17.11.2019 г.

ОТНОВО НЕЩО КАТО ИЗПОВЕД


Хубаво е човек да познава добре хората, с които общува. Тези, чиято компания ни е приятна, тези, чиито виждания и идеали са близки или еднакви с нашите, ние наричаме приятели. Без приятели животът е труден, те са наша подкрепа, наши съветници, наши съратници в делата, с които сме се заели. 

За приятелите е характерно това, че те не само ни подкрепят, но и ни казват истината право в очите когато вършим нещо нередно. Разбира се истинският приятел би направил това спокойно и културно. Добрият тон и проявата на разбиране са важни при общуването, бих казал дори – неимоверни важни.

Публикувам в интернет повече от десет години. Посещенията в блоговете ми са над 15 000 000, а броят на приятелите във “Фейсбук” е 5000. Това показва, че откритията ми са заинтригували доста хора. С болшинството от тях съм в много добри отношения, но с известна, за щастие малка част, се стигна до конфликти. Макар да се опитвам да съм толерантен, има неща, за които трудно бих направил компромис, или изобщо не бих направил компромис.

Осъзнавам добре, че няма как всички да мислим еднакво. Няма как и всички да харесваме едни и същи неща, като това е напълно нормално. С някои приятели не съм на едно мнение по отношение на етническата принадлежност на хуните и готите, но поради това, че в дискусията се поддържа културен тон и от двете страни, въпреки споровете, приятелството не страда.

С други приятели не мога да постигна консенсус относно това кои са старите славяни, или както считам за правилно – славени. Подобно на Ганчо Ценов, аз смятам, че старите славени са гетите, чието име по-късно е прието и от техните съседи и роднини венетите, яваващи се предци на поляци, руснаци, чехи и др. Други хора смятат, че понятието славяни е измислено, че означава роби и тн. С това аз не мога да се съглася поради простата причина, че няма доказателства за подобно нещо. И тази разлика във вижданията обаче, също не разваля отношенията ми с определени хора защото общуването е характеризирано с добър тон и взаимоуважение.

Аз съм християнин, но немалка част от приятелите ми са атеисти. Нито аз се опитвам да ги покръстя, нито те ми се подиграват поради изповядваната от мен вяра. Дори такава сериозна тема като религията не е причина за лоши отношения ако хората проявяват разбиране един към друг.

Това, което не понасям е грубият тон, обидните епитети, лъжите, клеветенето. Те често са породени от липса на аргументи и осъзнавайки, че не е прав, губещият прибавя още по-голям позор, мърсейки себе си с непочтено поведение. Нима не е по-добре е да загубиш с достойнство, отколкото да “спечелиш” показвайки всичко негативно от човешката природа?

Понеже си създадох и врагове от “научните” среди и определени индивиди от тези среди си послужиха с непочтени методи, някои от приятелите ми решиха да отвърнат по същия начин – на зла круша зъл прът. С това аз не се съгласих и за жалост се простих с тези свои защитници. Все пак – ако слезеш на нивото на непочтените, с какво си по-добър от тях? Да, неприятно е да те клеветят и чернят, но времето е най-добрия съдник. В крайна сметка се разбира кой какъв е.

He мога да направя компромис и с тези, които премълчават или омаловажават геноцида извършен наднарода ни по време на Османската окупация на страната ни, а и обезбългаряването на Беломорска Тракия. Нямам нищо против гърците и турците, сред приятелите ми има хора от такъв произход и аз се радвам, че ги познавам. Греховете на индивидите от миналото не бива да се прехвърлят на хората от нашето време, но и истината трябва да се каже – културно, спокойно, аргументирано, без преувеличения, но и без премълчаване на неудобни факти.

Тревожи ме разделението в обществото ни – процес, който е напълно ненужен и може да зарадва само нашите врагове. Разделението не започна след 1989 г., нито след 1944 г., а почти веднага след Освобождението в края на XIX век. Основната причина някои сънародници да бъдат съблазнени от чуждото и да започнат да му се кланят е според мен непознаването на собствента история и богатството на собствената култура.

Всеки иска да е част от нещо важно, да принадлежи към нещо значително. Навремето едни бяха съблазени от “културата” на гърците, други от мощта на “великите сили”. А никой дори не предполагаше, че нашите деди са извадили дедите на гърците от нищетата на пустинните номади

Никой не знаеше, че без княз Тервел Западна Европа щеше да е халифат още през VIII век. Никой не знаеше, че без хора като Киприян Българин Русия не би се консолидирала и би станала жертва на сепаратизъм и чужди  нашествия.

Дори и днес причината за разделенията, дрязгите и чуждопоклонничеството е същата. Ако всички българи знаеха, че са потомци на първия цивилизован народ, при който най-рано блесва искрата на познанието, то залитането по чуждото би било силно ограничено само за шепа заблудени индивиди, а дрязгите със сънародници биха били рядкост.

Чуждопоклонничеството е болест, но тя не се лекува с упреци, обвинения и обиди. Едиственият лек е просвещението – нека се знае истинската ни история, нека се знае, че сме потомци на велики хора и е пълно безумие да се принизяваме, опитвайки се да спечелим симпатиите на чужденци, било от изток, било от запад.

Казвал съм го често, но ще го кажа още веднъж – Ако човек изпълни сърцето си с любов към Род и Родина, няма да остане място за чуждопоклонничество. Не е страшно да се прояви интерес към културата на другите, няма нищо лошо в това да се проявава уважение към другите народи, но родното трябва да се поставя винаги на първо място.

Не се ли прави така, то е все едно човек да презре родителите си и да обикне хора, които не са допринесли с нищо за неговото благо. Подобно нещо за мен е безумие.

Това са моите виждания, това са моите убеждения. Тези, които не могат да намерят себе си в тях, значи не би трябвало да са в кръга на приятелите ми. Взаимоуважението, културното общуване и най-вече любовта към Род и Родина са най-важните неща за мен. Надявам се така да е и при тези, които искат да останат мои приятели.






