9.05.2018 г.

“БУКВИ” НА 7000 ГОДИНИ


Преди няколко дни, в майския брой на Списание 8 бе публикувана статия, която създадох съвместно с г-н Александър Мошев. Явно интересът към тази работа засягаща развитието на писмеността в нашите земи е голям, понеже получих доста лични съобщения във “Фейсбук”, a и писма по електроната поща.

Някои сънародници живеят в чужбина, а им се иска да прочетат новоизлязлата информация. За други е важно да разберат как са събирани данните за материала. Трети пък желаят да узнаят какво е подтикнало мен и г-н Мошев да развием тази тема и как точно сме направили това. Разбира се имаше и ред други запитвания.

Ще се опитам да дам отговор и на трите основни групи интересуващи се. Българите живеещи извън Родината – в Западна Европа и САЩ, могат да получат достъп до електронния вариант на списанието сравнително лесно, възможен е абонамент за електронния вариант на “Списание 8”. На страницата на списанието е дадена ясна информация.


По отношение на това как са събирани материалите мога да кажа, че става дума за дълъг процес, поне при мен се касае за период от около двадесет години. В миналото не бе никак лесно да се намери информация противоречаща на установените виждания  в науката. Траките бяха обявени за безписмени и толкова. Постулатът се превърна в догма, към която малцина посмяха да изразят критика.

Навремето дори не бях и подозирал, че автори като Алкидамант и Тацит са смятали Орфей и Лин за създатели на азбуката. Не бях чувал за тракийските книги, за които говори Платон, нито за споменатите от Еврипид плочици с  Орфеева мъдрост. Голяма изненада за мен бе това да науча, че Паламед не е грък, а пеласг, а и, че по негово време –XIII век пр. Христа, т.е. преди около 3300 години, трояните са пишели с фригийската азбука.



По-късно разбрах, че в нашите земи са намерени древни предмети, по чиято повърхност има знаци, които учените интерпретират като ранна форма на писменост. Докато през 70-те години на ХХ век се е смяташе, че особените символи от Балканите съперничат на най-древните писмени знаци от о-в Крит, то тридесетина години по-късно, редица чужди учени като Харалд Харман, Марко Мерлини и др. са уверени, че най-древната писменост е възникнала на Балканския полуостров и от нея е произлязла критската.

Откритията на древни съдове със знаци, по-точно артефактите от с. Хотница, с.Рибен, гр. Нова Загора потвърдиха виждането на Хаарман, Мерлини, Ръгли и др. относно това, че на Югоизточна Европа може да се гледа като на люлка на писмеността. Реалността показва, че не край Нил, Тигър и Ефрат хората са се научили как да пишат най-рано, старите балканци, яващи се наши деди са били първите.

Аз имах и свои лични открития. Когато започнах да изучавам Линеар А и Линеар Б – писменостите  използвани  на остров Крит преди около 3750-3550 години, забелязах интересни неща. Знакът имащ звукова стойност А се оказа напълно идентичен на глаголическата буква А, като приликата е във форма и звукова стойност.

Ако бе само това, то аз бих го отдал на случайност, но смайваща прилика намерих също между глаголическата буква Б и критски знак, на който определени учени придават звукова стойност ба/ва. Стана ми ясно, че едва ли се касае за второ уникално съвпадение.

Удивлението ми нарастна когато намерих нерегистриран Линеар А знак, който е напълно идентичен по форма на глаголическата буква В. Тук впечатление ми направи не само огромната прилика, но и факта, че критския знак е игнориран от специалистите, които е трябвало да му дадат каталогичен номер, а не са го направили. Защо???


Сравнение на критска писменост от Бронзвата епоха с глаголически букви

Знайки, че древният критски знак имащ звукова стойност ко, може да се чете и го, направих отново сравнение с глаголицата и отново дъхът ми спря. Тук наистина не можем да говорим за идентични форми, но близостта изобщо не може да се отрече.

Същото важи и за принадлежащият на Линеар А и Линеар Б знак дво. Той, поне според мен също показва голяма близост с глаголическата буква Д.

Списъкът на близки по форма и звучене знаци е доста дълъг и е необяснимо как нито един български учен не е забелязал това. Всъщност не съм съвсем прав, приликите са забеязани и то отдавна от Георги Сотиров, но той не работи в БАН. Нашите специалисти не признават труда му, което е не само жалко, но е и ощетяване на науката.


Сравнения на критска писменост от Бронзовата епоха (1) с глаголически букви (2) по Сотиров

В крайна сметка намерих по-голям брой съотвествия (от тези а Сотиров) между глаголическите букви и древната критска писменост. Това откритие бе последвано от още едно – оказа се, че и старобългарските руни имат огромен брой съотвествия в Линеар А и Линеар Б. Както при глаголицата, така и при руните, и дума не може да става за любопитни съвпадения.

Сравнителните таблици на глаголица и старобългарски руни с критската писменост от Бронзовата епоха са представени в новия брой на “Списание 8”. На има с.26 даже представено тълкуването на значението на комбинациите от руни по розетката от Плиска. Всяка комбинация от руни дава свързани помежду си старобългарски думи.

Това общо взето бе моя път към истината за корените на нашата писменост. Г-н Мошев е минал през подобни на моите разочарования, удивления и открития. Той също е забелязал неизползвани исторически източници и недоказани твърдения изречени от иначе уважавани учени.

За нас е непонятно защо над десет свидетелства на стари автори за писмеността и водещата роля на траките в разпространяването на писмеността, са пренебрегвани толкова дълго време.

Въпросните важни свидетелства са събрани и представени в съвместната ни работа, която “Списание 8” публикува. Сведенията са ценни не само за студентите по история и лингвистика, но и за всеки интересуващ се от миналото ни българин.

По традиция, “Списание 8”   представя и друго мнение, в случая това на археолога Александър Чохаджиев – учен, който аз и г-н Мошев уважаваме. Информацията, която г-н Чохаджиев представя е доста интересна, някои неща не ми бяха известни изобщо. Става дума за познатия на всички ни и свещен за старите българи знак IYI.

Благодарение на г-н Чохаджиев научих, че този важен символ се среща по керамиката намерена край село Хотница. До този момент смятах, че във времето на Неолита и Енеолита (Медно-Каменната епоха), IYI присъства само по керамиката на Винча. Изображение на този забележително древен знак може да се види на с.33.

С г-н Мошев останахме приятно изненадани, че редакторите на списанието са успели да се сдобият с изображения на новооткритите артефакти с древни знаци – керамиката от Рибен и Нова Загора. За последната се смята, че знаците по нея са на 7000 години. 

Това означава, че по отношение на създаването на писмеността дедите ни са изпреварили шумери и египтяни с повече от 2000 години!Истината за произхода и заслугите на народа ни тепърва ще излиза, за радост на родолюбивите българи.


131 коментара:

  1. Умолявам коментиращите да се придържат към културен тон! Готов съм да отговарям на въпроси, но нека тези, които желаят да започнат дискусия се регистриат и коментират с истинското си име. Който вярва, че истината е на негова страна, няма от какво да се страхува.

    ОтговорИзтриване
  2. Колко ти платиха за рекламата от списанието бе Спаро, ще ни кажеш ли, или ще броиш мангизите тайно от всички други, които не са финансирани от НПО та?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз не съм финансиран от никого, никога не съм бил на вимето на народа, за разлика от други...Ако не работя, няма пари, а колкото до рекламата - докато Списание 8 продължава да е четиво за интелигентни хора, аз ще го препоръчвам горещо.

      Изтриване
    2. До Анонимен: Използвайте истинското си име, изказвайте се интелигентно и аргументирано, ако няматв нещо важно да кажете по въпроса или да питате изобщо не се обаждайте или не четете! На вас кой ви плати да пишете негативни коментари? Спрете малко спама, изпийте една студена вода и си поръсете главата с пепел, може и да се оправите!

      Изтриване
    3. Статията на Спароток отново удари в десятката! И реакцията на българомразците е като след обстойно палпиране на простатата им...
      И за да не каже някой, че съм анонимен (не можах да открия как да ми се изпише името), казвам се Мариан Цветанов и съм от град Плевен!

      Изтриване
    4. Добре, че не виждате останалите коментари, които не съм допуснал. Заваля дъжд от обиди и закани, като се ползват думи, които са извън всякакво приличие и поради това коментари от този характер аз не допуснах.

      Някой е здраво изплашен, че истината идва, а с това и изобличението му.

      Поздрави!

      Изтриване
    5. Не е зле да отидеш да се прегледаш. ;)

      Изтриване
  3. Ами то стана модерно да си афтохтонец и да си на контра с хората, които имат необходимото образование, без да ти пука, че излагаш България по македонски тертип. Всеки знае, че траките са безписмени, само наш Спорчо не ще да схване защото не е бил в университет и вместо да учи е свалил мацки по баровете.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не го обиждайте Спаротока, той толкова си може завалията. Дори си е повярвал, че без лингвистично и историческо образование е изследовател на Лаиар А и Б.

