12.10.2017 г.

ИМЕTO БЪЛГАРИ ВЪВ ФИНИКИЙСКИТЕ НАДПИСИ?


Понастоящем доста от нас пътуват в чужбина. Така, между другото, те могат да се запознаят с интересни надписи от различни епохи и различни региони. При срещането на нещо необичайно, някои правят снимки, опитват се да разберат повече за това, което ги е заинтригувало. Преди няколко дни един читател на блога ми, г-н Павел Вълев ми прати данни за финикийския надпис от Лаертес, Турция. Човекът бе впечатлен от присъствието на букви срещащи се и в нашата азбука.



Действително приликата на определени финикийски букви с тези от кирилицата не случайнa. Езикът на древните обитатели на Картаген, Тир, Сидон и т.н. е семитски, по този въпрос спор няма, но пък не може да се оспори и факта, че във финикийския се срещат думи от речта на старобалканските народи познати на Херодот, Тукидид и др. като траки (нашите предци).

Името на Картаген не е известно само с това, че дълго време е било символ за заплаха за старите римляни. Топонимът е особен, много особен поради началната си частица – kart. Нейното значение е град, а сродни думи намираме в трак. (древнобългарски) *карта/корта-град, ограждение, гордо-град, зордо-град. Други интересни паралели са pt-птица,  hr-гора, планина, šš-шест, ql-глас.

Ако разгледаме безпристрастно историческите събития от края на второ хилядолетие преди Христа, лесно ще разберем защо в речта на коренните жители на Левант присъстват думи от езика на дедите ни. Между XIV и XII век пр. Христа настъпват сериозни климатични промени и много народи са принудени да търсят нови зeми за заселване.

В този период, в Мала Азия живеят доста наши деди и те приемат част от братята си от Балканите, но прииждащото население е прекалено много и бягащите от природните бедствия се насочват на юг като дори стигат до Египет. Поради големия си брой, а и силна армия те представляват заплаха за страната на пирамидите и не са допуснати там.


            Пътят на Морските народи (тевкри, пеласги, травси, веси, мизи) по Салимбети и Дамато

Фараоните Рамзес II, Меренпта, Рамзес III, водят дълги войни с нашите деди и малко остава да загубят. В крайна сметка обаче египтяните успяват да разединят старите балканци, давайки земя на едни и настройвайки ги срещу техните роднини, които биват отблъснати и са принудени да се заселят в изолирани крайща на Синай, а също и в териториите на днешните Израел, Ливан, Йордания, Сирия.



Бивайки малцинство, старите балканци биват асимилирани от народите на Ориента като дават нова кръв и разбира се знания. От смесицата на дедите ни с ханаанците се появява народа на финикийците. Благодарение на древната писменост на предците ни, се оформя финикийската азбука.

В случая не точно приликата на определени писмени знаци е важна. Няма да се впускаме и в проучване на възможността част от финикийската благородническа прослойка да е пазела спомен за своите корени. Няма как да разберем това на този момент. Най-вероятно, по времето когато надписа от Лаертес е създаден, всички спомени за балканския произход на финикийската аристокрация са изтлели. Все пак, пет века са много време.

Друго е важното в надписа от Лаертес. Там е споменато едно доста интересно име. Говори се за заселници наречени БЛКР. Не е обяснено кои са тези хора, откъде са, нито пък е указано какъв език говорят.


Бих погледнал на въпросните БЛКР като на нещо любопитно, но нямащо връзка с името на народа ни, ако не съществуваше една малка подробност. Финикийският надпис от Лаертес се намира в древната област Киликия, на юг от планината Тавър. Част от тази планина е известна като Булгар Даг/Болгар Маден/Болкар.

Значението на тези названия е Българска планина, Български рудник. Въпросните имена са засвидетелствани в по- късен период, но това не изключва възможността да са дадени още в дълбока древност.

Регионът е известен най-вече поради интересните хето-лувийски надписи. В един от тях се споменава цар Варпалава – властелин на Тувана (фригийската Тиана). Според Тревър Брайс, Варпалава е представен като фригиец по официалните монументи. Брайc смята, че това е по-скоро политически ход, но въсщност не е изключено, силните в този период фригийски царе да са поставили свой човек, който да властва над хето-лувитите.

В самата Тиана има фригийски надписи и то не какви да е, а точно най-древните -VIII в. пр. Христа. Фригите обитават Мала Азия от дълбока древност, както и най-близките им роднини мизите, наречени българи от средновековните летописци. Малоазийските мизи обитават земи на север от Тавър, но със сигурност е имало и колонии доста по на юг, най-вече след XIII в.пр. Христа, след битката при Кадеш. В нея мизите са съюзници на хетския цар Муватали и е нормално да останат край Кадеш и околните региони, за да запазят завоюваното.

Това би обяснило присъствието на мизи в областта Киликия, а това, че през VIII в.пр. Христа тези мизи са наречени БЛКР от финикийците не бива да ни учудва. В края на 2016, заедно с г-н Александър Мошев публикувах статия за произхода на името българи. В издание на “Сп.8” бяха представени доказателства за това, че името българи е по-старо от Троянската война и принадлежи на хора от средите на мизите.

След като те обитават и региона на Лаертес, то не е никак учудващо, че са споменати от финикийците. Това би обяснило защо в същия регион съществува планински масив с име Булгар Даг/Болгар Маден. Това би обяснило и защо дори по на север има древнo селище с име Балгатия. Макар да е в регион обитаван от траки и да е споменато в енциклопедията на “Pauly-Wissowa”, поне по мои сведения траколозите не са представили публикация, в която да представят анализ на важния за историята ни топоним.

Някои могат да нарекат аргументите ми за тъждество между БЛКР и българи слаби, но с какви аргументи разполагаха специалистите, които поставиха знак за равество между споменатите в Средна Азия пу-ку и името българи?

