ПУБЛИКАЦИИ

29.01.2020 г.

КАК СА ИЗГЛЕЖДАЛИ “ТРАКИТЕ” МАЛКО ПРЕДИ “ИДВАНЕТО” НА АСПАРУХ



До неотдавна – началото на ХХ век,  народната носия бе не просто дреха, но и паспорта на даден човек. Не само традиционната дреха показваше особености отличаващи един народ от друг, но по характерните белези на регионалните носии можеше да се разбере кой индивид откъде е, какво е семейното му положение, а дори и от кой род е.

Несъмнено, дрехата в миналото е спомагала да се разбере лесно етническата и регионална принадлежност на нейния носител. Да, имало е индивиди, които са се водели по чуждата мода, особено по време на чужди владичества, но народа, като цяло е оставал верен на традицията и е продължавал да носи традиционното облекло.

Понеже древното балканско население познато на гърци и римляни под името траки е обитавало огромна територия, то е съвсем естествено и да очакваме, че представителите на различни области носят различни дрехи. Видът на облеклото се определя не само от вкуса на дадени хора, но се влияе силно и от климатичните особености на областта, в която живеят въпросните хора, а не на последно място и техни бит.

Тези от предците ни, които са обитавали Атика и Пелопонес са носили различни дрехи в сравнение с роднините им от земите на север от река Дунав. По своите вази, южните ни съседи са създали доста образи на предците ни, но само на тези, които са били техни съседи в радващите се на топъл и мек климат региони. Там е нормално да се носи хитон и хламида, пеплос и т.н. Почитаният и от гърците Орфей понякога е изобразяван с хламида, докато неговите сънародници са представени с типичната тракийска зейра – древен вариант на българския ямурлук.


Orpheus (left, with lyre) among the Thracians, from an Attic red-figure bell-krater (c. 440 BC)[14] Attributed to the Painter of London E 497 - Marie-Lan Nguyen (2011)



Орфей заобиколен от сънародници облечени със зейра-старият ямурлук

Как са изглеждали обитавалите доста по-хладни области северни траки разбираме благодарение на римляните. На създадената през II век Траяновата колона има голям брой реалистични изображения на гетите, които са познати и под името даки. За тях са характерни панталоните, дългата риза, менте стигащо до коленете, а и цървулите – без изключение атрибути присъщи на българския селянин.


Comati on Trajan's Column, Rome- Pietro Santi Bartoli - Romanian Academy Library

От Овидий пък научаваме, че през зимата северните траки носят овчи кожуси и наметала от кожа на диви животни. Такова облекло е наложително за земите на север от Дунава, прочути със суровите си зими. Щом водите на голямата ни река са замръзвали редовно в периода декември-февруари, то температурита са падали наистина сериозно, а това принуждава хората да ползват овчи кожуси, обрабатени кожи от мечки, вълци и т.н.

Така става ясно, че овчите кожуси на старите българи, кожените шапки и т.н. не са атрибут донесен от Средна Азия, а облекло, което е типично за местното балканско население, влязло в историята под името траки. Важно е да се отбележи и това, че опитни археолози като Даниела Агре и Георги Китов уточняват в своя работа, че “Ако се съди по някои рележи от римско време (Траянова колона и др.? бел. моя), женската дреха (у траките бел.моя) твърде много прилича на българската национална носия.“ [Въведение в Тракийската Археология, с.20].

Заслужава си да се спомене и виждането на Георги Михайлов по отношение на облеклото на северните траки: "Даките са облечени така: Дълги гащи, тесни като беневреци, или с гънки като потури, или набрани много нагоре (което се получава от голямата дължина)... ако торсът е облечен, то е дълга под коленете риза с ръкави, разцепена от двете страни и препасана на кръста, или дълга под коленете дреха, разтворена отпред, нещо като менте. Шапките им са като капи, които покриват или не ушите. Рядко са обути и тогава носят като нашите цървули..." [Траките, 1972, с.132 - 133].

От времето на император Траян обаче, до това на княз Аспарух изтичат около пет века. Колкото и близко да е облеклото на северните траки от I-II век, до това на българските селяни, на нас са ни нужни по-късни примери, от VI-VII век. За наше щастие такива има и то в отлично състояние.

Става дума за направен от слонова кост артефакт, датиран VI век. Това е така нареченият Барберинов диптих. На него, в централния панел е изобразен римски император, най-вероятно Юстиниан Велики (но не е изключено и да е Анастасий I).


Barberini Ivory on display at the Louvre- Marie-Lan Nguyen (2011)

За нас от интерес е най-долния панел, на който се виждат имперски поданици от различни региони, носещи дарове. В левия ъгъл са представени двама селяни, единият, от които носи кравай, пита, а другия държи съд със зърно. Облеклото на тези двама дарители е неразличимо от това на българските селяни от ново време. Гуглите, връхните дрехи, панталоните, цървулите – всичко е идентично.



Лъвът, придружаващ двамата дарители не бива да ни смущава. В датирания IV-V век документ  “Списък на служебните рангове” или още “Notitia Dignitatum”, като символ на Тракия/траките е даден лъв. Няма причина, в сътворения малко по-късно Барберинов диптих, лъвът да не е символ на Тракия/траките. Нека не забравяме и, че дори през Средновековието, лъвът присъства в българската хералдика – явно една древна балканска традиция.  



“Списък на служебните рангове” - LIBI, T.1, 1958, c.230.

Внимание заслужава и друга подробност от късноантичния артефакт свидетелстващ за балканския произход на народа ни. Зад император Юстиниан Велики е изобразен мъж, отново в типично за нас българите облекло


По-интересното в случая е това, че иконографията напомня на сюжет от изображенията на Тракийския Херос. Там, зад яхналия кон герой стои човек. Случайност? Все пак, Юстиниан I е представител на местното население траките, които са реално наши деди.


Оброчна плочка с изображение на Тракийския Конник

В миналото са правени сериозни проучвания засягащи произхода на носиите ни. Николай Колев установява особени елементи в облеклото ни, които той определя като древни, тракийски:

В българското народно облекло се явяват елементи, които могат да се приемат като наследство от старите траки, дако-мизийци и др. Едни от тях са наследени по силата на местното производство на текстилни материали за облекло, други поради изискванията, на географската среда и климатичните условия в новите поселища, на българските славяни. Много от тях са съвпаднали по степен на развой с дрехите на славяните и като че ли са се разтворили в масовостта на последните. Подобно съвпадение и взаимодействие може да се предполага, че е осъществено във формите на някои основни и първични части от състава на българските носии, като например дългите широки женски туникообразни ризи, мъжките широки гащи, дрехите с цепки при полите, каквито са женските саи и връхните дрехи, и др. Трета група елементи от облеклото на предславянското население на Балканския полуостров като че ли са потънали в българските носии непроменени поради целесъобразната им пригоденост по материал и форма към местните условия на труд и бит — напр. българският ямурлук (Велева, 1965, 72).” [Българска Етнография, с.169].

Колев е прав почти за всичко, но трябва да се внесе пояснение по отношение на израза българските славяни. Дунавските славяни, или както е правилно - славени, сключили нов съюз с княз Аспарух (старият съюз е от поне 527 или по-скоро 513 година) ca реално гетите – точно тези хора, за които Овидий твърди, че са облечени с овчи кожуси.

За тяхната женска носия Георги Китов и Даниела Агре споделят, че прилича на традиционната българска носия. Това показва, че за идване на нов, различен от местното население народ и дума не може да става. Още преди идването на римляните, гетите са обитавали земи както на юг, така и на север от Дунава и Черно море.

Да, ние сме наследили много елементи от древното балканско население, но не поради това, че обичаме чуждото, а поради факта, че представителите на това древно балканско население наричано траки, се явяват наши предци. Както доминиращият антропологичен тип у нас, така и най-често срещащите се хаплогрупи доказват това убедително.

В нашата култура и език няма три пласта: тракийски, славянски и прабългарски, а само един, чието правилно име е древнобългарски

Ние не сме смес от три различни народа, а потомци на три групи хора делящи един произход, но разделени от I до VII век политически, поради римската окупация на земите ни.

Аристокрацията се е продала и е служела на окупаторите, но народа ни е успял да запази своята реч и традиции през седемвековното римско владичество. По-късно, в периода XIV-XIX век се случва нещо подобно – част от чорбаджиите са верни на султана, но обикновения български селянин, а и част от интелигенцията остават верни на българщината и не предавата нито езика, нито вярата, нито традициите си.

Не е ли това урок за нас? Не е ли това напътствие как да оцелеем ? Днес известна част от жителите на страната ни се захласват по чуждото, някои даже обслужват чужди икономически и политически интереси, но като цяло, народът ни все още е непокварен. Много са тези от нас, които милеят за родното и не просто милеят, но и дават всичко от себе си, за да запазят българщината.

Колкото и упорити да са хитрите и рафинирани опити на чуждопоклонниците да ни разединят и обезверят чрез средствата за масова информация и унищожаване на образователната ни система, злото няма да успее. На това зло се противопоставят десетки хиляди, които въпреки всичко остават верни на завета на предците и не просто подкрепят доброто, но и те самите правят добрини.

Сега е дошло време за избор, сега всеки от нас трябва да реши към коя група да се присъедини: към унищожителите на България, или към тези, които упорито, но мирно и културно пазят традиции, език и дух. Не можем да си позволим да се колебаем или да бездействаме, защото апатията и пасивността са съюзници на противниците ни. Наистина е време разделно.

115 коментара:

  1. Умолявам коментиращите да се придържат към културен тон. Готов съм да отговарям на въпроси, но нека тези, които желаят да започнат дискусия, да се регистрират и коментират с истинското си име. Този, който смята, че истината е на негова страна, няма от какво да се страхува.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. много им е трудно на някой да са културни

      Изтриване
    2. Господине професор ли сте или преподавател в университет?

      Изтриване
    3. Иван Стоянов21 април 2023 г. в 23:47

      Г-н Серафимов, чували ли сте за Исторически парк, намиращ се до Провадия?Пожелавам ви да го посетите, ако не сте!Там е запалена новата искра на Българския дух и българщината.

      Изтриване
    4. Изключително! Трябва да се учи във всяко училище, за да имат българите високо самосъзнание за себе си. Да тачим и се гордеем с миналото ни и да пазим традициите си! Да не се захласваме толкова по други чужди култури, само защото са превъзнасяни.

