4.09.2022 г.

ТРОЯНСКАТА ВОЙНА – ИСТИНСКАТА ИСТОРИЯ, В КОЯТО НЯМА ГЪРЦИ

В настоящата работа ще бъдат разгледани няколко важни теми, на които, разбира се, ще бъдат дадени и отговори. Тези отговори имат потенциала да удивят силно читателите, които се запознаят подробно с информацията и я проверят. Изненадите са няколко и всички те са приятни за онези от нас, които обичат България и държат истината за миналото ни да бъде извадена на бял свят. Ето и темите, на които ще се спрем:

 

1.Кои са основателите на Троя и кои са техните наследници?


2.Каква е връзката между трояните и ахейците?


3.Каква е истинската причина за Троянската война?

 

Сблъсъкът между ахейците и защитниците на града на цар Приам е описан подробно от поета Омир. Благодарение на този автор научаваме за Ахил Пелеев и хората му, които в по-късни времена, в работа на Йоан Малала, ще бъдат определени като предци на българите. 


Пак от Омир получаваме сведения за троянските съюзници: траките мизи и пеони. И двете групи са отъждествени с българите от редица средновековни летописци. Създателят на Илиада разказва също и за цар Резос, чиято история, според проф. Димитър Попов, е оцеляла в българския фолклор. След малко ще се уверим, че между всички тези интересни неща има връзка.

 

Да започнем с един от най-важните въпроси, а именно: кои са основателите на Троя, позната и като Илион? Най-рано градът е споменат не в гръцки, а в хетски извори. В работата си Общество и държавност у траките проф. Калин Порожанов цитира езиковеда Леонид Гиндин по отношение на това, че названието Илион е тракийско и че е споменато в хетски извор от XVII в. пр. Хр., или с други думи – преди около 3650 - 3700 години. Със сигурност обаче селището е по-старо.

 

Трябва да благодарим на хетите и за друга информация. Защото техните летописци са регистрирали в по-късни времена името Илион още веднъж, но този път са добавили алтернативното име Троя [Тариуса], както и още един, много интересен топоним, който ще ни помогне да разберем кои са създателите на града на цар Приам.

 

Керамика от Троада, имаща прототип в Тракия (по Шлиман)


В работа, публикувана в интернет, проф. Ерик Клайн обръща внимание на един конфликт между Хетската империя (по времето на цар Тудхалия II – 1360-1344 г. пр. Хр.) и съюз на хора от региона Asuwa (регионът, в който е Троя). Споменати са топонимите Wilusya (Илиос, Илион) и Tariusa (Троя, според цит. от Клайн Гьотербок, Гарстанг, Гърни и др.).

 


Карта на Хетската Империя и земите край нея. Територията на царство Асува е маркирано с червена лининия, изобр. базирано на (Near_East_topographic_map-blank.svg: Sémhur)

https://en.wikipedia.org/wiki/Ancient_regions_of_Anatolia#/media/File:Hethiter.svg

 

И трите имена: Уилусия,  Тариуса, Асува са много важни. По време на Бронзовата епоха географската област Аsuwa (Асува), станала основа за името на континента Азия, е сравнително малка по територия. Касае се за име на царство, за което се смята, че е първата тракийска държава в Мала Азия. Това не е мое лично мнение, а виждане на различни чужди историци и лингвисти.

 

Преди около половин век Игор Дяконов изразява виждането, че след своето идване в Мала Азия през Босфора, траките са основали царството Асува (най-древната Азия) и то още във времената преди Троянската война: Просачивание первых фрако-фригийцев с Балкан в Малую Азию, если верить греческой традиции, началось еще до Троянской войны (вероятно, через Босфор), и именно им быть может, обязано своим образованием царство Ассува”.

 

Уповавайки се на сведенията на специализиралите се в хетската история западни учени Джон Гарстанг и Оливър Гърни, Игор Дяконов подчертава, че Ассува (Aššuwa) е всъщност първото държавно образувание на трако-фригийците в Мала Азия:

“…нельзя считать невероятным предположение Дж. Гарстанга и О.Р. Гэрни о том, что в царстве Ассувы следует видеть первое государственное образование фрако – фригийцев в Малой Азии…”

 

В работата си “Неразказаната история на траките” съм представил интересни сведения за хората на царство Асува-Азия, посочил съм от кой балкански регион са дошли, както и каква е връзката им с хетите. Във въпросната книга съм обяснил и че значението на името Асува-Азия е страна на коневъдците.

 

Ако основателите на царство Асува са траки, то и създателите на Троя-Илион са траки, друг извод не е възможен, в случай че селището е на територията на трако-фригийското царство и реално е било негова столица.

 


Керамика от Троада, имаща прототип в Тракия (по Шлиман)


У нас това се знае отдавна, защото още в началото на ХХ в. Д. П. Даскалов прави следното изказване в своя книга: “Хомеровскитѣ свѣдениѣ за тракийската култура позволяватъ да прѣдполагаме по-раненъ периодъ на нейния разцвѣтъ. Находките отъ Bosjuk въ Фригия твърдѣ ясно говорятъ, че троянците сѫ едни отъ малоазийскитѣ потомци на тракийско-фригийскитѣ племена.

 

Друг прогресивен български интелектуалец Никола Йонков-Владикин, не просто свързва траките с Омировата Троя, но съобщава и за смайващата прилика между украшенията на троянските благороднички и тези на българските жени от края на XIX и началото на ХХ в.

 

Даскалов и Йонков-Владикин не са единствените, които смятат, че Троя е основана от дедите ни. Съпоставяйки данни от археологията с езиковедски анализ на топоними и хидроними от Троада, Леонид Гиндин смята, че указаният анатолийски регион Троада е част от етнокултурния ареал на югозападната част на Тракия още от периода на Троя I  – Троя IV, т.е. в продължение на цялото трето хилядолетие преди Христа.

 

Базирайки се на сведения от работи на Мерперт и Чорных, Юрий Откупщиков съобщава, че най-ранните културни слоеве на археологическия обект Езеро, България, са по-стари от Троя I, като сходството на материалната култура в двата региона е голямо. В такъв случай единственият логичен извод е, че Троя, позната и като Илион, е основана от нашите предци, влезли в историята под името траки.

 

Както можем да се досетим, самото название Троя e тракийско, значението е място на благоденствието. При анализа на името на героя Трoс (Τρώς), за когото в миналото се е смятало, че е дал името на увековечения от Омир град, фламандският лингвист Алберт Карноа стига до заключението, че то идва от ие. корен *treu “etre florissant, fort, puissant” – силен съм, процъфтявам, радвам се на благодат. Същият корен *treu, Карноа намира в името на нимфата Траке, като смята, че дори народностното име траки идва от по-стара форма *травсики (Trausikes) *treus “etre florissant” – процъфтявам, радвам се на благодат.

 

Известно е, че алтернативното име на Троя - Илион е тракийско по произход. Като цяло нашите езиковеди не отричат това, но и не посочват ясно връзката между името на обезсмъртения от Омир град и названията на други тракийски селища. Акад. Иван Дуриданов свързва намиращия се в югоизточна Тракия град Илион със стчсл. (или по-точно стблг.) илъкал


Засегнатият от нашия езиковед тракийски топоним се намира точно в областта, в която е и Урдовиза (Китен) – мястото, където са опитомени най-рано коне в Европа, мястото, от което са тръгнали траките, основали царство Асува в Мала Азия, а явно и Троя-Илион.

 

Логиката подсказва, че точно южнотракийският Илион е дал вдъхновение за името на увековечения от Омир Илион. Съвсем нормално е, идвайки на ново място и основавайки нов град, дедите ни да му дадат името на селището, от което са тръгнали, особено ако релефът на новото място показва прилики с релефа на старото.

 

В работата си, засягаща предгръцкото население на Елада, Юрий Откупщиков изказва твърдението, че понастоящем изобщо няма място за съмнение относно трако-фригийския характер на езика на жителите на Троя: “Однако фрако-фригийская, а не греческая принадлежность языка троянцев в настоящее время едва ли может вызывать сомнения.”

 

След като установихме, че Троя е основана от траки, т.е. от нашите предци, нека хвърлим поглед и върху един сериозен на пръв поглед проблем. Касае се за това, че средновековните българи са свързвани ту със съюзниците на града на цар Приам, ту с противниците му. Дали се касае за грешно предаване на факти, или пък просто дедите ни са били огромен народ, части от който са влизали в конфликт едни с други поради борба за надмощие? Това е нещо напълно нормално и се среща при гърци, римляни, германи и др.

 

Нека разгледаме наличната информация. Летописците Лъв Дякон, Михаил Аталиат, Димитър Хоматиан, Лаоник Халкондил, Йоан Цеца, Йоан Зонара и др. отъждествяват българите от своето време с траките мизи и пеони. И двете групи спадат към защитниците на Троя, но пък един друг автор, а именно Йоан Малала, е уверен, че българите са потомци на хората, които Ахил Пелеев предвожда. Този герой е противник на трако-трояните и съюзник на ахейците, водени от Менелай и Агамемнон.

 

Ако се дистанцираме от догмите и се задълбочим в подробностите, ще се уверим, че противоречие няма, нито пък има нещо странно в това, средновековните българи да бъдат причислявани ту към защитниците на Троя, ту към нейните врагове.

 

В Омировата Илиаданикой от участниците в конфликта не нарича враговете си варвари, т.е. хора, говорещи различен, неразбираем език. Това означава, че както предвожданите от Ахил бойци, така и съюзниците и поданиците на цар Приам са говорили един и същ език, или поне много близки наречия. След като според Откупщиков и други лингвисти речта на трояните е трако-фригийска, то такава трябва да е и речта на ахейците.

