11.10.2020 г.

ЗА НАШИТЕ БРАТЯ И СЕСТРИ ОТ МАКЕДОНИЯ

 

Напоследък доста хора от Македония коментират в блога ми и задават различни въпроси. Хора със запитвания срещам и във Фейсбук. Поради това реших за пореден път да представя виждането си за това що за народ са старите македонци и каква е връзката им с населението на България – древното и днешното.

 

Нека да започнем първо с информацията от ново време. Преди време, през 2012 година излязоха резултатите от генетични проучвания на населението на Македония. Те бяха оповестени и от нашата преса: Македонците имали ДНК като на българите, вестник СЕГА, Брой 4298 (18) 23 Януари 2012

http://old.segabg.com/article.php?id=586070

 

Този резултат не би трябвало да е изненада за хората, които са запознати с антропологичните проучвания на българите от 30-те и 50-те години на ХХ век. В тези проучвания са използвани краниметрични и серологични изследвания на хора както от територията на България, така и от територията на Македония.

 

Въпреки променената политическа конюнктура, в резултатите от 1959 година няма и загатване за това, че населението на Македония е различно по произход от българското. Напротив, въпреки политическия натиск по това време, антрополозите пишат за твърде голяма близост между населението на България и Македония. Единствената разлика е в средния ръст, като това се обяснява лесно с повишаване на ръста на балканското население в посока север.

 

Дали две групи хора спадат към една общност се определя освен от антропологичния тип и гените, така и от езика, който въпросните хора говорят. През 1978 година излиза работа на наши учени, целяща да сложи край на манипулациите относно характера на езика на жителите на Македония. Аргументите на лингвистите са пределно ясни. Част от тях представям с приложен линк водещ към електронен вариант на въпросната работа:

 

“Българският характер на диалектите в Македония още през Средновековието е бил подчертаван по различни поводи от византийски и западноевропейски хронисти, историци и пътешественици (Теофилакт — XI в., Роберт Реймски — XI в., Лоренцо Бернардо — XVI в., и др.). В по-ново време от по-голямо значение за посочване на народностния характер на населението и говорите от тази географска област са констатациите на най-добрите представители на славистичната наука в чужбина.

 

Интересно е да се изтъкне, че първите образци на българска реч и първата новобългарска граматика, с които българският език бе открит за света и за науката, са на разложки говор. През 1822 г. известният сръбски просветител и книжовен деец Вук Караджич издаде във Виена „Додатак к санктпетербургским сравнитељним рјечницима свију језика и нарјечја с особитим огледом Бугарског језика”, в който помести 273 думи, къса граматика, 27 народни песни и две глави от евангелието. За тях Караджич отбелязва: „Ове бугарске ријечи мени је писао и казивао прави бугарин из Разлога”. Като български определя Вук Караджич и кичевския диалект на X. Йоаким Кърчовски, на който е написана книгата „Различна поучителна наставления сочиненная иеромонахом Иоакимом Хаджи” (Будим, 1819). За Караджич български са не само говорите в Източна и Северна, но и в Централна Македония (Битолско и Прилепско). Той намира за особено чист българския език в четириезичния гръцко-влашко-българско-албански речник на арумънския просветител хаджи Даниил, поместен в неговата книга Дидаскалия (Είσαγωγικη διδασκαλία).” - c. 21

http://macedonia.kroraina.com/bugarash/ed/edinstvoto_makedonija_2.htm

 

“В руската лингвистична наука въпросите на българската диалектология в Македония са разработени доста детайлно. Началото поставя бележитият учен славист В. Григорович, който в своя труд „Очерки путешествия по европейской Турции” (Москва, 1848) посочва, че западните говори обхващат „цяла Македония до Доспатските планини и на север от тях включват част от Крайдунавска България до самия Видин”, а източните— „на изток от Доспат и на север и юг от Балкана”. ..

Въз основа на диалектни особености в езика на първите книжовници Селишчев прави забележителна оценка на ролята на Македония в културната история на българския народ: „Македония е люлката на старата и новата българска писменост. Македония е люлката на Българското възраждане. Оттук са излезли ранните будители на българския народ” (там, стр. 283). Тук Селишчев е имал пред вид такива просветители като братята Д. и К. Миладинови, К. Пейчинович, Партений Зографски, Райко Жинзифов и др., които имат ясно съзнание за границите между език и диалект, народност и етнична група. “ – c.23

http://macedonia.kroraina.com/bugarash/ed/edinstvoto_makedonija_2.htm

 

Умолявам всички заинтересовани да прочетат цялата научна работа и да се запознаят с представените там факти. Позволявам си да представя още един цитат, който се явява и заключение на лингвистите:

“В своя многовековен исторически път славянското население на географската област Македония е било българско и е говорило на български език. Диалектите в разглежданата област по своя лингвистичен характер са български. Те са естествено продължение от говорите в границите на НР България, с които образуват една неразкъсваема лингвистична цялост.Новата писмена норма, създавана в СРМ върху базата на западно-българския а-говор, по своя характер е писмено-регионална форма на българския език [1]  не само защото се изгражда върху основата на български говори, които и след нейното провъзгласяване през 1944 г. не промениха своята фонетична, морфологична и синтактична същност [2], но и защото всички най-важни нейни черти (определяни от създателите ѝ като специфични) са типични за големи говорни области на територията на НР България [3].” -c.43

http://macedonia.kroraina.com/bugarash/ed/edinstvoto_makedonija_3.htm

 

За обичаите на населението от Македония е излишно да се говори – те са идентични на тези на населението от България. Този факт, а също така общите корени на езика, огромното сходство по отношение на антропологичен тип и гени, са необоримо доказателство за това, че населението на България и Македония има едни и същи корени.


Колкото до това, че много братя и сестри от Македония се считат за потомци на древен балкански народ – донякъде те имат право да гледат на себе си като на наследници на старото население на Балканите

Изненадата за мнозина е в това, че жителите на Македония са най-вече потомци не на древните македонци, а на техните съседи и роднини влезли в историята под името траки (а по-късно познати като българи).

Това твърдение може да изглежда странно, но нека да обърнем внимание на историческите извори. Благодарение на Юстин и Помпей Трог научаваме, че най-древното население на Македония са пеласгите, а страната носи името Пеония: " Macedonia was formerly called Emathia, from the name of king Emathion, of whose prowess the earliest proofs are extant in those parts. 2 As the origin of this kingdom was but humble, so its limits were at first extremely narrow. 3 The inhabitants were called Pelasgi, the country Paeonia. "

http://www.attalus.org/translate/justin10.html#7.1


За въпросните пеони, Йоан Цеца и Йоан Зонара изказват твърдение, че в ново време се наричат българи: “Παίονες δὲ οἱ Βούλγαροι”. И друг древен народ явяващ се важен етнически елемент на древното македонско население, е свързан по-късно с българите.

