8.12.2016 г.

ИМЕТО БЪЛГАРИ Е ПО-СТАРО ОТ ТРОЯНСКАТА ВОЙНА- АНОНС ЗА ПУБЛИКАЦИЯ В “СПИСАНИЕ 8”


Днес излиза “Списание 8”, в което ще бъде представена доста интересна статия на историческа тематика. Заедно с г-н Александър Мошев – авторът на книгата “BOLGAR  Тайните на нашия произход”, успяхме да създадем работа, в която сме представили виждането си относно това кога и къде се е появило името българи, а и под каква форма.


Противно на официалните тероии, с г-н Мошев смятаме, че названието българи се е зародило на Балканите и по начало е принадлежало на тракийско племе, което e обитавало Южните Балкани. Още преди Троянската война, представители на тези наши предци напускат родните си места и потеглят на изток стигайки чак до Индия. Това пътешествие е документирано от различни стари автори като похода на бог Дионис.





Тази миграция на нашите деди в посока Индия, дава обяснение защо има хора носещи името българи толкова далеч от Балканите.


Поради това, че се касае само за анонс, тук няма как да дадем подробности, а и самия материал е твърде обемен, за да бъде публикуван в блога. Ceга може да се спомене това, че значението на името българи е сияйни, светли, а и, че е документирано както в “Риг Веда”, така и в “Илиада”.

Разбира се, както в староиндийския епос, така и в работата на Омир то е записано различно, поради това, че индийци и гърци говорят езици различни от нашия и не са в състояние да пресъздадат правилно всички звуци, които са типични за характерния с богатството си български език. Докато индийците наричат дедите ни bhrigus/bhargavа, то в късните гръцки преписи на Илиада името на Φλεγύες.

Не след дълго, “Списание 8” ще предложи в архива си статията, която аз и г-н Мошев създадохме. Така тези, които не са в България, или пък не са успели да си набавят списанието, ще могат да прочетат материала, в който е доказано, че името българи е по-старо от Троянската война.


Редакторите на “Списание 8” уведомиха мен и г-н Мошев относно това, че към статията ни е приложена и критика на учени от БАН. Това е напълно в реда на нещата и може само да ни радва. Когато се запознаем подробно с критиката на специалистите, ние ще представим свой отговор, за който се надяваме да бъде публикуван от “Списание 8”. Истината се ражда в спора, а когато дискусията се води по културен начин, е само въпрос на време когато ще се стигне до консенсус, или поне до изясняване на важни моменти от нашето минало.


Използвам случая, за да благодаря на художника Славян Стоянов за помощта при оформянето на илюстрациите - таблиците със сравнения на балканска неолитна писменост и знаци от печатите на Мохенджо Даро, Харапа и Лотал, Индия.

https://www.facebook.com/Kreksofin.Art/

88 коментара:

  1. Делото е добро и е ного интересно и важно,ако има повече доказателства!Моите поздрави и уважение!Може и трябва да се внимава,когато се излага една теза и веднага до нея тезите на критиците,в този случай да са равнопоставени и коректно изложени и двете.Да не стане както е било в миналото,когато имаше цели книги като Критика на Психоанализата илиКритика на Западноевропейската буржоазна философия,като в соца бе и единствената за всеки възможност да се запознаеш със западните критикуваните<>учение и теории.Важно е в случая списание 8 да Ви гарантира отговор в близко време,да е пълен отговора,да не се дава предимство на критикуващите във време и количество. Защото ако критиката ще е дори и да е само отричане или неподплътена с факти,ако се забави или пък няма Ваш отговор в близко време,в съзнанието на читателя остава последно критиката.А в БАН има доста работили и работещи все още за тоталитарната нАука,които са писали за прабългари в съюз със славяни от Припятските блата и с ей така изпарилите се траки...А сега натискат да сме кимерийци и други,само да не сме местни,само да не сме от тук..

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Всяко сериозно твърдение изисква сериозни аргументи. Ние сме дали доказателства от областа на лингвистиката, историята и генетиката. Дали нашите доводи ще бъдат приети от всеки е друг въпрос. За нас е важно, че информацията е представена в едно четено и харесвано списание. Така търсещите истината ще получат допълнителна информация и ще намерят по-бързо нужните отновори.

      Прочее, кимерийците са древен балански народ, единствената документирата кимерийска дума е и тракийска дума, а най-старите кимерийски оръжия са намерени на територията на България, жалко е само, че тази интересна и важна тема е табу.

      Изтриване
    2. Поздрави за авторите за родолюбивата дейност.Освен в лингвистиката,историята и генетиката,доказателства за вашата теория се намират и в изкуствата на народите и в артефакти от Пиринеите до Китай,Египет и Северна Африка.

