11.04.2018 г.

УНИКАЛНО ИЗОБРАЖЕНИЕ – АХИЛ ПЕЛЕЕВ С КИКА!



Първото име на герой споменато в “Илиада” е това на Ахил. Този мъж се отличава с необикновената си сила, храброст и желязна воля. Не се колебае да се изправи дори пред най-славните бойци на трояните, не прекланя глава и пред царете на ахейците. Горд, своенравен, избухлив, синът на Пелей и Тетида, сякаш е олимпийски бог приел човешки вид.

Навярно необикновеният характер на Ахил е накарал хората в древността да създадат легендата, в която се твърди, че Тетида е морска нимфа, дъщеря на богът на морската стихия Нерей. Така вече има обяснение за особения нрав и забележителна външност на нейния син.

До към края на XIX век повечето учени бяха склонни да причислят Ахил към гръцкия етнос. За щастие, в началото на XX век се намириха прогресивни изследователи, които не се влияят от наложените вярвания и вместо това строго следват  фактите. Един от първите, които стигат до заключение, че името Άχιλλεύς не е гръцко, е Артър Еванс.

Същото мнение споделя и фламандският лингвист Алберт Йорис Ван Виндекенс. Той дори уточнява, че Άχιλλεύς  не е гръцко, а е пеласгийско име и е сродно на лидийските и тесалийски речни названия  Άχέλης, Άχελῶς. За предгръцки (пеласгийски) произход на Άχιλλεύς  се изказва и проф. Хялмар Фриск.

Пеласгийският произход на Ахил Пелеев обяснява много неща. Не само името на древния герой няма смисъл на гръцки. Същото важи за името на майка му Θέτις/ Тетида. Проф. Хялмар Фриск е ясен и лаконичен: ”Приемането на пеласгийския характер (на името Тетида) изглежда нaложително.” - Der Umweg über das Pelasgische scheint kaum notwendig.”

Разбира се и името на Πηλεύς/Пелей – бащата на Ахил, също не е гръцко. Наставката -εύς в гръцки думи е индикация за чуждия им произход. Същото важи и за личните имена. Повече от ясно е, че Оρφευς, Σευθευς, Ότρεύς,  Τηρεύς, Πυρηνεύς,  Ζαγρεύς не са гръцки, а тракийски имена, както отбеляза преди време руският лингвист Юрий Откупщиков.

Съществуват и други доказателства за пеласгийския произход на Ахил. По време на късната Античност, но най-вече през ранното Средновековие, когато звездата на дедите ни изгрява отново, много неща засягащи произхода на героите от Илиада биват укрити.Истината обаче няма как да бъде унищожена. По Божията воля са останали древни изображения на Ахил, отличаващи се доста от традиционните.



В началото на ХХ век, през 1908 година, в Германия излизат няколко тома книги засягащи културата на старата елинска цивилизация. Авторите Фриц Баумгартен, Франц Поланд и Рихард публикуват красиви, а слабо познати изображения на статуи, фрески и т.н. Между уникалните скулптури има и такива на Ахил Пелеев. Една от тях притежава особено значение за нас защото древният герой е изобразен с кика.



Бръсненето на главата и оставяне на кика не е типичен за гърците обичай, а нещо, което траките и принадлежащите на тяхната общност пеласги практикуват. Плутарх разказва за особената прическа на Тезей (Θησεύς) и дава разяснение защо траките абанти и мизи бръснат част от косата си, а друга част оставят да расте свободно – Plut.Thes.5.1

Поради това, че е основател на Атина, Тезей дълго време бива считан за грък, но тези, които са чели Плутарх внимателно знаят за трако-пеласгийския произход на героя. Старият автор обяснява, че по майчина линия Тезей произлиза от рода на фригиеца Пелопс, докато по бащина принадлежи на Ерехтей и коренното население на страната - пеласгите, или първородните деца на земята както се изразява Плутарх - Plut.Thes.3.1

От Омир и Страбон, знаем, че минойски Крит е бил обитаван от пеласги, които дори са наречени богоравни. Благодарение на оцелелите фрески от Бронзовата епоха разбираме как са изглеждали пеласгите. Определени индивиди са изобразени с бръсната глава и кика, или няколко кики. Така освен писменото свидетелство на Плутарх, притежаваме и материално доказателство за това, че трако-пеласгите, или по-точно определени групи от тях носят кика.


Минойски фрески от ов.Санторини, въст. R. van Zandt

Минойски фрески от ов.Санторини, въст. R. van Zandt

Оцеляването на статуята представяща Ахил с кика действително е чудо. На враговете на народа ни са били известни доста неудобни за тях факти. Тези, които са хвърлили огромни усилия да изкарат дедите ни азиатски пришълци, са знаели за свидетелството на Йоан Малала, който е уверен, че българите от неговото време са потомци на мирмидоните, които Ахил Пелеев завежда в Троада.


    http://macedonia.kroraina.com/gibi/2/gal/2_208.html

Враговете ни са знаели също за трако-пеласгийския произход на Тезей, Пелей, Тетида, а и Ахил, както и за това, че трако-пеласгите носят кика. Същевременно са виждали как българите все още пазят обичая на предците си. Това е предизвиквало панически страх у създателите на лъжите за нашия произход. 

