12.10.2016 г.

ТРАКИЙСКИТЕ КОРЕНИ НА ЦАР КАЛОЯН


Дедите ни са били  хора  с желязна воля и непоколебим дух. Това им е помогнало да извършат неща, на които други народи не са били способни. Рим успява да покори сравнително бързо древните обитатели на Иберийския полуостров. Гай Юлий Цезар завладява Галия за около седем години, Елада (Гърция) и Египет са направо прегазени и на римляните се струва, че са господари на света.

Нашите предци се оказват костелив орех за потомците на Ромул. Първият военен сблъсък между римляни и траки е през 168 година преди Христа. Тогава за първи път дошлите от Апенините агресори разбират, че тракийската ромфея е по-опасна от техния меч- гладия. Чак през 44-45 година, т.е. след повече от два века, легионите на Вечния град могат да се назоват господари на Тракия. Голяма част от дедите ни обаче обитават територии на север от река Дунав, там където живеят гетите, а също така мизи, беси, тирагети, костобоки и други стари балканци.

http://www.romanianhistoryandculture.com/The%20battle%20in%20the%20storm.jpg

Осъзнавайки, че свободните траки ще се опитат да счупят веригите на своите братя под чужда власт, римляните започват кампании срещу предците ни живеещи на север от Дунава. След няколко войни, през 106 година, император Траян побеждава цар Декебал, заграбва тонове злато и сребро и се завръща триумфално в Рим.

Самоубийството на цар Декебал след победата на император Траян - Conrad Cichorius: "Die Reliefs der Traianssäule", Zweiter Tafelband, 
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/fd/106_Conrad_Cichorius%2C_Die_Reliefs_der_Traianss%C3%A4ule%2C_Tafel_CVI.jpg/1024px-106_Conrad_Cichorius%2C_Die_Reliefs_der_Traianss%C3%A4ule%2C_Tafel_CVI.jpg

Радостта на римляните не трае дълго, някъде към 168 година избухва въстание на северните траки. Това въстание съвпада с нулевата година в Именника на Българските Князе. Бунтовниците помитат не само граничната римска войска, но унищожават всички римски военни части, които срещат по пътя си, а той стига чак до Термопилите в Гърция. Спечелени са много битки, дедите ни показват, че народа ни носи не само благостта на Орфей, но и силата на бога на войната Арес. До освобождаване на Тракия не се стига, но на римляните е показано, че народът ни няма да търпи вериги.

През 270-271 година свободните траки успяват да прогонят всички легиони, а и чуждите колонисти от земите на север от Дунава. От уплаха римляните разрушават моста над река Дунав, опасявайки се, че дедите ни ще го изпозват и отново ще направят опит да освободят Тракия.

Всъщност опитите не престават и през 680 година, две основни тракийски групи – гетите познати като славени и мизите, наричани още българи се свързват за пореден път в съюз и нанасят съкрушително поражение на имперската войска. След шест века, дедите ни намиращи се под римска власт са свободни хора.

Именно поради това, че обединената държава на дедите ни се състои от хора от един  същ произход (гети, мизи и траки от земите на юг от Дунава) се стига до смайващо бърза консолидация и се оформя такава държава, която кара Римската Империя (Византия) да трепери.

Седящите на трона в Константинопол са бесни – изгубили са една от най-важните си провинции. Следват много войни срещу дедите ни, а периода 970-1018 година е белязан с непознат до този момент фанатизъм на римските (византийските) императори да покорят България. С интриги, заговори и наемане на чужди войски, най-сетне страната ни попада отново под римска (византийска) власт.

Разбира се дедите ни не прекланят покорно глава. Все пак те са потомци на хората, които Рим не успява нито до претопи, нито пък да успява да прекърши духа им. Следват бунтове, като новата свобода идва с въстанието на Асеневци. След няколко жестоки битки, България има отново свой цар- Петър IV.  Той е наследен от брат си Иван-Асен I, който се изявява като блестящ стратег и далновиден владетел. Ако от Рим (Визатия) не бе организиран заговор против Асен I, този забележителен българин би преместил границите на България до най-южния край на полуостров Пелопонес.

Със смърта на Асен I, страната ни губи един от най-способните си държавници, хора, за които трудно се намират заместници, но все пак чудото става. На престола сяда най-младия брат на освободителите на България. До 1189 година Калоян е заложник в Константинопол, след покушението над Асен I, през 1197 година Калоян става цар на България и кара не само криещите се зад стените на Константинопол да треперят, но името му бива запомнено от цяла Западна Европа.

Мъдър и енергичен, Калоян жъне победа след победа. Не се стряска от провала на съюзи, вместо това се амбицира още повече и търси нови коалиции, които да му помогнат да укрепи българската държава. Същевременно се появава нова заплаха – дошлите от земите на днешните Франция, Белгия, Италия, Германия и т.н. кръстоносци. Жадните за богатства и земи лъжехристияни не се свенят пред нищо. Пътят им към Йерусалим е белязан с безсрамни грабежи и жестоки убийства.

Калоян се опитва да постигне примирие с дошлите от запада завоеватели, но те надменно отказват. Подобно на своя далечен предшественик Крум, цар Калоян разбира, че за тези, които не желаят мира, трябва да се готви секира. В няколко големи битки, българският владетел успява да нанесе съкрушителни поражения на облечените в желязо рицари. Те губят огромна част от своя елит. Заловен, а по-късно и обезглавен е Балдуин -графът на Фландрия (Белгия). Западът разбира, че въпреки добродушието си, българите имат железни мишци и знаят как да пазят своето.


Цар Калоян и пленения Балдуин Фландърски - изображение от блога на Патриция Кирилова https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj9_u0MYq8ytpZdQP3EwcImK5BkgClwN3ozgnkTDtIt9maTkAtESyzpo46DHx_55fBBgR9hLnNAfB-1IhJBWrNhG-Sr7OzjN4sVFtaBrp8yKJ0U3odrZCVksoYUbBnG79JeRkBld85w5VgQ/s1600/KALOIAN1.jpg
http://patriciakirilova.blogspot.nl/2013/09/blog-post_25.html

Осъзнавайки силата на цар Калоян, папа Инокентий III води преговорите с голяма предпазливост и уважение. В едно от своите писма, духовният водач на католическата църква нарича Калоян - потомък на знатен римски род - LIBI III, c.311-312

http://www.promacedonia.org/libi/3/gal/3_311.html

Тази подробност е от изключителна важност, но за жалост е пренебрегната от изследователите на нашата история.

На пръв поглед е абсурдно българския цар Калоян да бъде представян като наследник на благородни римляни, но обърнем ли внимание на произхода на определени римски императори, то нещата ще си дойдат на мястото и ще стане ясно, че Инокентий III е знаел много добре какво говори.

Владетели на Рим са били не само хора от италийски произход. През 193 година на престола идва човек, който е роден в африканския град Лептис Магна. Става дума за произлизащия от народа на финикийците Септимий Север. Следват императорите Гета, Каракала, Макрин, Хелиогалбал и Александър Север. После на трона е възкачен от войската не кой да е, а тракиецът Максимин.

Той не успява да постави основите на династия, това не се отдава и на други траки на римски престол, но промяна идва с идването на власт на Констанций Хлор. Той е роден в Горна Мизия и се слави със скромния си характер, благост, но също така сила и храброст. Тези негови качества карат легионерите да го поставят на престола.

Наследник на Констанций Хлор е прочутия с делата си Константин Велики. За него се разказва, че е отпуснал средства за построяването на Плиска, Преслав и други градове в близост до тях. Наследници на Константин Велики са Константин II, Констанций II, Констанс I, а те са последвани от Юлиан – племенник на Константин Велики.

От 293 до 363 година, на римския престол седят хора от тракийски произход. В очите на римляните обаче Констанций Хлор и последвалите го негови потомци не са траки от средите на мизите, а представители на благороден римски род. Именно това е причината папа Инокентий III да твърди, че цар Калоян произлиза от благороден римски род. Главата на католическата църква е разполагал с най-добра информация кой какъв е.