 

Освен езика има и други неща, които свидетелстват за общите корени на хората, воюващи срещу и в защита на Троя. Благодарение на описаните от Омир погребални обреди става ясно, че ахейците и трако-трояните са носители на една и съща религиозна традиция. Това означава, че ахейци и трако-трояни са близки роднини, което, разбира се, е истина, но една дълго време потискана истина.

 

За историците не е тайна, че ахейските благородници Агамемнон и Менелай не са гърци. Те са синове на цар Атрей, който пък е потомък на фригиеца Пелопс, а фригите са част от тракийската общност.

 

Пелопс довежда хора в Пелопонес във времената преди Троянската война, като това тракийско население оставя достатъчно следи: както в топонимите, така и архелогически. Паул Кречмер (цит. от Откупщиков) е уверен, че огромните погребални могили, с които е осеян Пелопонес, са фригийски, т.е. тракийски.

 

Отново Откупщиков, представя сведения от Страбон и Павзаний за фригийското присъствие в Пелопонес, но също така и в Тесалия, Фтиотида (Централна Гърция), а точно там е домът на Ахил Пелеев. Трябва да се добави, че в своите проучвания Паул Кречмер съобщава за намиращ се в Тесалия топоним Фригия (Φρυγία), на границата с Атика и Беотия. Според Страбон преди Троянската война цяла Атика е принадлежала на траките:

 

Attica was once held by the Thracians who came with Eumolpus.”(Strab.VII.7.1).

https://penelope.uchicago.edu/Thayer/e/roman/texts/strabo/7g*.html

 

Преселението на фригите е станало много отдавна и поради тази причина Херодот определя ахейците като стари, коренни жители на Пелопонес, докато дорийците, т.е. същинските гърци са дефинирани като пришелци (Her.VIII.73). За да се прави такова ярко разграничение, то ахейците и гърците са действително напълно различни народи.

 

Тези сведения показват, че истинските ахейци са траки от групата на фригите и това обяснява защо ахейци и трако-трояни се разбират без проблем, защо елитът на двете групи се състои от бойци колесничари, а и защо погребалните обреди са общи. Дори името ахейци, ахеи е тракийско.

 

Народностното название ахеи, или по-точно акаивои (*Ἀχαι-ϝοί, Ἀκαιοί) e изградено по същия начин както и тракийските племенни названия сика-вои (Συκαι-βόι) и пераи-вои (Περραι-βοί). Елементът -вои притежава значение войници, бойци и съответства точно на стблг. вои бойци. Името на произлезлите от средите на фригите ахеи (Ἀχαι-ϝοί, Ἀχαιοί) означава буквално яки вои, яки бойци, силни бойци.

 

Фригийските корени на ахейците обясняват защо учени като Маккуин са склонни да разположат най-старата Ахея в Тракия и да определят споменатите в хетските летописи ахейци като европейски траки. Все пак прародината на фригите е на Балканите и според изследователи като Откупщиков и др. Пелопс довежда фриги в Пелопонес от север, т.е. от Балканите, а точно това е мястото, на което фригите са оставили доста следи.

 

Според лингвистите Лидия Баюн и Владимир Орел монументалният надпис от Ситово, Пловдивско, е фригийски. С това аз съм напълно съгласен, в том I на книгата си Тайните на тракийския език” съм дал тълкуване на древното послание с помощта на български. Държа да отбележа, че на югоизток от Ситово, в пределите на Сакар планина, край Вишеград е имало фригийско светилище, в чиито околности проф. Драгомир Лалчев намери два други фригийски монументални надписа. Важна подробност е и това, че светилището край Татул носи белезите на фригийската архитектура.

 

                Древно светилище Татул, снимка Камен Ханджиев

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:%D0%9E%D0%B1%D0%BB%D0%B0%D1%81%D1%82_%D0%9A%D1%8A%D1%80%D0%B4%D0%B6%D0%B0%D0%BB%D0%B8_-_%D0%9E%D0%B1%D1%89%D0%B8%D0%BD%D0%B0_%D0%9C%D0%BE%D0%BC%D1%87%D0%B8%D0%BB%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4_-_%D1%81._%D0%A2%D0%B0%D1%82%D1%83%D0%BB_-_%D0%A2%D1%80%D0%B0%D0%BA%D0%B8%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%BE_%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%89%D0%B5_%D0%BF%D1%80%D0%B8_%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%BE_%D0%A2%D0%B0%D1%82%D1%83%D0%BB_-_%2812%29.jpg

 

 

Нека обобщим какво сме разбрали до този момент:

1.     Траките населяват Мала Азия още преди основаването на Троя.

2.     Материалната култура на ранната Троя и тази на археологическия обект Езеро са сходни, като тази от територията на България е по-стара.

3.     Според виждането на редица учени названията Илион, Троя, Асува-Азия принадлежат на траките, а разбира се имат и обяснение на български.

4.     В Илиада героите от двата противникови лагера говорят един и същ език и практикуват едни и същи погребални обреди, а пък аристокрацията е представена от бойци колесничари.

5.     Воюващите срещу Троя Агамемнон и Менелай не са гърци, а потомци на фригиеца Пелопс.

6.     Според Херодот, Страбон и други стари автори фригите са тракийски народ.

7.     Пелопонес – дом на ахейците е населен от фригите на Пелопс.

8.     Ахейците са считани за древни поселници на Пелопонес, докато на гърците Херодот гледа като на потомци на дошли от Африка мигранти.

9.     Самото име ахейци е тракийско по характер, изградено е по абсолютно същия начин както и други тракийски народностни названия, а и притежава смисъл на български език.

10.  Могилните погребения от Пелопонес са традиция, чието продължение намираме при траките, докато за гърците от времето на Античността това е нещо чуждо.

11.  Фригите и техните тракийски роднини са населявали не само Пелопонес, но също така и Тесалия, Фтиотида (Централна Гърция), а точно там е домът на Ахил Пелеев. 

12.  Дори в Тесалия има топоним Фригия (Φρυγία),

 

Разполагайки с тази информация  можем да отсъдим, че действително описаният от Омир конфликт е между две групи на една и съща общност – тази на старите балканци, които се явяват наши предци. Ето защо средновековните българи един път са отъждествявани ту като потомци на хората на Ахил и противници на Троя, ту като нейни защитници в лицето на мизите и пеоните.

 

Трябва да се добави още нещо: за самите пеони Херодот смята, че спадат към трояните (Her.V.13). Обикновено нашите учени (като Димитър Ангелов и др.) определят отъждествяването на българи и пеони, (т.е. трояни) за грешка (архаизация). Това не отговаря на истината, защото ако българи и пеони не деляха един произход, то името на пеоните не би имало смисъл на български, а реално то има.

 

След като установихме, че Троя е основана от нашите деди, а и че трако-трояните са от същия произход както и ахейците, трябва да изясним и последния въпрос – истинската причина за Троянската война.

 

Походът на Агамемнон и Менелай не е за завръщането на хубавата Елена, а за власт над протоците и над Троада. Името на Троя неслучайно притежава значението място на благоденствието. Територията на Троада е богата на природни ресурси, мястото е стратегическо, позволяващо развитие на търговията, а това допринася за богатството на тези, които владеят региона.

 

Нека не забравяме, че Агамемнон и Менелай са потомци на Атрей и Пелопс, т.е. те са от трако-фригийски произход. Самият Пелопс някога е бил в Троада, но явно поради борба за трона е бил принуден да потърси нова територия и затова се е отправил към Пелопонес. Това не е спекулация, има си исторически извор, в който тази информация е представена.

 

Павзаний дава интересна подробност, а именно, че отговорният за заселването на Пелопонес с фриги герой е прогонен от Троада от фригийския владетел Ил (Paus. 2.22.3). Самият Ил се явява потомък на Трос – човекът, за когото се е смятало, че е дал името на Троя.   

 

Претенциите на фригиеца Пелопс за престола на Троя и походът на неговите потомци Менелай и Агамемнон срещу цар Приам обясняват и едно друго сведение на Павзаний. Става дума за това, че според един оракул Троя няма да бъде превзета, ако поне една от костите на Пелопс не бъде донесена (Paus. 5.13.4). Това означава, че този герой е свързан с града, за който неговите потомци воюват, т.е. претенциите са обосновани.

 

И така – какво заключение можем на направим от представената тук информация? Данните показват ясно, че Троя е основана от траки, като в различни времена различни групи от тях са се стремили да властват над имащия стратегическо разположение град.

 

Една от групите, която не успява да се наложи, влиза в историята под името ахеи, ахейци и след напускането на Тракия успява да се засели на о-в Пелопонес. Макар да минава време от прогонването на Пелопс от Троада, неговите потомци не са забравили амбицията на дядо си и предприемат поход с цел да се реваншират. Този поход става известен като Троянска война, а участниците в него са хора, които делят един произход и се явяват наши предци.

 

 

Вярно е, че имена като Менелай, Ахил и др. звучат странно за нас, но това е нещо нормално. Въпросните имена са били ползвани преди около 3500-3300 г., това ги прави необичайни. Нека не забравяме, че регистрираните преди около 1200-1300 години староанглийски имена Пенда, Педа, Офа, Беона, Буга, Квихелм и др., не само не се срещат днес сред англичаните, но и звучат екзотично. Това не означава, че въпросните личности не са част от историята на англичаните.

 

В случая е важно друго, имена като Ахил не са гръцки. Това е цитат от работа на Артър Еванс, който хвърля достатъчно светлина по въпроса. Британският учен казва следното: “Много имена, присъстващи и в гръцката митология, не са гръцки по произход, а други са гърцизирани не особено сполучливо, като например Ахили изглеждат идващи от легендите на предшестващото гърците население…” - Many names, also, in Greek mythology, are not of Greek origin, and others have only been Graecized imperfectly Άχιλλεύς…..and seem to have been transmitted from a pre-Hellenic repertory of popular tradition (saga)…” (Evans, 1952, с. 67).

