5.07.2013 г.

ПРОИЗХОДЪТ НА БЪЛГАРСКАТА ГАЙДА

Родопите знаят много магии, една от тях е гайдата. Който е бил по съборите и надсвирванията никога няма да забрави преживянато. Звученето на особения музикален инструмент е уникално. То докосва душата и пробужда у човека чувства и спомени за отдавна отминали събития...Разбира се гайдата не е известна само в Южна България, има я по цялата ни територия. Нейни майстори се срещат в Добруджа, Пиринско и други места.



Дълго време съм се чудил кога се е появила гайдата по земите ни. Първоначално си мислех, че е дедите ни са я взели от келтите, които се установяват в Южна Тракия между III и II век преди Христа. Все пак трудно можем да си представим Шотландия без карираните дрехи, уискито и гайдите...След време обаче разбрах, че особеният музикален инструмент не е създаден в Британия. Ирландски и шотландски приятели ми казаха, че гайдата е донесена от римски легионери в земите им.


                           http://www.highlandsafaris.net/assets/images/tc-hgahs/bagpipe-playing.jpg

По-нататъшни проучвания показаха, че във Британия са били стационирани доста хора от нашите земи. Траки, даки и сармати са подсилвали римските легиони векове наред. Намерени са даже тракийски надгробни камъни, посвещения на тракийски войници и т.н. Легендарният замък Камелот от преданието за крал Артур е фактически тракйска казарма в Камулодунум. Там е намерен надпис споменаващ роденият в Сердика (София) Лонгин Сдапезе.

Това са интересни подробности, но те не доказват, че траки са въвели гайдата в земите на келтите. Все пак римляните стационират и други народи в Британия.
Като пример могат да се посочат испанците. В Кондеркум са били квартирувани войници от Астурия, Испания...а гайдата е добре познат инструмент в тази страна.

На испански гайда е гайта – дума почти идентична с нашата. Познати са гайта галега, гайта астуриана, гайта навара, гайта трансмонтана и др. Дори при португалците названието е същото. Срещат се имената гайта, гайта мирандеса, гайта де фолес... Прилика в названието показва и уелската дума pipgod-гайда.

След разговори с различни лингвисти разбрах, че гайта и пипгод нямат обяснение в испанския, португалския и уелския език...т.е. този, който е въвел музикалният инструмент в тези държави е дал и името му на местното население. За жалост не успях да намеря информация в кога точно гайдата е станала популярна в земите на Уелс, Испания и Португалия. Повечето хора, до които се допитах смятаха, че това е станало през Средновековието.

Узнавайки това любопитството ми започна да нараства. Реших да проверя как стои въпроса в България. Тук обаче мненията бяха твърде различни. Едни смятаха, че гайдата идва от Индия, други вярваха, че персите са я въвели в Европа, а имаше и такива, които твърдяха, че арабите, или турците  са нейните изобретатели. Действително гайда на турски е гайда-gayda, но смисъл на турски няма. Освен това този особен музикален инструмент не притежава такава популярност при турци и араби както у нас. Иранци, пащуни и индийци познават гайдата, но там тя не се среща в цялата територия (както у нас), а само в изолирани региони.

В Индия  гайдата е наречена машак, мешек. Същите думи се ползват в Северен Афганистан и Пакистан. Значението на машак, мешек е мешка, мях. Думата мешка обаче не е само индийска, сродни на нея се срещат в литовски, латвийски, старопрусийски, руски, украински, полски, чешки, немски...

Тези данни не ни позволяват да разберем дали индийците са разпространили гайдата в Азия, а после чрез посредници тя да е популяризирана и в Европа.
Нужно е да погледнем назад във времето и да видим къде са засвидетелствани най-древните гайди.

В работата си “The Hittites” с. 202,  O.R. Gourney споменава за изображения на гайди по каменните фризове от Кара Тепе. Поне до този момент това са най-древните изображения на особеният музикален инструмент. За жалост до нас не е достигнала хетската дума за гайда, или мях, мешка, музика.




