26.03.2015 г.

ИНТЕРЕСНИ И СЛАБО ПОЗНАТИ ФАКТИ ОТ ИСТОРИЯТА


Неотдавна един приятел ме укори, че съм прекалено сериозен. Трябвало да пиша за положителни, весели случки, да представя нещо забавно. Аз лично смятам, че това, което представям е положително. Все пак да се знае, че сме потомци на най-древният цивилизован народ е нещо хубаво. Няма как да представя весели неща, ако не разработвам дадена тема, засягащо нещо забавно. По принцип историята е скучна наука. Достатъчно трудно е да се представят събитията от миналото на разбираем език. Наистина не е никак леко да се избягват сухите научни термини, те не са въведени случайно.

Реших да се вслушам в съвета на своя приятел и да се опитам да представя нещо, ако не весело, то поне изненадващо и интересно. Днес панталоните са универсално облекло. Носят се от мъже и жени, от млади и стари, това се счита за нормално, но не винаги е било така. По време на Античността панталоните са считани от гърците за варварско и женско облекло. 

Причината трябва да се търси във факта, че амазонките са носили панталони. В действителност, по начало гърците и римляните не ползват този атрибут. Едва в края на I век преди Христа римските войници започват да носят галските bracaeтри четвърти панталони. Ще мине още доста време преди гърците да направят това.

Самите гали заемат панталоните от древните балкански народи, които са и първите конници на Европа. Смята се, че галската Халщатска култура е създадена от трако-кимерийци. Според определени учени панталонът е атрибут на конника, служещ да предпази деликатна част от мъжката анатомия по време на езда.

Въпреки, че дедите ни изобретяват панталоните, най-ранното изображение е от Египет- XIX век преди Христа. На пекторал принадлежащ на египетска принцеса от XII династия са изобразени двама мъже с къси панталони. Те са представени като врагове на египтяните, ясно е и, че са от друг произход поради значително по-светлата си кожа.


                                                 http://www.takenote.it/blog/wp-content/gallery/pectoral-of-princess-mereret-2/22463_0.jpg

                                                                                                                                                     http://www.takenote.it/blog/?p=277

Същата кройка панталони имат фригите, чиято прародина е на Балканите.

                http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/43/Museum_of_Anatolian_Civilizations068_kopie2.jpg

                                                                                          http://www.varchive.org/schorr/fig6.jpg

На пръв поглед е объркващо това, че най-ранното изображение на панталони е от Египет. Ако обърнем внимание на работите на стария автор Йордан, загадката ще се изясни. Летописецът разказва как в дълбока древност египетския фараон Весосис нападнал гетите, но те не само го отблъснали, а дори го преследвали чак до река Нил- Iord. De Orig. 47. За египетска агресия в Тракия е писал и Херодот – II.103.

Конфликтът  описан от Йордан и Херодот се е разиграл се през XIX -ХХ век преди Христа, по време на XII династия. Тогава за първи път на територията на Египет се появяват коне и погребения с жертван кон. От този период е и пекторалът, на който са изобразени светлокожи мъже с панталони. Най-вероятно това са гети защото африканците, а също така и народите на Ориента не познават панталоните, а и нямат конница в този период.

Най-старите открити панталони също не са от територията на Балканите, чийто климат не позволява органична материя да се запази дълго време в гробница. В Ксинянг, Китай климатът е сух, там са намерени и най-старите панталони. Те са на около 3300 години, шарките по тях са доста  интересни. Още по-интересно става когато разберем, че тези шарки са типични за древната тракийска керамика, по-точно тази от културата Бреница, България.

http://i.guim.co.uk/static/w-1920/h--/q-95/sys-images/Guardian/Pix/pictures/2014/6/6/1402050285094/This-pair-of-ancient-trou-013.jpg


Остава да се обясни това как тракийските панталони се появават в Китай. Там са намерени така наречените бели мумии, за които бе установено, че принадлежат на хора дошли от Източна Европа. Учени като Виктор Майер смятат, че тези бели мумии са де факто тохари, които в дълбока древност са обитавали земите на България и Румъния. Точно тази територия принадлежи на гетите, които наричат себе си гути.

Народ гути/гутеи е имало в Западен Иран и части от Месопотамия (Ирак). Учени като Т.Гамкерлидзе и В.Иванов смятат, че езикът на гутите/гутеите не е бил сроден на шумерския, акадския и др. а принадлежи на индоевропейските езици. Вярва се дори, че гутейският език е праезик на тохарите. 
Ето как всичко си идва на мястото. Чрез своите миграции дедите ни разпространяват не само коневъдството и ездата, но също и панталоните, които по начало са атрибут на конника.

Модата дължи и друго откритие на древните балкански народи. Става дума за дълбокото деколте на роклята. То бива свързвано предимно с френските дами от XVIII и XIX  век, но истината е, че минойските жени изпреварват французойките с около 3500 години. На фрески от Кносос и други места може да се види, че минойките носят облекло, което е доста дръзко дори за днешните стандарти.


                                           http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e0/LuiseMariaGuiseppavonSavoyen.jpg

                                         Мария Жозефина



                               Мадам Енрио, картина на Реноар


                                                                                http://www.minoancivilization.net/images/Minoan%20boardgame.jpg


                                              http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/6d/Knossos_fresco_women.jpg

                                    минойско женско облекло


Преди тази мода да се появи на о-в Крит – царството на цар Минос, тя е съществувала на Балканите. Това може да се види от древните идоли от България, Сърбия, Румъния.


възстановка на древна тракийска женска носия от Бронзовата Епоха

За траките като едни от създателите на минойската култура е писал проф.Б. Хрозни, който свързва появата на нова керамика на о-в Крит с миграции на стари балканци. С намирането на Линеар А документи стана ясно, че благородническата класа на минойското общество е била от траки. На златни пръстени, фибули, а и по глинени плочици са записани тракийски имена като Арей, Питак, Резос, Диза, Ида.

Дори генетиката предлага доказателства за връзката между нас българите и старите минойци. За критското население са типични хапло групите J2, R1a1, R1b, Е-V68. Те не просто се срещат в България, но около 80% от българите са носители на тези генетични маркери. Вместо тези изключително важни данни да бъдат поднесени на българския читател, някои изследователи предпочитат да се придържат към мъгливи термини и неясни сведения.

Относно дълбокото деколте на минойките/тракийките трябва да се поясни, че всяка епоха има своите морални стандарти. В древността голотата не е считана нито за срамна, нито за неприлична. Не случайно както мъжки, така и женски божества са изобразявани голи.

Голотата на галските бойци е и следващия въпрос, който ще бъде засегнат.  Дълго време учените се чудеха дали римляните са преувеличили в твърденията си по отношение на това, че определени групи галски бойци влизат в битка без каквото и да е било облекло.


                            http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d4/Dying_gaul.jpg/800px-Dying_gaul.jpg

В миналото се смяташе, че причината за това трябва да се търси в старата келтска религия. После стана ясно, че отговорът е съвсем различен. Дрехите попиват потта, която пък е храна за различни бактерии. При прорезна, или промушна рана, в тялото влизат влакна, които са осеяни с бактерии способни да причинят сериозна инфекция. Освен това шлемът, ризницата и кнемидите са доста тежки и не позволяват бързи, мълниеносни движения. Разполагайки с качествени оръжия и необременени от тежеста на предпазните атрибути, келтите в доста случаи са били в по-изгодна позиция. Най-вероятно голи са влизали само гаесатите, които са фунционирали като наемна армия и единственият им поминък е бил войната.


Друга интересна тема е тази за амазонките. В миналото е царствало вярването, че става дума за женско общество, като само един път в годината амазонките посещавали съседно племе, за да заченат от мъжете. Това не е нищо друго освен глупава измислица. Сарматите, северните траки са тези, чиито обичаи стават причина за възникването на недоразумението.



При тези хора мъжете са ходили гладко избръснати, а при гърците е било прието мъжът да е с брада. Да не забравяме и това, че по начало гърците са считали панталоните за женско облекло, а сарматите са конен народ, панталони са носени и от двата пола. Виждайки сарматските мъже, южните ни съседи са ги оприличили на жени и така се ражда един упорит мит.

Иронията е в това, че сарматските жени не само са имали съпрузи, но и са имали право на няколко мъжа, така наречената полиандрия (многомъжие). Това право обаче не се е получавало просто така, жената е била длъжна първо да докаже себе си в битка.



Има и друго недоразумение относно амазонките- сарматки. Доста време името им се е извеждало от гръцкото амазо – без гръд, вярвало се е, че амазонките режат една от гърдите си, за да стрелят по-добре с лък. Гръдта обаче не пречи изобщо на сарматския начин на стрелба, при който тетивата се опъва не към гърдите, а нагоре, на височината на главата. Името амазонки идва по-скоро от гр. амазоо – яздя кон. Все пак сарматите са конен народ.

