29.03.2020 г.

КАКВА Е ПОЛЗАТА ЗА БЪЛГАРИЯ ОТ ТЕОРИЯТА ЗА АВТОХТОННИЯ ПРОИЗХОД НА БЪЛГАРИТЕ?


В миналото смятах науката за чисто поле. Бях убеден, че историците винаги казват истината и на накичените с титли хора може да се вярва напълно. И така бе дълго време...Както още милиони сънародници, аз приемах безкритично твърденията изказани от учители, доценти, професори. Караха ни да се гордеем с историята си, все пак, от 681-ва година насам, дедите ни действително да са сътворили неща заслужаващи гордост.

Княз Тервел спира арабското нашествие имащо потенциал да сложи край на развитието на европейските народи. Княз Крум кара противниците си да треперят от страх, а от черепа на чудовището Никифор Геник прави ритуална чаша. Въпреки, че е известен предимно като владетел-градител, княз Мортаг (Омуртаг) умее да воюва и франките разбират това прекрасно, от личен опит. При цар Борис и цар Симеон България се превръща във фар на Балканите. Благодарение на сътворената от дедите ни писменост, а и благодарение на разпространената от тях християнска религия, държави като Киевска Русия и Сърбия успяват да се консолидират и да се предпазят от чуждо влияние.

Наистина ние имаме с какво да се похвалим. Дали обаче само това са постиженията на предците ни? Ако родителите ти са ти оставили богато наследство, ще се задоволиш ли само с 10% от него и ще захвърлиш ли останалите 90% ? Никой разумен човек не би направил това, а в случая, каквото важи за индивида – важи и за цял народ.

Ако действително историята ни започваше през 681-ва година, или даже няколко века по-рано, аз бих се примирил с това. В случай обаче, че можем да говорим за велики постижения на нашите предци от 6000 години по-рано, защо да не си поискаме своето? Защо да пилеем наследството си и да оставяме други да се кичат със славата на дедите ни?

През 1984-та година, на Третия Международен Конгрес по Тракология биват представени изследванията на Петър Боев и Славчо Чолаков. Става ясно, че траките се явават най-древното цивилизовано население на Балканите. Изводите на учените са пределно ясни:

Като обобщение може да се каже, че въз основа на данните на антропологията, като цяло, траките се явават местно население, чиито корени трябва да се търсят в Каменната епоха. “ –  Zusamenfassed ist zu zagen das die Thraker nach anthropologischen Hinweisen Hаuptsächtlich eine einheimlische Bevölkerung darstellen, deren Wurzeln im Neolithicum Stecken.” - P.Boev, S.Tscholakov, Die Abstammung der Thraker nach Anthropologischen Angaben, Dritter Internationaler Thrakologischer Kongress, zu ehren W.Tomascheks, 2-6 Juni 1980, Wien, Bd.1, Swjat, Sofia, 1984, с. 316.

Доста по-рано са публикувани резултатите от мащабните антропологични изследвания на българския народ, проведени под ръководството на д-р Методи Попов. Те са доста интересни защото показват, че от гледна точка на антропологията, ние сме наследници на хората влезли в историята под името траки:

 Антропологичните типове, които влизат в състава на съвременния български народ принадлежат изцяло   към европидната раса. Между тези антропологични типове първо място по разпространение, съгласно подробните данни от нашите изследвания заема понтийският, или черноморският тип”  -Методи Попов,  Антропология на българския народ, том -, Физически облик на българите, БАН, София, 1959, с. 260.

Съдейки по фреските от тракийските гробници можем да отсъдим, че преобладаващият тип сред тракийското население е понтийския антропологичен тип, т.е. на хората с кестенява и черна коса, и лека пигментация на кожата. Сред тракийското население разбира се има и светлокоси хора, като разбира се те не са изчезвали безследно. Ето още един извод на д-р Попов и колегите му:

 “…ние считаме, че светлият северен антропологичен тип в антропологичния състав на българския народ произхожда както от славяните, така и от от завареното тук от тях тракийско население.” -Методи Попов,  Антропология на българския народ, том -, Физически облик на българите, БАН, София, 1959, с. 262.
 (1)*



След като понтийския тип – обединяващ хората с меки, кестеняви и черни коси е присъщ на траките, а и част от светлия, северен тип също е наследен от траките, то по данните от антропологията, около 70-80% от населението на страната ни носи кръвта на траките.

Toва прочее бе потвърдено и от генетичните проучвания, според които най-често срещащите се хаплогрупи при нас българите са I2, J2, E-V13, R1b*L23, R1a. Те са наследени от хора обитаващи Балканите преди 13000-9000 години (2)*

Нека видим какво се е случило на Балканите 9000 години преди нашето време, а и по-късно. През Неолита, най-рано в Европа, в земите на траките се появават първите земеделци и скотовъдци. Техните знания и умения им помагат да се превърнат в проспериращ народ, който нараства бързо и започва да колонизира различни територии. Естествено първите нови селища са в близост до Балканите, а именно в Украйна. По-късно се започват преселения в посоки запад и север, като така, благодарение на древните траки, дедите на германи, келти, балтийци, италийци и др. се запознават с организираното земеделие и скотовъдство.

Това показва, че дедите ни наричани в далечното минало траки, могат да бъдат наречени създатели на Европа. Без дарените от предците ни знания, Европа никога нямаше да види величието на Рим, келтите не биха станали голям народ, същото важи и за германите.

Освен знанията как да се обработва земята, как да се отглеждат различни видове растения, как да се опитомят дивите животни и да се използва тяхното мляко, вълна и т.н., дедите ни са притежавали и знания по обработка на металите.  Факт е, че първото обработено злато е това от наша територия – това открито в древните селища и некрополи край Варна и Пазарджик. То е на над 6500 години!

Най-старите медни рудници в Европа са също в земите на траките. Става дума за Ай Бунар и Рудна Глава. За медната мина край Стара Загора се смята, че е дала над 1000 тона мед.


По-късно идва Бронзовата епоха и отново при нас тя предшества значително Бронзовата епоха в Средна и Западна Европа. Същото е вярно и за Желязната епоха. Докато през XIII преди Христа траките познават желязото и благодарение на своите железни мечове стават реална заплаха за Египет, Желязната епоха на Германия започва едва през V век преди Христа.

