13.12.2020 г.

НЕУДОБНИТЕ КАРТИ И ТОПОНИМИ ИЛИ КРАЖБАТА НА БЪЛГАРСКА ЗЕМЯ

Езикът, антропологичният тип, а разбира се и доминиращите генетични маркери, са основните елементи, определящи един народ. Благодарение на широкомащабните антропологични проучвания от 30-те и 50-те години на ХХ век, знаем, че повечето от нас са наследници на най-древното население обитавало Балканите. 


В началото на XXI в., този път благодарение на няколко генетични проучвания, отново стана ясно, че народът, от чиито среди са произлезли Спартак, Орфей и Залмоксис никога не е изчезвал. Просто с течение на времето имената траки, мизи, даки, пеони, беси и др. са заменени с едно колективно име – българи.


Фактът, че типичните за нас генетични маркери са на възраст между 12000 и 9000 години, и са наследени от хора обитавали Балканите от Мезолита насам, недвусмислено доказа, че във вените на българите тече кръвта на героите, които са се сражавали край стените на Троя. Тези хора Омир и Страбон нарекоха богоравни, а Плутарх ги нарече и силен народ, успял да покори по-голямата част от познатия свят.

За жалост, както антропологичните проучвания от 30-те и 50-те години на ХХ в. бяха игнорирани, или пък резултатите грозно преиначавани, така се получи и с резултатите от генетичните проучвания от началото на XXI в. Най-важните неща бяха премълчани и макар генетиците да свършиха работата си перфектно, съдействащите им историци и др. спомогнаха да се потули истината за пореден път.

Същият метод е приложен и по отношение на езика ни. Според наши, а и чужди лингвисти нашата реч се е наложила на Балканите едва след VII в. С други думи – срещащите се в Тракия названия на реки, селища и т.н. преди VII в. не би трябвало да имат смисъл на български език.

Това разбира се не отговаря на истината изобщо. Има планини от информация, но нещата или се потулват или се представят по неадекватен начин и по този начин истината не достига до широката публика. Не само цялата древна Тракия е осеяна с обясними на български език топоними и хидроними, но същото важи и за Гърция.

Това не бива да ни учудва, ако сме запознати с писанията на Страбон, в които се казва, че цяла Гърция е била населена с варвари в дълбока древност. Старият автор дори дава подробности като например това, че Пелопонес е заселен от фригите на Пелопс, а и, че цяла Атика е принадлежала на траките, да не забравяме и това, че в Давлида, Фокида, още преди Троянската война е властвал тракийският цар Терей (Strab.VII.7.1). По-рано Херодот разказва за това как владенията на тевкрите и мизите се простират чак до течащата в Тесалия река Пеней  (Her.VI.20).

В такъв случай, имайки предвид, че ние сме наследници на населението на древна Тракия, можем да кажем и, че сме пълноправни наследници на трако-пеласгите обитавали Тесалия, Атика, Епир и др. места. Ако дедите на гърците не бяха дошли от Африка и Близкия Изток, днес южната ни граница щеше да е южния бряг на остров Крит.

Зная, че това твърдение ще прозвучи странно на много хора, но това се дължи на дълго тиражираните лъжи в нашата историография. Според лингвистите и историците ни действително има славянски (т.е. български бел.авт.) топоними и хидроними в Гърция, но те са оставени след VI-VII в. 

Броят на тези названия на селища и местности с български имена е огромен. Само в областта Йоанина Макс Фасмер успява да намери 314 названия. В Тесалия, явяваща се дом на мирмидоните, които Малала нарича българи, така наречените славянски топоними са над 200. В принадлежалата на тракийския цар Терей Фокида, топонимите обясними на български език са 45.

Броят на названията на притежаващите български имена селища, местности, реки и т.н. от територията на Гърция наистина е огромен – хиляди са. Смайващо голямо е запазеното количество, а трябва да държим сметка и това, че много стари названия са изчезнали, или са останали нерегистрирани. Това не се отрича нито от лингвистите, нито от историците, но те се опират на виждането, че тези обясними на български език имена са се появили късно.

Лингвистите Макс Фасмер, Стефан Младенов и др. се опират на изказването на Константин Багренородни, който пише за така наречените славянски нашествия: ἐσθλαβώθη δὲ πᾶσα χώρα καὶ γέγονε βάρβαρος” – пославянчи се цялата земя и стана варварска

Жалко е само, че тези специалисти си затварят очите за няколко неща. Названията Sclavos, Σκλαβηνοι, Σθλοβηνοι, Σθλαβηνοι, важат първоначално единствено и само за гетите, които са траки. Поради това, че езика на гетите е идентичен на този на траките под римска власт, често тези наши деди, които са надигали глава срещу римската окупация са наричани слави, славени, макар те самите да са се разпознавали под друго име – мизи, дардани, беси.

Същото важи и за територията на Гърция. След отслабването на римската власт, тези наши предци обитаващи южните Балкани възстават борейки се за независимост и веднага биват заклеймени за славени (Sclavos, Σκλαβηνοι, Σθλοβηνοι, Σθλαβηνοι) и разбира се врагове на империята. Реално няма мащабно нашествие на северен народ в територията на Гърция през VI-VII в., а доказателствата за това са много. Проблемът е, че както лингвистите, така и историците си затварят очите за истината и така позволяват несправедливостта да тържества.

Нека да се запознаем с подробностите и да видим колко нови са така наречените славянски названия от територията на Гърция. Ако те са действително нови и са наложени едва след VI-VII в., то не би трябвало да има техни паралели в тракийската ономастика от ранната и класическата Античност. Реалността обаче показва нещо съвсем различно.

Фасмер тълкува намиращият се в Гърция топоним Бабо с думата баба- стара жена: “Βάβω Hügel in der Gegend von Kotortsi, Katsanochoria, s. HX VIII 100. Dort die Erklärung: ἀπὸ τὸν ἐπ᾽ αὐτοῦ (scil. τοῦ λόφου) κείμενον λίθον ὁμοιάζοντα πρὸς γραῖαν. Also zu slav. baba »altes Weib«.” 

Тълкуването е вярно, но тракийско име Баба/Bαβα е регистрирано в надписи от VIII в. преди Христа – около 1400 години преди времето на княз Аспарух.

Макса Фасмер смята, че регистрираният на територията на южните ни съседи топоним Бела притежава значението бял: “Βελᾶ: τὴν Βελᾶν ON im Epirus, s. Epirotica Fgm. 2 ed. Bonn. S. 229, 2. Der Ortsname hängt wohl zusammen mit Βελλᾶς, Μονὴ Γνενεθλίων Θεοτόκου im Kr. Joannina (Lex., A.), und ist am ehesten mit slav. *Bělabělъ »weiß« zu erklären. 

И този път тълкуването е вярно, но не може да се говори за ново име, защото още през V в.пр. Христа Херодот пише за планината Беласица, наричана по негово време Ὄρβηλος (Her.V.16). Според акад. Георгиев, елементът белос/βηλος, βηλον съотвества точно на българското прилагателно бял (Георгиев, 1977, с.33). Херодот пише около 1130 години преди времето на княз Аспарух.

При тълкуването на намиращият се на територията на Гърция топоним Бергос, Макс Фасмер използва българската дума брег-бряг: “Βέργος ein Berg bei Kerasovo, Kr. Konitsa, s. HX IX 221. Aus slav. *bergъ, skr. brȉjeg, bulg. Brěg.”

Отново правилно тълкуване, но названието просто няма как да е ново, защото в тракийската ономастика срещаме Бергуле /Bεργούλη, Берге-полис/Bεργε-πολις, а елементът бива отъждествен със стблг. брѣгъ-бряг (Георгиев, 1977, с. 68). Споменалият Bεργε-πολις Клавдий Птолемей твори през II в., около 500 години преди княз Аспарух.

Името на разположената в Гърция Горица, Фасмер тълкува с българската дума гора-гора, планина: “Γορίτσα Joannina (Lex.). Aus slav. Gorica, sehr häufig in skr., sloven. und bulgar. Namen. Vgl. Kretschmer Archiv 27, 235. Die Bedeutung ist »Berg« oder »Wald«: bulg. gorá »Wald, Berg.”. Тълкуването е съвършено вярно, но не и датировката. 

Причината за това е проста, сродно име намираме в тракийската ономастика от времето на класическата Античност. Става дума за град Гарескос, а и за пеоните гарески. Γαρησκός е споменат от Страбон около 650 години преди времето на княз Аспарух. Важна подробност е това, че в отличаващите се с голяма архаичност родопски диалекти все още се среща думата гарица-горица, а и самият град Гарескос е в същата тази област, в която тези наши диалекти се говорят.

За името на намиращата се в Гърция област Доляне Фасмер дава тълкуване доляни-обитатели на долини: “Δόλιανη ON, Kr. Joannina (Lex.), dafür bei Philippson, Epirus 210 Doljaná. Urkundlich a. 1361: Δολιανοί pl. »locus Epiri districtus Bagenetiae«: τοὺς Δολιανούς s. Mikl.-Müller III 127, Solovjev-Mošin 234,36. Nach Hilferding I 287 aus altslav. Doljane »Talbewohner«, zu dolъ »Tal.”

Интерпретацията е вярна, но отново датировката куца. Едва ли Фасмер не е чел за споменатите от Страбон траки Δολίονες, чието име означава обитатели на долини. Напомням, че Страбон твори повече от 650 години преди времето на княз Аспарух.

Много интересен топоним е Каминица, естествено името няма обяснение на гръцки, макар да се намира на гръцка територия. За пореден път Фасмер дава правилно тълкуване с каменен, каменица: “ Καμινίτσα eine Gegend bei Exochi, Kr. Konitsa, s. HX XII 209. Auch als »steinige Gegend« von slav. Kamenica.”. 

За жалост, за пореден път лингвистът не споменава сродният, но много по древен, споменат от Омир и др. хидроним Скамандър познат още като Камандър/Κάμανδρος. Цитиращ акад. Георгиев Леонид Гиндин представя аргументацията на нашия учен, който смята хидронима за фригийски, тракийски, или даже илирийски, извеждайки го от ие. *kāmŏn-drowo-sStein fluß”. Първата част е изведена от праслав. *kamy, -ene, като е споменат големия брой на хидроними с този компонент. Гиндин добавя и още един аргумент на Георгиев, а именно това, че в долното си течение на Скамандър преминава през област наречена Kavalidağ “Stein, Felsberg” (каменна, скалиста планина )  (Гиндин, 1981, с.131-132). Излишно е да се уточнява кога е живял Омир и колко преди него е съществувало обяснимото на български език име на река Камандър.