65 коментара:

  1. Поздравления Павел Серафимов, споделям всичко написано и изказано като човек, който с гордост се нарича Българин, пиша го с главна буква, защото само гордите българи го заслужават.Българка съм и с гордост изричам тази дума да я чуят повече хора и да не се срамуват че са потомци и наследници на най-старата бълг.цивилизация, дала старт на много в света, а това се е случило защото са го искали и са го постигнали.Аз съм Анка Павлова и съм от БЪЛГАРИЯ.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анка Павлова

      Българин наистина трябва да се изписва с главна буква, а и този, който се счита за такъв, трябва да заслужи името си с поведение на достоен и смел човек.

      Изтриване
    2. " да се родиш в България е като да скочи с парашут от 10 000м.и да се приземиш върху салфетка" - думи на Дънов.

      Изтриване
  2. Не виждам какво повече може да се каже. Нищо и не трябва да се махне, нито дума дори.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Константин Дичев 17 ноември 2019 г., 11:23

      Важните неща са простички и ясни.

      Изтриване
  3. С Благороден Дух по пътя на Истината !!! До успех !!!

    ОтговорИзтриване
  4. С теб съм! Продължавай все така!!!

    ОтговорИзтриване
  5. Павле, казал си най-ПРАВедните думи - чуждо-поклон-нничеството е болест. Лекът за нея е ОБИЧТА към Род , Земя и Родина. Едва тогава от множество хорАтещи /говорещи/ става и наРОД. Хвала за Правдата и не се съмнявай, че имаш след-овници. Иде от следване. Сърдечни пожелания да устоиш на натиска ! Ваня Казакова

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за подкрепата Ваня! Аз лично съветвам хората да следват само тези силни индивиди, които познават лично. Съветвам също и да се прави така, че човек да стане за пример и не да следва друг, а да бъде следван от хората от своето обкръжение.

      Много фалшиви водачи ни излъгаха, не защото сме глупави, а защото сме прекалено добри и доверчиви. Ако обаче се уповаваме и следваме само тези, които познаваме лично, ще знаем къде отиваме. Още по-добре ще е да направим от себе си такива силни индивиди, че околните ни да ни последват без да ги караме.

      Поздрави!

      Изтриване
  6. Г-н Серафимов,
    за съжаление сте прав. Като цяло проблема е липса на идентичност. Наскоро атакувах предния защитник на Хелоуийн. И накрая стигнах до същото заключение. Че всички тези дето го празнуват този празник, и се опитват да ни убедят ,че ние дето не го правим сме някакви потънали в мрак и нещастие хейтъри. Реално тези хора просто страдат от липса на идентичност.
    Аз лично мисля съм англофил, обожавам културата на западна европа. Много ми харесва и културата на китай и япония, но не чувствам ни най-малко някакво желание да копирам техните празници, навици или пък да ходя в техните държави или да агитирам да напълня нашата с тях. Напротив ,именно защото благодарение на вас познавам по-добре историята на собствения ми народ, аз се чувствам напълно спокойно и в мир заобкражен от българи(пък дори и да са келеши) в българия(дори и да е мизерия). Друг е факта ,че не съм заобркъжен от българи, но това е друга тема.

    Но дори и да нямахме славното минало което имаме, мисля никой герой то славните моменти в историята ни си е мислил "това го правя защото българите сме велики,или защото този и този владетел е бил велик". По скоро всеки герой е гледал настоящето - армиите,дошли да потъпчат държавата, да поробят или избият жени и деца, и е мислил за бъдещето - това да не се случи или следващите поколения да живеят по-добре.
    Историята може да ни дава идентичност, но действията ни днес, не заради историята ами заради бъдещето е онова което ще запази,потвърди или опетни тази идентичност.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Никола17 ноември 2019 г., 16:39

      Как да няма липса на идентичност, като няма и неизследвано кътче на изток от Балканите, предназначено да мине за наша прародина. Къде ли не ни натиряха - Сибир, Памир, Бактрия, Индия, Кавказ.

      Хората се чудят - българи сме, а говорим славянски език. Кой да обясни, че нашите деди са създателите на славянската група езици, тъй както и римляните са създатели на романската група езици, но доста по-късно.

      Говори се за робство-византийско, турско и т.н., а ние не сме били покорени. Победени - да, но не и покорени. Българинът никога не се е давал, винаги се е борил за своето, но за жалост често е губил не битките на бойното поле, а от интриганти и мошеници.

      Време е да си вземем урок...

      Изтриване
    2. Господин Серафимов,

      Вашето изказване ми припомни амеркиански шпионски роман, които почти дословно повтаря Вашето изречение за нашия език. Ето цитат (https://chitanka.info/text/25147/0):

      "Както сигурно знаеш, българският е коренът на всички славянски езици, нещо като латинския за романските."

      Интересно е че тази информация *е* достъпна в чужбина, просто нейното разпространение не се "насърчава", меко казано.

      Изтриване
    3. Всъщност, българският език е един от многото славянски езици.
      Индоевропейски езици - славянски езици - южнославянски езици - източни южнославянски езици - български език.
      Българският език е най-ранният писмено документиран славянски език.

      Изтриване
  7. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  8. Поздравления за вас и труда Ви! Харесвам трудовете ви и на няколко места съм ви защитавал срещу "научни " опоненти, но трябва да отбележа, че за да придобие истинска стойност, е необходимо все пак да се подкрепи категорично и с реални физически артефакти - вие все пак работите изцяло теоретично. В този смисъл ми е тъжно, че не намирате общи точки с други български родолюбци, които харесвам. Например - Стефан и Цветан Гайд, Спас Мавров, блогът на безистена, Александър Стойчев, Христо Буковски и др. За мен техните сърца също са изпълнени с любов към род и родина, и макар някои от теорийте им на пръв поглед да изглеждат невероятни, за мен има доста логика в тях! В руското интернет общество също има доста материал, имащ допирни точки на и противопоставящ се на вашия труд. Докато не се срещнат и съпоставят всички тези гледни точки, няма как да се постигне консенсус. Разделението не е само сред народа и чуждопоклонниците, а и сред новите български будители, което за мен е много жалко!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Иван Каравасилев17 ноември 2019 г., 18:12

      Добрите намерения са нещо прекрасно, но добри намерения и добри методи са напълно различни неща.