Знаем обаче нещо друго, а именно това, че съюзници на хетите са тракийските племена дардани и мизите наречени по-късно българи. Кара Тепе се намира на територията на фригите, които асирийците назовават мушки (мизи). В Стария Завет, наред с хетите (хетейци) се споменават и фриги (ферезейци) – Битие, 15-20, Изход-3-17, Исус Навиев-12-8...

Траките са известни като народ, който има много музикални инструменти. Най-известни са лирата, китарата, кавала. Друг типичен тракийски инструмент е така наречения от гърците салпингс омобоя, за който се смята, че е подобен на днешната гайда (В.Лозанова, Енциклопедия Древна Тракия и Траките, Музикални инструменти).

След като имаме сведения, че траките познават гайдата през първото хилядолетие преди Христа, ние получаваме индикация, че предците ни са тези, които са разпространили този музикален инструмент. За тракийско културно влияние сред индийците споменава Луций Ариан. Той твърди, че Дионис е създателят на цивилизацията в Индия.

Тракийското присъствие в Британия е засвидетелствано от редица надписи. Освен надгробният камък на роденият в Сердика Лонгин Сдапезе, са запазени и посвещения  и др. паметници в Colchester, Caerleon,  Cirencester, Birdoswald, Gloucester, Moresby, Wroxeter.

Траки е имало и в Испания. В древността се е вярвало, че името на Пиринеите идва от Пирена – дъщеря на цар Бебрик. В Античността е познат и тракийски цар Пириней – (Lempriere’s Classical Dictionary, 1994,  p. 576-577).  Преди 2000 години Страбон съобщава за испанският град Зелис, чието име е сродно на мизийския Зелея. И двете названия могат да се обяснят със стблг. зелие зеленина. Страбон съобщава и за планиската област Карпетания и племето карпетани. В Тракия пък има планина Карпати, чието име е обяснимо с блг. карпа-скала, а и племе корпили. Друг паралел между Тракия и Испания са реките Ибър и Иберус, а също Абдера в Испания и Абдера в Тракия.

За тракийското присъствие в Мала Азия не е нужно да се говори много. Там са живели тракийските племена фриги, витини, меони, мейони, бебрики, халиби, бюснеи, а и мизите наречени в по-късни времена с името българи...

Траките са повлияли и арабите. Херодот разказва за арабският култ към тракийският бог Дионис – История, 3.8. Един друг автор – Плутарх съобщава, че арабите бръснат косата си и оставят кика ...както правят абантите, а и мизите (наречени по-късно българи).

Нека разгледаме данните, с които разполагаме:

1. Знаем, че траките са познавали гайдата още в Античността;

2. Най-древното изображение на гайда е от регион обитаван от траки;

3. Траките са известни като народ имащ много музикални инструменти, траките са и тези, които дават музика на гърците;

4. В земите, в които гайдата се среща имало тракийско присъствие; 


Какво е значението на гайда обаче, среща ли се то в тракийския език? Не можем да очакваме, че една дума от първото хиляделетие преди Христа ще се запази напълно непроменена до наше време. Смятам, че думата гайда и сродна на гъдулка, гусла и се обяснява със стблг. ст.ч.сл.гонсти, годенти, годьно, гудение, гудба, гудецсвиря, правя музика, весело, свирене, музика, музикант. Тези думи обясняват и тракийското племенно име гети.

Гети разбира се не означава гайдари, свирачи, а по-скоро възпети, прославени с песен. Не случайно Херодот нарича гетите най-храбрият тракийски народ. Те не прекланят глава пред никого. Репутацията им на непобедими бойци е била толкова голяма, че в древността на богът на войната Марс е даден гетски произход ( Iordanes, De Origine Actibusque Getarum, V-40).

Същите тези гети в съюз с роднините си мизите наречени още българи, прогонват римските колонисти от Тракия и освобождават своите подтиснати братя през 681 година...Без смелостта на гетите, днес нас нямаше да ни има, щяхме да сме гърко, или латиноговорящо население без спомен за славното си минало…

Когато слушате мелодията на гайдата помнете, че тя е създадена от народ, който не е търпял подтисничество и тирания, народ, за който свободата е била равностойна на живот. За да имаме право да се наречем наследници на храбрите траки, ние трябва да заслужим това с поведението си. Те оцеляха защото съумяха да постигнат обединение, а и защото следваха целите си неотклонно. Съдбата помага само на смелите...




