30.08.2014 г.

КАК СЕ УБИВА ЧОВЕК И КАК СЕ СЪЖИВЯВА ЧОВЕК?


Животът е дар, който трябва да се цени. Идваме на този свят малки и беззащитни. Минават дълги години преди да се превърнем в самостоятелни личности, а по пътя, по който минаваме ни чакат безброй изпитания. Болести, бедствия и злополуки не могат да се предвидят, но все пак повечето от нас се справят с всичко. Някои дори имат щастието да достигнат до преклонна възраст. 

Жилави сме, в нас се крие сила, за която дори не подозираме. Когато осъзнаем, че се намираме в голяма опасност тялото се трансформира, мускулите се стягат, вените се пълнят с адреналин.Човек може да преживее падане в пропаст, ухапване от отровна змия, куршумна, или прободна рана, експлозия и т.н. Известни са много случаи когато хора са се измъкнали от сигурна смърт.
                                              
Да, жилави сме и въпреки това съществува съвсем сигурен начин да бъдем унищожени напълно. С този метод може да се премахне не просто един индивид, а дори да се сложи край на цял народ. Не са нужни свръхмодерни оръжия, или огромни тълпи от кръвожадни главорези. Не, има смърт, която идва бавно, тихо, неусетно. Засегнатия дори не подозира, че дните му са преброени. До последния си ден той се движи, работи, спори. И все пак е обречен да потъне в небитието.

В момента, в който група безсъвестни хора смажат вярата ни в доброто,  сигурната смърт забива нокти в нас. Когато ни бъдат отнети гордостта и достойнството, сякаш невидима черна ръка  рязва душата ни с тънък нож. 

Като дърво с отсечени корени започваме бавно да линеем и да губим същността си. Многобройните унижения и гаврата със справедливостта докарват апатия. Тя се впива като пиявица в нас и източва живота ни ден подир ден.Ето така идва сигурната смърт. Ето така един цял народ може да бъде заличен от лицето на земята, без да гръмне нито една пушка, без никой да издаде вик.

Българите, от които в миналото Монро, Бъкстон, Стобарт, Рийд и др. се възхищаваха, днес сякаш не съществуват. Ето какви хора видяха чужденците посетили земята ни: “Българинът е ненадминат в своето упорито преследване на целта, което комбинирано с трезвото му виждане, дава надежда за велико бъдеще на този народ... Пестелив и сдържан, българинът не притежава лекомислената веселост на румънеца, големеенето на сърбина, нито мечтателния и непрактичен идеализъм на руснака. Българинът по-скоро прилича на шотландеца от равнината и носи многото си възхитителни качества зад външност, зад която малцина имат щастието да проникнат...”

Джеймс Бейкър предава думите на Сайръс Хамлин, които трябва добре да запомним: Те (българите) притежават силни социални и патриотични качества, достойни за всеобщо възхищение, взаимно си помагат и подтикват изоставащите, търпеливо обучават тези, които имат нужда от подкрепа, не се примиряват, докато не започнат да се движат всички заедно напред. Ние считаме, че българите са народ, способен на велики дела."

Ноъл Бъкстон казва за нас:“За българина е достатъчно да знае какво трябва да направи и той го върши. Дълбоки чувства той изразява, без да парадира. Интуицията му е отправена към реалността, българинът изразява себе си със заблежително спокойствие... “Българите са прекрасни хора, здраво свързани със земята, тяхната устойчивост към морални болести е забележителна. Куражът им, а и тяхната издръжливост, са им създали славата на велики бойци из цяла Европа. Българите  имат уникални качества на тялото и духа...”

Вярвайте, тези качества ние все още ги имаме, те не са изчезнали, въпреки, че лоши хора се опитват да ни внушат, че е така. Ние сме народ, който за ужас на враговете си многократно се е издигал от пепелищата,  прераждал се е и е показвал на света, че е способен на чудеса. 

Немалко велики цивилизации познават шеметен възход и дълговековно благополучие. В Шумер, Хетската Империя и Урарту са  създадени великолепни сгради и изваяни изумителни скулптури, изписани са хиляди документи, сътворени са изящнни украшения. След падението си обаче, хората създали тези забележителни държави не са били в състояние да се въздигнат и да си възвърнат старата слава. Не са помогнали нито оръжия, нито клетви, нито молитви към различни богове.

