23.09.2014 г.

КОИ СА ПЪРВИТЕ ЦАРЕ?


Много преди искрата на познанието да блесне в Египет и Месопотамия, в земите ни процъфтява една уникална цивилизация. По отношение на металообработване, строеж на градове и създаване на писменост, нашите деди изпреварват останалите хора с дълги векове. Още през V-то хилядолетие преди Христа в Тракия се наблюдава разслоение на обществото и дори поява на царска власт. Съдим за това по златните диадеми (корони), нагръдници и жезли на погребаните благородници.





С пълно право може да се каже, че от средите на предците ни са се издигнали не само първите царе на еворепйския континент, но дори и в целия свят. Не разполагаме с данни за това дали властта се е наследявала, или пък водачите са се избирали въз основа на качествата им. Възможно е най-ранните царе да са били ковачи, хора запознати с тайните на металите, а и разполагащи с голяма физическа сила. Тя е нужна както за изкопаването на рудата, така и за обработката на медта и златото.

Комбинацията от едър ръст и притежаване на ценни знания със сигурност би дала особен статут на този, за когото са типични тези качества. Не е никак чудно, че на такива хора се е гледало с особено уважение и, че на тях се е давала власт. Силните и умни индивиди са в състояние да вземат бързо важни решения. В древността, а дори и в наше време съдбата на народа зависи от това дали управляващите са в състояние да вземат адекватни мерки при появата на някаква опасност. Първите царе са получавали короната си благодарение на своите заслуги към обществото, в което са живеели.

Макар през V-то хилядолетие преди Христа единствено и само в Тракия да има погребения с царски атрибути, учените понякога покриват истината с мъгливи твърдения. Едно от тях е, че древната дума за цар срещаща се под вариантите : reza,rex, rix, rega, raja...е индо-европейска.

Никой наш учен няма смелостта да изкаже дори и предположение, че тази титла е принадлежала по начало на дедите ни, а те са я разпространили сред множество други народи. Напомням, че преди повече от 6500 години само в нашите земи съществува ясно разслоение на обществото и дори царска власт. В Тракия цивилизацията по-това време (Медно-Каменната епоха) е най-високо развитата.

На наша територия са властвали много способни монарси. Терес, Ситалк, Котис, Сефт, Декебал и още много други са впечатлявали както хората си, така и чужденците. Освен тези исторически личности, има и такива, които са споменати в древните митове и предания. Броят на легендарните тракийски царе е значителен, а това показва колко дълга а традицията на царската власт у нас.


1.Акамант
2.Амик
3.Аримий
4.Азий син на Хиртак
5.Азий син на Димас
6.Астеропей
7.Бистон
8.Витин
9.Даскил
10.Диомед
11.Долонк
11.Дриант
12.Дима
13.Гордий
14.Ейоней
15.Ил син на Батея
16.Ил син на Калироя
17.Кизик
18.Кисей
19.Коребис
20.Лик
21.Ликург
22.Мигдон на бебриките
23.Мигдон на фригите
24.Мейон
25.Мопс
26.Ойагър
27.Орфей
28.Отрей
29.Пеирой
30.Полимнестор
31.Пелопс
32.Пирейхъм
33.Пириней
34.Полтис
35.Резос
36.Ригмос
37.Сарпедон
38.Ситон
39.Стримон
40.Тантал
41.Таропс
42.Тегир
43.Телеф
44.Терей
45.Тевтрас
46.Трак
47.Харнабон
48.Хем
48.Харпалик
49.Харпалика
50.Хипокоон
51.Хиртак
52.Финей

Този брой е внушителен, но честно казано е твърде скромен. От средите на предците ни са произлезли много повече царе. Нека не забравяме, че само на територията на България надгробните могили, т.е погребенията на благородници са около 50 000.
http://cindy.blog.bg/photos/26281/original/S4034157(1).jpg

Поради прищевките на великите сили държавата ни е разпокъсна и значителни територии са раздадени на други хора. Ако добавим могилите от земите на Румъния, Сърбия, Гърция и Турция, количеството ще стане зашеметяващо!

Не само огромният брой на царски погребения свидетелства за дългата традиция на царската власт сред предците ни. Ние разполагаме също с твърдения за древнобалканско влияние върху индийци, латини и келти (те от своя страна повлияват германите). Луций Ариан твърди в една от своите работи, че тракиеца Дионис е създателя на индийската култура и религия. 

Плутарх пише за това, че (трако)пелазгите покорили по-голямата част от обитавания свят и наложили своята власт над много народи. На тях се приписва дори основаването на Рим....Иполит разказва, че религията на келтските друиди е основана на учението на тракиеца Залмоксис. Траките Орфей, Лин, Тамир, Евмолп, Имарад и др. оформят културата на гърците.