      Моите виждания съвпадат най-много с тези на проф. Асен Чилингиров, Юлия Хаджи Димитрова, Андрей Киряков, Александър Мошев, Петър Георгиев, да не забравяме блогъра Мартин Константинов.

      За изключително ценни намирам изследванията на Светлозар Попов, а и тези на Константин Каменов. Както виждате - не съм самотен вълк :)

      Г-н Мавров се концентрина върху тенгриянството, за г-н Стойчев Куберовите българи са едни от основателите на Османската Империя. Тези неща ми идват малко в повече не просто поради лично мнение, а поради това, че съм извършил много проверки и съм установил, че се касае за заблуди.

      Съветвам Ви да проверите добре писанията на Гайд, Мавров, Стойчев, съветвам Ви да проверявате редовно и моите неща. Вярвайте само на това, което сте проверил обстойно.

      Изтриване
    2. Привет, Павеле, прав си.
      Само Безистена е намбър уан! Шегичка...
      Ако хората нареждат блога ти в гореспомената редичка, работата хич не е на добре...

      Андрей

      Изтриване
    3. Андро, имаш хубави книги, аз съм чел две от тях, едната си я взех от Тракарт, другата от мой познат. Пафката е късметлия, че общува с такива хора и се надявам ти и другите му приятели да му казват от време на време Мементо мори, но и Мементо вивере:)

      Изтриване
    4. До Блогът на д-р Иванов 18 ноември 2019 г., 10:01

      Андрей, наистина ако бях в отбора на г-н Мавров, г-н Стойчев и т.н. щях да се притеснявам сериозно.

      Изтриване
  9. Един приятел, който чете и сравнява

    Г-н Серафимов, отдавна следя блога Ви и не за първи път ще кажа, че се възхищавам от Вас. Но ще призная, че съм от тези приятели, които и критикуват.
    Заявявате, че сте християнин. Моля Ви, обяснете как разбирате това определение, поради следния факт. Лично Създателят на християнството казва: който не намрази баща баща си и майка си, жена си и децата си и собствения си живот и ме последева, той не може да бъде Мой ученик.
    Като как Вие, който поставяте земната си родина и народа, от който произхождате за висш приоритет в живота си, бихте обяснили това несъответствие. Човек „не може да служи на двама господари“!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен18 ноември 2019 г., 12:58

      По отношение на двамата господари, Христос има предвид служенето на духовното и служенето на мамона-парите. Нали не намеквате, че аз съм избрал да служа на мамона?

      Ще Ви напомня за следните думи на Христос: "Да възлюбиш Господа твоя Бог с цялото си сърце, с цялата си душа и с всичкия си ум". Бог наистина трябва да изпълни сърцето и душата ни, но също и ума ни, иначе ще направим страшни грешки.

      Самата дума омраза е несъвместима с християнството и явно се касае за несполучлив превод или неправилно тълкуване на пасажа. Ако намразиш майка си и баща си, ти нарушаваш Божиите заповеди. Та нима Христос иска това, нима Христос не е знаел за Пета Божа заповед: "Почитай баща си и майка си, за да ти бъде добре и за да живееш дълго на земята."

      Изтриване
    2. Анонимен18 ноември 2019 г., 12:58

      Аз не съм съгласен с г-н Серафимов. Не мисля ,че е въпрос на лош превод. А по-скоро на липса на контекст и на обяснение.
      Имах добрия късмет да ми се обясни именно точно този пасаж.Обясниха ми го така:

      Това което не казвате във вашия коментар е ,че има предистория и тя е ,че точно в този момент майка му и братята му на Христос идват, очевидно с намерение да го разубеждават да спре дейността си. Разбира се те го правят от загриженост, понеже той се вече се опълчва на силните на деня, и не говоря за римляните. Понеже ранно или късно ще го убият(както и става). При което навярно знаейки намерението на земното му семейство, изрича тези думи. Което е шок за всеки който се е интересувал от библията, понеже знаем ,както каза г-н Серафимов, за въпросната заповед за почит към родителите. Разбира се почит и безрезервна любов не е едно и също. Но смисълът на думите му според мен са следните. Христос е казал нещо от рода на "Вижте, ако следвате мен(истината), ранно или късно за някой от вас ще се наложи да бъдат нападнати от собственото ви семейство, родители,съпрузи,деца, за това че говорите и действате в истината(тоест ако "ме" следвате). Вижте моето собствено семейство, въпреки че знае кой съм идва да ме разубеди(тоест да го накара да замълчи и да остави онези дето лъжат на мира,че да не го убият)"
      Следователно думите му са прости, ако вашето семейство се опитва да ви спре,за това че следвате,говорите и вършите истина. То в тези техни действия вие трябва да ги мразите, понеже те идват като слуги на лъжата и измамата(макар и с добри намерения към вас), а от там и вашата омраза към тях, не заради това което са(вашите родители), а заради каузата зад техните действия. А именно да не се разсейват лъжите.

      И ако проследите с този мироглед всичко което Христос говори(или онова което е запазено до днес), то има една обща тема която човек вижда отново и отново. А именно борбата между лъжите и истината. И от там моето несъгласие със г-н Серафимов, който се подвежда след "модерното Християнство" на "хапи хипи" идеологията. Че всичко е любов и че Христос никога не е проповядвал омраза, но това далеч не е така. Понеже не веднъж Христос проявява агресия и говори че не е дошъл да донесе "мир на земята а меч" с който да се победи лъжата. Тази дивотия за "всичко е цветя и рози,любов и разбирателство" е модерна добавка,кога е добавена не мога да кажа. Но когато гледате от тази гледна точка на Библията и Христос виждате много противоречия, което според мен довежда много хора да обърнат гръб на християнството(тоест лъжата печели). Но когато гледате нещата от гледната точка на истина-лъжа, всичко си идва на мястото. Проблема е ,че тогава така наречените църковни организации се явяват един вид антихристиански църкви, понеже ,особено днес, те не говорят, действат в името на истината а в името на материален интерес. Или в името на някаква модерна политическа идеология.

