17.03.2024 г.

КАК СЕ УБИВА ЧОВЕК И КАК СЕ СПАСЯВА НАРОД?

 

Животът е дар, който трябва да се цени. Идваме на този свят малки, слаби и беззащитни. Минават дълги години преди да се превърнем в зрели, самостоятелни личности. По пътя, по който минаваме ни чакат безброй изпитания. Болести, бедствия и злополуки не могат да се предвидят, но все пак повечето от нас се справят с всичко.

 

Някои дори имат щастието да достигнат до преклонна възраст. Жилави сме, в нас се крие сила, за която дори не подозираме. Когато се намираме в голяма опасност тялото се трансформира, мускулите се стягат, вените се пълнят с адреналин. Човек може да преживее падане в пропаст, ухапване от отровна змия, куршумна, или прободна рана и т.н. Известни са много случаи когато хора са се измъкнали от сигурна смърт...

 

Да, жилави сме и въпреки това съществува съвсем сигурен начин да бъдем унищожени напълно. С този метод може да се премахне не просто един индивид, а дори да се сложи край на цял народ. Не са нужни свръхмодерни оръжия, отрови маскирано като лекарство, или огромни тълпи от жестоки главорези. Не, има смърт, която идва бавно, тихо, неусетно. Засегнатият дори не подозира, че дните му са преброени. До последния си ден той се движи, работи, спори. И все пак е обречен да потъне в небитието.

 

В момента, в който група безсъвестни хора смажат вярата ни в доброто сигурната смърт забива нокти в нас. Когато ни бъдат отнети гордостта и достойнството, сякаш невидима черна ръка рязва душата ни с тънък нож.

 

Като дърво с отсечени корени започваме бавно да линеем и да губим същността си. Униженията и гаврата със справедливостта докарват апатия. Тя се впива като пиявица в нас и източва живота ни ден подир ден. Ето така идва сигурната смърт. Ето така един цял народ може да бъде заличен от лицето на земята, без да гръмне нито една пушка, без никой да издаде вик.

 

Днес има такива, които казват, че българите, от които Монро, Бъкстон, Стобарт, Робер, Рийд, Лихачов и др. са се възхищавали вече не съществуват. Ето какви хора видяха чужденците посетили земята ни:

 

“Българинът е ненадминат в своето упорито преследване на целта, което комбинирано с трезвото му виждане, дава надежда за велико бъдеще на този народ... Пестелив и сдържан, българинът не притежава лекомислената веселост на румънеца, големеенето на сърбина, нито мечтателния и непрактичен идеализъм на руснака. Българинът по-скоро прилича на шотландеца от равнината и носи многото си възхитителни качества зад външност, зад която малцина имат щастието да проникнат...”

 

Ноъл Бъкстон казва за нас: “За българина е достатъчно да знае какво трябва да направи и той го върши. Дълбоки чувства той изразява, без да парадира. Интуицията му е отправена към реалността, българинът изразява себе си със забележително спокойствие... “Българите са прекрасни хора, здраво свързани със земята, тяхната устойчивост към морални болести е забележителна. Куражът им, а и тяхната издръжливост, са им създали славата на велики бойци из цяла Европа. Българите имат уникални качества на тялото и духа...”

“Когато човек хвърли поглед върху вероятното бъдеще на Балканския полуостров, само у българите се вижда надежна перспектива. Това се определя от тяхното трудолюбие и тяхната пестеливост, тяхното упрямство и тяхната трезвеност. “ – изказване на лорд Страндсфорд, 60-те години на 19 век, С.Минкова, Т. Трифонов, Народно-психологически щрихи на Българина, София, 1990, c.227.


Те (българите) притежават силни социални и патриотични качества, достойни за всеобщо възхищение, взаимно си помагат и потикват изоставащите, търпеливо обучават тези, които имат нужда от подкрепа, не се примиряват, докато не започнат да се движат всички заедно напред. Ние считаме, че българите са народ, способен на велики дела." - Коментар за българските ученици в “Roberts Collese” от директора му Сайръс Хамлин - J.Baker, Turkey in Europe with two maps, second edition, Cassel Petter & Galpin, London, Paris & New York, 1877, с.44.


