10.11.2013 г.

БЪЛГАРСКИ НАДПИС НА 6500 ГОДИНИ


До неотдавна учените смятаха, че най-ранната писменост е тази на шумери и египтяни.През трето хилядолетие преди Христа, в земите край Нил, Тигър и Ефрат се появават особени знаци. От тях се оформят йероглифите и клиновидната писменост. Никой изследовател не бе дръзвал да помисли, че много преди шумерите и египтяните да достигнат до високо ниво на култура е съществувал друг народ, който без ничия намеса е изобретил още по-древна писменост.

През втората половина на ХХ век обаче това се промени. Археолозите откриха и датираха множество неолитни селища по Балканите. Оказа се, че по керамиката са изрязани различни символи. Първоначално те бяха считани за орнаменти, но с намирането на повече артефакти се оказа, че това е форма на писменост непозната до този момент. Изведнъж старото вярване, че искрата на познанието е блеснала в Ориента се разклати. Това смути, а и направи недоволни доста учени, които бяха въздигнали народите на Изтока до небесата. Тези учени оказаха и все още оказват упорита съпротива да приемат, че не в земите на Ирак и Египет хората са открили знанието най-рано, а у нас,  на Балканите.

След това възникна въпроса – на кого принадлежи тази непозната древна цивилизация, която изпреварва с хилядолетия цивилизациите на египтяни, шумери, хети, финикийци, гърци и римляни? Кои са тези прометеевци, за които никой не е чувал? Траките бяха изключени веднага от списъка с възможни кандидати защото в миналото на тях бе изградено име на жестоки, войнолюбиви варвари. Би ли било възможно народ, който се подиграва на смърта да намери покой нужен за създаване на култура?

Учените не си направиха труда да се запитат дали не е възможно лошият имидж на траките не е само хитра пропаганда създадена от враговете им. Противникът винаги се описва по-черен от дявола. Ако човек се поразрови упорито в историческите извори ще установи, че не траките са унищожители на народи и култури, а гърците и римляните.

От друга страна слабо известни летописи дават на траките статут на талантливи хора, на образователи, мъдреци, мислители. Алкидамант определя тракиецът Музей за откривател на числата. На тракиецът Тамир се приписва създаването на музиката. А Орфей е провъзгласен за изобретателят на азбуката и носител на мъдростта. В случай, че тези данни не тънеха в забрава, то би било повече от логично най-древната цивилизация на Балканите, а и в света да бъде приписана на траките.

За това има даже писмени доказателства. Със създаването на добре организирано общество възниква необходимост за маркиране на собствеността. Различните хора са поставяли особени знаци по своите съдове и сечива, и по този начин са ги разпознавали по-лесно. Един такъв артефакт е дискът от Тартария. Той е от земите на северните траки, от същият регион, от който идва Аспарух- освободителят на страната ни от Римската Империя.


Върху диска има изразяни четири групи знаци, сред които има и идеограма – изображение на жена. Тази подробност ни позволява да разберем, че предметът е прижежание на лице от женски пол. Какво разказват обаче знаците? Как да се разчете надпис, който е на около 6500 години? Възможно ли е изобщо разчитане на толкова древен език? Все пак думите са документирани около две хиляди години преди издигането на египетските пирамиди!

Първо трябва да се установи дали знаците от диска имат паралели с някакава по-късна, позната форма на писменост. Когато това бе направено последваха две невероятни изненади. Oказа ce, че знаците от Тартария имат без изключение успоредици сред Линеар А и Линеар Б. Това са писмености използвани по време на Бронзовата епоха в Югоизточна Европа. После с удивление установих, че старобългарските руни също показват силна прилика със знаците от един от най-древните надписи в историята на човечеството.

Това не би трябвало да ме учудва защото бях открил, че руните на дедите ни, а и глаголицата имат ясни съответствия със знаци от Линеар А и Линеар Б. Смайващото бе това, че руните на дедите ни се бяха запазили непроменени в продължение на хилядолетия!



БР- български руни
ЛП- линеарна писменост от Бронзовата епоха


ЛЗ- линеарни знаци
ГЛ -глаголически букви


Да се върнем обаче на диска и надписа върху него. 


Ако на древните тракийски знаци се приложи звукова стойност на знаци от Линеарен А то се получава следния текст:

СИ –ЙЕ   ПА-ТУ-РА  Я-РЯ   РА –ТЕ .........(*)

СИЙЕ отговаря на старобългарското показателно местоимение СЬ, СИ, СЕ  този,тази, това, а и на диал. СЕЯ, СИЯ-тази.

ПАТУРА има значението диск, парче, част. Думата показва връзка с хетската патар-крило и с нашата диалектна дума патар-филия, резен, парче, част.

ЯРА е женско име, което е идентично на старобългарското лично име Яра.

РАТЕ тълкувам като направи, сътвори, изработи, сродна дума е ратай-работник.

Смисълът на надписа е следният – Яра направи този диск.