Приемем ли, че цар Калоян е тракиец от средите на мизите, дали императори на Рим, то твърдението на папата е напълно смислено. Става ясно защо описващият битката между българи и рицари Никита Хониат, нарича Калоян - мизиецът Йоан (Констанций Хлор е роден в Мизия, това е родното място и на Константин Велики).

Става ясно защо монахът Фулко коментирайки събития от 1096 година, споменава следното за премеждията на кръстоносците: “...поели път през земите на българите, които назовават траки според предишните паметници” (Hinc iter aggressi per fines Vulgariorum, quos vocitant Thracas, ut habent monumenta priorum.“ – Д.Ангелов, Образуване на Българската Народност, с.374.

http://www.promacedonia.org/da/da_5_3.htm

Определени специалисти дефинират сведението на Фулко като архаизация, а и единствения път когато българите са наречени директно траки. Странно, как хора, които имат на разположение толкова много стара литература са пропуснали сведението на бретонецът Вилхелм, който разказва за гибелта на Балдуин Фландърски и споменава, че фламандския благородник е погубен от предводителят на траките - LIBI, IV, c.147. Това разбира се е цар Калоян.


От думите на Фулко става ясно, че преди неговото време е имало летописи, в които българите са известни под името траки. За живелия през XII-XIII век Вилхелм, цар Калоян е предводител на траките. По-прецизен е Никита Хониат, който нарича българския владетел мизиец.

Мизийци са Констанций  Хлор и останалите членове на неговата династия. А по-важното е това, че в периода IV-XIV век различни автори наричат българите мизи, а като алтернативно име на България се ползва Мизия.

Приемем ли, че българи и мизи са названия на едни и същи хора, то става ясно и нещо друго-защо Константин Велики отпуска 600 кентинария злато - 1 400 000 000 фолиса за построяването на Плиска, Преслав и др. наши стари градове. До съвсем скоро учените упорито отричаха, че на територията, на която е изградена Плиска има по-стари постройки от тези градени през VIII-IX век, но вече знаем, че това не е така.


Откритото древно жилище на територията на Плиска е само една от индикациите, че историята ни трябва да се преразгледа. От проучванията на генетиците е видно, че старите българи нямат нищо общо с тюрките, а са твърде различни и от населението на Индия. Тези сведения разбиват на пух и прах както тюркската теория за произхода на старите българи, така и нейния евтин заместител- иранската теория.

Време е дори и от “новите” учебници да бъдат изметени заблуди като тези за хановете, за старобългарския култ към бог с име Тангра и най-вече упорито натрапваната догма, че народът ни е мешавица от три различни народа, които по случайност се сливат през 680-681 година.

История се пише въз основа на факти, а не на лични мнения. Недопустимо е да се пренебрегват ценни сведения на стари автори, недопустимо е въпреки доказателствата на генетиката и археологически открития, на децата ни да се внушават заблуди, а да им се втълпява и това, че едва ли не трябва да се кланяме на други хора поради тяхната помощ и заслуги.

Ако някой е задължен на някого, то цяла Европа е задължена на България. Благодарение на мизиецът Константин Велики, християнството се наложи в Европа, а власта на търговците на роби бе ограничена. Под водачеството на княз Тервел дедите ни спряха страшното арабско нашествие в началото на VIII век.

Ако агресорите от Ориента бяха преминали през Балканите и бяха достигнали до Средна и Западна Европа, то днес континента ни щеше да изглежда съвсем различно. Нямаше да познаваме Леонардо да Вични, Рафаело, Микеланджело, Веласкес, Ел Греко. Шекспир, Моцарт, Шилер, Гьоте, Сервантес и много други никога нямаше изобщо да се появят. Съдбата на европейците щеше да е същата както на завладените от арабите копти, бербери, туареги – хора без собствена държава и без самоуправление.

Благодарен съм на обикновените бойци от средите на руснаци, украинци, белоруси, румънци и финландци, за това, че освободиха България, тази благодарност няма да угасне никога. Нека обаче да не забравяме, че доста по-рано дедите ни дариха писменост на дедите на руснаци, белоруси, украинци, сърби. Нашите предци бяха и тези, които въведоха християнството при тези народи и давайки им новата вяра, направиха възможно да се появат и укрепят нови държави.

Когато се пише за историята на дедите ни, винаги трябва да се търси баланс. Не бива да се потулват и отричат добрите деяния и помоща на други хора, но не бива да се пренебрегва и приноса на нашите предци в изграждането на езиците и културата на сродните ни народи.

Младите българи трябва да растат с мисълта, че са потомци на способни хора, които не са прекланяли глава пред никого и винаги са се стремили към свобода и независимост.  Трябва да се знае и това, че сме наследници на първия цивилизован народ на  Европа – траките. Те са хората, които изобретиха колелото, най-древната писменост, на тези, които издигнаха първите градове на континента ни и дариха знания на жители на други земи. 

Нужно е да се обяснява и това, че бивайки потомци на първите благородници, ние сме задължени на дедите си да се държим като благородни хора, като индивиди, чиито типични качества са добротата, честността, смелостта и стремежа към личностно осъвършенстване.



130 коментара:

  1. Умолявам тези, които желаят да изразят мнението си да го направят по културен начин и да не се отклоняват от темата. Критиката е добре дошла, но нека бъде градивна, т.е. да се посочат неспоменати факти, заглавия на научни работи, имената на авторите им.

    Предварително благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Този коментар бе премахнат от автора.

      Изтриване
    2. Ако Ви блазни,че една вменена ни религия била наречена от буисткия духовен глава ,че е голяма, то не е основание да изпускате факта,че тук просто няма и не е имало такава религия,няма нито останки от храмове,нито от идоли,нито от записи по артефакти!НИЩО!Единтсвеният менте да го пък определим надпис или менте е разчитането на живялия в контролиращия историята соц-Бешевлиев,го уж разчита на една счупена плоча,счупена и през самата дума,а тя на всичко отгоре е на два реда. Вие знаете ли друг народ в света,да си пренася името на главния бог на два реда?Вероятно този историк е поддал на иречековския и от комунстическата власт продължен лъжовен порив,да ни обявяват за тангристи,която е тюркси вид религия,но тя е и тЕнгризмъм,богът им е Тенгри.Това е лъжа,за да мине лъжата !Но и лъжата,всичките тези лъжи с историата ни служат на чуждите империи,знае се кои са.

      Изтриване
  2. Атанас Георгиев12 октомври 2016 г. в 18:44

    Както винаги прекрасна статия. Дошло е време истината, да си проправи път и никой и нищо не ще я спре. Благодаря, за неуморната ти работа по разкриването и!

    ОтговорИзтриване
  3. Павка, горе в началото е могло да добавиш, че радостта и еуфорията на Траян е толкова голяма от победата на непоколебимите тракийски племена, че построява цели нови градове в чест на победата, толкова значима е била! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, за Рим е било въпрос на живот и смърт да унищожи царството на северните траки. Самият Гай Юлий Цезар е осъзнавал, че Дакийското Царство е станало твърде могъщо и е сериозен съперник на Рим. Това, което не се отдава на Домициан, е извършено от Траян.

      Изтриване
    2. А защо толкова много места носят името на този поробител Траян (Траянови врата, Виа Траяна и др.)или са кръстени на негов съименик?

      Изтриване
    3. Преди да покорят силен народ, римляните са се стараели да внесат раздор между различните групи на народа, който целят да завладеят. Между северните и южните траки е имало периоди на съперничество, римляните са успели за засилят това съперничество и така да спечелят част от дедите ни на своя страна.