Защо да е трудно да приемем, че по времето когато дедите ни са били единни и не са позволявали на никой да ги дели, те са били в състояния да покорят и повлияят останалите народи на Европа? Защо да не приемем, че reza, rex, rix, rega, raja... са само варианти на една древна тракийска титла?

Тя е документирана за първи път на плочица с Линеар А (НТ13)- ХVІІІ-ти век преди Христа. По време на Троянската Война титлата рез(а) е била ползвана дори за лично име. Става дума за възвеличения в омировата Илиада цар Резос...




Най-важното е, че рез(а) има смисъл на български език. Значението й е блестящ, сияен, светъл и идва от диал. прилагателно брез  бял, светъл. По същия начин ведическата дума raja-цар, благородник е свързана с braj- сияя, светя. Въпрос на време е това да бъде признато от езиковедите, въпрос на време е да бъде призната и ролята на дедите ни в световната история...

От предците си има какво да научим. Те са умеели да  съжителстват в единство и любов. Умеeли са да разпознават вредните елементи в обществото и са били в състояние да се предпазят от тях. Макар да се живели в далечното минало, нашите предшественици траките са били будни хора. Не са поверявали съдбата си на случайни хора, а са търсели най-умните и най-силните.

Голяма част от днешните ни беди се дължи на апатията ни, на погрешното мислене, че от нашия избор не зависи нищо. А това не е така, трябва само да избираме мъдро и след като вече сме избрали свой водач, да не се отпускаме, а постоянно да следим дали той работи в наш интерес. Важно е също всекидневно да работим за собственото си развитие и осъвършенстване. Водачът сам по себе си не може да управлява ефикасно, ако хората му оставят всичко на произвола на съдбата. Държава се гради с общи усилия, общество се пази с общи усилия, а спойката е любовта.

Нека обичаме повече!



43 коментара:

  1. Поздравления за чудесния блог!
    Беднякът не може да повярва, че дедите му са били князе, окъпани в слава и злато, сияйни и поголовно, та така и аз трудно вярвам, че дедите ми не са били прости лениви овчари, а са носели имена като Ахил, Александър, Спартак... Истината е смайваща!
    Но аз искам да попитам за Кожух планина - какви сведения има за този интересен обект?

    ОтговорИзтриване
  2. Павле, ако си искал да ни окуражиш с тази статия във връзка с предстоящите избори трябва да ти призная, че тя оказа върху мен точно обратното въздействие.При толкова много древни царе с техните безбройни могили из земите ни как пък не се намери в наше време поне един „за цяр“, който да умие лицето на нацията !
    Какво ще „зависи от нашия избор“, когато имащите шансове да влязат в парламента са все вече провалени типове, които имат хронически болки в кръста от перманентно навеждане пред новите ни западни „братя“ и повелители!
    Ти като си толкова ербап трябваше да застанеш твърдо и да речеш:„Моята мъдрост ми казва, че трябва да гласувате за този!“, защото моята собствена мъдрост е няма.
    Ако от един цял народ не се намери поне един достоен човек да го води, спукана му е работата, каквито и звезди да му сваляш за неговото величие. Или ще трябва да признаеш, че целият свят бере душа, а не да ми разправяш приказки, че вече навлизаме в „ерата на светлината“.
    Прав си, че не всичко зависи от водача, но той е увличащата сила и той повежда народа!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимни сънароднико, има една хубава поговорка - Когато ученикът е готов, ще се появи и учителя...

      Верно е, че водачът е увличащата сила, но първо трябва да се появи осъзнатост, решителност и вяра у тези, които ще застанат зад водача си.

      Достойни хора има, но на тях не им се иска да станат евтина жертва. Този номер - друг да се жертва за твоето благуване, не върви. Или ще си подадем ръце и ще вървим заедно, или ще ни бесят поотделно...както бе казал един мъдър човек.