      Изтриване
    2. Да се твърди, че траките са безписмени е несериозно. Това, че техните книги са унищожени, както и повечето от епиграфските им паметници, не означава, че по време на Античността не е имало книги и голям брой епиграфки паметници.

      България бива излагана от тези, които премълчават истината, а същевременно поддържат неверни и вредни теории като например тази за азиатския произход на старите българи.

      Изтриване
    3. Браво Павка!Поздравления!Отдавна чаках точно тази тема за Крит!Тя е много важна!Не обръщай внимание на завистливите дребни душици,а давай смело напред,защото не си сам.Ние сме много и навсякъде!Приятелски поздрави!

      Изтриване
    4. Боже колко си тъп! А на тебе колко ти плащат да пишеш само глупости по статиите му? Смешен си вече бе продажно долно същество!

      Изтриване
    5. Теориите за произхода на българите са една дузина, ама ти от къде можеш да знаеш? Защо си се прицелил точно в тюркската, тя ли ти пречи на лъжите най-много? Като виден "откривател" да вземеш да откриеш какво означават думите - траки и българи, та чак тогава да си съчиняваш. Добре, че не те вземат на сериозно и западняците, че много ще ни изложиш и там.

      Изтриване
    6. До Hristo Dimitrov9 май 2018 г., 18:45 ч.

      Жалко, че обема на представяния материал е ограничен, искаше ми се да добавя една работа на генетици, които са установили близост между населението на остров Крит и това на Балканите. Става дума за хаплогрупите R1 a и J2.

      Някой друг път ще го направя.

      Изтриване
    7. До Анонимен9 май 2018 г., 20:56 ч.

      Теориите за произхода на старите българи не са дузина. До скоро господстваше теорията за тюрския произход, неин заместник, подговена от дълго време бе теорията за иранския произход на старите българи.
      Сега се опитват да я наложат без за позволят дискусия по въпроса, без да направят дори бегло споменаване, че скити и сармати са отъждествявани с траките, а и това, че родство между траки и скити е поставяно от българските учени Г.Баласчев и Д.П.Димитров, за Г.Ценов да не говорим.

      Не държа никой да ме взема на сериозно, искам хората да проверят казаното от мен, но това май притеснява хорица като теб...


      Изтриване
    8. Много хубаво, че искаш да те проверяват за достоверност, но за пореден път много хитро си пропуснал да дадеш използваната литература Спаро. Хитрец си тииии и то с много свободно време за съчиняване на конспирации.

      Изтриване
    9. И аз, като един "всеки" помня, че теорията за "безписмените" (и направо незначими) траки вървеше с тази за монголоидните "прабългари" и "прекрасните" (но реално несъществуващи) "славяни". Имам предвид, че Серафимов може да не е най-прекрасният откъм представяне на факти и комуникация с други, но ако някои можете да го определяте като пишман историк, най-вероятно защото сте неуспели и злобни нафталинени историци, дело на руската фалшификаторска школа, то аз със същата сила и право бих го определил за човек, който е поел в правилната посока за историята ни и принася винаги факти, което е най-важното когато искаш да обориш нещо. А при противниците му много рядко се срещат такива.

      Мисля че иранската теория не е съвсем вярна, защото ние не сме перси, но проблемът е по-скоро в значението на думата иранец и всеки трябва да е наясно, че е ариец от санскрит. Е там вече става неудобна исторически, но то и свастиките на по 8000 години, намирани по нашите земи, доказват, че това не е някакво безумие, започнало с Хитлер, но да не поемам в друга тема.

      Изтриване
    10. Васил Пиперевски9 май 2018 г. в 23:17

      Престанете да пи

      Изтриване
    11. Васил Пиперевски9 май 2018 г. в 23:31

      Престанете да пишете като анонимници! Ако имате научни аргументи,назовавйте се по име, научно звание(ако имате такова), и посочвайте източниците си! Критиката е градивна само, когато е подкрепена с факти и източници. Иначе е много лесно!

      Изтриване
    12. Няма да престанат, щом така я карат от 2009 г., едва ли сега ще се променят. Хубаво нещо е критиката, но уви, малцина могат да критикуват културно и аргументирано.

      Изтриване
    13. До child of Orion9 май 2018 г., 23:05 ч.

      Да, имате право относно това, че термините - иранци, арийци, не са добре изяснени. У нас никой не обяснява, че за прародина на старите арийци се приемат Черноморските степи. Най-рано, арийските богове са споменати не в териториите на Индия или Иран, а в съседната на Балканите Мала Азия.

      Бог Митра бива изобразен с тракийски дрехи, а и с лабрис в ръка, лабрисът е символ на върховна власт при траките.

      Изтриване
    14. И аз не съм съгласен с много от нещата казани от Серафимов, но той поне не ни излага като тюркофили и ираномани, които не само че си запълват теориите с чисто пропагандни антибългарски лозунги вмешани с пълна изява на некомпетентност и невежество, ами се смятат и за много авторитетни пред всички останали и се дуят пренебрежително към всеки който не е съгласен с измишльотините им.
      И това че някой е бил в университета и е слушал скапаните лекции на някое си професорче не го прави по правомощен от останалите... Това вече е всеизвестно.

      Изтриване
    15. Child of Orion, не само че иранската теория "не е съвсем вярна", а право да си го кажем, е една чиста фалшификация, дъщерна теза на тюркоманската, и единствения начин да се преборим с нея е да я изкореним, напълно!
      Няма такива компромиси като "санскрита е близък език до старобългарски" и пр. - да ама старобългарския си е старобългарски, т.е. словенски (или в ново време славянски) език, клон на източната "сатем" група индоевропейски езици ("сатем" език е и санскрита, но той е различен език). Следователно всички опити да ни се представи езика ни като "арийски" изтъквайки сходствата между български и санскрит трябва да се гледат като опити целящи да ни отродят и изкривят от правилната ни посока - словенобългарската!

      Изтриване
    16. В Индия се говорят няколко езика, но основно те се делят на две групи - арийски и дравидски. Това показва, че едната е на местното население, а другата е създадена от чужденци. Старите арийци не са азиатски народ, тяхната прародина е Източна Европа. Дедите ни са отговорни за появата на арийските езици в Азия, именно преселенията на стари балканци обясняват дори и приликите в погребалните обреди.

      Индиското сути, сати - ритуално самоубийство на съпругата е заствидетелствано при траките от Херодот. Около 1000 години по-късно Псевдомаврикий го забелязва при дунавските славени, които не са нищо друго освен потомци на гетите, както обяснява Теофилакт Симоката.

      Няма съмнение, че българите са роднини на сърби, хървати, поляци и др. Траките са роднини на илирите - деди на сърби, хървати, поляци, като определени клонове на илирите са наречени венети.

      Крайно време е старите дефиниции да бъдат преразгледани и заменени с по-точни и по-ясни.

      Изтриване
    17. Аз не намирам нищо лошо в правилното тълкуване на определението ирански и в този смисъл няма никаква "фалшификация" или "тюркомания". По-скоро имам против да се нарича езика ни "славянски", защото той е арийски език, в което няма нищо лошо, то това не ни прави перси, всъщност езикът може да е сигурен признак за принадлежност, но само подкрепен с ред други факти, иначе можем да изкараме мексиканците испанци (примерно).

      Съгласен съм и за дравидския език, самите цигани са си раса и причисляването им към европейската е погрешно. Както и на арабите и евреите - циганите са дравидска раса (дори като брой, не визирам само Индия, е очевидно), семитите също са семитска раса. Отделно са монголоидната, негридната, европеидната.

      И, анонимен, нашата "правилна посока" е СЛАВНОбългарска!

      Изтриване
    18. Child of orion, да не би да причислявате нашия език към индоарийската група езици? Къде остават сърбохърватския и словенския език? Те са най близките до българския езици, и до не отдавна заедно с българския са били обединявани под понятието "илирийски език", да не би да отричате славянската (т.е. словенската) принадлежност на езика ни? Защо с всички т. нар. славяни се разбираме без преводач, а иранците и индийците въобще не ги разбираме, а езиците им ни звучат крайно далечни? Нима българския е по-родствен с тези езици, отколкото с останалите славянски езици?
      Колкото до т. нар. "славнобългарска", ето моя отговор - оригиналния паисиев ръкопис - https://sites.google.com/site/runiistoriaii/_/rsrc/1322089945389/istoria-slavanoblgarska-ili-slavnoblgarska/иСТИОРИЯ%20СЛАВ..png

      Изтриване
    19. Ей го - показахте си славянофилската неграмотия и фанатизъм - първият, "славянски" език е българският. А това понятие е изкуствено наложено, за да се омаловажи този факт. Освен всичко друго, т. нар. "славянски езици" спадат към групата на индоевропейските, защото те пък имат общ корен. Но май имате пропуски в знанията как се разглеждат и тълкуват нещата.

