3.07.2022 г.

ЗА КОНУНГИТЕ, ХАНОВЕТЕ И КНЯЗЕТЕ ОТ ДРЕВНОСТТА

Историята винаги бе мой любим предмет в училище. Tова до голяма степен се дължеше на характера на преподавателите ми. Те бяха добри, приветливи хора, които се опитваха да дадат колкото може повече знания на своите възпитаници. Спуснатият от министерството материал се следваше, но бе давана и допълнителна информация. Ако не се лъжа бях в седми клас когато ми бе разказано за визигота Радагайс и неговия поход срещу Рим.

 

Става дума за събитие от огромна величина, защото този мистериозен владетел за малко не затрива Вечния град. През 405 г. водените от Радагайс готи обсаждат столицата на Римската Империя. Според летописецът Павел Орозий войската на Радагайс наброява 200 000 души (Oros. VII.37.4). Ако старият автор е предал числеността на бойците коректно, то заплахата за Рим е била действително доста сериозна.  

 

Положението е спасено (на този момент – 405 г.) от дошлите на помощ на римляните армии на хуна Улдин и гота Сар. Войската на Радагайс е принудена да се оттегли на север, в посока на град Фиезоле (област Тоскана), като това действие в крайна сметка довежда до обкръжение и до пълно поражение на опиталия се за сложи край на Рим готски владетел (Oros. VII.37.12 – 15).

 

Когато чух за първи път тази интригуваща история, Радгайс бе наречен конунг. Тогава не познавах тази дума и попитах какво е значението ѝ. Отговорът бе, че се касае за титла, с която германските готи наричат своите владетели. Навремето приех това твърдение без абсолютно никакво съмнение, а и учителката ми съвсем искрено вярваше, че предава коректна информация. Никой от нас двамата не подозираше, че е станал жертва на хитра манипулация.

 

След години намерих различни, а и интересни данни, при което се уверих, че Радагайс и визиготите нито спадат към германските народи, нито пък въпросният благородник е носил титла конунг (1*). Разказващият за Радагайс летописец Орозий Павел е живял по време на описаните събития, а за готския владетел ползва съвсем различна титла – rex Radagaisus (Oros. VII.37.15). За произхода на този дързък човек пък е казано съвсем ясно, че е uere Scytha истински скит (Oros.VII.37.9).  

 

http://www.attalus.org/latin/orosius7B.html

 

Творилият малко по-късно Изидор Севилски също не знае абсолютно нищо за титла конунг, а на всичко отгоре, подобно на Орозий, нарича Радагайс скит по произход: “Aera CDXLIII, anno Honorii et Arcadii XI, rex Gothorum Radagaisus, genere Scytha…” (Isid. 14).

 

http://www.thelatinlibrary.com/isidore/historia.shtml

 

В своята работа “De origine actibusque Getarum”, а и в “De Summa Temporvm Vel Origine Actibusque Gentis Romanorum” Йордан описва историята на готите, нарича тези хора още гети и скити, но не споменава нито веднъж титла конунг. Освен това, в пълен унисон с Орозий Павел и Изидор Севилски нарича самият Радагайс скит: “Hesperia vero plaga in regno Honorii imperatoris primum Radagaisus Scytha cum ducenta milia suorum inundavit. Quem Huldin et Sarus Hunnorum Gothorumque reges superantes omnes captivos, quos retulerant, singulis aureis vendiderunt.” (Jord. Rom.321).

 

 https://www.thelatinlibrary.com/iordanes2.html

 

Относно названието скити (Σκύθης, Scythos), преди почти век д-р Ганчо Ценов доказа, че значението е скитащи и е лесно обяснимо със стблг. скытати сѧ – скитам, пътувам. Самите скити са наречени тракийски народ от Стефан Византийски в неговата работа Етника.



Конфронтирани с факта, че Радагайс е наречен скит, учените обикновено търсят спасение в извинението, че названието скит идва от областта, която дадено лице или народ обитава. А за твърдението на Стефан Византийски, че скитите са тракийски народ, историците не дават и дума да се издума. Все пак, нека да оставим за момент темата със скитите настрана, реално ние се интересуваме от титлата конунг. Нейния произход и значение е това, което е от значение за нас.

 

Да разгледаме фактите – информацията, която е в наличност, но е игнорирана от историците. Ако в никой от старите извори Радагаис не е наречен конунг, да се приписва тази титла на въпросния владетел е манипулация и изкривяване на истината.


Понеже Радагайс, освен скит е наречен и гот, реших да проверя как стои положението с така наречения Codex Argentеus (Сребърен Кодекс) – ранносредновековен ръкопис, който е набеден за готска библия, в която е манифестиран езика на готите.

 

Там обаче дума конунг (konung или *kuningaz, *kuniggas) не присъства изобщо. Така излиза, че не касае за неволна за грешка на историците от ново време, а за съзнателна, умело създадена заблуда. Водещият визиготи (а и други народи) Радагайс e наречен от учените (konung) без никакво реално основание. Някой създава измислицата, а негови съмишленици упорито я повтарят докато бъде приета.

 

Сега е редно да се запитаме – каква е целта на тази манипулация, защо е било нужно да се лъже, че конунг (konung, *kuningaz, *kuniggas) е древна титла на готите и на старите германи като цяло? Колкото и странно да звучи – проблемът се крие във фалшифицираната история на източноевропейските народи и по-специално българите.

 

В периода XVIII XIX в. бе наложена лъжата, че Аспаруховите българи са дошли от Средна Азия и са управлявани от ханове. И тук срещаме същата хитра манипулация както с Радагайсовата титла конунг. В нито един извор от ранното Средновековие няма споменаване на титла хан при българите, а за нейното записване от страна на римляни и гърци не съществува абсолютно никакъв проблем. Страбон пише за река Ханес [Χάνης - Strab. XI. 3.2 ] и ако действително владетелската ни титла бе хан, то в ранносредновековните надписи ние щяхме да срещнем ХANEΣ, а не KANEC, KANAC, а такова нещо няма.

 

След като титлата хан не е документирана изобщо в летописите от Средновековието, то закичването на нашите деди с нея не е нищо друго освен лъжа. 

 

Всъщност това се знае отлично от историците ни. В домашните извори – тези, които са създадени от български книжовници в периода IX XV в., за нашите владетели се употребява титла княз (кънѧзь). Владетелите ни Аспарух, Тервел, Кормисош, Телец, Крум, Омуртаг (Муртаг, Мортагон), Кардам, Борис, Пресиян и др. са наречени князе в литература написана на български език. От времето на Симеон Велики пък се ползва тила цар, но за хан няма дори бегло загатване.

 

Самата ни държава е наречена съвсем ясно княжество (кнѧженïе), а по-късно и царство. В старобългарската книжнина няма нито веднъж споменаване на ханство – факт, който не може да се оспори, но в научните среди някой упорито подхранва тази вредна химера.

 

Сега обаче се натъкваме на нов проблем. Самата старобългарска титла княз (кънѧзь) е набедена за германска заемка. За нея се твърди, че идва от стгерм. конунг (konung, *kuningaz, *kuniggas). Реално никой, никога не е доказвал това нещо, но подобно на много други твърдения постулатът се превръща в общоприето вярване.

 

Нека видим дали в миналото е имало дори поне малко основание да се смята, че титлата княз е само славянизирана форма на  стгерм. конунг (konung, *kuningaz, *kuniggas). За да бъде приета една старогерманска титла, то дедите ни трябва да са били дълго време управлявани от германи, или поне да са се намирали дълго време под германско културно влияние. Иначе просто няма как да стигне до заимстване на такава важна дума.

