5.03.2022 г.

ДЕНЯТ НА БЪЛГАРКАТА

Поради политически пристрастия, ние понякога сме разделени по отношение на празнуването на определени дати. Това разбира се не е български проблем, в доста други държави хората се противопоставят едни на други, що се касае до исторически събития, а и исторически личности. Във Вирджиния, САЩ бе премахнат паметника на генерал Лий, на когото милиони американци гледаха като на герой. В Лондон по време на протестите на Black lives matterпаметникът на Уинстън Чърчил бе покрит с графити. Докато една част от британците смята този политик като за спасител на страната по време на Втората Световна Война, то друга част го смята за расист. Във Франция пък, анти-расистки организации пледират упорито за промяна на имена на улици, кръстени на личности, свързани с колониализма и търговията с роби.

 

Както се уверяваме – касае се за световен, а не регионален феномен. В никакъв случай не е нещо, което е типично само за българите. За нас обаче е важно какво става в страната ни, в нашата област и нашето населено място. Няма спор, че живеем в интересни времена, няма спор и в това, че медиите играят огромна роля в насаждането на определени настроения в обществото. Индивидите и организациите, които хитро манипулират масите за своите цели няма да спрат никога своята дейност. Интересните са големи и насаждащите настроенията не ги е грижа какъв е резултата от тяхната дейност.

 

Сметката обаче идва при нас и не само при нас, но и при нашите деца, защото и те ще бъдат засегнати от това, което се е случило по наше време. Ясно ми е, че ние сме твърде малка сила, за да можем да се запазим напълно от чуждо влияние, това просто няма как да стане.

 

Напълно по нашите сили обаче е да търсим това, което ни обединява, това, което ни кара да се чувстваме единни. Колкото повече такива моменти има, толкова по-добре. Никой не може отрече, че атмосферата в дни като Трифон Зарезан, Гергьовден, Баба Марта (Първа пролет), Рождество Христово, Възкресение Христово и др. е радушна и приятна за всички ни. За момент забравяме пристрастията и си припомняме, че завета на предците ни е да сме заедно. А когато сме заедно е хубаво, гради се мост, ставаме по-силни.

 

В този дух имам едно предложение за нов празник – Ден на Българката. Моят избор се спира на 5 март не поради някакъв скрит символизъм, но нима е нужно нещо особено, за да окажем почит на българската жена! Тя сама по себе си е особена, тя сама по себе си е специална.

 

https://bg-nacionalisti.org/BNF/gallery/1_29_09_18_10_41_21.jpeg


Да, има Бабин ден, има и 8 март, но и те си имат своя специфика. Един отделен празник не е излишен, не е в никакъв случай нещо прекалено, защото без българки няма бъдеще за народа ни – това никой не може да оспори. А и в интерес на истината, българката отдавна е заслужила да има свой собствен празник, чието ехо да отеква поне 365 дни.

 

https://m.netinfo.bg/media/images/28240/28240526/640-420-unikalna-kolekciia-ot-risunki-na-majstora-pokazvat-v-muzeia.jpg


https://ilovebulgaria.eu/vladimir-dimitrov-majstora-kartini/

Тези 365 дни не са посочени като метафора, те трябва да се превърнат в реалност, ако искаме и основата на празника да е истинна. Създаването на празник Ден на Българката няма за цел да отменя хубавия наш празник Бабин ден, няма да цел и да отрича 8 март, Денят на българката е само едно допълнение, и пак ще наблегна – отдавна заслужена почит.

https://prabook.com/web/show-photo.jpg?id=2284254&cache=false


Не съм политик и нямам нужното влияние, но вярвам в постоянството, зная, че ако един човек упорито следва някакъв идеал, то този идеал рано или късно ще се превърне в реалност. За мен създаването на празник като Ден на българката е идеал, който си заслужава да бъде следван. Дай Боже, един ден и други народи да вземат пример от нас и поглеждайки на жените, да видят в тях истинската им същност! Дай Боже, един ден ние да влезем в историята с това, че първи сме поставили жената на заслужения от нея пиедестал!

 

Времената на придобиване на слава на бойното поле са отминали отдавна. В никакъв случай не пренебрегвам силата и храбростта на българския мъж, но живеем в епоха, в която един жалък психопат с едно натискане на копче за старт на ракета, може да сложи край на живота на милиони храбри и силни хора.

