1.06.2021 г.

РАЖДАНЕТО НА РИМ, ИЛИ ИДВАНЕТО НА ТРАКИТЕ НА АПЕНИНСКИЯ ПОЛУОСТРОВ – ГЛАВА ОТ БЪДЕЩА МОЯ НОВА КНИГА

 

Преди около три месеца излезе работата ми Тайните на тракийския език – Орфей проговаря. В нейните 532 страници направих опит да дам на читателите си сведения за речта на далечните ни предци. Представен бе и речник, който е в пъти по-голям от тракийските речници на акад. Дуриданов и акад. Георгиев. В приложенията има ценни материали, които помагат да се изяснят важни моменти не само от античната, но и от ранносредновековната ни история. Разбира се, както бе обещано в излязлата през 2020 г. Тайните на тракийския език – Посланията на древните надписи, бе даден и по-голям списък с тракийските племена. Допълнени бяха и данните засягащи тяхната история.

 


За моя голяма изненада точно това приложение, в което обръщам внимание на имената на различни групи наши предци, е събудило най-големия интерес у читателите. Получих доста съобщения във Фейсбук, а също и на мейла си. Над сто сънародника изразиха желание да научат повече за историята на отделните племена.

 

Данни разбира се има и то изключително интересни данни, защото дедите ни са първият народ, който прави значителна експанзия и колонизира нови земи, като при това повлиява силно местното население. Генетичните проучвания от ново време са най-яркото доказателство за този незасегнат до този момент аспект от историята на траките.

 

Данни има, но проблемът е, че много. Това наистина е проблем, защото в том III на Тайните на тракийския език ще бъде представен не само големият речник с около 600 думи, но и още много интересни неща засягащи ролята на дедите ни в оформянето на гръцката митология.

 

Ако в бъдещия том III на Тайните на тракийския език бъде дадено всичко накуп, ще се получи четиво от над 600 страници, а това вече затормозява. След разговор, с издателя ми, решихме преди да бъде пуснат том III, да бъде публикувана друга, по-малка по обем книга, в която да бъде обърнато повече внимание на тракийското влияние над различни народи.

 

Изненадите ще са много, но ще са и приятни. Учените ни не отричат тракийското присъствие в Египет. То е манифестирано по различен начин: исторически извори, епиграфски паметници, археологически находки. Проблемът е, че въпросното присъствие на дедите ни в страната на пирамидите започва много по-рано от общоприетото, като за това има солидни доказателства.

 

Присъствието на траки на Апенинския полуостров също не се отрича от учените ни, но както е в случая с Египет, точно най-ранните преселения не се разглеждат, нито се изследва влиянието на дедите ни в оформянето на езика и културата на римляните.


С настоящето есе давам един кратък пример какво могат да очакват читателите ми в новата книга, която се надявам да излезе към края на тази година.


 

По време на проучванията си върху римо-македонските войни попаднах на пасаж, който силно ме озадачи. Тит Ливий – авторът, който описва събитията от II в. пр. Хр., разказва за това как след бойните действия между легионите на Вечния град и армията на македонския владетел Персей, участвалият на страната на македонците цар Котис праща свои благородници в Рим с намерението да откупи сина си, а и други пленени свои сънародници. Реакцията на сенаторите срещнали се с тракийската делегация бе истинска изненада за мен. Патрициите отвръщат на траките, че помнят добре приятелството между римляните, Котис, неговите предци и тракийския народ…и макар да укоряват одриския владетел за това, че взема страната на Македония, все пак връщат свободата на тракийските военнопленници и не само не приемат предложения от Котис откуп, но даряват освободените траки с по 2000 аса (медна, или бронзова монета бел.авт.) и им осигуряват придружители, за да стигнат безпроблемно до родните земи (Liv. 45.42.6-11).

 

Постъпката е несъмнено благородна, защото римляните не прощават току-така на хора водили война срещу тях. Явно споменатото от сенаторите “приятелство между римляните, Котис, неговите предци и тракийския народ…“ е нещо с много дълбоки корени, нещо, което римляните не могат да пренебрегнат и това ги подбужда не само да забравят за прегрешението на цар Котис, но и да му окажат уважение, дарявайки хората му със значителна сума пари.

 

Римляните хранят уважение към героите и талантливите. Жителите на Вечния град знаят за Дионис, когото дори наричат Татко Либер (Pater Liber), знаят за известния с дарбите си Орфей, но също така им е известен и тракийския произход на Еней – човекът явяващ се праотец на ранната римска аристокрация. Старите автори вярват, че от брака между Еней и Лавиния се ражда Силвий, който полага началото на династията на царете Силвии, като някой от тях: Атис, Капус и Капетус носят тракийски имена. Те са последвани от Нумитор, чиято дъщеря ражда Ромул и Рем.

 


Съществуват и други неща, които карат римляните да уважават дедите ни. Има предостатъчно данни за ролята на старите балканци в оформянето на културата на жителите на Лациум и Апенините като цяло. Описвайки живота на Ромул Плутарх представя различните легенди за основаването на Рим. В поставеното на първо място предание се излага твърдението, че пеласгите са народ, който успява да обходи по-голямата част от обитаемия свят, като при това покорява по-голямата част от човечеството, след това, установявайки се на мястото (на което ще се появи Вечния град бел.авт.) пеласгите създават селище, чието име е Рим, а значението е сила, военна мощ (Plut.Rom.I.1).

 

Названието Roma (Рим) действително може да се преведе като сила, военна мощ, а обяснение може да бъде дадено със стблг. рамѣнъ – силен. Явно тук коренът е *ram/*rom-сила, мощ, а частицата -ѣнъ служи за образуване на прилагателно както е и днес: силен, волен, мощен, горен. В старогръцкия срещаме пеласгийската заемка ὄρμενος-висок (първоначално със значение едър, силен бел.авт.). Явно южните ни съседи са префасонирали ромен/ρὄμενος на ὄρμενος, тъй както преобразуват древната наша дума еленос/ἔλενος елен  на енелос/ἔνελος – елен (за справка Frisk, H. Griechische Etymologische Wörterbuch, c. 514, бел. Niedermann).

 

Коренът *ram/*rom-сила, мощ, намираме и в тракийската ономастика по простата причина, че траки и пеласги са хора от една и съща общност, делят един език и култура. Според акад. Владимир Георгиев към едно от най-древните названия на тракийски богове трябва да се причисли Рома/Рομη. На север от река Дунав  – в Дакия пък се среща топонима Ramidava/Рамидава. Същият елемент откриваме и в името на тракийския цар Рометалк/Ρωμηταλκης, познат и като Реметалк. Явно думата *rome сила наистина е много древна, понеже е ползвана от траки от различни региони. Нашeто старо съществително *rome сила (основа на появилото се по-късно стблг. прилагателно рамѣнъ – силен) е обяснение за предложеното от Плутарх значение на името на град Рим (Roma).

 

Разбира се има и други възможности за тълкуване на названието на древния град. Цитирайки Шулце, Кречмер и други свои колеги, езиковедът Алоиз Валде е склонен да види в названието на Рим значение Stromstadt град на река, като при анализа споменава стблг. думи строуiаструя и островъ – остров. Действително, Мавър Сервий Хонорат пише за това, че Румон е по-старото име на река Тибър: “…nam hoc est Tiberini fluminis propriumadeo ut ab antiquis Rumon dictus sit…” (Serv. Serv. A. 8.63).

В края на анализа си, Валде споменава нещо, което е много, много интересно: “Der Name des Tiber, Rūmo, erinert freilich stark an Στρῡμων.” – “(по-старото бел.авт.) име на Тибър, Румо (също и Rūmon бел.авт.), наподобява, напомня силно за Стрюмон (тракийското название на река Струма бел. авт.). Благодарение на Есхил ние знаем, че преди Троянската Война пеласгите са обитавали земите край река Струма. В работата “Молителките” срещаме следния ценен пасаж: “Аз съм Пеласг, потомък на Палехтон, когото земята роди, господар на тази земя и по моето име – това на техния цар, са назовани поданиците ми пеласги-тези, които обработват тази земя. В цялата област, в която чистата река Стрюмон тече, та и на запад, аз съм господар…   (Aesch. Suppl. 250-255). Напълно естествено е, ако дошлите от земите край Струма пеласги са се установили в близост до река в Лациум, да ѝ дадат свое име, а в случая – Rūmon име сродно на Στρῡμων.

 

Плутарх не е единственият автор, според когото дошлите от Балканите пеласги се явяват основатели на града, чиято сянка след време ще падне върху три континента. Един друг летописец от времето на Античността – Дионисий от Халикарнас, също дава много интересна, а и полезна информация. Този автор е уверен, че пеласгите са взели участие в основаването на Рим: “Що се касае до народа на пеласгите, тези от тях, които не бяха погубени или разпръснати из различни колонии (понеже малцина оцеляха от живелите някого много), останаха като съжители на местните хора тук (Лациум, Апенините бел.авт.), и след време наследниците им, заедно с други издигнаха град Рим. (Dion. Hal. Rom. Ant. I. 30.5). Тук не се споменава дали названието на селището идва от пеласгийската и тракийска дума *rome сила, или пък от най-старото име на Тибър  Румон/Rūmon (от по-старо Струмон/Στρῡμων), но това реално е без значение. Която и версия да приемем за вярна  – и в двата случая дедите ни се явяват кръстници на града.

