28.05.2020 г.

ТРАКИЙСКИТЕ ДУМИ ЗА БЪРЗ, БЪРЗИНА И ТЕХНИТЕ БЪЛГАРСКИ СЪОТВЕСТВИЯ


Вече съм към края на Том II на книгата си “ТАЙНИТЕ НА ТРАКИЙСКИЯ ЕЗИК” и реших от време на време да пускам интересни неща. Преди време ми направи впечатление това, че абсолютно всички тракийски думи със значение бърз имат ясни български съотвествия. Ако бе само една, то това би могло да се нарече случайност.

В случай, че бяха две-три, щеше да е голяма случайност, а специалистите със сигурност щяха да предложат “логично обяснение” връщайки се в мъглите на времето, в ранния стадий на така наречения праиндоевропейски език.

Да, но аз успях да намеря не една-две, а седем различни думи. Поне за мен това е едно от доказателствата за това, че езика на Орфей никога не е изчезвал и все още се говори от нас българите.

Нека минем по същество. Акад. Георгиев тълкува тракийското лично име Вρυζος като бърз и го сравнява с българските лични имена Бързо, Бързьо, Бърза и др.

Гетския цар Скорило/Scorilo не знаем е известен предимно от древен напис намерен в земите на Румъния, по-точно при Дялул Градищией, в планината Оръщией: Decebalus per Scorilo. Акад. Георгиев добавя, че гетското име е споменато и от римския автор Фронтин:  Scorilo Dacorum dux. Следователно Decebalus per Scorilo значи „Декебал, син на (или от) Скорил“. Нашият учен упоменава и това, че Скорил е производно от Scoris, Scorus, Σκωρις, като суфикса -ilo, ul(l)o се явава често и в имена от други езици, давайки за пример гръцките –ιλ(λ)ος, -υλ(λ)ος.

Макар да пропуска да спомене както типичните за нашите имена суфикси –ил, -ул, срещащи се в Страхил, Добрил, Цанкул, Драгул, така и българските лични имена Скорил, Скоро, Скор, Скорош, акад. Георгиев все пак изказва предположение, че Скорило/Scorilo може да е свързано със стблг. скоръ-бърз

Друго тракийско име притежаващо елемент със значение бърз е Раскупорис, Рескупорис. При анализа на тракийската дума rascu(rescu)-бърз акад. Георгиев дава сравнение с нем. rasch-бърз, но реално е сроден и старобългарския глагол рискати-тичам, бягам, бърз съм. Друг сроден старобългарски глагол е рещѫ сѧ-състезавам се, надпреварвам се, бърз съм.

При анализа на името на Хероста Бистюрас/Bιστυρας акад. Георгиев предлага стблг. быстръ-бърз, като добавя и българските лични имена Бистрьо, Бистро, Бистра, Бързо, Бърза и др.

По отношение на анализа на теонима Бистюрас/Bιστυρας акад. Георгиев е точен и подробен, но когато разглежда името на бог Ринкалей/Rincaleus, пропусква важни неща. За името на бога е предложено значение бърз, но със същия корен и значение са и българските думи рукна-спусна се, втурна се, сродна е и ручей-бързотечна рекичка.

Когато търси значението на трак. хидроним Iatrus, Ieterus – днешната Янтра акад. Георгиев стига до заключение, че значението е бърза, а *etru е тракийска дума със значение бърз. Като сродни са посочени ствиснем. аtar-бърз, латв. atrs-бърз, но е пропусната стблг. ѩдръ-бърз, а точно тя обяснява и носовката в името на Янтра.

На тракийската дума turma акад. Георгиев дава значение бяг, но пропуска българкските глаголи втурвам се, турвам-бързам, забързвам се

Нека съберем на едно място тракийските думи за бърз, бързина, скорост и техните български съотвествия:

тракийски-български

bistur = быстръ-бърз

bruzas = бръзъ-бърз, пъргав

etru = ѩдръ-бърз

rinc = руквам, ручей

scor = скоръ-бърз

rescu = рискати, рещѫ сѧ-състезавам се, надпреварвам се, бърз съм.

turma = втурвам се, турвам-бързам, забързвам се

Запитайте се – възможно ли седем различни понятия за бърз, бързина, скорост, в един език да имат точни паралели в друг език и същевременно тези езици да са обявени за напълно различни?

Всъщност има още една тракийска дума за бърз, но тя още в дълбока древност е трансформирана в дума за кон. Става дума за aspa, aspio,- от името на Хероса Ут-аспиос. Тя отговаря на стблг. спѣхъ-бързина, спѣшѫустремявам се, т.е. тракийската дума за кон има значение бързак, бързо животно, така прочее е и в древния арийски език, там asu означава както бърз, така и кон..