Не е ли удивително как дори когато тълкуват определени топоними и хидроними от територията на Гърция с български думи, специалистите забравят, че има сродни, но забележително по-древни топоними и хидроними, реално едни от най-древните!

За какъв нов народ и за какво нашествие в земите на Гърция може да се говори, ако се знае, че трако-пеласгите са най-старите поселници на южните Балкани, че ние сме техни наследници, а датираните най-рано VI-VII в., български названия на селища и местности от територията на Гърция притежават смайващо стари паралели?

Да обърнем внимание и на няколко карти. През 1830 година южните ни съседи получават своята свобода, не без участието на много българи, които помагат всеотдайно и безкористно. На карта от 1860 година територията притежавана от гърците е сравнително скромна – предимно Пелопонес.

 


Изображение базирано на картата на Мичъл от 1860 година.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/82/1860_Mitchell_Map_of_Europe_-_Geographicus_-_Europe-m-63.jpg

 


През 1871 г., около 40 години след освобождаването на Гърция, територията на тази държава е същата.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/dd/Europe_1871_map_en.png

 


През 1890 г., Гърция вече се е поразширила на север.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/8b/Europa_1890.jpg

 


През 1915 г. южните ни съседи вече са получили значителна допълнителна територия благодарение на великите сили.

https://i.pinimg.com/originals/08/21/65/0821653df1fec590902fb812771b016a.jpg

 


През 1930 г., Гърция вече е голяма, стотици хиляди българи са подложени на жесток геноцид – нашите братя и сестри биват зверски избивани или прогонени от родните си места.

https://i.pinimg.com/originals/89/a2/64/89a26421f7ec5829221bacc19bb5da0b.jpg

След 1944 г., геноцидът над българското население продължава. Сънародниците ни останали под гръцка власт са потиснати и с ограничени права. За властите те са само славяноезични елини. 

За реалния обхват на страданията  българите в Гърция можем само да гадаем, но едно е сигурно – без действия от страна на държавата ни, тези наши сънародници ще бъдат напълно асимилирани.

Трагедията на българите от Беломорска Тракия, Македония, а и други области на южните Балкани биха могли да бъдат избегнати. Още в началото на ХХ век родолюбци като Ганчо Ценов, Никола Йонков Владикин, Д.П. Даскалов и др. пледират за местните корени на народа ни, но биват отречени и оплюти от представителите на школата на Златарски, според които старите българи са тюрки.

Служейки на чужди интереси и накърнявайки истината, казионните учени от началото на ХХ век реално се явяват съдружници на палачите на българския народ. Ако виждането на Ценов, Владикин, Даскалов и др. бе подкрепено от историците ни и те бяха потърсили подкрепа на запад, дори да не бихме получили пълно признание, дори да не бяхме получили Тесалия, Епир и т.н., поне нямаше да има условия за етническото прочистване над сънародниците ни от Беломорска Тракия и Македония.

Избитите наши сънародници не можем да върнем. Няма как да се компенсират и неописуемите страдания на прогонените от родните си места българи, но поне можем да сторим нещо за признаването на истината за корените ни и така да избегнем асимилацията на останалите на територията на Гърция наши сънародници. Ако изоставим своите на милостта на чуждите, то какви българи сме!

ЗА СВЕДЕНИЕ НА ПРИЯТЕЛИТЕ - ВЕЧЕ ИМАМ СВОЙ КАНАЛ В ЮТЮБ, ДАВАМ ЛИНК КЪМ ИНТЕРЕСЕН КЛИП. ПРИЯТНО ГЛЕДАНЕ!

 https://www.youtube.com/watch?v=TOiK4DBjVKQ

 


 Използвана литература:

1.Георгиев Вл., Траките и техния език, БАН, Институт за Български Език, София, 1977.

2.Гиндин Л., Древнейшая Ономастика Восточных Балкан, фрако-хетто-лувийские и фрако-малоазийские изоглосы, БАН, София, 1981.

3.Vasmer M., Die Slaven in Griechenland Mit eine Karte, Verlag der Akademie der Wissenschaften, Berlin 1941(Zentral Antiquariat der Deutschen Demokratischen Republik, Leipzig 1970).

4.Claudii Ptolemaei Geographia, ed.C.F.A. Nobbe, T.I, Lispiae, sumptibus en typis Caroli Tauchnitii, Lipsiae, 1843.

5.Herodotus, Histories, transl. G.Rawlingson, ed. T.Griffith, Wordsworth Classics of World Literature, Herofordshire, 1996.

6.Strabo, Geography, transl. H.L. Jones, ed. G.P. Goold, Books 6-7, THE LOEB CLASSICAL LIBRARY, Harward University Press, London, 1995.


97 коментара:

  1. Умолявам коментиращите да се придържат към културен тон, благодаря предварително!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Умолявам автора да не си измисля и фантазира, а да бъде коректен и да прилага списък с използваната литература. В противен случай ще приемем, че пише манипулации.

      Изтриване
    2. Анонимен13 декември 2020 г., 18:12 ч., да вземеш да сложиш някакви очила ли? Ползваните автори са споменати в текста, но и под есето се намира списъка с използвана литература :)

      Изтриване
    3. Димитър13 декември 2020 г., 19:21 ч., Забелязвам, че си е вземал бележка и го е добавил в последствие. Така се прави.

      Изтриване
    4. До Анонимен 13 декември 2020 г., 20:19 ч.

      Признавам най-откровено, че в началото не бях дал списъка с използвана литература. Ще Ви бъда благодарен, ако Вие от своя страна уточните кое точно е фантазия и манипулация в работата ми?

      Изтриване
    5. Чудесно, а кога ще признаете, че не сте историк, а само набирате последователи за дъновистите?

      Изтриване
    6. До Анонимен 13 декември 2020 г., 22:50 ч.

      Сега научих нещо ново - вече съм и дъновист :) Благодаря, посмях се! :) :) :)

      Изтриване
    7. Ами дъновист сте, носите бяла тениска. Не отричай очевидното братко. Хахаха!

      Изтриване
    8. До Богомил 14 декември 2020 г., 21:19 ч.

      Белият цвят ми е любим :)

      Изтриване
    9. Нямат угода душманите, преди те критикуваха за черния потник, сега за бялата тениска, сигурно защото не си като тях - с пембяна риза и меки китки :)

      Изтриване
    10. Какво значение има , пиши или задавай въпроси по темата, пък и не си уточнил ти на кого си последовател/служител !?!?

      Изтриване
    11. Пембяна риза все ще намеря, но за китките ще се позамисля :) :) :)

      Изтриване
    12. До Анонимен 15 декември 2020г, 13:01
      Господине, май не сте схванали иронията в коментара ми, за разлика от Спароток? Ще ви дам жокер-коментарът на Анонимен от 13 декември 2020г,22:50 и нека се посмеем заедно. Но преди това да направим една канадска борба. Хахаха!
      Бъдете здрав!

      Изтриване
    13. във войната от 1828 - 1829г. русия използва българите:" Докато българите се включват във войната на страната на Русия като доброволци, руските императорски войски разоряват техните земи Повтаря се картината от предните войни. Въпреки това българите активно подпомагат руските войски чрез материални средства храна, добитък и др. необходимо, но също и с разузнавателни сведения, водачи, войнугански дружини... русия помага на Сърбия, която получава автономия и след Египетската криза ''За пръв път в своята история тя достига до р. Тимок.Това е първият открит грабеж през XIX век на бълг. земи. И тази схема на разширение за сметка на България с помощта на Русия ще бъде прилагана отново и отново...(Янко Гочев, ЗАЩО РУСИЯ НЕ ОСВОБОДИ БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ 1833Г.?ЗАЩО РУСИЯ НЕ ОСВОБОДИ БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ 1833Г.?/sitebulgarizaedno)

      Изтриване
    14. - не само топонимите, а самата структура на езика ни е важна - цитирам: ''...на Балканите, само съвременният български език е с цялостен аналитизъм. Този факт ясно говори, че българският език е наследник на тракопеласгийския и че българите са тракопеласги... няма как на Балканите да бъде привнесен аналитичен език отвън. Всички езици, които са си имали работа с тракопеласгийския, както и с прабългарския / като негов вариант / и до ден днешен не са преминали към аналитизъм, въпреки че имат придвижване в тази насока Данните от ДНК-то, антропологията, археологията и др. могат да се фалшифицират, но граматиката на езика, който в момента се говори, няма как да промениш...(Иван Желязков,''Българският език и произходът на българите'')

      Изтриване
  2. Интересна визия за проблема с датировката, основана на запазени през вековете наименования!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Unknown 13 декември 2020 г., 18:32 ч.

      Няма да спра да се удивявам на дебелоочието на някои изследователи, а и на тяхното сервилно поведение. За да не навредят на кариерата си, те са направили компромис с истината...

      Изтриване
    2. Оповестете им имената на тези изследователи. Вече 10 г. ни занимавате с виртуални вредители, които са ви скрили или фалшифицирали историята...

      Изтриване
    3. До Анонимен 13 декември 2020 г., 22:52 ч.

      Трол, който крие името и лицето си не заслужава да се отделя време.

      Изтриване
    4. Разбирам раздразнението ви Спароток. На блогър пишещ псевнонаучни есета също не заслужава да му се обръща внимание, не ли?

