4.11.2013 г.

КНИГАТА НА СПАРОТОК



Вчера един приятел ме уведоми, че е излязла от печат книгата с мои статии. Почти не можах да повярвам на ушите си. Минахме през много трудности и перипети докато се стигне до осъществяването на този проект. Сякащ някаква тъмна сила постоянно пречеше и създаваше проблеми от всякакво естество...Това обаче, което е писано да стане-става. Постоянството на решителните хора винаги се възнаграждава.

Ето как започна всичко. През 2009 година започнах да публикувам кратки статии в blog.bg. В тази платформа аз споделях откритото от мен в продължение на повече от двадесет години. Някои познати ме предупреждаваха, че много мои неща ще бъдат откраднати от други автори, че няма как да докажа своята правота. Наистина се стигна до там, че определени хора взаимстваха от моите разработки и ги представиха за свои. Какво да се прави, такива неща са неизбежни...

По-важното бе това, че успях да представя нови, или пък слабо известни данни за нашата история и произход. Това обаче разсърди няколко човечета и вместо да се получи културна и спокойна диксусия, блогът ми се превърна в бойно поле. Компютъра ми бе хакнат, а доста материали изтрити. Слава Богу, имам резервен вариант на работите си записан на флашка, а също и разпечатан на хартия. Така не загубих нищо, но в началото на 2010 нещата ескалираха до там, че бях заплашен не само аз, но и семейството ми. Бях принуден да взема мерки, но делото не спря, мои приятели продължиха да пускат статиите ми.

След време нещата се нормализираха и отново започнах да публикувам сам и сам да водя дискусията в защита на своите тези и виждания. Приятна изненада бе това, че се появиха много доброжелатели, някои, от които се превърнаха даже в добри приятели.

Подкрепата на тези хора ми помогна да изпълня намерението си – да представя 250 постинга в blog.bg. С тази информация се надявах да запаля и други българи, които да започнат свои проучвания за миналото на народа ни. Непрекъснато призовавах да не ми се вярва сляпо, а всеки да прави щателна проверка сам.

Още в началото, даже преди да започна да публикувам, знаех, че не мога да остана дълго време в  blog.bg. Сферата там бе ужасна поради действията на някои от админите и техните шефове. Позволяваха се обиди, нападки, клевети, дори гаври с името на България и българите. Ако не бях подкрепен от много хора, то блогът ми със сигурност щеше да бъде унищожен.

Не един и два пъти получих такова предупреждение. Тогава се появиха приятели, които дадоха една интересна идея – да се издадат най-интересните ми постинги, но също и дискусията към тях. Реакциите след публикуването на всяка статия бяха в невероятен контраст. Много от коментиращите бяха интелигентни и будни хора, които с радост приемаха новите данни. Други бяха скептични, но се държаха културно. Разбира се имаше и група от около тридесет индивида, чиято цел бе да разводни спора, да отвлече вниманието в друга посока, или пък да очерни името ми.

В началото се зачудих – на кого му е притрябвало да чете спорове, караници, или пък похвали относно някаква статия? После осъзнах, че това фактически е уникална възможност за читателя да види как се е оформило дадена работа, какви са реакциите на определени хора, как реагира автора и т.н. 

Селектирането на постингите не бе лесно. Как да определиш от 250 материала, кои точно дават най-ценната информация? Друга пречка бе това – кои коментари да бъдат допуснати? Критиката винаги съм я считал за полезна, но грубостите и псувните не допринасят с нищо в един спор, а и не на всеки е приятно да чете такива неща. Решихме, че ще е по-добре некултурните коментари да бъдат премахнати. Не мисля, че книгата е загубила нещо с това...

Пътят към оформянето и издаването й бе труден. Хората, по чиято идея тази работа бе създадена нямаха издателски опит, а и не бяха в България. Дори извън Родината обаче тези хора показаха, че са родолюбци, че са готови да вложат време, сили и средства в осъществяването на един проект, чиято цел е да покаже на българина, че има с какво да се гордее, че не бива да се предава никога и, че във вените ни не тече кръвта на случайни хора, а на герои предизвикали възхищението на мнозина.

Малко по малко нещата започнаха да се нареждат. Избрахме най-интересните постинги, последва проверка продължила няколко месеца. Тя бе нужна поради това, че постингите ми в blog.bg не бяха нищо повече от чернови, които трябваше да се дообработят. Разбира се, че имаше правописни грешки, разбира се, че имаше и неточности. Друго, което трябваше да се провери е авторството на определени идеи. Понякога се случва така, че да прочетем нещо някъде, а след време да останем с впечатлението, че ние сме стигнали сами до определено заключение.