      Без помощта на определени групи траки, най-вече тези, които са били подвластни на Рим, император Траян не би успял да победи цар Декебал. От благодарност за оказаната помощ, Траян доукрепва и изгражда няколко града на наша територия: Augusta Traiana, Marcianopolis, Nicopolis ad Iatrum, Nicopolis ad Nestum.

      Изтриване
  4. Виж сега бе Серафимов, българите може да са наричани мизийци, ама се знаят и като хуногури, точно като хуногури са споменавани най-често, а не като мизийци. Разбираш ли колко важна е тази подробност?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, тази подробност е важна, няма спор по този въпрос. Нека видим обаче кои са хуногурите. Според Прокопий Цезарийски те са носили в древността името масагети. За масагетите Йордан твърди, че са клон на гетите, които след войната с персийския цар Кир са се завърнали в Европа и са се установили в Добруджа, там масагетската царица Томира основала град Томи.

      Масагетите от своя страна са познати и като меса-гети, а това означава, че те са смесица от две тракийски племена - мизи и гети. Такива смесвания са ставали при дедите ни нееднократни. Има достатъчно ясни сведения за медо-витините и дио-бесите. При медо-витините се касае за смесване на меди и витини, а при дио-бесите, за смесване на дии и беси.

      Прочее за смесване на гети и мизи и образуване на ново племенно име е писал Кирил Влахов.

      Изтриване
    2. А бе я не ми вдигай кръвното с пропагандата си, били хуните траки, егати простотията невиждана! Прочети как са описани хуните от Амиан Марцелин бе тарикат хитър!!!!!!!!!!

      Изтриване
    3. На едно място Амиан Марцелин описва хуните като зверове, но на друго място прави следното твърдение: "Moreover, almost all the Halani are tall and handsome, their hair inclines to blond, by the ferocity of their glance they inspire dread, subdued though it is. They are light and active in the use of arms. In all respects they are somewhat like the Huns " Am.XXXI.2.21

      http://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Roman/Texts/Ammian/31*.html

      Преводът гласи: Почти всички алани са високи и красиви, тяхната коса е русо-рижа, със суровия си поглед те всяват ужас,...те умеят бързо за изтеглят оръжието си и да го използват. Във всяко отношение те си приличат с хуните...

      Ако аланите са светлокоси и високи и по всяко отношение си приличат с хуните, то къде остава азиатския облик на хуните?

      Изтриване
    4. Aми Йордан бе Спароток, нали знаеш какво е казал за Атила? Говори ли ти нещо израза тесни очи?

      Изтриване
    5. Йордан не е виждал Атила защото е писал 100 години след смърта на Атила. Очевидец е Приск Панийски, той се е срещал с Атила, но не съобщава нищо за хора със странни, неевропейски черти. Важни са свидетелствата на очевидците, а не на тези, които творят силно политизирани работи.

      Изтриване
    6. Теофилакт Симоката „Утигурите и техните роднини кутригурите, които са наричани хуни, са облечени по един и същи начин и говорят сходен език”
      Хуните са тюрки, но българите винаги са си били българи и никога не са били хунски васали или завладявани от тях. Не са били и част от ордата на Атила както се смята. Потомци на хуните на Атила са само част от днешните унгарци.
      През време на завоеванията си българите налагат владичеството си над големите тюркски (хунски) племена (х)уногури, (х)уногундури и утигури и поради това някои от тогавашните хронисти приемат, че това са имена на български племена, а като тюркско племе приемат и самите българи. Истината е, че тези племена макар и да са били част от българската държава, са различни от българите групи като етнос, религия и културни традиции.

      Изтриване
    7. Не мога да се съглася, че хуните са тюрки. В хунската държава може да е имало и тюрки, но поначало хуните са източноевропейски народ. Хунските глоси страва, медос, камон, нямат обяснение на тюрски език, а хунските лични имена Атила, Балас, Горда, Одолган, Стуракс са сродни на тракийските Атий, Балас, Гордий, Одолеон, Зуракс. Хунските погребални обреди, които Йордан описва са като тези на траките.

      Хуните са царските скити, които се явават хора от същия произход както и траките, т.е. касае се за близки роднини. Това е причината българите да бъдат отъждествявани както с хуните-скити, така и с траките.

      Изтриване
    8. Тюрките или Тураните са смес от бялата (индоевропейци) и жълтата раса. ПЪРВИТЕ сведения за този народ, доминирал в цяла Монголия, заедно с името му – ХУН-НУ, са от китайските хроники, затова твърдението „хуните са източноевропейски народ” просто не е вярно, а първата им локация- Монголия логически води до извода, че хуните са по-скоро полу или ¾ монголоиди, т.е. тюрки.
      Траките са погребвали мъртвите винаги с главата на север, но това не може да се твърди за хуните, а лингвистиката е най-несигурния метод за доказателство, ако изобщо може да се приема за доказателство.

      Изтриване
    9. Хуните в Азия, или поне хунската благородническа прослойка е от европеиди. Това се доказва от изображенията по текстил от Ноин Ула, а и от монетите на белите хуни.

      Това, че траките погребват мъртвите си с главата на север е несериозно, четете повече.

      Изтриване
    10. Приск за Атила:
      „Нисък на ръст, с широки гърди и голяма глава; очите му бяха малки (тесни), брадата рядка и прошарена със сиво; и имаше плосък нос и мургава кожа, показващи знаците на неговия произход”.
      Спароток:
      „Тюрко-алтайците… се характеризират с ниския си ръст, мургава кожа и черна, права коса”
      Приликата между тюрко-алтайците и Атила е очевидна, но вие не искате да я признаете, защото не отговаря на тезата ви за родство на хуните с траките, която е напълно несъстоятелна. Родина на траките е Тракия, а на хуните Монголия, където и преди и сега живеят азиатци монголоиди или полумонголоиди, каквито са тюрките. Не четете само старите автори има и по-нови неща, четете и тях.

      Изтриване
    11. Грешка, въпросния цитат не е на Приск, а на Йордан, който живее век по-късно и никога не е виждал Атила :)

      Ето това е свидетелството на Приск Priscus at the court of Attila
      Translation by J.B. Bury (Priscus, fr. 8 in Fragmenta Historicorum Graecorum)
      http://faculty.georgetown.edu/jod/texts/priscus.html

      Изтриване
    12. Няма грешка,
      това, че Йордан не е виждал Атила не значи, че е цитирал грешно Приск и написаното не е вярно. Интересно е преводачът от препратката http://faculty.georgetown.edu/jod/texts/priscus.html какво е превеждал, защото се знае, съчинението на Приск е изчезнало?...
      Но тук става въпрос за нещо фундаментално - дали да вярваме на древните автори или да вярваме само на тези, които подкрепят нашата идея и да отхвърляме другите, както правите вие.

      Изтриване
    13. Как да не е грешка след като свидетелството от работата на Йордан се приписва на работа на Приск?

      Старите извори са само индиказия, те трябва да бъдат потвърдени от данни от областите на археология, антропология и ономастика, а ето какви са тези данни:

      1. Хунската материална култура присъства на Балканите още през Желязната епоха, да се говори за идване на хуните през 2-3 век е несериозно.

      2. Ако хуните бяха монголоиди, а българите наследници на хуните, то днешното българско население щеше да е с монголоидни черти, а това не е така. Генетичните проучвания показаха, че процентът на тюрски гени у нас е нищожно малък, дължи се на дошлите в земите ни узи, печенеги и др.

      3. Хунските глоси медос, камон, страва, нямат обяснение нито на тюрски, нито на монголски език. Медос е медовина, камон е комина, а страва се ползва все още в Украйна, а и в България под формата струвам.

      Това са фактите, а когато фактите говорят....

      Изтриване
  5. Добре написано.Новото към което насочва е да се търси произхода на Калоян/Асеневци/ не от куманите ,а от гетите /тук е трябвало да се спомене високият ръст! на Калоян , и вероятно и на братята му/.Другото,което трябва да се подчертае е непрекъсваемата употреба на българския календар от предпотопни времена та чак след Освобождението за календарни прозвища от българските племена-виж тракийските римски императори,после българските канове,а по-назад във времето-вавилонските царе и египетските фараони.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За времето си Калоян наистина е бил с необичайно висок ръст, ако не се лъжа над 1.80.