      Изтриване
  3. Драги Павле,

    Ще си позволя да оспоря твоята основна стратегия не от амбиция за глупаво противопоставяне.
    Въпреки, че се възхищавам от теб като народен будител в условията на днешното глобално заробване, да си припомним, че и в края на злокобните пет века се появиха българи като Паисий, чиято цел беше осъзнаването на поробения български народ. Успяха ли тогавашните будители да мотивират народа като цяло да застане решително зад водачите си? Историята отговаря отрицателно.
    В противовес на това можем да заявим уверено, че се намериха много герои, които бяха готови „да станат евтина жертва“ за благото на всички и повечето от тях бяха „избесени поотделно“. Вероятно съществува някаква закономерност, че трябва да се пролее кръвта на чисти хора, бих направил сравнение с кръвта на Спасителя, за да получиш свибодата като дар, а не по заслуга.
    В света няма нищо случайно (мисля, че и ти самият беше изказал подобна мисъл). А нима това се отнася и за петвековнота робство? Но ... нека започнем по-отрано.
    Под влияние на твоите превъзнасяния и коментаторите в сайта започнаха вече да изпадат в умилиние пред невероятната непорочност на нашите прадеди. Възможно ли е това да отговаря на истината?
    Установи се, че на Балканите е имало цивилизация минимум 6500 години преди Христа. Потопът е станал в 2348г. пр. Хр. Това се е случило понеже се е „умножила покварата на човека по земята и всичките мисли на сърцето му са клонели постоянно към зло“. Идва потопът и от цялата тази цветуща цивилизация в света се спасяват само 8 души.
    Нещо да се е променило у новото поколение човеци след потопа? Няма такива свидетелства. Само нашите прадеди се отличават с необикновени достойнства. Но по чиста случайност те няколко пъти губят свободата си, един път и за петстотин поредни години! Въпреки и да вярваме, че случайности в живота няма!
    Ти веднаж декларира, че си вярващ човек. Досега не си уточнил в какво точно вярваш, но от отделни твои изказвания става ясно, че не вярваш в Този, който е казал:„Савле, Савле, защо ме гониш? Мъчно ти е да риташ срещу остен“. Конкретно погледнато, ти си ритай срещу остена колкото искаш, но лошото е, че подвеждаш след себе си лековерни хорица да мислят, че вярата в тяхното мнимо величие е всичко, от което се нуждаят, за да излязат от безизходицата. Като игнорират Този, от Когото зависи всичко, Който е способен да прости всичко, да отговори на земните ни нужди и да придаде истински смисъл на краткотрайното ни земно пребиваване.
    Имай предвид, че в такъв аспект поемаш една голяма отговорност не само за самия себе си.
    Бог да ти даде мъдрост!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Уважаеми господине,
      не мога да се сдържа на толкова финното заблуждение, в което сте изпаднали. Да то не е по-ваша вина, а продукт на поредицата от системи, през които нашия народ е минал от 16-17 век насам(а дори и от 9ти век).
      Казвате успяха ли будители и водители да побутнат народа български напред, и отговора е отрицателен. Това е вярно, но веднага се пришива клишето за "мърша","сбирщина" и "заспал" към народа ни. Самото лепване на етикет е разграничение от въпросния народ. Но някой не става готов с нравоучения, с наставления. Замислете се, днес има толкова хора, които ни поучават и въпреки това, никой не иска да слуша. Значи начина не е в думите. Дела трябват, а не думи. Но най-вече трябва личен пример. Сам трябва да се поставиш на мястото на народа, преди да го съдиш. Само Левски го е осъзнал - ако загубя, губя само себе си, ако спечеля - печели цял народ. И макар да е прав, то е и сбъркал, защото губейки себе си, българския народ е загубил единствения собствен авторитет противовес на руския цар и руския царизъм като цяло. И оттам тръгват следващите трагедии за нас като народ.
      По темата за превъзнасянето.
      Интересно, че гърците взимат цялата митология на нашите прадеди, Рим една голяма част от нея. Германците и шведите си преписват готите(гетите), турците и почти цяла средна Азия иска ние да сме тюрки, Русия ни има за славяни покровителствани под неиния скиптър(макар и да не знае какво са това славяни). И вие господине заявявате, че трябва да не изпадаме в почит и преклон пред нашите деди. Защо искат да ни искарат тюрки, иранци, афганци, монголци, но не и наследници на пеласгите/гетите/славините/скитите и всички други български племена ? Защо всички искат нашето, а ни дават нещо чуждо?
      Казвате потопа - но не е преди 2348 г пр. Хр. а е 5600 години пр. Хр в Черно море - контрапункта на бяло море. Замисляли ли сте се защо е черно, а другото бяло. Защо черния цвят е в толкова тъмни краски за народа ни?
      Останали са 8 човека, а грешките същите - какво ви говори това - урока научен ли е, анализирани ли са причините, разгадани ли са пътищата към пороците, заблудите? Така е и с водители и будители на народа ни, разгадани ли са причини и пътища за нашите провали. Нали ние имащи се за по-умни, сме тези които би трябвало да сме го направили? Направили ли сме го - аз за мен мога да кажа - НЕ. И след като не съм, как да съдя моя скъп народ?!
      Казвате, че Павел повежда лековерни хорица, вярващи че вярата в тяхното мнимо величие е всичко - аз бих ви отговорил, че не сте чели внимателно, не сте чели, защото Павел учи на пример, от които да се поучим за нашето бъдеще, а не да се главозамайваме за още едно пиянство на същия народ (ето противоречие - Вазов и неговото пиянсто и неуспеха на разбуждането според други, кой е прав?)
      И тъй като се позовахте на библията, ще ви задам един въпрос - В още първия ред на библията има явно заблуждение - В началото бе словото (което е обида за нашия небесен отец). Надявам се разбрахте, къде е заблудата и може да ми е посочите, за да продължим (и да отегчаваме четящите ни)

      Изтриване
    2. Благодаря Ви за прекрасния коментар!!!

