30.10.2014 г.

КАКВО ОЗНАЧАВА ПЕРПЕРЕК (ПЕРПЕРИКОН) ?


До неотдавна траките бяха считани за войнолюбиви варвари с постижения единствено на бойното поле. Малко по малко обаче, с появата на укривани в миналото данни, а и с откритията на редица забележителни тракийски паметници, започна да става ясно, че дедите ни са били народ с изключително висока култура. Перперек (наричан неправилно Перперикон) е едно красноречиво доказателство за това.



Това място е обитавано от предците ни още от незапомнени времена. Било е свещено за тях и за това сред скалите биват издигнати различни храмове. Някои са градени преди хиляди години, други в Средновековието. Атмосферата край Перперек е особена, хората посетили тракийското светилище изпитват усещането, че се връщат векове назад във времето когато гласът на Орфей е отеквал по планинските ридове...

Какво означава обаче Перперек (Перперикон)? Древно ли е, или е дадено едва в ново време?  От Стефан Византийски знаем, че едно от древните имена на нашата земя е Перке


Върховния бог на дедите ни е носел епитета Перк(ос)/Перкон. Има тракийско селище Перинт край Мраморно Море и друго място Перкота, разположено недалеч от Троя. Сродно е разбира се и името на Пирин планина, имащо диалектен и всъщност правилен вариант Перин.

Елементът ПЕР притежава значение скала, отломък, планина в езиците на различни хора. Среща се в хетските думи перуна-скала и парку-висок (като скала), а също и с индо-арийските   пару-планина, парвата – скалист, груб, планина.

Дали в Перперек срещаме редупликация на ПЕР-скала, или значението е по-дълбоко? Перперек отговаря добре на определението скалист. Светилището е буквално издялано в скалите, постройките също са направени от дялани камъни.

Напълно е възможно обаче Перперек да е двусъставно име. В такъв случай първата частица – пер притежава значение скала, а във втората частица трябва да търсим името на древния бог Перкос. Логично е да предположим, че Перперек означава Скалата на Перкос, място свещено за върховния бог.

Със сигурност Перперек е било особено място свързано с най-старите култове по нашите земи. Със сигурност там са извършвани излияния на върховния бог, чийто епитет е Перкос биещият с мълнията. През 2012 г. Николай Овчаров намери в Перперек керамичен релеф на Тракийския Конник - върховният бог на предците ни.

 http://www.bnews.bg/article-41948


Етимологията на теонима е българска както можем да очакваме. Името Перкос се обяснява с глагола пера, перкамбия, нанасям удар, чупя. В днешният ни език няма дума пер-скала, камък, планина, но това е нормално. Във всяка епоха се губят думи дори и от основния речников запас. Важното в случая е това, че пер-скала може да се обясни с помощна на българския. Това става със същия глагол, който използвахме за тълкуването на теонима Перкос. Пера, перкам означава и чупя, правя на парчета. Думата пер означава – нещо отчупено, нещо с остри ръбове, отломък...скала.

Името на древният бог на дедите ни Перкос е интересно, но малцина от нас са чували за него. То е сродно на арийското божество Парджания, литовския Перкун, хетския Тархун, германския Тор, галския Таран, да не забравяме и Перун. Учените смятат, че се касае за индо-европейско божество на мълнията.

Това по принцип е обяснение за всяка неудобна подробност. Горките учени дори не смеят да предположат, че Перкос е изконно тракийско божество, а дедите ни са разпространили култа към него посредством своите миграции от най-дълбока древност.

В кавказките езици (абхазки, картвелийски и др.), които са съвсем различни от индо-европейските, има думи като пире, пири, парану със значение мълния (С.Николаев, Б.Страхов). Тези думи са явно заемки и са дадени от нашите деди. За тракийска керамика в Кавказ, по-точно Триалети, Грузия спомена Р.Ходинот. За тракийско присъствие в Армения пише Г.Б. Джаукян. Този автор споменава за три етапа на тракийски миграции – XV, XIII и VIII-VII век преди Христа. Джаукян пише и за силното влияние на траките върху арменците. До това заключение изследователят стига поради значителното количество тракийски антропоними и топоними в арменската ономастика.

