11.11.2015 г.

ГЬОНСУРАТЛЪКЪТ В БЪЛГАРСКАТА НАУКА


Hе обичам чуждиците в езика ни, но в някои случаи те са най-подходящи, за да се характеризира определено поведение. "Гьонсуратлък" си има точно българско съотвествие, това е думата дебелоочие. Тя е достатъчно описателна за доста ситуации, но турската й успоредица, поради своето звучене, или заряд е по-въздействаща.

Ясно е, че в периода 1944-1989-та година, тоталитарната цензура разполагаше с огромна власт. За никого не е тайна, че стоящи в сянка индивиди бяха в състояние да диктуват какво да се пише и какво да се премълчи. Страхът от репресии и слагане на край на кариерата бе напълно реален, това стана причина определени учени да напълнят своите работи с неиздържани, дори абсурдни твърдения.

Тюрските корени, култа към Тангра, изчезването на езика на старите българи са само малка част от бисерите, които срещаме в произведения на иначе уважавани учени.
Друг бисери, са шаманите – предполагаемите жреци на дедите ни. В книгата си Формиране на старобългарската култура VI-XI век, Ст. Ваклинов дори представя изображение на шаман от Мадара.



Със сигурност има хора, които искрено са повярвали, че това е шаман. Не бих се учудил, ако във въображението на някои сънародници са се появили опушени юрти, провлачен глас на тюрски жрец и т.н. Любопитен съм обаче да разбера – на колко човека е направило впечатление, че така наречения шаман има женски гърди, т.е. касае се за жена.

Да, фигурата представя жреца, или дори богиня почитана от старите българи, но не става дума за божество от Алтай. Високата шапка и птицата са атрибут на тракийската богиня Кибела. Макар рисунката от Мадара да е твърде грубо направена и да липсва изящност на изображението, ясно е, че става дума за жена, която държи птица в ръката си. Такава е и иконографията на редица изображения на тракийската богиня-майка.







Повече от ясно е, че шамана от Мадара е всъщност изображение на тракийско божество и това не бива да ни учудва понеже Мадара е била свещено място за народа на Орфей. Там са намерени както храмове на различни богове, така също и оброчни плочки. Едва ли учен от калибъра на Ваклинов не е осъзнавал истината, с какви ли терзания е приел натиска на хората от тоталитарната цензура, които са го принудили да направи от тракийската богиня-майка сибирски шаман...

Явно тракийската богиня е починана и в Черноморските степи – земите на Стара Велика България, защото там са намерени същите ритуални одежди като тези на фригийските жреци. В същия регион орелът е почитан като свещено животно още по времето когато Рим е бил село със сламени колиби.



Орелът заема важно място в религията и културата на дедите ни. Това проличава от сребърния орел на княз Аспарух. Този забележителен артефакт е намерен в погребението от Вознесенска.




От доста по-ранна епоха е мраморния орел от Керч, около 600 години преди времето на княз Аспарух. Това показва, че не може да се говори за донасяне на символа от Сибир, или Памир при идването на старите българи. 


Тук е мястото да се поясни, че орелът е свещен символ и в земите на юг от Дунава, статуите от Свещарската гробница са достатъчно красноречиви, друго свидетелство са монетите на тракийските царе Косон и Сараток.





монета на тракийския цар Косон


http://www.wildwinds.com/coins/greece/thrace/kings/sparadokos/Moushmov_5687.jpg

http://mashopsimg.com/bwbank/pic/2271230370-19-r.jpg

монети на тракийския цар Спарадок -V век преди Христа

При наличието на толкова много информация е странно, че орелът на княз Аспарух не е свързан с орлите от тракийските паметници и монети. Сякаш някой непременно е държал дедите ни на всяка цена да бъдат изкарани нашественици на Балканите. Може би за това не е споменато и, че в Добруджа са царствали хора с имена подобни на Аспарух около 900 години преди времето на този наш княз. Става дума за царете Адр-аспос и Хар-аспос, техните монети са с високо качество, а това свидетелства за богатство и престиж.



https://balkancelts.files.wordpress.com/2012/11/char.jpg?w=640&h=164




Имената на Адр-аспос и Хар-аспос са сродни не само на Аспарух, но и на Ут-аспис– епитет на върховното божество на траките – Хероса. За тази връзка обаче сякаш има строга забрана да се споменава. Как иначе да се обясни, че азиатеца Аспарух има предшественици със сходни имена, почти хилядолетие преди прословутата 681 година? Как иначе да се обясни, че азиатеца Аспарух носи име, което е сродно на върховното божество на траките – Хероса? Как иначе да се обясни, че орелът на азиатеца Аспарух е символ на царска власт в Тракия още преди Рим да създаде своите сребърни орли? Какво да кажем за богинята Кибела, която бе представена като сибирски шаман?

Ако подобни действия не се наречат гьонсуратлък, не зная какво друго би заслужило подобно определение.

Всеки прави грешки, но от грешка до грешка има огромна разлика. Неволно някой може да стане проводник на заблуди, но няма оправдание за тези, които упорито поддържат заблудите. Точно днес, когато чужденци са се заели да промият съзнанието на българските деца с измислици, учените са длъжни да поставят кариерата на заден план и да работят единствено и само в интерес на българския народ. Загубили сме богатства и територии, загубим ли родовата си памет, загубили сме всичко. Това не трябва да го позволяваме.



Изпозвана литература:

Ст. Ваклинов, Формиране на старобългарската култура VI-XI век, (Българско   Историческо Дружество, Издателство Наука и изкуство, София 1977;

Machteld J. Mellink, A Votive Bird from Anatolia

Inge Claerhout, Kybele

На гроба на кан Аспарух



Тракийската гробница в Свещари


101 коментара:

  1. Освен политиците, няма никой друг който да вярва на тази теория, тя отдавна се оказа безсмислена. Сега има една много по опасна теория, която цели да сложи край на българската цивилизация, това е ираноманството. Тази добре намислена теория знае добре слабите места на българите, и цели точно там да удари със съкрушителен удар. Целия този шум с "иранския произход на българския език", има за цел ние да последваме съдбата на румънците (влахите), и да бъдем "иранизирани"... Нещата започват така, първо общи думички, след това целенасочено насаждване на ирански думи и махане на "славянски" (български), и накрая, да се получи ирански език... Това е много коварна теория за нашия произход!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Съгласен съм напълно, иранската теория е опасна, най-вече за времето, в което живеем. Гърци и турци ламтят за тракийското наследство, други пък се правят за по-ранни обитатели на земята ни от нас. Вместо безумните претенции на чужденците да се пресекат решително, определени индивиди скалъпват с бели конци теории, които повтарят с фанатизъм.