      Изтриване
    3. Да, археологията също представя много доказателства както за корените на народа ни, така и за миграциите на нашите предци.

      Изтриване
  2. Чудесно! Ще прочета статията с интерес! Успех!
    Ради Цанков

    ОтговорИзтриване
  3. Важно е хората да знаят как историците и летописците са наричали това племе през различните времена и локации. Тук включвам само местопребиванията им Европа, тъй като нямам солидна информация за миграцията им в Иран и Индия. Фриги в Мала Азия, Бриги в Европа(Балканите), Бриганти в Иберия, по-специално в Келтиберия и отново Бриги или Брити на остров Албион(Британия).

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Като всеки голям народ, дедите ни са се установили в много други територии, реално нашите предци са първите, които са успели да извършат мащабни миграции.

      Изтриване
    2. Да, но интересно,намираме това племе навсякъде където се появят и келтите. Моето скромно мнение е че има повече между нас и тях, отколкото официалната история е склонна да потвърди.

      Изтриване
    3. Така е, ние сме тясно свързани с континенталните келти.

      Изтриване
    4. Винаги съм си мислил това за келтите .Сходствата са прекалено много за да са случайност !

      Изтриване
    5. Официално ние никога не сме били в Галия, а като съседи на галите са определени немците. Да обаче има един доста неудобен списък с думи:

      галски-български-немски

      белего-белка- Marder
      бебро-бебер- Biber ( бебер е диалектна българска дума за бобър)
      бранa-врана- Krähe
      вало-вълк –Wolf
      веверо-веверица –Frettchen ( веверица е старата ни дума за катерица)
      гаран-гарван- Rabe
      елантия –елен- Hirsch
      овио-овца- Schaf
      йоркос-яре- Ziege, Lamm
      габро-кабра – Ziege ( кабра е дума за коза в странджанско)
      кабалa-кобила- Pferd
      куно-куче- Hund
      ярко-ярка – Hänschen
      керка-коуръ – Hаhn (коуръ е старобългарската дума за петел)
      кравас-краварник – Stall
      гортиа- ограда, градина - Hecke
      дерво-дърво - Baum
      кремо-кромид-Zwiebel, Knoblauch
      реиго-верига - Kette
      седлон-седло- Sattel
      серо-сърп- Sichel
      неска-нишка-Faden
      сегно-сукно-Tuch
      капия-копач, мотика -Hacke
      аратро- орало-Pflug
      меду-мед- Honig
      теисто-тесто - Teig

      Изтриване
    6. Българите са били съседи и на келтите и на германците... Като в последствие тези народи са приели нашия език... Учените смятат че най древната форма на думата "вълк" е "vlk", на старобългарски е "влькъ", докато на немски е "wolf", a на латински е "lupus", най близко до първичната форма стои българската дума... А в някои западни диалекти се изговаря със сричкотворно "л" (влк) досущ като първичната дума. Думата "бягам" е имала най древна форма "bhegw" която е дала староб. "бѣжати", "бѣгъ" докато латинската паралелка е "fugare" а гръцката е "fobos" (страх).

      Изтриване
    7. Мисля, че е доста пресилено да се каже, че келти и германи са приели езика ни. Уверен съм, че дедите ни са повлияли както езиково, така и културно тези народи, но да се говори за приемане на езика просто няма основание.

      Изтриване
    8. Да не говорим и за бита и обичаите. Те също имат кукери, огнени празници, гайди. Ритмите им са до толкова близки че веднъж танцувах ръченица на запис на "Лорд ъф дъ денс"! За малко да забравя и типичните им антични и средновековни кръгли къщи, идентични с един вид тракийски и ранно средновековни български къщи. Понякога са дори полувкопани, също както и при нас.

      Изтриване
    9. Неотдавна избязоха резултатите от генетично проучване показващо, че дедите на част от ирландците са дошли от Балканите и обитаваната от траки в древността Мала Азия. Легендата за идване на болги от Тракия в Ирландия се оказва истина.

      Изтриване
  4. Глупости! Българите не са траки. Бълнуваш Спаро. Моше(в) и той.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дали нещо е глупост или не, се определя с аргументи, а не с оплюване. Опитай се за критикуваш културно и аргументирано, ако представиш повече и по-убедителни факти, то ти ще си правият, но докато това не стане, докато реагираш първосигнално, си оставаш плювач, нищо повече.

      Изтриване
    2. Ехааа, супер бе спароток! Значи,ако най-древните българи са живяли в Гърция ще има голям вой в колибите на етиопските циганье :) ;)

      Изтриване
    3. И да има, и да няма вой - все тая. Бентът се отприщи, който е крал, ще си носи последствията.