Херодот съобщава, че още преди Троянската война мизите (наречени по-късно българи бел.авт.) покорили всички траки, а походът им стигнал чак до река Пеней: “Mysians and Teucrians, before the Trojan war, who passed over into Europe by the Bosphorus and not only subdued all the Thracians, but came down also as far as the Ionian Sea and marched southwards to the river Peneios.”– Her.VII.20

https://www.sacred-texts.com/cla/hh/hh7020.htm

Понеже няма сведения някой да е прогонвал мизите (наречени по-късно българи бел.авт.) и пеоните (наречени по-късно българи бел.авт.) от този регион на Балканите, то трябва да приемем, че те остават, смесват се с околните си роднини и се превръщат в един от основните елементи на народа, от който произлизат Филип и Александър Македонски.

Историческите извори показват, че в дълбока древност на територията на Македония са живели траките мизи, пеони и техните роднини пеласгите. Тези хора, а и други техни тракийски роднини са основата на етноса на старите македонци, а и на днешните българи.

Това е една от причините Страбон да употреби израза - Тракия, която днес наричаме Македония: "Iphidamas came, whose grandfather Cisseus "reared him," Homer says, in Thrace, which now is called Macedonia." -Strab.VII, fr.24

http://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Roman/Texts/Strabo/7Fragments*.html



Самата древномакедонска столица Пела е обитавана (а и основана) в дълбока древност не от кой да е, а от траките ботиеи: "Pella belongs to Lower Macedonia, which the Bottiaei used to occupy; in early times the treasury of Macedonia was here. "-Strab.VII.fr. 20

http://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Roman/Texts/Strabo/7Fragments*.html


Дори да приемем за момент, че старите македонци са народ, който е напълно различен от траките, то благодарение на събитията от II в.пр. Хр., по-точно опустошителните Римо-Македонски войни, може да се каже, че страната е почти напълно тракизирана.

Bойните с Рим действително редуцират сериозно населението на Македония, като засегната е най-вече благородническата прослойка - хората започнали да се гърчеят още по времето на Александър Велики. За сметка на това в страната са докарани траки, които засилват старият етнически елемент: 

"Now, in the first place, he removed almost the whole body of the citizens, with their families, from the maritime cities, into Emathia, which is its modern name, it was formerly called Paeonia; [4] he gave up those cities to be inhabited by Thracians, and other barbarians, thinking that this kind of people would prove more faithful to him..."- Liv.40.3.3

http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus%3Atext%3A1999.02.0149%3Abook%3D40%3Achapter%3D3



"Then, (in order to restore the former degree of population, which had been diminished by the calamities of war,) he not only caused an increase in the offspring of that generation, by compelling every one [4??] to marry and rear children, but he transplanted a great multitude of Thracians into Macedonia" Liv.39.24.3-4.

http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus%3Atext%3A1999.02.0149%3Abook%3D39%3Achapter%3D24


Както и да погледнем на нещата, поне от IIв.пр. Хр. населението на Македония не се различава от това на Тракия. След елиминирането на македонската благородническа прослойка от римляните, положението не се променя – в страната живеят малко количество римски колонисти и гърци, докато мнозинството се състои от траки населяващи въпросните земи от най-дълбока древност (мизи, пеони, ботиеи), но и траки депортирани тук в по-късни времена.


Тракийските корени на населението на Македония се потвърждава не само от историческите извори, но и от религията на старите македонци. Те почитат Тракийския Херос, Дионис, Кибела, Бендида, Кабирите и т.н. Това са несъмнено тракийски божества. 


Монета на Александър Велики, с иконография типична за Тракийския Херос


Съществуват дори ясни сведения за това, че Олимпия – майката на Александър Велики е била посветена в мистериите на посветени на Орфей Дионис:

 “But concerning these matters there is another story to this effect: all the women of these parts were addicted to the Orphic rites and the orgies of Dionysus from very ancient times (being called Klodones and Mimallones)1 and imitated in many  p229 ways the practices of the Edonian women and the Thracian women about Mount Haemus8 from whom, as it would seem, the word "threskeuein"2 came to be applied to the celebration of extravagant and superstitious ceremonies. 9 Now Olympias, who affected these divine possessions more zealously than other women, and carried out these divine inspirations in wilder fashion, used to provide the revelling companies with great tame serpents, which would often lift their heads from out the ivy and the mystic winnowing-baskets,3 or coil themselves about the wands and garlands of the women, thus terrifying the men.” - Plut.Alex.I.2.7.

http://penelope.uchicago.edu/Thayer/e/roman/texts/plutarch/lives/alexander*/3.html



Изображение на Ахил Пелеев с типичната за старите българи кика


Майката на Александър Велики - Олимпия води произхода си не от кой да е, а от Пир – синът на Ахил Пелеев, същият Ахил Пелеев, за когото Йоан Малала твърди, че предвождал мирмидони, наречени в ново време българи.

 


http://www.promacedonia.org/gibi/2/gal/2_208.html

 

Както виждаме – нашите братя и сестри от Македония имат правото да се считат за древен народ, но точно това право определя и общите им корени с населението на България.

Ако не бяха лъжите на бездушните политици и продажните историци, които с писалки унищожиха старите народи на Балканите и пак с писалки създадоха, докараха "нови народи", днес никой не би се съмнявал, че българи и македонци са чеда на един и същ народ. Не би имало неразбирателства и дрязги, не би имало спорове прерастващи в обиди.


Скъпи братя и сестри от Македония, миналото ние не можем да променим, но можем да повлияем настоящето, а с това и бъдещето. Не е нужно винаги да се съгласяваме едни с други, но запазвайки уважение и любов едни към други, рано или късно ще стигнем до разбирателство. To е не просто нужно, но дори е животоспасяващо. 

Над Европа и най-вече над Балканите са надвиснали черни облаци – толкова черни, както никога в историята ни. Това, че огън ще пламне и ще стане страшно е вън от всяко съмнение, вън от всякакво съмнение е и, че идват нови ужасни страдания и изпитания. 