Всяко доказателство свързващо корените на народа ни с Балканите е трябвало да бъде унищожено и действително много неща са затрити. Става дума както за неудобни летописи, така и за статуи, епиграфски паметници и т.н.

Трако-пеласгийският прозихон на българите е причината в Атина да е имало паметници с гравиран свещения за дедите ни знак IYI, но по-късно, както отбелязва Стамен Михайлов, този епиграфски паментик е пренесен в Пергамон, а в последствие се озовава и в германски музей.

Въпреки действията на недобросъвестните индивид, много доказателства за древния балкански произход на българите са оцелели. Те са напълно достатъчни, за да наложат преразглеждане на официалните теории, напълно достатъчни са, за да се стигне до признаване на факта, че ние сме потомци на първия цивилизован народ, но съпротивата от определени среди е голяма.

Все пак някои държави са изградили престиж и туристическа индустрия, присвоявайки си постиженията на предците ни. Лобитата на тези държави ревниво ще продължават да защитават статуквото, защото наруши ли се то, последиците ще са сериозни, както по отношение на финансите, така и по отношение на имиджа. Тук вече става дума за оцеляване и това обяснява действията на чужденците. Непонятни са обаче действията на определени български учени.

Тези хора би трябвало да защитават истината, а не вредни за държавата ни неверни теории. Вместо да правят опити да избутат корените на народа ни колкото се може по-далеч от Балканите, би било по-почтено, изследователите на миналото ни да извършат признание за това, че дълго време са поддържани недоказани твърдения. Егото на шепа хора не може да е по-важно от имиджа и интереса на цял народ – българския.

Истината си пробива път, нейното тържество е неизбежно, непредотвратим е и триумфа на изстрадалия ни народ. Въпрос на време е когато не само всеки българин, но и цялото човечество ще знае къде най-рано е блеснала искрата на познанието и кои са тези, които са извадили милиони хора от тъмнината. 

Признания за водещата роля на старите балканци вече има. Доказателства за това, че древните прометеевци не са изчезнали, а ние носим тяхната кръв, също съществуват. Остава само едно – да се намерят смели учени, които да се опрат на истината и да измият лъжите от историята ни. Това не е просто едно добро дело, но и задължение на всеки, които носи българско самосъзнaние и се е посветил на науката.



Използвана литература:


1.ГРЪЦКИ ИЗВОРИ ЗА БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ, FONTES GRAECI HISTORIAE BULGARICAE, том II, под редакцията на Ив.Дуйчев, Г. Цанкова-Петкова, В. Тъпкова-Заимова, Л. Йончев, П.Тивчев, отг.ред.проф. Ал. Бурмов, Институт за Българска История, БАН, София, 1958;
2.Ст. Михайлов, Към тълкуването на сложния знак IYI и на израза Медното Гумно, Известия на Народния Музей във Варна 23 (28), Книгоиздателство “Георги Бакалов”, Варна, 1987;
3.Ю.В.Откупщиков, Догреческий Субстрат у изтоков европейской цивилизацией, Изд. Ленинградсого Университета, Ленинград, 1988;
4.Strabo, Geography, transl. H.L. Jones, ed. G.P. Goold, Books 6-7, THE LOEB CLASSICAL LIBRARY, Harward University Press, London, 1995;
5.W.Smith. A Dictionary of Greek and Roman biography and mythology. John Murray: printed by Spottiswoode and Co., New-Street Square and Parliament Street,  London, 1873;
6.A. Evans, SCRIPTA MINOA II, The written documents of Minoan Cretan with special reference to the archive of Knossos, Vol. II, Oxford, Clarendon Press, 1952, стр. 67;
7.A.J. Van Windekens, Le Pelasgique, Essai sur une langue indo-europeenne prehellenique, Publications Universitaires, Louvain, 1952;
8.H.Fisk, Griechisches Etymologisches Woerterbuch. Heidelberg, 1960;
9.Die Hellenistische Kultur dargestelt von F.Baumgarten, F.Poland, R.Wagner, Zweite Aulage, B.G.Teubner Verlag, Leipzig & Berlin, 1908;
10.М.Константинов, Авторитетно генетично изследване потвърди, че българите са тук от поне 10 000 г. Антибългарският мит за ‘смесения народ’ отива в небитието.


11. Plutarch, The Paralel lives, The Life of Theseus, publ.in Vol. I of the Loeeb Classical Library Edition, 1914;

http://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Roman/Texts/Plutarch/Lives/Theseus*.html




71 коментара:

  1. Умолявам коментиращите да се придържат към културен тон! Готов съм да отговарям на въпроси, но нека тези, които желаят да започнат дискусия да се регистрират и коментират с истинското си име. Този, който смята, че истината е на негова страна, няма причина да се страхува да покаже лицето и името си.

    ОтговорИзтриване
  2. Голям праз че имал Ахил кика ами то и китсйците са с кика по техните си календари и книги, какво следва от това ? Че сме китайци ли бе Серафимов, или, че сме дошли от Китай? Ай сиктир бе тракедонист!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сама по себе си, киката на Ахил не доказва нищо. Когато обаче комбинираме сведенията на Плутарх за това, че оставянето на кика е древен обичай на траки и пеласги, а и факта, че името на Ахил е предгъцко, пеласгийско, то киката вече придобива значение. Най-вече за това, че древния обичай е практикуван от българите, за които генетиката доказа, че носят гени на балканско население обитаващо земите ни още през Каменната епоха.