Не желаех да ощетятам никого и проверих статиите си многократно. Лошото бе това, че работя на няколко места и не разполагам с много свободно време. В един определен момент получих и здравословни проблеми. Никой не е от желязо... Въпреки, че поддържам форма, липсата на сън и почивка изтощават понякога твърде сериозно и могат да доведат до болестно състояние.

Въпреки всички тези перипети проектът бе завършен. Българска Книга се зае с печатането на работа ми, която вече и излезе. Тук е мястото да благодаря на всички вас, които ме подкрепяхте няколко години наред. Благодаря ви за това, че ми повярвахте, благодаря ви и за това, че проверихте казаното от мен и сами се уверихте, че говоря истината!

Не случайно дадох име на работата си – ИСТИНСКАТА БЪЛГАРСКА ИСТОРИЯ – Раждането на една нова теория. Тази книга не е чудо, не е талисман, който ще преобърне мнениeто на учените. Творбата ми е просто описание на един труден път.

Аз имах смелостта да покажа вижданията си и вътрешният си свят, за вас остава привилегията да ги видите.

Бъдете българи, обичайте Родината, помагайте на тези, които имат нужда. Това е българинът – благородник със силна воля и добро сърце!


Понеже книгата няма да достигне до всяко населено място, за тези, които желаят е възможно работата ми да се поръча на адрес sparotockniga@abv.bg 

Мои приятели са се заели с алтернативна форма на разпространение, за да улеснят жителите на селища, в които книгата не се предлага.



58 коментара:

  1. Честито! Дръж се, тепърва ще те хулят. Проф. Г. Ценов дори е водил съдебни дела за защита на теорията си.

    ИМПЕРИАЛИСТ

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти! Аз съм се подготвил отдава за тази борба, имам си всякакви адвокати, а и приятели на подходящо място.

      Изтриване
  2. Поздравления Павел! От сърце ти желая много нови успехи и добро посрещане на книгата!
    Ще си я взема при удобна възможност!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дано това мое четиво да Ви допадне! Става дума за статии от блога ми, но леко преработени и обогатени с данни и илюстрации.

      Поздрави!

      Изтриване
  3. Поздравления Павел!
    Пряк свидетел съм на мръсната война, която водиха с теб някои в блог.бг, за което споменаваш тук, и ти се възхищавам на търпението , което прояви, независимо от обидите и заплахите с които те обсипваха!
    Бог да те пази и ти даде сили за нови успешни търсения и продължаване на мечтите ти. Уверен съм че те са мечти за доброто на България!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Ви г-н Рибарски!

      Аз изпитвам само съжаление към хората, които ме обиждаха и клеветяха. Такива неща правят само тези, които нямат любов, а без нея животът е ужасен.

      Поздрави!

      Изтриване
  4. Честито ! Поздрави за първото произведение!
    Дано след пробива да последват и още... по възможност оформени като последователна теория и история. В блога някак нещата са фрагментарни, което е нормално.
    Беше споменал, че имаш и художествени произведения... къде в Пловдив - галерия...или интернет...
    Лека вечер и смело напред! Българите имат нужда от повече вяра и познания за себе си!
    Твой скорошен почитател

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за добрите думи!

      Верно е, че в блога нещата бяха фрагментарни, но така бяха засегнати много теми.

      Да, занимавам се с изкуство, но работя само по поръчка. Малката пластика, особено тази от бронз е скъпа...След време ще пусна снимки на свои неща.

      Изтриване
  5. Благодаря за информацията! Радвам се, че рожденият ми ден е съвпаднал с излизането на Вашата книга. Преди почти 33 години написах кратко есе, което по-скоро беше един поетически порив, продиктуван от лични и обществени обстоятелства. Предстоеше чествуването на т.нар. 1300-годишнина на българската държава. Предоставих текста за публикуване в тогавашния авторитетен в-к "Поглед", където вече ме познаваха след няколкото мои материали с научно-популярен характер. Накратко, "червената нишка" на съчинението беше идеята, че българите са тръгнали от тези земи, преминали са през Югозападна и Средна Азия, като навсякъде са създавали държави, и след като са направили пълен кръг, са се завърнали и установили окончателно в прародината. Есето се хареса на редакторите, но... Отдел "Наука и образование" на ЦК на БКП наредил да не се публикува текстът, защото противоречал на официалната идея за 1300-годишнината на България, и особено на 1400-годишнината на тогавашния съветски Киев. Все пак като университетски преподавател намерих начин да възразя на "Големия брат", като организирах група студенти от ЮФ за написването на сборник статии под общото заглавие "1300 години българска държава на Балканите". Повтарям: есето ми за Българите и България не почиваше върху задълбочени научно-изследователски усилия - макар че бях събрал немалко материал, който интуитивно е насочвал подсъзнанието ми в тази посока; то беше плод на поетическо вдъхновение. И ето че доживях, точно на 72-ия ми рожден ден, да излезе книга - плод на задълбочени научни изследвания, потвърждаваща една поетична хипотеза; а, както е известно, натрупването на достатъчно фактически съвпадения прави от хипотезата теория. Което и пожелавам да увенчае дългогодишните Ви усилия в полза на тази благодатна кауза.
    С уважение: Николай Гусев