Дали обаче ще съумеем подобно на дедите си да се надигнем от пепелищата и да се възродим, да започнем отново давайки бъдеще на децата си – това вече зависи от наличието на добра воля, от желанието да си подадем ръка днес, за да можем скоро да посрещнем идните неволи заедно и заедно да ги преодолеем. Има една хубава наша поговорка: - "Брат брата си не храни, ала си го брани".

 

 Използвана литература:

1.ГРЪЦКИ ИЗВОРИ ЗА БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ т.2, 1958.

2.Единството на българския език в миналото и днес, с.1978.

3.Д.Ангелов, Образуване на Българската Народност, Наука и Изкуство, София, 1971.


70 коментара:

  1. Умолявам коментиращите да се придържат към културен тон! Готов съм да отговарям на въпроси, но нека тези, които желаят да започнат дискусия, да се регистрират и коментират с истинското си име.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Древните македони са били гърци,говорели са гръцки.Всичко друго е в сферата на фантастиката.

      Изтриване
    2. До Анонимен12 октомври 2020 г., 13:33

      Отъ изложеното до тукъ се вижда, че македонцитѣ отъ самото имъ появяване на историческата сцена до загиването на държавата имъ сѫ били смѣтани винаги за народъ отдѣленъ отъ гърцитѣ.

      Затова Fellmann [2] съ право застѫпва противъ Beloch [3] гледището, че гърцитѣ сѫ чувствували винаги македонската власть за робство и че римската власть е представяла само една смѣна на господаритѣ, както това ясно изказва самъ Полибий въ XVIII 45, 6 ἐκ δὲ τούτων εύθεώρητον ὑπάρχειν πᾶσιν ὅτι μεταλαμβάνουσι τὰς Ἑλληνικὰς πέδας παρὰ Φιλίππου Ῥωμαῖοι, καὶ γίνεται μεθάρμοσις δεσποτῶν, οὐκ ἐλευθέρωσις τῶν Ἑλλήνων.

      При наличностьта на тѣзи изрични сведения за не гръцкия обликъ на старитѣ македонци не могатъ да иматъ никаква убедителна стойность всички онѣзи разсъждения за народностьта на македонцитѣ, които не държатъ смѣтка за поменатитѣ известия.

      Напротивъ впечатленията на старитѣ писатели могатъ да се подложать на провѣрка благодарение на това, което е достигнало до насъ отъ езика, обичаитѣ и вѣрата на македонцитѣ. Затова нашата най-близка задача трѣбва да бѫде: да се разгледатъ тѣзи остатъци и извода, който тѣ ще ни дадатъ, да се сравни съ заключението изведено отъ изложенитѣ до тукъ известия, a именно, че старитѣ македонци не сѫ принадлежали къмъ гръцката народность.

      В.Бешевлиевъ, Къмъ въпроса за народностьта на старитѣ македонци

      Старите автори са ясни относно африканския произход на гърците: “The nomads bury those who die just in the same manner as the Hellenes.” – Her.IV.190

      http://www.sacred-texts.com/cla/hh/hh4190.htm

      Есхил описва гърците като тъмнокожи и идвайки от Африка предавайки думите на пеласгийския цар към данаидите: - “Вие не приличате на хората от нашата земя, а по-скоро сте като либийките, или даже като хората живеещи край река Нил.” - “No likeness of our country do ye bear, But semblance as of Libyan womankind. Even such a stock by Nilus' banks might grow…”

      http://classics.mit.edu/Aeschylus/suppliant.html

      Преди около 17 години, през 2001 година, в научно списание бяха публикувани резултатите от важно генетично проучване. Установено бе, че гърците са роднини на африканците, по-точно на хората обитаващи Етиопия:

      ” Both Greeks and Ethiopians share quasi-specific DRB1 alleles, such as *0305, *0307, *0411, *0413, *0416, *0417, *0420, *1110, *1112, *1304 and *1310. Genetic distances are closer between Greeks and Ethiopian/sub-Saharan groups than to any other Mediterranean group and finally Greeks cluster with Ethiopians/sub-Saharans in both neighbour joining dendrograms and correspondence analyses. The time period when these relationships might have occurred was ancient but uncertain and might be related to the displacement of Egyptian-Ethiopian people living in pharaonic Egypt. “

      http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11260506

      Изтриване
  2. Чудесни са статиите, които правите! Благодаря Ви за усилията и поддръжката на българщината!

    ОтговорИзтриване
  3. Ти нямаше ли някава разработка за македонския и приликата му с тракийския бе Павеле? Айде ако ти си ги писал тия неща да ми дадеш някакъв линк, че да прочета нещо.Тихомир

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 11 октомври 2020 г., 19:11, Тихомир

      СТАРОМАКЕДОНСКИ, БЪЛГАРСКИ И ГРЪЦКИ

      http://sparotok.blogspot.com/2014/11/blog-post_16.html

      Изтриване
  4. Трябваше да пуснеш повече инфо за македонските Стоби, Бероя, Диндрума и техните тракийски съответствия, но и така бива, защото ако предложиш прекалено много информация това действа объркващо.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Димитър 11 октомври 2020 г., 19:48

      ТРАКИ, МАКЕДОНЦИ И БЪЛГАРИ

      http://sparotok.blog.bg/politika/2012/04/07/traki-makedonci-i-bylgari.936305

      Изтриване
  5. Поздравления за статията!Много интересна!
    Полезно е край Вардарот да знаят как са станали българи.
    Преди години бяхме в Кочани в една кръчма. Келнерът беше едно момче на 17-18г. По едно време ни пита откъде сме. Като му казахме, че сме от България, коментира учудено "Па исто говорите". Викам му ти на татарски ли очакваше да говорим?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Дойчин Дойчев 11 октомври 2020 г., 23:19

      Аз съм се срещал с македонци, чийто диалект е неотличим от този говорен от баба ми и дядо ми :)

      Изтриване
  6. Моят учител по български език в прогимназията беше Коста Църношанов, македонски българин от Прилеп. Може би затова не се затруднявам много с правописа. Родителите говореха, че не бил благонадежден политически, понеже се считал за българин. Ако не беше напуснал Македония и биха го оставили жив, сигурно щеше да завърши жизнения си път на каторгата на остров „Голи оток“ в Хърватия. По същия начин, както комунистите унищожиха най-качественото от интелектуалците в България, същото се случи и в „Република Македония“. Трябва ли тогава да се учудваме, че са останали най-подтатливите на национална промивка на мозъка „македонци“?
    Аз съм българин и се гордея с това име, не на последно място поради осъзнаването придобито от нашия безценен просветител Павел Серафимов! И ми е някак си обидно да моля когото и да е, насила да признае принадлежността си към народа, основател на европейската цивилизация.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 11 октомври 2020 г., 23:48

      Имате право - насила хубост не става. Надявам се с търпение и разбирателство да можем да отворим очите нанашите братя и сестри от Македония, и дано да е скоро, че небето става все по-черно.