 

Колкото и интересни да са сведенията на Плутарх и Дионисий от Халикарнас, на нас са ни нужни повече исторически извори, в които се говори за идване на траки и пеласги на Апепинския полуостров. За наше щастие има запазени документи, полезни за изследването ни. При описанието на Лациум, Плиний Стари споменава, че областта е обитавана в различни времена от различни хора, като пеласгите са една от групите (Plin.III.56). Същият автор съобщава за присъствие на пеласги в областите Лукания и Брутиум (Plin.III.71). Разказвайки за северните части на Апенините Плиний обяснява, че Етрурия започва при река Макра (буквално мокра бел. авт., на територията на България тече река Мокра Бяла). От това място умбрите биват прогонени от пеласгите (Plin.III.50). Римският летописец дава и други подробности, а именно това, че другото име на етруския град Цере е Агила и то е дадено от пеласгите, които са и основателите на селището (Plin.III.51). Не е за пренебрегване и Плиниевото твърдение, че азбуката е донесена в Лациум от пеласгите (Plin.VII.193). Това е едно от най-ценните сведения защото все пак писмеността е важен фактор за развитието на обществото и знаейки на кого трябва да благодарят за своята азбука, римляните несъмнено са изпитвали уважение към дедите ни.

 

На друго място Плиний изказва твърдението, че хората наречени корани, обитаващи земи недалеч от херниките са потомци на троянеца Дардан (Plin.III.63). Дардан е епоним на траките дардани – хора населяващи западните Балкани. За това свидетелства в една от книгите си Диодор Сицилийски (Diod.Sic.V.48.2). Уповавайки се на свидетелства на живелия по-рано летописец Меандрий, Страбон разказва как след Троянската Война, енети (наречени също и венети бел.авт.) и траки са се заселили в северните покрайнини на Адриатическо море (Strab.XIII.3.25). Въпросните енети са споменати и от Херодот, който ги нарича илирийски народ (Her. I.196), но към коя група спадат траките, придружили своите илирийски роднини толкова далеч на запад не е уточнено.

 

Най-вероятно се касае за част от мизите (наречени по-късно българи бел.авт.) защото техните земи са опустошени от ахейците още в самото начало на Троянската война. Има и друга индикация, че споменатите от Меандрий и Страбон траки установили се край северните брегове на Адриатическо море са от групата на мизите. Съдим за това по факта, че в региона на тяхното заселване е локализирана река носеща името Атрианос/Ἀτριανὸς (Ptol.III.16.20). Това название е само вариант на локализираната в Тракия Iatrus (Янтра), която е точно в областта Мизия. На Апенините се среща град с име Атрия, Адрия/Atria/Adria, а малоазийска Мизия пък намираме селището Адрамютеон/Ἀδραμύττειον. Както топонимите, така и хидронимите са обясними със стблг. прилагателно ѩдръбърз. Явно на мизите (наречени по-късно българи бел.авт.) трябва да се припише и даването на името на Адриатическо море. Страбон съобщава за това, че в древността името Адриа (Адриатическо море) е важало само за северните части на морето, но по негово време (I в. бел.авт.) названието важи за цялото море. Старият автор пише и за това, че за въпросното море е наричано и Йонийско (Strab.VII.5.9).

 

Същото това название – Йонийско море, Херодот използва когато разказва за древната миграция на мизи и тевкри, покорили всеки по пътя си и стигнали на запад до Йонийско, т.е. Адриатическо море, а на юг до река Пеней (Her.VII.20). За някои читатели назоваването на Адриатическо море Йонийско навярно изглежда странно. Все пак ареалът населяван от йонийците се намира доста по на изток – в западна Мала Азия. Това е така, но за сметка на това западните Балкани, чиито брегове се мият от Адриатическо море, и по-точно Епир са населявани не от кой да е, а от пеласгите. (Strab.V.2.4). За предците на йонийците Херодот съобщава, че преди идването на Данай, те са били известни като крайбрежни пеласги (Πελασγοὶ Αἰγιαλέες) и чак след това получават названието йонийци, по името на героя Йон (Her.VII.94). Eто защо старото име на Адриатическо море е Йонийско – то е дадено от пеласгите, които са деди на йонийците. Явно пеласгийската миграция на Апенините е на няколко вълни, като точно пеласгите са първите стари балканци основали свои колонии на Апенинския полуостров.

 

Освен пеласги от земите край Струма, дардани и мизи, Апенините са колонизирани и от други наши предци. Извършвайки изследвания на особени погребални практики проф. Диана Гергова споменава за град Сатрианум, който според нея е сравним само с Рим по отношение на своето значение. Това селище е основано по време на ранната Желязна епоха. Ползвайки данни на Рос-Холоуей и др., проф. Гергова съобщава за това, че некропола на Сатрианум са открити погребения с трупоизгаряне, трупополагане, a и такива в проучваното от нея седящо (подобно на Буда) положение. По-интересно е това, че керамиката от въпросния некропол, а и нейната украса показват особено силна близост с керамиката от същия период (ранна Желязна епоха) от Тракия. А самият топоним Сатрианум отговаря на името на обитаващите югозападна Тракия сатри: регионите край планината Пангей, между реките Strymon/Струмон (Струма) и Nestos/Нестос (Места), а и западните Родопи (Gergova, 2005).

 

За тези сведения дължим на проф. Гергова огромна благодарност, защото тя не просто обръща внимание паралела между името на траките сатри и намиращият се на Апенините град Сатрианум, но, което е по-важно: посочва паралелите в погребалните обреди и керамиката. Така става ясно от кой регион са дошли основателите, или поне едни от основателите на Сатрианум, а именно войствените сатри, в чиито землища е прочутото в древността светилище на бог Дионис.

 

И  така – по сведения от историческите извори, а и благодарение на данни от археологията можем да заключим, че балканците колонизирали Апенинския полуостров и имащи значителен принос в основаването на Рим и оформянето на ранната култура на италийските племена са следните стари балканци: мизи, дардани (към които спадат Еней е други бежанци от Троада), сатри и пеласги. В следващата глава ще обърнем повече внимание на други трако-пеласгийски селища от територията на Апенинския полуостров. Мнозина читатели с удивление, но несъмнено и задоволство ще установят, че всички трако-пеласгийски топоними от земите на Италия са лесно обясними на български език. А и как да е иначе, след като ние българите сме наследници на траките и пеласгите.

 

116 коментара:

  1. Умолявам коментиращите да се придържат към културен тон! Готов съм да отговарям на въпроси, но нека тези, които желаят да започнат дискусия, да се регистрират и коментират с истинското си име.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Академиците Дуриданов и Георгиев не са ли казионисти, които бяха фалшифицирали информацията?

      Изтриване
    2. Анонимен1 юни 2021 г., 18:43 ч., къде Павел твърди, че академиците Дуриданов и Георгиев са фалшифицирали информацията? Да беше времето горещо, да каже човек, че реакцията ти анонимнико, е повлияна от слънчевата радиация, но днес е хладно почти навсякъде, та нещо не чаткам каква може да е причината. Но да не си от Ямбол бе, човеко :)

      Изтриване
    3. До Анонимен 1 юни 2021 г., 18:43 ч.

      Дуриданов и Георгиев творят по време на тоталитаризма. Тези хора имат оправдание за поведението си, но какво е оправданието за учените, които работят и след 1989 г.???

      Изтриване
    4. Вие ще кажете г-н Серафимов, нали точно на тях се позовавате в съчиненията си. Хем са ви фалшифицирали информацията, хем от тях преписвате. Странно и лабилно помедение имате!

      Изтриване
    5. Ако не виждате, че написаното от г-н Серафимов се базира на древни автори и извори, значи сам си затваряте очите за фактите. Запитайте се защо го правите, какво Ви спира да бъдете обективен…

      Изтриване
  2. Изгарям от нетърпение да излезе новата книга! Нали аз бях един от подбудителите 😊

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До glowclipze1 юни 2021 г., 18:05 ч.

      Вярно е :) После се появиха още повече желаещи да научат за историята на тракийските племена.

      Изтриване
  3. Известно е също че,оцелелите жители след опожарената Троя побягват към днешна Италия

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Ален Зарков1 юни 2021 г., 18:15 ч.

      Да, а и някои от топонимите по Апенините доказват това.