След сме европеиди, след като езика ни е индоевропейски и липсва напълно тюрски, или ирански субстрат в него (заемките не са субстрат), след като фолклора ни показва силна връзка с траките, то е редно да търсим следи от народностното си име в земите обитавани от траките.

Защо да пренебрегваме бльгиите от Фокида, болгите от Тракия, болгенс от Иберия и БЛКР от Киликия?

Защо трябва да стесняваме хоризонта си и да вярваме, че името ни означава буламач и, че принадлежи на азиатци – това, което ни внушават поддръжниците на догмите, това, което ни внушават тези, които пишат учебниците и преподават в университетите. Специалистите ни казват да се гордеем с историята си, но същевременно уверено твърдят, че старите българи са чужденци на Балканите и дошли тук са забравили стария си език и култура. Голяма гордост, няма що!

А повод за гордост наистина имаме. Нима дедите ни не бяха тези, които издигнаха първите градове на Европа? Нима не бяха предците ни тези, които създадоха писменост хилядолетия преди шумери и египтяни да направят това? Кой създаде блестящата крито-минойската цивилизация ако не траките и пеласгите? Кой бе учител и наставник на гърците, не бяха ли това Орфей, Лин, Тамир, Евмолп, Имарад? Не бе ли спасителят на Атина Темистокъл, човек носещ тракийска кръв? Не бе ли Залмоксис обявен за създателя на келтката религия? Кой разтърси Рим до основи, ако не Спартак. Кой първи  даде подслон на християнството и кой с цената на много жерви напомни на средновековното духовенство какво е посланието на Христос?

Имаме повод за гордост и изброеното тук е само върха на айсберга. Да се отрича това невероятно наследство е не само неразумно, но и престъпно. Да, престъпно е защото да се поддържат лъжите създадени и внушени от чужденци е като нож забит в сърцето на дедите ни, които пазеха земята и традициите си с цената на своя живот.




Използвана литература:

1.Paulys Real Encyclopädie der Classischen Altertums, Neue Bearbeitung unter mitwirkung zalreicher fachgenossen, G.Wissowa, Supl. Eerstes Heft, J.B.Metzler S. Verlag, Stutgart, 1903;
2.The Cambridge Ancient History, Vol III, p.2, ed.J.Boardman, I.E.S.Edwards, N.G.L.Hammond, L.Solberger, C.B.Walker, Cambridge University Press, Cambridge, 1991;
3.T.Brice, The World of Neo-Hittite Kingdoms, A political and military history, Oxford University Press, New York, 2012;
4.The Cambridge Ancient History, Phrygia and the Peoples of Anatolia in the Iron Age, rev.ed. Vol I&II, R.D.Barnett Litt.D. Vol.II, ch.XXX, Cambridge University Press, Cambridge, 1967;
5.M.Wild, Baedekiriana, The Red Scar Press, 2010;



Използвана извори от интернет:

LAERTES  
A.Salimbeti, R.DÁmato, The Greek Age of Bronze, Sea Peoples http://www.salimbeti.com/micenei/sea.htm



101 коментара:

  1. Умолявам коментиращите да се придържат към културен тон, благодаря предварително!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Г-н Серафимов.Уважавам Ви за голямото дело, което сте започнали.Аз излизам открито с имеот си. Не заставам под нищо анонимно.Истинския човек не се срахува от нищо.

      Изтриване
  2. От краят на вторият абзац, и вече аудиторията е подготвена да поеме емоционалия бълвоч. Спаро, в Мала Азия в посоченият период е царството на хетите и изобщо не са траки. А придвижването е доказано от юг на север, което се и потвърждава от надпис на фараонска стела в който става въпрос за фараонска обиколка в балканските си владения. Поздрави.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Павел да е казвал че хетите са траки, или искаш да му припишеш нещо дето той не го твърди? Като ти се вижда, че тоя блог е бълвоч, ами недей идва тука бе готин.Kой те би по главата да посещаваш чужд блог, или ти плащат да клепаш и да злепоставяш, кой те кара да се вреш там дето не ти е мястото, м-о-ш-е-н-и-ц-и-те ли те врънкат?
      Драгомир Драганов

      Изтриване
    2. За да не изглежда като клепане на чужд блог, както е вметнал г-н Драганов, ще задам неуместен въпрос. Как авторът П.С. е стигнал до обозримото заключение, в новата си книга, че преди 10 000 г. човешката цивилизация процъфтявала, и малко по-нататък, че всъщност тя(цивилизацията) се заражда пред 8000 г., кое е вярното?

      Изтриване
  3. Искрени благодарности, Павел, за интригуващата статия ! Вярвам в древния произход на наименованието на нашата общност - вероятно края на Второто и началото на Първото хилядолетие преди Христа, една от преселническите вълни на древните балканци на юг, в резултат на която се откриват редица социално-културни влияния ( технологии, религиозно-митологични вярвания и практики и др. ). В тази насока са и данните от лингвистиката, които ти анализираш. Всяко едно откритие преобръща старите теории.
    Най - сърдечни приятелски поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Неотдавна бе изследвана митохондриална ДНК извечена от костите на финикиец. Стана ясно, че човекът е носител на гени типични за балканските народи. Ето, генетиката потвърждава, но няма смелост от страна на учените да тръгнат срещу течението.

      Изтриване
    2. Такова изследване може да опровергае напъните на Павел, тъй като посоката на разселване е обратна на хипотезата му. Не съм чувала траките да полагат мъртвите си под леглата, докато в М. Азия е факт.

      Изтриване
    3. В такъв случай прочетете D.W. Bailey, Balkan Prehistory: Exclusion, Incorporation and Identity. Там, на с.152 можете за прочетете за интрамуралните погребения на територията на Балканите. Ако не владеете английски, препоръчвам работата на Крум Бъчваров НЕОЛИТНИ ПОГРЕБАЛНИ ОБРЕДИ.

