21.10.2013 г.

СЪКРОВИЩЕТО НА КНЯЗ КУБРАТ

Дедите ни са били не само могъщ, но и богат народ. За това свидетелстват съкровищата на нашите стари владетели. Предметите намерени в погребението на княз Кубрат в Малая Перещепина са над осемстонин. Златните находки са тежат приблизително двадесет и пет килограма, а сребърните около петдесет.

Благодарение на намерените монети, а и някои съдове става възможно да се определи от кой век е необикновено голямото съкровище. Идентифицирането на погребания благородник се улеснява от това, че са намерени и пръстени с монограм. Това обаче става доста след откриването на артефактите през 1912 г. Чак през 1984 г. Йоахим Вернер успява да разчете името на Кубрат – владетелят на Стара Велика България.


Има доста публикации на тази тема, но не на всяко място са дадени достатъчно изображения. Представям снимки от доклада на граф Бобрински, написан две години след откриването на съкровището. Макар илюстрациите да са черно бели, те дават ясна представа за богатството и престижа на един от ранните български владетели.




                                                                                   http://kronk.spb.ru/img/bobrinskoy-aa-1914-02.jpg



                                                                             http://kronk.spb.ru/img/bobrinskoy-aa-1914-03.jpg


                                                                                    http://kronk.spb.ru/img/bobrinskoy-aa-1914-04.jpg


                                                                               http://kronk.spb.ru/img/bobrinskoy-aa-1914-05.jpg


                                                                                  http://kronk.spb.ru/img/bobrinskoy-aa-1914-06.jpg


                                                                                  http://kronk.spb.ru/img/bobrinskoy-aa-1914-07.jpg

                                                                                    http://kronk.spb.ru/img/bobrinskoy-aa-1914-08.jpg

                                                                                http://kronk.spb.ru/img/bobrinskoy-aa-1914-09.jpg


                                                                              http://kronk.spb.ru/img/bobrinskoy-aa-1914-10.jpg


                                                                              http://kronk.spb.ru/img/bobrinskoy-aa-1914-11.jpg


                                                                                     http://kronk.spb.ru/img/bobrinskoy-aa-1914-12.jpg

                                                                               http://kronk.spb.ru/img/bobrinskoy-aa-1914-13.jpg

                                                                               http://kronk.spb.ru/img/bobrinskoy-aa-1914-14.jpg


                                                                           http://kronk.spb.ru/img/bobrinskoy-aa-1914-15.jpg

                                                                              http://kronk.spb.ru/img/bobrinskoy-aa-1914-16.jpg

Граф Бобрински обаче не публикува всичко...Всъщност най-интересните находки липсват. Една от тях е меч със сравнително добре запазена ножница с Р форма. Такива са типични за скитите обитавали Добруджа още от най-дълбока древност. Ползвани са и от персите, но най-ранните варианти са от земите на хетите...където са живели и траки.



Орнаментите по меча са типични за фригийското изкуство. Бобрински не публикува и златният жезъл на княз Кубрат. Този артефакт обаче е най-значителният от цялото съкровище. Той показва, че Кубрат не е бил просто племенен вожд, а владетел на голяма и добре организирана държава.

                                                                                       http://www.promacedonia.org/sv/016_7.jpg

Кубрат не е първият владател на Стара Велика България както се опитват да внушат някои учени. Няма исторически извор, в който да се казва, че той основава държавата ни. В Именника Кубрат е споменат под името Курт, а преди него са царствали други владетели в продължение на 452 години. Тези подробности не бива да се пренебрегват въпреки, че идват от неколкокранто преписван документ.

Името на този български княз е всъщност Кроват. Който има търпението да потърси и проучи антикварни издания на теофановата Хронология ще види истината с очите си. Името на княз Кроват е свързано с тракийското племенно название кровизи.




Херодот и Страбон  споменават тракийското племе кровизи – Кροβυζοι, което обитава областа Мизия ( между река Дунав и Стара Планина). Виждаме, че тракийският етноним кровизи – Кροβυζοι и личното име Кроват  Κροβατος притежават идентичен корен – КРОВ.



Какво може може да е значението на КРОВ?Кровизите живеят в северо-източния край на Тракия, били са съседи на троглодитите ( хора живеещи в землянки). Кровъна старобългарски означава – покрив, жилище, защитаКровизи означава – живеещи в домове, под покрив, защитени. От това можем да отсъдим, че  Кроват означава покровител, пазител, защитник.