      Изтриване
    2. Висок е към 190 см, може и повече когато е бил жив. За братовчед му Иванко, се споменава също, че е с исполински ръст

      Изтриване
    3. Защо да се учудваме, Максимин Тракиец е бил около 2.35 м. Това дори за днес е огромен ръст, явно едрия ръст на дедите ни е причина за възникването на легендата, че траките са потомци на титаните.

      Изтриване
    4. Павеле, преди време попаднах на агло-езичен сайт, където споделят една информация, че Максимин Трак е смятан за "извънзен" заради ръстът си, от хората тогава.

      Изтриване
    5. По нашите земи е имало едри хора, намирани са скелети от различни епохи, като ръста на покойниците е над 1.80, 1.90, а за далечното минало, това е огромен ръст.

      Изтриване
  6. ОГРОМНО БЛАГОДАРЯ!

    ОтговорИзтриване
  7. Здравей, Павел ! Поздравления за силната статия ! Благодаря за изчерпателните сведения относно родовия произход на цар Калоян, респ. фамилията Асеновци - "мизиецът ", " предводителят на траките ". Знаеш ли нещо повече относно артефакта " пръстенът на цар Калоян " - къде се съхранява сега оригиналът и как точно изглежда, а също така и за тленните останки на цар Калоян - дали се пазят истинските и къде се намират ? По тези въпроси се носят какви ли не легенди в публичното пространство през последното десетилетие, но аз имам доверие в теб и вярвам, че ти ще споделиш истината. До скоро !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Този коментар бе премахнат от автора.

      Изтриване
    2. Ирена, има доста неизяснени неща по отношение на гроба и пръстена на Калоян. Поради това, че на пръстена няма титлата цар, някои хора предполагат, че се касае за човек с висок сан, но не и за цар Калоян. От друга страна, червените ботуши, обшитата със златни нишки мантия, а и викокия ръст на мъртвеца са индикация, че това е цар Калоян.

      Аз лично намирам за странно, че името Калоян е гравирано, все пак името на нашия владетел е Йоаница, папата го нарича Йоаниций. Калоян е гръцко название, чието значение е хубавия Йоан, хубавия Йоаница. Не ми се вярва Калоян да е носил пръстен, на който не е гравирано кръщелното му име, а гръцкото му прозвище.

      Единственото обяснение е, че пръстенът не е ползван приживе от Калоян, а е направен специално за погребението. По това време нашият владетел е известен в Търново като Калоян и това може да е накарало някой местен занаятчия да постави това име на пръстена. Това би обяснило и липсата на титлата цар.

      Държа да добавя и това, че направата на пръстен специално за погребение е древна тракийска традиция, която е позната от погребенията от Езерово и Требенище.

      Изтриване
    3. Всъщност името на Калоян е Йоаница, но докато е бил заложник гърците го кръстили Кало Йоан , щото в глупоста си мислели , че е добричък

      Изтриване
    4. Браво Павка!
      Много добре отговаряш на неверниците с фактология и цитати.Харесвам стила ти!Цар Калоян наистина е много интересна личност.Но според мен има още много скрити неща(не само за него)във Ватикана.Приятелски поздрави!

      Изтриване
    5. Със сигурност има още информация, която се укрива на различни места, но на нас не ни е нужно повече, за да докажем древните си балкански корени. Нужно е само това, което е налично да бъде анализирано безпристрастно.

      Изтриване
  8. Sparatoк,Благодаря за прекрасната статия -така хубаво и точно разказваш ,че...ако така е вписано в учебниците по история ,сигурно
    Учениците с интерес и разбиране ще учат историята ни.Поздрави за труда който полагаш ,тази твоя всеотдайност ,неуморимост...Успех!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Историята действително трябва да бъде представяна по увлекателен начин, за да се предизвика интереса на учениците. Тъжно е, че имаме способни хора, които са в състояние да направят това, но не им се дава възможност. Добре, че има интернет :)

      Изтриване
  9. На времето княз Тервел спря „страшното арабско нашествие“, но сега Ангела Меркел сама го предизвика по чуждо нареждане и не се знае какво ще се случи с тая Европа, която сме спасили тогава!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ангела Меркел само въведе последата фаза на един процес, който е започнал още през 60-те години на ХХ век, а е планиран и подготвен дори по-рано. Германците имат средства да се противопоставят на новата заплаха, но ние не можем да си позволим за спим да се успиваме и бездействаме.

      Изтриване
    2. Французите май още помнят одринското побоище понеже са големи либерали! Папа Инокентий е един от великите папи, благородник от рода Сени! Начетен, ерудиран и вещ! По принцип в папските "писания"
      във всяка дума се влага смисъл и гръцко празнодумство няма там! Какво да говорим за посланията на папа от ранга на Инокентий III. Щом той твърди това за потеклото на Йоанициус, то това е така! Невярвам да заложи честа и реномето си пишейки лъжи!
      Владимир

      Изтриване
    3. Имам и едно питане! През така нареченото ВБЦ дали и ние имаме контингенти тежка конница от рицарски тип?
      Владимир

      Изтриване
    4. Тежка конница сме имали още по времето на Траян, но за жалост недостатъчно на брой. Положението се променя по времето на Аспарух и Крум, последният е имал 20 000 олосидери- катафракти.

      Изтриване
    5. Поразтърсих се тук там, попрочетох материали и стигнах до извода че откакто има българи има и конница при тях и то на отлично ниво!
      Относно катафрактария, калибанария основното е коня и неговото обучение! Не случайно според изворите, добре обучен боен кон е струвал колкото едно имение! Защо? Защото конят противно на природата му е трябвало да бъде научен да връхлита върху стени от щитове и в нередки случай - стена от копия! При второто обаче невярвам да са се постигали особени резултати! Не мисля че има кон, който би връхлетял върху острие! Затова са използвани хитрини като бронзови решетъчни предпазители за очите на коня, ограничаващи видимоста! Другото нещо, което касае катафракта и тактиката му на таранен удар е седлото! Мит е че стремето е най-жавното! Стремето касае повече тактиката на сеч и пробождане а най вече стрелбата с лък! Докато високата задна дъга на седлото предпазва конника да не изхвръкне при таранен удар! Наочниците ги има и при римските калибанарий и при персийските и сарматски катафракти! Според мен са по древно изобретение на скитите или гетите но нямам данни за това и мнението ми не е меродавно! Една добре построена и обучена пехота с копия на първа линия и втора такава с дротици и стрелци тотално смила катафрактската лавина! Катафрактите са удачни в определени случай и решават битката!
      Владимир

      Изтриване
  10. Един бретонец за цар Калоян

    Ето какво е написал един бретонец за цар Калоян:
    "Балдуин.., който след това започнал война срещу краля, напуснал кралството, станал монарх и дълго време държал върховната власт над гърците. По-късно ПРЕДВОДИТЕЛЯТ НА ТРАКИТЕ го погубил на същото място" (ЛИБИ 4, стр. 147).

    http://www.promacedonia.org/libi/4/gal/4_147.html

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Никита Хониат при описване въстанието на братята неотменно твърди че българите са мизи!

      Из "Историята на Никита Хониат"
      “След като вече мизите решили да се отделят от държавата и след като станали водачи на това зло лицата, които споменах, императорът тръгнал на поход срещу тях..."

      "Но поради своята дребнава пресметливост той решил да отпразнува сватбените тържества с държавни пари и почнал да ги събира от вътрешните области, без да са предвидени като данъци. Поради скъперничеството си, докато ограбвал и останалите градове, които били съседни на Анхиало, той незабелязано въоръжил срещу себе си и срещу ромеите варварите от Стара планина, които преди това се наричали мизи ..."