 

По време на Античността обаче дедите на източноевропейците не са владени от германи. Чак по време на Средновековието франките установяват своята власт над предците на словени, словаци, чехи, моравци, но не и над българи, а титлата княз е засвидетелствана най-рано при българите.

 

Понеже се касае за важен факт, ще се наложи да повторя: титлата княз (кънѧзь) се среща най-рано при дедите ни, а те никога не са били под франкска власт.  

 

От основаването на франкската държава до времето на княз Борис I, франките нито познават, нито пък ползват титла като kuning, kuningaz. Няма сведения Кловис I, Хилдеберт I, Хлотар I,  Хариберт I, Хилперик I, Дагоберт, а и по-късните Пипин Млади, Карл Велики и др. да са носили титла kuning, kuningaz.

 

Вместо нея при франките се употребява титлата rex, която даже не е германска по произход. Франският владетел Людвиг Благочестиви пък се назовава imperator, това е видно от неговите монети. Прочее дори титлата imperator, не е германска, подобно на rex, тя е от латински произход, а в това няма нищо странно.

 

Изображение на монета на Людвиг Благочестиви, изобрhttps://commons.wikimedia.org/wiki/File:Denier_Louis_le_Pieux.jpg

Римското влияние над германите започва поне от времето на Гай Юлий Цезар, който успява да победи галите с помощта на германски съюзници. По-късно самите франки, или поне част от тях служат на Римската империя (като Бавтон и Арбогаст например). Ранната франкска книжнина, чиято манифестация се явява Lex Salica (Салически закон) е ярко доказателство за мащаба на римското влияние над франките. Документът Lex Salica е на написан на простонароден латински, а не на германски франкски.

 

Ако франките, които са съседи на дедите ни по време на ранното Средновековие нямат титла конунг, нито пък властват над дедите ни, просто няма как да им дадат своя титла.


Невъзможно е да дадеш нещо, което не притежаваш на народ, над който нямаш власт. Това е пълен абсурд, макар някои мои противници да лансират такива твърдения, напълно уверени в правотата си. Реално поведението на тези индивиди не е нищо друго освен пожелателно мислене, за жалост ощетяващо българската история, а и истината като цяло. Не съществуват никакви данни, които да ни позволят да приемем, че титлата княз е заета от франките.

 

Осъзнавайки сериозността на проблема, някои учени прибягват към хитрост. Понеже старият автор Йордан пише за готския цар Ерманрик и твърди, че този благородник е властвал над венеди (деди на словени, словаци, чехи, поляци, руси), някои решават, че е имало германско-готско владичество над дедите на източноевропейските народи, а истината е доста по-различна.

 

Отново има премълчани важни подробности, чието изясняване поставя нещата в съвсем различна светлина. Самият Ерманрик е наречен цар на народа гетиgentes Getarum regi Hermanarico”, а титла *kuniggaz изобщо не се споменава във връзка с този владетел (Jord.118).

https://www.thelatinlibrary.com/iordanes1.html


Аз лично смятам, че Ерманрик даже не е лично име, а титла, чието значение е първи цар, върховен цар. Ерманрик е всъщност Арима-риг, като елементът Арима отговаря на скитската глоса Арима (Ἀριμα) – едно, един, т.е. първи. Думата е позната в по-късен период като срещащата се в Именника на българските владетели дума алемъ. Що се касае до елемента – риг (срещащ се в имената на българските князе Теле-риг и Кот-раг), Теофилакт Симоката обяснява, че това (ρηγα) е дума за владетел от езика на варварите, реално тези, които той нарича гети, а други по-късни автори ги определят като съюзници на княз Аспарух.

 

Ако сведенията на Йордан бяха тълкувани правилно, би трябвало да се каже, че траките гети, явяващи се важен етнически елемент на Дунавска България, в известен период от време са властвали над венедите (деди на словени, словаци, чехи, поляци, руси), а не, че някакви германи-готи са доминирали предците на източноевропейците. Неслучайно за старите българи Пасий казва, че от всички свои роднини те са били най-силни и най-почитани.

 

Да обърнем внимание и на етническата принадлежност на визиготите, над които властва Радагайс, чието правилно име всъщност е Радогаст – древна форма на Родогост. Проф. Асен Чилингиров, Юлия Хаджи Димитрова, Петър Георгиев и др. доказаха убедително, че обитавалите нашите земи готи не са германи, а траки и по-точно гетите.

 

Вижданията на тези изследователи се потвърждават убедително от ономастиката и по-точно от пълната липса на германски топоними и хидроними, съставени от думи присъстващи в Сребърния Кодекс.

 

Също така в нашите земи няма открити артефакти, чийто прототип от времето на Античността е от Скандинавия. Иронията е, че може да се говори за точно обратното – в Скандинавия са намерени артефакти, датирани II-I в. пр. Христа и дефинирани като изработени от траки, като например котелът от Гундеструп. Това позволява да се говори за тракийско влияние над скандинавците.

 

Самите гети са огромна общност, чиито владения според Страбон започват при Херкинската гора (Шварцалд, Германия), а на изток опират до владенията на тирегетите, т.е. гетите обитаващи земи край река Тир (Днестър, Украйна). Гети е имало и на други места, защото самият Страбон признава, че е трудно да се определят точните граници:

 

“As for the southern part of Germany beyond the Albis, the portion which is just contiguous to that river is occupied by the Suevi; then immediately adjoining this is the land of the Getae, which, though narrow at first, stretching as it does along the Ister on its southern side and on the opposite side along the mountain-side of the Hercynian Forest  (for the land of the Getae also embraces a part of the mountains), afterwards broadens out towards the north as far as the Tyregetae; but I cannot tell the precise boundaries…” (Strab.VII.3.1).

 

https://penelope.uchicago.edu/Thayer/e/roman/texts/strabo/7c*.html

 

 


Карта на владенията на гетите преди 2000 г., маркирани с червен цвят, картата е базирана на географска карта на Европа

https://en.wikipedia.org/wiki/Geography_of_the_European_Union#/media/File:European_Union_relief_laea_location_map.svg

 

По сведенията на Страбон можем да отсъдим, че гетите са граничили до голяма степен с венедите (венетите, деди на словени, чехи, поляци и др.), но и с германите и по-точно свевите.

 

Първият цар на свевите, или по-точно първото документирано име на владетел на германите свеви е Ариовист, познат и като Ариовест. Гай Юлий Цезар пише за този благородник: Ariovistus, rex Germanorum (Caes. Gal. 1.31.10).

 

https://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus%3Atext%3A1999.02.0002%3Abook%3D1%3Achapter%3D31%3Asection%3D10

 

Името на този владетел на германите показва голяма близост с това на тракийския бог Арес (Ἄρης), а на скитските царе Ариант (Αριαντας) и Ариапейт (Αριαπειθης). А що се отнася до втория елемент – вист (vistus), той съотвества точно на името на втория елемент от името на гетския цар Буревиста (Βυρεβίστας).

 

Ариовист (Ariovistus) не е германско, а тракийско име, чието значение е воден от Арес, предвождан от Арес: Ario = Арес, vist = вестиводя, предвождам. На тези, на които това тълкуване се вижда странно, ще добавя, че съществуват сведения и за други ранни германски царе с негермански имена. Пример може да се даде с Укромир (Ucromirus), наречен предводител на германите хати (Strab.VII.1.4).

http://penelope.uchicago.edu/Thayer/e/roman/texts/strabo/7a*.html

 

Името на Укромир (Ucromirus), притежава значение велик закрилник: Ucro = оукроипокров, покритие, саван, mirus = мѣръвелик. Тук трябва да се подчертае, че както свевите, така и хатите обитават земи край Херкинската гора, т.е. тези германи са стари съседи на гетите. Няма нищо странно в това траките, бивайки хора с по-висока култура да повлияят своите съседи. Нека не забравяме, че тракийското влияние стига чак до Скандинавия и по-точно Дания.