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Г-н Гусев, за пореден път установявам, че истината може да се открие от всеки прогресивно мислещ човек. Махнат ли се догмите, изчезва и дрипавата завеса криеща миналото ни толкова дълго време.

      Поздрави!

      Изтриване
  6. Поздравления, най-после. Нямам търпение да я имам. Браво, много се радвам...
    касс...

    ОтговорИзтриване
  7. Поздравления, Павле! Радвам се много, че усилията за издаването на книгата най-после са се увенали с успех!

    Преди време в blog.bg течеше записване на книгата и аз бях заявил две бройки, но предполагам, че нещата са се променили. Само от Интернет ли може да се поръча или може да се намери и в някоя книжарница?

    С уважение,
    Петър Матеев

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Г-н Матеев, запазил съм известна бройка за хората, които още по време на пребиваването ми в блог.бг изявиха желание да притежават моя книга.

      Трябва само да се поосвободя от ангажименти...

      Изтриване
  8. А, честито :)
    В книгата има ли някаква цялостна концепция за българската история или е повтаряне на познатите статийки на парче?
    Мен ми е любопитно да видя пълната картинка - неолитните култури възникват тогава и тогава, свързват се с траките еди защо си. Траките стигат до Китай и основават първите династии по това и това време, пък през тогава и тогава е дионисиевия поход към Индия, по време на който се случва еди какво си, минава от някъде си и т.н. Всякакви миграции, връщане, докато се стигне до Аспарух.
    Иначе статийките може и да са интерсни като четиво за някои, но са писани на парче, без да има логическа връзка между тях.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, верно е, в блога статиите не са свързани една с друга. Нямаше друг начин да се засегнат и разгледат много проблеми...
      Чак след време ще излезе друго, различно организирано четиво.

      Изтриване
    2. Здрасти,
      Това е истината. Нека да видим еърховната истина на Павел, само където за него "диспут" е мръсна дума

      Изтриване
  9. Много се радвам Спаро, най-после имаме отново раздвижване. Честно казано ми липсваше динамиката. В този новия Блог никой не спори :-). Вече си поръчах книгата, ще я препоръчам на приятели и дано Бог те благославя да пишеш още много ....
    Митака

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Митак, верно е, че в този блог никой, или почти никой не спори, но за сметка на това във Фейсбук понякога е като война след публикация на материал :)

      Изтриване
  10. У-Ра! Купих си я. Струва 17,80 лв, а не 21,00лв каквато цена е обявена на сайта на БГкнига. Борсата е точно срещу гара Искър, като се минава под линиите през подлеза и после 100м в дясно. Като оформление, хартия, печат, корици, книгата е превъзходна, а това не е маловажно!
    ИМПЕРИАЛИСТ

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хубаво са направили, че са намалили цената! А оформителя, или по-точно оформителката наистина заслужава комплимент!

      Изтриване
  11. /от Стефан Мръзеков - mrazekoff
    Здравей, Приятелю!
    Много се радвам за твоя успех на любимото ти поприще. Винаги съм харесвал историята, но никога не съм се впускал в отразяването й в подробности. Радвам се, когато слушам, или чета разработки на тази тема. Винаги съм се възхищавал на хората, които търсят и откриват нещо ново и ни осветляват за своите открития.
    Знам със сигурност, че едно от най-приятните чувства е обичта към Родината, обичта към народа си и съм сигурен, че когато човек работи "на ползу роду" никога няма да бъде забравен.
    Искрено ти пожелавам още много успехи в благородното ти дело.
    П.С.
    Ще се радвам и да видя някои от произведенията ти в областта на малката пластика.