      Изтриване
  5. Сп. 8 заслужава похвала за това че дава на тебе и Сашо възможност да предатавите тезата си, аз съм уверен, че сте се справили добре момчета, отивам да си купя списанието.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. С г-н Мошев сме искрено благодарни на редакторите на Списаните 8 за това, че дадоха шанс да покажем какво сме открили. По този начин се отваря възможност за диалог, дай боже този диалог да е продуктивен.

      Поздрави!

      Изтриване
  6. Благодаря за споделения анонс. Подкрепям напълно положените усилия в екип за научни изследвания в областта на Българската Културна История, където има още много бели полета за проучване. Безспорно е, че името на нашата общност е от значение за анализиране на нейния произход и териториите, които тя е населявала. Надявам се стъпка по стъпка всички цялата тази проблематика да бъде изяснена в близките години. Ако имате необходимост да разширите професионалния екип, ще помагаме според силите си. Приятелски поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирена, смисъла, а и произхода на името българи е еднно от най-важните, но и неизяснени неща от нашата история. С Александър Мошев сме се постарали да обясним къде за първи път това име се е появило и как нашите деди попадат в Индия.

      Изтриване
  7. Браво, а ще има ли втора част в сп. 8?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Първо трябва да видим каква е критиката, от кого е, способни ли сме да дадем аргументиран отговор? Довечера ще зная за какво става дума, дано критиката да е конструктивна!

      Изтриване
  8. В миналото знаехме, че гърците са примитивен народ без своя оригинална култура, знаехме също, че хрониките им са пропити с лъжи, но цензурата ни притискаше да мълчите. Сега тоталитарната цензура е заменена от гръцкото лоби, което финансира

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не зная дали сте проф. Стаматов, но иначе имате право - в миналото тоталитарната цензура притискаше учените, а днес чуждото лоби оказва влияние върху определени наши учени.

      Изтриване
    2. И не само върху учените, а и върху медиите, като например БНТ!

      Изтриване
    3. Как и от къде мога да си купя този брой на списанието?

      Изтриване
    4. Аз лично си го купувам от книжарница Хеликон, но мисля, че го има и по други места - будки, в които се продават списания и вестници.

      Изтриване

    5. До Анонимен8 декември 2016 г., 18:56

      Да, същото може да се каже и за определени медии...

      Изтриване
    6. Утре ще го купя това списание заради твоята статия, а иначе съм чувал и преди хубави неща за "8", ама все не можех да се наканя, а днес, а утре и се замота човек с разни проблеми, сега вече няма лабаво! ;)

      Изтриване
    7. Андрей, дори да вземеш списанието и поради друга статия, то си заслужава. Във всеки брой се публикува нещо интересно.

      Изтриване
  9. Честито Павеле! Да са живи и здрави хората от сп.8!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! А хората от "Списание 8" действително заслужават похвала!

      Изтриване
    2. "Истината се ражда в СПОРА..."
      Истината НЕ СЕ ражда в спора. В спора се ражда неприязънта.
      Истината се ражда в ДИАЛОГА - тогава, когато едната страна възприема всичко разумно от другата стрdна, et vice versa.

      Изтриване
    3. Споренето по културен начин е диалог, а от друга страна един диалог може да е и непродуктивен. Всичко зависи от поведението, а и от намеренията на хората решили да защитят своето виждане.

      Изтриване
  10. Здравейт, и адмирации!
    Все пак смея да ви опонирам, защото тезите ви продължават да бъдат в лоното на догадките, а не отвъд тях - където започват доказателствата, които твърдите, че сте дали. Тези догадки са общи приказки за по маса с приятели. Звучат интересно, но научно - страдат от многобройни пробойни и няма как да се вземат несериозно от гилдията. Спекулирането ви с названията не е етимология. Всъщност нещата са много по-сложни. Прокарали сте някакви "улейчета", но и те се оказват не достатъчно убедителни. Причината е, че ви липсва академична подготовка, за сметка на ентусиазма ви. Не ви подценявам, напротив! Именно непресъхващият ентусиазъм и жаждата за познание са в състояние от тези безобидни улейчета да се появят реки! Нека това утре бъдат реките на просветата, които да утолят жаждата към истина, противно на евтините хипотези. Занимавате се с въпроси, които вълнуват всеки родолюбец. Списание "8" разбираемо ви е гласувало "пространство" на страниците си. Но не се лъжете: популярните теми с привкус към науката не ги прави вече научни. Имате потенциал! Използвайте го самокритично. Поздрави, с пожелание за успех!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз Ви благодаря! Не случайно съм си купил броя на списанието специално заради темата.

