15.09.2022 г.

ТРАКИЙСКИЯТ РЕЧНИК – ЕДНО ДОПИТВАНЕ ДО ЧИТАТЕЛИТЕ

На 30 юли представих новата си книга Неразказаната История на Траките в Пловдив.Въпреки, че беше отпускарски сезон, а и времето бе горещо, залата се препълни с хора. Смятам, че беседата беше добра, макар времето да не стигна, за да отговоря на всички желаещи да попитат нещо. Надявам се скоро да бъде проведена още една среща, на която да успея да се реванширам. Ако всичко се развива по план, в близко време ще съобщя къде ще се проведе събитието, в кой ден и в колко часа.

 

Както по време на представянето, така също и след това доста хора ме питаха: - Kога ще излезе пълният тракийски речник с над 600 думи? Някои от тези читатели, които се бяха запознали с речника от “Неразказаната История на Траките” се чудеха как съм успял да намеря толкова много думи от речта на Орфей. Имаше и такива, които с искрено удивление признаваха колко лесно е да се разбере речта на древните ни предци, ако някой без заобикалки и излишни термини обясни как стоят нещата.

  


Сега използвам случая, за да дам отговор на някои въпроси. По принцип, ако вие – моите читатели желаете, мога да публикувам в началото на 2023 г. отделна книга само с пълния речник. Един от хората, които ме вдъхновиха да започна да пиша ми каза следното: “Трябва да обичаш хората, за които пишеш.”

 

Старая се да правя това, преработвам есетата си дълго време, така, че те да са написани на ясен език, но и да дават добро количество информация. Сега пък се допитвам лично до читателите си и питам: Искате ли да съкратите чакането си на третия том на “Тайните на Тракийския Език” и вместо в края на 2023 да се запознаете с пълния тракийски речник през първите месеци на 2023?

 


В том III на “Тайните на Тракийския Език” ще бъдат засегнати имената на олимпийските богове, нимфите, а и герои като Персей, Тезей, Херакъл и др. Малцина знаят, че тези имена не притежават обяснение на гръцки език, а след прочита на книгата ще разберат и защо българския дава обяснение и то най-доброто обяснение.


В том III ще бъде дадена информация и за названията на тракийските музикални инструменти, тракийските танци и песни. Отново изненадите ще са много и все приятни. Пак в III на “Тайните на Тракийския Език” ще бъде обърнато внимание на връзката на траките със скитите, сарматите и илирите – все “изчезнали” народи, според представителите на казионната наука.

 

Както се досещате – материалът е наистина много и се иска време всичко да се систематизира, а и представи по начин, който е лесен за разбиране. Повярвайте ми, да се пише на прост език не е никак просто и лесно, иска се много труд. Ето защо нещата се проточват и търпението на някои хора е изправено пред изпитание.

 

Това е и причината да дам възможност на вас – моите читатели да решите дали да публикувам пълния тракийски речник в първите месеци на 2023 или в края на следващата година, като приложение на том III на “Тайните на Тракийския Език”.

Може да реагирате в блога, но може и във Фейсбук – решението е ваше. Ще се съобразя с желанието ви и ще действам както реши волята на мнозинството.

 

Що се касае до намирането на думите за речника, трябва да каже, че не бе лесно, не бе никак лесно даже. Касае се за дългогодишен, упорит труд, който в крайна сметка даде добър резултат. За езика на траките са писали много хора. Едни от най-известните са: Август Фик, Паул Кречмер, Вилхелм Томашек, Ото Хаас, Владимир Нерознак, Владимир Орел, Владимир Георгиев, Лидия Баюн, Леонид Гиндин, Юрий Откупщиков, Веселин Бешевлиев, Кирил Влахов, Иван Дуриданов, Светлана Янакиева и др.

 


Информацията за езика на дедите ни е изобилна. Налице са над 100 глоси, над 500 надписа, огромно количество документирани в миналото лични имена и названия на градове, реки, местности.