    ОтговорИзтриване
  12. Майсторе, аз не мога да се меря с теб, работя в по-малък мащаб. След време ще представя снимки на мои неща. Влагам доста подробности в пластиките си, а и им давам и допълнителна обработка с определени химикали и галванопластика. Така се придобива по-голям контраст.

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  13. Е разгеле. И поздравления. А какво става с ТВОИТЕ книги? По специално ме интересува тракийския речник, а и цялата систематизирана българска история.
    Бриг.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бриг, хубавите неща стават бавно. Подготвям няколко книги в момента. Едната е за тракийските племена, градове, реки, планини, царе, мислители, герои. Другата работа е тракийския речник и третата е точно това, за което питаш - систематизираната българска история от Неолита до Ранното Средновековие.

      Иска се обаче още много работа.

      Изтриване
  14. Павка,ти си от расата на ТЪРСЕЩИТЕ,т.е и мой духовен брат.Отдавна следя написаното от теб и насоката на мисълта ти(без грешка са).Аз съм Hektor (от коментарите),този дето си позволи няколко пъти да насочи острата ти мисъл във посока Фригия.Мисля че тепърва ще се говори за твойте книги.Моля ,искам да разбера дали се разпространява само чрез он-лайн поръчки и ако е така,мога да предложа услугите си като осигуря достъп до ресурса на Площад Славейков,ако желаеш да я разпространяваш и физически.Работил съм там мнооооого години и имам отлична представа кое,как става и на кои маси да се постави за максимален ефект............................С уважение-Хектор.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хекторе, не съм те забравил :)

      С хората, които движат нещата се разбрахме известна бройка книги да бъдат разпространени по пощата.
      Прати съобщение на sparotockniga@abv.bg и се разбери с хората, които са отговорни за дистрибуцията на книгата.
      Аз нямам време да се занимавам с тези неща.

      Поздрави!

      Изтриване
  15. Здравейте, г-н Серафимов,
    Съжалявам, че поствам тук, защото е доста извън темата, но смятам, че ще Ви е интересно да прочете тази статия: http://gnosticwarrior.com/tattoos-of-the-apocalypse.html
    Поздрави и за книгата, ще се сдобия с нея при първа възможност! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Статията е хубава, но има малки грешки. Името на Британия идва от Pritain, а то от Parthini - племе обитавало Балканите в Античността. Pritain, Parthini означава пъстри, на пръски...

      Изтриване
  16. Поздравления за издаването на книгата ! Очаквам и появата на Речника...
    Пожелавам ти много здраве и успешна работа !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Таня!
      За да излезе речинка навреме трябва да го представя в две части. Сравненията отнемат много време.

      Изтриване
  17. Атанас Георгиев7 ноември 2013 г. в 15:54

    Честито, страхотна е...вече я чета! :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Атанасе! Държиш в ръцете си книга, която е началото на едно ново виждане.

      Изтриване
  18. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  19. Здравейте! Поздравления за книгата! Откровено мога да кажа, че Вие сте най-ярката личност, която " срещнах " тази година. Попаднах на стария Ви блог в края на зимата, в онова отчаяно време на февруарските протести и проблеми. Попадайки на публикациите, разбрах, че няма нищо случайно и че възмездие чака всеки. Това ми дава много вяра в бъдещето, защото миналото е на солидна основа. Благодаря Ви! Желая много здраве, още много книги и най-важното, света да разбере, кои всъщност са българите! Както поздравих на 1 ноември екипа на Виртуалния музей във Фейсбук, хората като Вас са истинските будители в днешно време! Росица

    ОтговорИзтриване
  20. Здравей,

    Книгата няма ли да се появи по книжарниците?

    Поздрав!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вече я има, от реакциите на различни хора зная, че книгата се предлага в книжарници на Хеликон, Хермес...

      Поздрави!

      Изтриване
    2. О, добре, защото не излиза в сайта на хеликон ни по автор, ни по наименование...

      Поздрави!

      Изтриване
    3. Не зная каква е причината за това. Възможно е книгата да е поразсърдила определени хора с влияние...

