23.11.2014 г.

КАКВА Е БИЛА ХРАНАТА НА ТРАКИТЕ?


Доста е казано за тракийскто изкуство, мъдрост и военни подвизи. С възхищение, а понякога и страх старите автори са описвали характера на нашите деди. За ястията на народът на Орфей обаче не е споменато много. Ако искаме да разберем какво са слагали на масата си траките, трябва да преровим доста исторически извори.

Тит Ливий, Ариан, Плутарх и Прокопий твърдят, че траките са едри и мъжествени, внушаващи ужас на своите противници. Не случайно Тракия е считана за свещено място на Арес-бога на войната. Висок ръст и мускулесто тяло се постигат не само с упорити тренировки, но и благодарение на качествена храна. Такава в нашите земи е имало в изобилие и то още в най-дълбока древност. 

Важно е да се знае, че в Европа организираното земеделие и скотовъдство възниква първо на Балканите. Опита на предците ни в отглеждането на житни култури, плодове и т.н. е бил значителен. Жито се е изнасяло както за Гърция, така и за Рим.

Траките са притежавали огромни стада от коне, кози, овце, едър рогат добитък. В нашите земи са се отглеждали и свине, горите са били пълни с дивеч, реките с риба, в Струма дори се е ловяла змиорка. Маслото – един деликатес и скъпа стока в древността е било съвсем достъпно у нас. Гърците дори са смятали, че дедите ни са мазали телата си с масло, на такова изобилие и богатсво са се радвали траките.

По време на гостуването си на  цар Сефт  Ксенофон става свидетел на тракийското гостоприемство. Гръцкия пълководец описва хлябовете на нашите деди  като огромни и изключително вкусни. Те били поставени заедно с месо изпечено на шиш върху трикраки масички (каквито все още има по българските села). Виното се е леело щедро, прислугата на тракийския владетел се е грижела на никого да не липсва нищо.

                                 http://purvite7.bg/files/hlyab-s-kvas.JPG

Големите хлябове от трапезата на Сефт бяха типични за цяла България до неотдавна. Доста сънародници помнят все още кръглия, обемист ръчен хляб, който достигаше до тегло от два килограма. В миналото не са се изпозвали мая и набухватели, а специална закваска с хмел. Въвеждането на направения от машини “модерен” хляб унищожи една хилядолетна традиция...

За едно друго тракийско пиршество и за храните поднесени на него научаваме не от древни историци, а от съвременни археолози и химици.. В средата на миналия век бе открита гробницата на известния с богатсвото си фригийски цар Мидас. През 1957 г. проф. Р. Йънг решава да разкопае огромната тракийска могила. Тя е с диаметър триста метра и височина сто и петдесет метра. Бива намерено облицовано с дървени трупи помещение, на чийто под са положени сто петдесет и седем бронзови съда. По стените им е полепена субстанция,  чийто състав бива разгадан по-късно. В края на 90-те години американски химици установяват какво е било съдържанието на съдовете.

http://www.nature.com/news/1999/991223/images/midas_200.jpg

Оказва се, че те не са просто дар, а са били използвани при погребалната гощавка на великия тракийски цар. Налепът по стените на котлите, купите и чашите дава интересни подробности относно последната вечера на Мидас. При раздялата с него роднините и близките хора са хапнали агнешко задушено с леща. За подправки са използвани анасон, или копър. В осемнадесет гърнета са били оставени парчета печено месо (козе, или агнешко). Намерени са също следи от вино, бира поздправена с шафран и медовина....

http://hobyto.com/data/image/HapkaPiika/BG%20/Agnechko/agneshko.jpg

Това, че маслото е било достъпно за траките вече споменахме. Дедите ни са разполагали също с прясно краве, овче и козе мляко. Конското мляко също се е ползвало за пиене. В древните легенди се разказва, че цар Харпалик учил своята дъщеря да пие мляко направо от  вимето на кобилата.

Сиренето, изварата, а и киселото мляко са били познати на траките. Според римския автор Диодор Сицилийски, гъркът Аристей се научава как да произвежда различни млечни продукти в нашата земя, където и прекарва последните си дни (в Стара Планина). Най-вероятно България е първото място където е направено кисело мляко.