      Изтриване
  2. Ами Михаил Сирийски пише, че българите са дошли от Бактрийския Имеон, много историци го цитират тоя човек, значи е серьозен автор. Има ли в такъв случай бактрийски елементи в българското народно облекло или няма?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Севдалин Митев 29 януари 2020 г., 12:50

      Няма бактрийски елементи в българското облекло. Бактрийците носят широки ботуши, а старобългарските ботуши са тесни. Бактрийците носят дълъг почти до глезените кафтан, а старите българи ползват куртка, която покрива кръста. Орнаментиката по дрехите на бактрийците е различна от нашата.

      Колкото до Михаил Сирийски, аз лично смятам сведенията му за недостоверни по няколко причини:

      -българите няма как да са дошли по времето на император Маврикий защото около сто години по-рано се сражават с роднините си готи, а и с римляните на Балканите.

      -пътуването от планината Имеон до Балканите трае не 65, а поне 650 дни.

      -да се тръгне през зимата от Хиндокуш към Балканите е самоубийство, ако някой потегли, няма да остане жив.

      Изтриване
  3. С всеки нов пост се вижда изключителна последователност на бит/култура/традиции/символика защо в БАН не могат да видят по далече от носа си? Криминално мълчание!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Kirile 29 януари 2020 г., 12:56

      Някои учени от БАН са предоставили много интересна информация, но проблема е, че тълкуват тази информация придържайки се към догмите. Това е причината да продължават в лутанията си.

      Изтриване
    2. някой няма да разбере нещо,ако работата му зависи от това да не го разбере

      Изтриване
  4. Може ли малко повече инфо за това ваше изказване : славяни, или както е правилно - славени, сключили нов съюз с княз Аспарух (старият съюз е от поне 527 или по-скоро 513 година)? Нали през 680 година Аспарух покорява седемте славянски племена и се свързва в съюз с тях? Вие пишете, че този съюз е от 527 г. или 513 г., това ме обърква заради времевата разлика от около век и половина. Кое е вярното сега - това, че славяни и българи са в съюз от 513 или, че славяни и българи са в съюз от 680 г.?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 29 януари 2020 г., 13:16

      Няма как първият съюз между българи и дунавски славени да е от 680 година. Прокопий Цезарийски описва съвместните българо-славенски нападения над империята, като нарича българите хуни и обяснява, че атаките са масови от времето когато Юстиниан I е дошъл на власт -527 година:

      And Illyricum and Thrace in its entirety, comprising the whole expanse of country from the Ionian Gulf11 to the outskirts of Byzantium, including Greece and the Thracian Chersonese,12 was overrun practically every year by Huns, Sclaveni and Antae, from the time when Justinian took over the Roman Empire, - Proc.H.A. XVIII.13.

      http://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Roman/Texts/Procopius/Anecdota/18*.html

      Йордан също пише за тези събития, но вместо хуни, употребява името българи:


      “These are the misfortunes of the Roman Empire aside from the daily inroads of the Bulgars, Antes and Slavs.”JORD.ROM.388

      https://www.harbornet.com/folks/theedrich/Goths/Romana.htm#X356

      Българите участват в бунта на Виталиан от 513 година, явно участници са и славените, които Комес Марцелин нарича гети, пишейки за събития от 517 година:

      "гетски конници плячкосвали чак до Термопилите и Стария Епир"

      "http://macedonia.kroraina.com/libi/1/gal/1_316.html

      Описвайки смъртта на военоначалника Кирил, Марцелин казва, че Виталиан заклал Кирил с гетския си меч

      http://macedonia.kroraina.com/libi/1/gal/1_314.html

      Тези гети, Теофилакт Симоката нарича славени: “Sclavos sive Getas: hoc enim nomine antiquitus appellati sunt” - славeни, или гети, понеже с това име се наричали в старо време.

      В бележката (2) в LIBI засягаща гетските конници, се казва, че това са готи, славяни или първобългари.

      http://macedonia.kroraina.com/libi/1/gal/1_316.html

      Повечето наши учени отричат възможността Марцелиновите гети да са дунавски славени защото у нас е прието, че славените са пешаци, не конници. Учените не се интересуват от свидетелството на Йоан Ефески, че дунавските славени имат много стада от коне. Има и други сведения, че дунавските славени са конници, но това се игнорира понеже и за гетите е казано, че са конници, по-точно конни стрелци.


      Изтриване
    2. Иван Иванов / А този Тракийски лъв много ми прилича на Барс.

      Изтриване
  5. Чел съм за нашите занаяти и зная за традицията ни в майсторската обработка на кожа, коноп, лен, вълна. Има ли сведения за такава традиция за местното население - траките, можем ли да говорим за континюитет в областта на занаятите? Благодаря предварително за отговора!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Димитър 29 януари 2020 г., 13:37

      Херодот пише за майсторските умения на траките да обработват конопа така, че плата да изглежда сякаш е направен от лен. Тракийските ботуши и шапки са били от кожа, а зейрите от вълна. Смятам, че може да се говори за континюитет по отношение на обработката на лен, коноп, кожа и вълна.

      Изтриване
  6. За пореден, но със сигурност не за последен път - Браво!

    ОтговорИзтриване
  7. Зная, че е за дрехите постинга ти Павеле, но на мене ми направи впечатление друго: оброчната плочка на Хероса е като икона на Свети Георги. Не ми се вярва да е съвпадение, приликата е много, много голяма. Ако не е проблем, ще се радвам да дадеш коментар по този въпрос.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами всъщност Св.Георги е превъплащението на българския(тракийския) Херос, след канонизирането на Християнството. Дори в една църква в Странджа планина, хората се покланяха на барелеф на Хероса, като казваха , че това е Св.Георги. Някакви псевдоархеолози и казионници се опитаха да откраднат барелефа, но до колкото си спомням не им се получи , защото хората се събраха в нужното количество и спряха това деяние. Мадарският конник също е изображение на Хероса, което е още по- близко с това на Св.Георги, защото го има и звярът в краката на коня, който конникът подчинява с острие. Да не говорим , че лъвът винаги е бил народния символ на българите, като виждаме от горната тема , че така е било и за ,,траките"(екзонимът, с който са наричани древните българи). Българският герб е с лъвове, българските възрожденци,опълченци и войници са поставяли лъвски знаци на челата си и по униформите си, като това е описано и в много песни и стихотворения. Такъв пример е песента ,,Тих бял Дунав" ,където има строфа : ,,На чела им левски(лъвски) знаци , в очите им плам". Българскарта национална валута е лев(лъв). На българските стотинки отзад е изобразен Херосът/Св.Георги/Мадарският конник. Херосът е бил закрилник на народа, и цялата армия. Св.Георги е закрилник на българската армия и именно на 6 май, когато е Гергьовден е нейният празник. Просто всичко си им ясно изразена радиция, която доказва, че българите са един народ и няма никакви разделения на ,,траки" , ,,славяни" и ,,прабългари". Това , че българите са ги наричали траки в по-старо време не означава ,че те са се назовавали така. Ние наричаме германците - немци, но това не означава, че това са два различни народа. Прабългари пък е най-наглия и фалшифициран термин в историята на човечеството. Този термин никога не се е използвал за определяне на българският народ, нито от свои, нито от чужди. Целта му е да се внуши, че е имало някакви други българи, различни от днешните и да се отреже парче от историята ни... Славяни пък е тотално изкривен от същността си термин, който в днешни дни няма никаква етническа себестойност, или иначе казано славянин е равностойно на европеец. Истинското име е ,,славени" и за него е ясно , че е новото име на българското племе гети. Но различните български племена , не означават различни народи! Много им е удобно да изкарват няколко племена на един народ , че са били различни по произход - славени(новото име на гетите), българи/мизи(прабългари) и траки(беси и всички останали племена, които не са се вляли в гетите или мизите, познати и като българи още от 4в. сл.Хр.) . То по тази логика аз смятам за коректно да кажа, че гърците са смесица от спартанци, атиняни, йонийци, и още колкото там племена имат тези африкански пришълци ! Едните са дошли от Памир, другите са дошли от Мексико а третите от о-в Мадагаскар и се появили гърците. Аре да почват гърците да учат историята си по този начин !

      Изтриване
    2. до Анонимен 30 януари 2020 г., 19:20
      " То по тази логика аз смятам за коректно да кажа, че гърците са смесица от спартанци, атиняни, йонийци, и още колкото там племена имат тези африкански пришълци ! "
      Разбирам раздразнениетио, защото и аз възприемам много от нещата по подобен начин, но тези които изброявате нямат нищо общо с Африка, а са си местни балкански народи. Истински пришълци африканци (макар в последно време да се изказават съмнения доколко са автентични африканци) са единствено данайците.
      https://bgistoria.jimdofree.com/семитският-произход-на-гърците/

      Изтриване
    3. Да точно за предците на гърците говорех - данайците, като другите точки на света ги споменах хумористично, не с ясната мисъл, че някакви хора са дошли от там. Друг е въпросът , че в днешни дни има много малка част от гръцкото население, което да е в по-голяма степен данайско, отколкото българско. Само , че масовата пропагандна история и изграждането на умраза към българите доведе до това , тез инаши сънародници да нападат своите кръвни братя на север. По същия начин стои и въпроса с македонците и румънците. Македонците са на 100% българи, а румънците са на поне 80% българи, като до преди 200г. там официалният език си беше българският, а валутат и днес им е лев, само , че са латинизирано меко произношение - леа. Но не може да се отрече , че истинските гърци са данайците дошли от Африка. Те са и хората създали древните полиси, в които българите(траките) са били подложени на геноцид, гонения и робство. Ако си запознат с данайската ,,демокрация" ще разбереш много лесно нещата. В тази система право на глас имат само данайците от мъжки произход, които са заможни. Другите етноси са гледани като скотоподобни. Тази черта данайците си носят от семитския(еврейския) си произход, където само евреите са хора , а всички останали животоподобни.

      Изтриване
  8. Ако зейрите са от вълна, защо под тях са голи? Помня навуща с цървули, а не ботуши, става дума за българите от Румъния. Моля да кажете Вотанската писменост, има ли общо с нашата? Благодаря предварително.



    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Unknown 29 януари 2020 г., 17:24

      Ботуши се носят предимно от конници и войници, а колкото до това, че под зейрата хората са голи, това не е никак странно. Преди време разговарях с един дядо, роден в началото на ХХ век, той ми каза, че до десетата си година не е имал гащи - ходел е с дълга риза през лятото, а през зимата е намятал и ямурлук. Цървулите са ползвани само през зимата, лятото са ходили боси.

      Няма такова нещо като писменост Ватан и език Ватан. Това е едно недоразумение появило се благодарение на един френски езотерик, а понастоящем използвано от хора търсещи внимание.