Виждаме, че не само не може да се говори за германско влияние над нашите деди по време на Античността, но дори точно обратното е вярно. Сега обаче неминуемо стигаме до нов въпрос: ако стблг. кънѧзь не е заемка, идваща от стгерм. конунг (konung, *kuningaz), то какъв е произхода ѝ?

 

В речника на Григорий Дяченко (1850 – 1905 г.) е цитиран лингвистът, етнолог и палеограф Исмаил Иванович Стрезневский (1812 – 1880 г.), според когото думата княз идва от корен *кънначало (Дяченко, кнѧзь, с.255). С други думи – титлата княз притежава ранно значение началник, този, който е първи, този, който стои начело.

 

Тъй като акад. Стрезневский смята, че княз идва от някакъв древен корен *кънъ начало, да видим как стои въпроса с речта на Залмоксис и Орфей. Тракийският език притежава дума caen, καιν със значение начало. За това пише през 1894 г. Вилхелм Томашек, тълкуващ името на траките Caenici, Καινοί със slav. konŭначало (Tom. I.84), реално това е стблг. конь начало, чиято по-древна форма е била *кань съдейки по старобългарската заемка в гръцкия ζάκανον (според Макс Фасмер).

 

Тракийската ономастика предлага и други сведения, които са известни доста преди XIX в., когато творят Стрезневский и Томашек. При описанието на персийското нашествие от средата на първо хил. пр. Хр. Херодот споменава едно интересно име. Става дума за разположената на територията на малоазийска Мизия планина Канес (Κάνης ὄρος), край която минава армията на нашествениците (Her.VII.42).

 

Нямам сведения това название някога да е разисквано от нашите историци и траколози, а то е много важно. Ако следваме думите на стария автор, ще разберем, че въпросната планина Канес (Κάνης ὄρος) се намира в източния край на Мизия, или по-точно – началото на мизийските владения.

 

От това излиза, че названието Канес, Κάνης е сродно на етнонима Caenici, Καινοί, чието значение според Вилхелм Томашек може да се тълкува със стслав. (стблг. конь) konŭначало (Tom. I.84). До този момент думи със значение начало и притежаващи корен *кань се срещат на две места в тракийската ономастика, като данните са на разположение на лингвистите от сравнително дълго време – поне от края на XIX в.

 

За наше щастие тракийската ономастика предлага и други приятни изненади. Справедливостта изисква да се уточни, че сведенията са от сравнително ново време -  1978 г. Става дума за тракийското лично име КАНАС (Kάνας), което е открито от проучващият древни епиграфски паметници турски учен Сенчер Шахин. Той публикува изследванията си през 1978 г., а по-късно е цитиран от изследователката Пинар Йозлем Айтачлар. Въпросното тракийско име Канас (Kάνας) присъства на надписи от областта на Бруса, а точно това е региона, от който според Димитър Хоматиан са били прогонени мизите, чието име по негово време е българи (Ценов, цит. Хоматиан, 2014, с.178).

 

До този момент установяваме, че тракийската ономастика предлага личното име Канас (Kάνας), което означава първи, начален, племенното название Caenici, Καινοί, изтълкувано като притежаващо смисъл стоящи в началото, тези, които са в началото, а също и топонима  Канес (Κάνης) – начало.

 

Всички те са сродни на старобългарската титла канас (κανας), но въпреки това някой може да възрази, че все пак на нас ни трябват не просто сродни думи, а тракийска титла. Такава за наше щастие има, тя е засвидетелствана преди около 2700 г. във Фригия под формата акенас (ακενας) на надпис с регистрация W – 07. Титлата е спомената от лингвиста Александър Люботски, който обаче не се впуска в подробен анализ и я смята за неясна. Древната акенас (ακενας) присъства като елемент и в друга тракийска титла, тя е акенаногавос (ακενανογαϝος). Работещият в гр. Лайден, Холандия Люботски смята, че се касае за сложна, двусъставна титла, като един от елементите е akenas (ακενας) от надписа W – 07 (Lubotsky, 1988, c. 12 – 16).

 

Фактите показват, че траките имат титла, която не просто е образувана по същия начин, както и старобългарската титла княз (кънѧзь), но дори се явява и неин прототип. Неслучайно българите от ранното Средновековие са отъждествявани с мизите, които се явяват най-големия тракийски народ. Самите мизи са съседи, а и най-близки роднини на гетите, наричани още готи, славени, са толкова близки, че според Салуст гетите са мизи.

 

Най-рано това ценно сведение е открито от родолюбеца Георги Сотиров: “ Салуст несъмнено е отъждествявал гетите с мизите: „Getae sunt Mysii, quos Sallustius a Lucullo dicit esse superatos.“ Виж: C. Crlspi Sallustii quae supersunt opera, cura Joannis Hunter, Edinburgh, 1807, p. 230.

 

https://www.otizvora.com/2018/11/10281/georgi-sotirov-slavyanski-imena-v-gr/#footnote_57_10281

 

Ето как всичко си идва на мястото. Хората освободили земите на юг от Дунава от римска власт през 681 г., са потомци на познатите на Херодот гети и мизи. Те говорят един и същ език, който е разбираем и за населението обитаващо територията намираща се между река Дунав и Бяло море.

 

Ето защо няма субстрат в старобългарския език, просто няма как да има, защото групите слели се в едно и образували българския народ, са роднински. Това обяснява и бързата консолидация на държавата ни.

 

Лъжите за това, че княз (кънѧзь) е заемка от стгерм. конунг (konung, *kuningaz), а и, че готите, чието старо име е гети, са съчинени, за да се даде повод и оправдание на германите не само да претендират за териториите на готите в Източна Европа, но и, за да подчертаят своето превъзходство над източноевропейските народи – правото си да властват над тях. Покори ли се съзнанието на един народ, той ще бъде покорен и физически, а ресурсите на страната му ще бъдат използвани за благото на чужденци.

 

Удивен и огорчен съм от това, че сред нашите историци и интелектуалци се намират хора, които поддържат отдавна наложените лъжи. Фактите са ясни, истината е на наша страна и е редно тя да бъде казана.

 

Дедите ни са били хора с висока култура и са оказали огромно влияние над предците на словените, словаците, чехите, поляците, русите и др. потомци на старите венети. Според проф. Кунстман името на първия полски цар Мешко притежава значение мизиецът, т.е. човек от групата на мизите. Траките оказват влияние и на старите германи, поне влиянието над свевите и хатите е доказуемо от имената на царете им Ариовист и Укромир. В такъв случай трябва да се каже, че дедите ни са тези, които са отговорни за появата на титлата конунг (konung, *kuningaz) при германите. Напълно е възможно това да е станало по времето на цар Мешко, чиято дъщеря е майка на прочутия Канут. Той става владетел на Дания, Норвегия и Англия, а това показва колко голямо е било влиянието му.

 

Преди време споменах, че истината не се ражда в спора, а в търсенето, анализа и представянето на колкото може повече информация, а също така и изобличаването на лъжите. Надявам се тези, които са прочели настоящето есе, да проверят всичко и по този начин да се уверят сами, че твърденията ми са реални.

 

Най-важното обаче си остава това – не се оставяйте да покорят духа ви, не позволявайте на никого да ви накара да се чувствате малки и незначителни! Благородникът, дори да е облечен с дрипи и да е покрит с кал, пак си остава благородник. Мошеникът дори да е с царска мантия и златна корона, пак си остава мошеник.