Както виждате няма нищо сложно. Четенето е елементарно и е подкрепено от редица факти.

1.Находката е глинен диск, така, че думата патар  филия, резен...пасва добре.

2.Женското име Яра се покрепя от идеограмата за жена, която е изобразена на предмета. Яра е едно от най-древните български лични имена. Сродно е на Ярей, Арей – името на тракийският бог на войната.

3. СИЙЕ  този, това, тази е почти идентично на трако-пеласгийското СЕЯ- този, това, тази, срещащо се на надписа с Линеарен А върху златен пръстен на трако-пеласгийски благородник, чието погребение е открито в Мавро Спелио ( Крит), близко е и до фригийските показателни местоимения СА, СИ – това, този, тази.


Всеки учен запознат с древната егейска писменост би трябвало от пръв поглед да установи, че знаците изписани на диска са по-стар вариант на Линеарен А, а идеограмата е дори идентичта на идеограмата за жена в Линеарен А. Четеното е лесно, но явно резултатът не е бил изгоден за нечии политически интереси и затова не се е стигнало да популяризиране на този изключтелно важен за историята надпис.

Прекалено много са неудобните факти:

1. Става ясно, че искрата на познанито не e заблестяла в Близкия Изток, както ни се внушаваше дълги години, а в Тракия.

2. Понеже българският език е прекрасен кандидат за разчитането на надписа, то от това следва, че дедите не са били никакво тюркско, или иранско племе, а най-древният цивилизован народ, чиято най-родна земя е Тракия.

3. Приликата на знаците от диска с Линеар А и старобългарските руни  показва, че минойците са били трако-пеласги и разбира се наши деди.


Ако тези истини бъдат признати хиляди томове “научна литература” ще трябва да бъде предадени за вторични суровини, а титлите на много академици ще увиснат във въздуха. Бяха хвърлени неимоверно много усилия да се заблуди света, че тракийте са били примитивен, див и безписмен народ, който се е изпарил яко дим. Лъжеше се най-безсрамно, че дедите ни са били азиатски номади. Хора като Цани Гинчев и Ганчо Ценов, които се осмелиха да кажат каква е реалността бяха охулени, а работите им забранени.

Не можем да очакваме доблест и признаване на грехове от тези, които ни заблуждаваха. Те ще продължават с още по-голяма ярост да отричат заслугите на нашите деди траките и ще ни затрупват с нови лъжи ( филмът за "българската прародина в Иран" не е случайност). Нека обаче ние да не позволяваме на безсъвестни личности да се подиграват с нас и със свещената памет на нашите деди. Нека гордо да кажем – Ние сме потомци на най-древния цивилизован народ, нашите предци разпространиха искрата на познанието!

Съсредоточавайки се върху доброто, отричайки злобата и дребнавостта ще махнем от себе си товар, който носим дълго време и пречиствайки се ще достигнем истинската си същност. Помагайки на по-слабите и придържайки се към истината ще докажем на света, че сме потомци на най-праведният народ – траките.


Благодаря на ген.майор Л. Пандев за ценната информация.
Използвана литература и пояснения:

1.A.Evans, J. Myres, INSCRIPTION IN THE MINOAN LINEAR SCRIPT OF CLASS A, edited by W.C. Brice from the notes of Sir A.Evans and Sir J. Myres, Oxford University Press, London, 1961;
2.A. Evans, SCRIPTA MINOA II, The written documents of Minoan Cretan with special reference to the archive of Knossos, Vol. II, Oxford, Clarendon Press, 1952;
3.D. Packard, Minoan Linear A, University of California Press, Berkeley/Los Angeles/ London, 1974;
4. J. Best, F. Woudhuizen, Ancient Scripts from Crete and Cyprus, E. J. Brill, Leiden * New York* København * Köln, 1988;
5.В. Георгиев, Траките и техния език, БАН, София, 1977;
6.Д.Попов, Гръцките интелектуалци и тракийския свят, Лик, София, 2010;

* До думата РАТЕ  направи има и други знаци, най-вероятно те са дата ( месец, година..). Те представляват знака РА, който е акроним на старобългарсата дума рокъ-време.

Трябва да се отбележи, че в Линеарен А и Линерен Б има няколко знака за РА, А, ПУ и т.н. В надписа от Тартария присъстват РА и РА2.


57 коментара:

  1. А има и одобрение на коментарите, така ли? Сега ми е напълно ясна постановката!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Докато има анонимни ще има и одобрение на коментари :)

      Изтриване
    2. А ти какъв си, не си ли анонимен? Дай твойте координати да разберем кой си! Не съм те срещнал в научните среди, излез на светло да ти видим лицето, страх ли те е? Кой ти плаща за да излагаш с твойте глупости България? Ай сиктир палячо!

