9.02.2020 г.

ТРАКИЙСКИТЕ МАЙСТОРИ ЗЛАТАРИ И КОВАЧИ – УЧИТЕЛИ НА ГЪРЦИТЕ



До неотдавна властваше догмата, че гръцки майстори са създателите на златните съдове и украшения на траки и скити. Да, но на 9 януари 2002 година излезе статия в “Ню Йорк Таймс” със заглавие: Scythian Gold From Siberia Said to Predate the Greeks -“Скитското злато от Сибир предшества гърците“ .


В тази медия, а и в други бе оповестено, че в Тува, Сибир, в периода 1998-2001 са намерени шедьоври на златарското изкуство и то от времената предшестващи контактите между гърци и скити. Така стана ясно, че скитите са имали свои майстори, на чийто талант гърците са можели само да завиждат.









У нас, по-точно в нашите научни среди, тази информация остана невидима, макар да променяше много във вече установените виждания. Все пак, до този момент се смяташе, че скитите са номади, а номади няма как да се занимават със златодобив и направа на златни изделия посредством леене, коване и т.н.  

Никой наш специалист не искаше да приеме твърдението на Стефан Византийски, който твърди, че скитите са тракийски народ, а това обяснява загадката със скитските майстори златари. Поне от пето хилядолетие преди Христа, т.е. от времето на прочутия със златните си шедьоври Варненски некропол, стари балканци обитават и Черноморските степи.

Това е ясно не само от идентичната керамика, идолна пластика, погребални обреди и архитектура. Доказателства има и от областта на генетиката. Неотдавна излязоха и резултатите от генетични изследвания на древна ДНК принадлежаща на скелетни останки от времето на Триполската култура. А.О.Никитин, работещ за Алъндейл, САЩ стига до заключение, че създателите на културата Триполие са смесица от балканци и население от Средна Европа. Явно балканския елемент е по-силен защото Никитин говори за балкански предци:  

Спустя еще три года наши выводы о генетических корнях трипольцев получили подтверждение в результате сравнительного анализа филогенетических истоков неолитических предшественников трипольцев в Центральноевропейском — Балканском регионе. Трипольцы, так же, как и их балканские предки, несли в себе материнские генетические линии, характерные для всей земледельческой неолитической ойкумены, уходящие корнями на территорию Малой Азии, прародину европейского сельского хозяйства.


Траки и скити действително делят едни корени, като през пето хилядолетие преди Христа, тези наши предци са се занимавали предимно със земеделие, т.е. били са уседнали, а това им е позволявало както да търсят и добиват злато, така и да го обработват.

През Бронзовата епоха настъпват сериозни климатични промени и част от дедите ни населяващи Черноморските степи са принудени не само да се концентрират над скотовъдството, но дори да напуснат родните си земи и да се отправят към Азия. Със себе си обаче те отнасят и старите си знания по обработка на метали.

Остналите на Балканите и Черноморските степи траки и скити също не забравят своите умения, но явно тракийската школа е била по-добра. За това съдим по думите на Анастасия Манцевич, която подлагайки на анализ на приписани на скитите шедьоври на златарското изкуство от земите на Германия, Украйна и Русия, смята, че всички тези примери на златарско майсторство трябва да се припишат на художествен център, който се намира в Тракия:

“Ножны из Феттерсфелде, Шумейко, Золотого кургана, Товаковки и кургана 1 , ст. Елизаветсковская имеют настолько однотипную и своеобразную орнаментацию (изысканны стиль и тонкая техника, примерение зерни и филиграни), что возможна принадлежност их к одномоу художественому центру. По нашему мнению, такой центр скорее сего находился где-то во Фракии.”

Манцевич дава и други интересни сведения за тракийските майстори-златари. Цитирайки Д.Николова, белоруската изследователка дава име на тракийско майстор-златар уточнявайки големите умения на тракиеца: “Согласно определению Д. Николова, меч датируется временем около начала I в. н. э. На ножнах имеется ажурная надпись «Севт сделал» (ΣΕΥΘΗΣ ΕΠΟΙΗΣΕΝ ΠΑΙΑΓΑΡΟΣ), которая служит указанием, что ножны высокой техники были изготовлены во Фракии мастером, очевидно, фракийского происхождения… “


Анастасия Манцевич предава и виждането на български учени като В.Миков и Д.П.Димитров, според които художествените занаяти, каменоделството, строителното дело и т.н. при траките са били на високо ниво.