Тракийското вино е било известно с високите си качества, но малцина знаят, че не само във Фригия, но и в нашите земи и бирата е била на почит. Атеней пише, че тя правена от ечемик, а местното й име било вритон. Вритон идва от вря, варя, вариво и разбира се ст. блг. варити – варя, приготвям. Т.е. древното название на първата европейска бира е обяснимо на български език...

Като храна типична за траките е определен чесъна. Възможно е нашите деди да са расли зрави и силни благодарение на него. Този вид лук е съдържа естествен антибиотик, който подтиска и убива вирусите. Аристофан се ужасява от тракийския обичай да се яде чесън, но едва ли е предполагал какъв би бил ефекта върху неговото здраве, ако бе опитал от парливата тракийска храна.

http://authoritynutrition.com/wp-content/uploads/2014/08/garlic-with-parsley-leaves.jpg

В древността ловът е бил не просто забавление, но и начин да се допълни диетата с храни богати на белтъчини (месо от дивеч). Аристотел разказва, че в Тракия местното население ходело на лов за птици със сокол. Хищникът донасял покорно своята жертва на господаря си и за награда получавал парче месо. Тракийската дума за сокол не е известна, но на орела преди около 2500 години се е казвало орол.

Аристотел дава и друго ценно сведение добавяйки, че в земите на пеоните (наречени от Й.Цеца българи) живеели най-едрите диви говеда. Описва и дивия бик – волинта, чието месо било  много вкусно. Животното било огромно, от кожата му можели да се застелят осем легла...

Името волинт е фактически по-старото представяне на ст.блг. воленте-вол, бик. Езиковедът В. Георгиев установи отдавна, че тракийската умалителна наставка инт(във волинт) е идентична на ст.блг. енте (във воленте, осленте, козленте, и др.).

Друга тракийска дума за див бик е зомброс. Тя отговаря на ст.блг. зомбръ –зубър, див бик. Когато траките са случели да повалят с копията си волинт, или зомброс, е имало предостатъчно месо за голямо пиршество, полято обилно с ароматно тракийско вино, бира, а и медовина. На дедите ни определено не е липсвало нищо по време на гощавките им.

Освен за диви бикове траките са ходили и на лов за глигани. Както при волинт и зомброс, тракийската дума за глиган –апрос има  българска успоредица. Апрос е древния вариант на ст.блг. вепръ  диво прасе, глиган.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/9e/Aleksandrovo_kurgan.jpg

Заекът и дивата коза също са били преследвани с лък и стрела заради крекхото си месо. Тракийската дума за коза е куза, коза, т.е. неразличима от днешната българска дума. Заекът е носил в древността названието зайкус...отново българско име...Със сигурност траките са ценели и месото на яребицата, пъдпъдъка, дивите гълъби, патиците...за съжаление техните древни имена не са документирани...

Освен месо, масло и млечни произведения траките са консумирали и зърнени храни. За това знаем от Ксенофон, Демостен и Страбон. Тракийската пшеница носи името бриза, то отговаря точно на житното растение брица, което се отглежда в България. Просото също е използвано за храна, от него даже се е правело вид питие, наречено паравие. Името се обяснява със ст.блг. дума пьро просо.

Траките са обогатявали диетата си с различни ядки и плодове. Като пример могат да се посочат буков желъд, лешник, смокиня, ябълка, круша, череша, дренки, глогинки, сливи, малини, къпини. В старите ни територии край Тракийско Море (наречено днес Егейско) са расли също маслини, шам фъстък...

На дедите ни не са липсвали зеленчуци. Кромидът, гарвановия лук, марулята, моркова, целината, тученицата, лапада, киселеца и др. виреят по нашите земи от най-дълбока древност. Хезихий споменава древното название  на фригийското зеле, а именно зелкия. Излишно е да се подчертава, че това е стария вариант на нашата дума зелка.

Омир споменава град Зелия, названието на това селище се обяснява със ст.блг. зелие зеленчуци. Явно в околностите на Зелия са се произвеждали зеленчуци. Керасос пък е бил известен със своите череши. Езиковедите признават, че гръцката и латинска дума за череша са всъщост тракийски заемки. От това става ясно, че нашите деди са хората, които са разространили този вкусен плод из Европа.