      "В началото на пролетта той отново тръгнал на поход и се насочил срещу мизите. Цели три месеца се бавил и много се измъчил с превземането на крепостта Ловеч, но оставил и тази работа незавършена, напуснал обсадата и се върнал в столицата... "

      "“По този начин управлението на мизите отново минало в ръцете на Петър. Но и той не умрял от естествена смърт, а малко след това бил пронизан с меч от един свой сънародник и свършил жално живота си..."
      Владимир

      Изтриване
    2. И то е само Хониат, доста са тези, които наричат българите с името мизи.

      Изтриване
  11. На пълно сте прав.
    Който иска да пише на кирилица ще направи всичко възможно да си я добави.
    Стига сте се оправдавали.....

    ОтговорИзтриване
  12. БЛАГОДАРЯ
    Статията много ми хареса и нека винаги публикувате интересни факти за нашите корени.

    ОтговорИзтриване
  13. Няма как по-добре да го кажа...https://www.youtube.com/watch?v=GvTjMw3c9f8

    ОтговорИзтриване
  14. Коментарът за погребалния пръстен при траките ми напомни за две погребения в Сеерозападна България (Мизия). И двамата покойници не носеха пръстени приживе и една възрастна жена ми обясни, че било редно човек да отива с пръстен в отвъдното. Доста масивни месингови пръстени бяха. Правят ги специално за целта.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това е много интересно, благодаря ти! Този въпрос трябва да се проучи!

      Изтриване
    2. Пари също се поставят в ковчезите при погребения в "Резервата". Пръстените, които сте видял да не би да са от сорта на:
      http://i46.tinypic.com/13zwkzc.jpg , http://i50.tinypic.com/kf1ffn.jpg
      Владимир

      Изтриване
    3. И аз съм чувала за това, а и монети се оставят да се плати на лодкаря Харон,а пък уж сме 2016 и не сме гърци ,нито пък египтяни :-) В Украйна някои погребват починалия с халката му- да намери по-лесно пътя към отвъдното.

      Изтриване
    4. Това ми напомня за погребението на баба ми, която приживе не носеще пръстен, но я погребахме с пръстен. Говоря за ГоцеДелчев!
      Петя

      Изтриване
    5. Мисля си и за един друг ритуал при погребения(не е масово, но на доста места по селата ),когато на гроба се чупи теракота, да речем керемида или съд глинен. И траките са чупели ритуално глинени съдове около погребаните( доколкото знам, не сам специалист). Трябва да си е някаква стара предхристиянска традиция,както и погребалният пръстен?

      Изтриване
  15. Трябва да се знае и това, че сме наследници на първия цивилизован народ на Европа – траките. Те са хората, които изобретиха колелото, най-древната писменост, на тези, които издигнаха първите градове на континента ни и дариха знания на жители на други земи.

    ОтговорИзтриване
  16. Мизийският Олимп, планината Улугдагъ в днешна Турция

    ОтговорИзтриване
  17. Искам да направя едно уточнение. Цар Петър- първият владетел на освободена България всъщност се е казвал Тодор, но понеже споменът за добрия цар ПетърI бил още жив, приел името Петър. За Асен съм чел някъде (не мога да дам източник), че се е казвал Белгун и е имал прозвището мъдрия. Всъщност негова е цялата организация на въстанието.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, кръщелното име на цар Петър е Тодор, приел е името Петър нявярно заради уважавания от българи и римляни, византийци цар Петър I.

      Изтриване
  18. Стоиш все по здраво Павле , овации !
    Д.Милев

    ОтговорИзтриване
  19. Няма ли да ми пуснеш коментара бе?

    ОтговорИзтриване
  20. Здравей, Павел ! Благодаря за изчерпателния отговор и най - вече за споделената древна тракийска традиция - изработка на пръстен специално за погребален обред / 12 октомври. Приятелски поздрави !

    ОтговорИзтриване
  21. Здравейте! Победата на Траян е била толкова впечатляваща, че цял Рим се освобождава от данъци за период от една година. Разбира се, всичко това е покрито от скъпоценностите донесени от Дакия... за отзнаменуването на победата е създадена и Траяновата колона, която и днес всеки посетил Рим може да види в самия център на града - великолепно произведение на изкуството! Къде на шега, къде на сериозно, можем да я наречем прототип на кино или фото лентата... А колкото се отнася до кореспонденцията между цар Калоян и папа , аз си спомням нещо друго от нея (силно се надявам да си спомням правилно, но ще проверя допълнително)... когато папата с цел да впечатли Калоян, колко стар величествен е Рим, той обяснява, че Рим е основан от преселници от древна Троя (етруските), а Калоян в отговора си пише, че не е необходимо "други да ни обясняват за войните срещу нашите деди..." Мисля, че това е достатъчно...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Този фрагмент не мога да си го спомня, но със сигурност Калоян е разполагал с важни книги, в които е описано миналото на България. За тези книги той споменава на папата, но едва ли някога ще ги намерим, фанариотите са ги издирили и изгорили.

      Изтриване
    2. Надявам се, че нещо е останало скрито все още някъде по нашите земи и ако има да попаднат в добри ръце :)

      Изтриване
  22. На фона на прекрасната статия министъра на вътрешните работи ни пита знаем ли откъде са дошли майките и бащите ни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За това откъде идва рода на г-н министъра, аз не се наемам да спекулирам, но предците на повечето българи са обитавали Балканите поне от преди 9000 години. Къде са били преди този период, знае само Господ.

      Изтриване
    2. За сведение на г-н министъра,някои от нас знаят много добре откъде са дошли майките и бащите ни.Например мойте рародители са от около 900 или повече години( по писменни данни от 1454 ,а по устни много преди падане на Видинското царство под турско иго.Дошли са от западните крайща на България, планински райони на границата между Македония и Албания,тоест от запад на изток,северо-изток .Чисти българи,християни,земеделци,животновъди и винопроизводители.Отглеждали са и соколи за лов на цар Срацимир, равнината наоколо е била с гъсти дъбови гори и много дивеч, а на близо е бил летния му дворец.През селото са минали кръстоносци- французи и италианци от Последния кръстоносен поход 1396, които преди битката при Никопол са оплячкосали добре целия район, а също така и селищата по Дунава.

      Изтриване
  23. Като стана въпрос за кръстоносците, винаги ме е удивлявал двойния стандарт(изкушавам се да кажа лицемерие) на западна Европа в частност на Ватикана. Испанците са били под робството на маврите повече от 6 века. За тях обаче не се правят никакви кръстоносни походи да ги освободят от друговерците. Европа и Ватикана не се интересува от тяхното социално, икономически и духовно положение.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кръстоносните походи нямат благородна цел, те са за заграбване на земи и богатства. Какво е можела да даде ограбената и подтисната Испания, ако бъде освободена - нищо. От друга страна, както Йерусалим, така също Константинопол, Бурса, Едеса и т.н. са били богати селища.

      Изтриване
  24. Бог е с теб.Дивния

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Матей 10:37

      „Който люби баща или майка повече от Мене, не е достоен за Мене; и който люби син или дъщеря повече от Мене, не е достоен за Мене.“

      За земната родина нищо не е казано. Как мислите, трябва ли и тя да е включена в изброените горе?
      И оправдано ли е да очакваме „Бог да бъде с нас“, ако се сещаме за Него само когато изпаднем в изпитание?

      Изтриване
  25. 1.Знае се ,че Калоян е имал кръвна група В и към 190 см ръст,а дали е правен ДНК тест на тленните останки,преди Б.Димитров да го пре-погребе в специалния ковчег? 2.Къде се намира в момента пръстена му? 3.Искано ли е от наша страна повече информация от Ватикана за римския произход на Калоян, може пък да все е запазил някакъв извор 4.Защо не се направи и от други специалисти реконструкция по черепа , тази която сме виждали едва ли е близка до оригинала, аз лично се съмнявам, всички реконструкции от този автор са еднотипни някак си

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз не съм съгласен с реконструкциите, все на монголоиди приличат хората, чието лице е "възстановено".