 

Не е нужно да се бием в гърдите и да крещим, че сме били велики, това не е израз на гордост, а на глупост. Потомъкът на благородници показва благородно поведение и то не на момента, а винаги. Съдбата на индивида, а и народите като цяло зависи от поведението им.

 

55 коментара:

  1. Умолявам коментиращите да се придържат към културен тон, а и да показват разбиране към инакомислещите, благодаря предварително!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Искам да направя една малка забелжка!

      Ако Кънѧсь е засвидетелствана в края на Античността и в началото на Средновѣковието, то Кънѧсь се чете КънЕНсь, точно като АкенАНогавос. ОНсъ Ѫ и Ѧ ЕНсъ прѣминават много по късно в Средновѣковието в Ѫ - (Ъ/А) и Ѧ (Е/А).

      Αρης се чете Арис, едно от гръцките три И-та, така и самата Ηη-ита. Също както Χρυσός - ХрИсос (злато). Всичко друго е изкривяване и нагаждане от страна на преводачите.

      Това, че гръцкия език е Кентум, а тракийския и българския - Сатем, а от там липсват буквичките: Ⱏ - Ъ, ер малък Ь - Ⱐ, Ⱓ - Ю, Ⱑ - Ят, Ⱋ - Щ, Ⱎ - Ш, Ⰶ - Ж, Ⰷ - ДЗъ, Ⱍ - Ч, е друг въпрос.

      Всички българи знаем, че Αρης се е пишел Ⰰⱃⱏ - Аръ.

      Изтриване
    2. Всъщност нашите предци са записвали думата КЪНѦSA, тоест съ ДЗѣло (Sѣло), което S - ДЗѣло преминава в гръцкото ζ с ченгелче по средата от дясно, а по-късно ДЗело преминава в ζѣло (Зело - Зяло). Като КЪНѦζА. Тоест се е четяла пъвоначално КЪНЕДЗА -КЪНАДЗА, после КЪНЕЗА -
      КЪНАЗА, според диалекта. А ЕН-съ Ѧ през античноста (през средновековието от руски, малък Ю-съ), преминава в Е и А според диалектът ни. А всъщност първоначално КЪНѦSA се е четял КЪНЕНДЗА - КЪНАНДЗА (като аКЕНАН, аКЕНАС), като ПОНТЪ (ПѪТЕКА - ПОНъ-ТЕКА - ТЕКА - ПОТОК, каквото е и значението ѝ), и ЧЕНДО, ПѪТЪ и ЧѦДО. За това през 1945 година скопяват точно тези много важни за нас българите буквички - Ѣ - Ят, Ѫ - ОН-съ, Ѧ - ЕН-съ, Ѭ - Й(ЪН)-съ, Й(ЕН)-съ, Арь (Я, яр) и т.н. А народностното ни име се е изписвало - БЛГАРИЯ, БЛЪГАРИЯ, БЛЪГАРЬСКА, БЛЪГАР, БЛГАР.

      Това са целяли, да ни затрият езика. Да забравим. А старите текстове да не можем да четем. Като тези на Черноризец Храбър, Климент и много други.

      БЛАГ се е изписвал на времето - БЛГ, БЛЬГ и БЛЪГ, а ЯРЪК - АРЪ и АРЬ, също и с буквичката Аръ (Я) от кирилицата, Аря.

      А името БОЛГАР се споменава само в чужди текстове, руски, румънски и т.н.

      Колко прав си бил Павка.

      Езикът ни е бил устроен за всички диалекти, които вече почти са унищожени целенасочено, а и продължават да се унищожават с новите саксонски чуждици.

      Искаха да ни излъжат, като забравим, но не успяха, за тяхно голямо огорчение. За родоотсъпниците се отнася!

      Истината вече е наяве.

      Дори такова нещо като кнЯза, няма в старите - стари, БЛЪГАРЪСКИ - ръкописи. Тя е руско предаване на КъНЕЗА и КъНАЗА.

      Изтриване
    3. Да, произношението кнЯз е русизъм, навлязъл у нас през черковнославянски и затвърден от руския. На мястото на малката носовка в руския имаме Я ('a), a в съвременния български - Е. На български се казва кнЕз, думата е запазена у народа до най-ново време, в северозападна България кнЕз е кметът, старейшината.

      Изтриване
    4. До Анонимен 28 януари 2024 г. в 20:17, да официално формата княз е русизъм.

      Изтриване
  2. Павел, много добро есе
    Трябва обаче , въпреки голямото ми уважение към Ганчо Ценов, да не се съглася с него. Името на скитите идва от името на народа владял Египет-сокот.
    Няма логика чужди историци да наричат скити
    хората използвайки тяхна дума. Това означава , че те са се само наричали скитащи, което е смешно и невярно.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До

      Ценов е използвал следното сведение на Страбон: "I maintain, for example, that in accordance with the opinion of the ancient Greeks — just as they embraced the inhabitants of the known countries of the north under the single designation "Scythians" ("or "Nomads," to use Homer's term)" - Strab.I.2.27

      https://penelope.uchicago.edu/Thayer/e/roman/texts/strabo/1b2*.html

      Ето и на български, превод на Валери Русинов: "Твърдя, например, че спорeд представата на древните елини, също както са обхванали обитателите на познатите им земи на север с единственото име “скити” или “номади” по Омир," https://antichniavtori.wordpress.com/2008/11/13/sgk1c2/

      Изтриване
  3. Манол Глишев писа на стената си, че си разконспириран като агент на Путин, но аз тогава не му хванах вяра, защото много хора те уважават за това, което правиш. Но сега виждам, че настройваш читателите си против Германия, не към Русия както е редно да прави истинският патриот. Германия винаги е симпатизирала на България, но Русия винаги ни е мамила, факт, който ти няма да можеш да отречеш и ще изтриеш коментара ми.
    Д.Д.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен3 юли 2022 г., 19:06 ч.

      Всяка голяма държава следва своя интерес и управляващите симпатизират на своите хора, не на чуждите. Има и други - в различни периоди от време, различните държави водят различна политика спрямо нас, защото и ситуацията е различна.
      Що се касае до Манол...тук ще се въздържа от коментар :)

      Изтриване
    2. Не се учудвам, че един, който се подписва като двоен дирник задава погрешна посока за българския патриотизъм и злослови по адрес на ДРУГ, който смело се изправя сам срещу целокупната сган на евроатлантическата империя на злото!

      Изтриване
    3. Анонимен3 юли 2022 г., 19:06 ч.

      За съжаление ,днес много хора имат леко малоумното мислене като вас. Ако не плюем по Х значи го защитаваме.
      Истината е ,че теориите(включително и тази която сега излага) на г-н Серафимов не са в полза на Русите. Ако ли не те само изкарват наяве огромния принос на Българите в Руската цивилизация.
      Що се отнася до германците и западняците, да си призная и преди съм го казвал, аз съм малко англофил. Но това далеч не ми пречи да призная и огромните недостатъци на запада и да не призная негативното влияние на тези нации върху нас. Ето примерно, на запад редовно казват "Е те балканите са бурето с барут на Европа", особено когато говорят за началото на 20-ти до средата на 20-ти век. Само ,че ако трябва да сме честни, цялата каша я замесват те, като възпрепятстват освобождението на земите в който има предимно българи. От там малоумен да си ще се сетиш че това е само предпоставка за бъдещи конфликти. А за историческите бъркотии също имат голям пръст, волю не волю. Кой наду егото на гърчолята и им преписваше всяко име, местност, герой и постижение? Кой надуваше егото на Сърбите? Лично аз съм си говорил със Сърбин(роден в Канада) и той лично ми е разказвал че франсетата са помпали егото на Сърбите. Сръбския крал е бил третиран едва ли не като крал на Франция.
      Та...нека сме честни Русия далеч не ни е мислила доброто в миналото, но и запада не остава по-назад. В крайна сметка казаното от г-н Серафимов е много вярно, всяка държава гледа собствения си интерес и интереса на своите хора. Няма какво да им се сърдим, ами е редно да си вземаме поука и да не ходим като послушни кучета и роби след тази или онази империя с идеята ,че "Ще ни оправи".