Не можем да забравим и това, че дедите ни се явават първите строители на Европа. Градовете край Юнаците, Пазардджишко и Провадия, Варненско са ярко доказателство за това. Ето какво казва доц.Явор Бояджиев за селището край Юнаците:

„Предполагаме, че това е най-старият град в Европа” – обяснява доц. Бояджиев. И допълва, че най-ранните находки в могилата са от V хил. пр. Хр. Градът се е разгръщал на 120-150 декара площ. Любопитното е, че в земите между реките Тигър и Ефрат, селища с подобни мащаби възникват едва 1500 години по-късно. „А според изследователи, които са работели в Месопотамия, селища с площ над 7-8 декара се считат вече за градове” – казва доц. Бояджиев и добавя: „Така че дори по стандартите на Месопотамия можем да твърдим, че имаме началото на някакъв град. Освен това имаме структурата, която по-късно става определяща за града. Тоест имаме голямо селище, като на най-високата му част е изградено укрепление, или цитадела. А това е принципът на устройството на всеки древен град – наличието на укрепена част вътре в него, която в случай на нужда приютява населението. Там живее елитът, там има занаяти и пр. А в „Юнаците” имаме свидетелства за развита култура много преди познатите ни най-ранни градове. Това е невероятен исторически паметник, в който животът, с кратки прекъсвания, е продължавал от V хил. пр. Хр. до Средновековието – това са цели шест хилядолетия!” – В.Николова, За селищната могила „Юнаците” и най-старата европейска цивилизация


Край Провадия, Дуранкулак и Юнаците са издигнати най-старите градове на нашия континент, но най-големите ранни градове са в Триполие, Украйна.  Цитирайки Н.М.Шмаглий, проф. Калин Порожанов споделя, че в древните селища на Югозападна Украйна са живели 10 000-20 000 души - К.Порожанов, Общество и държавност у траките, средата на ІІ- началото на І хил.пр.Хр. (в контекста на палеобалканозападномалоазийската общност, STUDIA THRACICA 6, Българска Академия на Науките, Институт по Тракология, София, 1998, с.127.

До неотдавна никой не знаеше, че създателите на тези огромни за времето си градове (по-стари от шумерските и египеските) ca създадени от балкански преселници. Наскоро обаче излязоха и резултатите от генетични изследвания на древна ДНК принадлежаща на скелетни останки от времето на Триполската култура. А.О.Никитин, работещ за Алъндейл, САЩ стига до заключение, че създателите на Триполие са смесица от балканци и население от Средна Европа. Явно балканския елемент е по-силен защото Никитин говори за балкански предци:  

“Спустя еще три года наши выводы о генетических корнях трипольцев получили подтверждение в результате сравнительного анализа филогенетических истоков неолитических предшественников трипольцев в Центральноевропейском — Балканском регионе. Трипольцы, так же, как и их балканские предки, несли в себе материнские генетические линии, характерные для всей земледельческой неолитической ойкумены, уходящие корнями на территорию Малой Азии, прародину европейского сельского хозяйства.


Качествата на дедите ни като градители се проявават и в по-късни времена. За явяващите се част от древнобалканската общност пеласги се е вярвало, че са били могъщ народ, успял да покори много други, а идвайки на Апенините основава Рим. Думите на Плутарх са от ясни по-ясни: Some say that the Pelasgians, after wandering over most of the habitable earth and subduing most of mankind, settled down on that site, and that from their strength in war they called their city Rome. “ Plut.Rom.I.1


По време на Античността, град Атина се явава център на културата. Селището е много древно, а името със сигурност не е гръцко. Дори ревностен елинофил като Джон Чадуик признава, че названия като Атина, Микена, Коринт и др. нямат обяснение на гръцки- J. Chadwick, The Mycenaean World, Cambridge University Press, Cambridge, 2005, с.1. Отговор на тази мистерия намираме отново при Плутарх, който определя Тезей –основателят на Атина, за потомък на фригиеца Пелопс: “The lineage of Theseus, on the father's side, goes back to Erechtheus and the first children of the soil; on the mother's side, to Pelops.“ – Plut.Thes.3.1


Фригиецът Пелопс е свързан и с Микена, която се намира в Пелопонес. Лъвската порта на Микена неслучайно напомня на Лъвската скала във Фригия. Неслучайно Атридите Менелай  и Агамемнон са наричани от гръцките автори потомци на варварина Пелопс. За този тракиец Страбон твърди, че още в дълбока древност е заселил Пелопонес със своите фриги: “ Pelops388 brought over peoples389 from Phrygia to the Peloponnesus that received its name from him.“ – Strab.VII.71.

Без Тезей, а и без носещите тракийска кръв Евмолп, Имарад, Темистокъл, Атина никога не би добива величието си. Не можем да забравим и това, че най-тачените светилища на Елада – тези на Делфи и Додона, принадлежат на старото балканско население, наричано траки и пеласги. Радослав Катичич отбелязва, че  култовете към Арес и Дионис са тракийски по произход, а присъствието на имената на тези богове в микенските документи показва колко древно е тракийското влияние над духовния живот на гърците – R.Katičić, Ancient Languages of the Balkans, p.I, Mouton, Hague/Paris, 1976, c.129. (3)*

Организираното земеделие и скотовъдство, металургията, а и строителските умения не са единствените дарове, които дедите ни дават на останалите европейци. Писмеността също е важен принос. Въпреки, че като цяло повечето наши историци и траколози защитават измислицата, че траките са безписмен народ, пренебрегваните сведения показват нещо друго: най-рано за писменост може да се говори на Балканите.

Харалд Хаарман е уверен, че наченките на писмеността на Балканите, наречена от него Дунавска писменост, са 2000 години по-стари от първите писмености на Египет и Шумер - H.Haarman, Einführung in die Donauschrift, Helmut Buske Verlag Gmbh, Hamburg, 2010, с.53.

Хаарман представя интересни сравнителни таблици, от които става ясно, че древната писменост от земите ни се явава прототип на ползваните на остров Крит и континентална Гърция и т.н. писмености Линеар А и Линеар Б- H.Haarman, Das Rätsel der Donauzivilization, Die Entdeckung der ältesten Hochkultur Europas, Verlag C.H.Beck, München, 2011, с.245.

Изследователи като Джейн Елън Харисън са на мнение, че писмеността ползвана от Лин и Орфей е от същия тип като писмеността от остров Крит (от времето на Бронзовата епоха – Линеар А, Линеар Б бел.авт.) -J.E.Harrison, Prolegomena to the Study of Greek Religion, Princeton University Press, Princeton, 1991, с.467.

Явно неслучайно е твърдението на Алкидамант, че Орфей е създател на азбуката - Д.Попов, Гръцките интелектуалци и тракийският свят, Лик, София, 2010, с. 465. А за това, че траките имат писменост свидетелстват още Алексис, Аполодор, Диодор Сицилийски, Дионисий Скитобрахион, Еврипид, Зенобий, Павзаний, Платон, Плиний Стари, Страбон, Тацит.


Сравнения на старобългарски руни с Орфеевата Линеар А и Линеар Б писменост

Сравнение на глаголически букви с Орфеевите Линеар А и Линеар Б

Признавайки, че сме потомци на старите балканци известни като траки и пеласги, ние получаваме наследството на предците си, получаваме и престижа, който заслужаваме.

Нима не е повод за гордост да се наречем потомци на първите строители на градове в Европа, на първите металурзи, на първите земеделци и скотовъдци на континента ни!
Нима не е истински повод за гордост факта, че най-ранната писменост, а и колелото предизвикало революция в човешкото общество са открития на предците ни. Нима няма да е в наша полза, ако стане известно, че дедите ни не просто са основатели на Атина и Рим, но и са дали силен културен тласък на европейските народи!

Другите народи си съчиняваха история и така вдигаха самочувствието си, а ние, ние, които създадохме историята сме принудени от посредствени хорица да тъпчем наследството си и да се чудим какво да обясняваме на чужденците за произхода си: тюрки ли сме, иранци ли сме, кавказци ли сме, или някакъв странен буламач от петдесетина народа.