Te са набедени за иранци, но това е съвременна спекулация. Прокопий Цезарийски, който е бил в непосредствен контакт с тези хора пише, че те спадат към семейството на гетите – Proc. Bell.Goth.III.ii.3. За сармати на територията на Тракия е писал Плиний Стари, а по-късно за заселването на около 200 000 хора от това племе споменава и Амиан Марцелин. Спокойно може да се каже, че значителна част от населението на Добруджа има право да се нарече потомци на амазонките/сарматите – прочутите бойци от гетското семейство.

Сарматите се свързани и с друга легенда, този път от Британия. Става дума за крал Артур и магическия меч Ескалибур. Всъщност правилното име на меча е Calad Bolg.  Самият крал Артур е бил римски офицер от сарматски произход – Луций Арторий Кастус. Той и хората му успяват за забавят сериозно англо-саксонското нашествие в Британия. По време на Късната Античност англи, сакси, юти и други германи напускат земите си и се установяват в Източна Британия. По това време тя е напусната от римляните, останали са малки военни контингенти и незначителни групи въоръжени келти. С измама англо-саксите печелят първите сблъсъци, но после ги чака неприятна изненада.

Джефри от Монмот разказва как самоуверени нашествениците потеглили към незавоюваната британска земя. Посрещнала ги войска от келти и римски легионери. Артур сложил ризница, наметнал на гърба си щит (това е тракийски обичай) и произнасяйки името на Богородица препуснал с коня си срещу саксите. Врязал се в редиците им и съсякъл много от тях. Вдъхновени от мъжественият му пример келтите се втурнали след него и последвало страшно клане над нашествениците.


       http://www.blastr.com/sites/blastr/files/king-arthur-original.jpg

http://www.blastr.com/2014-1-27/sherlock-holmes-director-prepping-epic-6-film-king-arthur-fantasy-franchise

Днес редица учени смятат, че победата на Артур се дължи на това, че той е разполагал с тежката кавалерия на сарматите. Англо-саксите са били пехотинци, само вождовете им са имали ризници, шлемовете са били също рядкост, а основното оръжие е било копието. Сарматските конници от друга страна били покрити с люспеста броня от глава до пети, защитени са били дори и конете им. Така е описана и армията, която княз Крум изпраща срещу Михаил Рангаве.



Едва ли някой българин би свързал крал Артур с народа ни, но когато укритите факти излезат на бял свят, нещата започват да изглеждат различно. Неотдавна излязоха доказателства от областта на генетиката за тракийско присъствие в стара Британия.

“The invasion of Britain by the Roman military in CE 43, and the subsequent occupation of Britain for nearly four centuries, brought thousands of soldiers from the Balkan peninsula to Britain as part of auxiliary units and as regular legionnaires. The presence of Haplogroup E3b1a-M78 among the male populations of present-day Wales, England andScotland, and its nearly complete absence among the modern male population of Ireland, provide a potential genetic indicator of settlement during the 1st through 4th Centuries CE by Roman soldiers from the Balkan peninsula and their male Romano-British descendants.”




Едва ли съм успял да представя весело четиво, но дано поне да ви е било интересно.


Използвана литература:

1.J.Best, Thrakische Namen in Mycenisher Schrift, Proceedings of the Fourth International Congress of Thracology, Rotterdam, 24-26 September, 1984,
2.B.Hrozny, Ancient History of Western Asia, India and Crete, trans. J. Prohazka, Artia, Pragues, 1952; 
3.Procopius, History of the Wars, Books III-IV, trasnl. H.B.Dewing, THE LOEB CLASSICAL LIBRARY, Harward University Press, London, 2000;
4.Herodotus, Histories, transl. G.Rawlingson, ed. T.Griffith, Wordsworth Classics of World Literature, Herofordshire, 1996;
5.Dressing Judeans and Christians in Antiquity, ed. K.Upson-Sala, C.Daniel-Hughes, A.J.Batten, Ashgate Publ. Ltd, Farnham, 2014;
6.К.Порожанов, Общество и държавност у траките, средата на ІІ- началото на І хил.пр.Хр. (в контекста на палеобалканозападномалоазийската общност, STUDIA THRACICA 6, Българска Академия на Науките, Институт по Тракология, София, 1998;
7.L.Alcock, Arthurs Britain, 1973;
8.D.Wilson, The Anglo-Saxons, 1996;
9.G.Ashe, The Quest of Arturs Britain, 1975;
10.R.Brzezinski, М. Mielczarek, The Sarmatians, 600 BC-AD 450, 2002;

Paleolithic Y-haplogroup heritage predominates in a Cretan highland plateau


Jordanes, The Origin and the deeds of the Goths

 

http://people.ucalgary.ca/~vandersp/Courses/texts/jordgeti.html


Steven C. Bird, Haplogroup E3b1a2 as a Possible Indicator of Settlement in Roman Britain by Soldiers of Balkan Origin

 

http://www.jogg.info/32/bird.pdf

 

Old chaps? 3,300-year-old trousers found in China may be world's oldest


http://www.theguardian.com/world/2014/jun/06/oldest-trousers-found-in-china-mummies



86 коментара:

  1. Павле, поредната страхотна статия за Българската историческа правда!!! Чест и почитания за труда ти, ума ти и постоянството! Ама как, как да го вземат мътните да просветим отново тоз народ, дето е останал тук и се мъчи кат грешен дявол десетилетия наред! Впрочем как реагират БАН и Министерството на образованието и това на културата на статиите ти и отзвука им сред българите? Много ми е любопитно да знам!!! Поздрави!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Михаиле! Народът може да го просветим като проверяваме намерената нова информация и запознаваме колкото се може повече хора с нея. Те от своя страна ще просветят други и така ще караме напред.

      Някои хора от БАН ми симпатизират, но има и такива, които биха желали да видят главата ми набита на кол. Определени индивиди с титли даже подбуждат тролове, които да клеветят и отвличат вниманието. Впрочем ти сам си свидетел на това.

      Тъжно е, че хора на науката прибягват до такива методи, но какво да се прави - още не сме се очистили от старата номенклатура, която организираше цензурата по времето на тоталитаризма. Лошото е, че старата номентклатура вече си е подготвила и заместници, та само с чакане няма да се оправим.

      Поздрави!

      Изтриване
    2. Чавдар Каменаров27 март 2015 г. в 9:48

      "Впрочем как реагират БАН и Министерството на образованието и това на културата на статиите ти и отзвука им сред българите?" Отговора е много елементарен! Целия БАН и всички университети в БГ се оглавяват от русофили-ПРЕДАТЕЛИ, които представят нас българите за славяни, разбирай руснаци, за да бъдем асимилирани от Русия по-лесно! Ето, затова всички русофили са ПРЕДАТЕЛИ и трябва да бъдат прогонени от БГ.

      Изтриване
    3. Г-н Каменаров, има разлика между русофилия и рубладжийство, тя е обяснена отдавна по един прекрасен начин от Стефан Стамбулов.

      Русофилия е да се харесва музиката на Шостакович, Чайковски, а и на съвременните Йосиф Кобзон, групата ДДТ. Русофилия е да се харесва живописта на Васенцов, Рубльв, Рьорих, Крамски, Шишкин, Айвазовски.
      Русофилия е да се ценят творбите на Пушкин, Лермонтов, Тургенев, Толстой, Чехов.

      В тези неща аз не виждам нищо лошо, никой нормален човек не би видял нищо лошо.

      Виж, рубладжийството е нещо съвсем различно. То се изразява в това да се поставят руски търговски и стратегически интереси над българските. Такива деяния бяха извършени от Георги Димитров, Тодор Живков и още доста "политици".

      Рубладжийство е и да се защитава позицията на Лукойл на българския пазар, да се отказва разследване в ценообразуването на горивата и т.н. По този начин българската икономика и българския потребител биват ощетени. Странното е, че Лукойл се защитава с фанатизъм от хора, които определят себе си като русофоби...всъщност не е страннно, просто крадецът вика -дръжте крадеца!

      Що се касае до името славяни, то принадлежи по начало на българите защото старите славяни са де факто гетите- тракийски народ. Дедите на руснаци, поляци, чехи, словаци и др. са носили названието венети в древността:

      - Клавдий Птолемей локализира Венетския залив в земите на Полша.

      - Venetia, terra Venetorum, Marca Wenedorum, Windisch marc са старите имена на Словения и Словакия

      - Venaja, venelainen са имената за Русия и руснаците, които все още се използват от финландците.


      Преди доста време великият български родолюбец проф. Ганчо Ценов обясни, че името славяни по начало не е било название на днешната славянска общност, а име на един народ, по-точно гетите. Поради приликата в езиците, а и поради това, че от нас произлиза писмеността, то и другите народи говорещи сродни езици са наречени славяни.

      Това е мнение не само на проф. Ценов, но и на други родолюбци, които виждат във българите древен, местен народ. Става дума за Цани Гинчев, Никола Йонков-Владикин, Данаил Юруков, Георги Сотиров, Андрей Киряков, Юлия Хаджидимитрова и др.

      История и политика не бива да се смесват.