      Изтриване
    2. Изводът ти е манипулативен, защото вменяваш изначално, че въпросните пелазги и траки имат нещо общо с българите. Само че нямаш доказателства за това. Иначе прилики в думи и на битово-културно ниво не е достатъчен аргумент има ги при всички народи. Доста има да четеш и учиш, видно само с интернет няма да стане. А под № 10, който си посочил в литературата е пълна пропаганда, която нищо не доказва, само манипулира.

      Изтриване
    3. Напротив, манипулации са опитите на редица учени да изкарат българите тюрки, или иранци. Доказателства за това липсват, но господата не се притесняват изобщо.

      Фактите са ясни: ". VIII. ИЗВОДИ 6. Доказано е, че българският Y-хромозомен генофонд е почти изцяло представен от западноевразийски хаплогрупи. Генетичните приноси от Централна Азия (Хг C-M217), Северна Евразия (Хг N-M231) и Югозападна Азия (производни на Хг Q-M242, Хг LM61 и Хг R-M124) са незначителни (общо 1.5%)."

      http://nt-cmb.medun.acad.bg:8080/jspui/bitstream/10861/1015/1/S_Karachanak_Yankova-dis.pdf

      We found that the Y-chromosome gene pool in modern Bulgarians is primarily represented by Western Eurasian haplogroups with ∼ 40% belonging to haplogroups E-V13 and I-M423, and 20% to R-M17. Haplogroups common in the Middle East (J and G) and in South Western Asia (R-L23*) occur at frequencies of 19% and 5%, respectively. Haplogroups C, N and Q, distinctive for Altaic and Central Asian Turkic-speaking populations, occur at the negligible frequency of only 1.5%

      The lineage analysis provided the following interesting results:

      (i) R-L23* is present in Eastern Bulgaria since the post glacial period;

      (ii) haplogroup E-V13 has a Mesolithic age in Bulgaria from where it expanded after the arrival of farming;

      (iii) haplogroup J-M241 probably reflects the Neolithic westward expansion of farmers...

      http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0056779

      В случай, че носим гените на население обитавало земите ни от времето на Каменната епоха, как тогава да не сме потомци на трако-пеласгите?

      Изтриване
    4. Много хубава статия Павка!Поздравления!
      Никога не съм се съмнявал,че е Българин.На крадливите Гърци просто не им е в кръвта да притежават неговите качества на сила,красота и храброст!С общи усилия ще покажем на Света кои сме Ние,а страхливите и нахални Африканци ще си затворят най-накрая нахалните усти!Поздрави!♥️🇧🇬♥️

      Изтриване
    5. Всеки народ си има светци и злодеи, но ние поне не сме поробвали никого, не сме горили чужда литература, не сме съчинявали лъжи за други хора и не сме заграбвали чужда земя.

      Изтриване
    6. Спрямо Eupedia E-v13 & I2a1 дори са 24+20%=44%. Това са най старите хаплогрупи от най масовите в региона ни югоизточна Европа и Европа. Процентът I2a1 в Украйна (Стара Велика БъЛГария) е същият както в БъЛГария.

      Изтриване
    7. Аз манипулации не виждам, но виждам цитат от Йоан Малала, че "мирмидонците са българи". Оттам нататък манипулация може да бъде твърдение, че Ахил е грък примерно.

      Изтриване
    8. Лошото е, че южните ни съседи не заслужават нито името елини, нито името гърци. За тях трябва да употребяваме само името данайци.

      Както старите елини, така и грайките-гърци, нямат нищо общо с дедите на южните ни съседи. Римляните са дали името грайки на данайците, понеже първо са се запознали с грайките, които вече не са говорели стария си език. Дедите на южните ни съседи са си присвоили името на пеласгите -сели, променили са го на ели, елини...и е станала такава каша, че няма оправяне.

      Приемем ли обаче, че истинските елини са пеласги, сравним ли с твърдението на Трог, че най-старите македонци са пеласги, то става ясно защо Александър I е претендирал, че е елин. Той си е бил прав за себе си...

      Achilles prayed to Zeus in the Thessalian Dodona as the patron god of his native country; but others maintaining that the mention of Selli, whose name elsewhere occurs in connection with the Thesprotian Dodon...

      The Selli, whom Homer describes as the interpreters of Zeus, “men of unwashed feet, who slept on the ground,” appear to have been a tribe. They are called by Pindar the Helli; and the surrounding country, named after them Hellopia (Ἑλλοπίη)...

      He likewise states that the flood of Deucalion took place in this district, which “was inhabited at that time by the Selli, and by the people then called Graeci, but now Hellenes.” (Aristot. Meteor. 1.14.)

      http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus%3Atext%3A1999.04.0064%3Aalphabetic+letter%3DD%3Aentry+group%3D5%3Aentry%3Ddodona-geo

      Изтриване
    9. До Nothing Fail11 април 2018 г., 22:20 ч.

