2.11.2014 г.

ТРАКИ, БЪЛГАРИ И ЛЕГЕНДАРНИТЕ ГИГАНТИ


Древните митове са съхранили историята на гигантите. Най-известните от тях са Котус, Койос, Милинус, Ройкос, Япет. Тези исполини от земите на Тракия били горди и честолюбиви. Покорили всичките си съседи, наложили им свои закони, опълчили се дори против олимпийските богове и започнали безмилостнна борба с тях. Хвърляли запалени дървета към небето, за да покажат своето пренебрежение към обитаващите висините божества.

В крайна сметка гигантите загубили войната, повечето от тях били изгорени от мълниите на гръмовержецът Зевс, но бунтарите не изчезнали напълно. В миналото е царствало вярването, че
от пепелта на гордите гиганти са се издигнали и родили нашите предци наричани от чужденците траки, а мястото на последната битка на исполините получила името Палене.

http://www.beazley.ox.ac.uk/dictionary/Dict/image/giantsLIMC.jpg

Това е митът, безспорно голяма част от него е продукт на въображението, но има и елементи на истина. Днес някои изследователи предполагат, че гигантите са били всъщност местни, балкански племена, които са впечатлили гърците с огромният си ръст,  непокорен нрав и странни обичаи.

От писанията на Плутарх научаваме, че траките са били едри хора (Животът на Емилий Павел, XVIII-5). За Максимин Тракиец се знае, че е имал ръст над 2 метра и, че е можел да тегли волска кола сам… “He was of such size, so Cordus reports, that men said he was six inches over eight feet in height; and his thumb was so huge that he used his wife's bracelet for a ring.  Other stories are reported almost as common talk — that he could drag waggons with his hands and move a laden cart by himself."


Сведенията на старите автори се потвърждават от редица археологически проучвания. Те показват, че сред дедите ни е имало хора с ръст 1.80, 1.90, 2 метра, че и повече:

“АРХЕОЛОЗИ ОТКРИХА ПОГРЕБЕНИЕ НА ТРАКИЙСКИ ВОИН С КОПИЕ” Идеално запазен бил единият от скелетите – на атлетичен мъж с ръст 180 см в разцвета на силите си; до лявото му рамо било положено бойно копие...


“Тракийски принц паднал в бой с Филип Македонски”
В следващите дни на бял свят излиза най-богатото погребение на тракийски владетел, откривано в последните 7-8 десетилетия, при това непокътнато. Мъртвият - млад мъж на 18-19 г. с впечатляващия за онова време ръст от 190 см.


“Тракийска гробница и двуметров скелет на мъж изскочиха от бездната на времето при археологически разкопки край Братя Даскалови” През Късната античност, IV-V век сл.Хр., тук е бил погребан много грамаден, двуметров човек.



Що се касае до запалените дървета, които гигантите запращали в небето, за това също си има логично обяснение. Херодот свидетелства за това, че гетите запращали огнени стрели към облаците (История, IV-94). Именно този ритуал най-вероятно е накарал гърците да кажат, че гигантите (траките) хвърляли запалени дървета към небесата, за да покажат своето непокорство и пренебрежение към боговете.

Интересно е, че при нас българите се намира продължение на древният тракийски обичай да се изстрелват огнени стрели към небето. Според Иваничка Георгиева, в Ямболско и Разложко това се е практикувало до началото на XX-ти век ( I.Georgieva,  Bulgarian  Mithology, с. 124), за това, че същия обичай познат в различни региони споменава и Михаил Арнаудов.

Друга важна подробност от мита за гигантите е топонимът Палене. Той е споменат през V-ти век преди Христа от Херодот (История, VII-123), който дава и другото име на тази област, а именно Флегра. Лингвистите ни знаят много добре, че Флегра означава изгорена, опожарена,   опалена (земя), т.е. флего/φλέγω е успоредица на българският глагол паля (подпалвам, опалвам, запалвам).

Преди около половин век родолюбецът Георги Сотиров зададе въпроса – как, ако древният топоним Палене се обяснява на български, ние ще сме потомци на хора дошли на Балканите повече от 1000 годиин след като Херодот е споменал местното име? 