Аз отказвам да приема това безумие, отказвам да приема безотговорното унищожаване на културното ни наследство, отказвам да приема грозните манипулации на облечените във власт и титли бездарни, но нагли и упорити човечета.

Дедите ни се бореха за своето, ще се боря и аз. Ще се боря докато истината стане известна на всички българи, а и на останалите европейци защото ценя наследството оставено от далечните ни предци. Идното поколение трябва да знае, че носи кръвта на гениални хора, на създатели на култура и държавност, на просветители и на борци за справедливост. Идното поколение трябва да върви с гордо изправено чело и изпълнено с увереност само да кове съдбата си следвайки уроците на своите предшественеци.

Днес е време разделно. Днес ние трябва да направим избор – дали приемайки безропотно и безкритично официалните теори да подкрепяме бездарните и посредствени индивиди осакатили историята ни, или използвайки новите данни, да изискаме да бъде казана истината – тази истина, която може да донесе благоденствие на България.

Кой не би искал да посети страната, в която е изобретено колелото и първата писменост? Кой не би желал да види най-старите градове на Европа, а и да се запознае с нас българите – пълноправните наследници на Залмоксис, Орфей и Спартак? Ако други печелят от културен туризъм, защо да не печелим и ние? Нови музеи, възстановки на древни селища, възстановки на древни игри и ритуали биха привлекли милиони туристи, чиито пари ще се влеят в икономиката ни. Вместо постоянно да вземаме заеми, които и правнуците ни ще изплащат и ще водят окаян живот, ние можем използвайки наследството на предците си, да създадем по-добър живот за нашите деца. Това е кауза, за която си заслужава да се борим докато я постигнем.




(1)* Хората наречени славяни, или както е правилно славени, са реално северните траки – гетите. Това е доказано убедително от д-р Ганчо Ценов. Понеже по време на Средновековието, гетските роднини венетите – предци на поляци, руснаци, чехи и др., са също наречени славени, словени, възниква объркването, че дунавските славени са дошли от север.

(2)* Нашият вариант на R1a е забележително древен, но при определени индивиди се среща и друга разновидност, за която обаче не е доказано, че произхода ѝ се дължи на идване на иранци, тюрки и др.

(3)*Реално микенците са траки понеже Атрей, Агамемнон и Менелай, а и повечето техни поданици са от същия произход както и фригиеца Пелопс.



PS КНИГАТА МИ "ТАЙНИТЕ НА ТРАКИЙСКИЯ ЕЗИК" МОЖЕ ДА СЕ ПОРЪЧА ОТ СТРАНИЦАТА НА ИЗДАТЕЛСТВО АТЕА

 http://ateabooks.com/home/6451-tajnite-na-trakijskiya-ezik-poslaniyata-na-drevnite-nadpisi.html?fbclid=IwAR3cGejZQ25wRQx8FIRnoENIP1tOOy0_9lTfl_SRBpubv6JKBXSqZ1EgaS0

72 коментара:

  1. Умолявам коментиращите да се придържат към умерен тон! Готов съм да отговарям на въпроси, но нека тези, които желаят да започнат дискусия, да се регистрират и да коментират с истинското си име.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Големи адмирации за горе написаното ! Ученик съм в 12 клас и пред годините съм се наслушвал на какви ли не глупости за произхода ни от учители и ,,професори" и т.н. . Дори няколко пъти съм си патил , защото защитавам истината , а не това че сме дошли от Мала Азия и сме били тюрски народ и тем подобни ! Ще продължавам да защитавам фактите такива каквито са , а не продажните писания на така споменатите ,,професори" ..
      Още веднъж , БРАВО !!!

      Изтриване
    2. До young 22 септември 2020 г., 22:55

      Да се отстоява истината е благородно, смело и достойно, но за жалост има и последствия. Дано за Вас да не са сериозни!

      Изтриване
  2. Културно да вметна, че си оплюл хората с титлите, с които същевременно си аргументираш писанието. Нищо нередно ли не виждаш в това? Хем ти фалшифицирали историята, хем от тях преписваш. Интересно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Троле, тази мантра с преписването е само за балъци, изтърка се защото я лансирате десетина години :) Я кажи ти от кого е преписал Спароток, кой наш учен е казал, че траките имат писменост и е посочил същия брой автори изказали твърдение, че траките са разполагали азбука. Няма да дадеш отговор, нали за това коментираш страхливо като анонимен :)

      Изтриване
    2. До Анонимен29 март 2020 г., 17:38

      Аз също бих искал да зная кой наш учен изказва твърдние, че траките имат писменост преди гърците и дава същите свидетелства на стари автори, които са представени в моята работа. Не че се надявам на отговор... :)

      Изтриване
  3. Стилът Ви е прост, тестът е ясен и лесно разбираем, което е уникално имайки предвид сложността на подетата от Вас тема. Заслужавате да бъдете възнаграден с един цитат от Стендал: "Само великите умове могат да си позволят прост стил".
    С уважение!
    K.M.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен29 март 2020 г., 17:45

      Благодаря Ви за добрите думи!Колкото до стила ми, смятам, че винаги трябва да се пише простичко и ясно.

      Изтриване
    2. По точно казано - Само великите умове могат да си позволят разбираем стил!
      С уважение!

      Изтриване
    3. До Vlaxa29 март 2020 г., 20:52

      Не мисля, че имам велик ум, но все пак благодаря!

      Просто обичам и уважавам читателите си, а това ме кара да направя всичко възможно да представя ясна и точна информаця.

      Поздрави!

      Изтриване
  4. Познавам те от blog.bg и зная колко те мразеха там бездарниците облечени с титли :) Дано си запазил старата си сила и упоритост защото броят на приятелите ти расте, но и този на враговете ти не е малък а те са злопаметни като невестулки.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Божидар29 март 2020 г., 18:10

      Броят на приятелите ми е огромен, над десет пъти по-голям от броя на враговете. Те за това коментират като анонимни, страх ги е от идващия Видовден :)

      Изтриване
  5. Ей, не се излъгах, в тролскитее групи вече те коментират яко, чак пяна на устата им излиза- оня пишман историк-археолог дето жена му го е хрантутила докато на стари години е учил в Шуменския университет, приглася му форумния хитрец Т.Й. и другите слуги послушни на душманите бездушни :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Божидар29 март 2020 г., 18:50

      Остави ги, нека си злословят, те знаят, че песента им е изпята, за това са хем злобни, хем изплашени :)

      Изтриване
    2. Божидаре, би ли споделил кои групи имаш предвид? Някой може да реши да ги разгледа...

      Изтриване
  6. Боже, как са ни лъгали и колко много неща са скрили от нас! С каква съвест са тези хора и как спят нощем, това искам да зная!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 29 март 2020 г., 19:38

      Не мога да Ви дам отговор на тези въпрос. Трябва да го зададете на тези, които правят всичко възможно да забавят излизането на истината.

      Изтриване
  7. Браво Павле, чудесна и много добре аргументирана статия.Вашите статии ме мотивираха да чета древната ни История и виждам колко сте прав във всичко!
    Да сте жив и здрав!

