8.07.2022 г.

НОВАТА КНИГА ЗА ТРАКИТЕ Е ГОТОВА – ПОКАНА ЗА ПРЕДСТАВЯНЕТО В ПЛОВДИВ

Всеки човек обича приятните изненади. Кой не би се радвал на хубави неща, които му носят добро настроение и високо самочувствие? След дълго време на събиране на информация, най-после поредната ми книга е готова. Настоящият труд спокойно може да се нарече Книга на Приятните Изненади. Причината за това е факта, че е представена напълно непознатата на широката публика история на траките.


Илюстрацията на корица е дело на млад талант - Виктория Бубянова, на която реших да дам възможност да се изяви. Държа да отбележа, че все още ценя качествата и дарбите на Теодор Манолов - предишния автор на илюстрациите за кориците на Том 1 и Том 2 на Тайните на тракийския език.



http://ateabooks.com/world-history-series/7045-nerazkazanata-istoriya-na-trakite-9786197624236.html?fbclid=IwAR2EKXWUSdYm4Ztv5CehS7EBTykPc3etsbVieVmJ6QdD7mCB-RywsUh4dWQ

 

За Спартак знаят повечето от нас, мнозина са и тези, които са чували за Залмоксис. Не е никак малък броят на сънародниците, на които е добре известно, че от средите на траките произлизат значителен брой хора, които достигат до римския престол. Това са важни и интересни неща, но има и други, за които повечето българи не са чували.

 

Обикновено у нас се говори за римско влияние над траките и такова разбира се е имало. Редно е обаче да се каже нещо и за по-ранното тракийско влияние над римляните и то не къде да е, а на Апенинския п-в. Представена е уникална информация, която е подплатена с доказателства от работи на различни чужди, но и наши учени.

 


В новата ми работа НЕРАЗКАЗАНАТА ИСТОРИЯ НА ТРАКИТЕ – УКРИТАТА СЛАВА НА НАРОД НИ,  е разказано за заслугите на дедите ни в появата на Арменското Царство и Хетската Империя. В научните среди, за жалост предимно в чужбина, е добре известно, че още през Бронзовата епоха траките оказват огромно влияние над арменците. Важните исторически извори, като например сведенията на Ованес Драсхенакетрци у нас не са особено популярни, а този историк пише за Скайорди, буквално синът на траките скаи. Този владетел спасява Армения в периода VIII VII в.пр. Христа. Учени като Джаукян, Карагезян, Халатянц и др. пишат за траките на територията на Армения и техните заслуги в оформянето на арменската държава. Траките са дори отговорни за възникването на колективните имена на старите арменци.

 

Понеже у нас има голям интерес към историята на хетите, на тази тема са посветени 5 глави от настоящата книга. Читателите могат да научат за откритията на учените Куркиджян, Дяконов, Гиндин, Топоров и др. Касае се за удивителни неща, които за жалост у нас не са популярни. Най-сетне може да се даде логично обяснение на удивителните прилики между хетските легенди и българските народни приказки.


Изненади ще предизвика и информацията за траките в Египет, за техните заслуги за стабилизирането на страната по време на XXII династия. Ценна и интересна е и информацията засягаща основаването на Палестина от пеласгите, наречени още палестини и филистинци. Отделено е място и за сердите дали името не само на град Сердика, но и на о-в Сардиния. Ще стане ясно защо кукерсите игри на сардинците са като тези в България.

           Кукери, снимка на Веселин Вълев


С удивление читателите ще разберат за произхода на Кадъм и неговия род, а запознавайки се с данните, вече няма да се чудят защо акрофонията на финикийските букви може да се обясни с помощта на българския език.

 

По отношение на ранната азбука и участието на траките в нейното разпространение са дадени доста интересни подробности, които са подкрепени от голям брой илюстрации, показващи развитието на древните букви.