      Изтриване
  7. Поздравления за поредната порция българщина и патриотизъм. Но се питам, необходимо ли е непрекъснато да доказваме вече доказаното, вместо за позволим /предизвикаме/ нашите братя и сестри от Македония да представят поне едно доказателство в полза на своите нелепи твърдения /измислици/. В стремежа си да се отдалечат от българския си корен, те от Някой се превръщат в Никой. Няма друг пример в историята, при който под външен натиск да те принудат да си промениш името на държавата. Срам! Може ли някой да принуди нас да не сме БЪЛГАРИЯ!? Имам притеснения относно работата на съвместната комисия - не е прозрачна; не е добре отразена, а е на тъмно; в комисията не участват най-достойните представители от наша страна; няма воля и стремеж твърдо да се застане и защити нашия национален интерес /компромиси няма - историята ни не е стока за търгуване/; и накрая - мисля, че политиците отново ще продадат националния ни интерес. С уважение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Деков 12 октомври 2020 г., 8:14

      Реално броят на истинските, но заблудени относно произхода си жители на Македония е малък. Чужди етнически елементи сеят разделение и обиди. Тези индивиди искат Македония за себе си, но и прочистена от българи. Правили са го вече на други места, дано сега да не успеят.

      Изтриване
    2. Колкото и да го твърдят, в спора не се ражда Истината. Македонците сами трябва да стигнат до себе си, а ние имаме същата задача и колкото повече се откриваме, толкова повече откъснатата от нас плът ще се завръща чудодейно

      Изтриване
  8. Вие май нещо го избивате на политика, или може би се лъжа уважаеми г-н Спароток? Мда, има келепир там, парички падат, безлатни коли, луксозни вечери, от време на време някоя екскурзия с екзотична дестинация. Виждам тук един бъдещ политик който ще разочарова своите избиратели.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 12 октомври 2020 г., 10:52

      Към коя партия бихте ме причислили? :)

      Изтриване
    2. Още един примитив, който се опитва да пише. Това е въудешевяващо. Все едно за гледаш, как маймуната използва оръдия на труда. Доказателство за теорията на Дарвин. Давай, ние сме стеб. Един ден, след 200000години, ще мощ дори да разсъждаваш.

      Изтриване
  9. Привет, Павеле,
    темата за Македония винаги ме е вълнувала много, не мога да не се включа и сега.
    През годините много еволюирах по отношение на национализма, а в случая за това как трябва да се отнасяме към македонците.
    На първо място, не трябва никакво налагане от наша страна. Ако искат да са македонци, да са македонци, ако искат да са германци, или балканци, или българи, каквито искат така да се самоопределят. Никакви политически или исторически или териториални претенции също. Имаме едно много лошо наследство от комунизма, налагано и от националисти, историци, да не ги споменавам, към Македония, че те са наши, че Македония е наша и т.н. Пагубно отношение и политика. Повече от приятелска забележка по този въпрос не може да си позволим, че и това е даже много. Трявба да се даде абсолютна свобода на македонците в това отношение.
    Македония винаги е имала някаква самостоятелност, като географско-териториална единица, още от най-дълбока древност. Знаеш добре. Затова, винаги се е говорило, от древността, че и до ден днешен за Мизия (България), Тракия и Македония.
    Това е засега.

    АК

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Уважаеми господине от „Блогът на д-р Иванов“

      Освен че допускате неверни твърдения, Вашите внушения, може да се каже, че обслужват враждебни на България сили.
      От „комунизма наследството“ ни по отношение на македонците, че „те са наши“, е точно обратното на това, което Вие твърдите. Всеизвестна е предателската роля на БКП, когато жителите на Пиринска Македония са заплашвани да се декларират като македонци, а не като българи – точно според наставленията на Интернационала.
      Вашата „еволюция по отношение на национализма“ усещате само по българска линия, но съвсем не и като например гръцки интереси. Тук Вие надминавате себе си, като изрично отдавате на България правото само на „Мизия“, а на Македония и Тракия определяте „самостоятелност като географско териториални единици“.
      Мисля, че и за един трол става ясно чии интереси обслужвате! Също както и вашите политически съмишленици от протестите.

      Изтриване
  10. Здравей Андрей!

    Даже през ум не ми е минавало да отправям призиви, че македонците трябва да се прекръстят на българи. Важното е да се осъзнаят общите корени и да се действа за общото благо.

    Знаеш ли защо Германия диктува в Европа и защо е най-силната европейска страна? Германия е съюз на 16 държави, да 16 държави, а не 16 области. Разликата между езиците на тези държави е в някои случаи по-голяма отколкото да речем разликата между български и сръбски, за македонския да не говорим :)

    Гадното е, че народът, който е придобил своята сила чрез обединение на роднините си, отказва на нас същото. Имам предвид Райхщадския договор (германците управляващи Руската Империя се договарят с германците от Западна Европа да несе позволи възникване на голяма славянска държава на Балканите), провокацията довела до избухването на Първата Световна Война, да не забравяме и ролята на Хелмут Кол в разпада на Югославия и избухването на войната там.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Напълно вярно! Съгласна съм с Вас! Много добре познавам Германия и нейните провинции и диалектите им.

      Изтриване
  11. Както винаги, изчерпателен, отговорен към истината, изявяваш я с широки познания и аргоментирано. Нов будител за Вардарска Македония. Не може това да не се забележи, от будните българи там. Ако отвори човек Уикипедия, различните нации: германци, французи, великобританци, италианци, испанци, показват две карти, от 1892 (германско изследване) и от 1894 (френско, ако не се лъжа), мисля, че има и британско. На всички тези карти е отбелязано цялото население на Вардарска, Егейска и Пиринска Македония. А то е може би 80% българи, от тази територия. Парадоксалното е, че дори и гърците побликувам германската карта, което им прави чест.
    Тези хора там са много уплашени. Това е Титово - руския модел. Действа здраво и днес.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Но Спароток няма диплома за завършено историческо образование, всичките му работи са спекулации на умел манипулатор, който хитро преиначава фактите с цел да привлече клиенти за далаверите си. Прието е, че античните македонци са част от гръцкия етнос, макар да са идентифицирани дребни различия в говорите и обичаите. Прието е също, че прабългарите спадат към номадите скити със смесица на сармати и алани. Когато Спароток обори учените, които повдигат престижа на България, тогава го хвалете, но не по-рано!