 

Артър Еванс не е единственият, който смята, че имената на героите от старогръцките предания не са гръцки. Цитирайки свои колеги от Западна Европа, руският учен Юрий Откупшиков съобщава следното: Гърците от героическата епоха носят почти изключително негръцки имена… В класическата епоха голяма част от гръцката ономастика също така не е гръцка… Даже тези лични имена и топоними, на които може да се даде значение на гръцки, могат да се окажат негръцки, до известна степен преосмислени под въздействие на народната етимология.”- греки героической эпохи носили почти исключительно негреческие имена (см., например (Myres 1930, 310). В классическую эпоху большая часть греческой ономастики также была негреческой (Chadwick 1967, 273). В Греции было «очень мало чисто греческих имен» (Chadwick 1969а, 10). Даже те личные имена и топонимы, которые по гречески что-то значат, могут оказаться догреческими, в какой-то мере переосмысленными под воздействием народной этимологии (Chadwick 1969а, 10; 1969b, 83)(Откупщиков, 1988, c.114).

 

Накрая трябва да отговорим на въпроса: Къде изобщо са гърците в цялата история? Мистери и загадки няма, а учените знаят това прекрасно. Същинските гърци, идват от Африка, генетичната близост на гърци и етиопци доказва това. След Троянската война територията на Елада е засегната от чума, към която дедите на гърците или са имали имунитет, или са давали по-малко жертви.

 

След няколко века дедите на гърците стават сериозен етнически елемент на древна Елада и започват да разширяват властта си, като при това асимилират, прогонват или подчиняват местното ахейско население. Дори елинофилът Чадуик признава, че на подчиненото население – илотите и периоките в Спарта, трябва да се гледа като на потомци на оцелялото ахейско население. Историята на това население е приета от дедите на гърците, а в последствие и редактирана така, че да пасне на една или друга сила.

 

Сега вече трябва да е съвсем ясно защо Йоан Малала счита българите от своето време за потомци на хората подвластни на Ахил Пелеев. Трябва и да е ясно защо Ахил погребва своя загинал роднина Патрокъл, ползвайки обреди, практикувани и от жителите на Троя и познати  на българите от Средновековието. Около 2000 години след Ахил княз Крум ще повтори особения обред след битката при Верзиникия, жертвайки хора и животни в чест на падналите свои бойци.

 

Българите не просто носят гените на най-старото цивилизовано балканско население, дало героите, описани от Омир, но при нас е запазена смайващо дълго време традицията на воинската аристокрация, оформила до голяма степен ранното гръцко общество, а и обществата на келти, римляни и др.

ЗА СВЕДЕНИЕ НА ПРИЯТЕЛИТЕ - ВЕЧЕ ИМАМ СВОЙ КАНАЛ В ЮТЮБ, ДАВАМ ЛИНК КЪМ ИНТЕРЕСЕН КЛИП

 https://www.youtube.com/watch?v=ojahINN_BkU

 

 

 

 Използвана литература:

 

1.Ангелов Д., Образуване на Българската Народност, Наука и Изкуство, София, 1971.

2.Баюн, Л.С., Орел, В.Э. ЛИНГВИСТИЧЕСКАЯ И КУЛЬТУРНО-ИСТОРИЧЕСКАЯ ИНТЕРПРЕТАЦИЯ СИТОВСКОЙ НАДПИСИ. Вестник Древней историй 1 (204), Наука, Москва, 1993.

3.Гиндин Л.А., НАСЕЛЕНИЕ ГОМЕРОВСКОЙ ТРОИ, Историко – филологические  исследование по этнологии древней Анатолии, РАН, Наука, ИФ Восточная Литература, Москва, 1993.

4.Даскалов Д.П., Българите потомци на царственитѣ скити и сармати, фототипно издание, София, 1913.

5.Дуриданов И., Езикът на Траките, Наука и Изкуство, София, 1976

6.Дяконов И. М., Предистория армянского народа, История Армянского нагорья с 1500 по 500 г. до н.э. Хеты, лувийцы, протоармяне, Ереван, ААН, Ереван, 1968.

7.Йонков-Владикин Н., История на древните траки от Новокаменния период до цар Борис, (Начало 8000 години преди Христа), Наченки и растеж на Арийската цивилизация, т. I, Хелиопол, 2010 (Пловдив, 1911).

8.Йордановъ И., Българетѣ въ Македония : издирвания и документи за тѣхното потекло, езикъ и народность, съ етнографска карта и статистика, Изд. на Българската академия на наукитѣ от фонда "Напрѣдък", 1915.

9.Откупщиков Ю., Догречейский субстрат, У истоков европейской цивилизации, Изд. Ленинградкого Университета, Ленинград, 1988.

10.Попов Д., Тракийска Религия, Лик, София, 2010.

11.Порожанов К., Общество и държавност у траките, средата на ІІ - началото на І хил. пр. Хр. (в контекста на палеобалканозападномалоазийската общност, STUDIA THRACICA 6, Българска Академия на Науките, Институт по Тракология, София, 1998.

12.Chadwick J., The Mycenaean World, Cambridge University Press, 2005.

13.Carnoy A., Dictionnaire Etymologique de la Mythologie Gréco-Rommaine, Librarie Orientaliste Paul Geuthner S.A., Editions Universitas Louvain, Paris, 1957.

14.Evans A.J. Scripta Minoa, The Written Documents of Minoan Crete with special reference to the archives of Knossos, Vol. II, The Archives of Knossos, clay tablets inscribed in Linear script B, edited from the notes, and supplemented by J. L. Myres, Clarendon Prees, Oxford, 1952.

15.Herodotus, Histories, transl. G. Rawlingson, ed. T. Griffith, Wordsworth Classics of World Literature, Herfordshire, 1996.

16.Homer. The Iliad with an English Translation by A.T. Murray, Ph.D. in two volumes. Cambridge, MA., Harvard University Press; London, William Heinemann, Ltd. 1924.

17.Macqueen, J. G. The Hittites and their Contemporaries in Asia Minor, revised and enlarged edition, Thames & Hudson, London, 2001.

18.Strabo, Geography, transl. H.L. Jones, ed. G.P. Goold, Books 6 7, THE LOEB CLASSICAL LIBRARY, Harvard University Press, London, 1995.

 

Извори от интернет:

Klein E., Assuwa and the Achaeans — Possible Mycenaean Sword at Hattusas article (посл.вид. 24-08-2022)

https://www.academia.edu/355136/1996_Cline_BSA_Assuwa_and_the_Achaeans_Possible_Mycenaean_Sword_at_Hattusas_article

 

Загадката от Урдовиза (посл.вид. 24-08-2022)

 https://www.youtube.com/watch?v=CqRjgWQtvOE

 

Arnaiz-Vilena A a.o., HLA genes in Macedonians and the sub-Saharan origin of the Greeks (посл.вид. 24-08-2022)

 

“Both Greeks and Ethiopians share quasi-specific DRB1 alleles, such as *0305, *0307, *0411, *0413, *0416, *0417, *0420, *1110, *1112, *1304 and *1310. Genetic distances are closer between Greeks and Ethiopian/sub-Saharan groups than to any other Mediterranean group and finally Greeks cluster with Ethiopians/sub-Saharans in both neighbour joining dendrograms and correspondence analyses. The time period when these relationships might have occurred was ancient but uncertain and might be related to the displacement of Egyptian-Ethiopian people living in pharaonic Egypt.”

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11260506/




93 коментара:

  1. Умолявам коментиращите да се придържат към културен тон и да проявават разбиране спрямо инакомислещите, благодаря предварително!

    ОтговорИзтриване
  2. Има ли нещо общо между Троя и Троян? Българското име Илко съвременен вариант на Ил ли е? Откъде си намирате литературата? Благодаря за отговорите, които се надявам да получа!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 4 септември 2022 г., 15:01 ч.

      Не, названията Троя и Троян не са сродни, ако бяха от един произход, то българския град щеше да носи името Труян, от стблг. троути с първоначално значение храня, угоявам.

      Дали нашия град Троян е по името на император Траян или по името Троян, т.е. трети син, не мога да кажа със сигурност.

      Изтриване
    2. Една от версийте за името на Троян е, че в миналото там и имало три хана и няколко колиби. И така от три хана- триана и Троян.
      Цв. Петров

      Изтриване
    3. Аз предполагам, че Троя може да е свързан с Торя (обогатявам), което идиално пасва на Илъ - кал. С времето словореда на буквичките се е разместил както Блъгария въ България, Троя - Торя. Влъка, Влька - Вълка и т.н. Думите са страшно много вгледаме ли се в старите ръкописи. Може пък да е от Туря (поставям). Трия, Тиря също. Варианти при нас смислени много, при гърците - няма. Истината е, че градовете едно до друго са свързани с българските име Илион с Илко (Ильо), Милаванда - Милет с Мила, Миле, Мильо, Мира с Миро, Мирослава и т.н.

      Изтриване
  3. Това са пълни фантасмагории, но овцете ще се излъжат ха ха ха :) Стамов и Чобанов доказаха с генетиката, че българите са иранци, а иранците нямат връзка със Троя ха ха ха :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Иранци, да бе, на три ракии може и ескимоси да ти се привидят.