      Изтриване
    3. Искам да добавя нещо относно коментара от 24 септември 2014 г., 12:46.
      Наблюденията ми са от гръцкия народ, който макар и толкова нехомогенен, е изключително сплотен и силен. Защо толкова различна е съдбата на два православни народа в наши дни - българския и гръцкия?
      В тяхната народопсихология гърците са православен народ, наследил християнските традиции на Византия, а преди това - на древна Елада - представена като люлката на човешката цивилизация. Това е достатъчно силен довод, за да ги накара да гледат на себе си като народ, призван да изпълни Христовата мисия в този свят - да изпълнява Божията воля, да живее съгласно Божията воля и да разпространява Божието Слово по света. Тази тяхна национална гордост и самосъзнание, тази велика и отговорна мисия им вдъхва сили днес в условията на икономическа криза да се вгледат по-дълбоко в себе си, да открият грешките си и ги поправят, да си помагат един на друг, да са заедно и сплотени, да се борят срещу общия враг - и ревностните християни, и останалите. А що се отнася до Гръцката Православна Църква - богослуженията станаха повече, в енориите закипя духовен живот, често се извършват 5-часови нощни бдения в много храмове, манастирите се пълнят с поклонници по всяко време... Може ли такъв народ да бъде победен?

      Изтриване
    4. Уважаеми Г-н Парасков,

      За много неща в коментара Ви сте прав. Ще спомена само това, с което не съм съгласен.
      Квалификации като „мърша“, „сбирщина“, „заспал“ изобщо не съм споменавал!
      Казвате, че Левски наполовина е сбъркал. А каква е била грешката на моя прадядо, най-близкия съратник на Апостола за Южна България, затворен в Диарбекир и помилван от турците, минисър в първото правителство след освобождаването на Източна Румелия, жестоко пребит от прадедите на днешните български политици по политически „разногласия“ и скоро след това почива ?! Каква е била грешката на националния герой капитан Райчо Николов, убит посред бял ден от началника на пощата в Пловдив, българин ?!
      По въпроса кога е бил потопа, моля справете се с Български библейски речник.
      Не се „мисля за по-умен“, но съм търсил някаква причина за турското робство. Иван Александър не е последвал примера на Тервел и е отказал помощ на Византия срещу турците. След това пренебрегва първородния си син и дава Търновското царство на Иван Шишман, син на ЕВРЕЙКАТА Сара и разделя царството. „По- умният“ от нас Иван Вазов написва по този повод драмата „КЪМ ПРОПАСТ“ !!!
      Недейте да цитирате книги, за които си нямате и хабер. Библията не започва по този начин. А като намерите къде стои този цитат, прочетете още малко по-нататък, за да разберете, че обвиненията Ви в „заблуждедние“ и „обида“ са погрешни.
      Не упреквам Павел за благородното му дело. Упреквам го, че иска да постигне нещо само с човешки сили, без да се интересува от мнението точно на тази Библия, за която стана дума !

      Изтриване
    5. уважаеми господине,
      точно този нихилистичен абсурд имам в предвид. Възхищавате се от народа, които до 3ти век се е борил ревносттно срещу християнството, мъчил, избивал и гонел християни. Той не е покръстен директно от учениците на Иешуа. За разлика от народа живял в мизия, тракия, трансилвания, молдова, днешна южна украйна.
      Народ, които приема рафинирано-манипулативната догма на късното християнсто в 864 година. Но защо, малко след това в 922г Волжка България приема исляма, а нашите братя от Киевска Рус (и по-точно князете и), първо обявяват независимост от Хазарския хаганат(нямаше ли и една друга България, дето беше зависима от същия хаганат). А след това и превземат столицата на България в 971 и скоро след като византийците ги отблъскват, приемат християнстово в 988г. Не ви ли се струва всичко това, реакция на предателство извършено спрямо изконното християнство от Борис(включая и избиването на много родове). Защото днешните последователи на арианите, богомилите и другите течения, са българите-мюсюлмани на територията на България. Не е ли странно, че толкова много еретични течения има на терирторията на първото българско царство.
      И ето сам казахте - да открият грешките си(гърците) и аз това казвам. Но кой може да открие грешките се, без да знае какво е станало, историята си. Как можеш да правиш информиран избор, без да имаш информация. Ето тук личността на г-н Серафимов прави своя безценнен принос към нас. Благодаря ви Павле!