Българската етимология на Палене е индикация, че през първото хилядолетие преди Христа в Южна Тракия са живели хора говорещи архаичен вариант на българския език, т.е. ние сме потомци на местен народ, а не на дошли по време на Ранното Средновековие азиатци.




Не само Палене (палена, опожарена земя) показва, че още в най-дълбока древност бреговете на Тракийско море (Егейско море) са били обитавани от нашите деди. В близост до Палене е областта Грестония - владение на траките грестони. Тяхното име се обяснява със стблг. грѧсти (гренсти)-ходя, вървя, отивам. Става дума за хора, които често са били в движение, т.е. занимавали са се с трансхуманно животновъдство. То бе типично за Българите обитаващи Беломорието до началото на ХХ век, когато тази изконно българска земя ни бе отнета със съдействието на "великите сили".

До Палене са също град Кисус и планината Кисус. Техните имена се обясняват с българските думи кисна, киша-влага. Със същата семантика е и названието на фригийската планина Олгасус. То бива тълкувано от езиковедите с думата влага. Тя има диалектна форма олага, улага.

На север от Палене е град Скотус, етимология за името му получаваме със стбълг.скотъ-скот, добитък. На изток от Палене е древното селище Азера, чието название е сродно на фригийските топоними Азаритес, Езаритес. Азера, Азаритес, Езеритес се тълкуват с българските думи яз, езеро.

В близост до Скотус и Палене е и топонима Крусис. На гръцки език името му няма никакъв смисъл, но българската дума круша дава прекрасна етимология. Ще напомня, че в същия регион, в Беломорска Тракия е Круша планина, наричана от гърците 
Κρούσια όρη.


На север от Палене е древния град Стагера/Стагира, чието название може да се изтълкува с българските думи стог, стожер, т.е. значението е - оградено място.

Самите имена на гигантите принадлежат на българската именна система. Споменатите в древността Котус, Койос, Милинус, Ройкос, Япет, се срещат у нас под вариациите Кото, Койо, Милин, Ройчо, Япо. Как става това чудо никой не се наема да обясни. За да не се обяснява неудобното, то се премълчава.

Много са доказателствата за древните ни балкански корени, но са много и чуждите интереси пречещи на истината за излезе наяве. Заграбилите старата ни слава няма да я върнат току така. Трудно ще бъде признато, че народът на малката България носи кръвта на тези, които дадоха на всички европейци искрата на познанието, бяха вечни защитници на доброто и символ на духовна чистота и справедливост.

Борбата за истинската ни история ще е трудна, но си заслужава да дадем всичко от себе си, най-вече, за да докажем изконните си права върху земите, в които живеем. Тези земи, в които ще расте новото поколение българи необременено от лъжи за миналото си. За тях, за тези, които ще дойдат след нас трябва да обясняваме търпеливо на сънародници и чужденци, че ние сме местен народ, обитаващ Родината си поне девет хиляди години. Рано, или късно дори и най-големите скептици ще прогледнат.

Докато това стане е добре да знаем кои са дедите ни и да се опитваме да ги наподобим. Те не оцеляха пламъци и сеч защото прекланяха глава и се примиряваха. Не, предците ни оцеляха защото бяха непокорни и желанието им за справедливост не бе смачкано от никого. Оцелява само този, който се бори, който подава ръка на братята и сестрите си за общото благо. Ние го можем, остава само да го направим.



44 коментара:

  1. От около 10-на години следя английската преса и винаги съм се удивлявал, че когато говорят за нас винаги започват с цитат на Херодот, '...траките са най големия народ след индийския...' и т.н.. Аз винаги съм си казвал, колко странно защо толкова упорстват с траките, та нали нас са ни учели и още ни учат, че траките са изчезнали, няма ги. Сега четейки Павел всичко е ясно, ами те всички на Запад знаят, че сме потомци на траките, само нашите псевдо учени или не знаят или си мълчат, и във двата случая нашата официална историческа наука е една пълна измислица. Уважаеми 'учени' събудете се от зимния сън вече е пролет и скоро ще дойде лятото... Аз имам право да критикувам защото не съм учен, не трябва да доказвам нищо, но скоро и децата ще ви смеят. Аз съм инженер и ако вашата историческа наука беше теорема бих ви доказал, че е грешна... Много неща не се връзват с вашите обяснения, много хора знаят по няколко чужди езика и четат книги, и на латински и на старогръцки. Има и много неизвестни автори, които не са известни в България, които са писали истината... Какво ще правите след като се публикуват техните книги...?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз това се питам - какво ще правят тези, които бутат корените ни в Азия...когато истината стане известна на всички.