 

Отделено е място и за обяснение на това – кои са древните арийци и каква е връзката им с описания от много стари автори поход на Дионис в Индия. Представен е огромен брой трако-арийски езикови успоредици, нещо, което не е правено до този момент.

 

По традиция в приложенията е отделено място за разобличение на няколко упорити заблуди в нашата история. Обяснено е кога е въведена лъжата за титлата хан при старите българи, обяснено е и коя е истинската титла на старите българи. Освен това е представен дълъг списък с над 150 старобългарски термини от областта на военното дело и държавната администрация.

 

Разбира се представен е и голям тракийски речник с над 500 думи. Читателите могат да се уверят за пореден път, че речта на Орфей е само древен вариант на нашата, а и, че ние сме пълноправни наследници на народа, с който започва историята.

 

Използвам случая да поканя приятели и интересуващи се от нашата древна история на беседа в Пловдив. На 30 юли в 19 ч., във Военния клуб в Пловдив ще бъде направено представяне на новата ми книга. На тези, които не са в състояние да дойдат пожелавам приятно четене!



Книгата НЕРАЗКАЗАНАТА ИСТОРИЯ НА ТРАКИТЕ – УКРИТАТА СЛАВА НА НАРОД НИ може да се поръча от страницата на Издателство Атеа посредством приложения линк

http://ateabooks.com/world-history-series/7045-nerazkazanata-istoriya-na-trakite-9786197624236.html?fbclid=IwAR2EKXWUSdYm4Ztv5CehS7EBTykPc3etsbVieVmJ6QdD7mCB-RywsUh4dWQ


Изказвам искрени благодарности на г-жа Веси Бурнарска за оказаната помощ!

109 коментара:

  1. Айде, хаирлия да е! Дано четат българите та да разберат защо са на това дередже! Нали ти казваше, че, за да разбереш проблемите на настоящето трябва да познаваш миналото?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 8 юли 2022 г., 18:36 ч.

      Благодаря! Колкото до изказването, то е на Бенедикт Спиноза.

      Изтриване
    2. КЪДЕ МОЖЕ ДА СЕ КУПИ ?

      Изтриване
    3. До Анонимен 12 юли 2022 г., 21:19 ч.

      На този момент книгата се предлага само при Атеа, с този линк се отива на страницата им.

      http://ateabooks.com/world-history-series/7045-nerazkazanata-istoriya-na-trakite-9786197624236.html?fbclid=IwAR2EKXWUSdYm4Ztv5CehS7EBTykPc3etsbVieVmJ6QdD7mCB-RywsUh4dWQ

      Изтриване
  2. Успех! Уверен съм, че новата ти книга ще е интересна, но ще дам подробен коментар след като я прочета и осмисля.
    Станимир

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 8 юли 2022 г., 19:04 ч.
      Станимире, то по принцип така се прави - оценка само след проверка :)

      Изтриване
  3. Отговори
    1. До Анонимен 8 юли 2022 г., 19:10 ч.

      Да, новината наистина е хубава :)

      Изтриване
  4. Много се радвам Павеле, дано и този път да пожънеш успех :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 8 юли 2022 г., 19:17 ч.

      Дай Боже! Трудът бе много, дано да има полза!

      Изтриване
  5. Отговори
    1. До glowclipze 8 юли 2022 г., 19:34 ч.

      Надявам се да ти допадне, много нови неща има. :)

      Изтриване
  6. НЕРАЗКАЗАНАТА ИСТОРИЯ НА ТРАКИТЕ Укритата слава на народа

    Автор: Павел Серафимов / SPAROTOK, тук на линка пише, че офертата важи още 22 часа, но колко се плаща за изпращането на книгата, отстъпката покрива ли пощенските разходи ?

    http://ateabooks.com/world-history-series/7045-nerazkazanata-istoriya-na-trakite-9786197624236.html?fbclid=IwAR2EKXWUSdYm4Ztv5CehS7EBTykPc3etsbVieVmJ6QdD7mCB-RywsUh4dWQ

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 8 юли 2022 г., 19:55 ч.
      Това е предложение на Издателство Атеа, аз не се занимавам с продажби и дистрибуция, и няма как да Ви дам точен отговор. На страницата на Атеа има възможност да направите запитване, проверете там в КОНТАКТИ.