 

Данни има, но в миналото май не е имало желание истината да бъде казана и са приложени странни методи по време на проучванията. Макар да се знае, че траките на юг от Дунава, техните северни съседи дако-гетите, а и обитаващите Мала Азия фриги принадлежат на едно и също семейство, повечето езиковеди гледат на същинския тракийски, дако-гетския, наричан още дако-мизийски, фригийския, а и пеонския като на различни езици, било то сродни. По този начин се намалява сериозно количеството материал, който може да се използва при съставянето на тракийски речник.

 

Представете си какво би се получило, ако днес някой реши, че всички думи, които се срещат в родопските говори трябва да се извадят от българския речник. Не е трудно да си представим колко сериозно ще е осакатяването на речта ни. Точно това обаче е направено в миналото, когато тракийския и фригийския бяха класифицирани като отделни езици, а не наречия на един и същ език.

 

Пак това разделение допринесе за възникването на мита за безписмените траки. Фригите бяха отделени от роднините си, а фригийските надписи са над 350! Разбирате ли за какво сериозно количество информация става дума? От друга страна, надписи като тези от Ситово и Буково не бяха включени в проучванията. Единият бе набеден за игра на природата, а за другия бе пуснат слух, че се касае за нови драскотини от началото на 90-те години. Никой специалист не се трогна от това, че авторитети като Орел и Баюн обявиха Ситовския надпис за фригийски. Никой не се трогна и от свидетелството на стари хора от Буково, че надписа край селото им е древен, че съществува от много време.

 


Други фригийски надписи от наша територия, като тези открити от проф. Драгомир Лалчев, въпреки, че бяха прекрасно описани и анализирани, информацията за тях не достигна до широката публика и така знанията ни за древната реч на нашите предци бяха сериозно ощетени.

 

Поредният метод, който доведе до ограничаването на информацията бе избягването на български думи при анализа на тракийската ономастика. Ще дам пример, който е представен в пълния тракийски речник:

 

спар – споруспех, изобилие блг., древната форма на спор е *sparъ (БЕР, т. VII, с. 396), споривърви успешно блг., споренуспешен, траен, спорянизобилен блг., споръобилен струс., спо́рийбърз укр., spòrобилен слов., sporýсилен, наситен чеш., sporýобилен, щедър словак., sраrrгрижлив стисл., sparen пазя, пестя нид., sphirásобилен санскр., рrоsреrблагоприятен, щастлив лат.;

източник: Σπαροτοκος, Σπαρτακος, Σπαροδοκος, Spartacus – елементи от тракийско лично име, ползвано както от царете на одрисите, така и от владетелите на Боспорското царство, чиято династия неслучайно е наречена Спартокиди. Езиковедите Паул Кречмер, Вилхелм Томашек, Димитър Дечев, Владимир Георгиев и др. търсят обяснение с думи от санскрит, авестийски, латински, немски, староперсийски, но никой не обръща внимание, че българският език предлага доста добро обяснение. Елементът Σπαρ отговаря най-точно на блг. спор, чиято древна форма е *sparъ. Значението на Σπαροτοκος, Σπαρτακος, Σπαροδοκος, Spartacus е успешен потомък, силен потомък, да е успешен, да е силен, да му спори, т.е. касае се за пожелателно име. Вторият елемент -τοκος отговаря на стблг. токътечение, блг. по-теклопотомци, а най-близко сродна се явява арийската дума toka челяд, народ, потомък, потекло. За връзката на дедите ни траките с ведическите арийци е дадена информация в "Неразказаната История на Траките - укритата слава на народа ни". 

 

Eто колко лесно е да се обясни името Спароток на български език. Фактът, че то днес не се използва не бива да ни смущава, защото и имена като Лепота, Доброта, Тихота, Страхота са били популярни у нас преди около 1000 години, но днес звучат странно и не се ползват. Все пак името Σπαροτοκος (притежаващо варианти Σπαρτακος, Σπαροδοκος, Spartacus) e регистрирано преди около 2500 години, а това е огромен период от време. Съвсем нормално е някои имена да излязат от употреба.

 

Не само личните имена дават ценна информация, но и тракийските названия на билките. Проблемът е, че в най-популярните издания засягащи тракийската ономастика, важни открития на учени в миналото са пропуснати, а се касае за важни думи, някои от които са директно свързани със старобългарски думи. Става дума за биле билка, тултул, колчан, чаръмагия, диесемадивизма и др.