      Изтриване
  2. Чудесна статия, Павле! Жалко, че сега изгубихме още един сибирски шаман от 'ценната' ни древна история! Aми сега без шамани, юрти и Тангра, какво ще правим? Или както казваше Sir James Cochran Stevenson Runciman в неговата прочута 'The First Bulgarian Empire' (1930) Българите са живеели в юрти, но докато препускали към Балканите (мястото определено от някой шаман) пътем минали през Иран и (по сянката явно) взели мерките, и като пристигнали (потни) в България (веднага) спретнали набързо няколко каменни града (велики сме). Голямо заключение на мъдрия професор Sir Runciman от Истамбулския Университет!
    Да, същите смесени чувства ме връхлетяха, когато видях възстановката на Ичургу Боила Осхун! Гледам китаеца (извинявам се, боила) и се гледам в огледалото, и търся нещо, за което да се хвана, ама нищо... Щом го казват професорите значи трябва да е вярно, нали...?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ако вярваме сляпо на учени, които следват сляпо предубедени чужденци, със сигурност ще се стигнем до ямата. Чудя се как някои хора приспиват съвестта си, не ми се вярва всичките ни учени да са заблудени. Всъщност това макар да е позорно, донякъде ги оправдава.

      Изтриване
  3. Вознесенка-гроб-погребение-съкровище-Аспарух-Петрон:
    Кои от горните думички представляват гьонсуратлък в контекста на цялото? ;-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Трудно ми е да разбера какво точно желаеш да кажеш, би ли уточнила?

      Изтриване
    2. http://www.bulgari-istoria-2010.com/booksBG/Mit_za_voznesenska.pdf

      Изтриване
    3. Защо Аспарух да е погребан извън границата на държавата си? По негово време дедите ни са владели този регион, а дори и територии по на изток. Анонимния български апокриф е само индикация, не доказателство.

      Не е нужно в Дунавска България да има абсолютно същите поминателни комплекси, военновременните погребения винаги се отличават.

      Що се касае до надписа – той е с блоков шрифт, а това означава, че буквата, която се намира най-горе на монограма няма как да е НИ, а е по-скоро СИГМА. Сред примерите от приложението можеш да видиш как се изписва НИ в блоков шрифт.

      Орел държащ змия в клюна си има по монетите на тракийските царе – V век преди Христа, римските орли са от доста по-късен период.


      http://mashopsimg.com/bwbank/pic/2271230370-19-r.jpg

      Изтриване
  4. Поклон пред делото ти Павле.Великолепна написана статия

    ОтговорИзтриване
  5. Прекланям се пред делото ти Павле.Великолепна статия и продължавай смело напред.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нека се преклоним пред делото на тези заради които ни има днес, моят принос е твърде скромен.

      Поздрави!

      Изтриване
  6. Здравей Павле и благодарности за чудесната статия ! Възприемам употребената от теб звучна турска дума за дебелоочие като синоним на синдрома Бай Ганъо и ориенталския манталитет, които са широко разпространени в нашето общество; или фактът, че всеки плаща определена цена за поста, на който е поставен от някого - въпрос на личен житейски избор.По този избор,по начина, по който отстоява своите позиции, могат да се разпознаят истинските качества на човешката личност. Ти попита: " Любопитен съм да разбера ... " - и аз отговарям веднага: В изображението на " шаман от Мадара " още от пръв поглед ми направи впечатление, че тялото определено е на жена - горната част / торсът има бюст, после ханшът е леко заоблен, като цяло фигурата е нежна, скелетът е леко дребноват ( работила съм изображения повече от десет години и съм привикнала да се вглеждам във всички възможни детайли; както се казва малко на жаргон - да се оглозга терена с бързина ). Сопоменаваш, че е направено твърде грубо - мисля, че е такова, защото е схематизирано, имаме налице стилизация. Сравненята с тракийската богиня - майка - Кибела са безусловно верни. Но най - много ме вечатлиха аргументите за употреба на символа на орела на юг от Дунав и данните за сродни имена на Аспарух, носени от тракийски царе в Добруджа, които съвпадат и с името на върховното тракийско божество Хероса. Бих добавила, че триизмерния в дълбочина релеф от стените на тракийската гробница в Свещари са великолепно изработени и силно въздействащи. Поздравления още веднъж за написания текст - четенето беше удоволствие за мен. Най - сърдечни приятелски поздрави !!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирена, аз се удивявам, че нашите историци не са направили връзката между орела със змия от Аспаруховото погребение и орела държащ змия в клюна си, срещащ се по монетите на одриските царе.

      Защо Аспарух да е погребан извън границата на държавата си? По негово време дедите ни са владели този регион, а дори и територии по на изток. Анонимния български апокриф е само индикация, не доказателство.

      Не е нужно в Дунавска България да има абсолютно същите поминателни комплекси, военновременните погребения винаги се отличават.

      Що се касае до надписа – той е с блоков шрифт, а това означава, че буквата, която се намира най-горе на монограма няма как да е НИ, а е по-скоро СИГМА. Сред примерите от приложението можеш да видиш как се изписва НИ в блоков шрифт.

      Орел държащ змия в клюна си има по монетите на тракийските царе – V век преди Христа, римските орли са от доста по-късен период.


      http://mashopsimg.com/bwbank/pic/2271230370-19-r.jpg


      Поздрави!

