ПУБЛИКАЦИИ

1.03.2020 г.

КАКВО ОЗНАЧАВА ИМЕТО ПЕЛАСГИ И КАКВА Е ВРЪЗКАТА МУ С ИМЕТО БЪЛГАРИ?



Кога за първи път са се появили названията пеласги и траки е трудно да се каже, но в края на Бронзовата епоха, те вече са документирани (1)*. През XIII век пр. Христа, т.е. преди около 3240 години, земите на Египет са заплашени от огромни групи хора идващи от Балканите и Мала Азия. Една от най-често споменаваните групи е тази на пеласгите, като заедно с тях са споменати траките тевкри, мизи, дардани, беси, травси и т.н.

Пеласги, филистимци по време на похода на Морските народи [ilistr. Johnny Shumate]
https://i.pinimg.com/originals/92/5e/bf/925ebfbc14689031a5b26e3204580939.jpg

Макар в края на Бронзовата епоха пеласгите и техните балкански съседи и роднини да разполагат с голям военен флот, те не успяват да победят египтяните и са принудени да се оттеглят на север. Пеласгите се установяват на територията на днешен Израел и така, запознали се е дедите ни, евреите записват името им като פְּלִשְׁתִּים‎ [пелиштим пеласги в множествено число бел.Вл.Георгиев].

В работа на Владимир Георгиев намираме сведения за това, че гърците документират името (на предците ни бел.авт.) като Пελασγοί (пеласги) и Πελαςτοι (пеласти), като второ представя правилния вариант защото отговаря по-точно на египестското пелесет, асирийското палашту и староеврейското пелешт(им).

Важно е да се уточни, че траки и пеласги са две групи на един и същ народ, като един от първите учени използвали термина трако-пеласгийски/Thrakisch-Pelasgisch е Бернхард Гизеке, който през 1858 година публикува работата си “Thrakisch-Pelasgische Stäme der Balkanhalinsel und Ihre Wanderungen in Mythischer Zeit”. Цитирайки Владимир Георгиев, проф. Калин Порожанов споменава в своя работа, че тракийският/пеласгийският език е говорен не само през Античността, но още през Неолита (VII хил. пр. Хр.)

В края на Бронзовата епоха, не всички пеласги и не всички техни роднини напускат Балканите и се отправят към Мала Азия, Левант и Египет. Голяма част от тези наши предци и по-специално пеласгите остават по родните си места – територията от река Струма до южен Пелопонес (днешна Южна Гърция).

Неслучайно Плиний твърди, че старото име на Пелопонес е Пеласгия (Plin.H.N.IV.9). Уповавайки се на сведенията на Ефор, Страбон също твърди, че предишното име на Пелопонес е Пеласгия. Същият автор е уверен, че Тесалия е наричана Пеласгийски Аргос, а племената населяващи Епир са пеласгийски (Strab. V.2.4).


Тези сведения са в хармония с живелия по-рано Херодот, който смята, че страната наричана Елада е била позната преди с името Пеласгия (Her.II.56).


Един от първите езиковеди направили опит да дадат тълкуване на името на пеласгите е Паул Кречмер. Цитирайки своя колега, Хялмар Фриск смята, че виждането * Пελαγσοί = Flachlandsbewohner- пеласги = жители на равнините, е неубедително. Връзката с πέλᾰγος море също е счетена за неубедителна.

По принцип имената на народите са трудни за тълкуване, поради това, че основите на всяко име са различни. Някои хора избират за самоназвание име на животно, като например бебриките – от бебер-бобър. Други като галските ебурони са избрали името на вид борово дърво – ебуро. Името на старите германи алеманите навярно означава съюз, обединение и е образувано от стгер. *alle-всички, заедно *mannеn-мъже, хора.

За пеласгите знаем, че са били силен и висококултурен народ. През През XIII век пр. Христа египтяните се отбраняват с бронзови мечове, а тези на пеласгите са от желязо, т.е тайната на обработката на важния метал е била добре позната на дедите ни дълги векове преди египтянте, а и европейските народи да се сдобият с ценните знания. 

Понеже (по признания на Чадуик и др.) имената на Атина, Коринт, Тиринт, Микена, Тилисос, Кносос и др. древни селища са необясними на гръцки, а знаем, че пеласгите са по-старото население на страната, то става ясно и кой е построил величествените градове в Южните Балкани по време на Бронзовата епоха.


Циклопски градежи създадени от трако-пеласгите по време на Бронзовата епоха - Евмолпия, Пловдив

Няма съмнение и, че най-ранните постройки в Европа – тези от нашите земи, са издигнати от пеласгите. Ето поради това смятам, че името на тези хора трябва да се търси в понятие със смисъл – установени на едно място, живеещи в домове, под стряха – в контраст на племенни имена като това на грестоните, чието име се обяснява със стблг. грѧсти-ходя, пътувам, да не забравяме и миниите, за които Алберт Карни смята, че името им може да си изтълкува с минувати-минавам, заминавам.


Циклопски градежи създадени от трако-пеласгите по време на Бронзовата епоха - Евмолпия, Пловдив

Пеласги, или както е по-правилно пеласти може да се обясни с българската диалектна дума пелест имаща древно значение стряха. Пеласти означава подслонени, хора живеещи в постоянни жилища, като в този случай сродна старогръцка дума се явява πέλας-покритие, кожа, а сродна старолатинска дума е pellis.

По същия начин е изградено името на галското преме atrebati/атребати, то идва от atrebo-дом, жилище. Същата е и постройката на тракийското племенно име асти, то е обяснимо с арийската, но също така тракийска и пеласгийска дума astu-селище, град.(2)*

Някои хора свързват името на пеласгите със споменатата от Страбон дума пеларги, като смятат, че това гръцкото предаване на пелгари, белгари-българи. Старият автор обаче е пределно ясен по отношение на това, че пеларги не е самоназвание, а име, което атиняните използват за пеласгите: “Pelasgi were by the Attic people called "Pelargi”  (Strab.V.2.7).


Пеларги означава щъркели на гръцки и навярно е калка на името на пеласгийското племе лелеги, което пък е обяснимо с българската дума лелег-щъркел. Освен това, както старите гърци, така също египтяните, асирийците, евреите, а и римляните имат звук Б и не е проблем да го представят с буква, или знак, йероглиф. Пеларги и пеласги са си пеларги и пеласги, а не беларги и беласги. Все пак името на древните балканци е документирано като peleset, palashtu, pelisht(im), Pelasgi, Пελασγοί, Πελαςτοι.

Макар пеласгите да са наши деди, не е задължително името им да е стара форма на името българи. Алеманите са предци на немците, но Deutschers-немци, не идва от алемани. Лузитаните са предци на португалците, но португалци и лузитани имат различни значения. По същия начин пеласги и българи имат различни значения.

Както вече бе пояснено, пеласги, или по-точно пеласти означава подслонени, хора живеещи в постоянни жилища, а значението на българи е светли, сияйни и се обяснява със стблг. благъ, имащо древна форма *bolgъ-светъл, сияен. Други сродни думи са латв.balgans-светъл, сткелт.bolg-scio-сияен, бляскав, лат. fulgor-блясък, светкавица, стгр. φλέγω-горя.

Прототипът на името българи е документиран от Омир. Става дума за войнствения народ флегии/Φλεγύες, чието правилно име е бльгии, но поради това, че речта на гърците е различна, те записват не бльгии, а флегии/Φλεγύες

Като пример за трансформацията на нашето Б (от древното bh) във Ф при гърците могат да бъдат посочени паралелите: бивам-φύω, билка-φυτόν, бликам-φλύω, бърна-φάρυγξ, бял-φαλός, бук-φαγός, брат-φράτηρ, брана-φαρόω, бяг-φέυγω, бера-φερω, боя се-φόβος, бразда-φάρος, бреме-φέρμα, брод-φόρος.

Не на последно място би трябвало да се посочи и названието на бригите/Bρυγης, което гърците, поради особеностите на своята реч, прекрояват на фриги/Φρυγης. Имайки предвид тези примери, не е никак странно, че бльгии е променено от гърците във флегии-Φλεγύες.

Смятам, че хората влезли в историята под името флегии/Φλεγύες – прототип на името българи, са от групата на мизите. Това е причината много стари автори да поставят равенство между българи и мизи. Мизите от своя страна делят един произход с пеласгите, тъй както добруджаните и странджалиите, макар да носят различни регионални названя, имат общи корени и са потомци на един и същ народ.

Още в дълбока древност различните групи на старите балканци правят опити да подчинят родните си и така да оформят по-голяма общност, която ще е по-силна и ще може да отразява нападенията на външни врагове по-лесно. От Херодот знаем, че преди Троянската война, мизите и тевкрите успяват да покорят всички траки:

“Mysians and Teucrians, before the Trojan war, who passed over into Europe by the Bosphorus and not only subdued all the Thracians, but came down also as far as the Ionian Sea and marched southwards to the river Peneios” (Her.VII.20).

Друга група мизи – тези, чиято най-древни селища са край земите по долното течение на Дунава, се обединява със своите съседи и роднини гетите и така се образува огромен и силен народ, който Херодот нарича масагети, докато Йордан определя просто като гети. Причината за това е идентичния език и обичаи на мизи и гети, това кара римските автори да кажат, че гетите са мизи. Интересен цитат може да се намери в работата на проф. Асен Чилингиров “Гети и Готи”: “ „Getae sunt Mysi, quos Sallustius a Lucullo dicit esse superatos“ (Serv. ad Verg. Aen. 7, 604) - цитирано според Д. Дечев, пое. съч., с. 104.” – с.93

Както немците са наследници не само на алеманите, но също на тунгрите, херуските, франките, саксите и много други старогермански племена, така и ние сме наследници не само на пеласгите, но и на мизите, гетите и още много други групи стари балканци.

Ние имаме пълното право да назовем древните пеласги, мизи и др. наши предци, все пак оформянето на трако-пеласгийската общност започва през Неолита, а носителите на типичните за нас българите генетични маркери, ca наследени от хора обитавали земите ни през Неолита. След като може да се говори за един уникален континюитет, след като ние пазим забележително древни традиции, то е редно да се сложи край на догмите и да се оповести истината на целия български народ.

А истината е, че във вените ни тече кръвта на първите строители на градове в Европа, на първите създатели на писменост не само на нашия континент, а в целия свят. Ако Залмоксис и Орфей пръскаха знания в дълбока древност, то не направиха ли същото и средновековните българи извършвайки подвиг чрез извоюване на правото да се ползва наша писменост и наш език в Богослужението? 

Не дадоха ли дедите ни щит на своите роднини с разпространението на глаголицата, кирилицата и християнството? Не е ли истински белег на благородство това, че през XIX век българи сe сражаваха храбро за свободата на сърби и гърци?

Старите герои и мислители не са мъртви, те се прераждат в тези българи, които останали верни на традициите и са носители на истинското благородство и смелост. Прометей бе наказан за добротата си, наказани бяхме и ние, но народ, който е роден в огъня, не може да загине от огън. Такъв народ ще се изправи от пепелищата, готов за нови подвизи и ще продължи неустоим напред.



Използвана литература:

1.К.Порожанов, Общество и държавност у траките, средата на ІІ- началото на І хил.пр.Хр. (в контекста на палеобалканозападномалоазийската общност, STUDIA THRACICA 6, Българска Академия на Науките, Институт по Тракология, София, 1998;
2.Български Етимологичен Речник, Т.1 А-З, Вл.Георгиев, Ив.Гълъбов, Й.Заимов, Ст.Илчев, АИ Проф. Марин Дринов, БАН, София, 2007;
3.V.Georgiev, Introduction to the History of the Indo-European Languages, Bulgarian Academy of Sciences, Sofia, 1981;
4.B.Giseke, Thrakisch-Pelasgische Stäme der Balkanhalinsel und Ihre Wanderungen in Mythischer Zeit, G.B.Teubner Verlag, Leipzig, 1858;
5.H.Frisk, Griechisches Etymologisches Wörterbuch, Carl Winter Universitäts Verlag, Heidelberg, 1960;
6.Strabo, Geography, transl. H.L. Jones, ed. G.P. Goold, Books 3-5, THE LOEB CLASSICAL LIBRARY, Harward University Press, London, 1999;
7.Pliny, Natural History, Books 3-7, transl. H.Rackham, THE LOEB CLASSICAL LIBRARY, Harward University Press, London, 1999;

Извори от интернет:

The Geography of Strabo published in Vol.II of the Loeb Classical Library Editions, 1923;
The History of Herodotus parallel English/Greek English translation: G. C. Macaulay, (pub. Macmillan, London and NY) [1890]
Готи и гети I. Изследвания по история на културата Асен Чилингиров (съст.)

(1)* Заедно с пеласгите пеластите, египтяните споменават народа тршу, като навярно това са травсите от нашите земи. За тяхното име Алберт Карни смята, че е сродно на името на Троя, това на нимфата Траке и др., а и, че може да се обясни  i.e. treu-охранен съм, едър съм, голям съм: “Tros, eponyme de la ville de Troie. — Ce nom pourrait bien etre derive de li. eur. treu etre florissant, fort, puissant (voy.Thrakes).... Thrake, heroine, eponyme de la Thrace. Le nom des Thraces (Θράϊκες) vient apparemment de *Trausikes, derive de li. eur. treus etre florissant ”.

Така нареченият индоевропейски корен trеu намираме в стблг. трѣва, чието най-древно значение е храна, сродна е и гр. τρέφω-отхранвам, храня, гледам, грижа се, която разбира се е трако-пеласгийска заемка в речта на дедите на южните ни съседи.
Трябва да се отбележи и това, че на старобългарски означава млади посеви, ниски зелени растения. За варианта на трѣва, а именно трава в БЕР се казва, че притежава значение смилам, ям консумирам, да не забравяме и диалектните ни думи труя, труям, потрувам-ям, изяждам.