      Изтриване
  11. Аз прочетох статията. Поздравления за авторите. Определено е доста интересна. Не мога да се произнеса по отношение на преобразуването на името на Флегиите. За това имат думата специалистите.
    Прочетох и критиката. Неприятно впечатление ми направи опитът на проф.Янакиева да дава оценки на самите автори и да ги иронизира, вместо да се концентрира само по темата. Но това го виждам и по други "научни" диспути и форуми. Явно в нашата нАука така се водят спорове.
    След прочитане на анализа на професорката у мен възникна следният въпрос.
    Всъщност има ли исторически извор, в който ясно и недвусмислено да се разграничават българи и славяни, българи и траки или славяни и траки? Като например "Калоян, цар на българи и власи".

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Относно разграничаването, препоръчвам Ви следната работа "Колко народа покръства Борис?"

      Eто няколко интересни фрагмента :

      Накратко – в българската историография е здраво вкоренено схващането, че по време на покръстването в България са живели два отделни етноса – славяни и (пра)българи. Тези твърдения изглеждат странни, когато се сравнят с писмените сведения от този период. Ще се спра първо на домашните извори.

      1. Старобългарски разказ за покръстването1
      Този паметник е много ценен, тъй като е от малкото, които представят българската
      версия за покръстването. Започва така:Как и по какъв начин българите станаха християни, ще бъде разказано накраткотук.

      2.Чудото на св. Георги с българина2 Старобългарският разказ е написан през X в. и ни дава ценна информация за покръстването. Авторът казва: Аз съм от новопокръстения български народ, когото Бог просвети със свето кръщение през тия години чрез своя избраник, княз Борис, наречен в светото кръщение Михаил.

      3. Синодика на цар Борил3 Начало на българските царе: на Бориса, първия български цар, наречен в своето
      кръщение Михаил, който приведе българския род към благоразумие чрез своето кръщение, вечна памет.

      В домашните извори се говори само за покръстване на един народ!

      http://www.bgpatriot.com/resources/history/NikolaIvanov_Boris.pdf

      Изтриване
    2. Ето още свидетелства, че на българите се гледа като на хомогенен народ, а не като на някакава мешавица от напълно различни хора:

      1. Отговорите на папа Николай I до запитванията на българите4
      Един от най-интересните чужди извори за българската история през IX в. Писани са от
      папския секретар Анастасий Библиотекар по заръка на папа Николай I. Те всъщност са
      106 отговора на 115-те въпроса, зададени от новопокръстения княз на българите Борис
      I. Самите отговори повтарят въпросите, така че разбираме какво е искал да узнае Борис.
      17. И тъй, разправяйки как сте възприели по Божия милост християнската вяра
      и как сте накарали да се покръсти целия ви народ...
      Акад. Димитър Ангелов пише по въпроса следното: “

      Никъде в своите ‘Отговори’ папа Николай не говори отделно за “славяни” и “прабългари” като носители на верски и битови особености, но винаги като че ли има пред вид едно единно по характера на своята материална и духовна култура население.

      2. Писмо на патриарх Фотий до княз Борис I1 Патриарх Фотий е сред най-видните византийски енциклопедисти през IX в., изключително ерудиран човек. Един от инициаторите за покръстването на българите.
      Пише следното в писмото си до Борис: Но дано Бог, Който те е украсил с тия подвизи и те подкрепя досега в тях, да те поддържа и съхранява до края на живота ти в същите и по-големи добродетели, за да бъдеш и за управлявания от богохранимата ти власт народ добър и незабравим пример за поука, на всички други народи повод за спасение, обръщение и избавление, а за нас, смирените, вечна похвала.

      3. Окръжно послание на Фотий от 867г.За българите пише следното:Но и българите, народ варварски и христоненавистен...Нямаше още две години, откак тоя народ беше захванал да почита християнската
      вяра...

      4. Латиноезични извори, в които се откриват данни за процеса на християнизация
      Това са Бертински и Фулденски анали, хрониките на Регино и Анастасий Библиотекар3
      и др.


      Също както българските и византийските говорят за покръстване на един народ.

      http://www.bgpatriot.com/resources/history/NikolaIvanov_Boris.pdf

      Изтриване
    3. Благодаря. Въпросът ми беше свързан с изказването на проф. Янакиева, че "към абсурдното равенство между траки и прабългари се прибавят и славяните". Ако няма такъв документ, то на каква основа се прави това разграничение и не е ли именно то абсурдно, при положение че съществуват множество сведения за обратното - че траки, славяни и българи са практически различни имена на едни и същи хора.

      Изтриване
    4. Така е, старите славяни са гетите, извори за това има, старите българи са мизите - роднини на гетите и на останалите траки под римска власт до 680-та година.