Както днес, така и в далечното минало в земите ни са се срещали много видове гъби. Печурки, масловки, желътинки, пачи крак...Атеней дори съобщава за трюфели от Тракия. Плиний Стари разказва за едно особено растение виреещо в Тракия. Става дума за водния кестен, наричан още джулюм. От него дедите ни правели вкусен хляб, плодът бил използван и за угояване на животни...

http://sun-bg.com/imgs/2013/07/%D0%BF%D0%B5%D1%87%D1%83%D1%80%D0%BA%D0%B0.jpg

Разбира се на всяка трапеза са нужни подправки, те създават особения вкус на ястията. Теофраст споменава, че в Тракия има планини и хълмове покрити с мащерка. Плиний също потвърждава наличието на много мащерка у нас, а също и на особен вид мента (явно това, което ние днес наричаме гьозум и използваме за подправка на много ястия). Виреещите в страната ни копър и дивисил предават отличен вкус както на салати, така и на супи, задушени ястия и т.н. Дафиновия лист също е бил достъпен до тракийската трапеза...

http://www.zdrava.bg/images/herbs/420w/117.jpg

http://m5.netinfo.bg/media/images/4843/4843683/624-400-chubrica-bilki-tradicionna-medicina-holesterol-revmatizym-fenoli.jpg

Виждаме, че не само царете, но дори и простолюдието на Тракия е имало достъп до богата и разнообразна храна. Тя е допринесла значително за оформянето на  дедите ни като здрав и силен народ. Разбира се важен фактор са били също трудолюбието войнствения дух и не на последно място чистосърдечието...

В този постинг нямаше описания на битки и важни събития, няма сравненния на думи и керамика, но все пак надявам се да ви е било интересно. За мене лично бе истинско приключение да се потопя в древния бит на нашите деди.




 
Изполвана литература:

1.Д.Попов, Гръцките интелектуалци и тракийския свят, ИК Лик, 2010
2.К.Порожанов, Общество и Държавност у Траките, БАН, София, 1998
3.В. Георгиев, Траките и техния език, БАН, София, 1977;
4.В. Георгиев, Въпроси на българската етимология, БАН, София, 1958;
5.В. Георгиев, Българска етимология и ономастика, БАН, София, 1960;  
7.И.Дуриданов, Езикът на Траките, БАН, София, 1976;
8.К.Влахов, Тракийски Лични Имена, Фонетико-Морфологични Проучвания, StudiaThracica 2, БАН, София, 1976;
9. Xenophon, The Persian Expedition, Penguin Books Ltd, Harmondsworth, 1997;
10. L.Kealhofer The archaeology of Midas and the Phrygians: recent work at Gordion, UPenn Museum of Archaeology, 2005
11.Т.Radford, S.Pain, Lamb stew for Midas's last supper, Guardian, Thursday 23 December 1999
12. J. N.Wilford, The New York Times, King Midas's Funeral: Happy Hour at a Tomb, December 23, 1999
 13.Lemprieres’s Classical Dictionary, Braken Books, London, 1994





21 коментара:

  1. Не само вероятно, но е абсолютно сигурно, че траките са първооткривателите на ВСИЧКИ млечни продукти. Доказателство за това е не само млечно-киселата бактерия Lactobacillus bulgarikus, която си вирее на територията на България, но и че тя живее в някои извори на Стара планина. Наскоро имаше предаване на тази тема по някоя телевизия, като учения от БАН, разкри, че доскоро това се е смятало за невъзможно. Също така, Павка, можеше да споменеш и лимеца, като една от храните на предците ни. Той е бил изключително важен за техните далечни походи, защото има свойството да не мухлясва, и по този начин са можели да бъдат независими от набавяне на хляб. Лимеца има много засищащо въздействие, лично съм го изпитал и според мен тези два компонента са били основните за колонизирането на огромни пространства от Евразийския континент в дълбока древност - умението за обработка на млякото и лимеца. Иво Иванов.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Иво, лимецът наистина е спадал към основните храни на дедите ни. Статията ми е непълна, тя е още в процес на развитие.