      Изтриване
  7. Здарвей,

    Във връзка с Богинята-Майка би ми било интересно да напишеш нещо за Магурата, защото бая "жрици" има там :-); и тия хора с вдигнати ръце все на Y и Ж - форми... все на древнобългарско ми докарва цялата работа, ако си имал някакви размишления естествено.

    И нещо, което не е баш по темата, но ми се видя интересно за споделяне: "Каменно стадо" край Сливен:
    http://megavselena.bg/misterioznite-skalni-zhivotinski-glavi-v-sliven/

    ПОздрав!



    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. В момента пиша по този въпрос. Тази иконография на богинята-майка я има не само сред рисунките от Магурата, но и сред неолитните ни идоли, които по-късно се появават на о-в Крит, че и по на юг.

      Поздрави!

      Изтриване
  8. Благодаря за поредната прекрасна статия!
    Хрумнаха ми няколко въпросчета, макар че не са съвсем по темата. Предварително се извинявам, ако вече са били разисквани и съм ги пропуснал.
    Имайки предвид чер-ните (тирето е нарочно) одежди, характерни за православието, и може би черните, т.е. грешни души, които трябва да бъдат спасени, има ли връзка между думата за православен храм "чер-ква" и думата за цвят "чер"?
    Случайно ли е също така очевидното сходство между английската и българската думи - чер-ква и church?
    И последно, като знаем как гърците не могат да произнасят "ч", твърде често заменяйки го с "ц", дали "църква" е не просто синоним, а гърцизиран вариант на "черква"? Дано този последен въпрос не разкрива у мен сериозни пропуски още от долните про-гимназиални класове.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Църва, черква идва от гр. кириакон, кюриакон дома - Божи дом. Самата дума кириос, кюриос обаче няма ясна гръцка етимология, аз лично смятам, че тя е заета от траките съдейки по глосата агюрос, акюрос, кюрос-млад мъж. Първоначалното значение ще да е било силен, пълен с инергия, а в последствие се възприема като господар, повелител.

      Със същата семантика е фриг. бален-цар, господар, тя идва от балайос-голям, силен.

      Изтриване
    2. Кир, Киро, кюриос, кюрди... Да не би да е следствие?

      Изтриване
    3. ПАВЛОС ГЕОРГАДИС13 ноември 2015 г. в 14:32

      БЛАГОДАРЯ ТИ ПАВКА...ТОЧНО ЗА ДУМАТА ''ЦЪРКА'' СПОРЕХ С ТВОЯТ ГОЛЯМ ФЕН ЛЕОН ЛЕОНОВ ПОМОРИСКИЯ НЕВЕЖА,-- ХИМИК, А ПЪК ИМАЩ СЕ ЗА ДОКТОР.

      ТОЙ ТАКА ВИКА--ЦЪРКВА ИДВАЛО ОТ ЛАТИНСКАТА ДУМА ''CIRCLE=ЦИРКЛЕ..КРЪГ..
      ПЪРВО ТАЗИ ДУМА Е ГРЪЦКА...КРЪГ НА ЛАТИНСКИ Е РОНДО, ИЛИ РАУНД НА АНГЛИЙСКИ.

      ВТОРО, АЗ МУ НАПИСАХ ТОВА, КОЕТО ТИ ТУКА СИ НАПИСАЛ !!

      БРАВО, ХАРЕСВАШ МИ ...ИМАШ БЛАГОРОДНИ ЧЕРТИ..ОБЕКТИВЕН СИ.!!

      НЕ СИ ЗАМАГЛЕН ОТ ВУЛГАРСКИ НАЦИЗАМ И ШОВИНИЗАМ.


      А ДУМАТА ''КИРИКИОН / КИРИКИА !!!......СТИГА ПАВКА..НЕ БЪДИ ГЛУПАВ, НЕ СТАВАЙ ЗА СМЯХ...ЗА ДА ТИ СЕ СМЕЕМ....ТИ НЕ СИ ГЛУПАВ.

      НЕ СЕ ПРАВИ САМ НА ГЛУПАК !!!

      Изтриване
    4. Не е трудно да се коментира културно...

      Изтриване
    5. Кюриос-господар и кюрди май нямат връзка. Кюрдите са потомци на старите хурити - по-старото население обитавало земите на Средна и Източна Турция.

      Изтриване
    6. Church - chakra , krakra , char, chart charchar - черче, church, cyrk - cаr, kar, cara, каrа, hweol,-wheel -kwekwlos, chark, , ark, arkh, църква , - ведически sanskrit,познат и като индо арииски и дори тракийското квеквлос,- куекулос или там както се е четяло е по близо от никаквия гръцки (kuklos, което е дошло от тракийския). А квеквл-ос, си бие на черк-ва и дори чърч отвсякъде, показва се много ясно кве-квеЛ, за смяната в Ч ch- Ц - както и откъде идва КВ...

      Изтриване
    7. Павлос Георгадис, ти къде така добре си научил български??? Ти вече може да си с по високо самосъзнание от останалите гърци, ти знаеш родния си език, български!!! ;) Сега остава да си пишеш името на родния български, ;) По добре звучи Павел Георгиев... ;)

      Изтриване
    8. Охо.. излиза че първите църкви са били кръгли? ... Като тракийските храмове...? Тракийските храмове, наречени неправилно и считани в повечето случаи за гробници...

      Изтриване
    9. Андрей, аз не бих се учудил, ако най-ранните църковни помещения са били в действителност изоставени езически светилища. Мисля, че най-компетентния по този въпрос е проф. Асен Чилингиров, трябва да се обърнем към него, за да научим повече подробности.

      Изтриване
    10. Княз Войвода, човекът, който се подвизава под името Георгиадис си е чист българин. Той е от каракачаните, които се самонаричат власи, а власи е българска дума, идва от валух, волух - пастир. Точно това е поминъка на тези, които ние познаваме като каракачани.

      Каракачаните са гърцизирани доста късно, не по-рано от 17-18 век. Това е причината да говорят новогръцки. Ако бяха наседници на гръцко население обитавали земите ни през Античността, щяха да запазят по-старата форма на езика.