      Изтриване
    2. Ox ами да, той само спаро казва истината, но всички останали се бъркат. Нали казваш и доказваш бе спарко, дай барем нещо да видим, че Ватанския език и азбука не съществуват. Или може би трябва да вярваме на кафявите ти семитски очи?

      Изтриване
    3. до Анонимен 30 януари 2020 г., 14:06
      " Оx ами да, той само спаро казва истината..." Истина случила се преди стотици или хиляди години не се "казва", тя се доказва! Ако някой има претенции за неверни твърдения, той аргументирано ги опровергава. Аз не виждам някой да доказва съществуването на Ватански език, за да се налага някой друг да го опровергава. Не мисля, че е необходимо на всяка цена да се разубеждава всеки който вярва във вещици! Това си е негово право и негов избор.

      Изтриване
    4. До Анонимен 30 януари 2020 г., 14:39

      Имате право! Никой не е доказвал съществуване на език, или азбука ватан. Самото име ватан е арабско и прониква в Иран и Индия заедно с исляма. Думата е приета от местното население и след време един познаващ зле езика на местните хора френски мистик чува думата и ...и така се ражда легендата.


      Vatan ("Homeland" or "Motherland") is a Turkish daily newspaper founded in 2002 by the Doğan Media Group. The paper was purchased by DK (Demirören & Karacan) Corporation in April 2011 and was totally acquired by Demirören Holding a few months later.[2]
      As of March 2011, Vatan had the 15th highest circulation in Turkey at 111,489.
      https://en.wikipedia.org/wiki/Vatan
      Tatar[edit]
      Etymology[edit]
      From Arabic وَطَن‎ (waṭan).
      Noun[edit]
      vatan (Cyrillic spelling ватан)
      1. homeland, home country
      2. motherland, fatherland, mother country

      https://en.wiktionary.org/wiki/vatan

      Thus, the name Vatan, given for a secret language sounds strange to an Orientalist. According to him, he got this word from some initiated Brahmin, but in Arabic, Urdu, and Persian, vatan means motherland. Apparently, St. Yves d’Alveidre misunderstand the man with whom he was talking, and who was simply trying to tell him about his mother tongue.

      http://agniyoga.org/ay_en/Letters-of-Helena-Roerich-II.php

      Изтриване
    5. Знае се,че древбните гърци са обичали голатата,на олимпиади са се състезавали голи,изобразявали са се в статуи и т.н голи,за тях е било нормално това,докато за траките - не. Именно че са със зейри (а не голи) на рисунката говори,че това не са гърци,а тракийци от племето на Орфей - просто художникът е намекнал за това. Ако ги е смятал за гърци щеше да ги изобрази и съвсем голи без да се притеснява. Помня,че някой от древните гръци автори посочваше именнно тази разлика - траките не смятат за естествено да се явяват голи публично. Голият човек за тях е от "другия"свят ,тоест покойник,доказва го ловната сцена в Казанлъшката гробница - голият ловец е вероятно изобразята духът на предците ловуващ с потомците си.

      Изтриване
  9. Или са се изпокрили в миши дупки враговете ти, или имаш много добър админ :) Прави ми впечатление, че ги няма дежурните плювачи и пласьори на суфизми ха-ха-ха :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Димитър 29 януари 2020 г., 19:26

      Може врагoвете ми да са на конференция на ОЧЗ :)

      Изтриване
    2. Хахха, Туик и компания се прегрупират. Чакат нови инструкции от Мордор ;)

      Изтриване
    3. Майтапа настрана, но враговете на Спаро са си баш орки, като им видиш суратите и страх ще те хване.

      Изтриване
  10. Много е приятно , човек да се прибере от тежък работен ден и да прочете поредната вдъхновяваща история. Действа ,като че ли съм на батерии и ги презареждам.:):):):):)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Георги Маринов 29 януари 2020 г., 22:20

      Радвам се, че съм постигнал целта си. Медиите ни тровят с потискащи новини, нека да има и нещо положително!

      Изтриване
  11. Благодаря Павле, ти вършиш работа за милиони, работиш за цялата наша академия, а труда свързан с въздигането на България няма материален израз! Сила и още много вдъхновение ти пожелавам от сърце, а ние твойте съмишленици сме зад теб и оценяйки високо твоя труд, ще разпространяваме истинското знание за историятана народа ни сред децата и приятелите си, при всеки удобен случай!Бъди здрав!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До angel 29 януари 2020 г., 22:22

      Благодаря за добрите думи Ангеле! Дай Боже, скоро истината да достигне до толкова много хора, че поддръжниците на догмите да не могат вече да крият истината.

      Изтриване
  12. Социални дейности може да провежда само богатата държава, а богата държава се прави от богати граждани, а не от тези разчитащи на социалните мероприятия. Ако богатите граждани не се гордеят с държавата си, те ще се стремят да НE ДAВAТ своята лепта...Българите нямаме повод за гордост с ТОТАЛНО ОПОРОЧЕНАТА НИ ИСТОРИЯ за ханове, тангризъм, робски народ, брaтушкитe „двoйни освободители” и „прекрасния” социализъм....

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ГБ Е в Библията е даден и този отговор Писано е, че когато един народ почнат да го лъжат с теглото както на теглилките така с тежеста на думите идва чуждоземен народ да го управлявава като гърци , римляни турци , рускоамерикански англичани и.......

      Изтриване
  13. https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9D%D0%B5%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%BD%D0%BE_%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%89%D0%B5_%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B9_%D0%9E%D1%85%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D0%BD

    В този гроб едно време съобщиха че са намерени някакви запазени дрехи .

    А описанието на Омир за Тракиеца и сиянието му и коня му през Троянската война ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Рорик 30 януари 2020 г., 2:18

      Най-после да видя в Уикипедия нещо положително за историята ни: "През 2016 г. са открити артефакти от обсидиан, произлизащ от находища в Унгария и Армения[2]. Значението на продължаващите нови открития е, че Балканският полуостров се превръща в център на праисторическа цивилизация, която започва разселване из земите на цяла Европа."

      Направо не е за вярване :)

      Изтриване
    2. Направо си е за вярване, или само на мен ми се струва,че в началото точно от Балканите тръгват разселнически вълни във всички посоки,особено на изток,а хилядолетия след това точно в обратна посока към Европа тръгват също хиляди маси преселници - като че нещо като магнит ги тегли обратно.Ще речете,по-добри условия,климатични проблеми в техните места,избутват ги други племена, каквото и да е,но фактически точно в люлката се връщат.

      Изтриване
    3. А нещо да кажете за митохондриалната Ева,и това че цялото днешно човечество са нейни потомци?

      Изтриване
  14. Да, интересно е как са изглеждали траките! Може би отделните общности са се различавали по външен вид, ръст, цвят на косите и очите. Вие сравнявате скулптори и рисунки от античността и народните носии от средата на 20 век. Разбира се, за толкова голям период ще са произлезли промени в облеклото, както изцяло за общността така и за отделните групи.
    Характерното при българската мъжка народна носия е широкият пояс, както при белодрешковците така и при чернодрешковците. При белодрешковците са характерни тесните панталони наричани беневреци, кошулята, ризата захваната с пояса през кръста и връхната дреха дорамче. На показаните от Вас скулптори дрехите повече приличат на руска народна носия, рубашка и панталон. Може и да приличат и на дрехите на скитите, но те са били кожени. Вероятно автора на скулптурата е изобразил селяни от родният му край.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 30 януари 2020 г., 13:48

      Създателят на артефакта не е известен. Възможно е да е бил от балкански произход, възможно е да е изобразил свои сънародници.

      Изтриване
    2. до Анонимен 30 януари 2020 г., 13:48
      " На показаните от Вас скулптори дрехите повече приличат на руска народна носия, рубашка и панталон. "
      Ако имаме предвид една и съща скулптора (Barberini Ivory on display at the Louvre- Marie-Lan Nguyen) там са изобразени траки, а не българи, руснаци, скити, сармати или други конкретни клонове на тракийското население. Термина траки включва над 200 различни племена, а според Херодот и други древни хронисти, те са най многобройния народ след индийците.

      Изтриване
    3. Ако погледем на черно-бялото изображение от колоната на Траян,даките също са с ризи тип "рубашка" до коленете с коланче,но имат и наметала обаче,а панталоните са им тесни. Скитите едва ли са ходили с кожени дрехи лятото - сигурно с конопении и подоби памучни

      Изтриване
    4. Да, скитите ползват коноп и лен за направа на дрехи, които са украсявани и с пъстри шевици, а тези на по-богатите са украсявани със златни орнаменти.

      Изтриване
  15. Аз не смятам да се пиша към враговете на автора, но определено към критично настроените! И затова съветвам съвестните читатели да се запознаят с похода на Тимур/Тамерлан от Януари 1391, достигнал Волга през Юни, на ок 2500-3000 км разстояние! Явно на някой сметките не му излизат или не му се нравят, та затова обявява някой неща за невъзможни!
    И ...не знаех, че в историята е прието Даките да се считат за част от Гетите! Това е поредната глупост на автора!
    Успех

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 30 януари 2020 г., 15:26

      Анонимни господине, или анонимна госпожо, надявам се да правите разлика между военна операция, която позволява бързина, и преселение на народ с цялото му имущество, със запаси от храни, суровини, със стари хора и деца.

      При военните походи действително могат да бъдат преодолени бързо големи растояния, но при преселенията на народите е по-различно, много по-различно. Скоростта на тежката каруца е нищожна в сравнение с тази на конния отряд. В случая с Михаил Сирийски не се говори за бърз поход, а за преселение на народ.

      Колкото до даките и гетите, това тук може да внесе светлина по въпроса: "But there is also another division of the country which has endured from early times, for some of the people are called Daci, whereas others are called Getae — Getae, those who incline towards the Pontus and the east, and Daci, those who incline in the opposite direction towards Germany and the sources of the Ister" - Strab.VII.3.12

      " The language of the Daci is the same as that of the Getae. Among the Greeks, however, the Getae are better known because the migrations they make to either side of the Ister are continuous.."-Strab.VII.3.13

      http://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Roman/Texts/Strabo/7C*.html

      Казано е от ясно по-ясно, но трябва да се чете преди да се отправя критика :)

      Изтриване
    2. Освен това съвестните читатели трябва да сметнат, че Тимур с бойните коне за два пъти повече време е стигнал само до половината път. Значи смятай нашите дядовци какви фурии са били.

      Изтриване
    3. До Дойчин Дойчев 31 януари 2020 г., 9:49

      Дааа, но ето - доста време номерът минаваше защото доста от нас вземаха сведенията за чиста монета и не проверяваха.