      Изтриване
    20. Ей го - тъй като не разполагате с аргументи да оборите История Славянобългарска, почвате с лични нападки и обвинения.
      Славянските езици били спадали към групата на индоевропейските - ами да, спадат! И какво от това? Това да не би да отдалечава българския от най родствените му славянски езици? Да не би да го прави "индоарийски" както вие се опитвате да го изкарате?
      Нашата правилна посока е словенобългарската, нашия език е словенобългарския! Тази истина никой не може да я изкриви!

      Изтриване
    21. Кой е наложил понятието славянски език и защо да е изкуствено налагано, може ли малко повече информация, която да е подкрепена с факти?

      Изтриване
    22. 1. Историята е СЛАВНОбългарска, имате пропуски в знанията или поне славянски делюзии
      2. Значи нищо ако славянските езици спадали към индоевропейските, към които спадат и индоарийските - ами че имат един общ корен, древен арийски език и това ли е нищо? А вие нещо ли сте?
      3. Не съм причислявал славянските към индоарийските и не съм отдалечавал българския от славянските, напротив - написал съм съвсем директно и ясно, че той им е родител, но ако това не можете да разберете, то освен да го констатирам по начин, който ще звучи обиден, друго няма какво да направя
      4. Сходствата между всички индоевропейски езици е факт. Това че за такива, като вас, трябва да е на примитивен (виден за простото око принцип), не означава, че я няма между езици от различни клонове на семейството - те са и граматически, и в корен на думата..., доста аспекти, не съм тук да изнасям уроци по езикознание на лаици. Всъщност, българският език е много по-различен славянски език от останалите такива - по-богат и комплексен, по-завършен и развиващ се
      4. Нашата посока е просто българска - да узнаем истината за историята ни и делата ни. За което нямаме нужда от представки и наставки в името ни
      5. Хванал сте се за тези езици като удавник за сламка, но пак ви казвам: езикът е признак за родство, но само подкрепен с културни и исторически факти. Иначе смятате ли мексиканците за испанци? Арабите от Магреб за французи? Циганите за иранци?
      6. Славянски език, както и споменах, няма - има български, разпространен чрез културно и впоследствие църковно влияние
      7. "Славяните" нямат обща държава, дори няма държава с подобно име. С тези "славяни" се цели заличаването на хора, които наричаме "траки" и които услужливо северноафриканските цигани гърците крадат като история и постижения. Дори в археологически аспект няма нищо "славянско", но пък е много интересно защо в Афганистан има Мадарски конник и изобщо из арийските земи в Азия има имена на региони и градове, сходни с наши такива
      8. Базиус Клайнер пише история за българите преди Паисий и за "славяни" не говори в нея
      9. Генетично "славяните" спадат към различни подрасови типове на бялата раса
      10. Етно-лингвистичната помия на славянството е започната от хърватски историци и приета по политически цели от руснаците, но това е твърде дълго за описване тук, а и съм убеден, че го знаете това, Серфимов

      Изтриване
    23. Притежавам старо копие на История Славеноболгарская,от 1914година, то понастоящем може да се намери в интернет. Хората, които твърдят, че Паисиевата работа се нарича История Славноболгарская, не са чели работата изобщо. Паисий е ясен, като казва - от всички славяни българите са били най-славни и чуени.

      По-важен обаче е Ганчо Ценов, който обясни преди повече от век, че славени е новото име на гетите. Славени не е било колективно име на цяла общност, а на едно племе - гетите. Според Теофилакт Симоката, най-старата Славения е по долното течение на река Дунав.

      Поради това, че гетите имащи ново име славени са най-познати на Византия и западните народи, то името славени, словени, славяни бива използвано за всички хора, които говорят езици сродни на нашия.

      По време на ранното Средновековие, старите балкански народи са се оформили в две основни групи - славени и българи. Докато в периода V-IX век, те се използват като тъждествени, то след X век вече се говори само за българи, което си е в реда на нещата.

      Англия е основана от родствените племена англи и сакси. В последствие се запазва само името на англите и държавата бива наречена Англия. Това не означава, че сакси никога не е имало и, че някой ги е измислил, за да обърка нещата.

      Има хиляди славянски артефакти, съхраняват се в наши и чужди музеи, но важното е това, че славянската керамика е и гетска керамика, т.е. не се касае за нов народ, а да северни траки, които са обитавали не само нашите днешни земи, но също Карпатите и Северното Черноморие.

      Смешно е да се отделя българския език от останалите от група, ако даден топоним от Азия е обясним на български, той е обясним също и на сръбски, словенски по простата причина, че словени и сърби са потомци на илирите, които са тракийски роднини. Има ли нещо трудно за разбиране?

      Напъването да се свържат българите с Азия си остава напъване, нищо повече. Ако Вие бяхте уверен в правотата си, нямаше да се криете под псевдоним и да коментирате като трол, а щяхте да сте регистриран и коментиращ под собствено име.

      Регистрирайте се, свържете се с мен и нека се обзаложим на 1000 лева, че няма такава дивотия като История Славнобългарска, а правилното заглавие е История Славеноболгарская. Ако сте напълно сигурен в правотата си, защо да не спечелите 1000 лева ?:)

      Изтриване
    24. Орионски Сине, имате горема каша у главата.
      1. Отново ще ви накарам да прочетете внимателно заглавието на История Славянобългарска, писано от ръката на самия Паисий - https://818af9fc-a-62cb3a1a-s-sites.googlegroups.com/site/runiistoriaii/istoria-slavanoblgarska-ili-slavnoblgarska/иСТИОРИЯ%20СЛАВ..png?attachauth=ANoY7cpnYSAcsXdJOMLf85garRjKm8hocYqUxSvoYd1bpbsxdlhxgb-B3tslL73VoMS1PZiYS6Z-sJlt1owcXFhxCB0ToPP6Qqw_MkrlA-ub6swzYTzTlAf1C1NIt9Orau8YiWI3HJJWjy_KVNb7YUW2Z3SToMGvK-AlPUdS8dc_DhH3AgZEGCNjmMZFA-yMatLl2Vb_Ac7E9ljq_zPJbWGqWmmllkPj5xbyIr_TuDBtRadlIBlUG1Uaqdvw8BmcZpK0TIl706LBRbM7SB_RuY5_uHWBgMCvl7-9C7O1NIyuE5ASlY5lsa-L-d0WrnKFnLFrLvGBduV-NFbxytSv6dttPAYgHfk5ufhbSvHU8XXRUvdIn3pCRhU%3D&attredirects=0
      А ако не знаете да разчитате старите български букви, ще ви накарам да се върнете в 1 клас.
      2. Да съм отричал че спадат към индоевропейските езици? Аз не съм нищо, а вие нещо ли сте?
      3. Извинявай много, ама българския не е родител на всички славянски езици, на стб. думи на -иште отговарят славянски думи на - иште/-ишче, докато на стб. думи на -ишть (отрочишть, и т.н.) отговарят срб. -ић, рус. -ич, зап. слав. -иц, и т.н. Ако българския беше родител на всички славянски езици, нашето "шт" щяло да има единен развой в останалите славянски езици, но това не е така.
      4а. Интересни приказки разказвате, искате ли аз да ви ги довърша? Примерно в латински език сегашното деятелно причастие се образува с окончание на основа -ant-, а в старобългарски, с основа -ѫшт- (<-онт'-), очевадно сходство! Но нашите най близки езици са славянските, това е факт! С тях се разбираме без преводач, ама с романите, иранците, германите и др. въобще не се разбираме. Защо да не сте да изнасяте лекции по езикознание? Мен би ми било интересно :), айде кажете нещо повече по въпроса.... Защо българския е доста различен от останалите славянски езици?
      4б. Аз се имам за българин, но съм също и словенин, така сме се наричали през вековете, ;) Прочетете малко старобългарска литература и ще се убедите.
      5. Аз не смятам никого за никакъв, аз просто се имам за българин и за словенин, поради историческо, езиково и културно право! Това е истината! Няма българин който да се отказва от наименованието на дедите си, да не би вие доброволно да се отказвате?
      6. Моля ви се, къде съм споменал за славянски език? Правите ли разлика между единствено и множествено число?
      7. Ооо, наистина ли в Азия ще намерите местни имена със съставки -град-, -гора-, -камен-, -трън-, -глог-, -вир-, -пещ-, представки като пре-, за-, из-, на- и т.н. и наставки -ица, -ище, -ие, -ово? Успех брато! Когато ми ги намериш, ще те почерпя.
      8. Паисий е българин и пише за славяни.
      9. Благодарим за уточнението!
      10. Същите хърватски историци са вдъхновили самия Паисий да напише история славянобългарска, най вече клетия Мавро Орбини (вечна му памет). Да не забравяме и великия Степан Веркович, хърватския илирист събрал наши народни песни във Веда Словена.

