азбуката в Лациум.

      За каква гръцка азбука да говорим тогава?

      Вие пропуснахте едно важно откритие на американски учени - the graffiti from Gordion precede the oldest Greek inscriptions by more than a half-century.

      http://sites.museum.upenn.edu/gordion/articles/culture/24-artinscriptions

      Да не забравяме и това, че през 9-8 век преди Христа фригите са в разцвета на развитието си. Тези тракийски преселници са способни да градят внушителни монументи, масивни и добре украсени сгради.

      По същото това време гърците са още в Тъмния период и живеят в сламени колиби. По това време, когато фригите правят надписи гърците не са в състояние да изградят масивна сграда, твърде примитивни са, за да им трябва азбука.

      Все по-ясно става, че наложеното в миналото предлоложение, че гърците са дали азбука на фригите, или са я имали по-рано от тях, почива само на желание, или по-точно заблуда породена от невярната доктрина на елиноцентризма.

      Изтриване
    13. От всичко, което сте написали, излиза, че познатата като гръцка азбука, всъщност не е гръцка, а тракийска, така ли да разбирам?
      Страшно удобно...
      Това, че с нея се пише на гръцки, че Дуриданов посочва, че са ползвани гръцки букви са незначителни подробности. "Алкидамант е пределно ясен, че Орфей (една митична личност) е създателят на азбуката". Коя азбука остава тайна и загадка.
      Ми тогава да обявим всеки писмен източник на тази азбука за тракийско културно наследство.

      Изтриване
    14. Един пасаж от линка, който сте дали
      "Трябва ли тогава да обърне сегашното становище и да направи гръцката азбука зависима от фригийската? Това не е необходимо. Но различни индикации ни позволи да се предложи фригийски принос към тази преработка в две или три аспекта."

      Изтриване
    15. Я да видя дали съм разбрал правилно...
      Значи познатата ни като гръцка азбука, всъщност е открита от фригите-траки, а гърците са я взели от тях.
      Щом е тракийска, то тя е пригодена за особеностите на тракийския език, а гърците са я нагодили към своя.
      От друга страна и българи и славяни са траки и говорят същия език, нали?
      В такъв случай, познатата ни като гръцка азбука, следва да е пригодена за българския език. Поне това е логичното заключение.
      В такъв случай какво поражда необходимостта от създаване на славянска азбука - глаголицата и после кирилицата?

      Изтриване
    16. Анонимни господине (госпожо, надявам се да сте запознати с понятието - развитие на езика.

      В староанглийският няма звукове Ш и Ч, в един определен период обаче те са се появили. Същото важи и за нашият език, той е загубил определени звукове, но са се появили други. Точно това развитие на езика налага преработването на старата писменост.

      Не мисля, че Св.Кирил е създавал кирилицата, или глаголицата, той по-скоро ги е преработил.

      Изтриване
    17. Е, щом говоря за себе си в мъжки род, едва ли съм госпожа :)

      Та коя стара писменост е преработил св.Кирил?
      Едва ли ще да е било гръцката азбука. Ама за период от около две хиляди години друга няма.

      Изтриване
    18. При анонимните е невъзможно да се разбере полът им. Някои анонимно коментиращи представящи се за мъже се оказаха жени...или поне се смятат за такива..

      Отново Ви питам - кой стар автор твърди, че гърците създават азбука? Не можем да говорим за гръцка азбука, а само за писменост ползвана от гърците. Разликата е голяма.

      Изтриване
    19. Почнахме да се въртим в омагьосан кръг и да се повтаряме...
      Добре, не мога да ви посоча такъв източник, приемам, че няма.
      Приех и, че познатата ни като гръцка азбука, всъщност не е гръцка, а е изобретена от траките. И въз основа на това допускане се стигна до парадокса, че тази "тракийска" азбука, която познаваме като гръцка в един момент се оказва съвсем непригодна за тракийския език и се налага да се изнамери нова. А в същото време си е съвсем пригодна към гръцкия и се полза и до днес на гръцки.
      Твърдите, че св. Кирил не е създал нова азбука, а само е преработил вече съществуваща, но не посочвате коя. Позната ни като гръцка или някаква друга писмена система.
      И макар че по-горе се съгласих, че няма древен източник, който да сочи гърците са създадели на азбука, за сметка на това има многобройни източници, които твърдят, че св. Кирил е "изнамерил нови писмена". Хоматиан твръди: "Изобретил и други30 форми на буквите за по-голяма яснота от ония, които изнамерил мъдрият Кирил."