      Изтриване
    2. Б. Д. каза в едно от неговите предавания, че според авторът, когато човек остарее, той заприличвал на азиатец. Платена работа и това е то!

      Изтриване
    3. При някои хора се появава провиснал клепач с течение на времето, но това е различно от епикантуса на монголоидите. Един образован човек би трябвало да знае това.

      Изтриване
    4. Много хубави и важни въпроси!Браво!

      Изтриване
  26. Какъв е източника "знатния римски род"? Книга/автор? Има ли я/го в archive.org или books.google.com или другаде?

    ОтговорИзтриване
  27. Здравейте, пишете,че предците ни живеят тук от ок. 9000 г. След потопа/потопите ли идват тук пеласгите/траките според Вас? На няколко вълни ли идват ако са били повече потопа и затова ли са толкова много тракийските племена? Постатлантическа цивилизация ли са? Безспорно са имали знания, които правят голямо впечатление и ни изненадват всеки ден. От къде идват те? Ако са разсейки на Атлантическата цивилизация затова ли ги нарияат морски народ и затова ли предците така са боготворели високите скали т.е. твърдината, кояти ги е спасила от водата?
    Дали наистина Паисиевата история се е наричала Славно бългасрска история?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Най-добрият начин да се разбере нещо е като се провери самостоятелно. Има издания на История Славеноболгарская от преди 1944 година, намерете ги, прочетете ги от кора до кора и ще разберете, че няма нищо странно в названието славено-болгарская.

      Все пак има англо-сакси и келто-иберийци, да не забравяме медо-витините, дио-бесите и т.н.

      Изтриване
    2. Славените са старите гети- най-храбрия тракийски народ. Поради своята популярност, името на славените се ползва и за техните съседи и роднини - венетите. Венетите са предци на словени, словаци, чехи, поляци, руснаци...

      Изтриване
  28. Калоян в едно от писмата си към папата (LIBI III, стр. 337) казва, че негови прародители са Симеон, Петър и Самуил, т.е. е техен родственик. Значи ли това, че Крумовата династия също е "знатен римски род"?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мисля, че по-правилно е да се каже, че Крум е от средите на същите тези траки, от чиито среди са произлезли редица римски императори.

      Изтриване
  29. При цялото си величие, мъдрост и мощ, държавата на мизи и гети, ако считаме, че съществува от 681 година, както е официално прието в научните среди 7 века не е съществувала! Пресметнато по проста аритметика, излиза, че повече време я е нямало. А ето и спорните моменти, за Асеневци, от който род е и Йоаница, румънците твърдят, че това е румънски род и Второто българско царство е нито повече нито по-малко румънска държава. Третото Българско царство се появява благодарение на действията на Русия и войните и с Османската империя. Никаква идея у българите и у техните велможи. Би трябвало освен положителните страни да покажем и отрицателните, да се учим от грешките си. За съжаление това не е така, вече повече от век и половина след освобождението от турско робство. Генетиката си е генетика.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Защо трябва да приемаме, че началото на нашата държавност започва едва през 681 година? За това че на някой му е скимнало да посочи тази дата ли?

      Генетиката може да разреши проблеми, които други дисциплини не могат.

      Изтриване
    2. До анонимни 18.10.2016 7.03 Верно е , че папата е наричал Калоян с прозвището " Влаха", също Калоян е титулуван като цар на българи и власи. Румънците никога няма да признаят българската си връзка нито да споменат, че дори при процесът си на "романизация", векове са били в пределите на българска държава, говорейки и пишейки на същият език. Но те имат повече време от македонците да се отдалечат и фалшифицират произходът си. Благодарение на генетиката, всичко си идва на мястото и вековните лъжи са осуетени, но лъжа повтаряна хиляди пъти често остава като "истина".

      Изтриване
    3. Официално виж в ГИБИ III, стр.169-170:
      http://www.promacedonia.org/gibi/3/gal/3_169.html
      http://www.promacedonia.org/gibi/3/gal/3_170.html
      Казва се "войната с България". Как ще има война с България през 680г., ако държавата е образувана на следващата година?
      През 681 имаме мирен договор между Източната Римска империя и България, с който приключва войната между двете държави.
      А от изказването на монаха, както и от други сведения за Вселенския събор тогава още може да се направи извод, че поводът за събора и за войната е кампанията на тогавашния император срещу еретиците, между които са и българите. Значи освен, че си имаме държава, религията ни е християнска, но е арианска, а не "официалната" християнска религия, налагана от Константинополската патриаршия. Арианство е изповядвал и Константин Велики, за когото се споменава в тази статия. Та такива ми ти работи. Не е 681, а 168 примерно. И не е Тангра, а Христос.
      Второто българско царство не може да бъде наречено румънско. Най-малкото защото румънският език е създаден през 19-ти век, а дотогава официален език в цяло Влашко, а вероятно и в Молдова е ... българският. Даже в румънската църква до началото на 20-ти век се чете на старобългарски. И днес, въпреки че пишат на латиница, 1/3 от думите им са с български корен. Нещо подобно наблюдаваме сега в Македония.

      Изтриване
  30. Прабългари

    Първото писмено сведение, в което прабългарите са отбелязани със своето народностно име – Vulgares, е Анонимен Римски хронограф от 334 г. В него се посочва, че са народ, който живее северно от Кавказ, в земите на днешен Казахстан.

    Различни исторически свидетелства от края на ІV в. насам съобщават за отделни прабългарски племена, населяващи различни територии, пръснати от земите между Черно и Каспийско море до териториите около Балатонското езеро в днешна Унгария и Италия. В тях се разказва за хуногури, оногури, уногондури, котраги и кутригури.
    Според Прокопий Кесарийски в средата на VІ в. сред народите, населяващи Северното Черноморие и Приазовието на запад от Азовско море и р. Дон, живеят кутригурите, а източно от тях – утигурите. Най-вероятно става дума за два големи военноплеменни съюза, обозначавани по-късно с имената на тези две племена. През VІІ в. историята на едно от прабългарските племена – уногондурите, се преплита по-тясно с Византия и информацията във византийските извори става по-обилна.

    Още древните хронисти свидетелстват, че всички прабългарски племена са родствени и имат общ произход, за който различни учени вече десетки години изграждат различни хипотези. В основата си тези хипотези се основават на езиковедски анализи.

    Безспорен е фактът, че в езика на прабългарите има както тюркски и монголски думи, така и такива с ирански произход. По своята езиково-етническа принадлежност древните българи са тюрки, които са се смесили със сродните на тях етнически групи, а също така и с ираноезични племена.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. В гръцкия език има еврейски, латински, а дори и тракийски думи. От този факт не можем да правим заключение, че гърците са евреи, италийски народ, или пък траки.

      Произходът на един народ се определя предимно от антропологичния тип, а при нас българите, всичките групи принадлежат на европейските раси.

      “Отъ направeния разборъ на антропометричните проучвания надъ българския народъ изпъква ясно- позволявамъ си да повторя още веднъжъ, че всички споменати данни говорят категорично и ясно, че расовите смесици, които влизат в състава на нашия народъ, принадлежатъ къмъ познатите европеидни раси”, М. Поповъ, Българският народъ между европейските раси и народи, Придворна Печатница, София, 1938, с.111.

      Изтриване
    2. Интересно е защо в държавата известна с името Стара Велика България , (както я наричат византийските хронисти) живеят всякакви хуни - (х)уногури, (х)уногундури, утигури, но няма племе с името българи? Много просто – никой хронист няма да пише, че в Римската империя живеят ромеи, т.е. римляни, във Франция французи, в Испания испанци, в България българи и т.н. Отбелязали са племената, които заедно с българите влизат в пределите на тогавашната българска държава.Така е наложено и мнението, че това са имена на български племена, но това не е вярно. Българите винаги са си били българи и никога не са били хунски васали или завладявани от тях!