 

Топонимите също представят важни данни. След като от Амиан Марцелин знаем, че град Ди-балтум е край блато, то не е трудно да се види, че елемента – балтум отговаря на балтаблато. За жалост нашите специалисти не обръщат внимание на тези неща.

 

Стъпка по стъпка, коригирайки пропуските на професионалистите успях да събера солидно количество информация. Надявам се в скоро време тя да стане достъпна до широката публика, а и да промени вижданията на много хора. Все пак над 600 думи от езика на Орфей са убедително доказателство за това, че нашия език е възникнал на Балканите и се е развивал на Балканите. Ако не бе политизирана историята на народите от Източна Европа и ако не бяха съчинени планини от лъжи, ние щяхме да знаем истината отдавна.

 

Тази истина, която е била известна на интелектуалци като Данаил Юруков, Кирил Рилски, Ганчо Ценов, Васил Бакърджиев, Никола Йонков-Владикин, Георги Сотиров. Тези хора виждат в дедите ни не само древен балкански народ, но и учители на гърци и римляни, на перси и индийци.

 

Ще завърша с един цитат, мисъл, която се приписва на Виктор Юго: “Това, което е по-силно от всички армии на света, е идеята, чието време е дошло.” За мен няма никакво съмнение, че се намираме в навечерието на нещо голямо – разкритието на истината за миналото ни и за заслугите на дедите ни в оформянето на европейската култура и индоевропейските езици.

 

 

 

85 коментара:

  1. За мен е важно книгата да излезе в най-изпипания си вид, така както автора си я представя и да и бъде отделено времето, от което тя има нужда. Да бъде публикувана по-рано, считам за прищявка. Пък и "бързата работа, срам за майстора" :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Алвина 15 септември 2022 г., 18:31 ч.
      Изпипването безспорно е важно, на хората трябва да се даде нещо стойностно. По принцип колкото по-дълго се работи по една книга, толкова по-добра става тя, но е важно е да се улучи момента, а сега хората се пробуждат :)

      Изтриване
  2. Мене ако питате - пускайте речника колкото може по-скоро, че на мене лично ми се изчака чакането :) Доволен съм от новия в Неразказаната история на траките, но там няма данни откъде е взето инфото. Не че нещо не ви вярвам, но в Том 2 имаше подробни данни за абсолютно всяка дума.
    Д.Д.В.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 15 септември 2022 г., 18:45 ч.
      Броят на страниците на Неразказаната История на Траките бе един от факторите, които ме накараха да пусна там първо краткия речник, а етимологичния да се представи по-късно.

      Изтриване
  3. Ами то няма голямо значение дали речникът ще е отделно или в Том 3, стига цената да не е много висока. Хубаво е, че искате да се съобразите с хората, но е трудно да се угоди на всички, все някой ще остане недоволен. Трябваше да си карате както решите, без много да питате :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен15 септември 2022 г., 19:25 ч.

      Ако пълният речник бъде поместен в том 3, то цената на книгата ще е над 30 лв, а иначе за угаждането сте прав, но все пак - за мен мнението на читателите е от значение.

      Изтриване
  4. Здравейте!

    Лично аз нямам търпение за трети том от речника, но мисля че ще бъде по-удачно, ако го издадете тогава, когато вие сметнете за добре. Все пак трудът е ваш - би трябвало и преценката да е ваша.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 15 септември 2022 г., 19:26 ч.
      Вярно е, че един автор има право на собствена преценка, но нещата с том 3 се проточиха, а и за доста хора по-малка книга какото ще е речника, ще е по-евтина. Нека видим какво е желанието на мнозинството, на този момент за ранно излизане на речника са 63 души, а за комбинирано издание са 17 души.

      Изтриване
  5. Мисля, че е редно да направиш това, което ти е на сърце! Миналата година споделих нещо с теб и ти така ме посъветва... Сега ти връщам съвета. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 15 септември 2022 г., 20:18 ч.

      Добре, ще слушам читателите си, но ще се съобразя и с усета си :)

      Изтриване
    2. Крайно време е да използваш средствата на 21 век. Предполагам че нямаш време та намери си сътрудник да ги направи нещата качествено, атрактивно, полезно и зарибяващо

      Изтриване
    3. Христо, ами то блогът не е ли средство от 21 век? Човекът има милиони посещения тук!