      Изтриване
    4. Освен това се казва кога Тимур е стигнал до Волга, но не и кога я е минал. Понеже в най-широката си част Волга е 21 километра.
      Г-н Серафимов, според мен прекалено сме се кланяли на авторитети, а и едно време народът нямаше много достъп до специализираната литература. Каквото пишеше по учебниците, това беше. Като в църквата - зад олтара не може да влиза всеки.

      Изтриване
    5. До Дойчин Дойчев 31 януари 2020 г., 20:56

      То с нашата историческа наука май бе наистина строго - има догма и тежко му на този, който се осмели да я оспори...добре, че модата на кладите и изправителните лагери мина.

      Изтриване
    6. Ето, отново натрапвате лъжа! Не знам за Вашия дядо, г-н Дойчев, каква фирми е бил, но никой, никъде не е опоменал колко време им е отнело на българите да достигнат Балканите откъдето и да са тръгнали. Факт е обаче, че земята на Североизток от Черно море е обявена за Стара Велика България! Факт е и че българите се появяват в Европа заедно с хуните, и това е отбелязано в Анонимния латински хронограф от 4в! Факт е и че по това време на изток се заражда нова сила, хуните-ефталити, които завладяват Согдиана, а в следващите десетилетия опустошават кралството Гупта в Индия и поемат властта в Персия! Нещо, което никой тракийски цар не е и сънувал, нито Ал.Македонски е успял да направи! Но по-важното е, че тук няма никакви монголци, тюрки и траки, а силата се разпространява на изток и запад почти едновременно, и идва някъде от земите между Волга и Алтай! Това съвпада и с информацията на тогавашните автори, че всички преселения в ИРИ са в резултат на започналата скитска война!
      Походът на Тимур само показва, че внушавате измислици и се борите със собствените си стереотипи и неразбирания за историята, нещо като мислене на глас! Също показва, че не познавате културите Лужишката, Афанасиевата, Черняховата, Пшеворска и Зарубинска, Прага-Корчак, Пенковска и много други, и не боравите с факти от археологията и писаната история, където се споменават българите, а се занимавате с историята на траките, които стават българи едва след официалното им завладяване от последните!
      Обявявате тракийските елементи в нашата култура за първобългарски, но това е като да обявите маите и инките за испанци и чукчите за славяни!

      Изтриване
    7. До Анонимен31 януари 2020 г., 22:05
      За съжаление много от "фактите" които излагате са или непълни или неверни. Май ще е нужно още да почетете. Кога е обявена Стара Велика България и дали наистина е стара и велика, като знаем колко време съществува?
      Има достатъчно мниого хронисти които говорят за българи на Балканите в много по ранен период и какво лошо има ако българите произхождат от Балканите? Ето само няколко от тях:
      Михаил Аталиат - „История”
      ...мизи са със сигурност българите, които по-късно получили своето ново название...",
      "...българите са мирмидонците..."
      Зонара, речник
      Пеонци - латинци или тракийски народ, македони. Тези са така наречените панонци. Панонците са българи."
      Йоан Цецас, „Хилиади”
      "Пеонците са българи".
      Йоан Малала и Йоан Екзарх направо твърдят, че Ахил е бил българин (ДЯК ком. с. 211)
      Касиодор (VI век, римски историк) пише, че «Българите са стар мизийски или илирийски народ»
      Лаоник Халкондил (Laonicus Chalcondyles) казва, че трибалите ("тракийски" народ) са били най-древният и най-големият от всички народи. "Сега те биват наричани българи”, казва той.
      Фулко, френски свещеник, описание на първи кръстоносен поход 1096 г.
      "Hinc iter aggressi per fines Vulgariorum, quos vocitant Thracas, ut habent monumenta priorum" -
      „Оттук те поели път през земите на българите, които назовават траки според предишните паметници”.
      И много други.
      Не мисля, че тук се разисква въпроса до къде българите са достигнали в раязселването си и не е нормално да търсим произхода им от най далечната точка, до която са стигнали.

      Изтриване
    8. В онези дни [излезли] трима братя от Вътрешна Скития, водейки със себе си 30 000
      скити, и пътували 60 дни от отсам проломите на планината Имеон. Те пътували през зимата,
      за да откриват вода, и стигнали чак до река Танаис, която извира от езерото Меотис и се
      влива в Понтийското море [Michel le Syrien, Chronique…, II, Livre X, Ch. XXI, p. 363].

      Г-н Славеев, трябва да се чете повече.
      Сега е Ваш ред да си докажете "фактите" или ги обявяваме за долни внушения и забравяме за тях.

      Изтриване
    9. Благодаря за възможността да изляза от анонимност, г-н Добрев.
      Придържам се към превода на текста, който сте предоставил - нито отсам проломите на планината Имеон, нито Вътрешна Скития означава планината Имеон! Нито 30 000 скити означава, орда от баби и бебета, с овце и каруци! Както показах с похода на Тимур, пътуването през зимата не е невъзможно, както твърдите Вие и г-н Серафимов, и си има причина - намирането на вода!
      И сега обяснете, защо да не му вярваме на Михаил Сириеца и кое в посочената от него информация е лъжа и невъзможно!
      Към Анонимен1 февруари 2020 г., 11:57, Вие изобщо не сте наясно кои са трибалите, кои мизите, кои пеонците, кои са българите, кога се появяват и историята им като общества, какви са особеностите им, нито защо и кога са отъждествени с българите! Между тези цитати има стотици години разлика, но има една тенденция, която на вас Ви убягва - всяко от тези тракийски племена е наречено българи, след като е било подчинено от последните и земите им трайно управлявани от българите! Но за това е необходимо правенето на анализ на текстове, не думи и изречения, четете професионална литература, моля! Относно Стара Велика България, явно знаете само това, което е в учебниците до 5 клас, създадена от Кубрат, освободил се от авари и тюрки!?!? Стар и Велик са прилагателни със значение продължителност и сила, и с период от 100 г или по-малко, което вероятно намеквате, могат да се отнасят за човек, но не и за трайна обществена организация като държава, още по-малко империя от класически или степен тип! В Именника на българите князе пише "държаха властта отвъд Дунав 515 г", освен, ако не го смятате за фалшификат в три преписа със значителна времева разлика!
      Според информацията от наличните извори, след анализ и критика относно ползваните източници от съответните автори, е заключено с най-голяма достоверност потвърдено от археологията, че българите се разселват от първоначална зона около Волга, земите на Стара Велика България, като за идване от по на изток трябват по-сериозни изследвания! Но няма никакви доказателства за разселване на българи от Балканите на изток и завръщането им по-късно, а още по-малко с освободителна мисия!
      Както вече писах за мен разселването на запад на българи и хуни, ако не са едно и също, и хуните ефталити на изток по почти същото време е взаимосвързано! Ранните автори, съвременници на събитията, а и по-късно, говорят за българите като за част от скитите, не траките, и само в очите на г-н Серафимов и други незапознати с традициите на древните хронисти, може да си помисли, че скитите са едно и също с траките и еднородни в тяхната си цялост до Китай! Но това е друга тема!
      Г.Славеев

      Изтриване
    10. До Анонимен 1 февруари 2020 г., 14:48

      Г-н Славеев, с наглост и демагогия не се стига далеч. Няколко пъти се правите, че не можете да направите разлика между бърз военен поход и преселение на народ, а разликата е огромна.

      Михаил Сирийски изобщо не е запознат с географията, той твърди, че река Дон излиза от Меотида-Азовско море и се влива в Понта - Черно море...а това не отговаря на истината.

      Не отговаря на истината и това, че едва по името на император Маврикий името българи са налага над дошли от Средна Азия скити. Маврикий властва в периода 582—602 г., а българите са в Тракия и са наречени българи много по-рано.

      Дори да оставим настрана картата на Св. Йероним, българи и готи се сражават край Сирмиум през 488-489 г.

      През 499 г. българи разбиват римска войска край река Цурта.

      През 505 г. българи се сражават край Хорея Марга.

      През 513-517 българите са в армията на тракиеца Виталиан.

      Йордан и Прокопий пишат за съвместни нападения от българи (хуни),славени и анти, като Пишейки някъде през 550 г. за тези събития, Прокопий твърди, че нападенията стават всяка година откакто Юстиниан е на власт, т.е. поне от 527 г.

      С 10 000 поданици, съчиения от Михаил Сирийски Болгариос, не може нито да победи елитната римска войска, нито да е военен фактор на Балканите и Черноморските степи - там където властват силните авари и хазари.

      Вие искате да си затворим очите за тези събития, които са документирани от няколко автора и същевременно да вярваме на някой, който е писал векове по-късно и работите му не се подкрепят от когото и да било.

      Можете да си говорите пренебрежително, но няма да впечатлите никого, разпознават ви дори като анонимeн :)

      Изтриване
    11. Къде в цялата хронология е държавата България през късната античност според вас г-н Серафимов? Българи са наемани като федерати още при император Зенон около 480 г., и това не е тайна, но от коя държава идват на Балканите?

      Изтриване
    12. До Анонимен 2 февруари 2020 г., 15:53

      За княжество на север от Дунава, 515 години прези времето на княз Аспарух, сведения намираме в Именника, или казано с други думи - някъде към 170 -та година е съществувало българско княжество на север от Дунава.

      По сведения на Св. Йероним, през 4 век е създадена карта, на коята Мизия е отъждествена с България.

      Разказвайки за делата на Константин Велики-4век, Йоан Лидийски твърди, че императора е изтеглил войските от Мизия и Скития, като империята е престанала да получава данъци от тези провинции.

      Пишейки за събития от началото на 6 век, Йоан Никиуски идентифицира Мизия с България.

      В работата си от средата на 6 век, Йордан локализира българите на север от Черно море.

      Въз основа на тези сведения може да се каже, че Българско Княжество има от 170-та година на север от Дунава и Черно море. През 4-век, благодарение на Константин Велики, на дедите ни живеещи на юг от Дунава е дадена известна автономия и това е причината Св. Йероним да нарече Мизия с името България. През 4-ти век Българското Княжество е разширено, т.е. то е свързано с територии на юг от Дунава.

      Поне до началото на 6 век, българите на юг от Дунава, макар да са давали войска на Рим, се разват на известна автономия. Анастасий се опитва да промени това, като при император Маврикий опитите на империята да си възстанови пълния контрол над провинция Мизия-България се засилват, като апогеят е по времето на император Константин IV.

      За да избегнат асимилация и унищожение дедите ни се обединяват за пореден път и изгонват римляните от земите си.

      Изтриване
    13. Здравейте,

      До всички анонимни, които се опитват да доказват, че българите идват от изток и нямат нищо общо с траките.