Описаните от чужденци наши качества ние все още ги имаме. Те не са изчезнали, въпреки, че лоши хора се опитват да ни внушат, че е така. Ние сме народ, който за ужас на враговете си многократно се е издигал от пепелищата, прераждал се е и е показвал на света, че е способен на чудеса.

Немалко велики цивилизации познават шеметен възход и дълговековно благополучие. В Месопотамия, Хетската Империя и Урарту са създадени великолепни сгради и са изваяни изумителни скулптури, изписани са хиляди документи, сътворени са изящни украшения. След падението си, хората създали тези забележителни държави не са били в състояние да се изправят и възвърнат старата слава. Не са помогнали нито оръжия, нито клетви, нито молитви към различни богове. За тези някога велики хора е дошло забвението...

 


Нашите деди обаче са направили това, което е било невъзможно за другите, защото са имали сила на духа и са останали предани на своите стари традиции. Предците ни са следвали упорито истината, доброто и справедливостта, и са се превърнали във вечни техни носители. Ето защо народът ни се е прераждал отново и отново.

 

Не е ли това пример достоен за подражание? Не е ли завръщането към духовното, доброто и почтеността най-доброто лекарство срещу ужасната болест, която е впила нокти в обществото ни? Злото не може да съществува без някой да го храни. Болестите на духа не се появяват, ако няма условия за тяхното съществуване. Ако не си част от порочната система, със своя добър пример можеш да се бориш ефикасно срещу нея.

 

Смятам, че борбата със злото се състои най-вече в това да мислиш добро, да говориш добри неща и да вършиш добро. За да си добър обаче трябва и да си силен, защото доброта без духовна и физическа сила те прави лесна жертва за безсъвестни индивиди. За да продължаваш да бъдеш добър е нужно и да си заобиколен със себеподобни хора, защото има и други: корумпирани, нагли, продажни и алчни. Те мразят неистово различните от тях и правят всичко възможно да ги изолират, смачкат, унищожат.

 

Някои смятат, че обединението на добрите хора е труден процес. Това не е така, но е направено много, за да се внуши, че обществото ни е разединено и слабо, че няма надежда за нас. Внушенията са непрестанни, могат да се нарекат дори индустрия – добре финансирана и ползваща рафинирани методи.

 

Обединението е лесно, но за него трябва да се работи неспирно, защото и индустрията целяща да превърне народа ни в безформена и безволева маса не спира да пръска отрова. Понякога това става тихо и почти неусетно, а понякога брутално, но процесът не спира никога. Причината за това е страхът от пробуждането на хората и появата на решение да се избере достоен начин на живот. Промяната може да се осъществи стъпка по стъпка.

 

Лесно е да пазим населеното си място чисто, а колкото и странно да звучи – това е много важно. Един добър приятел казваше: Ако търпиш боклуци по улиците и в природата ще привикнеш към нередното и ще позволиш на боклуци в управлението да определят бъдещето ти, а то ще свърши на бунището. Има логика, защото вътрешната ни нагласа по отношение на това: какво трябва да се приеме и на какво трябва да се окаже съпротива, оформя утрешния ни ден.

 

Лесно е да поздравим своите съседи, колеги, а дори и непознати хора на улицата. Една усмивка, една добра дума може да спаси живота на човек, който притежава полезни за обществото таланти, но обстоятелствата са го смачкали. Стойностните хора често са и уязвими, ако намерим тези сънародници и ги опазим, те ще се отплатят десетократно след време. Приятелското отношение към всички не ни струва нищо, но реално притежава огромна стойност.

 

Лесно е вместо да киснем пред телевизора, да излезем навън и да се срещнем с приятели, да поговорим за истинските неща в живота. Така се откъсваме от пипалата на пропагандната машина и същевременно заздравяваме обществото оформяйки един стабилен приятелски кръг. Стабилно приятелство съществува, ако хората общуват лице в лице. Дори да не е всеки ден, дори да не е всяка седмица – важното е да се случва.