 

Слава можем да придобием на друго място – в духовната сфера, като това няма да е дебют за нас. Дедите ни са известни не само като добри бойци, но и като духовни водачи, като създатели на човеколюбиви доктрини, като хора на светлината. А какво по-хубаво от това да дадеш първия пример на това, че е възможно да се създаде общество, в което насилието над жени е нещо непознато. Кой не би се възхитил от държава, в която на жената се оказва нужното внимание и уважение, и тя има свой празник, чието ехо трае 365 дни.

 

Зная, че хубавите неща стават бавно и не си правя илюзии, че в случая ще има бърз резултат, но пък е важно да се постави някаква основа, върху която да се гради: упорито и съзнателно. Аз ще поздравя жените около мен днес, а и ще продължавам да го правя до края на живота си. Уверен съм, че моите роднини и приятели ще сторят същото и в крайна сметка ще се стигне до голяма група хора, които да подемат инициативата за създаване на специален Ден на Българката. С неговото реализиране, но най-вече с възпитаването на младото поколение, с въвеждане на ново мислене, ще се стигне до нещо прекрасно!

 

Това на този момент е мечта, но българите винаги са били в състояние да превърнат мечтите в реалност. Вярвам, че миналото ще се повтори, вярвам и, че ние отново ще влезем в старата си роля на духовни водачи. В крайна сметка – това е нашето естество.

40 коментара:

  1. Умолявам коментиращите да се придържат към културен тон и да не политизират темата! Тя е важна и не е редно да се разводнява с неподходящи коментари.

    ОтговорИзтриване
  2. Илюстрациите, явяващи се картини на Владимир Димитров - Майстора, не са подбрани случайно. Българските художници са даровити, но според мен Майстора е уловил най-добре облика на българката в своите творби.

    ОтговорИзтриване
  3. Респект! В тези смутни времена по-хубава новина от тази не съм и чела.
    Благодаря ти Павел за отношението и уважението към българската жена! Будител!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Unknown 5 март 2022 г., 17:08 ч.

      Ами вместо да ни карат да подписваме разни конвенции, които дават право на НПО-та да се месят в държавата ни, ние можем да дадем пример за образцово поведение.

      Изтриване
  4. Интересно изказване
    "ПАВЕЛ СЕРАФИМОВ - SPAROTOK:
    но живеем в епоха, в която един жалък психопат с едно натискане на копче за старт на ракета, може да сложи край на живота на милиони храбри и силни хора.
    "

    И аз си мислех подобно нещо тези дни. Не за психопата, но по-скоро че в днешно време дори и един добре обучен войник може да бъде лесно убит от един току що получил оръжие гражданин. А една единица, тренирана да се бие и оцелява с години и на бойното поле да е непобедима, може да си отиде за миг от снаряд или ракета. За съжаление модерната война е крайно безчестна война в това отношение.

    Но по темата.
    Малко ми идва в повече празниците в който жените са на пиедестал. Както казвате бабин ден, 8-ни март. Деня на влюбените(макар и да е привнесен и той). Деня на будителите до известна степен се превърнал в поредния ден в който жените учители получават цветя понеже жените в образователната система са огромно мнозинство(дали са будители или преспиватели е друга тема).
    Друг е въпроса че няма ден в който наистина ценим българската жена. Проблемът обаче за мен е ,че ние нямаме представа каква трябва да е българската жена. Идеята за традиционната българка някак си звучат добре но реално моделът е малко остарял за нашия "модерен" свят. Мисля първо трябва да имаме ясна представа каква е "българската жена", сиреч ценностния характер и прочие(в идеализираната му форма, която пък стъпва на реалната ни народопсихология), и чак тогава да празнуваме какъвто и да е празник.

    А да, и най-вече ще се радвам първо българските жени да ценят и почитат българския мъж(в неговата идеализирана версия). Щото май я няма реципрочността в тези наши отношения.
    Днешните жени си мислят ,че мъжете са им задължени и че трябва да се държат с тях като с принцеси, а те от своя страна да не полагат никакви грижи. Ето споменах 14-февруари, до сега не съм чул, ни видял някоя жена да направи романтична вечеря или изненада на мъжът си(може би има някой случай някъде). Докато българската жена не почне да уважава и цени българския мъж, не виждам причина за още един ден в който жените ще получават цветя, бонбони и подаръци и ще гледат криво мъжете си ,че не са ги "изненадали".