      Искам да попитам, защо една голяма империя като ИРИ нарича държавата по североизточното Черно море и северно от Кавказ „СТАРА ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ“ (СВБ), която според нашите историци, е създадена след хунското нашествие през V в. и то не като държава, а като племенен съюз, просъществувал малко и завладян от аварите, после се част от тези племена се освободили в първата половина на VII в. и образували държава под водачеството на рода Дуло, но оставили едва ли не като заложник сина на кана (както сега вече се употребява) Кубрат в Константинопол? Под ударите на хазарите тази СВБ просъществувала по-малко от 30 години.

      И какво излиза – една вековна световна империя признава една не особено голяма азиатско-европейска държава просъществувала няколко десетки години, за СТАРА, че на всичкото отгоре и ВЕЛИКА. Дали наистина е така, както казват нашите историци, позовавайки се на писанията на ромеите и на историци и географи, творили в млади държави, под влияние на римското величие?

      Ето защо повече вярвам на писаното от г-н Серафимов, което логически свързва много признати факти и други, които са омаловажени или укрити. Аз като инженер предпочитам само логически добре построени теории пред хипотези и допускания.

      Поздрави и очаквам нови публикации, г-н Серафимов,
      АКК

      Изтриване
    14. до Андон 3 февруари 2020 г., 15:21
      Надявам се, че няма да имате възражения ако добавя още нещо в същия дух.
      "...защо една голяма империя като ИРИ нарича държавата по североизточното Черно море и северно от Кавказ „СТАРА ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ“ (СВБ), която според нашите историци, е създадена след хунското нашествие през V в. и то не като държава, а като племенен съюз..."
      Въпроса с "хуните" за мен е малко дискусионен. Много историци се опитват да ги разделят на азиатски и европейски и мисля, че имат право. Според изследванията публикувани от Веселин Тракийски оставам с впечетление не само, че нямат много общо, но е съмнително дали изобщо са хуни.
      https://stariknigi.bg//books_img_lat/index_admin.php?p=Istoricheski/Balgarski_istoricheski_knigi/Drevni_istoricheski_tekstove/Rannite_huni_v_Izhtochna_Evropa&id=3019&page=1
      Не съм убеден, че макар и обединението да предполага няколко племена с различни имена, че всички те са от различен произход. Доказано е, че написано име може да бъде прочетено по няколко начина, в зависимост от това кой го чете, а да не говорим как може да се промени при неколкократен препис на различни писмености. Все пак са избрали едно общо име "българи", което макар и не толкова често се среща на Балканите доста по рано.
      " И какво излиза – една вековна световна империя признава една не особено голяма азиатско-европейска държава просъществувала няколко десетки години..."
      Това е когато говорим за северното Черноморие, а какво да кажем за Дунавска България? Дали са доли 10 000 или няколко пъти по 10 е все тая, но как да си обясним по късните събития ако са заварили на полуострова рслични от себе си народи? Само след 25 години Тервел изпратил войска под стените на Цариград и самото й присъствие било достатъчно, за да подпомогне сваления император Юстиниан II да си върне престола; през 717/718 г. българската войска се притекла на помощ на Византия и унищожила 22 000 араби, с което ги принудила да вдигнат обсадата
      на византийската столица. Ако предположим, че арабите които са се оттеглили са били още поне толкова, Тервел е логично да е разполагал с войска поне 50 - 60 хиляди. През VIII в. български войски многократно влизали в сражения и преградили пътя на огромни византийски армии, състоящи се понякога от десетки хиляди бойци. И всичко това се вършело, без да се наруши отбраната на границата с хазарите, а така също, без да се остави столицата и околните райони без защита. В доста от случаите става въпрос за постоянна войска, исползвана в мирно време, а не мобилизирана във време на война. Такава войска може да бъде набирана и издържана единствено от многочислено население. Освен това е странно как тази "орда" пршълци успяват да се наложат на „славянското море“, да образуват държава и да се противопоставят едва ли не на две империи – Византийската и Франкската. Въпреки задкулисните договорки между Константинопол и Карл Велики за нападение на българите от запад, Карл Велики предпочел да сключи мир с Крум още край бреговете на Тиса. За това нещо и сто хиляди души не са достатъчни, колкото и да е силна организацията.

      Изтриване
    15. И малките деца знаят за понятието дако-гети! Самите румънци си го знаят така даже...

      Изтриване
  16. Данните за V – ІV в. пр. н. е. показват, че облеклото на траките се различава значително от това на съседите гърци. Апликациите от Летница, Ловешко, са едни от най-добрите примери за това. Върху тях е представено женско облекло, което се състои от дългоръкавна дълга, широка и силно плисирана дреха, която образува множество гънки. На апликацията, върху която присъства и триглав змей, горната част на дрехата е гладка, с набор около врата, а долната е силно надиплена и украсена с кръгли мотиви (обр. 3). Възможно е в случая дори да става въпрос за отделна пола, обличана върху долна риза. ( https://www2.rgzm.de/Transformation/Bulgaria/Kleidung/costumes_BG.htm )

    Тука ми се ще да добавя,че подобни силно надиплени поли са останали като част от северняшките носии : дълга бродирана риза,престилка и бръчник - силно надиплена на тесни плисета вълнена пола

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 30 януари 2020 г., 16:05

      Пазим си ние традициите, дано устискаме и този път, сега ни тровят по-рафинирано...

      Изтриване
  17. Г-н Серафимов, анонимен съм, заради цензурата, която прилагате щом видите името ми, вероятно и на други! Затова и критиката явно отсъства, или пък хората, които четат и странична литература, са се уморили да четат вашите нелогични, недоказани и недоказуеми заключения!
    Ако се бяхте запознали по-подробно с похода на Тимур, щяхте да обърнете внимание, че са му отнели 6 месеца за този преход и че е възможно да се осъществи през зимата, за да е плодотворно начинанието му, т.е. да има хубаво време за решителна битка, затова е трябвало да започне в неблагоприятно време!
    Второ, никой никъде не е казъл, че българите са се преселили наведнъж и за същото време, 6 месеца или по-малко, това са ваши лъжливи внушения! Авторите съвременници, пишат за новопоявил се народ не от злоба, а от обективност! По-късните автори, 800-1000 г след събитията, отъждествяват българите с мизи, защото от там започва овладяването, както пише в Манасиевата летопис, на Балканите! Българите не се самоотъждествяват със славяни или траки, и в решителни моменти разчитат на аварите като съюьници, не на местното население! Защо ли?! Вероятно заради трайните им вековни отбошения, и заради недоверие към местните, кой знае?!
    Трето, българите са, ако не първичните хуни, които не са тюрки, (запознайте се с хуните-ефталити, от които според мен са и българите), то българите са част от хунския съюз от самото му начало! Движението е явно от началото си в неприятелска среда, което предполага движение с авангард от войници и последващата ги покъщнина! Само незапознат, като вас с военно дело, може да предположи, че войниците и бабите ще вървят заедно!
    Четвърто, от посочения абзац за Даки и Гети става ясно, че са с единакви език и обичаи, един народ с различно име както изглежда, но никъде никой, освен Вас досега, не е заключавал, че едните са част от другите, говори се за равнопоставеност, т.е. Гетите са Даки и Даките са Гети, и двете групи са част от по-общотата тракийската общност!
    Пето, напрактика вие не познавате облеклото на старите българи, обикновените хора, само миниатюри на средновековни български владетели, от които заключавате, че щом те не са носели потури, значи последните ще да са тракийско наследство! Едва ли разбирате, колко елементарни са подобни заключения!
    Шесто, явно и българо-славянските съюзни отбошения или подчинено положение на славяните, са от самото начало на появнна българите, като част от хуните, т.е. към 350-400 г!
    Последно, ако не прилагате цензура срещу неудобна критика, вероятно и дебатът щеше да е по-смислен и от полза роду!
    Но това си е Вашият сайт, имате право да си пишете и спирате мнения!
    Успех!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 30 януари 2020 г., 17:14

      Това с цензурата е стар номер, опитайте нещо друго :)

      Стар номер е и това да бъда обвиняван в прийоми, които реално анонимните ползват, в случая Вие :) Опитвате се да внушите неща, сякаш са доказани, а те са само ваша лична фантазия, нищо повече.

      Тимур не се преселва с целия монголски народ, а изпращат елитни войскови части, Вие все още не проумявате разликата между военен поход и преселение на народ.

      Прочее, кой кога е доказвал защитаваното от Вас предположение, че българите произлизат от хефталитите? Или смятате желанията и фантазиите си за аргументи ?

      Изтриване
    2. до Анонимен 30 януари 2020 г., 17:14
      А не съм специалист, нито експерт в областта и бих се съгласил с всеки който успее да ме убеди, със съответните аргументи, че всички други твърдения са неверни, а само неговите са единствените верни. За съжаление, виждам само някакви отрицания без никакви аргумети за противното. Ако имате своя теза, изложете я и се обосновете! Ако не, безмислено е да се опитвате да оборвате чужди тези или становища.

      Изтриване
    3. Към Анонимен30 януари 2020 г., 17:14
      Вие пишете "Българите не се самоотъждествяват със славяни или траки, и в решителни моменти разчитат на аварите като съюзници, не на местното население! Защо ли?! Вероятно заради трайните им вековни отношения, и заради недоверие към местните, кой знае?!"
      Много явно, големият син на Кубрат се казва Батбаян, род Дуло. Аварският каган също се казва Батбаян и е от рода Дуло. Аварите не са траки и в частност не са гети, за които господин Серафиммов пише, че първо те се нарекли словени. Това показва, че и българите не са траки или гети. Аварите въвеждат металните стремена в Европа. Тракиският конник както на показаната картинка в статията, така и на скалният релеф при Мадара е без стремена.
      Съвременният български етнос е метисен тракийско-български. 700 години липса на българска държавност по тези земи и подчиненост на други етноси води до заличаване на различията между траки и българи.

      Изтриване
    4. За да знаете, трябва да четете, ако мислите че с един коментар може да се обори теза, значи трябва още да четете!

      Изтриване
    5. До Анонимен31 януари 2020 г., 0:44

      Тролът представящ се понякога като Славеев, Хаджи иванчо и т.н. просто си изкарва хляба...

      Изтриване
    6. Към Анонимен 31 януари 2020 г., 10:11. Уважаеми господине, след като толкова много сте чели и толкова много знаете, за което само изпитвам уважение към Вас, моля, напишете коя теза сте оборили. Интересно ми е за да имам стимул да чета още. А за нещата за които няма данни, как трябва да постъпваме. Да си изберем страна и да я защитаваме на всяка цена!