      Изтриване
    4. Къде са неолитните жители, и къде са траките през Бронза? И тоя тръгнал да ни просвещава.

      Изтриване
    5. Дългичък е цитатът,но ето как някои учени ни насочват((Drews 1993: 58)) за евентуални преселници от Балканите живеещи по време на Рамзес III и известната му победа над Морските народи даже в ..Либия.Интересно е описанието за външния им вид,светли,синеоки,червена коса,един кичур коса,татуирани по ръце и крака и т .н.Ако се подтвърди теорията с артефакти (керамика и т .н) от либийска територия от онези времена и сравни с балканска ,може да окажат роднини :-)

      Изтриване
    6. Не само в Либия има интересни артефакти показващи връзка с подобни от Балканите. В Тел ел Дабаа, Египет са намерени както съдове, така и оръжия, които имат ясни паралели с керамика и оръжия от Балканите. Не е важно какво е къде има, а дали има желание от страна на учените да говорят по въпроса.

      Изтриване
    7. до Анонимен13 октомври 2017 г., 21:44 Човече, ти питаш -Къде са неолитните жители, и къде са траките през Бронза?

      Защо преди да тръгнеш да реагираш пресилено не провериш как стоят нещата? Антрополозите Петър Боев и Славчо Чолаков установиха още през 70-те и 80-те години на ХХ век, че като цяло, траките от времето на Античността са потомци на балканското население от Неолита.

      За справка: P.Boev, S.Tscholakov, Die Abstamung der Thraker nach Anthropologischen Angaben, Dritter Internationaller Thrakologisher Kongress, 2-6 Juni 1980, Wien, Swjat, Sofia, 1984, z.313-316.

      Четете повече анонимни господине, най-вече специализирана литература.

      Изтриване
    8. Не може да се установи, каква ще е антропологичната разлика, между етруски, келти и траки през Античността? Хипотезата, НЕ Е доказателство по принцип.
      "Статията е елементарно манипулативна: изкривен превод на източници, историографски мнения представяни като изворови данни, спорни въпроси, лансирани като безспорни... Радост за всеки невежа и заслепен фен".

      Изтриване
    9. Със съдействието на Гьоте институт оркестърът на Иванка Иванова бил поканен на концерт в Алжир. Когато се появила в традиционния български национален костюм и запяла с немският си оркестър нашите пазарджишки народни песни публиката й била въодушевена и я приела с огромен възторг и овации.По-късно, на приема на немският консул в Алжир и при срещата си на другият ден с българският консул в Алжир, тя разбрала каква е причината за това..Оказало се, че народното пеене и носията са подобни на тези носии и това народно пеене на племето „бербери”, което живеело в планинската област „Кабиле” в Алжир.
      Получила за подарък компакт диск с народни мелодии от Кабиле от един неин фен от Алжир и била изненадана, че наистина има прилика и то огромна на фолклорът от Кабиле с нашият фолклор. При концерта на вторият ден имало ощте по голяма публика и тя получила още повече овации.
      http://www.pamettanabulgarite.com/page/4155162:Page:381279

      Изтриване
    10. Възможно е берберите да са асимилирали част гетулите живеещи в Северна Африка. Ако не се лъжа, Изидор Севилски ги определя като част от гетите - един от най-големите тракийски народи.

      Изтриване
  4. Браво г-н Серафамов , прочел съм почти всичките ви публикации, и ги намирам за точни , верни и добре структорирани . Възхищавам ви се , продължавайте в същия дух .Трябва да се събуди прословутия български дух. Подкрепям ви в начинанието .

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Ви за подкрепата г-н Въчков!!!

      Изтриване
    2. Честно да си призная, подходът и структурата ми се вижда като да са писани от бояджия, т.е. смесваш бои докато ти пасне желаният цвят. Къде ги тия деди, дето са се смесили с ханаанците? Как разбра, че са балканци? Защо на Балканите няма финикийски паралели, както в Картаген? Защо днес използваме арабските цифри? Голяма работа - дърводелска.

      Изтриване
    3. Анонимни господине, опитайте се да се изразите по културен начин и аз ще дам подробен отговор.

      Изтриване
    4. Какво ще дадеш? Нали е изразено в публикацията, ако си имал да казваш нещо, то би трябвало да е в текста. Компилации и словоизлияния не ми се четат. Предпочитам да чета нещо по стойностно, а не нечий предчувствия или написани сънища.

      Изтриване
    5. На интелигентните хора е нужно едно количество информация, а на истериците съвсем друго. Аз се стремя да се съобразявам с интелигентните хора.

      Изтриване
    6. Една много "истерична-бунтовничка" Ц.К. представя по ТВ канали, "интелигента" г-н Серафимов като учен-историк. Това истина ли е или лъжа???

      Изтриване
  5. С удоволствие чета блога Ви. Нямам думи с ,които да благодаря . Всичко ,което правите някой ден няма да има цена и се надявам да бъде изучавано от нашите поколения като истинската история на нашия народ...
    Имам един да го наречем интересен факт върху ,който от доста време размишлявам и даже се случи и да сподяля някои мои предположения с представители на народът за когото искам сега да Ви попитам нещо...
    Става дума за така наречените на български Баварци .
    На днешен баварски "байерн "
    Но на древен баварски т.е. древното наименование на днешните баварци е "БАЮВАРЕН" Та думата ми е :Абе много сходно се чува с "Булгарен" ,което пък е днешното наименование на българите на немски.

    ОтговорИзтриване
  6. Та въпросът ми беше : доколко тези две наименования имат общо . А , че имат аз почти не се съмнявам .

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Днешните баварци са немци, а самото име Бавария идва от бои- официално келтски народ. Тъй като за тях се знае твърде малко, е трудно да се каже дали наистина са келти, амалгама от келти и траки, или нещо друго.