 Използвана литература:

1. F. M. Collinson The Bagpipe: The History of a Musical Instrument
2. S. Dando-Collins, Legions of Rome: The definitive history of every Roman legion
3. В.Лозанова, Музика и музикални инструменти, Енциклопедия Древна Тракия и Траките

33 коментара:

  1. Благодаря ! Отново прекрасна статия за древните корени .

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Българската история е богата! Ще се появат още доста интересни теми :)

      Изтриване
    2. Поздрави! http://www.youtube.com/watch?v=eSILzjBpQvs

      Изтриване
    3. Много интересни статии!Ето и една легенда,в която се разказва за карпетаните!

      http://ilianailieva.blogspot.com.es/2011/07/blog-post_4021.html

      Изтриване
  2. Павеле, здравей! Благодаря за статията.
    Имам проблеми с използването на този блог софтуер. Понякога коментарите не се зареждат, понякога дори самата статия. Споменавам го, защото съм сигурен, че и други хора имат трудности.

    Поздрави
    Пламен (зелас)

    ОтговорИзтриване
  3. До анонимен изявил желание за контакт - Надявам се скоро да се поосвободя от ангажименти.

    ОтговорИзтриване
  4. Павле, сега като се замисля в ретроспекция, напускането ти на блог.бг май беше стратегическа грешка. Там публиката е по-голяма и посланието по-добре чуто.

    Както и да е, мисля време е ТИ да развееш байряка
    и да фащаме балкана, оти няма инак да стане работата

    И виж какви юнаци сме имали - http://zelas.blog.bg/drugi/2013/06/21/samokovskiiat-baron.1122670

    А сега какво, само лафим по блогове, форуми и носим бележчици по некакви протесчета.
    Няма да стане така. Тази ламя иска сабя!

    Пламен (зелас)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пламене, ценя отрковеността ти! Не мисля обаче, че направих грешка с напускането на блог.бг...

      Това си го бях планирам от началаото и години преди да напуска съм kазвал, че след постинг 250 преставам да публикувам на това място.

      Ако политиката на собствениците и шефовете на админите се бе променила, аз щях да остана. За жалост обаче блогът се превърна в една жалка антибългарска платформа...

      Относно сабята...знаеш за моето отношение към насилието...

      Поздрави!

      Изтриване
  5. Много интересна статия за гайдата сте написали, даже на достъпен език, който всеки разбира а не ни някакви префърцунени термини.Беше удоволствие да прочета работата ви, благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не винаги е лесно да се пише без термини. Когато мога, аз ги избягвам.

      Изтриване
  6. Благодаря за статията! Сега знам защо испанците викат на гайдата гайта :)

    ОтговорИзтриване
  7. Az sışto blagodarya mnogo za tazi hubava statiya.Jiveya v Turtsiya,tuk po çernomorskiya kray gaydata e mnogo izvestna,poçti kato vıv Rodopite...
    Pravyat se razliçni konkursi na tazi tema,vaşiyat tekst ( s hapraven prevod ot men) bih iskala daim go izpratya ako mi pozvolite...
    S blagodarnosti i sırdeçni pozdravi...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може да ползвате каквото Ви допадне от работите ми.

      Поздрави!