Джаукян показва връзката между трак. Арисбос и арм. Арипша, трак. Арне и арм. Арния, трак. Бероя и арм. Парая, трак. Газа и арм. Газу, трак. Мару и арм. Марииа. Споменати са и други интересни факти, а именно това, че в урартските надписи се срещат не само лични имена притежаващи паралели в тракийската ономастика, но и явни тракизми – урартски заемки, или пък употребявани от тракийско население обитаващо Урарту (древна държава на арменска територия).

Още по-смайващо е откритието на Джаукян по отношение на това, че в грузинския топоним Триалети се крие името на тракийското племе трери (точно в Триалети е открита керамика от тракийски тип). С името на тракийското племе скаи Джаукян свързва арменската дума скаи-великан, гигант.

За тракийско присъствие сред хети и индийци има достатъчно исторически извори. Други сведения на летописци дават данни за ранни контакти между траки и келти. Не разполагаме с трудове на стари автори писали за тракийски преселения в земите на германите, но тук на помощ идва археологията. В Северна Германия и Дания са намерени достатъчно артефакти като тези от нашите земи.

Защо в такъв случай да не предположим, че Перкун, Таркун, Таран и др. са само местните варианти на името на древното тракийско божество Перкос? Никой учен няма да отрече, че римляни и гърци са заели богове от траките. Ако високо развитите римляни и гърци приемат култура от дедите ни, защо и други да не го направят?

Дано след време когато догмите съвсем се сринат, учените ни да могат да обясняват без страх, че в името на Перперек е срито название на божеството Перкос, свидетелстващо за миграциите на дедите ни и силното им влияние върху други хора. Дано българчетата да раснат със съзнанието, че дедите им са били благородници и да се стремят също да станат такива.




45 коментара:

  1. Моля Ви спрете да се излагате, дайте го малко по сериозно , излагате се много яко а не понасяте истината и изтривате коментарите......

    Проф. дин Николай Овчаров: „Всъщност е необорим факт, че името Перперикон произлиза от пълната форма Хиперпиракион /Хиперперакион, известна единствено по византийски писмени източници от 13-14 век. Очевидно думата е гръцка и се състои от две части: „хипер” (над, свръх); „пирос” (огън). За самите ромеи обаче думата се оказва прекалено дълга и сложна. Хронистите от епохата често я съкращават на Перперакион или Перперикон”. В самия център на храма се извисяваше напълно запазен прекрасен каменен амвон - трибуната, от която проповядват епископите. Освен великолепната скулптурна декорация от орли и геометрични мотиви, по парапета му се забелязаха надписи и рисунки, нанесени с тънко острие. Именно тези текстове на гръцки език се оказаха корав орех за нашите лингвисти до появата на д-р Шаранков. Уникална обаче е композицията, на която млад безбрад мъж, облечен в туника, държи в лявата си ръка дълга тояга, а с дясната - благославя. Човекът е нарисуван над красив паун, докато пред него е изписан кръст с гръцките букви "алфа" и "омега". Тази формула не оставя съмнение коя е представената личност. Това е Христос, защото буквеното съчетание илюстрира цитатите от Откровението на св. Йоан Богослов: "Аз съм алфата и омегата, казва Господ Бог" и "Аз съм алфата и омегата, първият и последният, началото и краят". Исус е представен в своята най-ранна иконография от V-VI в., където е показан като Добрият Пастир на човечеството. Така рисунката от Перперикон заедно с едно стенописно изображение от Пловдив са най-ранните образи на Божия син у нас.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Трогнат съм от Вашата загриженост за мен. Не е зле да се позаинтересувате относно това, как гърците прекрояват чужди наименования на градове и местности по своя народна етимология.

      Днес езиковедите знаят, че названието Микена няма смисъл на гръцки, то е обявено за предгръцко, т.е. пеласгийско. Ето я и фалшивата, гръцка етимология предложена от Павзаний - Megapenthes, he founded Mycenae. For on its site the cap (myces) fell from his scabbard, and he regarded this as a sign to found a city. I have also heard the following account. He was thirsty, and the thought occurred to him to pick up a mushroom (myces) from the ground. Drinking with joy water that flowed from it, he gave to the place the name of Mycenae.

      http://www.theoi.com/Text/Pausanias2B.html

      Ето какво казват учените днес- The origins of the name Mycenae are mysterious and appear to predate Greek ocupation, since Mycenae has no apparent meaning in the Greek language - David Sacks, Oswyn Murray, Encyclopedia of the Ancient Greek World, p.215.