      Изтриване
    20. Да попитам господина за каква Гърция говори. До 18 век такова понятие няма.
      "В Средновековието гърците смятат себе си за наследници на римляните (ромеи), а терминът елин се използва за означаване на езичниците. Едва по време на Гръцкото възраждане се появява отново самоназванието "елини"," цитат от Уикипедия.
      Но да оставим съседите на мира да погледнем нашата паница. Добре да предположим
      създадена азбуката ни 8-9 век. За има няма 10 години и забележи не един а поне 2 варианта.И не стига това ами светите Братя успяват нещо нечувано и не виждано до тога и след това вписват новосъздадената азбука в каноните на всички християни с правото да се чете светото писание на езика ни.

      Изтриване
    21. До анонимен:

      Всеки език се развива по свой път и с различна скорост. Не може да се прави просто ей така сравнение между български и гръцки.

      Колкото по-голямо е населението на една страна, толкова повече са и диалектите говорени в нея. Древната тракийска азбука не е ползвана от абсолютно всички тракийски племена, а само от част от тях.

      През Средновековието тракийските племена са консолидирани в една държава, наложена е една религия, диалектите обаче са различни. Ето това е причината за преработването на древната азбука.

      Колкото до това - коя абука точно е преработил Св.Кирил - това за момента ще оставя без отговор.

      Изтриване
    22. Вчера писах отговор, но нещо се губи, може би е някаква техническа грешка.
      Ще опитам да го повторя по памет...
      Вече почнахме да се повтаряме и да се въртим в кръг. Това го обсъждахме. Добре, не знам за такъв древен автори и затова приемам думите ви, че няма такъв. Какво следва от това?
      Това, че няма достигнали до нас сведения от древни автори, че гърците са открили познатата ни като гръцка азбука, доказателство ли е, че не са? Не мисля. Но сега няма да се занимавам с това. Приемам, че не са те откриватели на азбуката, ами са траките и тя всъщност е тракийска.
      В резултат на това допускане, стигаме до парадокса, за който писах в горния си пост - че тракийска азбука, пригодена за тракийски език в един момент се оказва напълно непригодна за него. А в същото време си е пригодена за гръцкия и до днес, въпреки всички промени, които са настъпили в него през вековете.
      Вие твърдите, " че Св.Кирил е създавал кирилицата, или глаголицата, той по-скоро ги е преработил", но не казвате коя всъщност азбука е преработил - дали позната ни като гръцка, за която допуснах, че всъщност е тракийска или някаква друга.
      От друга страна пък има многобройни свидетелства, че всъщност св. Кирил е създал нова азбука, пригодена за славянския език. Може и да греша, но мисля, че няма нито един извор, който да подкрепя думите ви, че той е преработил някаква друга азбука. Хоматиан твърди:
      "14. Изобретил и други30 форми на буквите за по-голяма яснота от ония, които изнамерил мъдрият Кирил."

      Изтриване
    23. Въпроса Ви изобщо не се е губил. Понеже коментарите в темата са над 50, не всички от тях се показват. За да се види пълният брой трябва да се натисне бутончето - Покажи повече коментари...

      Ето и за пореден път отговора ми - Всеки език се развива по свой път и с различна скорост. Не може да се прави просто ей така сравнение между български и гръцки.

      Колкото по-голямо е населението на една страна, толкова повече са и диалектите говорени в нея. Древната тракийска азбука не е ползвана от абсолютно всички тракийски племена, а само от част от тях.