      Това виждане не създава проблеми, напротив, обяснява доста проблеми като например - липсата на тюрски и ирански топоними в ранносредновековна България. Как така победителите на Римската Империя няма да наложат свои названия на селища, как ще позволят името на столицата да принадлежи на друг народ?

      Да, езикът ни е сроден на други принадлежащи на славянската езикова група, но от това следва само да се каже, че тракийският език трябва да се причисли към славянската езикова група, или дори, че е в основата на славянската езикова група.

      Изтриване
  12. Браво, Велик е нашият Бригадир Болгар Фригийски ;) Бритус Бригис Братис , може ли думата "брат" да идва от брит*(бриг) ... едно време всички са били "братя" или с други думи българи, а по късно нарочно е влязло отново пропагандата за Брут(брата предава брата... или по точно убийството на Цезар), че е лош, така всичко брутско, братско, бригско да стане лошо.. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бригус няма нищо общо нито с брат, нито с Брут, брат на латински е frater, a brutus има значение глупав, тежък. Използвана е за лични имена от предпазен характер, като нашите Черньо, Грозьо.

      Изтриване
  13. Много Алогични неща, разминавания и "тъмни петна", свързани с най-древната ни история, която ни е представяна от казионната историография от миналия век, намират отговор в изследванията на Павел и на други "непрофесионалисти", разбира се. Де да можеха те да се доберат до някои документи и артефакти, които от векове отлежават в трезорите на Ватикана и други подобни хранилища! Въпреки скритите там тайни, истината предстои да излезе на бял свят, благодарение на такива сърцати Българи. По отношение на тезата в публикацията, мисля да не кажа убеден, че с нея е свързано и името на предтракийското население на Балканите ПЕЛАЗГИ. Успех на Павел и сие в борбата им за истината и спаведливостта да възтържествуват! Евгений Тенев

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Г-н Тенев, според мен не са ни нужни повече документи, достатъчно е да се обнародва информацията, която специалистите притежават, а тя е огромно количество, трябва само да се подложи на безпристрастна интерпретация.

      Поздрави!

      Изтриване
  14. БЛАГОСЛОВЕНИЕ ИЛИ ПРОКЛЯТИЕ

    Досега нямах възможност да прочета статията, но от това не зависи убеждението ми, че Павел Серафимов е велик изследовател.
    Както той писа, всеки народ носи в името си най-съкровеното си – името на своя бог: БАЛ-Г-АРИ !
    Ние тук вече сме убедени, че сме АРИ или АРИЙЦИ, с което вероятно сме дали и името на земята ни: АРИЯ.
    Можем ли да приемем и това, че древният ни бог е бил БАЛ, богът на филистимците, които произхождат от БАЛкана? Що за бог е бил той, щом като почитателите му в знак на екстремна преданост са изгаряли децата си в негова чест?!
    Ние също сме съгласни, че сме най-старият народ. В Библията много пестеливо е споменато, че „божиите синове“ по някакъв начин са имали сексуални взаимоотношения с „човешките дъщери“, които са им раждали „нефилимите“(в превод – паднали в битка бранители). Това са били великани, подобни на Голиат от град Гет, в който е имало и други такива мъже, а те са били филстимци. Можем ли да не приемем, че това са били ТИТАНИТЕ, от които Павел твърди, че произлизаме. От тях сме наследили необикновена интелигентност и физическа сила, получена от бащите им – „божиите синове“. Затова ли и ние самите искаме да се наречем
    „божий народ“?
    Но нека да се замислим за какви „божии синове“ може да става дума. Ангелите като божии служители имат съвсем друга роля. Мистерията може да се обясни единствено, че метаморфозата е настъпила след бунта на Луцифер и последвалите го останали „божии синове“.
    А какво да кажем за недостижимия интелект и красавец Велзевул, описан съвсем основателно като такъв и от самия Павел Серафимов? На италиански името му е точно такова – „BELLO“! А на български „БАЛ“ или „ВААЛ“. Затова ли и народностното ни име се превежда като „светлите“, „сияйните“?
    Какви са резултатите от почитането на един такъв бог, който изисква детски жертвоприношения?
    Тракийски „мистерии“, които най-вероятно са били осъществяване на контакт със зли духове и свързаните с тях Дионисиеви оргии. В тази връзка не е зле да прочетете за смъртта на Орфей, когото често представяме като „първия Исус“. И Исус също е убит от „своите си“.
    Често се хвалим, че няма друга държава с толкова много врачки, като нашата.
    Не е зле да се осмисли правилно ролята на БАЛ-Г-АРИАНИТЕ и техните последователи.
    Шега ли е това, че щом влезем в някакъв съюз, дните са му преброени. Нали така се шегувахме и за Европейския съюз...
    Не сме ли като Сизиф, когато тъкмо като постигнем нещо положтелно, веднага се намират сили, които връщат камъка обратно?!
    Без злоба и без зложелателство! Просто се замислете!