      Изтриване
  7. Поздравления, Павеле! С това твое постоянство в мисията относно разкриване същността на българите като основатели на първичната цивилизация на човечеството и носители на такава по-късно по света, особено сега, предвид предстоящите тектонични промени и процеси в глобален план, бъдещето на България не е кауза пердута! Нужно е и е крайно време за интегриране на всички усилия в тази посока, за да се получи синергичност и нещата да си дойдат на мястото!

    ОтговорИзтриване
  8. Поздравления, Павеле! С това твое постоянство в мисията относно разкриване същността на българите като основатели на първичната цивилизация на човечеството и носители на такава по-късно по света, особено сега, предвид предстоящите тектонични промени и процеси в глобален план, бъдещето на България не е кауза пердута! Нужно е и е крайно време за интегриране на всички усилия в тази посока, за да се получи синергичност и нещата да си дойдат на мястото!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До evalten8 юли 2022 г., 20:07 ч.
      Бъдещето на България наистана не е кауза пердута, напротив, точно сега се отварят нови хоризонти :)

      Изтриване
  9. ПО ВОДА ДА ТИ ВЪРВИ С ТАЗИ КНИГА!

    ОтговорИзтриване
  10. На сайта на Атеа видят съдържанието на книгата и ми направи впечатление една глава: Тракийски богове в хетския пантеон. Любопитен съм да узная за кои тракийски богове става дума, можете ли да споделите нещо по въпроса или не е редно да се дава инфо за нова книга?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз съм любопитен да разбера подробности по темата, но мисля, че не е етично да молите автора да преразказва книгата в блога си...

      Изтриване
    2. До Анонимен 9 юли 2022 г., 13:09 ч. и Анонимен 8 юли 2022 г., 22:13 ч.

      Мога да спомена само, че става дума за Яриш, Купапаш, Хепат, Таркун, които са тракийските Арес, Кибела, Епта...а Таркун остава изненада :)

      Изтриване
  11. При опит да отворя линка за поръчка два пъти се яви надпис „не бяха открити съответставащи документи“. Нямам понятие къде е причината.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 9 юли 2022 г., 13:18 ч.
      Някакъв временен проблем е било.

      Изтриване
  12. Аз не зная дали ще дойда до Пловдив, но книжлето ще го поръчам, защото те следя в нета от много време и съм те преценил като човек, на който може да се вярва. Късмет на срещата в клуба и дано повече хора да разберат за новата ти работа! Божидар

    ОтговорИзтриване
  13. Честито! Но, че сме били велики не означава, че пак ще бъдем, нали. Всяко нещо има начало и край - такава е неумолимата вълна на живота!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен 9 юли 2022 г., 18:28 ч.

      Бъдещето ни зависи от нашата решителност и нашите действия.

      Изтриване
    2. До Анонимен9 юли 2022 г., 18:28 ч.

      "Марица ми каза,
      че Вардар е казал -
      Където е текло -
      там пак ще тече"

      Из текстовете на група "Джендема" 🤫🙂😉

      Изтриване
  14. Поздравления за продължителната упоритост и положения огромен труд, какъвто никой квалифициран историк не е положил, а това е видно от многобройните изброени от Вас укрити, а някои дори непознати за историци факти.
    "Анонимен9 юли 2022 г., 18:28 ч.
    ... Но, че сме били велики не означава, че пак ще бъдем, нали. Всяко нещо има начало и край - такава е неумолимата вълна на живота! "
    Ами аз не съм много съгласен с такава теза. Когато има необходимия потенциал, памет, държавници които работят усилено за интереса на нацията, величието може да бъде възродено според условията на съвремието. Вярно е, че голямата част от империите са изчезнали, но с правилния подход може и да се получи възраждане в определена степен. Това го знаем от историята, а и пресен пример е Китай.
    Умишлено не споменавам Русия, която според някои все още може да назовем "Империя", но не мисля, че такъв вид империя има бъдеще.