      Изтриване
    3. Палячо е този който се страхува да се регистрира в блогова платформа и намира смелост единствено да коментира от сянката на анонимността :)

      Преди да оплюеш някого, опитай се да провериш твърденията му. В интернет има предостатъчно данни за Линеар А и Линеар Б. Дори и човек с основно образование може да се добере до сведенията и да направи сравнение :)

      http://www.people.ku.edu/~jyounger/LinearA/ABgrids.html

      Изтриване
    4. Световна официална наука а не детски шантави приказки: ENCYCLOPEDIA Britannica: Linear A and Linear B

      Linear A and Linear B, linear forms of writing used by certain Aegean civilizations during the 2nd millennium bc.

      Linear B is an adapted form of Linear A, which was borrowed from the Minoans by the Mycenaean Greeks, probably about 1600 bc. Its language is the Mycenaean Greek dialect.

      Linear A is attested in Crete and on some Aegean islands from approximately 1850 bc to 1400 bc. Its relation to the so-called hieroglyphic Minoan script is uncertain. It is a syllabic script written from left to right. The approximate phonetic values of most syllabic signs used in Linear A are known from Linear B, but the language written in Linear A remains unknown. It must have been a pre-Hellenic language of Minoan Crete. Its eventual relation with the Eteocretan language of the 1st millennium bc is also unknown.

      Linear B is an adapted form of Linear A, which was borrowed from the Minoans by the Mycenaean Greeks, probably about 1600 bc. Its language is the Mycenaean Greek dialect. Linear B script is attested on clay tablets and on some vases, both dating from about 1400 bc to roughly 1200 bc. The script was exclusively used for the economic administration of the Mycenaean palaces, such as those at Knossos and Khaniá in Crete, and Mycenae, Pylos, Thebes, and Tiryns in continental Greece. Linear B’s 90 syllabic signs express open syllables (i.e., syllables ending in a vowel), generally beginning without a consonant or with only one consonant; because of this, the script is unable to represent groups of consonants or final consonants clearly. For instance, sperma ‘seed’ is spelled pe-ma, and stathmos ‘stable’ is spelled ta-to-mo.
      The Linear B texts are extremely important for Greek linguistics. They represent the oldest known Greek dialect, elements of which survived in Homer’s language as a result of a long oral tradition of epic poetry. Linear B was deciphered as Greek in 1952 by Michael Ventris.

      Изтриване
    5. Айде палячо съобщи на аудиторията къде преподаваш?

      Линеар Б е разчетен през 1953 г. от двама англичани Джон Чадуик и Майкъл Вентрис, които правилно предполагат, че това е форма на ранен гръцки диалект (т. нар. микенски). Линеарното писмо Б е най-старата запазена писменост на гръцки език, с който са си служили на остров Крит и в континенталната част на Гърция от 14 до 13 век пр.н.е.

      Oxford University : Линеар Б

      През последните години ние станахме свидетели на едно събитие, което имаше голямо значение за изучаването на гръцката история: писмеността, наречена линеар Б, която до този момент си оставаше загадка, бе разчетена през 1953 г. от англичаните Вентрис и Чадуик, а успехите, постигнати оттогава насам, потвърдиха онова, което двамата английски учени бяха установили от самото начало:
      че транскрибираният на тази писменост език е гръцки. Това откритие има огромно значение може би не толкова поради съдържанието на текстовете, които вече разбираме, колкото поради новите перспективи, които то ни разкрива върху наченките на гръцката цивилизация.

      Изтриване
    6. Този коментар бе премахнат от автора.

      Изтриване
    7. Просто няма начин Линеар Б да е писменост на гърци. Ахейците нe са гърци, а траки, има достатъчно доказателства за това.

      1. Агамемнон и Менелай са потомци на Атрей, а той пък e потомък на фригиецът Пелопс.

      Ἀτρεύς, a son of Pelops and Hippodameia, a grandson of Tantalus, and a brother of Thyestes and Nicippe. He was first married to Cleola, by whom he became the father of Pleisthenes; then to Aerope, the widow of his son Pleisthenes, who was the mother of Agamemnon, Menelaus, and Anaxibia, either by Pleisthenes or by Atreus and lastly to Pelopia, the daughter of his brother Thyestes. (Schol. ad Eurip. Orest. 5; Soph. Aj. 1271; Hyg. Fab. 83, &c.; Serv. ad Aen. 1.462.

      http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus%3Atext%3A1999.04.0104%3Aalphabetic+letter%3DA%3Aentry+group%3D53%3Aentry%3Datreus-bio-1

      2. Страбон свидетелства, че Пелопонес е наречен по името на Пелопс, който е довел хора от Фригия.

      Pelops brought over peoples from Phrygia to the Peloponnesus that received its name from him; and Danaüs from Egypt;

      http://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Roman/Texts/Strabo/7G*.html

      3. Сам Чадуик признава, че ахейски топоними като Атина, Микена, Закинтос, Коринт...не са обясними на гръцки, а принадлежат на предгръцкото население - J.Chadwick, The Mycenaean World, Cambridge University Press, 2005, p.1.

      4.Чадуик признава и това, че истинските микенци, ахейци са така наречените илоти - хора от негръцки произход -J.Chadwick, The Mycenaean World, Cambridge University Press, 2005, р.62.