      Изтриване
    11. Андрей, хората са се събирали и около извори, чешми и тн. има доста такива свещени места в старо време , нормално е църквите да са свързани с тези неща, самите думи си го показват. За пример на великден християните се събират в кръг и обикалят църквата 3 пъти, без значение каква е формата на самата сграда. Това сещъ не означава, че траките не са познавали квадратите. Да вземе и българските "хора" те се свързват предимно в кръг, спирала , има и квадратен тип хора, когато хората един вид се атакуват :), но кръга е свещенната форма. Вземи ранната космология на Египет за пример, кръг с кръст или Х в него допълнително е другия кръг с точка в средата... Тета и Тау при гърците. Гърците отдавна се мъчат да диктуват балканите, не им се удава напълно. Е вижте го това прасе Вартоломей, иска да присъединява Българската църква и да и става шев, щото нямло такова нещо като България и български християни, всичко било гръцко, гръцка собсвтеност.

      Дори гръцките задници са българска собственост, за тковане когато си искаме.Време е да си върнем всички Български-Тракийски земи и всичко наше (половината СВЯТ) да видим как ще се чувстват пришълците.

      Изтриване
  9. Не зная дали „твоят принос е твърде скромен“, но добре че те има в морето от безчестие ! Засега можем да те подкрепим само с нашата признателност и благодарност за примера, който ни даваш !

    ОтговорИзтриване
  10. Има логика, при това може да се добавят спокойно и религията на Кубрат, Аспарух и Тервел, и как тя се връзва с шаманството и тангризма в странта. Орелът е много добро попадение. По същата логика може да се помисли и за символът ЛЪВ. Като тези, нападали камилите на Ксеркс но не и хората .... Християн Даскалов

    ОтговорИзтриване
  11. Има логика, при това може да се добавят спокойно и религията на Кубрат, Аспарух и Тервел, и как тя се връзва с шаманството и тангризма в странта. Орелът е много добро попадение. По същата логика може да се помисли и за символът ЛЪВ. Като тези, нападали камилите на Ксеркс но не и хората ....

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лъвът също е свещено животно за дедите ни, в това спор няма.

      Изтриване
    2. Имах предвид сведенията за присъствието на лъвове в Тракия, когато армията на Ксеркс минава от тук, и възприемането им за свещени животни и символ от българите (а може би преди това и от траките).

      Изтриване
    3. Българи и траки са названия на едни и същи хора, но от различни епохи. По същия начин данайци и гърци са названия на едни и същи хора.

      Изтриване
    4. ПАВЛОС ГЕОРГАДИС19 ноември 2015 г. в 2:37

      ПАВКА, НЕ МОГА ДА ПОВЯРВАМ..

      КАК ГЪРЦИ И ДАНАЙЦИ Е ЕДНО И СЪЩО ???

      ТУКА НЕ ПОЗНА, ПАВЕЛ !


      НАЛИ ВИЕ ВУЛГАРИТЕ..ВСЕ И ВИНАГИ, ...АБЕ ВИНАГИ ВИКАТЕ ''ДАНАИЦИ. ДАНАЙЦИ '' !
      АА И ЕТИОПЦИ СЪЩО,,ДА, ДА ..И ЕТИОПЦИ !


      А ТОЧНО ДАНАЙЦИТЕ НЕ СА ИСТИНСКИ ГЪРЦИ...ОТ 30 ВИДА ПЛЕМЕНА И ПОДГРУПИ---ТОЧНО ДАНАЙЦИТЕ СА НАЙ-МАЛКИЯ ВИД ИЛИ ЕДИНИЦА---...И ТЕ НЕ СА ИСТИНСКИ АВТЕНТИЦНИ ОРИГИНАЛНИ ГЪРЦИ !!

      ОТ НАД 30 ВАРИАНТА ВИДА И ПЛЕМЕНА !!

      Изтриване
  12. Гьонсуратлък ли е или гьотверенлък?
    Щото при едни го има едното, при други е второто, а при някои - и двете.
    Най-пресен случай е напъна на председателя на БАН да награди Вселенския патриарх, че и да му издейства орден "Стара планина" за особени заслуги към България.
    Е, какво да искаме от останалите родни учени, щом като им се дава подобен пример?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Г-н Дойчев, не зная как да коментирам това, трудно ми е да намеря думи. Колкото и описателна да е гьонсуратлък, тя е твърде мека за поведението на индивидите желаещи да наградят вселенския патриарх.

      Имаме и свестни учени, талантиви и будни хора, но те са притиснати до стената от старите храненици на ДС и тоталитарната цензура.

      Изтриване
  13. Не знам дали тук е уместно, но искам да привлека вниманието на Г-н Серафимов!
    Попадали ли сте на тази страница :

    http://www.slavorum.org/20-facts-about-bulgaria-that-you-didnt-know/
    Аз, като я поразгледах просто останах безмълвен от простотията и профанизма в нея !!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Страницата не ми е позната. Всеки се опитва да представи истината по свой начин, на някои се отдава, на други не.

      Изтриване
    2. Ужасно! The Cyrillic script was developed in the First Bulgarian Empire during the 9th century AD at the Preslav Literary School by disciples of the Greek brothers Cyril and Methodius. The Bulgarian Saint Clement of Ohrid is often associated with the creation of the the Cyrillic.

      Изтриване
    3. Списъкът с абсурдни неща е дълъг. Няма сведения Кирил и Методий да са гърци, за сметка на това българския им произход е ясно упоменат в Житието на Кирил.

      Изтриване
  14. АТАНАС ЛАЗАРОВ12 ноември 2015 г. в 22:24

    ТЪПИГЬОЗЛУК се нарича гьонсуратлъкът,г-н Дойчев,още една "цветиста"чуждица "тъпигьоз,тепегьоз": прост, глупав, нагъл, неразбиращ от дума човек. В превод от турски означава "човек с очи на темето", човек с ниско чело. В Средна Азия тепегьозите са митични същества които правят злини на хората." И понеже Павката правилно ни препраща към хранениците на ДС,тоталитарната Цензура и нейните жертви-младите учени и студентите,ще дам "пример"с директора на НИМ и други "личности",как първо се докарват на Вселенският папардак,а после пишат уж родолюбиви обръщения,"защитаващи"българщината!!!

    https://www.sedmitza.ru/text/5902627.html


    http://www.novini.bg/news/316211-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%84-%D0%B4%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%B2-%D1%89%D0%B5-%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%BD%D0%B5%D0%BC-%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%B3%D1%8A%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%8F-%D0%BA%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D1%82%D0%BE-%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%B8-%D0%B2%D1%8A%D1%80%D0%BD%D0%B0%D1%82-%D1%81%D0%BE%D0%BB%D1%83%D0%BD-%D1%81%D0%B5%D1%80%D0%B5%D1%81-%D0%B8-%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%B0.html

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лудост, друго какво може да е това...