      Поне това е моето виждане за въпросната фраза.
      А за двамата господари отново няма разминаване във лбовта към род и народ, и омразата/не толерирането на онези наши роднини или сънародници които в името на личната облага(лъжата) целенасочено вредят на родът и народът.

      Изтриване
    3. Анонимен от 18. ноември 12:58

      Моя нищожност, позволявам си да се съглася абсолютно с мнението на Г-н Серафимов и Никола. В Матей 10:37,38 вместо „намрази“ е употребено „обича повече от Мен“. Тъй като сме създания от безсмъртен дух и временно тяло, редно е във всички случаи да поставяме на първо място Създателя на духа ни. Както е било някога: „БОГ, …, ОТЕЧЕСТВО!

      Изтриване
  10. Да пребъде любородното Ви дело! Бог с нами! Да пребъде майка България!

    ОтговорИзтриване
  11. Павеле, не му е тука мястото, но не искам да чакам защото работата е серьозна. Милена Върбанова ВЗЕМА ТЕМИ ОТ БЛОГА ТИ, но в същото време вика по тебе, че ти си плагиатствал от нея. Тя значи поставя условия като се пише по някаква тема, ако и тя е писала, непременно да бъде спомената, но същото не важи за нея. Гледай батка, ти си писал през 2010 година, че РЕМИ ОЗНАЧАВА ПЪРВИ на галски език :
    алемъ* - първи е просто по-нов вариант на скитската дума арима ( алима) означаваща едно ( първо), засвидетелствана от Херодот ( IV-27). Думата АРИМА е и трако-пеласгийска, срещаме я в древният апенински топоним Ариминум. Това е първият ( най-източен ) етруски град по адриатическото крайбрежие. Арима отговаря на латинската дума primus – първи и на галската реми – първи...да не забравяме и името на трако-троянският цар Приам – първият.

    20.08.2010 19:38 - ТРАКИЙСКИЯТ ЗАГРЕЙ И СТАРОБЪЛГАРСКИЯ ШЕГОР
    http://sparotok.blog.bg/politika/2010/08/20/trakiiskiiat-zagrei-i-starobylgarskiia-shegor.593876

    Сега, десет години и кусур по-късно Върбанова пише за РЕМИТЕ, но не прави, че не е видяла инфото в твоя блог: Позовавайки се на това сведение на Цезар,който пък очевидно ползва свидетелствата на самите гали, френските езиковеди утвърждават,че названието "РЕМЕС,а следователно и името РЕМИ,означава ПЪРВИ. !
    25.08 12:48 - ПРОИЗХОД И ЗНАЧЕНИЕ НА ОДРИСКИТЕ ЦАРСКИ ИМЕНА РЕМЕТАЛК И СИТАЛК. АВТОР:МИЛЕНА ВЪРБАНОВА
    http://milenavarbanova9.blog.bg/history/2019/08/25/proizhod-i-znachenie-na-odriskite-carski-imena-remetalk-i-si.1671693

    Ама това не е всичко, сега тази жена е седнала да пише за БРИЯ и най-ехидно подмята, че ти може да и тафнеш темата, но ти човеко, ти си пускал за БРИЯ МНОГО ПО-РАНО ОТ ВЪРБАНОВА:
    12.12.2012 16:30 - ЗАЩО ИЗЧЕЗНАХА ТРАКИЙСКИТЕ ТОПОНИМИ БРИЯ, ДЕВА, ПАРА?
    http://sparotok.blog.bg/politika/2012/12/12/zashto-izcheznaha-trakiiskite-toponimi-briia-deva-para.1030371
    Гледай батка, 7 ГОДИНИ ПО-КЪСНО, НО госпожата се прави на оригинална: 17.11 12:16 - ЕВРИКА! ЕТО ГО СМИСЪЛЪТ НА ДРЕВНОТО ТРАКИЙСКО ПОНЯТИЕ "БРИЯ" АВТОР:МИЛЕНА ВЪРБАНОВА :

    Павле, вземай мерки защото те крадат и се правят на невинни, но тебе чернят несправедливо без да им мигне окото.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Димитър 18 ноември 2019 г., 16:31

      Госпожата наистина прекалява, но дано не се стига до крайности, все пак - българи сме, не е хубаво да се караме.

      Изтриване
  12. Ако едно нещо е вярно (освен това ще го научат и повече българи отворили съзнанието си за знание), то тогава тряябва ли да поставяме егото на първо място?
    Нека тези които се интересуват за първоисточника, ровят за тази информация.

    ОтговорИзтриване
  13. Напълно съм съгласен с Вас!!!
    "Това, което не понасям е грубият тон, обидните епитети, лъжите, клеветенето. Те често са породени от липса на аргументи и осъзнавайки, че не е прав, губещият прибавя още по-голям позор, мърсейки себе си с непочтено поведение. Нима не е по-добре е да загубиш с достойнство, отколкото да “спечелиш” показвайки всичко негативно от човешката природа?
    Греховете на индивидите от миналото не бива да се прехвърлят на хората от нашето време, но и истината трябва да се каже – културно, спокойно, аргументирано, без преувеличения, но и без премълчаване на неудобни факти.
    Разделението не започна след 1989 г., нито след 1944 г., а почти веднага след Освобождението в края на XIX век. Основната причина някои сънародници да бъдат съблазнени от чуждото и да започнат да му се кланят е според мен непознаването на собствената история и богатството на собствената култура."
    Вие сте самороден ерудит, който не робува на някакви максими и честно казано ми отвори очите за много неща. Може да не съм съгласен с някои Ваши теории, но автохтонната теория за произхода ни има място в учебниците и училищата ни и Вие ще бъдете с основна заслуга за това. За това Ви желая да продължавате в същия дух. Успех!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До DIDANOV18 ноември 2019 г., 23:29

      Това, че не сте съгласен с определени мои виждания е хубаво. Така би трябвало да бъде защото всеки от нас разполага с различна информация и прави изводите си въз основа на нея. Ако всички мислехме еднакво, то това би означавало, че някой просто приема нещата безпрекусловно.