    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 9 юли 2022 г., 20:54 ч.

      Времената са такива, че не е добре да си част от която да било империя. САЩ, Китай и Русия се борят за надмощие, но реално само Китай има нужните финансови средства, нужния брой хора, нужните знания и най-вече достатъчно силна армия, за да наложи своята доминация. Това няма да мине без сериозни сътресения и преначертавания на картата на Европа. Ще спечели този, който съумее да изиграе картите си най-умело.

      Изтриване
  15. ПОЗДРАВЛЕНИЯ ! Вашето съобщение искрено ме развълнува ! Отдавна искам и правя усилия да се свържа с Вас , но ето ,че най - после ще се видим в Пловдив ,30юли , Военния клуб , 19 ч. От много време съм Ви приготвил един малък подарък във връзка с В същата благородна дейност. Така , че довиждане до 30 юли .Желая Ви всичко най - хубаво. !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 10 юли 2022 г., 12:21 ч.
      Благодаря Ви! Ако е рекъл Господ ще се видим в края на месеца в Пловдив.

      Изтриване
  16. Поздравления за новата книга!
    (вече си поръчах един екземпляр от нея)
    От сърце желая да пожъне голям успех!

    Продължавам да следя какво се случва тук, а и на други места, макар да не съм взимал писмено отношение скоро.
    Всъщност имам какво да напиша и се надявам скоро да го сторя - попаднах на една много интересна информация... Опитвам се да успея да намеря потвърждение... Но все едно - дори да не успея, пак ще пиша.

    До скоро!
    Хубаво лято на всички!☀️🌼😉

    ОтговорИзтриване
  17. БНТ започна снимките на най-мащабната си продукция до сега - „Войната на буквите“

    Има някаква интересна заявка за тази продукция на националната ни телевизия:
    "...Разглеждаме една хипотеза, която все повече набира скорост, че сме имали древна писменост, че кирилицата е по-стара от глаголицата и е създадена на базата на древните български руни. Искаме да разкажем средновековна история извън канона, без табута или патос“, каза сценаристът Теодора Маркова.

    https://fakti.bg/kultura-art/694123-bnt-zapochna-snimkite-na-nai-mashtabnata-si-produkcia-do-sega-voinata-na-bukvite

    Благодарим най-вече на Sparotok за това, че дискусията за истинската българска история излиза на повърхността и ще стане тема за обсъждане на по-явно ниво!

    Сигурен съм, че настоящата книга, която вече чакам с нетърпение да пристигне до мен, ще помогне за процеса с най-голяма сила!

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Ники Орлов 11 юли 2022 г., 10:52 ч.

      Всичко, което помага да се събори порочното статукво е от помощ :)

      Изтриване
  18. Книгата ще пристигне чак в началото на другата седмица и ще ми се изчака чакането! Ама не е хубаво така да държите хората в напрежение г-н Спароток :)

    ОтговорИзтриване
  19. Г-н Серафимов,
    От дълго време следя Вашия блог и много го харесвам. Оценявам много високо работата Ви и особено старателната аргументация на всички тези. Много бих искала да си купя книгите Ви. За съжаление, от 35 години живея зад граница, а издателството, което посочвате, игнорира въпросите ми за доставка. До сега успях да си купя само една от Вашите книги при последното ми връщане в София и то съвсем случайно. Можете ли да ми препоръчате друг начин да си купя последната Ви книга.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще потърся контакт с издателя и ще Ви пиша отново.

      Изтриване
    2. Поздравления г-н Серафимов. Хубаво е когато може да се прочете нещо по-различно от десетилетните мантри. А когато то е подкрепено с факти и доказателства, тогава вече е безценно.
      Цв. Петров

      Изтриване
    3. До Христина - на този телефон - 00359 2 423 51 54 можете да зададете въпросите си и да обясните своята ситуация. Надявам се да Ви помогнат!