Нашите деди са направили това, което е било невъзможно за други хора защото са имали сила на духа. Предците ни са следвали  упорито истината, доброто и справедливостта, и са се превърнали във вечни техни носители. Поддържали са се един друг, подавали са си ръка и са вървели заедно напред дори тогава когато небето е било най-черно. 

Ето така се побеждава смъртта, ето така се съживява човек. Добрата дума и подадената приятелска ръка, искрената поддържка имат невероятна сила, те могат да направят от слабия герой и от плахия - човек за пример. Така са оцелели предците ни, не с молитви, не с магии и чакане на предсказания да се сбъднат, а оставайки верни на завещаното от предците си - да пазят своите и да им помагат.

Не е ли това пример достоен за подражание? Не е ли завръщането към духовното, доброто и почтеността най-доброто лекарство срещу ужасната болест, която е впила нокти в обществото ни? Злото не може да съществува без някой да го храни. Борбата със злото се състои в това да мислиш добро, да говориш добри неща и да вършиш добро. Аз направих своя избор защото искам да живея като Човек и като Българин. Какъв избор ще направите вие?


С благодарност на Жаки


46 коментара:

  1. Не слово, меч трябва...

    Покръстването не е станало по желание...

    Търпимостта би трябвало да е до време.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Търпенето на несправедливост е самоубийство...

      Изтриване
    2. Покръстването е станало пожелание, но не и погърчването на църквата ни...

      Изтриване
    3. Кога без жертви изкупвана е свободата? пише го на един паметник в родния ми град...

      Изтриване
    4. Хубаво е човек да се учи от мъдростта от миналото, но не е и лошо, ако постоянно търси нови идеи, способи...Сун Дзе казва, че най-добрият генерал е този, който печели войната без битка...

      Изтриване
  2. Новото е добре забравено старо. Трябва просто да си спомним.
    Но най-важното е да го осмислим.
    "Българина е бил велик и ще бъде!" е НИЩО, ако не разберем защо. Щото така ще знаем и как!
    Момче, Овен, Бик. Кръговрат.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, трябва да си спомним, но за да го направим е нужно първо да се пречистим. Телевизията и пресата тровят съзнанието ни, заливат ни с негативни неща, настройват ни един срещу друг.

      Поддавайки се на негативното ние сякаш позволяваме на някой да източва кръвта ни. Затова и казвам - нека се пазим от духовната отрова и да правим добро!

      Изтриване
  3. Ама, моля Ви се, харесвам статиите, защото освен, че казват интересни факти за нашата история, са пълни с оптимизъм. Да не забравяме, че българинът винаги (почти винаги) се е спасявал поединично. Е когато има водач добре, но когато няма, всеки оцелява както може. Както е казал старият автор: Траките са най големият народ, след индийския, но и най разединения. Ако се обединят ще бъдат най великия народ. (цитирам по памет) Имали сме добри години, имали сме и лоши. Може сега да сме на колене, но ще се изправим повярвайте ми. И пак ще смаем света!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За мен няма съмнение, че сме способни да се обединим и да смаем света отново!

      Изтриване
  4. Още една интересна информация....

    http://www.blitz.bg/news/article/287648

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Прав е човека, Родопите и Египет са свързани, но цивилизацията по нашия край е по-стара.

      Изтриване
    2. Хермес Триждивеликият преди да отиде в Египет е учил хората тук на Балканите ( Пеласгийски Аргос - на Идток от планината Грамос).

      Изтриване
  5. Бла, бла, бла и на края една кръгла нула!

    ОтговорИзтриване
  6. Комунистите ни втълпиха, че „човекът победи природата“. Спароток иска да ни втълпи, че българите сме толкова велики, че чрез собствената си велика ДУХОВНОСТ и чрез ДОБРОТО сме способни да победим злото.
    Нека той сега ни обясни откъде се е пръкнала у нас тази велика духовност, понеже никога досега той не спомена, че тя ни е дар от Бога.
    Нека ни даде формула за доброто, което трябва да търсим, защото за един „добро“ е едно, а за друг – друго.
    Нито един път той не ни обясни, че без връзка с Бога, нашата духовност не струва пукната пара. За него истината е духовността на „непобедимия“ Голиат – духовността на поражението !
    Колко лесно е да се пеят фалшиви песни, лишени от всякакво съдържание !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За да се разбере нещо анонимни господине се иска най-малкото желание...а Вие и това нямате... Как тогава да искате да разберете каквото и да е било...Просто тази песен не е за Вас, всеки си има свой път, свое виждане, своя съдба.