      Николай, нормално е да има идентични хаплогрупи в България и Украйна. Поне от 7000 години е така, създателите на Триполската култура са дошли от Балканите. Хората от културата Варна са търгували с роднините си триполците, като се замисли човек, това е най-дългата търговска традиция в историята на човечеството. Започнала е преди около 5000 г. пр. Христа, а завършва през 14 век с падането на България под турска власт.

      Изтриване
    10. Г-н Серафимов,
      да вметна само за генетиката.Понеже изложените данни казват че "азиатските" части в нашето ДНК са незначителни...едва 1.5% .До колкото съм запознат проценти от 0.1 до приблизително 4-5% се водят като диапазон на възможна грешка.Тоест може и да е, ама може и да не е това ДНК.Така ,че в предвид това,е редно да смятаме като част от ДНК-то на българите, това което е с честота над 5%. Което пък тотално променя картинката,понеже дори и не може да се говори за някакво сериозно присъствие на азиатски ген в нашия народ.

      Господина който твърди ,че сведения бол, за иранския ни произход,е редно да обясни нашата ДНК супа ,в която сериозно можем да твърдим ,че е изцяло от балкански,западно европейски,централно европейски,та дори и с северно европейски характер,и едва 1.5% които са в диапазона на грешката,определени като азиатски.

      Както казват старите хора,кръвта вода не става.Колкото и да ни лъжат че сме идвали от еди си къде,то нашите тела казват съвсем друго.А тая информация няма как да заличат.

      Изтриване
    11. Така е, кръвта вода не става! Аз общувам 20 години с иранци, пащуни, индийци, все хубави хора, но нямат нищо общо с нашия характер, вкус, обичаи.

      Не зная какво е това вманиачаване със Средна Азия, но доста хора вече вярват, че е имало държава Балхара. Реално това е арабското предаване на vallaba raja, това е титла на владетел на царство по западното крайбрежие на Индия и тази титла, след IX-X век арабите предават като балхара...ама кой да го обясни.

      Изтриване
    12. Не е само киката. На мен ми направиха впечатление символите с лъчите и точката в средата. Това е древен символ, срещан в нашите земи и още повече символ завещан в шевицата ни. Това статия ли е, Павел Серафимов или рисунка? И къде е намерена, през коя година?

      Изтриване
  3. Имаме ли честни български историци в момента? И какво лошо има в тезата за тракийските ни корени? Защо не се привлекат археолози от цял свят за да се разкрият корените на дунавската цивилизация? Светът има необходимост от истината , не само ние българите.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Ivan Kolev 11 април 2018 г., 16:11 ч.

      Няма нищо лошо в това да се каже, че хората наречени от гърците траки, са наши деди. Проблемът е в това, че повечето от учените ни са поддържали две неверни твърдения. Първото е, че траките са се загубили като народ и тракийския език е мъртъв. Второто защитавано със зъби и нокти твърдение е, че старите българи идват от Азия.

      Истината е важна, но тя е нежелана от тези, които са направили кариера повтаряйки лъжи.

      Дали има честни български историци? Не зная дали думата честни е точната, аз бих употребил друга - непредубедени. Такива има, но се страхуват, явно старите кадри на цензурата все още разполагат с власт, а и са се погрижили да си създадат заместници.

      Изтриване
    2. Пак забравяте политиката и кариеритем забравяте и че останалите страни са крали от нашата история, те нямат стимул да си признават, нито пък искат истината да излиза наяве. Всичко е да се манипулират стадата с добитък в човешки кожи.

      Изтриване
    3. Напротив, споменал съм това, което смятате, че е пропуснато: "Все пак някои държави са изградили престиж и туристическа индустрия, присвоявайки си постиженията на предците ни. Лобитата на тези държави ревниво ще продължават да защитават статуквото, защото наруши ли се то, последиците ще са сериозни, както по отношение на финансите, така и по отношение на имиджа. Тук вече става дума за оцеляване и това обяснява действията на чужденците."

      Изтриване
  4. Световно известни лингвисти са предложили логични гръцки етимологични обяснения за името на Ахилес, влезте в Уикипедия и си сверете остарелите знания :)
    Ваш благожелател

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Преди да бъдат охвърлени твърденията на Еванс, Ван Виндекенс и др. трябва да бъде доказано, че въпросните твърдения са несъстоятелни. Не ми е известно някой да е направил това. Да предложиш нова етимология и да си доказал, че предишните са неверни, са две напълно различни неща.

      Изтриване
  5. Поредната блестяща добре обоснована с факти статия. Комплименти!

    ОтговорИзтриване
  6. ирена янчева11 април 2018 г. в 21:39

    Благодаря, Павел, за интересната тема и доказателствата към нея ! Вярвам, че постепенно, наложената с години фалшива гръцка митология ще рухне, изграденият ореол на гръцките герои-храбредци, смели и непобедими войни, стратези и мореплаватели ще се стопи безвъзвратно. Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Ирена! Аз съм сигурен, че лъжите ще рухнат, но ще е бавно. Все пак няколко поколения са израстнали с лъжи...