      Изтриване
    2. Асен Чилингиров - "Българската църква":
      http://www.otizvora.com/files2015/tschilingirov//atch-bg_carkva.pdf

      Според мен, Българската православна църква може да изживее своето ново Възраждане, ако се върне към истинското Христово учение, проповядвано на българите лично от апостол Павел, преди то да бъде изопачено на Никейския събор от 325г.
      Тоест, да поеме по своя път, като се отдели от "Вселенската" патриаршия!

      Изтриване
    3. Всичко е възможно, стига да има воля за това.

      Изтриване
  15. Павле, здравей; блгодаря за отговора ! Вярно е, че орелът е наш древен български символ, съхранен дълги векове. Наблюдювайки отново артефатите аз се замислих отново, че има пряка семантична връзка между изображенията Орел в борба със змия ( Аспарухово погребение ), Орел държащ змия в клюна си ( монети на Одриските царе от 5 век пр. Хр.), мраморният Орел от Керч от една страна и от друга - Орел, който държи лавров венец ( монета на тракийския цар Косон, 5 век пр. Хр. ). Общото между тях е, че те символизират победа - воинска победа, победа на живота над смъртта, вечен живот, може да се каже и закрила, позитивно послание и връзка / медиатор с върховното божество. Приятелски поздрави !!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, на орелът може да се гледа като посредник между хората и бога.

      Изтриване
  16. Г-н Серафимов благодарен съм Ви за тези статии. Искам само да обърна внимание за чуждиците. Те наистина обогатяват езика ни, но трябва да се мисли кога и как трябва да се използват. Искам с ваше позволение да дам два примера, за сполучлива и НЕсполучлива чуждица. АКЪЛ е турска дума, но нийа е използваме в друг смисъл и го разбират всички.В последно време, не мога да избера подходяща дума за хората които я използват, рехабилитация, на пътя, на улицата, на сградата и т. н. Това е абсолютна глупост, от която аз лично получавам морска болест. Защо тогава да не казваме, че лекарите правят ремонт, биологичен, на пациентите. Тадей

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. От чуждиците човек не може да избяга, но наистина трябва да се използват с мярка.

      Изтриване
  17. Българите идвали от АСГАРД - Партия(парфия) от това видео :) Аз от кога говоря, че Валхала(балкхара) , Один и Тор и тн са си българи :)

    https://www.youtube.com/watch?v=iZBzz8ENyFU

    6-7век Арийско Славянско племе завладява половината Балкани, и в частност Македония и Тесалия, които вече са познати под името СКЛАВОНИЯ те са първите най големите славяни, така траки и славяни се смесват в един народ, този народ е наречен и Южните ВЕДически Славяни. Били завзели Епир, Крит, Южна Италия и Испания и тн, други славяни отделили се от Склавоните се смесили с келти и германци и станали ВЕНЕДИ, а трета група се смесила с Илирците и станали БАЛТИ :). На една от Картите е дадена България, като териториите и са от черно море до Австрия с Македония и Тесалия,Босна и Херцеговина, Сърбия, Унгария, , Албания , Австрия, Панония и тн... Направо си казват всички славяни били Българи :)

    Ако се вярва на това видео, родината на дншените руснаци Русь Руси е Панония(Автро-Унгария).

    У славяните все още се помни, че всички славяни са дошли от Дунавския край т.е МИЗИЯ, долна Скития , Черно море, само на няколко км от Варна, както показват на картите във видеото, ех тези славяни . :) МИЗИЙЦИ, СКИТСКИ АРИЙЦИ били :) с Прародина Партия, Мидия, Балхара :)

    Поздрави.

    ОтговорИзтриване
  18. Може ли някой да ми каже кои са били седемте племена, които са образували българската държава и кога се счита че е станало това?
    Не намирам подходящата информация в нета, а знам че тук има много осведомени хора!
    Ще съм благодарен на линк или по-обширно обяснение по темата.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ето обяснението на проф. Ганчо Ценов - "Теофилакт Симоката наричаше тези славяни гети, т.е. ги считаше за старо дакийско население. Според живеещия през IV в. Йероним (Part. 1–23, 951) гетите се състояли от седем племена, а Симоката (VII, 7, 8) пише, че абарският предводител, който бе покорил тук славяните, писал до император Маврикий, че е покорил седем племена. Дакийските гети са наречени впрочем славяни."

      https://chitanka.info/text/27037/2

      Изтриване
  19. Интересно е, че освен гръдни жлези на "шамана от мадара" се виждат и клиновидна браичка и мустаци. Изображението може да съдържа информация която още не е разкрита от науката, - каква роля са играли в обществото "кърмещите мъже" в древността и кои са техните деца?

    ИМПЕРИАЛИСТ
    .

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз лично не мога да видя нито брадичка, нито мустаци, а само грубо, стилизирано изобразяване на устата. Грубо, стилизирано са представени също ръцете и краката на така наречения шаман.

      Изтриване
    2. Благодаря за отговора, развесели ме, свързвайки си го със заглавието на статията.

      ИМПЕРИАЛИСТ

      Изтриване
  20. Най-добрият начин да се бориш със зомбирани глупаци като тебе е смехът!!!

    ОтговорИзтриване
  21. До Анонимен15 ноември 2015 г., 19:32
    Когато нямате аргументи, започвате с лични нападки, но изглежда въобще не Ви е до смях :).