      Изтриване
    2. До анонимен 17.44
      Приятелю, дано да ти се отворят очите за истината. Само това ти пожелавам.

      Андрей Киряков

      Изтриване
    3. До анонимен 12 октомври 17:44

      Жалка отрепко! Предполагам, че и ти имаш суратя да се именоваш българин. И съм уверен, че такива като тебе съвсем не са малко. Затова е обяснимо, че сме на такъв хал.
      Дъщерята на костурския воевода Иван Попов казваше: „Доколкото между македонците има велики герои, толкова е имало и отвратителни предатели за националната кауза!“
      Ето още едно доказателство, че става дума за един и същи народ.

      Изтриване
    4. До Анонимен 12 октомври 2020 г., 17:44

      Ще си послужа с един цитат, който се приписва на Файнман: "Never confuse education with intelligence, you can have a PhD and still be an idiot."

      Изтриване
    5. До Youriy Kostovski 12 октомври 2020 г., 16:09

      Уплахата не е от скоро, а и е напълно оправдана. Съчувствам на нашите сънародници от Македония.

      Изтриване
  12. Милиционерот от гара Карлово,той не е ли от Македония, или от Солун му е родата? Дано не дойде да те подкара с кривиот си кимерийски нож към Вардарот, че какъвто е лют барец для свободы не си поплюва изобщо :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен от 12 октомври 16:13

      Вашият коментар олицетворява отлично поговорката: „Да се издръфташ на метеното!“

      Изтриване
    2. До Анонимен 12 октомври 2020 г., 16:13

      Ако много Ви интересува, можете да го питате, той има няколко профила във Фейсбук. Аз лично не го мисля, беше ми жал за него защото никой не го четеше, сега ми е само безразличен.

      Изтриване
  13. Привет, отново,

    давам нещо, което съм писал за Македония още през 2013 г. пускал съм го няколко пъти по форумите и бях атакуван не от македонци, а от български националисти и по-точно бих ги нарекъл комунисти, хора с такъв манталитет. Да не забравяме гениалните думи на д-р Желю Желев, че национализмът е последното убежище на комунизма... Та ето линк към постинга - https://andorey.blogspot.com/2013/07/blog-post.html

    АК

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Желю Жабата какво направи за декомунизацията, подведе ли под отговорност поне един комунист? Като е демократ Желю Жабата и като осъжда комунизма, защо не направи възражение за червените в пръвителството на Филип Димитров?Комунизмът уважаеми д-р Иванов, е точно противоположното на национализма, не ни пързаляйте така евтино, моля Ви!
      Понеже вие пускате линк, да ви дам и аз нещо за гледане и размисъл - Андрей Луканов и Филип Димитров двама комунисти в съглашателство
      https://www.youtube.com/watch?v=jL6lpIOZOcs

      Изтриване
    2. До Блогът на д-р Иванов 12 октомври 2020 г., 21:29

      Андрей, коментаторът преди мен има право - национализъм и комунизъм са несъвместими понятия. Те са точно толкова несъвместими както атеизма и християнството. Българската дума за национализъм е Родолюбие. Какво лошо има в Родолюбието?

      Изтриване
  14. Българите са по стари поселници в Македония и Тракия от славяните и 1000 години от смъртта на св. Климент Г. Ценов

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Unknown13 октомври 2020 г., 9:17, четете, но бавно и внимателно:

      “БЪЛГАРИТЕ СА ПО-СТАРИ ПОСЕЛНИЦИ НА МАКЕДОНИЯ ОТ СЛАВЯНИТЕ”

      “Понеже показахме, че българите са по-стари поселници на Македония, Тракия и Мизия от славяните, то от това не трябва да се разбира, че българите не са славяни. Българите и славяните са един и същ народ, но различно наричан “.-с. 18.

      http://www.bgpatriot.com/resources/history/Cenov_BGPoselnici.pdf

      Изтриване
    2. Анонимен13 октомври 2020 г., 10:37, продължение:

      “...отношението между българи и славяни е отношение на сродни народи, а не отношение на диви азиатци и мирни европейци….. Славяните, значи, пазили българската държава от чужди народи и следователно не са били покорен и пасивен, а активен народ в държавата. Понеже се оставят само славяните да пазят България, а за българите не се казва нищо, то е явно, че тези два народа се идентизират “ с.8

      http://www.bgpatriot.com/resources/history/Cenov_BGPoselnici.pdf

      Изтриване
    3. До Анонимен 13 октомври 2020 г., 10:37

      Славяни, или както е правилно славени, е новото име на гетите. Мизите, чието ново име е българи населяват Македония още преди Троянската война. В такъв случай Ценов е прав - българите са по-стари поселници на Македония, като това не премахва родството им с гетите, които са отговорни за възникването и налагането на името славени, словене над общност от 300 000 000 души.

      Изтриване
  15. Скъпи приятели,

    Осъзнаваме ли колко е исторически отговорен политическият ход на правителството в този момент?!
    От либерално европейско гледище – какво значение има кой как ще влезе в европейския кюп? Нали всички ще бъдем без национална идентичност – жители на новия Вавилон.
    От друга страна – незачитане и подигравка с безбройните жертви на предците ни по бойните полета за целостта и достойнството на майка България!
    Какво ще изберат политиците, между които са и българските патриоти? Голия интерес и европейския натиск или дълга към пролятата кръв и националното достойнство!
    Ето нещо свято, за което трябва да се протестира, докато в момента вражески сили целят допълнително отслабване на държавата за лична изгода и чужди интереси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 13 октомври 2020 г., 10:14

      Един народ става силен когато е принуден да се справи с изпитания, а не когато го угояват...

      Изтриване
  16. Именно затова уважавам нашите достойни братя от МАКЕДОНИЯ защото не са се повлекли по
    измислената от чужденци и български мекерета смешна теза за основаването на България от Аспарух.
    Аспаруховите отряди прогонили-разбили цялата войска на Империята? Това е смешно, тъй като за тази битка са прехвърлени всички легиони от Египет, Сирия, Мала-азия.
    То тогава Аспаруховите Българите трябва да са били СУПЕРМЕНИ.
    Това е българско въстание за отхвърляне на игото.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 13 октомври 2020 г., 22:27

      Да, България не е основана от княз Аспарух, страната ни е обединена от този наш владетел.