      Ако не се лъжа А.Стоукс тълкува името бои с бояти се...т.е. бои означава страховити, тези, които внушават боязън.

      Изтриване
  7. За тези, които още не знаят – сензационни разкрития при разкопки в местността ВАЛОГА до врачанското село ОХОДЕН – в интернет!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ама това не е ли новина от лятото, за неолитното селище имам предвид, нали за него става дума?

      Изтриване
  8. До Атанас Димитрив12 октомври 2017 г., 21:21
    Припоръчвам Ви това:
    http://www.makedonskatribuna.com/FRITZLER.pdf

    ОтговорИзтриване
  9. Уважаеми г-н Серафимов, благодаря Ви за всеотдайната просветителска дейност. Вашите материали са наистина като глътка свеж въздух в отровената ни действителност. Не съм преглеждал блога Ви обстойно, но след като прочетох тази Ваша статия, се чудя дали нямате нещо за споделяне относно ранното християнство по българските земи до 9-10 век, за мнимото ни покръстване и за богомилите. Според мен истинското ни Възраждане ще дойде след като си спомним какво означава да си "благар"- име, което символизира определено състояние на духа и което, за съжаление, огромна част от нас мисля, че не заслужаваме към момента.
    Благодаря Ви отново!

    Ивайло Маринов

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Г-н Маринов, самото свещенодействие на владетелят Крум, пред стените на Константинопол, не прилича много на християнския обред, както и традициите, през средните векове да се ослепяват или скопяват опоненти или претенденти за престола.

      Изтриване
    2. Уважаеми г-н Маринов,

      Добре дошъл сред почитателите на г-н Серафимов! Убеден съм, че Вашият първоначален възторг с времето няма да охладнее.
      Споделям разбирането Ви, че възраждането ни трябва да започне с промяната на нашата духовност. Както е казал Ескулап: „Ако искаш да излекуваш тялото, първо изцели душата!“
      Душата на българина беше осквернена от марксическия атеизъм, а понастоящем е в плен на абсолютния материализъм. Но каква алтернатива да се потърси?
      Вие споменавате ранното християнство. Всички по-късни варианти са ментета с човешки притурки. А истината е една, но трудно се приема понеже е най-простичка – най-чиста вода се пие от извора!
      А кой е изворът? Написаното Божие Слово, за чиято неприкосновеност до днес се грижи Самият му Създател!

      Изтриване
  10. "Името на Картаген не е известно само с това, че дълго време е било символ за заплаха за старите римляни. Топонимът е особен, много особен поради началната си частица – kart. Нейното значение е град, а сродни думи намираме в трак. (древнобългарски) *карта/корта-град, ограждение, гордо-град, зордо-град. Други интересни паралели са pt-птица, hr-гора, планина, šš-шест, ql-глас" - Това са спекулации... Нямат никакъв лингвистичен принцип.

    ОтговорИзтриване
  11. Вярно ли е,че името на бог Зевс идва от видоизмененото "жив", тоест "Живият бог"? Също дали е възможно Троян и Троя неслучаѝно да са толкова близки като изговор и да идват от три-троица? Таня

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Карт хадаш е финикийското име на Картаген и значи Нов град

      Изтриване
    2. Ако погледнем цитата от Илиада "Зевсе додонски, царю пеласгийски", е възможно Зевс да е обожествен цар на пеласгите, т.е. жив бог.
      Както и Дионис примерно.

      Изтриване
    3. Трудно е да се каже, но по принцип Зевс означава светлина, както означава светлина и другото му име - Ден.

      Изтриване
    4. До Анонимен16 октомври 2017 г., 1:57

      Да, Картаген наистина означава нов град, но думата карт-град, няма смисъл на никой семитски език.

      Изтриване
  12. "г-н Павел Вълев ми прати данни за финикийския надпис от Лаертес, Турция. Човекът бе впечатлен от присъствието на букви срещащи се и в нашата азбука." Видимо г-н Павел Вълев познава само кирилицата. Но по времето на "така наречените" финикийци (как е самоназванието им е неизвестно) тази азбука не е съществувала. Съществували са ранни форми на глаголицата Линеар А и Линеар Б. Генетично финикийците са били носители на хаплогрупата J2, която е третата по процент срещана в България след I и E. Твърди се, че са говорили семитски език. И става уравнение с няколко неизвестни. Какво ще е решението му и има ли решение? А в района на Булгар дагъ княгиня Екатерина се е сражавала със семитите "османци" и след падането на България под османско робство. Според мен, да видим нашите земи в съвременна Турция и тогава да отиваме по-далеч. Имаме претенции към всички съседи, само към Турция-мълчание! Защо. Може би защото е една от семитските държави. Населението и не е тюркско, т.е. не е монголоидно. И се явява основният ни враг с нейната политика на претенции към бившите територии на Османската империя. А ние никога не сме предявявали претенции към Турция. В нашата политика няма приемственост и национални интереси. Никога не са и формулирани. До кога така.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кой българин е управлявал България след 14 век...

      Изтриване
    2. Уместен въпрос, предполагам риторичен. След 14 век няма българин в управлението на държавата. Но това изглежда е повсеместна практика във всички славянски държави. Друг един въпрос е, какъв е произхода на европейските монархически династии.

      Изтриване
    3. Да, и това е риторичен въпрос!

      Изтриване
  13. То ако финикийците са заимствали от нас, то ние сме заимствали пъти повече от съседните народи https://ru.m.wikipedia.org/wiki/Заимствования_в_праславянском_языке

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Г-н Станчев, аз не се съмнявам, че дедите са заемали от други народи, но списъка от Уикипедия е несериозен. Това е просто реликва от доктрината създадена единствено и само да обслужи der drang nach osten...нищо повече.

      Изтриване
    2. Скоро участвах в екскурзия из България, в която имаше и германец, живял 11 години у нас. Възхищаваше се на българската природа и я наричаше несравнима. Та не зная дали der Drang nach Nordwesten не е по-опасният за България!...