      Изтриване
  18. Оказионните историци затънаха.
    След като стопановедът, ПИШМАН ИСТОРИКЪТ-ЛИНГВИСТ проф. Петър Добрев, разкри бита и стопанството на Българите в древността и всъщност нанесе НЕВОЛЕН жесток удар по „трите стълба”* на фалшивата ни история, то сега СПАРОТОК и изкуствоведът, проф. Асен Чилингиров, направо ги сриват с изследванията си за бита и изкуството ни.
    Страхът е голям.
    През 2010 година имаше една изложба „СЪТВОРЕНО ЗА ОМАЙВАНЕ...”
    Бяха представени над 400 уникални български накити, от Античността до края на 19 век. Изложбата включваше главно женски бижута от българските земи, от злато, сребро, скъпоценни камъни, от фонда на Националния исторически музей. По-малко икони, НАРОДНИ НОСИИ, тъкани. Само слепец можеше да не види вековната приемственост между подредените хронологично експонати. До тук добре, но изложбата беше натикана в сутерена на НДК, в лявата ЖЕНСКА ТОАЛЕТНА, преправена на „Арт-галерия”.
    *трите стълба:
    1.Траките са изтребени до шушка от мародерстващи германски племена и хуни.
    2.Славянското море заляло Балканите през 5-6 век.
    3.Прабългарите идват от Памир или Алтай през 7 век.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Към последните Ви изречения - това са фактите оставени от очевидци и съвременници на събитията, автори, които трябва да се четат критично, но няма основание за отхвърляне на тези факти, особено когато са подкрепени не от един автор, сега плачете!

      Изтриване
    2. До Анонимен 31 януари 2020 г., 10:13

      Дано не стане недоразумение, но ще дам коментар: Няма очевидци свидетелстващи, че старите българи идват от Памир или Алтай, това са все късни измислици:

      -Михаил Сирийски пише през 12 век и внушава, че българите идват от Имеот в края на 6, началото на 7 век, но е факт, че Марцелин пише за българи в Тракия, като ги свързва със събития от 5 век.

      -Н.Григорас ни изкарва пришълци от Волга през 14 век, като вннушава, че името ни идвало от това на Волга, но когато българите излизат на историческата сцена, името Волга още не е съществувало.

      -Няма автор, който да твърди, че траките са изтребени. Впрочем, Гърция наречена опустошена няколко пъти...но гърците са си живи...

      Изтриване
    3. Дано не стане недоразучение, но няма отъждествяване на българи с мизи. Първото такова е чак през Х в. от Лъв Дякон. Къде са били мизите цяло хилядолетие е въпросът?

      Изтриване
    4. Съпоставката на етнографските проучвания от 19 в./ нач. на 20 в. (защото те са първите и последни достоверни изследвания) с археологическите находки показва, че при погребалните практики на юг от Стара Планина от древността насам не е имало драстични промени/ влияния. Примерно, т.нар "разкопалки" - разкопаването/ ритуалното разчленяване/ препогребването се е практикувало в някои от казанлъшките села почти до 50-те, или пък оставянето на монета, която практика никога не е прекъсвала. Отделно, в проучените некрополи (като това се вижда особено ясно при Чирпанската могила, където са извършвани погребения и през 18 в.) няма находки, които да предполагат съществена подмяна на коренното население/ съответно обичаите му.
      В целия район нито археологията, нито етнографията са открили следи от славянски морета и прабългарски вълни, точно обратното - вижда се автохонно население с еднакви, макар и вариращи според местоположението на селищата/ религиозните/ политически влияния обичаи.

      Тези "три стълба" са по-скоро спекулации.

      Изтриване
    5. До Анонимен2 февруари 2020 г., 15:37

      Луций Флор описва войната между риляни и мизи, този летописец твори през 1-2 век. Дион Касий пише за зверствата на Марк Крас срещу мизите през 1 век. Авторът твори през 2 и 3 век.

      Йордан пише през 6 век и твърди, че Аеций е от рода на мизите - Patrician Aëtius was in command of the army. He was of the bravest Moesian stock.

      Да не забравяме и Зонара, който отъждествява българите от времето на император Анастасий - началото на 6 век, с мизите: Mysorum sive Bulgarorum :)

      Лъв Дякон, Михаил Аталиат, Димитър Хоматиан, Йоан Зонара и др. не съобщават точно имената на по-старите автори, чиито работи са ползвали, но нима Никифор и Теофан съобщават имената на авторите, от които черпят сведения. Михаил Сирийски пише през 12 век, като разказва за събития от 6-7 век, без да спомене на кого се уповава.

      Та не е важно кога е живял авторът, важни са сведенията за даден народ за даден период от време, в дадена територия.

      Изтриване
    6. До Анонимен 3 февруари 2020 г., 1:49

      Изкуствени разделения винаги могат да се направят. Нима през 20 век чужди сили не отделиха македонските българи от тялото на Майка България!

      Изтриване
  19. Здравей,

    Попаднах на следното видео:
    https://www.youtube.com/watch?v=aVVGWGTnbiU
    Видеоканалът е за произхода на знамената, в случая португалецът изследва възникването на нашето знаме.
    Интересно,че започва историята с Одриското царство.

    ПОздрав!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 30 януари 2020 г., 23:52

      Флаговете са нещо сравнително ново, преди това, доста по-рано са ползвани знаци, като за начоло може да се посочи трето хилядолетие преди Христа. Римляните също ползват знаци, така наречените стандарти. Кога в Европа започва да се използва знамето от плат не зная, но едва ли е през Античността, по-скоро е през Средновековието.

      Изтриване
  20. Цитирам : """В нашата култура и език няма три пласта: тракийски, славянски и прабългарски, а само един, чието правилно име е древнобългарски. Ние не сме смес от три различни народа, а потомци на три групи хора делящи един произход, но разделени от I до VII век политически, поради римската окупация на земите ни."""
    "Няма 3 пласта..."- в такъв случай имат ОБЩИ характеристики, а такива не виждам примерно при РЕЛИГИЯТА???;
    "е древнобългарски." - това е определение, прилагателно, дадено от вас днес, НО в миналото хроникьорите са ги насовали с много други и различни прилагателни и съществителни???
    "... разделени политически, поради ..."- римската- западна или източна- "окупация" е процес, продължил близо 1500 г сумарен период в някой части на балканският полуостров и тогавашния признат съвремемен свят. Доколкото съм запознат, единствено в Румъния и Молдова използват италийски език, и то поради германски реформи от средата на 19 век, заменени 40-на % думи от български на западни.И все пак 30 % са български думи все още в тези две държави. Нещо подобно е и реформата в Македония през 45-50 г на миналия век. Но причината идва от големият брат СССР и Югославия- сръбската политика. Или греша??? Е, как за 1500 г присъствие, римската политика не успя, и само за 100 г от 1860 до 1950 тези 3 държави загубиха връзка с българското и стария език???

    ОтговорИзтриване
  21. Цитирам : """В нашата култура и език няма три пласта: тракийски, славянски и прабългарски, а само един, чието правилно име е древнобългарски. Ние не сме смес от три различни народа, а потомци на три групи хора делящи един произход, но разделени от I до VII век политически, поради римската окупация на земите ни."""
    "Няма 3 пласта..."- в такъв случай имат ОБЩИ характеристики, а такива не виждам примерно при РЕЛИГИЯТА???;
    "е древнобългарски." - това е определение, прилагателно, дадено от вас днес, НО в миналото хроникьорите са ги насовали с много други и различни прилагателни и съществителни???
    "... разделени политически, поради ..."- римската- западна или източна- "окупация" е процес, продължил близо 1500 г сумарен период в някой части на балканският полуостров и тогавашния признат съвремемен свят. Доколкото съм запознат, единствено в Румъния и Молдова използват италийски език, и то поради германски реформи от средата на 19 век, заменени 40-на % думи от български на западни.И все пак 30 % са български думи все още в тези две държави. Нещо подобно е и реформата в Македония през 45-50 г на миналия век. Но причината идва от големият брат СССР и Югославия- сръбската политика. Или греша??? Е, как за 1500 г присъствие, римската политика не успя, и само за 100 г от 1860 до 1950 тези 3 държави загубиха връзка с българското и стария език???

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Към господин или госпожа ddolnooryahov31 януари 2020 г., 15:51.
      Не разбирам Вашата примитивност и примитивността на такива като Вас. Пишете "Доколкото съм запознат,...."! Явно изобщо не сте запознат, но някаква примитивна омраза Ви кара да пишете простотии. Потърсете в мрежата, има достатъчно данни за първата и втората Дакийски войни и поражението на Децебал поради предателство.
      Марк Улпий Траян е римски император роден в Италика (близо до съвременна Севиля в Испания). По времето на Траян Рим води две войни с даките, които завършват със завладяването на цяла Дакия и включването ѝ в състава на империята.Втората дакийска война е през (105-107 г.). Този път римските легиони са предвождани лично от император Траян, който преминава Дунава по специално построен каменен мост (при дн. Железни врата) проектиран от известния архитект Аполодор от Дамаск.След завладяването на земите северно от Дунав там е създадена римска провинция Дакия и там са основани романизирани колонии на ветерани и преселници от Италия.За Траяновото управление напомня и знаменитата 40-метрова Траянова колона (през 1587 г. стоящата на нея фигура на императора е заменена с тази на апостол Петър). Построена в чест на победата в Дакия, колоната по цялата височина е украсена с изящни барелефи, изобразяващи епизоди от войната.
      Ето поради тази причина езика в северната ни съседка е лингва романика. Това което сте написали е от политпросвета за примитиви, видимо поощрявана от външни фактори, волно или неволно.
      Пишете "Но причината идва от големият брат СССР и Югославия- сръбската политика. Или греша???" Не само грешите но и не знаете какво е било управлението на Югославия през този период. Управляващ Югославия по това време беше Йосип Броз Тито, евреин роден в Хърватска. За каква сръбска политика става въпрос! Не е ли семитска.

      Изтриване
    2. ..............прeз 1867 г. в Румъния ce прaви eзикoвa рeфoрмa и приeмaт лaтиницaтa вмecтo бългaрcкитe букви, кaтo и прoмeнят рeчницитe изхвърляйки нaд 60% oт бългaрcкитe думи и ги зaмeнят c фрeнcкo-лaтинcки булaмaч...Интeрecнoтo e, кaк e финaнcирaнo вcичкo тoвa???

      Изтриване
    3. До Анонимен3 февруари 2020 г., 21:44

      Много хубав въпрос, наистина много хубав!!!