Аз не вярвам в случайности, не вярвам, че тракийската дума аспа случайно присъства в името на княз Аспарух, а и не мисля, че ако при дадено проучване са направени доста пропуски, това проучване може да се приеме за достоверно и точно. Учените ни в миналото бяха подложени на натиск, но днес такъв няма и истината може да бъде казана свободно – истината, че езика на Орфей никога не е умирал и днес той носи името български език.


115 коментара:

  1. Ще прибавя и ,стреме,- ускорявам, забързвам...Струма- реката. Стримони. В английския се казва ,стрийм,, за поток. Поздрави успех:)))))

    ОтговорИзтриване
  2. Ще прибавя и ,стреме,- ускорявам, забързвам...Струма- реката. Стримони. В английския се казва ,стрийм,, за поток. Поздрави успех:)))))

    ОтговорИзтриване
  3. Кратък и ясен фактически материал свързан със здрава логика = истина. Както винаги досега!
    Благодаря ти за поредния камък в крепостта на истинската българска история!
    Решил си да се оттеглиш за известно време. Давам ти право, ако се чувстваш уморен. И ти си човек. Но не си позволявай да се чувстваш огорчен или разочарован. Вече беше казано, че камъни се хвърлят само по дървета, които дават качествен плод. От изявени врагове и от „приятели“. Ние, твоите „намаляващи“ почитатели няма да те предадем. Не си сам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен29 май 2020 г., 10:25

      Оттеглям се временно не защото съм уморен, а защото не искам да съм уморен. Излезе много работа, за което се радвам, това не е проблем, а нещо положително.

      Именно работата, а не нападките на враговете са причина за временното спиране на публикациите.

      Иначе - благодаря, всяка изказана подкрепа дава сили.

      Изтриване
  4. Венци горд българин29 май 2020 г. в 11:48

    Както винаги, чудесна статия с добре аргументирана информация! Рядко пиша коментари, но винаги с голяма гордост и желание чета вашите невероятни писания.
    Тъй като всяка ваша статия, по един или друг начин е свързана с нашата идентичност, искам да ви задам няколко въпроса.
    Промените в нашият език и писменост през вековете, е ясно че са били изградени върху редица фактори, но тъй като сега ние използваме доста осъвременен словоред и писменост, която вече по един или друг начин се идентифицира като българска азбука, която през вековете по един или друг начин е дала слово на не една държава. Според вас кое е ядрото на осъвременяването на настоящите ни говор и писменост, които все пак имат обяснение на древният ни език? Защо не сме запазили старият си словоред?

    И още едно малко в страни въпросче, но тясно свързано с нашата история.
    Според вас дали е възможно, да бъдат открити и запазени исторически извори(книги, писма или вид документи) които биха могли да отключат самосъзнанието и идентичността на българина?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Венци горд българин29 май 2020 г., 11:48

      Всеки народ има своя история, а това важи и за езика. Както се развива обществото, неговите нрави, вкусове, обичаи, така се развива и речта, като факторите са много и различни. Най-силните фактори са общуването с други народи и въвеждането на нова религия.

      Изтриване
  5. Приятелю, гледай си работата, той блога може да почака, не е прясна риба да се развали :) Във времена на криза всяка поръчка е важна а ти имаш много разходи. Никой няма да ти ги поеме, на твоя гръб е всичко и сега е момента да направиш резерви, от които да черпиш когато се наложи.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. „Никой няма да ги поеме...“

      Ако брат ти се нуждае от помощ, а ти му кажеш: „Хайде, иди си със здраве и дано Бог да промисли за тебе...“ (не мога да цитирам дословно). Е, аз бих искал да съм твой брат, въпреки че не се чувствам достоен. Бих искал да ти помогна. Но ако ти си прекалено горд как мога да го направя? Дай ми поне твоя имейл, за да се договорим за следващата седмица, Павле мой.

      Изтриване
    2. До Анонимен 29 май 2020 г., 17:52

      Не е до гордост добри човече, не е и срам, неудобство, просто въпрос на принципи. Научил съм се да разчитам на собствените си сили и на Божията помощ. Хубаво е когато някой сънародник иска да помогне, трогващо е дори, но аз не съм гладен, болен, изнемощял. Просто ми се отваря много работа, а това е нещо положително във време на криза.