      Изтриване
    2. Ха... ха..., господата професори анонимковци толкова много плюят по Родината, че продажниците сребролюбци, биха продали и майките си за шепа с дрънкулки. 😂🤣🤣

      Първо професоре: поне да беше малко грамотен с езиците, че да знаеш, че Илиос е Слънце на гръцки изведено от Лиа - Лея, но Троя могат да го свържат единствено с Троо (Ям) Трой (Яж). 😁 Освен, че при нас може да се свърже освен с Лея - Лъч, но и с Илъ - Кал. И Троян и Илиана са същински блъгарски и тракийски имена с окончание - ан, ян (ин, он, ен и т.н.) - ФАКТ!

      Второ: Ахил не е никакъв Ахи-лаус (скърбящ народ, на които гречи се смеят всички нации), а от линеен Б, Акилеу - Акалеу. И което име се свързва с нашия Кила и КалЕН. За протокола: Кльодж (Кил) на норвежки не идва при нас, а отива от нас при варягите. За това свидетелства градът на мизите долиони до Троя - Cilla or Killa (city) много преди да се появят варяги (викинги) и англо-саксонците. 😉 Всъщност и АсГард (Ясно Ограден - Небесно Ограден) започва историята си от ТьонБерг (с правилно древно произношение - ТьоенБерг), сиреч... Таен Бряг (планина, високи скали - бряг). Самият град е основан точно на норвежкия бряг от най-древния намерен викингски кораб - ОсеБерг. 😊 И ако погледнем културата на гетите с тази на ликийците с по-старо име (Лука - Lukka), то птици, скални гробници (светилища) и божества са едни и същи. Дори език и имена. ЛукаИ (погърчени ликийци), които са роднини на КАрийци са основатели на редица мизийски градове, тъй като са си роднини, били се на страната на Троя. 😉

      Трето: научете се най-края (професорите), че от старогръцки двойните съгласни като Massa (massa-getae), Killa (Cilla city) в нашите езици не се четат, и съответно стават на Masa, Kila и т.н. В английския преминават автоматично по родова Кентум линийка. Ето как става и заблудата! 😉

      Четвърто: АкаиВоите от Анатолия и от Балканите могат да се свържат освен с Яки-Воѝни, но и като Калени-Воѝни.

      И пето: Още ли не сте разбрали лаладжиите, че благородната класа (аристо-крация - превъзходни дръжци) на персите е била най-вече от тракийци, които с тракийците са воювали срещу данайците гречи (елини)? И ако не сте го разбрали още, то всички ялови историци трябва да отидете в Сибир и да изучавате белите мечки!

      Шесто: Щом още нашите измислени историци приемат, че народностното ни име е БУЛАМАЧ от някакви си тюркала - БУЛГА, макар във всички наши древни ръкописи да пише единствено и само за БЛГАРИ, БЛЪГАРИ, БЛЪГАРЬСКО, БЛЪГАРωМЪ, не в Сибир, ами на Марс да чукате камъни до живот! Спокойно може да си създадете - алтайско-памирски колония с име БУЛГА-РАНЕЦ.

      Лъжите приключиха, нали Ви стана ясно на всички анонимни титоловци - златни скунксове? И рано или късно, ще Ви потърсим сметка за лъжите към нас - народа! Само да се посъберем от чужбина в Родината и това ще стане. Продължавайте да ни лъжете най-долно в очичките, макар отдавна да знаем истината за род, произход и Родина. Това не е закана, а обещание към тези, които ни срамят из целия свят с гнусните си лъжи, че сме пришълци, буламачи и славЯнски пешаци. 😉🤞

      Хайде сега, като се имаш за иранец, ей къде е, прав ти път и сбогом!

      Поредната статия, която забива здрави пирони в БАНановия ковчек. Поздравления! 🤗

      Изтриване
    3. До Анонимен 4 септември 2022 г., 15:15 ч.

      Господата Стамов и Чобанов не са доказвали нищо. Подочух за изследване на древна ДНК, но това изследване е без значение, защото само показва какви хора са обитавали земите ни в даден период от време. Само ДНК на съвременните българи може да даде доказателства дали хората дошли в земите ни през Бронзовата епоха или по-късно са станали част от българския етнос.

      До този момент не е доказана връзка с иранските народи и всеки опит да се направи това без да се държи сметка с изследванията от 2011-2013 г. си е чиста спекулация.

      Изтриване
    4. До Анонимен 4 септември 2022 г., 15:51 ч.

      Нека не подценяваме г-н Стамов, той ни сроди с хората край езерото Байкал, а и с индианците :)

      Изтриване
    5. До БлъгАрин 5 септември 2022 г., 8:27 ч.

      Нека не се гневим на тези сънародници, които са били заблудени от поддръжниците на иранската хипотеза за произхода на Аспаруховите българи. Все пак тази заблуда се подготвя още от 50-те години на ХХ в., а последните 30 г., нейните поддръжници получиха прекалено много медийна подкрепа. Ние българите сме добри хора, но и прекалено доверчиви.

      Изтриване
    6. Стамов и Чобанов доказвайки каквото са доказали даваха ли си сметка, че доказват и обратното … :) а именно, че иранците са българи? Което няма и как да е другояче след като медите създават Персийската империя. Много не ви се нрави истината, че траките са дали цивилизация и гени на множество народи във всички посоки на света.

      Изтриване
    7. Г-н Серафимов,
      За да се добие представа чрез генетиката, мисля трябва да се сравняват съвременните българи с хората от различни периоди. А не само да се гледа сегашните българи какви са.

      Друг е момента ,че е напълно възможно древните иранци да са били древни балканци. До колкото знам иранците твърдят ,че са арйци. Ако не се лъжа иранците твърдят ,че са арйици. А тезата за произхода на арийците е ,че те не са автохтонно население в териториите на днешен Иран. Тоест....това ,че днес в Австралия има англосаксонци, не означава ,че англосаксонците са Австралийски аборигени(това за Анонимен4 септември 2022 г., 15:15 ч.).

      Изтриване
    8. "До Анонимен7 септември 2022 г., 2:31 ч."

      Не става ясно към кого отправяте критика, но в този блог почти всяко есе е с доказателства точно за зараждането и разпространението на най развитата за времето си тракийска култура и цивилизация навсякъде по света. Иран също не е изключение от това развитие на света. Немалко учени по света вече се откъснаха от невярната политическа история и потвърдиха с нови факти теорията, че истинските арийци са с корени от Балканите. Това направи и Йоахим Бургер от Университета в Майнц. Предлагайки ДНК данни, той и колегите му показаха, че 8000 г. пр.н.е. в района на Иран е живяло население, което не е било носител на арийската култура, както досега в световен план се представяха нещата, а ариите идват от Балканите и то IV хил. г. пр. Хр. Последните не прогонват местното население от Иран, северна Индия, Пакистан и други земи, а го култивират и социализират, защото до тогава то е ниско развито.

      Изтриване
    9. До Анонимен 7 септември 2022 г., 14:08 ч.

      Благодаря за хубавия коментар!!!

      Изтриване
    10. До Никола7 септември 2022 г., 11:21 ч.

      Ако се направи проучване на днк от скелетни останки от различни периоди ще придобием по-ясна представа за историята си, но пак казвам - важно е какъв е генетичния облик на съвременните българи. Все пак, само преди 150 години сме били под чужда власт и окупаторите са оставили хиляди гробове, техните съюзници и служители са оставили хиляди гробове. Проучването на древна ДНК ще даде известни отговори, но ще даде и възможност за спекулации на недобросъвестни индивиди, а такива вече се появиха.

      Изтриване
    11. Г-н Серафимов,
      Така е прав сте, но ако се датират правилно останки няма как да се спекулира. Ако на едно място има 200 гроба от 18-ти век, и 10 от тях имат ДНК на африканци а останалите с гени типични за балканите, логично е да се заключи че тези сигурно са били или пътници или войници или нещо друго...в предвид историческите сведения.
      Още повече погребаните сигурно ще имат някакви материални маркери като облекло, украшения или керамика.

      Точно преди дни, брат ми ми разказа как като работел в строителството на морето, на мястото на един от хотелите били открили останки на праисторически човек, а няколко метра до него на 2-ма руски войници от руско турските конфликти в морето от 18-ти век. Тоест не е трудно да се датират, особено по-скорошните останки.
      А сам твърдите ,че някакви огромни размествания/премествания в гените на балканите е нямало.

      Изтриване
    12. До Никола9 септември 2022 г., 7:30 ч.

      Изледването на ДНК от скелетни останки от древността би помогнало в следния случай:

      1.Сравнение на ДНК от скелетни останки принадлежащи на некропол II-I в.пр. Хр. с ДНК на съвременни българи, но и с ДНК от скелетни останки принадлежащи на старобългарски некрополи от VII-VIII в.

      2.Сравняване на ДНК от скелетни останки принадлежащи на некропол от III-IV в.сл. Хр. с ДНК на съвременни българи.

      3.Сравняване на ДНК от скелетни останки принадлежащи на некропол от III-IV в.сл. Хр. със старобългарски некрополи от VII-VIII в.

      Така биха се изяснили много неща:
      - какъв е генотипа на траките преди идването на римляните.
      - променя ли се съществено генотипа на траките след идването на римляните.
      - принадлежат ли ранносредновековните българи на старото балканско население.

      Ръководителите на проекта, или съветващите ги историци, археолози и т.н. са избрали възможно най-странното сравнение: на ДНК извлечена от останки на повече от 5000 години с тази на дедите ни от преди 1200 г.

      Пределно ясно е, че ще бъдат намерени различия по простата причина, че етногенезиса е бавен процес, а има и други - определени етнически групи, които са обитавали земите ни не са оказали влияние над нашия генотип. Пример за това са турците и ромите, а пък те не са единствените групи, които са идвали от друго място на Балканите.