      Изтриване
    4. от 20в е блогърството. Ето да види клашъра - милионерче стана с забавни клипчета. Крайно време е "учените" да излязат от нафталина, апокрифното писмо. Не виждам смисъл Павката да залита по академичните среди, още повече че не е завършил такова. НИКОЙ НИКОГА НЯМА ДА ГО ПРИЗНАЕ. Трябва да го признаят ХОРАТА и НИЕ да принудим книжните плъхове разпространяващи лъжи срещу заплащане. За жалост в паричен свят живеем и който повече пари има неговите идеи, истини се налагат. Само с къртовски труд за да роди една книга 300-500стр и 1000 тираж (дано да не съм оптимист) няма да стане. Семенцето е посято, време е за растеж

      Изтриване
    5. Тук си прав Христо, което е право си е право. Влогърството е по-добро, но се иска добра техника, а тя струва мнооого парички. Нали знаеш лафа пари при пари отиват.

      Изтриване
  6. Г-н Серафимов , делото с което сте се захванали е повод за гордост, че отново българският дух набира сила, истината за историята ни обективна и истинска е от първостепенно значение,вникнете във вътрешните си импулси идващи от душата, на резонанса отекващ от дълбините на вашата същност , когато решите че творбата трябва да се появи, така да стане ,не нужно външни обстоятелства да го изискват , вие избирате момента тогава е истинско ,а и по-лична връзка с читателя.Желая ви успехи и един въпрос ако разрешите , какво мислите за творбата на Кубан Боян , Чулман Толгау Поздрави.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 15 септември 2022 г., 21:25 ч.
      Благодаря Ви за добрите думи!
      Колкото до карачаевците, балкарците - тези хора не са ни роднини. Част от дедите ни се заселват в Кавказ още през Бронзовата епоха и дори са кръстниците на тази планина, но освен културно влияние над местното население, за друго, а най-вече за родство няма как да се говори.

      Изтриване
  7. Каквото да направиш ще е добре Павеле, дали ще пуснеш речника през януари-февруари, или пък заедно с том 3 през декември, е все тая. Феновете ще чакат търпеливо и няма да мрънкат, но ако мотивите са голям обем на книгата и висока цена, тогава можеш да помислиш за разделяне на материалите. Речникът става за отделна книга, но трябва да имаш хубав увод и поне още една глава с обяснения на това-онова.
    Дерзай човеко!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 15 септември 2022 г., 21:53 ч.
      Със сигурност ще има хубав увод, а и не една, няколко глави ще има, дори и няколко приложения.

      Изтриване
  8. Ако зависи от мен искам да пуснете речника по-скоро, направо нямам търпение 😊👍

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До glowclipze 15 септември 2022 г., 22:06 ч.
      Ще видим, на този момент желаещите речника в началото на 2023 са повече, но пък расте броят и на другите хора, които искат комбинирано издание :)

      Изтриване
  9. Когато създаваш нещо толкова значимо, най-добре е да следваш вътрешния си усет /според мен /. Всеки, който държи на достверността и завършеността, на толкова сериозен труд ще го изчака с удоволствие .Успех и искрени почитания от мен!



    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Стефка Иванова 15 септември 2022 г., 22:30 ч.
      Благодаря за споделеното мнение!

      Изтриване
  10. Каквото и сториш, хората наистина се пробудиха, разбраха че политици и историци отдавна са им продали душите, мечтите и надеждите за по светло бъдеще. Спечелил си им доверието от край време и с най-голямо нетърпение ще споделят знанията ти, независимо от цената, защото ще е в ущърб на тяхното самочиствие и високо вдигната глава, с което да се гордеят. С две думи - сплотяваш Родината. Нещо, с което не могат да се похвалят нашите светила в момента, начело на държавата. Успех!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До БлъгАрин 15 септември 2022 г., 22:42 ч.

      Благодаря за добрите думи!!!

