12.07.2013 г.

ВАСИЛЕВС – ГРЪЦКА, ИЛИ ТРАКИЙСКА ТИТЛА ЗА ВЛАДЕТЕЛ?



За любителите на историческите филми би било трудно да приемат, че василевс не е гръцка титла. Все пак в толкова кино творби владетелите на нашите южни съседи са наречени точно така. Употребата на една титла обаче и произхода й са две съвсем различни неща. Ето ние имаме думата адмирал, но тя не е наша. Колкото и странно да звучи тя е арабска по произход, а у нас е навлязла чрез френско посредничество. Адмирал идва от амир ал бахр – господар на морето...Макар времето, а и особеностите на другите езици да са променили много, специалистите са в състояние да установят истинския произход на една дума. От голяма помощ са и историческите сведения, данните от древни находки и т.н.

Да видим какво знаем за титлата ВАСИЛЕВС. Макар повечето хора да я считат за гръцка тя няма абсолютно никакво обяснение на гръцки език. Това означава, че нашите южни съседи са я заели в далечното минало от друг народ. Кой може да е този народ, който да е притежавал тази титлаОт Херодот, Страбон, Плиний и др. знаем, че в древността земите на Гърция са били населени с пелазги и траки ( последните най-вече около Атика, където е царувал Терей). Величествените крепости на Атина, Микена, Тилисос и др. са издигнати  не от гърци, а от траки и пелазги...

Това обяснява защо първо на тракийски монети от 5-ти век преди Христа се среща титлата ВАСИЛЕВС. Фактите показват, че траките имат тази титла и я употребяват много преди гърците. На монета на племето едони срещаме надпис – ΓΕΤΑ ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΕΔΟΝΙΟΝ  

            
             http://www.cngcoins.com/photos/big/680223.jpg




                  http://www.snible.org/coins/hn/figs/fig119.jpg

Важна подробност е това, че тракийското лично име  Гета се среща в Линеар Б документи ( 14-ти век преди Христа). В надписи от същия характер и период срещаме за първи път и титлата ВАСИЛЕВС имаща древна форма -КА-СИ-РЕ-У,  БАСИРЕУ. И двете нямат никакъв смисъл на гръцки. Да не забравяме важната подробност, че с по-стари Линеар А знаци са документирани чисто тракийски имена като Арей, Диза, Реза, Питак. Личното име Питак е от огромна важност защото то е име на силен тракийски цар и то не на кое да е тракийско племе, а това на едоните, употребяващи титлата ВАСИЛЕВС доста по-рано от гърците.

Тези, а и други данни дават повод на А.Я.Ван Виндекенс да каже, че със сигурносттитлата ВАСИЛЕВС  е от тракийски произход -BASILEUS, qui aurait le sense se -homme noblesse, eclaire, ou poissant, serrait d'origine THRACO-PHRYGIEN (A.J.Van Windekens, Le Pelasgique, Universite de Louvain, Louvain, 1952, p. 76;)

Ван Виндекенс смята, че значението на титлата е сияен, светъл, или силен. В действителност корена БАС ( първоначално титлата е била произнасяна басиреу) отговаря на санкритските думи баса –светлинабасура –сияниебасира –блясък.ВАСИЛЕВС, БАСИРЕУ има значение светлост, сиятелство.

Тракийския бог Дионис не е наречен БАСАРЕЙ поради това, че служителките му носели мантии от лисича кожа, това е заблуда. Дионис е наречен БАСАРЕЙ защото е считан за върховен бог, отъждествяван е със слънцето - Сабазий, т.е. титлата БАСАРЕЙ имаща значение светлостсиятелство е била напълно основателна.

Има и друго тракийско божество, чието име съдържа частицата БАС-светлина. Това е КАРА БАСМОС – каращия светлината (носещият светлината). Едно от древните арийски имена на слънцето притежава същата семантика – ДИНА КАРА означава каращия, докарващия деня, светлината.

Виждаме, че думата ВАСИЛЕВС имаща по-древен вариант БАСАРЕЙ е обяснима на тракийски, а и за първи път на монети се употребява за тракийски царе. В по-късни времена гърците са заели тази титла, която поради древността си е била вече на отмиране при траките, но поради това, че е давала престиж нашите южни съседи са я приели като своя.