      Все още някои мои лични приятели не са съгласни с определени мои виждания, но това ме радва. Така ми се налага да работя по-прецизно, а и да задълбоча проучванията си.

      Поздрави!

      Изтриване
  14. Не съм съгласен,че е имало Славяни!Това е политическа доктрина на Цезар Бароний и изпълнена от Мавро Орбини през 16-ти век!От труда на Орбини се ражда Панславизмът на Петър Първи,а Паисий е негов последовател!Славяните са политическа сглобка,а не реално съществуващо племе!Целта е Русия да се приобщи към траките и да ги елиминира исторически!Моля Павел да преразгледа познанията си относно "славяните",като Исторически данни,а не като политически!Петър прави и реформи в старобългарската азбука и език без да ни пита Нас-древните носители на Словото!Поздрави,А.F.F!

    ОтговорИзтриване
  15. "He мога да направя компромис и с тези, които премълчават или омаловажават геноцида извършен наднарода ни по време на Османската окупация на страната ни, а и обезбългаряването на Беломорска Тракия. Нямам нищо против гърците и турците, сред приятелите ми има хора от такъв произход и аз се радвам, че ги познавам. Греховете на индивидите от миналото не бива да се прехвърлят на хората от нашето време, но и истината трябва да се каже – културно, спокойно, аргументирано, без преувеличения, но и без премълчаване на неудобни факти"

    Поздравления и благодарност за всичко, което правите г-н Серафимов!Следя го отдавна, макар и някак инкогнито :) До днес. Допирателните са толкова много... А сега дори и този невъзможен /за вас, а и за мен/ компромис - с онези които премълчават не само истината за геноцида, а изобщо ИСТИНАТА /нашата, българската, тракийската/. Как е възможно да се приеме/толерира/премълчи ТОВА коректно пред нечий чужд интерес релативизиране/размиване на всичко, което издига народния дух, и обратно - кресливото му обругаване и принизяване /чрез упорито повтаряни мантри за преселение, варварство, безписменост, различност от високоразвитите по-"древни" и/или по-"европейски" народи.../ Да, ние разполагаме с твъде много фактологична истина /историческа и всякаква/, но - не я обговаряме достатъчно, с нужната мащабност, постоянство, вложени усилия и средства... За разлика от други, които заместиха липсата на факти с митове и легенди. Не спирам да се удивлявам, как много т.нар. "български" историци не си позволяват да интерпретират дори недвусмислени археологически, епиграфски и пр. /арте/факти в полза на тези, народо-полезни и народо-сговорни, влияещи положително на самочувствието и духа на всеки човек поотделно и на нацията като цяло, докато други етноси и народи - от митовете си извличат истини и на тях основават история, пък после и цивилизация. И не са само гърците. Днешната официална албанска историография например, противно на иначе повече от категоричния и обилен факически материал, приема че съвременните албанци са преки потомци на древните илири! Виждаме, как пред очите ни и с помощта на нашите "български" политици, върху основата на открадната наша история и език се роди северната македонска нация и държава, чиито кресливи политичани не отстъпват от претенцията си, че са семе на древните съплеменници на Александър Македонски. И пак обратно - у нас дори желязната генетична правда /на автохтонния ни тракийски произход/ и съхраненоста ни като най-древен европейски народ не е НИЩО КОЙ ЗНАЕ КАКВО, никой не направи от това дори НОВИНА по телевизията, държаща поне за ден-два вниманието на разглезения от риалити зрител, никоя учена глава не се трогна от МАЩАБА на този факт, та да намери за нужно да го обговори като нещо преломно, надвишаващо всичко останало с важноста си. Сякаш ние си нямаме дори умни хора, които могат да мислят поне трезво, които като видят и чуят истината не се плашат от нея и не извръщат боязливо посрамено главици. Уви, някак си не може нашето научно съсловие да си позволи дори да допусне, че може не само ние от тях /да кажем гърците/, но и те от нас - да са взели/крали, че може - буквите ни да са стари поне колкото техните и силно подобни на вид и пр. и пр. Историята е оръжие. При това - неизлизащо от употреба. Казваш "Ние сме създали това и това" /Акропола, Илиада/ - и сплотяваш, говориш "Най-големия народ след индийския е изчезнал" - и отродяваш! История - изграждаща, и история - рушаща. За нас, мисля, е настъпило разделното време - да се решим да се определим кои сме: плахи чуждопоклонци с етнокомплекс или горди потомци на сияйните първи.
    Ако представлява интерес, във връзка с темата за робството, подмяната на термина и изобщо за подмяната на истината и за чуждопоконството в блога ми има пост "Кой се пита от какво сме се освободили на 3 март 1878г.?", който е препостнат от друг по-стар мой блог, чието име странно /или пък не/ без да ме питат бе отнето за име на една партия с позтихнало към днешна дата влияние.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Господин Димитър (mitidim) 19 ноември 2019 г., 14:47
      Господин Серафимов пише, както сте цитирали и Вие "He мога да направя компромис и с тези, които премълчават или омаловажават геноцида извършен над народа ни по време на Османската окупация на страната ни, а и обезбългаряването на Беломорска Тракия. Нямам нищо против гърците и турците, сред приятелите ми има хора от такъв произход и аз се радвам, че ги познавам. Греховете на индивидите от миналото не бива да се прехвърлят на хората от нашето време, но и истината трябва да се каже – културно, спокойно, аргументирано, без преувеличения, но и без премълчаване на неудобни факти".
      И какво от това, като "истината трябва да се каже – културно, спокойно, аргументирано, без преувеличения, но и без премълчаване на неудобни факти". Ще се промени ли нещо. Тези индивиди имат генетиката на своите деди. В някои ситуации са едни, в други ситуации съвсем различни, в зависимост от личния им интерес и интереса на народността им. Лично аз, не смятам за свои приятели гърци и турци, но не се държа и арогантно с тях. Винаги спазвам необходимата дистанция. Те никога няма да са искрени приятели.
      Тяхното поведение с нищо не е полезно за България, така е и до днес.