 

Лесно е заедно с приятели да окажем морална, или даже финансова помощ на някой болен сънародник, дори да се касае за напълно непознат. Често даваме пари за ненужни неща, спокойно можем да минем и без тях, но понякога липсата на пари за лечение при някои хора е въпрос на живот и смърт. Кое ще ни даде по-голямо удовлетворение: вечеря в скъп ресторант, купуването на поредния нов костюм, или пък знанието, че помагайки на някой в нужда е довело до спасяването на човешки живот?

 

Преди време учител по антропология [навярно М. Мийд] обяснява на своите студенти, че за начало на цивилизация можем да говорим дълго преди появата на градове, царе, организирана религия. Една зараснала бедрена кост на човек живял още преди Неолитната революция се явява ярък пример за началото на цивилизацията. В природата животните със счупени кости нямат шанс за оцеляване – те биват изяждани от хищниците. Зарасналата бедрена кост на човек живял преди повече от 10 000 години показва, че някой го е било грижа за пострадалия. Че му е носил дълго време храна и вода, че го е пазил от хищници, че му е помогнал да оздравее. Ето, едва ли може да има съмнение, че съпричастността е това, което ни отличава от дивите зверове. 

 

Лесно е заедно с роднини, приятели, колеги да привлечем вниманието на обществеността към даден проблем. Мошениците винаги са били нагли и умеещи да лъжат, но въпреки това – те обичат да работят в сянка, за да не загубят доверието на хората помогнали им да придобият власт. Понякога тези, които поддържат вредящите на страната ни индивиди правят това, не защото не обичат България, а защото са прекалено доверчиви и не знаят за тъмните дела на хората, които поддържат.

 

Лесно е да покажем любов към децата си, да отделим време за тях и да ги възпитаме ние самите, вместо да оставяме на създадената от порочни хора система да ги обърка, смачка и реално да ни ги отнеме. Зная, че много от нас са натоварени, зная, че битието на много от нас е трудно, но все пак, децата ни са нашето бъдеще – ако не успеем да ги спасим, за какво живеем?

 

Лесно е да заживеем обединени от светъл идеал. Истината за нашите корени, а и за заслугите на предците ни го позволява. Още в началото на своята дейност като блогър аз се удивих от това, че хора с различни виждания, хора с различна вяра си подават ръка, приемайки, че всички сме потомци на народа, с който започва историята.

 

На друго място, на друга тема, свързана с политика, избори и т.н. тези последователи на блога ми биха се нападали и обиждали, в никакъв случай не биха приели гледната точка на другите, но ето – виждането, че ние българите сме потомци на велики хора сякаш пробуди нещо, което е било дълго време в латентно състояние.

 

Приемането на истината, че предците ни са сторили нещо удивително – останали са в най-старата си Родина 8000 години, сякаш трансформираше читателите ми. Приемането на истината, че нашите предци са създателите на първите човеколюбиви доктрини, че са създатели на писменост и култура, обогатили много други народи, караше хора с противоположни виждания да забравят своите различния.

 

И това не е случайно. Научилите истината вече имаха пример достоен за следване. Както детето следва своите родители, така и възрастните следват светлите примери на героите от миналото. Когато дедите ни са ковали съдбата си и даже са предопределяли бъдещето на други хора, не е имало леви и десни. Нашите предци са били силни, защото са ценили своите традиции, а и са следвали своите интереси, не интересите на чужденци.

 

Разберем ли това добре ще осъзнаем и какво трябва да се прави. Разбрахме как се убива човек, но знаем и как се спасява цял народ. Остава само да го направим – стъпка по стъпка, бавно, но упорито.

 

 

22 коментара:

  1. Хубаво е написано, но дали ще стигне посланието до хората?

    ОтговорИзтриване
  2. Очаквах историческо есе, но това е даже по-добро, защото каква полза от историята, ако не оцелеем! Благодаря ти Павеле, много труд си хвърлил през годините! Малко благодарност си получил, за това ме е яд, и ме е яд и за друго - чернилката е повече. Такава е съдбата на отдадените хора.