      Изтриване
    4. Mr Serafimov I would like first to congratulate you on the constantly good articles you keep coming up with on this blog.Very interesting and informative reading indeed.
      The reason I'm writing is because on a few occasions I came across questions from your readers about the origin and name of the Slavs.It seems a lot of people are still not quite clear about that, including myself.Your answer is always concise and to the point but I wish that you could elaborate a bit more, maybe in a future article on its own.
      I would like to attract your attention to a mention about the origin of the name of the Slavs in a book I'm sure you're aware of (Veneti: First Builders of European Community: Tracing the History and Language of the Early Ancestors of Slovenes.1996.) where it is claimed that the name was first attested as Cloveni (on an Etruscan inscription I believe) which is an earlier version of (Slo)veneti).If that is the case then the name has to be much older then previously thought.After all it's assumed that Veneti is also found in Homer under the form Enetoi.In that case both names Veneti and Sloveni have a common ancestor in SloVeneti.
      You on the other hand espouse in your theory that only the Getae were the true Slavs and the name spread later to other related people.
      Another thing is the question of the Albanians and Vlachs, where do they fit in .If as you say the Thracians spoke a preslavic sort of language then we have a problem because these are tongues that are from a diferent branches of the indoeuropean family of languages. In the Romanian circles at least that concern themselves with these questions there is room only for themselves.The Bulgarians are still thought of as new comers to the Balkans with only slight admixtures of local aboriginals.They consider themselves the true inheritors of the Thracians and are sometimes very shovinistic in their attitudes towards others in these matters.
      I would be interested to know your views. Thanks.

      Изтриване
    5. I know the book Veneti: First Builders of European Community and I knew two of the authors. Unfortunately they are not among us anymore, I.Tomazic died last year.

      I agree that Slovene people are the progeny of the ancient Eneti - Veneti. That is very old name, but it was originaly name of one single group, not a designation of the whole community defined as Slavs today. Veneti were ancectors of the Slovene people, who influenced some of their neigbours, who also accepted the name. After all, the ancestors of today Slovene people - Veneti, were one of the most developed people in Middle and Western Europe during the Early Iron Age.

      Slavs however was name of the Getae - Thracian people. Thracians and Veneti were related people, who often are found togather. During the Trojan war Veneti fought side by side with the Thracians. After the Trojan war Veneti went to the Adria accompanied by Thracians. Aprox. 1500 years later, we find Veneti and Thracians again togather in Aquilea. Emperor Julianus Apostate reported that in this city Veneti and Moesians have large market.

      In early 7th ct. AD Veneti still had their old name. When Bulgarian noble Alzec was in dispare, he foud refuge among Veneti, Alzec was welcomed by Valuc - the leader of Veneti, who is called in the chronicles Dux Venedorum.

      In my opinion the name Slavs prevailed among the Veneti was the fact that Getae- the Old Slavs were more known because of their incursion against the Roman Empire.

      Изтриване
    6. Само да добавя, че до 1988 година в българската казарма, новобранците се учеха как да връзват Гети,(Партенки). Гети носят върху цървулите и всички овчари, че и досега. Това всъщност дава името на траките ГЕТИ, от това, че на 100% в битка са носели Гети, които са защитавали краката им от оръжия. Думата е българска и по-късно се трансформира в германо-италианското ГОТИ.
      Само да добавя за Галите, дето на български се превежда Голите, че са тези траки Галите са влизали в битка голи. Думата е българска и по-късно се трансформира в германо-италианското ГАЛИ.
      Само да добавя, че единствено на български се превежда името на ГОЛИАТ, това може да е смешно за някого но всъщност си чисто българската дума ГОЛИЯТ. Може този грамаден човек да е бил от Галите.

      Изтриване
  2. Много интересна статия, за пореден път. Благодаря Ви за това, което правите. Мен ме заинтересува особено много написаното за сарматските жени. Дали бихте могли да напишете статия за статута на жената-тракийка? Мисля, че и по тази тема има противоречия, които трябва да се изчистят. Всички сме учили в училище, че тракийската съпруга е била жертвана заедно с коня при погребението на мъжа си. Но не съм чула да е намерена такава гробница. За сметка на това в с.Брестовица, Русенско, откриха гроб на жена, погребана с бойното си оръжие.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Г-жо Цветкова, благодаря Ви за оценката на труда ми! Подготвям статия за тракийските жени, но се искат още доста проучвания. На този етап може да дам само някои подробности като например това, че тракийката преди брака се е радвала на такава свобода, която за гъркините и римлянките е била немислима. След сключването на брак тя е оставала верна на съпруга си.

      Относно жертвата на тракийката в гроба на съпруга й трябва да се отбележи, че това е била доброволна жертва, а не както в Индия - с принуждение. Дедите ни са вярвали, че душата е безсмъртна и, че нищо не изчезва без следа. Съпругът и съпругата са били едно цяло, след смърта на единия, за другия не е имало смисъл да остава на този свят. Посрещайки заедно смъртта мъжът и жената са отново заедно в задгробния свят.

      Има гробници, в които до тракийския благородник е погребана и съпругата му. Понякога мъжът е кремиран, навярно защото не е починал от естествена смърт.

      Що се касае до носенето на оръжие от тракийските жени, това може да се види по доста атически вази. В древността горите и планините ни са обитавани от опасни хищници като вълци, мечки, а дори и лъвове. Нивите и градините в близост до горите са били рисковано място за работа, поради тази причина тракийските жени са се научавали от ранна възраст как да боравят с меч, копие и брадва. Това просто е било наложително.

      При благородниците дори е било задължителна традиция. Тракийската принцеса Харпалика е научена още в ранна възраст да стреля с лък, да язди кон и да пие мляко направо от вимето на кобилата. Суровите времена са направили от дедите ни силен народ.

      Изтриване
    2. Здравей Павле, давай напред! Да се пукат душманите!
      Ролята на тракийските жени наистина е билa огромнa в тракийското общество. Тепърва ще се говори за тeхният принос във всички области на живота на нашите прадеди.
      Вероятно възраждането на България ще започне именно от нашите сестри, майки и жени!
      Ето какво се знае за един много сроден на траките народ, Етруските и за тeхните жени.
      http://doc.studenti.it/appunti/storia/2/donna-etrusca.html
      Етруските Жени
      ...Заслужава внимание, обаче, социалния статус на етруските жените, които, за разлика от латинските и гръцките, са се ползвали с голямо уважение и свобода, както в религиозно така и в политическо, и в културно отношение. Това, обаче, е било скандално за римляните, които не се поколебали да окачествят тази свобода като безнравственост и липса на морал от страна на етруски жени.
      За римляните даже прилагателното "етруска" за една жена, е било синоним за "проститутка". Но социалният статус на жените в етруската цивилизация е може би наистина уникален в средиземноморския свят, и може би това идва от приемствеността на различните народи. За разлика от гръцките жени, които са живели в подчинение на мъжа си и прекарвали по-голямата част от живота си заключени в къщата, етруските жените са имали право да участват във всички обществени мероприятия, на банкети са седели в компанията на своите мъже, опитвали са заедно с гостите си напитки, могли да се обличат по "безскрупулен" начин (според римските обичаи), били много уважавани от съпруга си и, което е много важно, те били образовани и са били обучавани.
      La Donna Etrusca
      "...Merita però attenzione la condizione sociale della donna che, a differenza del mondo latino e greco, godeva di una maggiore considerazione e libertà, sia nell'ambito religioso sia in quello politico-culturale. Questo era però scandaloso per i Romani, che non esitarono a bollare quest'eguaglianza come indice di licenziosità e scarsa moralità da parte delle donne etrusche.
      Per loro, dire "etrusca" ad una donna, era sinonimo di "prostituta". Ma la condizione sociale della donna nella civiltà etrusca era veramente unica nel panorama del mondo mediterraneo, e forse ciò derivava dalla diversa stirpe dei popoli: pre-indoeuropei gli etruschi, indoeuropei latini a greci. A differenza delle donne greche, che vivevano sottomesse al marito e passavano la maggior parte della loro vita chiuse in casa, le donne etrusche avevano il diritto di partecipare a tutti gli eventi pubblici, ai banchetti sedevano in compagnia dei loro uomini su letti conviviali, brindavano assieme agli ospiti, potevano vestire in modo spregiudicato, erano tenute in gran considerazione dal marito e, cosa molto importante, venivano istruite. "

      Изтриване
    3. Паралелите между етруски и траки наистина са интересни. Навярно се дължат на дълго общуване, траки са живели в съседство с етруските поне от най-дълбока древност. Етруската богиня Земла е и тракийската Земела, а името на Сетлан може да идва от тракийското Суетилен -светлият.

      Изтриване
  3. Панталоните се виждат по изображенията от бойните сцени. Преди няколко години се откри в България една глинена статуетка на жена с гащи.Беше стара ,но колко не помня.Можеш да намериш инфо и добавиш.
    А предшественика на сутиена е българския женски елек, който се е носил над ризата. ..Даже бабиния сутиен, повлиян от корсета на французойките, беше от бяло платно с копчета отпред.Много по удобно от корсета на французойките с връзките на гърба.Даже жена без слугиня може да го облича сама.

    Рорик .

    ОтговорИзтриване
  4. Какъв ли е произхода на думите гащи и елек?

