1.05.2015 г.

ЕТО ЗАЩО ОБИЧАМ БЪЛГАРИЯ


Някои мои приятели се чудят защо упорствам в делото си. Защо се опитвам да убедя непознати хора, че трябва да са горди, че имат сила, че е нужно да вярват в себе си, да пазят старите традиции и да обичат ближните си. Често са ми казвали – Ти разсърди доста старата номенклатура, все някой от тях ще ти намери чалъма и ще ти видят сметката, а само след няколко месеца българите ще те забравят. Какво очакваш, награда, признание, почести?

В такъв случай се опитвам да обясня, че не очаквам нищо. Не желая нито награда, нито възхвала. Не се трудя понеже очаквам каквото и да било, а защото отдавна съм получил нещо, което ценя и, за което днес се отблагодарявам на сънародниците си. Това, което съм получил не е материално, не може да се докосне, но струва повече от най-голямото богатство.

Животът ми никога не е бил лесен, белязал ме е здраво даже, но пък винаги са се намирали българи, които да излекуват раните. Винаги се е намирал някой, който да ме подкрепи с блага дума, усмивка, приятелски съвет, а дори храна и подслон. Точно когато небето над мен е било най-черно, се е появявал българин, който да ми подаде ръка и да ми върне вярата в доброто.

Има нещо особено в нашия народ, нещо неземно и трудно за описание. Скитал съм по три континента и съм опознал доста хора. Срещал съм навсякъде умни, интелигентни и дори благородни индивиди, но все пак при нас е по-различно. Добротата и щедростта при нас не са просто продукт на възпитанието, а нещо естествено, запечатана в гените информация. Сякаш доброто е намерило своя пръв дом в душата на българина, сякаш божията благословия е достигнала първо нас.


                                        Дядо Добри, изображение от Dama.bg
                              http://dama.bg/uploaded/posts/0bf15c7ba70dc9b666d4fed8beca4b08.jpg

Това е наистина така, в северните траки - абиите, Омир вижда най-праведния народ. Векове по-късно Херодот среща нещо уникално в гетите. Те са определени от бащата на историята като най-храбрите, но същевременно и най-миролюбивите. Посидоний и Страбон се възхищават от духовната извисеност на мизите, които по-късни автори ще наречат с името българи. Не случайно най-ранните човеколюбиви доктрини, тези на Орфей и Залмоксис възникват на наша територия. В сърцата на дедите ни доброто и любовта са намерили свой дом още в незапомнени времена.

Това обяснява магията в усмивката на българина. Това обяснява нелогичната за някои българска доброта. Това обяснява неоценимият дар, който българинът може да даде. Доста от приятелите ми чужденци са идвали в България и са оставали омагьосани. Те не са били слепи за трудното, дори ужасно ежедневие на някои от нас. Не са били слепи да разбитите пътища, срещнали са се със сломяващата всяко настроение бюрокрация и бездушието на политиците.

Видели са обаче и нещо друго, нещо, което е успяло да неутрализира отровата, с която зли хора посипват обществото ни. Чужденците са видели, че въпреки адът, в който живеем, повечето от нас са още Човеци. 

Видели са, че баби, чиято пенсия е по-малка от дневната надница на западняк, могат да отделят пари за внучетата си. Видели са, че макар всеки от нас да носи тежко бреме, ние отиваме дори до другия край на България и помагаме на сънародниците си в беда. 

Видели са, че ние сме в състояние да простим дори на чудовищата в човешки вид за злото, което ни е причинено в миналото. Това го могат само истинските благородници, само тези, в чиито сърца има светлина – дар, който малцина притежават.

Никога не съм си мислил, че България и българите могат да очароват и омагьосат хора, които са свикнали на лукс и свръхмодерен живот и все пак това се случи. В нас западняците срещнаха това, което са загубили отдавна – връзката с духовното. Въпреки, че сме грабени в продължение на векове, ние все още сме щедри, ние все още даряваме. Най-големия дар е този, който идва от дълбините на душата.

Нищо не може да ме зареди така както събиране с приятели, а дори и с непознати сънародници. Обикновената, простичка трапеда ми дава по-голямо удоволствие отколкото партитата на чужденци. Дългите отрупани с екзотични деликатеси маси, скъпите питиета, живата музика и т.н. може да омайват, но не дават нищо трайно. Веселбата е изкуствена, куха, след привършването й не остава нищо освен празнота и жажда за ново задоволяване на сетивата.

Когато съм сред българи е друго, нищо, че трапезата е скромна, нищо, че няма търчащи сервитьорки предлагащи от пиле мляко. Има нещо, което не може да се замени. Има уют и любов, които българите умеят да даряват. На следния ден спомените са живи, приятното чувство трае дълго време, залива те еуфория всеки път когато мислите ти те срещнат отново с добри хора.

Работя без почивен ден, мога да си позволя почивка в скъпи курорти, но не ходя там по няколко причини. Със средствата, които спестявам аз мога да помогна на някой сънародник, мога да закупя книги нужни за изследванията ми, а и луксът не зарежда, просто си птица в златна клетка. Може да пиянстваш на воля, дори да безобразничиш, но не си свободен. Можеш да се храниш със скъпи храни, но няма да си заситен.

Благодарен съм на Господа, че отдавна съм разбрал кое е истинско. Благодарен съм за това, че съм могъл да общувам с Човеци, че те са помогнали светлината в сърцето ми да нарасне. Каквото и да става от сега натам, за мен няма значение. Аз съм получил своя дар и награда отдавна, няма кой да ми ги отнеме.

Да, има хора, които са недоволни, че благодарение на писанията ми българите разбират, че са потомци на най-древния цивилизован народ, на хората създали първата писменост, първите градове на Европа и първата държавност. Да, има индивиди, които желаят да изкарат българите пришълци, а свещената ни земя възнамеряват да подарят на чужденци.

Зная, че тези хора могат да ми създадат проблеми, но това го знаех още в началото. Не съм глупав, ясно ми бе, че си играя с огъня и, че е само въпрос на време когато ще се опаря. Въпреки това, въпреки, че вече доста години изпитвам на гърба си омразата на бездушни индивиди, аз отново бих направил същия избор, ако имах възможност да се върна назад във времето.

Просто съм длъжен да се отблагодаря за това, което ми е дадено. Длъжен съм и поради това, че съм българин. За да имам правото да се назовавам такъв, аз трябва да защитавам честа на предците си, тъй както те защитаваха честа на тези живели преди тях. Благодарение на тази традиция днес има България и българи.

За нас има бъдеще, въпреки, че тези, които се опитват да ни го отнемат са упорити. Колкото и фанатизирани да са враговете ни, те не могат да се мерят с пробудения българин, а народът ни вече се буди. Веригите се късат и потомците на титаните започват да осъзнават, че са държани в плен от хитри, но и жалки джуджета. Идва отново ерата на светлината!


Ще завърша с думите на Джоко Росич" Страната пука по шевовете от добри хора. Кофти е това, че ние се вглеждаме в утайката. Пишем за утайката, четем за утайката, правим филми за утайката. И ни се струва, че всичко е утайка, а то не е така. Около мене има купища от добри хора. Човек трябва да си отвори очите да вижда и ушите да чува."