Определено Кроват е заслужавал името си – защитник. Той е бил способен държавник милеещ за своя народ и притежаващ далновидност. Качества, които липсват на политиците от ново време. Те не правят нищо за нас, карат ни само да се надяваме, че някога си, някак си ще дойдат по-добри времена.

Дедите ни не са се молили на никого, не са чакали помощ от небето. Обединявайки сили те са успели да създадат една от първите ранносредновековни държави и да дадат писменост на руснаци, украинци, белоруси, сърби.

Хубавите неща трябва да се заслужат с много труд, търпение и постоянство. Големите промени не настъпват спонтанно, те са резултат от духовната (а дори и физическа) промяна на много индивиди. В определен момент се достига критична маса и старият модел на обществото умира, за да се роди едно ново, по-добро общество.

Промяната, която ни е нужна не е просто избор, тя е единственото ни спасение. Трябва въпреки всичко да си подадем ръце и заедно да направим от България рай. Дедите ни го направиха няколко пъти, ние също можем да го направим, трябва само да го поискаме!



28 коментара:

  1. Името на княз Кроват е свързано с тракийското племенно название кровизи.

    Бихте ли дали точен цитат, моля?
    Благодаря

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Цитатите не падат от небето :)

      Цитатът е извадка от някакъв текст с цел да се аргументира дадено твърдение. Моето твърдение е, че Кубрат е всъщност Кроват, а и, че коренът на името му е идентичен на тракийския етноним кровизи.

      Дал съм извадка от работа на Теофан изповедник с името на Кроват. Представил съм също извадка от работа на Херодот с името на тракийското племе кровизи.

      Това е повече от достатъчно за един непредубеден човек :)

      Изтриване
  2. Нямаше нужда от тези вайкания.

    Имах предвид да ни представите превод на извадката, която сте показали. Не всички четем от гръцки.
    Благодаря предварително.

    п.п. образите са много големи и трудно се зареждат

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бъдете по-ясен по отношение на това, което искате, така се избягват недоразумения. Много е важно човек да разбира въпросите, които задава.

      Ето превод на текста, в който е включено името на Кроват http://www.promacedonia.org/gibi/3/gal/3_261.html

      Изтриване
    2. Ето превод на текста, в който е включено името на Кроват http://www.promacedonia.org/gibi/3/gal/3_261.html...................Много сериозен site предлагаш....македонска психопатия. Не сте сериоазен за да не кажа че сте просто смешен!

      Изтриване
    3. Смехът е зраве, смейте се по-често! :)

      Изтриване
  3. Иво Иванов. Имате, ли сведения къде е вероятното място където е била столицата или мястото от където е управлявал княз Кроват или Кубрат? Вече и на децата е ясно, че Фанагория не е. Дори в руската уикипедия пиче, че по това време Фанагория е византийски град, просто няма как да бъде столица на Велика България. Установяването местоположението на тогавашната ни столица, би отговорило на много въпроси, и би затвърдило твърденията за местния произход на българите.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. В една работа на А.Монгаит се съобщава за големи скитски градове в Черноморските степи. По време на съвестката власт обаче, всички тези селища са потопени под язовири, или разрушени. Опасявам се, че никога няма да видим на бял свят столицата на Стара Велика България, или по-скоро на Свободна България...

      Изтриване
    2. Трудно се променят установени клишета. С Ваша помощ се убедих, че този древен град, търговско средище, като столица на Българска държава е носил звучното Българско име Панагюрище, записвано и преиначавано на Phanaguris = ФANAГOPIA=Фанагория

      Изтриване
    3. Панагюрище не е българско име. То е от гръцки произход...от кого са го взели гърците преди до го префасонират е друг въпрос :)

      Изтриване
  4. @Ето превод на текста, в който е включено името на Кроват http://www.promacedonia.org/gibi/3/gal/3_261.html@

    В цитата, който бяхте таке любеюен да предоставите, се говори за котраги, а не за кровизи. А Кубрат е записан като Кобрат, а не като Кроват.

    Моля пояснете.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Трябва да се опитате да четете по-вниматено. Никъде не твърдя, че Кроват, Кубрат е властвал над кровизи. Посочил съм, че в по-старите антикварни издания на Теофан, името на стария български владетел не е Кубрат, а Кроват. Дал съм и сканирано изображение на текста.

      Поради липса на знания, Вие помолихте за превод, който аз предоставих, ползвайки друго издание, това на ГИБИ. Не зная как обаче сте успял да видите Кобрат, след като името на българския владетел е представено дори и в това изданите като Κροβατου в склонен вид.