      Изтриване
    2. Ще посочвам очевидни факти за думи, термини и имена, чиято етимология е напълно и неоспоримо еднозначна.
      Много от думите, имената и термините на български език, съдържат в себе си доказателствата за хронологичното клеймо на създателите си и са безапелационен аргумент за точен исторически произход.
      Тъй като писмената историята на българите се разбра вече, че е почти напълно унищожена, единствено думите, имената и термините на "кирилица", носят историческата истина, вплетена в самите звуци и символи, които двете съставки на значението се допълват както качественото "долби-стерео" на една съвършена мелодия.
      Често очевидните факти са неразбираеми, неясни и дори противни на хората, точно защото са очевидни и са пред тях и изглеждат "прости", а "самоуважавашият" се човек не вярва на "прости" неща, той иска нещо "по-сложно", което да не може да разбира съвсем но да е екзотично и невероятно и да предизвиква "интелектуалният" му напън; а съвсем безспорно, очевидни неща както слънцето например не се виждат, защото гледайки срещу него, очите се насълзяват, заслепяват и може да е болезнено преживяване.
      След този увод, ето бисерите:
      1 Оносно Пеласгите: (омотаните П,Б,В,Г,Ъ,Л,Р); Пеласги = Беласги = Беласи. Това е племе Беласи, както племето Беси и Бизи (доп: Мизи, Меди, Гети и т.н) Ето, че и сега има планина Беласица. Друг запис в докумнти е Пеларг = Беларг = Белгар = Българ (доп: както Бургас на документи пише Пургас = Пургус = Пиргус). Къде може да се намери тук съмнението, че това не са българи?
      2 Относно селото на Филип: Пела (омотаните П,Б,В,Г,Ъ,Л,Р); селото е било БЕЛА (от бял, хубав)
      3 Относно Византион: това си е Бизанти от тракийското племе БИЗИ, БИЗАНТИ
      4 Пропускът за да влезе човек в гр. Византион е наречен ВИЗА.
      5 По късно българинът Константин, прави Византион столица на източната римска империя Константинопол.
      6 Относно БАЛКАН : това си Бълг Кан (Български Княз) (Думата "Каняс" е установено тракийски термин.
      7 Относно Цезар: това е Все Цар= Се Цар (Кесар)(Cezar) - Цар на Царете установено тракийски термин.
      Повтарям се но понеже етимологията е проста, недейте да сте така надменни да я отхвърляте, защото това тълкуване, всъщност, няма друга алтернатива.
      Тук много ще подскочат но ще играя тез козове:
      8 Относно БЪЛГАРИН: Това е много древно име. Доказателство за древността му е наличието му върху Винишката плочка с
      барелефа на Ахил; Троянска Война (10 000г. преди Н.Е.)
      Тогава са били древни и диви времена; имената европейските родове са възниквали само по два начина: единият е приемане името на дадено ЯВЛЕНИЕ, другия начин е приемане на името на някакво ЖИВОТНО (Трети начин логически няма)
      Думата ВЪЛК е основата в името на БЪЛГАРИТЕ. Означава ВЪЛКАРИТЕ (ВЪЛЦИТЕ)(В=Б). Имената, често са давани на даден европейски род като ПРЯКОР (По един от двата начина), това се доказва от огромен брой имена и термини.
      След като БЪЛГАРИТЕ (ВЪЛКАРИТЕ) отиват на северо-изток (може би след преливането на Евксинов Понт) река ВОЛГА
      приема името си от тях. (Нали се сещате, че няма как реката да има име "спуснато от луната",не хората са
      кръстени на реката (щото няма как), а реката е кръстена на името на хората, които и го дават.(Между другото на
      руски ВЪЛК = ВОЛК =ВОЛГ = ВОЛГА)
      9 Относно ГОЛИАТ: Означава ГОЛИАТ = ГОЛИЯТ. Сега, някой "умник" ще каже: е-е-е това е прекалено". Но ще каже това само защото, иначе ще излече, че е прост, че не се е досетил за такова очевадно доказателство, че Моисей е описал битка с участие на българи в Стария Завет. (Каква 681г ?????)
      10 На английски думата за вода звучи: УОДЪ, в Манчестер изговарят направо ВóДА
      10 Може да продължим този списък с още 1000 или 2000 думи !!!!

      Изтриване
    3. До ARISEN3 юни 2021 г., 9:57 ч.

      Вижданията ни, а и методите ни на работа са твърде различни. Желая Ви успех в начинанието! Времето ще покаже кой е прав.

      Изтриване
  4. Пеласгите са митичен народ Серафимов, ако бяхте завършил история щяхте да знаете това. Няма хора с такова име, защото то принадлежи само на митологията, не на реалността. Но и мизи, дардани и други тям подобни не е имало на Апенините, не може всичко, което Страбон е писал да е вярно и пак се връщаме на образованието, което университета предлага. Щом го нямате, вие не сте в състояние да направите критичен анализ, не всичко, което хвърчи се яде, разберете го това и престанете да лъжете хората.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. " Анонимен1 юни 2021 г., 18:46 ч.
      ... пак се връщаме на образованието, което университета предлага..."

      Страхотен аргумент, няма що! "Една баба каза на пазара..."

      Изтриване
    2. До Анонимен 1 юни 2021 г., 19:42 ч.

      Точно! За тези хорица важи поговорката "Едно баба знае - едно си бае".

      Изтриване
    3. До Анонимен 1 юни 2021 г., 18:46 ч.

      Да предположим, че присъстващите в гръцката и римска история пеласги са митичен народ. Какво да кажем обаче за египетските хроники от по-ранен период? Египтяните споменават пелесет-пеласгите като един от Морските народи.

      Старите евреи също познават пеласгите и ги наричат пелиштим в мн.ч. Асирийците също познават пеласгите, но под името Палашту.

      Пеласгите не са нито митичен народ, нито са изчезвали. Изчезнало е само старото им име.

      Изтриване
    4. Човекът, декодирал Линеар В, е архитект и криптограф, така че беглият ви опит за аргументация бледнее и показва неприкрита простотия.

      Изтриване
    5. Вярно казвате Анонимен1 юни 2021 г., 20:36 ч., Майкъл Вентрис НЕ Е професионален лингвист, но е направил това, което хората с китап не са успели. А наглеците анонимки са баш простаци, но простаци с диплома, купена, или заслужена с определени услуги, какви точно оставям на вашето въображение. Мога да характеризирам това само с латинската сентенция - О tempora, o mores :)
      Станимир

      Изтриване
    6. Като си помисля , колко лъжи съм запаметила в училище....За съжаление т.н. образование хич го няма. Специално историята е изкълчена в угода на тази или онази велика сила.

      Изтриване
  5. Благодаря ти Павка.Продължавай все така и напред.

    ОтговорИзтриване
  6. След като сатрите са поклонници на бог Дионис, можем ли да приемем, че те въвеждат култа към него при римляните? А има ли сведения пеласгите да са почитали бог Дионис ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 1 юни 2021 г., 19:40 ч.

      Дори сатрите и пеласгите да са въвели култа към Дионис при латините, това е станало в края на Бронзовата или началото на Желязната епоха. Най-вероятно първо са повлияни етруските...

      Изтриване
  7. Понеже споменахме Египет - имам един практически въпрос... мислите ли че ше изскочи заек от този храст или ще е чиста загуба не време /изкл. научаването на древно гръцки/
    https://zooniverseancientlives.wordpress.com/

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 2 юни 2021 г., 8:30 ч.

      Ще Ви помоля да уточните какво имате предвид. В блога, за който давате линк има много материали...

      Изтриване
    2. Извинявам се - объркал съм препратката, имах предвид https://www.ancientlives.org/

      За съжаление не знам как точно звучи на български затова предлагам английското звучене.. та въпросът ми беше като имате предвид епохата от която са тези папируси, мислите ли че може да изскочи и нещо свързано с нашата история? Ако има шанс.. аз лично бих се заел с изучаването на древно гръцки ръкописи от египетската школа

      Ancient Lives is putting hundreds of thousands of images of Greek papyri fragments online. Many of these papyri have remained unstudied since they were discovered more than a century ago, and the team is asking you to help expedite the process of transcription and cataloguing.

      Както може да се види тук, няма да е лесно разчитането

      https://zooniverseancientlives.wordpress.com/2012/05/29/cursive-script-2/

      Повечето са 'касови бележки':

      In recent volumes of THE OXYRHYNCHUS PAPYRI, among personal and private papers, we find Aurelius the sausage-maker who takes out a loan for 9,000 silver denarii, a work contract giving the terms of employment of a public herald in sixth century Oxyrhynchus, Hymenaeus sends a letter via his ‘Ethiopian’ slave, and an edict of the Prefect Vestinus from 62 CE.

      Но има и литературни....

      As for literary texts, in addition to a previously unknown uncanonical gospel, we have identified a papyrus of the Presocratic philosopher and poet Empedocles on the anatomy of the eye, Dictys of Crete’s prose re-telling of the Trojan War story, new fragments of ancient novels Lollianos’ Phoenician Tales and Achilles Tatius’ Leucippe and Clitophon , new letters of the philosopher Epicurus, various dialogues of Plato, and soon to be published: Euripides’ lost play Melanippe the Wise, the elegies of Theognis, Herodotus’ Histories, Menander’s Misoumenos, and various plays by Aristophanes.


      Изтриване
  8. Интересна тема. Без да отричам влиянието между древните цивилизации, следва да се отбележи, че твърде леко се пренебрегват сведенията на древните хронисти. Ако имаше пряка връзка между латините, сабините и траките, съмнително е някой древен хеонист да не я спомене. Засега такива податъци липсват или не са открити. Взаимното влияние според мен е безспорно, доколкото цивилизациите не са статични, а се променят постоянно влияейки се и обогатявайки се взаимно. Не бих се наемал да твърдя, че пеласгите, траките, латините, астите и етруските са едва ли не един и същ народ. Нека си останем при взаимното влияние и не смятаме древните народи за неуки и незнаещи произхода си. Да не говорим, че траките са един от народите, вечни врагове на Рим. За мен траките са врагове на всички империи, срещнали се с тях - твърде свободолюбиви и непокорни. Разбира се, когато враговете са били достойни за уважение, те са влияели и на развитието на съперничащите им цивилизации.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Сатир 2 юни 2021 г., 8:57 ч.

      Напротив, няма пренебрегване на древните летописци. Ливий пише за идването на Еней, а предците на този герой носят тракийските имена Анхиз, Ил, Дардан.

      Страбон пише за идване на траки и енети в северните части на Апенините.

      Плиний пише за идване на пеласги, като дори уточнява, че кораните са потомци на Дардан.

      Плутарх приписва основаването на Рим на пеласгите.

      Дионисий Халикарнаски също споменава пеласги в Лациум.

      Липса на информация ли е това ?

      Изтриване
    2. Всъщност, да! Твърде малко е това. Сам отбелязвате, че за Плутарх това е една от легендите за произхода на Рим, но това е крайно недостатъчно. Общите имена също са довод във ваша полза, но също е недостатъчен. Но че има влияние има, аз и не го отричам.

      Изтриване
    3. До Сатир 2 юни 2021 г., 20:37 ч.

      Добре, а според Вас с каква инфомация трябва да разполагаме, че да е достатъчна?