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Никола 5 март 2022 г., 18:23 ч.

      Всяко уважение трябва да се заслужи, българка е тази, която се държи като българка, а миналото дава достатъчно примери.

      Изтриване
    2. Прав сте, уважението трябва да се заслужи.

      Но не мисля ,че модерната българка се държи много като българка. Може би българките от вашето поколение, но от моето далеч не е така, а от по-новите пък хептен.

      Вярно те са източника на деца и от там нов живот за българите, но много от жените влизат в майчинството не като жени осъзнали своето древно призвание, а по-скоро като вторичен ефект от разхайтения си начин на живот. Други пък тласкани естествено от закодираните в гените им, природни нужди да имат деца ги създават но често се стига до разводи понеже видите ли, тя е на 35 но иска мъжът и да се държи с нея все едно е на 16 и тепърва да изпитва тръпката и вълнението на любовта за пръв път. Несъмнено и българския мъж търпи много критики, но това далеч не трябва да означава ,че българската жена е невинна жертва. Нямам голям резервоар от събрани случаи, но много често от тези които знам, често жената и често понеже отказва да порасне и да поеме отговорностите си се оказва не по-малък източник на конфликти и проблеми, а от там и разводи.

      Несъмнено има и добри примери за българки които познавам, повечето обикновено са на доста възрастни което аз отдавам на това че родителите им или са родени преди комунизма или са били отгледани от хора родени преди комунизма, и от там са вградили в тях едни други ценности. Но сред моите набори +-2-3 години, това е по-скоро изключение от нормата от колкото самата норма.

      Отново казвам, българските мъже също са доста зле, но и жените далеч не са невинни или пък големите пазителки на идеята за българката. Поне не в диапазона между 20-40г днес.

      По темата може да се говори много, но съответно не мисля ,че блога ви е място за дебатиране на подобни народопсихологични теми.

      Може би, въпреки всичко, честването на подобен празник(особено когато се чества него а не 8-ми март) всъщност ще има благоприятен ефект върху модерната българка и тя поне малко ще се опитва да клони към идеала който ще се почита на този ден. Мисля Христос беше казал "Постройте го и те ще дойдат" -или нещо от сорта. Сиреч докато традиционно мислещите български мъже, не започнат да "боготворят" идеала за българската жена, и да седят с кръстени ръце няма да променят нищо.

      Изтриване
  5. Хм, ами то не е лошо това българката да има свой ден, даже е оригинално защото не зная в друга страна това да се прави.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 5 март 2022 г., 20:19 ч.

      И на мен не ми е известно някъде, в някоя държава да има такъв празник.

      Изтриване
  6. Този път голяма изненада с темата, но ми харесва. Не зная как ще се приеме от обществото само, то днес медиите диктуват и дават насока на мисленето. Важното е, че става дума за нещо наше и положително. Поздрави 😊

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До glowclipze 5 март 2022 г., 20:23 ч.

      В крайна сметка решава обществото, такива неща не бива да се налагат от когото да било.

      Поздрави!

      Изтриване
  7. Г-н Серафимов,

    Тия заблуждаващи картини, които сте приложили, нямат никакво отношение към вашето предложение. Българките, изобразени на тях принадлежат към време, което никога няма да се върне. По-реално би било да поместите съвременни фотографии на млади жени със раздрани джинси или впити в задниците легинс, за да се види за какво става дума...
    Колкото до „забраната за политизиране“, илюстрирана чрез образа на „жалкия психопат“, мога да кажа следното:
    Говорят за юноша, който на времето побягнал от кланетата при чипровското въстание и се заселил в голяма страна, щедро надарена с природни богатства. Неговият пра-пра-внук станал водач на тази държава. Лоши хора от другия край на света решили чрез всякакви манипулации да се домогнат до богатствата на тази държава. Нашият човек не се поколебал и се изправил срещу целия свят на злото, за да защити родината, която на времето приютила неговия пра-пра-дядо, без да държи сметка за всики хули и рискове, които поема върху себе си.
    Ето, от такива потомци на народа ни се възхищавам, а не от друсащите се в легинг задници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен5 март 2022 г., 23:42 ч., ей, ама нямате умора тролове лукави! Гади ми се от страхливи типове като тебе, иде се изока на чуждо място, но инак е по-нисък от тревата.
      Станимир