Добавено е и това, че тракийския зверинен стил се е намирал в благоприятни условия в приложното изкуство и е продукт на самобитно тракийско художествено творчество:

Болгарские исследователи, которым принадлежит пальма первенства в изучении древней культуры их страны, справедливо отмечают, что художественные ремесла, в частности ремесло камнетесов, строительное дело у фракийцев, древних обитателей севера Балканского полуострова, находились на высоком уровне,65) что в их прикладном [117] искусстве «звериный стиль нашел благоприятные условия» и что он был продуктом «самобытного фракийского художественного творчества.”
http://annales.info/skif/maciev/solswr.htm

За жалост не всички учени са били добросъвестни като Анастасия Манцевич. Тя съобщава за това как нейният колега Ростовцев, който при анализ върху златен съд, макар да разчита ясно имената (считани от Манцевич за тракийски), само споменава, че майсторът е негръцки жител на Пантикапей или Танаис.

Макар Ана Мелюкова да е по-консервативна от Анастасия Манцевич, макар понякога да се отнася резервирано относно вижданията на други очени определящи намерени в скитски погребални могили артефакти като тракийски, дори и тя е принудена да признае таланта на тракийските майстори:

Гончарная продукция фракийских мастерских довольно широко расходилась не только по Балкано-Дунайским областям, но достигала Потисья, Прикарпатья и Южной Словакии. Славились фракийцы своими рудниками и металлургическим производством, особенно добычей серебра и изделиями из него. Развитыми были бронзолитейное и железоделательное ремесла.

https://historylib.org/historybooks/A-I-Melyukova_Skifiya-i-frakiyskiy-mir/1

Виждането на Мелюкова за таланта на траките в областта на занаятите се подкрепя от свидетелства на автори, които са творили по времето на Античността.В книга VII на своята  Historia Naturalis” Плиний Стари дава интересна информация относно различни открития. Римският автор определя Дионис като създател на търговията, изобретател на царските символи, короната и триумфалните процесии.

Цитирайки Теофраст, римлянинът пише, че фригиецът Делас е дал знанията как се разтапя и обработва метала мед, като добавя, че правенето на бронз е дело на траките халиби. За създател на дърводелството е считан пеласгът Дедал, а на фригите се приписва конструирането на първата квадрига.

За тракиеца Евмолп се казва, че е въвел лозарството в Атина, а за създател на лирата е обявен сладкогласния Орфей. Като сътворители на най-ранните плавателни съдове са посочени мизите и трояните.

В ново време, различни учени също дават сведения, от които може да се отсъди, че траките са научили гърците на ковачество и златарство. В речника на Уйлям Смит се изказва предлоложението, че гръцката дума за стомана – халипс, идва от името на траките халиби, прочути с уменията си да обработват желязо: “As the Greeks called iron or steel χάλυψ, it is possible that they got both the thing and the name from these rude miners. They were the workers of iron (σιδηροτέκτονες) whom the early Greek poets mention (Aesch. Prom. 717).”

Фламанският учен Алберт Йорис Ван Виндекенс смята, че думата μέταλλον/ метал е от пеласгийски (трако-пеласгийски бел.авт.) произход. Други учени се затрудняват дадат гръцка етимология и оставят въпроса с произхода отворен.

Всъщност μέταλλον/метал е гръцкото предаване на нашата дума мед, с наставка –ал. Тъй като медтта е първия материал годен за коване, то и името й става основа за всички подобни материали. Възможно е латинската дума metallum/метал да е попаднала в речта на потомците на Ромул посредством гръцко посредничество, но не е изключено да е директно заета директно от пеласгите

Дойде ред и на златото, гръцката дума за този благороден метал е хрюсос/χρυσός, като се смята, че е семитска заемка. Хялмар Фриск дава примери с акад. hurasu, финик. hrṣ, стевр. āruṣ-злато. Понеже в миналото се смяташе, че в Месопотамия е възникнала най-ранната цивилизация, много учени определят автоматично дадени думи като семитски по произод без никакви доказателства и аргументи. Достатъчно е само присъствие в даден семитски език, все едно хората от Ориента никога не са претърпявали влияние на други народи.

Как обаче да си обясним арийските думи hari-жълт, светъл, harita-златист, злато, harişaya-позлатен, hiraniya-златен? Как да си обясним и парадокса, че на Балканите обработката на злато започва 2000 години по-рано отколкото при народите от Ориента? Нима това не е индикация, че старобалкански народ е занесъл на изток знанията на добиване и обработване на злато?