      Изтриване
    2. Не забравяйте и нахута, който е бобово растение, за грахта не зная

      Изтриване
  2. Във селищните могили из България , се намират глинени съдове със дупки които съм си мислел ,че са за правене на сирене . Подобни съдовемогат да се видят и рреставрирани във музеите !. Има и хромели за зърно ,въобще и по разнообразието на съдовете може да се съди , менюто е било много разнообразно ! Мисля ще е интересно да се проследи от къде идва житото ! Във България съдове за жито има от праисторията , но във Азия дали са по ранни ? Друго интересно е и т.н. -лимец- който нашумя напоследък и го водят като храна на траките , не бил податлив на генно модифициране , Дънов го посочва във неговият житен режим за изчистване на организма през пролетта , но аз мисля го е взел от по стари предания ...во тези работи са интересни за проучване и анализиране защото човек наистина е това което яде ! Друго извън темата за господин Серафимов да провери за Марсилио Фичино и неговите визити по нашите земи за закупуване на стари книги и откъде се роди идеята за ренесанса ? Ренесанса има ли нещо общо със култа към Орфей ? Поздрави ! Стойко

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Стойко, по принцип дедите ни са обитавали и Мала Азия от най-дълбока древност. Не е никак случайно, че в Мала Азия старите автори споменават тракийските племена мизи, витини, бебрики, халиби, фриги, меони, мейони, мариандини, сарапари, да не забравяме и тевкрите.

      В по-късни времена дедите ни са прогонени от Мала Азия, или пък са асимилирани от нашественици.

      Та на Мала Азия не бива да се гледа като на чужда територия, преди няколко хиляди години по-голямата част от нея е обитавана от предците ни.

      Поздрави!

      Изтриване
  3. Проф. Никола Александров разказва за българските млечно кисели бактерии, които са открити от нашите деди преди поне 8500 години:
    https://www.youtube.com/watch?v=CKP6Q0NSrhs#t=589

    ОтговорИзтриване
  4. Извинявам се ,че пиша под тази тема, но видях нещо в wikipedia за нас българите,което просто ме извади от равновесие. Докато се опитвам да разкажа на мой приятел от Италия за връзката ни с тях и затова,че има дори планина и малко градче ,което се нарича с нашето народно име и попаднах на страшна простотия в wikipedia. Аз не се възприемам като тюрко-алтайка и не смятам,че трябва да обясняват за нашият произход по този начин . Просто ми писна да ни наричат номади и разбойници, някой много здраво продължава да ни тика тези долни теории и обърква много чуждите граждани,които искат да научат нещо за нас.

    Павка, само погледни - http://en.wikipedia.org/wiki/Bulgars .
    " ....were a semi-nomadic Turkic people who flourished in the Pontic Steppe and the Volga basin in the 7th century AD.Being under the influence of Iranians, they are thought to have been Oghur Turkic, with Iranian Scytho-Sarmatian and Sarmatian-Alan[ elements.There is a discussion whether these Sarmatian elements in the cultural characteristics of the Proto-Bulgars are based on Sarmatized Turks or Turkicized Sarmatians.[They had also enveloped other ethnic groups by their migration westwards across the Eurasian steppe.In their ethnogenesis Indo-European (Iranian) groups, Altaic groups (Stoyanov 1997) and probably Uralic (Finno-Ugric) groups (Artamanov 1962) have participated."

    Etymology
    " The etymology of the name Bulgar is not fully understood; there are claims that it derived from the Turkic verb bulğa ("to mix", "shake, "stir") and its derivative bulgak ("revolt", "disorder") by some authorities. A minority hypothesis derives it from bel gur ("five clans")."

    Намирам се в чужбина и ми идва да повърна, просто не можем ние българите да се оставяме по този начин. Не може .
    Искам да разкажем исотрията ,която ти разказваш и да заменим тези грозни страници в интернет . Не съм сигурна дали можем да поправим, но ако някой знае как, моля Ви направете го .
    Всеки ден говоря за историята ни, разказвам на англичани,французи,германци и всякакви,а когато те потърсят повече информация в интернет попадат на това ...
    Извинявам се за емоционалния пост , но просто съм много много ядосана. Трябва да направим нещо , трябва твоята информация да стигне до повече хора от различни държави!!!

    Поздрави,
    Жени

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Жени!