      Изтриване
    2. Колкото и да ви се струва невероятно Аспарух е разбил римските войски.
      Княз Аспарух е бил християнин и походът му срещу ИРИ е бил наказателна акция, а не някакво бягство от някакви авари.

      Изтриване
  17. Тодор Александров - Стариот : “ Ако някой ми каже, че не съм македонец ще му отрежа езика, а ако ми каже, че не съм българин ще му отрежа главата!”

    ОтговорИзтриване
  18. Тодор Александров - Стариот: “Ако някой ми каже, че не съм македонец ще му отрежа езика, а ако ми каже, че не съм българин ще му отрежа главата!”

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това историческо изречение казва всичко! Т.е. първо съм българин и след това македонец!
      Петя Великова,
      българка от Пиринска Македония

      Изтриване
  19. Монета на Александър Велики, с иконография типична за Тракийския Херос......Само че пише Александрос на гръцки език господине!Лъжите като дърт циганин!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 14 октомври 2020 г., 8:59

      И на суахили да пише Александър това няма да промени факта, че Филип II и Александър III смачкват гърците, не променя и факта, че старите македонци са народи различен от гърците.

      Тит Ливий прави яснаотлика определяйки македонци, траки и илири като най-мъжествени, докато гърците и сирийците описва като безполезни и годни само за роби:" there were Macedonians and Thracians land Illyrians, all most warlike nations, here Syrians and Asiatic Greeks, the most worthless peoples among mankind and born for slavery;" -Liv.36.17.5

      http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus%3Atext%3A1999.02.0165%3Abook%3D36%3Achapter%3D17

      Изтриване
    2. До анонимен 14.10.20, 8.59 : Фанариотос, древногръкос, пръкналакис, катос модернакис българакос. Гърци има само в болните фантазии на такива като Вас. Докажи, че Искандар е грък и не се помайвай с празни словоблудства. Или може би е грък защото на гърците така им се иска, което е неопровержимо доказателство и не подлежи на съмнение и коментар, а ?

      Изтриване
    3. Не забравяйте да четете повече, а не само пропагандата. Когато Филип II е поискал да участва впоредната олимпиада, елините (тогва името гърци не се споменавало, то е сравнително ново име) са му отгазали с обяснението, че в Олимпийските игри може да участват само елини, а той не е такъв. Тогава как македонският народ ще бъде елински?!

      АКК

      Изтриване
  20. "ЗА НАШИТЕ БРАТЯ И СЕСТРИ ОТ МАКЕДОНИЯ", това заглавие на статията е едновременно и смешно и тъжно! Не може някой, който не иска да има нищо общо с теб, да го наричаш сестра или брат. Не искат, тяхна воля! Но защо нашата държава, трябва да ги обгрижва и да губи позиции. Имаме ли интереси? Защо трябва българската столица Охрид, да бъде наричана македонска? В момента има инструмент, с който да охладим антибългарските напеви в "Северна Мацедония", чрез недопускането им в ЕС. Но явно Българската държава няма нито стратегия нито тактика как да върне тези земи към държавата. Но е много послушна и изпълнява заповедите от "запад". Всичките писания и тълкувания стават нищожни след влизането на Северна Македония в ЕС. Тогава антибългарските прояви ще са по-мащабни и дори с териториални претенции. Не са съмнявам, че ще бъдат подкрепени от ЕС. Но ние ще продължаваме с празните приказки и нищоправене, не допускайки мнения извън позволените от менторите. Така не помагате на България, това е начин за окончателното и изчезване.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 14 октомври 2020 г., 22:44

      Донякъде имате право. Ако Македония бъде приета в ЕО, управялващите там ще станат още по-брутални. Има обаче една подробност - не всички там искат подмяна на историята, не всички искат измислено име. Някои са напълно убедени, че са едно цяло с нас, други се колебаят. Моята работа е за тези, които се колебаят, а аз зная, че такива посещават блога ми.

      Изтриване
    2. Уважение за Вашите усилия, да върнете българското самосъзнание у тези хора. Но все пак, не знаем какъв процент се смятат за българи, какъв процент са колебаещи се и колко процента са антибългарите. Да, това следва да е задача за държавните институции, но за съжаление държавата отсъства и се изпълняват разпореждания от "запад", но нашите и техните интереси не съвпадат. Държавата няма позиция по "македонския въпрос", което е жалко. Жалко е за усилията на поколения българи.

      Изтриване
    3. До Анонимен 15 октомври 2020 г., 13:02

      Заемам позиция не защото очаквам слава и благодарности, не защото очаквам сигурна победа, а защото смятам, че това, което върша е добро и правилно. Обикновеният човек не може да направи нищо повече, а аз съм най-обикновен човек.

      Изтриване
    4. Здравейте, в неколкократните ми пътувания там и като съм говорил с хората там, съм останал с впечатлението, че те си знаят и приемат(поне по-голямата част), че са Българи. Само, че не казват "ние сме си Българи",а "все сме едни"(един чеовечец ми направи забележка, че говорих на английски с един Сърбин :Д). Оправниците, които са им сложили обаче са съвсем друга бира.
      Петър