 

116 коментара:

  1. Прекрасно и истинско!Точно този цитат от Джоко Росич скоро си припомних и аз!:)Продължавайте смело-и един човек да се е замислил след като е прочел написаното,значи си е струвало.

    ОтговорИзтриване
  2. Давай Павле, ние сме много и ставаме все по-вече!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Искрицата на хоризонта вече се превръща в зарево Симеоне! Идва нашето време!!!

      Изтриване
  3. Тук вече съзирам опит да създадеш религия - тракедонизъм ! Какви мизи, какви абии ? Не ми е ясно какво общо имат средновековните и съвременни българи с Орфей и Залмоксис. Скоро ще станем за смях като македонците.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще станат за смях само тези, които отричат доказателствата на антропологията и генетиката, а те показват ясно, че ние сме потомци на народът, който е възпят в Илиада....колкото и да не ти се иска.

      Изтриване
    2. Здравей Спаратоко , за добротата на хората имаш право,навсякъде по света има добри хора,но с шовинистичните разсъждения на тема история не си прав.Трябва да разбереш най важното,културата,изкуствата и развитието на човечеството върви от "топло към студено" а не обратно...поздрави ...Кларк

      Изтриване
    3. Дали съм прав, или не ще покаже времето. Не смятам, че в работите ми има шовинизъм, провери добре какво е значението на тази дума.

      Жив и здрав!

      Изтриване
    4. От кога търсенето корените и родословието на една нация се превърна в шовинизъм?

      Изтриване
    5. Ами от момента в който тези корени взеха да се превръщат в тръни в очите на анонимниците.....

      Т. Димов

      Изтриване
    6. Ами от момента в който тези корени взеха да се превръщат в тръни в очите на анонимниците.....

      Т. Димов

      Изтриване
    7. Анонимния - ти, определено нямаш нищо общо!

      Изтриване
  4. Бабата с ябълките е символ! Ако сме поискали да пием вода в дворчето и,ще ни изпроводи и с ябълки.Големия Росич,също ни даваше повече от нормалното.По това се познава кой е от нашите и кой не.Бъди здрав! Д. Милев

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наистина г-н Милев, по добротата се познава кой е от нашите.

      Поздрави!

      Изтриване
  5. Привет, г-н Серафимов, приемете уважението и благодарността ми за родолюбивата Ви дейност! За съжаление поради напредналата ми възраст и многото незавършени дела, нямам време да търся сам истинските факти за нашата история, като Вас и мога само да анализирам и преосмислям това, което Прометеевци като Вас ни предоставят. А онези хора са духовни пигмеи! Когато са нямали други аргументи, са ми опирали и пистолет в слепоочието. Винаги съм останал свободен, а за материалните загуби почти не си спомням, освен когато някой приятел не ми ги припомни. Преди помагах главно на нашата образователна и здравна система, но сега използвам всяка възможност да провокирам другите да се замислят над истината за историята ни. Още веднъж благодаря! Не сте сам.Дерзайте!

    Димитров-Д3

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Ви за подкрепата г-н Димитров! Силата на пигмеите се крие в илюзиите, които те създават, но никоя илюзия не трае вечно.

      Поздрави!

      Изтриване
  6. Поздрави за статията, която докосва сърцето!

    ОтговорИзтриване
  7. Чествания в Плиска отбелязват 1150-годишнината от покръстването на българите

    http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/05/02/2523839_chestvaniia_v_pliska_otbeliazvat_1150-godishninata_ot/

    ОтговорИзтриване
  8. Привет господин Серафимов ! Не само аз усещам как се пропуква старата матрица....ерата на водолея настъпва със страшна сила и със още по страшна Америка ,материалният свят и медиите се опитват да контролират света със страх ,омраза и войни ...но ерата на водолея е ера на истината и любовта и със сигурност истината за България ще се възроди....но това зависи и от нас ,от нашата любов към България ! С настъпващите времена и събития ,все по-често се сещам за "За съдбата на Народите" на Боян Осотовеца и мисля е писал точно за тези времена ....времена където злобата и лъжата достигат своят апогей за да отворят портите на любовта и светлината !
    Поздрави от Стойко !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Стойко, без болка няма пречистване, докато не видим какво е чернилката, не търсим светлината. Сега вече знаем...

      Поздрави!

      Изтриване
    2. Точно тук ти се къса връзката с траките!Те са с предзнание за светлината и не им се налага да я търсят през "чернилката".

      Изтриване
    3. http://www.bulgariasega.com/sviat_novini/bulgaria/24980.html

      Изтриване
    4. Ние не се заяждаме с теб.Ние ти разяснявяме защо няма да достигнеш до познанието за траките,чрез ....буквене.Хайде сега по - обстойно:Когато идва Аспарух той завзема светската власт,духовната остава у траките .И така - до днес.Разсъждавай в тази посока,но бягай от Севера :)

      Изтриване
  9. Като гледам снимката на дядо Добри си задавам въпроса, кой ли е по-драг на Господ.Дядо Добри или дядо НиколаЙ.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. От дядо Добри струи светлина и мир, този човек е намерил връзката си с Бога, а от това няма по-голяма награда. Какво мисли онзи другия няма значение.

      Изтриване
  10. Благодаря! За хубавите публикации, за лекия и приятен стил на писане, за зареждащия край на всяка статия. За истината, Благодаря! Аз вярвам, че всичко хубаво ни очаква! Бъди жив и здрав, ти и близките ти! Росица

    ОтговорИзтриване
  11. Димитров-Д3: Едно размишление за историята и настоящето ни или как смъртта стана раждане

    Днес е празник, 1150 г. от покръстването. В райското кътче на Орфеевата планина, Златоград, репортерката на НТВ, брои чеверметата и говори за големия фестивал.Защо фестивал, а не събор, типичен български майски празник? Мъка, не мога да чуя любимите ми гайди и да опитам от чевермето! Преди седмица, по повод на изложбата в Лувъра, в БТВ гостуваше френския посланик. Да, каза водещият Светльо, голямо събитие, въпреки че се отнася за друга цивилизация преди 2000г. Да, да, повтори иначе симпатичния французин, наш зет, но все пак Вие, българите сте открили тези артефакти?! Какво признание? Каква Гордост! Ставаме за иманяри.Всеки българин иманяр, работещ за Лувъра, каквито бяха лозунгите в едно време, така любимо на един Анонимен господин!

    Днес е празник.В чудното райско кътче на Орфеевата планина,Златоград, репортерката на НТВ брои чеверметата и говори за хубавия фестивал. Защо фестивал, а не събор, питам, любим български, обикновено майски, празник?
    Мъка и по репортерката и по любимите ми гайди, които днес няма да мога да чуя. Мъка.