      Изтриване
    4. До Никола 7 юли 2022 г., 18:09 ч.

      Всъщност няма нищо чудно в това, че в миналото владетелите на Русия, а и на Австрия не са ни мислили доброто. Те са потискали дори своите поданици, а защо им е при това да помагат на нас?

      Различен е въпроса с обикновените хора...

      Изтриване
    5. До Никола 7 юли

      Скъпи мой,
      Тук горе Г-н Серафимов изразява едно мнение ясно, стегнато и съдържателно.
      Твоят трактат също е обоснован, но олекваш в предпочитанията си към тези, чиито премиер приличащ на изпуснат по погрешка от лудницата днес си подаде оставката. Самият автор на блога нееднократно е характеризирал тая пасмина, която днес се готви за тартор на цяла Източна и Средна Европа.

      Изтриване
  4. Офффф, ама трябва ли да казвам, че няма нищо тракийско в името Радагайс, то е германско, макар с неясна етимология поради факта, че е много древно, а дали Радагайс е бил конунг или рикс е без значение, защото и двете титли са германски.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Rex е латински. Не пишете глупости.

      Изтриване
    2. До Анонимен3 юли 2022 г., 19:22 ч.

      Радагайс е чуждото представяне на Радагаст. Елементът рада- присъства в Има-рад и Рад-естос, а елемента - гаст присъства в Сур-гастос.

      Изтриване
  5. Здравейте Спараток, моя въпрос не е по темата. Бях видял някъде, че знаете уелски, аз, самият скоро ще се местя в Уелс и се чудех дали имате някакъв списък с наши общи думи и техни? Би ми било полезно. Спомням си една ваша статия за влиянието на траките в Британия, но там бяха дадени много малко думи.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 3 юли 2022 г., 23:57 ч.
      Интерески уелски думи са: do-да, cu-куче, taid- дядо, fran-врана, oen-овен, sych-сух, trwm-тромав, тежък, chwegr - свекър, chwegrau - свекърва, gwres-горещ, gwresogi-горещя, nef-небе.

      Изтриване
    2. И разбира се внимавайте като обиждате уелсците на български. Нашата дума "тъп" на уелски е "twp". Произнася се като "тууп".

      Изтриване
    3. До Анонимен 4 юли 2022 г., 14:17 ч.
      Да, на уелски twp означава тъп :) brysiog - брързък, draen - трън...доста примери има.

      Изтриване
  6. Имам три въпроса.
    1-Какво мислите за странното съвпадение, че в Скития живеят сКИТИ, ГЕТИ, КУТИгури?
    2-Какво мислите за странното съвпадение РЕКС- червен (ярък, слънчев-мъжкия принцип), (рот, ред, риж, рус, АспаРух, , КубРат, ТелеРиг, КотРаг, ТеРес, одРис, тРак, туаРег, възможно ли е окончанието да означава Царя-Жрец (ХеРос, АРес, ХеРакъл, ПаРис).
    3-Виждате ли нещо общо между Княз(Куниг-Книга) и Гносис(знание)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен4 юли 2022 г., 0:27 ч.

      Прощавайте, но не разбирам въпросите Ви.

      Изтриване
    2. Тъй като не ме разбрахте във вид на въпрос, ще го напиша като теза:
      1-Мисля, че сКИТИ, ГЕТИ и КУТИгури са един и същи народ. И всички производни СКОТИ, ГОТИ и т.н.).
      2-Мисля, че "рекс, рус и риж" имат общ корен и са палиндроми на "сър, сур (зора)". Следвайки пътя на творението Духът/Слънцето-Монадата-1 и ДЕВАТА/Майката/Дуадата-2, правят ЯРКО-ОГНЕНО-ЧЕРВЕНОТО (жълто-червено- рус и риж) младо Слънце/Триадата -3, който се явява Царят-жрец. Тройката е мъжка енергия- мъжки принцип. Цветът на мъжкия принцип е червен. Х-РИС-тос, Хе-РОС, Хе-РАК-ъл, А-РЕС, О-ЗИР-ис, ЗОРо Астър. Девата е Бъла, Бела, БЯЛА, Поли и палиндромът и АЛБА, АЛП. По светилищата/гробниците жените са нарисувани бели, мъжете са червени. В заключение на т.2 ще кажа, че по мое мнение РУСите, ХЪРватите, СЪРбите/РАШките са ЧЕРвените, т.е. КАРите/Карийците. тРАКите, етРУСките, одРИСите, туаРЕГите са почти същото нещо, но това Т или Д в началото показва Творчество/Деяние. При българите е балансирано *pie - bhel е светъл, сияен, БЯЛ. А ЧЕР, КАР би могло да е черен, за да стане Ин и Ян, но ние в българската традиция си имаме мартеница вместо това и значи би могло да е ЧЕРВЕНО -турски kırmızı „червен“, англ. crimson, ст.-исп. cremesin „аленочервен“), от араб.-перс. كرمزى /kirmizi/ „червен“, инд. kṛmija-добит от червеи". По третия въпрос после, но ме интересува мнението Ви.

      Изтриване
  7. Когато под натиска на Александър и по-късно на римляните обитателите на град Бруса в Мала Азия и околностите му се изселват на север до Балтийско море и се задържат известно време там, те придобиват името „пруси“ и се славят като най-добрите войни между германските племена. Те предизвикват завистта и омразата на западноевропейците и след няколко наказателни походи срещу тях са почти заличени.
    Това, по отношение на симпатиите на германците към българите!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Реакция към коментар на Анонимен4 юли 2022 г., 17:00 ч.
      Вие сте прав, над прусите е извършен жесток геноцид от германците, те са затрили целия пруски народ, но не само него. Дълго преди това кърваво престъпление пак германци, баварците по-точно, избиват почти вскички българи на кан Алцек, от 8000 души, се спасяват само 700, германците изколват безмилостно даже жените и децата на прабългарите.
      Това, по отношение на симпатиите на германците към българите!

      Изтриване
    2. Да, а от новата ни история ярки примери са Берлинският конгрес 1878 година и австрийската намеса в Сръбско-българската война.
      Това, по отношение на симпатиите на германците към българите!

      Изтриване
    3. Както ни учи нашият Павел Серафимов: „Не бъдете наивници и не си търсете някой да ни предпочита пред интересите на собствения си народ“. За жалост в момента сме васална държава и ни управляват откровени изпълнители на антибългарски политики!

      Изтриване
    4. До Анонимен4 юли 2022 г., 21:37 ч. и Анонимен4 юли 2022 г., 23:16 ч.
      Мисля, че всеки познава изказването - Няма вечни приятели, има интереси.
      Всяка държава, или по-точно управляващите всяка държава следват своите интереси.
      При едни условия хора от определен народ могат да изпитват симпатии към нас, а при други условия могат да ни мразят, или дори убиват.
      Нито само германците, нито само руснаците, гърците и др. са ни причинявали беди, животът е борба и всеки иска да оцелее. Проблемът е, че някои хора по-бързо прибягват към непочтени способи, отколкото други хора.