      Изтриване
    5. цитат: " Анонимен 14 октомври 2020 г., 22:44...
      ...Не може някой, който не иска да има нищо общо с теб, да го наричаш сестра или брат. Не искат, тяхна воля..."
      А Вие от къде знаете, че не искат и кой точно не иска? Или така говорят политиците, а щом го говорят значи е вярно? Не го искат политиците защото имат изгода от това и такива са им опорните точки!
      цитат: " Анонимен 15 октомври 2020 г., 13:02...
      ...Но все пак, не знаем какъв процент се смятат за българи, какъв процент са колебаещи се и колко процента са антибългарите. Да, това следва да е задача за държавните институции, но за съжаление държавата отсъства и се изпълняват разпореждания от "запад"..."
      Сам подчертавате, че не знаете какъв процент се смятат за българи, колко са колебаещи и колко са антибългари, а давате ли си сметка ако нашата държава заеме позицията на принудата, кой ще спечели от това? Сърбия, Гърция, а и запада само това чакат. В момента те са с няколко крачки пред нас точно защото предишни правителства си въобразяваха, че с твърда позиция и принуда ще могат да постигнат "подчинение" от властите в Македония и останалите влиятелни сили. Дори и при най слабата индикация на някакъв вид "извиване на ръце" от нашите власти, пропагандната машина ще се завърти с пълна сила, от всички посоки и Македония може да стане поредната безвъзвратно откъсната територия от България, подобно на териториите около другите ни граници.
      Лично аз споделям мненията на Андрей Киряков и Павел Серафимов, че не трябва да се оказва никакъв натиск от наша страна за приемане на названието българи от македонците. Те и без друго си го знаят, но никога, дори и тогава когато без външен натиск, са се самонаричали българи, не са изоставили името си македонци, с което се назовават още от VIII - VII век пр. Христа.
      Апропо, във времето те са били окупирани от различни нашественици, но никога не са се самонаричали нито перси, нито римляни, нито гърци, нито сърби или каквито и да било други освен в един момент, когато към наименованието си сами са прибавили и българи. Никакъв проблем не е, че днес живеем в различни държави. Важното е да се уточни, че сме един народ, разделен от политиците които имат повечко влияние в света. Тогава няма да е нужно да уточняваме кой предшественик е бил българин и кой македонец. Толкова е просто.
      Съжалявам за дългото словоизляние, но това е защото имам усещането, че не си давате ясна сметка кой контролира и как се случват политическите събития по света, а не, че имате за цел да пропагандирате антибългарските настроения, внедрявани вече векове и единствено само по политическа линия, а не според интересите на населението.

      Изтриване
    6. До Анонимен 15 октомври 2020 г., 16:17

      Благодаря за хубавия коментар!!!

      Изтриване
    7. До Unknown15 октомври 2020 г., 15:11, Петър

      Управниците често не са представители на народа, върху който упражняват власт.

      Изтриване
  21. Здравейте! Какво мислите за следната връзка: едони - мигдони - мирмедони - македони?
    Васил

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 15 октомври 2020 г., 7:54, Васил

      При мигдони, мирмидони и македони, частицата дон означава земя, докато при едони положението е различно. По-старата форма е била ведони, това е име сродно на одони, буквало водяни - хора живеещи в богата на води територия.

      Изтриване
  22. Смятам, че всеки натиск върху нашите, подчертавам братя и сестри от Македония, да се нарекат Българи е вреден за единната ни кауза, а именно, че сме един и същ народ.Те сами трябва да прозрат това и да се върнат към корените си. Този филм сме го гледали по време на възродителният процес, когато вместо само терористите, взривили няколко гари в България, да бъдат наказани, "Мъдрите" ни управници се хванаха на активното мероприятие на външни тайни служби и проведоха един позорен акт на дебългаризиране на българите мюсюлмани. Тези хора, гарантирам, бяха започнали сами да променят имената на децата си и какво направиха нашите "Мъдреци" - решиха да им сменят имената насилствено - дюшеш за всички българомразци. Това с братята ни македонци - българи, не бива да се повтаря. Все пак има Господ, той си знае работата. Да си Българин значи да се отнасяш с любов и разбиране към ближния, само тогава той може да осъзнае и приеме истината. Натискът или насилието пораждат ответна реакция, която често е алогична и може да зищитава лъжливи тези. Абсолютно е прав коментиралият по-горе, че сърби, гърци и основно т.нар.руснаци ехидно наблюдават и чакат Българската държава да направи тази грешка и да упражни очаквания от тях политически натиск. Когато брат ти греши ти не го насилваш а бавно и методиччо и с добро му покзваш грешката. Пък в крайна сметка "Каквото сабя покаже"

    ОтговорИзтриване
  23. Бески етюди:
    християнство и идентичност
    на Балканите през Късната античност
    и Ранното средновековие
    Димитър Й. Димитров
    Българско средновековие: общество, власт, история
    Сборник в чест на проф. д-р Милияна Каймакамова
    "На първо място, доколко достоверни са сведенията на Йоан Златоуст за съществуването на Biblia Bessica? В осма
    хомилия, датирана през 399 г., известният Константинополски патриарх илюстрира победата на християнството с бързината на неговото
    разпространение сред различни народи. След риторичния и ефектен
    въпрос „Къде са сега последователите на Платон и на Питагор, и
    онези в Атина? А къде са рибарите и производителите на палатки?“,
    Йоан Златоуст продължава: „Не само в Юдея, но и на езика на варварите днес чувате (Словото), което просиява по-ясно от слънце.
    Скитите, траките, савроматите, маврите, индийците и тези, които обитават най-отдалечените места във вселената – всички те
    обръщат на собствения си език, размишлявайки философски върху
    изреченото“ (PGr. 63, col. 500–501)."

    ОтговорИзтриване
  24. Българско средновековие: общество, власт, история
    Сборник в чест на проф. д-р Милияна Каймакамова
    Alzeco, dux Vulgarum
    и заселванията на прабългари в Италия
    За пръв път името Alzeco се споменава от Павел Дякон в неговата „История на лангобардите“. Павел Варнефрид Дякон (720 –ок. 799)
    е може би една от най-известните фигури на Каролингския ренесанс,
    свързан както с лангобардската, така и с франкската история. Той произхожда от знатна лангобардска фамилия, чиито предци дошли в Италия с прочутия крал Албоин (ок. 530–572), основател на Лангобардското кралство. Павел Дякон е свидетел на края на независимостта на
    това кралство.
    Един пренебрегван извор
    за началото на християнството
    в българските земи.
    Кратко житие на св. Климент Охридски
    от Димитър Хоматиан,
    архиепископ на „Цяла България
    Първите думи на житиеписеца са: „Този велик наш отец и светилник на България бил по род от европейските мизи, които народът обикновено знае и като българи“. Това известие само подкрепя косвените
    сведения за произхода на Климент от българските славяни, сред които
    св. Методий избрал своите ученици и последователи, докато управлявал „славянско княжение“ в младостта си, както научаваме от пространното му житие (гл. 2.)20.
    Пак в началото на житието (гл. 1.), където се описват преселенията
    на българите, преди да достигнат до своята нова родина на Балканския
    полуостров, се натъкваме на очевидно смесване на исторически епохи,
    народи и събития, но целта на житиеписеца е ясна – да подчертае силата и значимостта на новите заселници в земите, съставили след векове
    църковния диоцез на Охридската архиепископия:
    „Те (българите) били изселени в старо време от военната сила
    на Александър от разположения край Бруса (в Мала Азия) Олимп към
    Северния океан и Мъртвото море, а след като минало много време, със
    страшна войска преминали Дунава и завзели всички съседни области:
    Панония и Далмация, Тракия и Илирик, а и голяма част от Македония
    и Тесалия […]“2