    Рорик

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гащи е българска дума, някои езиковеди я свързват със санскр. гаати-ходя.

      Елек е турска дума, идва от yelek -елек.

      Изтриване
    2. Трудно, с цялото ми уважение към езиковедите да не кажа невъзможно, е да се намери връзка между 'гащи' и 'ходя' - гащите нямат нито пряко, нито косвено отношение към ходенето - човек може да ходи с гащи, може - и без гащи; също може да не ходи , а да седи с гащи, но също - и без гащи. Гащите имат функцията и смисъла да покриват/скриват част от тялото, сиреч да обхващат/хващат. Според мен 'гащи' е отглаголно същ. и се образува от гл. сгащвам - преграждам, заграждам, вкарвам ненадейно в клопка човек или животно.


      Поздрави!


      kansandilh

      Изтриване
    3. Мисля, че имаш право, връзка би трябвало да се търси не със санскр. gaati-ходя, а със gadha- стегнат, пристегнат, захванат и разбира се сгащвам.

      Прочее, аз съм посочил, че връзката между гащи и санср. gaati-ходя е направена не от мен, а от определени езиковеди.

      Изтриване
    4. Няма връзка между „гащи“ и „ходя“, но се казва:„КЪДЕ ПАК МААШ ГАЩИ...“ !

      Изтриване
  5. И аз да разкажа нещо интересно... Преди едно пет-шест години в Сингапур ме изненада изключителният интерес, проявен към едни женски терлици (търлъци). Обикновени, извезани с червена вълна, обшити с черни гайтани, чисто нови домашни търлъци от черно сукно. Не помня вече от кой корен на семейството бяха попаднали у нас. (Аз самата съм родена в Родопите, но имам тракийска и гръцко-македонска рода). Бях ги взела със себе си, защото имах среща с наше момиче и от изявите им знаех, че се готвят за българско утро послучай 3-ти Март... да ги ползуват, един вид ;) Каква бе изненадата ми, обаче, когато отворих куфара и ги извадих... Група местни девойки (жени) веднага ни наобиколиха, заоглеждаха, заопипваха, цъкаха, премерваха и препредаваха от ръка на ръка нашите (презряни?) търлици, като не скриваха възхищението си от тях. Искаха да извадя още (от къде?), да им ги дадем да им копират шарката, да им ги продадем! "Голям майтап!"

    ОтговорИзтриване
  6. Много интересно четиво! Благодаря за пореден път и не спирайте да събуждате народа! Всички българи заслужават да научат истината. - Ваня Генчева

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Ваня! Ледът вече се пропука и реката на истината няма спиране :)

      Изтриване
  7. Отново са премълчани някои факти, а други са коментирани некоректно ! Спароток, защо премълчаваш факта, че гените E3b1a и J2, които ти твърдиш, че са характерни за сармати и минойци не са дори индоевропейски ! R1a и R1b обаче са доказано индоевропейски и не са с балкански произход ! Най - старите R1a и R1b са открити в културите Самара и Ямна които не са балкански. Най - старита R1a дори мисля, че беше открита в Сибир. Така че пределно ясно е за един обективен страничен наблюдател без патриотарски страсти, че самите траки не са автохтонни на Балканите, както не са автохтонни също и всички познати антични балкански народи. Още по - абсурдни са опитите траките да бъдат свързани с неолитните земеделски цивилизации на Балканите които не са индоевропейски и по всяка вероятност са унищожени от вълна мигранти от Източна и Централна Европа, т.е. от предците на траки, илири, фриги, Спекулация е античните балкански народи носители на ИЕ езици да бъдат представяни като директни потомци на неолитните балкански култури, след като е пределно ясно, че индоевропейските нашественици асимилират местното неолитно население (което не е индоевропейско) като това неминуемо се отразява на културата и отчетливо в гените на античните балкански народи.

    Иначе опитите на безбройните автохтоности навъдили се последно време в нашата мила родина са толкова нелепи и несъстоятелни да изкарат траките като директни потомци на примерно Варненската култура са толокова нелепи и несъстоятелни колкото биха били и опититеоснователите на средновековната Свещена Римска империя да бъдат обявени за римляни !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Прощавай, но изказванията ти са изключително несериозни. Да се твърди, че генетичните маркери E3b1a и J2, не са дори индоевропейски е просто смешно.

      Понятието индоевропейски принадлежи на лингвистиката и не бива да се смесва с термини от генетиката.

      Би ли дал повече подробности относно това, че индоевропейските нашественици асимилират местното неолитно население (което не е индоевропейско). Представи докателства, или поне логични аргументи, с празни приказки не можеш да ме убедиш.

      До тук твоите "доказателства" се състоят от изразите - "мисля че", "по всяка вероятност"... Не си особено убедителен. :)

      След като милееш за нашата Родина, научи се, че Родина се пише с главна буква.

      Изтриване
    2. Индоевропейци принадлежи на геополитиката, а не на лингвистиката. На мен ми звучи като негри-блондини хе-хе.
      Бриг.

      Изтриване
    3. Понятието индоевропейци е въведено от лингвисти и се изполва предимно в лингвистиката.

      Изтриване
  8. Към Чавдар Каменаров27 март 2015 г., 9:48. Вие пишете:
    "Впрочем как реагират БАН и Министерството на образованието и това на културата на статиите ти и отзвука им сред българите?" Отговора е много елементарен! Целия БАН и всички университети в БГ се оглавяват от русофили-ПРЕДАТЕЛИ, които представят нас българите за славяни, разбирай руснаци, за да бъдем асимилирани от Русия по-лесно! Ето, затова всички русофили са ПРЕДАТЕЛИ и трябва да бъдат прогонени от БГ.
    Няма да се обръщам с Вие, а с ти, защото ти си заблудено политизирано същество. Явно, че и с достатъчна доза еврейско генетично наследство. Да говориш за хипотетично асимилиране от Русия когато си бананова република управлявана от посолството на САЩ, ако не беше жалко, то щеше да е смешно. Когато 2 милиона българи са емигрирали и още толкова поради ред причини умрели, ти имаш наглостта да пишеш за русофили предатели. Лично аз не споделям вижданията на господин Серафимов относно славяните и руснаци и сърби. Но това е негово право, което уважавам. Но ти Чавдаре си спомни кой въвежда термина пан славянство в Руската империя? Не бяха ли еврейските учени на една еврейка от Германия, наречена императрица Екатерина Велика? Въпроса е друг.Там където има евреи истината не вирее, вирее еврейският интерес. Той е агресивен и разпалващ войни. Например, по отношение на въвеждането на македонски език, там не беше ли намесена една еврейка от Украйна, майката на Сергей Станишев, професор Мухина? В момента българската политическа върхушка е доминирана от евреи, както е било от освобождението от турско робство до сега. Искаш или не, но и Батемберг и Фердинанд са австрийски евреи. За каква руска асимилация говориш, като в моента сме под биологичния минимум за възпроизводство на етноса. Евреи като Кристалина Георгиева ни съветват да се примирим с арабско- негърското нашествие в страната ни, което щяло да се отрази благоприятно на генетиката ни. И ти ли си такъв идиот. Ако не друго, руснаците и сърбите са наши кръвни братя. Пак имаме разминаване с господин Серафимов. Хаплогрупите и митохондриите в този малък обем и недостатъчна научна обосновка нищо не доказват. Езиците ни със руснаци и сърби са разбираеми едни с други. Вярно, източните български наречия не са сходни със западните. Изглежда прословутото сравнение на господин Серафимов за наши братовчеди но не и роднини важи и за самата България. Още ли ще се делим и ще допускаме еврейската гмеж да ни разделя. Господин Серафимов, причината не е в БАН или някои учени, а в каноните определяни от евреите чрез доминиране в медиите, банкерството и всички обществени сфери. Нима, председателката на УНИЦЕФ не е българската еврейка Ирина Бокова. Когато казваш А, кажи и Б. Циганите , български граждани отивайки в Англия стават за евреите англичани българи, не индийци, въпреки, че произхождат от щата Раджастан в Индия.
    И още нещо Камене, ти може да мразиш руснаците, аз ги считам за свои братя, но евреите като теб ненавиждам. За това с добро, до като е време, не работете против България, за да не бъдете после "репресирани". Родината ми е западната част на България. Ако не е училищното обучение на "литературен" български език, западната и източната части на България много трудно биха се разбрали кой какво иска да каже. И това в съвременна, с евроатлантически ценности географска област България. Държавата беше закрита преди около 25 години.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Прощавайте, но не съм сигурен, че Ви разбирам, за какво прословуто мое сравнение става дума? Аз винаги се старая да избягвам догмите и да представя това, което съм проверил.

      Сред учените и политиците, които са действали в ущърб на България има всякакви, има евреи, има българи, има англичани, има гърци, руснаци, румънци, американци...Може да си мислим, че живеем в цивилизация, но законът на джунглата никога не е спирал да действа. Винаги ще има хищници, ако не са едни, ще са други. Ако ние сме сплотени и има любов между нас, хищниците не са страшни, те се спускат на тези, които са болни, слаби, сами.