Древната ни дума за злато: хрюсос/χρυσός не е изчезнала безследно, тя е запазена както в името на старобългарския благородник Хръс (*Hrusь/Расате), така и в названието на етническата група хърцои. Анчо Калоянов дава интересна информация като смята, че Хърс, което следва от написанието на името му в най-ранните паметници, е божество, утвърдено първоначално в пантеона на старобългарското езичество”.   Хърс, Хорс е название на слънцето, а значението е златист, жълт, светъл.

Както историците, така и археолозите знаят, че у нас има забележително дълга традиция на обработването на златото: като започнем с майсторски изработените изделия от благороден метал от Варненския некропол, които са на около 6500 години, та стигнем до късната Античност. Веселин Бешевлиев цитира галският ретор Latinus Pacatus, който съобщава в посветения на императора Теодосий I панегирик от 389 г., че “бесите получавали злато от планините и реките.”

Виждаме, че поне до края на IV век след Христа, траките пазят уменията си да добиват и обработват злато, като тези умения не изчезват след IV век – просто няма сведения за някакво мистериозно изчезване на бесите, или пък за пълното им унищожени от римляните, нахлуващи от севера варвари и т.н.

Още в дълбока древност, дедите ни наричани траки и пеласги са предали на гърците своите умения в добиването и обработването на металите. Дозазателство за това са негръцките имена на металите, но дори и на коваческите, златарските инструменти.

 ᾌκμον-наковалня съответства на тракйската дума ακμον-камък, все пак камъка е бил първата наковалня- предмет използван като основа, върху която се е ковало. Развитата форма на ακμον-камък, е камен, камък →*akmon/akmen.

Старогръцката дума за чук е τύκος/тюкос, Хялмар Фриск и други негови колеги правят връзка с тъкнѫти-чукам, удрям, тъкати-чукам, истоуканъ-статуя (от истоукати-изсичам от камък - БЕР с.91) и др. Сродни са също втъквам, тъкна, тъка, тикам, всичски най-ранно значение удрям, оказвам натиск.

 Виждаме, че броят на производни български думи е забележително голям, за заемка от гръцки няма как да се говори, още повече като имаме предвид стирл. túagach-чукане, удряне, шот.гаел. tuagh-брадва, санскр. tuj-удрям, натискам, латв. tūkât-удрям, чукам, натискам.

Имайки предвид цялата тази информация, не разбирам как някои хора прибързано определят артефакти от времето на Античността като изработени от гърци. Такова изказване може да се направи или от забележително ограничен “учен” или пък от индивид изпитващ неистова омраза към древното балканско население – нашите предци.

Защо завещаното от дедите ни наследство се подарява лекомислено на други народи? Та нима специалистите не са чували за тракийските майстори златари Севт и Дислойас? Нима не се знае за хилядолетната тракийска традиция в обработката на златото? Нима археолозите ни нямат достъп до работите на Манцевич, Мелюкова, а и писалият за северните траки Никулице?

Излезе ли нова информация, а такава има в изобилие – то и старите вярвания трябва да се отхвърлят. Не е редно пазейки имиджа си, определени авторитети да бавят прогреса, да крият истината и да ни ощетяват по този начин. Интересът на шепа индивиди не може да стои над интереса на цял народ.

Кога някой учен ще намери смелост да се изправи пред своите колеги и да каже – стига лъжи, стига забуди, стига излишно лутане, българите трябва да знаят истината за произхода си, за това, че са потомци на народа запалил искрата на познанието!

ЗА СВЕДЕНИЕ НА ПРИЯТЕЛИТЕ: ВЕЧЕ ИМАМ КАНАЛ В ЮТЮБ И ТАМ СЕ ОПИТВАМ ДА ПУСКАМ РЕДОВНО ИНТЕРЕСНИ КЛИПОВЕ. ПРИЯТНО ГЛЕДАНЕ!

 https://www.youtube.com/watch?v=3yvn0_c2Nzk

 



54 коментара:

  1. Умолявам коментиращите да се придържат към културен тон! Готов съм да отговарям на въпроси, но нека тези, които желаят да започнат дискусия се регистрират и коментират с истинското си име.

    ОтговорИзтриване
  2. Както винаги блестящ Павел Серафимов!!!!!!!!

    ОтговорИзтриване
  3. Павеле, вземи мерки защото онази от блогбегето съвсем е откачила - хем краде от тебе, хем теб обвинява в плагиатстване. Не съм виждал никога през живота си такова грубо и нагло женище, е га си, немам думи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Димитър 9 февруари 2020 г., 17:06

      Преди време един приятел, който може би познаваш, ми даде този съвет:

      С мъдрец и откровен дружи;

      с лъжлив и умен стъпвай леко;

      глупак и честен съжали;

      а от подлец и тъп – далеко.