      Изтриване
    3. Господин Станчев, видимо цитираните автори в статията от Уикипедия са с еврейски-хазарски произход. Какво да очакваме от тях? Ако до сега не Ви е ясно, никога няма да Ви се изясни. Тези същества са плъзнали навсякъде и пречат навсякъде. Не е коректно да им се вярва, колкото и "наукообразно" да са направили изложението. Ние имаме свои показатели и трябва да се придържаме към тях. Виждате, че те са объркали готите с германци, а нашето мнение и доказателствата от литературни източници са, че готите са гети. Говорят за дакийски език! Смешно. Изложените данни не отговарят на съвременните данни, получени от новите изследвания.

      Изтриване
  14. Защо гърците пишат Βουλγαρία а го произнасят Voulgaría, Вулгария?Нали могат да произнасят Б? Само да звучи варварско,защото не ни обичат? Нали думата трак е аналогична на варварин, а тези варвари сами себе си не са наричали траки в онези древни времена.А дали спазват традицията трак=варварин=вулгар само и само да не се споменава истинското име на цялата огромна общност - българи? Защо толкова се страхуват да кажат просто българи(както си се наричаме ), а ни казват и сега Voulgáron ?Или се съгласяват с Mesia hec & Vulgaria от картата на Св.Йероним ,че в 4 век сме били Voulgáron във Vulgaria ?То и ние не им казваме Éllines и Ελλάδα ,но не им казваме официално етиопски цигани ,нали ?

    ОтговорИзтриване
  15. Здравейте господин Серафимов,
    конкретно по темата - става дума за античния град Лаертес в област Киликия нали?Можете ли да да дадете повече информация за намерения надпис - датировка,къде е намерен, от кого, превод на текст или линк където да се прочетат повече подробности.
    Бих добавил към темата митологичният цар на Сидон Агенор в края на 16 век пр.н.е. , бащата на Килик, Тасос, Финей, Европа и Кадъм. Той е брат близнак на египетския цар Бел и имат пеласгийски корени по майчина линия (майка им Либия е внучка на избягалата от Аргос Йо, която пък се жени за египетски цар на име Телеф?). Специално свързани с нашите предци траките са братята Тасос (на когото е кръстен и едноименния остров)и Финей, който става тракийски цар. Има един втори Финей, цар на Салмидесос (пак Тракия) по времето на аргонавтите. Та първият Финей се жени за дъщерята небезизвестния Дардан Идея. Има два сина - Марианднос и Пафлагон станали епоними на двете тракийски племена.
    Ариан в своята Битинска история събщава, че Тинос и Битинос са осиновени от Финей синове на Одрюс, епоним на одрисите. Тези синове от своя страна стават епоними на тините и битините или витините. Така с "финикиецът" Финей са свързани племената на мариадни, пафлагони, одриси, тини и витини. Наречен е финикиец само защото баща му е цар на Сидон, а Сидон е финикийски град, само че според историците поне един век по-късно!Поздрави

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дал съм линкове за Лаертес, а те водят до страници, които съдържат нужната информация - локация на мястото, превод и датировка на надписа.

      Проверих и се уверих, че линковете са активни. Ако при вас има проблеми, опитайте с друг брайзуер.

      Поздрави!

      Изтриване
    2. Сидония е едно от древните имена на Тракия, Ематия на Македония.
      Привет
      Бриг.

      Изтриване
    3. В Библията, в Старият Завет често се споменават заедно Тир и Сидон, а град Тир на финикийски се изписва IYI, или поне така твърди уикипедията. По тази логика могат ли тези два града да се приемат за тракийски? https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D0%B8%D1%80

      Изтриване
  16. До господинът/ госпожата с риторичният въпрос - и какъв е произходът на европеѝските монархически династии? Само не казваѝте, че е рептилен, че и това го има като информация :). Така де, гадинките са имали няколко стотин години време преди нас да се усъвършенстват, че и да се смятат те за истинските господари на Земята...:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Господин/госпожа Анонимен 19 октомври 2017 г., 19:45, след като провокативно ми задавате въпрос, на който знаете отговора, дори и някакво заблуждаващо предположение сте написали, защо изобщо търсите конкретизиране! Но мога да сравня тези същества с влечуги, земноводни, хлъзгави и нагли в поведението си. За това и ще Ви отговоря непряко. Произходът на европейските монархически династии е идентичен с произхода на последната монархическа династия управлявала България, а днес управлява Испания.

      Изтриване
  17. Благодаря, че отговорихте! Изобщо не знам отговорът, (освен че всичките са братчеди и братчедки и си се женят помежду си), тъѝ като съвсем любителски ми е интересно наѝ-ранни българи - сиреч траки. Другите епохи ми са мъгли и тъмници тъѝ като не съм историк. Останалото беше опит за шега:). И моля, нека не обиждаме крокодилите, сравняваѝки ги с човекоподобните паразити - не сте виждали колко внимателно пренасят яѝцата си с уста. Госпожа :).

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лицемерно Анонимен21 октомври 2017 г., 0:12. При толкова много сведения на всевъзможни носители, Вие оставате неосведомен/на. Но явно следите интимния живот на рептилиите, в частност на крокодилите. Да, не съм виждал колко внимателно се грижат за яйцата си, но зная, че сменят пола си. Мъжките индивиди стават женски. Нима правите пропоганда на гей общностите? Половата Ви ориентация не ме интересува. Много неща са Ви "мъгли и тъмници". Не мога да разбера, какво Ви дразни в риторичните въпроси относно монархиите в Европа. Къде съзряхте заплаха за Вас или за общността към която принадлежите.