      Изтриване
    2. Павле ! Уверявам те, че имам най–голямото желание да разбера поне едно твое становище! Но, Бога ми, досега не успях да чуя нищо конкретно от теб. И сега ми отговаряш с обвинения и ловки изплъзвания. Извинявай, но получавам впечатление, че или съзнателно криеш убежденията си, или си татално празен. Възхищавам се от научните ти търсения, но смятам, че е убийствено да лекуваш народа ни само с екзалтиращи стимуланти.

      Изтриване
    3. Аз пък те уверявам, че моята увереност в качествата на българския народ не е просто желание, а е следствие на опит, на добро опознаване на сънародници.

      Не лекувам никого, просто не е по силите ми, а не е и редно. Всеки трябва да излекува себе си сам.

      Изтриване
    4. Уважавам твоята увереност, която не е чужда на самочувствието ми на българин. Но ако залагаш само на нея има риск да се провалиш, ако нехаеш за Божието благословение на твоите начинания. И аз имам моя опит в живота. Но ако кажеш:„Бог не ме интересува и не ми е нужен“, опитай и ще видим какво ще се получи.
      Между другото убитият с чадър в Лондон писател Георги Марков пише точно, че българският народ не обича много-много да се кланя на разни божества и авторитети.

      Изтриване
    5. Дали Г.Марков е писал това не зная, но то не отговаря на истината...

      Изтриване
    6. Г. Марков, „Задочни репортажи за България“, Култът – „Една от характерните черти на нашия народ, която най–много уважавам, е критичното му и хладнокръвно отношение спрямо всякакъв вид божества.“

      Изтриване
    7. Ако ума и душата (божествената частица в нас) са свързани в едно цяло, тогава авторитети не са необходими. Това е основа на учението на монасите-исихасти. Според мен, то е било напълно валидно и за нашите деди, за това те не са се кланяли никому, защото са поддържали жива връзка с Твореца. В това се изразява истинската духовност и то все още е запазено в нашата народопсихология!

      Изтриване
    8. Истинската българска народопсихология може да се изрази с три думи - дързост, самоувереност, доброта.

      Изтриване
    9. Виждаш ли, Павле, каква голяма разлика има между народопсихологията на анонимния господин преди тебе, свързана с исихазма и твоята, изразена с „дързост и самоувереност“. Както вече ти писах, „добротата“ за един е едно, а за друг – нещо съвсем друго. Колко трудно е за един човек или един народ да се ориентира при търсене на истината, ако няма еталон, мярка за откриване на заблужденията. Аз, например, който мисля да имам такава мярка бих казал, че исихасткото монашество е едно преувеличение, за което във в.„Сега“ от 11.06.2009 има заглавие:„Исихазмът, причина за отслабване на средновековна България“. Също така „дързост и самоувереност“, придружени с „критично и хладнокръвно отношение към Бога“ подозирам, че са причината за настоящия ни хал.
      Колко е трудно да се ориентира човек в пътищата си без пътеводител !

      Изтриване
  7. Браво Павка за това, че за пореден път изразяваш вярата и оптимизма си по великолепен начин, т.к. те са фундаментални за живота, за промяната и без тях всякакви действия губят опора и устрем. Аз бих добавил, че и на мен много ми харесва това, че в статиите ти винаги има такава нотка на оптизмизъм, защото българина е толкова смачкан последните 20-ет и повече години, че за да повярва в себе си отново, има нужда някой да му напомня за това какъв е бил и да му казва, че той/тя може 1-во, 2-ро 3-то и т.н. Просто неистово имаме нужда от хора като теб, които по един интелигентен начин да ни вдъхват кураж и вяра, че може да успеем.

    Поздрави и продължавай в същия дух!
    Стоян

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Стояне, българинът винаги е имал оптимизъм, това ни е спасявало хиляди години. Последните 20, а дори и 60 години бездушни хора се заеха да унищожат нашата имунна система - самочувствието ни, вярата в собствените ни сили...