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Никъде на изображението няма мустаци. Доста е грубо и направено все едно от дете, но едно си личи ясно - авторът се е опитал да изобрази човека с талия и по-широк таз - т.е. женска фигура...не вярвам шаманите да са си слагали подплънки на задниците....така за респект и да са ходели с мустаци като някой участник на Евровизия. Единственото, което прави фигурата да изглежда мъжка е това, че няма изобразена спусната коса.

      Изтриване
    2. Примитивният стил на изобразяване на фигури е типичен за Ранното Средновековие, учените ни би трябвало да знаят това. Би трябвало да знаят и, че няма свидетелства на стари автори, които да са писали за шамани при българите, или за това, че жреците на дедите ни са като тези на народите на Азия.

      Изтриване
    3. Жужана,
      1. Когато видите керемидата с оригиналното изображение, намираща се в музея на НИАР "Мадара", ще си промените мнениетоза мустаците...
      2. Никаде не твърдя, че това е ШАМАН, но е неразумно да се свързва това изображение с богиня Кибела, КАКВАТО Е ТЕЗАТА НА УВАЖАЕМИЯ СПАРОТОК.

      ИМПЕРИАЛИСТ

      Изтриване
    4. Аз съм посочил аргументите си. Птицата е атрибут на Кибела, а дедите ни са отъждествявани с траките в продължение на повече от 1000 години.

      Рисунката е груба, това затруднява идентификацията, но да се надяваме, че с течение на времето ще се появат както повече данни за историята на дедите ни, така и повече информация относно материалната им култура.

      Изтриване
    5. Уважаеми Спароток, ГРЕШИШ! Третата снимка е праисторически барелеф на царицата-богиня Кубаба, не е богинята Кибела. На стотици изображения Кибела е без "атрибут" птица.

      ИМПЕРИАЛИСТ

      Изтриване
    6. Не е задължително определено божество да се изобразява с един единствен атрибут. Митра понякога държи меч, понякога лабрис, Аполон понякога е с лира, а понякога с лък.

      Изтриване
    7. Уважаеми Спароток, разбира се, че "Не е задължително определено божество да се изобразява с един единствен атрибут", но Вие идентифицирате очертаната фигура от керемидата с богиня Кибела, защото държи птица. Цитирам: "Високата шапка и птицата са атрибут на тракийската богиня Кибела. Макар рисунката от Мадара да е твърде грубо направена и да липсва изящност на изображението, ясно е, че става дума за жена, която държи птица в ръката си. Такава е и иконографията на редица изображения на тракийската богиня-майка..................Едва ли учен от калибъра на Ваклинов не е осъзнавал истината, с какви ли терзания е приел натиска на хората от тоталитарната цензура, които са го принудили да направи от тракийската богиня-майка сибирски шаман..."
      Безспорно, проф. Станчо Ваклинов изкривява нещата от конюктурни съображения, но Вашата теза за Кибела е меко казано пресилена.

      ИМПЕРИАЛИСТ

      Изтриване
    8. Добре, но кого символизира изображението от Мадара? Нека приемем, че не става дума за Кибела, ясно е, че не е мъж, но коя богиня, или жреца е това ?

      Изтриване
    9. Уважаеми Спароток, моето становище, по повод фигурата върху керемидата, съм го дал тук; Анонимен14 ноември 2015 г., 16:04

      ИМПЕРИАЛИСТ

      Изтриване
  22. Евгений Теодоров - "Древнотракийско наследство в българския фолклор":
    http://zelka.org/details.php?id=455278

    Поздрави от България.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Книгата я имам, тя е истински шедьовър! Евгений Теодоров е човек, който напълно заслужава името български учен!!!

      Изтриване
    2. Според мен изразът тази книга " тюрко говорещите прабългари" омаскарява шедьовъра както и при Кирил Рилски с често срещаното " ославянените българи".

      Изтриване
    3. Неправилно е да се използва израза ославянени по простата причина, че старите славяни са гетите, а българите са мизи - сроден на гетите народ.

      По времето когато Прокопий и Псевдоцезарей пишат за старите славяни, предците на поляци, чехи, словени, руснаци и т.н. носят името венети, венди, виниди. Чак в по-късни времена, по времето на Св. Колумба венетите са наречени славяни, ще минат още няколко века докато и поляците бъдат наречени така, а руснаците получават названието славяни около 1000 години след споменаването на Славетис в надпис от Дакия.

      Лошото е, че повечето хора дори не са чували за тези подробности.

      Изтриване
  23. Трябва непременно да направите статия, на основа на труда на Дориян Александров, (Бойни изкуства и военно дело на древните българи: Културни връзки и влияние на древните българи в Азия и по Пътя на коприната). Там е дадена информация за бойните изкуства на нашите предци в Азия, тези на траките и техните почти идентични прилики помежду си. Също така какви оръжия са използвали и как ги предават на другите народи около тях.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Д-р Дориан Александров е дал предостатъчно информация в работите си. Не виждам аз с какво бих могъл да допълня.

      Изтриване
  24. СПАРОТОК РАБОТИ ЗА НЕООСМАНИЗМА. ...

    18.11 11:35

    СПАРОТОК РАБОТИ ЗА НЕООСМАНИЗМА.

    автор: letopisec категория: История

    прочетен: 2779 коментари: 31 гласове: 4

    последна промяна: 16.09 14:47

    Постингът е бил сред най-популярни в категория в BlogПостингът е бил сред най-популярни в Blog
    След обстойни анализи и проучвания, твърдя най-отговорно, че нео-османската теория на Стоян Динков и тракедонизма на Павел Серафимов-Спароток, са две половини от една обща теория. И мога да го докажа...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Докажи го, какво чакаш :)

      Милиционерът Кирил Милчев може да баламоса само шепа наивници, но не и мислещи хора.

      Изтриване
    2. С нетърпение очквам доказателството ти, но преди това обезателно се прегледай при психиатър и представи медицинско от него !

      Изтриване
    3. Шизофреник много лесно може да си изкара медицинско, че е здрав, тъй като няма единен регистър за тях. По-трудно е обратното, защото тогава могат да получат ПЕНСИЯ ПО БОЛЕСТ. Това е от лични наблюдения.