      Изтриване
    4. Интересното е от кого е направено! Но и още нещо, без никакви реформи циганите в България и по света на битово равнище в тяхната общност разговарят на езика си. Турците в България също на битово равнище използват езика си. Защо тогава в Румъния няма общности или населени места, където да разговарят на "български език" или дакийски език????!!!! А ако това е станало чрез геноцид над населението приемащо се за даки, траки или българи. Има ли такива данни. Но в момента в България тече едно приемане на лингва англиканика, леещо се от осведомителните средства.
      През 1867 година Румъния все още е била под владичеството на Османската империя.

      Изтриване
    5. През 1859 г. Александру Йоан Куза е избран за княз на Княжество Влахия и Молдова и на 24 декември 1861 г. обявява независимостта на Румъния.

      Изтриване
    6. Има много села, в Румъния, в които разговарят на български. За съжаление сега не откривам къде съм сложил картата със селищата в които се говори български, но и тази е показателна. https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8_%D0%B2_%D0%A0%D1%83%D0%BC%D1%8A%D0%BD%D0%B8%D1%8F#/media/%D0%A4%D0%B0%D0%B9%D0%BB:Bulgari_Romania_(2002).png

      Изтриване
    7. Работя и живея с рмънци (различните краища на Румъния) от много години. В разговори с тях, някои знаят за България и нашите обичаи, други само не са я чували и ни мислят за обригени. Много от тях остават изумени, когато им покажа стари карти на България или им преведа част от историята, като след видяното/прочетеното казват, че не е възможно. Много сходни имена, думи и значения имаме с румънският език, кухнята ни е много близка, дори имаме и идентични. Странно за мен бе ,когато румънец ми каза, че разбира какво говоря с други българи - помолих го да ми обясни. Сподели ми, че неговият край/село преди много години са говорили български, но с годините "езикът е загубен". Интересна е ситуацията с "молдовяните", както се наричат. Говорят си руския безпроблемно и за около месец започват да говорят почти свободно български.

      Изтриване
    8. До Анонимен 11 април 2021 г., 12:26 ч.

      Аз имам същите впечатления от румънци и молдовци.

      Изтриване
  22. До ddolnooryahov31 януари 2020 г., 15:51

    Ще Ви помоля да представите коментара/въпроса си малко по-ясно. Нямам представа какво точно искате да кажете.

    ОтговорИзтриване
  23. https://www.facebook.com/100003276657758/posts/839104746208739/

    ОтговорИзтриване
  24. Здравейте,

    Извинявайте, че отново се намесвам в коментарите върху добрата публикация на SPAROTOK. Тя е доста дълга, но потвърждава защо той има много последователи. Приемаме неговите логически добре построени публикации на базата на известни факти и на малко известни или нови факти.

    Аз не съм специалист, както посочих по-горе, но обичам историята и си имам моя хипотеза за старата българска история. Историята не е точна наука и се гради на хипотези, които се стреми да докаже с цитати на по-стари автори, на артефакти от археологията и много малко на културните традиции. Почти винаги културолозите, когато пишат за по-стари времена и не спазват каноните на историята, са оплювани или са подигравани снизходително от маститите историци. Примери са д-р Г. Ценов, проф. Ас. Чилингиров и др.

    Аз съм възхитен от смелостта на някои съвременни историци да изложат своите теории с необходимите доказателства. Пример е доц. д-р Веселина Вачкова. Наскоро попаднах на нейна книга „Един път, един храм, един дворец и десет века история“, която макар и написана в научен стил, различен от по-популярния стил на г-н Серафимов, се доближава до моята хипотеза и ми допадна.

    Сега намерих предговора на книгата й от 2015 г. „Белите полета в Българската културна памет“. В момента я търся да я прочета, защото ме заинтригува написаното. От следния цитат се заинтригувах: „Двете разглеждани теми са не само повод, а и основен инструмент, чрез който става възможно да се навлезе в полето на „ЗАБРАВЕНОТО” (навсякъде е повдигнато от мен) минало и на „НЕПРОЧЕТЕНАТА” история на българите в частност и като цяло – на Балканския регион. Изборът точно на този „инструмент”, разбира се, не е произволен. Защото в двата конкретни случая става дума за двете най-ярки прояви на класическия византийски маниер за писане, пренаписване и дописване на историята. Отговорът на логичния въпрос: „А какво общо има византийската историография с българската културна памет?” – в книгата се дава паралелно с реконструирането на българското минало. Синтезиран в едно изречение, този отговор гласи: ПРОБЛЕМЪТ НЕ Е В НЕКОРЕКТНО НАПИСАНАТА ОТ ВИЗАНТИЙСКИТЕ АВТОРИ, А В ПОВЪРХНОСТНО ПРОЧЕТЕНАТА ОТ МОДЕРНИТЕ ИЗСЛЕДОВАТЕЛИ ИСТОРИЯ И НЕ Е В САМОТО ЗАБРАВЯНЕ, А В НЕГОВИТЕ КОЛОСАЛНИ МАЩАБИ И ОТКАЗЪТ ОТ ПРИПОМНЯНЕ. Следователно решаването на проблема се състои в две стъпки: Воля за припомняне и ново, непредубедено вглеждане в текстовете и знаците на миналото. В резултат пред нас ясно се откроява картината на едно минало, която е… нека се задоволим с израза „ДОСТА РАЗЛИЧНА ОТ СТЕРЕОТИПИЗИРАНАТА НИ ПРЕДСТАВА ЗА ИСТОРИЯТА НА БЪЛГАРИТЕ В ЕВРОПА”.

    Поздрави,
    АКК

    ОтговорИзтриване
  25. Чудесна публикация, благодаря!
    Не разбирам само, защо така остро отхвърляте сведението на Михаил Сирийски. Да и на мен ми се струва изкривено и представя българите като пришълци, но е злонамерено хитроумно. Знаем за даки (даи) и тохари в средна азия и китай. Знаем, че са дошли там от добруджа и земите северно от р. Дунав. Така, че защо да нама придвижване в обратна посока. Проблемът обаче е, че михаил сирийски твърди, че това е новопоявил се народ който по името на един от братята е наречен Българи. За мен това обаче не изглежда голям, проблем,защото както отбелязвате в коментар българите в мизия са отбелязани доста по-рано, а според мен са присъстват на Балканите и от около
    6500 г. пр. Хр. Смятам, че са навлезли на няколко вълни от мала азия.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Unknown 3 февруари 2020 г., 22:02

      Мисля, че съм дал достатъчно аргументи защо не вярвам на Михаил Сирийски. Не отричам движенията от Средна Азия към Балканите, по-точно завръщанията към Балканите, писал съм за завръщането на масагетите от Средна Азия в Добруджа. При Михаил Сирийски има сериозни обърквания в географията, хронологията, да не говорим за невероятните му твърдения за изминатия за 65 дни поход през зимата...

      Изтриване
    2. До Андон 3 февруари 2020 г., 16:12

      По принцип историята е точна наука, ако няма извор, ако този извор не е подкрепен от сведения от археология, ономастика, антропология, то няма и история.

      Какво са направили скъпите ни учени обаче - не ги стряска факта, че дедите ни никога не са наричани тюрки, не ги стряска факта, че езикът ни никога не е наричан тюрски, или ирански. Не е проблем, че в на територията на ранносредновековна България няма нито тюрски, нито ирански топоними и хидроними. Не е проблем, че в Средна Азия не могат да бъдат намерени корените на старобългарската материална култура. Не е проблем, че нашия антропологичен тип е твърде различен от този на средноазиатските народи.

      Историята е точна наука, но явно у нас няма истински историци.

      Изтриване
  26. Интересно е това, че някои автори отъждествяват мизи и българи! Т.е., Мизия е България! Но:"Мизия (на латински: Moesia) е древна историческа област и провинция на Римската империя. Името на Мизия идва от названието на тракийското племе мизи. Областта граничи на юг с планинската верига Хемус, на север с Дунава, на запад с реките Дрина и Сава, на изток с Евксински понт. Древна Мизия се намира почти изцяло на територията на днешните държави Румъния, България и Сърбия."
    Княз Аспарух идва от степите между Черно море и река Дон. "Стара Велика България (на гръцки: Η παλαιά μεγάλη Βουλγαρία, ἣ παλαιά μεγάλη Βουλγαρία hē palaia megalē Boulgaria; на латински: Magna Bulgaria, Patria Onoguria;на византийски гръцки: Παλαιά Μεγάλη Βουλγαρία, Palaiá Megálē Boulgaría), както е наричана от византийските автори,по-рядко Оногурия (Patria Onoguria),е ранносредновековна държава с владетели Кубрат и Батбаян, съществувала около 35 г. след 632 г. в зоната на северното Причерноморие – днешна Украйна и Южна Русия.В някои източници Фанагория се сочи като столица на държавата.Това предположение се основава на хрониката на Теофан Изповедник но не се подкрепя от археологическите данни."
    Защо никой автор не нарича Стара Велика България, Мизия а жителите и мизи, а не българи!
    След като на запад от Черно море Мизия е и България то и на изток от Черно море би трябвало България да е Мизия! Но такова нещо не е написал нито един автор! Защо! Може би болгари, булгари и блгари не са един и същ етнос. Или в предаването на названието от чужденци се получава грешка в произношението и в изписването.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 4 февруари 2020 г., 16:49

      Първо: няма стар автор, който да твърди, че Стара Велика България е създадена през 632г., няма и автор, който да твърди, че неин основател е княз Кроват.

      Второ: Както Теофан, така и Никифор не са съвсем наясно с географията и не дават точна локализация на Стара Велика България. Никифор бърка течащата в Южна Русия река Куфис, с течащата в Западна Украйна река Буг. И двете реки са носили в древността името Хюпанис-‛Ύπανις.

      Аспарух няма как да е дошъл на чуждо място в Бесарабия по простата причина, че Теофан казва на Онгъла, че името е обяснимо на езика на хората на Аспарух. Теофан нарича българите хуни, а знаем, че някъде през 460-та година на Ирник - синът на Атила е позволено да се засели в Северна Добруджа, наричана още Малка Скития: "Hernac, the younger son of Attila, with his followers, chose a home in the most distant part of Lesser Scythia. Emnetzur and Ultzindur, kinsmen of his, won Oescus and Utus and Almus in Dacia on the bank of the Danube, and many of the Huns, then swarming everywhere, betook themselves into Romania, and from them the Sacromontisi and the Fossatisii of this day are said to be descended." - Jord. 266.

      Ирник населява Северна Добруджа, братята му се заселват с хората си край Искъра, Вит и Лом: Oescus and Utus and Almus in Dacia on the bank of the Danube.