      Изтриване
    4. " Сатир2 юни 2021 г., 20:37 ч.
      Всъщност, да! Твърде малко е това..."

      Всъщност Вие какво очаквате? В рамката на коментарите на един блог да ви напишат цели томове ли? Според мен това са достатъчно на брой маркери, в каква посока може да бъде търсена информация, а който наистина проявява интерес и има достатъчно желание може сам да надгражда знанията си. А не някой друг да ги систематизира и да му ги поднася на тепсия.

      Изтриване
  9. Привет Спароток, желая Ви здраве и творчески успех :) Вижте по - долу какви плочки са намерени в Сатрианум... С коне и ездач.. И надпис дори... https://commons.m.wikimedia.org/wiki/File:Particolare_Decorazioni_Tetto_Torre_di_Satriano.jpg

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 2 юни 2021 г., 9:48 ч.

      Благодаря! От доста време се интересувам от археологически проучвания в Сатрианум.

      Изтриване
  10. Здравейте, това с траките в Египет е интригуващо, дано да успеете за завършите материала колкото може по скоро:) Но да попитам - ще посочите ли някаква поне приблизителна дата на излизане на книгата Ви?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 2 юни 2021 г., 10:33 ч.

      Надявам се книгата да излезе в началото на декември тази година.

      Изтриване
  11. Поздравления г-н Серафимов!Винаги чета с интерес статиите ви!Вие сте от най-големите будители,родолюбци на днешното време!Съберете статиите си в книги и с удовоствие ще си купя вашите книги!Успех ви желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До survivor622 юни 2021 г., 11:06 ч.

      Аз вече имам няколко издадени книги:

      Истинската българска история https://ciela.com/istinskata-balgarska-istorija.html

      Тайните на тракийския език - Посланията на древните надписи

      https://ciela.com/taynite-na-trakiyskiya-ezik-poslaniyata-na-drevnite-nadpisi.html

      Тайните на тракийския език - книга 2 - Орфей проговаря

      https://ciela.com/taynite-na-trakiyskiya-ezik-kniga-2-orfey-progovarya.html

      История на славните българи. Помагало за деца и възрастни

      https://m.helikon.bg/222016-%D0%98%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8.-%D0%9F%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D0%BB%D0%BE-%D0%B7%D0%B0-%D0%B4%D0%B5%D1%86%D0%B0-%D0%B8-%D0%B2%D1%8A%D0%B7%D1%80%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%BD%D0%B8.html

      Изтриване
  12. Уважаеми Г-н Серафимов,

    Адмирации по повод Вашия пореден бисер!
    Стара истина е, че с жителите на Апенините ни свързват древни роднински връзки, а Вие многократно го потвърждавате с фактически материал.
    Можем ли да приемем, че от тракийското „роме“ днес е останало: „рамо“, „рама“, „рамка“, „обрамчвам“? Рамото е част от тялото, чрез която силата на корпуса се предава на горните крайници. Като характеристика за сила съществува във физиката. Често „обрамчвам“ означава усилвам. Известният и днес израз: „Дай ми едно рамо“ в смисъл „Подкрепи ме!“.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 2 юни 2021 г., 11:11 ч.

      Рамо наистина може да означава сила, но думата рамка официално не е наша...като разбира се нейното значение в германските езици е неясно :)

      Изтриване
  13. Поредно популяризиране на типично български символи пред световната общественост.

    Българин популяризира историята с изрисувани бутилки

    Прочети още на: https://www.dnes.bg/obshtestvo/2021/05/30/bylgarin-populiarizira-istoriiata-s-izrisuvani-butilki.491972

    От друга публикация научаваме, че инициативата вероятно е на самата компания и българина е избран от тях, а това би означавало, че към нашата древност започват да проявяват интерес все повече чужденци. При това не съвсем случайни хора.

    "Свързаха се с мен за проекта и бе щастливо стечение на обстоятелствата, че той бе свързан с дисциплина, която ми е много на сърце - калиграфията, изкуството на красиво изписаната и рисуваната буква. Стигнали са до мен заради предишни мои проекти"...
    ..."За мен бе страхотно, че те искаха моята работа да бъде върху глаголицата, така че оставаше само да измисля как да интерпретирам знаци, които са безвъзвратно останали в миналото..."

    https://urbn.dir.bg/matine/balgarinat-koyto-prevrashta-glagolitsata-v-multi-kulti-super-yak-gradski-proekt

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен2 юни 2021 г., 13:13 ч.

      Броят на будните хора расте и това ме радва :)

      Изтриване
  14. Кефиш ме Павеле, ще те черпя довечера домашно българско вино, за хубавата работа, която си свършил. 😊

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен2 юни 2021 г., 13:26 ч.

      Кириле, щом спомена домашното вино се сетих кой е анонимния :)

      Изтриване
  15. Като цяло потомците на българите в Италия и днес не са никак малко макар, че става въпрос най вече за "алцековите българи".
    " Над 5 - 6 милиона потомци на Алцековите българи живеят днес в Италия"

    https://voice-bg.com/glasut-na-bulgaria-daidjest/29-glasat-na-bulgaria/2215-potomci_na_alcek.html

    http://www.archivioradiovaticana.va/storico/2017/04/22/по_стъпките_на_алцековите_българи____________________/bg-1304911

    А тук една карта с топоними с основа на имената от български произход.

    https://sites.google.com/site/historyofthegreatbulgaria/_/rsrc/1369581109260/alcekova-blgaria/АЛЦЕКОВА%20БЪЛГАРИЯ.jpg

    ОтговорИзтриване
  16. Сега чак осъзнавам какво основно са работили нашите прадеди - създаване на цивилизации.
    Освен нашата си (тракийската) - египетска, индийска, тракийска, гръцка, римска. Може би да пропускам някоя.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Дойчин Дойчев 2 юни 2021 г., 18:08 ч.

      Никой не се учудва на тези учени, които твърдят, че римското влияние може да се проследи от Месопотамия до Британските острови и от Германия до Северна Африка. Кажеш ли обаче, че траките са направили не по-малка експанзия и са повлияли не по-малко хора - може да те разкъсат жив.

      Защо Рим успява да се наложи? Това не е трудно да се разбере: римляните разполагат с голяма армия, владеят технологии, които са непознати на други народи и се намират на високо културно ниво.

      Нека видим сега какво знаем за Тракия:
      - Херодот определя траките като най-големия народ след индийците.
      - Павзаний смята, че по многолюдите само келтите съперничат на траките.
      - Дионисий Периегет твърди, че земята на траките е безкрайна.
      - Тукидит пише, че армиятата на цар Ситалк е от 150 000 души.
      - Плиний е уверен, че траките са едни от най-могъщите народи в Европа.

      Плутарх, Ливий и Ариан описват добре тракийската войственост и бойни способности. От Омир знаем, че още през Бронзовата епоха траките са конен народ, а и, че имат стари военно-политически съюзи.

      Траките са първите европейци, които се научават да обработват желязото, а това им дава огромно предимство.

      Както и да погледнем - всички фактори, които са нужни за експанзия и повлияване на други народи са налице, но остава само едно запъване на нашите учени, навели се покорно надолу, за да не разсърдят чуждите учени.

      Изтриване
  17. До Дойчин Дойчев 2 юни 2021 г., 18:08 ч.
    Жалкото е, че чужденците го знаят много отдавна, а ние трябва да го научим от тях и то не благодарение а въпреки нашите "дипломирани и титулувани" историци, които още се опитват да ни убеждават, че сме сбирщина от несретници, формирала се пътьом и дошла от майната си. Не мисля, че за Вас е нещо неизвестно, но за тези които четат коментара ми и не могат да разберат за какво става въпрос, ще посоча един цитат на един бивш френски президент Франсоа Митеран.
    “Българският народ е един от създателите на цивилизацията на нашата планета. Богомилите създават Европейското възраждане!”
    Този и още една малка част от много други подобни цитати, изречени от авторитетни световни личности, може да се видят тук:
    https://www.sos-sredec.com/new/cat_podrobno.php?id=354

    ОтговорИзтриване
  18. Айде, Павка, дай-път на алтернативната теория!
    Може да махнеш последните етимологии, най-отдолу.
    Пиши, че не си съгласен но ги пусни.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 3 юни 2021 г., 10:40 ч.

      Нямам нищо против да възможност на някого да представи своя теория, но той трябва наистина да я представи, а не само да изказва намерение за нещо такова.

      Изтриване
  19. Като се поразмишлиш, ще видиш, че няма нищо сложно, това си е чистата истина !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 3 юни 2021 г., 10:43 ч.

      Истината не е сложна, сложен е пътят тя да бъде укрита.

      Изтриване
  20. Много хубаво! Наистина, няма сарказъм или друг изопачен смисъл, САМО дето става ясно, че обобщеното "траки" са давали и тук, и там, на всички, по малко са оставяли следи навсякъде, където са били, завладявали са, повлиявали са с култура, изчезвали са или поне са силно редуцирани и са асимилирани навсякъде - Индия,Италия,Гърция, дори и в земите си от българите, които никога и никъде, освен в нечие въображение не са се отъждествявали с която и да е част от траките! Заключението идва от самосебе си - българите не са траки, траките са станали българи по същи начин, по който римляните (латините) не са пеласги, но пеласги у траки стават римляни!
    Продължавайте с хубавата работа за траките, браво!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 3 юни 2021 г., 11:14 ч.

      Един силен народ, заселил се на ново място може да направи две неща: или да живее в мирно сътрудничество с местните хора, помагайки им да станат също силен, а и голям народ, ИЛИ да подложи на местните хора на клане и жестока експлоатация, така както правят римляни, гърци, англо-сакси.