      Изтриване
    2. Се са се събудили! Като ги слушам и тази вечер се събрали едни "учени" да ми ханосват Омуртаг и да си затвърждават измислената си история, създадена и утвърдена в условията на тежка кумунистическа диктатура.

      Изтриване
    3. Само почтен човек може да признае грешките си, а и греховете си...Явно почтеността е непознато и недостижимо качество за определени хора.

      Изтриване
    4. Симеон Симеонов, аз също съм на абсолютно същото мнение! Странно, но и аз акато Вас не съм професионален историк, а инженер!

      Изтриване
    5. Благодаря Ви...

      Изтриване
  2. Виждам че започвате да изследвате пространството между митологията и историята. Бих искал да ви представя с една перспектива, на която най-вероятно не сте попадал преди.

    Ако искате да научите кои са били боговете срещу които гигантите хвърляли запалени дървета, както и истината за основата на човешката митология като цяло, погледнете тук:

    http://www.saturniancosmology.org/tab.php

    ОтговорИзтриване
  3. Максимин Тракиецът е бил 2,60 м. Имам го вероятно този материал,но не мога в момента да се сетя!
    Ник

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Различни автори предават ръста различно, но всички смятат, че височината на Максимин Тракиец е над 2 мера. Вариациите са от 2.14 до 2.60.

      Изтриване
  4. Съществува атински квартал Палини, на п-в Атика, а това е доста по- на юг от Халкидическия п-в. Не зная дали има връзка с нашето Палене. Относно великаните, според мен, е абсолютна истина, всичко описано за тях. Има огромен брой доказателства за тяхното съществуване на Земята. Като започнем от Библията, минем през голям брой рисунки, легенди и стигнем до археологически разкопки, които извират от всички точки на планетата. Спомням си една доста впечатляваща пещерна рисунка, мисля, че от Малта беше, на която беше изобразен огромен на ръст човек, нагазил във вода, море до колене, и видимо опитващ се да избяга, от всякъде заобиколен от малки, едномачтови кораби, от които стреляха с лъкове много по-малки човечета. Съдейки, по размера на малките човечета, великана беше около 7-8 метра. Рисунката беше на няколко хиляди години, според анализите. Това според мен е и съдбата на всички великани, живели някога на Земята, човека не обича различните. Който иска вярва, който не иска - не, но защо им е на древните хора да изобразяват измислици и да им отделят толкова внимание и време и то навсякъде по Земята? Иво Иванов

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това, че в дълбока древност са живели гиганти е доказано от археологията. Дори за днес ръст от 1.90-2 метра е рядкост и прави впечатление, а през Бронзовата и Желязна епоха средният ръст е бил около 1.60.

      Предпоставка за едър ръст са богата на белтъчини храна и физически упражнения.

      Изтриване
    2. Някъде в книга попаднах на информацията, че като усядаме и започваме да произвеждаме (хората), ръстът намалява - заради храната.

      Изтриване
    3. По-скоро е верно обратното, понеже повече храна, вземана по-редовно води до по-едър ръст.

      Изтриване
  5. ПАВЛОС ГЕОРГАДИС3 ноември 2014 г. в 8:09

    Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  6. Нека да сме коректни, а не както казионните историци да преиначаваме фактите. Войнишкият император, Гай Юлий Вер Максимин, е с прозвище ТРАК, НЕ ТРАКИЕЦ. Прякорът му ТРАК е ОБИДЕН и даден в последствие от римския сенат, защото са го ненавиждали, тъй като е избил доста корумпирани сенатори. След заговора срещу него и смъртта му, римският сенат осъжда посмъртно Максимин Трак на "Заличаване от историята", по тази причина произходът му е неустановен.

    ИМПЕРИАЛИСТ

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, нека сме коректни, нека видим какво е казано в изворите, а не да се доверяваме на форумни "мъдреци" :

      4 Maximinus the elder2 became famous in the reign of Alexander; but his service in the army began under Severus. He was born in a village in Thrace bordering on the barbarians, indeed of a barbarian father and mother, the one, men say, being of the Goths, the other of the Alani. At any rate, they say that his father's name was Micca, his mother's Ababa.

      http://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Roman/Texts/Historia_Augusta/Maximini_duo*.html

      Максимин е от готски и алански произход.