      5.Чадуик установява, че типични гръцки имена с наставка ides,ades липсват напълно в микенските документи - J.Chadwick, The Mycenaean World, Cambridge University Press, 2005,р.65.

      6. В микенските документи срещаме имена на тракийски божества - Енувалий-Арес, Паяво-Аполон, Дивонусийо-Дионис...- J.Chadwick, The Decipherement of Linear B, Random House, New York, 1959, p. 124-126.

      7. В микенските документи срещаме и тракийски лични имена - Арей, Бузо, Бейтюс, Дизос, Котис, Марон, Пеон, Одрис, Хектор, Батас, Гетас, Косон, Отус, Меток, Питак, Рескупорис, Тинос...и много други - К.Порожанов, Общество и Държавност у Траките, БАН, София, 1998, с.19-20.

      8. Проф. Георгиев доказа, че микенският език се намира на по-високо ниво на развитие отколкото класическия гръцки...


      Само с укриване на тези данни и разпространяване на лъжи, гърците успяха да заблудят света, че Линеар Б е писменост на дедите им...но мълчаха глупаво когато им бе зададен въпроса - Щом Линеар Б е гръцка писменост защо гърците не са я доразвили, а са заели азбука от други хора :)

      Изтриване
    8. Щом Линеар Б е гръцка писменост защо гърците не са я доразвили, а са заели азбука от други хора :)
      А щом е тракийска писменост, защо българите не са я развили, а са използвали гръцката

      Изтриване
    9. Как българите да не са развили Линеар Б! Още през 1970 година Георги Сотиров публикува научна работа, в която доказа връзката между Линеар Б и глаголицата.

      По малко по-различен път аз също достигнах до заключението, че глаголицата води произхода си от линеарните писмености

      http://sparotok.blog.bg/politika/2010/01/28/proizhodyt-na-glagolicata-i.481662

      Трябва да се интересувате повече и да се подготвяте по-добре, ако искате да вземете участие в дискусията по дадена тема.

      Изтриване
  2. В Родопите още се употребява в разговорния език и песните Сая - тази и сея - тези :)
    Добра работa !

    ОтговорИзтриване
  3. Здравей,

    https://www.facebook.com/grigor.lilov/posts/488312727951338

    Отдавна чета за това как има план тази част да се прикачи към Турция, даже и предсказание има (знам, че не си по тези неща :-)).
    Но реално погледнато... Изобщо как можем да се справим!? Като човек, имащ корен и от една вече отнета част от Тракия, опесенията ми са големи! Част от този пъзел е недаването на гласност на теории, като твоята...

    П.П.Този път без поздрав, щот' не е за поздравяване.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наистина не е за поздрави...Колкото повече бездействаме, колкото повече се надяваме на чудеса, толкова повече беди ще ни сторят неспособните политици.

      Трябва да се промени мисленето на хората, да изчезне апатията и да се появи желание за по-добър живот, подкрепено със стоманена решителност. Това е пътят!

      Изтриване
  4. Егати цървула.....направо ми се повръща.

    ОтговорИзтриване
  5. Моля те не обръщай внимание на безумци като поредният "Анонимен" Смело напред, а ние след теб!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Изобщо не ме притеснява какво си мислят анонимчетата, кучетата си лаят, кервана си върви :)

      Изтриване
  6. Павел, това, което изнасяте като информация е потресаващо. Чета блога ви от
    много време и винаги оставам очарован от наученото (естествено после го
    разпространявам сред приятели).

    Радвам се, че има хора като вас да поддържат истината и българщината.

    Някой ден ще се радвам да се запознаем :)

    Иначе имате пълната ми подкрепа за усилията да разкриете истината за
    миналото и историята ни.

    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти за подкрепата Стояне! Живот и здраве да е, все някой ден ще се видим!

      Поздрави!

      Изтриване
  7. Ако искаш да те вземат на сериозно в научната общност, не започвай статията си като поредната конспиративна боза с това как всички отричали нещо, защото било неудобно. Това са пълни глупости, защото кариера в науката се прави точно, когато успееш да разбиеш на пух и прах нормата. Ето нещата, които ми направиха впечатление, докато четях този пост:

    1) В древността не е било като сега - там информацията е била локализирана. Затова е ясно защо някой летописец би нарекъл Музей откривател на числата. Това обаче не прави Музей откривател на каквото и да е. Това само дава информация, че този Музей е боравил с числа. Въобще обаче не означава, че траките са най-древната цивилизация.