    Празник е. В Плиска присъства Симеон Кобурготски, признат онзи ден за български цар от БПЦ. От какъв зор? Политика! Присъства и представител на Ураинската православна църква към Московския Патриархат. Горан Благоев коментира, че той представлява както украинската, така и руската църква. Но няма представител на истинската УПЦ-Киевски Патриархат.Защо? Украйна не е ли независима държава? Политика. Румънският митрполит е титулован " на Долния Дунав и Добруджа". БПЦ мълчи.Защо? Политика. Политика на смирението, на лъжата и предателството. Антибългарска политика. Дали от вчера, дали от 1150 години? Признат грях не е грах минали са толкова векове Ако БПЦ и нашите историци кажат истината за българското християнство, и те измият срама от лицето си и ние ще си върнем самочувствието си на първите християни в Европа, получили го от ап.Павел и ап.Андрей. Вярно, няма да получим обратно разрушените след смъртта на Юстиниан Велики около 900 църкви, заедно с изгорените ни глаголически книги, но ще си върнем огромна част от родната история. Защо не се признае, че "православната" цариградска църква е инструмент на гръцкоговорещите духовници в борбата им да вземат властта в доминираната от траките-българи Римска империя? Църквата винаги е била политически инструмент. Така и до днес(вж.горе). Общочовешките ценности не са дадени с десетте божи заповеди, а представляват мъдростта на човеците, натрупана през много хилядолетия и "приваризирани" от религиите.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гледах това интервю по БТВ. И на мен ми направиха впечатление думите на водещия Светльо - че това са артефакти останали от траките, живели преди нас по тези земи - т.е ние нямаме нищо общо с тях. Дали защото все още не смеем да изречем на глас излизащата на повърхността "Истинска Българска История" или от незнание, но сякаш чакаме първо да ни признаят отвън и тогава ние да прогледнем за подменената ни история.
      Адмирации г-н Серафимов за делото, с което сте се заели.
      Поздрави: Цеци Петкова

      Изтриване
    2. Благодаря Ви г-жо Петкова! Трудно ми е да кажа каква е била мотивацията на водещия, който определя траките като чужд на нас народ. Може наистина да е от незнание, може да е от страх, че едно неудобно изказване може да доведе до край на кариера. Все пак хора служили на старата ДС все още заемат ключови позиции.

      Поздрави!

      Изтриване
  12. По истинско от тожа не може да бьде.Вярата няма цена,любовта не се купува с пари.Поклон пред труда ти.
    Ангел Гочев

    ОтговорИзтриване
  13. Tazi statiq susdurja tolkova istina, kolkoto istina ima v obrazite pokazani na snimkite. Prekrasno e da usetish che ima oshte hora pod nebeto koito ne sa robi na Zlatniq Telec ne sa fokusirani edinstveno na pechalbata i vlastta. Takiva hora sa vse po-malko i po- malko- i zatova i tolkova cenni. I nie bulgarite sme ot tqh- pone istinskite bulgari. Za utajkata- tuka nqma da govorime, zashtoto ne se zanimavame s politika. I kakva po- qsna vruzka da tursime mejdu suvremenniq bulgarin i trakiecut osven blagorodstvoto, koeto ne samo nikude go nqma- no u mnogo narodi e nerazbrano i priemano za glupost?
    Na Anonimen ot 1Maj 19:00 chasa: Vsichkite etnicheski grupi v dneshna Bulgariq sa direktni potomci na trakite opisani ot Herodot. No za tova predlagama vsichki posledovateli na tazi teoriq da potursqt v tehniq si kraj dokazatelstva i da suzdademe edna karta na dneshna Bulgariq koqto direktno pokazva vruzkata s togavashna Trakiq.
    Az naprimer sum ot Graovo- tova sa togavashnite Agrinqni- jiveeli ot truda si v poleto i ot zemqtq. Te sa se namirali tam kudeto i sega- po gornoto krajbrejie na rekata Struma. Tipichnoto za tozi kraj e che horata sa skromni i trudoljubivi. Tova sa taka narechenite belodreshkovci- zashtoto nosiqta na mujete e ot bql shaqk (oshte pazim na dqdo krasivoto mente i poturi). Jenite nosqt cherni litaci- poshiti s paeti, koito sigurno purvonachalno sa bili ot zlato no s obednqvaneto na naroda ni vsledstvie grabitelskite nashestviq na istinskite varvari - romeite sme gi zamenili s luskavi parichki ot neshto. Tipichno za agrinqnite sa tancite i pesnite im. Koj ne e slusgal graovskoto horo i chie surce ne igrae s nego? Sushto agrinqnite sa chast ot Peonite- koito sa po cqloto techenie na reka Struma. A peony- e cveteto bojur, koeto krasi gradinite na vsqka selska kushta!
    E shte se radvam ako produljime i vseki ot nas- razkaje za svoq trakijski kraj- nosiite, kulturata i vruzkata s minaloto. Posle shte napravime edna karta s nosiite i cqlata informaciq i nikoj nqma da se sumnqva poveche.
    Agrinqnkata Bess

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за разказаното! Ще добавя само това, че будните хора и сега не се съмняват в древните си балкански корени.

      Поздрави!

      Изтриване
  14. Правите едни чудесни и много истински неща за България и българите това ви дава сила и енергия като знаете , че има защо и хората ще са ви благодарни за това един ден.Продължавайте в същия дух ,делата ви ще се помнят един ден от много .Аз се радвам че има такива хора като вас за мен е прекрасно да знам че има кои да милее и мисли за България. Статията ви е точна такава каквато трябва да бъде и аз се припознавам в нея като една българка , която мисли доброто на всеки един добър човек и България .

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Доброто от народа си аз вече съм получил, сега само се отблагодарявам. Ние българите сме добри хора, просто шепа бездушни индивиди се възползват от добротата и търпението ни, но и на това ще дойде край.

      Поздрави!

      Изтриване
    2. Димитров-Д3
      На всяка лъжа неминуемо и идва края. Но търпението е задължително. Както и непрекъсната работа за търсене на повече доказателства и разгласяването им. Защото, както е казал създателят на квантовата електродинамика, Макс Планк: Една нова теория не побеждава чрез убеждаване на нейните противници в нейната правота, просто минава време, противниците измират, а новото поколение приема новата теория за естествена и вярна. Смятам, че и моралът се променя по подобен начин. С това не искам да отчайвам приятелите от този блог, а обратното, да вдъхна вяра, но и да призова всички за по-настойчива работа. Времето ни притиска, а когато свободният е притиснат, винаги се мобилизира.
      Димитров-Д3

      Изтриване
    3. Да, така е, когато ми е трудно, когато съм най-уморен, аз съм и най-амбициран.

      Изтриване
  15. Oния ден чух от Божидар Димитров, че ние сме били иранци демек индо-европейци. Мога да му повярвам, защото историята е мноооого от одавна, всеки може да си казва каквото си иска, Но, примерно, американската история,дето се казва, е от двеста години. Защо на белите не им казват ЕВРО АМЕРИКАНЦИ, както има афро-американци и латино-американци. Споделих това, защото стига сме се правили на дядо Божи, Истината макар и оскъдна трябва да е равна за всеки.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Д-р Димитров определя старите българи като иранци въз основа най-вече на работите на Петър Добрев, но творбите на този човек са пълни с грешки, може да се напише цяла книга за заблудите на г-н Добрев. Да е жив и здрав, но е хубаво и да бъде обективен.