      Изтриване
  20. Поздравления за новата книга, г-н Серафимов! Сигурен съм, че ще научим още много нови и интересни неща, както и в предишните Ви книги. Благодаря Ви за неимоверния труд, който полагате за разкриването на истинската древна Българска история.
    Христо С.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Христо С.
      Благодаря Ви за добрите думи и подкрепата!!!

      Изтриване
  21. Г-н Серафимов, а в София ще има ли представяне?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен14 юли 2022 г., 0:49 ч.
      На този момент не мога да Ви кажа нищо.

      Изтриване
  22. Поздравления, Родо-любецо! Ако не успея да се прибера в България, ще поръчам на възрастният ми татко да я закупи в Пловдив. Едно инфо в Пловдив, къде може да се закупи - няма да е лошо? Здраве и дълголетие, другото е незначителни кахъри.

    Весело и усмихнато лѣто! 👍🌞🤞

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До БлъгАрин 15 юли 2022 г., 6:04 ч.

      На този момент книгата може да се закупи с поръчка от Атеа, посредством този линк става http://ateabooks.com/world-history-series/7045-nerazkazanata-istoriya-na-trakite-9786197624236.html?fbclid=IwAR2EKXWUSdYm4Ztv5CehS7EBTykPc3etsbVieVmJ6QdD7mCB-RywsUh4dWQ

      След време ще я има в големите книжарски вериги.

      Изтриване
    2. До БлъгАрин 15 юли 2022 г., 6:04 ч.

      Хубаво лято!!!

      Изтриване
    3. Скъпи Павле,

      Ползвайки линка указан от тебе на 15. юли успях най-сетне да си поръчам знаменитата ти книга, което считам за голяма привилегия за себе си.
      От друга страна оставам със свито сърце от предателските дела на досегашните ни нови управници, които има опасност отново да поемат кормилото на държавата в следващите дни по пътя на националната катастрофа.
      Бог да пази България!

      Изтриване
    4. Благодара за информацията.
      Мисля, че 24 лева за книга от почти 500 страници, е... как да го кажа, смешно. Отдалече си личи, че тук не става на въпрос за - забогатяване, а ограмотяване. Браво!

      Изтриване
    5. Ами то със свестни неща пари не се печелят в този порочен свят г-н Бльгарин. Но е хубаво и похвално, ако някой го прави.

      Изтриване
    6. Уважаеми , Анонимен16 юли 2022, прав сте с оценката си за новите управници, но нека не политизираме този блог.

      Изтриване
  23. Поздравления! Успех във всички начинания!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не ме разбрахте!
      Тези стотици страници са отнели много ценно време, подредба, писане, събиране на информация и т.н. А 24 лева е много ниска цена, за целия този къртовски труд, който е положен. Да не говорим, че хартия, мастило, изображения и .т.н., също е парички. Просто на мен ми се вижда и струва много-ниска цената за днешно време, при положение, че една бутилка да речем - ракия, е на същата цена. За протокола, не пия алкохол! За това се учудих и казах - браво. Ще могат да си я позволят и най-бедните, а това е прекрасно.

      Изтриване
    2. Малко недоразумение е станало г-н Блъгарин, извинявам се за забележката. Похвално е, това, което издателят е направил, за да могат всички да си набавят книгата на Павел.

      Изтриване
    3. До БлъгАрин
      Във виртуалното пространство често стават недоразумения. Господинът (или госпожата) по-горе е имал добри намерения.

      Изтриване
    4. Нарочно съм изписал БЛъГАРИН, защо много хора, които четат не знаят, че това е била реалната подредба на народностното ни име още през античността. А как да разберат сънародниците ни, какво означава народностното ни име, ако то е разместено някъде във времето с цел БУЛАМАЧ. Просто го набивам на очи!