    2) Конкретно този амулет, който си показал, е от 4500 година преди Христа и е открит в Румъния. Потърси Tărtăria tablets. Нищо общо с Тракия (ще се върна на амулета малко по-долу, ще разбереш защо). Част от тези линеарни знаци, които си извадил, не успях да ги открия в Интернет, изглежда ще трябва да се задълбая в книгите, които си цитирал. Но нали уж Линеар А не е разшифрован. Откъде знаеш фонетично как звучи? Откъде пък после си направи изводът, че се получават тези старобългарски думи? Допълнително, тази връзка, между старобългарските руни и Линеар А, която правиш, е изключителен скок на доверие. Не се подкрепя от никакви други доказателства, освен от тези визуални сравнения, които си направил. Те не ме убеждават. Защото такива амулети с точно този текст са открити и датирани в период от 5500 до 4500 години преди Христа. Значи или само Яра ги е правила, или са по-скоро символ, който са вярвали, че ги пази или нещо такова. Засега имаш хипотеза и то изключително хлабава. Приложи тази система към ВСИЧКИ останали. Какво получаваш? Успешна ли е? Ако е - направи я в теория. Развий я. Не можеш да пренапишеш историята, защото си намерил някакво си съвпадение. Ето какво ми стана пък ясно на мен, без да съм историк и разполагайки само с информация от различни източници в Интернет:


    1. Тази Tărtăria tablets, която си показал, не е открита на територията на България, макар и да има открити подобни и у нас. Тя НЕ ДОКАЗВА наличието на писменост, защото макар и да създава илюзията за текст, не е дешифрирана. Символи се използвали още в пещерите.

    2. Българският език НЕ Е чак толкова прекрасен кандидат за разчитането на надписа. Руните, които си използвал, са прабългарски, а не тракийски. Очевидно подкрепяш тезата за идването на Аспарух и прабългарите тук, така че трябва да ти е ясно, че техният език и тракийският език са два доста различни. Говорим за напълно различни племена. Няма как прабългарските руни да са свързани с тракийските и оттам да си правим извода, че амулета е написан на прабългарски.

    3. От информацията в Интернет не установих абсолютна прилика на знаците от диска с Линеар А и старобългарските руни. Качи снимка със страницата от книгата, от която си свалил линеарското писмо.

    3) Титлите на много академици НЯМА да увиснат във въздуха! В науката никой не ти взима титлата, защото после някой е доказал, че не си прав. Въобще не си запознат как действа академичната система, но пък смело си тръгнал да обиждаш всички.

    4) Заключението ти е безумно и смешно. Нима не се гордееш, че заради твоите прародители съществува кирилицата? Азбука, ползвана от над 300 милиона души?! Или че сме народ с 1300 годишна история?

    5) И тъй като много добре познавам народа си, искам да завърша с това, че нищо от следващото не е атака към теб като личност (въобще не те познавам), ами изцяло атакувам идеите ти. Всеки днешно време може да пише каквото си поиска. Това не го прави вярно.

    Не спирай да търсиш истината. Не си измисляй обаче "истина", която да пасва на мирогледа ти.

    ОтговорИзтриване
  8. Благодари отново.

    поздрави от истината, колкото и да я търсиш - (далеч се СТИГА с четене и мисъл, не с интерпретации)
    Чао

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Искате да кажете, че не съм чел достатъчно? Бихте ли предложили някое Ваше произведение ?

      Изтриване
  9. Аз не харесвам много история,но признавам че статията Ви ме заинтригува и ми хареса! Сега съм пети клас и като чета публикациите Ви откривам много лъжи в учебниците си по история.Радвам се че има хора като вас които да търсят истината и да не се отказват, да се борят за принципите и идеалите си!

    ОтговорИзтриване
  10. Просто съм удивен, колко нечовешки и неадекватни на изложения материал коментари имаше. Павел продължавай все така. Това вече почти ме убеди, че си прав дори и за неща, в които се съмнявах. Чувствам се малко неудобно, че не мога да помогна. Но поне разпространявам статиите ти колкото мога повече. Звучи малко като страта и история, където Паисий пише, друг преписва, трети разпространява и т.н. Но това е истинската борба за независимост. Всички по-горе фашистки коментари са явно на хора с увредени, промити мозъци, които не могат да правят нищо друго освен да насаждат омраза. Та апелът ми е следния. Всеки, който има възможност, нека разпространява статиите. Готов съм да платя, за да бъдат преведени на чужди езици и разпространени по света.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз вече премеждам статиите си и в скоро време ще открия не още един, а два нови блога, в които работите ми ще са представени на английски.

      Поздрави!

      Изтриване
  11. Аз също се стремя да разпространявам материалите ти и се възхищавам на работата и устрема ти. Не забравяй да кажеш когато работите ти и блоговете са готови на английски. Искам да направя всичко възможно за тяхното разпространение.

    ОтговорИзтриване
  12. Тези анонимни сигурно са сред опонентите и други подобни, които ще станат за смях и ще бъдат оприличени като национални предатели. Колко са жалки, ама ИСТИНАТА НЕ МОЖЕ ДА СЕ КРИЕ ВЕЧНО! Успех, г-н Серафимов.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наистина е национално предателство опита за се омаловажат деянията на дедите ни и да се отричат нашите древни балкански корени...Анонимните осъзнават добре какво правят и поради това се крият в сянката на анонимността...