      Изтриване
    2. До вас където спорите за рептилите... наскоро чух една история за Свети Георги и змея...живял е сто години след Христа...та тогава рептилите мислели за нов световен ред... както някой твърдят и за сега...но тогава населявали балканите и нашите територия...Господ призовал Георги от някъде Банско...близо до Банско от там е бил на двайсет двайсет и няколко години..казал му къде в кои селища са намират рептилските кланове и бил със него докато не ги е унищожил...сега рептилите също населяват богати държави...не напразно Свети Георги е предводител на българското войнство...мисля че мадарският конник е точно Свети Георги Победоносец и в краката му е змея...или змиевидните..има още няколко Мадарски конника..един в авганистан...гледах преди години едно предаване по телевизията за мадарските конници и дори казаха че в авганистан още се използва фразата,,...красива като българка..,,доста са обикаляли нашите деди...мисля че автора тук споделя доста и от това което споделят доценти в семинари из България по ютуб..а и някой от коментиращите писаха за берберите...нищо чудно да са балканци и наши роднини...работих веднъж с един..нямаше нищо общо с африканец...беше светъл рус със светли очи и висок..здрав...два дена работи при нас..три дена му плащаха...щеше да бие управителя и собственика....мисля повече му платиха...нищо чудно фараоните да са биле бели балканци ...траки.както и Византия и Рим са управлявали...тракийци..за това и сега половината свят ни мрази и силните искат да на затрият...преди сме ги управлявали ние...гледал съм клипове по ютуб..на български доценти говорещи за същото или поне подробно на господин Серафимов..може би ако се обединят..ще обърнат представите на българската история...в момента също се изучава абсурдна история в училищата...незнам кое е вярно но всеки българин е закодиран истината в сърцето си...или ДНК то...усеща се кога ни лъжат

      Изтриване
    3. Още по- интересно ще ви стане като замесим българските имена в Библията, а именно: Филистимци(Филип, Филибето(гр. Пловдив), Ар-магедон(Македония), Вирсавее(Вир(поток) савее(завет(съвет)), Витсавее(Вит(вита снага, вита река) Савее(съвет, завет) В библията Витсавее е майката на цар Соломон, Енакими(Янаки- известно българско име),името Урия го носят двама човека в библията в две съвсем различни епохи. Единият е евреин, другия е ХЕТЕЕЦ, първият съпруг на майката на Соломон преди Давид... Мога да продължавам още. Не твърдя нищо, просто подхвърлям тема за размисъл...

      Изтриване
    4. И да не пропусна- Бал Кан. Баал е едно много лошо божество, което фарисеите наричат Веелзевул, а Кан и Хан е едно и също. Казано с думи прости думата "Балкан" в превод е "Цар на Веелзевул", а ако питате мен името България е преиначено от Балкан. Думата "Балкан" е много по- древна от "България" и "Балкански полуостров" далеч по- точно обрисува териториите на народа, който е живял и живее тук отколкото "България".

      Изтриване
  18. Между другото, до 19-ти век, въпреки християнството, змията в българските земи е символизирала защита - защита на дома, има я заедно със слънчев символ (символ на Исус) върху голяма стомна в Историческия музеѝ в Троян; виждала съм не една, не две, а три змии върху тракиѝски шлем; египетските фараони, с които траките-старобългари са имали обмен на знания са имали змия на челото си; намерени са изящни гривни и пръстени с форми на змия. Змия, земя, Земела-Семела... Освен това се е смятала за познавач на билките, оттам се смятало, че е мъдра. Сребърна плочица изобразява бог Сабазиѝ (Светлина, Ден) с няколко змии в ръце. Днес е събота (шабат, sabado - на испански) - Божият ден в древни времена. Коѝ каза, че всички пътища водят към Рим :)? Госпожа :).

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Към Анонимен21 октомври 2017 г., 9:00. Ако сте любител на влечуги, това си е Ваше пристрастие. Но темата на публикацията не са влечугите. Става въпрос за писменост и произхода на финикйците. Ако имате доказателства, че са рептилоиди, дайте ги. А провокативните подхвърляния са простотии, не зная как да се обърна към Вас, господин, госпожа или и двете заедно.

      Изтриване
    2. Значи, ясно е, че не е по темата за писмеността и произходът на финикиѝците, но пък е свързано с вярванията и изкуството на траките, на които ние българите сме наследници. Стомната, която описах не всеки българин може да отиде до Троян да я види (да не вземат сега да я забутат в някоѝ ъгъл). Между другото, мисля си дали този, коѝто е носил като атрибути гривни и пръстени с форма на змия не означава, че е бил лечител или мъдрец. Това, че съм написала "виждалА съм не една, не две, а три..." съвсем ясно показва, че пише жена :) :) :). Благодаря за вниманието, но не желая повече ваши отговори. Таня Василева :)

      Изтриване
  19. Друго е важното в надписа от Лаертес. Там е споменато едно доста интересно име. Говори се за заселници наречени БЛКР. Не е обяснено кои са тези хора, откъде са, нито пък е указано какъв език говорят....
    Много интересна статия.Бъзможно е наистина да става дума за българи - БЛКР,но ако разгледате надписът с преводът на английски от страницата на музея,ще видите,че става въпрос за един БЛКР, чиео име е написано като kls и се заселва там.Вероятно не случаен българин,дават му се имоти и др.придобивки(вероятно пост - при царя -King Wryk ,който обхожда земите от този район по-късно, дава му се и дъщеря на губернатора (той е mts ) и т .н
    Какво ли е било името на българина kls ако се добавят гласни? :-)))) Дайте идея Клас,Колос,Калос ?....

