30.06.2014 г.

ЗНАЧЕНИЕ НА ИМЕТО НА КНЯЗ ОМУРТАГ


През дългата си история България е имала много велики владетели. Омуртаг е един от най-способните и най-енергичните наши князе. Известен е не само със своите строежи, но и с мъдрата си държавническа дейност. Той води далновидна политика и упорито отстоява интереса на народа ни. Не се поколебава дори да влезе във бойни действия с франките, за да укрепи западната граница. Людовик Благочестиви е запомнил добре името на Омуртаг. С право императорите в Константинопол са изпитвали страх от този забележителен българин.



За съжаление изследователите на нашите старини не са положили достатъчно усилия при анализа значението на името на княз Омуртаг. Заради вярването, че старите българи са тюркски народ, мнозина учени предложиха тълкуване като дебел, объл, гърбина, отвесна планина и т.н. Подобни опити за даване на етимология са честно казано оскърбителни. Те вече не могат да се вземат на сериозно понеже както антропологически, така и генетични изследвания доказаха нашия европейски произход. Доказано бе и, че нямаме нищо общо с тюрките по отношение на произход, език и култура.

Дедите ни не са се домъквали от Азия, а са древен балкански народ. Не случайно, в продължение на хиляда години, българите са отъждествявани с мизи. Става дума за древно тракийско племе, което е обитавало земи на север и на юг река Дунав, Стара Македония, но също Мала Азия и Египет. Обичаите, жилищата, въоръжението, погребалните обреди и стопанските методи на мизите намират своето продължение при старите българи.

Съществуващите изображения на княз Омуртаг показват, че става дума за човек с правилни европеидни черти, светла кожа и кестенява (рижо-кестенява коса). Точно такъв е и облика на траките. За косите на бистоните и ксантите е употребено определението ξανθαἱ. Днес прилагателното ξανθαἱ се превежда като руси, но в древността значението е било  по-различно.



Според проф. Мюлер ξανθος е определение за цвят на силно препечено месо, т.е.  светло кестеняв. Не трябва да забравяме, че както старите гърци, така и старите римляни са били мургави хора с черна коса, приличали са на днешното население на Северна Африка. За тях светло кестенявата коса е необичайно светла. Болшинството от траките не са били нито рижи, нито руси, а с кестенява коса – точно какъвто е и най-популярният цвят на коса днес в България.

От други изображения се вижда, че княз Омуртаг носи типичната за траките шапка.







След като Омуртаг има същият външен вид както и най-древните жители на земите ни, а старите българи са наричани мизи в продължение на 1000 години, то най-логичното е да  потърсим обяснение за името Омуртаг в езиците на древните балкански народи.

Съществуват няколко варианта на изписването на името на нашия стар владетел –Омуртаг, Омортаг, Мортагон. Името е двусъставно, втората частица – таг се среща също в скитския теоним Тагимасад* ( господарят на водите, Посейдон), а също и в старомакедонската/тракийска титла тагонага - водач. 

Официално тагос е старогръцка (тесалийска) дума за водач, явно обаче се касае за тракийска заемка защото в гръцкия титлата няма никакъв смисъл. Тагос, таго-нага са свързани с нашите думи тяга, тегля, потеглям. Водачът е този, който тегли, увлича другите след себе си. Да не забравяме, че водач идва от водя (задвижвам).

По същия начин е образувана нидерландската титла хертог. Хер идва от хере-армия, чета, войска, а тог е свързана с теглене, движение. Хертог означава – този, който тегли войската след себе си. Немския вариант на тази титла е херцог. Дори римската титла dux-водач, господар, идва от ducto -тегля, потеглям.

Първата частица омур, мор има значение сияние. Тя е свързана с тракийското име Амаринт – сияйния, а и племенното име морисени. Други сродни думи са пеласгийските глаголи амарусо  блестя, искря, светя, мармеро светя, сияя. Мор, омур са от същата основа, както и нашата дума море, чието първично зачение е – това, което блести, това, което отразява много светлина (по същия начин блато, балтина идва от бяло, светло, водната повърхност отразява светлината).