      Изтриване
    25. Ами не знам доколко можете да четете на въпросната (стара) форма на българския език, на който е написана, но нямам намерение да си меря с Вас знанията. Във всеки случай заглавието не е това, което казвате, а за съдържанието е излишно да говорим кой чел, какво чел (просто ще са ненужни полемики, не за друго). Само че между "славен" и "славян" нали има видима разлика, освен смислова? И ето, че го потвърждавате: т. нар. "славянски" артефакти се оказват тракийски.

      Не знам кой отделя българския от останалите в групата, аз само казвам, че той е доста по-различен граматически и то в добрия смисъл.

      Аз българите с Азия не ги свързвам, но както споменах съвсем в първия ми коментар - липсва Ви култура на комуникацията, самозаблуден сте в постоянната Ви правота, което в един момент, дори да представите нещо вярно и смислено, Ви превръща в трол самият вас - плямпало. Както с лъжливото овчарче. И ако Ви кажа, че се казвам Слав Андреев това какво по-точно променя в нещата? Освен че е заяждане при липса на смислени аргументи.

      И кое е това копие на Паисиевата история от 1914-а година? Кой го е писал (и с какви цели)? Хайде да си задържите 1000-те лева и да ги дадете на филолог (по български език), който да Ви разясни за българския и останалите славянски езици и как се чете дори оригиналното заглавие на Паисиевата история.

      С този ми коментар последно се занимавам с Вас, обясних защо. Ако смятате да подходите интелигентно - може да продължим, ако не, то човек не става по-умен като се прави на такъв, а само когато играе срещу по-умен.

      Изтриване
    26. Добри хора, нека да се опитаме да успокоим страстите! Във виртуалното пространство често стават недоразумения. Ако запазим уважение един към друг и проверим информацията, които ни се поднася е само въпрос на време да достигнем до истината.

      Изтриване
    27. До анонимния:

      Анонимен, кашата е само в славянофилската ти глава. Но щом се имаш за прав – бъди прав, всеки има право на самозаблуда, този спор е безмислен, особено щом връщаш хората в първи клас ако не четат старобългарски, който е наричан и църковнославянски и е и първият славянски език. Пък ти си прави сметка кое откъде е тръгнало и мечтай на воля да си „славянин“. Моите предци, през вековете, са наричани българи и в прословутата история, която цитираш, Паисий пита „що се срамиш да се наречеш българин“, а не „славянин“.

      Недей ми пробутва евтините номера кой колко е българин, от какво да се отказва и какво да признава, това е комунистическа патос, ама то си личи на чия школа сте възпитаник.

      Дали се разбираш или не с иранци и германци е без значение, факт е, че славянските езици са арийски (европейски) езици. То и японското карате има различни стилове, а техните корени отиват в китайските, но китайските са меки, японските са твърди и принципите да са различни. Но общото пак си личи.
      Паисий е българин и пише за българите и се обръща към тях, толкова. Но дай да поговорим за Базиус Клайнер, който го предхожда?

      И между другото, имате пропуски в правописа и пунктуацията дори на съвременен български, тъпо е да претендирате за познания в славянските езици и старобългарския.

      И с теб приключвам също, защото си приказваш едно и също, то славянството си е патология. А и не е градивна цялата работа. Явно Раковски ти е чужд като историк.

      Изтриване
    28. Разликата между "славян-" и "славен-" е диалектна. Кой е от западна България ще казва "славен-", а кой от източна, "славян-", защото Паисий е писал "славѣн-".

      Изтриване
    29. Чилд оф Орион каза "особено щом връщаш хората в първи клас ако не четат старобългарски, който е наричан и църковнославянски и е и първият славянски език" - евала! Сам си отвърна на въпроса, дали езика ни е славянски, :)
      Кои са мойте грешки даскале?
      Аз може и да претендирам за познания по славянските езици, а ако те пращам обратно в първи клас, знай че го правя защото се смятам за достатъчно начетен по въпроса за старобългарския, :) Ти по-добре недей да се занимаваш с езикознанието, че да не земеш да залитнеш и да паднеш от високо... Така като те гледам, мязаш на незнайко.
      Сбогом брато, добре че навреме реши да се оттеглиш, преди да загазиш яко :)

      Изтриване
    30. Здравейте!
      Проследих целият спор и ми стана много интересно. Да поясня ,нямам претенцията да съм особено компетентен по въпроса. Коментара ми е за момента, в който се спореше дали българският език е първият "славянски" и дали другите не произлизат от него.
      Та тук искам да споделя едно мое наблюдение и въз основа на това и мое виждане,което пак повтарям нямам претенцията да налагам на някого . Просто ми се струва интересно да чуя някое и друго странично мнение .
      Та така :
      Живея и работя в Германия. Поради тази причина имам контакти със представители в общи линии на почти
      всички "славянски " народи . Словенци не познавам само и беларуси. Та по същество . Еми прави ми впечатление ,че с всички се разбирам на едно доста добро ниво(изключение правят чехи и поляци ) въпреки,че и с горепосочените два народа имаме много направо еднакви думи ,там трудно хващам смисъла. Със словаците е оста по лесно отколкот с чехите. Но с балканските народи ,руснаци ,че и украинци(определено има разлики в двата езика) се разбирам много добре. Но! Прави ми впечатление ,че даже бивши югославски народи почти не се разбират един с друг . Босненци и македонци си говорят на немски!?! Не се разбирали. И причината не е някаква национална неприязън. Хората просто казват ,че не се разбират. Да не говорим за сърби и руси за тях другия език е патагонски(въпреки,че според мен двата езика имат доста общо. Моята наивна теория е ,че нашият език трябва да е първообраза на другите, затова да е възможно да се разбирам повече с тях.

      Много от думите особено в босненски, хърватски,сръбски са диалектни в българския . За македонския няма да говорим той си е чист домашен диалект. Но диалектни или остарели в българския език думи има и в украинския и руски езици. Баба ми говореше диалект, та от нея съм научил много думи ,които обаче ми помагат да се разбирам с почти целия останал "славянски " свят. Та идеята ми е ,че наистина може нашия да корена...

      Изтриване
    31. Аз също смятам, че нашия език е прототипът, от който са се развили другите славянски езици. Все пак Балканите са най-развитото място на Европа в продължение на 8000 години. От тук тръгват организираното земеделие и скотовъдство, знанията за обработка на металите, опитомяването на коня и т.н.

      С разпространяването на знания и технологии, дедите ни са разпространявали и езика си.

      Изтриване
  4. Статията е хубаво илюстрована и е добре аргументирана. Поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Ви! Надявам се доста сънародници да се запознаят с този брой на Сп.8, информацията, която е изнесена в статията наистина е ценна!

      Изтриване
  5. Шарена е статията ти, но добре се е намесил Мошев, че кой знае какви щуротии щеше да набуташ за твой и наш срам защото се представяш за български патреот, а си само платено мекере на Московията.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Приносът на Александър Мошев е голям, това е така, но по какво съдиш, че някой от Москва има за цел да представи българите като най-стария цивилизован народ?

      Изтриване
  6. Поздравления за статията. Изображенията на артефактите са невероятни. Между другото от скоро започнах да чета блога ти и наистина не мога да разбера хората с обиждащите коментари като по-горните. За какво въобще четат материали, които не са им по вкуса! Чак не са пропуснали и да се разпишат с плоски, обидни и разговорни думи, които дори и малкият ми син не използва.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Аз съм най-доволен от изображението на керамика със знака IYI. Преди време г-н Чохаджиев откри в Хотница друг съд с древни знаци, дано да му остане време да подготви публикация по този въпрос.

      Колкото до критикарите, и аз не мога да разбера тези господа и дами (за съжаление има и такива). Хем се кълнат никога повече да не влизат в блога ми защото пиша глупости, хем са едни от първите, които коментират.

      Изтриване
  7. О свещена простота спаротокова! Като си платил на списанието да ти пуснат измидшиците, да не мислиш, че всеки ще им се върже бе ахмак залухав и смотан!!!!!!!!!!!!!!! Иска се диплома и признание от истинските учени, не от раята, която се радва на всяка твоя лъжа и не вижда към каква дупка я водиш!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не знаех, че се пускат публикации срещу заплащане. Ще ме ориентирате ли какви са тарифите?

      Изтриване
  8. Павле виждаш как те разбират анонимците с предложението за културен тон в коментарите. Надявам се не това да те стряска или спира. Искам да ти предложа да видиш нещо, което ми се струва интересно /поне от части/ та ега простотията дето така безпрепятствено се шири се ограмотява полека-лека. https://www.youtube.com/watch?
    time_continue=739&v=tNWyUOjpCbs

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не казвам, че е приятно да ме овикват, но не съм и от притеснителните. Нали има една поговорка - Който се страхува от вълци, да не ходи в гората...А аз съм навлязъл твърде дълбоко в гората.