      Изтриване
    5. Алооо, Анонимен30 декември 2020 г., 16:35 ч., ами като Спароток не заслужава да му се обръща внимание, що дириш ти тук ? Не давай тон в живота на нормалните хора троле, не си фактор и на никой не му пука за теб :)
      С голямо неуважение към трола,
      Стефан Манев

      Изтриване
    6. Здравейте г-н Серафимов, лично аз чета вашите блогове от 3 години и наистина вече мога да кажа че вашия труд е доста по-достоен от каквито и да е други историци. Само искам да вметна, че с някои неща не съм съвсем напълно сългасен знам че няма връзка с тази тема но искам да споделя моята гледна точка по оточнение на готите и след това на северните Гърци(Македонските траки) . Значи готите според мен нямат нищо общо с гетите, готите са германски племена идващи от скандинавия именно в южна Швеция и остров Готленд, техния път е доста интересен минават през днешните Полша, стигат до Крим минават през днешните Български земи ще оточня точно тях защото точно те ни вълнуват и ще отбележа Никополис Ад Иструм, Разградско, Адрианопол стигат чак до Ниш и точно там са разбити през това време Родопите са били безлюдни, и именно бесите и диите са единствените тракийски племена които вече ги няма единствено диите на чиито оставят тяхните жени и деца и съвместно тези дии ги има някъде в подножието на родопите останалата част си остава безлюдна или населена от други тракийски племена в доста малки части и именно ще вметна че там са настанени готите тоест Родопите са предимно населени с готи и българомохамеданите са тяхните наследници ако си забелязал те се различават доста от Тракийското(Българското население в момента) те са светлокоси, синеоки, стройни, снажни и именно по-голямата част от тях приемат мюсюлманството защото се чувстват доста по различни от обкръжаващите ги траки които са със средиземноморски произход, доста по близки с Егейските и Вардарските(Пеонските) Македонци отколкото със Скитите, не отричам че Скитите не са близки с траките даже може да се каже така ако Македонците и Румънците са братя с траките то Хърватите, Албанците, Черногорците, Украинците и Молдовците са им първи братовчеди тоест ние сме повече средиземноморски тип отколкото Понтийски, също така хуните са Скити да но не може да се каже не са били мръсно племе те са нападали нашите земи даже още старите баби се плашат от тях, казват грабиш като някакъв хун или нещо подобно, ние траките сме доста богато културно население, както Егейските Македонци аз именно имам предци от Егейска и Вардарска Македония там са Българи чак до Тесалия са Българи наследници на Александър докато ние в България сме наследници на Орфей и Арес но сме един народнс тях в Гърция само в Атика и Пелопонес живеят истински чисти Гърци те са финикийци, мога да кажа че докато съм бил в егейска Македония съм видял доста черти от Българската култура именно в Халкидики, Устието на Струма, Кавала и доста други Български градове които трябва да са в територията на България. Разбира се и аз греша все пак съм сигурно около 30 години по млад от вас именно аз съм още ученик на 16 съм но се интересувам доста от вашите блогове

      Изтриване
    7. До Анонимен7 януари 2021 г., 10:07 ч.

      Здравейте,
      Възрастта не е от значение, важно е, човек да борави с много информация, а и да следва логиката, не старите тероии.

      Вие смятате, че готите са германи, които са дошли от Скандинавия. Отговорете на себе си на следните въпроси:

      -Ако готите (гетите) на Урфил (Вулфила) говореха германски език, то за период от 700 години, Балканите трябваше да са осеяни с хиляди германски имена на реки, селища, местности. Такива обаче няма изобщо, ЗАЩО? В “Codex Argenteus” намираме основните за топонимията думи: brunna-извор, flodus-река, rinno-течение, река, gawi-област, grundus-земя, hauhs-високо, thaurp-село, поле, haims-селище, място, bagms-дърво, stads-град, селище, hawi-сено, трева, wigs-път. Защо ги няма на наша територия, защо не са регистрирани в топонимията ни?

      - Ако готите са скандинавци, защо материалната им култура е като тази на гетите, а не на германските народи?

      - На саркофага на Клавдий Готски, готите са представени като траките гети, а не като германи ?

      - Не намирате ли за странно, че хората, които познават готите - Прокопий, Йордан, Филосторгий, Изидор Севилски и др., смятат, че готите са потомци на гетите? Кой е по-близо до истината - този, които вижда това, за което пише, или този, който живее дълги векове по-късно?

      Изтриване
    8. Искам само да вметна численоста на тези останали готи защото забравих те са около 300 000, също така те не се заселват само в България, заселват се и в Панония, Италия, Испания, Южна Франция също така там няма селища, реки и планини с германски имена нали именно германите от дълбока древност са фенове на Средиземноморските култури(Римска, Гръцка, Финикийска, Египетска, Тракийска, Илирийска, Картагенска) именно ние им даваме името немци те не говорят много те действат ние сме доста говорящи и не се спираме да говорим за някои теми та да приемем те са малцинство а като всяко малцинство те няма как да имат някакъв сериозен културен натиск към нас а и те приемат различните култури на определени националности те са различни от нас имат някакъв отпечатък но не и голям има хора в България със скандинавски черти но са малко, да ние живеем в доста красива страна, с богата култута, духовност и поколение но нека оставим свобода и на другите народи имаме всичко с което можем да се гордеем да преписваме гените на други народи на наше име не е хубаво траките са многобройни но не са и изцяло почти всички източноевропейски народи, има така наречените склави след разпадането на хунската империя но те са незначителни по брой и се смесват с балтийските народи които всъщност са германи а склавос на латински се превежда роб така че ако някой привърженик на славизма чете нека се изненада;)

      Уважавам както вашето така и всяко мнение, който иска може да коментира под моя коментар своят възглед, също така благодаря че бяхте заинтересован към коментара ми!

      Изтриване
    9. Ами нека уточнят кога е дадено името на селище около двадесетина км от Атина с име Варибоби /запазено и до днес/

      Изтриване
  3. Спорчо знае ли какво направиха елинските войници с Васил Чекаларов?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Васил Чекаларов е ранен многократно в гърдите при сражение с гръцки войници на 9 юли 1913 година между Бел камен (днес Дросопиги) и Невеска (днес Нимфео) в местността Лакото.[20] Гръцкият подполковник Михалакопулос описва последвалата ситуация така:

      „ Пет-шест войници и андарти се спуснаха към падналото тяло с тържествуващ вик. Той се размърда неочаквано. Отначало се издигна окървавената му глава, покрита с буйна красива къдрава коса, по-после се издигна и тялото и като се улови за близкото до него дърво се изправи. Така Чекаларов наистина беше много страшен. Притеклите се спряха за момент. Но за миг, той потрепера, поклати се, падна и не мръдна вече! (В това време андарт удря безжизненото тяло на Чекаларов с нож.) Вероятно това беше последното съзнание на главата и тази опасна глава се сбогува със своето тяло. Надали вече чувствуваше нещо, когато андартите, старите негови врагове, тъпчеха туй, което нямаше нищо общо със страшния Чекаларов. Капитан Х.. с два още удара отсече главата от мъртвото тяло.
      Отрязаната глава на Васил Чекаларов е отнесена от войниците в Лерин и набучена на кол е разнасяна из улиците с викове:

      „ Няма Чекаларов! Няма Македония! Унищожихме Чекаларов и заедно с него всички Чекаларовци
      След това гръцки капитан удря с главата Илия Димушев и го заставя да я носи начело на процесията. Сръбски офицер не позволява гаврата да продължи и протестира пред гърците. Впоследствие, гръцките войници я предават на епитропа от българската църква „Св. Панталеймон“, който я погребва в българското гробище.

      Толкоз за гръцката варварищина и сатанизъм :(

      Изтриване
    2. Ако имахме манталитета на т.н. гърци от тяхната измислена държава нямаше да остане и мокро петно.

      Изтриване
  4. Към Анонимен13 декември 2020 г., 18:58 ч.
    Знаеме много добре,защото корените на някой от нас са също от Костурско,което 1913 става гръцко.Дай Боже, един хубав ден са си го върнем обрато от крадците !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 13 декември 2020 г., 19:46 ч.

      Ако бяха само крадци пак добре, но на съвестта на андартите, редовната гръцка войска и мародери, лежат десетки, а може би дори стотици хиляди отнети български живота.

      Изтриване
  5. Ако е сето тоа така каде бевте како држава вие Блгарите за големиот прогон на Македонското население 1948 од егејска Македонија .Како држава во илинденското востание....но стоевте настрана...А сега барате некои невозмножни нешта.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ти май си внук на Мо́ша Пия́де, Анонимен13 декември 2020 г., 19:50 ч, нали?


      “ Нека започна поправяйки една почти общоприетата заблуда – Няма македонци, има българи. Има и арумъни (в тази територия) наследници на латиноговорящите представители на местните римски провинции...Има гърци, в това число гърцизирани арумъни. Има “турци” , в това число българо мохемедани, но и няколко наистина турски селца по поречието на река Вардар...Има също шкиптари, или както ги познаваме албанци в западните и северни покрайнини. Има и голяма еврейска общост в Солун, но няма македонци. Гръцките претенции за Македония са химера. Не е приятно да кажеш истината в дома на cвой приятел, но наистина, гръцките претенции за Македония, или за поне голяма част от тази област са основани на химера, заблуда...” – C.Stephanove, The Bulgarians and Anglo-Saxdom, with maps, Berne, Paul Haupt, Libraire Academique, 1919; Цитиран е Сър Артър Еванс

      Изтриване
    2. До Анонимен 13 декември 2020 г., 20:17 ч.

      Цитатът е точен, но нека пазим добрия тон, Моша Пияде е садист, нека не свързваме непознати хора с неговата личност.

      Изтриване
    3. Абе дечки луѓето знаат кој се и какви се ..на секој му кажувале дедовците и бабите и неговите родители .Нели ви е срам вие со сила да му кажувате кој каков е !!??Пуштете ги тие работи ,направете нешто да се зближат луѓето и да работат помеѓу себе,а тоа кој каков е секој си знае.

      Изтриване
    4. " Анонимен14 декември 2020 г., 13:15 ч.
      Абе дечки луѓето знаат кој се и какви се ..на секој му кажувале дедовците и бабите и неговите родители... "

      Много добре го казваш и така трябва да бъде, само дето на политиците не им харесва така и непрекъснато опитват да накарат хората да повярват дето бабите и родителите лъжат.
      През 1552 г. руския цар Иван IV Василевич Грозни във война с татарите от Златната Орда успява да ги прогони и да завземе столицата им град Казан. Този град и територията те са превзели 200 години по рано от Волжките българи. Никъде в руските документи не пише нищо за татари, а в летописите се казва, че Иван Василевич прогонил татарите и завладял Казан - българската столица. Точно затова си е присвоил титлата Велик Княз на Българите, а не на татарите. По късно тази титла се е предавала на следващите владетели заедно с престола. Това ни пише руския историк и етнограф В.Рагозин през 1881 г. в очерка си «От Оки до Камы».
      През 1920 Ленин и Сталин преименуват по голямата част от жителите на тази територия на татари. Така пише в документите им и до днес. Ленин и Сталин отдавна ги няма, но повече от век такива като тях се опитват да преименуват и жителите на днешна България на татари, монголци, иранци, турци и всякакви други, но не и българи. Затова и днес продължаваме да не можем да се разберем с най близките си роднини, македонците. Защото политиците от Москва, Берлин, Белград, София, Скопие, и много други непрекъснато говорят обратното на това което говорят бабите и родителите.