      През Средновековието тракийските племена са консолидирани в една държава, наложена е една религия, диалектите обаче са различни. Ето това е причината за преработването на древната азбука.

      Колкото до това - коя абука точно е преработил Св.Кирил - това за момента ще оставя без отговор.

      Изтриване
    24. Остава да уточните какво влагате в "древна тракийска азбука", да отговорите и какво е преработил св. Кирил и на база какви източници правите този извод
      п.п. извинявам се за техническата си неграмотност

      Изтриване
    25. Под древна тракийска азбука аз разбирам Линеар А, Линеар Б и техните разновидности.

      В работата си Траките и техният език Вл. Георгиев сравнява древната писменост от Градешница и Караново с ранната критска писменост. Ето какво казва нашият учен:

      “До скоро се смяташе, че най-старата писменост в Европа се е появила на о. Крит, дето най-старинните печати с т.нар. йероглифно писмо А датират от III то хил.пр.н.е. Обаче откритието на глинените печати от Караново, част от знаците на който са сходни с тия по печатите от Крит, и които съперничат с тях по древност, показа, че наченки на най-древна писменост е имало и на други места на Балканския полуостров.... Писмеността на знаците от Градешница, Караново и Търтария има голямо значение за праисторията на населението живяло през IV-то- III-то хил.пр.н.е. на Балканския полуостров. Наличието на писменост показва, че в онези отдалечени епохи тук са живели племена с високо развита култура, която по началния стадий на развитие на писмеността не отстъпва на цивилизациите от Мала Азия, Близкия Изток и Египет. Балканския полуостров следователно е бил едно от средищата на най-високо развитите древни цивилизации.” ( В. Георгиев, “Траките и техния език”, София, БАН, 1977, стр. 155-158).

      На най-ранните Линеар А надписи са документирани тракийски имена като Арей, Диза, Питак.

      От друга страна минойските топоними Ида, Капа, Пергам, Гортина, Даво, Сетоя имат паралели в топонимите от земите на Траките - Ида, Пергам, Капи стурия, Гордион, Даос-Дава, Сети-Дава.

      Друго, което свързва Тракия с остров Крит е линеарната керамика...по този въпрос вече сме спорили :)

      Поредната връзка на траките с остров Крит е култът към Загрей.

      Както за минойците, така и за траките двойната брадва е типично оръжие, а и символ на царска власт. За гърците от Класическия период брадвата като цяло се счита за варварско оръжие.

      При благородническото погребение от Мавро Спелио, Крит се наблюдава тракийски погребален ритуал - изработване на златен пръстен с надпис специално за погребението.

      На Линеар Б надписи са споменати десетски тракийски имена. На остров Крит, а и в Пилос, ако не се лъжа има посветителски надписи на местния владетел Одрис. Той е наречен с титлата ванакатеро, която след половин хилядолетие се среща при фригите под формата ванакт.

      Ето как стоят нещата:
      1. На остров Крит има тракийски топоними.
      2. На остров Крит има два различни вида тракийска керамика - шнурова и линеарна.
      3. На остров Крит с Линеар А са документирани тракийски лични имена.
      4. На остров Крит има култ към тракийският бог Загрей.
      5. На остров Крит се срещат тракийски погребални ритуали.
      6. Лабрисът - да-пу-ро е оръжие, а и символ на царска власт при минойци и траки.
      7. На Линеар Б документи от Крит и друти места са записани тракийски имена и титли.


      Нека видим дали има връзка между Линеар А, Линеар Б и писмеността на старите бъгари. На линкът по-долу съм представил сравнение между руните на дедите ни и древните егейски писмености.

      http://sparotok.blog.bg/photos/83734/original/Pliska%20rozetka(6).jpg

      Поне за мен абсолютно всички руни имат паралели с линеарните писмености.