      Та за какво идване на Аспарух можем да говорим след като повече от 200 години преди той да се роди, хуните наричани още скити, масагети, мизо-гети обитават Балканите?

      Няма стар източник, в който Фанагория да е посочена като столица на Стара Велика България, Фанагория е обитавана предимно от евреи.

      Изтриване
  27. Мисля, че българите на Аспарух не са мизи. Скитите не са траки. Другото за създаването на Стара Велика България и столицата и е така както казвате. Тя е следствие на отделяне от тюркския каганат. Но също има отношение с обрите-аварите и козарите-хазарите. Тази част от Балканския полуостров е била подвластна на аварите. Българите са били подчинени от аварите.

    ОтговорИзтриване
  28. Добруджаните не са родопчани, но това не означава, че и двете групи не са част от един народ.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Уважаеми господин Серафимов, да в съвременен смисъл. Но действайки по тази логика може ли да кажем, че копите от Шумадия, областта около Белград са част от същия народ, към който са и добруджаните и родопчаните. Не зная дали по онези времена е имало понятията народност и раса.

      Изтриване
  29. А не може ли да се каже, че в началото не всички мизи са българи, не всички гети са българи, не всички пеони, мирмидонци и т.н. са българи, но българи има и сред мизите, и сред гетите, и сред пеоните, мирмидонците и т.н.?
    Т.е. че преди да стане етническо име българи е било религиозно и/или политическо обединение (независимо откъде произлиза самото име и какво означава).
    Цар Управда (Юстиниан Велики) е от един и същи род с българите, но той не е българин, а има сериозни проблеми с тях, преди да им уреди църковния въпрос с Юстиниана Прима. Той убива братовчед си Речирад, защото се е съюзил с българите.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Уважаеми господин Дойчев, доколкото ми е известно цар Управда е с илирийски произход. Той убива братовчед си Речирад, преди да стане император на ИРИ. Но по това време протобългарите са били под властта на Аварския Каганат, обхващащ и земите на днешна България. След като става император на ИРИ проблемите му с аварите, а в частност с подчинените им българи и славяните дулеби, продължават. Имам предвид българите населяващи земите между Черно море и река Дон.
      Някои автори пишат, че мизите са българи! Но няма автор който да пише, че българите между Черно море и река Дон са мизи! Мизия се оказва в рамките на Аварския Каганат. Подчинените на аварите българи са действали в Мизия по разпореждане на аварите. От тук и наричането на мизите като българи.

      Изтриване
    2. Картата на св. Йероним с надпис - Мизия, тук и България е много по-ранна от идването на аварите. Случката с Цар Управда също. И няма протобългари. Има българи. Архиепископът на Юстиниана прима се води и такъв на цяла България.
      Така че българите, попаднали под властта на аварите, са от същия народ, който живее тук и се бори за независимост срещу римската власт. Те просто в даден момент (около 165г вероятно) са избягали оттатък Дунава и след 500г са се върнали.

      Изтриване
  30. Така наречените "прабългари"са си същите европейски племена както и така наречените "славяни", "траки" и както и да си ги наричали гръцките автори през различни времена.Доказа го и ДНК-то им,не са дощли от Памир и Замбия,нито са тюрки. Просто в определен етап от времето основната им маса е била на най-източната граница на тракийскато,славянското и т.н море от племена - северно от Черно море и Азовско море.Естествено всички тези народи са имали различни но близки диалекти,варварски навици - жертвоприношения и т.н,воювали са помежду си,друг път са се съюзявали според интереса на вождовете,имали са сходна физика,кой по-светли,кои по-тъмни,но всички бели хора.Няма азиатски гени,няма африкански,кто и при съвременните българи.А "славянския"- български език се е наложил главно по религиозни причини,благодарение на християнството и църквата.Аз така си го обяснявам,като Малкия Иванчо от вицовете.Европа се родила на Балканите,като ровите в историята,ровете от ТУК и НАТАТЪК във всички посоки

    ОтговорИзтриване
  31. https://www.youtube.com/watch?v=Uw2nf7GFO6o
    Тази жена превежда и издава книги . След 1:03:26 говори за скит който се назовава сам Мани , който е създал манихейството и е бил с отрязана глава и разкъсан като Орфей?

    ОтговорИзтриване
  32. Благодаря за отговора, Павел!

    За мен беше важно да си изясня, че критиката към сведението на Михаил Сирийски, за това че Българи са навлезли в територията на Империята не е просто емоционална реакция поради изопачаване на истината в угода на ИРИ, понеже М.Сирийски е имал за цел да бъдат представени българите като пришълци. Просто такава е била неговата задача. Разбирам, че Вашата критика е чисто научна, което напълно ме удовлетворява.
    Оносно объркването на географията, смятам, че за онези времена това не е единствения автор, който е допуснал грешки поради факта, че се е доверявал на по-стари неверни представи.
    Не можах да си изясня, кои точно
    са грешките в хронологията. Ако това е факта, че българи има на територията на ИРИ и преди времето на император Маврикий, вече изясних, че според мен целта на Михаил Сирийски е била да представя българите като пришълци и затова е премълчал истината. Съгласете се,че няма как да заяви, че това са техните исконни земи, които империята по един или друг начин е завладяла.
    Въпросните 65 дни преход въобще не смятам да коментирам. :)

    ОтговорИзтриване
  33. В античната историята на Европа има много 'вмешателство' от външни за Европа фактори, като малоазийци, скити, сармати, разбира се условно и обобщено наречени така. Земите които най-дррвните познати ни автори наричат Скития, после става Сарматия! Защо, ако населението е едно и също(?), т.е. настъпила е промяна. Дори и да е имал о разселване на хора от Балканите до Китай, те са били пренебрежително малко, за което говорят различните хаплогрупи представени у нас, и предоминиращата R1a, представена на изток, у нас ок. 20%. Това би значело, че всички траки са се изнесли, което на г-н Серафимов няма да му хареса, а и не е вярно! Нито пък са живели в някакъв мир и идилия с околни племена, че да имат по 20-30 деца и да наводнят Азия за 100-200 г. Разпространението на културите не винаги е свързано с насилие, а по често с мода и иновации, т.е. 1 човек може да промени цяла култура, особено ако зад идеите му стоят местни водачи. Та 'завръщащите се' от 'Дългия поход на изток' не са били същите, когато са дошли отново в Европа, имали са различни обичаи и гени и език. Защо Мизия е наречена България, а Дакия и Степите на север от Черно море, не?! В Далия, управляват Аварите, тия, да кажем са известни и като хуни, но по-известни със собственото си име. Там има и българи пд тяхна власт! На изток, България може и да е съществувала самостоятелно, но не е отбелязана, вероятно поради непрекия си допир с РИ, или е била под друга зависимост! Та явно е имало няколко Българии! Но по-важното е, че мизоти имат ограничен ареал, и когато Траян воюва с траките на север от Дунав, се говори за даки, не за гети, мизи, трибали и др. Значи едните са доминирали над другите. За да си Велик, трябва да си постигнал нещо срещу великите на деня, това са РИ и Персия. Последната покорена от Ефталитите, РИ опонент е бил Хунският съюз, в основа си българите, а не траките! Затова и се говори за велика България! Ирник е признат за един от владетелите, а той е зае с местни войни на изток, както пише в древните хроники! Какви войни?! С кой?! Сърцето на Стара Велика България, явно първоизточника на Хунския съюз или основа, е бил зает с друга вълна на преселници! Д напомним, че Весготи, Остроготи, Алания, Авари, Вандали...не са траки, и ако те могат с по 10000 конници да разорят цяла Европа, защо ние да не можем?!

    ОтговорИзтриване
  34. ==
    Земите които най-дррвните познати ни автори наричат Скития, после става Сарматия! Защо, ако населението е едно и също(?), т.е. настъпила е промяна.
    ==
    За това ви дадох в оредния си коментар линк към книги . които тая жена превежда , Ами нали автохонистите това казват . Няма преселение на хора има хора които изменят виждането си за света/ , религии ,орфеизъм , херметиозъм, елинизъм , будизъм , юдаизъм ,християнство , секти , ордени на рози, на лилии ,богомили , павликяни , катари, кръстоносци , капитализъм , социализъм , фашизъм , комунизъм , .. ,... , стари познания , ../ и така едни и същи хора се преименуват а не изчезват?
    Нали правилно съм разбрала?
    Така и траките са ги изчезнали в трети век .
    Градели градежи с камък, писали на камък , .. , разшетали се на изток, на запад ,напред станали елини , гледат си рахатлъка почнали да броят звездите , да философстват , да развиват наука ,да правят статуи , .. показали че могат да се бият , па им писнало и рекли та станали християни , други от тях станали мюсулмани , католици и рекли да си живеят живота .
    И така ги обявяват за изчезнали и се появява българизъм , .
    Да , ама не . Генетиката показва това и онова.
    Сигурно има и грешки в развитието на генетиката ама ще ги изчистят и така човекът с хилядолетия търси истината .
    Днес сме на вълна европеизъм , азиатизъм , американизъм ,
    На нас не ни харесва нищо от това и си държим на българизма .
    Е? .

    ОтговорИзтриване
  35. Ха,
    По интуиция попаднах на това , Ето къде са изчезнали траките
    https://www.youtube.com/watch?v=QY0NErQMitc
    Ще ни избоде очите .
    Станали римски императори.
    А аз ги пропуснах в горните изреждания .
    Какво да си говорим повече за история . Алтернативна ли ?
    А аз се чудих защо по домовете си нямаме вани .
    Ами нашите вани са били във язЪ и вирЪ на реката .Не помня каква е разликата между язЪ и вирЪ? За вирЪ знам че е на завоя на Кривата река и е много опасно да се къпеш и там има гоолеми сомове , язЪ обаче не е на завоя ама е дълбоко място и пак е опасно да се къпеш там . ., От там и думата яз - вир = язовир.
    Има ли държава в която да има повече язовири от Бъгария?
    Колизеума каква дума е ?
    Колело и яз?
    Римската империя отвсякъде граничи със себе си . Точно като България днес, .

    Боже!!
    Трябва да се пренапише Българската история!!
    Задължително , сега веднага да се пренапише .

    Адмирации, поклон за и пред тая жена. Жрица съща.

    Ах , ах !
    https://www.youtube.com/watch?v=xPtumQHz7xI
    Кубрат рекъл , ние сме Българи и никой не може да ни командва.

    ОтговорИзтриване
  36. Браво! Много добри аргументи! Радвам се на всичко, което пише Спаротик.

    ОтговорИзтриване