    ОтговорИзтриване
  15. Защо след като сме измислили т.н.гръцки букви,после се налага да създаваме нова писменост?Дали по същите причини,заради които румънците изоставят кирилицата или заради нещо друго?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Няма народ над когото да са извършвани толкова опити за геноцид като нашия. Когато чужди агресори нахлуят, първото, което те правят е да елиминират просветените хора - благородническата прослойка. Без пастир, народа е безпомощен и знанията се забравят.

      Изтриване
  16. Изключително много уважавам хората, които посвещават живота си за общи каузи. Доживяхме да видим и генетични изследвания (вече няколко), които доказват принадлежността на населението по тези земи към европеидната раса (не знам правилно ли е определението раса) .Все още обаче, въпреки ясните доказателства и изводи по отношение на произхода ни не виждам т. н. учени ясно и категорично да предприемат действия в посока изчистване на историята ни от очевидните фалшификации. Нещо повече, всяко ново доказателство се интегрира по някакъв начин към старите и фалшифи истории. Пример за това е последното генетично изследване на акад. Гълъбов, който беше гост на Стойчо Керев. https://youtu.be/neNV67mqGco.
    В него видях причудлива смесица от ясна позиция, базирана на научни резултати по отношение на това , че българите не са хуни и едновременно с това не по-малко категоричната историческа интерпретация за прабългарския ни произход, който не бил тракийски. Ще бъда много благодарен на Павел ако коментира този запис.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тази тема е много важна за мен, само да ми остане малко свободно време и ще дам подробен коментар, може даже да направя цяла тема, която да публикувам тук.

      Изтриване
    2. Когато някои хора не разполагат с аргументи, те прибягват до няколко техники, които лесно могат да бъдат разпознати и обобщени:
      - опити за иронизиране, изграждане на психологически портрет, преекспониране или експлоатиране на известен "недостатък" на опонента с цел дискредитиране на личността му и т.н.;
      - изваждане от контекста само на определени твърдения с цел откриване на някаква несигурност или неточност в тях и от там обявяване на целия текст за недостоверен;
      - заговори и интриги с цел настройване на трети лица срещу неудобния опонент;
      - поставяне етикети на опонента, на които се придава негативен смисъл (автохтонист, синкретик и т.н.)

      За мен всички тези техники са индикация за това, че човекът, който ги прилага НЕ търси Истината!
      Според мен е добре да не слизаме до това примитивно ниво!

      След като се запознаете с критиката на проф. Янакиева, публикувана в сп."8", може да направите справка с така обобщените техники!

      Поздрави,
      Станимир.

      Изтриване
    3. Здравей Станимире! Критиката никога не ме е плашила, а такава критика дори върши услуга :)

      Аз ще дам отговор и ще покажа какви са методите на официалната, "истинската" наука.

      Прочее, мисля, че проф. Янакиева просто е жертва на системата, както и други учени.

      Поздрави!

      Изтриване
    4. Всички учени в България са жертва на състемата освен вас който на всичко от горе няма нищо общо с науката!

      Изтриване
  17. Страхотна статия!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  18. Изключително интересна статия!

    ОтговорИзтриване
  19. Смело напред Павка с тебе сме!

    ОтговорИзтриване
  20. Господин Серафимов, не всеки българин в съвременна България може да отдели 5 лева, за да си купи "актуалното списание 8". Не зная, от колко века преди Новата ера съществува името "българи" с звука "ъ", сигурно е още преди първата цивилизация, за която е общоприето да се смята Шумер. Но сегашното състояние на обикновения българин е плачевно.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Жал ми е за хората, които трудно свързват двата края, помагам винаги с каквото мога, но не съм в състояние да върша чудеса. След време Сп.8 ще пусне статията в архива си и там тя може да се прочете безплатно. А пък аз съм дал най-важните сведения - как гърците са представяли най-ранния вариант на народностното ни име.

      Изтриване

  21. За съжаление няма как да си купя списанието.
    Остава ми само да гадая.