      Изтриване
  8. Здравейте, Павел,
    Много се извинявам, че не е по темата, но не мога да се сдържа да не съобщя нещо, което може да ви заинтересува. Един Кирил Милчев, който е завършил в Юнкерски колеж и се представя като писател, е зает с клеветническа кампания срещу вас. Милчев ви изкарва агент на Кремъл, но аз във вашите публикации не съм срещнал нищо, което може да се нарече проруска или пропутинска политика. Този клеветник не е е много популярен, старите му постове имат по 2-3 лайка, но сега нещо е яхнал вълната събира по 5-6 лайка, а бе, смешник някакъв е. Въпреки това аз ви съветвам да вземете мерки срещу тази простащина.
    С уважение,
    Явор Георгиев

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Яворе, този Кирил Милчев е завършил милиционерско училище, школата за старшини Феликс Едмундович Дзержински:) Освен това Милчев е ходил в Москва с Антон Дончев, който е съучредител на комитет „Съзидание“, състоящ се от приближени до БКП. Едно време в Транспортна Милиция се вкарваха само проверени хора защото това бе считано за сладка работа и тя бе западена на хора, които бяха удобни на тоталитарната власт.
      Милчев е гузен и избива комплекси като се прави на антикомунист и русофоб, но не думите определят какъв е един човек, не, неговите действия определят това, а Милчевите действия са от ясни по-ясни. Ако ходиш до град Карлово, разпитай по-старите хора за Милчев и неговите изпълнения на гара Карлово, може да научиш интересни неща :)

      Изтриване
  9. Здравей Павеле,

    проблемът е че днес българката си е стиснала краката и не иска да ражда, както беше написал някой в един форум. Наистина голям проблем има днес с българките, а те са действително тези, които държат българския народ във всяко отношение - от възпитанието, през труда и борбата, до смисълът да съществува и да продължава напред. Така че само може да се надяваме българката да си припомни своята мисия. Но напливът на хиляди украинки към България ще накарат българката да се опомни.
    За да не става много критично давам един линк към едно мое, малко особено предаване, където говорих за изконните български неща (символи, но тази дума не е съвсем точна), включително и за българката... :)

    https://www.youtube.com/watch?v=GcCuMHm4AVg&t=1500s

    Андрей К.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Андрей,

      За съжаление линкът, който си дал, не може да се отвори.
      По отношение на проблема да открием днес качествена българка имам личен избор, за който бих гласувал с две ръце – Цвета Кирилова. Съжалявам, че лично не я познавам, но мисля, че Г-н Серафимов тъкмо нея е имал в предвид, за да направи горното предложение. Ако греша, мога да бъда коригиран от тези, които имат по-конкретни впечатления.

      Изтриване
    2. При мен се отваря, явно проблема не е в линка.

      Изтриване
    3. Уважаеми Андрей К., хайде да не правим характеристика на българката по думите на някой пухльло във форум. Я ми кажи има ли европейска държава, в която детските помощи да са толкова мизерни?

      Изтриване
    4. Анонимен7 март 2022 г., 11:42 ч.

      Факта, че на запад, в държави като Германия(мисля) помощите са огромни в сравнение с нашите(дори и да уравним спрямо стандарта на живот), но Германките(етническите) са в същото положение като нашите българки. Те също стискат кълките и не желаят да раждат повече от 1-2 деца. Тоест не става дума само за "държавни помощи", а за начин на мислене. Факта е ,че има една постоянна пропаганда в посока -медии към младите момичета, а после и от страна на родители(майки) към същите тези момичета, че децата са само проблем и пречат на личното щастие на жената. Да не отварям и уста за пропагандата срещу мъжете.
      Тоест не опира само до пари работата. Реално има държави в много по-мизерно състояние от нас където жените раждат повече от нас.
      Но както казах и преди, по проблема може да се говори много и е многокомпонентен. Парите реално са една част от него, но далеч не най-важната.

      Изтриване
    5. Съгласен съм с основните акценти на "Никола11 март 2022 г., 15:57 ч.", но бих искал да добавя още малко. Може и да греша, но според мен раждаемостта не зависи толкова от външни помощи или финансовото състояние на родителите, а по скоро от предварителната психологична нагласа на обществото в което се живее. Два века назад водеща е била жизнената необходимост от повече членове в семейството. Заради нуждата от повече хора за обработка на по големи площи земя, за осигуряване на прехраната на семейството. В същото време обаче е и държавна политика, ако самата държава е успяла психологически да въздейства на населението. Конкретен пример е САЩ, която не е държава от третия свят и където нямам амбиция да посочвам някакви други положителни позиции, но често децата в едно семейство са повече от две. Всеки може да си направи собствени заключения от наличната информация или лични впечатления.