      Изтриване
  11. По-широк кръг читатели ще закупят речника ако е на достъпна цена. По този начин речника може да се яви нещо като широкодостъпна реклама и да предизвика още по-голям обществен интерес към следващия и предишните томове. Искрено желая успех!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Ангел15 септември 2022 г., 23:07 ч.

      Ако речника се публикува отделно ще е по-евнин със сигурност, спестяват се около 250 стр., а това не е никак малко, спестяват се и доста илюстрации, което прави изданието още по-евтино.

      Изтриване
  12. Чест Ви прави, че се допитвате до своите читатели. Това показва, че наистина обичате хората, за които пишете. Вашият жест е свидетелство и на това, че сте скромен, което е много хубаво. Но не забравяйте, че Вие сте този, който е положил огромно количество труд и само Вие имате правото да решите как и кога да представите информацията. Велислав

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 15 септември 2022 г., 23:09 ч.
      Благодаря за представеното мнение!

      Изтриване
  13. Нека да е първо речника, пълният речник, за да можем да коригираме в Укипедията. Нали знаете, че младите хора черпят информация оттам?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 16 септември 2022 г., 0:04 ч.

      Идеята Ви е добра, но не забравяйте, че в Уикипедия всеки може да нанася корекции, това важи и за враговете на истината.

      Изтриване
  14. Разбирам нетърпението на част от читателите и имат право, но според мен по ценно като произведение ще бъде комплектоването на речника с трети том. Вярно, че този речник е с малко по различно предназначение, но все пак един речник е по скоро справочна литература и в комплект с основния материал би бил по ценен. Иначе представлява вид суха материя, която се ползва повече по конкретен повод, а не се чете като роман и мисля, че ако бъдат разделени ще пострадат и двете произведения, при загуба на едно от тях. Разбира се всеки сам се грижи за съхранението, но труд от такъв характер може да бъде ценен за поколения напред, а не само за еднократно прочитане от купувача.
    Поздравления за упоритостта и положения огромен труд! 600 думи не са никак малко. По стечение на обстоятелствата в момента съм на почивка в Гърция, а вчера екскурзоводката случайно вметна, че гърците боравят в ежедневието си с не повече от 1000 думи. Съжалявам ако съм допуснал грешки, но това често се случва, когато се пише от телефона.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Великов 16 септември 2022 г., 0:08 ч.
      Г-н Великов, речникът дори да бъде публикуван самостоятелно ще е в комбинация с поне 4 глави, с които ще бъдат дадени обяснения. Както и в другите ми книги ще има и интересни приложения. Аз наистина обичам хората, за които пиша и искам да им дам нещо стойностно.

      Изтриване
  15. Здравейте! И двата начина са приемливи. Издаването на цялостен речник в една книга има предимството, че след време може да издадете допълнение или втори том. Решението ще го вземете Вие! Желая Ви успех!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Ат. Маргаритов 16 септември 2022 г., 1:13 ч.

      След като се издаде пълният тракийски речник едва ли ще има скоро допълнения. Все пак това са около 30 години събиране на информация, само ако излезат нови неща и то в значителен брой, вече ще е нужно допълнение.

      Изтриване
  16. Наистина има основание в идеята речникът да си е отделна книга. Даже винаги така съм си го представял! Не съм споделял това до сега, защото не съм смятал, че е правилно да изказвам това субективно мнение. Но след като имам предоставена тази възможност - ето, правя го. По никакъв начин не бих се разсърдил, ако не се съобразите с моето мнение, г-н Серафимов. Просто искам да отбележа, че в такъв вариант на отделна книга-речник аз виждам само положителни страни. Няма да се спирам върху тях... Само ще кажа че така ми изглежда по-удобно за боравене с отделните трудове, защото Речникът може да се ползва отделно или заедно с която и да било друга книга.

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Ники Орлов 16 септември 2022 г., 10:15 ч.
      Благодаря за споделеното мнение! Като гледам повечето читатели гласуват за отделно издаване на речника.

      Изтриване
  17. Здравей Павеле,

    още веднъж, за последен път си предлагам помощта при издаването на речника, тракийския, но пък имаме разминаване в интерпретацията на някои думи... Ако се съгласиш на сътрудничество, може да се поместят и двата варианта, речникът ще стане може би по-качествен, но по-различен от това, което очакват читателите...