      Прощавайте за квалификациите "мърша", не съм имал предвид вас, по форумите се създава такава атмосфера.
      По отношение на грешките на вашите близки - аз не мога да съдя никой, само разсъждавам, защото от дистанцията на времето е по-лесно и неангажиращо. Но ако някой след мен, не го направи, аз лично не бих му се радвал. И не бих имал нищо против, ако думите му прозвучат дори и като присъда. За всеки родител най-важното е добруването на идните поколения, всуе гордост и суета. Нека извлечем поука.

      За потопа изхождам от проучванията на геолозите. В Библията датировката не е точна.
      А за "в началото бе словото" имах предив Евангелие на Йоан. Което е Новия Завет на Библията, настолната книга на християните(официално одобреното от източна и западна църква). И там финното манипулиране на човешкия ум започва от първи ред. И повярвайте ми, обвиненията ми в заблуждения и обиди не са погрешни. Кажете ми - преди да изречете слово, не се ли е породила мисъл първо?
      А днешния свят, свят на словото ли е, или на мисълта? И ако е важно да отвлечете вниманието на хората от собствената им преценка, себеусещане и разсъдък, кое ще изведете напред?
      Не ми отговаряйте, отговорете пред себе си честно. Аз не съм важен.

      А упреквате Павел, че иска а постигне нещо разчитайки само на себе си?
      А нима ние не сме деца на бог, и ако бог е наш баща, какви би искал да види децата си?
      Нима той е разчитал на книги, построявайки цялата вселена? Нима е хленчел, нима е търсел оправдание, нима се е спрял пред мрака?
      Вдъхновението, чистото сърце и добрите приятели могат да постигнат много.
      Бих искал да ви бъда приятел, от сърце. Моля пиешете на Павел за моите контакти по фейсбука и не се обиждайте. Не ми е това целта.

      Изтриване
    6. В "История Славянобългарска" на Св Паисий Хилендарски се казва, че причината за падането на България и Византия под турска власт е враждата между тези две християнски държави, и че Византийци са тези, които отказват на България мирен договор и обединение с България; не стига това, но дори те са извикали турците на помощ срещу своя враг - България, с което започва постепенното завладяване на целия Балкански п-в и падането на Константинопол под турска власт. А обратният вариант в който България е набедена за това, е руският, и е разпространен от една световна сила, която до ден днешен не иска да признае кой е покръстил руския народ, не иска да признае че българските съкровища в нейните музеи са български, а ги представя като византийски или други (а че са български се казва шепнешком на тези, които много са чели, мислят критично и знаят), не иска да признае българската народност на много свои граждани, и въобще - че освен нея и Византия в миналото е съществувала и друга силна и велика държава наблизо - България.

      Изтриване
    7. Не зная откъде черпите информация, но както Юрий Венелин, така също Макс Фасмер и акад. Лихачов казват без увъртане, че българите са тези, които са дали писменост, култура и религия на Русия.

      Съкровището на княз Кубрат, което се съхранява в Ермитажа е признато за българско.

      Изтриване
    8. Пешо до Анонимен25 септември 2014 г., 23:55

      Много точно казано!

      ("Imperium sine Patriarcha non staret" - "Царство без патриарх не бива").

      Малък откъс от една интересна студия:

      След падането на Цариград под властта на турците, убеждението, че там е огнището на истинското православие почнало да се подкопава. Явила се дори мисъл, че такова огнище става Москва, която и захванали да величаят като "трети Рим", а за гръцкото православие почнало да се говори, че под турски натиск се изродило ("испортилось"). В съгласие с тази мисъл и главно поради голямото усилване на тяхната държава, русите при Иван Грозни, прогласили владетеля си за цар (1547 г.), а при Борис Годунов си поставили и патриарх (1584 г.) със съгласието на другите православни патриарси. Ала ако у тях нямало вече онова обаяние към Цариградската патриаршия, което съществувало едно време, благосклонността и почитанието не се намалили, защото се явило убеждение, поддържано чрез писма и пратеници на патриарсите, че те са в положението на мъченици сред "безбожните турци". Между това тия "мъченици" полека-лека успели да се наредят при султаните не по-зле, отколкото били при византийските императори. Благодарение на влиянието на своите еднородци, главно от махалата Фенер5, които ставали драгомани и банкери на турското правителство, а особено благодарение на всесилния подкуп, - цариградските патриарси през втората половина на XVIII в. вече се издигнали дотам, че станали едничките представители на православието във владенията на султана. Като унищожили с помощта на турското правителство Ипекската патриаршия (1766 г.), а след това и Охридската архиепископия (1767 г.), цариградските патриарси почнали да назначават другите източни патриарси (александрийски, антиохийски и йерусалимски), та ги обърнали в един вид митрополити, а себе си поставили в положение на "вселенски" патриарси. И наистина, след като Петър Велики унищожил руското патриаршество и го заменил със Св. синод (1712 г.), цариградските патриарси нямали вече съперници в лицето на руските и почнали да гледат на себе си като на такъв духовен глава на православието, какъвто бил папата у католиците, та в 1861 година московският митрополит Филарет6 се принудил да забележи, че цариградският патриарх е събрат на другите патриарси и на руския Св. синод, а не "глава".