      Изтриване
  9. Карай напред и да не ти пука от кресльовците!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Изобщо не ми пука, са са живи и здрави тези, които недоволстват. Ако имаха аргументи, те щяха да ги представят. С голи нападки не се доказва нищо, това е признак на безпомощност.

      Изтриване
    2. Интересно, ти без никакви аргументи как доказваш нещо въобще Спароо?

      Изтриване
    3. Аргументите са много даже, но се иска желание да се прочете материала внимателно, а и да си непредубеден човек.

      Изтриване
  10. ирена янчева9 май 2018 г. в 20:47

    Здравей, Павел ! Прочетох статията - великолепно аргументирано изложение ! Поздравления за написаното !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Ирена! Мисля, че действително се е получило добре. С Александър сме се постарали да дадем най-важната информация, която в последствие други хора могат да използват.

      Изтриване
  11. Целта ми не е да контрирам вонящата простотия на троловете, а ти казвам откровено и от сърце: възхищавам ти се !!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за подкрепата! Истината излиза и това плаши тези, които са я крили. Кой им е виновен?

      Изтриване
    2. И ти си я скрил Спартьо, къде са ти източниците? Баняджиите поне посочват от къде ползват инфо, а при тебе си личи, че е пълна и постна импровизация. Искаш хората да те припознават като съвременния Левски, но си твърде посредствен на интелектуално ниво.

      Изтриване
    3. Не си гледал достатъчно добре, всичко е представено от ясно по-ясно :)

      "Букви" на 7000 години

      Вижте използваните от авторите източници към водещата тема на майския брой

      https://www.spisanie8.bg//наука/2018/0424/източници-темата-на-броя.html


      Изтриване
    4. Предполагам, че и сега ще те домързи, за това ето виж тук

      Използвана литература:

      1. Откриха керамична плочка със символи от 6-ото хилядолетие пр. Хр. (вид.27-02-2018)

      2. Откриха най-старата писменост край Рибен (вид. 27-02-2018)

      3. Край с. Рибен е открита писменост на 5000 години (вид. 27-02-2018)

      4. Глинени плочки с непозната писменост откриха в Хотница (вид. 27-02-2018)

      5. Глинена плочка отпреди 7000 години (вид. 27-02-2018)

      6. Злато и/или писменост? (вид. 27-02-2018)

      7. A Linear A Text on a Clay Reel from Drama, South-East Bulgaria? by Alexander Fol, Sofia, and Rudiger Schmitt, Saarbrucken

      8. H.Haarman, Das Rätsel der Donauzivilization, Die Entdeckung der ältesten Hochkultur Europas, Verlag C.H.Beck, München, 2011;

      9. M.Merlini, Introdution to the Danube script from the book Neo-Eneolothic Literacy in Southeatern Europe

      10. Х.Хаарман, Загадката на Дунавската Цивилизация. Откриването на най-древната високо развита цивилизация в Европа, Борина, София, 2015; стр.140

      11. M.Merlini, An Inquery into the Danube script, Sibiu, 2009; стр. 441-442

      12. B.Hrozny, Ancient History of Western Asia, India and Crete, trans. J. Prohazka, Artia, Pragues, 1952;

      13. J.E.Harrison, Prolegomena to the Study of Greek Religion, Princeton University Press, Princeton, 1991; cтр .467

      14. Проф. Валерия Фол, Това, което отличава траките от другите политеистични общества, е вярата им в безсмъртието (вид. 27-02-2018)

      15. Тракийска писменост няма, траките са безписмен народ, (вид. 27-02-2018)

      6. И.Маразов, Древна Тракия. Изкуство и Мит (вид. 27-02-2018)

      17. България да стане Тракия, сочи Панагюрското съкровище (вид. 27-02-2018)

      18. Д.Попов, Гръцките интелектуалци и тракийският свят, Лик, София, 2010; стр. 465

      19. Historical Library of Diodorus the Sicilian, publ. in Vol. II of the Loeb Classical Library Edition, 1935(вид. 27-02-2018). Diod.Sic.III.67].

      20. Г.Сотиров, Чие писмо е Линеар Б? (вид. 27-02-2018), cтр.144

      21. К.Порожанов, Общество и държавност у траките, средата на ІІ - началото на І хил.пр.Хр. (в контекста на палеобалканозападномалоазийската общност, STUDIA THRACICA 6, БАН, Институт по Тракология, София, 1998; cтр. 28-29

      Изтриване
    5. Ето я и другата част

      22. Pliny, Natural History, Books 3-7, transl. H.Rackham, THE LOEB CLASSICAL LIBRARY, Harward University Press, London, 1999; ] Plin.VII. 193.

      23. W.Ridgeway, The Early Age of Greece, Cambridge Uniersity Press, C.J.Clay & Sons, London, 1901; cтр. 211.

      24. Euripides, with an English translation by David Kovacs, Harvard University Press, Cambridge, 1994; Eur. Alc. 966-959

      25. A. Evans, SCRIPTA MINOA II, The written documents of Minoan Cretan with special reference to the archive of Knossos, Vol. II, Oxford, Clarendon Press, 1952; Scripta Minoa II, tabl. 902Dr01nlxii, 1054Ex322 liii, 1055Cb08xcii, 1495Xa93lxxxvi, 1201Ek233lxxxi, 1520Ac02lxxxix (четене П.Серафимов).

      26. P.Ceccarelli Ancient Greek Letter Writing: A Cultural History (600 BC- 150 BC), Oxford University Press, Oxford, 2013; стр.77

      27. Plato, Plato in Twelve Volumes, Vols. 5 & 6 translated by Paul Shorey. Cambridge, MA, Harvard University Press; London, William Heinemann Ltd. 1969; Plat. Rep. 2.364 e
      28. Pausanias, Pausanias Description of Greece with an English Translation by W.H.S. Jones, Litt.D., and H.A. Ormerod, M.A., in 4 Volumes. Cambridge, MA, Harvard University Press; London, William Heinemann Ltd. 1918; [28] Paus. I.22.7

      9. Tacitus, publ. in Vol. IV of the Loeb Classical Library edition of Tacitus, 1937(вид. 27-02-2018), Tac. XI.14.

      30. Sarah Burges Watson, Muses of Lesbos or (Aeschylean) Muses of Pieria? Orpheus’ Head on a Fifth-century Hydria (вид. 27-02-2018), cтр.459 (бел.57).

      31. G.Shape, The Origin and the Structure of the Greek Tongue in a series of Letters, pr.William Richardson, London, MDCCXXVII; стр. 223

      32.The Natural History. Pliny the Elder. John Bostock, M.D., F.R.S. H.T. Riley, Esq., B.A. London. Taylor and Francis, Red Lion Court, Fleet Street. 1855; Plin.XXX.2

      33. Karen Ní Mheallaigh, University of Exeter, UK , THE ‘PHOENICIAN LETTERS’ OF DICTYS OF CRETE AND DIONYSIUS SCYTOBRACHION, Published by Cambridge University Press, The Cambridge Classical Journal (2012) 58; cтр. 190.

      34. Д.Ангелов, Образуване на българската народност, Наука и Изкуство, Векове, София, 1971; cтр. 374.

      35. Бесите са рисували по съдовете си (вид. 27-02-2018)

      36. И.Пенева-Русева, За критско-микенските писмени знаци върху предмети от Халщатската култура Цепина, Министерство на Културата –Дирекция „Музеи, Галерии и Изобразителни Изкуства“ Община Велинград, Исторически Музей –Велинград, Първа Национална Научна Конференция, Цепина, Чепинско, Велинград – Хилядолетната история на Северозападните Родопи, София, 2010; [36] стр. 50

      37. G. Sotiroff, Glagolitic Script and Linear B, CANADIAN SLAVONIC PAPERS, Vol. XII, No. 3, Fall 1970, 303-331;

      38. П.Серафимов, Произход на глаголицата - най-древната азбука (вид. 27-02-2018)

      39. М. Поповъ, Българският народъ между европейските раси и народи, Придворна Печатница, София, 1938;

      40. М.Попов, Антропология на българския народ, том -I, Физически облик на българите, БАН, София, 1959;

      41. P.Boev, S.Tscholakov, Die Abstammung der Thraker nach Anthropologischen Angaben, Dritter Internationaler Thrakologischer Kongress, zu ehren W.Tomascheks, 2-6 Juni 1980, Wien, Bd.1, Swjat, Sofia, 1984; z.316

      42. И.Дуйчев, Изъ старата българска книжнина - I, Книжовни и исторически паметници отъ Първото българско царство, Второ поправено и допълнено издание, Хемусъ А. Д. за книгопечатане и издателство, Печатница Р. Младеновъ,София, 1943; cтр.12.
      43. И.Т.Иванов, М.Минкова. Ортографична аналогия между глаголическите букви и сарматските руни по материали от могилата Рошава Драгана, местността Чаталка, Старозагорско, Известия на музеите от Югоизточна България“, Бургас, (гл. ред. проф. дин Иван Карайотов), 2006; стр. 48-59;

      44. Е.Теодоров, Древнотракийско Наследство в Българския Фолклор, Наука и Изкуство, София, 1972.