      Изтриване
  16. Колко пъти се опитвам да кажа това, което си написал. Колко доказателства за твоите думи думи съм срещнала в живота си..., но не ми е достигало красноречието да го изкажа по този красив начин. Преди време написах като коментар един цитат от Фройд. Родовата памет се пази в Свръх-Аза на всеки от нас. Тя не може да се заличи, гените не се заличават и който казва, че наследството е без значение, нека си помисли пак....

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Както и да си мислят, каквото и да правят, противниците на истината не могат да унищожат генетичната памет :)

      Изтриване
  17. Браво г-н Серафимов! Според мен Вие завинаги ще останете в историята както онези древни летописци, от които така жадно пием информация.
    Голямо Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Ви за добрите думи г-н Дойчев! Аз ще съм доволен не ако остана в историята, а ако народа ни получи самочувствието, което заслужава, а и увереността, че може сам да кове съдбата си.

      Поздрави!

      Изтриване
  18. Браво за статиите Ви.И благодаря.И аз, и моят по-голям син четем всяка Ваша публикация с удоволствие.Доволен съм,че ,донякъде и с Ваша помощ успях да възпитам синовете си като истински българи.Продължавайте да пишете в същия дух и бъдете здрав! Коста Г.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Можем да оцелеем само, ако се държим като истински българи. Вие сте разбрали това, дано всички сънародници го осъзнаят.

      Поздрави!

      Изтриване
  19. Поздравления за статията, Павка! Тази сутрин четох новината относно предстоящия събор на овцевъдите край Петропавловския манастир край Велико Търново. Както всяка година така и тази ще има огромен брой участници, както от нашата страна, така и доста гости от чужбина, вкл. и няколко посланици на ред държави. На пръв поглед чудесна новина. Това, което ме подразни е съобщението. че специално за случая са докарали монголска юрта, послужила при снимането на филма ,,Хан Аспарух". Въпросната юрта е подарък от Монголия на Т. Живков. Заедно с тази пъстра мозайка за капак ще вземат участие и ,,Прабългарската школа по оцеляване Багатур" , известни с остарелите си и грешни разбирания относно вярванията и бита на старите българи. Цирка вече ще е пълен. Представяте, ли си - родопски чевермета, гайди, кавали, народ, монголска юрта, официални гости на високо ниво и за капак - ,,багатурите" препускат с кончета наоколо и стрелят с лъкове, като степните народи.
    Започвам да си задавам доста въпроси и се чудя как ще се измъкнем от всичко това. Колко поколения трябва още да си отидат за да се промени нещо в самосъзнанието ни?
    Според мен, всички родолюбци, знаещи и разпространяващи Истинската Българска история, трябва да се обединят, да изгладят различията и разногласията помежду си, с наличните документи, позоваващи се на исторически факти, лингвистика, фолклор, генетика, да създадат сдружение или организация, която да бъде легитимно и реално съществуващо тяло в обществения живот в България. Да се организират, да информират , да протестират и изобщо да водят легитимна форма на борба за налагане на Истината в самосъзнанието на българите.
    Така разделени виждаш. ли някаква надежда изобщо? Какви са различията ти с Пламен Пасков по принцип, ако има такива? Не е ли възможно обединение в името на великата и достойна цел за да спрем веднъж за винаги с цирковете и палячовщината?
    Иво Иванов

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Иво, понякога изглаждането на различията води до компромиси с истината. Аз не съм инат човек, за когото съществував само една истина - неговата. Наистина не съм, но държа на тезата си защото съм проверил многократно всичко.

      Готов съм да подам ръка на всеки, който аргументирано и културно ми докаже, че не съм прав. Ако това стане, ще му се поклоня и ще му предложа услугите си, а данните, които съм събрал са доста.

      Колкото до цирковете аз дори си мисля, че те ще стават и по-лоши. Нали знаеш, че когато една болест си отива, тя мъчи най-страшно. Някои хора просто не умеят да губят достойно, а и какво достойнство да чакаме от индивиди, които са ни омотвали, че дедите си на се кланяли на Тангра, че владетелите ни са носили титлата хан, че сме потомци на азиатски народ...

      Човек може да се обърка за едно -две неща, но да се премълчават неудобни данни и да се пласират очевидни неистини не чоже да се нарече объркване. Това си е целенасочена политика, която е диктувана от чужди сили.

      Слава Богу, краят на този ужасен маскарад вече се вижда!

      Изтриване
  20. Благодаря за Духовните послания, Родолюбецо !!! Жив и здрав бъди !!!

    ОтговорИзтриване
  21. ПОЗДРАВ БЕЗ ДУМИ !!! https://www.youtube.com/watch?v=lfHzI7ABunY&list=RDlfHzI7ABunY#t=201

    ОтговорИзтриване
  22. Здравей Павел! Имаш време да се подготвиш за участие.
    През септември 2017 година, гр.Казанлък ще бъде домакин на 13-я Международен Конгрес по Тракология. Съорганизатори са НАИМ при БАН, Центърът по Тракология при Института по Балканистика с Център по Тракология – БАН и СУ „Св. Климент Охридски“.
    http://voice-bg.com/novini-kazanlak/973-sabirame_svetila_na_kongres_po_trakologia.html

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз имам материали за 10 конгреса, но бедата е в това, че организаторите на конгресите по тракология отказват да приемат, че траките са наши деди. Тези учени не се притесняват от това, че антропология, генетика, а и значителен брой древни свидетелства определят нас българите като наследници на траките.

      Как да се очаква, че такива учени ще одобрят статия изтъкваща древните балкански корени на българския народ?

      Изтриване
  23. Поздрави , Павка за вярата ти в народа Български . Тази вяра , която ти връщаш и у нас . Поздрави и за участието ти при Стойчо Керев , дано разговора да има продължение .
    Бъди здрав и все така усмихнат .

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Тодоре! Второто ми участие в предаването на г-н Керев ще бъде излъчено тази вечер ако не се лъжа.

      Поздрави!

      Изтриване
  24. Археологът– идиот Диана Димитрова е дала заключение, че главата на Севт III , която беше в Лувъра, е направена от гръцки скулптор, най-вероятно Силанион ???

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не познавам тази дама и си нямам представа въз основа на какво тя е направила твърднието си. Поне за мен то си е чиста проба спекулация.

      Изтриване
  25. Казвам се Димитър.
    Сега разбрахте ли, какво обявиха нашите псевдоучени по БНТ: Главата на Севт била изработена, познайте от кого......., от гръцки майстор разбира се и то в Казанлък. Гърци по времето на Севт, дошли в Казанлък от, подчертавам, гръцка Атина, защото нашите майстори хич не ги бивало или просто ние понеже сме много диви, все пак сме варвари, къде ти ще изработим такова ювелирно изделие ! Господи ела си прибери вересиите ! Между прочем коментара ми под тази идиотщина не излезе на сайта на БНТ, защо ли ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Димитре, до преди 12 години учените бяха убедени, че невероятните шедьоври - златото на скитите са дело на гърци. След намирането на златните изделия в Тува, Сибир, стана ясно, че скитите са били майстори златари по времето когато гърците са били още в тъмните си векове.

      За жалост 12 години не са достатъчно за някои учени да асимилират истината и да преподавайки, или дискутираки да споменават истината колкото и неудобна да е тя за определени кръгове хора.