      Казвам се Милко г-жо или г-не! Кръстен съм на дядо ми от Пловдив, който с неговия брат Митко са били 2-мата от 5-те фотографа с ателие в Стария град през 60-те и 70-те години на миналия век, още когато Античния театър не е съществувал, тоест е бил под пръст и полянка. Те са и първите, които започват да снимат по сватби.

      Всичко е наред, затова се доуточних. Живот и здраве на всички!

      Изтриване
  24. Г-н Серафимов, днес получих новата ви книга и съм възхитен от нея, продължавайте все така да разкривате истинската древна българска история, ако е възможно и на други езици мисля че ще заинтересува световните научни общности и би привлякла безпристрастни учени да изследват артефактите по древните ни земи а това от своя страна да доведе промяна на световната история каквато я познаваме сега.Желая ви успех

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Този коментар бе премахнат от автора.

      Изтриване
    2. До Анонимен 19 юли, 14.09
      Една от старите ми книги е преведена на английски, за другите ще е нужно сериозно финансиране, което не мога да си позволя.

      Изтриване
  25. Хубава е книгата, ама супер е даже!

    ОтговорИзтриване
  26. И аз получих своята. Само малко критика към издателите(ако може да им предадете г-н Серафимов). Нито получих е-майл, нито някои ми се обади да потвърдя поръчката или да ми съобщят ,че пратката е пратена. 2 седмици по-късно я получих, след като бях решил ,че сигурно нещо поръчката ми не е била регистрирана.

    ОтговорИзтриване
  27. Драги Павле,

    С признателност започнах да се наслаждавам на новата ти книга. Колосален труд, впечатляващ с добронамереност и безкомпромистност към добре аргументираната с доказателства историческа истина, за която навремето и Людмила Живкова заплати с живота си.
    Ена малка подробност: на стр. 13 първият от посочените орнаменти украсява в по-сбит вид известната „шибенска капа“(областта около град Шибеник в Хърватия), което според мен доказва древното съседство между траките и старите илири.
    Колко ли ще се поще на азиатските застъпници да изкупят всичките ти книги и да запалят с тях поредната историческа клада...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Една малка забележка: „крилатата фраза“ на Емил Зола в края на 22 стр. не е преведена съвсем коректно. Вярното е: „Истината е в ход и нищо няма да я спре!“ – това, което горещо ти го пожелавам!

      Изтриване
    2. До Анонимен 21 юли 16:32
      Благодаря за поправката и пожеланието!

      Изтриване
    3. До Анонимен 20 юли, 10:41
      Благодаря за информацията! Илирите са най-близките роднини на дедите ни траките .

      Изтриване
    4. Не визирам конкретния случай, но не винаги буквалния превод е най точен въпреки, че не е грешен. Затова в различни случаи някои хора наблягат не само на автора на преведена книга, а и на преводача. При различните преводи може човек да не получи най ясна представа за мисълта на автора. Например в популяризираната от Франк Синатра песен "My Way" припева е "... I did it My Way!" Често е превеждано "Направих го по свой начин!", което е абсолютно вярно, но ако се опитвам да предам по ясно духа или смисъла, който представя самата песен аз бих го превел като идиом, с българския израз, който ползваме най често в такъв контекст "Карах я както си знам!"

      Изтриване
    5. До Анонимен 22 юли, 11:41
      Преводите са сложно нещо, понякога прецизността трябва да отстъпи на духа на посланието.

      Изтриване
  28. Много интересна книга! И да кажа: Вие правилно я наричате Книгата на приятните изненади 😊 Сега се питам: Как ли ще ме изненада том 3 на Тайните на Тракийския Език, колко още приятни изненади има там?😊

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 21 юли, 11:15
      В момента работя върху том 3, по-точно материалът засягащ олимпийските богове.