      Прокопий Цезарийски, който е непосредствен свидетел твърди, че аланите са готски народ - История на Войните, III.iii.1.

      Отново очевидецът Прокопий казва, че гети и готи са едни и същи хора - История на Войните- III.ii.3.

      В "История на Императорите " е казано следното за Максимин Тракиец - This youth, half barbarian and scarcely yet master of the Latin tongue, speaking almost pure Thracian...НА-2.5.

      http://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Roman/Texts/Historia_Augusta/Maximini_duo*.html

      Това са фактите...


      Изтриване
  7. Спароток, не се подвеждай по желанието си да си винаги прав. Ето какво е официалното мнение за "История на императорите" Копи-пейст: Изобилстват анекдотите, разказите за любопитни събития – често пъти преувеличени, фантастични и недостоверни – и дори откровени измислици. Цитират се официални документи, договори, писма и речи, но повечето от тях са очевидно фиктивни. Поради тези причини е много мъчно да се отсее истинната историческа информация. Въпреки това биографиите са изключително ценни за историята на Римската империя през 2 и 3 век, тъй като за много от събитията липсват каквито и да било други източници.

    ИМПЕРИАЛИСТ

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Добре, дайте тогава друг, по-достоверен източник.

      Изтриване
    2. Такъв няма защото император Гай Юлий Вер Максимин и синът му са осъдени от сенаторите на....."Damnatio memoriae (на латински: проклятие на паметта) е особена форма на посмъртно наказание, прилагана в Древен Рим към държавни престъпници — узурпатори на властта, участници в заговори и опетнили себе си императори. НЕИН ИЗРАЗ Е УНИЩОЖАВАНЕТО НА МАТЕРИАЛНИ СВИДЕТЕЛСТВА ЗА СЪЩЕСТУВАНЕТО НА ПРЕСТЪПНИКА — СТАТУИ, СТЕННИ И НАДГРОБНИ НАДПИСИ, СПОМЕНАВАНИЯ В ЗАКОНИ И ЛЕТОПИСИ, ЗА ДА МОЖЕ ПАМЕТТА НА ПРЕСТЪПНИКА ДА БЪДЕ ИЗТРИТА. Понякога са убивани и всички членове на семейството му "
      Новата история на БЪЛГАРИЯ която създаваш, трябва да се основава на 100% достоверни факти, а не да ползваш методите на Златарски и кликата му.

      ИМПЕРИАЛИСТ

      Изтриване
    3. Хайде по-сериозно! С какво моите методи приличат на тези на школата на Златарски? Или съм лош и гаден само защото не съм съгласен с Вас?

      Има както запазени в отлично състояние паметници на Максимин Тракиец, така също и монети:

      http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/4f/Maximinus_Thrax_Musei_Capitolini_MC473.jpg

      http://viamus.uni-goettingen.de/vd/853/mjt.jpg

      http://imperiumromanum.com/personen/kaiser/maximinusthrax_02.jpg

      http://www.romancoins.info/MaximinusThraxSestjpg.jpg

      http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/36/Maximinus_Thrax.jpg/340px-Maximinus_Thrax.jpg

      Не само в История на Императорите е писано за Максимин. Това прави и Йордан, който говори с възхищение за императора от тракийски произход.



      Изтриване
    4. 1. Методите Ви приличат на тези на Златарски и "школата му" по това, че представяте желаното за действително.
      2. Йордан е живял през 6 век, а Гай Юлий Вер Максимин е от 3 век, освен това, т. н. историк е всепризнат, меко казано фантазьор.
      3. Не може по монети и скулптори да се съчинява биография и генеалогия на когото и да било, а относно скулпторите може би не знаете, ...." 29.11.2011 Символът на Рим - бронзова статуя на вълчица, кърмеща две деца, които са легендарните основатели на града Ромул и Рем, е по-скоро средновековно копие, отколкото творба на етруските отпреди 2500 г., съобщи в. "Дейли телеграф".