      Изтриване
  26. Павле, ако стигнете до Стоунхендж, обърнете внимание на множестжото могили в близката околност. В информацията за туристи се казва, че една от могилите е била разкопана и в нея са открити скелети на кон и куче . Сигурно и в схемата на разположението им има интересна закачка, но дано се намери в мрежата топография на обектите. До колкото разбрах, разкопките са направени около 1911г.,когато е правена възстановката на мегалитите. Съжалявам, че не съм Ви предал снимките, а съм пловдивчанин.
    Желая Ви здраве , успех и самообладание! Божинов.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Г-н Божинов, по принцип погребения с жертване на кон се появават доста по-късно от изграждането на Стоунхендж. Ако не се лъжа първите примери са тези от Араската култура, а тя е от Желязната епоха. В гробовете край Стоунхендж са намерени скелетни останки, чийто анализ показва, че става дума за хора дошли в Британия от Централна Европа.

      Дали това е родната им земя, или това е било само спирка, на този момент е трудно да се каже. Едно е сигурно обаче, мигранти от Балканите са посещавали Британия нелколкократно.

      Изтриване
  27. ДОБРЕ ДОШЕЛ ОТНОВО В САЙТА СИ, ПАВЛЕ!

    Радвам се, че се завърна. Заедно с голямото дело, с което си се захванал, ожидам от теб паралелно и духовното ти израстване, което да съответства на това дело и без което победата ти е немислима!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Без духовно израстване човек е като слепец. Вярвам, че съм поел по правилния път, с Божията помощ ще се стигне и до победа.

      Изтриване
  28. Скъпи Павле!

    Пак съм аз. Чудех се как да се обърна към теб, но мисля, горното обръщение не само че не е пресилено, но е доста бледо, за да изрази моето възхищение и вътрешно ликуване, след като се запознах с двете предавания при господин Стойчо Керев.
    В главата ми нахлуват неудържимо суперлативи, но бих искал да ти кажа нещо съвсем кратко, но толкова силно, че да предаде цялата значимост за България, както и лично за тебе от тези две събития.
    Вече писах, че ми липсваше тези две седмици, но нямах понятие за причината на твоето отсъствие. А нещата са следвали логичното си развитие, за да те доведат до една голяма заслужена победа! За теб – победа, а за манипулаторите, родоотсъпниците и поръчковите „историци“ – един страхотен шамар!
    Въпреки, че те критикувам, защото искам да имам една по-високо поставена „гледна точка“ от твоята, аз признавам, че не мога да не ти се възхищавам. Ще разбереш за какво говоря, ако си спомниш въпроса към теб на г-н Керев за причините за световния потоп ...
    Ако бях на твое място тази вечер, аз бих бил един безкрайно щастлив човек !!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, бях щастив човек, макар и доста уморен в този момент. Пътувах за София няколко часа, а предишната нощ така и не успях да почина. В природата възуха е чист и свеж, но си има също диви животни, които не се съобразяват с нечие намерение за почивка...

      Благодарен съм на г-н Керев за неговия професионалъзим, без неговата важна роля на водещ, предаването нямаше да се получи така добре.

      Изтриване
    2. Недей да бъдеш прекалено скромен. За професионализма на г-н Керев си прав, но как искаш той да се ангажира, ако действително не е един честен човек! Все пак трябва да ти го кажа – ти беше на изключително високо ниво във всяко едно отношение! От умора нямаше и следа!

      Изтриване
    3. Благодаря! Явно и Бог е помогнал, защото наистина бях уморен.

      Изтриване
  29. До Анонимен15 май 2015 г., 19:14
    Ей,това Анонимните,сте наистина голяма напаст!Значи,хем "Добре дошел",хем "ожидаш" някакво духовно израстване?Ами,прочети статията по-горе,бе човек!Прочети,какво пише Павел за Светеца-бай Добри!Нима наричаш тези неща "бездуховни" или недостатъчно "духовно извисени"???Колко пъти Автора да ти повтаря,че е вярващ християнин,ако точно това имаш превид!?Ами,я виж имената му /Павел Серафимов/.Не съзираш ли някаква,именно духовна предопределеност?Да ти разяснявам ли що е "серафим" и кой е Апостол Павел???А ти,Анонимни съветнико,как се казваш?По принцип,наставленията и "ожиданията" за духовно израстване/без да е съвсем ясна насоката/ са хубаво нещо,само дето май си объркал Адреса!Има срашно много хора,към които би могъл да пренасочиш наставленията си и най-вече към тези,наричащи себе си "Духовни водачи и Пастири" на българският народ!!!
    http://desebg.com/religia/561-2012-01-26-17-50-57
    Досието на агент Симеонов от ДС - Дядо Неофит-Патриархът български!!!

    P.S. Г-н Серафимов,наистина мн.добро и навременно участие в ТВ7 със Ст.Керев,безспорен връх в представянето на съвремнните Изследователи на старата българска история!Бъди все така слънчев и убедителен!Дай Боже,думите и посланията ти да зазвучат като камбанен звън в ушите на всички българи!Поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Ви г-н Лазаров! Да се надяваме, че ще имам възможност да гостувам на г-н Керев още няколко пъти.

      Изтриване
    2. До Г-н АТАНАС ЕМИЛОВ ЛАЗАРОВ от анонимен

      Уважаеми Г-н Лазаров,

      Драго ми е, че си възлагате ролята на адвокат на Г-н Серафимов – нещо, което и аз самият съм правел нееднократно. Във всеки случай драматичният начин, по който приемате моите пожелания към него, ме задължава към някои разяснения.
      Като начало ще си позволя да коментирам Вашите критики към мен самия.
      Вие се явявате в сайта и с трите си имена и предполагам, че сте известна личност, която не желае да бъде объркана с някого другиго, но самият аз нямам претенции да бъда известен и смятам, че името ми няма никакво значение. Ако Ви безпокои да не би да съм бивш агент на ДС – гарантирам Ви, че не съм.
      За „Светеца“ бай Добри, който проси пари за Дядо Неофит, Павел не пише абсолютно нищо в статията.
      Логиката, че не родителите, а новороденото има основна роля при определяне на името му ми се струва доста странна. Още повече, че по-късно в живота често се манифестира точно обратното.
      Подозирам, че се опитвате да дискредитирате наскоро избрания български патриарх, който на времето си казал за своя предшественик:„Ако изберат Максим(който в църковните среди е назоваван ПОЛКОВНИК Максим), Господ да ни е на помощ!“ Или базирайки се на още по-скандалното, писано за него:„...но като мнозина богослови е неискрен, обича да сервилничи и би могло да се спори доколко възприема НОВИЯ ЖИВОТ.“ Без да съм запален привърженик на православното (гръцко) вероизповедание, намирам намеренията Ви нито за обосновани, нито за почтени...
      Дойдохме до същността – какво имам против Павел Серафимов.
      Преди да започна, отново прочетох статията, непреднамерено със сълзи на очи. Но в края отново ми бе напомнено Вашето изявление:„Колко пъти Авторът (Павел) да ти повтаря, че е вярващ християнин“.
      Смея да твърдя, Г-н Лазаров, че това е една голяма неистина! Г-н Серафимов винаги е писал, а и в предаването отново каза изрично:„Аз съм вярващ човек“. Не намирате ли разликата, Г-н Лазаров? Г-н Серафимов просто не иска да лъже. Почти всеки човек вярва в нещо. И касапите от Ислямска държава са вярващи хора – вярват в Аллаха! Далеч съм да сравнявам тяхната вяра с вярата на господин Серафимов! Но досега така и не се разбра каква е неговата вяра!
      И така, в края на прелестната статия, Павел ни обяснява, че българите, които в същност са архаичните гръцки богове – ТИТАНИТЕ, ще донесат на света ЕРАТА НА СВЕТЛИНАТА.
      След като и Вие толкова залагате на духовността, Г-н Лазаров, може ли да ми обясните за каква духовност става дума? Мога да Ви гарантирам, че това няма нищо общо с духовността на Библията. Но въпреки огромното ми възхищение към Павел Серафимов, аз напълно отговорно заявявам, че една неясна странна духовност може със сигурност да погуби и най-благородното начинание. И нека да се върна към признанието, което той напълно заслужено отдаде в предаването на нашия благороден цар Борис III, по чието време бяха святи думите:„БОГ, цар, отечество!“, а не обратното!