    ОтговорИзтриване
  8. Браво, само да знаеш много хора те подкрепят...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До makarona29 март 2020 г., 22:44

      Зная, благодарение на подкрепата на многото приятели успях да постигна много.

      Изтриване
  9. Здравейте,съвсем скоро гледах филм по канал Viasat History .Във филма който беше за Рим водещия показа едно подземие което беше добре известно , под някъква църква мисля беше.Та там каза , че това е археологическия слой от основаването на града.Накрая най на дълбокото показаха каменна плоча със изобразен ясно фригиец , разпознах го по типичната шапка.Мисля,че науката започва бавно да променя възгледите си . Не знам обаче ако се признае,че ние сме наследници на траките това ще продължи да е така.Иначе поздравления за труда Ви от който дори и лаици като мен добиват ясна представа за историята ни.Илия Ерменков

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Илия Ерменков

      Да, науката започва бавно да променя възгледите си. Фактите не могат да бъдат заобикаляни вечно. Прочее, за Еней се знае отдавна, че е свързан с тракийската общност. Той не е основател на Рим, но от него, според легендата произлизат Ромул и Рем, като разбира се има и друга легенда.

      Изтриване
  10. Хубавото в днешно време е, че ако човек има желание и амбиции да стигне до истината, има достатъчно информация качена в мрежата, а не както едно време някой да определя до какво може и до какво не може да има достъп всеки един. Естествено не всичко е подредено и написано като роман, но събирайки елемент по елемент пъзела, всеки нормален човек може да си представи приблизителната картина. Може би от както съществува човечеството политиката е станала основа, а избрани удобни моменти от историята са добавяни към политиката на една или друга общност, в зависимост от това кой над кого доминира и този буламач се нарича история. Че историята на нашия народ се е манипулирала от хилядолетия едва ли ще изненада някого, пред чиито очи и днешната история се манипулира по най нагъл начин. Едва ли би могло да го изненада също присвояването на нашата история и плодовете на нашата хилядолетна култура от други народи. Краде се история още от дълбока древност (типичен пример са гърците), а тези които реално правят история винаги са били обект на атаки, с цел да бъдат заличени от историята. Такива действия са предприемани и срещу българската държава още от самото ѝ създаване, а срещу самите българи много преди това. Опитите на чужденци да го правят е обяснимо, но нашите историци да ни предлагат политика с минмум история, вместо обратното, е напълно укоримо и неприемливо. В днешно време да твърдиш и да пишеш в учебниците, че траките били безписмени, че е имало "Велико преселение на народите" от север при което море от славяни са заляли Балканите и асимилирали местните траки (най многобройния народ след индийците), че шепа българи, с неизвестен произход, са пристигнали пак от север, претопили са същите онези славяни и си направили държава, но дружно заговорили езика на славяните, че също са били безписмени и са взели от гърците азбуката си, а само след 2-3 десетилетия принуждават двете най големи империи в Европа, Византийската и Франкската да се съобразяват стях и каво ли още не, вече е твърде прекалено. Това вече не бива да продължава. Време е да си научим историята, но не онази политика с исторически елементи която е писана в учебниците, а истинската. Онази която в много голяма степен са успели да заличат чужди и наши "исторически авторитети с титли и звания". Просто трябва да изхвърлим ненужните и да добавим истинските елементи на пъзела, а те все още съществуват макар и разпокъсано, в различни източници. Истината е като водата... Винаги намира път!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен30 март 2020 г., 0:35

      Достъпът до специализирана литература изигра лоша шега на специалистите защото сега всеки може да провери твърденията им и да установи, че са писали неверни, продиктувани от политическата конюнктура неща.

      Изтриване
  11. https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A7%D0%B0%D1%82%D0%B0%D0%BB%D1%85%D1%8C%D0%BE%D1%8E%D0%BA

    Според учени в Чаталхьоюк днешна Турция и като цяло в южна Анадола са намерени едни от първите градове- "В годините след откритието му, много учени гледат на обекта като на най-древния град в света, най-ранното селскостопанско селище и най-голямото селище на своето време.". В статията от Укипедия има и интересна информация за Палеогенетичен анализ: В две проби (Ch51 и Ch54) от погребение (№ 6000) в помещение 327 (датирано в VII хил. пр. Хр.) са идентифицирани митохондриални хаплогрупи K1b1c и K2a11. В селището са идентифицирани митохондриални хаплогрупи N, K, K1a17, W1c, H, H + 73, X2b4, U, U3b, U5b2.

    Поздрави! Константин Неделчев.

    ОтговорИзтриване
  12. Да, днес е време разделно! Но в какъв смисъл? Дали тази безспорна истина действително „може да донесе благоденствие на България“? Как може тя да ни предпази от корона вируса? Или от следващите фатални предупреждения, които предстоят?
    Ще кажете: това са глупави внушения и разводняване на темата. Дали това е така предстои сами да се убедим. И когато започне да се случва, дано отново не започнем да се учудваме защо се намираме неподготвени.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен30 март 2020 г., 11:35

      Ако търсите панацея, ще ви разочаровам - няма такова нещо. Корона вирусът ще мине и ще си замине, ще е време на изпитания, но след това ще започнем наново. Проблемите с историята ни си остават същите.

      Изтриване
  13. Г-н Серафимов, отстояването на истината не трябва да се случва защото някои ще има финансови ползи от това. Всъщност отстояването на истината до голяма степен е свързано с репресия и никакви финансови ползи. Но това не трябва да ни плаши. По добре да знаеш и да говориш истината и да си беден, от колкото да си богат и винаги да знаеш в главата си ,че подкрепяш лъжи. Поне според мен първото води до личен мир, от колкото второто.

    Анонимен30 март 2020 г., 1:22
    Много удобно за турците, понеже въпросните групи по принцип мисля не са местни за региона. А са част от модерната генетична карта на Турция. Което за мен говори ,че са привнесени много по-късно. Което пък слага под въпрос достоверността на изследването. Факт е, че турците се опитват да се наложат като едва ли не изконното население на тези територии. Не отдавна тук във форума имаше човек който твърдеше че мюсюлмани е имало на балканите преди българите да са "дошли" през 681. Статия в Уикипедия лесно може да се напише. Още повече статии които открито разбиват "шовинизма" на европейската раса ,се толерират безпрецедентно, дори да са измислица.
    Разбира се, като не знаем достоверността и методите използвани за генетичните анализи. Сам се сещате ,че ако изследването е направено само в Турция, това трябва да постави пробите под съмнение, докато не се направят изследвания поне в някоя незаинтересована от резултата лаборатория.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ДО Никола 30 март 2020 г., 12:06

      Не сте разгледали статията или поне не в детайли. Под статията е дадена използваната литература, а за митохондриалните хаплогрупи инфото е взето от тук:
      Maciej Chyleński et al. Ancient Mitochondrial Genomes Reveal the Absence of Maternal Kinship in the Burials of Çatalhöyük People and Their Genetic Affinities // Genes 2019, 10(3), 20
      Zuzana Hofmanova. Palaeogenomic and Biostatistical Analysis of Ancient DNA Data from Mesolithic and Neolithic Skeletal Remains, Johannes Gutenberg University Mainz, 2016

      Не са турски изследванията на ДНК от гробовете в селището.
      Освен това искам да докажете, че дадените в статията митохондриални хаплогрупи са "...са част от модерната генетична карта на Турция.". Говорите без да сте се заинтересували ни най-малко.