    ОтговорИзтриване
  3. Унищожават младите хора с наркотици.Кой допусна това? Сте са бъдещето.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мда, унищожават, но защо питате кой го прави, наивен ли се, глупав ли сте, в килия ли живеете, че не знаете кой регулира наркотрафика от Турция?

      Изтриване
  4. Патос и боза, нищо повече не е това есе, или имитация на есе. Знаеш ли лафа: Сетила се Мара да се поoбара :) Славчо и Кукуто за 25 години направиха това, което турчулята не успяха за пет века - обезбългариха ни! Мафията ще опоска каквото е останало и после остава само територия населена с цигари и мигранти. Сетила се Мара, нъ'л тъй Спаро :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. В Бългрия, смеяда твърдя, в момента се открива най-чистата нация! И това не е случайно! Съхранени сме от генетичния коктейл, така характерен за май- развитите държави! Навсякъде другаде като отидете ще видите всякакви раси, етноси и разнообразни националности, но тук е съвсем различно! Дори се очаква развитие на туризма свързан с тази особеност. Българите се съхраниха в генетично отношение и това има огромно значение!

      Изтриване
    2. До Анонимен18 март 2024 г. в 11:20
      Съгласен съм с Вас!

      Изтриване
  5. Основно, най важните действия за запазване на националните и типичните за нас традиции са лично наши, но понякога не по малко значение има и съдбата или Бог, на кой както му допада. Берлинския договор ни отнема емблематичната и легендарна за нас територия „Онгъла“ или днешна Северна Добруджа, като я предава на Румъния за компенсация на отнетата част от Трансилвания и предадена на Унгария, но пък по този начин ни лишава от пряка граница със СССР. България никой с нищо не компенсира, а на по късен етап даже биват отнемани още земи, но това е съвсем друга тема. Както казва народа: Всяко зло за добро! В противен случай не само нямаше да има отхвърляния на двете молби на БКП и Тодор Живков да станем 16-а република на СССР, а даже нямаше да има нужда от молби. Това днес можеше да ни постави не само на мястото на Украйна, заради далеч по стратегическата територия, но можеше да бъде и много по зле. Войната можеше да се води на Балканите или по точно на територията на България и Турция, но щеше да бъде между НАТО и Русия. Провокацията тече откакто преди 3500 години доброволно са приети първите гърци като бежанци на Балканите, но последните два века е направено изключително много за да бъде заличена паметта на балканските народи и резултатите са очевадни.
    Да вземем например така нареченото необяснимо от традиционната историография явление Burned house horizon, което по мое мнение дори не е загадъчно. Просто е неудобно за вече наложената фалшифицирана история защото ще „преобърне каруцата“. https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/37/Burned_House_Horizon_Map.PNG
    Посочвайки само причините за това, ще възникнат много въпроси, а като се каже „А“, трябва да се каже и „Б“. Селище не се изгражда на случайно място или където владетеля си е забил копието, а там където има някои естествени условия за живот (задължително достатъчно количество чиста, а не застояла вода) и ресурси за изграждане на изкуствени допълнителни защити и удобства. Едва ли има някой, на който и днес да не му е ясно, че струпването на много хора на едно място започва да създава условия за размножаване на нежелани или вредни за хората животински видове, като мишки, плъхове, паразити, микроорганизми, а в някои случаи змии, дребни или по едри хищници. Днес имаме много начини да се справяме с подобни проблеми и въпреки това понякога е невъзможно без неприятни последици, а да не говорим за жертви. В античността хората трудно са се справяли с големи популации от познатите им вредители, а дори не са познавали невидимите с просто око организми, които са причинителите за нелечими, поне за онова време, болести. От практика са научили, че огъня е едно от средствата, които може да служат за защита при определени условия. Всички живи организми пазят дистанция и правят всичко възможно да избягат от огъня ако природата ги е дарила с такава възможност. Макар и да не са знаели за микроорганизмите са забелязали, че в някои случаи огъня може да предпазва включително и от болести. В жилищни помещения с огнища с открит огън има по добра защита от някои болести, а на открито от различни дребни твари и даже едри хищници. При примитивно урбанизираните територии с повече жители няма здравни или санитарни служби, няма болници, лекари, аптеки или бърза помощ. При наличие на достатъчно храна и други условия се създава предпоставка за живот и размножаване на големи популации на всякакви вредители, паразити или зарази и в някакъв момент в ония времена се стига до невъзможност за борбата с тях. В такива случаи макар и свързано с големи загуби или неприятности, но спасението идва с огъня и аз се сещам за поне три причини да бъде приложено. Който разполага с повече информация може да се сети и за повече.
    Следва продължение.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. "микроорганизмите са забелязали"..