      Изтриване
    6. Много тъпо от твоя страна да се позоваваш на журналисти и собствените ти фантазии. Да се самоцитираш при положение, че не си изследовател е странно. Какво образование имаше ти и какво работиш в реалния живот Спароток?

      Изтриване
    7. Самоцитирането е нещо нормално, не съм единственият, който го прави :)

      Явор Шопов също не е завършил нито история, нито лингвистика, но пише по тези теми и се самоцитира...

      Изтриване
    8. С тази разлика, че Явор Шопов е научен специалист, а ти си неграмотен самозванец...

      Изтриване
    9. Такъв специалист, който дава думата "пижама" като обща за индийци и българи е за оплакване понеже му липсват дори елементарни знания. Изконната българска дума отговаряща на пижама е нощница, у нас пижами се появават в ново време и то не поради индийско, а поради западноевропейско влияние.

      Изтриване
  12. Методий Иванов9 май 2018 г. в 21:35

    Непременно ще си взема списанието, за да видя публикацията, браво!
    На анонимните тролове, дето газ пикаят, че истината полека излиза наяве, комай единственият "аргумент" им е, че нямаш свидна диплома от соц-историческия факултет - страшно нелепа смешка, то това е именно идеята, ама те нямат капацитет да го осъзнаят. Точно хората с такива дипломи, както и БАНяджиите, са тези, които десетилетия изопачават науката и пропагандират лъжи. Да си ходят на малките кончета в Алтай да се кланят на Тенгри-то, хич не им обръщай внимание. Интелектуално, те са мъртви.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. През 1988 и 1989 г. си правих илюзии, че мога да науча нещо от доцентите по история. По-късно разбрах, че съм се лъгал горчиво, но пък това ме мотивира да поема по свой път. Изобщо не съжалявам защото както ти самия казваш - тези хорица са интелектуално мъртви.

      Изтриване
  13. Браво.Да си жив, и здрав.И да работиш дълги години.Поздравления за статията.

    ОтговорИзтриване
  14. Браво,поздравления за статията!

    ОтговорИзтриване
  15. Серафимов,желая Ви успехи в търсене на истината.Приемете моята благодарност за каузата,на която сте се посветили. Времето е единствения съдник.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Ви за подкрепата! Аз съм уверен в правотата си, а и времето ще покаже, че съм прав!

      Изтриване
    2. Вероятно и Ценов си е правил такива илюзии като тебе, но кой го взема на сериозно?

      Изтриване
    3. Фактът, че книгите на Ганчо Ценов все още се издават, изчерпват се и се преиздават, показва достатъчно красноречиво колко хора го вземат на сериозно.

      Изтриване
    4. Само лаиците Спаро вземат книгите на Ценов, защото са повлияни от твоите лъжливи внушения. Сериозните хора, които правят реални проучвания не го броят изобщо и затова го няма цитиран десетилетия. Теб също те цитират само лаици без специализирана подготовка. Какво се случи с четенията? Ще трябва да почакаме да се научиш и да четеш?

      Изтриване
  16. Браво! Поздравления, Павко! Истината за България и българите излиза наяве! :)

    ОтговорИзтриване
  17. БАН е нереформирана институция от времето на соца и в някои насоки направо вреди с лъжи или изкривявания. Ако има там честни учени,защо продължават да тиражират лъжата за ,че сме били някаква си смес от три народа,като единият е дори тюркски?!Същото е и за писмеността и сега за 24 май пак ще лъжат...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се опитат да поддържат статуквото, но все пак осъзнават, че корабът им потъва...неизбежно е.

      Изтриване
    2. БАН,отдавна не е научна институция.

      Изтриване
    3. Имаме способни учени, но те биват държани под контрол от чуждопоклонниците...

      Изтриване
  18. I bought the magazine yesterday at T1 Sofia airport. I did not know you wrote the article when I saw the magazine!!! The text and the photos are awesome, congratulations! great job!! Next article should be at "National Geographic", you deserve it ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Thank you for the good idea, it is not a problem to try to present something in National Geographic:)

      Изтриване
  19. „Първо си пренебрегнат, после осмиван, сетне бит, и накрая победител.” Ганди
    Спаро внимавай като влезеш в третия стадий )))) Че анонимните са се настървили!
    Но съм сигурен че последния е вече близо ! Кураж и напред ! Като дойде време да сложим щиковете и аз ще викам “УРА“

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Точно третият стадий не ме притеснява, имам си достатъчно приятели от солиден калибър :)

      Изтриване
    2. Чудесна статия както почти винаги всъщност! Поздравления г-н Серафимов! И на г-н Мошев също! С наслада чета каквото сте написали и двамата. И не само. Дано стане така, че от Нешънъл Джеографик или Дискъвъри се поинтересуват от вашите изследвания и да направят предаване по темата. Не се притеснявайте от анонимниците. Те даже не могат и да Ви обидят като хората. То за това интелект трябва ама на... нямат горките. Пожелавам Ви дълги години ползотворна работа! Рано или късно архивите от изток и от запад ще се отворят. Тогава ще ги видим хората с "титлите" какво ще обясняват.

      Христослав
      Българин по род и
      Тракиец по произход!

      Изтриване
    3. Благодаря ти Христославе! Що се касае до архивите, казвал съм го много пъти и пак ще го кажа - не ни трябва нищо повече от това, което е налице. Нужен е само адекватен и безпристрастен анализ на информацията. Нужно е и да се сложи край на активното пречене на излизане на истината.

      Поздрави!

      Изтриване
  20. Стойо Рабишев10 май 2018 г. в 13:34

    Здравейте. По темата доста написа покойния вече Стефан Гайд. Чели ли сте неговата поредица от книги и какво е вашето мнение за теорията му за тракийското писменост?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте г-н Рабишев! Запознат съм с книгите на Гайд, съгласен съм с това, че дедите ни са повлияли египтяните, но методите на г-н Гайд са странни и непонятни за мен. Човекът може да е имал добри намерения, но е направил такава каша, че вредата е в пъти повече от ползата.

      Ще обясня какво имам предвид. Названието бохарски няма нищо общо с името на народа ни. Бохайра е арабска дума, която прониква в Египет едва след VII век, като нейното ни значение е -езеро. В случая се касае за Александрийското езеро, което арабоезичното население на Египет нарича бохайра.

      Документите, които г-н Гайд представя нямат нищо общо с писанията на бесите, а са си коптски ръкописи.

      Пак казвам - Гайд може да е имал добри намерения, но е нанесъл повече вреди отколкото полза защото когато някой провери твърденията му и види как стоят нещата, ще се разочарова дълбоко, а това ще нанесе вреда и на теорията за тракийско влияние върху египтяните.

      Изтриване
  21. Прочетох статията в списанието. Много интересна и добре обоснована. Време е светът да научи кое е това нещо, което сме му дали по думите на Вазов.
    Успех на четенията тази седмица и дано да издадат книжка с докладите!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Ви г-н Дойчев! Четенията ги саботираха вече, не се позволява провеждане на мероприятието на старата локация, организира се нова. Доста неприятна ситуация и то само няколко дни преди провеждането на четенията, някои хора няма да могат да разберат за промяната на мястото и ще останат разочаровани.

      Май някой се е изплашил много здраво...

      Изтриване
    2. Явно важи още "нет чтения, нет проблемы".

      Изтриване
    3. Да, някои още се пробват със старите номера...

      Изтриване
  22. Серафимов,поздравления, бъдете все така силен и в този дух,който ни обединява, който ни кара да се гордеем и да вдигнем най-сетне тези скършени рамене,да заблестят очите ни и изправим високо главите си!!!Много хора ви четат и вярваме в тази кауза да възтъжествува истината,която е изтръгната и умърсена,но дори бурята да продължава токова години , винаги след нея слънцето изгрява.Прегръдки 😊Б.

    ОтговорИзтриване
  23. Серафимов,поздравления, бъдете все така силен и в този дух,който ни обединява, който ни кара да се гордеем и да вдигнем най-сетне тези скършени рамене,да заблестят очите ни и изправим високо главите си!!!Много хора ви четат и вярваме в тази кауза да възтъжествува истината,която е изтръгната и умърсена,но дори бурята да продължава токова години , винаги след нея слънцето изгрява.Прегръдки 😊Б.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Ви за добрите думи! Радвам се, че написаното от мен достига до много българи, нека четат хората и да си връщат самочувствието, а и вярата в собствените сили.