      ИМПЕРИАЛИСТ

      Изтриване
    4. Благодаря Ви г-н ПАВЕЛ СЕРАФИМОВ - SPAROTOK! Заслужавате адмирации за хубавия блог! Не знам как намирате време да пишете, защото поддържането на такъв активен блог не е лесно, а за да се пише без много фантазии, с точно и ясно посочване на източници и факти, трябва да се събере "купчина" информация, което иска страшно много време.
      А сега за тези, които пишат коментари тук. Този блог ми стана любим, защото ми хареса стила на автора на статиите - много качествена информация, подплатена с патриотизъм и оптимизъм, въпреки че за последния има много малко поводи днес. Освен това в "плявата" на коментарите, често намирам и добри "зрънца" на информация нова за мен. Умолявам пишещите коментари да намалят емоциите и да пишат по-грамотно на български (нали повечето се мислят за истински българи). Просташкото изразяване не е начин да се изявиш, а по-скоро да те прескочат и да не ти обърнат внимание. Тези, които отговарят на такива писания, също слизат на нивото на простаците, скрити зад анонимността в мрежата. В блога понятието "траки" се използва за означаване на народите, по-скоро - народа, разпръснат в отделни общности с свои князе (царе), тъй като за сега той е получил статут на научен термин. Така както името на континента "Западни Индии" или "Новите Индии" от определен момент нататък започва да се нарича "Америка". По тази причина този блог не може да се причисли към някакъв "тракедонизъм". Аз лично мисля, че тези "народи" са наследници на смесените остатъци на балканите след катаклизмите в края на V хилядолетие пр. Хр. и завръщащите се в началото на II хилядолетие пр. Хр. части от новообособили се народи далече от родните си места (дори в Средна Азия и Северна и Западна Европа). Името "траки", няма значение дали обидно или по името на определена общност (племе, в смисъл на държава), е дадено от сформиращата се елинска държавност от полисите от средата на VIII и началото на VII век пр. Хр. Тогава Омир и др. автори са пренаписани по подходящ начин, доколкото е било по силите им, като Омир е обявен за елин. Тогава започва и краденето на митология и история, изграждане на нова религиозна система и нова народност на основата на данайците и поробените местни племена (общности). Така наречените "траки" са били с много демократични разбирания без робство, търпими към чужденците и това довежда до по-лесното им поглъщане от хитрите елини и налагане на своето влияние.
      Мисля, че името "българи", "българ" е сакрално за народа, живял в древността и запомнен в народната памет, се появява от време-навреме в името на отделни племена и след II хилядолетие пр. Хр. Затова през III-V век сл. Хр. е имало няколко държави "България" (около Солун и сред скитите - Великата). Това е и причината оформящата се в противовес на ИРИ държава да се нарече България. Това е след като от края на IV - началото на V век започва да се засилва влиянието на елините чрез църквата в ИРИ, дотогава империята доминирана от траки поради мнозинството си, и влошаване на положението на тракийските автономни княжества и тракийското население с различно от елинското самосъзнание.

      Поздрави,
      АКК

      Изтриване
    5. Благодаря Ви за хубавия коментар!!!

      Изтриване
  25. Г-н Серафимов, притеснява Ви Тадей. Вчера гледах Божидар Димитров. Той казва, че в българският език има стотици дори хиляди ирански думи, не даде пример. В неговите изказвания намирам много неточности и противоречия, но това много ме озадачи.Бех един месец в Лахор Пакистан, и те ушким са "наши хора", а една дума не им разбирам. Моля, ако може, да разпръсните с няколко думи тази мъгла. Благодаря Ви.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. В езика ни има ирански думи, но те не са много на брой. Като пример могат да бъдат посочени - хич, аджер, душманин, сербез. Те отсъстват в старобългарския език защото са навлезли в речта ни с турско посредничество, чак след 14 век.

      Да се твърди, че в езика ни има хиляди ирански думи е доста несериозно. По-скоро в иранския има думи, които са сродни както с български, така също и със словенски, хърватски.

      За да не бъда голословен ще дам няколко примера с авестийски - най-стария ирански език.

      авест. бага-бог е най-близка до словенската диал. бага-бог
      авест. када- кога е най-близка до хърватската када-кога
      авест. aeтат-този, тази е най-близка до руската этот-този
      авест. ава-това е най-близка до сръбската ова-това
      авест. жво е близка както до българската жив, така също до сръбската, хърватскака, словенската жив-жив
      авест. кая-коя е близка както то българската дума коя, така също до срб.хърв. коя-коя

      Иранските езици показват прилика и с английския, но англичаните са достатъчно умни, за да разберат, че от тези прилики човек не може да си прави извода, че англичаните са иранци по произход

      Ето и пример:

      PERS. ANGL.

      madar - mother -майка
      baradar - brother - брат
      bad-bad-лош
      lab - lip - устна
      bazar- bazaar -пазар
      kot-coat -палто
      abru-eyebrow -вежда

      Изтриване
    2. Божо май-май във всяко предаване започна да декларира, че сме от Иран – дори и когато никой не го пита за това. Имам чувството, че нещо го мъчи ...

      Изтриване
    3. Ирански са обявени и думите "огън", "бог", "хвала", "храня", "хубав", и други думи... В последно време много хора се опитват да търсят такива ирански думи. Само да намерят българска дума, отсъстваща в останалите славянски езици, веднага я обявяват за иранска. Даже и "татковина" я направиха иранска. Глупаво е да се твърди че в езика ни има много ирански думи, единствените които имаме, са заети от османците.

      Изтриване
    4. Да, така е, иранизми липсват в старобългарския, а точно там те би трябвало да изобилстват. Хубав наистина прилича на иран. hub, но и на немската hubsch- хубав. Авестийската дума бага-бог е регистрирана през 5 век преди Христа, а тракийската Багайос-бог е регистринана 9-8 век преди Христа. Освен това Ст. Младенов отдавна призна, че Бог си е българска дума, а не иранска заемка.