      Изтриване
    3. Хуните са царските скити, част от тях е станала част от българския етнос. Голяма част от добруджаните са потомци на скито-сарматите. Не се различават от останалите българи поради това, че скито-сарматите, гетите, мизите и т.н. са хора с един и същ произход.

      Изтриване
  31. А,какво ти е мнението за лекцийте на доц.док.Явор Шопов.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Преди няколко години дискутирах с г-н Шопов, намирам го за културен човек, но работа, която той е създал с група съмишленици, е под всякаква критика - Similar Words and Ancient Terms in Bulgarian and Hindi- Origin and significance. Сходни думи и старинни термини в български и хинди- произход и значение Я.Й.Шопов, Т. Ялъмов, С. Шопова, Л.Т. Цанков

      http://www.academia.edu/206157/Similar_Words_and_Ancient_Terms_in_Bulgarian_and_Hindi-_Origin_and_significance._%D0%A1%D1%85%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D0%B8_%D0%B4%D1%83%D0%BC%D0%B8_%D0%B8_%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%BD%D0%BD%D0%B8_%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B8_%D0%B2_%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D0%B8_%D1%85%D0%B8%D0%BD%D0%B4%D0%B8-_%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B8%D0%B7%D1%85%D0%BE%D0%B4_%D0%B8_%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5_%D0%AF.%D0%99.%D0%A8%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D0%B2_%D0%A2._%D0%AF%D0%BB%D1%8A%D0%BC%D0%BE%D0%B2_%D0%A1._%D0%A8%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%B0_%D0%9B.%D0%A2._%D0%A6%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%BE%D0%B2

      Думи като бекяр, пижама, харч, файда, халва, фурма, гюл, пакет и т.н. не са български и не е редно да се представят като такива.

      Пижама и пакет са неологизми и само човек без подготовка би ги представял като български и би ги използвал за сравнения с хинди.

      Изтриване
  32. Херодот за Траките: “Да се стои без работа смятат за чудесно, да се обработва земята–за унизително, а да се живее от война и грабеж–за най-добро”.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гледай ти, значи англичаните, кото узаконяват пиратството са по дух траки:)

      Прочее, думите на Херодот засягат само благородническата прослойка, която де факто е военна аристокрация и войната е нейната основна изява. Като се чете нещо, то трябва да се чете внимателно.

      Изтриване
  33. Има ли вероятност Симеон, Крум и Иван Асен II да претендират за Константинопол и власта над ромеите въз основа на праотческата традиция - траки да сядат върху константинополския трон?

    В един силно научен форум, който издава и списание"Не форума де" се водеше следната полемика - какво би станало ако Симеон беше завладял Цариград, и там се стигна до извода че българите щяха да станат византийци и гърци и България да не съществува и дори не допуснаха че може да стане да речем - римска империя на българския народ. Щото прецеденти има с германците - свещенна римска империя на германския народ. Не, такова предположение дори не се написа или загатна. А щом на мен, неразбиращия ми хрумва, защо не е хрумнало на ерудираните историци? Спрях да ги чета с отвращение. За мен това е малоумна, продажна зган, проядена от интриги, високомерие и закостенялост, бедни сноби с голяма лакомия и претенции, за която едиствено парите имат значение. Там за пръв път прочетох за "автохтонната" теория и двама-тримата, които се застъпваха за нея, биваха оплювани или им се нахвърляха всички вкупом, което естествено възбуди любопитството ми, а и аз не съм кьорав да не видя че никак не приличаме на монголи.
    Владимир

    ОтговорИзтриване
  34. Идва ми една идеа за "знатен римски род" на Калоян.Спомнете си за още един Калоян,севастократора и съпругата му Десислава от Боянската църква.АКО ??? цар Калоян и севастократорът Калоян са били в роднинска връзка , а както се знае майката на севастократора е била Анна Дандоло- първа кралица на Рашка и съпруга на Стефан Първовенчани и внучка на венецианския дож Енрико Дандоло,от най-големия син на дожа Рение Дандоло... или ако двамата Калояновци са роднини по тази линия би могло да се говори за "знатен римски род" и т.н. Освен това бих искала да добавя 2-3 думи оше.. Ако са били роднини може би са си приличали, а ние имаме запазен прекрасен портрет на севастократора благодарение на талантливия Боянски майстор художник- и нищо монголоидно в образа му не намирам, красиви бели хора.Същото за Десислава, Константин Тих и Ирина от фреските. Много дразни така докарания към монголоид портрет/глава на Калоян ,няма как да е изглеждал ТАКА , даже има снимки на бг армейци марширувайки с ТОВА ТВОРЕНИЕ ( портрет) - като една подигравка

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това, което казвате е много интересно, но има един хронологичен проблем. Цар Калоян живее в периода 1170 -1207 година. Преговорите с папата са някъде към 1200-1202 година, а Инокентий III споменава и за по-стари сведения, т.е. от времето когато севастократор Калоян все още не е бил роден и за връзка с рода Дандоло все още не може да се говори.

      Освен това родът Дандоло е от Венецианската Република и би било доста неточно да бъде дефиниран като благороден римски род.

      За родството на цар Калоян и живелия по-късно севастократор Калоян мисля, че има основания да се говори. Съгласен съм с Вас по отношение на това, че чертите на този български благородник са красиви и би трябвало да послужат като основа, индикация при възстановяването на лицето на цар Калоян. За жалост това не е направено и вместо възстановка, на нас ни е предложена една гротеска и подигравка с истината.

      Поздрави!

      Изтриване
    2. Благодаря за пояснението, моя грешка с хронологията,вярно църквата е изписана в 1259 г. по тяхна поръчка,тоест 57години след писмата на папата,няма как да е са били родени. Но пък друго се сещам,за двореца на севастократора на в т.н. „Константинов квартал“, съвпадащ с двореца, построен от римския император Константин Велики в 4-ти век,както и за това,че Споменът за севастократора е толкова силен, че".. през цялото късно средновековие и през османско време, улицата цели 650 години е наричана „Калоянова“, а районът е известен като „Калоян махла“. След Освобождението, поради незнанието на придошлите от цялата страна в столицата големци погрешно е счетено, че улицата е наименована не на него, а на цар Калоян.." Ако допуснем,че севастократора е от много стар род и фамилния им дворец е бил там от векове ,още от Константиново време?и имат някаква връзка фамилна ? Само хипотеза :-) ,може да се смеете,но...ако са роднини с цар Калоян - става знатна римска връзка ? :-) Едва ли случайно севастократорът се казва Калоян и е роден поне 10-15г след смърта на цар Калоян...защо Анна Дандоло и Стефан Първовенчани са го кръстили Калоян?

      Изтриване
    3. Отново доста интересен коментар! Прав сте по отношение на това, че няма как да е случаен факта, че след цар Калоян, друг български благородник също е наречен Калоян. Все пак Калоян е уникално за времето си име, папа Инокентий III е наричал нашия владетел Йоаниций, а явно кръщелното име е било Йоаница.

      Изтриване
  35. Здравейте, за потопа/потопите и занията на траките, с които разполагат благодарение на това евентуално, че са постатлантическа цивилизаия не писахте нищо. За това, че са се славели като конен народ и морски народ, затова, ча ги наричаме скалните хора. Любопитно ми е какво е вашето мнение Спараток.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ранната цивилизация на дедите ни е различна, а и дълга тема, чието представяне тепърва предстои. Нека да се съсредоточим само върху проблемите относно произхода на цар Калоян.

      Изтриване
  36. Професоре, Калоян защо има гръцко име?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хубаво е да се чете преди да се коментира по даден въпрос. Думата καλος-хубав няма обяснение на гръцки, а Йоаница идва от Йоан. Това име е арамейско и еврейско - Yohanan. Та къде му е гръцкото на името Калоян?