      Поздрави!

      Изтриване
  13. Димитър Кабаков31 май 2014 г. в 12:47

    Понеже съм в театъра, и при нас имаше един анонимко. Като се разкри - неуспял колега. Какво да го коментираш? Тъй че, дерзай! Поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Ви г-н Кабаков! По принцип почти винаги е така - некадърниците обичат да хвърлят кал по другите.

      Поздрави!

      Изтриване
  14. Здравейте! Възхищавам се на познанията и на силата на духа Ви. Винаги ще има хора, които не подкрепят нашите схващания, но трябва ли човек да се отказва от пътя, по който върви? В историята нещата не винаги са ясни, не винаги са доказуеми, но пък не можем с лека ръка да отхвърляме новото, което излиза за нашите прадеди. Вие преобръщате наопаки всичко, постигнато то историците по отношение на цялата световна история. Затова е толкова скандално. Вярвам, че някога, може би след много-много години, но истината за нашия народ ще излезе наяве. Убедена съм, че тази истина я е имало в книгите ни, жестоко унищожени от турци гърци. Ватиканът също знае истината, но никой няма достъп до неговите дълбоки библиотеки за жалост. Важното е, че в България все по-силно се чува гласът на такива като Вас. Поклон!
    Юлия Йотова

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Ви за подкрепата! Тъжно е наистина, че някои чужденци познават по-добре историята ни отколкото ние самите. На това вече му идва края, докато интернет съществува ще могат да се разпространява и истината за нашето минало. Нека хората четат и сравняват, като видят колко много е било укривано от тях ще преценят сами кой лъже и кой казва истината.

      Поздрави!

      Изтриване
  15. Здравейте! Аргументите и стила на анонимните са видими от далече. Най-неприятното е, че между тях има и българи. Щом нашите "учени" под външна диктовка могат да пишат каквото им кажат, то какво остава за цитираните английски "Учени" . Нима те не манипулират света? И още два риторични въпроса: - Кой освен българите има интерес от тезите на Павел? Кой без българите няма интерес от тезите на казионната история? Намери мотива и ще намериш извършителя...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Точно - стане ли ясно какъв е мотива, ще стане и ясно кой мъти нашата история..

      Изтриване
  16. За каква ''научност'' въобще става въпрос? Човечецът си пише и си публикува! То не са блогове и групи. Научността и желанието за себеизява не са тъждествени – при него първото липсва. И какво от това? Човечецът продължава да си пише. Нищо че от време на време го хващат в лъжи, той се е посветил на това да разкрива ''истината.'' Макар че не му се отдава. Ех, ако Фройд беше жив, сигурно много щеше да се заинтригува от личността му! А и как иначе, след като постоянно поставя усмивки след коментарите си (или вместо тях.)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще продължавам да пиша и да се усмихвам, ако това не Ви допада избягвайте този блог :)

      Изтриване
    2. БРАВО г-н СЕРАФИМОВ !!!!!!! ние на вас разчитаме !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

      Изтриване
    3. Вижда се, че и Вие малко сте чели анонимко иначе щяхте да знаете, че Фройд се е отказал от теорията си!

      Изтриване
  17. вижте и това
    http://thracebulgaria.blogspot.co.at/2013/11/blog-post_3115.html

