7.01.2017 г.

ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ДРЕВННИЯ БЪЛГАРСКИ СИМВОЛ IYI- анонс


През декември 2016 г. “Списание 8” публикува интересен материал засящащ произхода и древността на името българи. Тази работа аз изградих съвместно с г-н Александър Мошев – авторът на “BOLGAR - тайните на нашия произход “. Ние представихме слабо познати исторически извори, а също така информация от областите на археологията и генетиката, в защита на виждането си, че още преди Троянската Война, на Балканите са живели хора, чието название е било бльгии, но е предавано от гърците като флегииВ по-късни времена, този етноним еволюира в бльгъри, а после се превръща в българи.

Вчера, с г-н Мошев бяхме приятно изненадани, че отново наши неща са избрани да бъдат представени в януарското издание на “Списание 8”. Този път не се касае за съвместна работа, а за отделни статии. Г-н Мошев проучва от доста време особения символ на старите българи и е успял да установи употребата на IYI в значителен диапазон от време, а и в огромен ареал, който обхваща три континена – Европа, Азия и Африка. 

Забележителното е това, че знака IYI е бил от голямо значение за различни групи влиятелни хора, живели през различни епохи. Среща се най-рано по тракийската керамика от Меднокаменната епоха, по-късно го намираме по кипърско-минойската керамика. В исторически времена присъства в хералдиката на български царе като Иван Шишман, но се ползва и от основателите на Османската Империя.

Отделно от г-н Мошев, аз проучих историята на свещения за дедите ни символ IYI, неговото разпространение в различни региони, но най-вече значението му. Смятам, че в IYI е скрито името на древно тракийско божество, най-вероятно обожествен цар, който е живял в незапомени времена. Напълно е възможно IYI да е стилизираното изображение на така наречения господар на животните – изправен мъж, който е фланкиран от две диви животни. Тази сцена съществува и в друг вариант, в който ролята на подчинителя, покорителя на дивите животни се изпълнява от жена.

Подобни сцени са изобразени по различни артефакти, срещащи се на Балканите, но също в Месопотамия, Индия, Египет. Присъствието на предмети с особена иконография в отдалечени от земите ни места, би могла да се обясни с ранните миграции на нашите деди. Някои от тези миграции са отразени в определени исторически извори, други са засвидетелствани от появата на определен вид керамика, оръдия на труда и т.н.

Определено, редакторите на “Списание 8” са намерили най-доброто решение за популяризацията на информацията засягаща свещения символ IYI. Макар да сме работили в една и съща посока, с г-н Мошев имаме различен стил и, ако трябваше да комбинираме разработките си, то определени елементи щяха да бъдат загубени. 

В януарския брой на “Списание 8” материалите на различните автори са предтсавени отделно, като съсвем откровено бих казал, че моята разработка е допълнение на тази на г-н Мошев, който по мое мнение е представил по-интересни, а и по-важни подробности.


Желая приятно четене на феновете на “Списание 8”. След време, материалът ще бъде архивиран и ще бъде достъпен до всеки, който няма възможност да си набави четивото сега. Търсенето на истината за корените ни продължава.


110 коментара:

  1. Xa xa xa xa xa, ти си бил голям мазохист бе спароток, Светлана Янакиева ти показа къде зимуват раците, разсипа те напълно, but you are back for more :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Културната критика е винаги добре дошла, а проф. Янакиева критикува по културен начин. Дори да не съм прав, аз съм имал смелостта да се изправя и да представя мнението си. Прочее, в правотата си съм напълно уверен. Надявам се да ми бъда дадена възможност да дам отговор на проф. Янакиева.

      Изтриване
    2. що за позиция не мога да разбера! не харесвате нещо написано, не ви допада, ами кажете го! защо е това злорадство, като че ли някой ви е изял филията с масло, а маслото го е скрил!? или по-лошо: откраднал! - Мария Гатева

      Изтриване
  2. Не знам какво сте писали,пък и нямам достъп до това списание,но това не е научно списание за де ме интересува.
    Знакът IYI има египетски произход и символизира СКАРАБЕЙ! - това е стилизиран символ на шарката на скарабея.Предполагам знаете какво е било значението на скарабея в древността!?
    Правя уговорка,че няма да споря с никого,както и няма да предоставям информация за източниците си.Сам Спароток казва,че всеки е свободен сам да проверява и сверява!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Разбира се, всеки има право на лично мнение. Жалко е само, че не желаете да представите повече подробности относно своето виждане.

      Изтриване
    2. Емил Станоев7 януари 2022 г. в 15:04

      Гледал съм много египетски надписи и никаде не съм видял нещо подобно. Не споря с теб но ти си извабрикуваш някакви данни. Правиш се на загадъчно знаещ.

      Изтриване
    3. Емил Станоев7 януари 2022 г., 15:04 ч.извабрикуваш :)

      Изтриване
  3. Анонимен- когато пишеш и казваш покажи и докажи - иначе всеки втори може да си пише каквото си поиска и да ти се смее точно на вас
    Първо че си анонимен и 2 че ти не доказваш абсолютно нищо!
    Така че тази информация можеш да си я пазиш единствено и само за себе си!хайде със здраве

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Точно така!Преди време писах при Серафимов,но той не ми пускаше коментарите,а се подиграваше,без да е наясно кой пише и колко ...знае ))))Затова реших,че е безумство да продължавам да опитвам да му правя поправки,защото ще дойде време,когато може и да проумее,че греши.Вече забелязвам,че за някои мои твърдения е стигнал на прав път.За скарабей му направих доброжелателна подсказка,а не че искам да доказвам на някого от форума каквото и да е,защото има къде да го правя)))Не,никога няма да научите кой съм.Не сте порастнали за това!))))

      Изтриване
    2. Анонимни господине, точно Вие показвате инфантилно държание, а и непочтено държание. Изобщо нямам намерение да търся кой сте и най-вече какъв сте. Поведението Ви показва, че търсенето не си струва.

      Изтриване
    3. Каквото и да ти изглежда моето държание то е продиктувано от твоето.Човешките отношения са реципрочни,Серафимов!Тези дни гледах по една българска тв филм за изтезанията на българи в Трикери през 1913.Само дето никой не ще да говори за зверствата на българите през същата година на територията на Гърция.Историята изисква обективен прочит,а не натъманяване според желанията ни!До сега все такава си я пишем - да ни уйдисва.От такава история поука няма!

      Изтриване
    4. от всичките Ти отговори те разкрих, ти си КТК

      Изтриване
    5. Драги Анонимен,8 януари 2017 г., 8:53,

      Когато споменавате годината, уточнете за кой период от нея става дума. Все пак тогава по тези места се е водила война. Знам доста разкази на българи, живели по това време по тези земи и те не са много в полза на гърците. Но щом Вие пишете нещо, би трябвало да го доведете до край - да напишете някои конкретни факти. Ако става въпрос за оплаквания на гърци от по-късно време за 1913 година, след като голяма част от българите емигрират и земите се заселват от гръцки бежанци от Мала Азия, то това в повечето случаи са измислици, с които се цели да не бъдат обвинявани, че са заграбили бивши български земи. Не отричам, че е имало в отделни случаи лошо отношение на богати български чорбаджии, които са се отнасяли лошо с прислугата си - "чорбаджи Иван набил Андонаки, който не си е свършил работата, както трябва" или "чорбаджи Иван "заграбил" имот на Василаки, защото последния не си е върнал заема". Това са неща, които са ставали и в България и не са свързани с отношението на българите към гърците. Отношението на българите се променя, след войната и още повече след Първата световна, когато Гърция заграбва българските земи и когато гърците принуждават с насилие хиляди българи да напуснат земите си. Не трябва да забравяме и че по-голямата част от северните "гърци" са погърчени българи. Както знаете, има поговорка "Не се страхувайте от турчин, а от потурнак". За сведение на по-младите, "потурнак" народът е назовавал помаците или още по-точно - турчеещите се българи (Дочоулу и Гочоулу).