Омуртаг, Омортаг означава светъл водач, сияен водач. Този наш стар владетел заслужава напълно красивото си име. С енергичните си и смели действия княз Омуртаг  служи за пример на всеки родолюбец. Един държавник трябва да е не само силен, но също със светла душа и чисто сърце. Народът бива вдъхновяван от ярките личности, тези, за чиято искрена любов към Родината не може да има и съмнение. 
От избора ни на водач зависи не само нашата съдба, но и тази на поколенията след нас. За това е добре да търсим будните и честните сред нас, да ги подкрепяме с всичките си сили и да ги подтикваме да започнат да се занимават със защита на нашите интереси. Има достатъчно млади, умни и родолюбиви българи, нужно е само да им бъде дадена поддръжка и не след дълго ще имаме управници, каквито не сме имали от дълго време.


П.С. ИЗЛИЗАМ В ОТПУСК, НЯМА ДА МОГА ДА ОТГОВАРЯМ НА КОМЕНТАРИ ДО НАЧАЛОТО НА АВГУСТ.





Използвана литература и пояснения:

1.В.Бешевлиев, Първобългарите, История, бит и култура, Пловдив, 2008;
2.Б.Симеонов, Прабългарска Ономастика, 2008;
3.К.Порожанов, Общество и държавност у траките, Studia Thracica-6, 1998;
4. F.Muler, Griechisch Woordenboek, Den Haag, 1926;

*Скитите почитащи Тагимасад са обитавали Добруджа, но също и Украйна, там където е разположена Стара Велика България ...точно в тракийското Боспорско царство. Владетелите Котис, Реметалк, Рескупорис, Спарадок и др. ползват тамги като тези на старите българи...

За скитите Стефан Византийски казва, че са тракийски народ, а според Дион Касий гето-даките са скитски клон...т.е. траки и скити принадлежат към едно и също семейство. Това обяснява защо скитите имат куполни гробници като траките, и защо останалите погребани ритуали си приличат толкова много...Изкуствената черепна деформация, правенето на ритулани чаши от черепа на победен враг и др. са обичаи както на траки, така и на скити...




42 коментара:

  1. ПАВЛОС ГЕОРГАДИС30 юни 2014 г. в 14:43

    ПАВЕЛЕ,,ПУСНИ, ПУСНИ БЕ БРАТЧЕ ОТГОВОРА МИ ДО ОНЕЗИ ДВАМАТА ОТ ПРЕДНАТА ТЕМА. НЕ СЪМ НАПИСАЛ НИЩО ЛОШО ИЛИ НЕЩО НЕЦЕНЗУРНО..!

    ИМАМ ПРАВОТО ДА НЕ СЪМ СЪГЛАСЕН СЪС ВАС...
    ТИ ПАК СИ ИГРАЕШ ИГРИЧКИТЕ.

    ДО ГОШКО, И ДО ИМПЕРИАЛИСТА.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Разбира се, че имаш правото да не си съгласен с нас. Имаш също правото да направиш свой блог и там да изразиш своята гледна точка. Не разбирам какво те спира?

      Изтриване
    2. Нищо не го спира. Обаче няма какво да пише там
      Гърците не обичат нито да четат нито да пишат.
      Обичат да се хваля и да харчат чужди пари

      Изтриване
    3. Този човек не е грък, той е каракачанин, т.е. българин с промито самосъзнание.

      Изтриване
  2. ПАВЛОС ГЕОРГАДИС30 юни 2014 г. в 17:53

    За разлика от тебе..аз нямам СЛУГИ ,И ПРИМЕРНО ДЕСЕТ ЧОВЕКА ДА ПОДДЪРЖАТ БЛОГА МИ.

    ПРАВ СИ--НЕ СИ ДЛЪЖЕН ДА ПУСКАШ КОМЕНТАРИТЕ МИ.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нямам слуги, имам само приятели :)

      Колкото до коментарите ти - нека са културни и по темата, знаеш, че в такъв случай ще бъдат допуснати.