      Изтриване
    2. Ние гърците сме били ваши слуги, но също като нашите роднини-негрите от САЩ, сме се намножили и сме ви взели земята. Простете ни!

      Изтриване
    3. Данайците наистина са били слуги на старите балканци, наистина са били с тъмна кожа и черна, къдрава коса. Дали увеличаването на дошлото от Африка протогръцко население е основния фактор за гърцизирането на Южните Балканите се съмнявам. Касае се за комбинация от различи фактори, като високата раждаемост при тъмнокожото протогръцко население е само един от тях.

      Изтриване
  37. Г-н Серафимов, прочетох внимателно статията Ви и всички коментари. Безспорно има доста въпроси за изясняване за ранната българска история, но аз приемам положително изложените факти и тълкуването им от Вас, които перфектно подкрепяте с документи. Интересува ме какво е Вашето мнение и обяснение за славянската писменост, възникване и разпространение от България в другите славянски държави. Българският език принадлежи към групата на славянските езици, въпреки съществените различия. Ако не славяни, а траки са участвали в изграждането на Дунавска България, то това означава, че писмеността е тракийска. Вече има находки на Балканите с надписи на кирилица , които да датирани от доста по-стари времена преди официалното създаване на глаголицата От Кирил и Методий. От друга страна сведенията за заселването на Балканския полуостров от "славянското море" са недвусмислени: Прокопий Кесарийски, византийският хронист Йосиф Ефески отбелязва: „Те разбогатяха - имат злато и сребро, стада от коне и много оръжия и се научиха да воюват по-добре от ромеите"(славяните) Известен е стремежът на Крум и наследници да обединят славянските племена на Балканите под българския скиптър. Какво е обяснението на факта, че на миниатюрата от Манасиевата хроника Крум пие здравица със славянските князе? Благодаря предварително!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. В историята не трябва да има необясними и нелогични неща, но уви, официалните теории са пълни с нелепости. Като пример може да се даде "изчезването" на многобройните и силни народи - траки, илири, скито-сармати.

      Друг парадокс е мигновеното появяване на многомилионната славянска общност. Как еднин народ до 5 век няма да е забелязан от никого, а после за рекордно кратко време ще заеме милиони квадратни километри територия???

      Винаги трябва да се следва логиката, да се търси най-логичното разрешение. Ако приемем, че ние българите сме потомци на траките, а хървати, сърби, словени, поляци и т.н. на потомци на илирите, украинци и др. на скито-сарматите, то всичко си идва на мястото, най-вече като знаем, че тези три стари народа - траки, илири и скито-сармати са си роднини.

      Още в най-дълбока древност тези три народа са се смесвали без проблем, траки са асимилирани от скитите, скити от траките, траки от илирите и т.н.

      Славяни, или по-точно славени е новото име на гетите, които са тракийски народ. Гетите са не само съседи, но и роднини на мизите, с които се смесват, а самите мизи в продължение на 1100 години са наричани българи.

      Славените, с които княз Крум е вдигал наздравица не са пришълци от Полша, или Русия, а са потомци на местно, балканско население. Поради това, че името на гетите-славени е било най-известно, то се е наложило над другите техни роднини - хората говорещи близки езици и имащи близка култура.

      Нещата са прости, но трябва да се въведат нови термини, а и да се премахнат старите забуди, иначе ще се лутаме до второто пришествие на Христа.

      Изтриване
    2. Благодаря ви, да, наистина е просто, когато нещата се наричат с истинските им имена. За жалост се лутаме десетилетия в собствената си история, поколения наред, робувайки на идеи и идеологии, за да бъде угодено на една или друга управляваща сила. Кога ще напишем истинската си история, за да я оставим на децата си? Целувам Ви ръка и Ви подкрепям!

      Изтриване
    3. Написал съм нещо като учебно помагало, дано няма проблеми по издаването!

      Изтриване
  38. Може ли да добавя и аз моята теория. Знаем според официалната история че преди да дойдем на Балканите е имало Велика България на територията на Крим. Само че преди тази В. България там е съществувало Боспорското царство клиентска държава на Рим. В I век след Христа боспорския цар забележете името Аспургус взел за жена тракийска принцеса дъщеря на Котис VIII цар на одрисите и сапеите. Вярно че едно име не е доказателство но има логика за приемственост.

    ОтговорИзтриване
  39. По стар апотеоз на Тангра е Дингир, познат ни от шумеро-асирийските възхвалителни религиозни текстове!
    Антропоморфни богове: Горно ниво (небе): Енлил (господар на въздуха) – бог на въздуха, главен бог на Шумер, съпруга Нинлил. Дингир (небесен повелител) (Денгер) (Дангара – перс.) (Дангра – санскр.) (Тангра – бълг.) (Дингри, Дангра, Тингри, Дингри, Тхеуранг – тиб.) (Денгер, Тенгер, Тенгри, Тенгири, Тенгели, Тенгр, Тенгер Ецег, Тейри, Тангараг, Танран, Танръ – варианти в Азия). Следват още 5 бога до свещеното число 7.

    ОтговорИзтриване
  40. "Благодарен съм на обикновените бойци от средите на руснаци, украинци, белоруси, румънци и финландци, за това, че освободиха България, тази благодарност няма да угасне никога."Тази благодарност е дълбоко вкоренена в нашите души,защото имаме ген на Арийци,друг е въпросът ,че постоянно ни се натяква от руска страна,че сме неблагодарници,като услужливо се пропуска героизмът на Опълченците на Шипка,приносът на украинци, белоруси, румънци и финландци,както и това,че услужливо се пропуска факта, че „безкористната“ помощ на братушките-освободители е струвала на изстрадалия български народ 10 милиона и половина книжни рубли и 43 копейки, реципрочната стойност на 32,5 тона злато.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. реакция на коментарАнонимен17 май 2020 г., 1:35

      Но господине, нима не знаете, че преди освобождението България няма армия, няма административен апарат, няма полиция, училищата са малко. Кой мислите създава българската армия, кой плаща за униформите, оръжието, обучението на новите български войници, кой създава адмистративния апарат, кой обучава хората обслужващи го и колко мислите струва това? Тези неща ги плаща Русия а на нас тя дава сметката, която ние даже НЕ ПЛАЩАМЕ. По така наречения окупационен дълг са направени няколко скромни транша, после този дълг ни е напълно опростен. Страшните 32, 5 тона злато, които уж България плаща са измислица, но хората не се сещат, че е невъзможно една разорена от руско-турската война държава да разполага с 32 500 кг. злато. Откъде ще има толкова пара у народ, който е клан и стриган пет века от турци, фанариоти, баронхиршовци и мушонбеевци?

      Изтриване
  41. Здравейте, непрекъснато и с голям интерес следя публикациите Ви и съм на същото мнение за българи и траки! Велико имперската амбиция на Русия, да завладее Югоизточна Европа, ги кара да променят историята и да създават малки държави от Огромната одриска империя на траките! Славянски артефакти по нашите земи липсват - има тракийски такива! Всъщност, къде възниква Русия? На територията на днешна Украйна - Киевска Рус, която се намира на територията на Стара Велика България. Това обяснява сходството на език, култура, обичаи традиции между Руснаци и Българи (т. н. македонци, сърби, словаци, румънци, украинци и пр.) Руската държава е създадена от тракийски племена. Как е гроб на Руски - могила!

    ОтговорИзтриване
  42. Страхотна статия, абсолютно изчерпателна, добавили сте навсякъде източниците си! Следя ви вече от повече от 8 години. Вие бяхте Один Пт първите които започнах да чета за нашето славно минало! Важно е да знаем какви сме били, за да осъзнаем какви можем да бъдем!

    ОтговорИзтриване
  43. До miroone 31 януари 2022 г., 22:15 ч.

    Благодаря Ви за добрите думи и подкрепата!!!

    ОтговорИзтриване