      Изтриване
    5. Мда, блогът е пълен с путиниска пропаганда и клевети към нашите западни партньори, чиито евроатлантически ценности са приети от антикомунистите у нас. Блогът е силно шовинистичен и расистки, но това е марката на бай Спаро още от време старо, ха-ха-ха:)

      Изтриване
    6. Анонимни обвинителю от 6 юли, 11:37,

      Чистият патриотизъм на „бай ти Спаро“ има толкова общо с шовинизъм и расизъм, колкото и антикомунизма на бившите партийни членове на БКП с „атлантическите ценности“ на днешната „Демократична България“. Но метаморфозата на последните явно се радва на предпочитанието на един отявлен соросоид като тебе!

      Изтриване
    7. Анонимен6 юли 2022 г., 11:37 ч.

      Расизма и шовинизма не са лоши качества когато са в някаква мярка. Расизма, до преди година две официално се определяше в "уикипедия" като "правенето на разлика между расите". Като човек може да прави разлика между човешките раси и без да изхожда от омраза.
      Шовинизма също е полезно нещо за нациите в някакви умерени количества. От шовинизма произлизат чувства като родолюбие и патриотизъм. Не отдавна бях чел изследване за теория на "оцеляване на народите през вековете". Оказа се ,че най-успешните народи, успели да оцелеят въпреки опити за асимилации, репресии, войни, бедност и прочие са народи с високи показатели(в предвид изследването) на "Позитивен" Шовинизъм и вътрешно групово предпочитание(сиреч предпочитат да са сред своите).
      Иначе за ценностите - реално в момента борбата на идеи е главно между късните след сталиновски комунисти, които са по-националистически/традиционалистко настроени(западните комунисти наричат Сталин "фашист", и мисля напълно заслужено) от стария СССР, и комунистите от Западна Европа с идеология която е по-скоро ранно комунистическа. Я се поинтересувайте какво е ставало и за какво са се борили ранните комунисти в Европа преди втората световна война. Ще видите с удивление че ценностите и възгледите са 1:1 с така наречените "евро атлантически" ценности днес. Много от западните либерали които диктуват голяма част от политиката и от там ценностите на Европа, с охота споменават че са почитатели на Маркс, Енгелс и Троцки.

      Изтриване
    8. Ей... тези джендърмени, евроатлантически мекотели нализаха и блога на Павел Серафимов да всяват пропаганда за руски блятки и агенти - таласъми! У(Д)жас! 😂

      Няма отърване от новите либерални гъзолизци, които не бранят Родината, а робовладелците си, ГЕРМАНИ! 😀

      Крали са германите, не само чужда култура и азбука, а са изнасяли цели архелогически гигантски обекти от чужди страни - ФАКТ! Да казваме ли
      Хитлер какво световно наследство е окрал? 😉👍

      Изтриване
    9. Не е възможно да „гледаме с удивление“ на упоменатите общности понеже ни е известно, че и едните и другите са от едно котило!

      Изтриване
    10. БлъгАрин7 юли 2022 г., 20:32 ч.

      Не бих бил толкова критичен към западняците. От една страна, благодарение на западняците имаме отделна наука наречена "история" целяща да достигне до истината за един исторически период, а не да се осланя на твърденията на този и онзи ръкопис. Ако не беше германеца Щпилман, Троя щеше да си стои под земята в Османската империя. Нека не се лъжем, западняците водени от въпроса "кои сме и от къде идваме", са до известна степен двигателите на освободителните движения на балканите през 18-ти век. Гърци,Сърби,Българи.

      Несъмнено голяма част от бъркотията в древната история, я замесват западната историческа наука, но до голяма степен това е защото тази наука е можела толкова с информацията и инструментите с които е разполагала. А нека и не се лъжем, западняците(поне по мое наблюдение) са по-склонни да правят корекции в тази наука ако се открият достатъчно доказателства които ясно настояват за нуждата такива. Но и някои беше казал ,че до разпада на Османската империя, археологическите разкопки в империята са се правели много трудно и рядко, съответно науката за древната история на балканите и анатолия е сравнително по-млада. Днес бих предположил ,че Турците не им дреме толкова за древната история на мала азия, до толкова до колкото ще я използват за културен туризъм, сиреч да вадят пари.

      Тук идва и момента с вашата критика, че западняците били изнесли гигантски археологически обекти. Обаче мисля трябва да се поставим във времето в което това е ставало. Страните от които те са ги "изнесли" са били доста бедни. От една страна те доброволно са ги продавали на западняците, а от друга дори и да са искали, са нямали възможността да съхранят тези обекти и артефакти. Като подчертавам "дори и да са искали", щото по вероятно да не са искали. Трябва ли да ви припомня ,че организации като ИДИЛ преди години взривиха остатъци от шумерски храм на хиляди години? Под претекст ,че това са езически глупости противоречащи на Корана.

      В тоя ред на мисли идва и Хитлер. Грабежа на изкуство и артефакти от Хитлер и неговия режим е крайно преувеличен. До колкото си спомням, имаше исторически изследовател който изследвайки темата, твърдеше че според документите всяко произведение на изкуството притежание на Хитлер е било лично заплатено от Хитлер. А за "грабежа" на артефакти и произведения на изкуството, въпросния изследовател твърдеше ,че това е било опит тези артефакти и изкуство да се запазят.
      Първо от самата война, все пак един снаряд не отказва да се взриви, просто защото е попаднал в дом или галерия с ценни произведения на изкуството.
      И второ заради комунягите. Както казах, комунизма срещу който Хитлер се е борил е бил крайно отрицателно настроен към всичко което намеква за "буржоазия", в това число и изкуството. Навярно е имало случаи където тези комунисти са извършвали нападения с цел унищожение на "буржоазното" изкуство в галерии. Ако смятате това за невъзможно и преувеличено, само ще ви посоча днес имаме ярък пример за нещо подобно където някакви "зелени" комуняги се самозалепят за исторически произведения на изкуството. Повечето за рамките на тези картини, но някои са се пробвали да се самозалепят за самите произведения като така са нанесели щети на тези ценни артефакти на европейската култура. Съответно за едни такива крайно леви деструктивни идеолози, няма да им мигне окото, ако ще трябва да унищожат и всички картини и галерии в европа, само и само да постигнат целта си. Ако не се лъжа една такава особа е и културния министър на Швеция, където се разбра че дружка наредила да се претопят стотици викингски артефакти, под претекст ,че те са вече ненужни и спомагат за ненужния шовинизъм и национализъм на шведите.

      Изтриване
  8. Блестящо есе! Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 5 юли 2022 г., 13:49 ч.
      Благодаря Ви и аз за оценката на труда ми!

      Изтриване
  9. Браво бе Спаро, това тук много ми хареса, защото е ясно и убедително, няма шикалкавене и талаш като при други автори ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 5 юли 2022 г., 17:25 ч.
      Моят принцип е: кратко, точно и ясно :)

      Изтриване
  10. Прекрасна статия, Павчо! Логично е, но се изкушавам да добавя, че е очевидна връзката на съставката -риг със съвременните германски глаголи regeren (нид.), regieren (нем.) = управлявам.
    А твоят анализ води до прозрението, че koning (нид.), König (нем.), косвено и king (англ.), и др. са чисто и просто произлезли от "княз".