      http://liternet.bg/publish17/iu_trifonov/izbrani/rusko-uchastie.htm

      Изтриване
    9. Благодарим за интересния коментар! И в книгата на арх. Кирил Рилски, който е бил игумен на Рилския м-р през миналия век се говори по въпроса как още при отделянето на католиците през 1050 г. Цариград започва да предявява претенциите си за глава на цялото Православие по света, като постепенно измества поместните Патриарси и висш църковен клир от древните християнски Църкви създавайки интриги, и ги заменя с гърци, т.е. повизантийчва ги.

      Изтриване
  4. Мдам, проблема с днешните "водачи" е, че те не искат да водят народа, "майната му на народа" си казват те...., а то какво остана след комунизма от нас - не народ, а мърша....Думите не са мои, все пак, но се отнасят за друг исторически период. Трябва да намерим начин да направим отново народ от "мърша"-та, защото иначе изхода е ясен....Дано, до тогава останат българи по тези земи, които да намерят и водачите си.
    По мое лично виждане, преди да навлезем в "ерата на светлината", ще минем през чистилището...за по-пряко:).

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Народът ни никога не е бил мърша, просто е прекалено търпелив и е позволявал мърша да го управлява...

      Силата и способностите ние си ги имаме, те само трябва да се пробудят.

      Изтриване
  5. Промяната на съзнанието е дълъг и тежък процес. Умението да си повярваш тогава, когато никой в нищо не вярва, е най-важното умение днес. На изборите трябва да бъдат подкрепени националистическите идеи.,,Атака,, е един отличен пример за това.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Избори без избор ни чакат...Не се съмнявам, че партия, която поддържа истински националистически идеи ще помогне на България. Въпросът е - колко искрени са тези, които наричат себе си националисти?

      Изтриване
    2. Единственият начин да разберем е да им дадем шанс. Масмедиите не биха подкрепили национално, стабилно и централизирано правителство, защото те си вадят хляба от скандали и всяване на конфликти в обществото.
      Да поясня, аз не агитирам за политическа партия. Това би било грозно и нагло от моя страна. Важна е идеята. А идеята на Атака е единствената изяснена и формулирана. Въпреки това, върху националната идея НЯМА монопол. Всеки е способен да избере друга партия с друга платформа. Но трябва Единение. Нужно е масово гласуване на изборите и една партия, за която да отидат гласовете. Така или иначе, ако Турция изпълни плановете си и продължи с агресията , национализма у нас ще вземе властта, но ако тогава е твърде късно... В България възхода на патриотизма сред политическия живот е неминуем, имайки предвид нашето бляскаво минало и окаяно настояще.
      Г-н Сидеров дори помага за разпространението на автохтонната теория за произхода на българите.

      Изтриване
    3. „Атака“ е единствената, която казва истината в прав текст. Но най–големият ѝ проблем е нейният водач, който като че ли нарочно отблъсква хората от партията. Но оставката не си дава!

      Изтриване
  6. Кой ще е този лидер, за когото говорите? Откъде ще дойде и какво ще представлява? Очаква се месия на бял кон...
    Според нашата вяра, царството Божие е във всеки един човек...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Който чака Месията ще си умре с чакането...Бъдеще имат тези, които се надяват на себе си, на своите роднини и приятели, съмишленици.

      Изтриване
    2. Ти отново криеш коментара ми. Тук е и силата ти - да пускаш само това, което не те разобличава. Но това е и слабостта ти, понеже се разкриваш като страхливец. Досега вярвах, че има и добро у теб, но везните се накланят към злото !

      Изтриване
    3. Царството Божие е във всеки човек, но не и когато той не иска и да знае за Бога !!!

      Изтриване
    4. Пешо

      Не се съмнявайте в Божието възмездие!
      Рано,или късно,по неведоми пътища,всеки си получава заслуженото.

      "Който сее ветрове,ще пожъне бури."

      Изтриване
    5. Пешо, казано е и друго - който се въздига сам, Господ ще го смири...Не съди, за да не бъдеш съден.

      Ти наистина ли си мислиш, че със затаех дъх аз чакам пред компютъра да се появи коментар, който да одобря на секундата. Не зная за теб, но аз съм зает човек, работата ми е натоварена. Влизам в блига и във Фейсбук, за да си почина.