      Нашите деди са избрали благородния път и бивайки малцинство в чуждите земи, са и асимирирани, но дали това е нещо лошо?

      Не е вярно, че в миналото българите не са се отъждествявали с траките. По времето на цар Симеон е направен превод на историята на Флавий Йосиф и в този превод старите българи се отъждествяват с даките. Пак в същия период е направен превод и на хрониката на Йоан Малала, като ясно се казва следното: “Пристигна съ атридитѣ и самси Ахилъ съ своя собствена войска, наричани нѣкога мирмидоняне, а сега българе, 3000 души.”

      По-късно, в „Царственик или история болгарская“ българите отново са отъждествени с даките от българския автор на книгата.

      Отъждествяване на българи с даки прави по-рано Поп Йовчо от Трявна в своята история: "Прогонени бяха българите от Тран Римски и пак се върнаха..."

      Ако не Ви затруднява много, бихте ли представил своите аргументи, въз основа, на които твърдите, че българи и траки са два различни народа?

      Изтриване
    2. Ще си позволя и аз да добавя един цитат, в който директно българите биват наричани траки и който най вероятно г-н Серафимов е пропуснал неволно.

      Френският хронист епископ Фуше дьо Шартр (Foucher de Chartres, 1059- 1128) е съвременник и очевидец на Първият кръстоносен поход.
      В хрониките си за похода, когато наближава българските земи през 1096 г той пише:

      "...Hinc iter aggressi per fines Vulgariorum, quos vocitant Thracas, ut habent monumenta priorum..."
      „...Оттук те поели път през земите на българите, които назовават траки според предишните паметници...”

      http://macedonia.kroraina.com/libi/3/gal/3_111.html

      Изтриване
    3. До Анонимен 3 юни 2021 г., 18:04 ч.

      Благодаря Ви за информацията, но познавам извора, а и госопдинът, или госпожата (Анонимен 3 юни 2021 г., 11:14 ч.)има предвид нещо друго : "българите, които никога и никъде, освен в нечие въображение не са се отъждествявали с която и да е част от траките!"

      Става дума за самоотъждествяване.

      Изтриване
    4. До Анонимен3 юни 2021 г., 11:14 ч.
      - В основата на българския език стои тракийския език - и граматически, и лексикално.
      - В основата на българските народни обичаи и вярвания стоят тракийските обичаи.

      Дайте малко да помислим върху значението на понятията асимилиране и отъждествявне.

      Изтриване
    5. Аз мисля, че няма сведения и другите тракийски племена да са се самоопределяли като траки, а по-скоро всяко племе е използвало собствено название. Нещо повече, имало е между тях и враждебно настроени едни спрямо други, а дори и са воювали помежду си. Траки всъщност е обобщено название на големи групи племена от гърци и римляни, също както гети/готи, скити, сармати и др. Може би нещо подобно на днешното славяни, европейци, скандинавци и т.н.

      Изтриване
    6. До Дойчин Дойчев3 юни 2021 г., 22:23 ч - Подобни твърдения ще разсърдят яко папагалстващата казионна общност, която се вбесява ако излезат доказателства за това, че общоприетите виждания за произхода на Аспаруховите българи са само една лъжа, която ако се подържа им носи доходи. Хората си пазят и хляба, и китапа, те не обичат критичните личности и изобличителите на лъжите, ето за това Серафимов е мразен от шепа тунеядци с дипломи, но и с IQ на папуняк.

      Изтриване
    7. При внимателно разглеждане на следите от границите на "Онгъла" по картата се забелязва, че размерите му са такива, че в него не могат да се настанят повече 20..30 хил. човека, заедно конете (ако са повече, трябва да стоят прави, опрени един до друг). Добре, кажете ми как 20...30 хил. човека ще направят държава с многомилионно население, та те нямат хора за един град?
      Изводът е, че хората (българите) са си били вече тук.
      Освен това, от най-дълбока древност, тук в България, не е регистрирано съществуване на език, различен от българският.(никога)
      Тъй като българите уж "дошли" през VI, оказва се говорят същия език както местното население на балканите заварените тук уж "славяни"; Тъй като заварените тук уж "славяни", които били се появили уж внезапно, изневиделица на балканите, точно когато уж "траките" били изчезнали внезапно, изневиделица, въпреки, че били най-многобройния народ, според Херодот, и говорели на същия език като уж "новодошлите" българи; То оказва се, че траките, славяните и българите говорят на един и същ език, който не се е променял тук на балканите от 10 000 години, а и друг език не е забелязван да се ползва тук; То ще се окаже, че траки, славяни и българи са едно и също нещо, което ще е явно голям потрес за майкопродавците и чуждопоклонниците.
      И тъй като тракийските(слявянски,български) царе, както и тракийските(слявянски,български) императори на Рим и Византия са говорели на същия този език писан на уж "гръцката" азбука; То ще се окаже, че уж "гръцката" азбука е автентичната тракийска (славянска, българска) азбука, а по-новата азбука уж "кирилицата" май ще излезе един актуален "ъпдейт" на старата ни азбука - тракийската.

      Изтриване
    8. До Анонимен4 юни 2021 г., 14:37 ч.
      Това за езика и обичаите идва от български учени - филолози и етнографи. В този блог нееднократно г-н Серафимов ги е цитирал, а и цяла книга написа човекът. Част от историците винаги пропускат тези неща, но трябва да им се напомня, с постоянство и с най-добри чувства. Не виждам повод за сръдня.

      Изтриване
    9. До ARISEN4 юни 2021 г., 16:02 ч.

      Така е, по принцип е невъзможно един огромен народ да изчезне, а на негово място, от нищото да се появи друг голям народ.

      Изтриване
    10. Може би се лъжа, може би е мит или модерна измислица, но в коментари на много стари статии...някой беше споменал ,че Симеон стоейки пред портите на Константинопол, е казал нещо от рода на "Напуснете градът на моите деди". При условие ,че Византион е било тракийско селище, и голяма част от императорите в Константинопол са били траки, дали не говори именно за тази връзка. Но това ако е варно твърдението.
      От друга страна мисля Симеон не е от рода Дуло.
      Иначе самата формация наречена с името България, ми се струва по-скоро на обединение на тракийски племенна в една формация с цел защита от Рим и самостоятелно управление. Ако не се лъжа дори в учебниците по история се говори ,че в началото България е била обединение между трите групи "траки","славяни","българи". Като се твърди ,че и трите групи са коренно различни една от друга. Излишно е да обяснявам отново изследването където са открили ,че с хората с които най-лесно се разбираш и съответно ги имаш за приятели, делите общи гени. Но съдейки от това изследване...редно е да заключим ,че и трите групи са били доста близко генетично, иначе как ще създадат обща група която ще просъществува чак до днес.

      Изтриване
  21. Г-н Серафимов, не смятате ли, че е неморално, и ненаучно, да приемате за "доказателство" и натрапвате книги от Възраждането, чийто източници не са известни, но е ясно, че носят политическия и ревлюционенния контекст на времето? Те не са доказателства и никаква "истина" от научна гледна точка, а пропаганда!
    И защо се опитвате да обобщите българите като траки и най-вече мизи, след като те според вас са се отъждествявали с даките!? А даките изобщо не са същите траки каквито са били пеоните, пеласгите, трояните, б/фригите, мизите, одрисите, бесите, гетите, т.е. имат своите особености, макар и в някакво време да са били причислени към тракийското семейство, те несъмнено са приели огромното влияние на от преминаващите народи, поради липсата на "закрила" от Империята! Та защо избрахте мизите, след като твърдите, че всъщност българите се приемат за дали! Откъде накъде ви хрумна да са мизите, а не одрисите, или корнизите, гетите или защо не са пеоните?
    Неетично и ненаучно, нали?! Просто желания!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Г-н Анонимен, не смятали, че е неморално, и ненаучно, да приемата за "доказателство" и да натрапвате австро-унгарски, немски и руско-имперски политически пропагандни, отявлени анти-български теории, които са известни, но е ясно, че носят политическия контекст на времето? (България необединена, несъединена, да няма претенции, да се измести влиянието от северните славяни, България да се превърден в удобен пункт с проливите)
      Вилхелм Шот, Йохан Енгел, Константин Иречек, Арминиус Вамбери, Геза Фехер и други, отявлени противници на силна и обединена България?
      А Г-н Анонимен, не смятали, че е неморално, и ненаучно, да приемата за "доказателство" и да натрапвате тези идеи, които са масово реализирани от от комунистите? Всеизвестно е, че ползвате тяхни трудове, а повече от половината са с доказана манипулация, известно и ясно е, че носят политическия контекст на времето?
      Комунисти, които направиха македонска нация, реализирайки старите идеи на македонизма, направиха същото и с българите в България - реализираха масово старите дошлячески, омерзителни идеи?
      Неетично, предателско, срамно, позорно и ненаучно, нали?! Просто желания!

      Изтриване
    2. До Unknown4 юни 2021 г., 21:41 ч.
      Ако бяхте пели внимателно, а вие не сте, щяхте да забележите, че никъде не съм подкрепил или защитил тезата, че българите са онези, описани от посочените от вас автори и "капацитети"! Аз не знам какви са били българите при Атила и преди това, от 354 г да известни официално и са определени като "непознат на тогавашния цивилизован свят" народ, те сами не са се определили никъде за приемници нито на Атила нито на който и да е тракийски владетел! Затова е и странно какви измислици съчинявате без доказателства, за да замените предходни и съществуващи до момента измислици! Древните българи са мистичен и непознат народ, поради липса оса на данни! Запомнете липсват достатъчно данни, за да се направи крайно заключение!
      Тракийските елементи могат да са попаднали по различен начин в нашата съвременна култура и език - чрез влияние на присъединено местно население и асимилирането му чрез включването му в държавата или ако българите са били носители на тези елементи от по-рано, които са им помогнали да се съединят със завареното население! Данни обаче няма! Това, за което Серафимов говори е времето преди българите да се появят в писмените документи, т.е. всичко, което се изрече за връзката с траки, китайци, иранци, индианци, е само спекулация и фантазия!