      Изтриване
  6. Първо, огъня е своеобразен дезинфектант който унищожава или прогонва всичко от опожарената територия, макар и не винаги моментално, но след не дълъг период е сигурно. Второ, точно нашите предци някога са били наричани огнепоклонници, а това съвсем не е случайно. И до днес се практикува палене на ритуални огньове на някои религиозни празници, палене на свещи, кандила и други пособия с вече неосъзнато или забравено значение за огъня като средство за пречистване. Трето и други може да са тръгнали да се преселват от друг район по същата причина, а попадайки на подходящо, но скоро опожарено място няма да рискуват, защото и те за запалили тяхното селище по същите разбираеми причини. Ако следите от пожар вече са позаличени с времето, отново може да се изгради селище на същото място. Точно такива неколкократни възстановки на опожарени селища са доказали разкопките на много места, включително и на познатата ни от Омир древна Троя. И сега е ясна началната точка и посоката на преселение на народите в древността, но ако се изтъкнат и причините всичко ще трябва да си дойде на мястото.
    Точно както ни го описва през XII век киевския монах-летописец Нестор в Повесть временных лет: „По мнозѣхъ же временѣхъ сѣлѣ суть словени по Дунаеви, кде есть нынѣ Угорьская земля и Болгарьская. От тѣхъ словенъ разидошася по земьли и прозвашася имены своими, кде сѣдше на которомъ мѣстѣ….. Такоже и тѣ же словѣне, пришедше, сѣдоша по Днепру и наркошася поляне, а друзии деревляне, зане сѣдоша в лѣсѣхъ, а друзии сѣдоша межи Припѣтью и Двиною и наркошася дреговичи, и инии сѣдоша на Двинѣ и нарекошася полочане, рѣчькы ради, яже втечеть въ Двину, именемь Полота, от сея прозвашася полочанѣ…“ (От много време славяните бяха уседнали на река Дунав, където сега са земите Унгарска и Българска. От тези славяни се разселиха по земята, и се нарекоха с имената на местата, където уседнаха….. По същия начин тези славяни дойдоха и се настаниха по Днепър и се нарекоха поляни, а други – древляни, защото се настаниха в горите, а други се настаниха между Припят и Двина и се нарекоха драговичи, трети се настаниха покрай Двина и бяха наречени Полочани, заради река вливаща се в Двина, наречена Полота, от нея се нарекоха Полочани.) За съжаление оригинала не е наличен, но за сметка на това разполагаме с множество преписи или преводи на съвременен руски, които имат различна намеса и редкция според политическата конюктура в момента на публикуване. Не е ли странно обаче как първо славяни от Дунава се заселват по Днепър и други по близки или далечни територии, а после от същите тези територии от север пристигат тюрки, монголи и татари? https://ru.wikisource.org/wiki/Повесть_временных_лет_(Нестор)/1997_(ДО) По надолу в същата творба автора ни съобщава и една друга важна за нас подробност. ” (В лѣто 6406)… ту бо е Илурикъ, егоже доходилъ апостолъ Павелъ, ту бо бяша словѣни пѣрвѣе. ” (В година 6406 от сътворението на света.)… там е Илирия, в която е доходил апостол Павел, там бяха първо славяните) Илирия както всички знаем е била почти изцяло на юг от Дунав
    Следва продължение