      Изтриване
    5. Маке,
      вярно е, че като държава имаме огромна вина към вас. И не през 1948, а още от 1912г. Не сме направили всичко възможно да ви освободим от ръцете на сърбите и гърците.
      Но ако си прав, че всеки знае какъв е, защо е тази омраза към България? Да се чуди човек откъде идва тази злоба?
      Ние може да не сме успели да ви спасим, но пък никога не сме правили нещо лошо към Македония. Сърбите и гърците са ви клали като животни, а сега ние сме били окупатори, татари, ... Същите сръбски служби ви настройват сега срещу нас.
      Ние ви подаваме ръка. Нищо не искаме, освен да си стиснем ръцете като братя.

      Изтриване
    6. Г-н Дойчев, не всеки, който се представя за изконен македонец е такъв. Преди време хванах един тип, чийто произход няма да споменавам, но ще уточня, че той се представяше в няколко форума и няколко блога под различни имена и с различен етнически облик, с едничката цел да сее омраза.

      Изтриване
    7. Г-н Серафимов никој тука не шире омраза ..јас сум пријател и куќен и бизнис со многу Блгари и радо идам секогаш во Бугарија . Горе споменатото и таму сум го разговарал а и тие кога иделе кај мене.Треба нова страница во нашите односи.Немојте и вие да му кажувате кој каков е!! Него пуштете луѓето да се зближат што повеќе и нормално дека тогаш работите ќе одат во добра насока ...поздрав

      Изтриване
    8. До Анонимен 16 декември 2020 г., 18:24 ч.

      Драги господине, даже през ум не ми е минавало да казвам на някого какъв да е. Нямам моралното право за това, а и не го желая. Единственото, което правя е да осведомя хората, които следят блога ми каква информация имам по даден въпрос.

      Нека всеки решава за себе си, насила хубост не става.

      Изтриване
    9. Само едно нещо да допълня по въпроса.
      Когато свършва Руско-Турската война от 1877-78 и започва тормоза върху хората на Македония и Одринска Тракия, огромна част от населението бяга. Бежанските вълни са няколко и са след всяка война в региона. Накъде бягат бежанците? Към към Гърция, към Турция, към Сърбия? Или само и единствено към България? Това определя еднозначно тяхната етническа принадлежност.
      Въпросът е кои не бягат и защо?
      От Егейска Македония и Одринска Тракия не бягат основно помаците.
      Как е в останалата част от Македония?

      Изтриване
  6. Благодаря за прекрасната статия! Засягате много чувствителна и кървава част от нашата история! Притеснява ме нашата пасивна дипломация, дори към Сърбия и Македония, които зависят от нашето "да", а какво остава за Гърция, където претенции въобще не сме предявили!
    П.Великова

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Г. Великова

      Тъжното е, че ние изобщо нямаме дипломация...

      Изтриване
  7. И "доляни" и "горяни" са си наша запазена мярка ! Знаем си отлично какво точно са значели и преди хиляди години и сега !
    Змей Горянин

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 13 декември 2020 г., 20:10 ч.

      Да знаем, а тракийската, т.е. древнобългарската дума за змей е зум, отъждествена е от акад.Георгиев със стблг. змии-змей.

      Изтриване
    2. зунка
      нишка, конец; връв на престилка; дъга след дъжд; цветен пояс с надлъжни ивици; вълнен или памучен, домашно тъкан.

      Тази дума се използва във родопският край. Като име също съществува баба Узунка, Узунов.

      Изтриване
    3. до Константин Неделчев 13 декември 2020 г., 22:20 ч.

      Не знам дали съм прав, но на турски узун (uzun) означава дълъг, висок, а посочената дума и имена вероятно са производни от нея.
      https://bg.glosbe.com/tr/bg/uzun

      Изтриване
    4. До колкото съм попрочел в блога на г-н Серафимов много от думите в турският са заемки!? В турският има и тракийски думи поради това, че много българи от териториите на Османската империя са били приобщени към турската общност и са били с променено самосъзнание, а след тях и наследниците им.
      Но това е само предположение и може би Спароток ще ни напише нещо за тази дума, която аз сравних със посочената от него- ЗУМ=Змия!?

      Изтриване
    5. До Константин Неделчев 14 декември 2020 г., 11:19 ч.

      Да, в турския има много заемки от най-различни езици, включително българския и неговия архаичен вариант - българския.

      Що се касае обаче до зунка, то тя не е наша, а гръцка, това е становището изказано в БЕР, Т1, с.658.

      Изтриване
    6. Зум и Зъм си е Змей, дълго, вито. Зунка и лазунка, лозинка, лозичка, Лозан си е направо Лазо към небето, расло и лазло. Зунка е стъбълцето на израснала лозичка, млада. Като се изрежат всички зунки, ще стане хубаво и голяма Лоза.Та как съвременното агрономство въведе новите наименования, дядовите се забравиха.

      Изтриване
  8. Относно тежкият живота на българите и техните мъчения и страдания във областа на Вардарска Македония пише известният и влиятелен за времето си френски журналист Анри Пози-представителен човек от Франция, една от великите сили, застанал на страната на истината и свидетелстващ за българската честност и братска благосклонност въпреки униженията към България...! Важна във случая е истината, която е описана и видяна през 1933г. Ето е книжката на Анри Пози преведена на български:
    https://chitanka.info/text/45734#textstart

    Препоръчвам да е прегледа всеки вкл. и хората от РСМакедония!...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Константин Неделчев 13 декември 2020 г., 22:02 ч.

      Благодаря Ви много, наистина ценна информация!

      От четирите малки християнски държавици, които въстанаха и се освободиха в последната половина на XIX в. на Балканския полуостров, където турското владичество се оттегляше стъпка по стъпка, преди 20 години, в навечерието на тяхното последно и решаващо нападение срещу турците, България беше безспорно най-силната.

      Тя не притежаваше още естествените си граници, благодарение на Австрия и Германия, които искаха да избягнат образуването в южната част на полуострова, до Егейско море, на една българска държава, чиято мощ би се изпречила на пътя на австрийските планове. Те ревизираха на Берлинския конгрес в неин ущърб Сан-Стефанския договор, който беше обединил България. В 1885 г. тя си възвърна Румелия, но биде принудена да води по този повод война със Сърбия, която беше насърчавана от виенската дипломация; австрийците, които бяха обезпокоени от погледите на Сърбия, отправени към Адриатическо море, се стараеха да ги отправят към долината на Вардара.

      https://chitanka.info/text/45734/2#textstart

      Изтриване
    2. Не трябва да се забравя че, "избягване образуването в южната част на полуострова, до Егейско море, на една българска държава, чиято мощ би се изпречила на пътя на австрийските планове" е станало с договор между австро-унгария и русия! Имайки предвид това, никакъв Сан-Стефански договор няма как да бъде изпълнен. Нещо повече. Този договор създаден за да бъде използван пред Българите впоследствие за да и бъде внушено че, само западните сили не искат "голяма славянска държава на балканите" а видиш ли руснаците искат. Ами ако са искали да не са сключвали предварително договора с австро-унгария тогава!

      Христослав
      Българин по род и
      Тракиец по произход!

      Изтриване
    3. " Анонимен 14 декември 2020 г., 16:19 ч.
      .....ако са искали да не са сключвали предварително договора с австро-унгария тогава!"

      Този договор, както и много други споразумения са сключени по време на 2 годишните предварителни преговори между Русия и Запада за ненамеса във войната, на страната на Османската империя. Иначе щеше да се повтори сценария на Кримската война (1853-1856), когато целия Запад се изправя срещу Русия, в помощ на турците. Другия сценарий, ако Русия все пак би успяла, щеше да е да няма България и всичко до Босфора, а и самия Босфор да са част от Русия. Реално това е било целта "max" на Русия, но той е бил невъзможен.
      Нас не ни устройват напълно и двата, но по добрия вариант е бил този, който реално се е случил. Иначе, по време на преговорите за България дълго време изобщо не е ставало въпрос. Чак в края се заговорва и за нея. И то вероятно защото руснаците през цялото време са пазили това като последен коз.

      Изтриване
    4. Скъпи, мили Христославе, нима не знаеш, че през 19 в. Русия се управлява от немци? Немското присъствие там е от по-ранен период. Екатерина Велика е немкиня, нейното истинско име е Sophie Auguste Friederike von Anhalt-Zerbst-Dornburg. Истинското име на императрица Мария Фьодоровна е Marie Sophie Frederikke Dagmar. Императрица Елисавета Алексеевна е с истинко име Louise Marie Auguste von Baden. Императрица Александра Фьодоровна с истинско име Friederike Luise Charlotte Wilhelmine von Preußen. Императрица Мария Александровна е с истинко име Maximiliane Wilhelmina Augusta Sophie Marie van Hessen-Darmstadt.
      Сигурно не знаеш, че руския посланик и личен враг на Стефан Стамбулов, носи звучното "руско" име Каулбарс. Дипломат на Александър II e Едуард Фон Щекл - "баш руснак". "Руските" учени Шльоцер, Милер, Байер, Бронщейн, нанасят големи щети на българската история, да не забравяме и пакостите на Мерперт - а бе, все "руснаци".
      Да не мислиш, че днес е различно, руснаците са рая в страната си, други ги управляват. Шевфът на Газпром се казва Милер, министърът на финансите е Антон Херманович. Един от главните мениджъри на Лукойл е Валери Грайфер, а най-богатите в Русия са Михаил Михалсон, Михаил Фридман, Херман Ханн.
      И не, управляваната от немци Русия не иска голяма България, тук си прав, ама много прав, но не знаеш детайлите а без тях картинката е непълна.

      Изтриване
    5. До Христослав, Анонимен14 декември 2020 г., 19:17 ч., Анонимен14 декември 2020 г., 18:55 ч., а и до Спароток
      "СЕКРЕТНИЯТ РАЙХЩАДСКИ ДОГОВОР" -
      Двете страни - Австро-Унгария и Русия, се договарят какво може да се случи при двата варианта на събитията: ако християните в сръбско-турската война победят, и какво - ако победят турците.