      Г-н Серафимов вие имате поглед върху генитични изследвания на древна ДНК. Какво ще кажете за дадените в статията данни за ДНК?

      Константин Неделчев.

      Изтриване
    2. г-н Константин Неделчев.

      Прав сте, не съм я разгледал в детайли, а само отгоре отгоре. По мойте бегли знания въпросните хаплогрупи не са доминиращите по тези земи. Бих очаквал там това да са I,J,R1,E3 ...групи които и днес са преобладаваща част от модерното турско ДНК, близо 50%. Групи като K H U мисля не са типични за региона. Но аз не съм експерт нито любител и имам само частични познания. Съответно мога и да греша, но имам и мнение което винаги мога да променя според информацията която ми се представи.

      Изтриване
    3. Този коментар бе премахнат от автора.

      Изтриване
    4. До Никола
      Наистина нито сте експерт, нито имате дори базова представа от темата, като смесвате y-хаплогрупи с митохондриални.
      "Около 99% от митохондриалната ДНК на европейците се състои от 9 хаплогрупи отбелязани
      като H, I, J, K, T, U, V, W и X."
      Както виждате всички госпоменати в изследването, без изключение присъстват в Европа и се смятат за местни.
      А това дали ги има в днешното турско население е абсолютно без никакво значение за каквато и да била тематика... дали историческа, дали културна, връзка с местната археология и прочее...поради една мноооого проста причина.
      Това са едни късни нашественици/предвид старата Европейска и Анатолийска история/, усвоили естествено и местно ДНК, но не могат да имат никакви претенции към находките по тези земи, защото не се явяват наследници на нищо от гореспоменатото. Тези/типични европейски гени у турците/ са на едни асимилирани хора, отдавна откъснати от корена си.
      Това е все едно американците да са с претенции за местните индиански находки.
      Въпросните мюсюлмани нямат връзка със събитията, културата, езика, обичаите, религията, историята по тези земи/до XV век/...нищо не ги свързва с това културно-историческо наследство и след 1000, 2000, 3000 ...години фактите ще са пак същите. Турците могат да си търсят историята и корена у Азия.

      Изтриване
    5. natsunoame1 април 2020 г., 17:47

      Прав сте ,че не съм експерт. Но мисля малко прибързвате като едва ли не се подигравате на "базовата ми представа". Вярно е ,че макар да знам за Y-DNA и mtDNA, реално почти нищо нищо не знам за митохондралните хаплогрупи типични за европейците. А за капак на всичко въпросните учени и експерти са се постарали да използват сходни обозначения със Y-DNA хаплогрупите и така да направят кашата за обикновения човек по-голяма.

      Грешката си е моя, и съответно благодаря ,че разяснихте малко по темата.
      Но пък почти всички когато говорят за ДНК главно ползват Y-DNA хаплогрупите. Аз със "никаквите" си базови познания, знам че Y-DNA е по изследвано от mtDNA и съответно е логично да е по използвано. А от там и хора с никакви базови познания като мен, да знаят предимно за Y-DNA хаплогрупи от колкото mtDNA. От друга страна съм чел противоречиви изказвания за mtDNA. Едните казват,че mtDNA мутира много бавно и съответно е по-точно от колкото Y-DNA, а други изказват мнение че mtDNA мутира в десетки пъти по-бързо и съответно логично е по-бавно мутиращото ДНК да се използва в датировки и определяне на произход. От друга страна ми беше казано веднъж, че човек може да има няколко митохондрални хаплогрупи но само една Y-DNА хаплогрупа. Като това обяснява за мен, защо Y-DNA се предпочита като маркер за произход. Но уви нали съм с никакви базисни познания по темата, съответно може и да са ме излъгали хората.

      Изтриване
  14. До Никола 30 март 2020 г., 12:06

    Ето това е есенцията на материала: "Идното поколение трябва да знае, че носи кръвта на гениални хора, на създатели на култура и държавност, на просветители и на борци за справедливост. Идното поколение трябва да върви с гордо изправено чело и изпълнено с увереност само да кове съдбата си следвайки уроците на своите предшественеци."

    Прочее, какво му е лошото да подобрим стандарта си на живот популяризирайки културата на дедите ни? Нямаме ли право на това? С какво право гърците печелят от музеите си, в които са изложени минойски, микенски и т.н. артефакти? Французите не са наследници на шумери, акадци, хети, но печелят експонирайки шумерски, акадски и хетски артефакти. Нали това не е лошо, защо за нас да е лошо?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. г-н Серафимов,
      не е лошо стандарта ни да се подобри благодарение на завещаното ни от нашите предци. Мисля,ако не друго, то поне това е тяхното желание - бъдещите поколения от тяхната кръв, да живеят по-добре. Но статията малко набляга ,че основната причина трябва да е тази -"финансови облаги". Можете да казвате ,че темата на статията е този цитат които давате.Но нека не забравяме малката подробност ,че заключението на един текст е нещото което най-силно остава в паметта на човек, най-малкото понеже е последното нещо което е чул или прочел. Следователно замислете се какво е последното впечатление което, иначе прекрасната статия, остава у читателите и? Не е ли последния абзац където именно говорите за пари,туристи и печалби.

      Моя коментар и кртитика е,че не трябва да наблягаме на това, то само ще си дойде като вторичен ефект. Основната ни цел в момента трябва да е ,да докажем на светът а и на сънародниците ни вярността на въпросните твърдения. Теорйи от рода на "замислете се колко пара ще падне" мисля е примамка по-скоро за южните ни съседи а не за нас. В цялата статия говорите как нашите деди са били велики и горди хора а в същото време третирате техните наследници малко като животни, които имат нужда от някакъв материален стимул да отстояват и разпространяват истината за тяхния произход.

      Най-малкото южните ни съседи се вдигат на въстание срещу турците, не защото ще правят пари от туризъм, а защото се чувстват като велик народ с велики постижения. Същото е и с българите от нашето възраждане. Не материалната идея за пари и приходи е водела четници,войници,интелектуалци и дейци а идеята ,че са древен народ който е дал не малко на света и съответно заслужава своята свобода.

      Не парите трябва да стоят като причина за отстояване на истината. Най-малкото сам знаете от опит, че именно парите и паричните дивиденти и обещанието за по-добър живот е основния двигател за отричането на истината.

      Изтриване
    2. За Никола30 март 2020 г., 16:40

      Уважаеми Никола, аз познавам Павел от много време и мога да Ви уверя, че той не се блазни от пари. Не мисля, че е хубаво да свързвате с работата му изрази от сорта -"замислете се колко пара ще падне", понеже даже няма и намек за такова нещо. Намирам намекът Ви за крайно непочтен и дори ми се струва, че се опитвате да дискредитирате Павел с изказвания като - В цялата статия говорите как нашите деди са били велики и горди хора а в същото време третирате техните наследници малко като животни, които имат нужда от някакъв материален стимул да отстояват и разпространяват истината за тяхния произход.
      С такива приятели, на Павел не му трябват врагове.