      Разбирам те напълно. Точно това, че се ядосах на лъжите за произхода ни ме накара да започна да търся сам истината.

      У нас за жалост чуждото лоби е оплело политици, учени и културни деятели. От глупост, незнание, или по друга причина тези хора пренебрегват интереса на българския народ и оставят недобросъвестни личности да се гаврят с името ни.

      Ето тази информация трябва да се разпространява защото тя доказва, че сме древен балкански народ:

      We found that the Y-chromosome gene pool in modern Bulgarians is primarily represented by Western Eurasian haplogroups with ~ 40% belonging to haplogroups E-V13 and I-M423, and 20% to R-M17. Haplogroups common in the Middle East (J and G) and in South Western Asia (R-L23*) occur at frequencies of 19% and 5%, respectively. Haplogroups C, N and Q, distinctive for Altaic and Central Asian Turkic-speaking populations, occur at the negligible frequency of only 1.5%.

      The lineage analysis provided the following interesting results: (i) R-L23* is present in Eastern Bulgaria since the post glacial period; (ii) haplogroup E-V13 has a Mesolithic age in Bulgaria from where it expanded after the arrival of farming; (iii) haplogroup J-M241 probably reflects the Neolithic westward expansion of farmers from the earliest sites along the Black Sea.

      http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0056779

      Gene probes of 855 Bulgarians, including individuals from the country's Islam population, have been gathered and compared with other European nations, Professor Draga Toncheva from the Sofia-based Medical University has explained in an interview for the Bulgarian National Radio.

      The results have failed to show any Turkic connection in the Bulgarians nation's genesis, contrary to popular beliefs.

      Croatians, Poles, Ukrainians and other Slavic nations are closest to Bulgarians, according to the study. However, Bulgarians are a peculiar type of Slavs, since they also have Mediterranean genes, head of the Bulgarian Academy of Sciences' Microbiology Institute Angel Galabov has pointed out.

      The Bulgarians' "peculiarity" has probably been the result of their contacts with ancient Thracians, scientists reckon.

      - See more at: http://www.novinite.com/articles/131894/Bulgarians+Are+Purely+Indo-European,+Not+Turkic+-+Gene+Study#sthash.XQItdPil.dpuf

      The approximate distribution of Y-DNA haplogroups among the Bulgarian people runs as follows:
      16% E1b1b
      1% G2a
      3% I1
      20% I2a (very common among South Slavic peoples)
      1% I2b
      20% J2
      1% Q
      18% R1a
      18% R1b
      1% T
      The lineage analysis provided the following interesting results: (i) R-L23* is present in Eastern Bulgaria since the post glacial period; (ii) haplogroup E-V13 has a Mesolithic age in Bulgaria from where it expanded after the arrival of farming; (iii) haplogroup J-M241 probably reflects the Neolithic westward expansion of farmers from the earliest sites along the Black Sea. On the whole, in light of the most recent historical studies, which indicate a substantial proto-Bulgarian input to the contemporary Bulgarian people, our data suggest that a common paternal ancestry between the proto-Bulgarians and the Altaic and Central Asian Turkic-speaking populations either did not exist or was negligible."

      http://www.khazaria.com/genetics/bulgarians.html

      Изтриване
    2. Жени, тази статия е кратка, но е на аглийски и дава що годе добри обяснения за това, че траките не са изчезвали и, че ние българите сме техни предци.

      WHO WERE THE THRACIANS?