      Няма споменаване на България, освен, че при пълен разгром на Турция, "Румелия" може да получи автономия. Въобще не се обсъжда някаква възможна война между Русия и Турция - до януари 1877 г., когато приключва Цариградската конференция, Русия, победена и изтощена от Кримската война през 1856 г., няма нито необходимата енергия, нито необходимите военни ресурси, за да си гарантира победата в такава евентуална война. (Впрочем, колебаенето на везните през Руско-турската освободителна война 1877-1878 гг., когато Плевен не може да бъде превзет цели 8 месеца, го доказва).
      І. Записки на руската страна

      Съвършено секретно.

      Райхщад, 26 юни, 1876 г.

      Беше сметнато за необходимо да не се провъзгласява принцип за пълна ненамеса, за да не си връзваме ръцете предвид възможността за някои случайности.
      Ние настоявахме за закриване на пристанището на Клек (Kiek), без което ненамесата щеше да бъде неискрена и недействителна.
      От наша страна ние не бихме могли да смятаме за обвързани там, а в такъв случай Англия не би го спазвала. Граф Андраши добави и закриването на Катаро, което беше искано от англичаните, за да се придаде на тази мярка характер на безпристрастност. Но виенското правителство предвижда, че би било невъзможно да се пречи на помощта за християните по частен път, предвид горещите симпатии на населението на Далмация.

      Беше решено.

      1.
      Относно настоящия момент.

      Държавите в настоящия момент ще се придържат към принцип на ненамеса, като си запазват правото да се договорят помежду си, ако това се наложи от обстоятелствата.
      Пристанищата Клек и Катаро ще бъдат закрити за двете страни. В никакъв случай няма да се помага на турците против християните.

      2.
      Относно бъдещето.

      а)
      В случай на успех на турците, ако те се отдадат на прекалени насилия срещу християните, държавите са длъжни да се договорят да ги спрат.
      Те ще поискат възстановяването на status quo ante (статуквото от преди - б. а.) в Сърбия, включително унищожаването на турските крепости.
      Що се отнася до Босна и Херцеговина, държавите ще настояват в Константинопол те да получат устройство, основано върху програмата, изложена в депешата от 30 декември и в берлинския меморандум или поне според статута на остров Крит.

      b)

      Ако победят християните:

      Държавите ще действат съгласувано с цел да се регулират последиците от войната.
      Те няма да окажат съдействие за образуването на голяма славянска държава, но Черна гора и Сърбия ще имат възможност да анексират: първата - Херцеговина и пристанище на Адриатическо море, втората - някои части на стара Сърбия и Босна.
      Но в този случай Австрия ще има право да анексира турска Хърватия и някои погранични с нея части от Босна по линията, за която ще се състои споразумение.

      Виенският кабинет смята тази компенсация като важно условие, без което той не би могъл да допусне увеличаването на съседните славянски княжества.

      От своя страна Русия в такъв случай би имала право да си върне онази част от Бесарабия, която е отстъпена според трактата от 1856 г.
      Ако руското правителство сметне за възможно и полезно, ще му бъде предоставено да анексира Батуми.
      Ако пък последица от успеха на християните бъде пълното рухване на Отоманската империя в Европа, то България и Румелия биха могли да образуват независими княжества в естествените си граници. Епир и Тесалия биха могли да се присъединят към Гърция.

      Константинопол би могъл да стане свободен град.

      Изтриване
  9. До Христослав, Анонимен14 декември 2020 г., 19:17 ч., Анонимен14 декември 2020 г., 18:55 ч., а и до Спароток

    ІІ.

    Австрийският вариант

    Ние изхождахме от две предположения: или турците ще бъдат победители, или ще бъдат победени.

    В първия случай беше уговорено да не им се дава възможност да престъпят границите на определени, не прекалени гаранции. Ще бъдат приложени всички усилия войната да не придобие изтребващ характер. Сърбия и Черна гора ще бъдат запазени в сегашните си граници. Възстановяване на турските крепости в Сърбия няма да бъде допуснато.

    На Сърбия няма да бъде признат статут на независима държава, но се съгласихме да го признаем на Черна гора, независимо от интерпретацията, която отделни държави биха пожелали да приемат по отношение на политическото положение на Черна гора. Признавайки независимото положение на Черна гора, австро-унгарското правителство изяви готовност да закрие пристанищата Клек и Катаро за превозване на оръжие и снаряжение за воюващите страни, независимо, че предвижда сериозни възражения от страна на турското правителство по повод закриването на първото от тези пристанища. Що се отнася до въстаниците, то по отношение на тях, дори в случай на турска победа, ще бъдат предприети съвместни усилия да им се гарантират свободите и реформите, които бяха изискани от Портата и обещани от нея.

    При всички гореспоменати обстоятелства не може да става и дума за някакви териториални промени нито от едната, нито от другата страна.

    Изхождайки от второто предположение, тоест: поражение на турците, беше прието споразумение за следните положения:

    понеже Австро-Унгария заяви, че не може да допусне Сърбия да заеме и запази за себе си според правото на победител анклава между Далмация, Хърватия и Словения, защото това ще повлече заплаха за провинциите на /австро-унгарската/ монархия, особено за нейното далматинско крайбрежие, изтеглено като тънка лента, което очевидно трябва или да бъде присъединено към Нова Сърбия, или императорското и кралско правителство (австро-унгарското - б. а.) ще бъде поставено в необходимост да присъедини /към своите владения/ и самата Сърбия, което е изключено от програмата.

    Беше уговорено, че Сърбия ще получи увеличение на територията откъм Дрина в Босна, също и откъм Нови пазар в Стара Сърбия и по посока към Лим. На свой ред Черна гора ще закръгли владенията си чрез присъединяване на прилежащата към нея част от Херцеговина; тя ще получи пристанище Спицу, както и увеличение на територията откъм Лим по такъв начин, че територията, намираща се сега между Сърбия и Черна гора да бъде разделена между двете княжества по течението на тази река. Останалите части от Босна и Херцеговина ще бъдат присъединени към Австро-Унгария. Русия ще възстанови своите естествени граници преди 1856 г. и ще може да увеличи територията си при Черно море и в Турска Азия в такава степен, в каквато й бъде нужно за установяване на по-удобни граници в тази посока и в качеството на еквивалент за територията, присъединена към Австро-Унгария.

    ОтговорИзтриване
  10. До Христослав, Анонимен14 декември 2020 г., 19:17 ч., Анонимен14 декември 2020 г., 18:55 ч., а и до Спароток

    Босна, Румелия и Албания ще могат да станат автономни държави. Тесалия и остров Крит трябва да бъдат присъединени към Гърция. Константинопол с предградията, чиято територия подлежи на определение, ще стане свободен град.

    Беше също така уговорено, че всички тези пунктове ще бъдат запазени в тайна от двамата императори и съответните техни министри, и няма да бъдат съобщавани на други държави, особено на сърбите и черногорците до момента, когато настъпи времето за тяхната реализация.

    Към този текст е приложена написана с молив забележка от Горчаков със следното съдържание: "Императорите се разделиха в пълно съгласие, готови веднага да провъзгласят принципа на ненамесата. Те имат предвид да се договорят с великите християнски държави, ако обстоятелствата наложат това".

    В оригинала има собственоръчна бележка от Андраши: "Записано веднага след Райхщад под моя диктовка от Новиков и съобщено на руския кабинет".

    A. F. Pribram, The secret treaties of Austria-Hungary. Harvard 1921, vol. II, p. 188 191".

    В скоби казано, граф Дюла Андраши е един от основните виновници за възникването на т. нар. "македонски въпрос" - но това е вече друга тема...

    Както виждаме, държавата, която държи, настоява и поставя ултимативни искания да НЯМА ГОЛЯМА СЛАВЯНСКА ДЪРЖАВА НА БАЛКАНИТЕ, Е АВСТРО-УНГАРИЯ. Русия засега отстъпва, за да си осигури доброжелателния й неутралитет във войната на Сърбия срещу Турция. А запазва и българските интереси, защото една победоносна Сърбия, нахлула от запад, несъмнено след една евентуална своя победа би заграбила български по етническия си състав земи - нещо, което Русия предотвратява, като се съгласява с Австро-Унгария "да не оказва съдействие" за образуване на "голяма славянска държава на Балканите", тоест, на прекалено разраснала се Сърбия.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да анонимниците по-горе!

      Много матросовци на амбразурата! Браво! Така да бранехте и българските интереси ама ... Всичко изброено по-горе отдавна ми е известно. Както и имената на нищожествата замесени в цялата тази помия. Не понасям обаче анонимници да ме поучават! Още повече такива които четат само официалната история и от там нататък нищо. Коминтерна си е свършил много добре работата. В някои глави и с чук не можеш да набиеш истината. Който разбрал, разбрал. Който не е да чете още, да се представи и тогава да ме поучава!


      Христослав
      Българин по род и
      Тракиец по произход!

      Изтриване
  11. До последните коментирали - Нека се придържаме към темата!

    ОтговорИзтриване
  12. Още първото изречение въвежда в заблуда!
    Цитат от Уики:
    Разграничаването на отделните етноси се базира на няколко основни признака:
    език;
    етническа територия;
    икономическа база;
    етническо самосъзнание;
    културни особености.
    Успех!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 15 декември 2020 г., 9:56 ч.

      Уикипедия е място, в което всеки може да напише каквото си поиска.

      Икономическата база няма нищо общо с етноса. Икономическите условия се менят, но това не означава, че се променя и етноса. Най-важните му компоненти са антропологичния тип, а и езика говорен от хората. Етническото самосъзнание също е важен фактор, но не и в България, където за няколко генерации казионната наука се е постарала да заблуди хората и изкриви тяхното съзнание. Ако те излъжат, че си потомът на азиатци, това няма да те направи азиатец, а само излъган човек.