За имената Троя и травси Алберт Карни наистина има право, но според мен значението на етнонима траки е различно. Кирил Влахов (цитиран от Йордан Йорданов, Тракийкият Воин, 2000 г., с.50) смята, че името “траки” производно от праформа *Δρᾶσικες означава дръзки, храбри или нещо подобно. Владимир Георгиев съобщава за тракийско име на божество Дерзис-Δερζις, което свързва с думата дързост- Траките и техният език, 1977 г., с.73. Споменато  е и тракийското племенно название Дерзеи, Дарзии, като етимология се търси в ие.*dhers.



(2)*Докато пеласги, пеласти е колектвно название на предците ни обитаващи Южните Балкани, самата общност се е състояла от много и различни групи. Някои от тях са лелегите, кавконите, молотите.

Лелеги е изградено подобно на тракийското племенно име бебрики – въз основа на име на животно, в случая птица. В нашите диалекти лелег означава щъркел. Името на кавконите е сродно с това на Кавказ, показва връзка и с лит. kaukas-връх, височина.
Сродните български думи са кукер – от *kauka-ra, чука-връх- от *kauka-връх. За името на молотите трябва да се каже, че показва връзка с името на тракийския бог Молодасec (младият, даряващият младост).



120 коментара:

  1. Умолявам коментиращите да се придържат към културен тон! Готов съм да отговарям на въпроси, но нека тези, които желаят да започнат дискусия, да се регистрират и коментират с инстинското си име.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Искам да поздравя Павел и да предложа моя етимология на името БЪЛГАРИ. Според мен то е име на европейско тракийско племе, което е по-старо от думите за племе: келти, готи, сакси, пеласи, мизи и др. защото на барелефа открит на плочка с изображение на Ахил има гравирани думите БОЛГАР, а това хронологически е по време на Троянската война, т.е. преди появата на думата келти, траки, сакси, франки и др. т.е. БОЛГАР е най-старото "тракийско" име за племе(род).
      Предполагам, че най-близко до логиката е древните имена да са свързани с природни явления или с животни (с нищо друго !). Като се има предвид преклонението на древните спрямо ВЪЛКА, то най-близко до логиката е това многобройно племе да е кръстено на вълците. Т.е. думата ВЪЛК дава името ВЪЛКАРИ, по-късно ВЪЛГАРИ и на при латински прочит това автоматично става БЪЛГАРИ (по някога истинските неща са най-очевидни и никой "многоуважавщ се" не ги забелязва !!!
      При руснаците се е видоизменило на ВОЛК = БОЛГ = оттам е името на река ВОЛКА = ВОЛГА.
      Все пак запомнете, че ВЪЛК е българска (тракийска) дума, съществуваща от 10 000 години преди Новата Ера.Пак преди новата Ера един Келтски Цар от рода Дуло (вж.крепостта ТУЛОВО) също е наречен ВОЛГ (народът му болги , болгари)
      Но все пак запомнете , че тази дума е много древна въпрос на 10 000 години.

      Изтриване
    2. Здравейте , развълнувани родолюбци. Моето тълкуване е , че пеласги означава "беласги". Една от причините е , че доколкото знам в гръцки език няма звук и буква за "бъ-буки ". А другото е , че в миналото не са назовавани свещевните нещата с истинските им имена, за да не може , да им се влияе чрез словото .

      Изтриване
    3. В гръцкия е имало звук Б, иначе как щеше да съществуват имена като Брасидас, Борей, Хипер-Борея?

      Изтриване
    4. В Гърция има няколко двойни съгласни, една от които е МП. Така че, звук Б няма.

      Изтриване
  2. Защо ти трябваше да зачесваш тая тема бе човек? Върбанова пак ще скочи да те обвинява, че си откраднал от нея, нищо, че първата ти тема за пеласгите е от 2011 година, за нея това няма значение, ти трябва да искаш две писмени разрешения от тая госпожа, тя трябва да ги одобри, да ги подпечата и като ти ги върне, само тогава имаш правото да пишеш да пеласгите :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз бих казал, че е много добре да се пише точно по тази тема, защото дава някакви сведения и обяснения за връзката между "българи" и "пеласги/пеласти" и останалите транскрипции и преминавания на един знак/звук от един език в друг, независимо от вътрешната мотивация на старите автори. И все пак, няма запазена територия в историята, като наука, между коронованите учени, голяма част от които се знае какви са, и вътрешно мотивираните изследователи "любители", като "търсачи на силни усещания" по отношение на Истината. Историята ни, но не само нашата, е петимена за такива разработки, които дават по-логични и обосновани отговори на хилядите въпроси, които произтичат от налаганата официална наука.

      Изтриване
    2. За Анонимен 1 март 2020 г., 13:30

      Живеем в свободна държава драги, всеки може да пише на каквато поиска тема, но не бива да се краде интелектуално творчество. Това срамно деяние е чуждо на г-н Серафимов, зная това със сигурност понеже следя блоговете му от известно време. Има лабилни индивиди, които завиждат на г-н Серафимов, предполагам те са авторите на инсинуациите за плагиата. Г-н Серафимов е добросъвестен автор, освен това е един от най-ощетените защото неговите работи често биват присвоявани от различни самозванци. Предполагам, че госпожа Върбанова спада към тази графа, не съм чел нищо от нея, но самата ваша реакция и описание подсказват, че съм прав.

      Изтриване
  3. Моля, не пропускайте да прочетете едно чудесно допълнение към настоящата статия...

    СЪДЪРЖАНИЕ на статията

    1. Пеласгите като предгръцко население на Елада в античните извори
    2. Предгръцки лингвистичен пласт- преглед на научните теории.
    3. Теорията на Вл. Георгиев за пеласгийския език
    Имена със суфикса νθ
    Имена със суфикса - σσ (-ττ):
    Имена със суфикси - νδ и -σ(σ) в западна и югозападна Мала Азия:
    4. Основни черти на сравнително-историческата фонетика на предгъцкия пеласгийски език (по Вл. Георгиев)
    5. Литература по темата

    https://naum.slav.uni-sofia.bg/lilijournal/2013/1-2/mirchevaa

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен1 март 2020 г., 14:10

      Не е лошо, но най-съществените неща са пропуснати, а именно това, че пеласгийската умалителна наставка -инт отговаря точно на стблг. умалителна наставка -енте. Не са дадени посочените от Милан Будимир примери на обяснение на пеласгийски имена на растения чрез славяски езици....

      Изтриване
    2. Езикът на тракопеласгите е нашия език. Ние сме техни наследници - има много бели петна в историята ни,политически интереси за фалшифицирането ú, но доказателство за нашия произход е непоклатимо, защото е вътре в самите нас, не може да бъде фалшифицирано - аналитизмът в съвременния български език няма откъде другаде да дойде освен от езика на тракопеласгите, защото тръгвайки от Балканите на изток в Азия и завръщайки се, не среща друг аналитичен език. Здравко Даскалов твърди, че на територията на България е имало писменост отпреди 10000 години и че тя е поне с 1000 години по-стара от тази в Месопотамия и Египет. Установено е също, че знаците от тракийско време са идентични с донесените от Аспаруховите българи , което сочи, че прабългарите са завърнали се по родните си места тракопеласги.

      Фолклор, обичаи, традиции - нестинарството,кукерите,сурвакането,Трифон Зарезан,Змийските празници,Герман и т.н.
      Народните носии на "траките" днес са български носии, гайдата, кавала, киселото мляко, шевиците (елбетицата) и др. са тракийски.Християнството ни е Орфическо, първоапостолско богумилие.


      Г.С.Раковский пише: "Това племе или голям род е познато в елинската стара повестност под общото и обширното народно име пеласги, кое име не е друго, освен белги = българи, изкривено от гръцките описатели на поради недостатката езика им. Че гръцките описатели много странни речи писани с "б" са писали с "п" върху това можеме наведе много примери. Отечеството Александра Македонскаго, кое се е съхранило и до днес в правото си наименование Бела или Белица, тии са го писали в старост Пелла а днес Мпелитса. Тъй и множество други."Човешката реч е най-големият информационен код на Земята и бълг.език най-вярно показва произхода на българите - структурата/граматиката/ на българския език, ДНК изследванията, антропологичните проучвания, покритието от фолклор, топоними, археологични разкопки и т.н. са необоримо доказателство за произхода на българите тракопеласги. https://www.astrohoroscope.info/balgarite.htm

      Изтриване
  4. Още нещо много интересно...

    "Пеласгите - най-древните обитатели на нашите земи и на Европа; Пеласгите и Орфей, Орфизъм и Мистериите на Боговете Кабири; Окултната теория за произхода на расите" - лекция на Мария Арабаджиева във Видин - 6 октомври 2017 г.

    https://www.youtube.com/watch?v=_fiQeBO7Cu4

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 1 март 2020 г., 14:12

      Окултизмът и езотериката са за сектанти и сатанисти, историята е нещо съвсем различно.

      Изтриване
    2. До Анонимен 1 март 2020 г., 15:07

      Не считам тълкуванията на г-жа Арабаджиева за правилни, но смятам, че е пресилено тя да бъде свързвана със сектанство и сатанизъм. Езотериката не е наука, но може да предложи интересни перспективи, стига да не се отклонява от реалостта.

      Изтриване
  5. Още малко интересности за пеласгите...

    https://www.google.com/imgres?imgurl=https%3A%2F%2Fupload.wikimedia.org%2Fwikipedia%2Fen%2Fa%2Fa1%2FDNA_of_Pelasgians_in_Europe.jpg&imgrefurl=https%3A%2F%2Fen.wikipedia.org%2Fwiki%2FFile%3ADNA_of_Pelasgians_in_Europe.jpg&tbnid=osc2p9dndy41KM&vet=12ahUKEwix_uqkoPnnAhUiHlAKHfjLAJIQMygBegUIARDRAQ..i&docid=tNTH9G4xbqNysM&w=544&h=375&q=Pelasgians&client=firefox-b-d&ved=2ahUKEwix_uqkoPnnAhUiHlAKHfjLAJIQMygBegUIARDRAQ

    https://en.wikipedia.org/wiki/Pelasgians#/media/File:Pelasgian_presence_in_ancient_texts_(English).svg

    ОтговорИзтриване
  6. Не ми стана ясно, на каква основа отъждествихте траки и пеласги? Ако са "две групи на един същ народ", колко близки са били, като българи и македонци или българи и поляци? Защо не сте го обяснил?
    Също, като говорите за циклопски градеж в Евмолпия/Пловдив, едва ли сте обърнали внимание, че такива са основни за микенската цивилизация, но не и за тракийската, която е извън влиянието на микенците, т.е. най-общо на север от Стара Планина, т.е. е трудно да се говори за близост на всички траки с пеласги, също за близост между всички траки, чието разделение от индо-европесйаката общност и вътрешнотракийдката такава е започнало доста рано и според характеристиките на завареното от тях население и местообитание! Според мен трябва да се говори за влияние на пеласги над траки и за тяхната нееднородност!

    Къде думата astu/асту е засвидетелствана като пеласгийска, моля връзка към първоизточник?

    Отново не сте обяснил, как споменатите от вас флегии са се преселили в Черноморските степи и са станали българи! Също и едва ли сте забелязал, като сте се оплел в измислици, че флегиите не са мизи, каквито вменявате в други коментари и статии, че са първобългарите!

    Моля за връзка за където Херодот обяснява съюза мизи и гети като "огромен и силен" народ!

    И накрая, защо наричате общността трако-пеласги, след като трябва да ги наричате пеласгийски траки, по мястото на обитание или тракийско племе пеласги, по силата на тяхната идентичност и общи черти, които вменявате?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен1 март 2020 г., 15:16

      Трябва да четете повече. Явно не знаете, че Агамемнон и Менелай -синовете на Атрей не са гърци, а потомци на фригиеца Пелопс, самият Пелопонес е заселен от фригите на Пелопс далеч преди Троянската война.

      "Know you not that of old your father's father
      Was Pelops, a barbarian, and a Phrygian?
      That your sire Atreus set before his brother
      A feast most impious of his own children's flesh?"

      https://www.sacred-texts.com/cla/soph/ajax.htm

      Pelops388 brought over peoples389 from Phrygia to the Peloponnesus that received its name from him;
      http://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Roman/Texts/Strabo/7G*.html
      След като не знаете такива елементарни неща, а и се страхувате да излезете с името си, не виждам смисъл да отговорям на...някой си. Времето е ценна валута, дели се само със стойностни хора, или поне такива имащи що годе някаква обща култура.

      Изтриване
    2. Не аз се страхувам да изляза с името си, а Вие да го публикувате! "Но, какво тук значи някаква си личност?" е питал поетът :)!
      Също не ми стана ясно, защо се страхувате да отговорите на непознат? Не е ли истината универсална и за всеки или във Вашия случай е за подбрани хора, защото е силно субективна?
      Защо криете "познанието", не се ли борите именно срещу това, то да се популяризира, не да се потулва! Но до момента четем само пропаганда и спекула с думички!
      Поставих Ви въпроси, на които не е срамно да признаете, че нямате отговор, ако не знате, объркал сте се и да се извините за подвеждането на читателите Си, или най-лесно да дадете отговор и да покажете, че това не са безпочвени спекулации, каквито характеристики имат в момента!
      И като споменахте Пелопс, какво точно искахте да кажете с това, обяснете, да не стане че Ви вменявам думи и смисъл, който не сте имал предвид!
      От изложеното от Вас, може да се заключи, че Пелопс е дал името Пелопонес, а не Пеласгия, т.е. отговорите на поставените от мен въпроси не са дадени!
      И след като Пелопс е бил фригиец, как това обяснява циклопските строежи в Евмолпия и части на Родопите, но не и на север от Стара планина? А монументално изкуство той донесъл ли е? Език? Обичаи? С Български характер имам предвид!

      Изтриване
    3. До Анонимен1 март 2020 г., 20:02

      Не е поради страх, или свян желанието ми да споря открито с определен човек. Елементарното възпитание изисква човек да се представи и при запознанство, и при провеждане на дискусия.

      С хора, които не притежават елементарно възпитание и вместо това демонстрират поведение на трол, не си заслужава да си общува.