      Изтриване
  5. БЪЛГАРСКА ПИСМЕНОСТ ОТ 1700 ГОДИНИ!
    Ancient Magic Curse Tablet Found in Jerusalem. A lead curse tablet, dating back around 1,700 years and likely written by a magician, has been discovered in a collapsed Roman mansion in Jerusalem, archaeologists report. The text is written in Bulgarian and, in it a woman named Kyrilla invokes the names of six gods to cast a curse on a man named Iennys, apparently over a legal case.
    OCT 23, 2013 04:50 PM ET // BY OWEN JARUS, LIVESCIENCE
    http://news.discovery.com/history/religion/ancient-magic-curse-tablet-discovered-in-jerusalem-131023.htm

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не зная как стигате до заключение, че става дума за българска писменост....

      Изтриване
    2. Има грешка, става дума за гръцка писменост! Дълбоко се извинявам, ние до 10-ти век след христа сме нямали писменост или не е така Г-н Професор?

      Изтриване
    3. Няма нито един исторически извор, в който да се твърди, че гърците са създали своя азбука.

      Гърците вземат писмеността на пелазгите. Същите тези пелазги се смесват с ханаанците и така се оформя народа на финикийците. Това е признато от редица учени като Г.Херн, Вл. Георгиев и др.

      Според Диодор Сицилийски не гърците, а траките Орфей и Лин са първите, които ползват древната писменост.

      Алкидамант твърди даже, че тракиецът Орфей е създател на азбуката.

      Неотдавна американски учени установиха, че траките имат писменост доста по-рано от гърците

      the graffiti from Gordion precede the oldest Greek inscriptions by more than a half-century.

      http://sites.museum.upenn.edu/gordion/articles/culture/24-artinscriptions

      По времето когато траките са имали величествени дворци и храмове, гърците са живели в сламени колиби. В по-късни времена възползвайки се от упадъка на Фригия поради войната с Асирия, гърците заемат фригийските пазари и започват фанатично да унижожават тракийската култура...така както са унищожили и културата на ахейците векове по-рано.

      Така наречените Олимпийски богове са трако-пелазгийски богове, които дошлите от Африка гръцки номади са си приписали в по-късни времена.

      Даже елинофили като Чадуик признаха, че Атина, Микена, Кносос и др. не са гръцки имена, а са дадени от съвсем друг народ.

      Истината може да се забави, но в крайна сметка идва и отмива лъжите на мошениците :)

      Изтриване
    4. Трябва да се провери откога съществува топонима "Балкански полуостров"
      Защото етимологията на това име се тълкува като " Полуостров на Българския Кан "
      Може да се окаже , че този топоним е заварен от гърците когато са дошли на балканите.
      (Забележка: да се очита освен това хипотезата, че "българи" е събирателно име за иначе
      многобройните тракийски племена. Да не споменаваме още, че "траки" е по-късно дадено
      име на местното население (има връзка и с изкривяване на произнасянето на
      скитския(тракийски) народ "фриги(бриги) към фраги към фраки към траки")

      Изтриване
  6. ДО АНОНИМЕН ТВЪРДЯЩ, ЧЕ ГЪРЦИТЕ СА СЪЗДАЛИ АЗБУКА

    Ако искате коментара Ви да се появи, опитайте се да се изразявате културно. Също така служете си с аргументи, а не с желания.

    Ще Ви бъда благодарен, ако ми посочите историческите извори, в които се казва, че гърците са създали азбука. Повтарям - азбука, не става дума за добавяне на няколко букви.

    Не само тракийската писменост е станала жертва на фанатизма на враговете. Страбон твръди, че турдетаните са имали както писана история, така и друга литература. До ден днешен не е намерена нито една книга...благодарение на римляните.

    Галите също са имали писменост, лепонтийците имат надписи от 6 век преди Христа - времето когато римляните са слаби хорица под властта на етруските...Само половин хилядолетие по-късно образованите хора на Галия са избити, а писмеността им забравена.

    Гърците унищожават тракийската писменост, за да могат да си припишат тракийските постижения. Татиан Асирийски реагира с възмущение на гръцкото самохвалство. Стария автор напомня на възгорделите и самохвални гърци, че те дължат знанията си по птицегадателство на фригите, че Орфей ги е научил на песни, музика и мистерии, че от египяните е взета геометрията, от финикийците азбуката, от вавилонците астрономията...и въпреки гова гърците имат наглостта да си припишат тези неща...

    http://www.earlychristianwritings.com/text/tatian-address.html

    ОтговорИзтриване
  7. Здравей,

    Друга статия по темата:
    http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2475351/1-700-year-old-lead-tablet-inscribed-curse-Jerusalem.html

    И една, която не е по темата:
    http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2476429/Unearthed-The-1-700-year-old-Roman-childs-coffin-Leicestershire-early-Christian-burial.html

    Поздрави!