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Ружице!
      Глаголите regeren (нид.), regieren (нем.) = управлявам са заемки в немски и холандски. Виж във Van Dale под rijk. Санскритските raja-цар, raj - светлина, са сродни на braja - сияние, т.е. най-ранното значение на raja, rex, rezos е светъл, сияен, покрит със злато. В българския срещаме * рѣзъ- печалба, т.е. пари, злато, сребро, но имаме и брез-светъл.
      В старовисоконемския срещаме beraht - светъл, но думата някак не пасва на reich - богат...

      rich (adj.)
      Old English rice "strong, powerful; great, mighty; of high rank" (senses now obsolete), in later Old English "wealthy;" from Proto-Germanic *rikijaz (source also of Old Norse rikr, Swedish rik, Danish rig, Old Frisian rike "wealthy, mighty," Dutch rijk, Old High German rihhi "ruler, powerful, rich," German reich "rich," Gothic reiks "ruler, powerful, rich"), borrowed from a Celtic source akin to Gaulish *rix, Old Irish ri (genitive rig) "king," from Proto-Celtic *rix, from PIE root *reg- "move in a straight line," with derivatives meaning "to direct in a straight line," thus "to lead, rule" (compare rex).

      https://www.etymonline.com/search?q=rich

      Изтриване
    2. " Ружица 6 юли 2022 г., 14:14 ч.
      ... koning (нид.), König (нем.), косвено и king (англ.), и др. са чисто и просто произлезли от "княз". "

      Според мен това не бива да ни учудва сериозно защото според автора на "Именника на българските владетели" титлата "княз" е била в употреба още 500 години преди създаването на Дунавска България, а изброените народи са се оформили няколко века след създаването ѝ.
      С титлата "цар" нещата са още по интересни. Официално приетото становище е, че произхожда от "цезар" или "кесар", но аз съм на друго мнение. В шест томнто си издание "A New System; Or, An Analysis of Antient Mythology", на стр. 90, английския учен и изследовател на митологията Jacob Bryant още в края на XVIII век ни информира, че ZAR или SAR е термина който днес в българския език е заменен с "Бог" и тъй като божествата са били много, този термин се е поставял пред името на всяко божество. Освен това е бил ползван и като знак за висока чест.
      " Sar is a rock and made use of to signify a promontory As temples were particularly erected upon such places these eminences were often denominated Sar-On from the Deity to whom the temples were sacred The term Sar was oftentimes used as a mark of high honour "
      https://books.google.bg/books?id=AjoGAAAAQAAJ&pg=PA90&lpg=PA90&dq=Sar+is+a+rock+and+made+use+of+to+signify+a+promontory+As+temples+were+particularly+erected+upon+such+places+these+eminences+were+often+denominated+Sar+On+from+the+Deity+to+whom+the+temples+were+sacred+The+term+Sar+was+oftentimes+used+as+a+mark+of+high+honour.&source=bl&ots=4cXqtusaWh&sig=ACfU3U3Uqsl9ELHY3u063uFylUxGKvzi-g&hl=bg&sa=X&ved=2ahUKEwjnkbeH0eT4AhXlRPEDHcPUDEAQ6AF6BAgREAM#v=onepage&q=Sar%20is%20a%20rock%20and%20made%20use%20of%20to%20signify%20a%20promontory%20As%20temples%20were%20particularly%20erected%20upon%20such%20places%20these%20eminences%20were%20often%20denominated%20Sar%20On%20from%20the%20Deity%20to%20whom%20the%20temples%20were%20sacred%20The%20term%20Sar%20was%20oftentimes%20used%20as%20a%20mark%20of%20high%20honour.&f=false
      От тук, според мен, можем да направим заключение, че титлите на българските (както и да са се самонаричали в ония времена) владетели водят началото си от дълбока древност, а най вероятно и народа, който ги е въвел или ползвал. Вероятно на по късен етап е възникнала нужда владетелите да бъдат в някаква степен различавани от божествата и е въведена форма "Княз от Бога" записано от гърците като "Κανασυβιγι" (Канасубиги). На по късен етап, когато ZAR или SAR отдавна вече не е било в употреба и може би дори забравено първоначалното му значение "Бог", титлата отново бива въведена със значение за владетел и всичко това не от някой друг, а от българите.
      " ПАВЕЛ СЕРАФИМОВ - SPAROTOK 6 юли 2022 г., 16:37 ч.
      Санскритските raja-цар..."
      В това не мога да бъда категоричен и най вероятно греша, но "raja" веднъж ми изглежда като арабско (раджа), а в друг смисъл ми напомня за "рая" по време на Османската окупация, което по никакъв начин не може да бъде тълкувано като "царе".

      Изтриване
    3. До Великов 6 юли 2022 г., 19:43 ч.

      Санскрит и арабски са напълно различни езици. Рая означава стадо на арабски, докато раджа е цар, светъл, блестящ на санскрит.

      Изтриване
    4. Титлата ΚΑΝΑΣΥΒΙΓΙ, е всъщност КанасъБиги (връзка Божия, начало Божие, или Рожба Божия - кОНец, нишка Божия), а по-старата форма присъства на розетата от Плиска - ξ-Ѧ, или К-ЕНсъ. Буквата !Ξ Кси при гърците ξ, а при нас в линейния - К. Обратно на К - Ⰽ - ξ е било Е-то Ⰵ. ξ-Ѧ КЕНсъ е точно като тракийската титла Акен(а)съ. А самата частица ЕН е присъща и на траки, и на българи. А някой забелязва ли как е изписан ЕНсъ - Ѧ).

      Как мислите, дали розетата е от 7-ми век нагоре, или надолу? Та... рагледайте си глаголицата, после по-стария вариант на глаголицата върху розетата - буквите, българските руни, после - Линеен А и Бета, анатолийските АлфаБет! На места от буквите са отнемани по една чертичка, в други е дабавяна. Който твърди, че глаголицата и кирилицата нямат нищо общо, то е... болен мозък!

      Изтриване
  11. При свързването на корен *кон с начало, началник трябва да се добави сравнението с кон-ец ('край' на руски, изгубена дума в български), но че е същестувала показва думата о-кон-чание. За антонимията в значението също трябва да се помисли и направи опит за обясненние. Сещам се за убог и богат, които смислово днес са антоними, но излизат от един корен.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До ::: o3one :::7 юли 2022 г., 12:12 ч.

      Ние сме запазили закон, т.е. това, което се следва отначало, изконен-изначален, но също така начевам, зачевам, а дори чедо :)

      Изтриване
  12. "Да обърнем внимание и на етническата принадлежност на визиготите, над които властва Радагайс, чието правилно име всъщност е Радогаст – древна форма на Родогост." Не съм проверявал първоизточниците, но в Уикипедия Radagaius e латинския запис, а Ροδογαισοζ е от гръцки извор. Не съм съгласен, че по-стария запис е гръцкия, поради следната причина. В по-стария период т.нар славянски езици и най-стария писмен от тях, известен като български има -а- на местото на -о-. Вл. Георгиев стига до извода, че звук -о- не е съществувал. Пример от дн. Гърция - Арахово (=Оряхово).Ако Радагайс (към 406 г.) е тракийско име, сиреч славянско то би следвало да е по-старата форма. Обаче в 584 г има един Ardagast, който е Радогост, заради ликвидната метатеза. Също така Ардабур (=Радобур) - за тия имена е писал К. Влахов, ти знаеш. Въпреки разнописането, а гърците са били нехайни към имената на местните+ по-късни преписвачески натъманявания, става дума за един период от около 200 години, в който са същестували нови и по-стари форми. Отделно Рад- е един от най-честите корени, образуващи лични имена до днес (Хр. Гандев има добра творба според османски документи). Процесите с ликвидната метатеза и акавизма продължават по писмени данни до 13-14 в. В някои части на Родопите акавизма е жив и днес.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До ::: o3one :::7 юли 2022 г., 12:25 ч.

      Аз не мога да се съглася с акад. Георгиев, а и с неговия колега Иван Дуриданов. Звук О си е имало, доказват го тракийските топоними Вода, (В)Одесос.