      Така стои въпроса и с Перперикон.

      Изтриване
    2. Така е - Перпер-икон е измислено и префасонирано име, дело на самозванеца Овчаров! Истинското име е ПЕРПЕРЕК, както и Спас Мавров написа в ОФИЦИАЛНО писмо още 2006 година до МК и до Съюз на тракийските дружества в България -
      Председател Костадин Карамитрев , но......досега няма нито отговор на писмото си, нито ОФИЦИАЛНО отпровержение! Което означава само едно - че мишоците много добре знаят какви екскременти е забъркал Овчаров, но не смеят да се обадят, защото те самите слугуват на Господарите му.... http://www.iskri.net/articles.php?lng=bg&pg=28

      Изтриване
    3. Какво да добавя, Мавров го е казал прекрасно!

      Наистина обаче е лошо, че изкривяването на историята ни продължава, а наши учени вземат активно участие.

      Изтриване
    4. Трол нещастен!!! Изработи си хонорара, нали? Сега се пръждосвай на майната си, гнъсна подлизурка на официалните ни тъпанари! Нищо не разбираш от история осмвен птомва което ти е начукано в тиквата от "официалните" ни учьони! Марш в кенефа да ринеш ещ.кскременти!

      Изтриване
    5. г-н Анонимен
      Няма как името на Перперикон да е гръцко, защото селището съществува много преди гръцкият език да се появи в Европа. Освен това в него са живяли траки, както и на цели Балкански полуостров, и то когато гърците са още в Африка.
      Етимологията на Овчаров не ме интересува, защото по начало тръгва от едно измислено име.
      Перперикон не съществува никъде записано в тоя си вид, освен във фантазиите на Овчаров.
      Тоест, Овчаров е направил етимологични заключение за нещо, което сам е измислил
      Тоест- спекулации на спекулант
      Името е Перперик и то си е тракийско.
      Тракийски топоними има по цяла днешна Гърция, необясними

      Изтриване
    6. Владо, аз се удивих на бързината, с която анонимния господин реагира. Тези хора май наистина си вадят хляба с коментари в блогове и форуми.

      Изтриване
    7. Точно така!
      Серафимов е "изпуснал" и византийската монета перпера, както и гръцкия вариант на името у Йоан Кантакузин и Георги Акрополит.

      Изтриване
    8. Каква е гръцката етимология на монетното название перпера?

      Знаете ли, че гръцката дума золта е заемка http://vasmer.narod.ru/p222.htm ?

      Вижте и това - Днес езиковедите знаят, че названието Микена няма смисъл на гръцки, то е обявено за предгръцко, т.е. пеласгийско. Ето я и фалшивата, гръцка етимология предложена от Павзаний - Megapenthes, he founded Mycenae. For on its site the cap (myces) fell from his scabbard, and he regarded this as a sign to found a city. I have also heard the following account. He was thirsty, and the thought occurred to him to pick up a mushroom (myces) from the ground. Drinking with joy water that flowed from it, he gave to the place the name of Mycenae.

      http://www.theoi.com/Text/Pausanias2B.html

      Ето какво казват учените днес- The origins of the name Mycenae are mysterious and appear to predate Greek ocupation, since Mycenae has no apparent meaning in the Greek language - David Sacks, Oswyn Murray, Encyclopedia of the Ancient Greek World, p.215.

      Така стои въпроса и с Перперикон.

      Изтриване
  2. Откъде се е взело в братска Хърватия известнотото фамилно име ПЕРКОВИЧ, а пак там, в област, населена в миналото от преселници българи – фамилията ПЕРКОВ и производни от нея притежателни прилагателни към редица топоними ?!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. С хърватите сме роднини, генетичните изследвания покаха това ясно. Нищо чудно и в земите на хърватите да са се заселили траки.