    Андрей К.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Блогът на д-р Иванов 16 септември 2022 г., 11:52 ч.
      Андрей, трябва да говоря с издателя, но и ти можеш да се свържеш с него, имаш му телефона.
      Поздрави!

      Изтриване
  18. Знаете ли, че този речник го чакам още докато бяхте в blog.bg? Следя Ви постоянно и виждам положително развитие, с времето методите Ви стават по-добри а представянето на материалите е по-ясно и по-лесно за възприемане. Това е "марката Спароток" - да умееш да обясниш сложното по прост начин :)
    Пълният речник може да го пуснете самостоятелно, този от том 2 на Тайните на тракийския език е 130 страници, а новия ще е около 260. Като се добави използваната литература, увода, заключението, а и една-две пояснителни глави, ще се оформи книга от приблизително 350 страници. Това е много добър обем, но оставям решението на Вас. Много мило, че давате на читателите си право да решат, но труда е ваш, ваше е и пълното право да прецените какво да правите. Вие спечелихте любовта на хората през 2009-2012 в blog.bg, те усещат, че и Вие ги обичате, и за тях жертвате свободното си време. Сега не е нужно да се притеснявате какво ще мислят читателите Ви, ако решите да пуснете речника отделно или заедно с том 3 на Тайните на тракийския език.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 16 септември 2022 г., 12:13 ч.
      Радвам се, че читателите ми са разбрали, че ги ценя :)

      Изтриване
  19. Аз съм първо за речника. Нали следващата книга ще е за боговете, вие така казахте в Пловдив, или се бъркам? Темите са различни. Едната е за езика. Другата е за митологията. Мисля, че не е добре да се смесват.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 16 септември 2022 г., 12:52 ч.

      Да, темите са различни - едната е за езика, а друга за древните богове, нимфи, митични герои. Да видим как ще се оформи гласуването, на този момент има 164 за отделно публикуване и 72 за комбинирано публикуване.

      Изтриване
  20. Според мен, правото е на автора. Ако е готов за речника - добре, нека да е той пръв .

    ОтговорИзтриване
  21. Правото е на автора. Ако е готов за него, нека да е той първо.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До ART Penkova Rumiana 16 септември 2022 г., 13:09 ч.
      Руми, речникът е готов, само трябва да се подготвят няколко разяснителни материала, а разбира се и илюстрации.

      Изтриване
  22. Последната ми статия в сайта факти бг... Надявам се да зареди всички с положителна енергия - https://fakti.bg/mnenia/713524-kak-uspeshno-otglejdame-i-vazpitavame-chujdenci-v-balgaria


    Андрей К.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Блогът на д-р Иванов16 септември 2022 г., 14:53 ч.
      Поздравления Андрей!!!

      Изтриване
  23. Аз съм за речника първо, но само ако има и други интересни статии в книгата, иначе ще е суха материя. Н.Недев

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен16 септември 2022 г., 19:22 ч.
      Само речник наистина е скучно, ако желаещите за речник са повече ще има не само още няколко материала към речника, но задължително ще включа и едва-две глави от Том III :)

      Изтриване
  24. Не се чувствам компетентен, за да давам мнение, но в никакъв случай не бих си позволил да те притеснявам за бързина в твоята научна работа. Дойде ми мисълта, че ще бъде много полезно да организираш един курс за ограмотяване на професионални историчари, които да набавят всички пропуски в техните знания. Това го казвам, разбира се, най-сериозно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 16 септември 2022 г., 20:54 ч.
      От моя страна аз считам речника за по-важен, защото в него е събран труд на над 30 години. Том 3 ще е просто едно интересно четиво, което разкрива характера на имената на древните богове, имената на музикалните инструменти, танци и т.н. Хубаво е човек да е последователен, но пък има и фактори, с които трябва да се съобразявам: здраве, свободно време и др.

      Изтриване
  25. Павле, не е по темата, но ако не си видял тазвечерната „Панорама“ с Бойко Василев, много си пропуснал да се запознаеш с реализацията на всеизвесния надпис над българския парламент.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Като не е по темата защо спамиш?