      Да обърнем поглед и към глаголицата, тя също има значителен брой паралели с линеарните писмености.

      http://sparotok.blog.bg/photos/83734/original/mavro%20glag.JPG

      http://sparotok.blog.bg/photos/83734/original/Galg%20Golyama.JPG

      Изтриване
    26. Да добавя е обяснение за това защо се отрича тракийската писменост. Ще ползвам цитат на един прогресивен учен - “Идеята за съществуването на стара европейска писменост влиза в конфликт с много от дълбоко вкоренените възгледи на археологията и с традицианите представи за развитието на цивилизацията... Последиците биха огромни, ако съществуването на такава писмена система се възприеме от всички, много основни положения ще бъдат представени под въпрос. Това означава отхвърляне на идеята, че появилите се преди 5000 години “високи” цивилизации на Близкия Изток първи са изобретили писмеността ...Една още по-фундаментална промяна ще бъде изместването на историята далеч по-назад от “примитивния” мрак на каменната епоха...” ( Ричард Ръгли, “Изгубените Цивилизации на Каменната Ера”, Бард, София, 1999, стр. 108 ).

      Ръгли нарича европейска писменост знаците от Караново, Граденица, Тартария, Винча и др. места.

      Изтриване
    27. Е, сега съм сигурен че натиснах бутона покажи още, ама днешния коментар не го виждам

      Изтриване
  8. drakulla

    Здравей и тук! :)

    За това, което правиш няма какво да казвам - това е говорено, адмирирам те, знаеш. Само една препоръка: Тук си някак изолиран, бъди по-активен във Facebook. Там е множеството от хора. Виждам колко са заблудени повечето, дошляшките теории цъфтят и вързват. А ето, че и евреи взеха да се изказват, че били тук 3000 г. преди българите( Емил Кало). Поздрави!

    P.S. Мисля, че е време за по-голяма настойчивост по отношение на промяна на материала в учебниците по история.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей приятелю!

      Не мисля, че тук съм изолиран, имам средно 1500 прочита на ден и то реални. Системата позволява да се види от коя държава се логват най-много хора, а дори и какъв браузър ползват.

      В началото, в блог.бг имах 300-500 прочита на ден. Тук още в началото имам три пъти повече прочити.

      Публикувам също и във Фейсбук, там имам средно 500 прочита на статия.

      Скоро ще си открия своя страница, на която ще публикувам и Енциклопедия на Тракия.

      Изтриване
  9. Учени признаха! България е земята на най-древната цивилизация

    http://platttonnn.blog.bg/novini/2013/05/21/ucheni-priznaha-bylgariia-e-zemiata-na-nai-drevnata-civiliza.1112539

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Учените признаха това още през 70-те години на 20 век, но широката публика не бе уведомена.

      Преди около 60 години пък проф. Хрозни писа за тракийското влияние на остров Крит...но и това бе покрито с мълчание.

      Слава Богу днес имаме интернет!

      Изтриване
  10. Като става дума за думи, не прочетох никъде за старите думи за мярка. Като започнем от клекавеца, та до първи , втори, трети петли . Тая дума клекавец ми звучи мнооого стара. Всички тиян думи би трябвало да имат произход от най стари времена свързани със земеделската работа.

    Рорик.

    ОтговорИзтриване
  11. В списанието 'L'Aruspice' , което излиза всеки 4 месеца, в първата му книжка (януари-април) от 2008 четири специалисти по етрускология отговарят на различни въпроси за етруския език и т.н. Един от тези специалисти проф. Марио Алиней (Mario Alinei)смята, че етруския език е един вид древен унгарски език!???
    Всъщност тези специалисти признават че, въпреки успешния превод на етруските текстове все още не се знае лингвистичната принадлежност на етруския език.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Чел съм Алинеи, тезата му за етруските корени на унгарците е несериозна. В унгарския има огромно количество заемки...най-вече български.

      Изтриване
  12. Те обаче не искат да видят и признаят очевадното, този професор Алиней е признат за един от най-добрите изследователи на етруския език???

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не оспорвам знанията на Алинеи по етруски, но се съмнявам в познаването му на българския език. При етруските има титла талмите, тя отговаря на старобългарската тълмачъ-преводач. Етруските почитат богинята на земята, чието име е Земла, а това си е вариант на стблг. землiа.

      Изтриване