      Дал съм достатъчно подробни отговори, читателите могат да проверят информацията, а това, че Вие се преструвате, че не я разбирате, потвържава диагнозата - интернет трол :)

      Изтриване
    4. до Анонимен 1 март 2020 г., 20:02
      Добре де, какъв е толкова проблема, че не получавате някакво лично внимание, което дори е под въпрос дали изобщо заслужавате? Не сте привилегирован, по някакъв начин, за да се обръща специално внимание точно на Вас. Разбираемо е ако открито и с аргументи обосновавате своя доказана позиция, но да се правите на голям философ или фантазьор и на тази основа да търсите обяснения е детински глупаво. В крайна сметка ако имате свое различно изградено вече становище и не искате да вложите усилия за да осъвремените знанията си, проблема си е Ваш и не е оправдано да се опитвате да го натрапвате на всички останали. Всеки носи глава на раменете си за да прецени сам за себе си. Ако изложените материали тук не Ви харесват, мрежата е достатъчно широка за да си потърсите съмишленици. Не сме ние длъжни да четем глупостите Ви, които се опитвате да ни натрапвате насилствено.

      Изтриване
    5. До Анонимен1 март 2020 г., 20:02

      Какво тук значи някаква си личност, ама Вие възкръсналият Вапцаров ли сте? От какво Ви е страх, че си криете и името и лицето, гузна съвест може би, или сте от тези, на които носът е обърнат винаги натам, накъдето вее вятъра? Авторът на тази статия е добре известен поне от 10 години, хиляди българи го знаят. Ако той намира смелост да се изправи сам срещу цялата казионна групировка, с каква наглост ще питате дали го е страх да отговаря на някакъв си анонимен? Има всякакви тролове - нагли, тъпи, нагли и тъпи, страхливи, нагли и тъпи. Вие отговаряте на всички параметри, но даже ги и задминавате.

      Изтриване
    6. Името ми е Георги Славеев, г-н Сеарфимов, но какво значение има това? Аз задавам въпроси, които и много други хора сигурно си мислят, но по една или друга причина не ги изпращат или не минават през цензурата! Все едно, допуснахте моите, не ми е ясно, разяснете, моля, нали се смятате за по-знаещ и запознат с истината! Поучете ни, но не на принципа "вервайте ми"!
      Моля...!

      Изтриване
    7. До Georgi Slaveev1 март 2020 г., 22:35

      На мен ми беше ясно, че тролът си си Славеев, няма кого да заблудиш. Но за каква цензура говориш като и анонимните ти коментари, и тези с името ти, са допуснати, не е ли гьонсуратлък от твоя страна? Каква цензура, какви пет лева? И друго е гьонсуратлък де - ти си този, който се прави на всезнайко, макар да не знае нищо. Ако не ти се удава да разбереш нещо, не е задължително причината да е в този, който обяснява а в твоето ниво на интелигентност. Да плямпа може всеки, направи си блог и представи там твоето виждане, па да видим как ще го защитиш, дали няма да е само с вервайте ми :)

      Изтриване
    8. до Georgi Slaveev 1 март 2020 г., 22:35
      "... Поучете ни, но не на принципа "вервайте ми"!"
      Ами аз не съм срещнал някъде г-н. Серафимов да поставя нещата по този начин: "верваите ми"! Даже точно обратното. Многократно и периодично призовава всички проверявайте! Той непрекъснато предлага линкове на материали, от които е черпил информация за изграждане на своето становище. При Вас всичко е обърнато на 180°. Непрекъснато твърдите нещо, което не е ясно сам ли си го измисляте или някой Ви помага и настоявате на всяка цена да получите негово становище за тези твърдения. Никъде не посочвате материали откъдето имате основание за изграждане на тези твърдения по простата причина, че сам знаете, че това са източници сериозността на които всеки може да оспори. Дори и аз дето нямам претенции за запознат. Колкото до идентификацията, аз също невинаги се легитимирам, но обикновено в случаи в които подкрепям становището на домакина или си мисля, че мога да допълня нещо. Не защото блогъра не го знае, а ако съм прав, да се улеснят читателите. Когато не съм бил прав, гн. Серафимов е пояснявал това и аз не го оспорвам. Когато обаче смятам, че основни позиции са грешно представени и мога да бъда опонент или коректив, задължително ще се представя. В такива случаи, да се криеш "като мишка в трици" е непочтенно.
      Ако се самооценявате като персона със собствено мнение, различно от представеното тук, изразете го според съответните етични норми, а не като натрапник на който сме длъжни да четем фантазиите, за да можете да предизвикате в коментарите една спирала от обвинения и оправдания, които нямат край. Това вече отдавна не работи и не само тук.

      Изтриване
  7. Честита Баба Марта! Живи и здрави, румени, засмени!
    Страхотна статия точно за този много български ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Дойчин Дойчев 1 март 2020 г., 15:33

      Честита Баба Марта! Благодаря за пожеланията!!!

      Изтриване
  8. Имаш бележки в текста *(1), *(2), но не си ги дал под или над списъка с литература.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Димитър Димитров1 март 2020 г., 17:01

      Благодаря! Вече е нанесена корекция.

      Изтриване
  9. Г-н Серафимов, речникът под номер 2 (БЕР) е етимологичЕН, а не - етимологичЕСКИ. Български етимологичен речник, а БЕР е съкращението му.

    Ако искате, може да редактирате библиографската справка.

    https://ibl.bas.bg/ber/

    Не казвам това с цел заяждане. Просто Ви помагам библиографията под тази ваша статия да стане по-екзактна и по-точна.

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  10. Циклопски градежи на пеласгите ,има и в Италия .Прекрасна статия !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До milevdimitr@gmail.com1 март 2020 г., 19:50

      Разбира се! В “Живота на Ромул” стария автор Плутарх съобщава, че пелазгите са обиколили значителна част от света и са покорили много народи. На тях бива приписано и основаването на Рим: “Some are of opinion that the Pelasgians, wandering over the greater part of the habitable world, and subduing numerous nations, fixed themselves here, and, from their own great strength in war, called the city Rome”. http://classics.mit.edu/Plutarch/romulus.html

      Сведение на Плиний поддържа казаното от Плутарх за пелазгийското присъствие на Апенинския полуостров в областите Лукания и Брутиум: “A Silero regio tertia et ager Lucanus Bruttiusque incipit, nec ibi rara incolarum mutatione. tenuerunt eum Pelasgi...(H.N. III.V. 71).

      http://penelope.uchicago.edu/Thayer/L/Roman/Texts/Pliny_the_Elder/3*.html

      Ролята на дедите ни пелазгите не е била само на завоеватели, но и на дарители на знания и култура. Отново Плиний свидетелства, че не гърците, а пелазгите са тези, които дават азбуката на латините: “... apparet aeternus litterarum usus. in Latium eas attulerunt Pelasgi.” (H.N.VII.lvi.193).

      http://penelope.uchicago.edu/Thayer/L/Roman/Texts/Pliny_the_Elder/7*.html

      Изтриване
  11. За какви деди пеласги говорите, след като те са обитавали цяла Гърция, но е съмнително присъствието им в Родопите, и липсващо по на север!? За отвъд Дунав да не говорим! При Вас май всичко, което се е движело и е разнасяло нещо е част от дедите Ви?!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Реакция на коментар на Анонимен1 март 2020 г., 22:20

      Страшна логика имаш :) :) :) :) :) :) Значи, ако няма пеласги в Родопите означава, че пеласгите не са наши деди? Ами ако няма добруджани в Банско, това означава ли, че добруджаните не са бългаpи? Павел го е казвал не веднъж и не дваж, но хайде да кажа и аз: Защо аджеба никой не съска, ако даден човек излезе с твърдение, че римляните са владели народи на три континента? През 5 век отпреди Новата ера, римляните ги няма никакви, но траките са фактор, и то не само през 5 век отпреди Новата ера, а даже и много по-рано, по време на движенията на Морските народи. И щом Плутарх казва, че пеласгите са покорили по-голямата част от обитаемия свят, като знаем, че са били из цяла Гърция, Мала Азия, Сирия, Палестина и Египет, но и на Апенините, какво да правим - да си сложим една кофа на главата и да викаме, че не знаем нищо ли, че извън кофата нищо не е вярно?

      Изтриване
    2. Пак сте пропуснал същественото, щото гледате през дупка в "Земята на измислиците"! Ако няма пеласги в днешната територия на България и на север от Дунав и по време на идване на българите, как дядови Ви, пеласгът, Ви е направил пеласг?! И как Вие имигрирайте отвъд Дунав, но забравихте традициите си създавайки племето ни българи?!

      Изтриване
    3. до Анонимен 3 март 2020 г., 14:51
      За да научиш нещо не е нужно да филосовстваш а да прочетеш онова, което е необходимо.

      "Начнем с того, что реальная Троя гораздо древнее гомеровской, она была заселена племенами пеласгов за несколько тысячелетий до Троянской войны. Е.И Классен писал:

      «Известно из истории, что трояне назывались сперва пеласгами, потом фракийцами, после того тевкрами, затем дарданами (сравните: пролив Дарданеллы) и, наконец, троянами, а остатки их после падения Трои — пергамлянами и кемеянами, ибо Кемь и Пергам построил Эней после падения Трои, и в них поселились трояне, избежавшие гибели в Илион»."
      https://slavmir.tv/stati/slavyanskoe-nasledie/slavyanskaya-troya-i-russkiy-akhilles-to-o-chem-ne-rasskazyvayut-istoriki/
      За да научиш повече отколкото това в цитата, ще трабва обаче да си платиш.

      Изтриване
  12. Анонимен1 март 2020 г., 22:20 написа :
    „ …За какви деди пеласги говорите, след като те са обитавали цяла Гърция, но е съмнително присъствието им в Родопите, и липсващо по на север …”
    Здравейте ,
    Убеден съм, че при възможност няма да се откажете и сега да сте в ареала ,зает от пеласгите , въпреки голите скалисти острови и хълмове по крайбрежията,тогава тучно зелени ,с вековни гори …!?
    Страбон пише :
    „….Менекрат от Елия в своето съчинение “За основанието на градовете” утвърждава, че цялото съвременно йонийско крайбрежие … съседните острови, в предходните времена населяваха пеласги. Лесбосците…, твърдят, че те били подвластни на Пилей, когото поетът нарича господар на пеласгите; по неговото име и до днес планината в тяхната страна се нарича Пилейска. И хиосците наричат основатели на своите поселища пеласгите от Тесалия….” Йонийско море е откъм Италия , островите Лесбос и Хиос са срещу Мала Азия …!
    "...Антиклид разказва, че пеласгите първи се заселили около Лемнос и Имброс, и наистина, част от тях начело с Тирен, син на Атис, се отправили към Италия. И съставилите „Историята на Атида” съобщават също за пребиваване на пеласги в Атина; но тъй като това било номадско племе, което подобно на птици прелитало където попаднело, то жителите на Атика ги наричали “пеларги”. (Страбон; „География”; книга V; глава II)..."
    НО КЪДЕ СА СЛЕДИТЕ … ?
    Спароток непрекъснато повтаря , и то с пълно право, за тоталното унищожаване на всички възможни доказателства за „НЕГРЪЦКИЯ” ПРОИЗХОД на Балканската , а оттам и на Европейската цивилизация !
    Вижте какво пише по този повод достойният г-н Асен Чилингиров в публикациите си по надслов „РАЗМИСЛИ ЗА БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК” . относно една от реално и методично извършените ЧУДОВИЩНИ МАНИПУЛАЦИИ С НАШАТА ДРЕВНА ИСТОРИЯ , дело на гръцките „историци” ,практически веднага след възникването на държавата Гърция , преиначавайки я с наглата теза , че „ВАРВАРИТЕ” са опустошили и изличили всичко ,което някога било създадено на тази територия…!?
    Цитат :
    „ …. И следователно не може да се спори за разрушенията на варварите-славяни и за злото, което те са донесли на човечеството, задържайки неговото развитие по пътя към съвършенството. В този смисъл в новата гръцка държава започва системното унищожение на всички културни паметници от епохите, предшествали и последвали Класическата античност. Градоустройственият план на новата гръцка столица Атина унищожава в нея не само всички средновековни постройки, но и следите от докласическата епоха ...
    … Нещо повече: в науката се установява понятието „тъмни векове“ (Dark Аges) , включващо епохата на „Великото преселение на народите“ от VІІ до ІХ век сл. Хр., от която не са запазени почти никакви исторически извори и надписи.
    В течение на миналия век се разширяват както хронологическите, така и географските граници на тази епоха, за да обхванат едва ли не цялата територия на Балканския полуостров в следюстиниановата епоха до началото на ІХ век, без да бъде обяснено по някакъв приемлив начин отсъствието на паметни надписи и други исторически документи, каквито изобилстват в тази територия от най-далечното минало.А към унищожените до основи паметници на класическата древност ще се прибавят над 700 регистрирани досега раннохристиянски църкви, при това повечето от тях построени около средата на VІ век и систематично разрушени също до основи с прилагането на техника и логистика, с каквито „варварските нашественици“ не са разполагали. В някои от главните църковни центрове разрушенията засягат също обществените и административните сгради, заедно с укрепителната и водоснабдителната им система, като строителният материал от разрушените постройки е безследно изчезнал – отнесен в неизвестна посока. А дори и най-старателните археологически изследвания на терена около тези сгради не откриват никакви следи от живота – но и от смъртта – на населението в тези места и селища .
    Без коментар !
    Честита Баба Марта на Спароток и всички Българи ! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Г-н Петров, дадохте синтезиран отговор на въпроса ми когато застана пред такива антични останки-развалини и с недоумение съм се питала как и кой събори камънаци три пъти по-дебели от стените на днешните ни панелки и на понякога трудно достъпни височини. Честита баба Марта!

      Изтриване
    2. До Aрх.Г. Петров2 март 2020 г., 20:17

      Честита Баба Марта!!!

      Изтриване
    3. Не съм съгласна с тая фабрикувана епоха на "тъмни векове", измислена от папагалски цитатници. Плиска и Преслав са сринати и камъните подложени за железница, понеже турците сметнали, че българското царство щом е завладяно, бившата столица стърчи ненужно..., а после ние пък заляхме столицата на Севт с вода , да правим язовир, понеже жабата видяла че коват налъмите на запада..... Е, какво ни пречи днес 12-те милиарда евро да ги вложим в преизграждане на бившите ни столици???, а не да строим иудейската железница на Пасито през Гърция и българия, която България е сведена до "една човешка длан" от венецианската ложа.