    ОтговорИзтриване
  25. Едно испанско сведение
    за езика на българите от 1243 г.
    Българско средновековие: общество, власт, история
    Сборник в чест на проф. д-р Милияна Каймакамова
    Quintus autem filius Iaphet fuit Tubal, a quo Iberi, qui et Hispani […]
    Hi post diuisionem linguarum, ut regiones adirent, et ut Nemrod tyrannidem
    euitarent, diusi sunt in linguas et nationes, et linguam quae nunc Latina
    dicitur obseruarunt: alii et filii Iaphet, qui in Europae partibus resederunt,
    linguas alias habuere, Graeci aliam, Blaci et Bulgari aliam, Cumani aliam,
    Sclaui, Boemi, Poloni aliam, Ungri aliam. Insulae etiam Hibernia et Scotia
    specialibus linguis utuntur. Teutonia uero, Dacia, Noruegia, Suetia quae
    a Sueuis et Scythis nomen accepit, Flandria et Anglia unicam habent
    linguam, licet idiomatibus dignoscantur. Scandia et aliae Septentrionalis
    Oceani insulae quae Europae annumerantur, allis linguis utuntur. Walia
    eliam contigua Angliae, et Britannia minor circa littus Britannicum linguas
    proprias sunt sortitae; similiter Vascones et Nauarii7
    .
    Превод:
    Петият син на Яфет [един от синовете на Ной] бе Тубал, от
    който произхождат иберите, които са испанците […] Те след разделението на езиците, било в търсене на земи, или заради това да
    избегнат тиранията на Немрод8
    [син на Куш, внук на Хам и правнук
    на Ной], били разделени на езици и народи и приели езика, който сега
    се нарича латински; други от синовете на Яфет, които обитават
    областите в Европа, имат други езици: гърците – друг, власите и
    българите – друг, куманите – друг, склавите [т.е. славяните], бохемците и поляците – друг, унгарците – друг. А пък островите Хиберния
    [т.е. Ирландия] и Скотия [т.е. Шотландия] използват особени езици.
    Тевтония пък, Дакия [т.е. Дания], Норвегия, Швеция, която получи
    името си от свевите и скитите, Фландрия и Англия имат единствен
    по рода си език, макар по говор те да се различават. Скандинавия и
    другите острови на Северния океан, които принадлежат към Европа, общуват на други езици. Прочее, на Уелс, съседната ù Англия и
    Малка Британия около Британския бряг, собствените им езици са
    особени; подобно е при гасконците и наварците.

    ОтговорИзтриване
  26. Българско средновековие: общество, власт, история
    Сборник в чест на проф. д-р Милияна Каймакамова
    Едно испанско сведение
    за езика на българите от 1243 г.
    Георги Н. Николов
    Текстът, посветен на езиците, говорени от народите в Европа, е
    следният:
    Quintus autem filius Iaphet fuit Tubal, a quo Iberi, qui et Hispani […]
    Hi post diuisionem linguarum, ut regiones adirent, et ut Nemrod tyrannidem
    euitarent, diusi sunt in linguas et nationes, et linguam quae nunc Latina
    dicitur obseruarunt: alii et filii Iaphet, qui in Europae partibus resederunt,
    linguas alias habuere, Graeci aliam, Blaci et Bulgari aliam, Cumani aliam,
    Sclaui, Boemi, Poloni aliam, Ungri aliam. Insulae etiam Hibernia et Scotia
    specialibus linguis utuntur. Teutonia uero, Dacia, Noruegia, Suetia quae
    a Sueuis et Scythis nomen accepit, Flandria et Anglia unicam habent
    linguam, licet idiomatibus dignoscantur. Scandia et aliae Septentrionalis
    Oceani insulae quae Europae annumerantur, allis linguis utuntur. Walia
    eliam contigua Angliae, et Britannia minor circa littus Britannicum linguas
    proprias sunt sortitae; similiter Vascones et Nauarii7
    .
    Превод:
    Петият син на Яфет [един от синовете на Ной] бе Тубал, от
    който произхождат иберите, които са испанците […] Те след разделението на езиците, било в търсене на земи, или заради това да
    избегнат тиранията на Немрод8
    [син на Куш, внук на Хам и правнук
    на Ной], били разделени на езици и народи и приели езика, който сега
    се нарича латински; други от синовете на Яфет, които обитават
    областите в Европа, имат други езици: гърците – друг, власите и
    българите – друг, куманите – друг, склавите [т.е. славяните], бохемците и поляците – друг, унгарците – друг. А пък островите Хиберния
    [т.е. Ирландия] и Скотия [т.е. Шотландия] използват особени езици.
    Тевтония пък, Дакия [т.е. Дания], Норвегия, Швеция, която получи
    името си от свевите и скитите, Фландрия и Англия имат единствен
    по рода си език, макар по говор те да се различават. Скандинавия и
    другите острови на Северния океан, които принадлежат към Европа, общуват на други езици. Прочее, на Уелс, съседната ù Англия и
    Малка Британия около Британския бряг, собствените им езици са
    особени; подобно е при гасконците и наварците.

    ОтговорИзтриване
  27. Атанас Лазаров15 ноември 2020 г. в 23:50

    Хах,за "гърците" Филип и Олимпиада,дето си родили едно "гърче" Александър,неведнъж е ставало дума.Само ще припомня,че тези двама "гърци",като едни "истински" Гърци,се запознали и залюбили на Кабирските мистерии в Самотраки!Като почитателка на бог Дионис Олимпиада го чествала по "варварски", предвождала женските буйстващи шествия, носела кошници със змии и плашела мъжете.../ Плутарх, Биографии, Животът на Александър, I, 1 – 3.

    ОтговорИзтриване
  28. Поздравления г-н Серафимов!
    Труда ви напълно подкрепя моята теза! Имам малка препоръка . Не всявайте
    излишна паника и страх в хората! Когато му дойде времето, КАЛЕКО е пратил "факсове" на ОГЛЕДАЛНИЯ и ако го послушат, няма да се пролее капка човешка кръв!
    http://istoriia-evelin-vlahov.blogspot.com/2023/08/blog-post_16.html

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кое е всяване на паника бе готин ? Ти очи нямаш ли да видиш какво става? Спаро даже е прекалено мек!

      Изтриване