      Изтриване
  3. На кратко анонимния е прав за гръцкия прохзход на думата перперикон. Овцаров е прав че думата е гръцка а вие просто си имате вашата песничкка.......то всичките ви постинги са на тази вълна, всички са идиоти а Вие, а кой сте Вие всъщност?, знаете всичко а е съвсем обратното.....жалко и тъжно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Накратко, анонимният господин не е дал гръцката етимология на Перперек. Едно е да кажеш, друго е да докажеш :)

      Изтриване
  4. Направо се чудя дали има смисъл един елементарно сериозен човек да се знимава с вашите глупости и идиощини! Моля Ви спрете да се излагате, дайте го малко по сериозно , излагате се много яко а не понасяте истината и изтривате коментарите.....А ще дълбоко комплексиран индивид и с леко сърце мога да кажа "МНОГО ЖАЛЪК" !

    Очевидно думата е гръцка и се състои от две части: „хипер” (над, свръх), (гр. ΥΠΕΡ) ; „пирос” (огън); (гр. ΠΥΡ), ...........А „пирос, гр. Πυρός” е родителен падеж...От тези гръцки думи пройзлизат и побългарените гръцки думи "хипертония", "пиромания" , хипермаркет, хипертрофия, и прочем.........Има хиляди гръцки думи както в нашия език така и в европейските!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нищо не е очевидно анонимни господине. Трябваше да прочетете какво съм написал по-горе - Гърците прекрояват много топоними по своя народна етимология.

      Днес езиковедите знаят, че названието Микена няма смисъл на гръцки, то е обявено за предгръцко, т.е. пеласгийско. Ето я и фалшивата, гръцка етимология предложена от Павзаний - Megapenthes, he founded Mycenae. For on its site the cap (myces) fell from his scabbard, and he regarded this as a sign to found a city. I have also heard the following account. He was thirsty, and the thought occurred to him to pick up a mushroom (myces) from the ground. Drinking with joy water that flowed from it, he gave to the place the name of Mycenae.

      http://www.theoi.com/Text/Pausanias2B.html

      Ето какво казват учените - The origins of the name Mycenae are mysterious and appear to predate Greek ocupation, since Mycenae has no apparent meaning in the Greek language - David Sacks, Oswyn Murray, Encyclopedia of the Ancient Greek World, p.215.

      Така стои въпроса и с Перперикон :) :) :)

      Жалки се тези, които все още вярват, че Атина, Микена, Коринит, Тиринт, Провалинт, Каминт и много други названия на древни селища имат смисъл на гръцки. Слава Богу има и съвестни езиковеди, те са установили, че имената на горе изброените селища не притежават гръцка етимология.

      А.Еванс и А.Ван Виндекенс пък са установили, че лични имена като Ахил, Одисей и др. не са гръцки, а само са зети от гърците.

      Искате ли точен цитат ?

      Изтриване
    2. Мисля че най-голямото доказателство за това, че "гръцките" топоними на са гръцки, дава самият грък - елинът Страбон, който още в края на старата и началото на новата ера в своя труд "География" в 7-ма глава споделя чистосърдечно: "Ако се съди от имената и наименованията в Елада, то цяла Елада в миналото е била населявана от варвари (не-елини, не-гърци)."

      Изтриване
    3. После Страбон добавя ...Пелопс доведе своите хора от Фригия и целият полуостров бе наречен на него...а Атика някога бе населявана от тракитe доведени от Евмолп, в Давлида пък живееше Терей...География, 7.7.1 :)

      Изтриване
    4. ПАВЛОС ГЕОРГАДИС2 ноември 2014 г. в 9:12

      ВИЕ СТЕ ЗА ЕВТАНАЗИЯ---ЗНАЕШ ЛИ КАКВО ЗНАЧИ ТОВА ??

      НЕ ТИ, ПАФКА..ГОВОРЯ ЗА ДРУГИЯ, НАД ТЕБЕ.

      СПОРОДОК, О ВЕЛИКИ БОЕЦО ...ЗАЩО НЕ МИ ПУСНА КОМЕНТАРА ВЧЕРА. ??

      ЗНАЕШ ЧЕ ПИША ИСТИНАТА..И САМО ИСТИНАТА..ЗАЩО ТЕ Е СТРАХ ОТ ИСТИНАТА ??