      Изтриване
  13. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  14. Здравейте ,Г-н Павел Серафимов,

    Имате правото и отстоявате тезата си ,че думата „пелгари” по-скоро означава „щъркели” и пренебрегвате вродената невъзможност в гръцкия език да се изговори буквата Б , замествайки я с П , при все че д-р Ганчо Ценов, а преди него и Георги Раковски, му отделят изключително внимание ,търсейки и намирайки едно от доказателствата за местният ни произход като древен народ !?
    Дали ако вникнем в смисъла ,привнасян като метафора в думата„щъркели” , че те са птици , но най-вече „прелетни птици” ,можем да обясним описанието на Страбон :
    "...Антиклид разказва, че пеласгите първи се заселили около Лемнос и Имброс, и наистина, част от тях начело с Тирен, син на Атис, се отправили към Италия. И съставилите „Историята на Атида” съобщават също за пребиваване на пеласги в Атина; но тъй като това било номадско племе, което подобно на птици прелитало където попаднело, то жителите на Атика ги наричали “пеларги”. (Страбон; „География”; книга V; глава II)..."
    Можем да се съгласим ,че ”прелитането” , преодоляването на големи разстояния е част от способностите на всичките народи от най-древната история насам, които непрекъснато са поставяни като съдържателни в общото наименование ”Българи” ,в т.ч. пеласгийски , тракийски , скитски ,готски , сарматски ,кимерийски ,хунски , аварски и още много племена доказали ,че отговарят на термина „прелетни птици”.
    Няма съмнение,че опитомяването на коня, запазената марка на абсолютно всички тях, обожествяването на Тракийския конник , както и образът на Крилатия кон „Пегас” (Бегач), са в основата на изключителната им мобилност, предизвикваща възхищението и завистта на другите народи. Според мен и тук се сблъскваме с гръцки комплекси в тази игра на думи !
    Винаги да са „отгоре” …! : )

    Самата дума „прелетни птици” носи в себе си и значението на „вечно връщащи се птици” …!?
    Били къде – били ! Всяка година се връщат !
    Същото важи и за нашите предци !
    Били къде – били ! Винаги се връщат !
    Не твърдя,че думата „Българи” е производна от „щъркели”, не ме разбирайте погрешно .
    Убеден съм,че думата „Българи” крие в себе си корена „сияен ,блестящ” = блегии( флегии) , който би могъл да е не по-малко древен от „пеласги(пелгари) …!

    … И че в близките им корени се крие играта на думи !?
    Факт е ,че за “пелгарите” разстоянията не са били пречка!
    За щъркелите – също !
    : )

    Сполайте !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Aрх.Г. Петров2 март 2020 г., 20:17

      По принцип името на пеласгийското племе лелеги също се обяснява с дума за щъркел - лелег. Някои от пеласгите наистина са мигрирали на големи растояния, но други са имали стационарно общество, иначе не биха се научили да строят огромни крепостни стени.

      Изтриване
    2. Здравейте, г-н Серафимов ,

      Написах, ,че ”прелитането” , преодоляването на големи разстояния е част от способностите на нашите предци ! Знае се ,че те са притежавали и прилагали универсални познания за строителство,хигиена,бит,поминък ,занаяти и са ги прилагали навсякъде,докъдето са достигали! Където са се установявали ,те са знаели ,можели и са създавали за себе си удобна и защитена жилищна среда .

      В най-новата ни история наши българи по подобен начин преобразяват новите си поселения, независимо дали промяната е била по тяхно желание или не .
      Като пример за това мога да посоча изселването на българите в СССР по време на Втората световна война на изток ,в далечен Сибир ... ! Първата им грижа в новите си поселища е била да засадят овощни дръвчета, лозя и зеленчукови градини и да осигурят за себе си всичко това,от което ще зависи нормалното им съществуване.

      За радост и поука на местните жители !
      Който знае ,той може !

      Ще се съгласите с моето "проникновение" ,че родопската мъдрост на Николай Хайтов "Едно е да искаш,друго е да можеш, а трето и четвърто е да го направиш !" е на възраст поне няколко хилядолетия !
      :)

      Сполайте !

      Изтриване
  15. Спаро,като споменахте Апенините,какво е мнението ви за етруските, имат ли връзка с пеласгите?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 2 март 2020 г., 21:41

      Смятам, че етруските като цяло са местно население на Апенините, а трако-пеласгите са отговорни за навлизането на индоевропейски думи в етруския език.

      Изтриване
    2. Да,според мен имате право,тъй като етруския език е без аналог,и определено не е индоевропейски.

      Изтриване
  16. Наскоро четох книга от Киперт, където се твърди, че пеласгите са били потомците на Пелег- човека при когото се разделят езиците на земята. Това означава - семити, евреи. Дори са дадени примери като река Хебър идва от Евер и подобни. Гърците и те претендират, че пеласгите са прото-гърци. Македонци и илирийци- също. Явно е, че пеласгите са много важно звено в историята на цялото човечество и всеки се пише за техен наследник. Че не са гърци има много доказателств, на пъво място е езикът. Но какво мислите за семитското начало на пеласгите?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ако изходим от гледната точка на народопсихологията, разликата между едните и другите е колкото разстоянието от Земята до Слънцето!

      Изтриване
    2. До Drevnostta3 март 2020 г., 6:54

      Какво се твърди в дадена книга и каква е реалността, са две напълно различни неща. Няма дори загатване на старите автори, че пеласгите са семити.

      Изтриване
    3. Факт е, че има различни мнения по въпроса с пеласгийския произход и език.
      Факт е и че Херодот в г-н.1-57 казва:
      ...What language the Pelasgians spoke I cannot say definitely...
      ...the Pelasgians spoke a language which was not Greek...
      .... For the people of Creston and Placia have a language of their own in common, which is not the language of their neighbors...
      Т.е. пеласгите не са траки, нито са гърци, по твърдението на Херодот - заобиколени са от траки и гърци, но говорят различен език. Пеласгите участват активно в създаването на микенската цивилизация и като такива може да са от същата вълна протогърци с архаичен до неразбираем диалект на гръцкия.
      Има предположения, че са местни неиндоевропейски, като се прави заключение на основата на илирийски субстрати, които не са толкова индоевроипеизирани, докато в днешна България, тракийските субстрати намекват за пълна индоевропеизация! Всички учени са единодушни, че тракийският език е индоевропейски.
      Някои свързват пеласгийски с етруски, но в етруският е прието да има индоевропесйаки субстрат и от преди троянската война, което според мен изключва тъждественост пеласг и етруски, т.е. остава пеласгите да са от първата вълна индоевропейци, заедно с анатолийските езици, лувийски, хетски..минали през Мала Азия преди да се настанят в Егейския регион и Италия. Което не изключва семитски заемки по пътя.

      Изтриване
    4. Факт е, че има различни мнения по въпроса с пеласгийския произход и език.
      Факт е и че Херодот в г-н.1-57 казва:
      ...What language the Pelasgians spoke I cannot say definitely...
      ...the Pelasgians spoke a language which was not Greek...
      .... For the people of Creston and Placia have a language of their own in common, which is not the language of their neighbors...
      Т.е. пеласгите не са траки, нито са гърци, по твърдението на Херодот - заобиколени са от траки и гърци, но говорят различен език. Пеласгите участват активно в създаването на микенската цивилизация и като такива може да са от същата вълна протогърци с архаичен до неразбираем диалект на гръцкия.
      Има предположения, че са местни неиндоевропейски, като се прави заключение на основата на илирийски субстрати, които не са толкова индоевроипеизирани, докато в днешна България, тракийските субстрати намекват за пълна индоевропеизация! Всички учени са единодушни, че тракийският език е индоевропейски.
      Някои свързват пеласгийски с етруски, но в етруският е прието да има индоевропесйаки субстрат и от преди троянската война, което според мен изключва тъждественост пеласг и етруски, т.е. остава пеласгите да са от първата вълна индоевропейци, заедно с анатолийските езици, лувийски, хетски..минали през Мала Азия преди да се настанят в Егейския регион и Италия. Което не изключва семитски заемки по пътя.

      Изтриване
    5. Drevnostta3 март 2020 г., 6:54

      Понеже съм запознат с въпросната теория, можеби ще мога да хвърля малко светлина.
      Първо трябва да се прави разлика между днешните евреи и древния народ Хибру(или Ибру незнам как е на български) от който те произлизат. Те хем са от него хем не са. Според тезата, днешните евреи произлизат от смесицата на Есаф Едам със ханаанците като взима за жена ханаанка и така се отказва от кръвното си право. Както и така теоретично се отказва и от Бог, понеже не спазва законът ,че за жена трябва да си вземе някоя от другите племена на народа хибру.

      Та в онзи момент, от народа хибру се отделя една група която ще се смеси със ханаанците и така ще формират еврейската нация. Като въпросната теория гледа на този народ като народ който е в контра позиция на Бог. Сам Христос ги нарича деца на дявола, но това е друга тема.

      Второ интересно е ,че тракийските народи се намират точно във почти всички земи където са се намирали народите хибру.

      Даже мисля същата теория ,която говори за прародителя на Пеласгите да е Пелег, твърди ,че траките също са част от този народ като посочват пра-родител мисля беше един от синовете на Яфет - Тирас.

      Та миля въпросното смесване с ханаанците става много-по късно от времето на Пелег и Тирас. Следователно Пелег и Тирас както и другите синове по онова време не са евреи а от народа хибру.

      Разбира се г-н Серафимов е прав, понякога едно се казва в една теория(книга) а друго е реалността.

      Но за мен лично има интересни паралели, примерно връзката между скити и народът хибру, където на каменна плоча изписваща алтернативните имена на скитите, едно от тях е 'ибру' или 'хибру' не си спомням точно.
      А територията на скитите съвпата почти 1:1 със стара велика българия. А и г-н Серафимов мисля ги смята за тракийски народ. Не веднъж г-н Серафимов е показвал прилики между старотракийски думи и старо еврейски. Може да е само културно влияние но може и да има някакво сродство. Да добавим и ,че въпросния потоп описан в библията, много хора смятат ,че става дума за потопа в Черно Море. Просто има много интересни паралели, може би случайни но определенно интересни.

      Всеки сам да си прави изводите, но едно всички можем да направим и то е да разберем ,че има разлика между древните 'евреи'-така наречените хибру и днешните евреи които са повече ханаанци от колкото хибру. Даже мисля сам Паисий ги определя като ханаанци.

      Изтриване
  17. Много хора тук си позволяват да използват думата пропаганда. Нека първо да се запознаят какво означава пропаганда, респективно патриотизъм и тогава да я използват. Информацията, която поднася Павел Серафимов в никакъв случай не може да бъде наречена пропаганда. Трудът Ви е абсолютно градивен, дано има приемственост в бъдеще. Адмирации.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 3 март 2020 г., 11:25

      Благодаря Ви за добрите думи!!!

      Изтриване
  18. Г-н Спараток, може ли да пишете нещо на тема Одриското царство? За мен като обикновен българин които вярва в тракийския произход на народа ни смятам че одриското царство е много интересно и не е ли то началото на Българската държава.
    Поздрави за трети март и успех!

    ОтговорИзтриване
  19. До Анонимен3 март 2020 г., 19:23

    Имам работа за одрисите -БЪЛГАРСКОТО ИМЕ НА ОДРИСИТЕ – СТАРИТЕ ГОСПОДАРИ НА БАЛКАНИТЕ

    http://sparotok.blogspot.com/2015/08/blog-post_9.html

    ОтговорИзтриване
  20. Честит национален празник, скъпи сънародници!

    Очаквах днес да се появи някаква статия от автора на този блог по повод на националния ни празник. Такава статия обаче тук не се появи. Останах малко разочарован. Почувствах се като дете, което не е било уважено с подарък от дядо Коледа. Ще чакаме догодина, тогава може и да се появи... Дано!

    Щото да си говорим само и единствено за древното ни минало, в един момент омръзва. Хубаво е в блога да бъдат обхванати и останалите исторически периоди. Така ще бъдат обхванати и повече читатели с разностранни исторически интереси.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Уважаеми г-н анонимен от 3. март, 23:34ч.

      Не искам да коментирам начина, „по който сте се почувствали“, тъй като това си е Ваша работа.
      Не ми допада тонът Ви на недобронамереност, чийто привкус носи Вашият коментар.
      Г-н Серафимов не е авторитет по обща българска история, нито пък има за цел да се докарва пред публиката с красиви слова по всеки важен за нас повод. Специалистът по всяка тема в края на краищата се разкрива като специалист по нищо. Г-н Серафимов иска да изяви на показ огромната лъжа, която е наложена върху българската история в най-важния период от нейното развитие!

      Изтриване
    2. Ами то 3-ти март какъв национален празник е? Някои не го чувстват като такъв. Виж 6-ти септември по-бива! Какво е станало на 3-ти март? Тогава ли е подписан прословутия договор или по-рано? Имало ли е и един българин когато са подписвали договора или е нямало? Какво точно честваме? Даже и псевдо историческото предаване по канала история бг завърши с такъв призив: да сменим датата!

      Христослав
      Българин по рид и
      Тракиец по произход!

      Изтриване
    3. до Христослав
      От една страна е така, но от друга не съвсем. Все пак, до този момент, България като понятие е било почти заличено от паметта на европейците, а и не само. На тази дата, без да се задълбочаваме в подробности, името Билгария отново се появява на картата и в историята на света. Априлското въстание е изиграло някаква роля в съзнанието на някои европейци , но според мен само на онези които са имали някаква представа за българите. Мисля, че прекалено много се преекспонира неговото значение в европейски аспект, тъй като акцентите отначало са били в много по голяма степен за Сърбия и западните Балкани, а за българите тепърва започват да възраждат спомените си.
      Май стана прекалено дълго, тъй като не съм убеден, че на тази тема мястото ѝ е тук.