      Изтриване
    2. Защото освен разкриването на истинската българска история има и други важни неща, които са съдбоносни за бъдещето съществуване на българската държава!

      Изтриване
  26. Аз съм с две ръце ЗА! Благодарим за всичко до сега г-н Серафимов! Поздрави от Добрич

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Станислав Иванов 18 септември 2022 г., 21:28 ч.
      Бихте ли уточнил дали сте за издаването на речника първо, или първо том III?
      Поздрави!!!

      Изтриване
  27. Павеле, десет години минаха откакто ми пусна мухата за речника. Вярно, че и в трите си книги си дал голямо количество думи, но мисля, че е крайно време да пуснеш и пълния речник. Само да ти припомня, не те дразня, не те бутам, но обещаното си е обещано :) https://sparotok.blog.bg/politika/2012/08/21/kak-sybirah-dumite-ot-trakiiskiia-rechnik.990641

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 18 септември 2022 г., 23:59 ч.
      Признавам, че работата с речника действително се проточи, но това не е нито лесна, нито бърза задача. Когато постоянно излиза все повече информация не е разумно човек да бърза, по-добре е да се изчака, за да събере повече информация.

      Изтриване
  28. Вие давате много подробни обянения за думите в речика, това със сигурност ще направи речника поне 300 страници, а със списъка с ползвани книги ще стане книгата над 400 страници, аз не виждам как може да се комбинира с още една, която е за боговете.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. " Анонимен22 септември 2022 г., 20:57 ч.
      ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА НЕЗАВИСИМОСТТА НА БЪЛГАРИЯ!

      ... Ще се намери ли между тях поне един, който да бъде сравнен с ония достойни техни предци от миналото? "
      Честит празник и от мен! Не мисля, че тук е мястото да обсъждаме днешните политици, но за разлика от един друг режим, днес имаме пълното право и възможности да се противопоставим на разпространителите на фалшификати. То

      Изтриване
    2. " Анонимен22 септември 2022 г., 20:57 ч.
      ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА НЕЗАВИСИМОСТТА НА БЪЛГАРИЯ!

      ... Ще се намери ли между тях поне един, който да бъде сравнен с ония достойни техни предци от миналото? "
      Честит празник и от мен! Не мисля, че тук е мястото да обсъждаме днешните политици, но за разлика от един друг режим, днес имаме пълното право и възможности да се противопоставим на разпространителите на фалшификати. То

      Изтриване
    3. " Анонимен22 септември 2022 г., 20:57 ч.
      ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА НЕЗАВИСИМОСТТА НА БЪЛГАРИЯ!
      ... Как да съпоставим тази самоотдаденост с поведението на днешните ни политически мародери и национални предатели? Ще се намери ли между тях поне един, който да бъде сравнен с ония достойни техни предци от миналото? "
      Честит празник на всички и от мен!
      Не мисля, че тук е мястото да коментираме поведението на днешните политици, но за разлика от един предишен режим, имаме право и възможности да се противопоставим на политиците. Така, че отговорите на въпросите могат да се търсят най вече в нашите способности, ако съумеем да бъдем сравнени с достойните наши предци от миналото.

      Отговор

      Изтриване
    4. До Великов 22 септември 2022 г., 21:32 ч.

      Имате право г-н Великов, тази страница не е политически форум, а пък и, ако някой желае да дискутира по сериозни въпроси, редно е да се регистрира, а не да си крие в сянката на анонимността.

      Изтриване
    5. До Анонимен 20 септември 2022 г., 0:18 ч.
      Пролемът с книгата за боговете е в това, че наистина се събира много информация. Там може да се публикува речник, но не и етимологичен, защото ще се заформи четиво с габарити на библията.

      Изтриване
  29. Здравейте, благодаря за огромното количество събрана, анализирана и подредена информация. Ще се радвам да има издаден пълен речник на до тук известните тракийски думи.

    Имам въпрос към Вас относно значението на името Странджа (като един от регионите в България с най-добре съхранени тракийски обреди, видни в традициите на местните и до днес). Повечето тълкувания ми звучат доста отвлечено, но пък в България имаме село Црънча (община Доспат), което през годините се е казвало и Странджа, но и Стрънча, и Стренча.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Anna 21 септември 2022 г., 12:31 ч.