      Поздрави!

      Изтриване
    2. Знаете ли, братя, кое е разковничето за успеха?

      „И ВСЯКА ВЪЗРАСТ, КЛАСА, ПОЛ И ЗАНЯТИЕ ВЗЕМАХА УЧАСТИЕ В ТОВА ПРЕДПРИЯТИЕ“!

      Да не чакаме само на Павел Серафимов! Нека всеки от нас стане негов апостол!

      Изтриване
  24. Страхотна статия .Сипвай им сипваи щедро с две шепи да пият, да се одавят в собственото си море от злоба,некомпетентност,шуробаджанащина и некадърност.Наливаи им още и от мен аз ще черпя. Продължавай да пишеш какви е чеда раждала ражда и днеска нашата земя хубава.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще излезат и още по-интересни неща. Не зная дали ще има възможност да бъдат публикувани в Списание 8, но поне в този блог ще може.

      Поздрави!

      Изтриване
  25. Много ти Благодаря за хубавата статия и за това че за пореден път отваряш очите на хората за Истината! Естествено няма как да се отворят очите на тези, които ги "стискат здраво" ... като някои анонимници :-D :-D
    Поздрави и много бъдещи успехи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Симо, някои от анонимниците не са българи, зная го със сигурност. Това обяснява озлоблението на тези хорица, които виждат, че няма как да спрат истината.

      Поздрави!

      Изтриване


  26. Данни и сведения за езика на нашите предци траките, са сравнително ограничени, но все пак достатъчни, за да направим едно конкретно заключение върху тракийския език.
    От територията на България, разполагаме с два сравнително дълги надписа (около 60 букви) на тракийски език - Езеровски и Кьолменски надпис.
    азполагаме и с по кратки надписи върху съдове, пръстени, стени на гробници и т.н. Има и няколко по-дълги надписа на тракийски език от остров Самотраки, а вероятно и от други светилища.
    Отделно от това разполагаме с десетки, т.нар. глоси - тракийски думи, записани от гръцки и латински автори в различни техни произведения, по най-различен повод. Ако към тези глоси, прибавим и дакийските такива, както и македонските, фригийските и т.н., т.е. сродни на тракийския езици, се получават няколко стотици думи.
    Към всичко това прибавяме и имена на реки, планини, села и градове, от тракийско време, както и имена на богове и герои, заедно с техните многобройни епитети и т.н. и т.н. След всичко това се получават между 1000 и 3000 думи, запазени от езика на траките или по-точно казано от неговите многобройни говори и диалекти.
    За тези, които не познават темата за тракийския език, правя и обобщение като човек, който от години се занимава с тази тема.
    Всички данни и запазени думи показват, че тракийският език е бил много близък до старобългарския език. Т.е. тракийският език е много близък до това, което днес познаваме като старобългарски или старославянски език, съответно и до езиците като български, сръбски, украйнски, руски, чешки и т.н.
    Обобщаващо казано, езикът който говорим днес, се говори по нашите земи поне от 5 хилядолетия, а вероятно и повече.

    А. Киряков

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Близостта на тракийски и старобългарски е действително голяма, а и като имаме предвид, че от времето на Страбо - един от последните дали тракийски глоси, до IX век има повече от 850 години, то тази прилика вече може да се нарече смайваща, като това само по себе си е доказателство, че се касае за един и същ език от два различни периода.

      Изтриване
  27. Благодаря за безценната информация, за разбулването на Истината и детронирането на лъжата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дано прогресивните хора разпространят тази информация защото доста от сънародниците ни даже не предлолагат колко много данни са укрити от тях. За тракийска, пеласгийска писменост са споменали: Алкидамант, Херодот, Плиний Стари, Страбон, Диодор Сицилийски, Платон, Тацит, Алексис, Еврипид, Андротион, Велей Патеркул, Павзаний...колко българи обаче са чули за това?

      Изтриване
    2. Както някой беше писал: искрата хвърли Павел Серафимов и други като него, а разпалването на огъня зависи от всеки един от нас!

      Изтриване
    3. Колкото повече хора разпространяват истината, толко по-трудно ще е за противниците и да я потулят.

      Изтриване
    4. А истината е?

      Изтриване
  28. Препоръчвам на хората, които смятат че трчбва да имаш конкретното образование да направиш изследвания и да достигнеш до истината, да прочетат книгата на Джон Гатоу - 'Затъпяване-скритата цел на държавното образование'. Мотивацията е най-силния аргумент на познанието. Мотивацията на голяма част от уяените с титли е чисто комерсиална. Да не би те да са по-обективни от Павел Серафимов, а се съмнявам, че са и по-подготвени. Подготов-ката, която човек постигне сам никой друг не може да му я даде. Господин Серафимов Вие сте на прав път.Знам, че това е много трудно и е необходима смелост. Такива хора като Вас са необходими, особено на съвременния етап. Нищо друго не мога да кажа освен, Благодаря и АДМИРАЦИИ!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Ви за подкрепата! Точно преди малко говорих с един познат - какво е нужно да си учен? Човекът е с няколко дипломи и се радва на уважение, а по въпроса за това какво е нужно, да са си учен, той отговори -Да осъзнаваш, че всяко знание е временно, че всичко се развива и, че изводи се правят въз основа на най-новата, най-достоверната и най-ясната информация...останалото е подготовка по специалността :)

      Изтриване
  29. Интересно, безпочвените критикари са се засилили с тази статия.Навярно заради публикацията в списанието.А от там и възможността за информацията да се представи на масите...а не само на няколкото читатели на блога.
    Реално критиките им обаче ,че не сте специалист,биха значели нещо ако бяхте някакъв вид лекар или архитект,където е жизнено важно вашите знания да са потвърдени от институция.Но що се отнася до сфери като история то не виждам каква е разликата между вас г-н Серафимов и прехвалените от тях "експерти". Като изключим ,че някой им е дал хартийка че са прочели дадени исторически документи и прочие.Навярно в миналото това е било единствения начин интересуващия се,да се докосне до историческите източници.Но днес това е лесно с дигитализацията на много документи.Идеята ,че на човек му трябва специално образование за да прочете исторически документ и да си направи адекватно заключение за него е все едно да кажем ,че обикновения човек не може да прочете днескашния вестник,понеже не е експерт в четене на вестници.
    Съжалявам критикари,но трябва да излезете с повече аргументи от това "ама вие господин Серафимов не сте историк" .Историята е съвкупност от информация.Следователно които може да обработи тази информация,да я запомни,да я подреди в умът си, е също толкова способен да се нарече историк,както и хората с диплома.
    И това ви го казвам като човек с диплома,работещ в сфера където доста често срещам хора без диплома, започнали да се занимават с дейността като хоби,да са на нивото на хора които имат няколко дипломи.Та някой от тези "самозванковци" работят в някой от най-престижните фирми на запад.Така ,че аргументите ви са безпочвени когато са подложени на суровата истина на емпиричните факти.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Ви за подкрепата г-н Невенов! Наистина публикацията в Списание 8 е разбунила страстите, дано някой да не започне да създава проблеми на хората от редакцията...

      Имате право за дигитализацията на старите исторически книги. Сега вече всеки може да ги намери и да направи сам проверка, а който мисли логично, неизбежно ще стигне до истината.

      Изтриване
    2. Петър Драганов13 май 2018 г. в 12:16

      Целта на висшето образование е (и трябва да бъде) да се научат хората да мислят, а не да наизустяват предварително подготвена информация, одобрена и подготвена от някого, който обикновено има изгода. Това важи за всички сфери на науката, включително за лекари, физици, инженери. Фармацевтичната мафия се грижи хората да са болни, за да могат да печелят много повече от зависимостта им от лекарства, скъпи апаратури за изследвания и операции. Енергийната мафия се грижи безплатната енергия да не бъде използваема, за да може да държи хората зависими от нея. При историята нещата са малко по-слаби, но там има чужди национални интереси. Общото е, че във всички случаи има одобрени програми и "знания" централизирано, които се смятат за официални и нищо по-различно не се допуска. Заинтересованите разполагат с големи финансови средства, с които плащат на официалните органи, които определят коя информация се смята за единствената вярна. Годишната дотация от спонсори само на един от "престижните" американски университети Принстън е между 20 и 30 000 000 000 долара (повече от външния дълг на България). Според мен единственият начин всичко това да се оправи е децентрализация на властта - всяко решение да зависи от всички, а не от един или няколко човека, които могат да бъдат подкупени, изнудвани и манипулирани. Няма как да подкупиш целия народ и да го изнудваш, колкото и пари да имаш.