      Изтриване
  8. Няма нито едно изображение на гайда от територията на Балканите населявани от траки! Няма нито едно изображение на гайда или гайдар от богатата галерия от изображения на траки извършено в древна Елада или Рим. Да поясня на незапознатите че има десетки и дори стотици изображения на траки направени от съседите им гърци, включително и десетки изображения на великият певец Орфей! Или предполагате че те гърците и римляните не познават музикалните инструменти на траките при положение че самите гърци са обявили че траките са измислили музиката и почитат и полуобожествяват няколко велики тракийски певци Тамир, Музей, Евмолп и т.н. изобразени с лири и флейти, но никога с гайда! Освен това изображението дадено тук от г-н Серафимов ясно е посочено че е на хетите, които нямат нищо общо етнически , езиково и династически със "съседите" им мизи и абсолютно нищо общо с тези траки от Балканите! А като имаме предвид че съседи на хетите са и асирийците, хуритите, худоните, вавилонците, евреите, и египтяните, а защо г-н Серафимов прехвърля гайдата само на мушките, а не на останалите?? За сега церлият материал е просто една спекулация! Страхът на Серафимав е да не би да се окаже че гайдата е донесена при траките през времето на нашествието на българите!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимни господине, аз няма от какво да се страхувам. Изказал съм едно свое виждане, ако то се окаже погрешно с това светът не се свършва.

      Материалът би могъл да се определи като спекулация, ако не бе предложена българска етимология на думата гайда. Етимология обаче е дадена, ако не сте съгласен представете своята версия.

      Хетите определено имат много общи неща с траките, живели са дълги векове заедно, а това води до взаимстване на култура и думи.

      Щом смятате, че гайдата е донесена в земите на юг от Дунава през Ранното Средновекивие, не е зле да представите някакви доказателства. Иначе си е просто една спекулация :)

      Изтриване
  9. Четейки статията, си спомних как баба ми от торлашкия край нарича произвеждането на шум, бръмченето - гуди, гудене. Благодаря за чудесните и достъпни статии!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Старите хора знаят доста особени думи, а гудя, гудене е от изключителна важност!

      Поздрави!

      Изтриване
    2. На санскритски "гита" значи песен.Има една част от Махабхарата,която се казва Бхагават гита, т.е. божествена песен.

      Изтриване
  10. Благодаря,родолюбиви българино !

    ОтговорИзтриване
  11. Случайно попаднах, търсейки информация за гайдата! Благодаря, беше интересно, научих и други неща покрай това!

    ОтговорИзтриване
  12. http://www.parallelreality-bg.com/statii/zagadki/takiiskobalgarski/219-2011-01-31-01-52-24.html

    ОтговорИзтриване
  13. http://www.parallelreality-bg.com/statii/zagadki/takiiskobalgarski/219-2011-01-31-01-52-24.html

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Все повече интересни неща излизат на бял свят, но ето това обаче са пълни глупости - "От Петър Добрев плевенчанинът научил, че Махабхарата съществува в писмен вид от 10-8 в. пр. Хр., но той не казвал от кога е в устен вид. Чрез свои изследвания с приятели философи Пламен Стефанов я датирал със сигурност - и самите индийци казвали, че битката за Махабхарата става 3112 г. пр. Хр".

      Индийските писмености карошти и деванагари са от 5, а не от 10 век преди Христа.

      През 4 хил.пр. Христа желязото и неговата обработка не са познати, а във Ведите и в Махабхарата желязото се споменава.

      Прощавайте, ако съм Ви разочаровал, но предпочитам да съм искрен.

      Изтриване
  14. Думата "гайда" е сходна с "правДА", "балДА""елДА", т. е е българско-славянска и чел съм че "гайда" значи "пеене"

    ОтговорИзтриване
  15. Климент Генчев14 януари 2015 г. в 10:26

    Здравейте, и аз добавям искрените си поздравления за огромния труд по нашата забравена история, и бих искал да попитам за малко повече информация относно тракийските флейти, ако сте попадали на такава - вид, материали от които са я изработвали, двойни, единични и т.н. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тук може би ще намерите информация http://sparotok.blog.bg/politika/2009/11/24/muzikata-i-tancite-na-trakite.442356

      http://www.thracians.net/index.php?option=com_content&task=view&id=409&Itemid=106

      Изтриване
  16. Браво! Поздравления, Павчо! Истината винаги излиза наяве! :)

    ОтговорИзтриване
  17. Моето обяснение за етимологията на 'гайда' е в звука, който тя произвежда, а именно непрестанно повтарящото се "гайди-гайди-гайди".

    ОтговорИзтриване