      Бронзовата статуя е сред основните атракции на капитолийските музеи.

      Въглеродно датиране още преди пет години показа, че тя може да е направена през Средновековието. Кураторите тогава казаха, че резултатите не са окончателни и продължиха да вярват в древния й произход. Дискусията беше подновена тази седмица, когато специалисти от римския университет "Ла Сапиенца" обявиха, че най-вероятно статуята е от XIII век.

      "Това е средновековна творба, но значението й не намалява”, каза Адриано Ла Реджина, специалист по културата на етруските от "Ла Сапиенца".

      Вълчицата е отлята наведнъж с техника, която не е била известна нито на етруските, нито на древните римляни. Те са отливали творбите си парче по парче и след това са ги споявали.

      Музеят обяви с неохота, че ще коригира табелата до скулптурата, за да бъдат отразени появилите се съмнения за възрастта и произхода на експоната.
      ИМПЕРИАЛИСТ

      Изтриване
    5. Прощавайте, но мисля, че се заблуждавате. Бронзови обекти не могат да се датират по въглеродния метод понеже бронзът не е органична материя.

      Показах скулпторите и монетите защото Вие твърдяхте, че материалните спомени за Максимин Тракиец са заличени. Ето и думите Ви - НЕИН ИЗРАЗ Е УНИЩОЖАВАНЕТО НА МАТЕРИАЛНИ СВИДЕТЕЛСТВА ЗА СЪЩЕСТУВАНЕТО НА ПРЕСТЪПНИКА — СТАТУИ, СТЕННИ И НАДГРОБНИ НАДПИСИ, СПОМЕНАВАНИЯ В ЗАКОНИ И ЛЕТОПИСИ, ЗА ДА МОЖЕ ПАМЕТТА НА ПРЕСТЪПНИКА ДА БЪДЕ ИЗТРИТА.

      Както се уверихте има запазени статуи в отлично състояние, също така и монети, надписи.

      Ако Максимин не бе тракиец, то не би бил наричан Thrax.

      Изтриване
    6. 1. Не се заблуждавам, но явно металознанието и металургията в древността не Вие силната страна. Тук лекция по металургия няма да Ви изнасям, но само ще спомена накратко, че извличането на метала от рудите се е извършвало с дървени въглища.
      2. Император Максимин е наричан ТРАК от ненавиждащите го римски сенатори за да му се подиграят. Същото е и с обидата ГЯУР. Това, че някой Велик Българин носи фамилия ГЯУРОВ не значи, че ГЯУР не е подигравка.

      Изтриване
    7. Слабите Ви знания проличават за пореден път. Гяур означава човек изповядващ друга религия. Първоначално значението на гяур е огнепоклонник.

      Tракиец от друга страна е етноним, което е чуждото предаване на име на древен балкански народ.

      Какво общо има металургията с темата в блога?

      Изтриване
    8. 1. "Прощавайте, но мисля, че се заблуждавате. Бронзови обекти не могат да се датират по въглеродния метод понеже бронзът не е органична материя." Прощавайте, но тази Ваша реплика е причината за намесата на металургията.
      2. Гърците не са могли да ни обиждат на "безбожници" защото са взаимствали боговете си от нас и винаги сме изповядвали една религия с тях.
      3. "Tракиец от друга страна е етноним, което е чуждото предаване на име на древен балкански народ." Това си е 100% ваша измислица, етнонима дерзиките не кореспондира с етнонима траки.

      ИМПЕРИАЛИСТ

      Изтриване
    9. Тази моя реплика за бронза дойде СЛЕД като Вие направихте несериозното твърдение, че определена статуя е датирана по въглеродния метод. Проверете коментарите по-горе, ето думите Ви: " Бронзовата статуя е сред основните атракции на капитолийските музеи. Въглеродно датиране още преди пет години показа, че тя може да е направена през Средновековието".

      Това, че не притежавате знания и способности да разберете, че траки е гръцкото предаване на дерзики си е Ваш проблем.

      Редовно показвате липса на елементарна подготовка, чудя се защо изобщо коментирате?