    ОтговорИзтриване
  20. http://www.glas.bg/653333/misteriya-otkriha-drevni-nahodki-na-nepoznat-ezik-v-devnya-s

    ОтговорИзтриване
  21. https://lifestyle.framar.bg/%D1%81%D1%80%D1%8A%D0%B1%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%B0%D1%80%D1%85%D0%B5%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B7%D0%B8-%D0%BE%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%85%D0%B0-%D0%B7%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%BD%D0%B8-%D0%B8-%D1%81%D1%80%D0%B5%D0%B1%D1%8A%D1%80%D0%BD%D0%B8-%D0%B0%D0%BC%D1%83%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%B8-%D1%81%D1%8A%D1%81-%D0%B7%D0%B0%D0%BA%D0%BB%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%BE%D1%82-4-%D0%B2

    ОтговорИзтриване
  22. http://www.ploshtadslaveikov.com/katedralniyat-sad-progovarya-glasat-na-srednite-vekove/

    ОтговорИзтриване
  23. Това гледали ли сте го, чели ли сте го??

    https://www.youtube.com/watch?v=GAtcdL0yjmQ

    ей я руницата ни.

    https://www.youtube.com/watch?v=SmlCkUgJBVw

    значение на буквите , думите??

    А как е с Линеар А , Б , глаголицата?
    От 49 букви , останали , колко 30?

    И къде е изчезнала останалата истина , като са изчезнали буквите?

    И нито дума за българите???
    .

    ОтговорИзтриване
  24. Тоз чиляк бил чуваш.
    Интересен е коментара на Димитър Кинов . .Някъде прочетох от него че българите се споменават в Корана?
    Буквите ни , букви ли са или иероглифи?
    Какво са направили Кирил и Методи и какво учениците им.

    ОтговорИзтриване
  25. Гръцката азбука , гръцка ли е? Имат ли си Аз ,Буки, Веди , Глаголи, ...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Никой стар автор не е казвал, че гърците са създавали своя азбука. Дори Паламед, човекът добавил няколко нови букви не е грък, а принадлежи на пеластите - коренното население на Южните Балкани, чиято история и култура гърците си приписват.

      Изтриване
  26. Готската билия с какви букви е написана? Какви са тия "хазари" , да не са писмените готи?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Готската Библия най-вероятно е била написана на глаголицата, но са хвърлени невероятни усилия тя да бъде унищожена.
      Хазарите са най-голямата гадост най-вече сега, но и в миналото!
      Глаголицата е запазена при католиците като реликва, но както в Румъния навсякъде е била подменена с латиницата.

      Изтриване
  27. Уф какво написах пък аз.
    Създал я бил.А това

    "Това би обяснило присъствието на мизи в областта Киликия, а това, че през VIII в.пр. Христа тези мизи са наречени БЛКР от финикийците не бива да ни учудва."

    8- ми век преди Христа и къде 7-8 век след Христа. Просто си я е знаел .
    Направи ли ви впечатление че глаголицата е запазена при католиците.
    При толкова борба за независимост от гръцката църква , що не сме си останали с глаголицата.
    Значи буквите са си били наши Пречел ни е гръцкия език. .

    ОтговорИзтриване
  28. https://www.actualno.com/politics/patriotite-iskat-verouchenie-v-uchilishte-i-promjana-na-uchebnicite-po-istorija-news_641728.html

    ОтговорИзтриване
  29. Изгледах видеата качени по-горе и много ме впечатли този коментар - Славяните са измислени от Екатерина велика,има древно Българи=Траки, Старобългарска Азбука. Светът трябва да се прекланя пред българите защото сме дали четири азбуки Гръцката, Латинската Глаголицата и Кирилицата. За гръцката, глаголицата и кирилицата вече знам, но вярно ли е и за латиницата?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Генетичните изследвания показват, че италианците са ни братовчеди, което е логично, защото Рим е съставен предимно от дезертирали троянци след като Троя губи войната, които пък са балканска смес от спартанци, траки, гърци(доколкото въобще е имало гърци тогава) логично е в тази разнородна смес да се измисли точна и конкретна граматика на която да се подчини букета от думи на различните езици от онова време предполагам повечето на основата на тракийския. Така че да, аз вярвам, че латинския е произлязъл от нас, както и гръцкия.

      Изтриване
  30. Да се твърди, че славяните са измислени е несериозно, а да се твърди, че са измислени от германката Екатерина си е направо смешно.

    Друг е въпроса, че първоначално името славяни, или по-точно славени е важало само за северните траки и са нужни повече от 1000 години, за да може това име да се наложи като колективно над всички останали народи говорещи сродни езици. Става дума за венетите - деди на руснаци, поляци и др.

    ОтговорИзтриване
  31. Драги приятелю Павле!

    С чувството на срам и огорчение констатирам, че никой до този час не се е прежалил да свърже днешния празник с твоята скромна личност, като ти пожелае простичко нещо хубаво по този повод. И докато българският президент раздава награди на млади историци с неизвестна ориентация, никой от твоите почитатели не реагира. Но, като че ли има такава закономерност – истински големите в определен момент остават забравени!
    С всичко това не искам да кажа, че аз съм по-горе от останалите. Но по стечение на обстоятелствата няма да пропусна възможността да те поздравя горещо с деня на народните будители, като ти благодаря за огромния вложен от тебе труд и ти пожелая крепко здраве и заслужена почит сред радетелите за разкриване на истинската българска история.
    Твой: Орфей

    ОтговорИзтриване
  32. Нашите учЕни учили ли са я тази азбука.Нашите учЕни по слажянска филологиш.
    , дето ще ни изядат за пълен и кратък член и за запетайките. Доколкото виждам там е написано и смисловото значение.А пък музиката от първия клип ?
    Ако започнем да четем смислово ще стигнем ли до Истината.
    Значи буквите имат смислово значение, сричките също , думите също .
    Ми сега ? Требе да учим старобългарския за да стигнем до Истината?

    Роус и рус са различни неща?. Роус значи пазител? Значи ние сме кръстили така Россия?Дали сме и да пази божието учение?