      А ето и посланието ми към Вас: מנא מנא תקל ופרסין

      Изтриване
    2. " Анонимен15 декември 2020 г., 9:56 ч.
      Още първото изречение въвежда в заблуда!
      Цитат от Уики:
      Разграничаването на отделните етноси... "

      Заиграването с понятия не само, че не Ви помага много, но и не Ви прави чест. В първото изречение на темата се говори за основни елементи на етноса, а Вие препращате към цитат по какво се различават отделните етноси. Ето ви правилния цитат от същата статия на Уики:
      " Етническа група, етнос или народност, е обособила се група от хора, членовете на която се идентифицират един с друг въз основа на действително или предполагаемо общо наследство – история, раса, родствени връзки, религия, език, култура, територия, националност или външен вид."
      Могат да се предложат още много цитати от други публикации, като навсякъде се говори едно и също:
      " Понятието етнос има гръцки произход (ἔθνος – „народ“). В етнографската литература се употребява като социална категория, която представлява общност от хора, живеещи на определена територия и отличаващи се от други подобни по езика, културата, бита, самосъзнанието и психиката."
      https://balgarskaetnografia.com/etnografiata/osnovni-ponyatia/rtnos.html

      Изтриване
    3. До Анонимен 15 декември 2020 г., 16:36 ч.

      Дааа, подробностите наистина променят много :) Благодаря за намесата!

      Изтриване
  13. Нещо ме бъркате с някой евреин! Аз не разбирам иврит и не чета еврейска литература, дори преведена, още по-малко измислената книга, т.нар. Библия! Нито разбирам, какво имаш предвид с ...Мене, Тебе, Текила и Персил ....
    Лекции по право, цитат: За развитието на етноса значение имат: общ език и писменост, обща религия, обща територия, обща материална и духовна култура, етническото самосъзнание, разграничаването от другите етнически общности.
    Също и - ethnicity - the fact or state of belonging to a social group that has a common national or cultural tradition.
    Също и - ethnicity is a broader term than race!
    Айде със здраве, почети малко, пък, ако не си съгласен, иди в ООН или на друго място и опровергай приетите критерии с факти, не с измислици!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Първо, текстът е арамейски, а не еврейски.

      Второ, развитието на етноса и същността на етноса са две напълно различни неща. Антропологичният тип, гените и езика си остават основни елементи.

      Изтриване
    2. Обща религия??? Религията може да се сменя всеки ден по 5 пъти на ден. Айде малко по-сериозно.

      Изтриване
  14. Упорито бъркате вол с крава! Както ви показах, етносът има небиологични характеристики, това за което говорите се отнася към раса и генетика, нещо напълно различно от етнос!
    Явно за вас "дребни" грешки нямат значение, защото не сте научен работник, и като такъв, не сте длъжен да предоставяте правилна и точна информация на обществото, докато в науката, е задължително да боравиш с правилните термини и ви призовавам да поработите над тази си слабост, освен ако грешката не е преднамерена, със скрита цел!
    И обяснете смисъла на цитата на арамейски с еврейски букви, относим към моя комемтара ми по-горе, моля!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 15 декември 2020 г., 16:39 ч.

      Прощавайте, но Вие сте този, който упорито отказва да приеме реалността. Как етносът ще има небиологичи характеристики??? Явно живеем в различни вселени, в които важат различни природни закони.

      Изтриване
  15. За Коледа само добри пожелания и затова Ви пожелавам един ден да имате възможността да защитите вашето мнение за термина етнос и по други въпроси, които засягате и които са против всякакви научно обосновани разбирания и доказателства, и да можете да ги наложите над целия свят, може би на някоя правна конференция или сбирка на Г7, Г20, или междупланетна такава!
    Дотогава, би било добре, ако ползвате правилните термини с правилния смисъл, приет от целия свят, намиращ се извън Вашия, иначе човек остава с объркано впечатление за Вашата кауза - истина или всъщност заблуда се опитвате да прокарате.
    Весели Празници предварително

    ОтговорИзтриване
  16. Спаро, искам да те предупредя, че номадот с поср*ите гащи има няколко профила, които ползва, за да те клипа във ФБ групите. Един от никовете му е Петър Николов, използва същите гейски снимки като на основния профил и има същите приятели, не се е усетил да ги скрие, но толкова му е интелекта. 😃 Какво си му направил на тоя колхозник, нещо лично има в цялата работа, май нещо във връзка с жена му, така подочух 😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃

    ОтговорИзтриване
  17. Г-н Серафимов, чета с удоволствие блога Ви, но ме смущава превода (не ми харесва) на "Sclavos, Σκλαβηνοι, Σθλοβηνοι, Σθλαβηνοι". Думата "славяни" се появява 1000 години след Константин Багренородни. Тази думичка може би е удобна и хубава за хървати, сърби, руснаци и др. но за траки, мизи, българи звучи обидно. Някак си обезличава историята ни а тя и без това е голяма бъркотия започната от Иречек и Златаров та до ден днешен.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До angelovgr16 декември 2020 г., 11:45 ч.

      Бихте ли споделили въз основа на какво правите тези заключения? Имате ли собствено проучване по темата?

      Аз съм от хората, които признават когато са направили грешка. Дайте ми ясни и логични аргументи защо според Вас "Sclavos, Σκλαβηνοι, Σθλοβηνοι, Σθλαβηνοι" не означава славяни, или както е правилно славени?

      Ако въз основа на факти (не мнения и желания) докажете, че "Sclavos, Σκλαβηνοι, Σθλοβηνοι, Σθλαβηνοι" е нещо друго - аз ще Ви благодаря, като същевременно ще призная грешката си.

      Само да уточня - не съществува латинска дума sclavus-роб, това значение е дадено едва през 12 век. Латинските думи за роб са verna, servus, famulus. Не е нужно да ми вярвате - просто вземете един старолатински речник и проверете как стоят нещата.

      Изтриване
    2. Превод от гръцки чрез Google translator на думата "Σκλαβηνοι" е "роби".
      Това е проучването ми по темата освен, че чета редовно и с удоволствие всичко написано от Вас от 2013 год. и просто не харесвам българите да бъдат наричани славяни, а първите владетели- ханове или кранове.

      Изтриване
    3. До angelovgr 20 декември 2020 г., 12:10 ч.

      Разбирам Ви напълно, реакцията Ви е напълно нормална. Ако нашите учени си бяха свършили работата както трябва, нещата щяха да са различни, но уви... Няколко поколения българи бяха закърмени с лъжи и то лъжи, които са съчинени по забележително умел начин.

      Ще Ви представя моето виждане, което се основава на доста години проучвания на исторически извори, археологически артефакти и ономастика. Аз поддържам виждането на д-р Ганчо Ценов, който бе един от първите, които стигат до заключението, че дунавските славени са реално гетите, които пък са от групата на северните траки.

      Ценов се противопоставя на старото вярване, че славяните са били малка, незабелязана от никого група, която е обитавала Припятските блата на Украйна и оттам се е разпространила из половин Европа нараствайки главоломно. Според Ценов първите хора наречени славяни, или както е правилно славени са гетите. Понеже те говорят сроден език като този на венетите - предци на словени, поляци, руснаци, то и тези хора са наречени слави, словени, славяни.

      Виждането на Ценов не е удобно на германската историческа школа, която желае да открадне за своята история деянията на гетите наричани още готи. Виждането на Ценов е неудобно и на руската историческа школа, защото учените на Царска Русия създават мита, че корените на хората от славянската езикова група са в Русия. Това е причината да се наложат лъжи у нас. Една група историци симпатизира на запада и лъже в интерес на запада, друга група симпатизира на Русия и лъже в интерес на Русия.

      Ценов е единственият, който защитава интереса на България доказвайки, че ние сме създателите и кръстниците на славянската езикова общност - виждане, което чуждите исторически школи отричат.

      Имената Sclavos, Σκλαβηνοι не притежават значение роби, това значение е дадено изкуствено чак към 12 век, ето за това Ви казах да проверите в старолатиски речник. В миналото определени хора са желаели да очерянт и унизят враговете си и поради това ползват народностно име като обидна дума. Пример за това е думата bugger-педераст. Давам Ви текст и линк към английски етомологичен речник:
      bugger (n.)
      "sodomite," 1550s, earlier "heretic" (mid-14c.), from Medieval Latin Bulgarus "a Bulgarian" https://www.etymonline.com/search?q=bugger

      Такова чернене на народностоно ни име съществува и по-рано. Чувал сте за Ziezi ex quo Vulgares, нали? Вижте какво значение на Vulgares предават римляните:

      "Vulgares included the great body of slaves in a house who had to attend to any particular duty in the house, and to minister to the domestic wants of their master. As there were distinct slaves or a distinct slave for almost every department of household economy, as bakers (pistores), cooks (coqui), confectioners (dulciarii), picklers (salmentarii).

      http://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Roman/Texts/secondary/SMIGRA*/Servus.html

      Изтриване
    4. Благодаря.
      Пожелавам Ви весела Коледа и щастлива Нова Година.
      Пожелавам Ви още много успехи на бойно поле "Българска История".

      Изтриване
    5. до angelovgr 20 декември 2020 г., 12:10 ч.

      Надявам се няма да имате нещо против да изразя и аз становище по въпроса. Колкото до наименованието славяни мисля, че много хора имат грешна представа за произхода и от там идва дискомфорта. Тук много пъти е писано, че Sclavi е друго име на готите, а от кога и от къде точно произлиза никой не може да даде категоричен отговор, тъй като е достатъчно древно наименование. В книгата "Готи и гети I" Асен Чилингиров казва, че в Дуклянския летопис автора твърди, че готи и склави е едно и също.
      " ...готите се споменават в самия текст в глава V, където се казва: Gothi qui et Sclavi (sc. nuncupantur). Тъй Дуклянският презвитер разбирал връзката на готи и славяни..."
      http://macedonia.kroraina.com/tschilingirov/gg1/gg1_6.htm
      Други са на мнение, че думата е навлязла в римския и гръцкия речник много по късно, след като римляните са започнали да продават в робство част от готските пленници и така тя е станала нарицателна.
      През XVI - XVII век ентусиасти от Балканите са се опитвали да организират обединена съпротива срещу Османската империя, търсейки свързващо звено и въвеждат термина славяни. За съжаление няма особено развитие и успехи, но термина остава. Доста по късно той се харесва на тогавашните Велики сили, присвоява се и се развива, но в друга посока, към панславизма. Така започва да се краде история и чужди заслуги за принос в развитието на света. След това "победителите пишат нова история", която продължава да се разпространява и до днес.
      Всъщност всичко това не е никак ново, а атаките срещу българите и техните предци датират още от трайното заселване на гърци на Балканите. Така тракийската митология и култура става гръцка, траките изчезват, гърците се превръщат в цивилизатори на света, а всеки следващ, които има шансове да осъществи влияние на Балканите продължава в същия дух. Ние, като най преки наследници на траките, сме най голям трън в очите на всеки, който се стреми да се изяви на световната сцена. Затова при всеки удобен случай на България се налагат рестрикции, откъсват територии, разширяват се съседни държави, създават се нови (върху които може да се окаже по силно влияние) и това продължава до днес.
      "Премахни на един народ историята и след едно поколение той се превръща в тълпа, а след още едно поколение тях можеш да ги управляваш като стадо." - Гьобелс

      Изтриване
    6. Благодаря г-н/г-жо Анонимен :)
      Написаното от Вас (макар да сте "анонимен":) звучи логично и ме удовлетворява. Някой беше казал, че дори боговете не могат да променят историята, но историците могат. Разочарован съм от науката "История". Явно Клио е достатъчно добра само да даде име на модел Рено. Надявам се все пак, един ден истината да блесне най- вече между ушите на разните професори, академици- преподаватели в университетите, а учителите гордо да кажат на децата- това е нашата истинска история, гордейте се че сте българи.