      Изтриване
    10. Сега простичко ще Ви обясня как се датират металите в археологията по Радиовъглеродния метод: Металургията до “Индустриалната революция” е използвала дървени въглища в пещите за добив на метал. По този начин микроскопични частици въгленчета съдържащи въглерод са попадали в стопилката. От находката се взема миниатюрна проба-парче, след което се отчита съотношението между въглерод 14 и въглерод 12 в пробата. От закона за радиоактивното разпадане и известна на специалистите формула, се определя времето когато е отрязано дървото, от което са направени дървените въглища, с чиято помощ е протекла химичната реакция по извличане на метала от рудата. Така се датират дори и стоманени находки, именно стоманени, защото желязото е хим. елемент и не се среща в чист вид. Изключение от този метод на датиране са находките за изработката на които е използвано „метеоритно желязо”.
      Спароток, със знанията и подготовката си не парадирам, защото ще Ви създам комплекс за малоценност. Уважавам Ви за това, че вместо да си гледате хатъра и да безделничите, като млад пенсионер-ерген, Вие сте се захванали с едно благородно дело, НА ПОЛЗУ РОДУ.

      ИМПЕРИАЛИСТ
      П. П. Дори да съм Ви засегнал болезнено, моля да побликувате коментара ми, може и редактиран, тъй като блогът Ви се чете от много хора с образователна цел.

      Изтриване
    11. Г-не, аз не разбирам от металургия, но въпреки това мога да кажа, че говорите глупости. Бронзови находки се датират по съвсем различни методи: Dating archaeological copper/bronze artifacts by using the voltammetry of microparticles.

      http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25044555

      Това говори ли Ви нещо - How can the age of archeological objects be determined if the well-established carbon dating method does not apply, for example for metal objects?

      Read more at: http://phys.org/news/2014-07-voltammetry-microparticles-date-archeological-artifacts.html#jCp

      Ще си позволя да повторя - if the well-established carbon dating method does not apply, for example for metal objects.

      Позволявам си и да дам превод - ако установеният въглероден метод НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПРИЛОЖИ, КАКТО Е В СЛУЧАЯ С ПРЕДМЕТИ ОТ МЕТАЛ :)

      Не сте ми създал комплекс за малоценност, разсмяхте ме :)

      Изтриване
    12. НЯМА НУЖДА ОТ КОМЕНТАР: ".............В последние десятилетия список материалов для радиоуглеродного датирования (помимо традиционных угля, древесины и костей) существенно расширился и включает кальцинированные кости (в них нет привычного для 14С датирования животного белка — коллагена); изделия из железа (в них в древности и средневековье добавлялся углерод в виде древесного угля, сделанного одновременно с выплавкой металла);………..” Само ще добавя, че руският автор на статията греши като счита, че е добавян въглищен прах. Напротив, както обясних по-преди, той е попадал при процеса на получаване и стремежът е бил остатъците да се премахнат. Това най-често е ставало чрез многократно прековаване на металните слитъци от голями самокови. Италианските археолози не говорят глупости, когато съобщават данните за радиовъглеродното датиране на бронзовата „етруска” скулптура;- вижте по-горе коментара от - 6 ноември 2014 г., 11:24 . Италианската археология е много по-напред от руско-съветската и нейната рожба- нашата, що се отнася до техника в методите на проучване, както на терен, така и в лаборатория.

      ИМПЕРИАЛИСТ

      Изтриване
    13. Г-не, пак напомням - не разбирам от металургия, но при изгарянето на дървото се нарушава не само структурата му, но и изотопите съхранени в него. Именно тези изотопи са нужни за въглеродния анализ.

      Аз изпратих данни от научни материали, дадох и линк...нещо, което Вие не посмявате да направите :)

      Изтриване
    14. Добавено от мен.
      Изотопния състав не се променя при процеса горене, тъй като изотопите се променят при процеси на ядрената/атомната физика, а горенето е химико-физичен процес.
      Спароток, не се заяждай, защото ти спада нивото, а никой от нас няма интерес от това.

      ИМПЕРИАЛИСТ

      Изтриване
  8. 'Fra gli Alani del Danubio nacque Ababa la quale, in un vilaggio di Tracia sulla sponde meridionale del fiume, ad un Gotto chiamato Micca o Micea partorito avea Massimino, il primo che malgrado dell'origine barbarica fosse pervenuto all'Imperio...'
    'Storia d'Italia del medio-evo' di Carlo Troia, ed. Napoli, anno 1823
    Ето какво пише в 'Италианска история от средните векове' издадена в Наполи, през 1823 г. от Карло Троя.
    ' Сред Аланите от Дунав се е родила Абаба, която в Тракия в едно село на южния бряг на реката, от баща гот, който се казвал Миха или Михеа, е родила Масимино първи независимо от варварския си произход е достигнал Империята...