    ОтговорИзтриване
  7. Веднага обаче ще възникне въпроса защо експанзията е в посока от юг на север, а не обратно, както е разпространената версията от съвременните историци. Отговора е точно заради проблеми при гъсто населени райони, каквито са били в югоизточната част на Европа, а не северните където условията са много по сурови. In Europe, the transition appears to have been largely associated with mobility, seen in many recent archaeogenetic studies as a marked process of geneflow from Anatolia1,2. In Scandinavia, the Neolithic period started with the appearance of the cultural complex called the Funnel Beaker culture (FBC) c. https://www.nature.com/articles/s41598-024-56096-0
    Разселването е в посока към по слабо населени, където донякъде се избягват проблемите на гъсто заселените южни райони. Макар, че пренасяне на зарази може да стане и в тази посока, но тогава това не е било осъзнато. Всичко обаче се свежда не до хронологията на истинските събития, а до интересите на силните на деня. Когато настъпва времето на оформяне на националните държави, има две мощни империи в Европа, Руската и Австроунгарската. Оформили се като държави в северната част на Европа те написват и разпространяват историята си не само като своя, а като цялостно развитие на населението от целия континент. И до днес това се приема като основна теория за развитието на цивилизацията в света.
    Позовавайки се не на Нестор, а на обратната теза - на Йорданес, който твърди, че всички нации водят началото си от наречения от него „остров Скандза“, каквото и да означава това. Свързвайки го с днешна Скандинавия двете империи изфабрикуват противоречащата на всяка разумна логика теза за развитие на човечеството в северните ледове и разселването му много по късно на юг, към по топлите територии с далеч по добри естествени условия за живот. Както пише още в началото на XIX век шотландския антиквар, картограф, автор, нумизмат, историк Джон Пинкертон на стр, 23 в A Dissertation on the Origin and Progress of the Scythians Or Goths: „…едно изречение на Йорданес е преобърнало самата история на Европа. Това известно изречение е в неговата четвърта глалва: „Ex hac igitur Scandia insula, quasi OFFICINA GEN∣TIUM, aut certe velut VAGINA NATIONUM…“(Следователно от този остров Скандза като работилница на нации или поне като вагина на нации…) Върху това едно изречение са изградени тезите на всички съвременни историци…“ https://quod.lib.umich.edu/e/ecco/004890131.0001.002/1:25?rgn=div1;view=fulltext Според същия автор, пишейки за „остров Скандза“ Йорданес всъщност говори за самата Скития. Ако все пак допуснем, че той вярва в съществуването на Хипербореи, които според гръцката легенда живеят на приказен остров в най далечния и непознат север, който според легендата е описван както в християнството се описва самия Рай, можем да си обясним представата му, че от там всъщност произлизат народите. В същото време на север от днешна Румъния е многобройното скитско население. Разбираемо е ако Йорданес допуска, че щом в близкия север има толкова много народ, то някъде в далечния север трябва да са още повече и така според въображението му наистина да става въпрос за Скития като южна част от Хиперборея.

    ОтговорИзтриване
  8. На въпрос от къде идва млякото децата в много от най развитите държави отговарят: от магазина, от млекозавода и други подобни. На тях им е простено понеже в днешната реалност на развитите общества им е трудно да проследят процеса от самото начало. Не така обаче стоят нещата със съвременните историци, които по същия начин се опитват да ни обясняват исторически събития не от известното начало, а от средата. Позовавайки се най често на техни политически зависими колеги от XIX или XX век и съвсем съзнателно пропускайки тези от средновековието или други съвременни факти от археология или други свързани източници. Така българите се появяват чак през 681 г. почти изведнъж, от нищото и поставят на колене една световна сила като ИРИ. После съюзявайки се с хора говорещи съвсем различен език, с коренно различна култура и обичаи, само след 37 години, през 718 г., постигат такава военна организация и армия, че предвождани от княз Тервел спасяват не само обсадения Константинопол и най великата за това време империя, а реално цяла Европа от нашествието на сарацините.