      Изтриване
  21. "Истинската българска история - Раждането на една нова теория" !!!

    http://www.bgkniga.bg/articul/16822/Istinskata_bylgarska_istoriq.html


    Честита книга, Павка! Стоя далеч от удивителните, но сега ти подарявам букет от удивителни - три за ктсмет! :) Не мога да се нарадвам на тази щастлива и за мен - тържествена новина... Какво да ти пожелая - най-важното го имаш - трупани с посветеност и всеотдайност през живота ти знания и кураж за нови смели открития, свързани с истината за нашата, за Българската История. Ти си един от най-съвестните и сърцати изследователи, които познавам, може би защото ми напомняш великите откриватели като Шлиман, които са далеч от тясната представа за "академичен учен" и някак именно затова движат времената, а истината им се открива в цялата си красота и непомрачим блясък. Има и друго. Твоите статии притежават две много трудно постижими качества - краткост, достъпност и яснота. Това са три белега на истината и те са валидни, както за науката, така за изкуствата. Яснотата е качество винаги съм ценяла до степен да издигна в култ. :) И тъй като имаш всичко това, пожелавам ти да бъдеш такъв, какъвто си - всеотдаен приятел и роден историк и изследовател на нашето минало, за да пребъде и България! А това може да стане само, ако знаем истината за нея. На добър час на книгата ти! Не се съмнявам, че ще се преиздава,"от век на век", както и че вече подготвяш следващата си книга. Успех!

    "Истинската българска история - Раждането на една нова теория" -

    http://www.bgkniga.bg/articul/16822/Istinskata_bylgarska_istoriq.html

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Наде!!! :)

      Още в началото, когато реших да започна да публикувам си обещах да пиша кратко, точно и ясно. Само така истината се възприема най-лесно. Не случайно индийските мъдреци въвеждат понятието сутра - есенцията на една идея, изразена по възможно най-краткият начин. А сутра отговаря на нашата стара дума суть - същност, истина.

      Поздрави!

      Изтриване
  22. Честито, г-н Серафимов!
    За вашите трудове, голяма част от които ще видя вече и на хартия, както и за вашата непримиримост и вяра в святата истина - Благодаря Ви!

    ОтговорИзтриване
  23. Спароток,извинявам се за повторението на коментарите,което се получи.Като тракийски българин държа да спомена, че г-н Премянов и т.н "тракийски дружества" не ни представляват.Ние всички сме българи независимо къде живеем-Македония,Западните покрайнини,Бесарабия или Тракия.И нека разни особи да не се възползват от предателството на г-н Премянов за да нападат хората,които търсят истината за нашата история, и същевременно да пробутват тюркските теории на Златарски!Отново се извинявам ако не е по темата,но държа да се знае.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Ви много! Аз също не смятам, че г-н Премянов представя тракийските българи и техните интереси. За всяко дело обаче си има възмездие, както за доброто, така и за злото!

      Изтриване
  24. Много хора са се опитали да продадат, или унищожат България, но не са успели...И днешните продажници няма да успеят...

    ОтговорИзтриване
  25. А мога ли да се снабдя с книгата, изключително ми е интересно, аз съм абсолютна фенка.
    Гергана .

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гергана, книгата ми Истинската Българска История може да се намери в по-големите книжарници Хеликон, Хермес, или да се поръча на sparotockniga@abv.bg

      Там обаче изпращането става бавно...Предполагам, че чак в края на идната седмица темпото на изпращане ще се нормализира.

      Поздрави!

      Изтриване
  26. Поздравления, г-н Серафимов!
    Страхотни анализи, подкрепени с необорими факти и доказателства. Успях да се сдобия с книгата Ви. Прекрасно оформление!

    Вие сте истински Будител!
    Желая Ви крепко здраве!

    Поздрави,
    Кръстин

    ОтговорИзтриване
  27. Поздравления, г-н Серафимов!
    Страхотни анализи, подкрепени с необорими факти и доказателства. Успях да се сдобия с книгата Ви. Прекрасно оформление!

    Вие сте истински Будител!
    Желая Ви крепко здраве!

    Поздрави,
    Кръстин

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Кръстине!

      Оформлението на книгата наистина е добро, аз обаче нямам дял в това.
      Други хора заслужават комплиментите, аз съм се погрижил само за съдържанието.

      Поздрави!

      Изтриване
  28. ПАВКА...ЩЕ МИ ПРАТИШ ЛИ ЕДНА КНИГА /?

    ТИ СИ УВАЖАВАН УФОЛОГ, И КНИГАТА ЩЕ БЪДЕ ЦЕННА ЧАСТ ОТ ФЕНТЪЗИ РАФТА МИ !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Разбира се, само уточни адреса, къде точно си сега, на Марс, или още си в тъмната половина на луната :)

      Изтриване
  29. Чудесно,
    а кога ще напишите нещо наистина издържано. Може би, това е истината между Вас - Ценовистите,
    но дали е така?
    поздрави

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бихте ли дали пример за издържано четиво представящо достоверно историята на България? Дали ще дочакам отговор :)

      Изтриване