      Изтриване
  4. Браво!!! ❗ Благодаря,!!! ❗ ❗ ❗

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 4 септември 2022 г., 16:23 ч.

      Радвам се, че есето ми Ви е допаднало!!!

      Изтриване
  5. Много ми хареса този постинг, но защо темата не е включена в новата ваша книга?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До glowclipze 4 септември 2022 г., 16:53 ч.

      Бях принуден да съкратя не само темата за Троя, но и тази за друидите. Просто няма как да се даде толкова много информация наведнъж. Като гледам - ще трябва да съкращавам и следващата книга :)

      Изтриване
  6. Винаги точен и изчерпателен със удоволствие чета браво

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 4 септември 2022 г., 19:43 ч.

      Радвам се, че труда ми е от полза :)

      Изтриване
  7. Несте учил нито за археолог нито за историк, но се правите на голяма работа, това само разсмива професионалистите и разжегва страстите на тълпата. Кажете, господин Спароток, това ли е целта ви и колко ви се плаща от Козяк?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 4 септември 2022 г., 20:45 ч.

      Коментарът Ви е несериозен и несъстоятелен. Разберете едно нещо - от сянката на анонимноста не можете да постигнете нищо, най-вече с нападки и обиди.

      Ако смятате, че не съм прав - оборете ме с факти: аргументирано и културно :)

      Изтриване
    2. " Анонимен 4 септември 2022 г., 20:45 ч.
      Несте учил нито за ..."

      А Вие, макар да изявявате претенции, изглежда съвсем нищо не сте учили или може би толкова са Ви способностите, защото не показвате абсолютно никакви знания или умения. Единственото, което се опитвате да демонстрирате като умение е да се заяждате с останалите, но и това не Ви се отдава, защото още не сте се научили поне да го правите убедително.

      Изтриване
    3. Най-големите плюнки и смешници след политиците с харвардски купени диломи от лафката за наркотици са: ИСТОРИЦИТЕ - НИ! Аз моето дете на български дипломиран историк-шизофреник, никога няма да пусна!

      Учат децата, че османско робство нямало, и сме си живели в Рая. Учат децата ни на някакви измислини ханове и измислени божества Тингирици, а всъщност в ръкописите и каменни плочи пишат нашите предци за кназе, кнезе, кънендза, кънандза, за Богъ, Бгъ (Отецъ, сина и светия дух) и т.н. И същите тия всезнаещи плюнки, не са прочели ЯВНО един древен ръкопис! Учат децата, че били БУЛГА - буламач, а ние сме се наричали блгари и блъгари (благи-ора). Общо взето навремето в Пловдив, ей тия шизофреници-историци вземаха дипломи по цял ден на пъпа на Пловдив из заведенията - Нептун, Дриймса, Калигула (първия гей бар в България), Рондо, Би-52, яж - пий и се весели, а накрая при божеството професор, отчитат - 1000 кристални мъниста (кинти) за празната година и тиква, и вече са дипломирани послушковци срамящи цялата нация. Заради тези хрантутници, всички българи в чужбина ходят с наведени глави, защото банда платени некадърници ги обезличили и обезглавили. Срам, срам, голям срам! Българския историк е най-мразеното човекоподобно след дупетатите ни - факт! А това, което им изкарва Павел Серафимов, сиреч кирливите им не прани гащи, ги кара да се метнат на копията на Залмоксис - сами.

      Спрете се исторически плюнки и почвайте да работите за народа, че дяволите ще Ви вземат! Нас ни вземате за средновековни галоши от 15-ти век? Двадесет и първи век е ВЕЧЕ, а информация за род, Родина и прозход с багер да Ви заринем.

      Летописците лъжели, Серафимов ги лъжел, че предствя наготово информация, която ТЕ не са си направили труда да открият. Баба Яга ги лъжела, барабар с Торбалан, Всички са лъжци освен, светилата историци с крака на бюрото по цял ден с празни тикви, кореспондиращи от служебното (платено от нашия джоб) устройство като АНОНИМКОВЦИ. Деветдесет процента са само такива, празни тикви - суфльорчета, а другите им колеги мълчат, защото знаят какъв вятър имат срещу себе си. С вятъра - борили се, нормалния трудолюбив човек?

      Мамини и татини синчета - историчета! Плюнки умиращи от яд, че никой нормален българин не ги взема на сериозно. Сиреч, искат с мързел и лъжи да са някоИ! Амин.

      Да сме бесни ли?
      Отдавна на продажниците в тази наша страна, трябваше да им покажем пътя, ама с на дядовците ни дебелия бастун, и който са дъжали ЗОРЛЕМ от къртовския труд към любящата Родина, стенещи от болка, че на деца и внуци завещали ТЕ - СВЕТИНЯ!

      За съжаление, след 33 години демокрация, нашите историчета са все още същите продажни битници, както онези след 1945-та година. Срам, голям срам! За тях, не за нас.

      Евала му (свалям му шапка) на Серафимов! Брани Родина и род, не като гърчолята с лъжи (които трябва да са пример за нашите историци), а с писани истини крити под дърво и камък, за да ни изкарат пришълци.

      Дълбок поклон му правя лично Азъ!

      Не знаем ние балъците, що пари се изливат в Кавказ и Памир, да твърдят - дръпнатите, за нас никаквици, че са бугари, богари и разни там резани бохаЙ - битници.

      И ако не Ви изнася, че сте мизийци, тракийци, шопи, родопчани, доброжанци, македонци и т.н., ей къде са ви роднините от арабската пролет, упс... извинете -хаганат. Газ сега към Туркие, да се оплачете на пашата!

      Изтриване
    4. Ми Мошев сме го гледали при Пламен Павлов, а Серафимов кога? А да, той беше при шоумена-мистик в Операцията! Наистина достойно място, само дето Фол излезе 3 пъти там да разкаже повече за траките.

      Изтриване
    5. До Анонимен 10 септември 2022 г., 10:03 ч.
      Серафимов решава сам къде да се изяви :)

      Изтриване
  8. Драги Павле,

    Отчаяните напъни срещу твоите твърдения разкриват все повече безсилието и натюрела на мизерните ти критикари. Не бих ги удостоил с отговор...
    Жена ми гледала филм за троянската война, в който майката на Ахил със сълзи на очи го умолявала да не тръгва в битка с роднини. Все пак значи има и други творци по света, които знаят истината.
    Друго ми идва в главата... Като законни наследници на воюващите в троянската война не е ли дошло време и ние да се хванем за мечовете след месец и да се отървем от продажниците на нашата национална независимост?!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Напълно съм съгласна с вас

      Изтриване
    2. До Анонимен 4 септември 2022 г., 22:26 ч.

      Битката, която трябва да водим не трябва да е с меч, а с перо. Нека не забравяме, че нас ни победиха не с меч, а с перо.

      Изтриване
  9. " В последната си книга – “Неразказаната история на траките” съм представил интересни сведения за хората на царство Асува-Азия, посочил съм от кой балкански регион са дошли, както и каква е връзката им с хетите. В новата си работа съм обяснил и че значението на името Асува-Азия е страна на коневъдците. "

    - на коя страница в новата ви книга е тази тема г-н Серафимов? Питам ви защото няма глава където да се говори за ахейци и за Троя в " Неразказаната история на траките ".

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 4 септември 2022 г., 22:42 ч.

      Проверете на стр. 141-148.
      Успех!

      Изтриване
  10. Обясняваш много хубаво и това ме радва, защото по този начин на всеки става ясно това, което искаш да кажеш. Не зная как го правиш, но те моля да продължиш по този път, нека хората знаят каква е истината!
    И да знаеш, че много българи те обичат и са готови да направят всичко за теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 5 септември 2022 г., 11:30 ч.

      Благодаря за подкрепата!!!

      Изтриване
  11. Благодаря, г-н Серафимов! Продължавайте все така да просветлявате изстрадалият ни народ!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Иво Леов 5 септември 2022 г., 15:31 ч.

      Благодаря Ви за подкрепата!!!

      Изтриване
  12. Поздравления за поредната силна статия!

    Иешомам един въпрос. Според вас, Одисей тракиец ли е? Аз не успях да намеря информация за връзка между Одисей и траките, но вие може и да имате такава. Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Въпросът е съвсем уместен. Но тактиката на Одисей за превземането на Троя се различава диаметрално от откритата силова атака на траките и наподобява перфектно перфидната хитрост на Лазар Коен, приложена за падането на Търново. Един трети герой от тази националност имахме и в последното ни правителство, което доведе държавата ни до настоящото трагично състояние.
      Но, разбира се, очакваме на първо място мнението на Г-н Серафимов.

      Изтриване
    2. До Анонимен 5 септември 2022 г., 21:06 ч.

      Името Ὀδυσσεύς притежава особена наставка -εύς, а тя е типична за тракийските имена: Ὀρφ-εύς, Τηρ-εύς.

      Изтриване
    3. До Анонимен 6 септември 2022 г., 19:17 ч.

      Името Одисей е предгръцко, но пък и самата история на Илиада може да е контаминирана с по-късни събития, в които участват гърци.

      Изтриване
    4. Прав сте г-н Серафимов! Дошлият до нас текст на Илиадата е на база препис от около 4 в. сл. Хр. Въпреки че и той чрез преводи и преписи, е много вероятно да е частично променян до днес. Обаче е напълно известно, и всеки историк го знае, че Омир, ако е съществувал като личност, а не е нещо като обобщение на народно творчество, е творил около 9-8 в. пр. Хр. Това е повече от 200-300 години след събитията. Освен това, се знае, че в 6 в. пр. Хр. многото достигнали до това време преписи на Илиада и Одисея са се различавали доста. От стари текстове е известно, че най-старата редакция и канонизиране на събраните откъси от устно предавани Омирови текстове е извършено около не по-малко от 100 години след Омир, от атинският тиран Хипарх. Едва през елинистичния период, от други сведения е известно, че е направена поредната редакция и превод на тогавашния съвременен елински език. Предполага се, че от тогава съществуват записи, които по-късно са използвани за преписи (често редактирани и превеждани). Но все пак, по-стар запис от IV в. сл.Хр., няма!