      Изтриване
    5. Сега разбирам защо за гърците е казано - Natio comoeda est :)

      Изтриване
    6. Не другият, а другата, г-н Георгиадис. Не разбирам какво ви смущава в трудовете на вашия сънародник Страбон. Той поне е бил честен. Както са честни и много други ваши сънародници днес, които имам щастието да познавам, живеейки във вашата родина от доста отдавна. А вие лично защо толкова мразите и се страхувате от истината и от хората, които я откриват, та чак за делата на тъмнината си мечтаете - цитирам ви: "ВИЕ СТЕ ЗА ЕВТАНАЗИЯ---ЗНАЕШ ЛИ КАКВО ЗНАЧИ ТОВА ?? НЕ ТИ, ПАФКА..ГОВОРЯ ЗА ДРУГИЯ, НАД ТЕБЕ." Дано е само временно умопомрачение и си отворите и вие очите, духовните.

      Изтриване
  5. "Никой учен няма да отрече, че римляни и гърци са заели богове от траките." Да така е, но самите коментари по долу показват точно обратното. Не твърдя разбира се, че въпросните анонимни господа (госпожи) са някакви учени, пък дори и казионни.Те според мен са най-обикновени тролове и хейтъри на които естествено за това им плащат. Въобще аз започвам да си мисля, че цялата работа е kauza perduta. Може би трябва да се открият някакви нови ръкописи свързани с траките и не редактирани, за да се преобърне мисленето на всички. Наскоро гледах един филм в youtube "Древните досиета Х Мечът в камъка и амулетът на Орфей" www uget in- на National Geographic. Изтърпях го точно до 22мин. когато дикторът обяви: "Орфей - гръцкият Христос". Е тогава е напълно обяснима реакцията на някакви си тролчета.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тролчетата са платени да отвличат вниманието и да пречат. Сигурно скоро ще започнат да им плащат и двойно, понеже истината за нас излиза, а тя е пагубна за мошенеците. Тяхното кранче с пари ще пресъхне...

      Изтриване
  6. Тъй като преди време написах стихотворение, в което се споменава древното име на земята ни "Перке", а и самият "Перперикон", и поради това, че бележките към него са свързани с темата, Ви го изпращам като коментар. Нека се възприеме и като почит към народните будители, един от които бе и Димитър Чиликов.

    Навлизане в тайните
    /на Димитър Чиликов/

    Тихо пристъпваше по земята,
    вслушан в гласа на Семела.

    Твърдо стъпваше върху твърдта й,
    уверен в упоритостта на семето в нея.

    Високо изкачваше перчема й-
    на Перперек канарите наперени.

    И откри перото на Перке** 
    и навлезе в словото,
    в тайните и
    вечността.


    *  Димитър Чиликов- изследовател на миналото на България, праисторик и траколог, занимавал се с древната българска писменост и специално със ситовския надпис.

    **Перке- древното име на Тракия
    Коренът "пер-" е свързан с думите "перчем', "перя се", "наперен", "перка", "первам"(удрям, зашлевявам), "перо" , "перко", "перча се", "първи" (диал. "первий"; имената Перо (Пере Тошев), Персенк, Перперек, Перелик, Перун, Перник, Преслав (след ротация на "е" и "р" характерна за българския език за благозвучие , за да стане сричката отворена) и др. са от този корен, означаващ първи, издигнат, наперен. Английската дума "пер" също произлиза оттук, както и представката 'pre", означаваща "пред" /predict, предсказвам/.
    - английският глагол "perk" , означаващ виря глава, перча се , за чийто произход в английските етимологични речници пише, че е неизвестен, произлиза от българската дума „перя се“.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Ви за хубавия коментар!!!
      Благодаря и, че ми напомнихте за Димитър Челиков!

      Прочее, в английския език има още доста думи с неясна етимология - path-път, tuck-втъквам...

      Изтриване
  7. Може би възниква някаква техническа грешка в сайта ви, защото коментарите ми не се публикуват!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Приемете извиненията ми! Страницата понякога си има технически проблеми.

      Изтриване
  8. ДРАГИ ПАВЛЕ !