      Поздрави,
      АКК

      Изтриване
  4. Kолио плати на тея от сп.8? Или ги заплаши с нещо бедните хора? Как иначе това стилно списание ще тръгне да прави реклама на твоите измишльотиниа, а ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това, че "Списание 8" публикува мои неща, не означава, че тези, които са селектирали материала са съгласни на 100% с мен. Просто те са сметнали, че с представянето на слабоизвестна информация, ще се заформи интересна дискусия, която от своя страна ще доведе до разрешаване на определени въпроси от историята ни.

      Уважавам хората работещи в "Списание 8", но не ги познавам лично, не им плащам нищо, за заплахи да не говорим.

      Изтриване
  5. Драги Павка!

    По отношение на критиката от Янакиева казваш следното: „Прочие, в правотата си съм напълно уверен“. Излишно е да те уверявам, приятелю, че в тази твърда увереност ти далеч не си сам!!!
    Вече бях писал, че на времето един възрастен овчар от Якоруда ми заяви следното: „Аз съм бльгарин“ – досущ като стария етноним, който споменаваш в информацията.
    Една моя възрастна учителка казваше: „Радвай се, когато си на хората в устата, а не в краката!“ Мисля, че в това отношение ти просто трябва да почерпиш, защото чорбаджииванчовците много яко те нагънаха. Това да ти е лакмуса – колкото повече те плюят, толкова повече им пречиш и си на прав път! Каквито и да са отзивите в „Списание 8“, публикациите там са нещо много ценно.
    С анонимния корифей и неговия торен бръмбар не съм много съгласен, но това не е от значение. Важна е същността на нещата, а не нейните символи.
    Сърдечен поздрав!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, за първоначалното значение на даден символ може само да излагаме предположения, важно е друго - това, че традицията на символа IYI е най-силна при нас българите, а и е най-дълга в нашите земи. Един разумен човек знае как да изтълкува това.

      Поздрави!

      Изтриване
    2. Павле , как този символ е най-изразен при нас българите а в Плиска се среща най-рано през IХ век? Хайде сега разяснявай....

      Изтриване
    3. Драги анонимни сънароднико, пооправи си словореда, не разбирам изобщо какво искаш да кажеш.

      Изтриване
    4. Какво не разбра от въпроса? Според теб Плиска е много древна от Бронзовата епоха, от друг пост казваш, че я е изградил Константин Велики, но никъде този знак не се среща там през това време. Знака в Плиска се появява най-рано през IХ в.

      Изтриване
    5. Би ли ме цитирал - къде твърдя, че Плиска е по-стара от Бронзовата епоха?

      Изтриване
  6. Продължавайте в същия дух ! Пътят към истината много често е трънлив,но това не я прави по-малко истинска ! Успех !

    ОтговорИзтриване
  7. ирена янчева8 януари 2017 г. в 11:29

    Здравей, Павел ! Вчера си купих списанието и прочетох статията - и двете части имат интересен подход и доказателствен материал; " Знакът на Българите ? " и " Повелителят на зверовете ". Видях данни и снимки на артефакти, които не бях срещала преди това. Да, наистина смятам, че знакът е свързан с върховното божество на нашите най - древни предци, един много специфичен орнамент от букви, които притежават сакрален характер, носят апотропейна функция и същевременно са свързани с висшата управленческа йерархия на общността. Именно като такъв той става донякъде изразител и на българската принадлежност, маркира позиции и пространства на обитаване на нашата общност. Подкрепям идеята за мотива " Господарят на животните " или " Зверинтия - Господарката на зверовете ". До скоро !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирена, аз все още проучвам кога е станала промяната, или по-точно замяната на господаря на животните с господарката на животните. Това също е важна тема, но за нея се изискват още много изследвания.

      Поздрави!

      Изтриване
    2. И аз се чудех, защо the beastmaster ми е от най любимите филми... ;) Заложено е в кръвта ни, дето се вика...

      Продължавай Павка, дори и да имаш грешни работи за неща, си по на прав път от "останалите бръмбари", който правят само едно бъззз ... :)

      Изтриване
  8. Уважаеми господин Серафимов, може би нашите предци са имали познания несъизмерими с това, което сме днес. От къде са се взели тези тракийски мистерии и езотерични знания. Имам предвид, че нашите предци са имали понятие за хромозомите определящи мъжки и женски пол. При мъжете XY хромозоми, а при жените XX хромозоми. Те и така изглеждат, но X е като права, а Y е по малък по обем. Ако приемем, че това е така, то те са изобразявали една мутация, т.е., XYX (IYI) хромозоми, определящи полова индиферентност, нито мъж, нито жена. Сиреч същество без страсти с мозък работещ в други сфери. По спомени за изкопа в село Царичина, Софийско, Царичина дупка, някъде бях чел думи, приписвани на покойната Вангелия Гущерова, Ванга, "какво търсите, това е жута маймуна, нито мъж нито жена". В минали геоложки времена Софийското поле е било езеро. И на брега на това езеро по посока на днешния Петрохански проход е село Царичина, където някой е извършвал някакви дейности. Може де е имало и гена клиника, където са извършвани генно-инженерни намеси. Освен това първа обработка на метали, грънчарство, земеделие!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не мисля, че ипсилона има нещо общо с игрек хромозомата, все пак това е ново понятие, просто няма как още през Меднокаменната, или дори Новокаменната епоха да са били събрани такива знания като днешните, а и да се ползва същата терминология като днешната.

      Изтриване
    2. Не знам за IYI, но кадуцея, двете змии и най-вече нашата сурвачка с провесените нанизани сушени ябълки или пуканки подозрително приличат на ДНК спиралите с ACGT-групите. Ясновидци има откак свят светува, а те могат да надзъртат на нано-ниво. Слава Севрюкова описва как изглеждат елементарните частици. За тях пространство и време не важат. Камъните от Ика са същата работа - рисунки на видения от минало, бъдеще и други светове. Колкото до IYI, анализирайки общото в десетките намерени изображения по целия свят, се открива сходен мотив - могъща, подчертано грамадна фигура, която ДЪРЖИ главите на две срещуположно насочени животински сили под контрол. За мен това е символ на божествената власт на хората-елбири, наследници на алповете, същества със свръхспособности във всяко едно отношение. Те слагат началото на българските династии управляващи повечето големи цивилизации. Тази теза е в съгласие с древните писания.
      Честита Нова 2017/7525 г. на всички!