      Изтриване
    2. Уважаеми господин Серафимов, моля да ме извините, ако съм Ви обидил с нещо написано от мен. За "сравнението", не мога да цитирам точно, но че руснаците са венди, а значи, че не са идентични с нас или не са наши роднини. Обаче, приемате сармати и скити за идентични с нас. Същото е и със сърбите. Но по език, душевност, бит и обичаи тези народи са идентични. Има една българска поговорка, която гласи "Брат брата не храни, но тежко на този който няма брат". По ред причини е променена генетичната същност на българите. У нас няма чувство за обединяващата държавност. Безкритично приемаме чужденци да се намесват в нашите дела. Игнорираме собствените си достижения и незаслужено величаем чуждите. Правилно сте написали "ако сме сплотени". Но у нас всеки е срещу всеки. Поради това няма единство във вижданията и желанията на масата. И според мен още една причина, големият брой не българи в управителните институции на държавата. Променено е и количеството на етносите и се съмнявам, дали българският етнос е доминиращ, а той е държавно определящ. Успех във Вашата дейност. Това, че не съм съгласен с някои Ваши виждания, не ме прави Ваш противник, напротив много харесвам Вашето начинание и дейност.

      Изтриване
    3. Не ми дължите никакво извинение, аз не съм се засягал, просто исках да разбера за кое сравнение става дума. Аз не отричам родствената връзка между дедите ни траките и венетите, напротив, в доста свои работи съм я подчертавал.

      Разглеждаме ли историческте събития обаче, ние трябва да сме прецизни. Траките са тези, които оказват най-силната съпротива на Рим, траките са и тези, които сломяват властта на Рим на Балканите. Нямам сведения венетите да са взели участие в бойните действия против Рим. Поради тази причина аз правя разграничение между траки и венети.

      Така е и с германските народи. Австрийците и датчаните са германи, те си приличат по отношение на езика, културата, дори антропологичния тип. Викингите обаче са предци на датчаните, а не на австрийците. Викингите са тези, които се заселват в Англия и дават силен импулс в развитието на търговия, занаяти, земеделие. Викингите, а не предците на австрийците са тези, които търгуват с град Болгар.

      Роднинството си е роднинство, деянията са си деяния. Историята е наука, която се интересува предимно от деянията.

      Ако учените си бяха свършили работата, на мен нямаше да ми се налага да обяснявам нищо. Траки и венети са в съюзи още преди Троянската война.

      (В)енетите на Пилемен се бият рамо до рамо с траките по време на Троянската война. Прочее, в книгата на поп Йовчо от Трявна, венетския благородник Пилемен е представен като владетел на дедите ни. След Троянската Война траки и венети мигрират заедно за земите на север от Адриатическо море. Знаем за това от работите на Страбон.

      Дори през IV век траки и венети са в приятелски отношения. В писмата си император Юлиан споделя, че в Аквилея мизите и венетите имали общо тържище. Император Юлиан казва и това, че венетите все още говорят стария си език, като в него имало особен звук, който замествал гръцката бета. Тази особеност е характерна и до днес за словенския език, където В се произнася по-скоро като УЪ.

      Няма нищо лошо в това да не се сте съгласен с мен по отношение на някои неща. Аз дори се раздвам на това. Когато възраженията са направени културно, без натрапване, ползата е голяма. Със сигурност съм сгрешил някъде, а може би даже и на много места, но като си кажем кротко един на друг кривиците, ще се разберем.

      Изтриване
    4. Уважаеми господин Серафимов, извинете ме за появата ми отново във Вашия блог, но дължа едно уточнение, на което се основава моето виждане за единния произход на българи, руси и сърби. Причината е известната Гетика на Йордан (Jordanes, Getica). Той пише "Първият от запад народ в Скития са гепидите......". И още Йордан изброява осем племена в Скития: гепиди, венети, склавини, анти, видивари, ести, акацири и българи. Споменавайки венетите, той пише: ".... тези, както посочихме в началото или в списъка на народите, произлизат от един корен и притежават сега три имена: венети, анти и склавини" (Getica, § 119)

      Изтриване
  9. Чета темите ти с интерес Павка!Радвам се че те има!

    ОтговорИзтриване
  10. Здарвей,
    Попаднах на гръцки град с името Танагра, което естествено ме заинтригува. Казват, че бил създаден от Кадъм като миналвал през Беотия и известен в висококачествената си керамика.
    Знаеш ли нещо за този град?
    ПОздрави

    ОтговорИзтриване
  11. Ето тук се цитират документи които споменават за българи през 1 -ви век преди новата ера. Но ги споменават като катари, албигойци, патарени , българи - за които ние знаем че са българи . Но явно тук се споменават като наименование на религиозна ерес.Ерес било избор.
    Нещо като различен избор .
    https://www.youtube.com/watch?v=V2JAhq_vokE

    Баба пък казваше гащат петел, т.е. краката му са облечени в пера.

    Рорик

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не е възможно да се говори за патарени и албигойци и те да са свързани с българите през 1 век преди Христа.

      Изтриване
  12. Спароток ,
    Това на първата картинка ми прилича на казан за ракия , двойно, тройно препечена. Интересно запалване,много малко огън се използва , интересно зареждане, май има още нещо в казана освен пръщина.Трябва да се разгледа по внимателно.

    Рорик.

    ОтговорИзтриване
  13. Да,легендата за Артур наистина е особена и защо да няма българска връзка ? За мен винаги е било особено как така Артур и неговите приближени са християни едва няколко столетия след Христа.Но ако се замислим,че мизите и останалите траки са стари християни всичко става ясно !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. По принцип траките са първите християни. Още по апостолско време Филипополис- Пловдив си има владика, това е Св. Ерм. За да има владика, то християнската общност трябва да е била голяма - средата на 1 век.

      Изтриване
    2. Няма как да няма тракийска връзка с това двусъставно име Ар-тур! Ар (арък), Тур (вТУРва - тирс - жезъл - острие). Името му е сродно на Багатур - рицар. 😁 А самата легенда, че се е втурнал напред, говори всичко за името му.

      Изтриване
  14. Уважаеми г-н Серафимов, твърдението на анонимен 12:24, че Варненската култура е била унищожена от пришелци, дошли от Източна и Централна Европа е толкова вярно, колкото и твърдението, че водата в реката се движи от равнината към планината. Всички процеси, независимо от техния вид, са резултат от някакви движещи сили. Всяка движеща сила на който и да е процес е равна на разликата между някакъв потенциал в две точки на пространствено-времевия континиум. Ако няма разлики, няма движение! В случая с реката, потенциалът е гравитацията, а движещата сила е пропорционална на разликата във височината между две точки на земната повърхност.Потенциалът на една група човеци, да измести друга група хора от дадена територия, зависи от техния брой и нивото на технологично развитие. Ако някой отрича тези доводи, с него просто няма смисъл да се дискутира, той е от друг свят!
    През неолита броят на човешката популация, върху определена територия, зависи от количеството разполагаема храна, т.е. от климатичните и почвени условия и развитието на земеделието.През тази епоха на север от р.Дунав, малко след ледниковата епоха, популацията е била много малка. Даже и в средновековието.Примерът с катастрофалното намаление на населението в Ирландия през 19-ти век, след появята на болест по картофите е красноречив. А картофите са донесени в Европа преди 5 века.Затова се шегувам с мои познати от Европа, че по оста Лондон, Берлин, Варшава и Москва, навсякъде трябва да поставят паметници на Колумб, без картофи, тези народи е нямало как да запазят големите си територии в късното средновековие без увеличение на населението си, без картофи! Технологичното развитие също е функция и на големината на една човешка група. В малката група развитието е по-бавно. затова възникналата цивилизация е Варненска, а не Лондонска, Берлинска, Киевска и още по малко Московска! Около бряг западния бряг на сладководното все още Черно море и делтата на най-голямата европейска река, върху лесно обработваемите меки наносни почви, на основата на земеделието се е увеличила човешката популация и е поставено началото на известната ни цивилизация. Териториално по късно тя обхваща целия полуостров, Мала Азия и земите между Панония, Южна Украйна и Приазовието и т.н.
    В Северното полукълбо големите групи хора винаги са мигрирали от юг на , от местата с по-голям цивилизационен потенциал ,към тези с по-малък.Завземането на Мексико от Кортес, независимо от малкия брой воини, се дължи на потенциала на огромното технологично превъзходство. Разбира се, когато говорим за хора, винаги има и други фактори, духовни, психологически, религиозни и т.н., но без изследването на основните движещи сили(потенциали), никога няма да разберем причините и посоките на процесите. В умението да се формализират наблюдаваните явления и процеси, е силата на науката. Особено това е необходимо при сложните многофакторни процеси, каквито са и историческите.
    Димитър Димитров-Д3

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не е шега, истина се и, че без картофите западът щеше да е ужасно западнал. Когато кръстоносците са ходили по земите ни, те са се удивлявали колко много и колко разнообразна е храната в България.

      Пак от наша територия тръгват много технологии и не на последно място тази за обработката на желязо. Именно технологиите са позволили на дедите ни да покорят много други народи.