      Изтриване
    3. До Димитър29 май 2020 г., 13:56

      Това не е първия път, когато спирам за известно време. Ако си бе поукротил характера, пак можеше да ме заместиш както преди 10 години :)

      Изтриване
    4. Недей да забравяш, че Андрей преди време те подканяше да приемеш помощта на хората, когато ти я предлагат, няма лошо да получиш компенсация за труда и вложеното време. Ти поне даваш нещо хубаво на народа, не си като медиите, които бълват само негативни и потискащи новини, смятам, че съвсем справедливо си заслужил възнаграждението си.

      Изтриване
    5. До Анонимен 30 май 2020 г., 18:35

      Спомням си за това, как Андрей ме упрекваше, че се инатя и не приемам помощта, която ми се предлага. Ако бях болен и беден, аз бих приел, но за здрав мъж е редно да си изкарва парите с труд.

      Изтриване
  6. Към turma може да се добави и търтвам - Спускам се, хуквам.
    https://rechnik.chitanka.info/w/търтвам

    ОтговорИзтриване
  7. Английският археолог Колин Ренфрю казва, че Тракийския език се различава с 10% от Българския а Английския с 80% от езика на Англите. Да си жив и здрав и спорна работа.

    ОтговорИзтриване
  8. до Анонимен30 май 2020 г., 15:31
    Цитат от П. Серафимов от 20.09.2009 22:57 : "Българският има най-много успоредици с тракийския, следват руския и санскрит. Това разбира се е нещо напълно естествено. Известният британски учен сър Колин Ренфрю спомена в работата си “Археология и Език”, че езикът на древните траки е родствен с този говорен днес в България [11] стр.176. Това свое изказване Ренфрю направи преди 32 години и е странно, че нашите траколози не са му обърнали внимание, няма нито критика, нито потвърждение."
    http://sparotok.blog.bg/politika/2009/09/20/etimologicheski-analiz-na-imenata-na-trakiiskite-care-ii.401093

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. НЕ МОЖЕ ПОВЕЧЕ ДА СЕ ЧАКА ДА СЕ ИЗМЕТЕ МРЪСОТИЯТА ОТ АВГИИТЕ ОБОРИ НА БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЧЕСКА АКАДЕМИЧНА ОБЩНОСТ!!!

      Изтриване
  9. Мръсотия не, ами баш мръсотия задръства Авгиевите обори на казионната наука, но тунеядците са нагли и ще се вдигнат на атака, за да не изпуснат мазната мръвка, която са захапали. Пазете се Спароток, те няма да Ви простят, че ги изобличавате и вадите срамните им деяния на показ! Д.Б.Г.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен 31 май 2020 г., 20:15

      Пазя се аз, а има и други, които ме пазят :)

      Изтриване
  10. Докато г-н Серафимов има свои ангажименти и за да не му досаждаме докато скучаем, предлагам да посоча един линк където ще можем да оползотворим отделеното време за тази тематика. Единственото неудобство е, че е на руски и ако някой се затруднява, може да го има предвид. Аз току що попаднах на блога, така и не успях да разбера кой и какъв е автора или авторите, но останах впечетлен от онази част от публикациите, които са точно във връзка с темите които тук обсъждаме. Моного от информацията ни е напълно позната, но както гласи поговорката: "Дявола е в детайлите!". Първото което ми мина през ум беше дали не е българин, но пък има прекалено много теми с руска тематика и то не само история. Най общо казано, останах много изненадан и дано не подвеждам себе си и останалите, понеже засега съм прочел нищожна част, но очакванията ми са големи. Горе в дясно, под надслов "ВАЖНОЕ" има и препратки към свързани теми, които също са много обнадеждаващи.
    https://cont.ws/@dkinov
    Дано съм бил полезен!

    ОтговорИзтриване
  11. Колегата е прав, Павка, защото и керемида „случайно“ да ти падне на главата ние ще сме сигурни кой я е бутнал. Съвсем не искам да ти внушавам страх, но бъди предпазлив и недоверчив. Пази се ти и Бог да те пази! Твоята сигурност съвсем не е от значение само за тебе самия!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не плашете човека бе, нека си върши работата спокойно. Да не мислите, че той не знае кой бута керемиди по главите на неудобните? Тея дето се джафкат с него са всичките с меки китки, злобни страхливи, с едни такива аграрни физиономии и акъл като на татарски саламджии .

      Изтриване
    2. До Анонимен 1 юни 2020 г., 0:04

      Определено тези, които лаят не са опасни, опасни са тези, които не казват нищо, но правят планове...

      Изтриване
  12. В това отношение С.Дянков беше прав. Такива "Феодални старчета" все още се разпореждат с българската история, за сметка на всички данъкоплатци и в немалка степен на чужди грантови схеми. И са си много добре. Академици, професори и т.н.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Богомил 31 май 2020 г., 21:58

      Власт не се оставя доброволно, който има власт прави всичко възможно да я запази.