      Изтриване
  7. По-късен вариант на Ахил е Ягиело, Владислав III (Варненчик). Имаме и Ахелой. И Гела. Няма как името Ахил да е гръцко.
    Поздрави от Уау-Цъ, бивш китаец :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не мисля, че Ягиело е производно на Ахил, но пък съм съгласен, че Ахил няма как да е гръцко име.

      Изтриване
  8. Привет, Павеле,

    първо поздравление за новите допълнения по темата за героя Ахил и неговия произход. Само че трябваше да дадеш и линк към предишните неща, които си писал по темата.
    Ахил е роден на полуостров Крим или някъде около Азовско море и принадлежи към рода на скитите. Знаеш сведението на Флавий Ариан по този въпрос. Бил е изгонен оттам поради буйния си нрав и тогава се заселва в Гърция. По тези земи, Северното Черноморие, тази негова прическа, която даваш като пример се запазва много до късно, чак до късното средновековие. Може дори да я сравним с прическата на княз Светослав от 10 век - перчем спускащ се от едната страна на главата, типична за ранните руски князе и благородници.
    Много са и сведенията за почитта към Ахил по земите на Северното Черноморие, има и негов Пантеон. така наречените мирмидонци, най-вероятно са мирмекионци, тоест съграждани и съратници на Ахил от градчето Мирмекий, които се преселват заедно с него в Гърция.
    Русолявата коса на Ахил, сините му очи и всичко изброено по-горе не остава никакво съмнение че Ахил е скит, т.е. потомък на все същите траки-пеласги, които още в древни времена овладяват и заселват голяма част и от Северното Черноморие.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Андрей! Да, прав си, могат да бъдат добавени още доста неща, но гледам работите ми да са кратки. Премногото информация, понякога, вместо да изясни нещата, ги обърква още повече.

      Ако се споменат скитите, трябва да се спомене и това, че основната част на жителите на Триполскака Култура, Украйна, са дошли от Балканите. Трябва да се спомене, че Триполие и Варна са на едни и същи хора, че керамиката, идолите, типа жилище и т.н. са трудно отличими. Трябва да се спомене и контиюнитета в Бронзовата епоха, както в Черноморските степи, така и на Балканите.

      И не на последно място трябва да се спомене сведението на Страбон за това, че за кавконите се е смятало, ту че са пеласги, ту скити, ту македонци :) Това пък каже ли се, трябва да се намеси и Помпей Трог, който обяснява, че най-старите македонци са пеласгите. Какво правят пеласги в Скития може да обясни разказа на Плутарх за живота на Ромул, в тази история е казано, че пеласгите били скитнически народ, който пребродил по-голямата част от познатия свят и покорил всички народи по пътя си.

      Все интересни неща, но може да объркат хората.

      За Ахил се съм напълно сигурен, че е бил рус, по-вероятно да е бил с кестенява коса. Използван е епитета ξανθή κόμη, а ξανθιζω означава - правя кафяв.

      Иначе, прическата на Светослав си е едно от доказателствата за родството ни с украинците. Населението на Западна Украйна също носи типичните за Балканите хаплогрупи E, J2, I2.

      Изтриване
    2. Този братовчед Светослав с прическата превзел със сила 82 български града на роднините си. Много роднинска постъпка. Ей смешковци не си правете импровизирана седянка в блога, защото в кръжока стоите един до друг. Елементарни сте.

      Изтриване
    3. Аз мисля, че Светослав е изявил претенциите си за българския престол, внук е на български цар. Относно роднинската постъпка това не е новост още от времето на Каин и Авел. Нищо ново под слънцето.

      Изтриване
    4. Анонимни господине, фактът, че определени хора воюват, не означава, че са роднини.По време на Гражданската война в САЩ загиват 500 000 души, това е в пъти в повече отколкото по време на участието на САЩ в други войни, срещу други народи, при това с доста по-модерно оръжие.

      Атиняните воюват със спартанците, Цезар споделя, че за германите е въпрос на чест да опустошат колкото се може по-голяма част от земите на съседите си, в Рим по време на диктатурата на Сула са текли реки от кръв. Както виждате - нищо ново под слънцето.

      Не се наемам да кажа какво е било намерението на Светослав когато напада България. Известно е, че получава 455 кг. злато от гърка Калокир навярно, за да финансира похода си. Факт е, че е пролята много българска кръв, никой не може да отрече това, известно е и, че Светослав е възнамерявал да остане у нас, но дали е предвиждана окупация на страната ни, или украинският владетел е възнамерявал да изяви претенци само върху определена територия не зная.

      Без да бъде отслабена от нападението на Светослав, България едва ли би паднала под византийска власт, но е редно да се спомене и друго - украинецът Светослав слага край на Хазарския хаганат - най-страшния враг на народа ни.

      Именно хазарите са тези, които затриват напълно Стара Велика България, а и държат под контрол Волжка България. В битка с хазарите загива княз Аспарух, а и още много други българи. Няма да е зле да проучите и за престъпленията срещу дедите ни на достигналата до византийския престол Ирина Хазарка.

      Изтриване
    5. Аз съм проучил достатъчно навремето в университета, но вие къде ги учихте тези неща драги Серафимов? Само с политиканстване по форумите не става. Трябва си четене на специализирана литература.

      Изтриване
    6. Ако не ти харесва седянката, Георги, свободен си да напуснеш...