      Изтриване
    4. До анонимен от 04март 2020 г., 18:45

      Трябва ли всеки път като се споменат Българите от чужди хора да правим национален празник от това?
      Национален празник се прави за нещо значимо постигнато от Българите а не за предварително измислена химера с която да се накарат Българите да намразят запада и да се влюбят в изтока. Нали ме разбираш?
      Иначе философски погледнато да бих празнувал 3-ти март, ама този от 1918 год.

      Христослав
      Българин по род и
      Тракиец по произход!

      Изтриване
  21. Историята ни е с огромен обем. Не искайте това от Павел Серафимов. Много точно се е насочил в Българските исторически времена и не бива да променя нищо. Няма за какво да се разочаровате. А когато на човек му омръзне нещо знаете...
    Адмирации Г-н Серафимов, тези исторически периоди са вашата сила. Мисля, че на повечето, които ги следим не ни омръзва.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 4 март 2020 г., 10:29

      Признавам най-откровено, че имам още много да уча за новата история. В нея също има манипулации, но всеки човек има приоритет. Считам новата ни история за важна, но по-важна за мен е древната ни история - там са корените ни.

      Изтриване
  22. Към Николай от 4 март 2020 г., 1:47
    7.19 These are the generations of Shem; Shem begat Arpachshad and Arpachshad begat Shelach, and Shelach begat Eber and to Eber were born two children, the name of one was Peleg, for in his days the sons of men were divided, and in the latter days, the earth was divided.
    7.19 Това са поколенията на Сим: Сим роди Арпахшад (Раджит по древно български), Раджит роди Шелах, Шелах роди Евер, а на Евер (откъдето са кръстени евреите) роди два сина, първия Пелег, защото в негово време бяха разделени синовете човешки, а по-късно и земята беше разделена.
    7.20 And the name of the second was Yoktan, meaning that in his day the lives of the sons of men were diminished and lessened.
    7.20 А името на втория син беше Йоктан, означаващо, че по негово време бяха намалени годините на човешкия живот.
    Докато нашите траки произхождат не от Сим а от Яфет
    10.7 And these are the sons of Japheth according to their families, Gomer, Magog, Medai, Javan, Tubal, Meshech and Tiras; these are the children of Japheth according to their generations.
    7 А това са синовете на Яфет според техните фамилии: Гомер, Магог, Яван, Тувал, Мешех и Тирас, това са децата на Яфет според техните поколения.
    Горните цитати са от книгата на Яшер, която аз много уважавам, но знам, че всеки си решава сам дали да я приеме или не.
    Сим и Яфет са братя и синове на Ной/ третият му син е Хам- бащата на африканските народи/.
    Ако тракийците произхождат от Тирас- той е седмият Яфетов син и нямат общо с ежреите, които са от Симово коляно.
    Българите обаче произхождаме от Гомер според Яфет. Тоест Яфет/ Гомер/Тугарма или Трагис/Балгар.














    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вава4 март 2020 г., 19:19

      Първо мисля името ми ясно се вижда като Никола а не Николай.

      Второ както казах не съм сигорен ,че точно Триас беше името.

      Трето отново смесвате евреите с хибру. Което не е така. Още повече името евреи идва от римското юдеи което пък идва от римската територия юдея, съответно всеки гражданин в юдея се е наричал юдеин за римската администрация. Както днес според държавата циганите са българи, заедно с арменците,евреите и турците, понеже имат българско гражданство. Тоест името евреи идва от модифицираното общо название на живеещите в римската област юдея. От там и идеята ,че Христос е юдеин тоест евреин, въпреки ,че той никъде не се определя като част от онази общност която днес наричаме евреи.

      Четвърто, интересно е че българската хералдика която е стигнала от средновековието до нас, показва идентичност с хералдиката на племето на Юда(а именно лъвът или трите лъва един върху друг). Ако проследим росоловието на Юда(племето на Юда) назад, виждаме ,че негов прародител е именно Пелег.
      Може да е съвпадение може би не.

      Изтриване
  23. До Вава4 март 2020 г., 19:19

    Това с епонимите не трябва да се взема за чиста монета. В миналото много генеалогии са съчинявани, информацията от такива писания може да се ползва като индикация, но само като индикация.

    ОтговорИзтриване
  24. Анонимен 4 март 2020 г., 0:39
    Написа :
    „ Факт е и че Херодот в г-н.1-57 казва:
    „What language the Pelasgians spoke I cannot say definitely
    ...the Pelasgians spoke a language which was not Greek...
    For the people of Creston and Placia have a language of their own in common, which is not the language of their neighbors... Т.е. пеласгите не са траки, нито са гърци, по твърдението на Херодот - заобиколени са от траки и гърци, но говорят различен език”

    Къде в цитираният английски текст на Херодот са споменати „траки” ?
    Как тогава налагате ваше „умозаключение” (? ) , че траки и пеласги говорят „различни езици” ?
    “…Пеласгите участват активно в създаването на микенската цивилизация и като такива може да са от същата вълна протогърци с архаичен до неразбираем диалект на гръцкия…”
    Какво означава понятието „протогърци” , които явно говорят на „протогръцки” език … който обаче е „неразбираем диалект” на гръцкия език !?

    Използвате понятие , което само по себе си е невярно и подвеждащо !
    Правилното е да се каже ,че Пеласгите говорят на „напълно различен” от гръцкия език…! А и както всички ние знаем - това е описал Омир!?
    Изваждането на Пеласгите от индоеропейския ареал към които,обаче Траките принадлежали ,както и разделителната линия между двете общности ,която поставяте , считам за “Non Sense” ! Тракийското цивилизационно влияние върху индийските народи е безусловно, То е изградило индийската цивилизация с нейната култура ,държавно и гражданско устройство и религия !
    Тук трябва дебело да се подчертае , че понятието „ТРАКИЙСКО” е обощаващо и всеобхватно ! Пеласгите и сродните им племена от същата епоха са не само част от него, но и неговите първосъзидатели …!

    Препоръчвам Ви да не използвате цитати ,които не защитават тезата ,която излагате , а я провалят !? Преразгледайте собствените си познания и ги подредете …!
    В никакъв случай не ги подценявам ! Иначе подвеждате себе си ,а с това и другите !

    Понятието „ТРАКИЙСКО” касае не просто само конкретна географска област , каквато всеки от нас би могъл да посочи , а жизнено пространство ,достигащо надалеч ,за което пише римския историк Амиан Марцелин :
    „ …Още Oмир със своя ненакърним авторитет съобщава,че тая земя някога се е простирала надалеч, с безкрайни равни полета и високи планини. Според него оттам духа северният вятър и зефирът. Това твърдение е или баснословно, или пък по- рано с Тракия са обозначавали всички разстлани нашир земи, които са населявани ...”
    В почти всяка от историческите карти за древна история на Източна или Югоизточна Европа,винаги има надпис с най-едри букви „Тракийски племена” , разположен диагонално там, където с по-дребни букви могат да се видят изписани множество от познатите ни племена : трибали ,мизи,гети ,одриси, бритолаги,беси, сапеи …
    Но „тракийски племена” има и извън така посоченото пространство - над Черно море далеч на север и на изток ,цялата Западната част на Азия , континентът кръстен на „азите” …пищещи с „Аз,Буки..”
    И пак ще си спомним за Херодот и неговото описание на траките …! : )

    По същият начин понятието „Тракийско” е обощаващо и всеобхватно не само за конкретен исторически прозорец във времето – от този век до този век , но за цялата бронзова епоха , на която те самите слагат край като първосъздателите на желязната епоха до днешни дни в наше лице , което ние винаги трябва да отстояваме и защитаваме …!
    Факт е ,че индоевропейското „пространство” възниква като последица от безусловното Тракийско цивилизационно влияние върху Изтока , а не обратното !
    Тук не става въпрос за всички последващи движения ,най вече – завоевателни, било те от запад на изток или от изток на запад !
    Войната и плячката е едно от основните средства за препитание в онези времена и нрави !
    С най-добри пожелания !
    : )

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Г-н Архитект, историческите Ви е познания са на много ниско ниво, щом не знате какви племена и етноси са обитавали в днешна Северна Гърция по времето на Херодот! А там са обитавали преобладаващо траки, на юг гърци! Ако споменатите заселници в този район говорят различен език от кръгли и обкръжаващите ги други, в случая траки, те как тогава са траки?!
      Анг. Нон сенс = Бъл. Безсмислици са вашите умопобъркновения за твърдението в горния Ви коментар, за което човек може само да Ви съжалява! Хубаво е да четете и други блогове, щото още не сте елементарно готов за професионална литература и не знам г-н Серафимов, защо все приканя хората да проверяват, като никой не го прави, най-малко Вие!

      Изтриване
    2. Ясно и много добре казано без словесни,географски и етнически главоблъсканици с наченки на мигрена :). Браво!

      Изтриване
    3. до Анонимен 6 март 2020 г., 10:30
      Много странна критика. Така всеки може. Защо ли ми напомня за нещо познато? Да критикуваш позиция, без да посочваш убедително друга, си е откровено заяждане. Особено когато загатваш за високо собствено ниво на потготовка. Хайде да не се правим на велики и да бъдем съмишленици, а не нагли и досадни натрапници!

      Изтриване
    4. До : Анонимен 6 март 2020 г., 10:30
      ”….Г-н Архитект, историческите Ви е познания са на много ниско ниво, щом не знате какви племена и етноси са обитавали в днешна Северна Гърция по времето на Херодот ! …”
      Здравейте,
      Много сте ми ядосан , за което съжалявам !
      Но се ядосвайте на себе си !
      Препоръчах Ви да не използвате цитати ,които не защитават тезата ,която излагате , а я провалят !?
      Преразгледахте ли собствените си познания и подредихте ли ги …?
      Аз искрено заявих,че в никакъв случай не ги подценявам ,но всеки прави грешки !?
      Защото и да имате познания , не ги ползвате по правилния начин !
      Защото и с този коментар подвеждате себе си , но за другите не съм сигурен !

      С други думи , знаем как Дяволът чете Библията !? : )

      Считам ,че не е хубаво е да се четат само блогове, при все че още „не съм елементарно готов за професионална литература” … : )
      За да съм точен и ясен ,предлагам на читателите сами да си направят изводи и да преценят Вашата стойност и Вашия коментар!
      След като се запознаят с целия откъс от историческия труд на Херодот ,откъдето са цитираните „извадки” :

      HERODOTUS, The Persian Wars
      LCL 117: 63-64
      ПЕРСИЙСКАТА ВОЙНА , Том 1 , стр. 63-64

      ” …. 57. What language the Pelasgians spoke I cannot accurately say. But if one may judge by those that still remain of the Pelasgians who dwell above the Tyrrheni in the city of Creston—who were once neighbours of the people, now called Dorians, and at that time inhabited the country which now is called Thessalian—and of the Pelasgians who inhabited Placia and Scylace on the Hellespont, who came to dwell among the Athenians, and by other towns too, which were once Pelasgian and afterwards took a different name:—if (I say) one may judge by these, the Pelasgians spoke a language which was not Greek.
      If then all the Pelasgian stock so spoke, then the Attic nation, being of Pelasgian blood, must have changed its language too at the time when it became part of the Hellenes.
      For the people of Creston and Placia have a language of their own in common, which is not the language of their neighbours; and it is plain that they still preserve the fashion of speech which they brought with them in their migration into the places where they dwell…”
      58. But the Hellenic stock, as to me seems clear, has ever used the same language since its beginning; yet being, when separated from the Pelasgians, but few in number, they have grown from a small beginning to comprise a multitude of nations, chiefly because the Pelasgians and many other foreign peoples united themselves with them. Before that, as I think, the Pelasgic stock nowhere increased greatly in number while it was of foreign speech…”
      КРАЙ НА ЦИТАТА *
      Така че , ясно се вижда и всеки от читателите на този блог може да разбере,че :
      1. Херодот ясно твърди ,че Пеласгийският език не е гръцки !
      2. Херодот разсъждава единствено за Пеласгите и Пеласгийския език, споменавайки ги като живеещи „тогава” в Тесалия (континенталната част на Гърция ,южно от Лариса над Пелопонес) ,коментира живеещите по крайбрежията на Мраморно море по негово време в Крестън и Плакия , както и живеещите вече по негово време „Елини” с Пеласгийска кръв, в областта Атика , сегашната Атина !
      3. Херодот информира, че жителите на Крестън и Плакия по крайбрежията на Мраморно море , даже по негово време все още говорят на майчиния си,Пеласгийски език ,различен от тоя на съседите си!?
      Няма нужда от убеждаване ,че той има предвид не ТРАКИ , а явно по-близките му и значително по-многобройни Елини, говорещи гръцкия език ,за съседи на жителите на Крестън и Плакия?

      Та за Какви ТРАКИ и точно Къде става дума по-горе , Не разбрах !?
      Ясно е ,че е имало траки и преди Херодот и след него …

      Но става дума за Пеласги и ТРАКИ и непохватният опит да бъде заличена родово-приемствената им връзка .
      Радостно е ,че проф. Владимир Георгиев няма блог …!?
      Какви ли бисери щяхме да четем там !?
      : )
      Колкото до това дали имам или нямам познания , нека друг да решава …!
      Има кой !
      : )

      Изтриване
    5. Този коментар бе премахнат от автора.

      Изтриване
    6. Май, никой не разбра, какво точно искахте да кажете!
      Цитат - "...Та за Какви ТРАКИ и точно Къде става дума по-горе , Не разбрах!? Ясно е ,че е имало траки и преди Херодот и след него … Но става дума за Пеласги и ТРАКИ..."
      От изказаното от Вас, излиза, че по това време траки няма в/около горепосочените от Вас чрез Херодот области! И на каква основа тогава отъждествихте пеласги с траки, на никой не е ясно! И какви доказателства в подкрепа на своите твърдения представихте, пак не е ясно! Заяждане казва някой читател, с общи приказки, без да оборва по никакъв начин информацията, срещу която възразява!! Не!!! Разобличаване на манипулация!!!
      Траките са древен индоевропейски или индоевропеизииран народ, за пеласгите се знае още по-малко но Херодот е категоричен - те да различно говорящи от заобикалящите ги, но това не са само гърци, има и илири и траки! За Вас и други слабичетвщи те може да са едно и също като монголец, китаец, виетнамец, но по същество са съвсем различни!
      Най-добре всеки да отвори уискито и да види колко автори са разсъждавали по темата, освен Георгиев, и да попрочете нещо от тях, преди да умозаключава категорично на основа на догатки!