      Изтриване
  13. Съжалявам, че избързах с публикация за руския сайт "Да БудетСвет" преди да съм прочел достатъчно, но сега установих, че след всяка тема за траки и българи има надпис "По материалам Павла Серафимова".

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 31 май 2020 г., 22:28

      Надявам се само г-н Кинов да представя работите ми без съкращения и допълнения.

      Изтриване
  14. Г-н Серафимов предлагам да напишете една статия за езика на старите българи, която да бъде специално адресирана към нашите събратя в Република Северна Македония.

    Ще бъде интересна и много полезна за всички българи.

    Обикновените хора във Република Северна Македония са убедени във и твърдят следното/цитирам/:
    1) "Бугарите на Аспарух дишле во 7 век како орда на балканот. Немале ни писменост ни култура ни религија ..........НИШТО............ГОЛА ВОДА........после прифаќаат јазикот на месното население..........поточно .........словенски јазик кој збореле македонските словени............Затоа македонците имаат потполно право да кажат .....словенскиот јазик и писмо иде ос МАКЕДОНИЈА............тоа и Путин кажа.............а бугарски јазик............барајте позади Кавказ............"

    2) "Бугарија сака да присвои Гоце Делчев..........а до 1951 година нема ни едно школо со име на Делчев.............денес нема ни име Гоце во Бугарија........а имаат град Гоце Делчев............"

    3) "Денешнава бугарска свест е изградена со помош на руските будители.................за разлика од македонската која доаѓа изворно од самиот народ..............тоа е голема разлика…………МКД не е имала така голем спонзор како што вас спонзорирала Русија.............фактички бугарија е руска спонзоруша.............."

    Една статия показваща с доказателства връзката на Аспаруховите българи и техният език със следващите поколения българи и техният език. Статия за връзката на езика ни преди Аспарух със аспаруховия език.
    Статия за това какъв е езика на българите преди Аспарух.

    Ясно е, че имената на българските владетели могат да бъдат използвани за доказателство, но трябва повече.

    Много са объркани горките хора в РСМ от политическата система, която беше и все още е налагана там под една или друга причина и форма.
    Без съмнение за този хаос в душите, сърцата и умовете на хората имат и нашите учени-историци.

    От Константин Неделчев.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. На хората покрай Вардарот са им промили мозъците разни сръбски мекерета. И това е наша и единствено наша грешка - че сме оставили нашите братя в ръцете на сърби и гърци - първо вината е на Фердинанд, а после на и Георги Димитров и тези след него.
      Но ти да наречеш воините, които са ти извоювали свободата от ромеите "орда", крадци, да ги сравняваш с диваците, се иска не малка доза нихилизъм. Но добри или лоши, рода сме и не трябва да ги изоставяме.

      Изтриване
    2. до Дойчин Дойчев 1 юни 2020 г., 22:53 и Анонимен 1 юни 2020 г., 18:19 - Константин Неделчев.
      Ами нали ако не се джафкаме помежду си и всеки не се прави на по "важен" от другия няма да сме никакви българи? Нито ние, нито те. Само по това може да си павим заключения, че сме роднини. Същите изяви си ги имаме както ние така и те не само в отношенията между тях и нас, а и в отношенията между отделни личности в държавите си. Непрекъснато си мерим едни работи не само в политическите теми, но и във всяка друга област на живота.
      https://www.vesti.bg/novini/v-sofiia-be-predstaven-lichniiat-dnevnik-na-krystio-misirkov-995281
      Апропо, голяма част от хората които са преживели ВСВ в зряла възраст бяха на съвсем друго мнение и държаха много на единството. Всичко се изкривява от пропагандата на чуждите и наши политици в следващите години.
      Капана е заложен още преди края на Руско-турската война (1877 – 1878), от Райхщадско споразумение:
      " Тайното споразумение [1][2] има два варианта на текста – руски и австрийски.
      Съгласно текста на това споразумение Австро-Унгария и Русия се съгласяват, че „ако се стигне до териториални промени или разпадане на Османската империя, създаването на голяма компактна славянска или друга държава е изключено“...
      https://bg.wikipedia.org/wiki/Райхщадско_споразумение
      И Будапещенската конвенция.
      "Конвенцията потвърждава Райхщадското споразумение, с което страните са се съгласили на Балканите да не бъде създадена голяма славянска държава. Договаря се независимостта на България, Румъния и Албания (при което Австро-Унгария не предполага създаване на независими княжества България и Албания, а предвижда подобни княжества да останат васални в състава на Османската империя)..."
      https://bg.wikipedia.org/wiki/Будапещенска_конвенция
      Между другото не, че имам контакти с македонци от Северна Македония, но от случайни разговори със случайни хора съм останал с впечетление, че много от обикновените хора вече гледат по друг начин на отношенията ни. Въпреки, че умишлено се въздържам да отварям тази тема, особено с непознати, оставам много изненадан когато някой със или без повод изрече нещо от рода:
      "Абе ние сме един народ, политиците са тези които ни делят!"
      Точно тази реплика чух от в Охрид през 2018, от съвсем случаен събеседник, а в други случайни разговори за 3-4 чсов престой, всички които разберяха, че сме българи бързаха да се похвалят, че целите им семейства имат български документи за самоличност.