      Изтриване
  29. Господин Серафимов,

    Преди минута получих пратка с две книги - последната Ви книга и първият том на Тайните на тракийския език. Не мога да опиша как се радвам! Сърдечно БЛАГОДАРЯ. Слагам кафето и започвам да чета ;))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Христина:
      Искрено се надявам книгите ми да Ви харесат! Тези две са различни по стил, но има важни обяснения.

      Изтриване
  30. Книгата Неразказаната история на траките пристигна току що при мен😊 Корицата е много впечатляваща, но и съдържанието направо къса любопитството ми 😊 Само не зная едно нещо: как бога ми, намерихме толкова много информация?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 20 юли,17;23 ч.
      Използваната литература е представена в над 60 страници. Това количество , само по себе си е малка книжка. Информация се намира трудно, но каузата си заслужава.

      Изтриване
    2. Аз пък си задавам въпроса каква научна степен бихте могли да придобиете на базата на Вашите познания. Но всичко друго бледнее пред несравнимото Ви завоевание – ИСТОРИЧЕСКАТА ИСТИНА!

      Изтриване
    3. До Анонимен 23 юли 7:41
      Реално важна е само истината. Титлата е само една формалност, често е без покритие.

      Изтриване
  31. Браво! Изненадата за поредната книга е наистина приятна! На един дъх прочетох първите две и с удоволствие ще поръчам и този труд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 23 юли 0:26
      Тази книга е по-различна по характер, а и засяга непознати за повечето хора събития. Дано да Ви хареса!

      Изтриване
  32. Павле, прочетох книгата ти с голямо удоволствие и те поздравявам 😊 Предлагам ти да възобновим старото сътрудничество, провери си мейловете в Яху, Гугъл и АБВ.

    ОтговорИзтриване
  33. Скъпи приятелю!

    Съзнавам, че не съм достоен да се обърна по този начин към теб, но това чувствам в сърцето си.
    След представянето на „Неразказаната история на траките“ в Пловдив няма нито отзиви, нито коментари в блога. Не зная как е протекло това събитие, времето беше горещо, а и съчетанието с пътуване от друг град би било едно малко изпитание. Надявам се да ни простиш този пропуск.
    Приближавам се към края на кигата и няма да се сдържа да изкажа мнението си. Вече ти бях писал, а сега се убедих, че значението на твоето дело за България по никакъв начин не стои по-долу от това на великия Отец Паисий, особено в такъв исторически момент, когато съществуването на независимостта ни виси на косъм поради предателската дейност на почти всички политически партии!
    Огромният труд, който си вложил, за да издириш и систематизираш съществуващите извори в непробиваем обвинителен акт срещу световните и родни манипулатори на историята ни, е достоен за възхищение и национална признателност!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Супер беше събитието, но наистина ви казвам сууупер! Залата беше пълна и както и предишния път имаше голям интерес, само кофти, че книгите не стигнаха за всички. Хората сега четат Неразказаната История на Траките и сигурно за това не коментират, а и този пост е стар, колко време да се говори по него :)

      Изтриване
    2. До Анонимен 10 август, 23:41 ч.

      Много благодаря за радостната вест, която не ме изненада! Павел е не само уважаван заради изключителните му заслуги към българщината, но и обичан като пример за човечност и толерантност.
      Бог да го благослови и да го пази!

      Изтриване
    3. До Анонимен 10 август 2022 г., 12:21 ч.
      Съобщението за излизането на книгата е от преди повече месец. Напълно нормално е коментарите да постихнат, но както сам се уверявате - ако един човек пусне коментар пълнен със съмнения, скептицизъм или нещо друго, намират се хора, които да отговорят.
      Прочее, благодаря за добрите думи!!!

      Изтриване
    4. До Анонимен 10 август 2022 г., 23:41 ч.
      Станимире? :)
      Радвам се, че се видяхме, радвам се, че се видяхме и на другия ден в Сопот :)
      И да вземеш да си направиш най-сетне профил във Фейсбук, по-млад от мен си :)

      Изтриване
    5. До Анонимен11 август 2022 г., 19:06 ч.