      До известна степен мошениците успяха, доста хора се поддадоха и превиха гръб, но на този процес вече идва край. Все повече хора се пробуждат и започват да вярват в себе си. Ако медиите ни бяха медии ние щяхме да знаем това, но точно медиите са тези, които наливат отрова в душата и сърцата ни.

      Слава Богу, интернет дава възможност и на алтернитивна информация.

      Поздрави!

      Изтриване
  8. На жестокия удар- да ти отнемат поминъка и да се опитат да ти отнемат достойнството- и сега българите (почтените, не продажниците) отговориха достойно: впуснаха се да учат, за да са първенци в световните университети и да станат най-добрите специалисти. Други поеха без оплакване най-тежката, но и най-благородна работа в САЩ, Западна Европа и Гърция- гледане на най-старите и болните, на които американските, западноевропейски и гръцки роднини им отказват последния знак на почит- лично присъствие и лична грижа. Дори в германския парламент се гласуват закони как да се гарантира на германците това, че като остареят да има кой да ги гледа. Естественото човешко отношение- да гледаш сам близките си- отдавна е изчезнало в "богатите" и "велики" страни. Българите от "бедна" и "незначителна" България никога и не са и помисляли, че това може да не е важен синовен дълг и никога не са поставяли гледането на близки под въпрос. И ето нагърбиха се сега да гледат старите хора по света дори и на възраст когато те самите имат нужда от грижа.
    И първенството в учението, и професионализма, и поемането на тежка благородна работа показва, че отново сме по-богати, защото отново ние даваме на света- знание, грижа и пример.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Отдавна съм разбрал, че ние имаме най-богата духовност, но също отдавна съм разбрал, че светът се управлява от хора, които не притежават никаква духовност.

      Изтриване
    2. "Лъжа и робство на тая пуста земя царува."-Хр. Ботев.
      Но българското общество Ботев ще да е изключил от това царство на злото, защото в публицистиката си се възхищава на способностите му да създава под робство демократични институции- училища, читалища, екзархия, общинско самоуправление. Затова Ботев казва, че няма по-достоен народ за свободата от българския.

      Но със свободата идва осакатяването на езика и историята ни- парадокс. И вече повече от 120 год. след освобождението не можем да спрем лъжата.

      Изтриване
    3. Осакатяването на историята ни е започнало още преди 2500 години, ако не и по-рано...Тези, които правят това, са последователни, слава Богу, направили са и грешки.

      Изтриване
  9. Преди време попитах за коментар относно траките и Египет...според книгите на Гайдарски Хроники на трако-българските царе, траките са владеели северен египет приблизително 1500 г. и книгата на мъртвите е по-скоро тракийска книга, записана с йероглифи. Какво мислите?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. На Гадарски не вярвам, неговите спекулации са твърде много, а и е направил доста грешки.

      Бохарски няма нищо общо с български, ило богарски. Бохарски идва от Бохайра- област край Александрия, а самата дума бохайра е арабска и означава езеро - Bohaira بحيرة (lake).

      Гайдарски използва турзизми при превода на тракийските думи, а това е абсурдно! Тези думи са проникнали в речника ни едва след 14 век, а Библията на бесите е писана 1000 години по-рано.

      Изтриване
  10. Благодаря за отговора и за хубавите статии!

    ОтговорИзтриване
  11. Павка,не спирай да ни будиш.Бъди жив и здрав и много силен духом.Да не ти пука от душманите.Скоро ще ги окачим на мястото им.



    гларус

    ОтговорИзтриване
  12. Благодаря за публикацията.


    Днес научих и за древното българско "Наричане" и за силата на "Корена", което според мен има връзка с Вашата статия:

    http://narichane.com/spisanie8.html#

    http://www.standartnews.com/mneniya-intervyuta/rozmari_de_meo_narichaneto_promenya_zhivota_ni-201209.html

    ОтговорИзтриване
  13. Будител е човек, който през целия си живот активно популяризира и извежда в приоритет знанието за националната история и правилната употреба на майчиния език, както и преклонението към родната култура и национален дух. Не е лесен пътя който си избрал. Здраве, дълъг живот и успех във всичко!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря!

      Верно е, пътят ми не е лесен, но за сметка на това е правилния.

      Изтриване
  14. Браво ПАВЕЛЕ. Много скоро може и да достигнеш до. Злото е нееволюирало ДОБРО.
    СТРАДАНИЕТО е РАЗВИТИЕ. Много скоро.