      Изтриване
  4. Не се съмнявам във вашата компетентност, но тракийската дума за злато май е залтас. Дайте коментар по този въпрос плиииз.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До glowclipze 9 февруари 2020 г., 17:15

      Въпросът е хубав, залтас действително е тракийска дума за злато, но в един език могат да съществуват няколко думи за едно и също нещо. В санскрит намираме aruna, candra, harana, harita, hiranya, kanaka.Всички те имат значение -злато.

      Освен злато, aruna означава още зора, зарево, предмет с червеникав цвят. При нас хрюсос е означавало - жълт, светъл, слънце, злато, като в ново време думата е преосмислена на добър, хубав - харен.

      Изтриване
    2. Но ние и в момента имаме синоним за злато - жълт метал.Вероятно съшото е било по онова време и за "залтас" и "хрюсос". Дали са го изговаряли залт/ас или злата/златас, и дали хрюсос/харюс/хръс е звучало така,е друг въпрос.Пт примера с камък -akmon/akmen виждаме как се разместват букви да стане "по-гръцки"

      Изтриване
  5. А знаете ли, че прочутата глава на Севт III, която преди време бе изложена в Лувъра, не е дело на траките? Тя само е отлята в казанлъшка пръст, но била предполагаемо дело на скулптор от Атина, който специално бил командирован за тази цел. Според Диана Димитрова траките са неспособни за тази работа. Може да проверите в БНТ новините. Логично е да се запитаме дали и златните ни съкровища не са дело на командировани гърци!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 9 февруари 2020 г., 17:38

      Не познавам въпросната госпожа, нямам представа защо е направила подобно изказване. Траките са способни да правят монументални скулптори още през Бронзовата епоха.

      13 sep. 2012 - Уникална каменна скулптура на лъвска глава от времето на Троянската война е открита в Източните Родопи. За находката съобщи археологът ... Николай Овчаров

      https://www.standartnews.com/lifestyle-lyubopitno/otkriha_lavska_glava_ot_troyanskata_voyna-163581.html

      Изтриване
    2. //Според Диана Димитрова траките са неспособни за тази работа.//
      Според Диана Димитрова гърците пътуват във назад във времето за да правят златото на траките. Ами азбуките и йероглифите също са гръцки изобретения. Секаса също гърците измислят, после римляните добавили и жени.

      Изтриване
    3. По времето на Севт III може вече и да се научили на златарство,въпросът е от кого са го научили.
      Адмирации за статията ,г-н Серафимов,точно и ясно!

      Изтриване
    4. Една жена каза .... А интересно жената обясни ли как са я отляли в казанлъшката пръст,нова технология измислена от гърци?

      Изтриване
    5. До Анонимен9 февруари 2020 г., 23:51

      По принцип винаги трябва да се пише така - точно и ясно.

      Изтриване
    6. Винаги с удоволствие чета този блог, въпреки че не винаги остава време. Темите галят българското ми съзнание, но стилът на писане ми допада в пъти повече-добронамерено и с любознателност и не по догмата.

      Интересно и лесно е да се слага под общ знаменател "всички гърци златари", "всички траки диваци" така по-лесно минава теорията която искаме да развием. Ако всички българи са добри, а всички гърци лъжци по-лесно ще ги намразим но уви добротата не е етнически признак, а човешки.
      Ако златните и медните мини са в Тракия, а Атина е на морето, кой еволюционно ще стане първи рибар? А кой миньор? А миньорът защо ще го изкопава това от земята... за да "командирова" златната руда в Атина щото там е имало златари!??!!
      По същата логика може да се каже, че бесите са командировани в Атина да ловят риба за атиняните, щот те не са могли нали са златари.
      Въпреки че може и да греша, но ми се иска някой като каже че главата на Севт е излята на място от "командирован" специалист от доста далеко, особено за онова време. Да се обоснове защо! Нали командировъчното не го очакваме сигурно не е оцеляло, но обяснение все пак има и дано в него има и някаква логика. Логика като: този който копае рудата най-вероятно ще има на идея защо го прави. Може пък първият рудар да е командирован грък, знае ли човек, изобщо някой човек знае ли нещо по въпроса за да го казва!

      Изтриване
    7. До Анонимен 18 февруари 2020 г., 12:26

      Реално, няма стар автор, който да хвали гръцкото майсторство в добиване на метали и обработване на метали. Има обаче автори като Татиан Асириец и Йосиф Флавий, които укоряват гърците за тяхното самохвалство и опитите им да си присвоят постиженията на другите хора.