      Изтриване
    6. Мечтата ми не е била да публикуваш коментара, в който се разобличаваш като страхливец, а този преди него. Още по–малко имам нещо общо с горния „Пешо“, който може и да е пророк, защото ти го е рекнал точно по мярка!
      Не съм сигурен, че можеш да бъдеш упрекнат, че „сееш ветрове“, но се убедих, че си БОГОБОРЕЦ. Затова отново ти казвам: осъзнай се навреме, защото не е здравословно „да риташ срещу остена“. Трябва ли да чакаш да нанижеш крака си и чак тогава да се сетиш за тези думи. Бъди сигурен, че това ще се случи, не защото Бог е лош, а просто трябва да те вразуми по някакъв начин.
      С последните си изявления ми падна съвсем в очите, защото се разкриваш като лицемерен родолюбец.

      Изтриване
    7. Пешо

      Че си лицемерен - спор няма.Твърдиш :ТОЗИ БЛОГ НЕ Е МЯСТО ЗА РЕКЛАМА НА ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ. КОЙТО ЖЕЛАЕ ДА ПРАВИ ТОВА, МОЖЕ ДА СЪЗДАДЕ СВОЯ ПЛАТФОРМА И ДА Я ИЗПОЛЗВА ЗА ЦЕЛИТЕ СИ.

      а пускаш коментарите на политпропагандата!

      Изтриване
    8. Драги Павле !

      След като помести най–важното ми писание виждам, че съм изпаднал в недопустимо заблуждение по отношение на последното изречение от горния коментар! Разкайвам се дълбоко за цялото изречение и най–вече за обидната квалификация, с която завършва! Моля те най–горещо да ми простиш това тежко провинение, което допуснах не от лошо чувство, а от объркване и голяма тревога за бъдещата съдба на България!
      Ние, които милеем за този изстрадал народ трябва да бъдем пример за единство и единомислие в стремежа ни за възтържествуването на истината и справедливостта!

      Изтриване
  7. Проблемът е в съдържанието на национализма. Не коментирам чуждия, а българския, тъй като той трябва да ни помага. А пречи. В
    годините след 10 ноември българският национализъм зае креслива, истерична, войнстваща поза. Седна в тъмен ъгъл в общата ни къща, готов да бие другите съквартиранти. Всеки, който не е татуиран, с бръсната глава или от футболна агитка, трудно намира себе си в националистическите послания. Проповядваният от ОКЗНИ, ВМРО, „Атака“ и т.н. национализъм не произведе интелектуален
    продукт. Не произведе и градивен. Той заобикаляше истински големите теми пред България и човечеството (да, човечеството, стига сме се взирали в пъпа), не ги дефинира, не потърси начини за решаването им. Той не протегна ръка към хиляди български родолюбци, които отказват да крещят.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Какво да се прави, не винаги тези, които се пишат патриоти са такива...

      Изтриване
    2. "Проповядваният от ОКЗНИ, ВМРО, „Атака“ и т.н. национализъм не произведе интелектуален
      продукт. Не произведе и градивен. Той заобикаляше истински големите теми пред България и човечеството (да, човечеството, стига сме се взирали в пъпа), не ги дефинира, не потърси начини за решаването им. Той не протегна ръка към хиляди български родолюбци, които отказват да крещят."

      Прощавайте, но бихте ли се аргументирали? Защото не съм съгласен с казаното от вас. Сякаш чета изказване на някой социолог по БТВ...
      С най-добри чувства, Любомир Лозанов!

      Изтриване
    3. Дали не е най-правилно да опитаме с НФСБ и ВМРО, защото психопатът от „Атака“ никой не го иска.

      Изтриване
    4. ТОЗИ БЛОГ НЕ Е МЯСТО ЗА РЕКЛАМА НА ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ. КОЙТО ЖЕЛАЕ ДА ПРАВИ ТОВА, МОЖЕ ДА СЪЗДАДЕ СВОЯ ПЛАТФОРМА И ДА Я ИЗПОЛЗВА ЗА ЦЕЛИТЕ СИ.

      Изтриване
    5. Братя българи !