Редно е да се обясни какво е значението на ВАСИЛЕВС-БАСАРЕЙ  на български език. Етимологията може да се изведе от няколко думи:

-БЪСКАМ – диал.глагол със значение светя, блестя;
-БИСТЪР – т.е. светъл, сияен;

Трябва да добавя, че БИСЕР – светъл, сияен предмет също дава обяснение, но учените ни побързаха да потърсят обяснение на тази дума с арабската буср-зърно...( то зърна много, но не всяко е сияйно като бисера :)))  

Истината е че, ВАСИЛЕВС  е чисто тракийска титла, чието значение намираме с българските думи бъскам, бистър, бисер. Световно известният езиковед Ван Виндекенс твърди, че ВАСИЛЕВС  е със сигурност тракийска дума, а за първи път на монети тази титла се среща при племето едони-ΓΕΤΑ ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΕΔΟΝΙΟΝ.


Това са фактите, за мнозина те са неудобни, но това е съдбата – лъжеш ли, един ден товарът на измамите ще се стовари на главата ти. Нашата история бе ужасно изкривена и изопачена, а ние безкрайно ощетени. Други се накичиха със славата и деянията на дедите ни, но Бог вижда. Наближава деня, в който истината за нас българите ще излезе на бял свят и заслужена гордост ще изпълва гърдите ни.

26 коментара:

  1. Толкоз cи мръcен и черен, че cе cливаш cъc шибания аcвалт, а даже и майка ти би те използвала като въглен, пък и за дрyго май не cтаваш - оcвен за кюмюр.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Подобен коментар само потвърждава поговорката - Истината боли :)

      Изтриване
    2. Благодаря на Павел Серафимов.Винаги научавам нещо ново.

      Изтриване
  2. Здравей,

    Ето нещо, което няма пряка връзка с "василевса", но е лингвистично:
    http://www.otizvora.com/2009/08/321/
    Честно казано ме заболя главата докато изчета...

    Най-интересен ми се видя ето този коментар:
    "Скитите са едни от предците (основните количествено) на днешните славоезични народи. Скитският език е бил език, който днес бихме определили като един от славянската група. Прозвището „скити“ идва от името Скитиан, което е носил един от учениците на елохима Ману, живял и работил на земята още преди времето на библейския Потоп. Сред другите ученици на Ману са били Седемте риши на индусите и бъдещите духовни водачи на персите (иранците). Затова думи като инд. Бхага, перс. Бага и слав. Бог са си съществували в съответните езици на съответните народи от поне 8 хиляди години. Като знаем това, всички витиевати теории, че тоя народ бил дал думата за „Бог“ на друг народ, стават излишни."

    Поздрав!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Скити идва от скитати сен - скитам ce...Ценов май бе първият, който обърна внимание на свидетелството на Страбон, че скити означава номади, т.е. скитащи.

      Скитите не са деди на всички славянски народи, а само на част от тях.

      Скити и траки са близкородствени народи. Поради тази причина българският език, който е продължение на тракийския е близък до украинския, който произлиза от скитския.

      Поздрави!

      Изтриване
    2. Благодаря за коментара.Винаги научавам нещо ново.Но винаги съм се питал , кога гърците стъпват на балканите? След или преди Троянската война.Просто искам да проверя една теория, че Троянската война е война между траки , а не между траки и гърци.

      Изтриване
  3. Ох, най после се оправих в тоя блог. Като не зарежда коментарите се натиска вдясно горе и се маркира последната опция виж RSS, тогава се показват и коментарите и статиите вляво. ама като че ли не всички.

    Та по статията. А кога изчезва от надписите по монетите, василевс?. Някъде прочетох че това става във времето за което казват че траките са изчезнали. Значи ли че тези които са носители на таза титла са имали нещо общо с траките? . "Василевс - Сияйни - нещо като по--късното "Ваше сиятелство" -което ме навежда на мисълта че освен владетел на земното е владетел и на духовното. То исторически погледнато и сега сме изчезнали. Станали сме европейци, както някога римляни .

    Rorik

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Изчезването на титла не означава и изчезване на народ.

      Днес ние нямаме боили, жупани и др. но от това не можем да си направим извода, че българите са изчезнали.