      Изтриване
  16. До Анонимен 19 ноември 2019 г., 13:30

    С какво сте съгласен, какво си мислите, че е истина и каква е всъщност истината, са все различни неща.

    Позволявам си да Ви дам един съвет - научете се да четете търпеливо, a и да проверявате :)

    Готов съм да се обзаложа, че изобщо не сте чел Цезар Бароний, нито пък сте запознат изцяло с работата на Мавро Орбини.
    Прочетете какво пише д-р Ганчо Ценов за старите славяни - че те са гетите, имащи ново име славени, име, което е прието от всички техни роднини поради културното превъзходство на гетите-славени.

    Преди да карате другите хора да преразгледат познанията си, постарайте се Вия самият да натрупате някакви познания.

    Вярно е, че Русия търси влияние на Балканите, но за това не е нужно за измисля етноним славяни. Руската Империя власттва над много народи, без да ги определя като руснаци, или като славяни.

    ОтговорИзтриване
  17. АФФ или аф-аф, вие току що отрекохте маса антични, пред-Орбини летописци, които явно не познавате и никога не сте чували за тях! Четете, проверявайте, това ви кара и г-н Серафимов постоянно, ама пустия му мързел....Вижте и на картата Памучна, т.нар. Cotton World Map, има българи, готи и дали и славяни! И британците я приемат за късен препис на по-ранна карта от 4-5в значи, славяни има!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен19 ноември 2019 г., 15:22

      Човекът не е виновен, последните десетилетия се избълваха толкова лъжи, че е трудно да се опишат. Дори и преди това понятието славяни не бе добре обяснено. Приемаше се библейският модел на разпространяване на името - имало едно племе, в чиято прародина бук не вирее и от тази прародина това племе наречено славени се разпространило в едни от най-богатите земи на Европа.

      Това е крайно несериозно разбира се. От гледна точна на демографията е невъзможно малък, незабелязан от никого народ така да нарастне, че да заеме половината от територията на континента ни.

      Още през 19-ти век Йохан Куно, а и Вилхелм Обермюлер обясняват, че хората познати като славяни са потомци на известните в Античността гети, траки, агатирзи, скити,сармати, т.е. нито има изчезване на старото население, нито има поява на ново.

      Пол Барфорд смята, че първоначално славени е било име на една група, а в последствие е било прието от всички хора говорещи сродни езици.

      Зная, че за доста хора е трудно да приемат, че най-рано нашите деди са наричани славени. Това е така защото названието славени у нас е изоставено в полза на българи, но прецедент за подобно неща има - в Британия англо-саксите основават няколко свои царства, след около 400 години вече има държава с име Англия, като това не означава, че саксите са се изпалири, или са били изклани от англите. Просто едната група е наложила името си над другата група.

      Поздрави!

      Изтриване
    2. Имате пълната ми подкрепа за всичко, което е истина, г-н Серафимов, като за наличието на славяни преди Първата Българска Империя на Балканите! Но не очаквайте да Ви спестявам критиките, когато тълкувате и представяте изопачено текстове, та макар и само Вие да ги четете или админа Ви!
      Г.Славеев

      Изтриване
    3. На старобългарски език думата славяни се е пишела словене. А не - славени. Словене идва от слово, а не - от слава.

      Изтриване
    4. На старобългарски думата славяни се е изписвала словене, от слово. а не - славени.

      Изтриване
    5. До Анонимен1 януари 2020 г., 22:40

      Действително, в наши извори от Х век срещаме словѣне, като тази дума отговаря на гр. Σθλοβηνοι, а пък термина Σθλοβενικά γράματα е обозначавана Кирило-Методиевата писменост.

      По-рано обаче срещаме Σθλαβηνοι, Sclavos, Σκλαβηνοι, а това показва, че най-старата форма е славѣне.

      В старобългарския срещаме славити-славя, но и словѫ-славя.

      Прочее, и слово и слава идват от гл. слоути-слушам, чувам. Точно така е и в арийския език: sruti-слушам, чувам srava-слава, слово Ved.Av.

      Изтриване
  18. до: Анонимен 19 ноември 2019 г., 13:30
    "Не съм съгласен,че е имало Славяни!" Аз пък не съм съгласен, че славяните може да ги има или да ги няма, в зависимост от това дали всички са съгласни или не. Дори, според мен, панславянската идея не е на Цезар Бароний, а на Винко Прибоевич и подозирам, че целта му е била да събуди духа на балканските народи, като им припомни, че всички са родственици, за да се обединят срещу Османската империя. Макар, че не успява да постигне замисленото, има известен ефект със събуждането на бунтарския дух в различни територии, но това е отделна тема. Това, че на по късен етап някой е прегърнал идеята, попреработил я, за да може да я ползва за други цели не означава, че всичко е фалш. Точно това може да се нарече политическата доктрина, но тя не е предмет на нашето обсъждане. Има достатъчно сведения за славяни в древността. Макар конкретните наименования да варират в някакъв диапазон и в някакъв следващ момент много други да са приели тяхното име, но нещо подобно се е случило и с етнонима българи. Случаи на промяна на наименования има и в днешно време. Съвсем пресен случай, преди по малко от 20 дни. Холандия и Нидерландия бяха две имена на една и съща държава. Днес вече няма Холандия. Никой не може да предвиди до кога неофициално може да се споменава и Холандия.