      Изтриване
  30. Ей, най-накрая те видяхме при Стойчо...

    Сърдечен ПОздрав!

    П.П. Чета "Речния Бог" на Уилбър Смит (роман за Древния Египет). Единият от героите (египтятин) се казва Танус и е с руса, къдрава коса; трябва да спаси Египет от върлуващи разбойници и за да ги примами, се прави на асирийски търговец, с което няма проблем, защото по начало приличал на външен вид на асириец. А ти, в една от статиите, говориш за гетския цар Танаус и нямаше как да не направя връзка. Естетствено това е роман...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. В Египет са властвали доста царе със светла коса. Сети I е един от тях, а доста по-рано, по времето на Аменхотеп III в царския двор хората със светла коса и светла кожа са доста. Рижи хора са обитавали Египет и дори в Преддинастичния период, не случайно най-старата мумия е наречена Джинджър - рижият :)

      Изтриване
  31. А сега,след похвалите и малко справедлива критика! Слушай,Павка,щом следиме твоя блог,щом дращим отвреме-навреме в него,значи по някакъв начин се интересуваме и от твоята персона,а най-вече от публичните и изяви на историческа тематика!Много те молим,по възможност от сега нататък предупреждавай хората предварително за появяванията си по важни,обществени форуми,поне в собствения си блог!Разбира се,не си длъжен,но на мен ми се струва,че би било добре!Слава Богу,че Нюз7 имат собствен сайт и качват в него интересни предавания като "Началото на цивилизацията".Иначе,бих бил много по-критичен,даже направо-бесен!Нали не очакваш,че вместо да се образоваме по История/както ни съветваш/седиме денонощно вперили поглед в Стойчо Керев,в очакване някога и отнякъде да се появи като събеседник всеобщия любимец Павел С.! Нали целта е да те чуят и видят възможно повече българи в директен ефир?А ето-имам приятели,които те следят неотлъчно поне от 5-6 год.и поради неосведоменост изпуснаха и двете участия!Та това е абсурд и граничи с неволно престъпление!Дано да не е проява на харктерната за всеки високо интелигентен и ерудиран човек,скромност или дискретност,каквато съм сигурен,че притежаваш!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Г-н Лазаров, не знаех със сигурност дали ще имам възможност да участвам в предаването на г-н Керев, това е причината да не предизвестя това събитие. Има и нещо друго разбира се. Както още един от моите читатели, така и аз ще Ви кажа, че както със статиите си, така и с появата си в предаването на г-н Керев аз си създадох врагове. Бившият милиционер Кирил Милчев е един от най-упоритите и най-безсрамните. Той вече пет години разпространява лъжи и клевети за мен.

      Неотдавна разбрах, че лабилни младежи са се повлияли от клеветите на Милчев и са решили да вземат мерки против мен. Представяте ли си, в мен те виждат предател, докато Милчев е този, който смени няколко партии, а и е финансиран от чужди фондации.

      Аз намерих тези заблудени хора по чиста случайност, слава Богу те сега знаят що за човек съм, но аз не съм в състояние да намеря всеки лабилен младеж, който се е полъгал по упоритите милиционерски лъжи на Кирил Милчев.

      Не ме е страх от службите за сигурност, те отдавна са разбрали що за човек съм. Трябва обаче да се пазя от лабилни и лесни за манипулиране хора.

      Сега вече знаете как стоят нещата.

      Изтриване
  32. Поздравявам ви ,че сте такъв какъвто сте.радвам се,че има такива българи.винаги съм вярвала в девното ни минало и съм се опитвала да бъда достойна за името.с най добри пожелония Яна.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Яна, щом си се опитвала да водиш достоен живот, то имаш право да се гордееш със себе си, имаш право да се считаш за истинска българка.

      Изтриване
  33. Уважаеми Г-н Лазаров,

    Позволете ми пък аз сега да поема ролята на адвокат на Г-н Серафимов.
    Напълно споделям Вашата молба към него. Но не е оправдано да мислим само за самите себе си. Трябва да си дадем сметка, че след тези публични изяви многобройните врагове на Спароток са побеснели! Слава Богу, че той самият е достатъчно предпазлив и мисли за това. Една грижлива доза конспирация съвсем не е излишна. Неговата мисия е един неприятно нарастващ проблем за много хора и институции. А да си спомним какво е казал великият Сталин:„Има човек – има проблем, няма човек – няма проблем!“. Убеден съм, че се налага Г-н Серафимов все по-осторожно да се грижи за своята безопасност!
    Ние всеки ден сме с него в интернет, а по телевизията така и така ще го видят много негови бъдещи почитатели. Разбира се, идеалното е да можем да го гледаме и след излъчването на негови интервюта, както се случи с мен. Но най-здравословно за него ще бъде, ако враговете му не са осведомени предварително за неговото местонахождение!
    Мисля, че ще срещна разбиране от Ваша страна.