    ОтговорИзтриване
  9. Тоя монолог на Великов е извън всякакви разбирания за каквото и да е, най-малко за история. Кой откоя гледна точка гледал, няма никакво значение, има факти, историята не е интерпретация и пожелания, а факти, нещо, ковто се е случило и е докумвнтирано по един или друг начин. Ако мякой е отразил едо събитие различно от друг, целта ма историка е да се опита да извади случката от пожеланията. Когато твърдиш, че българи и траки и скити са едно и също, то това трябва да е отразено някъде. Но поради факта, че скитите не са еднородна маса, макар и с идентичнен мироглед и изкуство, цялата концепция за българи-траки-скити е разбита. Също да не забравяме, че българите са имали Империя, не етническа държава! В империите има от всичко!

    ОтговорИзтриване
  10. Благодаря, Павел, тази статия е много полезна, защото дава насоки за действие:
    повече български обединения повишават шанса да преодолеем агонията и да намерим достойни управници.
    Чуждестранните медии всяка секунда вливат отрова в нашите вени - българите не бива да ги гледат!
    Моля ви, насърчете някой да проучи кои българските телевизии, като ТВ1 например,
    и публикувайте във вашия канал!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Краси Кирчева19 март 2024 г. в 18:10
      То почти няма свестни медии, и това е глобален проблем, не само у нас.

      Изтриване
    2. Така е, защото интересът на капитала е винаги противоположен на гражданския.
      А медиите са скъпо нещо
      Една приятелка казва "Каквото се рекламира, значи е вредно!"

      А НАЙ-ГОЛЯМАТА РЕКЛАМА Е ИСТОРИЯТА
      ИСТОРИЯТА Е РЕКЛАМАТА НА ПОЛИТИКАТА
      (това го написах и в книгата ми)

      Изтриване
  11. Много благодаря, наистина децата ни са бъдещето! И ако не успеем да съхраним огъня на традициите ни, които са ни крепили през вековете, шансовете да оцелеем като народ намаляват.

    ОтговорИзтриване
  12. От коментари под клиповете в YouTube научих, че някои потребители са били блокирани за посещения в този блог. Аз досега не съм забелязал такова нещо, но може да се дължи на браузера или антивирусната които се ползват от различните потребители или по точно от техните от настройки. Винаги можеш да посочиш на защитата URL, който да не бъде повече проследяван и съответно блокиран. На мен конкретно за този блог никога не ми се е налагало да си настройвам защитата да игнорира заплахи макар, че за други сайтове в които имам доверие съм го правил и блокажа е отхвърлен, но конкретно този блог вероятно е включен като съмнителен само в тези програми, които заявителя е имал достъп и възможност да манипулира.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 5 април 2024 г. в 21:10
      Да, имате право, дължи се на антивирусната програма, която някои хора ползват. Явно е Нортън, а тя пък е широко ползвана. Някои хора знаят как да разрешат проблема, други не успяват.

      Изтриване
  13. Нова поне за мен информация за разкопки на остров Егина и находки от векове преди и по време на Троянската война, от където според древни автори е потеглил с кораби Ахил за участието си в троянската война. В хронографията на Йоан Малала четем: " И така споменатият Ахил заминал заедно с Атридите, като водил своя собствена войска от три хиляди души, наричани тогава мирмидонци, а сега българи." (ГИБИ том 2 стр. 206)
    https://macedonia.kroraina.com/gibi/2/gal/2_208.html
    Публикацията не е в специализирано издание, но се позовават на прессъобщение гръцкото Министерство на културата.
    https://www.actualno.com/interest/arheolozi-otkriha-ubejishte-v-koeto-horata-prejiveli-padenieto-na-mikenskata-civilizacija-news_2197845.html

    ОтговорИзтриване
  14. Ето тук може да вземеш отношение на старо-норски/викингски Валхала се произнася като Балгър/Бългър/Валгър както и се оказва и Балдур/Балдр = Балгър .
    https://www.youtube.com/watch?v=qApdMziXM4k
    За съжаление езика е мъртъв но явно Балдър е Балгър като Българин.
    Тази песен е сериозно променена на английски и този вариант е популярен от игри като Асасин Крийд и за викинги.

    ОтговорИзтриване