    СЪВСЕМ СЛУЧАЙНО НАУЧАВАМ, ЧЕ ДНЕС Е ДЕНЯТ НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ.
    АЗ СЪМ ТОЗИ, КОЙТО ПОНЯКОГА ТОЛКОВА ОСТРО ТЕ КРИТИКУВА, ЧЕ СЕ ВЪЗДЪРЖАШ ДА ПУБЛИКУВАШ КОМЕНТАРИТЕ МУ.
    ТОВА ОБАЧЕ НЕ МИ ПРЕЧИ ДА ИЗПИТВАМ ДЪЛБОКО УВАЖЕНИЕ КЪМ ТЕБ И ПРИЗНАТЕЛНОСТ ЗА ДЕЙНОСТТА ТИ В ЗАЩИТА НА ИСТИНАТА И БЪЛГАРЩИНАТА. НЕ МИСЛЯ, ЧЕ В НАШЕ ВРЕМЕ СЪЩЕСТВУВА НАРОДЕН БУДИТЕЛ, КОЙТО В ПО–ГОЛЯМА СТЕПЕН ОТ ТЕБ ДА ЗАСЛУЖАВА ТОВА ДОСТОЙНО ЗВАНИЕ.
    ПОЗВОЛИ МИ ДА ТИ ПОЖЕЛАЯ ОТЛИЧНО ЗДРАВЕ, НЕУГАСВАЩА ДЪРЗОСТ И БЛАГОСЛОВЕНИЕ В БЛАГОРОДНОТО ПОПРИЩЕ, КОЕТО СИ ИЗБРАЛ ЗА НОВОРОЖДЕНИЕТО НА „НАЦИЯТА НА ДУХА“ ! ЧЕСТИТО !!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Ви за добрите думи, но ми е малко трудно да определя кой точно от моите критици сте...

      Честит празник!!!

      Изтриване
  9. Спароток, кои са Берберите от черна Африка? Знаете ли, че Вие много приличате на някои от тях?

    ИМПЕРИАЛИСТ

    ОтговорИзтриване
  10. Николай Овчаров е по-скоро медийна звезда отколкото археолог. Още по-вече, че е и масон. Това на първо място. Според мен е на хиляди километри от великан като Китов. Копае на места известни на археолозите, и вече проучени, незнайно защо. Намира артефакти с не дотам революционно значение, а прилягащи по-скоро на някой начинаещ, току що завършил археолог. Има няколко десетки места в България,НАПЪЛНО непроучени, полуразграбени от иманяри, чакащи своя откривател, който да хвърли малко по-вече светлина върху не дотам ясното ни минало. Вместо това, той ходи да копа средновековни погребения в Преслав, Царевец????, и почти напълно проучения Перперикон (името по неговото мнение). Не бих искал да бъда съдник на никого. Може би обектите се ,,разпределят" от по-горно ниво, в което не се съмнявам, и Н. Овчаров няма чак такава вина, защо някой иска да недоразкрие нашето минало. Но... Не мога да приема, че слага име на обект от световно значение, какъвто е Перперикон, само защото първото, известно, историческо сведение за крепостта, е под това име. И какво от това, г-н Овчаров? Представяте, ли си гръцки археолози да проучат средновековната крепост Воден, сега Едеса, и да я нарекат с истинското и, българско име Воден? Защото това Е истинското, доказано име на крепостта, и тя е напълно неизследвана по простата причина, че е доказано българска, и за това изоставена. Нали не вярвате, че гърците ще оставят старина или развалина неизучена, при условие, че са водеща туристическа дестинация.. Или в туристическите справочници, да прочетете ,,Калос иртате стин Кукус" (Добре дошли в Кукуш, сега Килкис), след като са ровили из развалините на стария, унищожен от гърчолята, български град. Фантастика, нали? Така е с 2800 имена на реки, села, градове и местности в Егейска Македония, сменени през 1928г. Това са нашите родолюбци. По-точно интернационалисти. Според мен това е вината на Н. Овч. Още по-вече, че тамошната река се казва Перперешка, а не Перпериконска, а хидронимите са най-устойчивите наименования във времето. Поправете ме ако греша.Иво Иванов

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хидронимите наистина са най-устойчивите наименования във времето. По гороното си течение река Марица все още се нарича Ибър, това си е новият вариант на името, което е било ползвано преди около 2500 години - Ибриста.