    Те ти булка Спасов ден.
    А какво значи траки, българи . Ех, тоВа Ъ, дето се е пазело до 54-та г.??
    Я да се пробва някой да прочете смислово некой гръцки текст от някоя гръцка чиния?

    ОтговорИзтриване
  33. Павка, какво става? Напрежението нещо спадна! Нормално е човек да се обезкуражи в даден момент, особено когато залага на човешка сила. Тъкмо затова трябва да имаме една висша опора в живота, една канара, на която да стъпим.
    Скоро не си се вестявал в блога със статии, пък и коментарите избледняха. Ако нещо си се отчаял, сподели го с приятели – нали затова сме тук, да си даваме кураж един на друг. Ти откога правиш това за нас – може пък и ние на теб да помогнем, ако има нужда.
    И така, яви се, ако ти е възможно, защото ни става тягостно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И дума не може да става за обезкуражаване! Просто ми е натоварено, пътувам много, миналата седмица - около 5000 км, не е шега работа.

      Коментари също има, но за жалост са твърде злобни и твърде далеч от това, което е допустимо, ето защо не ги допускам.

      Все пак - благодаря за подкрепата! В средата на идната седмица започвам отново с публикациите, първата ще е за значението на думата САРАКТ.

      Изтриване
    2. Благодаря ти за успокояващия отговор! Пътувай, Павка, нали „човекът е човек, когато е на път“. Това и за себе си съм го изпитал, пък мисля, че важи и за траките.
      Добре си решил за злобните коментари защото ни писна от примитивни излияния!
      Чакаме търпеливо твоя материал за думата САРАКТ. Поздрави!

      Изтриване
    3. Само един ден остана, в понеделник пускам материала.

      Поздрави!

      Изтриване
  34. Павле, благодаря за отговора! Това за славяните вече ми е ясно от блога ти, въпросът ми беше за латиницата, дали и тя е тръгнала от тези земи. С малко закъснение и малко чувство за вина приеми и моите поздрави по случай деня на будителите.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Има едно много ясно свидетелство на Плиний Стари относно това кой е занесъл древната азбука в Лациум, това са пеласгите: "...litterarum usus. in Latium eas attulerunt Pelasgi." - Plin.VI.193.

      http://penelope.uchicago.edu/Thayer/l/roman/texts/pliny_the_elder/7*.html

      За водещата роля на пеласгите на Апенините пише и Плутарх: "Some say that the Pelasgians, after wandering over most of the habitable earth and subduing most of mankind, settled down on that site, and that from their strength in war they called their city Rome." - Plut.Rom.I.1.

      http://penelope.uchicago.edu/Thayer/e/roman/texts/plutarch/lives/romulus*.html

      Изтриване
    2. Това си е новина Павле, но не е истина. Световната историография е наясно, кой е занесъл в областта Лациум, каквото и да е, и то е минало през областта Алба Лонга. Няма нищо общо с пеласгите.

      Изтриване
    3. Драги ми анонимни, след като нещо не е истина, представи някакви доказателства за това. Аз съм цитирал Плиний и Плутарх, цитирай и ти някой стар автор, или археолог, който е доказал това, което ти считаш за вярно.

      Изтриване
    4. Драги ми Павле, това че си преписал лично мнение от някого, него прави доказателство, мой. С такива доводи да се изправиш пред световната историография е, меко казано налудничаво. В увода на “Теогония” (стр. 26-27), като се перифразира пасаж от ХІХ песен на “Одисея” (стр. 203 “Много лъжи Одисей тъй разказа, подобни на правда”.

      Изтриване
  35. Малко по на юг:
    https://m.thevintagenews.com/2017/01/01/forensic-experts-discovery-secrets-of-2000-year-old-egyptian-mummy-paintings-revealed/

    ОтговорИзтриване
  36. http://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Otkrit-e-shediovar-v-grobnitca-na-gratcki-voin-ot-bronzovata-epoha_97293.html

    Поздрави г-н Серафимов!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Този шедьовър може и да е фалшфикат, вижте това http://www.salimbeti.com/micenei/images/sword34.jpg

      https://static.cambridge.org/resource/id/urn:cambridge.org:id:binary:20161110085803034-0278:9781316227718:10754fig2_2.png?pub-status=live


      http://www.salimbeti.com/micenei/images/sword33.jpg

      http://www.salimbeti.com/micenei/weapons1.htm

      Изтриване
    2. Благодаря,
      И още нещо което може да ви е от полза - http://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Nameriha-sledi-ot-naj-staroto-vino-v-sveta-na-pone-8000-godini_97670.html

      Поздрави

      Изтриване
    3. Благодаря! Интересно е, но спора - къде е родината на виното няма да спре скоро. Грузия не е по простата причина, че грузийската дума за вино няма смисъл на грузински, т.е. заета е от друг народ.

      Изтриване
    4. Без значение за думата за вино на грузинците, с което не се отменя факта, че да за момента археологическите доказателства за производството на вино предхождат нашите с няколко хилядолетия за жалост на г-н Серафимов.

      Изтриване
    5. Как да си обясним факта, че не предците на грузинците, а траките са тези, които се славят с доброто си вино. А и Дионис не е бог на дедите на грузинците, а на траките.

      Колкото до датировките ...преди време, плочиците от Градешница бяха датирани трето хилядолетие преди Христа, а понастоящем датировката е шесто-началото на пето хилядолетие преди Христа. Корекцията е само няколко хиляди години :)

      Изтриване
  37. Николай Брейчев26 март 2018 г. в 23:20

    Вярвай в във това което ти е дадено и го довиди до края! Яко е дошлошо време е дошло....

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. По принцип винаги докарвам до край това, с което съм се заел. Дано даде Господ и сега така да стане!

      Изтриване
  38. Снимката с финикийските букви е обърната.

    ОтговорИзтриване
  39. Получихте ли отговора ми или не? България е наименованието получено между 325-354 г.при църковните борби .

    ОтговорИзтриване