      Някои от познатите ми свързват Странджа с насализирана форма на стража. В това има логика, понеже планината се явява южна граница. Според Васил Миков името Странджа идва от Стражица - Произход и значение на имената на нашите градове, 1943, София, с. 95, с. 163.

      Изтриване
  30. До кога важи гласуването за речника?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 21 септември 2022 г., 22:40 ч.
      До края на идната седмица, доста хора са ми писали на лични във Фейсбук, други по мейла...

      Изтриване
  31. ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА НЕЗАВИСИМОСТТА НА БЪЛГАРИЯ!

    Имахме възможност да се запознаем с тогавашната недоброжелателна международна обстановка и с крайната ангажираност и смелост на българското правителство за осъществяването на това велико дело! Как да съпоставим тази самоотдаденост с поведението на днешните ни политически мародери и национални предатели? Ще се намери ли между тях поне един, който да бъде сравнен с ония достойни техни предци от миналото?

    ОтговорИзтриване
  32. АКО ИЗЛЕЗЕ РЕЧНИКА ДА ЗНАЕШ, ЧЕ ГЪРКОМАНИТЕ ЩЕ ПОБЕСНЕЯТ, ЩЕ ИМ ЛЪСНАТ ЛЪЖИТЕ НА ТЕЗИ БЛУДНИ СИНОВЕ И ЩЕ ИМ ПАДНАТ АКЦИИТЕ :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 22 септември 2022 г., 21:15 ч.
      Ако гъркоманите беснеят, то аз съм на прав път :)

      Изтриване
  33. Според мен е по-добре първо да излезе част III - та и тогава речника. И след това / знам че съм нахален / още много, много книги / някои от които тематични / за скритата Българска история. Благодаря Ви за титаничния труд, който полагате в името на истината и на България!

    Христослав
    Българин по род и
    Тракиец по произход!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Христославе, на този момент хората желаещи първо речника са повече, но ще изчакам още малко.

      Изтриване
  34. Чакам го аз този речник още от времето когато Вие бяхте блогър номер 1 в Blog.bg, моля Ви, не ме разочаровайте! :)

    ОтговорИзтриване
  35. Ние сме за речника първо.
    Станимир и Велизара

    ОтговорИзтриване
  36. До сега имаш ли нещо твое в това което пишеш, или 100% е на Ганчо Ценов и Чилингиров. Псевдонаука! Нещо генетиката не ви отърва, но и културата и езикът се мени за кратко време. Българи значи местните, туземците, обикновенните. И понеже в земите около Крим са били доста наивни, са се възгордяли от това име, название, са го приели.

    ОтговорИзтриване
  37. Привет, казвам се Ясен Козев и бих казал че ако обстоятелствота са благоприятни предпочитам новата книга да излезе по скоро.
    Използвам случая да кажа че си позвих да ви пратя в месинджър снимки на написано върху каменна плоча в село Горно Луково намиращо се на сегашната граница с Гърция.
    Каменната плоча се намира в изоставена църква.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До
      Анонимен2 октомври 2022 г., 16:12 ч.

      Имате предвид Месинджър на страницата Спароток?

      Изтриване
  38. Монета на тракийския цар Мостис... след като траките са имали писменост и азбука защо пише на гръцки език?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Уважаеми Анонимен28 октомври 2022 г., 13:30 ч., струва ми се, че сте объркал темата :) Есето за Мостис и Мостич е от друга дата :)

      Изтриване
  39. харесвам теориите ви , обаче имате залитания с филологическите езиковедски търсения и дуриданов и георгиев са филолози езиковеди. Като цитирате гръцки , старогръцки знаете ли го езика или латински или славянски , има сравнителни езикознания от езиковеди , всички изменения на гласни , съгласни дори от стари езици към съвремени отдавна са изяснени и има цели учебници. Трябва ви съавтор филолог езиковед.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 20 ноември 2022 г., 10:01 ч.

      Ползвам няколко етимологични речника - тези на Валде, Покорни, Фриск, Беекес, Боасак, Фасмер, Орел, Трубачов, а и нашия БЕР. Също така ползвам услугите на приятели езиковед.

      Изтриване