      Изтриване
  13. Здравей Павле!!!
    Страхотна статия.
    Мисля си от доста време дали Троя не е сегашния Истамбул...не е невъзможно.Може ли да се отхвърли категорично това,според теб?
    Пожелавам Успех!!!...и подкрепям!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. bgwest, не знам от къде ти е хрумнало и може би Констанинопол и Троя нямат нищо общо, но и на мен са ми минавали същите мисли.
      Цв. Петров

      Изтриване
    2. До bgwest6 септември 2022 г., 20:09 ч.

      Истамбул е на друга локация, а и по-старите имена са различни: Константинопол, Бюзантион, Люгос.
      Благодаря за подкрепата!!!

      Изтриване
    3. И откъде пък точно разбрахте, че е бЮзантион и лЮгос, а не се произнасят с И или У, О или Ъ?

      Изтриване
    4. До Анонимен10 септември 2022 г., 9:47 ч.

      Ако имате друга информация - споделете я :)

      Изтриване
  14. Моля се да дойде времето, когато децата в училище ще учат тая История , Истинската и ще ползват Вашите книги. Дали ще го доживея, не е важно. Важно е хората да се събуждат за истината и да я разпространяват , да се възродим и живеем по достойнство. Бог да бъде с нас! Благодаря Ви г-н Серафимов!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 6 септември 2022 г., 22:29 ч.

      Колкото повече хора разпространяват неудобната за догматиците информация, толкова по-бързо ще дойдат промените.

      Изтриване
    2. Истинската история се разкрива от документите и археолозите, не от интерпретациите на находки и писания от незнаещи. В този смисъл, тук се разглежда един елемент от нашата история - тракийският, който обаче не дава пълната картина, например не се обсъждат хилядите заселници след Освобождението и войните, нито средновековни такива на викинги и други наемници. Някой ще каже били претопени или са се изселили, защото това му казва логиката, без да е запознат с фактите. Вижте разсъжденията за гърците, например, нали имат същия генетичен код като нас и румънците, какви африканци са, ако има такива те са малко сред общото! И как така говорят един от най-старите познати клонове на индоевропейски език, а не етиопски? Някой тук за германски и английски заселници да е чувал през средновековието в България и ранните години на ислямско нашествие? Ако не сте, значи не знаете нищо за историята на българския народ и само си плямпате на седянка! Но както ви отърва! Човек най-лесно лъже самия него си!

      Изтриване
    3. До Анонимен 10 септември 2022 г., 9:45 ч.

      Прав се, човек лъже най-лесно себе си и вашата пледоария го доказва.

      Само гърците от северните части на Елада, а и част от критяните и част от пелопонесците показват близост с нас, останалите - не.

      Документираната през бронзовата епоха реч на микенците не е гръцка, защото тя няма продължение в нито един гръцки диалект от времето на Античността.

      Гърците не говорят етиопски, или език, който някога е говорен в Африка по същата причина, поради която по-голямата част от населението на Бразилия говори португалски, а не старата реч на южноамериканските индианци.

      Изтриване
  15. Здравей!
    Какво мислиш за книгата на проф. Александър Фол "Тракийският орфизъм"? Може ли да се счита за достоверен източник на информация??

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 8 септември 2022 г., 1:51 ч.

      Не мога да коментирам работа, която не съм чел. По принцип за орфизма се знае малко, но пък проф. Фол може да е разполагал с важни документи.

      Изтриване
    2. Здравейте, Анонимен. Аз, по принцип, винаги всичко си го обяснявам единствено през родната реч, защото това е и древният, единствен жив и до днес, език на европейското население. Мога да кажа, че написаното от Вас е "почти" вярно, според моето разбиране. Става дума за това, че буквата "Ф" е доста чужда за българския език. Думите, започващи/съдържащи буквата "ф", които ползваме, най-често, да не кажа винаги, са "чужди думи" в българския език. Вижте в речника: https://slovored.com/sitemap/unilingual/letter/%D1%84/%D1%84%D0%B0 Дори бабите ми, едната казваше "васуль", а другата "васоль". Та, казвам, че написаното от вас изглежда като писано от "чужденец", образно. Ха, да махнеме "ф"-то, да видим какво ще се получи. Аз името на про(ф)есора бих го изписал както се пише с латиница, на немски: Ал. Вол и още по-на български: Волов! Ето, славно име, пазещо за поколенията спомена за основополагащото събитие от зората на Цивилизацията - опитомяването и впрягането на "вола". Известно време ще е волар/воларин, а в IXв. ще го покръстят на "болярин". Отговорът на въпроса за значението на траки-фраки съм го доверил на Спароток. Следва "орфизъм", от "Орфей". Смело махаме "ф"-то и става Орей. Звучи по-добре, ама "О"-кането е типично за Западните краища, а той е Бес, родопчанин. По логиката на БЕ следва да е Арей. Арей - ария(муз.), Ариа(Ариада, ариец, земеделец), ариа(нин), проповядващ "ораизъм"/араизъм (Поучение или "Вяра" за Народа/Ората/Арите (земеделците) в песенна форма). Пеел им той на земеделците, че "трудът е песен", т.е. "благодат", ама онея, пияните женища, де търчали из гората нещо не били съвсем съгласни, та... така с буквичката "фита" - големо зло, чужбинско! :(

      Изтриване
    3. До Ал. Славов9 септември 2022 г., 16:07 ч.

      Ако не се лъжа, Раковски е един от първите, които свързват името арии с *arjo - ора. Има обаче няколко сериозни проблема:
      - старите арии, арийци са скотовъдци, а не земеделци и това се знае много добре.
      - орането е считано за недостойно за човек от класата на ариите.
      - поне при ведическите арийци, орането на земята се извършва от хората наречени кшудра.

      Изтриване
    4. Има логика в разсъжденията на Раковски. В най-дълбока древност умението да се обработва или оре земята е било присъщо на напредналите култури. Логично е да се допусне, че тези напреднали хора са били в положението на господстващ елемент сред по-изостаналите. Ако коренът "ар"/"ор"(с придихание съответно "хар"/"хор", преминаващ и в "гар"/"гор") действително означава "господар", както например смята покойния акад. Цонев, то не е нелогично да се допусне, че действието оран е било свързано с господарската класа. На свой ред тази класа предава уменията си на подчинените си. С времето подчиненото население изземва дейността по обработването на земята, а господарите се насочват към други сфери. Разбира се, това е само хипотеза, но не изглежда да е лишена от логика.

      Изтриване
  16. https://www.jstor.org/stable/41694880

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен8 септември 2022 г., 17:27 ч.
      Благодаря, но не виждам връзка с темата...

      Изтриване
  17. Здравейте, Серафимов, "...нашите предци, влезли в историята под името траки." Поздравявам Ви за това изречение. Престрашихте се! :) Е, остава да ни споменете в "някой хубав, за нашата История, ден" и как сме се наричали "де факто". Успех ви желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Ал. Славов 9 септември 2022 г., 14:06 ч.

      Една част от дедите ни са се самоназовавали траки, а други са наричали себе си даки, пеони, мизи, одриси. Не е случайно, че средновековните българи са наричани не само траки, но също даки, пеони, мизи, одриси.

      Изтриване
  18. "фламандският лингвист Алберт Карноа стига до заключението, че то идва от ие. корен *treu “etre florissant, fort, puissant” – силен съм, процъфтявам, радвам се на благодат"
    Когато давате подобни етимологии, винаги се опитвам да намеря паралел в днешния български език.
    Струва ми се в случая, че думичките "тор" и "торя" са подходяща връзка с дадения ПИЕ корен.
    Земята на стари земеделци (ЕЕФ) като нашите деди се е отплащала с по-добра реколта ако е била наторена/обогатена допълнително и те добре са го знаели.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До natsunoame 9 септември 2022 г., 19:19 ч.

      Троя, по-скоро се обяснява с отроути - охранвам, *троути - храня, угоявам. Няма съмнение, че дедите ни са позвавали добре земята и са умеели да я торят.

      Изтриване
    2. Този коментар бе премахнат от автора.

      Изтриване
    3. Явно имате предвид глагола утроя, който се образува също като удвоя или учетворя напр., но не виждам как може да се разбира и тълкува директно като угояване и хранене.

      Изтриване
  19. Всичко изказано по-горе в статията и коментарите само доказва, че траките са малагама от пришълци и местни и са носители на индоевропейска култура и език, които не са се зародила на Балканите!
    И за пореден път се чудя и дивя, как каруцата може да дърпа коня и българският съвременен език да обяснява древни езици, нормално е да е обратнотото!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ако не се лъжа г-н Серафимов ползва "старо черковно славянски"...сиреч старобългарски, за тълкуването на тракийските думи. Ако е ползвал директно съвременен български то навярно е защото модерната дума е идентична със старобългарския(или много близка). И отново ако не се лъжа в много от статиите си, г-н Серафимов посочва реномирани лингвисти които самите те ползват "старо черковно славянския"(старобългарския) в опитите си да изтълкуват по-стари тракийски, финикийски, фригийски та дори и някой гръцки думи обявени за "не гръцки".