      Благодаря Ви за добрите думи!!! Старая се да следвам примера, на хората, които са ме възпитали.

      Изтриване
  34. Интересно съпоставяне

    „АР е арийският корен на названието на светлината ... Арии означава ярки, светли сияйни...“ („Неразказаната история на траките “– стр.299)

    Ария = въздух(итал.)

    „ ... е като СЛЪНЦЕТО и ВЪЗДУХА за всяко живо същество!“ (част от лозунг през тоталитарното време)

    „Ария“ = най-вдъхновеният музикален откъс от оперно произведение

    Можем ли да допуснем, че тъкмо с „арии“ ариецът Орфей е омагьосвал небесните птици?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 12 август 2022 г., 11:03 ч.
      Що се касае до музиката, то думата ария може да се свърже със стблг. ориѭ - съблазнявам, санскр. аrуаti - възхвалява, прославя, хет. arria - пита, запитва, гр. ἀρή - молитва.

      А иначе древната ни дума за песен, пеене е пеан.

      Изтриване
    2. Благодаря за изчерпателната информация, Г-н Серафимов!
      Струва ми се, че от изброените варианти най-добре пасва старобългарският понеже независимо от кокретното съдържание всяка ария „съблазнява“ слушателите с красотата на музиката.

      Изтриване
    3. До Анонимен 12 август 2022 г., 19:28 ч.
      Всъщност стблг. ориѭ - съблазнявам, е имала по-различно значение: *ariio - говоря красиво, омайвам с думи, хваля.

      Изтриване
  35. " Неразказаната история на траките - укритата слава на народа ни " е действително книгата на приятните изненади г-н Серафимов :) Вече втори път чета и сърцето ми се радва отново, за което Ви благодаря и се надявам скоро да успеете да завършите том III на " Тайните на тракийския език " . Там със сигурност има още много неща, които ще ме удивят :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 12 август 2022 г., 11:29 ч.
      Том 3 е почти готов, но речника ще отнеме време, защото е голям и изисква подробни обяснения.
      А иначе изненадите в Том 3 ще са също много и също приятни :)

      Изтриване
  36. хубави са книгите ама колкото повече четеш толкова повече въпроси пораждат. А търсенето на източниците е кофтииии, няма копи-пейст. Ще правите ли онлайн/ПДФ продажби - лично на мен биха ми били по практични

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Hristo Botev 13 август 2022 г., 21:52 ч.
      Постарал съм се да дам колкото може повече електронни източници, но не всичко е дигитализирано, а и не всеки сънародник владее немски, холандски, английски, а и руски.
      Дали ще има електронно издание не зная със сигурност, може би след време, но на този момент не.

      Изтриване
  37. Аз предпочитам книга на хартиен носител. Колкото и да ми хвалят електронните книги, те имат недостатъци и макар търсенето в тях да е много лесно благодарение на приложената фунцкия, все пак - хартията си е хартия. А и е установено, че четенето на книга е по-полезно за мозъка отколкото взирането в монитор, но нека всеки сам да преценя за себе си. П.П.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. „... но нека всеки сам да преценЯ за себе си.“ – да преценѝ (3-то лице ед. число)

      Изтриване
  38. Чудесно четиво! Поздрави и благодарности

    ОтговорИзтриване
  39. Извинявам се, че пиша анонимно тук, ама не намирам друг начин да питам това.
    Има ли напредък по т. 3 на „Тайните на тракийския език“?
    Описаното в т.2 относно това, което т. 3 ще съдържа е вдъхновяващо. Изглежда като канско усилие де се разгледа митологията и фолклора.
    Кога можем да очакваме книгата?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 29 декември 2023 г. в 16:17
      Да, книгата вече я има, може да се поръча при Издателство Атеа https://ateabooks.com/world-history-series/7227-drevnite-koreni-na-blgarskiya-ezik-trakijski-rechnik-9786197624342.html

      Изтриване