      Изтриване
    7. Не мога го да разбера това момче, нищо съществено не е направил в живота си, нищо съществено не казва и когато спори. Горкият, може само да си мечтае за моята библиотека със специализирана литература. Не мога да го разбера защо го дразни това, че не желая да ползвам работите на няколко посредствени човечета...Да е жив и здрав!

      Изтриване
    8. За Гошо вечният студент говорите предполагам? Онова момче от Шумен дето се изживява като главен критикар в ФБ групи ли? Що му отговаряте изобщо? Пишете си и публикувайте без да ви пука от нищо!

      Изтриване
    9. Ние изобщо не се притесняваме от този господин, просто няма причина за това защото той не предлага аргументи, вместо това повтаря едно и също нещо - да сме чели този и т.н. Да е жив и здрав!

      Изтриване
    10. Само да вметна г-н Серафимов,че сравнението ви с гражданската война в САЩ,далеч не е между един и същ народ.До голяма степен севера и юга(двете страни в този конфликт) са били не само географски различни но и етнически.Мисля ,че в Севера е имало повече англо-саксонци,. А Юга е бил предимно германски и скандиавски.Може би се бъркам,но като цяло южнаците са се възприемали като различни народи от северняците.Те и до ден днешен наричат северняците "янки" и нямат добро мнение за тях като хора.Даже почти всеки тексасец ,с който съм общувал,като цяло няма добро мнение нито за северняците нито за съюза като цяло.Така ,че не може да се говори за братоубийствена война по време на Американската гражданска война,понеже те далеч не са били братя или от една кръв.Да не говорим ,че и самия етнос американци тогава дори не е съществувал,понеже като цяло са си били отделни етнически групи,живеещи в отделни местности,обединени само от тази или онази идея.За американски етнос можем да говорим днес...но не и тогава.

      Изтриване
    11. По време на Гражданската война, както на север, така и на юг се говори един и същ език, а лидерите се обръщат към народа с fellow Americans...Да, имало е и други етноси, но според мен това не позволява да гледаме на американците от севера и юга като на различни народи.

      Изтриване
    12. Пак ще съм ви на контра.Понеже мисля,че се бъркате.Казвате "да имало е други етноси" .Бога ми,та те американците са сбирщина от етноси.Като по време на войните за освобождение както и по време на гражданската война,тези етноси са били предимно от западна европа.И на север и на юг са се смятали за американци...да,както и на север и на юг,и на запад и на изток в европа всички народи се смятат за европейци.Особено сега с "европейския съюз".
      Та нито севера нито юга са се възприемали като един народ с една кръв,а по скоро като различни държавици(щатове...думата щат-State означава държава),обединени от общи интереси.Било то политически,военни или икономически.Тексас дори до ден днешен, се пробват от време на време да напуснат съюза.След Тръмп, кухите лейки в Калофорния също взеха да припяват за напускане на съюза.
      Та като знаем тази историческа подробност,то твърдението ви ,че е било братоубийствена война е все едно да кажете ,че ако днес западна европа(англия,франция,германия) тръгне на война срещу източна европа(полша,унгария,румъния,украйна,българия и тн.) поради това ,че не желаем имигранти в държавите си(примерно), то според вашия пример,би трябвало да говорим ,че това е братоубийствена война.А това е не особено вярно.

      Изтриване
    13. В спора няма нищо лошо, аз няма как да съм прав за всичко, това е невъзможно, а и аз самия го осъзнавам добре.

      Да, вярно е, че САЩ са многонационална държава, но в средата на XIX век, най-многобройната етническа група е тази на потомците на англичаните. Ирландската миграция започва малко преди Гражданската Война и големия прилив приключва в началото на ХХ век. Същото може да се каже и за китайските емигранти, а и за френско говорящите преселници от Канада и Франция. Мексиканците, или латино говорящите започват да се преселват масово доста след Гражданската Война.

      Колкото и пъстро да е било населението на САЩ в средата на XIX век, все пак, най-многобройната, а и разпространена из цялата територия на страната, си остава групата на потомците на англичаните.

      Изтриване
  9. ирена янчева12 април 2018 г. в 15:59

    Здравей, Павел ! Струва ми се, че названието на областта Ахея (по-късно и Ахейски морски съюз) произлиза от името на известния герой Ахил, т. е. първоначално във времето възнива личното име, а след него се образуват топонима или другите названия. Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. По принцип името Ахил е споменато малко по-рано от споменаването на Еквеш-ахейци от египтяните. На микенски документ от XIV век преди Христа срещаме името Акил.

      Името Акил е сродно на тракийските Васто-кила, Васта-кила, Бетю-килес, Келе-битюс, Диу-кила, Зи-келос, Зеи-килос, Зи-килос, Келе-гентес. Връзка покзва и тракийският етноним келе-гери. Тези хора са локализирани от Плиний Стари в Мизия, а мизите са отъждествавани с българите в продължение на хиляда години.

      Ван Виндекенс и Георгиев са прави донякъде свързвайки името на Акил/Ахил с тракийските думи за вода, извор. Да обаче първичното значение на ακαλα, ακελε е не просто вода, а това, което тече, избликва, извира. Акил/Ахил не означава воден, речен, а чедо, потомък. Името се обяснява с блг. кълна, покълвам, стблг. челядъ-челяд, потомство, родени в семейството и блг.диал. чиляк-човек.