    ОтговорИзтриване
  19. Моля да ми дадете Исторически данни за съществуването на "славЯни" преди Бароний и Орбини!Славини или словени има и днес в Словения!До 4-ти век има римски карти на които ясно са разграничени 4-ри области на Балканите,това са Македония,Тракия,Горна и Долна Мизия,и Дация!Изброени са и племената които ги изграждат!Проблемът със "славЯните" е в основата на всички исторически спорове и е главната причина траките,македонците,мизите и даките да "изчезнат" за дълъг период от време от науката История!Ще прочета д-р Ганчо Ценов и се надявам да уточним заедно Истината!Благодаря предварително!AFF!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. "Моля да ми дадете Исторически данни за съществуването на славЯни преди Бароний и Орбини!" - Procopius of Caesarea, Jordanes and Theophylact Simocatta
      Г.Славеев

      Изтриване
    2. До Анонимен 19 ноември 2019 г., 20:01

      Prokop, Historia Arcana Kap. 18 (ed. Haury III 114): Ἰλλυριοὺς δὲ καὶ Θρᾴκην ὅλην, εἴη δ’ἄν ἐκ κόλπου τοὐ Ἰονίου μέχρι ἐς τὰ Βυζαντίων προάστεια, έν τοῖς Ἑλλάς τε καὶ Χερρονησιωτῶν ἡ χώρα ἐστίν, Οὗννοί τε καὶ Σκλαβηνοὶ.

      Menander Protektor, Hist. ed. Bonn. S. 327, wo es heißt: ... κατὰ δὲ τὸ τέταρτον ἔτος Τιβερίου Κωνσταντίνου Καίσαρος βασιλείας ἐν τῇ Θρᾴκῃ ξυνηνέχθη τὸ Σκλαβηνῶν ἔθνος.

      Konst. Porphyrogen. De admin. Imperio Kap 29 (ed. Bonn. S. 127, 6 ): οἱ ἐκεῖθεν τοῦ ποταμοῦ Σκλάβοι, οἱ καὶ Ἄβαροι καλούμενοι oder daselbst (S. 126, 10): εὗρον ἔθνη Σκλαβικά.

      Theophanes, Chron. I 347 (ed. de Boor): Τούτῳ τῷ ἔτει ἐπεστράτευεν ὁ βασυλεὺς κατὰ Σκλαβίας.

      De thematibus II (ed. Bonn. 53, 18): ἐσθλαβώθη δὲ πᾶσα ἡ χώρα καὶ γέγονε βάρβαρος.

      heophanes, Chron. (ed. de Boor) I S. 456 ff.: Τούτῳ τῷ ἔτει εἰρυνεύσασα Εἰρήνη μετὰ τῶν Ἀράβων καὶ ἄδειαν εὑροῦσα ἀποστέλλει Σταυράκιον τὸν πατρίκιον καὶ λογοθέτην τοῦ ὀξέος δρόμου μετὰ δυνάμεως πολλῆς κατὰ τῶν Σκλαυινών ἐθνῶν.

      Strabo-Epitomators: Καὶ νῦν δὲ πᾶσαν Ἤπειρον καὶ Ἑλλάδα σχεδὸν καὶ Πελοπόννισον καὶ Μακεδονίαν Σκύθαι Σκλάβοι νέμονται.

      Glossarium ad Scriptores Mediae & Infimae Graecitatis-Σθλαβινοι, apud Cedrenum an.19. Μauricij. Στεάhγός ή Σθλάβων , apud Scylitzem pag. 44 Ι. Σθλαβικα έθνη.

      Jordanes: 35. Sclaveni a civitate Novietunense et laco qui appellatur Mursiano usque ad Danastrum ..

      Pseuomauricius: τὰ ἔθνη τῶν Σκλάβων καὶ Ἀντῶν ὀμοδίατά τε καὶ ὁμοῖροπά εἰσι.

      Monemvasian Chronicle : τοῦ Σθλαβινοῦ ἔθνους.

      Isidorus: Sclavi Gfeciam occupant.

      Theophanes: κατὰ Σκλαυίνιας καὶ Βουλγαρίας.

      Scriptor Incertus: καὶ πάσας τὰς Σκλαβινίας.

      Изтриване
    3. Трудовете на Порфирий са направени по поръчка на Велизарий и са "открити" през 16-ти век във Ватикана!Спорно е тогава доколко са достоверни или преработени,но и в двата случая имаме политическа поръчка за написване и последващо откриване след 1000години!Той говори за Склавени,които са по средата между Венети и Анти в днешните територии на Украйна!Това не променя Историческите факти,че по негово време няма СлавЯни,а съвсем други племена извън границите на Византия,която е създадена от тракиеца Константин от град Наисус-Ниш!Тоест Византия също е изградена от тракийци и гърци,които до този момент са част от Римската империя! Порфирий отпада,като първоизточник на славЯните,защото не ги нарича така,а склавини които са някаква племенна конкурентна група на Антите и Венетите!Самото название Анти е в смисъл на граница или племена извън територията на Византия!Ако бъркам някъде,моля да ме поправите!AFF!

      Изтриване
    4. Имам следния въпрос и се надявам на отговори от всички!Българския език,"Славянски" ли е или Склавински,или тракийско-пеласгийски?Ако българския език е славянски,значи нямаме нищо общо с траките и тракийския език,което разрушава цялата теория на Павел за тракийската ни индентичност!Ако българския език е "славянски",значи само "славяни" са живели по българските земи по времето на Аспарух или Кирил и Методий,което е абсурдно и исторически нелогично!Именно езика,словото и знака продават индентичност на дадена нация,а не нещо друго!Или не е така?

      Изтриване
    5. До Анонимен 20 ноември 2019 г., 1:58

      Какво му е толкова трудното да се осъзнае, че трако-пеласгите поради своето културно, а и военно превъзходство са създателите на славянската езикова група. Държа да отбележа, че когато този процес е започнал, името славяни, славени още не е било познато, то се налага в по-късни времена.

      Чудя Ви се - защо се опитвате да разберете новото през призмата на старото и грешното?