      Изтриване
    3. Не може да се отрече, че българските символи в древноста, показват, закодираните ДНК и други такива модерни медицински знания... но докато, термините ни днес са модерни, то те не биха могли да се използват преди няколко хиляди години... освен ако не навлезем във фантастиката (за пример модерната теория, която наскоро навлезе в научните среди, че можем да пращаме сноп от информация в миналото, но не и твърда материя, както казах навлизаме в сферата на фантастиката)...

      Изтриване
    4. Другарю анонимен, хайде първо да излезе на бял свят жълтата маймуна и тогава да си правите изводи на съчиненията. А дотогава, ще приемем по правдоподобното, че са източени едни пари от едни номенклатурчици под пагон използвали фантазиите на Логинова....

      Изтриване
    5. Уважаеми "анонимен-явен", какви са тези "демократични" клишета от еврейски тип които ползвате- наменклатурчици! Удобно излизане от положението, разпоредено на "демократичния" президент Желев и извършено от министър-председетеля по онова време. Може би, защото тези, които разпоредиха бетонирането на отвора, летяха многократно до Луната, а днес и по онова време видимо бяха "забравили технологиите" и някои видими несъответствия в физичните закони. Жизненото равнище през така наречения социализъм беше многократно по-добро от днешната "мутро-реалност". Но старта на този проект е през 1990 година, две години след преврата, довел до геноцид над българите.
      Един от оцелелите участници в Царичинската експедиция – д-р Димитър Сираков, разказва:
      На 06.12.1990 г. стартира операция „Слава“ на Министерство на отбраната, под ръководството на ген. Минчев. Разкопките на обекта продължиха две години и половина. Изкопахме спираловиден отвесен тунел – над 160 метра дължина. Схема за работа получавахме ден по ден от контактьорката Елисавета Логинова. Тя направляваше изкопа, осъществявайки връзка с Космоса.
      Открихме каменния орел – забележително творение! Лявото крило – прегънато, извито. Като две усукани една в друга спираловидни вериги. Уподобяваше сякаш човешка ДНК. Дясното завършваше с лъвска лапа. Без аналог в археологията. Безпрецедентна находка. Науката мълчи.
      Изкопахме огромно каменно кълбо, идеално закръглено, гладко, полирано до блясък, закрито с масивна гранитна плоча. Как ли не се мъчиха инженерните части – с въжета, макари, скрипци, лостове… Не помръдва. Изведнъж – с едно докосване на ръката, елегантно с лекота се извъртя. Зейна проход. Тайнствени защити. Енергийни ограничения. Открехна се плочата. А под нея – тунел. Първо в него проникна специализирано отделение химически войски в защитни облекла. Задължителни мерки за сигурност. Дезактивираха пространството, да продължим обезопасени надолу. Крачка не успяхме да сторим. Пред нас се възправи… Не, за това нямам право да говоря… Ще споделя само това и край. Невероятни реликви. Балсамирани останки. Чудесно консервирани… Толкова. Нека се произнесе науката. И бъдещето.
      Даде се предсказаната от Слава жертва. При неясни обстоятелства загина Марина Наплатанова, дъщеря на участващия в разкопките полковник професор Наплатанов. Неочаквана развръзка. Всеки четвъртък войничета изнасяха на гръб пръстта от тунела. Каква пръст – скала. Миньорски пистолет с мъка я пробиваше. Въпреки дълбочината, едва втората година бликна вода.
      Наложи се спешна среща с Ванга. Пророчицата тогава строго ни смъмри:
      „Как може?!… Боже-е, Боже!… Военни… Браво! Копаното се трупа над тунела… Оти, питам? Срутване ли сакате?!… Да разчистите! Бърже! Пострадали сакате?!…“
      „Ке стигнете един капсул. Какво е съдържанието – консервирано. Не знаете дали капсулът е под налягане. Що ке чините с оня маймун, бре? Ни маж, ни жена… Отвори ли се херметичнио капак, онова същество може да се съживи от въздуха. Що ке чините, питам, кога оно се пробуди и проговори?…“
      Спускайки се спираловидно, един ден стигнахме странно изографисана каменна колона. Пред нас – масивна зала. Там навярно ни чакаше въпросната капсула… Колоната с неразбираеми знаци.
      Ванга: „Охо-о, що е време занапред… Ке биде разчетена. Она е история на човешкио род от първороднио син насам…“
      Пред нас се открои отвор с форма на арка. Зад нея – ясно оформени таван и стени. Узна се – съществува пряк вход – „врата към Вселената“. Опрели в нея, крачка не успяхме да пристъпим. За капсулата бе прекомерно рано…
      След двегодишно проучване входът на разкопките бе бетониран. Рано е още, рано…
      Технологията на спираловидния тунел е взета от САЩ! А за хибридните същества, работници с XYX хромозоми, безполови по същество прочетете в книгата 12 Планета. Видима е връзката с това което казва Ванга.

      Изтриване
    6. Проф. Делчо Наплатанов, баща на Марина Наплатанова, също загина при неясни обстоятелства. През 1991 г., три години след смърта на Марина, бе намерен под бул. Брюксел в кв. Дружба. Версията, която бе пусната е - самоубийство, като е скочил от булеварда. Марина, бе намерена мъртва на плочника пред блока в който живееха. Казват, че се е хвърлила от 10-я етаж.
      Мога само да добавя, че и двамата загинаха при твърде много странни обстоятелства.
      Проф. Делчо Наплатанов, доста често споменаваше, че е облъчван с Психотронно оръжие, което бе непознато за масовата публика тогава. Дори, някои твърдяха, че то е плод на неговото психично разстройство! С оглед на днешните времена и информацията, която има за Психотронното оръжие, е редно да се запитаме, А дали проф. Наплатанов не е казвал истината!

      Изтриване
  9. Пускат ти глупостите в сп 8 заради Мошев понеже той е уважен профисионализъм не е лаик като тебе спароток, той знае какво говори а ти се лепиш към него, да намажеш от славата му.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не мога да разбера - целиш да ме обидиш, или да унижиш себе си със странния си български?

      Изтриване
  10. Интересно ще е,да се направи карта с честотното разпределение с границите на териорията ,където се среща свастиката в древността и сега в бит и култура.А отделно може да се направи такава и наложи на древния знак IYI.ясно е, че последният е по-рядко срещан,но древен също,както бе съобщено-има го още от ранния неолит тук,вероятно е имал друга роля и то при по-малка от на свастиката показност,макар и важен,но не масов за да се използва от всеки,за това не се влага в шевици или орнаменти по керамики и други,изобразяван е отделно?