      Хората напъващи се да ни изкарат азиатци нямат аргументи, единственото, с което разполагат са спекулациите, които обаче се повтарят с фанатизъм.

      Поздрави!

      Изтриване
    5. Бих искал да попитам за "огън". Мислиш ли че буквата "о", отговаря на българската представка "о"? А корена "гън", да е сходен с "ЗНой" (горещина)?

      Изтриване
    6. Все още няма съгласие по отношение на най-ранното значение и форма на думата огън. Аз лично смятам, че огън е сродна с око, като и двете идват от древен корен аг, ак - светло, блясък.

      Изтриване
  26. Ами да аз го чух да казва, че тази теория за произхода на българите е започнала да се налага от 30-40 години. Той няма време да се аргументира подробно и подмята несеризно с насмешка различни коментари и въпроси. И генетичното изследване от последните години го отхвърля с гръмкото: Това не е вярно! И посочва на картата БЪЛХАра, Кавказ и всичките основани Българии по пътя им до тук.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Преди време траките са считани за иранци, Вилхелм Томашек прави неистови усилия да изкара всяка тракийска дума близка на друга от санскрит и авестийски. Прилики наистина има, но явно Томашек не се е замислял, че може да се касае за тракийско влияние върху народите на Средна Азия. Все пак над 10 стари автора са писали за тракийския поход в Индия и за създаването на индийската цивилизация от Дионис. Лошото е, че въпреки многобройни, тези свидетелства са неудобни за определена група хора и поради това биват премълчани.

      Изтриване
    2. Павка, вече сме говорили с тебе за произхода на хърватите. Но не зная дали ти е известно, че твоето мнение по този въпрос като че ли съвсем не е разпространено сред тях. Един познат хърватин ми писа, че много искали и тях да ги изкарат „иранци“, т. е. пришълци на Балканите.

      Изтриване
    3. Да, на мен също ми е известно, че се правят опити и хърватите да бъдат изкарат ирански пришълци, а това разбира се е гнусна манипулация. От гледна точка на антропология и генетика, хърватите са местно население, за езика да не говорим, но както и у нас, там също галениците на старата власт се опитват да мътят водата.

      Изтриване
    4. Павка, благодаря ти, че си жертвал от времето си, за да отговориш на моите съмнения. Както се изразява и моят познат:„На Балкану нища нова!“ И те също са жерви на собствени и чужди мафии !

      Изтриване
  27. Интересно изследване:
    Genome-wide patterns of selection in 230 ancient Eurasians
    http://www.nature.com/nature/journal/vaop/ncurrent/full/nature16152.html#figures

    ОтговорИзтриване
  28. Поредната полезна статия,която ни помага безкрайно да разберем кои сме.. Благодаря Ви,Вие наистина сте съкровище за българите. Благодаря Ви ,още веднъж от сърце и душа..

    ОтговорИзтриване
  29. "появили опушени юрти, провлачен глас на тюрски жрец и т.н."
    "Рим е бил село със сламени колиби"
    С съжаление мога да окачествя тези писания като бисери на тракедонистката комплексарщина. Да ви попитам нещо. Стара Велика България бидейки предимно степ, как е следвало да се живее в нея? В юрта или в масивна каменно-дървена къща, за построяването на която няма материали? А и много е любопитно защо именно тази обширна степ е наречена СТАРА ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ. Това е ключът към обезсмислянето на всичките глупости и натрапчивото изрязване на огромна част от българската история само защото е свързана със степта. Тези комплекси спрямо степните хора трябва да бъдат преодолени, но виждам че стават все по-пропагандирани в името на фалшива гордост от незаслужено наследство. Уверено вървим към селския национализъм на нашите братя от юго-запада.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Като комплексарщина може да се дефинира по-скоро коментирането като анонимен. Комплексарщина е и това някой да коментира по теми, които изобщо не познава.

      Северното Черноморие, а и Приазовието са богати на дървесина, има и планини. Само на територията на Крим има 6 върха с височина над 1400 м.

      Много ми е интересно -откъде почерпихте информацията, че в земите на Стара Велика България няма нужните материали за построяване на каменно-дървена къща? Представянето на собствени желания и фантазии като нещо реално е също компексарщина.

      Изтриване
    2. Аз лично нямам нужда да си разкривам самоличността засега. Името ми няма значение, не работя за слава, стремя се да не оскърбявам (поне не и безпричинно). Ако вие имате проблем, спокойно може да ме баннете по IP и няма да се натрапвам повече. Недобросъвестно е да бъдат изолирани и изрязвани от Историята всички български степни племена само защото на някой не му се нравили юртите и кумиса. Всеки е бил принуден да се съобразява с даденостите на съответната география. Юртата е естествено походно жилище, което е напълно в хармония с природата. Разбира се, има много гори и планини в Стара Велика България, но по стратегически причини армията е чергарувала из степта и заради това е била свръх-ефективна. Успели са да властват над империя разпростираща се на много хиляди километри. И говоря за българи в цялата пълнотата на смисъла на думата, не за някакви непознаващи къпането монголи. Голяма част от населението е живеела полу-уседнало, но това да се определя кой е по-по-най-българин по това в какво живее е леко...
      И все пак мога да те поздравя по въпроса за гетите, мизите, пеоните. Дълбай в тази посока, на прав път си. Те са сред големите "ядра" на българския супер-етнос, но има още много. Специално за гетите имам информация, че в дълбока древност са имали държавност много по-могъща, отколкото изобщо се предполага. И тяхната държава е властвала в българската империя.

      Изтриване
  30. Г-н Спароток, Кибела не е тракийска, а анатолийска богиня. Това едно на ръка. Второто е, че птицата и върху трите изображения е много малка за орел. Отделно, че орелът не е дресиран сокол, че да стои кротко на човешка ръка. Птицата и на трите изображения почти сигурно е петел. Инак интересни находки от Анатолия.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анатолия е област, която е обитавана от много народи, а за Кибела е известно, че е фригийска богиня - KYBELE (Cybele) was the great Phrygian mother of the gods, and goddess of motherhood, fertility and the mountain wilds.

      http://www.theoi.com/Cult/KybeleCult.html

      Изтриване