      http://sparotok.blogspot.nl/2013/09/who-were-thracians.html

      Изтриване
  5. Да, аз чета и знам всичките ти статии, но се чудя имали начин да премахнем информацията от wikipedia.Защото това е първото нещо на което попадат чужденците . Всеки път ,когато разказвам на някой ,той гледа учуден и не може да повярва ,защото и той си мислил че българите не били много бели хора. Както те промиват нашите мозъци векове наред ,така трябва да го направим и ние с чуждите граждани, разликата е че ще им кажем истината.
    Интересно нещо мога да ти разкажа ,че в един град наблизо живеят доста ирландци и шотландци, които освен че знаеха за България някои неща ,някак си ги усетих бо близки , нямаше го момента на непознатост. Мисля си,че колкото и векове да минат , кръвта си е кръв и когато се запознаеш с хора ,които имат част от твоето ДНК просто знаеш ,че са част от теб и ти от тях.
    Най-голямата пропаганда, която можем да направим е да запознаем повече хора извън държавата ни с историята ,която ти знаеш .
    Като човек , който е отделил много от личното си време за да се разрови дълбоко в тайните , мисля че заслужаваш да станеш проводника на тази идея . Знаеш ли ,колко е лесно да посееш семето в главата на чужденец ,който и без това не е знаел много за нас . Те (в голямата си част ) са необработено поле в което можеш да посееш достатъчно ,че да се спре манипулацията .
    Това искам аз ,това ми е мечтата. Никога не съм се отричала от българският си произход и винаги съм разказвала,кой сме ние . Винаги съм казвала ,че ние сме траки или по скоро това е едно от имената ни ,дадено от етиопските пришълци представящи се за гърци.
    Знаеш ли има една теория , че гроба на Исус се намира в България , близо до Стара Загора. И ако това е вярно ,замисли се за още 1000000000 причини да ни мразят и да ни тъпчат , затова и политиците ни са мишки , американски и руски агенти . Завладяни от славата мислят си ,че ще станат нещо повече от лизачи на чужди задници. Затова сме така, затова българите имат комплекс за малоценност .
    Поздрави от Англия :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Имаш право, семенцето на истината ще покълне най-бързо сред чужденците. Имаш право и за ирландците и шотландците. Аз също съм живял сред такива хора и още в първия момент съм ги чувствал като свои. По някакъв начин ние чувстваме генетическата близост, какъв е механизмът на този феномен не зная, но съществуването му е факт.

      Не ми е известно къде е гробът на Исус, но и без това с него ни свързват много неща, а това действително е причина да ни силите на злото да ни мразят.

      Чуждопоклонниците в България са на ключови места, но не са много, хиляда пъти повече са родолюбивите българи. Те малко по малко усещат истината и сами ще станат нейни разпространители.

      Поздрави!

      Изтриване
    2. Искам да потвърдя същото - когато бях на екскурзия в Шотландия, сред шотландците се почувствах като сред свои хора. По манталитет изключително много приличат на нас. След това в една книжарница попаднах на една книга с тяхната история и прочетох за техните предци от народа Болг. Това беше преди много години, преди още да започнат да излизат наяве всички тези факти за фалшификациите в историята ни, и въпреки всичко ме наведоха на много мисли... които днес се потвърждават от всички сериозни изследователи на миналото ни като Павел Серафимов, генетикът доц. Гълъбов, д-р Ганчо Ценов и др.

      Изтриване
    3. Тълкувайки името на шотландците, чието правилно име е скоти, Стоукс предлага значението - притежатели на богатства, притежатели на добитък и дава етимология с думата скотъ-добитък.

      Мисля, че коментарите са излишни.

      Изтриване
  6. http://www.segabg.com/article.php?id=662419
    Поздрави.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Даже самото име мътеница е древно. Страбон превежда трак.хидр. Матоас като мътен :)

      Изтриване
  7. Гьозумът или гюзумът е известен повече като джоджен.

    ПОздрав!

    ОтговорИзтриване
  8. Здравей Павле ! Великолепна статия, прииска ми се да сготвя нещо след като я прочетох, спазвайки старите рецепти и съставки ! Благодаря за данните ( химическите анализи )от погребалната гощавка на фригийския цар Мидас ! Традиционната кухня от Балканите се смята и до днес за една от най - здравословните, заедно с тази от Средиземноморието, защото преобладава приготвянето на печени ястия на бавен и тих огън, употребата на умерени подправки, зехтин и много сурови плодове и зеленчуци. Лично аз продължавам да я спазвам. Поздрави !!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирена, преди време мои приятели направиха експеримент, смесиха бяло домашно вино с домашна бира, добавиха мед и шафран и се получи питието на Мидас. В началото вкуса е странен, но опиташ ли втори, или трети път и питието гали сетивата.

      Изтриване
  9. Здравей Павле, благодаря за споделения опит ! Надявам се един ден и аз да се докосна до това почти божествено питие ! Приятелски поздрави !

    ОтговорИзтриване