      Изтриване
    7. "angelovgr20 декември 2020 г., 22:09 ч.
      ... Разочарован съм от науката "История"..."
      Нямам претенции към констатацията, но някой да твърди, че света е справедлив???
      Съществува само борбата за справедливост ииии ... там където има някакви успехи...

      Изтриване
  18. Благодаря Ви от сърце за статиите! Нека се пенят измислените македонци, както и “професионалните’ историци с промитите мозъчета. Редовите читатели Ви ценят и думите Ви отсядат където трябва и работят там.

    Потомка на чисти българи, бежанци от Солун ( никакви македонци или гърци)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 16 декември 2020 г., 19:04 ч.

      Благодаря Ви и аз за подкрепата!

      Изтриване
  19. Господин Серафимов, шапка ви свалям за хубавия блог, чест ви прави,че допускате и критичните коментари дори когато те са пуснати от страхливи анонимници. Ще продължавам да Ви следя неотклонно. Светослав Колев

    ОтговорИзтриване
  20. Неуважаеми г-н Анонимен13 декември 2020 г., 18:12 ч.
    Анонимен13 декември 2020 г., 22:50 ч.
    Анонимен13 декември 2020 г., 22:52 ч.
    Анонимен15 декември 2020 г., 9:56 ч
    Анонимен 15 декември 2020 г., 16:39 ч.
    Анонимен15 декември 2020 г., 15:08 ч.
    Анонимен15 декември 2020 г., 16:39 ч.
    Анонимен15 декември 2020 г., 17:40 ч.

    Много навременно , в подходящ ясен и стегнат вид г-н Серафимов изнася неоспорима информация ,!
    Кратко,но много точно Спароток извежда трите главни направления на дългогодишната и нестихваща фалшифицираща кампания за умаловажаване ,изопачаване и при възможност унищожаване на Историческата истина за древния произход на нас – Българите,на нашата Българска държавност и на нашата Българска хилядолетна цивилизационна мисия …!
    Той ги извежда в самото начало на изложението :
    „ Езикът, антропологичният тип, а разбира се и гените, са основните елементи на всеки етнос.”
    И доказва с ясни факти и трите си твърдения , на които не може да се противопоставите , защото са „Историческа истина” !
    Да не би Родствените връзки да не са = ген ..!?
    Да не би Расата да не е = антропология …!?
    Да не би Езикът да не е включен в определението… !?

    Още в първият си коментар въвличате коментарите в обяснителен режим !
    Даже давате непълна дефиниция на понятието „етнос” :
    „ …Разграничаването на отделните етноси се базира на няколко основни признака:
    език;
    етническа територия;
    икономическа база;
    етническо самосъзнание;
    културни особености…” ,
    та се е наложило уважаемият от мен Анонимен 15 декември 2020 г., 16:36 ч. да даде в коментара си пълния цитат на понятието „етнос” :
    " Етническа група, етнос или народност, е обособила се група от хора, членовете на която се идентифицират един с друг въз основа на действително или предполагаемо общо наследство – история, раса, родствени връзки, религия, език, култура, територия, националност или външен вид." …!

    Защо изпускате така важни съставки в цитата си …!?
    Защото сам манипулирате …!
    Коледните пожелания ги изказвате с лъжливата увереност , че сте успял да неутрализирате посланието в статията .
    Доколкото споменавате инсинуации , то аз ги виждам много ясно - те са вътре в желанието да преиначите , да укриете , да омаловажите силния ефект от всичките добре подбрани и неопровержими факти , посочени в публикацията чрез многословия !?
    Тук не е неделно училище ,за да се разяснява задължително понятието в „Що е етнос” в цялата му пълнота - !?
    Важно е неопровержимото послание на автора за защита на Историческата истина !

    А дългите разяснения и напътствия с овехтялата теза за „професионалиста” и „аматьора” и препратките към международни „авторитетни” институции единствено издават собственото Ви безсилие !?!
    ….Толкоз !
    Г-н Серафимов , продължавайте да бъдете все така неуморим в мисията си , подкрепяна досега и която ще бъде подкрепяна от всички нас, защото обичаме и браним Българския си Род и Родина !
    Пожелавам лично на Вас и на всички Ваши сподвижници Весело посрещане на Рождество Христово и на Новата 2021 година!

    Сполайте !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Aрх.Г. Петров 18 декември 2020 г., 22:00 ч.

      Благодаря Ви за подкрепата и пожеланията! Дай Боже, на Вас и близките Ви да се случат само хубави неща през 2021!!!

      Изтриване
    2. Благодаря и аз за Вашите благопожелания !

      Да посрещнем Рождество Христово сплотени и единни в усилията си да крепим Истината и Доброто !

      Новата 2021 година да е Здрава , благодатна и успешна за Всички дброжелатели на Нашата родина България !

      Сполайте !

      Изтриване
  21. Моето мнение е, че за всички неща свързани с държавността ни са виновни управляващите. А те не са били българи, дори не са били славяни, поне в последните 100 години. В изложението си господин Серафимов пише "Ако виждането на Ценов, Владикин, Даскалов и др. бе подкрепено от историците ни и те бяха потърсили подкрепа на запад, дори да не бихме получили пълно признание, дори да не бяхме получили Тесалия, Епир и т.н., поне нямаше да има условия за етническото прочистване над сънародниците ни от Беломорска Тракия и Македония." Господин Серафимов, този целокупен "запад" винаги е бил против България, както и днес това стана съвършено ясно. Точно това е била целта на "запада", унищожението на българската народност и превръщането на България във васално княжество, обслужващо "западните" интереси. Не бива да сме толкова наивни, че някой ще се застъпи за българските интереси. Това би могло да стане, ако интересите съвпадат. И стигаме до днешни дни, когато беше унищожен българския интелектуален елит. Унищожени бяха българското селско стопанство и промишленост, българската армия. А българската поговорка гласи "който не храни своя армия, ще храни чужда". И това става днес. Виждате, че политически не можем да се справим с въпроса Македония.Но има още четири въпроса, това са Гърция, Турция, Румъния и Сърбия.
    И се учудвам на господин архитект Г. Петров, който пише "....защото обичаме и браним Българския си Род и Родина !" Как Вие господин Петров виждате тази бран? Само красиви думи и пожелания са недостатъчни. Дори български историци да напишат подходящи статии и изложения, никой на "запад" не ще им обърне внимание, дори ще ги осмее и принизи техния професионализъм. Като пример статията на професор Георги Сотиров, като антитеза на професор Чадуик. И какво стана, някой да промени вижданията си за Гърция и принадлежността на остров Крит към нея! Няма такова нещо, освен мълчание. Нужно е действие насочено към възстановяване на българската самостоятелност. Правилното действие, според мен е смяна на обществено-политическата система, наложена ни след дворцовия преврат през 1989 година. След това новите политици да предприемат нужните действия. Сега е времето и не бива да го пропилеем.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До :
      Анонимен21 декември 2020 г., 1:14 ч.

      .... Много сте загрижен и учудено питате ,
      защо обичаме и браним Българския си Род и Родина !"

      "... Как Вие, господин Петров виждате тази бран?..."

      Как ли ?
      Сам го казвате : ...господин архитект Г. Петров пише ..."

      ... И преди да почнете да се чудите, съгласихте ли сте с тезата ми , която "брани" не просто Спароток ,
      а позицията му за Българската "Истинска история ", а не коя да е друга !?
      ... Явно сте съгласни, а може и да е ваше/!?/"размиващото ломотене" на тема "етнос" , за да се вмени и "докаже" непрофесионалност и аматьорство на автора ...!?
      ... Явно заявеното от мен,че обичам и че браня Българския си Род и Родина е тревожно за някого...!?
      ... А иначе е "дребна" работа - пиша и нищо не правя ...!
      … Да лея кръв ли ...?

      Всички се възхищаваме на "писаното" от Иван Вазов !
      Подчертавам - "писаното" :
      "...Нека носим йоще срама по челото,
      синила от бича, следи от теглото; ....
      нека ни отрича исторйята, века,
      ... нека да ни сочат с присмехи обидни
      счупенте окови и дирите стидни
      по врата ни още от хомота стар...
      ... Но има един спомен,
      има едно име, що вечно живей
      и в нашта исторья кат легенда грей,
      що отговор дава и смива срамът,
      и на клеветата строшава зъбът..."

      Великият Вазов само и единствено го е написал ...!
      Е... !
      Само толкова ли !
      Къде му е борбата !?

      Единствено съм си позволил да заимствам от него моето верую :
      "...Арх. Г. Петров на клеветата строшава зъбът...!

      ... Още самият Вазов е бил заобиколен от ширещи се лъжи и внушения ,
      клевети и изкривяване на Историческата истина !
      Оттам и иде името на стихосбирката - "Епопея на забравените" ..!
      Каквото е можел великият ни родолюбец ,го е направил ...!
      ... НАПИСАЛ ГО Е... !
      ... И Е ВЕЛИК ... !

      Знайте,че на съвестта на пишещия остава истинността и пълнотата на написаното ..!