      Василевс наистина има същата семантика както и си c сиятелство, светлост, светлейшество.

      Изтриване
  4. Статията Ви не е лоша, още повече, че Васил Левски = “ВАСИЛЕВСки” Още повече, че този псевдоним му е даден от Г. С. Раковски, който е бил много наясно с Българската История.

    ИМПЕРИАЛИСТ

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще призная най-откровено, че не зная нищо за мотивите на Раковски да нарече Васил Кунчев - Василевски.

      Във всеки случай, ако някой заслужава този епитет, то това е Апостолът!

      Изтриване
  5. Малееееееее, гърците ще пощуреят, ако го видят това нещо, дъх нема да им остане на горките, ще се скапят съвсем. Ами то се видя, че са ни обрали историята и са пуснали сума ти лъжи, какво да говорим повече.

    Поздрави от един българин!

    ОтговорИзтриване
  6. СУПЕР!

    СТАТИЯТА Е НЕВЕРОЯТНА!

    ДАВАЙ САМО ТАКА ПРИЯТЕЛ!

    ОтговорИзтриване
  7. Как пък веднага се намери едно араПче с добър български да те оплюе, но срещу фактите и най големите манипулатори и крадци са безсилни!

    ОтговорИзтриване
  8. Поздрави Павел Серафимов! Статията ви разсъжденията ви са отлични! Тракате са уникален народ, най-стария, голям, народ на изкуството и най -високата и развита култура на Европа. Още по-голямо щастие е, че центъра на тази култура са земите на днешна България. Тепърва предстои да се разучи и експонира и зависи от интелектуалния капацитет на нацията . Продължавайте в същия дух и ще ме радвате ,че все има някаква интелигенция останала в България( или поне сега раждаща се).Дора Апостолова

    ОтговорИзтриване
  9. Великолепна статия. Логично и добре изследвано. Харесва ми че давате 'линкс' за изворите. Разбира се, траките са били много по древна цивилизация от елините и поради това елините са взаимствали много от културата на траките, ако не почти всичко. Имена като Васил, Дена са много често срещани в Българският език (за съжаление тези прекрасни имена излязоха от употреба в модерните времена). Вероятно до известна степен защото народностното съзнание на Българина и нашата гордост че сме Българи за толкова много години по времето на комунизма бе унищожавано, и бездарни кариеристи историци писаха историята, а тези които за писали истината не са видели бял свят. Да не говорим за чуждите историци които просто по политически причини никога не за публикували истинската история на Балканите.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Съгласен съм, че най-големите поражения спрямо българската история са нанесени по време на тоталитаризма. Трябва да се признае обаче, че и преди този трагичен период, сред мнозина наши учени царстваше чуждопоклонничество. Все пак школата на Златарски бе създадена в края на 19 и началото на 20 век.

      Изтриване
  10. Благодаря ти за статията!

    ОтговорИзтриване
  11. ГЕТА ! Нима римският император Гета е със Тракийско име ! Знам .че римският император Септимии Север е идвал по нашите земи но дали е взел това име от нас или ... Гета е било популярно римско име ?

    ОтговорИзтриване
  12. Да, чудесна статия поздрави. Колко ли още неща ще излезат наяве?

    ОтговорИзтриване
  13. Павле, занимавал ли си се с книгата на мъртвите(златни плаки) на Орфей. В НИМ в София ми казаха, че не могат да се преведат. Много странно, защото има такива намерени в Италия, а и не само там също в Крит (на линеар Б), и те всички са преведени?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Една моя приятелка отиде да помоли за факсимиле на текста...само където не са я разпънали на кръст...

      Текстът все още не е публикуван никъде, а това показва, че има нещо за криене.

      Изтриване
  14. Да, вероятно срам и горделивост. Има цели книги написани от различни автори и лошото е, че ние като си мълчим, някой се опитва да изкара книгата на мъртвите за гръцка от школата на Питагор. Аз ти изпращам един файл по емайла с превод, има и снимки.

    ОтговорИзтриване
  15. нещо сходно: Откъде се черпят сведенията, че Орфей е подарил азбуката на гърците, която основно е била азбука за обреди и за жреци, но те я профанизират, "материализират" и правят обществено достъпна за всички - загубвайки в не малка степен сакралните значения.

    ОтговорИзтриване