    ОтговорИзтриване
  34. До Анонимен16 май 2015 г., 18:52
    Не мисля,че този блог е място за безсмислени полемики!Но тъй като смятам,че във Вашия случай,г-н Анонимни,става дума по-скоро за обърканост и недоразбиране,отколкото за злонамереност-ще Ви отговоря: Не търся никаква известност,представям се с имената си и случайно подбрана снимка,защото считам това за признак на елементарно УВАЖЕНИЕ към другите и елементарно домашно възпитание!Не съм и не мога да бъда адвокат на когото и да било,защото квалификацията ми е в съвсем др.област!Възхищавам се и съм дълбоко благодарен на Автора/П.С./ за огромният му труд и Възрожденските му усилия,които считам във висша степен ДУХОВНИ,защото целят именно въздигане на Българският ДУХ и САМОСЪЗНАНИЕ от блатото,в което се намират в момента!!!И в тази връзка не "ожидам" от Павел никакви по-висши духовни послания,защото неговите са в най-голяма степен ясни и възвишени,също така-безкористно и безвъзмездно подарени нам-българите!!!Не желая да дискредитирам никого,най-малко пък Духовните Пастири на бълг.народ!Съвсем случайно,с ужас и разочарование,попаднах на ДСдосието на агент Симеонов-Патриах Неофит и го споделям с болка и с тайно желание някой да ме опровергае категорично!!!Да,дядо Добри е просяк,/аз също съм му давал пари някога/,който обаче преди време дари събраните 90000лв.не на Неофит, а директо на манастира!Такъв просяк,аз наричам-Светец!!!Особенно,сравнявайки го с Висшия ни Клир и със Светия ни Синод-духовници,които през последните над 40год./след смъртта на Н.Св.Патриарх Кирил Български/са заети единствено с въпроса на собственото си блогополучие,доносничат и безчинстват пред лицето на целия народ!!!Да обсъждам строго лични неща,като Вярата и Вероизповеданието на друг човек/особено на хора,като Павел/,ми се струва нечестно и некоректно!Стига ми,че говори и се държи като истински родолюбив българин!Старая се да приемам очевидната информация,като напр.че българите сме местен,тракийски народ,а също,че лице носещо християнски имена/Павел и Серафимов/би трябвало да бъде православен християнин!Всеки,обаче,има Свободната воля да вярва в Христос Спасителя,в Аллах,във Буда,ако щете и във Виракоча!!!Категорично съм против да се мърси точно този блог с вулгарни цитати на конспиративни чудовища като Й.В.Сталин!!Виж,за разумната предпазливост,когато не се превръща в параноична мания за преследване,съм напълно съгласен и солидарен с Вас!!!Какво да се прави,все още се срещат сред нас злобни,ЗАВИСТЛИВИ и отмъстителни индивиди,от които трябва да се пазим!Те,обаче,са плод на отминала епоха и на доизживяване!Бъдещето е на свестните и добри хора! Поздрави

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Уважаеми Г-н Лазаров,

      Не искам да споря за дребни неща.
      Целта ми беше да изтъкна една истина, която не аз съм измислил, но съм изпитал в живота.
      От решаващо значение в живота на хората е отношението им към духовните неща. В духовната сфера има, както Вие казвате – много богове, но само една Истина. Когато един народ загуби връзката с Нея, дават му се изпитания, за да се опомни. Каквито и добри намерения да се родят, те са обречени на провал, ако връзката с Истината не бъде възстановена !

      Изтриване
  35. Господи,Павка,не съм предполагал и за миг,че може да има толкова подли и злобни индивиди,които да насъскват ненормалниците с/у хора,като теб!!!Моля те,не обръщай внимание на глупавите ми забалежки!Просто искам да те видят колкото се може повече българи!Разбира се,че трябва да внимаваш и да се пазиш от заплахи!Защото,за да те видят българите,трябва ДА ТЕ ИМА!!!Хора,като теб са НАЦИОНАЛНО БОГАТСВО!!! И ще продължа да го повтарям напук на ЗЛОНАМЕРЕНИТЕ ГЛУПАЦИ,които сипят кал и обявяват този блог за историческа порнография!!!Ами,просто ги е яд и ЗАВИЖДАТ,че сме толкова много при теб! Изобщо не съм любител на масовките,винаги съм смятал,че човешкият прогрес се движи от ярки индивидуалности! Но Изотериците твърдят,че мисълта е енергия и има въздействие в/у света /учението за т.нар.Егрегори/.Към теб са насочени с надежда много мисли и много погледи на родолюбиви българи!В тази връзка ЛОШИТЕ и недобронамерените нямат никакъв шанс!!! Бог да те пази за нас!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Г-н Лазаров, аз също не съм вярвал, че ще се стигне до крайности, но те се случиха още през 2010. Въпреки, че съм умерен в критиките си се намериха хора, които прибягнаха дори до престъпна дейност поради омразата си към мен. Похабиха ми един компютър, заплашиха не само мен, но и мои клиенти, направиха и други неща, за които не ми се говори.

      Тези хорица аз ги намерих и адвокатите ми ги накараха да се потят дълго време. Може би трябваше да взема по-сурови мерки , които да послужат за урок на други мераклии, но аз все храня надежда, че гневните изблици на някои хора към мен се дължат на объркване, заблуда, а не на лош характер. На заблудения трябва да се обяснява, не е нужно той да бъде наказван сурово.

      Прочее, забележките Ви не са глупави, съвсем нормални са. Ако ситуацията край мен бе нормална, аз с удоволствие бих уведомявал всички мои читатели за публичните си изяви и дори за посещенията си на определени градове. Дано след време нещата да се променят и това да може да стане.

      Поздрави!

      Изтриване
  36. "..........пази ме от тиранина, но най-вече от ласкателя" - Бен Джонсън 1572-1637 г.

    ИМПЕРИАЛИСТ

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех добри човече, хубаво е, че даваш съвети, но помни и това - ако имаш да кажеш нещо добро, кажи го колкото се може по-скоро. Светът щеше да е по-добър, ако всички бяхме настроени положително и търсехме доброто.

      Изтриване
    2. "Да си кажем байно кривиците - аз твоите и ти моите - па да вървим заедно напред" - Васил Левски 1837-1873 г.

      Изтриване
  37. Драги Павка,

    Пак съм аз. Г-н Лазаров не може да си представи, че ти си черна точка не само на завистници, „подли индивиди и ненормалници“, но и на цели държави и тайни злонамерени световни заговори! Какво да се прави – истината не е в интерес на световната политика. Поради тази причина благородни монарси са били заставяни да абдикират, патриотични политици са били съсичани, а самата Истина е умъртвена публично по най-мъчителен начин.
    Така е! Ти като умен човек си наясно за риска, който си поел. Но пък, ако не съществуваха хора като тебе, светът би тънел в духовна нищета и заблуди. Чакай, че сега „ИМПЕРИАЛИСТЪТ“ и мен сега с право ще ме разкритикува. Но струва ми се – ти не си от хората, които се поддават на ласкателства. А все пак е окуражително да знаеш, че има много, които ти вярват, по достоинство оценяват делото ти и горещо те подкрепят!
    Истината да те благослови!

    ОтговорИзтриване
  38. "Защо,не съм и аз поет,
    поет като Пишурката?..."-Хр.Ботев

    "Пази Боже,от злобнички,завистливички,заяждащи се ИМПЕРИАЛИСТчета!"- А.Л.

    Какво,яд те е,че си го харесваме и уважаваме,нали!!??Да не би да казваш,че не е симпатяга,а??Дай тогава да те видим-покажи се,говори,пиши!!!Може пък и тебе да "изчеткаме" и да изплакнем,някой ден с "хладка вода"-ИМПЕРИАЛИСТе !!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Г-н Лазаров, всяка подкрепа е полезна, защо въпросния господин я смества с ласкателство не зная. С него се разбираме трудно, навярно поради това, че общуваме във виртуалното пространство.