      Изтриване
    7. До Анонимен 7 март 2020 г., 23:55

      Няма доказателства за това, че пеласгите са говорили език, който е различен от тракийския. Ако разполагате с такива - представете ги. Говорейки за езика на пеласгите, Херодот казва, че е различен от гръцкия, но не отваря и дума за разлика между тракийски и пеласгийски и тракийски и илирийски.

      Перинт е в Тракия, Коринт е в старите земи на пеласгите, а и двата топонима съдържат умалителната наставка -инт, която според лингвистите ни отговаря на стбл. умал.наст. -енте.

      Одессос е в Тракия, Тилиссос е в земите на Пеласгите, наставката -ос е отново обща и в този случай.

      Пеласгите са локализирани и на остров Крит, като там са наречени богоравни. На остров Крит се намират селищата Пергам, Гортиния, а и планината Ида. Пергам е тракийски топоним, Гордион е тракийски топоним, Ида е тракийски топоним.

      Изтриване
    8. Значи и в този абзац -- For the people of Creston and Placia have a language of their own in common, which is not the language of their neighbours; and it is plain that they still preserve the fashion of speech which they brought with them in their migration into the places where they dwell…” -- твърдите, че Херодот имал предвид, че заобикалящите пеласгите в Крестон и Плакия, са само и единствено гърци?!

      Изтриване
    9. До Анонимен8 март 2020 г., 14:11

      По времето на Херодот, почти цяла западна Мала Азия е населена с гърци. Ако можете да намерите сведения, че край Плакия не е имало гърци - представете ги :)

      И пак да напомня, че информацията май предизвиква алергия у Вас:) Перинт е в Тракия, Коринт е в старите земи на пеласгите, а и двата топонима съдържат умалителната наставка -инт, която според лингвистите ни отговаря на стбл. умал.наст. -енте.

      Одессос е в Тракия, Тилиссос е в земите на Пеласгите, наставката -ос е отново обща и в този случай.

      Пеласгите са локализирани и на остров Крит, като там са наречени богоравни. На остров Крит се намират селищата Пергам, Гортиния, а и планината Ида. Пергам е тракийски топоним, Гордион е тракийски топоним, Ида е тракийски топоним.

      Та каква е разликата между тракийските и пеласгийските топоними???:)

      Изтриване
    10. Ми, прощавайте, но пак не разбрах и не е за мен, а за науката и общото познание!
      Твърдите ли, че Коринт в Тесалия, което явно Херодот е имал предвид, е било заобиколено само от гърци или гръцкоговорящи общности и само гръцки е имал предвид като казва....собствен език, който не е езикът на техните съседи?
      И като говорите за топоними - това Ида, Пергам, Гордион от преди заселването на пеласги, след заселването на такива или след оттеглянето/асимилирането/изчезването на последните са?

      Изтриване
    11. До Анонимен 8 март 2020 г., 17:02

      Не твърдя, че Коринт е в Тесалия, Коринт е в Североизточен Пелопонес, в областта Коринтия :)

      Ида, Пергам, Гортиния и т.н. няма обяснение на гръцки, това означава, че принадлежат на предгръцкото население на острова. В минойските документи, с Линеар А са записани тракийските лични имена Резос, Диза, Питак, Арей, Тетус. Това всъщност са и пеласгийски имена защото траки и пеласги са една и съща общност.

      Изтриване
  25. A peltast (Greek: πελταστής peltastes) was a type of light infantry, originating in Thrace and Paeonia...
    Защо ми се струва,че пелта(лек щит)и пелтаст биха могли да имат връзка с името на пеластите.Действително щитът е защитно покритие и пелтата е от кожа а и произлиза от Тракия и Пеония.Би могло да са се казвали и пелТасти - тоест щитоносци,а не пеласти/пелазги и т.н.?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен5 март 2020 г., 23:17

      Пелтата е от плетени пръчки, върху които е опъната кожа. Пелта по-скоро е свързана с плет, плета. Ако правилното име на пеласгите, т.е. пеластите бе пелтасти, то едва ли египяни, асирийци, евреи и т.н. щяха да го предадат като пелесет, палашту, пелиш(тим), по-скоро бихме срещнали пелтесет, палташту, пелтишт(им). Прочее, пелтата е сравнително късно изобретение, от египетските релефи се вижда, че пеласгийските щитове са масивни, навярно от бронз.

      Изтриване
  26. До : Анонимен 6 март 2020 г., 11:54
    "...Ясно и много добре казано без словесни,географски и етнически главоблъсканици с наченки на мигрена :). Браво! ..."

    Здравейте,
    Налага се да Ви попитам лично ,за чий коментар точно се отнася Вашата оценка !
    Това е важно за мен !
    :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За Вас г-н Петров. Харесвам точните Ви изказвания, гладки, стегнати, културни, безпристрастни и най-вече информативно достоверни. Поздрави от един пътуващ из българските исторически лабиринти щъркел :)!

      Изтриване
  27. До : Анонимен 6 март 2020 г., 10:30
    ”….Г-н Архитект, историческите Ви е познания са на много ниско ниво, щом не знате какви племена и етноси са обитавали в днешна Северна Гърция по времето на Херодот ! …”

    ПРЕВОД * на англоезичния цитат от предния ми коментар :

    HERODOTUS, The Persian Wars
    LCL 117: 63-64
    ПЕРСИЙСКАТА ВОЙНА , Том 1 , стр. 63-64

    ”… 57. На какъв език са говорили Пеласгите, не мога да кажа с точност. Но ако може да се съди по онези, които са останали от Пеласгите, които живеят над Тирен в град Крестон - които някога са били съседи на хората, които сега се наричат дорийци, и по това време са населявали страната, която сега се нарича Тесалия - и от Пеласгите, които са обитавали Плакия и Скилас на Хелеспонт, дошли да живеят сред атиняните, както и от други градове, които някога са били Пеласги, а след това са получили различно име: - всеки би могъл да прецени по тях, че Пеласгите са говорили език, който не е гръцки.
    Ако тогава всичките Пеласгийци така говореха, тогава Атическата нация, бидейки с пеласгийска кръв, трябва да е променила езика си по времето, когато е станала част от Елините. За хората от Крестън и Плакия имащи общ език, който не е езикът на техните съседи е ясно, че те все още са запазили своя разговорен език, който са донесли със себе си при миграцията си в местата, където живеят.
    58. Но Елинското население , както ми се струва ясно, някога е използвало същия език от самото си начало; при все че от малко на брой в началото, отделно от пеласгите, са се разраснали до множество от племена, главно защото Пеласгите и многото други чужди народи са се обединявали с тях.
    Преди това, както мисля, Пеласгийското население никъде не се е увеличило значително на брой, докато е било чуждоезично. … ”
    КРАЙ НА ЦИТАТА *
    *( Бел. Моя : Не съм професионален преводач,така че ,ако е необходимо, може да бъде направена корекция на превода и ако тя промени смисъла на съдържащата се информация ,предварително поднасям своите извинения ! )

    ОтговорИзтриване
  28. Господин Aрх.Г. Петров 6 март 2020 г., 20:24
    Херодот пише, че до обединението с пеласгите, гърците не са били много като население. От такова много скромно население те се увеличават благодарение на това, че към тях се присъединяват пеласгите. Забележете, „ПРИСЪЕДИНЯВАТ“.
    При разглеждането на данните за пеласгите, могат да се отделят три интересни детайла:
    1. Според гръцките автори пелазгите не са имали своя изконна земя;
    2. Много пъти са предавани и гонени;
    3. Пелазгите са превъзходни строители
    Ето поле за Вашата специалност, архитектурата и строителството. Пеласгите имат строителни шедьоври. Към тях се отнасят няколко запазени до наши дни съоръжения в Аргос и Микена. Но най-известното тяхно творение са стените издигнати за атинския Акропол, които Херодот нарича Пеларгическа крепост. Намиращото се отгоре здание на Партенона и другите гръцки постройки от V век преди новата ера се намират в полуразрушено състояние. Докато стените на Акропола, построени от пеласгите са се запазили прекрасно, въпреки, че са с хиляда години по-стари. Виждат се напречни ребра за закоравяване на конструкцията, които доколкото зная Вие архитектите наричате контрафорси.
    В предишен Ваш коментар, Вие сравнихте пеласгите с гръцкото название на щъркел πελαργός. В този случай защо да не потърсим родината на пеласгите, там, където зимуват щъркелите. Това е Централна Африка. Там живее един народ фулбе, това са около 10 милиона човека, които имат странния за Африка генетичен маркер, или хаплогрупа Т. Съвсем неочаквано анклави със същата хаплогрупа се срещат в Индия 55%, Италия 22%, Турция 20% и Испания 10%. В Африка най-голяма концентрация на хаплогрупа Т има в Джибути, страна намираща се на крайбрежието на Червено море. 60% от населението на Джибути е съставено от народа иса, за които антрополозите смятат, че са повече семити, отколкото африкански народ. Имат тънки черти на лицето и правилни носове. Косите им не са толкова къдрави или са почти прави. Цвета на кожата им е по-светъл в сравнение с представителите на негроидната раса.
    Древногръцкият географ Павсани, цитирайки едно художествено произведение от VII век преди новата ера, пише много странен фрагмент: „Богоподобният Пеласг в планините многолистни на черната земя роден, живее тук човешко племе“. Черната земя може да се смята за художествена метафора, но я повтаря древногръцкият драматург Есхил, твърдейки, че пелазгите имат „черен произход“. Известно е, че пеласгите са имали европеидна външност което не може да предизвика в древните автори асоциация за черен цвят.
    Строителните следи на пелазгите могат да се видят и в създаването на Храмовата планина в Йерусалим.
    Според Вас, това ли са роднините на траките, в частност българите.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е, тука вече улучихте десятката!Лелеците прелитат от АФРИКА, те са европеидни, с по- тъмна кожа поради смесване с чернокожи.Херодот е пеласгиец= кариец, тъмнокож. По-горе в т 58 на текста ясно личи РЕДАКЦИЯ в текстовете му от т.н. "елински" преписвачи. Трябваше да споменете ЕТИОПИЯ!!!Те са пеласги, лелеги, кари, с фини черти, не са семити-днес обаче се смесват все повече с негроидно население и почерняват.Основен белег на семитите е, че зеницата им плува в червено, а не като на европеидите- в бяло.Индоевропейци няма!!!-научна измишльотина. Етиопите са ХАМИТИ и ....до тук!

      Изтриване
  29. До : Анонимен 6 март 2020 г., 21:22

    Здравейте,

    Наистина считам произхода на Пеласгите -Пелгари за ключов момент на нашата древна история !

    С Ваше позволение ще трябва да разместим Вашите фигури,които сложихте на шахматната дъска така :
    Вашата фигура № 1 ” Според гръцките автори пелазгите не са имали своя изконна земя” считам за несъстоятелна и че е продукт на една от многото исторически гръцки манипулации ,с което искрено се надявам да сте съгласен !? Трябва да сте наясно ,че те са пришълците в земята на Пеласгите и идват от Африка повече от хилядолетие или две след тях !
    Знаете за легендите ,че царят на Пеласгите ги посреща на Европейския бряг , при все , че съм убеден,че влизането им в Европа е било пълно копие на мигрантския натиск към Европа понастоящем ! Възможно е и с числено физическо превъзходство да са отвоювали своя територия ,която са успели да задържат и защитят.
    Херодот пише ,че гърците се увеличават благодарение на това, че те се „ОБЕДИНЯВАТ” с Пеласгите !? А не „Присъединяват“…” !
    Нали сте съгласен ,че има голяма разлика ! Как и защо част от Пеласгите са асимилирани ,приемат и започват да си служат с гръцкия език вече е наистина Голяма загадка !

    Вашата фигура №2. Много пъти са предавани и гонени…” мога да коментирам в светлината на естествения човешки порок - низшите прослойки да се обединяват на физическа основа за да надделеят над своите господари ! Няма възнаградено добро !!!

    Вашата фигура №3. ”Пелазгите са превъзходни строители” няма съмнение е вярна !

    Сравнението на пеласгите с гръцкото название на щъркел ΠΕΛΑΡΓΌΣ го направих защото нося в себе си убеждението ,а и подозрението за КЛЮЧОВА ЗА НАШАТА ИСТОРИЯ манипулация с премахването на името Пеласги и заменянето им с Данайци !!?? !
    Почти еднаквото звучение на думата ΠΕΛΑΡΓΌΣ с другата абревиатура на думата Пеласги - ПЕЛГАРИ е добър опит да се скрие древната възраст на думата БЪЛГАРИ ,която знаете ,че грък няма как да не изговори като „ПЕЛГАРИ” !
    Друг е въпросът какво точно е прякото съдържание на името БЪЛГАРИ !!!
    Много подробно изследване на възможните варианти за произхода на името БЪЛГАРИ е направено от Йордан Табов и Милош Сидоров в публикацията си „Етнонимът “БЪЛГАРИ” от европейска гледна точка” :
    ТЕХЕН ЦИТАТ ”…“Пеларг” и “Пеласг” са неправилни прочити на “Пелгар”, което пък е графичен запис (с буквите на гръцката азбука) на “БЪЛГАР”
    А ето ,че резултатът е на лице ! Търсим под дърво и камък къде е скрит древния ни произход, а той през цялото време е пред очите ни …!