      В древността челядъ се е произнасяла като келадъ. По-стария вариант на стблг. чендо-чедо, намираме в трак. кенто, кендо-чедо. Акил/Ахил е със същата семантика както българските имена Чельо, Челедин, Челядин, Челед

      Изтриване
  10. Върнете се в основното училище драги! Името българи се споменава за първи път през 4 век, докато Ахилеус е живял преди 3300 години и само маниак ще тръгне да прави такива нелогични съпоставки и твърдения, които ще залъжат ограничен брой лица. Ахил дори да не е грък, това не го прави автоматично българин, не всички пред гръцки етноси имат нещо общо с траките и пеласгите, за Аспаруховите българи да не говорим, доказано е, че са роднини на източните иранци, убедително е доказано, държа да подчертая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не искам да се повтарям за това ще Ви помоля да погледнете по-горе - цитираната информация от научни списания. От тези данни става ясно, че нито през Бронзовата епоха, нито през ранното Средновековие е имало замяна на населението.

      Генофондът ни се е обогатявал, но основата не е загубена, това е важното.

      Няма значение, че по време на Античността не сме носили колективното име българи, но всъщност кой европейски народ е запазил името си от Античността до днес?

      Прочее, името българи е засвидетелствано най-рано в региона, в който е живял Ахил Пелеев.

      Изтриване
    2. Добре, анонимни, за да не сте голословен, дайте линк към тези убедителни доказателства.

      Изтриване
    3. И аз като студент харесвах иранската теза и четях с интерес книгите на П. Добрев. Но през следващите две десетилетия се натрупаха още много нови факти, публикувани бяха много забравени книги и превод на различни издания по въпроса и т.н. Темата за произхода на българите, както всяка друга научна тема, трябва да се следи редовно. От къде идват българите - https://www.youtube.com/watch?v=sGU6SPshXA8&t=1377s

      Изтриване
    4. Нали в науката е така - изводи се правят въз основа на налични данни, а новите данни налагат нови изводи. Явно у нас някои от хората на науката не следват пътя на науката, иначе биха се съобразили с непознатите, или пренебрегвани в миналото данни.

      Благодаря за линка!

      Изтриване
  11. „Пристигна с атридите и самси Ахил със своя собствена войска, наричани някога мирмидонци, а сега българи, 3000 души“, пише Йоан Малала, (мирмидонци от гр. μύρμηξ, „мравки“)....... „и тогава всички пристигнаха в Авлида с кораби, и заедно с тях Ахил, синът на Пелей и на Тетида, дъщерята на философа Хирон, водейки войска от хуни-българи-мирмидонци на брой две хиляди и петстотин“ споменава Йоан Цеца.
    Забележка:
    ............ Пък името на този Ахил ”...... що докара мъки безброй на ахейци.....”, като се прочете на обратно става на Лиха, а според руските тълковни речници, това е субект, който носи беди... - пореден случай на бустрофедон при имената от древността.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Свързването на мирмидоните с μύρμηξ-мравка, е народна етимология. По-скоро мирмидоните получават името си от георграфска област Мурмидония, която е изградена по същия начин както Мюг-дония, Румбо-дона, Халке-дон и др., като -дон отговаря на блг. диал. доно-дъно, земна повърхност.

      Изтриване
    2. Лихий = "лошият" = (="излишно", но и "напаст", във вариянтите на молитвата "Отче наш")

      Изтриване
  12. Ха сега де ! Руснаците говорят старобългарски и наричат украинците Хохол ! Родоначалникът ни Авитхохол ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ако я караме само търсейки подобие, ще трябва да тълкуваме Авитохол с еврайското Avi holol - баща на всички :)

      Произходът на думата хохол не е съвсем ясен, тя няма сродни в български, сръбски, хърватски, словенски. Среща се при поляци, чехи, лужици, полабийци, белоруси, руснаци. Иначе украинците ползват думата чуб, както впрочем и руснаци, белоруси, поляци.

      Изтриване
    2. Украинското хохол е именно този чембер, тази кика, или както казва Павел "чуб". Това е характерна прическа за украинците от древността до най-късни времена. Именно тя се свързва с "прабългарите", които искат или не искат някои, са много повече украинци, отколкото нещо друго...

      Изтриване
    3. Мисля, че трябва да го формулираме по-различно. Аз бих казал, че Херодотовите царски скити са деди както на част от българите, така също и на част от украинците.

      Разбира се царските скити, а и останалите им роднини са станали част и от народите на румънци, молдовци, белоруси, руснаци, поляци, като основната част на последните три са венетите познати още като илири.

      Изтриване
  13. ирена янчева12 април 2018 г. в 20:38

    Благодаря за споделените важни факти, Павел, относно истинския произход/тракийски и значението на името Ахил !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирена, това е просто мое виждане, аз съм се аргументирал подробно, но дали съм прав, ще покаже времето.