      Ето думите на Татиан: "BE not, O Greeks, so very hostilely disposed towards the Barbarians, nor look with ill will on their opinions. For which of your institutions has not been derived from the Barbarians? The most eminent of the Telmessians invented the art of divining by dreams; the Carians, that of prognosticating by the stars; the Phrygians and the most ancient Isaurians, augury by the flight of birds; the Cyprians, the art of inspecting victims. To the Babylonians you owe astronomy; to the Persians, magic; to the Egyptians, geometry; to the Phoenicians, instruction by alphabetic writing. Cease, then, to miscall these imitations inventions of your own. Orpheus, again, taught you poetry and song; from him, too, you learned the mysteries. The Tuscans taught you the plastic art; from the annals of the Egyptians you learned to write history; you acquired the artof playing the flute from Marsyas and Olympus,--these two rustic Phrygians constructed the harmony of the shepherd's pipe."

      http://www.earlychristianwritings.com/text/tatian-address.html

      Ето и свидетелството на Флавий : 'For they will find that almost all which concerns the Greeks happened not long ago: nay one may say, is of yesterday only. I speak of the building of their cities; the invention of their arts; and the description of their laws. And as for their care about the writing down of their histories, it is very near the last thing they set about. However, they acknowledge themselves so far; that they were the Egyptians, the Chaldeans, and the Phenicians, (for I will not now reckon ourselves among them:) that have preserved the memorials of the most ancient, and most lasting traditions of mankind."

      https://penelope.uchicago.edu/josephus/apion-1.html

      Изтриване
    8. Да може да е командирован от Атина но сигурно е с тракийски произход този скулптор.....!

      Изтриване
    9. Как пък тази теза на отричане на всичко стойностно тракийско (или българско) как пък не омръзна? Всичко се причислява към творчеството на други народи: гърци, перси, араби, келти, германи, римпляни, всякакви други, но не и траките. Хубаво е да се внимава за този вид "критици". Нямат нищо общо с обективната история, археология и култура. Целта им е единствено политическа. Отричане, манипулиране и ако няма вече накъде - осмиване и омаловажаване на фактите.

      Изтриване
  6. Радвам се, че в този блог е наложена модерация, но няма цензура, допускат се различни мнения, дори когато те са с потенциал да уронят имиджа на автора. Вярвам, че ще ми позволите да Ви дам няколко съвета: 1.Представяйте отделно използваната литература. 2.Бъдете колкото се може по-прецизен с цитатите и преводите. 3.Не допускайте емоционални изблици в есетата си, това Ви прави популярен сред обикновените хора, но отблъсква професионалистите. 4.Не критикувайте така остро нашите археолози и историци, някои от тях са наистина дребни душици, за които само кариерата е от важност, но има и други археолози, и историци - способни, добросъвестни хора, които със сигурност ще се засегнат ако ги хвърлите в общия кюп. Нека покрай сухото да не гори и суровото, няма да е справедливо г-н Серафимов.
    С уважение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До д-р Благовест Стоянов 9 февруари 2020 г., 18:40

      Благодаря за съветите! Всяка културно поднесена критика е добре дошла.

      Изтриване
    2. Навярно сам не си вярвате Серафимов, в противен случай нямаше да налагате цензура. Страхът Ви е разбираем, рейтингът Ви се срива, не Ви читат публикациите. Пълна трагедия, в тези времена като не можете да завършите история, напълно разбираме, че с вашите набори сте били аутсайдер.

      Изтриване
    3. До Анонимен10 февруари 2020 г., 12:59

      Аз лично намирам 5000-6000 прочита на ден доста добър рейтинг. Има и по-слаби дни - само 3000 прочита, но има и силни дни с над 10 000 прочита :)

      Показвания днес 4 059
      Показвания вчера 5 133
      Показвания предишния месец 185 968
      Показвания за цялото съществуване 6 286 478

      Управление на проследяването на показванията на страници пред вас

      Изтриване
    4. "Показванията" при вас НЕ означават прочит! Ето, аз лично днес отварям публикацията Ви, но не съм я чел. Разбирам, че генерирате трафик, но това си е бизнес.

      Изтриване
    5. До Анонимен10 февруари 2020 г., 18:27

      Анонимни г-не, Вие не сте еталон :) Има хора, които четат, а факта, че Вие коментирате нещо, което не сте прочел, говори много лошо за Вас, дано се усещате :) :) :)

      Изтриване
    6. д-р Благовест Стоянов,

      Не мисля че, критиката ти е обективна.

      1. Използваната литература винаги е представена с линкове или обозначена за всеки който се интересува ,в края на статията.