      Поздрави!

      Изтриване
  15. Павел, какво е мнението ти за това:
    http://vbox7.com/play:md500c0655

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много бавно се отваря и постоянно засича...

      Изтриване
    2. Виждам, че е за историята на Русия, този проблем е доста сложен и не е по силите на един човек да покаже нещата в истинския им вид.

      Изтриване
    3. Жената в началото твърди, че Великата китайска стена е построена от славяните.

      Изтриване
    4. Това е пълна глупост. Славяни е име на гетите, част от гетите живее и в Азия и е позната под името маса-гети, но тези азиатски гети не притежават алтернативното име славяни.

      Прочее, по начало славяни е име само на една група. В последствие става нарицателно за всички хора, които говорят сродни езици.

      Изтриване
    5. Все пак, предполагам ще е интересно за теб да изгледаш този филм, поне от позицията на това как е представена Историята.

      Изтриване
    6. Със сигурност китайската стена не е строена от китайци, бойниците са насочени към Китай.
      Бриг.

      Изтриване
    7. Тракийските племена непрекъснато са ги нападали и след основаването на Китайската империя - 1 век от новата ера (звучи наистина невероятно как само хората по света се възхищават от тази култура, а за българската култура която е къде къде по-стара - даже и не знаят) китайските императори са били принудени да плащат на траките, за да не ги нападат.Това го каза китайският екскурзовод в Китай. Има области в Китай, в които има много български топоними.

      Изтриване
  16. Уважаеми г-н Серафимов, в допълнение на по-предния си коментар, заради ограничението в обема на един коментар, трябва да добавя, че тогава когато разглеждаме деянията на една малка група, като конквистадорите на Кортес, става въпрос и за факта, че те са авангард на европейците и представляват потенциала на Европа, а не само на Каталунците. В същност, аз Ви изложих популярно, част от т.н термодинамичен анализ, който важи за всякакъв вид процеси в който участват статистически голям(значим) брой обекти. Днес например, това е най-мощният метод за анализ на макроикономическите процеси и на Уолстрийт работят много физици. За малък брой обекти(хора), този метод е безмислено да се използва, колкото е безсмислено да се говори за температурата на една или няколко молекули. Тогава статистическите методи са неприложими.
    Преди години, професионално заболял от науката, която е основа на моята работа, да се занимавам със сложни многофакторни процеси, които не могат да се наблюдават пряко от хората, а косвено с помощта на определен инструментариум и воден първо от любопитството, успях да свържа в някаква последователност моите дотогава разпокъсани и хаотични, исторически сведения, не мога да говоря за знания и да подреждам пъзела за историческите превратности на съдбата на балканското население и връзката му с други човешки популации, култури и географски територии. Разбира се без уточняването на такива неща, като етническата принадлежност на дадено население. Това е работа на други науки. И аз, като Вас мога да кажа, че най-много съм научил от проф.Чилингиров. По-късно попаднах и на "истинската история" и започнах редовно да Ви чета. Приемете искреното ми уважение за Вашата дейност! Като българин Ви благодаря! Смея да твърдя, че имам яснота относно сложността на задачата, стояща пред българската история и като написване и като защита. Създателят на квантовата електродинамика, Макс Планк е казал, че една нова теория не побеждава чрез убеждаване на своите противници в своята правота, а просто минава време, нейните противници измират и новото поколение по естествен, логичен начин, приема новата теория за вярна. Но ние нямаме много време да чакаме естествения ход на нещата. За ускоряването на този процес, за новото ни Възраждане, имаме нужда от нов и "колективен" отец Паисий. Надявам се информационният век в който живеем да ускори този процес. Но то е невъзможно без енергията на хора като Вас. Поклон!

    ПП. Може би най-ясния пример за неестествен, невъзможен процес е митът, че "славянското море" изляло си от една ограничена северна(гладна без картофи) блатиста местност, заляло най-хубавите топли и плодородни земи на най-голямата империя, която явно в "естествения" си стремеж към самоунищожение била опразнила откъм население(каква огромна флуктуация?). Гладният и рядко населен Север е донесъл цивилизация на богатия и гъсто населен Юг. От тези блата в най-добрия случай може да излезе "море" от жаби! Но някои хора ни убеждават, че жабите са се превърнали в приказни принцове, славяни, високи и силни, бели и румени, руси и синеоки! Какво тук значи някаква си американска Барби?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Истинските славяни не са северен народ, истинските славяни не са деди на поляци, словени, словаци, руснаци.

      Истинските славяни са гетите - тракийски народ. Описани са като едри хора с лека пигментация на кожата и с кафява коса, но разни мошеници са направили неправилни преводи. Епитетът за косите на славяните - ксантиси не означава руси, а кестеняви, професионалистите би трябвало да знаят това, но уви, мълчат си. Мълчат си и за това, че има тракйско племе ксанти, т.е. хора с кестенява коса, мълчат си, че старите гърци са били мургави хора и за тях кафявата коса е изглеждала необичайно светла.

      Мълчат и за това, че дедите на поляци, словени, словаци и др. са носили имената венети, венди. Те са говорили език близък до тракийския, но си имат своя територия и своя история, която не бива да се смесва с историята на старите славяни - гетите.

      Поради това, че езикът на старите славяни - гетите е бил близък до този на венетите, то и венетите биват наречени славяни, но това става дълги векове след като името славяни е регистрирано за първи път край долния Дунав.

      Тези важни неща не се знаят от широката публика.

      Изтриване
  17. Здравейте г-н Серафимов,
    Чета статиите Ви с интерес, рядко вземам отношение и то главно за да подчертая приемственността между нас (българите) и траките. Да тракийските жени имат голяма свобода и то е защото те са пазителки на семейството. В едни времена когато мъжете са заети с военни походи и през повечето време отсъстват, някой е трябвало да се грижи за дома и семейството. Затова тракийката е можела да борави и с оръжие за да защити домът си. Същото се е случвало по нашите земи и през турското робство. Много пътешественици, които са минавали през малките балкански села и градчета са отбелязвали именно този факт, свободата на българките. Дори един от тези пътешественици ги беше нарекъл с не много приятно име - май беше Авлия Челеби. Колкото до връзката траки - българи, мисля че тя най добре се изяснява когато се разгледат обичаите, нравите, народните поверия, въобще всички неща свързани с етнографията. Може би сте имали такава статия и аз съм я пропуснала. Но ако се разгледат нещата от тази гледна точка, много работи ще си дойдат на мястото.Защото аз си мисля, че именно обичаите и народните вярвания са ни съхранили през вековете.
    Евдокия Стоянова
    PS: Евдокия - богата тракийка приела христовата вяра и убита мъченически от римляните през 2 век от н.е.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Госпожо Стоянова, в няколко свои работи съм споменавал творбата на Евгений Теодоров, Древнотракийско Наследство в Българския Фолкор. Там е казано следното - “ Установените в този труд древнотракийски елементи позволяват да се смята, че заварените траки в освободените от византийско господство земи не са били малобройни, че потъвайки в славянските маси, те са продължили да съществуват в тях със своите вярвания, култове, обичаи...и това дава достатъчно основание да се говори за недооценявано досега древнотракийско наследство в нашия фолклор като значителен дял от него, обосновава правото ни да се смятаме за преки наследници на една от най-древните култури в историята на човечеството.“ -

      “Древноракийското Наследство в Българския Фолклор”, с. 271.

      Изтриване
  18. http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BF%D0%B8%D1%81%D1%8A%D0%BA_%D0%BD%D0%B0_%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BA%D0%B8%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D0%B1%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%B5

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пропуснати са Баргидентес, Бистурас, Блегур, Бусбатос, Герметитиа, Дабатопей, Еброс, Ейтиозар, Епта, Зенд, Канзурен, Мас, Молодас, Мундрито, Папай, Поробон, Приап, Ранискелен, Рескотурма, Ринкалей, Солен, Спиндеин, Спинтопюрен, Стараскен, Суротер.

      От друга страна нямам сведения за тракийси божества Аболеон, Еирена, но в крайна сметка няма как да зная всичко.

      Изтриване
    2. Не за това ти изпратих връзката - зная че твоя списък е по-голям, за това:
      От 21 март до 31 май 2015 във всички страни от Централна и Източна Европа тече състезанието „Уикимедия ЦИЕ Пролет 2015“. Целта му е да се засилят връзките между уикипедианските общности в региона и да се създадат нови качествени енциклопедични статии. Включете се!

      Изтриване
    3. Прекрасно, но как да намеря свободно време?