    ОтговорИзтриване
  11. Скъпи приятели,

    И аз ще се поопитам малко да дам скромното си мнение за българския знак, без да мисля. че ще харесам на всички.
    Първо, не считам, че такъв важен символ може да произхожда от земен владетел, който и да бил той. Нашите прадеди не са били атеисти като мнозина от нас и най-важно за тях е било да си осигурят благоволението на висшата духовна сила, която властва над света. Следователно, това е бил символът на техния Бог.
    Това е стабилна композиция от три елемента (троица?), средният от които има очевидно първостепенно значение. Поразителното е, че това е „игрек“, буквата с която започва изписването на името YEHOVA. Поразително е също така, че съществува пинтограма на този Бог, в която е изобразен двуглав орел с диагонално вдигнати нагоре криле – досущ като буквата „игрек“.
    Не е известно старозаветната религия да е имала символ а и старите евреи не са смеели и да произнесат името на Бога си, за да не го осквернят. Но защо тогава на първите християнски църкви по нашите земи е бил изобразен „българският знак“, преди да се появи кръста? В градчето Стило, Калабрия, на църквата бил изписан точно този знак и я наричали „българската църква“.
    Да не си помисли някой, че с тия разсъждения искам да отнема някому и стария му Бог – нямам такива амбиции. Но откъде да получим сведения за древния български Бог, след като всичко е унищожено?! Добре поне, че не сме загубили несравнимо по-важното – КРЪСТА !
    Ваш:Д.Д.Орфей

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Уважаеми Д.Д. Орфей, къде е тази "пинтограма" на Йехова-Яхве? Хубаво би било да прочетете някои работи на автори, занимаващи се с разчитането на клинописното писмо на Шумер. Един от тези автори е и Зехария Сичин. Името на български „Йехова“ е превод на еврейското име на Бога, предавано с четирите букви יהוה (ЙХВХ), познати като тетраграмата.Не знаем как точно се произнасяло Божието име на староеврейски. Яхве е българката транслитерация на еврейското יַהְוֶה, което е вокализация на יהוה, предложена от немския ориенталист и изследовател на Библията Вилхелм Гезений (1786-1842) през 19 век. Бог Йехова е Ишкур или Адад от Нефилим-наблюдателите. Съпруг е на друга управляваща, Инана, известна и като Ищар. Това може да го прочетете в книгите на Зехария Сичин. А траките са били тук преди още да се появи Мардук с Нефилимите. Потоп и ледников период са променили ареала им, както и загубата на голяма част от знанията им, предавани като езотерични знания или тракийски мистерии.

      Изтриване
    2. Уважаеми, достатъчно е само да наберете името, както съм го представил и попадате на пинтограмата.

      Изтриване
  12. На вниманието на Г-н Серафимов една интересна информация от швейцарско списание за някакъв народ „Die Luwier“, който унищожил държавата на Хетите, Микена, завладял Египет и предизвикал Троянската война. Има и видео на английски:

    https://de.sputniknews.com/wissen/20160513309823988-dritter-trojanische-weltkrieg/

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лувийците няма как да са унищожили Хетската Империя, нито пък микенското общество, камо ли да имат нещо общо със завладяването на Египет.

      Лувийците са народ, който е от същия произход както и хетите, или поне говори почти същия език. Това, което бива наричано хетски йероглифи, са всъщност лувийски писмени знаци.

      Може би авторите имат предвид Морските народи - пеласги, дардани, мизи, беси, тевкри, ликийци и др. Те правят опит да завладеят Египет по времето на Рамзес Велики и Меренпта, но не им се отдава защото египтяните дават земя, на част от Морските народи при условие, че ще защият Египет от роднините си. Виждаме, че принципа - Разделяй и владей, не е измислен от римляните, а съществува от доста по-ранна дата.

      Изтриване
    2. Серафимов а в кой точно източник се споменава, че морските народи се състоят от посочените от Вас тракийски племена?

      Изтриване
    3. The Egyptian primary sources mentioning Sea Peoples according to specific group are the following:
      Denyen:
      Amarna letters (El-Amarna tablet 151; Amenophis III/IV)
      Medinet Habu (Ramesses III)
      Papyrus Harris (Ramesses III)
      Onomasticon of Amenope (Late 20th-22nd Dynastie)
      Eqwesh:
      Great Karnak Inscription (Merenptah)
      Athribis Stele (Merenptah)
      Karkisa:
      Kadesh Inscription (Ramesses II)
      Lukka:
      Obelisk temple hieroglyphies (Byblos Obelisk 2000-1700 BCE)
      Amarna letters (El-Amarna tablet 38; Akhenaten)
      Kadesh Inscription (Ramesses II)
      Great Karnak Inscription (Merenptah)
      Onomasticon of Amenope (Late 20th-22nd Dynastie)
      Peleset:
      Medinet Habu (Ramesses III)
      Papyrus Harris (Ramesses III)
      Rhetorical Stele, Chapel C at Deir el-Medina (Ramesses III)
      Onomasticon of Amenope (Late 20th-22nd Dynastie)
      Pedeset Inscription (ca. 900 BCE ?)
      Shekelesh:
      Great Karnak Inscription (Merenptah)
      Cairo Column (Merenptah)
      Athribis Stele (Merenptah)
      Medinet Habu (Ramesses III)
      Sherden:
      Amarna letters (El-Amarna tablet 81; Amenophis III/IV)
      Amarna letters (El-Amarna tablet 122; Amenophis III/IV)
      Amarna letters (El-Amarna tablet 123; Amenophis III/IV)
      Stele of Padjesef (19th-22nd Dynasties)
      Kadesh Inscription (Ramesses II)
      Tanis Stele (Ramesses II)
      Papyrus Anastasi I (Ramesses II)
      Great Karnak Inscription (Merenptah)
      Athribis Stele (Merenptah)
      Papyrus Anastasi II (Merenptah)
      Stele of Stemhebu (Late 19th/Early 20th Dynasty)
      Medinet Habu (Ramesses III)
      Papyrus Harris (Ramesses III)
      Papyrus Amies (20th Dynasty)
      Papyrus Wilbour (Ramesses V)
      Adoption Papyrus (Ramesses IX)
      Papyrus Moscow 169 (Onomasticon Golenischeff; Early 21st Dynasty)
      Papyrus British Museum 10326 (End of 20th Dynasty)
      Papyrus Turin Museum 2026 (End of 20th Dynasty)
      Papyrus British Museum 10375 (End of 20th Dynasty)
      Onomasticon of Amenope (Late 20th-22nd Dynastie)
      Donation Stele (Osorkon II)
      Teresh:
      Great Karnak Inscription (Merenptah)
      Athribis Stele (Merenptah)
      Medinet Habu (Ramesses III)
      Rhetorical Stele, Chapel C at Deir el-Medina (Ramesses III)
      Tjekker/Sikila (?):
      Medinet Habu (Ramesses III)
      Papyrus Harris (Ramesses III)
      Onomasticon of Amenope (Late 20th-22nd Dynastie)
      Report of Wenamun (22nd Dynasty)
      Weshesh:
      Medinet Habu (Ramesses III)
      Papyrus Harris (Ramesses III)