    ОтговорИзтриване
  18. http://thracebulgaria.blogspot.co.at/search/label/

    ОтговорИзтриване
  19. Хубавото е , че все повече хора у нас се интересуват от Истинската Българска История, а не от нагласените "факти" и недомислици в новоизмислените "учебници" по История! Старата ЛЪЖЕ "ШКОЛА" на проф. ЗЛАТАРЕВ и Ватикано-Елино-Юдейските фалшификати на Европейската, Световната и Българската Древна История си отиват! Истинската История на България и Европа ИДЕ! Писмеността на Белазгите - Трако-Българи е Най-Старита на Света!! Най-старото Злато също е открито на наша територия! Тракийски колесници и погребения откриват и в Германия и в Китай!? Това, че на Бохарски език /Тракийски диалект/ е написана НАЙ - СТАРАТА БИБЛИЯ и това се крие от Света , също е факт! Това, че Арамейски, Коптски, Финикийски ез. са Тракийски диалекти - това вече не е Тайна ! А НАЙ-ГОЛЯМАТА ЛЪЖА Е че : била съществувала "Гръцка Цивилизация" и "Гръцки" език?! Името "Гърци" и "Гърция" в Древните Писания НЕ СЪЩЕСТВУВА /до преди 200г. /! Съответно в Древността не е имало и "Гръцки" език! А понятието "Елини" се появява 650г сл.Хр. !! "НЯКОЙ" ИСКА ДА ВНУШИ НА СВЕТА, че ВЕЛИКАТА БЕЛАЗГИЙСКА -ТРАКИЙСКА - БЪЛГАРСКА ЦИВИЛИЗАЦИЯ и МНОГОБРОЕН НАРОД - ПРОСТО СЕ Е "ИЗПАРИЛА" ОТ ЛИЦЕТО НА ЕВРОПА ?! И ТЯ е ПРЕИМЕНОВАНА НА "ГРЪЦКА" ТАКАВА!? На Европа и Света НЕ ИМ Е УДОБНО ДА СИ ПРИЗНАЯТ, ЧЕ ДЪЛЖАТ ВСИЧКАТА ТАЗИ КУЛТУРА, ФИЛОСОФИ, ЛЕГЕНДИ, ОРНАМЕНТИ, СКЛУПТУРИ, ВОЕННО МАЙСТОРСТВО, ЛЕЯРСТВО, ЗЕМЕДЕЛИЕ - ЖИВОТНОВЪДСТВО И АРХИТЕКТУРА НА ....БЕЛАЗГИТЕ ...ТРАКИТЕ- БЪЛГАРИ ! ОПИТОМЯВАНЕТО НА КОНЯ и прилагането му в бойни действия също е извършено от нашите Пра-деди! Записването на песните и танците е дадено от Орфей- Учителя от Родопа ! Една от Древните Тракийски - Буквени Азбуки също е дадена от Орфей Учителя, преди появата на Юдейо - "Елините" - Граките - /наречени от Едоните: Африкански цигани/ на територията на Тракия и Европа! Старият Тракийски език бива наречен не случайно "Гръцки" или "Елински", с цел забравяне на собственната идентичност и произход на Траките - Българи! Болшинството от нашите "Историци" като - папагали повтарят тази лъжа в продължение на последните близо 120г.! Не може да се превеждат от нашите "историци" като "Гърци", старите текстове в които се описват Ромеи Византийци, Елини и Римляни ! Така наречените "Елини" са получили Цялото Знание и език от заварената тук Древна Цивилизация на Белазгите -Траки и техните Посветени Учители, Философи, Математици, художници, склуптори, певци, войни и т.н..! ИСТИНАТА ВЕЧЕ ИЗЛИЗА НА БЯЛ СВЯТ !

    ОтговорИзтриване
  20. Хубавото е , че все повече хора у нас се интересуват от Истинската Българска История, а не от нагласените "факти" и недомислици в новоизмислените "учебници" по История! Старата ЛЪЖЕ "ШКОЛА" на проф. ЗЛАТАРЕВ и Ватикано-Елино-Юдейските фалшификати на Европейската, Световната и Българската Древна История си отиват! Истинската История на България и Европа ИДЕ! Писмеността на Белазгите - Трако-Българи е Най-Старита на Света!! Най-старото Злато също е открито на наша територия! Тракийски колесници и погребения откриват и в Германия и в Китай!? Това, че на Бохарски език /Тракийски диалект/ е написана НАЙ - СТАРАТА БИБЛИЯ и това се крие от Света , също е факт! Това, че Арамейски, Коптски, Финикийски ез. са Тракийски диалекти - това вече не е Тайна ! А НАЙ-ГОЛЯМАТА ЛЪЖА Е че : била съществувала "Гръцка Цивилизация" и "Гръцки" език?! Името "Гърци" и "Гърция" в Древните Писания НЕ СЪЩЕСТВУВА /до преди 200г. /! Съответно в Древността не е имало и "Гръцки" език! А понятието "Елини" се появява 650г сл.Хр. !! "НЯКОЙ" ИСКА ДА ВНУШИ НА СВЕТА, че ВЕЛИКАТА БЕЛАЗГИЙСКА -ТРАКИЙСКА - БЪЛГАРСКА ЦИВИЛИЗАЦИЯ и МНОГОБРОЕН НАРОД - ПРОСТО СЕ Е "ИЗПАРИЛА" ОТ ЛИЦЕТО НА ЕВРОПА ?! И ТЯ е ПРЕИМЕНОВАНА НА "ГРЪЦКА" ТАКАВА!? На Европа и Света НЕ ИМ Е УДОБНО ДА СИ ПРИЗНАЯТ, ЧЕ ДЪЛЖАТ ВСИЧКАТА ТАЗИ КУЛТУРА, ФИЛОСОФИ, ЛЕГЕНДИ, ОРНАМЕНТИ, СКЛУПТУРИ, ВОЕННО МАЙСТОРСТВО, ЛЕЯРСТВО, ЗЕМЕДЕЛИЕ - ЖИВОТНОВЪДСТВО И АРХИТЕКТУРА НА ....БЕЛАЗГИТЕ ...ТРАКИТЕ- БЪЛГАРИ ! ОПИТОМЯВАНЕТО НА КОНЯ и прилагането му в бойни действия също е извършено от нашите Пра-деди! Записването на песните и танците е дадено от Орфей- Учителя от Родопа ! Една от Древните Тракийски - Буквени Азбуки също е дадена от Орфей Учителя, преди появата на Юдейо - "Елините" - Граките - /наречени от Едоните: Африкански цигани/ на територията на Тракия и Европа! Старият Тракийски език бива наречен не случайно "Гръцки" или "Елински", с цел забравяне на собственната идентичност и произход на Траките - Българи! Болшинството от нашите "Историци" като - папагали повтарят тази лъжа в продължение на последните близо 120г.! Не може да се превеждат от нашите "историци" като "Гърци", старите текстове в които се описват Ромеи Византийци, Елини и Римляни ! Така наречените "Елини" са получили Цялото Знание и език от заварената тук Древна Цивилизация на Белазгите -Траки и техните Посветени Учители, Философи, Математици, художници, склуптори, певци, войни и т.н..! ИСТИНАТА ВЕЧЕ ИЗЛИЗА НА БЯЛ СВЯТ !