      Та никои не слага каруцата да дърпа коня, просто логично когато се опитваш да тълкуваш един език, търсиш неговия най-близък съвременен клон и се опитваш да ползваш него. Не че съм лингвист, но понеже се интересувам от история и чета и чуждестранни статии(когато мога)...а там да видите какви догадки се правят. Но уви, хора като вас техните твърдения ще ги лапнат без да питат...щото нали, западно европееца го е казал.

      Изтриване
    2. До Никола 10 септември 2022 г., 19:01 ч.
      Понеже старочерквнославянски е доста неясен термин аз лично предпочитам да ползвам термина старобългарски. Когато цитирам няма как да се дам формулировката на автора, но често в скоби поставям стблг.

      По принцип всеки лингвист знае, че старочерковнославянския е старобългарски, а не някакъв общ език за всички представители на славянсктата езикова група, но понеже някой е спуснал директива да не се представят ясно, професионалистите слушат покорно и изпълняват съвестно. По-лошото е, че те не направиха нищо съществено по въпроса за етническата принадлежност на хората наречени най-рано славени, славяни.

      Изтриване
    3. И понеже стсробългарският от 12в е датиран след тракийският с векове разлика, и понеже не знаем как се е изменял тракийският от Троянската война насетне, нито какви особености е имал преди това в различните територии, се чудя и дивя как каруцата дърпа коня? Или с други думи, да обясняваме латински чрез съвременен испански или старонемски с английски!

      Изтриване
    4. Анонимен11 септември 2022 г., 16:06 ч.

      Мисля малко наивно подхождате в мисленето си. Причината ,че не ползваме съвременния испански за да обясняваме латинския или английския за старонемския, е че имаме лукса да сме(тоест католическа Европа) запазили латинския. Ако това не беше така, лингвистите опитващи се да разберат латинския, навярно щяха да ползват именно испанския и навярно италианския(пък и дори английския) за да реконструират до колкото могат латинския(ако нямаха друг източник).

      В тоя ред на мисли, ако не се лъжа подобен е и случая когато западните историци/археолози се натъкват на старогръцкия. Те ползват модерния за тяхното време гръцки с единствения ориентир, че ако дадена дума звучи еднакво и създава смислено изречение то навярно това е и значението(логично...ако нещо изглежда на патка, ходи като патка, и квака като патка....значи).
      Не отдавна бях гледал документален филм за минойската и микенската цивилизация. Там изследователите използваха гръцки...навярно старогръцки, като тук там имаше общи думи. Като именно поради близостта с 10-тина думи(едва ли не) обявиха цивилизацията за гръцка. По вашата логика използването на старогръцки за анализ на езика на пред гръцко население е поставяне на каруцата пред коня, щото зората на Минойската цивилизация май е някъде през 3-тото хилядолетие, а старогръцкия който изследователите тогава са ползвали е по-вероятно да е от класическия период(500-300пр.хр) или в най-добрия случай от архайчния(800-500пр.хр). Тоест разлика между 20-27в без никаква идея как се е изменял минойския или микенския език. Разбирасе според г-н Серафимов, би трябвало да се погледне и тракийския(при анализа на микенския и минойския)...но това е друга тема.

      Истината е ,че колкото по-назад гледаме, толкова по размазана е и картината, освен ако няма запазен документ който малко да я по избистри. Друг е и момента за съзнателните или не, изкривявания от самите анализатори. Както споменах по-горе много от цивилизациите и културите на Средиземноморието и балканите са обявени за "Гръцки" или техни производни, просто защото имат лингвистична(или някаква материална) близост с древните гърци. Друг е момента, че може би става дума за лингвистична група...също както английския, френския и немския се смятат за германски езици. Но ако някой след 2000 години реши ,че всички са латински-щото пишат на латински а и имат общи думи с латинския, дали ще е вярно?

      А и да предположим ,че има някакъв запазен "нео-германски", глупаво ли ще е да се правят опити да се разбере с модерния германски, този по нов "нео-германски", дори и той да е обявен за 10века по-нов, и да не се знае как се е изменил спрямо модерния, и единствения ориентир е ,че хора със същите гени като модерните (етнически)германци го ползват.
      Както виждате понякога за да се стигне до истината се налага да "сложим каруцата пред коня".

      Изтриване
    5. Никола 12 септември 2022 г., 12:09 ч.

      Езикът на микенците е обявен за гръцки с помощта на много манипулации:

      1. От наз 3000 налични документа са селектирани само 300.
      2. В изследваните 300 документа около 40-48% от думите са лични имена, но нито едно от тях не е наистина гръцко.
      3. Имена като Дуло, Вокил, Ерми (не е шега) са обявени за "obscure" - неясни.
      4. Имена като Бато, Мила, Бото, Перин, Крум (не е шега) не са разгледани изобщо.
      5. Тракийски имена като Ил, Пеон (не е шега) и др., са ползвани, за да се докаже, че езика е гръцки.
      6. От регистрираните в микенските документи топоними нито един няма обяснение на гръцки. Коринт, Тиринт, Тилисос, Кносос, Ида и др., не могат да бъдат обяснении с помощта на гръцкия език.
      7. Напълно са пренебрегнати историческите сведения за присъствието на траки в Елада: поне Пелопонес, Атика, Фокида, Беотия са много добре засвидетелствани.
      8. Напълно са пренебрегнати прототипите на микенската керамика, а те са в земите на траки и скити.
      9. Напълно е пренебрегнат факта, че микенската традиция на издигане на куполни гробници намира продължение при траки и скити, но не и при гърци.
      10. Напълно е пренебрегнат факта, че срещащото се при микенците конско жертвоприношение е нещо типчно за траки и скити, но е напълно чуждо за гърците.

      Ето с каква "наука" си имаме работа, но хора като Анонимен11 септември 2022 г., 16:06 ч., си затварят упорито очите :)

      Изтриване
    6. ПАВЕЛ СЕРАФИМОВ - SPAROTOK12 септември 2022 г., 15:40 ч.

      Да, както казах имате друго мнение за произхода на микенците и минойците. Но ако това което казвате е вярно, то човек може само да се чуди с колко малко, чуждите историци обявяват една цивилизация за еди каква си. А нашенеца и с един топ доказателства пак не можеш да го убедиш, ако идва от друг негов сънародник. За съжаление масово имаме комплекс за малоценност, и ако не го каже чужденеца ние не вярваме.

      Хубаво е да сме скептични, бих казал дори наложително. Но както има момента където човек може да е прекалено доверчив и с отворен ум(както казват американците "че умът му пада извън главата") , така може и да сме прекалено скептични, където истината и да ни блъсне в главата, пак няма да вярваме. Мисля и двете състояния са еднакво за оплакване.

      В крайна сметка голяма част от древната история е базирана на теории въз основания на познанията на този които формира теорията. Което ще рече че въпросната теория може и да не, или поне не напълно, вярна. Съответно място за ревизия винаги има. Още повече когато става дума за историята на източна Европа. Западно европееца съм забелязал има само бегли познания-Византия, Гърция и Османската империя.

      Изтриване
    7. Хей, анонимния, когато пишеш за траки (пришълци и буламачи) трябва да го докажеш! Иначе си оставаш вятър под налягане. Ще ти дам само един пример за блъгарите (траки) как са действали с пришълците насилници - османци, цели 5 века! Децата на тези насилници, нашите баби и дядовци при раждането са ги удушавали или удавяли в реките. Така са се запазили цели 5 века род и идентичност. Защо си мислиш, че при ромейско владичество е било нещо по-различно? И това в графа история - Уики-пики, никога няма да го прочетеш!

      Мангустите могат да се плодят с когото си искат в ЕС, но блъгарките се плодят с блъгари и това е чувство за самооцеляване и самосъхранение на древният ни на-род.

      Докажи ми, че онзи със златата във варненския гробен град (некропол), не е блъгарин (трак), а лилипут алтаец и памирец! 😁

      Да беше прочел също, че траки и блъгари са познати на света генетично като: високи, много едри и здрави хора, а в гробниците не могат да направят разлика между блъгарин и трак. Тоя ген не се е развил и предал със столетия, а хилядолетия наред. Тази структура и ръст не е позната за дребните алтайци и памирци. А този ген на работливи здрави ора се предава от десетки хилядолетия.

      Такива жалкари сте с този двуцифрен К. И. в главичките си, че всеки път като почнете да дращите от злоба - недоказани глупости, се напушваме от гръмогласен смях. 😂🤣🤣

      Гърчолята (данайски африканци) преди хилядолетия са се претопили в блъгарското (тракийско) бяло море, но африканският им ген в зурлите им, е видим и до днес. Затова се различаваме с тях! Ние сме по-бели, по-високи, с по-светли коси, и разбира се, много по-здрави физически от тях. Техния език и култура е наследство от нашите деди примесени с етиопски, погребенията им са все още на африканско племе, а нечестивия измамнически характер, е 90 процента данайска кръв. Тези африкански черти са най-отличителни при данайските им жени. Погледни една българка и една гъркиня и почвай да откриваш разликите от сбирток на раси и отличителни черти.

      Тези алтайци и памирци, които пишете на българица (кирилица) в нашите форуми и сайтове, се представяте за нас - блъгари, и като: АНОНИМНИ ЛЪЖЦИ.

      Моите дядовци са били по 2 метра и 10 сантиметри, едри, работливи и огромни здрави блъгари, а аз не правя изключение с моите почти 2 метра, макар моята майка да е под кинт и 60. Тия гени не се предават от Алтай и Памир! 😉

      Ааа... освен големина на тяло (физика), се предават - мозък, гънки, и чистота на душата по този светъл генетичен път. Балъците не българи, ги търсете по дърветата, хрупащи шишарки и бодли. Но тях става, вкусен, здраво-словен и неповторим - боров мед.