      Изтриване
  30. Мисля че се лъжете, ако смятате критикарите на Г-н Серафимов за амбицирани привърженици на официалните теории, целящи да атакуват аргументирано неговите разкрития. Те прозират като крайно примитивни личности, служещи като маши на казионните историци, които пък са маши на чужди интереси. Първите от самото начало досега повтарят като папагали едни и същи „обвинения“, а техните титуловани господари ясно съзнават, че истината не е на тяхна страна и нямат никакви научни аргументи срещу Павел. Мълчанието остава единственото им спасение за момента.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, но това спасение е временно и те си го знаят, затова дърпат здраво каишите на троловете, които трябва да ме очернят и дискредитират. Някаква надежда хранят, все едно аз съм единствения, който смята, че българите са потомци на най-стария цивилизован народ. Просто няма как да очернят всички ни.

      Изтриване
  31. Пиер Божилов12 май 2018 г. в 15:48

    Адмирации!
    Навремето записах История в СУ с мечтата да стана "втори Шлиман"... уви, академичните комунистически корифеи убиха "всичко детско в мен". Абсолютно съм съгласен с Вашите заключения, имах някакви проучвания относно меандритската култура и определено мога да заявя, че коренът и е в Балканският полуостров. Ако имате някаква възможност да организирате някакви публични дебати по тази тема, с радост бих присъствал.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Публичните дебати са добра идея, но трудно осъществима. Вие сам виждате, че някои от коментиращите са специалисти в областите история, лингвистика и т.н., но никой не намира смелост да излезе с истинското си име.

      В дебат, който се снима съвсем никой няма да посмее да дойде знайки, че просто няма как да спечели.

      Изтриване
  32. Елена Емануилова13 май 2018 г. в 16:11

    Благодаря, благодаря, благодаря! Хиляди пъти благодаря за труда Ви! Не съм била изкушена от историята никога, защото официалната наука ни пробутва още от деца нечовешки кланета за величави исторически събития и поради тази причина главорези като Александър Македонски и Наполеон са идоли на цели поколения.Тогава да се чуди човек по какви критерии Хитлер е чудовище? За мен това е пълен потрес. Очевидно пропагандата е по-унищожителна от атомните бомби. Но винаги съм усещала, че тези изблици на българския гений, на които сме свидетели, не идват от нищото. Още преди да прочета каквото и да е от Вас, още преди да знам че съществувате, г-н Серафимов, се чувствах като у дома си в италианската Тоскана - все пак съм пообиколила свят. Никъде другаде не съм усещала такова чувство - все едно винаги съм била там. Сега вече знам защо - благодарение на къртовския Ви, неказионен труд. Гордея се с това, което правите, все едно аз съм авторът. Пиша си и аз за всеки случай името - да не се окаже, че съм анонимна, без да съм поискала това: Елена Емануилова

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Всъщност не само Вие, но всеки българин е съавтор на трудовете ми защото вдъхновението ми идва от това, че познавам добре българския народ. Без вдъхновение не може да се постигне нищо. Трудна битка се поема само тогава когато си струва, а за нашия народ си струва!!!

      Изтриване
  33. Александър и Наполеон са търсили възвеличаване на собственото си его, докато Хитлер е действал срещу световно наложени несправедливости и лъжи. Това се счита за най-голямо престъпление от инициаторите на последните, затова му е прикачен епитетът, който Вие употребявате.

    ОтговорИзтриване
  34. Господин Серафимов, какво мислите за твърдението на г-н Кирил Кирилов, че в пещерата Магура се намират първообрази на 27 букви от съвременната ни азбука с датировка над 15000 г.?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нямам представа как г-н Кирилов е направил датировката - 15 000 години. Преди 15 000 години Европа се намира в Ледников Период https://bg.wikipedia.org/wiki/Ледникова_епоха

      Тогава страната ни е слабо населена и основната цел на хората е да оцелеят, обществото е било примитивно, писменост не е била нужна. Тя се появава няколко хиляди години след появата на организираното земеделие и организираното скотовъдство - някъде преди около 7000 години. В тази епоха животът е по-лесен, положени са основите на градоустройството, хората имат свободно време, обществото е развито и вече се появава нужда от писменост.

      Най-верояно, знаците от Магурата не са 15 000, а на около 7000-5000 години.

      Изтриване
    2. Благодаря Ви. Поздрави.

      Изтриване
  35. Купих си този брой само заради Вашата статия...За щастие намерих един останал брой на летището в София. Благодаря, интересен ми беше полета :) Напомни ми за една книжка на Никола Гигов. Какво мислите за него? http://www.7rilskiezera.com/data/Orfei.pdf Не му вярвам изцяло, но пък човекът звучи ентусиазиран и искрен. Освен това от него за пръв път получих подобна информация и тласък за по-нататъшни проучвания. Има и още няколко книжки, които не мога да намеря на хартия.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че статията, която с г-н Мошев публикувахме Ви е допаднала! Опитахме се да представим най-ценната и най-слабо позната информация засягаща историята на писмеността по нашите земи.

      Никола Гигов беше много добър човек, светла му памет! Колкото до писанията му ще кажа това, че съм съгласен с изводите на г-н Гигов, а именно това, че ние сме потомци на народа на Орфей. Друг е въпроса, че двамата имаме различен метод на работа.

      Изтриване
  36. Протописмеността, зародила се на Балканите и дала основата на по-късните писмености (Шумеро -Акадска и Египетска)вече не е тема табу дори сред музейните историци. Поне във Враца и Плевен. Учудвам се на невежите нападки срещу статията Ви! Ето нещо съвсем прясно - от 5. май в РИМ Враца: https://www.youtube.com/watch?v=jvC0Gu00nTQ
    Н. Бенинска

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Какво да Ви кажа, някои хора са просто заблудени и все още не могат да се откъснат от старите заблуди. Новото ги обърква, а това объркване влияе на поведението им.

      Има и други разбира се - платени тролове на чужди лобита, роднини на наши археолози и историци, които се чувстват заплашени от това, че някой изкарва алтернативна информация показваща как те са манипулирали истината.

      Изтриване
  37. Това е от 2014 година:
    "Научният термин “култура” определя обособена човешка общност (племе) с идентична материална и духовна култура, заемаща определена територия. Поради липсата на писмени или други сведения, условно се дава името на най-близкото съвременно селище, където за първи път е открита и идентифицирана подобна праисторическа общност. Култура Градешница от ранната каменно-медна епоха обхваща територията на Западна и Северна България и е известна като класически представител на “културите на врязаната керамика”, заради инкрустираните с бяла материя орнаменти върху керамични фигурки и съдове.
    Праисторическото селище при с. Градешница, Врачанско, е открито през 1961 г. и проучвано от Богдан Николов. Три културни пласта един върху друг свидетелстват, че селището е застроявано, разрушавано и опожарявано три пъти, но е имало приблизително еднакъв план едно и също население през времето на съществуването си. Орнаментиката на керамичните съдове, върху идолната пластика и различните предмети от бита свидетелства за ярко изразен духовен живот.
    Глинената плочка с протописмени знаци е открита при разкопките през 1969 г. върху пода на опожарена сграда от втория културен пласт на селището от първата половина на V хил. пр. Хр. с две почти еднакви по големина помещения ,свързани с вход. В северното е разкрита пещ, каменна мелница и няколко големи или малки глинени съдове с различна форма, украса и предназначение. В южното помещение освен глинената плочка са открити две плитки паници с врязани пиктограмни знаци върху дъната им и добре запазена глинена човешка фигурка.
    Плочката има форма на плитко четвъртито съдче с две малки пъпковидни дръжки. Знаците са врязани и от двете му страни. Смята се, че знакът върху дъното символизира човешка фигура в определена поза. Върху лицевата страна са врязани многобройни знаци подредени в строго организиран ред, в които според Богдан Николов е вложен определен символичен смисъл и те съдържали апотропеично (или предпазно) свойство.
    Семиотичната система на неолита и халколита е изградена от изображения, символи, знаци и смислово значими форми, съчетани по най-разнообразен начин в „текстове” от художествен тип - своеобразен образен език на мирогледни представи. Изглежда „ключът” към тази система е постоянно присъстващия спираломеандър, който определя нивото на мислене в нея, очертава мирогледните и мащаби и има изобразителна устойчивост до присъствието му традиционните български носии. Някои изследователи откриват подчертано небесна, космическа характеристика и връзките му със знаци на Слънцето и Луната.
    Георги Ганецовски, археолог
    Регионален исторически музей - Враца"

    ОтговорИзтриване
  38. Много интересно четиво. Аз смятам, че славянин е изкуствено понятие въведено от хърватски историци през 18ти век. Ако Паисий се е вдъхновявал от тях, значи е повторил неточностите. В старобългарската литература словрнин е бил наричан всеки с който имаме слово... Тоест разбираме се. Оттам е останало нарицателното в българския 'немци' от неми, тоест хора с които нямаме слово.
    Беше ми много интересно да прочета статията, ще се радвам да пишете още по темата за в бъдеще 😊

    ОтговорИзтриване