      За мотивите на Овчаров не мога да гадая, но пък смятам, че е неуместно един учен да членува в масонски орден.

      Изтриване
  11. Към всичко това искам до добавя и смешните разсъждения на Овчаров за "прабългарската богиня Умай" изобразена на Перперикон. Това върховно постижение на каменоделството се продава като сувенир там (т.е. нещичко Българско все пак). Обяснението което дава Овчаров звучи приблизително така --> " тази фигурка ни заприлича на богинята Умай от Азия и тъй като прабългарите са били от там ==> това е прабългарско". (перефразирам от книжката за Перперикон който се продава там)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тази Умай пък откъде я измислиха ... :) Нито съществува извор за нея, нито името й присъства в нашата именна система.

      Изтриване
  12. Привет Павел, много духове пробуди тази статия. Дори и аз съм изненадан, колко коментари и все различни. За съжаление 50% от тях не са по темата. Дори преминават границата на нормалното човешко общуване. Затова си позволявам да предложа нещо. Ако може мненията на всички анонимни да не се показват или да се показват саме след цензура. Много ми се иска да изплуват от тинята имената, а защо не и лицата на враговете на България.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Те враговете са скрили добре лицата и имената си. Такива индивиди винаги действат посредством маши - глупави хорица, които се продават евтино. Именно тези последните оставят злобните и глупави коментари, истинските мошеници остават в сянка.

      Изтриване
  13. Относно Умай, наистина е най-продаваемият (пардон най-предлаганият) сувенир от търговците. За мен също е пълна загадка.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Чудя са на манипулаторите, как спят през ноща, нямат ли угризения на съвестта?

      Изтриване
  14. За съжаление не са малко родните археолози които са си продали душата на дявола ! Друг пример за такова оскверняването е др. Иван Христов които няколко години проучваше във Средна Гора местноста Кози грамади ,невероятен тракииски комплекс със светилище ! Поради това ,че книгите които написа за там са за печката ,бих се радвал ако споделите някаква информация за там ,защото това е наистина уникално място което не бива да се пренебрегва ! Кози грамади са и свързани със тракииските могили във старосел ! Стойко

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Няма спор, че постройките при Кози Грамади са свързани с могилите край Старосел. Аз обаче няма как да дам подробности защото не съм запознат с разкопките.

      Изтриване
  15. На Кози Грамади под светилището е по интересна правоъгълната сграда строена със каменни квадриги от по няколко тона ,като във дъното на помещението е открита каменна платформа до която се стига по каменни стъпала от ляво или дясно ,.,вътре са намерени две железни двойни брадви и монети на Котис ! Интересно е и ,че намерените фрагменти на керемиди са със червен фирнис !!! Горе на светилището са намирали бронзови копия , монети и много фрагменти от облачни плочки на Зевс и Хера . Знам също и ,че там се е провела огромна битка поради намерените копия и хиляди оловни топчета от прашки .Та става ясно ,че мястото е специално но др.Иван Христов нищо специално не казва за него ...но то мой наистина е по добре да се мълчи отколкото да се говорят лъжи като Н.Овчаров ...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пак напомням, че поради липса на подробна информация няма как да дам коментар.

      Изтриване
  16. Привет Павле, радвам се да видя, че продължаваш със същият дух битката за истината около траките. Няма да се разпростирам много по названието на т.н. "Перперикон", но искам да отбележа, че някога там бях с работна група топографи и крепостта бе извастна като Перперек. Относно светилищата на траките се обръщам към всички, които могат да окажат някакво съдействие за изучаване, запазване и популяризиране на едно старо тракийско светилище край Малко Търново /в мишкова нива/. Според мен то представлява мащабно умалено копие на комплекса в Старосел.
    С пожелание за добпо здраве на всички ви ! tres1

    ОтговорИзтриване
  17. Всеки човек с елементарни познания по гръцки език знае как се образува винителен падеж в мъжки род ед.ч., а именно с приставката " он" - тон Перперикон в превод значи на Перперик.Друго нещо характерно за гръцкия език е неопределителния член "о" пред мъжко име като например О Муртаг, откъдето следва елементарния извод, че името на владетеля ни е Муртаг! Лесно е да се провери!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване