18.02.2024 г.

ПОЛЕЗНИ И ВРЕДНИ ТЕОРИИ ЗА ПРОИЗХОДА НА БЪЛГАРИТЕ

Често казвам, че историята не е само съвкупност от дати и събития, но и средство за възпитание. Важно е да се знае какво и кога се е случило. Важно е да се разбере каква е първопричината за дадена война, вътрешен конфликт или друго бедствие. Важно е да се намерят истинските причинители на зловредните явления. Най-важен обаче остава урокът, който нашите предци са дали. Тяхното поведение, постъпки, преданост към род и Родина се явяват есенцията на нашата история. Другото е несъмнено важна, но все пак второстепенна подробност.

 

Трябва да познаваме предците си добре, за да знаем какво трябва да се прави в трудни времена. Както детето се учи от примера на своите майка и баща, така и цял народ следва примера на героите от предходните времена. Ето защо е нужно да знаем истината за това – кои са нашите предци.

 

По принцип винаги са съществували две теории за произхода на българите. Според едната ние сме потомци на древен местен народ, който влиза в историята с колективното име траки. Според другата ние сме буламач, смесица от три напълно различни групи хора: романизираните или елинизирани траки, отказалите се от родната си реч българи и дошлите от севера славяни.

 

Нека разгледаме какво ни дават различните теории. Според виждането за местните корени на народа ни, нашият език е не просто древен, но и един от най-древните. Старите българи са потомци на огромния народ на мизите и не само не са губили езика си, но и са го наложили на милиони хора.

 


Траките се явяват не само създатели на славянската езикова група, но и са отговорни до голяма степен за появата на индоевропейските езици. Това се дължи на факта, че по време на Неолита, Халколита, Бронзовата и Желязна епоха дедите ни са единствената доминантна група в Европа. В продължение на 5000 години дедите ни са първенци във всичко. Те въвеждат организираното земеделие и скотовъдство при другите народи на Европа. Предците ни са откриватели на колелото, а и създатели на каруцата, в която впрягат опитомените едри рогати животни.

 


Пак нашите предшественици са първите европейци успели да опитомят коня. Откритията край Урдовиза, Китен, потвърждават, че още през 4-то хилядолетие пр. Хр. дедите са вече конен народ. А познаването на каруцата и развитието ѝ в бойна колесница е поредният импулс, довел до продължителна доминация на предците ни над други хора.

 

На наша територия е и първото обработено злато, и то в три различни региона: Варна, Хотница, Юнаците, Пазарджишко. Един от най-старите и най-богати медни рудници е този от Ай Бунар, Стара Загора. Реално думата мед е основата за гръцката металон [μέταλλον] метал, защото и медта е първия масово обработван метал от нашите предци.

 

Благодарение на знанията от областите на земеделие, скотовъдство, рударство и ковачество, дедите ни натрупват огромни богатства, за които останалите народи могат само да мечтаят. Богатството налага защита и поради това у нас се появяват първите укрепени селища на континента ни. Най-добре познатото е това край Провадия, чиито стени са около 4000 години по-стари от тези на Рим.



Според д-р Васил Бакърджиев, траките дават основните знания по медицина на гърците, а разбира се на римляни, германи, че дори и индийците. Неслучайно божествата на лечението Асклепий и Телесфор са считани за тракийски по произход. Неслучайно за богът-лечител Аполон се носят легенди, че е дошъл в Гърция от север.

 

Траките и техните роднини пеласгите създават минойската и микенска култура на о-в Крит. Това обяснява защо и трите писмености на Крит имат прототип в земите ни. Трябва да се отбележи, че още през 1905 г. е установена смайващата прилика между старобългарските руни и крито-микенската писменост. Това прави проучвалият Плиска Фьодор Успенски, а през 1970 г. Георги Сотиров убедително доказва, че крито-микенската писменост е свързана с нашата глаголица.

 

Сравнение на старобългарски руни и крито-микенска писменост

За крито-микенската писменост учени като Джейн Елън Харисън смятат, че това е същата писменост, която е ползвана и от Орфей. От друга страна Артър Еванс свързва древната финикийска писменост с още по-древната на о-в Крит. По-късно Герхард Херд стига до извода, че финикийците са смесица от Морски народи и ханаанци. Към Морските народи спадат доминиралите Крит пеласги и тракийските им роднини тевкри, дардани, травси, серди, а и мизите, наречени още българи.

 

Сравнение на глаголица с крито-микенска писменост, по Сотиров

Трако-пеласгийските корени на първата азбука обяснява защо Алкидамант и Тацит определят Орфей и Лин са създатели на писменост. Това обяснява и твърдението на Плиний, че буквите са занесени в Лаций (където е Рим) от пеласгите. Сведението се припокрива с цитиращият по-стари автори Плутарх, който твърди, че Рим е основан от пеласгите.

 

За връзката на втория по големина град след Рим, а именно Сатрианум с траките сатри са писали проф. Д. Гергова и др. А за установяване на траки в северните части на Апенините е писал Страбон, уповавайки се на древни исторически извори. Самият факт, че известните с високата си култура етруски почитат тракийската богиня Земела показва каква е била ролята на предците ни на Апенинския п-в.

 

В старите извори срещаме информация за походите на траките в Азия. За тях, а и за ролята на траките като цивилизатори и владетели над азиатските народи, разказват Луций Ариан, Нон, Сенека, Аполодор, Плиний, Страбон, Йордан и др.

 

За това, че галските друиди получават знанията си от обожественият от гетите Залмоксис пише Хиполит. Не бива да забравяме и това, че тракиецът Евмолп е този който въвежда Еливзинските мистерии в Атина. Важен е и фактът, че като основател на Атина е считан Тезей, а той е потомък на фригиеца Пелопс.

 

Виждате, че споменатите 5000 години безпрецедентна слава на дедите ни не са преувеличение. Реално споменатото тук е само върха на айсберга, но и то показва величието на хората влезли в историята под името траки.

 

За жалост нищо не трае вечно, дори и Вечният град на Октавиан Август. Само 5 века след основаването на Римската Империя Одоакър слага край на традицията. Къде са 5 века, къде са 5000 години! Ние не можем да се оплакваме от историята си. Дори и в периодите на чуждо владичество дедите са пример достоен за подражание. Шестте века римска доминация у нас не ни заличават като народ, а даже ни правят по-силни. Дедите ни правят нещо удивително – стават господари на победителите си.

 


Става дума да това, че траки сядат на римски престол: Максимин Тракиец, Регалиан, Клавдий II, Аврелиан, Галерий, Максимин Дая, Констанций I, Константин I, Лициний, Константин II, Констанций II, Йовиан, Маркиан, Лъв Бес, Юстин I, Юстиниан I, Юстин II, Тиберий II, Фока.

 

Величествените строежи на Плиска са от времето на мизиецът Константин Велики, който отпуска огромна сума пари, за да могат неговите сънародници да издигнат град, който съперничи на столицата на империята. Плиска е строена от българи за българи и неслучайно през IV в. Мизия носи името България.

 

В края на VII век дедите ни прогонват чужденците от земите ни и си връщат по-голямата част от старата територия. Останалото вече го знаем, то е сравнително слабо манипулирано.

 

Ето какво ни дава виждането за местните корени на народа ни – престиж и слава, повод за истинска гордост.

 

Нека видим и какво ни дава другата теория – тази за буламача, от който се ражда народа ни. Последователите на това виждане още не могат да си съгласуват лъжите – какви точно са старите българи? В миналото се започна с татаро-монголи, мина се през угро-фини, тюрки, премесени с тюрки иранци, а сега е модерно да се лъже, че дедите ни са иранци. Едни манипулатори ни сродяват с източноиранските народи, други ги изкарват сармати, но забравят да споменат, че сарматите са обявени за тракийски народ.

 

Според поддръжниците за небалканския произход на старите българи, нашите деди са изоставили родната си реч. Поне за мен това е повод за срам и слава Богу – касае се само за една нелепа лъжа.

 

Според поддръжниците за небалканския произход на старите българи, Плиска е строена или от арменски, или от сирийски майстори, а не от българи. Няма абсолютно никакви исторически извори за идване на чужди майстори, не е обяснено и как Крум, след страшната война с Византия е имал огромно количество средства, за да построи град, който съперничи по площ с имперската столица. Премълчавайки важните подробности, манипулаторите водят безсрамно народа за носа.

 

Същевременно поддръжниците за небалканския произход на старите българи, пускат лъжи, че траките са безписмени. Разбира се и тук биват укривани планини от информация – както сведения от исторически извори, така и материалните доказателства – стотиците оцелели тракийски надписи, тези от Фригия, Самотраки, Зони, но и от нашата територия.

 

Според теорията за местния ни произход ние имаме 7000 години история, а според поддръжниците за азиатските или кавказки корени на българите, нашата история започва преди 1300 години. Според теорията за местния ни произход нашият език е удивително древен, а според поддръжниците за азиатските или кавказки корени на българите, дедите ни са се отказали от родния си език. Според теорията за местния ни произход ние сме потомци на строители и цивилизатори, а според според поддръжниците за азиатските или кавказки корени на българите, дедите ни са нашественици, които са плащали на чужди майстори да им строят.

 

Оставям на вас да прецените коя теория носи престиж и самочувствие на българите.

 

120 коментара:

  1. Умолявам коментиращите да се придържат към културен тон, благодаря предварително!

    ОтговорИзтриване
  2. НИКОЕ КОМУНДЕ НЕ МОЖЕ ДА ПРОМЕНИ ФАКТА ЧЕ СМЕ ИРАНЦИ ОТ ПАМИРОФЕРГАНСКАТА РАСА, ТОВА ГО Е ДОКАЗАЛ ПЕТЪР ДОБРЕВ, ПРОЧЕТЕТЕ НЕГОВИТЕ КНИГИ!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ДНК анализите го доказаха отдавна, но ти си тролствай анонимно. Има българи с непоносимост към българщината. При тях носителят на Y хромозомата е влязъл нетрадиционно 😀

      Изтриване
    2. Мда, генетиката го доказа а Станислав Стамов ви размаза суратите с необорими доказателства. Траките са близо до исландците, значи северен народ заради рижата коса, а ние сме роднини на афганите.

      Изтриване
    3. Анонимен18 февруари 2024 г. в 17:41
      Tи си един изключително болен и невеж тъпоглавец, който разпространява лъжи и измислици, а писането с големи букви, показва, че сам не си сигурен в простотията си и трябва да се самообеждаваш в нея публично. Необразован идиот! Прочети повече и не се излагай!

      Петър Добрев, бог да го прости, е манипулатор и специално нелепицата с "памирофергарска раса" е една лично негова ЛЪЖА !!!

      Няма такова проведено антропологично изследване над българи, лъжецо папагалски!!!
      Има руско изследване, за подобен антропологичен тип, но в него българи не участват и Петър Добрев излъга публично! Това е толкова елементарна лъжа, че само най-големите балъци в България, които даже не си задават въпроса "добре, къде е това изследване, къде може да се види", могат да се вържат на нещо толкова НЕЛЕПО и елементарно !
      Вие сте срам за всички българи, до гуша ми е дошло от простаци!

      ЗАБЛУДАТА „БАЛХАРА“ НА ПЕТЪР ДОБРЕВ, ИЛИ „КРАКАТА НА ЛЪЖАТА СА КЪСИ“
      - автор: Ж. Войников

      Потърсете и прочете това, анонимен тъпоглавецо!
      Пак да повторим:
      - Понятито памиро-ферганска раса е въведено от съветски учени! Няма сведения за памиро - ферганска раса - такава не съществува!
      - В тяхното изследване няма български елемент, че да ни споменавате въобще в контекст на подобно нещо, глупаци недни, непросветени, неграмотни!

      Ето ти и това да си прочетеш и да се научиш, ако си поне малко нормален човек!

      МАЛКО ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПАМИРО-ФЕРГАНСКАТА РАСА
      https://www.facebook.com/SparotokPavelSerafimov/posts/902274573153840/

      Изтриване
    4. До тролът Анонимен18 февруари 2024 г. в 18:11

      Светослав Стамов, няма нищо общо с генетичната наука, нито е доказвал каквото и да било!

      Светослав Стамов, даже не е и физически антрополог, а това, което е учил и завършил е СОЦИАЛНА антропология в "Университет по библиотекознание и информационни технологии" (УниБИТ), т.е. нищо общо с физическата, класическа антропология, пък камо ли генетична наука някаква...
      Maгистратурата му пък съвсем - МА "Мaster of arts" (магистър на изкуствата) в Университета "Дюк" (ако въобще е вярно, че е учил там, нещо като Кирил Петков и "Харвард")...

      Светослав Стамов и Тодор Чобанов се показват по всички телевизии, като представителна извадка на "генетиците и учените" в България, и лъжат, че "извършвали", "участвали в" генетичните проучвания на д-р Дейвид Райх...

      Реално единствено Тодор Чобанов, в качеството си на археолог има някаква форма на контакт и тя е да се изпращат проби за датировка до лабораторията на Райх и да се попълни базата данни и самото международно изследване (поне това от 2022г.). Това са правили всички археолози от останалите държави - изпращане на проби.

      Нищо друго.

      Толкова е "участието", "извършването на изследвания", "общата работа по...", "ние извършихме изследвания", "проведохме изследвания заедно с д-р Райх", "изследвахме" и т.н.

      А пък Стамов, даже въобще не го знаят сигурно и по име...
      То няма и за какво, понеже е никакъв...

      Светослав Стамов и Тодор Чобанов, въобще не фигурират в изследването от 2022г., а екипът е ясно описан кой е и всеки сам може сам да провери в официалния сайт.

      Тодор Чобанов е човекът, който реално пробутва Светослав Стамов навсякъде, а и най-вече в шоуто за близки приятели по БНТ "(Псевдо)История БГ", а Чобанов е освен археолог, то и политик към партия ГЕРБ и има средства, и подкрепа.

      Стамов и Чобанов са известни с извратените манипулации и спекулиране с генетични данни, в своите ФЕЙСБУК публикации и "работи" (които са само в собствените им профили и социалните мрежи), също са известни и с фалшиво (лъжливо) "цитиране" на думи на специалисти!

      А вие сте най-обикновен смешник. Хубав ден!

      Изтриване
    5. Като гледам коментарът, който слагам под есето май е излишен. Ако няма културна дискусия, няма изобщо дискусия.

      Изтриване
    6. * Горе в бързината и в гнева ми, съм допуснал грешка - "самоубеждаваш" е правилно.

      Изтриване
    7. До Анонимен18 февруари 2024 г. в 20:40
      Когато некомпетентни и необразовани като теб и Серафимов, почнат да хулят знаещите, значи дебилщината и тъпотията са надделели! Няма да е за дълго!

      Изтриване
    8. До Анонимен 19 февруари 2024 г. в 15:12
      Ще благоволите ли да посочите трима "знаещи" и да обясните защо смятате тези хора за компетентни?

      Изтриване
    9. Спароток, моля ви, научете се да прилагате правилно пълния/непълния член в това, което пишете. За останалото - поздравления!

      Изтриване
    10. Анонимен21 февруари 2024 г. в 10:27, Моля Ви, научете се да използвате учтивата форма на обръщение към непознати и по-възрастни, тя е 'Ви', а не ви! Акъл се дава от този, който го има, а между другото, ние феновете на Спароток Ви благодарим за опита да поправите един уморен човек, който в продължение на 15-16 години дава всичко от себе си, за да покаже на благодарни и неблагодарни сънародници каква е нашата истинска история.
      Димитър

      Изтриване
    11. Димитре, укажете учебник по граматика, в който вместо "ви" за правилно се използва обръщението "Ви". Аз не правя строга връзка между наличието на "Акъл" и знанието на граматичните правила. Това, което ме учудва е увереността, с която преценихте "Акъл" -а ми, въз основа на единствена, уместна според мен забележка.

      Изтриване
    12. ПАВЕЛ СЕРАФИМОВ - SPAROTOK20 февруари 2024 г. в 15:48
      А Вие ще благоволите ли да публикувате отговорите, особено когато изисквате такива?

      Изтриване
    13. До Анонимен 22 февруари 2024 г. в 10:14

      Много ми е интересно - как трябва да различа един анонимен от друг анонимен, а и по чий критерий трябва да определям кой анонимен заслужава отговор и кой не :)

      Изтриване
    14. "Анонимен22 февруари 2024 г. в 9:59
      Димитре, укажете учебник по граматика, в който вместо "ви" за правилно се използва обръщението "Ви". "
      Ами не съм Димитър, но анонимен ще отговоря анонимно (от уважение!!!). Явно не само сте пропуснал уроците по правопис, но и други. Най вече етични и житейски, но от фесбук толкова... Никой не задължава някого да се отнася учтиво с непознати, но това е въпрос на възпитание и съобразителност.
      Институт за български език. Езикови справки. Въпрос: С главна или с малка буква се пише местоимението вие при изразяване на учтивост?
      https://ibl.bas.bg/ezikovispravki/vaprosi/mestoimeniya-i-imena-pri-izrazyavane-na-uchtivost-4/71

      Изтриване
    15. Критерият е правото на отговр и защита, особено когато е изискана от Вас самия, свобода на словото и мисленето и разкриване на истината, която е многолика, а не по заслуги или лични пристрастия, особено когато Ви мътят водата с разобличителна и формация!

      Изтриване
    16. До Анонимен19 февруари 2024 г. в 15:12
      Какъв смешник... Некомпетентен и необразован псевдоинтелигент.
      Прочетохте ли какво съм ви написал за НЕспециалистите, които ги давате за пример, клоуне нискоинтелигентен?

      Някакъв социален антрополог и магистър на изкуствата, ми го давате като пример за генетик "генетикът Стамов"? Това от невежество и тъпотия ли е или сте най-обикновен лъжец?
      Освен това, той не доказва нищо. Не е правил никакви изследвания, защото не е генетик, че да ги прави. Вие сте глупав и необразован човек, но изключително нагъл.

      Като пример за историк ми давате икономиста Петър Добрев? И точно вие обяснявате кой бил образован и компетентен?
      Показах ви нагледно и лъжите на Добрев, ама мълчите като посран, понеже сте нагло и безочливо същество. Нещо за "памироферганската раса" и лъжата, че българите сме част от това? А за лъжите с "Балхара"?

      Ще продължавате ли да пишете, вместо да се скриете в миша дупка?

      Изтриване
    17. 🤣🤣🤣 Ти ако се определяш както иранец, аз не! Светло кестенява коса и сини очи, надали ще срещнеш в тези ширини 🤠

      Изтриване
  3. Тракедонизмът е инструмент на руската имперска политика и на болшевишкия режим на Путин да измъкнат българия от НАТО! Анатема на руските подлоги и техните приятели!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. То излиза че кой не скача е червен, така беше едно време а сега е путинист, хм 🤔🤔 интересно

      Изтриване
    2. Едни вярват в Бог, други в дявола, трети в човека, а това, че ти си вярваш в Путин си е твой проблем. Не изглеждаш по умен. Странно обаче защо си мислиш и дали наистина си вярваш, че другите са по глупави от теб.

      Изтриване
    3. Тюркотатароиранизмът какъв инструмент е и за какви политически цели, ще кажете ли отрепке смешна?

      Изтриване
    4. Анонимен18 февруари 2024 г. в 19:31
      Досто сполучливо - То излиза че кой не скача е червен, така беше едно време а сега е путинист, хм 🤔🤔 интересно.

      Мисля, че знаете, че човекът, който пусна фразата Кой не скача е червен, работеше за червените...до преди 1989.

      Изтриване
    5. Какъв е интереса на Путин от това света да приеме, че писмеността, духовността и културата на Русия, а и на днешната цивилизация, произхождат от българите? Напротив, той се изживява като наследник на Византийската империя, а Русия винаги е предотвратявала всякакви подобни опити! Няма логика в това което твърдите!

      Изтриване
    6. Уважаеми, Анонимен18 февруари 2024 г. в 22:29, прав сте - Какъв е интереса на Путин от това света да приеме, че писмеността, духовността и културата на Русия, а и на днешната цивилизация, произхождат от българите? - Ами точно никакъв.
      Сега разни плашоци плашат хората с Путин и путинизъм, ако някой ги притисне в ъгъла или им извади кирливите ризи на показ.

      Изтриване
    7. До Анонимен 18 февруари 2024 г. в 22:29
      И в коментарите под предишното есе имаше такива странни коментари. Предполагам, че е същият човек - един мой противник от стария блог :)

      Изтриване
    8. Не говорете глупости, моля! Както казва г-н Серафимов, направете проверка в древните писания. Всичко друго е безплоден опит за продължаване на голямата лъжа за произхода ни!

      Изтриване
  4. Това е най-нелепата статия, която сигурно сте писал или ще напишете, г-н Серафимов! Пълна е със смехотворни и невярни твърдения!
    Единствената полезна теория е тази с истината, а тракийската теория е най-слабата и лъжлива от всички!
    Г.Славеев

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Знаех си, че ще се появите и ще останете верен на стила си: нищо конкретно, само мрънкане :)

      Изтриване
    2. Единствената теория с реални доказателства и то от различни дисциплини е автохтонната. Всички други се базират на лингвистични спекулации, манипулация и смукане на пръсти, без никакви археологически, генетически, антропологични и всякакви други данни в подкрепа.
      Вие сте пълен смешник, г-н Г. Славеев

      Изтриване
    3. До Анонимен 18 февруари 2024 г. в 21:16
      Да, г-н Славеев е смешен, но и упорит, явно има някаква финансова изгода от своята дейност :)

      Изтриване
    4. Не ми закачайте Славеев!
      За мен той е като лакмус - ако се изходи под дадена статия това е безпогрешен признак че тя е стойностна, с добро информационно съдържание и най-вероятно не се харесва на определен кръг хора.

      Поздрави,
      Ивайло

      Изтриване
    5. Анонимен23 февруари 2024 г. в 11:58, Вярно е, и за мен Славейката е лакмус, че трябва да обърна внимание на статията, която той се опитва да орезили.

      Изтриване
  5. Ст. Караколев
    В Автохтонната теория виждам само положителни неща: дълга история, друга класификация на езика ни, друга, далеч по-положителна роля на езика ни от досегашните концепти, реален престиж и повод за гордост.
    Азиатската теория е пошла колкото и да я парфюмират, тя нито дава нещо стойностно, нито пък е изградена убедително - все едно някой е дал всичко от себе си, за да накара българите да се чувстват комплексирани от миналото си.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Ст. Караколев
      И аз имам усещането, че създателите на теорията за азиатските корени на Аспаруховите българи, са дали всичко от себе си, за да накарат сънародниците ни се чувстват комплексирани от миналото си.

      Изтриване
  6. От години си задавам един въпрос, чета и следя откритията в България, но нямам отговор! Мойто поколение сме учили, че Балканите са заселени със "славянски племена ". Севери, Седемте рода и т.н. Идва Аспарух с малко хора и във времето БЪЛГАРИТЕ стават "славяни", до тук всичко е ясно! Мен ме интересува къде са погребани тия многолюдни славяни.. къде са некрополите на този голям народ!! Учих ме че били изгаряни и пепелта била пръскана в реки , езера .. доста удобна теория. Само че те стават християни.. трябва да има поне хриситянски погребения. БГ учените мълчат по темата! Ако някой знае за открития по темата много моля да ме просвети.. и не ми обяснявате за славяно-българи.. стари българи и т.н. Питам за СЛАВЯНСКИ некрополи, би трябвало да ги откриваме на всякъде у нас.. нали сме славянски народ!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вижте в есето, г-н Серафимов го е обяснил много добре. Той казва - Траките се явяват не само създатели на славянската езикова група, но и са отговорни до голяма степен за появата на индоевропейските езици. Това се дължи на факта, че по време на Неолита, Халколита, Бронзовата и Желязна епоха дедите ни са единствената доминантна група в Европа. В продължение на 5000 години дедите ни са първенци във всичко. Те въвеждат организираното земеделие и скотовъдство при другите народи на Европа. Предците ни са откриватели на колелото, а и създатели на каруцата, в която впрягат опитомените едри рогати животни.

      Изтриване
  7. Не е доказано съществуването на монетосечене по време на Първата българска държава, а под старобългарски монети се разбират паричните знаци от Втората българска държава.
    Траките са секли монети!
    Как да си обясним това прекъсване ?

    ОтговорИзтриване
  8. Не е доказано съществуването на монетосечене по време на Първата българска държава, а под старобългарски монети се разбират паричните знаци от Втората българска държава.
    Траките са секли монети!
    Как да си обясним това прекъсване?

    ОтговорИзтриване
  9. До Матьо 19 февруари 2024 г. в 7:24
    От 15 до 19 век ние нямаме свои монети, ползваме тези на Османската Империя, но това не означава, че през 15-19 век има подмяна на населението. Монетите показват политическа власт, те са доказателство за нечия доминация. Както вървят нещата скоро левът ще изчезне и ще ползваме еврото, но ако е рекъл Господ, ние ще си останем на старата си територия.

    ОтговорИзтриване
  10. Не се ли получава някакво несъответствие с тълкуването на думата "мед" през гръцкия език? Медно каменната епоха е с датировка повече от 4000 години пр. Хр.. Обикновено се твърди, че първата поява на гърци на Балканите е не по рано от 1500 години пр. Хр. Има единици, които предполагат и 2000 години, но пак е твърде късно за да търсим обяснение през гръцки език, а самия гръцки масово започва да се разпространява след появата на гръцката писменост или някъде около VIII/VII век пр. Хр. Едва ли хилядолетия наред траките не са имали дума за този метал. Подобно е положението и с опитите за тълкуване на името българи през тюркските езици. То се появява още през IV век на Балканите, а за тюрки се говори чак след VI век и то в Азия. Не е разумно и да се свързва с появата на хуните, за които някои автори съвсем неубедително твърдят, че са изключително азиатци и да се търси връзка с тюркските езици, защото никой не знае на какъв език или езици са говорили хуните. Тъй като според различни автори хуните са смесено население от различни по произход народи. Един от най добрите изследователи на нуните Otto Mänchen-Helfen в книгата си The world of the Huns; studies in their history and culture на стр. 6 пише. "The Latin chroniclers of the fifth century, in calling the Huns by their proper name, were less guided by the intention to be precise than forced to be factual by their ignorance of literature. They knew next to nothing about the Scythians, Cimmerians, and Massagetae, whose names the Greek authors constantly interchanged with that of the Huns."
    https://archive.org/details/bub_gb_CrUdgzSICxcC/page/6/mode/1up
    Монемвазийска хроника: А аварите били по род хунски и български народ. (ГИБИ IV стр 66.)
    https://macedonia.kroraina.com/gibi/6/gal/6_066.html
    Прокопий в книга IV.4.8 "And this lake has its outlet at the coast of the Euxine Sea. Now the people who are settled there were named in ancient times Cimmerians, but now they are called Utigurs."
    Пак там IV.5.1/2 "In ancient times a vast throng of the Huns who were then called Cimmerians ranged over this region which I have just mentioned, and one king had authority over them all. And at one time the power was secured by a certain man to whom two sons were born, one of whom was named Utigur and the other Cutrigur."
    https://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Roman/Texts/Procopius/Wars/8A*.html
    Г. С. Раковски също ни свързва с кимерийците. До сега не съм попадал на твърдение, че кимерийците са тюрки. Освен това David William Nash в книгата си Taliesin, Or, The Bards and Druids of Britain, още на стр. 1 и 2 позовавайки се на Geoffrey of Monmouth и Mr. Stephens говори за кимерйци заселници на Британските острови, а днешния полуостров Ютланд нарича "the Cimbric-Chersonesus, но никъде не се говори за тюрки."The romance of Geoffrey of Monmouth, with its line of Trojan-British kings, and the fables of the Welsh Triads, with Hu Gadarn or the Mighty, " who first conducted the nation of the Cymry from Deffrobani, that is, the place where Constantinople now stands,"..... on Welsh literature, Mr. Stephens, " that the modern Welsh, or Cymry, are the last remnant of the ' Kimmeroi' of Homer, and of the Kymri (Cimbri) of Germany, that great people whose arms struck terror into the Roman legions, and whose virtues Tacitus held up for the imitation of his countrymen. From the Cimbric-Chersonesus (Jutland)..."
    https://archive.org/details/taliesinorbards00nashgoog/page/n17/mode/1up
    Прави впечатление, че до нас е достгнала информация от средновековни автори в която се говори за заселване траки във всички посоки, но не и на север от Дунав макар, че с половин уста се споменават тракийски племена и там, като например даките. Всички обаче които идват от север без никакво колебание биват наричани азиатци. Така никой не задава въпроси къде изчезнаха траките, които се преселиха на север.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не разбирам какво точно искате да кажете г-н Великов?

      Изтриване
    2. Съжалявам, че в старанието си да посоча повече аргументи в защита на мнението си се е получил трудно разбираем текст. Основно имах желание да акцентирам върху факта, че гръцкия език е навлязъл в масова употреба на Балканите много по късно от появата и употребата на метала мед, за да бъде тълкувано названието му през гръцки, а същото се отнася и за появата на името българи, което пък има доста опити да бъде тълкувано през по късно навлезлия турски. Поне на мен не ми изглежда логично. Ако приемем това за възможно би трябвало тези термини да са по късни заемки от другите езици, а първоначалните имена да са били други, но такива сведения няма. По скоро би било обяснимо да има заемки в обратна посока.

      Изтриване
    3. До Великов 20 февруари 2024 г. в 17:13
      Аз самият съм уморен и концентрацията ми не е добра, и аз до голяма степен съм причината...
      По принцип учените признават, че думата метал не е гръцка, а е наследена от предгърци народ. А предгръцкото население е представено от нашите предци.

      Изтриване
  11. Искам да знам до каква степен е вярно това : Траките и техните роднини пеласгите създават минойската и микенска култура на о-в Крит. Това обяснява защо и трите писмености на Крит имат прототип в земите ни. Трябва да се отбележи, че още през 1905 г. е установена смайващата прилика между старобългарските руни и крито-микенската писменост. Това прави проучвалият Плиска Фьодор Успенски.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 19 февруари 2024 г. в 15:21
      Ако Ви интересуват изводите на Успенски, те могат да бъдат намерени в ИРАИК, т. Х, с. 269.
      За останалите неща можете да потърсите в книгита на Харалд Хаарман, но аз ги имам на немски, даже да Ви дам страница, тя не Ви върши работа. Книгите на Хаарман са преведени на български, потърсете ги.

      Изтриване
  12. Тази статия е препечатана и в сайта Свободно слово, където има само един коментар. Ето го:
    " Отдавна е доказано, че прабългарите са били от тюркското племенно обединение. Били са братовчеди на хуните и езикът им е тюркски. Като са дошли тук, постепенно са се смесили с морето от славяни. Що се отнася до траките, те са се преселили на север, в днешна Румъния и в други области. Много малко на брой траки са останали в днешна България - почти само във високопланинските райони. Авторът Павел Серафимов очевидно се стреми към сензационализъм и евтина популярност. Вече всеки пише и публикува каквото му скимне... "

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Андрей
      Не зная кой е дал този коментар, но изявлението е забележително глупаво. Как е възможно обявените за нашественици българи и дунавски славени да идват от север, а траките да бягат от тях също на север...
      За тюрския език на старите българи няма да отварям дума - това е пълна дивотия.

      Изтриване
  13. Много хубаво есе! Благодаря!👍👍👍

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И на мен допадна.Отдавна не бях чел коментарите под статиите.Надявах се че идиотите ще намалеят и ще свършат. Уви !
      Милев
      Димитър

      Изтриване
    2. До Димитър Милев
      Някои идиоти са дежурни :)
      Живи и здрави да са, и дано някой ден да прогледнат!

      Изтриване
  14. Димитър Димитров
    Павеле, за тези, които имат смелостта да мислят нещата са ясни, а за другите надежда няма. Ти трябва да приемеш, че винаги ще има дьонмета, шабеци, майцепродавци, които да мотивират овчедушните да говорят срещу теб.
    С най-добри чувства!

    ОтговорИзтриване
  15. Поздравления за всичко което правите и ви пожелавам здраве и подкрепа, за да продължавате със още по-силен ентусиазъм. Искам да споделя два линка за твърдени по-нови генетични изследвания, уж внасящи нови данни променящи разлежданата в блога ви генетична теза, която напълно споделям. Даде ги един отявлен чуждопоклонник khanas (Анани Ананиев) под мой текст срещу подмяната на наши с чужди празници като св. Валентин в сайта otkrovenia.com, заяждайки се с мой израз, в който твърдя че сме траки заради един куп неща. Ето неговите линкове - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4209567 и https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26387712. А тук може да се проследи цялата полемика - https://otkrovenia.com/bg/eseta/izgubeni-po-valentin.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. "Анонимен21 февруари 2024 г. в 20:47
      ...Искам да споделя два линка за твърдени по-нови генетични изследвания, уж внасящи нови данни..,"

      А погледнахте ли тези "нови данни" от кога са? "Published in final edited form as:
      Science. 2014 Feb 14" и второто "Epub 2015 Sep 17" Нови, нови, колко да са нови - от преди 10 години. То само с мерене на атрибути кой какво казал не става, а трябва и да се чете. И един личен съвет, не поставяйте точка в края на линка защото се поврежда и ако не я премахне който търси, линка не се отваря.

      Изтриване
    2. До Анонимен 21 февруари 2024 г. в 20:47
      Благодаря Ви за пожеланията!
      Колкото до khanas (Анани Ананиев) - аргументицията му е меко казано несериозна. Той повтаря недоказани твърдения на хора като Т. Чобанов, който пък премълчава резултатите от най-мащабните до този момент генетични проучвания, които показват, че около 90% от българите са потомци на древно балканско население.

      Изтриване
  16. Сега всеки се прави на генетик. Спаро дава линкове към мащабни изследвания, но неговите врагове само шикалкавят - тоя бил казал това, оня бил казал онова. Казал ама не доказал😊

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 21 февруари 2024 г. в 22:00
      Да, това е стар номер - говори се уверено, но без доказателства.

      Изтриване
  17. Когато Траян завладява нашите земи, казва: траките са толкова войнствени, че когато няма с кого да се бият, се бият помежду си
    Като гледам боя между вас, стопроцентови траки сме
    Четете какво пише Серафимов , ще научите верни неща….

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен 22 февруари 2024 г. в 9:29
      Всички народи си имат вътрешни конфликти.

      Изтриване
    2. Може да вметна за Троянската война война между тракийски племена

      Изтриване
  18. Обяснявате нещата ясно, но вашите противници имат подкрепата на властта и не виждам на каква победа се надяваме. Шапка Ви свалям за труда, но май е напразно. Дано да се лъжа 🤔

    ОтговорИзтриване
  19. Трудът Ви като цяло е невероятен, обемът – заслужаващ истинска възхита, а хипотезите и анализите – дълбоки, с изчерпателна убедителност. А това есе – очаквана от мене кратка ретроспекция на същественото. Поклон! За мен и мои приятели Вие сте най-голямото богатство, което нацията ни има в момента и от чиито изследвания имаме остра потебност. Да, наистина го мисля, че сте Съкровище за народа ни – Будител и Вдъхновител. С тъга чувам за някои здравословни нередности при Вас. Пазете си здравето за да може още дълго Вашето присъствие и сила да ни радва и поддържа. И нека Бог бди над Вас и Ви дарява със здраве и сила!
    Имам един въпрос, който ме преследва още от първите Ви статии в миналия блог и към който не се връщате нито тук, нито в книгите Ви (освен ако не сьм пропуснал нещо), а това есе ми се струва подходящо за целта. Ако помня правилно, споменахте бегло за това, че под властта си разпростряна върху три континента в древността, предците ни са осъществили 3-хилядолетен мир. Вълнуващо! Може ли по-подробно разяснения по въпроса. Какво да разбираме? Че съществува явна липса на сведение за военни конфликти за определен исторически период през който доминират траките? Че осъществявайки своята експанзия, благодарение на своето превъзходство те са били приемани без военна съпротива, като Прометеевци, носещи знания и просперитет за останалите и с миролюбивите си доктрини са наложили на заварените населения отказа от войни, въвели са прийомите на дипломацията и мирното разрешаване на спорове. Че като по-извисен народ са приели благородно вместо да проливат кръв и поробват, да се слеят с местните обричайки се благородно на плавно асимилиране и изчезване, но спасявайки мира там.
    Венцислав Драмалиев

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте г-н Драмалиев! Благодаря Ви от сърце за добрите думи и подкрепата!
      Колкото до мира и благоденствието - касае се за около 5000 години. Като започнем от 5500 пр. Хр. и стигнем до средата на първо хилядолетие преди Христа. Петър Детев има едно изказване по този въпрос, ще се опитам да го преставя тук. Ако не се получи наведнъж, ще е на 2 части.

      "Вярвам, че един ден българският народ ще се върне към корена си. Тези 7000 г. праистория са по-голямата, а може би и по-добрата част от неговото съществуване. Огромна част от него никога не е напускала тези земи, нито пък е пристигала в тях ...
      Нека не си поставяме непосилни задачи в търсене на мъчни отговори - кога е възникнал животът, кога маймуната е станала човек и дали е станала, кога дивакът се е превърнал в homo sapiens и дали въобще някога е имало диваци или историята на цивилизацията е история на технологията за добив на материали и обработката им в "оръдия на труда". Отнемете на съвременния човек неговите машини, инструментите за производство и може спокойно да го "продадете" за дивак. Нека освободим праисторията от подобни тежки грижи. Нейните собствени са и достатъчни. Те започват с райските кътчета, в които природата - грижовна майка помагала на първите хора да откриват своя "обетована земя" и с техните слаби човешки ресурси сами да си създават условия за уседнал живот. Този е мигът, от който местното население е създало своя местна култура. Нейна родина е Поречието на една велика в миналото река - древната Хеброс. "Козята река" или сегашната Марица. Целият район на Поречието, а не само българската му част обхващаща 1/3 от територията на България. Археологическите данни сочат, че в древното минало Поречието и Предна Азия (Анатолия) са били общ географски район, но ако проследим развитието му ще видим, че културата Марица има свое самостоятелно място, висока стойност и оригиналност. Тук, в стара Тракия, се намира Прародината на траките, на предците ни. Именно на тази култура посвещаваме този труд. И се надяваме, че чрез нея българският народ ще преоткрие своето изначално минало.
      Защото в древната мъдрост е същинската история на човечеството, на човешката цивилизация. Тогава и самочувствието на този народ ще придойде като река напролет, и анонимността му ще изчезне."
      Пeтър Детев

      Изтриване
    2. Здравейте Павел,
      Искам да Ви попитам за мнението Ви относно следните три неща:
      1. Защо няма намерени монети според Вас от времето на Първото българско царство?
      2. Какво мислите относно теорията, че Йоан Михаил е цар Мортагон/Омуртаг наричан Богорис.
      3. Какво мислите за теорията за измисленото средновековие на Хериберт Илих (Heribert Illig)

      Изтриване
    3. Проф.А.Чилингиров показа монети на цар Петър, намиращи се в Ермитажа. Но. руснаците ги смятат за руски?! Или не са разчели надписите или просто мълчат за името Петър. Доколкото знам в християнският свят правото да сечене на монети се давало със съгласието на патриарха. Ромейският император признава царската титла на Симеон Велики, но патриархът не
      Цар Петър обаче е признат за цар и от патриарха в Константинопол и той е сякъл монети. Това, че Симеон не е сякъл монети въобще не е попречило на политиката му, нито на суверенитета на Българската империя, нито на авторитета й.

      Изтриване
  20. Здравейте Павел,
    Моля за Вашето уважавано мнение по следните за мен прелюбопитни три въпроса:
    1. Мнението Ви относно твърдението на Паисий Хилендарски и написаното в следния линк, според което зад личността на цар Борис се крие владетелят цар Мортагон/Омуртаг прекръстил се като Йоан Михаил (канонизиран по-късно) наричан Богорис? https://starotarnovo.blogspot.com/2017/04/blog-post_7.html
    2. Относно причините за липсата на монетосечене по времето на Първото българско царство? Беше повдигнат въпросът по горе, но сравнението с Османския период ми се струва не удачен, защото тогава иде реч за друга държава, която си сече монети.
    3. Мнението Ви относно теорията на немския историк Хериберт Иллих (Heribert Illig) за измисленото средновековие: https://de.wikipedia.org/wiki/Heribert_Illig

    Благодаря много за Вашите мнения!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 26 февруари 2024 г. в 12:57

      Не мисля, че Борис Михаил и Мортагон са една и съща личност, прочее дълго преди тях дедите ни са били християни. В съчинението За Буквите е казано, че след като се кръстили българите си служели с гръцки и римски букви и така било много време.

      Относно монетите - ами Римската Империя, Византия, не е спирала да сече монети, които впрочем са се приемали навсякъде където Рим е търгувал. У нас са се ползвали византийски монети, както и по времето на цар Ситалк са се ползвали и гръцки монети.

      Що се касае до немският учен, това не е нещо ново, Фоменко има подобни виждания...но човек винаги трябва да се запита - кой има сметка от измислената история, и дали този индивид претежава финансите и влиянието да стори това.

      Изтриване
    2. "кой има сметка от измислената история" - и аз това се питам всеки път, когато твърдите, че българита са траки, а траките - пътвите индоевропейци, без каквато и да е логика, записана история или археологически данни?!

      Изтриване

    3. Анонимен 27 февруари 2024 г. в 9:19, Славейче, Славейче, хитро кагебейче, по миризмата те познаваме от хиляда мили растояние :)

      Ами кажи бе, Славейче, като не са траките първите индоевропейци, кой е:)
      Кой владее най-рано организираното земеделие и скотовъдство:)
      Кой владее най-рано металургията:)
      Кой открива колелото:)
      Кой в Европа първи опитомява коня:)
      Кой в Европа първи има писменост:)
      Кой в Европа най-рано е наречен най-големият народ след индийците:)

      Изтриване
    4. А Вие някога питал ли сте се, защо индийците не знаят нищо за "вторите след тях" - траките? Все пак са граничили с тях, не са ли? Доколкото знам Индия е голяма колкото Европа! И защо индийците не познават "тракийските букви"? Вероятно Дионисий е бил пиян на тръгване и ги е забравил при обиколката на света!
      Защо не почнете да пишете небивалици на хинди, да им "напомните откъде са научили" всичко!
      Г.Славеев

      Изтриване
    5. Анонимен28 февруари 2024 г. в 0:32 , Славейче, Славейче, хитро кагебейче, по миризмата те познаваме от хиляда мили растояние :)

      Индийците пишат за народа бригус, а това са бригите:)

      Most recently, the eminent Russian archaeologist L. S. Klein
      (2007, 2010) has published two major studies on Indo-European
      ancient migrations. He devotes an entire chapter (Klein 2007: 108–
      120) specifically to the migrations of the Phrygians / Bryges from the
      Balkans. On the basis of archaeological evidence, historical sources,
      some linguistic aspects and mythical and religious comparisons he
      traces their movement from Macedonia and its north via Asia Minor,
      Central Asia and most importantly all the way to Swat in NorthWestern Pakistan, very close to the Burushaski speaking areas. He
      argues for an early contact between Phrygian and Sanskrit. He notes
      that Indian scholars (Kosambi: 1968: 89–90, q. in Klein 116) have
      long ago linked Bhrigu, the carrier of fire and the son of the Indian
      god Varuna, with the Phrygians. In light of new evidence, Klein
      believes these claims should be taken very seriously

      Изтриване
    6. Славеев, ти си освен нагъл тип си и безумно тъп! Как Индия ще е голяма колкото Европа!
      Индия е 3287000 квкм, а Европа е 10530000 квкм! Некакви 310% е по-голяма нашата Европа!

      Изтриване
    7. до Анонимен28 февруари 2024 г. в 19:46
      Такъв Славеев дали изобщо съществува е под сериозно съмнение от моя страна, но има един (може би не само един), който се представя за такъв и от години наред говори от първо лице за събития от преди стотици или хиляди години, без да посочва нито един читав източник на информация. Все едно е съвременник, наблюдател или даже участник в събитията. Те не се интересуват от пояснение, а само от отговор с който да бъде оспамена темата. И колкото повече отговори получат, толкова по голям е успеха им, а съответно и толкова повече е отклонено вниманието на читателите. По добре е изобщо да не им се отговаря за да не се "разтягат локуми" и да "олекват" останалите по сериозни коментари..

      Изтриване
    8. Най-накрая, някой да провери дали поднесената информация е вярна - Браво, печелиш близалка! А сега провери, какво е написал Херодот или Страбон за българите! Ако не намериш, грешката не е твоя, тяхна е!
      Г.Славеев

      Изтриване
    9. Другарю, Славеев, ами Херодот не е писал и за римляни, но през 480гпр.н.е. има Римска Република 😊

      Изтриване
    10. До смехуркото, Анонимен27 февруари 2024 г. в 9:19 , който отново доказва, че е кух, но нагъл и самоуверен в своето кухоглавство:

      В на П. Серафимов материалите нямало логика? :))) Не само, че са логини, ами са подплътени с всякакви факти, интердисциплинарно! Вие сте най-обикновен смешник, както и преди съм казвал. А други казвали ли са ви го?

      Траките не били първите индоевропейци, казвате?

      2023
      Загадките на древната „Провадия-Солницата”
      - каква е била древната цивилизация или култура успяла да изгради едно от чудеса на нашите земи, най-старият праисторически градски център в Европа - Солницата в Провадия. Разказът е на археолога акад. Васил Николов:

      - мин 21:45:

      "Това е странична тема, но все пак да кажа, че траките не са дошли от някъде, както често се казва. Това е местното население, което...идват, естествено преминават различни етнически групи през тая територия, за която говорим, променя се по някакъв начин и самосъзнанието на тия хора, производството, контактите в различни периоди с различни региони са силни, така че тия хора просто възникват, са се появили там, като ги е нарекъл Херодот "траки" обобщено, но няма прекъсване на живота последните 8000 години на нашата земя! Няма прекъсване, така че това си е автохтонното население! Ние ги наричаме праисторически хора! Хората носители на първата европейска цивилизация! Не можем да кажем какви са, защото няма писменост по това време."

      https://www.youtube.com/watch?v=ZiHYzXWHw54&t=1280s

      Изтриване
  21. Какво стана с милиционерчето от Вакарел и гара Карлово, жив ли е още, слухти ли ти в блога, изкарва ли те агент на Путин:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хайде да не говорим за милиционера, този блог е за сериозни неща.

      Изтриване
  22. Благодаря и за трите отговора, макар ч, и съвсем добронамерено казвам, не ги усещам като да покриват изцяло въпросите.
    Бих попитам за Вашето мнение относно прелюбопитните мнения на някои алтернативни изследователи, според които Ромейската империя, поне в ранните си векове е наша държава, която впоследствие се превзема отвътре. За Фоменко е известна теорията, но него нарочно не споменах, защото му е малко по различна теорията от тази на Хериберт Илих.
    Един друг въпрос относно възможната локализация на столицата на Амадок I/Медок I според Вас?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами намери някой, на който отговорите ти допадат и ги усещаш да покриват изцяло въпросите.

      Изтриване
  23. Доц. Веселина Вачкова намеква точно за това, че Ромейската империя е всъщност троянска, тракийска:
    https://www.youtube.com/watch?v=OLjd7sZkx4A&t=1357s

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Империята не е троянска, нито е тракийска, тя е всъщност Египетска, тъй като е създадена от Египтените. Гърция и Тракия също са дело на Египет, както и много други цивилизации и държави.

      Херосът означава Герой и е създаден от мен лично, аз тренирах чрез колобри (шамани), тайно траките за бой, за да им ползвам телата преди хиляди години.

      Няма траки императори, никога не е имало, не се гледат телата, гледат се ДУХОВЕТЕ с ДУША, които се прераждат и вземат тела отвсякъде, където им текът кръвните линий, те може да са черни, жълти, бели, мулатски, азиатски, арабски, всякакви тела. За това няма такова нещо като род и родина, душите също така не се раждат, всеки с душа никога не се ражда, просто взима програмираното тяло едва след като се роди и го ползва до краят на съществуването на тялото, после взема друго. Всяка душа си помни животите и повечето знаят за какво са тук. Има само няколко хиляди души на планетата, останалото са дронове бездушни.

      Тъй като лично съм създавал Рим преди хиляди години, знам за какво става дума. Вие човешките твари не сте били тук, вие сте еднодневки, днес ви има утре ви няма. Всичко в това видео са глупости на търкалета.

      Докато аз съм тук от 4.54 милиарда години, вие сте тук от вчера, днес умирате, еднодневки, това сте човешките глупави същества, нямате история, тя не е ваша, а само на духовете с душа.

      Изтриване
  24. Честита Баба Марта! В Римската империя 1 март е било началото на Новата година. Дали това също не е белег, че тя е наша тракийска империя останала в традициите ни и с Баба Марта!?

    ОтговорИзтриване
  25. Ще ви се, ама не! Иначе щеше да има мартеници по всичките краища на Римската или "Тракийската" империя, което само доказва, че траките са били подчинени, не подчинители! Също и че венетите не знаят що е то мартеница, което пък напълно разрушава тракедонските идеи.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така работи само семплата логика на тюркотатаромонголоиранските дошляко-азиатци (пълни смешници и безродници). От публикацията на Спас Ташев ли сте попил тази надъханост? :)) Там където той се оплака, че водещия от телевизионното предаване бил казал, че традицията с мартеници имала корени още от времето на траките и Ташев го обърна на анти-автохтонна атака, където в коментарите се събраха всички дошляко-азиатци (псевдобългари) да плачат... Толкова сте смешни.
      Аргументите са велики! Щом някой не ползвал мартеница, значи българите не са траки :))))))))))

      Въобще има ли все още хора с поне малко интелект, които да си мислят, че предците им са тюркотатаромонголи или памироирански цигани, дошли от Пичковци из Азия? :))))))))))
      Често ми напомняте на една уникална снимка, където български войници държат най-отпред рамкирана рисунка на Калоян, която е по """възтановката""" на Йордан Йорданов и е с образ на монголоид. ХАХАХАХАХА е-ти карикатурата! Европейци държат портрет на монгол, вярвайки че това са били предците им... :))))))))))))

      Или днес ви гледам психопатите в "Исторически парк" се снимате до монголската шатра хахахахаха
      И някакви лудаци се облекли с типично степнономадско, азиатско снаражение, което българите никога не сме ползвали в България, другите олигофрени до тях сложили УШАНКИ и дрипи като от някое степнономадско племе, или из Сибир, Волго-Урал и приветстват утре да празнуваме 3-ти март.... ШИЗОФРЕНИЯ ДО ШИЯ!!!!

      Станахме за смях пред целия свят! :)))))
      Северномакедонците от сутрин до вечер размахват снимки от "научни" работи и учебници на същите дошляко-азиатски дебили като вас, в които пише, че предците ни са тюркотатари/тюркомонголи/памироиранци и се смеят на глас... Ами нормално, то с такава шизофрения, как няма и те да се смеят...
      За смях си е.

      В България псевдобългарите обезбългарявайки се, се правят на българи, а в Северна Македония бивши българи се правят, че не са българи, ама поне знаят, че са от региона...
      Луда работа.

      Бе, дошляко-азиатчетата сте си цяла карикатура!

      Изтриване
    2. Анонимен2 март 2024 г. в 20:37, ей значи, пак се разнесе воня :)
      Венетите са си венети, тракийски роднини и същински траки са различни неща, но препрограмираните не могат да схванат това :)

      Изтриване
    3. Келтите не са ли тракийски роднини? А индийците? Викингите? ;)

      Изтриване
  26. Никой не е казал, че траките са подчинители, те са цивилизатори.Венетите са траки(скити).Що се отнася до мартеничките не е задължително една традиция да е характерна за цялата територия на, която е разположен един народ.Що се отнася за територията на, която са разположени траките тя не е голяма, тя е огромна.





    ОтговорИзтриване
  27. Напротив мартеницата е доста разпостранена на Балканите и на север от Дунава, точно където е тракийското ядро и запазено що-годе непокътнато от турци и гърци.
    Тук наистина трябва да се замислим със заигравката с хорнологията и това всъщност кой е истинският Рим а защо не и Йеруасалим. Нашите предци в скитските легиони усилено участват в потушаването на юдейските въстания.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. "Анонимен4 март 2024 г. в 12:08
      Нашите предци в скитските легиони усилено участват в потушаването на юдейските въстания.

      Не е достатъчно само да го кажеш, а за да звучи сериозно трябва да се посочи от къде е информацията. Нали не искаш да кажеш, че си участник или поне наблюдател? От къде да знаем, че не се позоваваш на неизвестен автор на пост от някой форум или подставен фалшификатор като Петър Добрев например. Не, че коментара ти ще придобие по голяма тежест като анонимен, но така звучиш съвсем като безплатен аматьорски трол.

      Изтриване
  28. За спасението на българите е нужно да оставим остарялата кирилица, да приемем вместо нея латиницата, само така ще можем да се интегрираме правилно и пълноценно в Европа, но същевременно ще се защитим от опасността идваща от североизтока.
    Г.Славеев

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен 5 март 2024 г. в 12:51
      Имаш ли 16 навършени?

      Изтриване
    2. Г.Славеев, ти си .........................................................

      Изтриване
    3. Уважаеми Админ и г-н Серафимов, този коментар Анонимен5 март 2024 г. в 12:51 не е от мен, а от глупават човек, без идея какво говори.
      Г.Славеев

      Изтриване
    4. Г. Славеев, ами ние как да разберем кой кой е ? Ти си българофоб, все гледаш да ни забиеш в калта, зам, че горният пост е от теб, но сигурно си го пуснал в нетрезво състание. После си се уплашил, че си сгазил лука и си решил да се оправдаеш като млада ученичка, ама не на нас тия номера.

      Изтриване
    5. Отговор на Анонимен7 март 2024 г. в 20:09
      Внушенията, които правите въз основа на нездравия си разум, са лоши единствено за самият Вас! Параноята се лекува, глупостта - не! Но Вие няма как да разберете, що за глупости сте написал, ще чкаме Титуляра на блога или нЕкой друг да Ви обясни на 4 очи, че да не Ви излага още повече!

      (Ако разберете, какво Ви казвам тук, ще изтриете коментара си, защото е срамен за Вас - Аз твърдя, че българите са Завоеватели на Римската и Тракийската земя! Как тогава ще съм българофоб, бе неграмотен?!)
      Г.Славеев

      Изтриване
    6. Отговор на Г. Славеев от 8 март 9.04
      Не зная дали Ви е известно, но думата завоеватели се пише с малка буква.
      Българите са освободители, а не завоеватели. Завоевателят идва на чуждо място и с насилие отнема земята и ресурсите на други хора.
      Аз, Спароток и още много хора считаме българите за тракийски народ, който освобождава своите сънародници от игото на римляните.
      Разбирате ли каква е разликата?
      Станимир
      Не съм Анонимен7 март 2024 г. в 20:09

      Изтриване
    7. "Анонимен8 март 2024 г. в 9:04
      Аз твърдя, че българите са Завоеватели на Римската и Тракийската земя! "

      И какво означава "аз твърдя" ?!? Твърдения без читави аргументи нямат никаква стойност и се наричат фантазии. Да се опитваш да натрапваш лични фантазии без стойност на останалите като доказани факти се нарича нахалство. Вие в кой клас сте в момента и миналата година с колко завършихте за да преминете в по горен?

      Изтриване
    8. Аз мисля логично за разлика от Серафимов и мога да твърдя със сигурност каквото поискам. Българите не са траки, българите са конгломерат от византийци, които дават палеобалканските гени, тюрки, които са средновековната аристокрация, сармати, които са от групата на аланите.
      Г.Славеев

      Изтриване
    9. Този коментар
      Анонимен9 март 2024 г. в 12:38 не е от мен!
      Това е нещо ново, непознато на историческата наука и според мен уникално тъпо!
      Г.Славеев

      Изтриване
    10. До Анонимен9 март 2024 г. в 10:14
      Не знам защо админа пуска някакви глупави, объркани коментари "от мое име", а не пуска онези, с които съм се обосновал, за да не задавате глупави въпроси и да не се набирате напразно! Политика, сърдете се нему!
      Г.Славеев

      Изтриване
    11. А бе, Славеев, как да разбере адмнинът, или Спаро, кой коментар е твой и кой не е? :) Сега, ако реша да се подпиша Г.Славеев, не виждам как този, който пуска коментарите може да прецени дали съм аз или си ти:)

      Изтриване
    12. до Анонимен10 март 2024 г. в 20:08
      Ако наистина не пеят хиляди славейчета в главата Ви, в противното на което не съм напълно убеден, бихме могли да разискваме казуса, но на посочено от Вас друго място и в никакъв случай тук. Ако сте откровен в мнението си, а не сте Г. Славеев или представящ се под тази самоличност. Чудя се, ако не сте свързан с този подпис, не си ли давате сметка, че по Вашия сценарий давате възможност на всички "Г. Славейчета" да се измъкват с отричане на мнението си като анонимен? Следя този блог от години и да не отваряме приказка, че въпросния Г. Славеев е коментирал тук за съвсем кратко и с регистрация, но там няма как да се оправдава с "това не е мой коментар" и затова предпочита да продължава с анонимността.