    Първо това за разделението на народа .
    Дали пък думата славяни не значи част от народа който е можел да пише , а другата част траките, "тракат" безписмени.За славяните пише че са писали с черти и резки, и рахатом са били , за траките пише че са безписмени. Един и същи народ разделен на писмен и безписмен?
    Преди една седмица попаднах на един блог , в който от арменски източници , пак говорят за балкански народ със няколко имена според говора в земите на Армения, съседи на ариите или арии. Това арии ми прилича на аура? .
    Серафимов все ни повтаря сияйни та сияйни , в Урантия пише че сияние са излъчвали телата на потомците на Адам и Ева със земните жители, но тъй като ходели облечени им сияели само главите , като на иконите. .
    Това са само предположения, разбира се .Моето направо си е фентъзи , де.
    Казват големите открития са неща много прости , просто трябва да имаш очи да ги видиш.
    Направи ми впечатление и един остров в Атлантическия океан че населението е много близко генетично до балканците.


    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Твърдението, че траките са безписмени е напълно необосновано, т.е касае се за нагла лъжа.

      Старите славени са част от тракийската общост, това са гетите, Теофилакт Симоката е представил сведения по този въпрос в три свои книги.

      Не зная за генетична прилика между жителите на остров в Атлантическия океан и населението на България. Май има объркване със Сардиния, но това е остров в Средиземно море. Сардиния получава името си от народа, който египтяните наричат Шардунаш. Те са от съюза на Морските народи, които в по-голямата си част са стари балканци. Шардунаш са явно сердите, чието име дава и названието Сердика - днешната София.

      Изтриване
    2. Казахте „на ниво тяло”. Какво имахте предвид? Дрехите съдържащи изкуствени влакна – все деривати на петрола – променят елктромагнитното излъчване и дори метаболизма на човека, който ги носи. Да не говорим, че увреждат жестоко психическите способности на личността. Същото важи за pvc-дограмите, стиропорените изолации, пластмасовите ботилки, прибори за хранене и други. Замисляли ли сте се някога защо всички банки отпускаха нисколихвени кредити за енергийна ефективност, докато постоянно се покачват цените на енергоизточниците? Защо лихварите са загрижени за топлината и семейния ви уют? Няма безплатен обяд. Правилният термин тук е енергийна неефектиност. Тялото ви е затруднено в обмяната на енергия с Вселената, когато в непосредствена близост до него има такова насищане с изкуствена въглеводородна тъкан.Искате да кажете, че всички българи ще бъдат унищожени освен вас и тези които имата вашата ДНК защита? Не е задължително. Така или иначе българите умират. До 15-20г. тази територия ще представлява най-големият старчески дом на земята – нещо като концлагер за стари и недъгави хора на открито. Това е тенденция, ако се запазят досегашните темпове, а те съвсем скоро ще бъдат катализирани. Това не бива да ви тревожи – това е част от плана. За нас това е нормален оздравителен процес. Еволюция. То е свързано с ДНК защитата. Добрата вест за вас е, че българското ДНК е уникално. Заключените кодове в него съдържата невероятна сила и потенциал. Тези защити са осбено силни на квантово ниво. Действат като синергетици. Интересно кои ще успеят да достигнат до това ниво, за да се свържат в тази мрежа. Другият ключов въпрос е дали това поле ще достигне критична маса. Какъвто и да е изходът със сигурност ще останат семпли и то от най-добрите. Няма да се стигне до пълна анихилация...Това арии ми прилича на аура=СВЕТЛИНА!ВСЕЛЕНАТА Е:ЕНЕРГИЯ,СВЕТЛИНА,ИНФОРМАЦИЯ!ЕДИН ОТ ВСЕЛЕНСКИТЕ ЗАКОНИ:ПОДОБНОТО ПРИВЛИЧА ПОДОБНОТО!БЪЛГАРИТЕ ИМАТ НАИ ЧИСТИЯ ГЕН(АНТЕНА),ЗАТОВА Е ТОЗИ ГЕНОЦИД ОТ ВРЕМЕ ОНО!

      Изтриване
  22. Прочитайки различни статии, книги, включително тази и други от блога на г-н Серафимов, и отчитайки времето, в което започва да се използва нашето име в историческите източници, постепенно си изградих мнение, че българи, България е свързано с арианството. Не мога все още да намеря достатъчно логично твърдение за присъствието на частта "бълг" в името. Дали е била "болг","благ" или "блег", не мога да кажа.
    Но чуждите хронисти започват да пишат за българи, когато арианите по нашите земи започват да водят войни по църковни поводи с ромеите (примерно историята с Валент през 378г., а войната през 680г също смятам, че е от подобен характер).

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Всъщност, дедите ни само са били набедени за ариани, проф. Ценов дава добри разяснения по този въпрос. Реално християнството изповядвано от дедите ни е истинското християнство - това, което Апостол Павел разпространи у нас още през 1-ви век.

      Това християнство е познато по-късно като учението на богомилите. Темата обаче е сложна поради това, че са съществували секти, които са се представяли за богомили, а не са били такива. Най-ефективният начин да се унищожи едно учение е не като се подложи на преследване, а отвътре, чрез инфилтрация и опорочаване.