    Относно тъмнокожото племе в бившата Френска Сомалия , със столица Джибути, считам го за попадение ,защото затваря като ключов камък появило се наскоро пред очите ми проучване на египетски историк, който доказва убедително ,че „Изходът на евреите” от Египет , който абсолютно отсъства от цялата запазена богата Египетска историческа информация , изобщо не се е състоял в Египетското царство вустието на Нил, а в Арабската пустиня при Йемен в градчето Мизр ,точно срещу Джибути, носещо и името Египт !?
    Оттам Евреите се придвижват до Ханаанската земя , където стават съседи с Пеласгите, познати в Библията като Пелести / филистимяни) .
    Като припомним за изгубеното 13-то еврейско племе ,от което произхождат гърци и цигани, което се установява по същото време в Египет се затваря пъзела с мургавото присъствие в Европа !
    Естествено колко му е да се вмени че пеласгите , т.е. Древните българи , са деветата дупка на кавала – без изконна родина , без писменост и култура, при все,че са носители на грандиозна материална култура !
    Ето защо трябва да внимаваме с Данайските дарове !!!
    Защото Пренаписването на Българската Древна история е в ход от Хилядолетия !
    И трябва най –накрая да бъде разкрито и спряно !
    Има достатъчно основания да не приемаме за чиста монета всичко казано и написано от гръцките историци
    Не всички от техните „сведения” са „бистри като сълза”…!

    Точно обратното !

    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Aрх.Г. Петров7 март 2020 г., 1:31

      С данайските дарове наистина трябва да се внимава. По отношение на семитския елемент при гърците съм съгласен, този елемент е манифестиран от антропологичния тип на част от гърците, а и от еврейските заемки в старогръцкия, да не забравяме и свидетелството за родство между евреи и спартанци, изявено в библията.

      Ромите обаче са съвсем различен народ - и като антропологичен тип, и като език, и като култура.

      Изтриване
    2. До Анонимен6 март 2020 г., 21:22

      Нека не забравяме, че освен Херодот, има и други автори изказали мнение за пеласгите. Херодот описва положението на тези стари балканци по свое време, но това е около 700 години след времето когато пеласгите са реална заплаха дори за Египет.

      Плутарх от своя страна казва следното: "Някои казват, че пеласгите, след като обиколили по-голямата част от обитаемия свят и подчинили по-голямата част от човечеството, се установили на това място и го нарекли по своята сила Рим" - "Some say that the Pelasgians, after wandering over most of the habitable earth and subduing most of mankind, settled down on that site, and that from their strength in war they called their city Rome."

      http://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Roman/Texts/Plutarch/Lives/Romulus*.html

      По сведения на Есхил, пеласгите са древното население на земята, която обитават:
      "I am Pelasgus, ruler of this land,
      Child of Palaichthon, whom the earth brought forth;
      And, rightly named from me, the race who reap
      This country's harvests are Pelasgian called.
      And o'er the wide and westward-stretching land,
      Through which the lucent wave of Strymon flows,
      I rule; Perrhaebia's land my boundary is
      Northward, and Pindus' further slopes, that watch
      Paeonia, and Dodona's mountain ridge."

      http://classics.mit.edu/Aeschylus/suppliant.html

      Тук много важен е следния фрагмент "I am Pelasgus, ruler of this land,Child of Palaichthon, whom the earth brought forth;", тук проличава, че пеласгите считат себе си за местен народ.

      Изтриване
  30. до Aрх.Г. Петров 7 март 2020 г., 1:31
    Не се ли сещате кой е този на когото непрекъснато се налага да се обяснява, че неясни, неточни и необосновани твърдения нямат стойност в коментарите на този блог? Мисля, че доста хора вече го разпознават макар, най често, да пише като анонимен. Такива коментари едва ли заслужават дълги и подробни обяснения. Той това и търси. Някой да му обърне внимание и да започне една безкрайна спирала от обвинения и оправдания. Това е един от начините да бъде оспамена една тема.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вие като че ли имате в предвид самозванеца проф. Д.М., ако не се лъжа в псевдонима. Неговата перфидна тактика беше точно такава!

      Изтриване

    2. Анонимен7 март 2020 г., 11:40
      до Aрх.Г. Петров 7 март 2020 г., 1:31
      "...Не се ли сещате кой е този на когото непрекъснато се налага да се обяснява,..."

      Здравейте,

      Честно казано , споделям Вашето виждане .
      Но моите отговори са предназначени не за него !!!

      Аз ги дължа на домакина на този блог- Спароток,както и на добронамерените читатели,за чиито души се води същинската борба !
      Важното е да бъде "осветен" и "завързан" със собствените му "исторически капани",които постоянно се опитва да поставя !
      Дали е платен , дали е заблуден не е толкова важно !

      Интересно е как стои въпросът със съвестта му !

      :)

      Изтриване
  31. Значи, когато истината не Ви отърва, почвате компромати срещу личността?!
    И г-н Серафимов се изказа "супер ерудиран" цитирайки плутарх за пеласгите, дето създали Рим, предавайки думите на някои други автори, които не споменава, и които явно са творили векове преди него! И Плутарх е забравил да спомене какви са били тия пеласги, просто защото не ги познава, а предава слухове, които сега някои хора се опитват да наложат за истина без доказателства!
    Есхил казва, че бащата на Пеласг е Палайхтхон, според мен грък или по-вероятно - микенец, т.е. прото грък!
    Е, с напъни не става, требват си доказателства, които не са на ваша страна драги застъпници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 8 март 2020 г., 10:06

      Не смятам, че израза "според мен" е аргумент или доказателство. Микенците не са гърци, просто няма как да са.

      1.Имената на микенските градове Микена, Коринт, Тилисос са необясними на гръцки, постройката им е чужда на гръцкия език.

      2.Като население на Пелопонес преди Троянската война са посочени фригите на Пелопс и пеласгите.

      3.Агамемнон и Менелай са потомци на Атрей, чието име е вариант на фригийското царско име Отрей.

      4.В работа на Софокъл Атридът Агамемнон е наречен потомък на варварина Пелопс.

      5.Още в началото на ХХ век Артър Авенс обяви, че имена като Ахил, Агамемнон и т.н. не са гръцки, а само приети от гърците.

      6.Микенските бойци са изобразени с панталони, а точно панталоните за гърците са варварско облекло.

      7.През XIII в.пр. Христа микенците са коневъдци и бойци-колесничари като траките, докато основната бойна единица на гърците в Класическия период е хоплита.

      8.Микенците градят куполни гробници като траките, докато за гърците това е нещо чуждо.

      9.Микенците правят конско жертвоприношение като траките, за гърците отново това е нещо чуждо.

      10. Микенското изкуство е в зверинен стил, както е при траки и скити, гръцкото е съвсем различно.

      Ако не си затворим очите за тези факти, въз основа на какво микенците могат да бъдат наречени протогърци?

      Иначе съм съгласен с Вас, с напъни не става, требват си доказателства :)

      Изтриване
    2. 1.Тру града имат различни от 'гръцките' традиции имена у това е доказателство, че микенците не са протогърци?! А Линеар Б какъв тракийски диалект е употребявал?! Гръцки?! Т.е. гръцкият е най-старият тракийски, според твърденията Ви!
      2.Като население на Пелопонес преди Троянската война, били фригите!!!! Ами нали фригите са преселили се в Мала Азия бриги?! Или не сте съгласен?! Значи в Пелопонес преди фригите са живели бриги или никой!! Къде са били пеласгите по това време? Нали са населявали цяла Гърция?
      3,4,5 Агамемнон, Менелай, Ахил били фриги, значи се бият срещу свои в полза на чужди! Чудесно, нищо ново!
      6 панталоните или което и да е облекло, никога не са били индикация за етническа принадлежност! Да Ви припомня, че в Константинопол е имало мода да се носят аварски дрехи и хунски прически, ерго по Вашето тълкуване, Византия е от авари и хуни, затова те са се опитвали да си отвоюват земите!
      Българите имат поговорка за това - На свинче, звънче!
      7 значи египтяните, Хетите и всички други са траки?! И те ползват колесници и коне! Или значи, че македонците, са гърци, щото именно тази фаланга е видяла сметката на траките и завладяла Египет и Персия!
      И ако не си затворим учите, да ни запознаете с пеласгийското изкуство и начини на воюване!

      Изтриване
    3. До Анонимен8 март 2020 г., 14:26

      1.Езикът, който е документиран с Линеар Б е изкаран гръцки въз основа на характера на лични имена намерени в микенските документи. Сам Чадуик обаче признава ПЪЛНАТА ЛИПСА НА ТИПИЧНИТЕ ЗА ГЪРЦИТЕ НАСТАВКИ -ИДЕС, -АДЕС. Използвани са имена като Ахил, Ил, Хектор, но това не са гръцки имена, а пеласгийски и трако-троянски.

      2.Фригите не са се преселвали само в Мала Азия, фриги има както на Балканите, така също в Пелопонес, но и на остров Сицилия по сведенията на Павзаний. Аз не виждам нищо чудно в това един голям и силен народ да се засели на много места.

      3. Агамемнон и Менелай се бият не в полза на чужди, а в свой интерес -нищо ново под слънцето.

      4. Да кажете, че дрехите по време на Античността не са белег за етническа принадлежност означава, че си нямате дори бегло понятие от история.

      5. Когато сравняваме микенци с гърци и траки, ни интересуват само народите на Балканите, а не тези от цял свят. Да се намесват хети и египтяни е несполучлив опит за софизъм, или казано другояче - невероятно глупаво..точно в стил Г.Славеев :)

      Изтриване
    4. До ПАВЕЛ СЕРАФИМОВ - SPAROTOK8 март 2020 г., 16:04

      Славеев е тролчето, не, че това му е истинското име, ама нейсе, той се изживява като експерт и по други форуми, но винаги с различен ник. Анонимно коментира често а блог с лична снимка няма да си направи защото като му видиш суратя, ще ти стане ясно, че общуването с тоз шабец не е хигиенично.

      Изтриване
    5. До Анонимен8 март 2020 г., 16:21

      Външния вид на даден човек е без значение, по-важен е неговия морал, важен е и опита му в темата, която желае да разиска. Определено тролът, който се подвизава под различни имена, не може да се похвали със солидни знания, солидно е самочувствието му.

      Изтриване
    6. "...Външния вид на даден човек е без значение, по-важен е неговия морал, важен е и опита му в темата..."
      Ами аз не съм съвсем съгласен. За морала може би, но останалото може да бъде дискусионно. В случая става въпрос за човек който тенденционно се старае винаги и непременно да противоречи, във всяка една тема. На всичко отгоре анонимно и при това без да го прави аргументирано. В същото време има регистрация като блогър, но за повече от година и половина няма и една публикувана тема. За всяка нова излязла тук тема той моментално започва да рови в коментарите на блогове, форуми и всякави публикации, търсейки негативни мнения по темата, а такива може да се намерят в изобилие. Зевзеци всякакви. После ни ги преразказва тук и затова никога не се позовава на информация коя е базата за да си състави съответното мнение. Защото източниците му нямат никаква стойност. Може да изглежда инфантилно, но всички сме свидетели, че работи.

      Изтриване
  32. до Анонимен 8 март 2020 г., 10:06
    "... с напъни не става, требват си доказателства..." Аз никъде не виждам сам да посочвате такива, а имате големи претенции. Нито тук, нито в коментара си "Анонимен 6 март 2020 г., 21:22". Какво излиза, че търсите не истина, а интрига и разтягане на локуми с цел обезмисляне на коментарите.

    Трябва доста повече да четете и още повече да осмисляте прочетеното, а не да ни занимавате със собствените си фантазии.

    "Но има сигурни езикови данни, че предгръцко население е имало и на Балканите, и по островите в Егейско море и в Мала Азия. На толкова обширна територия е малко вероятно това предгръцко население да е било хомогенно – по-скоро това са били родствени по произход и език племена, които в античните извори са били обобщавани като „пеласги“... ...предгръцкият и тракийският са всъщност един и същ език, а пеласгите са били многобройни племена от общ произход. Част от тези племена, които са обитавали земите на север от гърците, по-късно са получили от тях наименованието „траки“. "
    https://naum.slav.uni-sofia.bg/lilijournal/2013/1-2/mirchevaa

    ОтговорИзтриване
  33. Здравейте, Г-н Серафимов ,
    Съгласен съм с Вас, че няма доказана връзка между евреи, гърци и цигани .
    И че ромите са различен народ - и като антропологичен тип, и като език, и като култура…

    Но дали са "Съвсем" различни …?
    Ще обърна вниманието към общото помежду им , с Ваше позволение !
    Роми са малка група от циганските етноси, а учените в цял свят използват названието Цигани, което обособява целия етнос.
    Има лингвистични изследвания на циганите с доказателства, сочещи към Индия. Същото важи и за генетичните проучвания на цигани от цяла Европа ,сочещи Северозападна Индия като древната родина на това племе .
    И трите племена са изгонвани от техните поселища – евреи и гърци от Египет , а циганите от Индия .
    Цитира се , че Законите на Ману в древна Индия не правят никаква разлика между евреи и цигани - отделят ги от всички други касти и това са двете общности, които се считат за проклети и изобщо са извън кастовата система.
    Надявам се да се съгласите с мен ,че за съжаление и при евреите, и при гърците, и при циганите сме свидетели на народностен характер,подчинен на „ паразитизъм, търгашество и мошенничество,споделяно от многобройни източници , независимо от епохата …
    И навсякъде са предизвиквали неприязън !
    Основният проблем е, че те са затворенo общество, създавало проблеми в държавите, които населявали ,с незачитане на правилата и законите в държавите, които заселявали .
    През вековете във всички населявани от тях държави това е довело до нетърпимост,антицигански закони, наредби и фермани.
    Не отричам ,че всеки народ има и положителни и отрицателни народностни характеристики !