      Изтриване
  10. За българката в миналото мога да кажа много хубави неща. Тя е работила наравно с мъжете, тя е раждала деца, тя ги е възпитавала отлично и т.н.
    Сегашната българка няма как да много по различна, т.е. пак да е същата, но се еманципира в много лоша посока... Не искат вече българи жените български, щото са селски хора и прости, иската араби, да им викат : Хабиби; искат италианци, германци, абе изобщо европейци; може и турци, ако имат повече пари. Бай Ганьо го махни, ако и той случайно отнякъде няма от някъде пари...
    Така са жените по големите градове, а в селата пък хора не останах, та така...

    Андрей К.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Уважаеми Андрей К., ами то в цял свят е така; в Европа, Америка, Азия, Австралия, повечето от жените търсят мъж с пари, за предпочитане с мноооого пари. Тази тенденция не е от вчера, но е утеха, че не български синдром а явление , което е познато в много държави. Един приятел от Монголия се оплакваше, че никоя жена вече не иска да живее в традиционно монголско жилище и не иска да носи националната носия, само моловете ги влечели :) Човекът ми показа снимки на Улан Батор и ахнах; не бях очаквал такива сгради в Монголия, за моловете и модерно облечените момичета да не говорим, та така :)

      Изтриване
  11. Благодаря на Автора.на някои от анонимните мачовци - не

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Христина8 март 2022 г., 22:22 ч.

      Отговорът ви е типичен пример за проблема с модерната жена.
      Видите ли ,тя никога не е виновна и всяка критика в нейна посока е само проява на някакви комплекси от страна на мъжете.

      Това че имаме критика към жените не означава че не виждаме своите собствени грешки. Както казах по-горе, българските мъже също заслужават солидна критика. Което е един възглед на самокритика който е в недостиг при женската част от обществото ни.

      Ето преди няколко месеца близка роднина на жена ми се раздели с приятеля си с който имаше дете. При което сред всички жени в семейството започна да се бърбори какъв простак бил приятеля й. Той че си е малко куха лейка...така си е, но далеч не беше лошо момче. А негативното му поведение изцяло беше като реакция срещу поведението на тази роднина която не пропускаше възможност да го обижда и да му се подиграва, поне когато аз съм бил там(а като е нямало чужди хора се чудя какво е било). Разбира се въпреки че всички го виждаха това, днес въпросната роднина е невинна жертва на гадния долен простак, и всеки опит да им намекна, че може би за раздялата има двама виновни е посрещана със също толкова негативно държание спрямо мен.

      А най-интересното е ,че когато един мъж е пълен келеш но има пари, същата тази прослойка женски които говореха как иначе напълно нормалното момче е простак, свиня и тн.., ще се препъват да съветват как момичето/жената трябва да си "натиска парцалите".

      Та разбирам идеята на г-н Серафимов, но когато някой ми предлага да чествам още един празник "на жената" някак си всички тези черти на модерното ни женското общество ми изплуват в съзнанието.

      Изтриване
  12. Адмирации за инициативата! Както при всяко едно начинание, ще има най различни мнения, но моето е, че си заслужава мъжете да уважаваме българката, въпреки разочарованията на някои, дори и с конкретни аргументи, но не съм убеден, че други биха ни търпели толкова.
    Весели празници на всички българки, а другото ние си го знаем! Чужденците не могат да го усетят, а още по малко да го разберат.

    ОтговорИзтриване
  13. Под това прекрасно есе, посветено на българската жена, искам да ви представя една работа на художник-реставратора на археологически артефакти Дора ПЕТКОВА.
    Става дума за корените и произхода на българския трибагреник!

    Приятно четене:

    https://fakti.bg/kultura-art/662008-genezis-i-semantika-na-balgarskia-trikolyor-po-arheologicheski-danni

    "Генезис и семантика на българския трикольор по археологически данни"

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не бих се съгласил с трактовката на г-жа Дора Петкова. Съвсем нелогично е царете да са поставени в най-долната позиция и то след „земеделското съсловие“. А и максимата „Бог – цар – отечество“ предполага друго разположение. Струва ми се, че като най-стар народ, „народ на духа“ с познания за устройството на вселената, нашите предци са имали в предвид значението: духовният свят – земният свят – подземният свят(пламъците на ада).

      Изтриване
    2. Анонимен24 март 2022 г., 19:51 ч.
      Не бих се съгласил с трактовката на г-жа Дора Петкова. Съвсем нелогично е царете да са поставени в най-долната позиция и то след „земеделското съсловие“.

      Аз също намирам тук известно противоречие. Според древни надписи Омуртаг и Маламир носят титла KANAΣYBIΓI (канасювиги, канасубиги), а гърците са дали точен превод на значението му EK TEOI ARXONTOS – от Бога владетел ( владетел в Бога). Значи владетеля е един вид връзката между бога и поданиците. Няма как да бъде поставен на по ниска позиция от която и част от населението.
      Някои съвременни историци извеждат титлата "ЦАР" от "Кесар" или други варианти на владетелски титли, но английският учен и изследовател на древни митологии Jacob Bryant, съвременник на Паисий Хилендарски, ни дава друго обяснение. "The term Sar was oftentimes used as a mark of high honour." - Терминът Sar често се използва като значение за високо благородство. Така, че и за тази титла може да приемем същото. Освен това явно е много по стара от по голямата част владетелските титли, които познаваме, а защо в по ново време е използвана за пръв път от българите е въпрос на тълкуване.
      (A New System; Or, An Analysis of Antient Mythology стр. 90)

      https://books.google.bg/books?id=AjoGAAAAQAAJ&pg=PA90&lpg=PA90&dq=The+term+Sar+was+oftentimes+used+as+a+mark+of+high+honour.&source=bl&ots=4cWrwtr8Zo&sig=ACfU3U2BcJ2WKyk0AgnCCkR2kFeMg-eTbg&hl=bg&sa=X&ved=2ahUKEwjyj4y5jef2AhVZSfEDHfmXB0MQ6AF6BAgaEAM#v=onepage&q=The%20term%20Sar%20was%20oftentimes%20used%20as%20a%20mark%20of%20high%20honour.&f=false

      Изтриване
  14. Истинските майки и българки всъщност са бабите и прабабите и техните майки назад във времето ... Поклон. Излишен, изкуствен празник , няма да подобри качеството на живот на съвременната българката в морален план и какъвто и да е. Просто тя не е ОНАЗИ дето трябва да има празник, не дава индикации за такава почет

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Делото на г-н Серафимов е изключително важно за нашето бъдеще и в частност за демографската криза, към която днешната българка има пряко отношение. Не е вярна тезата, че раждаемостта зависи основно от социално-икономическото положение в страната. Да си спомним за миналия век, нима тогава е имало спокойствие и благоденствие? Забележете колко много деца имат бежанките от Украйна, където се живее много по-трудно и неспокойно отколкото у нас
      Но в Украйна има патриотичен подем след като тя стана независима държава и получи възможност за развитие. Наследниците на древната Киевска Рус, за чиято цивилизация ние българите имаме огромна заслуга, поставяйки нейните основи вече може да се развиват независимо, но нейните богатства бързо станаха обект на заграбване от една империя, която вече 3 века непрекъснато води такава политика.
      Това, че българките не желаят да раждат, не говори ласкаво за тях, но доказва колко много несвършена работа имаме за възраждането( но не по пътя на Копейкин)на българщината и изчистването на историята ни от хибридните митове. Да трудно е да си признаем, че средата в която сме расли и възпитавани ние е индоктринирала, но трябва да разберем, че това една от главните причини за състоянието, в което се намираме. Затова и статуквото упорито се съпротивлява на дейността на г-н Серафимов, защото всички процеси и явления в живота ни са взаимосвързани , а състоянието на духа на нацията е основен фактор за хода на развитието ни.
      П.П. Поднасям извинения към стопанина на този блок, но той добре знае,че историята е политически продукт и няма как да се раздели от политиката и затова смятам, че назрял моментът да се осветят историческите аспекти на отношенията между България и Русия, в интерес на бъдещето ни
      Украинският опит подсказва, че живеем във "време разделно".

      Изтриване
  15. От коментарите под статията ясно личи, че това е безпредметно предложение.
    Изводите, които българската жена си прави от смешния мъжки плач тук са:
    Българският мъж е с подронено самочувствие и явно трудно връзващ двата края, все пак опитващ се да ни заблуди, че иконом. състояние нямало значение (скокливата инфлация сигурно и тя); едва успяващ да намери някоя прилична фуста, ако случайно си намери-то тя пък си стискала краката. Джендърски рев, мале... но какво да очакваме от лигочи, които дори в казарма не са ходили и нямат усещане за дълг и отговорност пред този народ и държава! Държавата ни не случайно днес е разграден двор.
    И г-н Серафимов, жените ни нямат нужда от още един измислен празник..., защото достатъчно е човекът до тях да е там когато трябва и да им дава това, от което имат нужда (взаимността е ясно условие), а не в един ден от годината от кумова срама да носи букет, защото така пишело у календара.
    И накрая не само в правенето, но и за отглеждането/възпитаването на детето трябват двама, при това отговорни индивиди. В коментарите не съгледах нийде къде е ролята на мъжа в създалата се ситуация. Може би само в отварянето на краката?!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. natsunoame24 март 2022 г., 18:58 ч.
      От вашия коментар, отново си проличава това което мисля всички коментираме, че жените като цяло не виждат проблем с тях самите. Странно защо.

      Обобщението ви за коментарите е меко казано глупаво. Какви фусти като всичките мъже коментирали до тук реално се жалват че традиционно мислещите жени са малцинство. Очевидно не търсят "фусти". И какви "Джендъри" като коментиращите мъже очевидно търсят жени.

      И тая мантра с "казармата" звучи умно ама е нереално. Най-малкото ,че днешно време няма как да ходи един млад мъж в казармата освен ако не иска да става професионален войник. А да не мислите ,че преди пък казармата е била някаква тренировъчна база където се изграждал характера. Брат ми беше старшина, и когато му казах ,че съжалявам че не съм ходил в казармата(понеже се паднах последния набор но щях да следвам висше), той само ме хвана за рамото и ми каза "повярвай ми, не си загубил нищо. Нищо от което си мислиш че ще научиш, щеше да научиш". И да си призная, много от по-възрастните които са ходили наборници(които познавам), не пращят с някакво голямо мъжество и трезво и рационално мислене(според мен основните качества на един достоен мъж). И те са същите лигльовци само че по един техен си, от 80-90-те начин.

      Иначе съм съгласен с коментара ви за букетите и празниците. Лично жена ми се сърдеше месец и нещо, понеже не и занесох цветя на 8-ми март една година. Нищо ,че цялата година преди това я обргижвам и винаги съм се съобразявал с нея за всичко. Но уви, телевизора казва ,че трябва да има цветя на тоя ден и тя си ги чака.

      И за децата съм съгласен. Има изследвания на тая тема и ясно се показва ,че трябват мъж и жена да отглеждат едно дете, за да може то да израсне като психически здрав индивид. Дори се твърди ,че по-добре скапан баща от колкото никакъв. Но пък да си призная много жени остават сами не защото бащата се разделя с тях а те с бащата. Мисля изследване в Америка беше открило ,че 80-90% от разводите са по желание на жената. Тук ще кажете ,че мъжете като са келеши. Да, правилно, но тези келеши са си ги избрали сами. Тоест има една такава поговорка, че "змията хапе, проблема е че ти си при нея". И както казах имам известни наблюдения и в почти всички негативно развили се случаи, проблема винаги е бил ,че жената или прибързва или отказва да приеме че "любовника" й реално е келеш, нищо че знаци колкото щеш. Чак като се раздели с него след големи драми, полиции и побоища, тогава той е виновен за всичко. Но когато им намекнеш ,че май самички скочиха в тоя трап, се нахвърлят срещу теб.

      Изтриване
    2. „Обобщението Ви за коментарите е меко казано глупабаво“.

      Но Никола, тъкмо твоят коментар е пълен с глупости. Бъди малко по-скромен!

      Изтриване
    3. Анонимен27 март 2022 г., 19:04 ч.

      Като изключим факта, че много по-лесно щеше да ви е да копирате текста който искате да коментирате и да го поставите без грешка, и да си спестите да го напишете със грешка....
      Моля, посочете къде са моите глупости.

      Аз уважих коментара на natsunoame24 март 2022 г., 18:58 ч., като и посочих за какво точно възразявам и смятам за глупаво.

      Изтриване
  16. Има и един такъв аспект по малките населени места, който пряко влияе за ниската раждаемост. Например при нас ( постоянно живеещи в селото около 30 души) в затънтено село има 5 момчета - българи , по точно мъже на възраст 25-39 години неженени и нито една девойка/жена на подобна възраст. В съседното по-голямо село от 400-500 души също няма девойки/жени, или женени или възрастни хора. Единствен шанс остава да вземат някоя ромка с деца - а те не желаят. А коя млада жена от града би отишла да живее в село с 30 души без магазин, кафе, полиция, училище, читалише, медпункт и т.н... абсолютно нищо. А това са интелигентни момчета, някои с висше образование и решили да живеят на село . Няма шанс за женене - няма шанс за деца. Това е положението. А в това село преди 1944 е имало около 1200 души. Не само селата и малките градчета загинаха, но и българското семейство. Трябват просто грандиозни мерки от страна на държавата, за да има някакъв напредък.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много от селата са на не повече от 10-15км от някои град. Мед пункта е проблем но за всичко останало може да се ходи до близкото градче. При добра инфраструктура и евтин превоз, нещата няма да са чак толкова неприветливи. В америка, това да пътуваш 1ч-30 мин, до близкия град за покупки веднъж-дваж седмично е нещо нормално, а 2-часа до работа също. Не е оптимално но определено разстоянието не е проблема. По-скоро манталитета. Много от жените(а и мъжете) израстват с удобствата на градовете и на село нещата им изглеждат ужасно. Аз живея на село и честно казано работата не свършва. Като си свърша работата с която си изкарвам прехраната работя из градината или по къщата. Не отдавна жена ми из коментира, докато сеехме арпаджика, че хората от града си мислят ,че живота на село е приказка.
      Но който иска си намира начин.

      Изтриване
  17. Хубава тема и праволна.
    Изтока и Запада.
    Хайде да видим какво и е различното.
    Каквото и да си говорим йем е по свободна като човек , хем по поддържа семейството си по точно децата си де4.
    Ами наистина българката е различна .Каквото и да е времето .Ами тя се намира между Запада И Истока.
    А е такава защото обществото ни е било такова.
    Забравихте ли че българката влиза в новото си семейство със зестрата си?
    Последния строй от който още не сме излезли де обърка нещата. Приехме друга култура че мъжът все е длъжен .
    Между другото и на Изток и на Запад е така.
    Не че българката не иска да ражда а иска да влезе в новото си семейсво с работта си с кариерата си и изостава да ражда а после става късно .
    Лекарите в близкото минало казваха че една жена трябва да роди до 25 г .
    Но тя няма зестрата а да влезе в новото семейство нали? Не зная как е днес но я да видим какво се знае за отношението на обществата В Америка кокио време е майчинството?
    При развод какво става. Жената фалира мъжа.Отговорността на семейството към деата е до 18 г.Вземат заем за да учат висше образование например .Ако жената иска да работи задължително децата трябва да имат детегледачка.
    Как е в Русия? Раждат колкото деа си искат и с ДНК тест доказват бащинство и си гледат децата .Ако не могат децата им са в детски домове. И пак отговорността е до 18 г.Тези деца нямат достъп до баба и дядо и нямат усет за род.
    При йнас тази връзка е все още жива . Вижте спомените на децата за прекараните ваканции на село при баба и дядо.
    Още в древни времена пътешествении као са минавали по нашите земи са се учудвали на българката .
    Тия дни прочетох за един такъв ззападняк . Минава в Отоманската империя и в едно село го посрешат накичени жени с пендари . Една му продава хляб , друга плодове и той ги пита а къде са мъжете ви?
    Те му казват ами в планината са със стадата.Какво ли го е учудило този западняк?
    С една дума ама кой ги пази тези жени ли?
    Имаше в тоя смисъл и едни разкази ако не се лъжа от Стоян Ц.Даскалов за жените които с били на война с мъжете през ВСВ за грижите за ранените войници и за отношението на мъжете към тях .
    Ами сами си се пазят В литературата има много препратки за обществото ни и отношението към жените в него.От дълбока дрежност та до наши дни .
    Каква Цариградска конвенция да я пази ако тя сама не може да се опази.
    Българката не се отнася към семейните си задъления т.е женската работа като нещо задължително и като се умори все има някоя баба или дядо да помагат .Въпрос на организация. Не си дава децата на чужди хора да ги гледат.Е мърморят срещу свекървите де. .

    ОтговорИзтриване