      Още ли не сте разбрали - психодиспансера, че тия траки (екзоним - външно име), са сиреч самоназоваващите се, чисти и неопитнени генетично - блъгАри? 🤔

      Изтриване
    8. До БлъгАрин 12 септември 2022 г., 18:32 ч.

      Нихилистите явно не знаят защо има толкова много местности с име Момини скали...названията са от времето на османското потисничество и са резултат от самоубийствата на български жени, чиято чест от поругана от потисниците.

      Изтриване
    9. До Никола 12 септември 2022 г., 16:23 ч.

      Скептицизмът наистина е нещо хубаво и полезно. Прочее, при налагането на измамата, че езика на микенците е гръцки, е имало съпротива, но гръцкото лоби е надделяло.

      Странното е, че един от най-добрите критици е акад. Георгиев, но той е принуден да се откаже от критиката си и да признае "откритието" . В този случай тоталитарната цензура помага на класовия враг, точно както е и в случая със създаването на македонския език. Там си подават ръка учени от СССР, американци, австрийци, германци, заедно срещу България.

      Изтриване
    10. Крайно време е вече да изметем горните отрепки и техните подлоги от родината ни! Ето, и утре идва фон ден Лайнен, за да ни укаже неоспоримо „новата линия на партията“, която трябва да следваме!

      Изтриване
    11. "...Там си подават ръка учени от СССР, американци, австрийци, германци, заедно срещу България"

      За голямо съжаление това не е само тогава, а винаги, когато след някакви събития на България има възможност да бъдат наложени рестрикции и винаги в полза на съседите. Затова териториите ни са орязвани от всички възможни посоки. За разлика от Гърция, която винаги получава бонуси. Така първо им подаряват Йонийските острови, по късно Додеканезите, Крит и още някои други, Македония, Беломорска Тракия и така достига до днешните граници. Единствения път когато Англия застава на страната на България това е във връзка със Съединението на Княжество България и Източна Румелия, и това води до успешен край, но причината не е симпатии към българите, а за да се противопостави категорично на Русия.

      Изтриване
    12. Така е. Освен Момина сълза, някой местности получават името - Девойка, които девойки са скачали от високите скали и са си пръскали главите в реките от бягащите след тях османци с ятагани, които са ги гонили, за да изнасилят и посекат след това. Труповете са се носили по реките с километри. Било е улов на дивеч, а искат ние децата им да забравим, че нашите предци не са били уж страдали, а живели дори в охолство през османското потисничество. Било е като лов за индианци. Между другото, по същото време в субконтинентална Америка, индианците са дърпали същия вол като нас с други потисници. Спасила ги е джунглата и по-блгоприятните испанци и най-вече португалци, но в северна Америка са нямали този късмет и е било ужасно. Тикани в резервати за масово клане . Днес на север испаноговорящите са над 60% вече, от които 40% с индианска кръв. Леко по леко ги превземат отвътре. Приятели в Испания от южна Америка с индианска кръв са ми казвали преди години, че имат разни етноси, които се обединяват с единствена цел да си върнат заграбенито - земята. И ако не ги довършат руснаците, то индианците ще ги разкъсат отвътре. Процесът е започнал, а кръговратът на природата си знае работата. Затова напират за тия стени с Мексико, но пък чиканосите най-опасните, деца на изпепеляващият вятър - Кетцалкоатъл, които е невъзможно дори със стени да запрат. Никой не забравя страданието на народа си, а кръговратът е неизбежен. Който зло прави, от зло погива. Явно и траките (блъгарите) са били така през ромейско и османско време. А сплотяването ни е запазило живи като род и етнос. Сега пак се опитват да ни настроят един срещу друг и раздробят на малки хапки, но истинкта от страх за самооцеляване ще надделее. Усеща се вече сред българите. Дано да не сме закъснели!

      Изтриване
    13. Мисля, че са нужни смели водачи, които да поведат народа. Предатели – колкото щеш, но се надявам, че ще се намерят и харизматични личности. Ние, българите, сме народ на противоположностите...

      Изтриване
  20. Последните коментари наистина доказват нещо. Това, че авторите им имат боза в черепите си!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 10 септември 2022 г., 18:49 ч.
      Грешка на админа е, че е допуснал коментара Ви, неслучайно първият коментар след всяко есе е мой. Всъщност става дума за молба, с която призовавам за културен тон и проявяване на разбиране към инакомислещите.

      Изтриване
    2. До Анонимен 10 септември 2022 г., 9:27 ч.

      По отношение на това - кой е чужд е кой е местен в дадена територия може да се спори дълго. При дедите ни основните етнически елементи са на Балканите още по времето на Неолита. Къде са били преди това не ни интересува, защото преди този период е изключително трудно да се определи кой къде я живял, материалната култура е сравнително бедна, особено тази на предкерамичния неолит.

      Изтриване
    3. Е как така да се спори, щом ди фошъл по-късно, не си местен, та така и траките като носители на индоевропейска култура и език не са местни по отношение на доллите от Мала Азия ореди тях, така и българите не са местни по отношение на траки и римляни по днешните ни земи. Още повече, пе българите никога не са изяеявали претенции за връзки със стари тракийски родове и да са законни наследници на тракийска култура и власт! Българите поемат, а не връщат тази земя за себе си!

      Изтриване
  21. Г-н Серафимов,

    миналата година си купих 2 Ваши книги за Тракия. Още не съм ги почнал поради липса на време и многото други книги, които също чакат, но вече им идва времето Наскоро четох интересно мнение, че прочетените книги далеч не са толкова ценни, колкото непрочетените, които ни напомнят колко неща още не знаем.

    С удоволствие чета Вашите статии и коментариите. Тази за Троя особено ме зарадва, не само защото си допълних информацията а отчасти и знанията, но най-вече поставя на място един руски блогер/политически коментатор Игор Панарин, който от време на време в своя ютуб канал говори неподложени с данни измишльотини (според мен) за Троя. Ако имате време и желание ето и линк към негово видео: https://www.youtube.com/watch?v=Sm6PaRBiqss.
    Бъдете здрав и много успехи
    ЧП

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен11 септември 2022 г., 19:39 ч., Ч.П.
      Да, имате право - г-н Панарин преувеличава доста, но сега това е тенденция, която се споснорира.
      Колкото до книгите - четете когато имате време и когато намерите за добре. :)
      Поздрави!

      Изтриване
  22. Вазовият герой Хаджи Ахил, който "булгарйята си обича повече от баба Ева", ме кара да мисля, че това име все пак е запазено практически до наше време?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Брилянтна статия! Точно, кратко, ясно! Не се учудвам на гранитните глави които не харесват тази информация. Хиляди години са ни обработвали и нас и всичките народи около нас с лъжи! Създавали са изкуствени държави за да ни разделят на части и така по-лесно да ни подчинят. Надявам се обаче че съвременните технологии улесняващи бързото разпространение на информация ще съкратят хилядократно обратния процес и истината ще възтържествува. Бъдете жив и здрав г-н Серафимов!

      Изтриване
    2. До Анонимен15 септември 2022 г., 14:55 ч.

      Благодаря Ви за добрите думи и подкрепата!!! С помощта на съмишленици пътят напред е по-лесен.

      Изтриване
  23. Според общо известната история Бригите се преместват в Мала Азия и се прекръщават на Фриги, като основават държавата Фригия. Но реалната причина за прекръщаването е, че гърците нямат буква за звука "Б" и го изписват с "PH" затова Бригите остават в историята като Фриги.
    https://en.m.wikipedia.org/wiki/Bryges
    https://en.m.wikipedia.org/wiki/Phrygians

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 27 октомври 2022 г., 2:19 ч.

      Всъщност май гърците наричат бригите фриги, като действително за това трябва да се търси причината в особения език на древните гърци.

      Изтриване
  24. Все още изоставам с четенето (… е съвсем малко и ще догоня), но днес след този прочит не мога да се въздържа и макар със закъснение да изразя възхищението си от тази статия. Тя е като Кулинан сред кошницата драгоценни диаманти, каквото е цялото Ви творчество от двата блога (дори и нещата, които на по-късен етап сте саморевизирал само Ви издигат в нивото Ви на изследовател и учен – последното е факт, който се определя не от дипломата, а от приноса. Науката винаги е била укрепвана и тласкана напред от много недипломирани таланти.). Реално всичко за което пишете тук, не е никаква изненада – под една или друга форма многократно повечето е споменавано от Вас и преди. Но сега това ювелирно обобщение с професионална вещина и прецизност в допълнение със сведението на Алберт Карноа за виждането му за етимологията на Троя и Тракия направо екзалтира. Не зная само защо умишлено оставате да виси във въздуха недоизказана тази явна лингвистична връзка между траки (благоденстващите) и българи (сияйните). Сигурно си имате своите причини за премълчаване на такова явно заключение. Ето, че не само българите се явяват според много летописци новото обединително име под което са известни траките, но и самите им етноними са в пряка семантична зависимост и естествено продължение - благоденстващи/светлоденстващи/сияйни. Диренията Ви за пореден път успяват да ме възхитят и развълнуват с професионалната си дълбочина (за която сигурно титлоносците има защо да Ви завиждат). Посветил сте се на нещо велико, а вложеното време ако бяхте титлогонец отдавна да са Ви донесли няколко висши образования и професорски титли с което сте изпреварили отдавна традиционалистите в това поприще. Дерзайте – времето и историята ще възнаградят невероятния Ви труд в полза роду. Имената на днешните исторически „корифеи“ отдавна ще тънат в забрава, но Вашето име ще стои завинаги начело на Българската история като Историкът с най-голям принос към истините за България, пробудил много други за пренаписаване на нейната истинска история.
    Венцислав Драмалиев

    ОтговорИзтриване