    П.П. В крайна сметка не разбрах какво мислиш за текста. На кирилица ли е или не? За мен фрапиращото е, че името от текста е Кирила.



    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Името Кирила се ползва от гърците в периода, в който е написано проклятието...но произхода на Кирила не е гръцки.

      Кирил, Кирила идват от κυριος - господар, а тя пък от κυρος - сила. Сродни са ирл. caur- герой, cauaros- едър, здрав... κυρος e ог негръцки, пелазгийски произход :)

      Изтриване
  8. Загубихме се, приятелю, ще се радвам да пишеш :) Деси Каравеликова

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Загубихме се, но не сме са забравили, аз си мисля често за вас, а и за Момчил юнак! :)

      Изтриване
  9. ДО БЕСНЕЕЩИЯТ АНОНИМЕН ПЛЮЕЩ ПО БЪЛГАРСКАТА КУЛТУРА

    В случай, че желаете дискусия трябва да промените изцяло тона си. С обидни определения спрямо българите и България покзвате само собствената си примитивност.

    Ще Ви напомня едно изказване на гърка Агатий Миринейски - "Тези, които се сближават с нас и приличат на нас, ние сме свикнали да считаме за приятели и добри хора, а да се отчуждаваме и отвращаваме от тези, които ни превъзхождат".

    Без съмнение, както духовно, така и физически българите се различават от гърците. Робърт от Лондон споделя следното за гърците – “Ако питате за войнствеността на гърка, той се сражава не с оръжие, а с хитрост. Ако питате за верността му – като приятел може да ви напакости, а като враг не може да ви причини беда.... Това племе е вероломно, поколение негодно и съвсем изродено...

    Гърците деградираха напълно в жени, като изоставиха настрана всякаква мъжественост, както на думи, така и по дух. Те с лекота се кълнат в това, което според тях би ни се понравило, но никога не спазват клетвите си към нас, нито пък проявяват себеуважение...

    Който е опознал гърците, ще каже, ако бъде попитан, че когато те се бият стават жалки в крайното си унижение, но когато имат надмощие те са арогантни и упражняват жестоко насилие над подвластните си...”.

    За българите Пахимер казва следното - "българите имат обичаи да освобождават невредими пленниците, с изключение на знатните и големите..". Това свидетелства както за благородство, така и за сила.

    “Чуждите пътешественици от епохата на османското владичество не крият възторга си от хубостта, ведрия характер, физическата и нравствена чистота дори на обикновените български селянки. Един средновековен персийски поет е споделил със своите читатели – красива като българка”. (П.Павлов, Забравени и Неразбрани Събития и Личности от Българското Средновековие, с.183).

    ОтговорИзтриване
  10. ДО АНОНИМЕН СПОМЕНАВАЩ ЦИГАНИТЕ И БЪЛГАРИЯ

    Явно не знете, че първата спирка на ромите в Европа е Гърция. Там те придобиват част от качествата си, които демонстрират днес.

    In 1322 a Franciscan monk named Simon Simeonis described people in likeness to the "atsingani" living in Crete and in 1350 Ludolphus of Sudheim mentioned a similar people with a unique language whom he called Mandapolos, a word which some theorize was possibly derived from the Greek word Mantipolos - Μαντιπόλος[38] "frenzied" from mantis - μάντις (meaning "prophet, fortune teller") and poleo - πολέω.
    Around 1360, a fiefdom (called the Feudum Acinganorum) was established in Corfu. It mainly used Romani serfs and the Romanies on the island were subservient.

    ОтговорИзтриване
  11. According to historian Norman Davies, a 1378 law passed by the governor of Nauplion in the Greek Peloponnese confirming privileges for the "atsingani" is "the first documented record of Romany Gypsies in Europe".

    ОтговорИзтриване
  12. Къде е паралелът между показаното по - горе и изкуството на траките? Поне до сега никой не е видял такъв освен Вас и може би Ценов.Хайде по сериозно - нека да задам въпроса си така - Кога се създават народите? Не е ли наивно да говорим за род, култура,бит, запазени едвали не до днес от преди има - няма осем хиляди години

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. стар коментар, но все пак... наистина, хайде по - сериозно..., явно не ти е известно, но има съхранен бит и култура от преди 8000 години...

      Изтриване