      Изтриване
  39. Ох, не очаквах и ти да не напишеш правилно името на дядото от Байлово - казва се Добре, не Добри!!! Стига с тия тъпотии, които казионните медии налагат, и бягат от истината, защото не им звучи достатъчно "модерно" и "българско". Добре е традиционно нашенско име, и човекът с нищо не е заслужил да бъде прекръстен така на тая достолепна възраст, само защото разни дибилни журналистчета нямат капка мозък!
    М. Иванов

    ОтговорИзтриване
  40. Браво! Няма нищо по вдъхновяващо от живот с ЦЕЛ. Успех в каузата ти.Никой не е пророк в собствената си страна...:)

    ОтговорИзтриване
  41. Ето го синтезът, за тези, които имат очи и уши: "те не могат да се мерят с пробудения българин, а народът ни вече се буди. Веригите се късат и потомците на титаните започват да осъзнават, че са държани в плен от жалки джуджета. Идва отново ерата на светлината!"
    По-ясно и недвусмисмело казано - не може и да бъде! Дерзайте, г-н Серафимов! Българите винаги са били сила по дух и воля за добро!

    ОтговорИзтриване
  42. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  43. Разплакахте ме :) По-хубаво и чисто послание не бях чела ....

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това, което е казано от сърце се разпознава от хората имащи сърце...

      Изтриване
  44. Радка Йосифова Вълевска16 юни 2015 г. в 2:52

    Благодаря! Гледах Ви във Въпрос на гледна точка - повторение и Ви потърсих в Интернет. Благодаря за това, което правите, оня ден казах на познат, че имаме нужда от нови апостоли, мислейки, че тепърва трябва да се появят, но Вие сте наистина един от тези, светещи с ярка светлина! Благодаря и за тези думи за българите, за оригиналните Ви наблюдения за нас, българите. Готова съм тръгна след Вас, ако има нужда от последователи във великата Ви мисия, освен да споделяме във Фейсбук и в мейлите! Прекланям се пред това, което правите.

    ОтговорИзтриване
  45. В момента Вие подарявате една пламенна целувка на България!!!Всичко което казахте ме развълнува,защото няма по-голяма истинност,от тази вложена в тия думи на честта,благодаря , че съм българка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Няма ден, в който да не благодаря на Господа за това, че съм българин!!!

      Изтриване
  46. В момента в България,има само неколцина хора,на които се крепи цяла България.Между тях е и дядо Добре.Колко от българите,биха подражавали на дядо Добре,като спестяванията му,за не млък период от време ги дава от сърце и неземна чистота на духа,на стотиците хиляди, страдащи от недоимък.Като четат тези редове,как ли се чувстват тия,които изкарват за минути,толкова,колкото дядо Добре,за десетилетия.Отдавна за българина ,не стои на преден план,изпълнението на правилото от библията , ,,АКО ИМАШ ДВЕ РИЗИ,ДАЙ ЕДНАТА НА БЛИЖНИЯ,,.Би трябвало моралът да няма дъно,но само за четвърт век,не сме изпадали в състояние на духовно опустели!!!Щилиян Щилиянов.

    ОтговорИзтриване
  47. Поредния прекрасен материал! Силно се надявам, че народът наистина се пробужда и ще успее да върне джуджетата по дупките им, където всъщност им е мястото.

    ОтговорИзтриване
  48. ирена янчева13 юли 2016 г. в 17:09

    Здравей, Павеле ! Много силно, чувствено, искрено и проникновено есе - преживяно и споделено от дълбините на сърцето и душата !!! Всичко написано е вярно, напълно споделям !!! Приятелски поздрави !

    ОтговорИзтриване
  49. Хаджи Пламен26 юли 2018 г. в 14:04

    Силно и вярно слово! Поздравления!
    В подкрепа на добрината и щедростта на българина и неговата силна духовност ще приведа един пример : При строителните работи по църквата на Златарския манастир имах следния случай - доставиха пясък за строежа. Но подстъпите към стрителната площадка бяха много стръмни и тесни и шофьора на камиона беше разтоварил на неподходящо място. След като видяхме, че мястото е заето, а на другия ден имахме да стоварваме големи метални елементи се притеснихме, какво да правим, щото пясъка беше поне 6-7 куб.м., а хора и време за преместване нямаше. Но станалото - станало и решихме на другия ден сутринта да го мислим. Отиваме към 7 сутринта и пясъка беше преместен. Започнах да разпитвам, кой как е сторил това и да му благодаря - но никой не знаеше. Бях приятно изненадан и благодарих на Господ. След доста години, случайно разбрах, че един дядо, който слушал, как си говорим вечерта - решил да помогне и отишъл много рано през нощта, без да каже на никой - ей така да даде нещо от себе си и то в труден момент и забележете - АНОНИМНО - ето тази постъпка, този акт на добрина и щедрост, описано брилянтно по-горе в словото е достойно за уважение и подръжание. Само този жест е достатъчен да ти даде сила и кураж да продължиш духа на древните БЛЪГАРИ, БЛАГАРИ (благи хора). Православието е в собствената си къща в душата на българина!

    ОтговорИзтриване
  50. И точно това са разбрали най-накрая завистниците и враговете на, смея да кажа, най-великия народ: че нас не могат да победят със сила, не могат да поробят, променят по нрав и светоусещане, не могат да ни покварят културата, не могат и да ни разединят. Дори с бедност не могат да ни пречупят. Затова ни атакуват морала и лансират само измет, деграданти и престъпници, което ни озлобява, все пак сме хора, а и имаме своите слабости, които исторически могат да се проследят. Въпреки това, думите на Дожко Росич не почиват на блянове, а истина. А този ни проблем е, че по единично сме страхотни, вкупом не можем да се погодим - точно обратното на другите. А когато българите сме се обединявали в името на висш идеал, защото нас ни е водело само това, не робство или чуждите блага, сме постигали по-голямо величие отколкото другите са успявали. И то е давало на света само добро.

    ОтговорИзтриване
  51. Павеле, отдавна се чудя защо не си направиш patreon, paypal или каквато и да е друга система за дарения ?
    Сигурен съм, че много сънародници биха помогнали на делото ти.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. На този момент няма нужда. Вече почти възстанових това, което ми беше откраднато и унищожено, библиотеката ми е попълнена, това е важното ;)

      Изтриване
  52. Браво, Павеле!Да си жив и здрав!

    ОтговорИзтриване
  53. Много хубаво казано и много вярно!Браво за смелостта!!!

    ОтговорИзтриване
  54. Досега не бях чел толкова думи, събрани в изречения които да ме накарат да си припомня детинството. Все едно като малък си играехме на обикновена земя в двора през лятото и като си играеш с всякакви измайсторени тракторчета, камиончета се събира определено количества суха земя, тази земя се загрява към обед и като си пъхнеш ръцете в тази топла, суха земя, незабравимо е. Текста ми припомни и Булгаков Майстор и Маргарита, за да си личи доброто трябва да има фон. И възможно, си мисля, че там където е центъра на доброто, то съответно и е център на злото. Бих искал да бъркам. Но ако съм прав, то е ясно откъде са ни бедите. И тук можем да погледнем на нещата от друг ъгъл, а не от този от който си мислим инстинктивно. Аз съм от този вид българи, които прадеди избраха алтернатива на едни адски времена от най-мрачната ни история. Много съм рад на това, че мога просто да напиша сега на този добър човек. Бъди здрав Павел! Благодаря!

    ОтговорИзтриване