      ...Цитат : ...този целокупен "запад" винаги е бил против България....
      Точно това е била целта на "запада", унищожението на българската народност и превръщането на България във васално княжество, обслужващо "западните" интереси.
      ( Къде ли остана Русия ..!?)
      ....Цитат :
      "....И стигаме до днешни дни, когато беше унищожен българския интелектуален елит...."
      (Едва ли има по-точна дефиниция за дните след 8 -9 септември 1944 г.( Да забравим ли Сталинска Русия ..!?)
      "...Политически не можем да се справим с въпроса Македония.
      ( Да забравим ли Сталинска Русия ..!?)
      ....

      И т.н.....и т.н....
      Това ли е "експертната"оценка ...!?
      Както винаги - да се пише истина , но не цялата ...!?
      Намирисва на нечии опорки...!?

      ... Многоо е примамливо да обезкуражаваш,стига да можеш, радетелите на историческата истина
      с "безполезността" на тяхното дело, да се замъгли ясната картина,
      тя да се замества с "удобни" истини , ..или с фалшификати ,
      или с кръв( !?).... за няколко сребърника в повече !!!

      ... Да ,великите сили имат думата, но ще поживеем и ще видим ...!?
      ... Това, което трябва да се прави неуморно ,е да се разчистват все по-упорито и
      енергично затрупаните с векове неоспорими факти и да се отвоюват новите,
      произтичащи от тях , исторически реалности !
      ... Не трябва да забравяме ,че когато това не се е правило ,
      точно недобросъвестните и нечистоплътни "исторически трудове" ,съшити с бели конци"
      откъснаха и откъсват в момента ,в Македония, жива плът от целокупния ни народ !

      ... Затова се срещаме и ще продължим да се срещаме тук !
      Ето , това правя ! Браня Истината за Българския ни род и народ !

      Правете го същото и вие !
      ... Живеем във "Време разделно" ! Вярвам ,че Истината ще възтържествува !

      ... Убеден съм ,че Дядо Вазов ще може да спи спокойно вечния си сън ....!

      Изтриване
    2. Проф. д-р Ганчо Ценов е Доктор на науките на Берлинския хумболтов университет. Професор по „Стара история” в същия университет. През 2013 година се навършиха 100 години от издаването на основния му научен труд „Произходът на българите и начало на българската държава и българската църква“. В тази връзка ме интересува един въпрос от няколко години. Какви грешки е допуснал проф. Ганчо Ценов, за да не се популяризира неговата визия за историята на Българите? НЕ СТАВА ВЪПРОС ЗА ГРЕШКИ ОТ НАУЧНО ЕСТЕСТВО. Имам предвид, че обстановката у нас, в началото на 20век, е била много по-благоприятна от сегашната за ИСТИНАТА. Доколкото знам, не е страдал и от липса на средства. ПРИТЕЖАВАЛ Е НЕОБХОДИМАТА ВИСОКА НАУЧНА СИСТЕМНА ПОДГОТОВКА. Разбира се, има много свидетелства на негови съвременници, че е бил умен, енергичен и работлив. Въпреки всичко, не е успял да се наложи, дори и само като алтернатива. Връх взима версията за тюркския ни преселнически произход и така до ден днешен.
      Без да си отговорим на този въпрос, нещата с Българската история трудно ще претърпят развитие. Показателен е примерът с това продължило десетилетия преминаване от "ХАН" до "КАН".

      Изтриване
  22. до Анонимен 21 декември 2020 г., 1:14 ч.
    Съчувствам Ви, разбирам вълненията, но не мога да се съглася с мнението, че има световна конспирация срещу нас, която едиствено има за цел да обезличи българите.ей така, за забавление. Просто всеки се стреми максимално да защити личните си интереси, дори това да накърнява интересите на всички останали. Само ние правим обратното, слагаме чуждите интереси по високо от собствените.
    Има достатъчно чужди източници, които отразяват реално достойнството на българите. Това, че ние не го правим си е за наша сметка.

    https://trakiaworld.com/c/Bulgaria/BALGARITE-LYuLKATA-NA-SAVREMENNATA-TsIVILIZATsIYa-

    В тази връзка мога да добавя и написаната от Анри Пози още в 1933 г. книгата "Войната се връща..."

    https://chitanka.info/text/45734#textstart

    И това е само част от пейзажа. Не съм убеден, че е невъзможно да се реагира срещу фалшификациите и лъжите разпространявани, от различни чужди източници, относно древната история на българите. Не всичко е само черно и бяло! Има достатъчно много истини, изречени от световно известни личности, но друг е въпроса как всичко това се представя от нашите информатори, а съвсвем отделен е въпроса по какъв начин ние упражняаваме правото си да получаваме информация, която да е поне по близо до истината. Така, че не можем само да обвиняваме този или онзи, за създалата се ситуация, а трябва и ние да имаме някакъв принос с каквото можем, за да си дойдат нещата на мястото. Не е нормално да чакаме някой друг да ни подреди всичко в живота, а ние само да си живуркаме и да се радваме!
    В този ред на мисли, всички се стремят да изпъкнат с историята си, като крадат от нашата, а ние само се оплюваме и чакаме, те да напишат и нашата.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен23 декември 2020 г., 16:31 ч.

      Хем съм съгласен с вас ,хем не. В смисъл вярно не можем да кажем че има някаква велика световна конспирация, но сам казвате всеки търси своя интерес. А когато много интереси от много страни висят на въпроса за истинския произход на българите кои сме и на кого сме наследници, то тогава не мислите ли че можем да оприличим действията на множество държави против нас, като един вид световна конспирация.
      В момента сме трън в очите на Гърци,Сърби,Македонци(да знам),Румънци,Руснаци че дори и западно европейци ако теорията на г-н Серафимов се окаже вярна за истинския произход на Готите. Всички те следват своя интерес, а ние дори и да следваме нашия на 100% пак сме 1:5 в най-добрия случай.
      Що се п
      Но сте прав...и аз мисля че не е невъзможно да се реагира срещу манипулациите. Честно казано мисля ,че що се отнася до западняците мисля много от тях просто папагалстват едни стари теории които са изграждани горе долу през 19-ти век(що се отнася до балканите). Много от тях дори не знаят какво се е случвало тук.
      Примерно западняци ще ми се тупат в гърдите със Чарлс Мартел и спирането на арабите, но нищо не знаят за княз Тервел и обсадата над Константинопол. Та мисля ,че пътя първо е да убедим обикновения човек, било то българин или чужденец в правотата на тракийския произход на българите, а институциите сами ще се пропукат. Ранно или късно някой там ще отвори ухо, дали с цел да накара обикновените хора да млъкнат най-после...ще направи нужното разследване и ще стигне до същите изводи като тях. Тогава и ще почнат да се появяват и "хора с дипломи" които също ще застанат на страната на истината.

      Изтриване
    2. Нека да сме малко по-прагматични... „Който плаща, той поръчва музиката”. Спароток, знам, че бягате от този подход за финансово стимулиране, защото разни "патриоти" ще се налепят като мухи на ....мед. Трябва да се действа умно. Пак Ви предлагам да се проучи възможността за студентска стипендия на името на проф. Ганчо Ценов. Разбира се парите ще бъдат от доброволни дарения преведени по банкова сметка.

      Изтриване
    3. "Никола29 декември 2020 г., 19:57 ч.
      ... Честно казано мисля ,че що се отнася до западняците мисля много от тях просто папагалстват едни стари теории които са изграждани горе долу през 19-ти век(що се отнася до балканите). Много от тях дори не знаят какво се е случвало тук..."
      В известен смисъл съм съгласен с Вас, но според мен западняците са два вида. Едните много добре знаят всичко,
      но не всички са склонни да го изрекат на глас заради политически интереси, а другите просто не се интересуват. Все още се срещат такива, които не знаят точно къде се намира България, а други изобщо не са чували за нея. Примери за изказвания на авторитети от световна величина много.
      https://trakiaworld.com/c/Bulgaria/BALGARITE-LYuLKATA-NA-SAVREMENNATA-TsIVILIZATsIYa-
      Тук също са описани една част от тях:
      https://www.kvantov-prehod.org/article/924/българите-са-в-основата-на-човешката-цивилизация
      https://www.kvantov-prehod.org/article/568/проф-норман-дейвис-българите-са-в-ядрото-на-европейската-цивилизация

      И друг път съм го казвал но аз съм на мнение, че извън България е много по лесно да се добереш до информация за истинската история и който проявява интерес знае много, много повече от българите в страната. Дезинформацията и фалшификациите са дело на наши марионетки, поради една или друга причина работещи в услуга на чужди интереси. Има безброй примери за това, както на научно така и на политическо, и дипломатическо ниво.

      Изтриване
  23. До анонимен от 07.01.2021г. Ако си мислиш, че Родопите са били не населени преди новата ера, с удоволствие ще те разходя тук. Ще ти давам право да си избираш местност, хълм долина, които и където искаш, и ще ти показвам( доказвам) съществуването на Траки. Съществуване с материални доказателства... За пумаци не ми говори...

    ОтговорИзтриване
  24. Имам следният въпрос. Да приемем, че българският език на който говорим днес има свойте корени в старославянския/българославянския и топонимите в днешна Гърция които давате като примери са разбираеми за нас като значение и следователно ние сме наследници на древните траки. Но те са също така разбираеми и за всички савяноговорящи. Не мислите ли, че по тази логика всички тези славяноговорящи народи биха богли да се считат за наследници на древните траки а не само ние българите?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Ivaylo Rusev 15 януари 2022 г., 23:58 ч.

      Не е само езикът. За разлика от хървати, поляци, словени, руснаци, само българите са отъждествявани с древни балкански народи като пеони, мизи, одриси, мирмидони.

      Датският и холанския са близки езици, но тази близост не ни позволява да кажем, че понеже дедите на датчаните са викинги, то и холандците са викинги.

      Всеки народ си има своя територия и своя история. Близостта на езиците показва родство, но не е гаранция за обща история.

      Изтриване
  25. Привет на спорещите, планина Родопи и родопчани са запазени най старите тракийски символи в своята носия
    Така ,че не виждам нищо немско ,в мен самия

    ОтговорИзтриване
  26. Византиеца си е винаги византиец. Обичай после "великите" сили, особено онези на острова...

    ОтговорИзтриване
  27. каква карта сме имали при цар Иван Асен 2

    ОтговорИзтриване