    ОтговорИзтриване
  9. На моста на панаира в Пловдив са статуите на гигантите(атлантите?1?) в естествен ръст, и по херметичен канон.
    Привет.
    Бриг.

    ОтговорИзтриване
  10. "Интересно е, че при нас българите се намира продължение на древният тракийски обичай да се изстрелват огнени стрели към небето. В Ямболско и Разложко това се е практикувало до началото на XX-ти век "
    Напротив, не "практикувало", а продължава да се практикува вечерта на Сирни Заговезни - запалва се огън, в който се палат бутурници (по новозагорски казано :-), демек дървени ракети/стрели) и с помощта на две пръчки се изстрелват към небето (на едната се закачат, а с другата се изтласкват), след което огънят се прескача. Ако изстреляната бутуница попадне в двора ти, не трябва да се пипа, защото ще хванеш въшки или бълхи :-)
    Баба и дядо правеха много яки "ракети" едно време, макар че се продаваха (т.е. 80-те и 90-те г. на XX-ти век ), сега, XXI-ви век, продължават да се продават.

    ПОздрав!

    ОтговорИзтриване
  11. "Древните митове са съхранили историята на гигантите. Най-известните от тях са Котус, Койос, Милинус, Ройкос, Япет.."
    + АПЕТ Е ВЕРОЯТНО - ЯФЕТ ОТ БИБЛИЯТА!!!

    ОтговорИзтриване
  12. ирена янчева3 юни 2016 г. в 13:55

    Здравей, Павле ! Интересен подход - да се потърсят българските корени посредством древните митове, подкрепени с данни от археологическите разкопки при нас. Какви са връзките между митовете за гиганти от Античността и Старозаветните предания ( някои сюжети и характеристики се припокриват ), могат ли да бъдат изведени общи паралели, за да се открие първоосновата ? Във връзка с наименованията, бих добавила: Круша планина - имаме селище в Южна Македония К р у ш е в о; К о й о - К о й н а; Р о й ч о - Р а й к о, Р а й к о в о ( име на селище ). Най - сърдечни приятелски поздрави !

    ОтговорИзтриване
  13. "да докажем изконните си права върху земите, в които живеем"
    ---
    Да си дойдем на думата. Моите уважения, но това е най-голямото ти заблуждение. Няма смисъл да доказваш никакво "право върху земите", защото Историята отдавна е показава, че такова право НЯМА и няма "съд", който да ти го признае. Когато става дума за оцеляване и жизнено пространство, никой няма да ни почете правото пък, ако ще да сме тук от милион години. Тези самозаблуди са вредни и реалността показва, че в момента цигани и циганоиди ни изместват, ако и да си им казал, че родословието ти е от първите тракийски царе. Не се асоциирайте с територията, това е нещо променливо във времето. Дръжте се за Рода и Обичаите си. Както казват старите индианци - не ние притежаваме Земята, а тя нас.

    ОтговорИзтриване
  14. Българският враг и неговите представители все гледа да изкара, че тази земя уж не е наша. Че не ни принадлежи един вид. А на където и да се обърнеш на целия балкански полуостров и в мала Азия има само българско строителство, глинени съдове и златни накити.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, но най-добрата защита е нападението и крадците на история, богатства и земя знаят това добре. Нали за това са вложили толкова средства в създаването на лъжи.

      Изтриване
  15. Здрасти попаднах на етересна статия плочи исписани със букви почти като сегашните български и по точно като старобългарските за които се твърди че са тракийски, запознат ли сте http://prarodinata.blog.bg/history/2012/06/05/dylgoochakvanite-plochi-izpisani-na-kirilica-ot-vremeto-na-t.964033?reply=3830207

    ОтговорИзтриване
  16. Павка а имат ли нещо общо траките гиганти и атлантите за които също се споменава, че са били много високи

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Даже нямам представа кой е описал атлантите като високи хора.

      Изтриване