      2. Тук, ще се съглася, понеже някои цитати не са преведени, само обобщени. В което няма лошо но ще е добре ако имаше и превод. Не всеки разбира дори и Английски. А и мисля личното разбиране на даден текст е също важно. Проблемат идва обаче ,че това би направило повечето статии излишно дълги.Следоватено разбираемо е ,защо точен превод не се дава а само обобщение.

      3. Ако един учен се влияе от така наречените "емоционални изблици", то аз силно се съмнявам в компетентността на въпросния учен. Бих казал, много от "официалните" историци, редовно прибягват до емоционални коментари за това или онова, нормално е хора са. А онези които се опитват да запазят безпристрастност, честно казано се давят в една позиция където дори и да имат купища доказателства, пак не ги признават, понеже доказателствата настояват да няма безпристрастност.

      4. Критиката на археолози и историци, е напълно на място. Казвате че не всички били "дребни душици", а уви мнозинството от тези тези доблестни археолози и историци тихичко си мълчат за нелогични и необосновани твърдения. Според мен, ако въпросните историци не желаят да бъдат хвърлени в общия кюп, единственото решение не е да казвате на тези дето критикуват да мълчат, а да кажете на въпросните учени да излизат от въпросния кюп най-после.

      Ако покрай сухото изгори и суровото, мисля ще е справедливо, защото суровото не би трябвало да се събира,сдружи или подкрепя сухото. Ако го прави, то то напълно заслужава съдбата си.

      Изтриване
    7. До Никола13 февруари 2020 г., 9:41

      Haпълно прав сте за следното: " Критиката на археолози и историци, е напълно на място. Казвате че не всички били "дребни душици", а уви мнозинството от тези тези доблестни археолози и историци тихичко си мълчат за нелогични и необосновани твърдения. Според мен, ако въпросните историци не желаят да бъдат хвърлени в общия кюп, единственото решение не е да казвате на тези дето критикуват да мълчат, а да кажете на въпросните учени да излизат от въпросния кюп най-после.

      Ако покрай сухото изгори и суровото, мисля ще е справедливо, защото суровото не би трябвало да се събира,сдружи или подкрепя сухото. Ако го прави, то то напълно заслужава съдбата си."

      Изтриване
  7. Харизма,харизматичен може ли да бъде изведена от тази древна тракийска дума за злато?

    ОтговорИзтриване
  8. Думата харизма може ли да се изведе от старата тракийска дума за злато?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Мария Вичева 9 февруари 2020 г., 19:15

      По-скоро може да се каже, че харизма, хрюсос са изведени от древна тракийска дума със значение светъл, сияен.

      Изтриване
  9. На шумерски ара е жълто, на унгарски arany (арань) означава злато. На български имаме заран = зора.
    Слънцето явно е свързано със златото. Връзката е много по-дълбока и не е само оприличаване.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Унгарците над 2000г са били под българско влияние, а по-късно и под българска власт.Затова имат изобилие от български думи в езика си, такава е и думата ковач.
      Преди две-три години слушах интервю с един гръцки професор, който спокойно обясни, че гръцките майстори правели глинени ритони за бедните гърци, но за богатите траки изработвали ювелирни златни съдове?! Гръцка логика? Нямаш злато, но го обработваш?!Или имаш роби, но си демократ?! Да се смееш или да плачеш? Защо той не се опита да изработи глинен ритон и глинено гърне. Кое е по-лесно и логично да направи бедният грък? Ах, забравих, че всички гърци са естети/философи/. Естествено той не каза кога е възникнала "златната" технология, когато гърците още не са били в контакт с богатите траки или след това? Много убедителен професор, каквито са и доста от нашите. Хахаха!

      Изтриване
    2. До Богомил10 февруари 2020 г., 14:48

      Иронията е, че траките са учители на гърците и в областта на керамиката. Самата дума керамос не притежава смисъл на гръцки, но на български е лесно обяснима :)

      Изтриване
    3. А името на Керамисийското (т.е. - Битолското) поле от думата керамос ли произлиза или пък от някоя друга дума?

      Изтриване
    4. имало ли е гърци тогава по тях земи.

      Изтриване
  10. "Излезе ли нова информация, а такава има в изобилие! – старите вярвания трябва да се отхвърлят. Кога някой учен ще намери смелост да се изправи пред своите колеги и да им каже:
    – Колеги, стига лъжи, стига забуди, стига излишно лутане, българите трябва да знаят истината за произхода си, за това, че са потомци на народа, запалил искрата на познанието!"