      Изтриване
    2. Вероятно отговорите на Г-н Георгадис не са публикувани, тъй като нямат общо с темата, но все пак и на мен ми стана интересно какво е имал да каже на Гошко и Империалиста. Когато фактите говорят срещу стереотипите на човек, не му остава друго освен да пише с главни букви.
      Относно частиците омур, мор, (а-мар) - пак ще ви отегча отново с испанския език, но думата за жълт цвят при него е amarillo, а amarilla се използва за обозначаване на златна монета (жълтица) - все съществителни, свързани по някакъв начин със светлина, сияние, блясък. Опитах се да потърся връзка през латинския език и не успях, така че вероятно става въпрос за съвпадение, но ми стана интересно и реших да го споделя... а и за да не публикувам само спам (вж. по-горе).

      Изтриване
  3. Павка,не са само приятели.Много от нас вече са ти ВЕРНИ приятели.Едно от най ценните неща в този скапан свят.
    Да не ти дреме,какво казват крадливите византийци.Те са бита карта а още не го осъзнават.Бъди жив и здрав и продължавай да ни изумяваш с
    фактите от Българската ни история.


    Тонката

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, верните приятели са най-голямото богатство на този свят.

      Поздрави!

      Изтриване
  4. Cql svqt znaj, che Omurtag e turko ime Omar-Dag samo nash sparo ne znae ama se pravi na golqma rabota.Cheti Wikipediq be pich da ne ti se smeqt horata :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Айде бе- цял свят
      Цял свят знае че Омортаг идва от латински amour +tago - любовно докосване. Демек - Нежния
      Цял свят знае че Омуртаг iидва от ирландски : mor +tac - голям + подкрепа. Демек този който помага
      Цял свят знае че Муртагон идва от български и означава този който гони смъртта. демек Безсмъртния
      И най-вече цял свят знае че ти пишеш тук под 6 профила и си хахо

      Изтриване
    2. Ne be ne sa 6 profila 666 sa, ama as si gi puskam podred ej taka ot skromnost, che nali znaesh bezdarnicite zavizhdat :)

      Изтриване
    3. Хахах, че откога Уикипедия е мярка за истинност? Всеки може да си пише в нея всякакви глупости и да претендира, че са истина. Това най-вече важи за историческите теории / които не се проверяват така лесно като точните науки/, с които админите не са запознати и ги допускат за публикуване.

      Изтриване
  5. Уважаеми господин Серафимов, ще ме осветлите ли дали прабългарските думи бисеръ, балванъ, каганъ се срещат в тракийската ономастика и ако не се срещат защо е така? Вие прокарвате идеята, че прабългарите са траки, значи няма да се затрудните с изпълнението на скромната ми молба.
    Очакващ с нетърпение отговора Ви - И.Димитров

    ОтговорИзтриване
  6. Уважаеми господин Серафимов, ще ме осветлите ли дали прабългарските думи бисеръ, балванъ, каганъ се срещат в тракийската ономастика и ако не се срещат защо е така? Вие прокарвате идеята, че прабългарите са траки, значи няма да се затрудните с изпълнението на скромната ми молба.
    Очакващ с нетърпение отговора Ви - И.Димитров

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Г-н Димитров, тракийската сведенията ни за тракийската ономасктика са фраментарни, но все пак думите бисер, балван и каган могат да се обясна.

      Бисер е сродна на тракийския теоним Басарей, значението е светлина, сияние.

      Балван е сродна на тракийската дума балайос - голям, велик.

      Каган е сродна на тракийския топоним Кагайон, Когайон, според С. Олтеану кага е тракийска дума със значение свещен.

      Изтриване
  7. Сега разбирам защо нямате опоненти, Вие не допускате коментари на, които не можете да дадете отговор.СРАМ И ПОЗОР за Вас Серафимов!Такова долно държание не бях очаквал изобщо.
    И.Димитров

    ОтговорИзтриване
  8. Сега разбирам защо нямате опоненти, Вие не допускате коментари на, които не можете да дадете отговор.СРАМ И ПОЗОР за Вас Серафимов!Такова долно държание не бях очаквал изобщо.
    И.Димитров

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Г-н Димитров, не съм в състояние да дежуря постоянно край блога. Модерация на коментарите е наложена понеже някои индивиди ползват обидни изрази за българския народ.