      Иронията е, че топонима Вода е изкаран славянски точно от учените, които твърдят, че в раннославянския няма О :)

      Изтриване
    2. Склонен съм да се съглася с твоето мнением че -о- е същестувал. В ония времена не е имало книжовен език и правопис. Селяните са си говорили на местния говор. И днес в някои села се казва удъ вм. книжовното вода. Индоевропейските езиковеди са стигнали до една реконструкция уда или уде 'вода'. Има предположение на Н. Намерански, че в Якоруда -уда е точно в посоченото значение.

      Изтриване
  13. Разбира се, че германците крадат историята ни от край време. Можем да започнем с българските руни и библия Весика (Бесика) и писменост - открадната, която германите никога не са използвали. Какво да кажем за тъй наречени - вес(т)-готи, или да си ги наречем - веси (беси) и гети? 😁

    А защо се пропуска един много голям ФАКТ за Българската история - Кубрат и Кубер?

    Името на Кубрат и Кубер се среща в земите на анатолийците-тракийци цели 11 века преди Кубрат и Кубер. Става въпрос за Ликийски (Лука - по-старо име) военноначалник - Kybernis or Kubernis. Ето какво пише и Херодот!
    ----------------------------------------------------
    Ликийците оборудваха петдесет кораба; те носеха кираси и наголенници, носеха лъкове от дрян и стрели без оперения, и копия; от раменете им висяха кози кожи, а на главите си носеха шапки, украсени с пера; те също имаха кинжали и ятагани. Ликийците били от КРИТСКИ произход и някога са били наричани Термили; те взеха името, което носят от Ликус, атинянин, син на Пандион. — Херодот (7.92).[4] От тези, които бяха на борда, най-известните след адмиралите бяха тези: Тетрамнест от Сидон, син на Анисий, Матен от Тир, син на Сиромус, Мербал от Арадус, син на Агбал, Сиенезис от Киликия, син на Оромедон, Кибернискус от Ликия, син на Сикас, Горг, син на Херсис, и Тимонакс, син на Тимагор, и двамата киприяни; и от карийците, Хистией, син на Тимн, Пигрес, син на Хиселдом, и Дамаситим, син на Кандавл.
    -----------------------------------------------------
    Сега да започнем с имената!
    Сид-он, Мат-ен, (Тир местност - тракийски Тир(с), много по-късно син на Один - Тир), Си-ромус, Мер-бал, Ара-дус, Аг-бал, Сиене-Зис, Оро-мед-он, К(и-у)бер-ниску(с), С(и(е)каС, Горг (Горго - Спарта, Кария - лелеги), Тимо-накс, Тима-гор. Хисти-ей (Кисти), Тимн (Темно), Пигрес (Багра), Хисел-дом (Кисел-дом), Дама-ситим, Кан-давал.

    Освен засвидетелстван линеар (линеен) А и Б, има и C (Си) - Киприан АлфаБет.

    Самият Кубернис стои на трон с тракийско копие, слага тракийски шлем, а под него куче. Удостоен е с надгробна колона „стълбове“ като княз Омуртаг. Перата на шлема са олицетворение на крилатите създания в Ликия (Лука), които ги отнасят от скалните гробници. Същите се срещат при гетите, а символ на гетите и ликийците са Орлите. Виж сребърната чаша -тук!!!

    https://bg.m.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D0%B5%D1%82%D0%B8#/media/%D0%A4%D0%B0%D0%B9%D0%BB%3ABeaker_birds_animals_Met_47.100.88.jpg

    Казва се също!
    Носеха кираси (краси(ви) ръчно направени-брони) и наголенници (щитове и шлемове - заоблени).
    Носеха лъкове от ДРЯН и стрели без оперения, и копия; от раменете им висяха кози кожи, а на главите си носеха шапки, украсени с пера.

    Главни градове в Лука (Ликия)!
    Ара-ха, Тлос (Тлас-ка), Подалия, Тел-месос, Ари-канда, Мира, Ли-мира, Пинара, Кибира.

    П о З Д Р А В И !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До БлъгАрин7 юли 2022 г., 14:26 ч.

      Карийците са интересен народ, споменал съм ги в новата си книга.

      Изтриване
    2. Херодот си пише ясно, карийците и лидийците са братя на мизите. Фригите и трояните са неизменна част от мизите. А ликийците (с по-старо име - Лука) са братя на карийците. Общо взето, всички без лидийците (меони), се били на страната на трояните. Ето откъде на българите е позната държавността и законите, а Американците републиканци, взаимстват и съставят КОНституцията си от Ликийците - ФАКТ!

      Изтриване
  14. Прави ми още едно впечатление, че Кан и Бог, произлизат от едно и също място - Фригия. Багайос и Акенас. Всъщност, ако погледнем картата на Анатолия по-рано - преди Троянската война, някъде около времето на Лука (Lukka - старото име на Ликия) - морските народи, ще забележим, че там е Masa (Мизия), но не и (П)фригия (Бригия) или Лидия (Меония).

    https://en.m.wikipedia.org/wiki/Lukka_lands#/media/File%3AHethiter.svg

    Но на тяхно място се намира Лувийското царство - Hapalla или Haballa. Знае се също, че езика на ликийци (лука), е от части - лувийски, а в Lukka (Лука - Ликия) се крият много интересни имена близки до българските, в това число и Кубер-ниску - 5-ти век пр. Христа, познат по монети със съкращение КУБ - KUB, или замазано от гърчолята Кибернис - Kybernis.

    Още по-интерносно е, че след време в 8-ми век пр.Христа властва последния хераклид - Кандавлис (Кан-давлес), преведен за пореден път от нашите псевдо преводачи Кандавъл, с цел да ви заблудят. Също така името Кан и Давле(с) го спрягат нашите преводачи без срам и морал за ПЕРВЕРЗИЯ! 😁 Не четете преводи на български от Уики-пики - никога, подвеждащи са!

    Та... мисълта ми е, че точно Лука (Ликия), Фригия и Лидия имат собствена писменост много преди данайците да се дотътрят на Балканите. Кандавлес е последния цар - хераклид, а негов баща е Myrsus (Meles - Мир и Мил, сродни), имена обясними само с българския език, САТЕМ ГЛОСА. Оказва се също, че A-re-ka-sa-da-ra (линеен Б) Велики, се смята потомец на хераклидите меони, но и... такъв на Акилеу - Ахил (линеен Б), но също така, мирмидони (тесалийци - ДОЛИОНИ - македони) и пеони (меони), по-късно са обявени за българиТЕ.

    Най-лошото, което грози гърците е, да се признае, че... Лука, Лидия и Фригия не са никаква част от гърците, а от българиТЕ, за които мизи Херодот пише, че са братя на фриги, лидийци и карийци, които пък карийци са братя на лука (ликийци).

    За това не се свързват умишлено анатолийските мизи с европейските, а фригийски имена като Вагайос, които нямат никакво обяснение на данайски, се причисляват за... гръцки.

    Още по-голямо впечетление ми прави широко-разпространеното в Анатолия име - МИРА и МИЛЕ, което пак няма обяснение на данайски, а български.

    На човек не му трябва да е историк или академично просто зомби, за да погледне кратата на Анатолия и да съзре, българските имена по нея.

    ОтговорИзтриване
  15. Името се е запазило до днес. А то е Къньо или Кънчо. Йордан Спасов Отговор

    ОтговорИзтриване
  16. Тези които са помогнали на римляните "хуна Улдин и гота Сар" особенно първия не са ли от и от братски народи на Радагайс ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Дидо 28 януари 2024 г. в 18:16, да роднини са, Рим е умеел да противопоставя сродни народи един на друг.

      Изтриване