      Изтриване
  14. Според програмата на "Форума за българският Дух през вековете" проф. Асен Чилингиров ще изнесе кратка лекция на тема "Кой положи основите на писмеността в Русия?", 14.04.2018 /събота/ 11:55–12:10, Интерхотел - Велико Търново, ул. "Александър Пенчев" 2:

    https://portal12.bg/publikacii/utre-vav-veliko-tarnovo-zapochva-forum-za-balgarskiyat-duh-prez-vekovete-programa

    На форума ще изнасят лекции и други хора за научни титли.

    Поздрави,
    Старнимир.

    ОтговорИзтриване
  15. Браво Павка.Продължавай да препотяваш измислените ни историци с чуждо самосъзнание и ахмаците,които им се вързват.Скоро нещата ще си дойдат намястото.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Някои наистина се препотяват здраво, наели са се тролове да спамят здраво и се надяват, че това ще ме сплаши.
      Това няма да стане, аз odge съм им подготвил няколко изненади, не исторически теми, други неща, но от тях ще се припотят още повече.

      Изтриване
  16. Г-н Серафимов напипали сте формулата на успеха работа,работа,работа и упоритост адмирации, за това което вършите.За критиците по горе ще кажа вземете пример поработете и после кажете не е така защото ......1.2.3.и т. н.Сравнително от скоро чета блога и коментарите не съм срещал някои да ви обори писанията .Успехи за в бъдеще формулата ще ви донесе нужните плодове.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Ви за добрите думи! Аз бих се радвал на достоен противник, който културно и аргументирано да защити вижданията си, но уви, все още няма такива.

      Изтриване
  17. Господин защо не направите да могат да се пишат коментари на стената ви и от хора който неса ви в приятелити, както и да е ваша работа, има някаква златна книга намерена сега ще я четът уж, видяли ли сте я, казват че е възможно да е етруска. Поздрави за работана и трудът ви.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз нямам нищо против, ако в блога ми идват хора с различно виждане. Хубаво е обаче те да се държат културно и да спорят с аргументи. Такива още не съм срещнал, но може и да се появят.

      За Златната книга мога да кажа, че е етруска, поне страницата, до която имам достъп, се явава посвещение на човек който носи името Велке син на Велкус.

      Изтриване
  18. Само така напред към истината! Един древен историк бе казал, че някои пишат история за да си упражняват перото, други за да поправят което други историци са изкривили преди тях. Сладкодумният Омир не казва нищо за произхода на Ахил, години след него се установява, че Ахил от Лариса ( столицата на пеласгите). Но светът познава основно Илиада и от там се предполага че Ахил е грък. Къде е логиката ще попита някой да войува на страната на гърците тогава? Гърците са имали предсказание,че няма да победят ако с тях не е Ахил (и нищо чудно-кой би устоял от тях на Хектор Троянски?). Майка му го преоблича като момиче за да го скрие от тях но Одисей разкрива хитростта. Дори и Омир не успява да скрие обаче колко по-различен е Ахил от останалите- мъжествен (макар и толкова млад), благороден (не убива Приам, когато той отива да вземе трупа на Хектор от гръцкия стан), интелигентен- поучен от кентавъра в лечебните занаяти и неуязвим- било поради каляването му, било поради майсторски изработеното му бойно облекло и оръжие каквото гърците не познавали и се изпокарали за да го притежават след смъртта му

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. По времето на Тукидид са се чудили защо Омир не употребява думата варвари...Вместо обаче да се избере единственото логическо обяснение, а именно, че гърци не са се сражавали край Троя, се търсят други извинения.

      Приемем ли, че Троянската война е конфликт между роднини, като в по-късни времена гърците са асимилирали ахейците, то всичко си идва на мястото.

      Изтриване
  19. Г-н Серафимов, явно битката за историческо наследство е жестока.Ако намерите половин час време, моля вижте това https://www.youtube.com/watch?v=T2sLIGpMmIU
    Става въпрос за Троянската война.
    Искрени поздрави за труда ви.
    Илия

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така, интересна теория, но първо по това време, Киевска Рус граничи с България, второ дори и да е вярно, трябва да се докаже и трето, не вярвам в теории на конспирацията, но винаги с внимание, когато някой въвлича страната си в исторически събития. Хубав ден. Златко Ангелов.

      Изтриване
    2. Много хора са се опитали да се изкарат потомци на старите трояни. Британците, валонските рицари, а по-късно са се появили и други кандидати.

      Каквито и да са претенциите на останалите народи, доказателства те не могат да представят защото такива няма.

      Изтриване
  20. Павле, поздравления за статията! Бих искал да ти обърна вниманието на опититите да се заграби от гърците и сърбите,най-вече, (а и други народности) нашата народна музика! И както винаги нашите официални представители или спят и нищо не правят или служат директно на други интереси! По този повод бих искал да ти дам имената на интересни италиански изследвания събрани в една книжка за музиката на траките и как тя е била възприемана от гърците: 'I Traci tra l'Egeo e Mar Nero' a cura Paola Schirripa! В една от статиите има извадки от Arist.Quint.,2.6. Книгата е 'De Musica' и там точно автора говори колко са били музикални гърците, а в същото колко били лишени от музикалност траките, финикийците и келтите! Успех! Симеон Симеонов

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за информацията! Видях, че книгата я има в Амазон, накрая на месеца ще си я поръчам.

      Поздрави!

      Изтриване