      Изтриване
    3. До Анонимен 5 юни 2021 г., 19:10 ч.

      Народите променят имената си, ако поне малко се интересувате от история, би трябвало да знаете това. Колкото до историческите извори, у нас се приема само това, което не пречи на общоприетите теории.

      Ранносредновековните българи не са нито мистичен, нито непознат народ на гърци и римляни. Мистичността е нужна на тези, които се боят от истината, на тези, които са замесени в едно от най-големите престъпления срещу българския народ - изкривяването на неговата история.

      Изтриване
    4. Ами, непредубедените читатели няма да се съгласят с вас, по простата причина, че от излаганите от вас цитати ясно се вижда, че писателите ползват различни конкретни тясно локализирани и необобшаващи наименования за българите - пеонци, мирмидонци...това са малочислени групи, никой не ги е отъждествил с одриси, а те са най-силната тракийска формация с изявена държавност, няма отъждествяване и с други/Бриго, кробизи, гети и т.нат., но този цитат явно ще ви е познат и се надявам да ви помогне и покаже, че българин е било престижно самоопределяне и много различни по произход, култура и идеи хора са го приели и вероятно ползвали като самоназвание, но кои са били първите носители (?) - в науката няма данни, ясно е само, че българите са били създателите на или съществената част от Салтово-Маяцката култура, която ме е тракийска!
      А ето и цитата - "Те, българите, някога бяха най-справедливи от всички народи и от всичко на света най-много почитат добродетелите и сами достигнаха голяма слава, а градовете и народите се присъединяваха към тях доброволно."

      Изтриване
    5. "Анонимен6 юни 2021 г., 14:18 ч.
      ...А ето и цитата - "Те, българите, някога бяха най-справедливи от всички народи и от всичко на света най-много почитат добродетелите и сами достигнаха голяма слава, а градовете и народите се присъединяваха към тях доброволно."

      Най сетне, между свободното фантазиране един цитат и той грешен! Голямо е обаче желанието Ви да се вживявате на всезнаещ и да коригирате останалите. Нищо, че капацитета е недостатъчен а за подготовката да не говорим. Папагалстването никога не е доставяло правилните знания. И друг път е ставало въпрос за това, че не четете където трябва и каквото трябва.
      Цитата е следния: "Развратила се предишната им справедливост и законност, тогава когато по-рано те най много почитали тези качества, сами достигали твърде големи трофеи, а градовете и народите доброволно се присъединявали към тях."
      http://macedonia.kroraina.com/gibi/5/gal/5_298.html
      Възможно е да се отнася за българи, защото те са населявали територии в предполагаемите райони, за които се говори, но никъде не се споменава конкретен етнос.
      Ако бяхте чели поне блоговете на г-н. Серафимов, а не само да пишете в тях, щяхте да знаете за това макар, че линка който той е дал преди е променен от .org на .com. и вече не работи.
      " ПАВЕЛ СЕРАФИМОВ - SPAROTOK 16 ноември 2016 г., 21:45 ч."
      http://sparotok.blogspot.com/2016/11/blog-post_16.html

      Изтриване
    6. P.S. Съжалявам за малката грешка, която не си обяснявам как се е получила. Текста е правилния, но цитата е на следващата страница.
      http://macedonia.kroraina.com/gibi/5/gal/5_299.html

      Изтриване
    7. p.s. не беше ли Венедиков един от основните гурута за тракедонизма, Серафимов, май, не веднъж се е оповавал на неговите "правилни" разбирания за историята ни!

      Изтриване

    8. По-горе един анонимко написа:

      "българите са били ............ да се съединят със завареното население! Данни обаче няма!"
      Нека да подчертая, че данни, че българите и траките са или съединени или са едно и също нещо има; и това е именно езикът и азбуката; няма наличие тук да се е говорил друг език различен от българският, от хиляди години досега; значи аспаруховите българи и местните траки са говорели на един и същ език. Друго доказателство е думата "българ" изписана на барелефа на Ахил на каменна плоча от Виница(Македония). Както и хронистът Малала посочва, че мирмидоните от троянската война са българите.
      Едно безапелационно доказателство е клипа, който беше в "Ютуб", където любителски репортаж, показа разкошна цветна мозайка на пода на римска вила от 3 век преди Новата Ера с мотив от легендата за Икар, където надписа беше на български: ДЕДАЛ и ИКАР с български букви. Тази вила беше на брега на р.Ефрат, току що разкопана, защото изграждат язовир там (клипа беше от 2019(20)г); после показаха пристигането на ескперт по антиките от Холандия, който се оказа с фамилия Ешкенази и като погледна надписите, погледна продължително към тавана и каза авторитетно, че това е ранно-гръцки надпис.(Къкво е ранно-гръцки.....?). После клипа беше изтрит и оттогава не намирам нищо за тези (много актуални и скандални) разкопки покрай р. Ефрат и затова ги описвам тук, дано някой ги намери тези клипове.
      А да се върнем към уж "нямането на данни", че българите са били тук хиляди години преди "пристигането" в VI век. Значи верното е обратното, няма данни но няма данни за "пристигането". Хайде дайте данни за "пристигането" и за възникналите от нищото "славяни"! ( ама не данните от византийския хронист, че Византия ще плаща данък на България 681 г. Защото това, че са решили за първи път да плащат данък на държавата България 681г. не означава, че преди това, когато не са плащали данък, ами са взимали дотогава, непосилен данък от траките-българи, траките-българи не са съществували в римската провинция "Тракия /(Македония)". (И като се замислим, този данък дето са го взимали от "изчезналите" траки-българи е бил огромен и това е бил източникът на богатство на Източната Римска Империя и вероятно с тези огромни пари са платили на ориенталските пълчища, които злощастно са насъскали по-късно срещу тези "изчезнали" траки-българи.)

      Изтриване
    9. До Анонимен 6 юни 2021 г., 14:18 ч.

      Вие казвате: " ясно е само, че българите са били създателите на или съществената част от Салтово-Маяцката култура"...

      Да сте чувал някога за аргумент, от какво стана ясно, че Салтово-Маяцката култура е създадена от българи, или българи са една от групите създали тази култура?

      Мерперт казва нещо, Рашев повтаря, едно доцентче подема щафетата и изведнъж това става истина?

      Изтриване
    10. до ARISEN 7 юни 2021 г., 8:41 ч.

      Не съм гледал клипа за който говорите, но може би става въпрос за тази мозайка:
      https://i.how10.com/oclifescienceimg/sciences/927/d-dale-et-icare.jpg

      Изтриване
    11. "Дедал и Икар с български букви", смях! Щом не можете да направите разлика между (ранно)български и гръцки букви, не виждам как ще я направите с модерните такива, а от там не е чудно, защо са такива и заключенията / твърденията ви, фен на тубата!
      Вижте какво пише Ст. Ваклинов (може да го намерите в македония.крорайна) "С други думи, появяването на тази култура в различни европейски области става едновременно с разместването на нейните носители. Хро-нологически това съвпада с разселването на прабългарите през втората половина на VII в., документирано от сигурни писмени исторически свидетелства." Не съм сигурен, но той в черния списък на тракедонистите против казионните учени ли е?

      Изтриване
    12. До госпждинът, който е фен на проф. Ваклинов, ами не зная кои са тракедонистите, но феновете на Ваклинов, Рашев, Овчаров, Чобанов (о, какви фамилии само 😁), цяла група са създали, за чернене на несъгласните с техните кумири. Понеже нямат аргументи и не могат да оборят нито Спароток нито проф.Чилингшров, само се кикотят като лабилни наркомани, жалка работа, но това са им възможностите на попагалчетата с нищо не струващи дипломи.

      Изтриване
    13. има голям брой писания от византийски хроникьори за българите/мизи или пък скити...ама кой да знае?

      Изтриване
    14. До Mario 7 юни 2021 г., 23:34 ч.

      Да, има, а има и извори, в които скитите са наречени тракийски народ. Освен това Херодот пише, че скитите издигат храмове и олтари само на Арес, а той е тракийски бог. Пак Херодот твърди, че скитите наричат богът-баща с името Папайос, а Папас, Папайос е бог на траките...но наистина - кой да знае...

      Изтриване
    15. Анонимен7 юни 2021 г., 12:46 ч., този клип не е същият, за който говоря, там надписът не беше ИКАРУС и ДЕДАЛУС, а си беше ДЕДАЛ и ИКАР, без СУС-ите, чист български език в Римска вила от III век ПРЕДИ Новата Ера. Не записах клипа защото мислех, че такава сензация ще се разчуе навсякъде, за съжаление клипа беше изтрит от Ю-туб, понеже е драстично доказателство, че тракийската азбука е българската.

      До Анонимен7 юни 2021 г., 15:42 ч. , който наивно твърди, че буквите не могат да са български, ами били гръцки: добре де, как разбираш, кои са гръцки и кои български, като са напълно еднакви........Според мен тези са написани от българи, защото нямат СУС-ове в окончанието. Старите императори и на Римската и на Гръцката империя, които са с тракийски(български) произход, често са оставяли надписи върху каменни колони, които не са латински, а на тракийски (български), който, ако има СУС-ове се води за "гръцки". Тракийската азбука е основа на кирилицата и на гръцката и на коптската. (Само да добавя в скоби, че тракийстото окончание ОВ го има в много хроники и по-късно е механично заменяно със УС; като например и в гръцките текстове на места пише AXIL PELEEVOI, което буквално е тракийското АХИЛ ПЕЛЕЕВ, а по-късно вече става АХИЛЕУС ПЕЛЕУС.)