      Изтриване
    3. Димитър30 март 2020 г., 18:27

      Въпросното крайно обобщение е последното впечатление което ми остана в главата. Съответно препоръчах на г-н Серафимов или да не слага подобни размишления накрая на статията или въобще да не ги ползва. Мисля това впечатление само омаловажава самата статия преди последния абзац. Щом аз съм останал с такова впечатление, значи и много други ще останат със същото. Нещо което аз не искам. Искам те да останат с впечатлението и приповдигнатия дух на статията. Съответно представих и добронамерената си критика.

      Още повече не желая да съм приятел на г-н Серафимов, но определено подкрепям борбата му за истината. Съответно сме двама човека които имат обща цел. Още повече явно във вашите очи "приятел" означава човек който винаги ни хвали и гали егото ни. Лично аз виждам идеята за "приятел" като човек който не само ще те похвали но и ще ти каже кога си сгрешил.

      Изтриване
    4. Никола, това е Ваше лично впечатление от статията. У други хора впечатлението може да е друго. Няма нужда от толкова обяснения.

      Изтриване
    5. доНикола31 март 2020 г., 14:07

      Съгласен съм с Дойчин Дойчев, аз също нямам впечатление, че есето предизвиква негативна реакция защото е са споменати финанси. Ами не става дума за пари, които директно влизат в джоба на Спароток, за друго иде реч, то не е никак лошо. Повече работни места, повече доходи е винаги по-добре от по-малко работни места и повече дългове. Силно съм изненадан от реакцията на Никола и не мога да си обясня какво я е инициирало.
      Стилян Велев

      Изтриване
    6. Не знам за Никола, но аз съм от едно поколение което все още по голямата част от живота ни е протекъл по време на социализма. Тогава никой не разполагаше с опцията да оценява сам заслугите си или собствеността си. Имаше едни институции, които това им беше работата и само техните оценки бяха "най справедливи" и единствените валидни. Тогава ни беше внушавано, че да говориш за пари е неморално, неетично и дори срамно, защото е признак на алчност, надменност и неуважение към другите кото по този начин подценяваш. Мисля, че този начин на мислене понякога е предаван и по наследство на по младите.
      Според мен това е много грешен подход, защото всеки има право да изявява претенциите си за нещо което му е отнето или необезвъзмездено. Иначе се дава възможност за големи спекулации от страна на различни личности и институции. Не е ли парадокс това, че по цяла Европа, а и не само, ни предлагат срещу заплащане да ни покажат и разкажат за дейността на нашите баби и дядовци, но преобразено по такъв начин, че ние изобщо не фигурираме като техни наследници. В същото време, ако те дойдат на наша територия, ние ги развеждаме безплатно или за символични суми по нашите забележителности и им разказваме измислените истори на техните "учени", където се говорят повече лъжи отколкото човек може да си представи. Крайно вереме е да си вдигнем самочувствието на необходимото ниво и да престанем да се чувстваме като дребни душици, които са доволни винаги когато някой се смили над тях и им подхвърли нещичко!

      Изтриване
    7. Г-н Велев, за мен също е загадка причината за реакцията на Никола. За себе си той е прав, всеки има своя гледна точка и понякога, даже често, поради липса на директен контакт се стига до разминавания.

      Изтриване
    8. До Анонимен2 април 2020 г., 12:44

      Благодаря Ви за хубавия коментар! Той хвърля светлина върху причината за недоразумението, което се получи...

      Изтриване
  15. До Никола 30 март 2020 г., 16:40

    Вместо да изкривявате думите ми и да им предавате свое тълкуване, да бяхте отговорил на въпросите ми:С какво право гърците печелят от музеите си, в които са изложени минойски, микенски и т.н. артефакти? Французите не са наследници на шумери, акадци, хети, но печелят експонирайки шумерски, акадски и хетски артефакти. Нали това не е лошо, защо за нас да е лошо?

    Никъде не съм казвал, че парите са основен мотив, истината е най-важна. Позволявам си да поворя думите си: " "Идното поколение трябва да знае, че носи кръвта на гениални хора, на създатели на култура и държавност, на просветители и на борци за справедливост. Идното поколение трябва да върви с гордо изправено чело и изпълнено с увереност само да кове съдбата си следвайки уроците на своите предшественеци."

    Жалко е, грозно е, че си затваряте очите за положителното и се опитвате да хвърлите черна окраска на посланието ми.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Абсолютно подкрепям статията и изводите в нея. Най-голямата полза от познаване на истинската ни история е възпитанието на децата. А то май и доста от по-възрастните трябва да опреснят знанията си за нашите корени.

      Изтриване
    2. До Дойчин Дойчев31 март 2020 г., 14:21

      Децата наистина са най-важни, но пък не бива да оставяме и възрастните на произвола на съдбата.

      Поздрави!

      Изтриване
  16. Г-н Серафимов, "грозно" е ,че ВИЕ изкривявате думите ми.
    Както казах статията е прекрасна но оставя въпросния чисто материалистичен привкус.Казах ви и защо. Казах ви и защо мисля ,че това не е добре. Още повече коментара ми беше добронамерен съвет, а вместо това получавам едва ли не упреци и хуления...било грозно.Ама че дивотия.

    Знаете ли...не отговорих на въпроса ви именно защото е абсурдно очевиден какъв ми е отговора в предвид коментара ми по-горе, но понеже искате черно на бряло ето го: Ако гърците почнат да ядат деца това означава ли ,че и ние така трябва да правим, това че една група прави нещо не значи че то е добро и морално. Както казах парите,престижа и уважението ще си дойдат и без да те да са мотивираща причина, колко пъти трябва да го казвам вече незнам. Трябва ли всеки път да пиша как това е мое мнение а не закон които трябва да спазвате?

    Ама че малоумна работа.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Никола31 март 2020 г., 13:59

      Жалко е, че не можем да се разберем. Аз не разбирам как изобщо Ви идва наум, че парите са главна мотивираща причина. Самият аз повторих, сега ще затретя: " "Идното поколение трябва да знае, че носи кръвта на гениални хора, на създатели на култура и държавност, на просветители и на борци за справедливост. Идното поколение трябва да върви с гордо изправено чело и изпълнено с увереност само да кове съдбата си следвайки уроците на своите предшественеци."

      Ценя критиката, но е добре тя да е ясна, а и аргуменирана. Ще прощавате, но във вашия случай не е така. Не виждам защо трябва да се подценява, а и премълчава възможността да се подобри живота на българина посредством популяризиране на културното ни наследство и печелене от културен туризъм. Какво му е лошото на това?

      По-добре ли е да се вземат заеми, да намаляват работните места, младите хора да напускат страната ни поради мизерни заплати или дори липса на нормална работа?

      Изтриване
    2. Г-н,Спароток, човекът не ви критикува, просто изразява своето мнение и се опитва със съвета си да подобри статията ви, а вие отново приемате различното от вашето мнение за лична обида и опит за нападки. Замислете се малко че не всички мислят еднакво и всеки който има лично мнение не ви е враг.