      Изтриване
  19. В събота, в зала България имаше чудесен концерт на Космическите гласове, млади красиви българки! Дали знаят колко древни са корените на изкуството им
    Преди 50 години, пътувайки с влака през Румъния, бях помолен от унгарски студенти да пренеса през границата(за транзитно преминаващите беше по-безопасно) древен ударно-струнен инструмент, единственият ударен инструмент в унгарската(не циганска) народна музика, намерен в планинските селца на Трансилвания, обитавани от сейкеите, считани за българско племе.Струните му бяха от усукани овнешки черва. Тогава не знаех, че се докосвам до нещо свещено, останало от предците ми. До началото на 11-ти век, Трансилвания е управлявана от клон на династията Дуло. Тогава управител е бил Дюла, който е победен от своя племенник Св.Ищван(Стефан) управител на Панония и се ражда, макар и с роднинско насилие, кралство Унгария.
    С поздрав:Димитър Димитров-Д3

    ОтговорИзтриване
  20. С унгарците ни свързват много неща, те ще ни помогнат да възстановим добрите си търговски отношения с Унгария.

    ОтговорИзтриване
  21. Павле, ако имаш някаква информация, спомени няколко думи за героя от книгата ,,Рицаря на Мадоната,, на Ив Буржан - Алфонсо Де Охеда. Дали не е измислица.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не зная дали Алфонсо Де Орхеда е фиктивен образ, или са касае за действителна личност.

      Изтриване
  22. Драги г-н Серафимов,

    Прегледах доста от публикациите Ви и приветствам усилията Ви, които далеч надхвърлят тези на средния блогър по задълбоченост, усърдие и стремеж за безпристрастност – при все пак ясната декларация за усилие към изясняване истините по българската история, тоест чисто патриотична съпричастност. Понеже не видях някъде цитирани, държа да Ви уведомя, че много от темите, които дискутирате, са разработени – повечето в изобилен детайл – в книжките на списание “Ави-Тохол”. Напр. топонимът “Мадар(а)” е дискутиран и преди, но в предстоящата да излезе след около месец кн. №34 ще има цели две статии посветени изцяло на най-новите изследвания по този въпрос.

    По повод разменените коментари относно “признанието на американците” искам да Ви уведомя следното: преди години публикувах една книга на англ. ез., “Bulgaria, terra europeansis incognita”, която представя пред света (на интересуващите се) историята ни, духовността, културния принос и т.н. Библиографията съдържа над 760 източника (приблизително по равно на Латиница и Кирилица), като съм посочил само най-важните, които съм ползвал. По отношение на историята, изложено е не официалните версии, а това, което аз съм извлякъл от всичко прочетено (в печатани книги и статии, а не по съмнителни писания по Интернет – освен ако са сканирани и дигитализирани автентични източници). Естествено, при този обхват и ограниченията на обема, всичко е в синтезиран вид, без излишни детайли, освен необходимия минимум, но предполагам ще Ви бъде интересно да научите, че в преобладаващата си част Вашите разработки не само не противоречат на изложението, което съм предложил, а даже го подпомагат с допълнителна конкретика.

    По този начин постепенно чуждестранни учени са запознават – и приемат с удивление и преклонение – с автентичната ни история и място в света, поне що се касае до миналото. Единствен авторът на термина “Дунавска цивилизация” се запъна и не приема дори автохтонността на Тракийската цивилизация, която аз отстоявам да се признае официално, на базата на изложената в книгата теза. Поради това сега довършвам нова (малка) книга с детайли обслужващи въпросната полемика.

    Ако приемем, че горното – поне за момента – е достатъчно по отношение на външния свят, то единственото, което ни остава, е да се преборим със себе си: да постигнем уеднаквена и осъвременена теза на официалната българска наука, която да се приеме убедено и от преобладаващата част на българската интелигенция.

    Поздрави,

    Иван Даракчиев

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте г-н Даракчиев!

      За хората създали някаква теория е доста трудно да се съгласят с аргументите на други хора представящи алтернативно виждане. Прочее в момента царства школата на хората, които обявиха траките за пришълци на Балканите през Бронзовата епоха. Много трудно ще е да се предизвика промяна в академичния свят.

      Разгледах за книгата Ви Bulgaria, terra europeansis incognita, обемът е внушителен. Ще гледам да си я набавя, но няма да е скоро, цената е висока, а и аз вече съм поръчал друга скъпа литература.

      Поздрави!

      Изтриване
    2. Здравейте,

      Разбира се, никому не е приятно да види теорията си доказано отхвърлена. Само че нашият случай е много, много специален:
      1) Аз съм свикнал да боравя с колегите си в нашата област (микроелектрониката) – първо 10 години в България и после 33 години в останалия свят – с манталитета на уважаващ твърдите факти и прекланящ се пред логиката на аргументите, а не техния източник (“мои” срещу “чужди”);
      2) Получавал съм точно същия отклик както в България от онова време (моите колеги бяха цвета на младата техническа интелигенция), така и на Запад – лаладжиите презирахме, а те без друго се стремяха да се присламчат към Номенклатурата, за да търсят на хляба мекото и на работата лекото;
      3) Очаквам реципрочност и днес, включително и в другите (хуманитарните) сфери на дейност; тоест, не само от технократите;
      4) Горното обяснява огромната ми изненада от реакцията на Харалд Хаарман, виден (палео)лингвист, който се аргументира както подобава по-скоро на няколко небезизвестни балкански професори. Добре, че ме успокоиха други двама учени – У. Райън и К. Елст. Единият твърдеше дори, че в техните среди си го знаят като надут пуяк: “Не му обръщай внимание, Иван!” бяха буквално думите му;
      5) Аз не съм от лесно впечатляващите се, даже напротив, но не очаквах чисто схоластичната реакция на учен с такъв статут (защото е безспорно, че този господин има големи заслуги в науката) – когато разбра, че тезата ми е в противоречие на Курганната теория, той не пожела да се запознае с аргументите ми;
      6) Ето и (превантивните му) контрааргументи: (А) Теорията на М. Гимбутас е универсално приета и не се нуждае от ревизия; (Б) Преди десетина години той написал една книга доразвивайки тази теория с нови аргументи, и тази книга получила еди-коя си престижна международна награда; (В) Няколко години по-късно той написал втора книга в съавторство с проф. Антъни и тя пък спечелила друга най-престижна международна награда... Отдавна не бях изненадван така – горе долу от времето, когато четяхме, че Земята не може да е кръгла, защото в Библията не го пише!

      Та така – добре, че аз не си оставям магарето в калта (или, както казват в Америка, не приемам “не” за отговор). Предстои ни нов разговор с д-р Хаарман по болния въпрос, само след няколко месеца...

      Поздрави!

      Изтриване
    3. Теорията на Мария Гимбутас е приета от много учени, но по онова време доста важни неща не бяха известни, царстваха редица заблуди. Те прочее все още си властват и не вярвам скоро да бъдат отхвърлени. За жалост егото на някои учени пречи на науката, а когато зад тези учени стоят влиятелни фигури, то ситуацията става още по-сложна. С пари може да се накара целия свят да вярва в лъжи дълго време.

      Поздрави!

      Изтриване
    4. "Науката НЕ е затворена книга" - сентенция на много известен учен, който не е успял да завърши университет, но едва ли има човек на тази планета, който да не е чувал за него :) . Точно такива хора "дърпат" човечеството напред, останалите просто ги следват, макар и с някоя друга година закъснение :) . Така, че смело напред :) ...

      Поздрави.
      Станимир.

      Изтриване
  23. Здравейте.
    Преди да бъдат изобретени българските гащи, е имало тракийски клинове. Всеки един служил в казармата е носил подобен модел да не кажа същия, включително и спънката на крачолите отдолу. всъщност, клина е измислен за яздене но не виждам причина да не са ходили с него и зимата. При Траките стреме липсва и поради това краката на конника стърчат леко напред, затова и е клин със спънка да не се надигат крачолите.Едва когато започва употребата на стремето е можело да се отворят крачолите, защото ъгъла на крака е назад, пък и тогава вече са с прословутите Български ботуши които още се наричат така в Тибет. Информацията за тези клинове намерих в- "Убий Сабазий- Убий българина" Такива клинове има на стенописа в Александровска гробница и почти хиляда години по младата мозайка на трите влъхви в базиликата на Sant Apollinare Nuovo в Равена, дори десена е еднакъв. Незнайно защо влъхвите са облечени като траки. Професор Геза Фехер много добре обрисува защитата на конете с броня от плъст която е лека и значително по евтина и лесна за направа. Освен това говори за тъкани от различен материал като кожа;коприна;вълнен и ленен плат или конопено платно.
    Спароток моля да ме извиниш. Картината на Реноар изобразява публичен дом, а не мода при френските дами в края на 19 век. Стенописа от Кносос най-вероятно е на момичета които танцуват еротични танци а не начин на обличане между народа.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. колкото до танцуващите момичета-ако разгледате кюстендилска сая която е смущаващо изрязана отпред-можеби и за да е удобна дреха и на една майка кърмачка- под нея винаги има риза или дори само парче плат- толкоз за разпуснатите нрави-като и тези -сами да жънат-сърпа си е доста опасно оръжие или да са пастирки и едновременно да носят хурка-шиш- все останали в обичаите силно наследство което самопосебе си дава ясно доказателство кои са местните

      Изтриване
  24. Като прочетох катари албигойци , които са занесли книгите си, знанието си във Франция от България,,ми дойде еретическата мисъл че името българи може да идва от религията която са изповядвали и разпространявали чрез словото си траките. .Ние тук ги наричаме богомили.
    Възможно ли е богомилите, катари , албигойци да е духовното ,у траките и да е оцеляло през вековете.?Словено болгари..