      Изтриване
  22. до Анонимен 4 юни 2021 г., 13:43 ч.

    И защо трябва точно на Вас да вярваме? Поне да бяхте посочили нещо, в подкрепя твърденията Ви. Отдавна отминаха времената когато всичко се приемаше на "юнашко доверие" заради авторитета или позицията, която заема изказващия се, а Вашата позиция на всичко отгоре е анонимна. За авторитет изобщо няма да отваряме дума, че ще настъпи голям смях.
    Колкото до "научните" Ви подходи, няма нужда да се пънете толкова! Ще цитирам по памет една мисъл, която не е моя, а на професионалист със заслужен авторитет, за разлика от Вас. "Историята не е и няма да стане наука, докато е зависима от политиката" Ако не се досещате, означава: "Никога!".

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 4 юни 2021 г., 16:14 ч.

      За това и се опитвам да обясня на доста сънародници, че е по важно ние българите да знаем истинската си история, а чужденците могат да почакат. То и без това чужденци са забъркали кашата наречена българска история.

      Изтриване
  23. Непременно да обявите във Facebook излизането на тази книга !

    ОтговорИзтриване
  24. При търсене на етомология се водим от някаква особеност, характеристика на предметите. Струма, древната Стримон е бързо течаща река. Оттам и струя, стром, щрьом, течение и т.н. Тибър е равна и спокпйна река. По никакъв начин не е могла да бъде наречена Струма. Самото название Тибър - (т)ибър, напомня на река Ибър - Марица, а и видът им е подобен. Названието Еброс, Ибър се среща от Иберийския полуостров,Испания, до Иберия, Грузия. Много древно и много разпространено название.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Блогът на д-р Иванов 6 юни 2021 г., 8:07 ч.

      Андрей, напълно е възможно пеласгите да са зали името Струмон, превърнало се в Румон, Румо, не поради вида на реката, край която се заселват, а поради това, че Струмон е име на река от техния дом. Често когато хора колонизират нов регион, те дават имена от старите си земи, като при това не държат сметка с релефа на местността и нейната история.

      Колкото до река Ибър, името и наистина се среща на много места - България, Сърбия, Украйна, Испания, за Грузия не зная със сигурност.

      Изтриване
    2. Съгласен съм с г-н Серафимов.
      Най-яркия пример за това е именно имената на градовете в САЩ. Има доста градове с имена като Нов-нещо си. Примерно Ню Йорк-Новия Йорк, Ню Хемпшир-Новия Хемпшир. Има градове които са 1:1 с имена от стария континент като Одеса, Атина и тн. Ако си мигрант в една нова територия, където няма вече наложени топоними нормално е да наречеш нещата с имена които са ти познати или ще ти напомнят за дома. Може и реката да се е казвала Нов-Струмон но с времето и промяната на местното население, името да се е осакатило до нещо което е по-кратко и лесно за казване, или е изкривено от новото население.
      Още повече името Струмон, ще има сантиментален смисъл за може би 2-3 поколения, след това никои няма да го свързва с река от далечна пеласгийска страна.

      Изтриване
    3. До Никола 7 юни 2021 г., 19:39 ч.

      Да, след време сантименталността е нещо временно, запазва се само при тези, които са родени на старото място. За новите поколения родина се явяват Апенините и колкото силна да е била традицията, водени от принципа си да не поробват другите народи и да не ги подлагат на геноцид, дедите ни са победени ...от добротата си. Ето това е основната причина за асимилацията на дедите ни.

      Изтриване
  25. Гледам, че на страницата ти Спароток ти губиш време да отговаряш на Любчо Паричката, но това е грешка Павеле. Оня иска да те вкара в обяснителен режим - да обясняваш как не си казал нещата, който тоя ти приписва. Свестните хора те уважават а и като проверят твоите неща, те ще разберат как оня тип нагло лъже. Ц.Т.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен 6 юни 2021 г., 21:27 ч.

      Ц.Т., благодаря Ви за загрижеността! Ни най-малко не се притеснявам относно лъжите на въпросния господин. Кой каквото прави на себе си го прави. Рано или късно хората ще разберат каква е била целта му и как трябва да се нарече поведението му.

      Изтриване
  26. В момента тече предаването история бг. поБНТ. Издържах да гледам до момента, в който бе обявено за огромния, ама много огромния германски народ на готите, слезли от Скандинавия и заляли Европа.Имам един въпрос към всички авторитети с дипломи на историци. Уважаеми господа, има ли данни в Скандинавия преди 16-18 века да се отворил някакъв портал от друг паралелен свят, през който са преминали многобройните готи? Ако няма такъв портал, то с каква храна се е хранил този огромен народ тогава,когато даже и картофите още не са били познати в Европа? Та даже и днес,единица площ в северните страни дава 3-5 пъти по-малко зелена маса, отколкото в земите на траките!Ами разходите за парно, модни кожени дрешки и витамин Д? Уважаеми анонимни дипломи притежатели, с какво се е хранил този огромен северен народ? С риба и трюфели? И какво са яздили, коне или елени(предците на летящия Рудолф), за да победят конниците траки, децата на Тракийския Херос? Та даже и днес тези земи са рядко населени въпреки огромния технологичен скок, в сравнение с онзи период! И още, кажете ми коя древна цивилизация се развила на север, а не на юг, както е обичайно? Само за храната питам,то други доказателства така и няма. А какво ще кажете за родения в Кападокия готски архиепископ Урфила? И там ли е имало германци или неговото семейство да били политически емигранти, но тогава как той им става шеф? Слушам ви уважаеми.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Богомил 7 юни 2021 г., 22:12 ч.

      Въпросите Ви са много смислени, но отговор от участващите в антибългарската пропаганда няма да получите. Те се надяват да прокарат внушенията си посредством някакъв имидж, който мислят, че са си изградили.

      Изтриване
    2. Това, че вие не разбирате, или не ви се иска да разберете и приемете, че не е удобно на тракедонистите измислици, си е вал проблем! Пред науката такъв проблем няма! Ако знаехте поне един от горските крале, от различните династии и групи, тогава едва ли щяхте да видите каквато и да е връзка с траките, най-малко с гетите! Но затова се иска у четене и мислене! Почнете със списък на всички познати готски крале и обяснете на казионидтите етимологията на имената им през тракийската традиция! Успех!

      Изтриване
    3. Анонимен8 юни 2021 г., 14:44 ч., чак се пените, такава ярост блика от думите Ви, но това не е нужно; карайте спокойно и културно, с аргументи, но тук май е проблемът - Вие нямате аргументи:)
      Та какво за готските царе, траките имат Теудис, илирите Теудата, а готите Теодорик. Траките имат цар Бергай, а готите имат цар Бериг. Името на готските царе Гнива и Гайна може да се обясни с украинкските думи гнiв "гняв" и гай "гора", и гледай сега какво чудо: готският мъченик Сава носи тракийско име, а готския военоначалник Беса си е наречен направо Бес, т.е. тракиец, точно както императорът от тракийски произход Лъв Бес.
      Йордан драги критикарю, е редактиран здраво, но мошениците не са били в състояние да фалшифицират всичко.

      Изтриване
    4. "Анонимен8 юни 2021 г., 14:44 ч.
      ...Но затова се иска у четене и мислене! ..."

      Ама това Вие ли го казвате и мислихте ли преди да го напишете? Защото няма никакви индикации, че изобщо някога в живота си сте го прилагали. Май неправилно зададох въпроса си защото е видно, че способността да се мисли не се отдава на такива като вас. Папагалстването по никакъв начин не се отнася към мисленето, а грешките във всяко едно изречение говорят достатъчно красноречиво за нивото на четене и учение.

      Изтриване
    5. Отново самите имена на князете са доказателството: АлаРИХ, ТелеРИХ, ТеодоРИХ, АспаРИХ
      Кажете ми, че не са братовчеди ГОТИ

      Изтриване
    6. до Анонимен8 юни 2021 г., 14:44 ч.
      " Страбон е един от първите древни автори, които споменават гетите и даките. В своята „География“ (ок. 7 г. пр. н. е. – 20 г. сл. н. е.) той посочва, че даките живеят в западните части на Дакия, „към Германия и изворите на Дунав“, докато гетите населяват източните части към Черно море, както на юг, така и на север от Дунава.[2] Древният географ също пише, че даките и гетите говорят един и същ език,[3] след като твърди същото за гетите и траките.[4]"
      Гетите са Готи и това е доказано категорично! Това, че не го знаете не променя нещата. Ако не одобрявате цитата може да го редактирате в Уикипедия или да предложите Страбон да бъде обявен за лъжец от университетските преподаватели. Успех!