      Изтриване
    4. The other primary sources mentioning Sea Peoples according to specific group are the following:
      Denyen:
      Hittite sources
      Letter from Ramesses II and Hattusili III
      Karatepe Inscription (Early first millennium BCE)
      Karatepe Inscription (eight-century BCE)
      Other sources
      In a letter to pharaoh, Abi-Milku,king of Tyre, indicates that the king of Danuna has died. The Danuna here may or may not refer to the Denyen of the Sea Peoples sources (El-Amarna tablet 151)
      Eqwesh:
      Hittite sources
      The Indictment of Madduwatta "Reference to the Ahhiya" (Catalogues des text hittites 147)
      An Oracle text "Reference to the Ahhiyawa"(Catalogues des text hittites 571.2)
      The Offences of the Seha River Land "Reference to the Ahhiya" (Catalogues des text hittites 211)
      Annals of Mursili "Reference to the Ahhiya" (Catalogues des text hittites 61)
      The Tawagalawa Letter of Hattusili III "Reference to the Ahhiya" (Catalogues des text hittites 181)
      Treaty of Tudhaliya IV and Shaushgamuwa "Reference to the Ahhiya" (Catalogues des text hittites 105)
      Letter of a Hittite King to a King of Ahhiyawa "Reference to the Ahhiya" (Catalogues des text hittites 183)
      Lot Oracle Text "Reference to the Ahhiya" (Catalogues des text hittites 572)
      Liver Oracle Text "Reference to the Ahhiya" (Catalogues des text hittites 570)
      Karkisa:
      Hittite sources
      The Annals of Tudhaliya I/II (Catalogues des text hittites 142)
      The Annals of Mursili II (Catalogues des text hittites 61)
      Treaty of Mursili II and Manapa-Tarhunta (Catalogues des text hittites 69)
      Treaty of Muwattalli II and Alaksandu of Wilusa (Catalogues des text hittites 76)
      Other sources
      Linera B tablet from Pylos mention of Ko-ro-ki-ja women (An02-292)
      Lukka:
      Ugarictic sources
      Letter from the King of Ugarit to the King of Alashiya (Ras Shamra 20.238)
      Hittite sources
      The Annals of Tudhaliya I/II (Catalogues des text hittites 142)
      The Plague Prayer of Mursili II (Catalogues des text hittites 376)
      Treaty of Muwattalli II and Alaksandu of Wilusa (Catalogues des text hittites 76)
      The Tawagalawa Letter of Hattusili III (Catalogues des text hittites 181)
      Annals of Hattusili (Catalogues des text hittites 82)
      Suedburg Inscription of Suppiluliuma II
      Yalburt (Ilgin) Inscription (Tudhaliya military operations)
      Instruction of Tudhaliya IV to his Stewards
      Other sources
      Letter of the King of Alashiya to Akhenaten (El-Amarna tablet 38)
      Peleset:
      No other attestation found
      Shekelesh:
      Ugarictic sources
      Hittite King requests from Ugarit (Ras Shamra 34.129)
      Other sources
      Tiglath-pileser III plunders a fortress (Annals text 13)
      Sherden:
      Ugarictic sources
      Lawsuit between two citizen of Ugarit (Ras Shamra 17.112)
      Possible use of Sherden as personal name "Drdn" (Ras Shamra 19.011)
      Contract with the unamed son of a Sherden (Ras Shamra 15.167+163)
      Document with one Ibshalu received the property of a man named Mse-er-ta-an-ni (Ras Shamra 15.118)
      Four Sherden are counted as persons (guards?) in the palace (Ras Shamra 15.073)
      Five Sherden are counted as persons (guards?) in the palace (Ras Shamra 15.015)
      Five Sherden are counted as persons (guards?) in the palace (Ras Shamra 15.094)
      Five Sherden are counted as persons (guards?) in the palace (Ras Shamra 15.095)
      Five Sherden are counted as persons (guards?) in the palace (Ras Shamra 15.103)
      Sherden occur as recipients in this list of vine rations (Ras Shamra 16.165)
      The ethnic Sherden occurs in the name of a man al-la-an-se-ri-da-ni (Ras Shamra 16.251)
      Other sources
      Sherden man defects from Rib-Hadda of Byblos to Abdi-Asirta (El-Amarna 81)
      Text mentions Sherden people living under the suzerainty of Rib-Hadda of Byblos (El-Amarna 122)
      Text mentions Sherden people living under the suzerainty of Rib-Hadda of Byblos (El-Amarna 123)
      Teresh:
      No other attestation found
      Tjekker/Sikila (?):
      Ugarictic sources
      Hittite King requests from Ugarit (Ras Shamra 34.129)
      Weshesh:
      No other attestation found

      Изтриване
    5. The Ethnicity of the Sea Peoples

      http://www.academia.edu/7287651/The_Ethnicity_of_the_Sea_Peoples_dissertation_

      Надявам се да съм дал достатъчно информация :)

      Изтриване
    6. Павка, благодаря за отговора! (Не аз пожелах тази „непрофесионална“ информация, от която свят ми се зави.) Та и в статията точно така пишеше, че самите египтяни назовавали нашествениците „морските народи“.

      Изтриване
    7. Нещо по автентично имах в предвид, от автор съвременник на епохата. Преписвачите от съвремието не дават еднозначно мнение.

      Изтриване
    8. До Анонимен9 януари 2017 г., 17:16

      Нищо, хубаво е когато има повече информация, човек може да отсява. Поздрави!

      Изтриване
    9. До Анонимен9 януари 2017 г., 21:02

      Хетските, угаритските, асирийските и египетски документи са точно това - свидетелства на съвременници на епохата. А без преписи и преводи драги ми анонимни човече, ти не би вдянал и дума от написаното :)

      Изтриване
    10. Именно в преписите и преводите се допускат грешки, поради неточностите и пространствените времеви диапазони. Това, че на вас термина мушки ви наподобява на мизи не означава, че е истина. Много интересен как хиксосите си кръщават столичният център в делтата на Нил с името Аварис а не Перинт?

      Изтриване
    11. Аварис е име на древен мъдрец, чийто баща се казва Севт. Според Димитър Дечев, Аварис е тракиец роден в Скития - Thraker, geboren in Scythenlande :) - Thrakische Sprachreste, Wien, 1957, z.1.

      Изтриване
    12. Голям аргумент, според Дечев....с това ли ще се обосновеш? И тук си противоречиш, и ми прилича на една твоя фраза, но в смисъла на Дечев, Максимин ромееца роден в Тракия...

      Изтриване
    13. Самият Цицерон, е споменал , че един Тракиец, едно време е слезнал в Египет да ги научи, на четмо, писмо и закони, до преди това са били неуки и не-можещи... Та информация има, трябва да се намери, прочете и разбере и анализира с всичко останало...

      п.я.

      Изтриване
    14. Няколко века преди Цицерон, един друг автор - Алкидамант, казва за същия този тракиец, че е създателят на азбуката. По принцип най-древните писмени знаци открити до този момент са тези от Балканите -6-5 хил.пр.Христа.

      Изтриване
  13. Серафимов, като чета коментарите май само в клюкарско женско списание или сайт за отегчени домакини те вземат на сериозно.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мене ме притеснява, защото ти казах, че все повече имаш повод да почерпиш, но още не си го сторил...

      Изтриване
    2. Какъв е повода да черпене и ще дойдеш ли да те почерпя? Не съм стиснат човек, обясни подробно за какво става дума, обади се и ще те почерпя. Имам 46 годишна ракия, уиски на 25 години, френски коняк на 12 години, евентуално и бира Хайнекен.

      Изтриване
    3. Отговарям ти като във вица: „Ще изпия и бирата!“

      Павка, бях ти писал какво казваше моята учителка: „Колкото повече си в устата на хаджииванчовците, а не в краката им – толкова повече имаш повод да черпиш!!!“

      Изтриване
    4. Ясно :)

      Обади се тогава, защото иначе алкохола ще продължи да отлежава, аз пия доста рядко.

      Изтриване
  14. Няма как символът IYI да е свързан с името Яхве по простата причина,че на еврейски език "Y - хромозомата"(това е много смешно,в случая)не съществува!
    На Серафимов препоръчвам да се свърже с доцент Екатерина Дамянова - преподавател по Библейска археология в Богословския факултет на СУ,завършила в Германия и срециализирала в Светите земи.
    Все пак човечеството винаги е имало божества,дори и преди монотеистичните религии
    СКАРАБЕЙ )))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това, че Вие не познавате много неща, не значи, че те не съществуват. Да, на староеврейски Y хромозома не съществува. Няма и от къде да дойде. Това е приоритет на анунаките и генното инженерство с което създават лу лу, работникът на основа земни индивиди и представители на анунаките. Това е описано в глинените плочки от Шумер и Асирия. Ученият изследовател Зекария Сичин в книгата си "Дванадесетата планета", глава 12 Сътворението на човека, описва това което е разчел от тези глинени плочки. А това, че госпожа Дамянова е завършила в Германия не и дава никакво предимство. Но едно е сигурно,символът IYI не е свързан с Яхве-Адад от шумерския пантеон.

      Изтриване
    2. Уважаеми господине,

      Благодаря Ви за може би смислената препоръка, която давате. Но не Ви отдавам право, че щом „Y“ не съществувал в еврейския език, той нямало как да е съществувал и в езика на нашите прадеди по времето, когато е установен символът!
      Вие сте интелигентен човек и бих Ви препоръчал да си изберете друг псевдоним, защото контактирайки с настоящия, неволно започва на нещо неприятно да ми понамирисва...
      „Орфей“

      Изтриване
    3. До "Орфей" - За намирисването сте прав!Да не би да мислите,че на СКАРАБЕЙ му е много приятно да пълзи из торта !?Уверявам Ви,че не!Само дето се налага - като противоотрова срещу отравяме,за придобиване на имунитет )))
      Съвсем сериозно обаче - скарабей са намирани на територията на България,което свидетелства,че между траки и египтяни е имало интензивни отношения,както и че египтяните също са били там.
      Всички шеги изобщо не изключват твърдението ми за произхода на IYI ,който прочее е и много разпространен и сред скитите и често срещан в Памир.
      И още нещо:Има значение кой,къде е завършил!Особено ,когато се касае до история.личното ми отношение към преподаваната в БГ история не е добро.

      Изтриване
    4. Запознайте се по-добре с фауната на България. Торни бръмбъли "скарабей" имат популации на територията и на днешна България. Така, че не се знае символа при кой е първичен. Образованието във всяка страна е свързано с политико-историческите виждания на елита и. А в Дойчланда и Ингланда винаги се величае тяхната въображаема народност, но те такава нямат. Потърсете и в чуждите източници за да се уверите. И днес страната им се нарича Бундес Републик Дойчланд, сиреч федерална, съставна република!

      Изтриване
    5. Уважаеми Господине,

      Щом сте честен човек отношението Ви не може да е добро, тъй като българската история досега се е писала от агенти на чужди интереси, чиято цел е духовното заробване на България. Няма друга наука, която да е в такава степен подвластна на глобалната политика!

      Изтриване
  15. Според мен , това е древния знак на земеделието .Няколко бразди на гола поляна , позволяват на валежите да проникнат дълбоко . Формата на знакът е заради наклоните !

    ОтговорИзтриване
  16. Щом като знакът присъства в църкви, редом до християнския кръст, със сигурност значението му е религиозно, не противоречи на християнската религия и е с древен произход.
    Възможно е да символизира Светата Троица например.

    ОтговорИзтриване
  17. Благодаря за труда ти!
    Свежа глътка въздух сред целия тоя отровен облак от чуждопоклонници и предатели.

    Гаднте коментари и обиди които ти пишат, могат само да те мотивират - това просто показва, че говориш истината.

    Истината е като поезия, а повечето хора мразят поезията...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гадните коментари са доста повече от това, което е пуснато. Това що годе прилича на нещо, никой не заплашва, че ще ме разпъне на кръст, че ще ме застреля като куче и т.н...за вулгарния език няма да отварям дума. За това и определени коментари не ги допускам, те просто минават всякаква граница.

      Иначе имате право - това, че мошениците са бесни, показва, че се страхуват от изобличение.

      Изтриване
  18. Не допускайте злонамерен анонимен провокатор да ви отклонява от същината. Поздрави.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Г-н Стойков, аз следвам упорито пътя си. Лошите хора няма да се свършат, но слава Богу, добрите хора, а и приятелите са повече.

      Поздрави!

      Изтриване
  19. Казвам АМИН, което значи: ТАКА Е !!!

    ОтговорИзтриване
  20. Писателят Стефан Цанев е отказал да приеме най-висшето държавно отличие на Министерството на културата поради това, че със същото отличие е бил награден и директорът на шесто управление на ДС Димитър Иванов.
    С отказа си творецът обаче сам си спечелва едно морално отличие, чийто блясък вечно ще свети над неговата личност!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Трудно ми е да разбера г-н Цанев, той си бе на почит по времето на тоталитаризма, никой не го е тормозил, не е преследван, а днес май е и масон.

      Борци против тоталитаризма/комунизма са тези, които са се противопоставили на порочната система, когато тя е била силна, другото е театър.

      Истинските борци против тоталитаризма са спечелили моето уважение и ще го имат винаги. Г-н Цанев е човек със забележителен талант, но направените от него избори по време на тоталитаризма и по време на демокрацията, по-точно избора за стане масон, ми пречат да изпитам уважение към него.

      Изтриване
    2. Напълно сте прав. Дори още нещо, на съпругата му бе поверена една от главните роли в филма "Черните ангели", лансиран от номенклатурата по онова време. В този филм в главна роля бе и един от критикарите актьори от "художествено-творческата " интелигенция, евреина Йосиф Сърчаджиев. А уважаеми господин Серафимов, на масонството му казват още и юдеомасонство или франкмасонство. А таланта в художественото творчество е относителен. Геният Ботев все още е ненадминат.

      Изтриване
    3. Според мен символът изобразява трите неща ,които древните хора са забелязали най-напред във Вселената ,а именно:Слънцето,Луната и Земята и са ги обожествили.Двете вертикални черти може да символизират пътят на човека към тях,или животът направляван от тях,посоката на движение и т.н.Знакът се среща не само по храмове,градски порти и др,а и по битова керамика,значи би трябвало да е имал универсално значение, така си го обяснявам без да сам експерт по темата, и все пак Слънцето би трябвало да е това,положително е най-важното за съществуването на човека и до днес ...?
      ЛК

      Изтриване
    4. Aз, който написах горния коментар, не разполагах с изложените от тебе сведения. В този случай оттеглям еуфорията си и се присъединявам изцяло към твоето виждане.

      Изтриване
    5. Изборите, които правим определят дали сме добри хора или не. Изборите на г-н Цанев са ясни...

      Изтриване
  21. Най сериозните борци с комунистите , бяха Горяните от Кюстендилския край ! Уви , бяха избити до крак ! Стефан Цанев е като г- жа ,,ЙЕС "
    Пръмова ,квот' му кажат от ложата - слушка и папка .

    ОтговорИзтриване
  22. Абе Спароток, ти не знаеш ли че наставката -ар (праславянски - arь) идва от латинското - arius??? Следователно името "българи" няма как да произлиза от твойто "блъгии", следователно ти лъжеш и ни будалкаш с твойте измишльотини... Абе Спарро, съветвам те да се откажеш от историята и лингвистиката... Много си назад бе брате.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наставка -ar има в санскрит: haotar-жрец, авестийски: zaotar-свещеник, лувийски: wastara-пастир. Та както виждаш, наставката за nomina agentis не принадлежи само на латинския, а и на други, документирани по-рано индоевропейски езици :)

      Аз не те съветвам да се откажеш от лингвистиката, по-скоро бих те подтикнал да започнеш да я изучаваш :)

      Изтриване
    2. Наставката -ар е заета от латински чрез готски, първите заети думи са били "мытарь" и "боукарь" които със сигурност са от готски, тъй като "мыто" и "боукы" са готски германски думи, и това не може да го отречеш бе Спаро, знаеш ли че думата "буква" произхожда от готското название за бука, което в български също е от германски произход, тъй като старогерманските руни са били изписвани на букови плочици? Това не го знаеше, а? А колкото до твойте думи, не знам санскрит, от къде мога да се убедя че твойте думи не са твоя измислица?

      Изтриване
    3. Анонимни човече, не си мръднал от времето на Херман Хирт. Той пусна мухата, че понеже в славянските езици нямало дума за бук, то старите славяни ще да са живели в места, в които бука не вирее...Което си е пълна идиотщина по простата причина, че в абсолютно всеки език от славянската група има дума за бук.

      Твърдението ти, че старогерманските руни са изписвани на букови плочици е смешно, отново разчиташ на стари вярвяния. Освен бук, са ползвани дъсчици от дъб, плодоносни дървета, а и ясен. Помоли някой да ти преведе това - barbara fraxineis pingatur rhuna tabellis - Venantius Fortunatus, Carmina 7, 18 (Ad Flavium), 19–20.

      Ето какво казва Тацит - A little bough is lopped off a fruit-bearing tree, and cut into small pieces; these are distinguished by certain marks, and thrown carelessly and at random over a white garment - Germania, 10.

      Руни са изписвани върху керамика, а и върху камъни, та както виждаш - буковите дъсчичи са били само един от материалите, които са ползвани като основа са писане :)

      Прочее, в Сребърния кодекс няма дума за бук, срещата дума bokareis, трябвало е да се осведомиш по-добре:)

      Освен това, езикът на Сребърния кодекс не е готски, а лангобардски, лангобардските документи от Късната Античност и Ранното Средновековие доказват това.

      Изтриване
    4. до Анонимен10 януари 2017 г., 21:57
      Карл Фритцлер
      "Според изчислението на Авентин още през 225 г. пр. Хр. е станало така, че една част от българският народ, принадлежаща към баварското племе, се е отделила от него и потеглила от там. Цар Тесел (Thessel) и неговият племенник Балгер извели “доста народ" (с име българи (Bulgarn), както казват немските баварски хроники)..."
      http://www.makedonskatribuna.com/FRITZLER.pdf

      Тези гото-германци ли имаш в предвид? Които са произлезнали от Българите според техните учени.
      В. Янков

      Изтриване
    5. Добре бе Спаро, я дай ти подобаваща етимология на думата "буква", а и освен тази дума, колко много други германски думи има в славянските езици, като "мито", "княз", "кладенец", "шлем", "меч", и още колко други... Не си ми дал информация за твойте санскритски думи, те за мен продължават да са твоя измислица. Дай твойто обяснение на тия думи които безспорно са германски... Знаеш ли че окончанието "-ендзь" в старобългарски е от старогерманското "-ing", защо старогерманските думи "kalding", "kuningaz", "viking" имат обяснение на германски, а българските им еквиваленти "кладендзь", "кънендзь", "витендзь" нямат обяснение на български? Каква е твойта едимология на думите "бук" и "буква"? А и на другите очевидни германски заемки?

      Изтриване
    6. Ставаш смешен и се опитваш да смениш темата...Не си ли чел Тацит, който пише, че при старите германи шлемовете са голяма рядкост.

      Ако нямаш познания по санскрит, авестийски и т.н. и не знаеш как да си я набавиш, къде си тръгнал да спориш? :)

      Изтриване
    7. Мисля че си наясно че има речници някои от които може да ги намериш в нета, предполагах че разполагаш с такъв... Мислих че говорим за лингвистика, къде бягаш? Шлем идва от германското helmaz, което е от Индоевропейски корен *kel- (хълм, издутина) от същия корен е и българското "чело", обаче ИЕ "к" може да даде "х" само в германските езици, а не в славянските. Очаквах че ще ми дадеш пряка етимология на тия думи... Аз не се отклонявам, а те питам пряко, интересно ми е да знам твоето мнение... Казваш че "-ар" не идва от латински, докажи го докрай, може и да ти повярвам, :) Нямам лоши намерения бе Спаро, но как искаш да се отнеса към тебе при положение че в твоите блогове не съм намерил езиково доказателство както подобава? И докато не ги намеря доказателствата, за мен ти винаги ще си останеш псевдоучен.

      Изтриване
    8. Ако се вълнувах от мнението на анонимни коментиращи, никога не бих започнал да пиша.

      Шлем не идва от helmaz, а от тракийското селмос/залмос-кожа, покритие, което в Ранното Средновековие е еволюирало в шеломъ-шлем, а в ново време като шлем. Не зная дали ти е известно, но първите шлемове са правени от кожа. Този материал продължава да бъде ползван дълго време, Вегеций съобщава за употребата на кожени панонски шапки в римската армия.

      Прочее, в английския етимологически речник, за думата helm се дава значение покритие, предпазване, точно както казвам и аз :)

      helm (n.2) Look up helm at Dictionary.com
      "a helmet, a defensive cover for the head," from Old English helm "protection, covering; crown, helmet," from Proto-Germanic *helmaz "protective covering" (Cognates: Old Frisian, Old Saxon, Old High German helm, German Helm, Old Norse hjalmr, Gothic hilms), from PIE *kel- (2) "to cover, to hide"

      http://www.etymonline.com/index.php?allowed_in_frame=0&search=helm

      Eто ти и линк за санскритската и авестийска дума:

      sacrificing priest-hótar-zaotar

      http://www.sjsu.edu/faculty/watkins/sanskritavestan.htm

      Ето и за присъствието на -ар в деятелни имена в хетски и лувийски

      waštara- (a cattleman) [Hittite weštara-]

      http://tied.verbix.com/project/glossary/luwi.html

      Изтриване
  23. Към Анонимен10 януари 2017 г., 21:57. За какви "готски германски" думи пишеш. Смешно! Тези, за които пишеш не са нито готи нито "германци", те наричат себе си дойч. Джерман или Герман е тракийски-славянски бог на бурите. Та тези дойч, са обикновени трудови хора, които са обсебени от евреи, децата на Йешуа, които вършат поразии до сега. Дори генетично дойч отдавна не съществуват. Виж данните поради които на Западна Европа и казват Еврейския съюз. Като включим и техните етиопски братя, данайците от Аркадия, картината се допълва. Така е оказван и се оказва еврейския натиск върху тракийската общност. Какъв е произхода ти.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Абе то си е факт че сред готите е имало и славяни, ама как ще обясниш че сред готите в Испания се срещат имена като "Leovigildo", "Egica", "Viterico", "Sisebuto", "Turismundo", "Recaredo" и други които без съмнение са германски?

      Изтриване
    2. Тези игри със смяната на темата не ги играя :)

      Факт е, че няма засвидетелствата готска дума бук.

      Факт е, че руните не са изписвани само върху букови дъсчици, но също върху дъсчици от ясен, дъб, а и ябълково, крушово дърво.

      Или си признай, че не си прав, или представи контра аргументи, с които да ме обориш :)

      Изтриване
    3. Кой сменя темата? Аз отговорих пряко на горния въпрос, защо отричаш ли тези готски имена?

      Изтриване
    4. Между готи и поданици на готите има огромна разлика. Сред визиготите е имало и германи, евреи, римляни, иберийци. Реално за готския език имаме само две податки - белагини и балан. Нито една от тези думи не е германска, а и няма нито един стар автор, който да е казал, че готите са роднини на алемани, свеви, франки. Вместо това, Прокопий, Йордан, Орозий, Филосторгий, твърдят, че готите са старите гети.

      Изтриване
  24. Ха , ха ,току що по канал 1 , Стефан Цанев заяви че княз Тервел разбил 30 хилядна армия при Константинопол ! Явно ще да е била друга , а не 100 хилядната на арабите !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тридесет хиляди са били избитите араби, армията е била поне три пъти по-голяма.

      Изтриване
  25. Ейй, ама и тая Ирена Янчева не спря с нейното ,,Здравей, Павел, Привет Павел, Драги Павел" и т.н.
    Уважаема г-жо Янчева, спрете да се правите на англосаксонка и да ни налагате обръщения, които не са характерни за нашите ширини.
    Няма по-българско обръщение към някого, и съвсем не обидно, ако то окончава на ,,Е" - Павеле, Иване, Станимире и т.н. за мъжете.
    С уважение Иво Иванов

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Иво,
      И аз ненавиждам англосаксонците, но ми се струва, че е по-правилно звателният падеж конкретно в случая да бъде ПАВЛЕ. Въпросът ми към тебе е: трябва ли тогава в края на евентуален отговор Павел да завърши: „Благодаря, ИРЕНО!“
      Бъди здрав!

      Изтриване
  26. До госпожа Ирена Янчева!
    Уважаема госпожо,вероятно посещението Ви в български форуми е рядко и по стародавна англосаксонска ))) традиция се осмелявате да бъдете умна сред български мъже.Те никога няма да простят на Вашия интелект,защото все още са в епохата преди Възраждането и в народопсихологията им е заложен подсъзнателен мачовизъм.Избягвам да пиша в български форуми с женското си име именно поради тази причина - унижението,което трябва да изпитам,заради това,че знам повече от тях))Абсурдно,нали!?Да,такова е!Когато нямат умствен капацитет да ви оборят със знания могат да започнат с унизителни сексистки намеци,за да избият комплесите си за малоценност.Могат дори да започнат да Ви пишат лични съобщения,които да разменят помежду си и да се подиграват с Бас.
    Госпожо Янчева,надявам се,че ще бъда разбрана правилно,както се надявам Серафимов да има доблестта да пусне този коментар.
    Бъдете здрава и успех в работата Ви!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Все едно чета някой от жреците на Хилъри Клинтън и Сорос, само дето пропуснахте да кажете че сме и расисти...
      Значи какво - българските мъже са ви ясни и са достойни за мразене?! За човек който ужким се бори за права и против сексизма, май вършите точно обратното. Чела ли сте приказката за крадеца вика - дръжте крадеца?
      Жалко за вас, невежеството ви е огромно.

      Бългаските мъже издигнаха жени проповедници на Христовото слово 1000!!!, повтарям, 1000 години преди западно-европейците! Ето колко сме "назаде".

      Мачовизъм, шовинизъм, сексизъм... Голи твърдения и хули.
      Малко закъсняхте, тая пропаганда почна да издиша и в Америка даже вече.
      Пък специално българите да обвинявате в това е голям грях за душата ви, дано се осъзнаете!
      Понеже 2/3 от планетата като е продавала жени за секс робини и както е описано в Библията, са изгаряли новородените им като жертва на Молоха, тука на Балканите е било едно от последните места със свободни мъже и жени, равни, рамо до рамо!
      Много лоши тия български мъже ей... особено за либералите са много лоши - не им дават да вършат извръщения, забраняват робството, миналата година даже не позволиха една една софийска организация да легализира секса с 14 годишни, гадни шовинисти!

      Пък който се интересува да влезе в Уикилийкс и да види какви кодови думи ползват Хилъри, Обама, Подеста и прочее дегенерати... Архитектите на словоблудствата и хулите които пишете вие. Не се съюзявайте с поклонниците на Молоха.

      Изтриване
  27. Революцията започва

    Унгарското правителство е взело решение всички неправителствени организации в Унгария, финансирани от Джордж Сорос да бъдат закрити. БНТ все още не реагира...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не зная до колко е достоверна тази новина. Унгарският президент Виктор Орбан е бивш стипендиант на Джордж Сорос...

      Изтриване
    2. Драги Павка, ето доколко е достоверна тази новина:



      Mehr: https://de.sputniknews.com/politik/20170111314084429-ungarn-verjagt-soros/

      Изтриване
  28. Според Цветозар Мръвков и Бешевлиев IYI символизира Слънцето или синът на слънцето. Не случайно на розетата от Плиска е изобразена заедно със седемте планети/дни от седмицата.
    На сегашен унгарски език "tenger" означава море докато в старотюркския означавало небе, Бог, Бог-баща.
    Според мен Бешевлиев е под влиянието на Геза Фехер, от където идва и идеята за Тенгри/Тангра при прабългарите.
    http://www.standartnews.com/balgariya-obshtestvo/chovekat_razchel_poslaniyata_na_prabalgarite-178921.html

    ОтговорИзтриване
  29. В книгата си "Бендида и Тракийският Херос", историкът Петър Георгиев помества много информация и анализира древната тракийска религия, в която дървото на живота и неговият пазител змията, играят основна роля. На показания тук в статията релеф на Хероса, също ясно е видно дървото на живота и увитата змия - пазител на духа на живота.
    Петър Георгиев помества илюстрация на древен мотив от мегалитния комплекс Гьобеклитепе удивително напомнящ знака IYI, който според него символизира дървото на живота и две змии вляво и вдясно - пазителки.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще разгледам книгата на г-н Георгиев, мислех, че съм запознат със символите от Гьобекли тепе, но може да съм пропуснал нещо.

      Изтриване
  30. Абе братлета, да спрем да спорим за малко и да се сберем, за да изкопаем лозето?

    ОтговорИзтриване