      Изтриване
  20. Първите църкви в България са правени през 4-ти век,вероятно по заповед на Константин!Един от 70-те апостоли е Климент,епископ на Сердица и лично Свети Петър го е назначил на тази позиция,а по късно е и 3-тия Римски Папа след Свети Петър,това става около 95г.!Мощите на този български Светец са намерени от Константин-Кирил в Крим,който по времето на Климент е Тракийско царство-Боспорското! България не е само част от Римската и Византийската империи,но дава мнозина императори!Склави по нашите земи е имало,като нападения а не като владичество на територията за което е необходимо да се изградят склавински градове или да излъчат Цар,като символ на овладените територии!Такива исторически факти няма!При идването на Аспарух, България е част от Византия и ние вече сме ромеи или римляни,каквато е и Византия-Източния Рим!Самото име Византия произлиза от тракийското Бизантий,а Босфор от Боспорското тракийско царство в Крим-Тавридия по онова време!Крим произлиза от Климент и Рим!AFF!Склавините не са славяни в Исторически смисъл,а отделна етническа група!Славяни е политическа измислица на Ватикана и Бароний през 16-ти век и ще го докажа с исторически данни!Няма как да сме траки,склавини и славяни едновременно,генетиката показва същото!AFF!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Прощавайте, но мисля, че не осъзнавате какво говорите. Не смесвайте генетика, или по-точно произход с име на исторически народи, или с език, това е нелепо.

      Нелепо е и изказването Ви: "Склавините не са славяни в Исторически смисъл,а отделна етническа група"

      Няма сКлавени, има славени, тъй както няма вургари, а има българи. Позаинтересувайте се за ортографията на старите етноними и особеностите на старолатинската и старогръцка реч.

      Няма тракийско селище Бизантий, има Бюзантион.

      Ако докажете, че Цезар Бароний е измислил славяните, ще Ви предложа за Нобелова награда.

      Изтриване
  21. Елегантно, точно и интелигентно написано. От моите мисли - в твоите думи. Стабилен пристан в бурни води.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Извинявам се,но не отговорихте на въпроса дали Българския език е "славянски" или тракийско-пеласгийски???Тази съвременна доктрина за "славяните" е дело Димитри Оболенски,който обяснява в книгите си и в Кеймбридж,че германците са западни "славяни",ние пък сме южни "славяни" и всякакви свободни политически спекулации,което е Основния проблем за Нашата Индентичност!!!AFF

      Изтриване
    2. Към господин Анонимен 21 ноември 2019 г., 12:39
      Каква е разликата според Вас между славянски език и тракийско-пеласгийски език? Има ли разлика. Пишете "германци" но под това предполагам разбирате тези които наричат себе си дойч. Тяхната държава се нарича Бундес Републик Дойчланд, сиреч Федерална Република. Много области са били славянски в миналото. И до днес съществуват славяните лужичани, на които не им се позволява от демократичните дойч самоопределение. Остров Руян, наричан от немците Рюгенд, също е слевянски. Добротата ни се приема за слабост, и когато нервите ни не издържат, точно тези говорят за агресия и налагане на воля. Какво е името на австрийският град Грац, то ли е автентично или е бил славянски град. Там е роден и известният културист и политик Арнолд Шварценегер. Политически спекулации винаги е имало и днес ги има.

      Изтриване
  22. @ Анонимен 21 ноември 2019 г., 12:39
    "... не отговорихте на въпроса дали Българския език е "славянски" или тракийско-пеласгийски???"
    Според мен, на такъв въпрос не се дължи отговор, но понеже вече сте получили такъв, ще опитам да добавя добавя и моя. Отговори заслужават въпросите които имат за цел да се стигне максимално близо до истината, а не до интригата. Вие сам категорично отхвърляте, повече от веднъж, аргументи в които се потвърждава тезата, а същевременно искате други, които отново да оспорите. След като не уважавате чуждо мнение защо изобщо го искате? Ако наистина се интересувате от истината, изхода е четене, мислене, пак четене, пак мислене и така, докато сам си отговориш на всички въпроси. Така хората са го правили още когато българите са наричани "рум миллет" и са знаели много повече истини отколкото в днешно време пише по учебниците.
    http://www.nmogabrovo.com/Училищна-книжнина_d4196_l4.html
    Тъй като това е само общ преглед на книгата която можеш да получиш цяла срещу заплащане, а с увода и предговора които са основните за нашия случай, преработен на по съвременен език, можеш да се запознаеш от тук:
    http://chronologia.org/bl/blgary_antichna_svjat/6_stefen_zahiriev_utf.html

    ОтговорИзтриване
  23. Благодаря, като БЪЛГАРИН за БЪЛГАРИН....!

    ОтговорИзтриване
  24. ЧНГ За много години.
    Чуждопоклонничеството е най-лошата болест. Но как да я лекуваме? Когато използваме родолюбието за лекарство, нашите врагове надават вой до бога, че това е великобългарски шовинизъм. сложен казус.
    Словени и блъгари имат религиозна конотация. Употребявани са като взаимозаменяеми през различни периоди. След края на първото българско царство е било забранено използването на думите българин и България, но не използват и сло/славяни, което е почти също, а по-древното мизи.
    Привет
    Бриг.

    ОтговорИзтриване
  25. Г н Серафимов, блокирате ли ме?
    Не мога да повярвам…
    Волен Сидеров

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Господине, не зная дали сте В. Сидеров или не, но функция блокиране има във Фейсбук (Мета). Ако си бяхте направил труда да посетите стената на П. Серафимов щяхте да знаете, че той не е добре със здравето и е намалил активността си в блога. Истории и тъпи обвинения не са от полза.

      Изтриване
  26. Волен Сидеров, автор на книгата “ Основи на българизма”, издадена през 2011 г , в която са описани всички издания на Ганчо Ценов
    А неговите книги съм ги чел още в началото на 80 те години, когато повечето участници в чата не са били родени
    Книгата ми съществува, ръкописите не горят, както казва един класик
    Знаете ли защо България не е велика сила, въпреки великата си история?
    Защото всеки българин смята, че светът започва от него….
    Волен Сидеров

    ОтговорИзтриване