    ОтговорИзтриване
  15. Прав си Павка!!! Но обаче има много голям брой българи които са се самозабравили и са станали "румънци", "сърби", и "македонци"... Тези хора не са нищо друго освен БЪЛГАРИ!!! Но те са си забравили корена, и те съставят тези три измислени народности...
    Бъди сигурен че българските топоними в Румъния са много повече от 50%, това ти го казвам със сигурност. А Белград, Рас, Ниш, Скопие, Битоля, Охрид, Струга... това са български градове, но промитите мозъци във Вардарско и Поморавието викат дружно "бугари татари". Тази омраза към българите от нашите самозабравили се сънародници е създадена още отдавна от "великите сили" и най вече от имперска Русия... Безусловно, не всички са забравили корена си в тези три държави, но голяма част са се самозабравили. Такъв процес също има и при помаците, стимулиран от ираноманите и туркофилите... Днес трябва да си спомним древния балкански корен за да може да се борим срещу всякакви антибългарски пропаганди!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, но лошото е, че тези, които са управлявали имперска Русия са роднини на тези, които са управлявали Западна Европа.

      От доста време се намираме между два хищника...родени от една майка.

      Изтриване
    2. Да така е, всъщност запада и Русия винаги са били против нас, от дълго време България е трън в очите на "великите сили", Русия винаги се е опитвала да възвърне Византия за сметка на България, а Франция и Англия много спомагат за създаването на гръцката държава, пак за сметка на България... Това е истината, "великите сили" винаги са били наши врагове!!!

      Изтриване
    3. Проблемът е в това, че българите имат най-големия потенциал да се превърнат във велика сила и то велика във всяко едно отношение. Проблемът е, че никой не иска конкуренция.

      Изтриване
  16. Здравей Павле, сътворил си много силно есе ! Споделям написаното ! Вярно е това, че ние българите имаме сериозен потенциал да растем, да се развиваме напред и да се превърнем в сериозна сила, с която всеки би трябвало да се съобразява, да зачита нашите позиции. Но каква е тази прокоба, която все ни пречи да го осъществим, как можем да се преборим с недоброжелите и с тези,които внаги искат да властват над другите, които не признават равенство или сътрудничество ? До скоро !

    ОтговорИзтриване
  17. Отново искам да поздравя г-н Серафимов /Павката, така го възприемам свойски/ за труда, разсъжденията и увереността на всичко това, което прави, с което запълва един вакуум в това отношение. Вярвам, че все повече от хората с нормално мислене, които са се запознали с неговия труд, стават негови почитатели, последователи и разпространители, което е нормално. Няма да е далече времето, когато Истината за нашата история по отношение на възникването ни като народ и държава ще излезе пред света с аргументи, факти и документи, които и сега до известна степен са налице, но поради десетилетното и повече васално положение на политици и т.нар. историци с позиции това все още е "научно некоректно". В допълнение на разсъжденията на Павел, бих искал да добавя следното:
    През последните над 130 г. уж самостоятелно развитие, България е преживяла периоди на възход и падение в развитието си. Например, през 30-те г. на 20 в., след Великата депресия страната ни е влизала в десятката на света по БВП на глава от населението и с възходящи темпове на икономическо развитие, въпреки двете национални катастрофи след войните. По тази причина тогава у нас са търсили работа множество германци и др. европейци и от тогава е популярен израза "изглеждаш като изпаднал германец". През този период, с държавна форма на управление - "монархия", развитието на България е достигнало такова ниво, че в 1938 г. финландският проф. Алберт Хамалайнен, преподавател по етнология в Хелзински университет е публикувал статията "В страната на абсолютната демокрация" във "Финландско илюстровано издание". В нея той пише, че в България е налице "абсолютна демокрация на социалната структура на нация и народ", без намеса на държавата, няма висша вътрешна или чужда класа на едри земевладелци, на индустриалния и търговски капитал, с претенции за особено положение в обществото спрямо останалия народ. Не съществуват никакви езикови спорове, нито политически борби, налице е "здрава солидарност и абсолютно позитивно чуство за равенство". А това е година преди България да регистрира абсолютен връх в своето икономическо развитие. Евгений Тенев

    ОтговорИзтриване