      Изтриване
  9. Как един български владетел не е нарисуван или описан с тюбетейка, чалма, обвит с чаршаф и прочие азиатски и африкански мурафети
    Колко име е мъчно на антибългарите че нашите владетели са носили винаги трако-български имена и нито културата, нито езика, нито гените им са азиатски

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Иречек се опита да изкара старите българи хора носещи чалми...с. 149 - Старите българи имали ако не много, то поне две жени. Като зестра на годеницата служило злато, сребро, рогат добитък, коне и пр. Князете имали обичай да водят със себе си своя харем. Досежно облеклото им предават, че мъжете и жените носили широки гащи (шалвари) и че жените подобно на мохамеданките си забулвали лицата. Мъжете си бръснели гладко косата на главата и според източния обичай си туряли чалми (ligatura lintei, quam in capite gestatis), които не снемали дори в храмовете. Според Свида българите се обличали по аварски.

      http://www.promacedonia.org/ki/ki_5.htm

      Това или са болни фантазии, или съвсем умишлено Иречек се е опитал да изкара дедите ни азиатци. Няма извор, или изображение, което да потвърди думите на чешкия писател.

      Изтриване
    2. Господин Серафимов, Иречек не е чех, той е представител на "божия народ" или хазарин.

      Изтриване
    3. Възможно е, но етническата принадлежност на този човек не ме интересува, интересуват ме делата му...

      Изтриване
  10. Много правилно сте забелязали и написали за облеклото на българските владетели...! Но това в учебниците и в книгите на официалната историография не го пише, нито пък в Wikipedia, които са единствените източници за някои хора, сипещи хули и обиди... Те вярват само на това, което им каже някой платен (от кого ли?!?) "авторитет".

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До неотдавна нямаше как да се противопоставим на лъжите и манипулациите. Днес обаче имаме не само платформата на интернет, но и възможност сами да проверим историческите извори и археологически проучвания.

      Изтриване
  11. Павка, ще ми разясниш, ли по-добре войната на Омуртаг с Тома Славянина? Там самия той казва, че е обърнал цялата си войска срещу славяните, които воюват срещу ромеите. Какво го е предизвикало да води междуусобна война за сметка на империята. Нали сме един народ с тях.
    Иво Иванов.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Иво, най-страшни са братоубийствените войни. Те се предизвикват и организират от хитри и безсъвестни хора, които умеят да манипулират. Поради манипулации възниква кървавия конфликт между утигури и кутригури, да не забравяме и Троянската война, тя е между братски народи, а не между гърци и трако-трояни.

      Каква е причината за военните действия срещу Тома Славянина не съм сигурен. Навярно българският владетел се е придържал към клаузите на някакъв договор с Римската Империя.

      Изтриване
    2. Важно е да се знае че т.нар. славяни са голямата част от населението на Ромейската империя. Бунтът за който става дума е религиозен, а подкрепата на Омуртаг за императора не е изненада при народен бунт
      Имената на синовете на Омуртаг са безспорно славянски - Енравота–Воин, Звиница и
      Маламир

      Изтриване
    3. Старите славяни са гетите - народ, който е от същия произход както и мизите познати още като българи.

      Дали бунтът е на верска основа не мога да кажа, не съм проучвал този въпрос.

      Изтриване
    4. а, безспорно тогавашните словени са старите гети.
      Дали бунът е религиозен е друг въпрос. Но е факт че Тома опитва да заеме престола, а това си е държавна измяна и намесата на Омуртаг е съвсем резонна.
      Соц-панслависките тълкувания че е имало "бунт на бедните славяни срещу феодалите гърци" са нелепи и не заслужават внимание. В този смисъл намесата на Омуртаг няма как да се тълкува като братоубиойствена - става дума за опит за преврат, а не за война ромеи-славяни

      Изтриване
  12. Как е пpавилно да се каже: Омуртаг, Омортаг, Омуртак, Умортаг, Умартак?Съществува ли възможност думата *мор* да е корен на това канско име?Какво ще кажете за *мартак* като етимология на Омартак?Не мислите ли, че грешите във всичко и заблуждавате читателите си? Ще ми пуснете ли коментара?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пуснах коментара :)

      Изберете си един от останалите въпроси, на който желаете да получите отговор...дискусията не е разпит :)

      Изтриване
  13. Възможно е началното О в Омуртаг да е протетично, но не е изключено и да се касае за особеност на някой стар български диалект.