      Изтриване
    7. Има едно много детайлно изследване още от времето на Паисий, на шотландския историк John Pinkerton (1758-1826), който ползва много източници на своето време с цел да докаже, че Гети, Готи и Скити са един и същ народ, който различните народи и автори наричат с различни имена. Явно конкретния му труд не е повлиян от политически пристрастия въпреки, че за автора се твърди, че е ранен защитник на германската теория за расово надмощие. Публикацията е на английски, но за тези, които се затрудняват или не ползват езика ще добавя, че превода с Google е доста приличен. Който има желание и малко търпение, материала не е толкова дълъг и може да си превежда на откъси, без да се губи или променя съществено съдържанието. Според мен определено си заслужава отделеното време за тази цел. Тук е заглавието, а на следващите 2 страници е съдържанието:

      https://quod.lib.umich.edu/e/ecco/004890131.0001.002/1:24?rgn=div1;view=fulltext

      Автора, без да ползва конкретни цитати, често се позовава на английския историк Edward Gibbon (1781–1784) (в Google превода - г-н. Гибон), който вероятно вече е бил издал 4 томния си исторически труд "Залез и упадък на Римската империя". Ако някой проявява интерес, с бегло проучване в мрежата установих, че през 1999 излиза и български превод. Има възможност само с регистрация за изтегляне на безплатни pdf копия, но май ги няма всички в един и същ сайт.

      Изтриване
    8. До Анонимен 8 юни 2021 г., 14:57 ч., - Смях до сълзи! Само не казвайте, че гетите, според вас готите, са всъщност украинци! Когато боравите с врели-некипели примери, се получават врели-некипели резултати!
      Ама цялата ви "научност" на идеята за голямото Тракийско море е положена на това, да си скалъпвате!

      Изтриване
  27. Захванал съм се да прочета статиите на господин Серафимов в този блог от началото, тоест от 2013г. Все още съм в средата на '13-та година (чета и коментарите), та не съм сигурен дали е обсъждано едно видео на един доктор по филология (не намирам името му, макар че самият той чете доклада си). Филологът напълно
    застъпва тезата на Спароток за тракийския произход на българите, но също така предоставя и други алтернативни сведения за географията на света, видяна през очите на античните автори. Дали е прав, според вас, в тази интерпретация?

    https://youtu.be/c--Zy2n9YmI

    Накрая дори споменава за връзка на българи в днешна Италия по друг път (споменавам това за да свържа коментара си с настоящата тема)

    Поздрави 🏔️

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Ники Орлов 7 юни 2021 г., 23:07 ч.

      Имал съм удоволствието да общувам с д-р Тодоров, а и имам неговата най-нова книга, тя си струва. Д-р Тодоров борави с много извори, които казионните учени избягват.

      Изтриване
    2. Ники Орлов7 юни 2021 г., 23:07 ч.

      И аз така направих когато за пръв път се сблъсках с блога. Има интересни неща, макар г-н Серафимов да е променил вижданията си тук там...като цяло повечето статии само ще ви обрисуват картинката по-ясно.

      П.С: не съм забравил темата за робството която обсъждахме в предишна статия. Просто все не мога да се наканя да напиша отговора. Който далеч не подкрепя вашето виждане. Но както и да е, приятно четене. Несъмнено коментарите са интересни, макар да има много тролове които едно и също говорят "къде ти е дипломата", "как ще се мериш с проф. Х" и тн.

      Изтриване
    3. Освен в тубата, с част от работите на д-р. Николай Тодоров може да се запознаете и в "Academia.edu"

      https://independent.academia.edu/PetyaEvstatieva

      Изтриване
    4. P.S.
      Понеже от горния линк на места се отваря само текста, без снимки и сканове, може да се потърсят и други места в мрежата, където също се срещат негови работи.

      http://chronologia.org/bl/articles/bulgarialexmacedon-1.pdf

      https://www.otizvora.com/2017/09/9326/nikolaj-todorov-toponimat-zagora-i-et/

      Изтриване
    5. До Никола 8 юни 2021 г., 10:45 ч.

      Надявам се да продължим дискусията по темата за "робството", но може би ще е по-добре да не "цапаме" всички теми със спам! Нека, с позволението на нашия домакин, това стане под предишната тема, а именно: БОРИС – ИМЕ НА БЪЛГАРСКИ КНЯЗ И ИМЕ НА БЛАГОРОДНИК ОТ ДРЕВНАТА ТРОЯ.
      Ще очаквам включване, Никола, от Вас.

      Поздрави 🧔🏻

      Изтриване
    6. До Анонимен 8 юни 2021 г., 12:08 ч.

      Благодаря Ви много за хубавата информация!!!

      Изтриване
  28. Ние учим, че Рим влияе траките, но според вас е точно обратното и това буди моето любопитство г-н Серафимов 😊

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 9 юни 2021 г., 16:27 ч.

      Това, че траките имат влияние над римляните не е мое откритие. Преди около половин век проф. Теодоров пише следното: "римският празник Палилия, честван от римляните на 21 април, е бил тракийски по произход, както може да се заключи от следното: 1. Съществуването на двете обозначения на празника (163) – Палилия и Парилия – говори за заемка на думата палилия, която по-късно подхвърлена в латинския език, по закона на дисимилацията се превръща в Парилия, която се и налага в по-голяма степен. 2. Божеството Палес, което е чествано на празника, вероятно е преминало в Рим от чужд култ. Иначе не би могло да се обясни, че представата за него е толкова смътна, че то бива считано “ту за бог, ту за богиня” (164), че е било познато в историческо време само по име, и то въз основа на самия празник (165), че е могло да се развие формата Парилия за обозначаване на празник в чест на Палес и, че “не може да се смята за задоволително нито едно от обясненията на името Палес чрез латинския език” (166). 3. Трудностите, които се явяват от това, че божеството “покровителства и пастирите и града” (167), възникват на римска почва и са обясними чрез тракийския култ на херос…” (Теодоров, цит. Roscher Lexikon, Paulys Real Encyclopädie, 1972, с. 25-26).

      Изтриване
    2. До г-н Серафимов само, смятате ли, че италианците и гърците имат право да се определят за наследници на траките по линия на "влели се" по един или друг начин пеласги и трояни или само имат правото да се определят като заели и ползвали част от "тракийската" култура? Ако имат право, трябва ли да приемем, че латинският е развален тракийски, а гръцкия, палеотракисйки, или развален пеласгийски?
      Ако отхвърлите подобни логически заключения, базирани на ваши собствени изказвания и претенции за разбиране на историята, то тогава ще обясните накратко, защо те не могат да се определят за физически и културни наследници на общото траки, по език и култура, както го натрапвате за българите, в което самоназвание няма нищо тракийско!

      Изтриване
  29. В действителност франките са били под влиянието на хуните. Погребалните обичаи, както и руните им много приличат на хунските трески. Интересно е, че сред смъртта на Атила възниква и разцъфтява Франкското кралство с дългокосите крале и хунската империя изчезва безследно заедно с хунското злато. За сметка на това се откриват богати франкски находки. За Меровех родоначалника на Меровингите се знае много малко, а и малкото е забулено в мистерии. Според легендите негов баща е водно божество или същество наречен Quinotaurus. Тук имаме интересен паралел с квинтесенцията или петия елелемент. Франките водят своя произход според легендите от сикамбрите, които са с тоянска жилка. Гърците наричат сикамбрите хиберборейци, хора дошли отвъд северния вятър, според друго тълкуване отвъд водите. Китайските предания говорят за хуните, че са дошли отвъд океана, но тук вече опираме до едва много щекотлива тема за връзката на Хунската цивилизация с Американския континент.
    Някои извори твърдят, че Меровох е бил в плен на Атила близо десет години, където се е запознал с хунския светоглед. Според други предания той е имал двама бащи, като единия е въпросното морско същество, а другият е самият хунски вожд Атила, който както знаем е от рода на Дуло.

    ОтговорИзтриване
  30. Здравейте,

    Възможно ли Рома да идва от ромон, ромоля, ромолене на река, с оглед и на това, че едно от имената на Тибър е било Румон?
    Втори въпрос: Може ли Еней да се свърже с името Еньо?

    ПОздрав!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен23 август 2021 г., 23:56 ч.

      Ако не се лъжа М.Върбанова поддържаше виждането, че Рома е свързано с ромон, т.е. названието е ономатопично. Старото име на Тибър обаче е Румон, а най-старото название на Рим е Рума.

      Колкото до Еньо и Еней - да това са варианти на едно и също име.

      Поздрави!

      Изтриване
  31. Каква е етимологията на думата "ОГРОМЕН"?
    Може ли да се търси връзка с името на Рим (Rome)? Много ми се струва еднакво с "огРОМЕн", особено като се има предвид стблг. дума "раменъ" (може би роменъ) в смисъла на силен!

    💪👀🤏
    🏋🏼

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Ники Орлов 26 август 2021 г., 22:49 ч.

      Прилагателното огромен бива свързано от лингвистите с думи като блг. грамада, санскр. grama- група, множество, количество, а и латинската gremium - лоно, недра.

      А иначе сродната латинска дума на Roma, Ruma, Rumon е serum - суроватка, течност, която съотвества на санскр. sarmah - течение, а и нашите стремление, струя и т.н.

      Изтриване
  32. Браво! Много си се потрудел. Много хора ще ти противоречат.Но аз познавам добре материята. Знам нашите хора откъде са взели толкова информация ,особено около Римската империя. Но това си тайна. Ако сте забелязали в последните времена доста история се разкрива за древните българи падрон траки. Ха ха ха! И то от други места ,тук в България за сега толкова много информация по знайни причини. Очаквам и съкровищницата на изтока да разкрие много повече. Мисля ,че ме разбра за коя държава ти говоря.

    ОтговорИзтриване
  33. Ясно е че, римляните са потомци на троянците, но не ли странно да извършат тази миграция ( от Мала Азия до Апенинския полуостров)? По логично ми изглежда Троя да се е намирала на Балканския полуостров. И в тази връзка има ли проучвания в тази насока?

    ОтговорИзтриване
  34. Относно името "Булгар". Състои се от сричките "БУЛ" и "ГАР", които означават "Господар" и "Войн". И оттам е лесно обяснимо и името Истанбул - Града на Господаря - Цариград.

    ОтговорИзтриване