    В Персия цигани за пръв път идват през 224 – 241 година сл. Хр., търсейки работа в двора на шах Ардашир I Папак. През 5-6 век те били разселени от Персия, Пакистан, и Афганистан и се ориентирали на Запад.
    Персия е съседна на Северозападна Индия, посочвана като древната родина на това племе.Тази родина би могла да бъде толкова древна,че е възможно взаимно ценностно влияние в посочения географски район, в който в по-ранните епохи,са просъществували Тракийските царства,Хетската империя ,Асирия , Вавилон.
    Част от икономическото му пространство е и средиземноморския бряг,където се появяват в историята израелските царства след 10 в.пр.н.е., превзети по-късно от Вавилонското царство и изселени далеч на изток .
    Убеден съм ,че при непрекъснатите племенни придвижвания Изток – Запад и обратно , би могло предците на двата народа ,евреи и цигани ,да са си влияели взаимно !?
    Самото име Цигани идва от ромейските хроники и означава „недокоснати“ защото техните „закони“ забраняват цигани да се смесват с други народности ,идентично с еврейската философия(!),която дели света на „евреи“ и „неевреи“ (Гои) !?
    Защо да не допуснем, че самите евреи биха могли да бъдат повлияни от свои източни съседи в най-древните времена !?
    Повечето историци предполагат, че циганите напускат Индия през V-VІ в. от н.е. , свързано с падането на Гуптската династия и последващи обществени сътресения.
    Според „Current Biology”, първите от тях са стъпили в Европа на Балканите , преди около 1500 години.
    След това преди около 9 века е започнало разселването им, цитиран е Испанският институт по еволюционна биология от лондонския в."Гардиън".
    От други източници, циганите навлизат в азиатските владения на Източно- римската империя към 8 век, а към 10 век те вече са в Египет и Северна Африка.
    В миналото се е считало, че произхождат от Египет , поради което и наименованието им в английския език е "джипси" .
    В българския език и в други балкански езици циганите се наричат "гюпци", "гюпти"."Гюпти" е името и на албанизирани цигани, които са дошли в Албания от Египет или „шиптъри ”, за които много се повтаря , че не са албанци.
    В Македония пък наричат гърците с прозвище египетски цигани !?
    Самите цигани, идвайки в Европа са твърдели, че са потомци на изгонени от Египет християни … !?

    Дали това не е поддатка към съпричастността им с еврейски ( гръцки) влияния , за които споменах по-горе …!?

    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  34. До :
    Анонимен7 март 2020 г., 23:55
    ”…Май, никой не разбра, какво точно искахте да кажете!...”
    Здравейте,
    Много сте ми ядосан , за което вече не съжалявам !
    Не съзнавате ли , че се ядосвате на себе си !
    Защото Вашите тези са неприемливи освен от мен и от останалите участници в дискусията !
    Замислихте ли се поне малко !?
    Продължавате да използвате цитати ,които не защитават тезата ,която излагате , а я провалят !?
    ЦИТАТ : „…Траките са древен индоевропейски или индоевропеизииран народ, за пеласгите се знае още по-малко, но Херодот е категоричен - те да различно говорящи от заобикалящите ги, но това не са само гърци, има и илири и траки! ...”
    Налага се да Повторя кратко и ясно :
    Понятието „ТРАКИЙСКО” е обощаващо и всеобхватно !
    Пеласгийските племена са коренни жители и Първосъзидатели на културата,която в последващите времена се определя като ТРАКИЙСКА ЦИВИЛИЗАЦИЯ възниквала и разцъфтяла в нашите БЪЛГАРСКИ ЗЕМИ …!
    От целия оригинален текст ,който цитирах като извадка, но и публикувах изцяло на български ,става ясно ,че :
    Херодот информира, че конкретно жителите на Крестън и Плакия по крайбрежията на Мраморно море , даже по негово време, все още говорят на майчиния си,Пеласгийски език ,различен от тоя на съседите си!?
    За кои съседи става реч ?
    Вие еднолично решавате,че „ Няма начин да не са траки ” !?
    И точка !?
    Не можете никого да убедите , че под съседи Херодот разбира точно Траки ,а не явно по-близките му и значително по-многобройни елини !?
    На всичко отгоре става дума за конкретен факт,който той явно лично е могъл да установи, а не коментира целокупното Тракийско пространство ,като искате да му вмените Неизречена разлика в езика на конкретните жители в конкретно ограничено място задължително с Траки.
    Вменявате ми,че съм изказал мнение ,че в тези области изобщо няма траки !?
    Само защото , изхождайки от анализа на цялостния характер на тезата му,подчертавам,че неговия труд е бил насочен към елините, и сравненията са свързани с тях и за тях !
    Нищо чудно трудовете му да са поръчвани и заплащани ,нещо като частни обществени поръчки ! Владетелите са се нуждаели от аргументи !
    В случая приемам неговите сведения за коректни и освободени от предразсъдъци.
    Херодот ясно твърди ,че Пеласгийският език не е Гръцки !
    А вие,че Пеласгийският език не е Тракийски !
    Историкът Херодот не вменява каквато и да е разлика между езика на Пеласги и Траки !
    Той е живял в тракийската епоха и говори за далечната и за неговото време епоха на Пеласгите,а тогава историческите източници все още са били „под ръка”…!

    За разлика от нашето време,когато вече ги няма и е необходимо обединяване и мобилизиране на невероятен умствен капацитет ,за да може да се пресява и възстановява Истинската История .
    Всички знаем колко дълго Истинската История е скривана от Повсеместно разпръснатият Исторически боклук , специално създаден ,разпространяван и използван непрекъснато от кой ли не !

    Мога само да Ви попитам - Какво е чувството да Не защитаваш Истината !?
    Лично аз не го познавам !
    : )

    ОтговорИзтриване
  35. До :
    Анонимен 8 март 2020 г., 14:26
    „ … И ако не си затворим Очите, да ни запознаете с пеласгийското изкуство и начини на воюване! …”

    Здравейте отново !

    Вие прочели ли сте изцяло „ Илиада” и „ Одисея” на Омир ?
    Подвеждащ въпрос е може би !
    Но ако не сте - Направете го …!
    И ще се запознаете с пеласгийското изкуство и начини на воюване !

    Или не съм прав !?
    : )

    ОтговорИзтриване
  36. Истински съм стъписана от нихилизма, в еднаква степен обзел както официалната наука, така и част от коментиращите в блога. Първите с лека ръка игнорират не само труда и усилията на г-Серафимов, но и на много други самоотвержени търсачи на Истината. Не били професионалисти казват. Ще рече не четат скучни лекции пред 20-30 "студенти" на 50-60 български "университети", най-престижният от които е в Горно Нанадолнище. Ако не е канен и в "История БГ", хич да не си отваря устата. Въпреки засиленото ми внимание към проявите на казионните историци, до днеска нито веднъж не чух позоваване или поне споменаване от тях на проф. А.Чилингиров, Ганчо Ценов, Георги Сотиров, Стефан Гайдаров. Втората група нихилисти обикновено са напълно неподготвени люде, с много свободно време и с много малко домашно възпитание. Обединява ги високомерието, тесногръдието и сребролюбието. Аз лично смятам, че тия хора по-скоро са обединени от групов срам, защото истината не толкова бавно и далеч не така полека се изправя насреща им. Стефан Гад го обявиха за луд, защото бил казал, че най-древната човешка писменост е произлязла от българските земите. Излезе обаче книжка "Загадките на Дунавската цивилизация" от "западен" автор, наш'те корифеи си глътнаха езиците и до един се изредиха пред в."24 часа" да сказват как и те това си го помислили, обаче били притеснени да го изкажат на глас. Оказа се, че Ст.Гайд изобщо не е бил луд, а е бил много прав да твърди, че най-древната система за писмено обозначаване е възникнала на Балканския полуостров. Разбира се никой казионен плъх не прояви доблест да се извини и реабилитира името на този българин. Със същия успех постепенно и неотклонно на казионните разбирачи ще им се разпадне картонената куличка от велико преселение на примитиви, държавнотворчески идеи, донесени от номади /класически оксиморон/, покръстване на християни 800г по-късно, глаголица и кирилца - азбуки от нищото и за нищо. В края на краищата питам, толкова ли е лошо да кажем, че днешните обитатели на държавата ни сме до някаква степен потомци на онези величествени цивилизации. На всичкото отгоре е и вярно. Нищо повече.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте,
      Съгласен съм с Вас !
      "Сговорна дружина планина повдига "
      Дано !

      Изтриване
    2. Въпросът би могъл да се зададе и така:

      Защо казионните учени, занимаващи се с официалната наука, не взимат предвид писанията на редица непрофесионални изследователи и търсачи на истината за българското минало?

      Такива като Павел Серафимов, Асен Чилингиров, Ганчо Ценов, Стефан Гайдарски, Александър Бояджийски, Петър Георгиев, Георги Петров, Александър Мошев, Георги Сотиров...

      Изтриване
    3. Защо от този списък няма нито един действащ историк по българска история?

      Изтриване
    4. Анонимен18 юни 2021 г., 16:22 ч., ами то има ли историци в България? Аз имам усещането, че тези, които се пишат историци са папагали и шамани; то не беше Тангра, то не беше зороастризъм, то не беше юрти и юртоподобни жилища, то не беше сасанидско влияние в архитектурата на дворците в Плиска - дивотии на квадрат, а това, че са писани от дипломирани историци и археолози, не ги прави по-малки дивотии.

      Изтриване
  37. Могилите са обичай на траките. Около село Гнездово, Смоленска област, Русия има около 2500 могили. Преди около 70 години в една от могилите е намерен глинен съд с надпис на кирилица, който "учените" и до днес не знаят как да идентифицират. Траки до Москва! Как е възможно, та те са венети!!!! Ами сега.

    ОтговорИзтриване
  38. Здравейте,

    Тъй като не бях чувала думата "лелег" за щъркел, поразпитах и се оказа, че в Сименовградско викат на щъркела "люлек" с ударение на ю. Оттам съпругът ми направи връзка с люлка, люлея, защото носели бебетата :-)
    Когато написах в google люлек, излезе, че това е тракийска порода бял гълъб.

    ПОздрав!

    ОтговорИзтриване
  39. Анонимен13 август 2020 г., 23:32

    Здравейте,

    За варианта люлек, а и за това, че люлек е порода бял гълъб не бях чувал. Благодаря за информацията!

    ОтговорИзтриване
  40. Ударението всъщност е на "лек", извинявам се за грешката.
    ПОздрав!

    ОтговорИзтриване
  41. Защо пише<>,ако е имало подобна дума изобщо тяхна такава тогава, че са били имали възможност да ползват и записват звук и буква Б,като се знае общо,че са нямали? Така и автор като Раковски е описал,разкрил,как нашето име и селище Белица после на гръкоданайски, да го нарека,е станало Мпелиса...

    ОтговорИзтриване
  42. В руският език - "русь" има същото значение светъл, сияен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 13 септември 2022 г., 13:02 ч.

      Да, има, но има роусъ и в старобългарския език.

      Изтриване
  43. Може би в тезата за пелазгите от XIII c BC (Египет) и неолита има известна празнина. Според мен донякъде това може да се запълни с историята на ГУТИ-те/КУТИ-те от вторета половина на 3тото хилядолетие пне.
    Техният 10ти цар е КРУМ (Курум като от Ригведа) , син на Ярла (Яйла-та?). За КУТИте (КУТИИ от асирийските клинописи) пишеше още Кръстю Мутафчиев. Пусни в гугъла GUTEI WIki
    pp Преди 20тинаг. Зиези пусна картинка на едно палестинско/пеласти-йско хоро....

    ОтговорИзтриване
  44. Добър ден!
    Поздравления за темата и обосновката,подкрепена с исторически извори.
    Въпросът ми е следният:
    Имат ли право Албанците да се "тупат в гърдите",че те са пелазгийци?Във всички групи в социалните мрежи поддържат тази теза,водейки ожесточен спор с гърците.Изобщо какво е вашето мнение за тях?Имат ли исторически права да са сред автохонните по тези земи,отъждествявайки се много преди елините.
    Благодаря.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен19 май 2023 г. в 18:38 ч.

      Албанците се появяват на историческата сцена едва през 12 век и никой средновековен автор не ги е свързвал с древното балканско население.

      В края на 19 и началото на 20 век хора като Норберт Йокъл, Барон Мопша и др. лансират лъжата, че албанците са траки и илири. После се намират и спекуланти, които да определят албанците като наследници на пеласгите. Малко е прекалено, но явно не се усещат :)

      Изтриване
    2. Благодаря за отговора!
      Излизаме малко от темата за което се извинявам...но това поражда още въпроси...
      До каква степен тогава, този култ към античностна нация може да достигне?За Гърците да не говорим...там се е случило каквото се е случило..Данай и тн...но всеки Албанец е обсебен от идеята,че те са истинските Македония...Дардани...Илири та и Пеласги.Дори публикуват и стари автори с текстове и последващи логики и изводи.
      В една от групите се включих,дори споделих част от вашите анализи,относно Тракия..тракийски богове Орфей Спартак....те вярват че това са техни герои(албански)!Ал.Македонски също бил от техните земи...а гърците били т.нар.Арванитес и нямало място за спор...та в едно от моите включвания..най вече за Тракия и траките...започнаха подигравки...степните българин славянин пришълец..няма право да коментира...видите ли ние си мерим.....Гърци и Албанци.
      Кога в България истинската ни история и истинската ни античност ще стане национална доктрина както е при тях...но не да вярваме в лъжа и манипулиране промиване на мозъци...а подкрепена с доказателства.
      Поздрави.авления за това което правите!
      И последен въпрос...други като вас дълбока запознати изследователи говорят за корени в Памир Чувашия...Индукуш...относно великата Българска държава Идел....
      Кажете си мнението за тезите които излагат..ако сте ги чели или гледали в някои от лекциите им.Има ли истини подкрепени с доказателства относно техните тези?
      Мария Арабаджиев
      Христо Смоленов
      Христо Маджаров
      Дамян Попхристов

      Благодаря!


      Изтриване
    3. До Анонимен 20 май 2023 г. в 12:34 ч.

      Даването на антични корени и история на албанците е с политическа цел. Така се цели сеене на разногласия и враждебност между балканските народи.

      Албанците иначе са лесни за оборване, достатъчно е да се представи албанския етимологичен речник, съставен от руско-израелският учен Владимир Орел. Огромна част от албанската лексика се състои от български думи - или казано другояче - от тракийски езиков субстрат.

      Разгледаме ли характера на албанската хидронимия, ще установим отново, че над 50% от речните названия са български :)

      Преди 19 век никой не е наричал албанците траки, илири или пеласги, но за българите са ползвани названията мирмидони, мизи, пеони, траки, даки, одриси, а и илири в географията на Алфред Велики.

      Изтриване