    ОтговорИзтриване
  14. Dobre s tezi kadeto se protivopostaviat s tezata na g. Serafimov, kajete mi bulgarskata istoria, I bulgarskiat proishod po kakav metod istori4eski, antropologi4eski sa go napisali i vkarali v saznanieto na horata 4e idvame ot neznam si kade? ??

    ОтговорИзтриване
  15. Dobre s tezi kadeto se protivopostaviat s tezata na g. Serafimov, kajete mi bulgarskata istoria, I bulgarskiat proishod po kakav metod istori4eski, antropologi4eski sa go napisali i vkarali v saznanieto na horata 4e idvame ot neznam si kade? ??

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хубав е въпросът ти Ивайло, но отговор няма да ти дадат господата, на тях истината не им оттърва.

      - Данните от антропологическите исзледвания показват, че сме европейци, като повечето сме от понтийския тип - т.е. население обитаващо Балканите от Каменната епоха.

      - Последвалите генетични изследвания показаха същото - значителна част от днешното българско население носи гените на хора обитавали земите ни през Каменната епоха.

      - Шарките по българската традиционна носия се срещат по древна керамика от Неолита, Халколита и Бронзовата епоха.

      - Проучвания на етнолози показаха тракийския произход на българските земеделски сечива и пастирски атрибути.

      - Други етнологически проучвания показаха тракийския произход на българския фолклор.

      - Най-древните документирани топоними и хидроними от земите ни са обясними на български език.

      За всеки разумен и непредубеден човек тези неща са солидно доказателство за местните корени на българския народ. Фактът, че голяма част от горе посочените денни са премълчавани от определени изследователи показва, че те умишлено заблуждават българския народ...

      Изтриване
  16. Da i za men triabva da se promeni bulgarskata istoria, zashtoto tazi kadeto ni pokazvat e Propaganda... nemoje nashata minalo da se sastoi samo ot svedenia na vizantiici monasi kadeto ne sa dori i ptofisionalisti istorici... izliza dosta glupavo ot tezi svedenia da se iskriviava istoriata na edin narod, zashtoto v zemite ni kadeto i da iskopaesh ste namerish civilzovan narod s takava tehnika kadeto i dnes ne moje da se postigne. Nemoga da povervam na vizantiicite kadeto tehnite metodi za diplomacia i Propaganda v dosta darjavi sashtestvuva.
    Triabva da razkriem istinata, Zashtoto narod kadeto si neznae minalato toi e bez Budishte.

    ОтговорИзтриване
  17. Привет г-н Серафимов! Относно името на този наш владетел известен от книжнината като Муртагон : Не е ли аналогичен случая с прочита на името Тангра т.е. на мястото на липсващите в камъка букви да са натамънени други за да звучи съответното име достатъчно тюркски? Така омотани имена от чужди и родни дал бог. Пример е също масовото вече име Ивайло независимо , тази личност е наречена Кордокувас и пришития и прякор Бърдоква произхожда от неубедително сравнение с зеленчук ,който уж се срещал във фолклора ни. Почитания: Павел

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Плочата с името на Тангра е според мен машинация на Геза Фехер. Всъщност не става дума за една плоча, а за снадени фрагменти, чиито краища не пасват. Това е индикация, че са взети фрагменти от различни паметници и са снадени така, че да дадат името на тюркски бог.

      http://www.ziezi.net/tangra/kamiko.jpg

      Изтриване
  18. Напълно съм съгласен , че имената са Муртаг и Перперик.
    О е неопределителен член пред мъжко име : о Йоргос, о Спирос, о Муртаг, а "он" в края на дума , заедно с "тон" пред думата е формулата за образуване на винителен падеж : тон Муртагон= на Муртаг, тон Перперикон= на Перперик.
    Павеле, ако имаш достъп до оригинални надписи, провери моля тебмоето твърдение- лесно е.поздрави

    ОтговорИзтриване
  19. Има ли обяснение за името Крум?

    ОтговорИзтриване