    Рорик

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бльгари - така се самоназовават българите в началото.
      Идва от благ - добър.
      И не е етноним (поне отначало)
      Образувано е по подобие на гайдаАР, овчАР и т.н. "АР" - древната дума за човек
      Гайдар - човек свирещ на гайда
      Блъгар - благ човек
      Етнонимите в българския език се образуват по друг начин - румънец, сърбин, руснак, грък - НЯМА "АР"
      Христос - синоним на бльгар - хрисим човек
      Бльгари - синоними на християни. Или просто самоназвание на тракийските ранни християни
      За мен логиката е очевидна
      Поздрави, Митко Димитров
      Затова за католиците "българи" е сининим на катар или богомил, a "Vulgar era" се нарича епохата на ранното християнство .

      Изтриване
  25. Здравейете г-н Серафимов,

    искам да ви обърна внимание на вас и на форума, на някой емоционални детаили,
    набиващи ми се на очи :)

    Вторите две снимки, забележете колко са високи нашите прадеди, около 2 метра.
    Как го заключавам - вижте колко са малки стъпалата и главите, и това не е грешка, защото е същото и на следващата гравюра.
    Отделно от това, телата им изглеждат, точно като тези на днешните ни волейболисти.
    Тоест, това са били хора с богата храна.
    От друга страна, на първата снимка - интересно е внушението, което египтяните искат да вдъхнат на своите поданици.
    (Защото целта на тази гравюра е точно това)
    Египтяните са големи, силни, нямат нужда от щит, те атакуват и са покровителствени от лешояда.
    Искат да си самовнушат превъзходство, без значение на истината.
    Това е страх, а страхът се превръща в агресия и желание за унищожение на "заплахата".
    Следват гърци, левити и т.н псевдокултурно подръпване на килима на българския елит. После и други бонуси от загърбилите Загрей в пустинята.

    А за панталона от Китай.
    Моля, нека всеки тук, да разгледа на максимално увеличение панталона. Нека да оставим настрана шарките.
    Тяхната символика е безспорна. По-интересно е шева около слабините.
    Вижте шева - та това е трудно постижимо съвършенство дори за професионална шевна машина днес.
    Представете си каква любов е имала жената направила това, каква култура, какви знания.
    Та тази кръпка е предназначена точно за това - дълги преходи, но въпреки това тези хора са изпратени от най-близките,
    с ясно съзнание и пълна подкрепа. (ако панталон бе купен, повярвайте, шева нямаше да е това)
    А на такъв поход, с такава подкрепа, могат да се изпратят само хора с изключителна мисия - мисия просветителска и цивилизационна.
    И така е за Китай, Индия, арабите (загрей там е много популярен), Рим, Белгия, Скандинавия, Пиринейте, Ирландия.
    Дори в Египет, но защо там наделява омразата, защо после ни са стоварени гърците?

    Извинявам се за дългото изложение, но тези снимки предизвикаха доста емоции и размисли в мен.

    Поздрави г-н Серафимов.

    П.П. Може ли етруските да са ветруски или ведруски? :) Може ли нарочно да е изпуснато В-то в летописите? Благодаря

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Етруските наричат себе си расна, расена, а на езикът си казват раснал.
      Етруски е латинизираното представяне на туат расена - етруски народ.

      Изтриване
    2. Благодаря
      Много много има да чета :)
      Поздрави

      Изтриване
    3. Към всички: виждам тук много ентусиазъм, но още повече самоделие. Необходимо е да четете още много, преди да си вадите заключенията. При това, трябва да четете критично и от множество източници, преди да вземете за чиста монета първите няколко реда със сензационни (ще рече, такива, каквито най-много би ни се искало да бъдат) “научни” разкрития. В множеството книги, които се издадоха през последните 25 години преобладават (някъде даже до 90%) измишльотини на авторите; за казионните списания и вестници да не говорим. Ако не владеете поне няколко езика, гарантирам ви, че заключенията ви относно собствените ви “открития” също ще бъдат най-вероятно погрешни. Препоръчвам ви да четете списание “Ави-Тохол”, което е единственият свободен форум за обмен на идеи, резултати от изследвания, дискусии, споделяне на критични анализи и пр., във всички сфери от духовното развитие на българите. Статиите са написани като научно-популярни, но критериите за публикуване са стриктно следващи изискванията за научно-изследователски студии. Списанието е предназначено за най-културните българи, най-духовно извисените, будните, търсещите истината и ненавиждащите “политическата коректност”. Предизвиквам всеки, който изчете последния брой (№33), да ми се обади, ако сметне, че не съм прав с горното! С огромно любопитство ще изслушам аргументите му/й.

      Изтриване
    4. Г-н Даракчиев, аз не спирам да чета, с история и археология се занимавам доста време. Говоря само 8 езика - български, английски, немски, нидерландски, фризийски, руски, сръбски, уелски. За повече нямам време, иначе ми се иска.

      Да се нарече едно списание едниственият свободен форум ми се вижда доста пресилено и дори несериозно. Познавам човек, който и публикувал там - Емил Захариев. Съдейки по интелектуалното ниво, а и поведението на този индивид мога да кажа, че редакторите на списанието имат прекалено нисък критерии, или изобщо липсва такъв.

      Изтриване
  26. Г-н Серафимов, от кн. №33, ноември 2014, сп. "Ави-Тохол" има нов творчески колектив, нови изисквания за приемане на статиите, нова визия, нови цели и задачи, нов спектър на покриваните теми, нови критерии за качеството и пр., и пр. Само ако сте прочели поне един брой след горния времераздел - или поне няколко от преди това - можете да оформите сериозно мнение. Не познавам въпросния човек, нито писанията му, но това, че не Ви е харесало какво той е написал, не е достатъчно основание да оценявате така негативно списание, което е излязло за около 20 години в 32 книжки с общо поне около 300 статии написани от поне около 30 автора (при това издавано със средствата на ентусиасти; тоест, без подкрепата на органите на статуквото).

    В кн. №33 допуснах – бидейки главен редактор, издател и спонсор на списанието – две статии, в които по един от третираните въпроси авторите заемаха точно противоположни позиции. Очевидно, аз съм съгласен само с мнението на единия автор. Това обаче не ни пречи да бъдат публикувани и двете мнения – стига статиите да са на ниво, издържани като език и стил, с точни цитати, посочена библиография и ясно разграничаване на заемките от авторовите идеи. Очаквам комуто не хареса едната или другата теза, да предложи своите аргументи в добре списана статия в някоя от следващите книжки. Това аз наричам свободен форум. Моля, след като прочетете последния брой и се уверите в презрението ни към политическата коректност, декларирано в прав текст при статиите на философски и политически теми, да ми посочите кое друго печатно издание може да се похвали със същата свобода на словото.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Г-н Даракчиев, не съм запознат със сп. Авитохол излизало след 2014. Не става въпрос дали ми харесва написаното от Емил Захариев, проблемът се състои в това, че на този човек му липсва дори елементарна подготовка. Защо статиите му са допуснати в Авитохол за мен е загадка.

      Да да Ви отговоря на последния въпрос, първо трябва да се запозная с новите броеве на списанието.

      Изтриване
  27. Панталони има изографисани и в тъй наречената "Римска гробница" в гр. Силистра. Но музейните умници се измъкват с някакво "сарматско влияние" с което затъват още по-дълбоко.....
    ИМПЕРИАЛИСТ

    ОтговорИзтриване
  28. Вижте мотива на гащите при ханша. А сега вижте на линка средния от котленските килими.
    http://static.bnr.bg/sites/radiobulgaria/lifestyle/folklore/publishingimages/594/12-08-30-96820_1.jpg



    ОтговорИзтриване
  29. Невероятно интересна статия, Павел ! Много ми допаднаха темите ! Поздравления !

    ОтговорИзтриване
  30. Българските жени-бойци Амъжанки,останали в историята като Амазонки !!!
    Едно прозрение ми дойде когато прочетох тук,че Гетите наричали себе си Гути, възможно ли е от там да идва и думата Гуру-учител ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не, думата гуру няма нищо общо с гети. Гети е сродна на санскр. гаяте-прославям с песен.

      Изтриване
    2. Само да добавя, че до 1988 година в българската казарма, новобранците се учеха как да връзват Гети,(Партенки). Гети носят върху цървулите и всички овчари, че и досега. Това всъщност дава името на траките ГЕТИ, от това, че на 100% в битка са носели Гети, които са защитавали краката им от оръжия. Думата е българска и по-късно се трансформира в германо-италианското ГОТИ.
      Само да добавя за Галите, дето на български се превежда Голите, че са тези траки Галите са влизали в битка голи. Думата е българска и по-късно се трансформира в германо-италианското ГАЛИ.
      Само да добавя, че единствено на български се превежда името на ГОЛИАТ, това може да е смешно за някого но всъщност си чисто българската дума ГОЛИЯТ. Може този грамаден човек да е бил от Галите.

      Изтриване