      Изтриване
    13. До Анонимен10 март 2024 г. в 20:08
      Ами нали ми познавате стила на писане!?
      И отново, обосновавам се, ама като не им изнася, си заравят главата в пясъка и цензурират, особено като видят името ми отдолу.
      Призовавам админа и г-н Серафимов в този случай да спрат да публикуват всеки коментар с моето име. Ще пиша напълно анонимно, ако намерят информацията за стойностна и го публикуват, добре за читателя, ако не, няма драма, само борба!
      И още нещо - аз не коментирам изобщо никъде другаде, освен в този блог!
      Г.Славеев (истинският)

      Изтриване
    14. Славейче, не ме интересуваш изобщо, ти си трол, който цели да подрони престижа на автора на този блог. Сам си го признаваш с думите - И още нещо - аз не коментирам изобщо никъде другаде, освен в този блог!
      Г.Славеев (истинският)

      Изтриване
  29. Хора, нашият Павел се блъска вече 16 години да ни показва това, което е скрито и си навлече омразата на лакеи, тролове, тунеядци на държавна служба. Нека покажем уважение към този човек и да пратим в трета глуха тези, които се опитват да разводнят неговите теми! Админът ако допуска тролове, ние не сме длъжни да им се връзваме на провокациите, ако ще коментираме - нека да е по същество, нека да е културно, както Павел всеки път умолява!

    ОтговорИзтриване
  30. Правилно!
    От наблюденията на изказванията подписани със "Славеев" става ясно че това определено не е един човек. Те варират от
    снизходителната нравоучителност на нафталинов "интелектуалец" до наглата неграмотност на пъпчив пубер.
    Това потвърждава че има организирано нападение срещу публикациите и усилията на Господин Серафимов.
    Ако модераторите не бършат тези вредители, нека просто да ги игнорираме.

    Поздрави,
    Ивайло

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Браво Ивайло, подкрепям те, нека да игнорираме тролската армия и да ценим труда на спароток!

      Изтриване
  31. "Трако-пеласгийските корени на първата азбука обяснява защо Алкидамант и Тацит определят Орфей и Лин са създатели на писменост. Това обяснява и твърдението на Плиний, че буквите са занесени в Лаций (където е Рим) от пеласгите. Сведението се припокрива с цитиращият по-стари автори Плутарх, който твърди, че Рим е основан от пеласгите. "

    Орфей е създател на писмеността, не само на траките, а на почти всички народи, всички езици идват от него, Орфей не е човек, а дух, който си сменя тялото постоянно, когато сталото тяло умре, така е за всеки, който има душа, се преражда. Душите си помнят животите, ако не си ги помните, нямате душа, а сте бездушно тяло. Такава е истината.

    Орфей не е тракиец, нито грък, това е името му измежду тракийският език, той е тук от милиарди години, както казах просто си сменя тялото, тракийските колобри и шамани работеха за него, за еволюцията на бездушните тракийски тела.

    Той е и създател на Рим с децата си, там е познат под името Ромулус, във всеки живот Орфей носи различно име, сменя си ги да не знаят глупавите човеци, че е една и съща личност, която просто си сменя тялото. Той е създател на Индия преди 15 000 години преди христа, както и на други цивилизации.

    Душата е книга, която се пише във всеки живот за следващият, тя е истинският живот и съзнание, а не човешкото изкуственно сътворено тяло, за това:

    "В старите извори срещаме информация за походите на траките в Азия. За тях, а и за ролята на траките като цивилизатори и владетели над азиатските народи, разказват Луций Ариан, Нон, Сенека, Аполодор, Плиний, Страбон, Йордан и др."

    Траките не са цивилизатори, те нямаха души, не са духове с душа, а едни прости тела, които шаманите тренираха в бой за Хероса, т.е геройски подвизи, да се правят от тези, които имат душа. Много просто с кекаво тяло, не можеш да станеш герой, в битките закалените тела са това, което върши работа.

    Тъй като съм самият Орфей и съм тук от милиарди години помнейки безкрайните ми животи, аз мога да пиша и говоря за това, вие всички не можете.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен8 март 2024 г. в 1:57, те на това се вика - да се изс*реш на метеното.
      Спаро, ще прощаваш, но ти си магнит за откачалки :)

      Изтриване
    2. Анонимен14 март 2024 г. в 17:25
      Вие сте болните мозъци, раждате се, това е болност шизофрения, никакъв интелект. Бездушни паразитни същества, мислейки, че знаят нещо за реалността, даже не знае къде се намира, не знае какво е вселената, нито какво е човешкото тяло и отде иде, нищо не знае за развитието на душите и реалността.

      Не се ли усещате, че сте болни до мозъкът на костите си? Пълни болни ретардирани твари, нищо незнаещи и пелтечещи небивалици.

      "Умните хора звучат като луди за простите" Юлий Цезар.

      Изтриване
    3. Анонимен 14 март 2024 г. в 17:25

      Не си ли давате сметка, че като обръщате внимание на троловете с такива безсмислени отговори всъщност им правите услуга? Те точно това искат, колкото е възможно повече коментари несвързани с темата и това им доставя удоволствие. Още повече когато някой се дразни от тях. Резултата е налице, получавате също толкова нескопосан отговор, после вие отговаряте на него и така докато някой не издържи, и прекъсне диалога. Но това едва ли ще бъде трола, на него това му е задачата, да дразни останалите.

      Изтриване
    4. Ами и аз това казах - троловете в трета глуха! Откъде накъде някакви анонимки ще се опитват да налагат мнение без доказателства! Славейката се е продал за няколко цента и като му е ниска цената гледа да навърти повече часове та да изкара за две-три бири и кебапче, това му е мечтата на човекот.

      Изтриване
  32. Здравейте,
    Коментар към Анонимен18 февруари 2024 г. в 20:40: Ако Стаменов е завършил Библиотекарския, това обяснява много неща...

    Иначе няколко новини привлякоха вниманието ми:
    В Деултум са открили сребърен слитък от 2-3в.с надпис "Гавраил, Михаил, пазител, Христос"
    https://btvnovinite.bg/predavania/tazi-sutrin/arheolozi-otkriha-naj-rannoto-svidetelstvo-za-hristijanstvoto-po-balgarskite-zemi.html

    Тайните на пещерата на Гоф: Канибализъм и древни ритуали отпреди 14 700 години
    "Колкото и мрачно да изглежда, използването на черепи като съдове е сравнително добре известно сред много минали култури. Викингите и скитите са два за подобни практики, но черепите от пещерата Гоф са сред най-ранните примери, открити до момента. „Черепите са били щателно почистени от меките тъкани малко след смъртта. Следите показват разрязване на устните, бузите и езика и изваждане на очите. След това костите на лицето и основата на черепа са били внимателно отстранени. Накрая черепните сводове са били оформени в чаши“, обяснява Бело.
    https://www.actualno.com/interest/tajnite-na-peshterata-na-gof-kanibalizym-i-drevni-rituali-otpredi-14-700-godini-news_2161486.html

    Херодот не е излъгал: скитите използвали кожата на убити врагове
    https://www.actualno.com/interest/herodot-ne-e-izlygal-skitite-izpolzvali-kojata-na-ubiti-vragove-news_2158178.html

    Europe’s Oldest Plough Marks Discovered in Switzerland and Testifying the Use of Animals in Agriculture 7000 Years Ago
    https://arkeonews.net/europes-oldest-plough-marks-discovered-in-switzerland-and-testifying-the-use-of-animals-in-agriculture-7000-years-ago/

    ПОздрав!

    ОтговорИзтриване
  33. Много славейчета взеха да чуруликат тука. Шизофренията е пълна. Но пък е весело! Нормално както на всякъде има тъпаци и нормални хора. За съжаление тъпаците са по-гръмогласни и са повече. За щастие не и тук. Тук тъпаците са малко и това е една от причините да посещавам този блог. Другата е Спароток!

    Христослав
    Българин по род и
    Тракиец по произход!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Христославе, щом цяла тролска армия се е включила да мърсува, значи им е напечено на гадовете, но това трябва да ни радва. Ние българските патроти ще се борим с враговете на народа ни кой както може!

      Изтриване