      Изтриване
  17. Изглежда, че всички тролчета имат сходно поведение:

    - опит за отклоняване от темата
    - опит за изграждане на психологически портрет
    - критика не по същество или без аргументи, очакват да разчитаме само на тяхната "честна" дума, подплатена с титли
    - съчиняват епитети по адрес на автора, които се опитват да изпълнят с отрицателно звучене (автохтонист, тракедонист и т.н).

    Колкото и да се правиш на циркаджия, все някога номерата се изчерпват!

    Изглежда им е трудно да повярват, че някой наистина търси Истината, без да му се плаща за това, след като самите те не я търсят, за което най-вероятно им се плаща!

    Има два вида учени - учени по професия и учени по призвание!
    Ученият по призвание може да се окаже голям кошмар за някои "учени" по професия, особено в глобалното село, в което живеем днес! :)

    Поздрави,
    Станимир.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Станимире, в случая май е просто недоразумение...

      Изтриване
    2. Прощавайте, ако съм засегнал някого с моя коментар. Целта не беше такава!
      Опитах се да обобщя прийомите на определени хора, които съм срещал да коментират тук!

      Според мен, ако се срещне подобно поведение, е по-добре да не му се отговаря, за да не се губи излишно време и енергия (най-вероятно това ще вбеси някои хора)! Но все пак, всеки има право на своята си гледна точка!

      Поздрави,
      Станимир.

      Изтриване
    3. Станимире, има една римска сентенция: Ако няма умисъл, няма и вина.
      Ти не си искал да обидиш никого, а и няма как да знаеш кой е човека, чийто коментар разглеждаш.

      Животът продължава :)

      Изтриване
  18. На вниманието на Спароток и Никола31 март 2020 г., 13:59

    Да ви кажа момчета, най-откровено и със симпатия: и двамата имате право, но всеки за себе си защото, и двамата гледате от своята камбанария, като в същото време чисто от инат отказвате да се поставите на мястото на събеседника си. И става нещо като развален телефон: откраднал нещо Пенчо, но наказали Генчо :) Мотивите и на двама Ви са добри, но и двамата прекалявате с чувствителността а може би и егото ;) Хайде момчета, свестни сте, намалете малко оборотите и се погледнете в огледалото преди да реагирате остро :)
    Радослав Цветанов

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен31 март 2020 г., 21:15 Радослав Цветанов

      Ако кажа Mea culpa, дали ще сте доволен? Признавам, че понякога реагирам остро, признавам го най-откровено. Вие питате ли се обаче каква е причината за необичайната ми реакция?

      Да, в интернет стават недоразумения, да полезно е човек да извади първо гредата от своето око и после да тръгне да вади тресчицата от окото на ближния. В реалния свят обаче, нещата твърде рядко се развиват перфектно. Егото играе роля, играе роля и умората, стреса...на чужд гръб и сто тояги на малко.

      Изтриване
  19. на вниманието на Станимир

    Надявам се да не визирате Никола когато отваряте дума за тролове в блога на Спароток. Малко ни в клин, ни в ръкав му е коментара (коментарите) на Никола, но ние не сме запознати с моментното емоционално състояние на този господин, нека тогава да не прибързваме да лепим етикет на човек, с когото нямаме директен контакт. Хубаво е да пазим този блог чист от негативни неща :)
    Радослав Цветанов

    ОтговорИзтриване
  20. Спароток, според теб,древните македони траки ли са,тоест българи?Аз съм на мнение,че те са били траки(българи),понеже има свидетелства,на римски и гръцки древни автори,че царете им не са говорели на гръцки с обикновения им народ,а на друг език,а гръцкия се е говорел между аристокрацията и в дипломацията с други държави.Самите гърци считат македоните за варвари и поробители.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 3 април 2020 г., 10:07

      Помпей Трог, чиито думи са предадени от Юстин, пише следното: "MACEDONIA was formerly caned Emathia, from the name of king Emathion, of whose prowess the earliest proofs are extant in those parts. As the origin of this kingdom was but humble, so its limits were at first extremely narrow. The inhabitants were called Pelasgi,1 the country Paeonia. But in process of time, when, through the ability of their princes and the exertions of their subjects, they had conquered, first of all, the neighbouring tribes, and afterwards other nations and peoples, their dominions extended to the utmost boundaries of the east."

      https://www.forumromanum.org/literature/justin/english/trans7.html

      В далечното минало е било известно, че македонците са потомци на пеласгите. Самите пеласги са част от тракийското семейство. По такъв начин, макар да не е правилно да назоваваме старите македонци траки, ние можем да ги причислим към тракийското семейство.

      Има и друго, поради многобройните войни, населението на Македония намалява и често е подсилвано с големи групи траки. Като имаме предвид, че Емилий Павел продава в робство населението на 72 македонски града в робство, то спокойно може да се каже, че поради заселването на тракийско селско население и депортация на по-старото македонско население, Македония е тракизирана през 2-ри век пр. Христа.

      Изтриване
    2. Доказано е, че микенците не са гърци. На карта изобразяваща влиянието на микенската култура, 1600 - 1100 г. пр. н. е. няма нито гърци, нито траки (трмина траки е въведен от гърците, след пристигането им на Балканите), нито македонци.
      https://qph.fs.quoracdn.net/main-qimg-5b4bf9551257e1c29f8be928f1b057ea
      Според различни хронисти племната от предгръцкото население на пелопонес по късно са определени като различни клонове на траките.
      На друга карта изобразяваща времето на Пелопонеската война, 431 г. пр. н. е. вече имаме всичките три народа. За гърците е доказано, че пристигат от Етиопия, траките са граничещите на север от тях множество местни племена. Никой никъде не е споменал за преселване от някъде на македонци или друг народ, а на картата са се появили и те, северно от гърците.
      https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/57/Map_Peloponnesian_War_431_BC-en.svg
      Съвсем логично е какъв е произхода им.

      Изтриване
  21. Перфектно! Бог да Ви благослови.

    ОтговорИзтриване
  22. Един от най-безмилостните уроци на човешката история се свежда до това, че когато равнището на несправедливостта преодолява някакво критично равнище, съответната цивилизация, страна или народ загиват и изчезват от лицето на Земята. Явно в исторически план по нашите земи това се е случвало често.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 3 април 2020 г., 16:14

      Каква е вината на северноамериканските индианци, които са почти унищожени от европейските колонисти?

      Нито дедите ни са били зли, нито са изчезвали.

      Изтриване
  23. Всяко знание е относително. Това, което преди сто години се е смятало за безусловна истина, днес напълно може да се отхвърли. Всяка историческа парадигма съществува до появата на нова. И науката с последни сили се вкопчва в своите „свети устои“, когато те започват да се унищожават от влиянието на нови факти. Данните от много науки, близки или дори далечни от историята, днес ни дават много материал за размисъл.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен3 април 2020 г., 20:28

      Съвсем нормално е това, което е основано на непълна информация да бъде отхвърлено. Проблемът е, че повечето наши специалисти май са свикнали да повтарят, а да се създаде и представи нещо ново се иска труд и способности...