    ОтговорИзтриване
  21. Павка все така напред продължавай да търсиш истината и да я разпространяваш ! А нека лаят кучетата така още по лесно се различава истината от лъжата като не могат се аргументират:)

    ОтговорИзтриване
  22. Браво Павка продължавай да търсиш и разпространяваш истината !А тези които лаят нека го правят те така или иначе не могат да водят нормално диалог и така или иначе не могат да се аргументират това само ни помага да различим по добре истината от лъжата:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Илияне! Явно някои хора се притесняват, че не разполагат с аргументи, с които да подкрепят своето виждане. Жалко е, че вместо да осъзнаят, че са вярвали в неверни неща, тези хора се втурват да защитават остарелите догми ...

      Изтриване
  23. Много неправдоподобно ми изглежда дешифрирането и безсмислен текста ви - едва ли някой ще си пише на медальона, че си го е направил.....амулетите са с цел да се предадат по-съществени послания.....усещам някакво изнасилване над тази тема и желания да се кокурираш с други дешифровки - много по-удачни! Но, дерзай - все пак, който търси-намира!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Първо това не е медальон, а диск, който служи за тежест на нишките при тъкане.

      Второ, с най-ранните надписи се е целяло точно това - да се покаже нечия собственост.

      Все пак - благодаря за съветите!

      Изтриване
  24. Този плюващ по статията на Спароток анонимен е блестящ (по-скоро - смърдящ) пример за чуждопоклонничество! Енциклопедия Британика и пр. и пр.?!?! Кой ти каза бе палячо жалък, че британците са най-честните и обективни изследователи на тоя свят? Защо тряБва безусловно да им вярваш? Може би това ти е било втълпено още като студент, докато главата ти е била честа и празна?? Аман от такива "българи"!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Владо, понастоящем доста хора си изкарват прехраната с опониране на тези опитващи се да кажат истината. Какво не прави сиромашията... Жалко е само, че бедните хора наети от мошениците да пишат не осъзнават, че работодотелите им са тези, които са докарали бедността чрез кражби и грабежи.

      Изтриване
  25. Познанията ми по история на са така обширни, но един въпрос ме притеснява..... Прабългарите не сме ли дошли на балканите от средна азия с великото преселение на народите и ако е така какво общо имаме с траките освен, че населяваме същите земи днес.

    ОтговорИзтриване
  26. Познанията ми по история не са така обширни, но еди въпрос ме пристеснява..... Прабългарите не сме ли дошли на балканите от средна азия с великото преселение на народите и ако е така какво общо имаме с траките освен че населяваме същите земи днес.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Г-н Николов, няма абсолютно никакви доказателства, че дедите ни са дошли от Азия. Част от нашите предци са колонизирали част от Азия, но това не ги прави азиатци. Англичаните владеят Индия няколко века, в средата на 20 век са принудени да се върнат във Великобритания, но това идване от Индия не е накарало никого да обяви завръщащите се от Индия англичани за азиатски народ.

      В продължение на 1100 години старите българи са отъждествявани с мизите - най-големият и най-ранно споменатият тракийски народ. Авторите определящи българите като мизи, или пеони са над 10, но техните сведения обикновено се премълчават.

      Изтриване
  27. Символите от онази епоха са имали предимно образно-идеен смисъл.Ако не се търси сричкова или фонетична аналогия,ума по лесно може да разбере това,което виждаме с очите си.Долу в дясно освен символи свързани с ритуал,се забелязва астрологичен знак за съвпад на слънце и луна/новолуние/Обратно на часовниковата стрелка-както е от позицията на наблюдател на фазите на луната ,се забелязва нарастването на месеца до фаза първа четвърт+ цифри/чертичките/.Кръста и кръга символизират пълнолунието и т.н..В същата посока стигаме до полукръга долу вляво,който вече е обърнат-фаза втора четвърт и отново цифри...Пробвай да разсъждаваш в тази посока.Същата логика може да се приложи и за някои от графитите в Магурата и други .Тоест имаме основа за хипотеза.Поздрави за направеното по другите теми!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Има логика знаците, които споменавате да отразяват дата, календар. Нужни са повече подобни примери, за да се направят правилни изводи, дано да имаме късмет да попаднем на нови, или скрити до сега артефакти.

      Изтриване