    Чудесен финал на статията!

    Добре, де, няма ли такива смелчаци - историци, археолози и лингвисти сред казионистите? Или те, ако бяха ваши следовници, нямаше да са казионисти?

    Андрей Киряков, Александър Мошев, Асен Чилингиров не застават ли на антиказионистични позиции?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 10 февруари 2020 г., 14:37

      Именно, ако някой е мой съмишленик, той просто няма как да повлияе хората принадлежащи на казионната наука. Там е като в Сицилианската мафия...а май даже и по-зле :)

      Изтриване
  11. Здравейте г-н Серафимов,

    Бих помолила за съвет и мнение относно два труда на ПЛАМЕН ВЪЛОВ, ако сте попадал на въпросните:
    1.БЛИЗОСТТА НА БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК С ДРЕВНИ ЕЗИЦИ ПРИМЕРИ И ПРЕВОДИ
    2.КОРЕНИТЕ НА БЪЛГАРСКИЯ ПРОИЗХОД БЪЛГАРСКОТО ИМЕ

    И една интересна информация по темата, която предполагам ще Ви заинтригува. Става въпрос за златно съкровище, ако вярваме на информацията намерено на югоизточното крайбрежие на Черно море. Предметите са изработени в специфична комбинация от материали: злато, карнел, черупка. Съставът е абсолютно идентичен с този от златното съкровище от Варна, както и стилът и изработката му.

    A remarkable ‘hoard’ of decorative items, now part of the Burton Y. Berry collection at the Indiana University Art Museum, was bought on the antiquities market in the 1950s and was said to have originated from the area of Trabzon on the south-east Black Sea coast (Rudolph 1978; Rudolph et al. 1995). The hoard consists of a number of artefacts with striking parallels in the fifth millennium jewellery of the western Black Sea coast. Not merely the shapes and style of the items, but also the specific combination of materials (gold, carnelian, shell) show an unmistakable similarity to Varna (for comparisons see Todorova and Vajsov 2001)." (p.359)

    Слънчева седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До natsunoame 10 февруари 2020 г., 15:00

      Името Пламен Вълов ми звучи познато, но не съм чел никоя работа на този автор.

      Поздрави!

      Изтриване
  12. Тази Манцевич е била много смела жена, но и способна археоложка. Как не са я уволнили преждевременно и по какво чудо са и позволили да пуска такива хубави работи за траките?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен10 февруари 2020 г., 15:32

      Манцевич наистина е смела жена, критикувана е от руски колеги, а пък и нашите учени не я обичат много...

      Изтриване
  13. Много интересна статия! Ако приемем "твърдението на Стефан Византийски, който твърди, че скитите са тракийски народ, а това обяснява загадката със скитските майстори златари." и статията в “Ню Йорк Таймс” със заглавие: Scythian Gold From Siberia Said to Predate the Greeks -“Скитското злато от Сибир предшества гърците“, че в Тува, Сибир, в периода 1998-2001 са намерени шедьоври на златарското изкуство и то от времената предшестващи контактите между гърци и скити,то се оказва, че траките са населявали и Североизточен Сибир, близо до река Енисей, или днешната Република Тува. Република Тува, Русия граничи на запад с Република Алтай и Република Хакасия, на север с Красноярския край на северо-изток с Иркутска област и Република Бурятия и на юг с Монголия.
    Интерес предизвикват разкопките на скитските могили Аржан-1 и Аржан-2 в Тува, наречени археологически сензации на 21 век! Става въпрос за могили от VIII-VI век преди новата ера. Данни за това могат да се намерят в интернет търсачките като се напише съответно Аржан-1 или Аржан-2.
    Може би траките са оставили някакво генетично наследство по тези земи, населени с монголоидно население! Най-известният тувинец е Министърът на отбраната на Русия, Сергей Шойгу или Шойгу Кужугет.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен10 февруари 2020 г., 21:26

      Възможно е, след като при брамините в Индия се срещат екзотичните за Индия генетични маркери E, J2, то защо не в Сибир да е имало и други поселения на дедите ни.

      Изтриване
  14. https://www.wienerberger.bg/resheniya/blog/suveti/stroitelnata-keramika-prez-vekovete.html

    Особено място в историята на керамиката заема гръцката. Още през архаичния период, VII в. пр. н. е., тя показва високо развитие и има специално битово и култово предназначение. Главно място в нея е отредено на производството на съдове за запазване на храни, парадни трапезни съдове, служещи предимно за пиене на вино, за съхраняване на масла и за козметика. В Древна Гърция също са разпространени и строителните керамични изделия, като керемиди и водопроводни тръби. Пиндар – древногръцки поет и писател, свидетелства, че първите керемиди са произведени в Гърция от Коринтяните, а първите глинени тръби са използвани в палата на Кносос на остров Крит.