      В този изключително важен за България момент в блога на Павел Серафимов се надига една вълна на единомислие и национална сплотеност, от които точно сега Родината има такава необходимост ! Това ли е този забравен БЪЛГАРСКИ ДУХ, който е спасявал народа ни през вековете ?! Можем ли да забравим всички разделения и да застанем като един в защита на
      изтерзаната ни държава ?!
      Въпреки скептицизма, всеки, който се чувства наследник на тези велики прадеди, за които ни разказва Павел, е длъжен да вложи цялата си интелигентност и дух, за да помогнем на майка България да се изправи гордо на нозете си !
      Нека отложим за известно време изключително интересните теми, които тук се дискутират. Всеки да помисли и в кратък срок да даде мнение каква стратегия да определим, за да извлечем максимална полза за страната в предстоящите избори. Никой да не се ръководи от лични подбуди, а с чисто сърце да търси единството в името на България !
      Без да имам претенции, струва ми се, че не е разумно да се гласува за партии, които вече по някакъв начин са разочаровали избирателите си. И без това ще има много, които отново ще ги изберат. Както се предложи в много коментари, може би е най–разумно да изберем национални партии, които още не са били във властта (колко жалко е, че има националисти, които се конфронтират помежду си ! ). Ако успеем, то в най–лошия случай новото правителство ще има един стабилен национален коректив в дейността си.
      Вашите мнения са важни за всички нас ! А като се оформи една обща стратегия, не забравяйте, че нашата следваща дейност като агитатори сред роднини и приятели е от решаващо значение !
      Който има вяра, да не забравя силата на молитвата, както е казано:„Защото оръжията, с които воюваме не са плътски, но чрез Бога са силни за събаряне на крепости.“ 2 Коринтяни 10:4

      БОГ ДА БЛАГОСЛОВИ БЪЛГАРИЯ ! ! !

      Изтриване
    6. Всичките националистически партии в България са псевдо-националистически! Интересува ги само келепирът. Както казваше Алеко - Всички са маскари! Така казваше и друг един мъртъв поет, дето малко го самоубиха хе-хе: ин да сют он да нюз, еврибади дог фууд. хе-хе.

      Привет
      Бриг, дефендър оф да фейт.

      Изтриване
  8. Привет,

    Царското име Рез и титлата рез, рекс и т.н. по вероятно са свързани с глагола "режа". Защото царят, владетелят, стопанина на семейството е бил този който е режел хляба и го е раздавал на другите. И не само хляба, режел е и е разпределял и останалата храна на своите близки и подчинени...
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Андрей!

      Има някаква логика в това, което казваш. Все пак английската дума lord-господар има по-стара форма hlaifwerd, буквално пазител на хляба. Искат се още доста проучвания по този въпрос. Ако ми остане време и ако ти имаш желание можем да направим предаване на тази тема.

      Поздрави!

      Изтриване
  9. Рез - резец - остър инструмент днес. Като командва отрязва,прави нещо от веднъж. Умът му остър, реже.
    Като говорим за Царе ,пречупваме мисленето си с днешните понятия за Цар. Цар в близкото минало,който има поданици и се грижи за тяхното благополучие.Подчиняват се поданиците , подават на Царя ,анегово е задължението да се грижи затях
    Водачите в демокрацията уж в която живеем , дава право на поданиците,гражданите , уж да вземат участие и те да определят за какво да се грижи мин.председателя.Та я да си спомним от кога имаме републики .? Има няма век и половина,нали?
    Че вече и спретнаха на някои републики и прилагателното демократични,тоталитарни , значи има и недемократични.А тия недемократичните, тоталитарните с какво се отличават от монархията? Това че властта не се предава по наследство.
    Рорик


    Рорик

    ОтговорИзтриване
  10. ТОЗИ БЛОГ НЕ Е МЯСТО ЗА РЕКЛАМА НА ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ. КОЙТО ЖЕЛАЕ ДА ПРАВИ ТОВА, МОЖЕ ДА СЪЗДАДЕ СВОЯ ПЛАТФОРМА И ДА Я ИЗПОЛЗВА ЗА ЦЕЛИТЕ СИ.

    ОтговорИзтриване
  11. Г-н Серафимов, прав сте . Колкото обикновения човек е по зависим от централната власт , толкова обществото е по-болно. Колкото обикновения човек не се интересува от това кой е на власт , то живота му е подреден. Днес човека е зависим от политиците , защото всеки ден се сменят закони и това блокира живота му.
    Та по темата . А з мисля че в миналото , Царя , не е имал значението , което има в сегашното време. Царя , навярно е бил преди всичко , най добрия войн. Виж колко малко от тях са упоменати , като син на тоя , син на оня.Дали царстването се е предавало по наследство? Дали така е намерен с тоя ореол от злато около главата си. , или просто така са го подредили?Като изрисуваните икони. Какви хубави зъби има.Сигурно е бил убит млад. А пък чукчето му прилича на чукчетата на съдиите.
    Т а навярно е бил , добър войн , посветен в духовните тайни на жреците и съдия в едно.
    Носенето на злато , има благотворно влияние върху, здравето на човека.

    Роеик

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. В миналото царят е участвал в бойните действия и директно е определял съдбата на народа си, който за благодарност му е отдавал почести.

      Колкото до покритите със злато царе, може точно това да е произхода на думата рез-цар...от сияние, блясък.

      Изтриване