      Изтриване
    2. И да си допълня мнението.
      Обединението на различните местни племена (мизи, гети и т.н.) в единна съпротива срещу опитите на ромеите със сила да наложат "официалното" християнство тук и по този начин да присъединят тези земи към империята си, според мен е начинът, по който се образува българския народ.

      Изтриване
    3. Да, възможно е опитите на служителите на Римската Империя да наложат "официалното" християнство да са послужили като катализатор за освоботелния процес.

      Изтриване
    4. Г-н Дойчев,
      На същото мнение съм и аз, тук трябва да се копае. Умрялото куче на нашата история е заровено в църковните борби по нашите земи.
      Привет
      Бриг.

      Изтриване
    5. А „умрялото куче“ на вашата вяра лежи безжизнено в каменните сърца на вашето неверие. Как можете да оборите „официалното“ християнство, без да познавате учението на апостол Павел?! Или имате амбицията да си създадете един нов бог и да му предпишете законите, чрез които той трябва да владее над света???

      Изтриване
    6. Уважаеми, никой не оборва учението на апостолите, даже напротив. Четете малко по-внимателно.
      Под "официалното" християнство се има предвид църквата, организирана след 1-я Вселенски събор през 4-ти век (от гонителите на ранните християни, обявени в последствие за еретици и отново гонени от същите хора) и имаща много повече общи неща с понятия като власт, догматизъм, материализъм, занаятчийство, сребролюбие, жреческо съсловие, отколкото с учение, вяра и проповядване.

      Изтриване
    7. Уважаеми Г-н Дойчев,

      Мисля, че неправилно сте разбрали гневната ми реакция, тъй като напълно се съгласявам с последния Ви коментар. Но е доста смело да твърдите, че тогавашното противопоставяне на „официалната“ църква е бил „начинът, по който се образува българският народ“. Бих бил безкрайно щастлив, ако можете да ме убедите в това.
      Нашето съвремие е пропито от отчайващо неверие. „Официалната“ църква е жалък коктейл от остатъци от християнство, старозаветни практики и човешки традиции. На каква основа можем да стъпим, за да разкрием фалша в интерес на истината. Притежаваме ли поне ние самите вяра или ще е необходимо да си измислим такава по подобие на комунизма?...

      Изтриване
    8. Не, не, това е просто мнение, което споделям. Написал съм някакви доводи, но не бих могъл да ви убедя в правотата на твърдението си, тъй като не се занимавам с история. Смятам обаче, че е добре хората, които по-задълбочено се занимават с тази наука, да обърнат повече внимание на църковните архиви. Както писах по-нагоре, моментът, в който се появява името българи по хрониките, съвпада с налагането на християнството като официална религия в двете Римски империи. Защо "българи" да не е прозвище, което ни е дадено по подобие на "траки" и имащо връзка със събитията по това време?

      Изтриване
    9. Много ми е тежко, Г-н Дойчев, но има вероятност да Ви разочаровам във връзка с Вашето последно изречение: а възможно ли е това „прозвище“ да е било „БАЛ-Г-АРИАНИ“???
      За подробности може да прочетете коментара към настоящата статия от 9.декември 15;20ч. Най-любопитното е, че тъкмо по времето на съставянето на този коментар, на мястото замята се е разтресла със степен 4,6, всичко придружено от зловещо бучене. Звучи малко като измислица, но е факт, който може да се провери.
      Честита Новата година по стария български календар днес – Еднажден, на Вас и на всички прави българи!

      Изтриване
    10. Не, не съм разочарован. Може и така да е било. Може да не е дадено от комшиите прозвище, а самоопределение. Може то да идва от по-стари времена. Основното ми твърдение е, че това са били хора, развиващи някаква духовна и обединителна дейност сред тракийските племена през 3-4 век. Примерно хора като Урфил (Улфила и т.н.).
      Весели празници!

      Изтриване
  23. Здравейте господин Серафимов - честита Коледа, нека Колад донесе на всички ни успех във възраждането на Българщината.
    Благодаря на вас и на г-н Мошев за чудесната статия в списание 8.
    Виждам много логика във флегии-бльгии(както и честно да си признае във критиките на проф. Янакиева по темата), но не разбирам защо царя на флегиите оставя Форба, и защо там да няма същото заместване ф-б?
    За мен един български цар да се казва Борба има голяма логика, вие какво мислите?
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честито рождество Христово!

      За Форба имате право, неговото правилно име е Борба. Просто няма как наведнъж да се обясни всичко, но ето - доста хора разбират за какво става дума.

      Изтриване