    ОтговорИзтриване
  15. Наследници на етруските и под влиянието на гърците, римляните развиват своя керамика, която се характеризира с цялостна и свободна линия на формата и равна и гладка повърхност. Като най-големите строители и архитекти на древността те безспорно имат най-голям принос за развитието и разпространението на строителната керамика. Те развиват особено производството на тухли, керемиди, подови плочки, керамични тръби и скулптурна украса. Фактори като богатството и високата популация карат римляните да откриват нови архитектурни решения.

    ОтговорИзтриване
  16. ИСТИНСКАТА БЪЛГАРСКА ИСТОРИЯ...………...https://trud.bg/старата-велика-българия-места-на-паме/

    ОтговорИзтриване
  17. ==
    Древната ни дума за злато: хрюсос/χρυσός не е изчезнала безследно, тя е запазена както в името на старобългарския благородник Хръс (*Hrusь/Расате), така и в названието на етническата група хърцои.
    ==

    Има села Хърсово .
    https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&ei=mcNCXqy1HY_1kwXr0J_QBA&q=%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%BE+%D0%A5%D1%8A%D1%80%D1%81%D0%BE%D0%B2%D0%BE+%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%BE&oq=%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%BE+%D0%A5%D1%8A%D1%80%D1%81%D0%BE%D0%B2%D0%BE+%D0%A0%D1%83%D1%81%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%BE&gs_l=psy-ab.12...62227.78678..84371...0.2..0.176.1371.0j9......0....1..gws-wiz.......0i71j0j0i22i30j33i160.oeKmOeFpLZY&ved=0ahUKEwjs5fLo48nnAhWP-qQKHWvoB0oQ4dUDCAo

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А Доц. д-р Веселина Вачкова говори миналата или по-миналата 2018 г., и за Хърсовград, сборно място на рокерите между Котел и Елена, ако не се лъжа споменава и с. Кипилово с артефакти за слънцето.

      Изтриване
  18. Здравейте Павел,
    Какво мислите за теорията на Хериберт Илиг (Heribert Illig) за "ФАНТОМНОТО ВРЕМЕ"
    и
    за теорията на Анатолий Фоменко за "НОВАТА ХРОНОЛОГИЯ"?
    Благодаря за отговора!

    ОтговорИзтриване
  19. Здравейте,
    Аз имам един съвсем елементарен въпрос : Как са се наричали траките като цяло ( понеже траки е по-скоро название от гръцките хронисти ) ? Пояснение : Самите те са наричали себе си със събирателно название или всяко племе или общност със собствено название , освен гръцките извори има ли и други споменали нашите предци и българи събирателно название на група от тракийски общности ли е или на една само такава ? Мисля,че това е най-фундаменталното преди да осмислим всичко,което вече знаем и преоткриваме.
    Благодаря !
    Николай
    email : nigona@abv.bg

    ОтговорИзтриване
  20. Хърсово-село в Шуменско с открито в околностите му тракийско селище.

    ОтговорИзтриване
  21. Учените управлявани от чужди интереси ,ще си държат на теорията ,но те не би трябвало да се наричат учени ,насаждането и твърдението на лъжи ,като повтарят едно и също ,и са срещу новите доказателства ,само пречат ,излезте с нови (стари открития ) .Отричането на траките ,като развита цивилизация и основатели на балканите и Европа и Мала Азия ,само доказва ,че не са учени ,не са истината ,дори и да е горчива ,докато не излязат от своите рамки и във коловозите в които са ,ще останат сами ,ще са жалки ,като не взимат отношение и подкрепят новите факти и доказателства .Покажете колко ви е стойността (,или продължаваите старите си твърдения ).

    ОтговорИзтриване
  22. След прочитането на статията се сетих за една стара фраза : "Какво стоиш, като изтукан?" и дори и да знаех, какво означава цялата фраза, самата дума за мен имаше необяснено значение и чак сега направих връзката.
    Адмирации за непримиримото ви търсене на истината за нашата история!

    ОтговорИзтриване
  23. Какво ще кажете за двете уникални сребърни чаши с позлатена украса, открити от Веселин Игнатов в зазидан гроб на богат тракийски аристократ, при разкопки на Източната могила край с. Караново - I в. пр. Хр. ? Самият Игнатов твърди, че са изработвани в ателие в Рим.

    ОтговорИзтриване