      Изтриване
  24. Когато бях дете и израствах в годините, когато България беше разграбвана от кого ли не (не че това още не се случва с още по-яростно темпо), все се питах, от къде такъв кофти късмет да се родя в страна, в която всички са толкова зле и са толкова крайно завистливи и подли, и учехме че сме някакъв буламач съставен от гените на какви ли не различни народи. А години по-късно, след проведените генетични анализи, след намерените археологически и писмени артефакти, че предците ми - напротив - са се постарали да не се мешат с другите (доказан факт) и се оказа, че е било дар да се родя в най-древната държава в Европа, а вероятно и в света. Сега вече знам какво да обяснявам на децата си - кои са те, кои са предците им и каква мисия имат самите те. Аз нямах този късмет тогава. Чудесно и интересно четиво, Павел! Сърдечно благодаря!

    ОтговорИзтриване
  25. До Петър

    Благодаря Ви и аз за добрите думи!!!

    ОтговорИзтриване
  26. Здравейте,
    В момента чета Жак льо Гоф „Цивилизацията на средновековния Запад“ (бг издадние 1999г.)
    Относно Крум - точно приключих частта с управлението на Карл Велики и разделението на империята му – то думата България не се споменава, камо ли Крум, а после Омуртаг. Говори се само за авари, хуни, славянски племена (в частност словени и хървати) и естествено Византия (даже „гърци“ използва)... Думата „българи“ в тази глава я има само на приложената карта на с.57 „3.Каролингската империя, Византия и Ислямския свят в началото на IX век“ (с излаз на Адриатика), може би защото книгата е за Запада..., не знам...
    Иначе мисля, че би Ви бил интересен анализът му на прехода към Ранно Средновековие изразено от поземленото преструктуриране и топонимията (гл.Установяването на варварите, с.46-48):
    „Юридическите различия в кодексите от Ранното средновековие създават илюзията за пропаст между свободните варвари, чиито роби са покорените чужденци, и потомците на римляните, разслоени на свободни и не-свободни. Социалната действителност е по-силна и бързо разделя всички на две групи – potentiores, властимащи от варварски или римски произход, и humiliores, подчинени.
    Така, засиленото от традицията на съвместното съжителство, което в някои области датира от IIIв., установяването от варварите бързо е последвано от повече или по-малко пълно сливане. Освен в много редки случаи, напразно ще бъде търсенето на етнически белези в това, което знаем за типове селскостопанска организация в Ранното средновековие. Разбира се, тази област повече от всяка друга се характеризира с продължителност и дълготрайност, така че би било абсурдно да се свеждат причините за многообразието само до сблъсъка между римските традиции и варварските обичаи. Географските подбуди и диверсификацията, произтичаща от историческото развитие, датиращо чак от неолита, съставят о всяка вероятност едно по-определено наследство. Това, което е същественото и което ясно личи, е едновременният процес на аграризация и нарастване на едрата собственост, обхванал цялото население.
    За това свидетелства топонимията. Да вземем например френския език. Нека отбележим най-напред, че собствените имена могат да бъдат подвеждащи, тъй като сред гало-римляните бързо се разпространява модата да дават на децата от снобизъм германски имена. А завоевателите, макар да оказват влияние върху речника и донякъде върху синтаксиса (например върху реда на думите: определител + определяемо, като Карпон – от Caroli ponte, а не обратното, както е при Понтоаз - от Ponte Isarae), вместо да наложат своя език, възприемат латинския, или по-скоро народния латински, който вече е започнал да се вулгаризира заедно с аграризацията на икономиката.
    Важен топонимичен факт е увеличаването на броя на имената, завършващи на “court” и “ville”, които, независимо дали са предхождани от гало-римско, или германско име, издават прогреса на едрата собственост, curtis (особено в Лотарингия и в Артоа-Пикардия) или villa (в същите области, в Ил-дьо-Франс и в Бос). В етимологията на Martinville (Martini villa – деп.Вогези) или на Bouzonville (Bosoni villa – деп.Мозел, Мьорт и Мозел, Лоара) определящо е не гало-римското Мартин или германското Бозон; думата villa означава едро владение, на което едното или другото са дали своите наименования.

    ОтговорИзтриване
  27. Жак Льо Гоф...
    „Разбира се, асимилацията на варварите се е сблъсквала с препятствия, най-сериозните от които, чак до приемането на католицизма, за някои народи са били, по всяка вероятност, езичеството и особено арианството, както и ниската численост на населението. Без съмнение, както казва Марк Блок, „въздействието на една цивилизация върху друга невинаги се измерва с численото съотношение на хората“. Налице е стремежът на варварските народи, особено след като се разделят на малки групи, да запазят традициите и обичаите си, към които са силно привързани, от страх да не бъдат числено претопени от местното население. Единственият народ, за чиято численост разполагаме с достоверни данни са вандалите на Гензерих при отплаването им в 429 г.за Африка. Те били осемдесет хиляди. Нито вестготите, нито франките, нито която и да била друга група от завоеватели не би трябвало да надхвърля сто хиляди души. Изчисленията, според които след установяването им в римския Запад варварите като цяло са били 5% от общото население, не са далеч от истината.
    Освен това варварите поне в началото се стремят да избягват градовете, защото в тях заплахата от претопяване била по-голяма дори от тази в „столиците“ на варварските крале, като Брага, столицата на свева Рикиарий (448-456) – първия католически варварски крал; Тулуза, Барселона, Мерида, Толедо – столици на вестготите; Турне, Соасон, Париж – столици на франките; Лион – столица на бургундите; Равена - столица на остгота Теодорих; Павия, Монца - столица на лангобардите, където несъмнено имало голям брой варварски жители. Впрочем някои варварски крале, и по-специално франкските, предпочитали да пребивават в просторните си имения, в своите villae, отколкото в градските „дворци“. Те също се аграризират и заживяват като едри земевладелци“. Често се случва новите заселници да се групират в някое село, чиято топонимия запазва спомена за тях: така Оменанкур [Aumenancourt] (деп.Марна) напомня за алеманите; Семез [Sermaise] (Сена и Оаза) – за сарматите; Франконвил [Franconville] (Сена и Оаза) – за франките; Гудурвил [Goudourville] (Тарн и Гарона) или Вилгуду [Villegoudou] (Тарн) – за готите. Още по-интересни имена се срещат във Фландрия, в Лотарингия, в Елзас, във Франш Конте, където топонимите са със събирателен суфикс –ing и сочат обкръжението, familia, на някой франкски, алемански или бургундски вожда, превърнал се в едър земевладелец; така Ракранж [Racrange] (деп.Мозе) идва от Racheringa и означава „хора на Рахер“ или особено често срещаните имена с “fere”, fara, означаващи при франките, бургундите, вестготите и лангобардите семейния германски клан, установил се на едно място, за да запази своята сплотеност: Ла Фер [La Fere] (деп.Ен), Фер-Шемпеноаз [Fere-Champenoise] (Марна), Лафавр [Lafavre] (Изер), Ла Фар [La Fare ] (Буш-дю-Рон, Високи Алпи, Воклюз), и италианските “fara”.”

    Докато преписвах, се зачудих дали „вилает“ не идва от тия villae – в уикито пише следното: „на турски: vilâyet – виляйѐт, от арабски ولاية – уила̀я“. Кой от кого е взаимствал – европейци или араби?

    ОтговорИзтриване