      Изтриване
    3. До анонимен 2 юни, 15:26

      Това, което разказвате е обнадеждаващо, но не им ли отговорихте, че е по-добре да сме разделени, защото така сме по-слаби! Политиците си гонят политиките, но не са само те. Нима техните историци се различават по нещо от нашите? Закваската им е една и съща – ЧЕРВЕНА И ПРОДАЖНИЧЕСКА. Новото вино на обединението не се налива в стари мехове!

      Изтриване
  15. Наскоро попаднах на тези филмчета в youtube и смятам, че ще ви е интересно. Мисля, че вече много северномакедонци започват да разбират истината за своя произход.
    https://www.youtube.com/watch?v=heECxVf7nxI&t=29s
    Христо С.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Христо, благодаря за хубавия филм!

      Изтриване
    2. Видеото наистина е впечетляващо, но също така и болшинството одобрителни коментари под него които са вече над 6000, а най стария е само на 3 седмици. Това още веднъж потвърждава впечетлението ми от Охрид, за което писах в края на коментара си "Анонимен 2 юни 2020 г., 15:26"
      Дори има доста такива, които изразяват надежда, че можем отново да се обединим. Аз също бих бил много довоелен от подобно развитие, но не съм голям оптимист заради това, че все още има много такива които се страхуват от голяма държава на Балканите, особено пък българска. Дано покрай ЕС и глобализацията тези предразсъдъци бъдат потушени!

      Изтриване
    3. До Анонимен 5 юни 2020 г., 18:38

      За обединение на българите от Македония с нас е още рано, наистина няма да ни позволят. Толкова много е инвестирано да се разкъса страната ни на парчета, че враговете си ще хапят до кръв дори и само да направим опит за събиране.

      Важното на този момент е да оцелеем, а и да запазим приятелските си отношения с българите от Македония. Другото ще дойде от самосебе си.

      Изтриване
  16. Тук говорим за народи и техните граници. От друга страна светът се вълнува от събитията в САЩ. Какво казва по този повод Новият Завет:

    „И (Бог) направил е от една кръв всички човешки народи да живеят по цялото лице на Земята, като им е определил ПРЕДНАЗНАЧЕНИ ВРЕМЕНА И ПРЕДЕЛИТЕ НА ЗАСЕЛИЩАТА ИМ.“ деянията НА АПОСТОЛИТЕ 17:26

    В последните столетия се е установила една световна каста от богаташи, която се стреми да промени Божия ред, смесвайки различни народности и разединявайки еднакви такива с цел придобиване на световна власт. Поробването, транспортирането и продажбата на африканско население в САЩ и от друга страна изкуственото отчуждаване на древни балкански жители едни от други са ясен пример в максимата: „Разделяй и владей!"
    Така действа Световната конспирация!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 3 юни 2020 г., 15:26

      Разнородно, носител на различни културни традиции население се обединява трудно, но се владее лесно. Това е целта на тези, които от доста време създават конфликти с цел да се омеси населението на много държави. Просто бизнес, нищо лично.

      Изтриване
    2. За съжаление много малко хора се усещат за тази манипулация! „Мултикултито“ се пропагандира много настървено. Наскоро се появи подобна пропаганда и в блога, но номерът не мина!

      Изтриване
  17. до Анонимен2 юни 2020 г., 22:38
    Ами нищо не им отговорих, защото аз не съм ги провокирал по някакъв начин да говорят на тази тема, а точно обратното, опитвах се да я избягвам и мисля, че е ясно защо.
    Изненадата ми беше, че те сами правеха опити да я повдигнат и на всичко отгоре се гордееха с това или поне аз останах с такова впечетление.
    Дали тяхните или нашите историци са "в час", ами не са! Нито едните, нито другите! Едва ли има нужда от доказателства. По интересното е, че тези на които слугуваха отдавна смениха тактиката, а нашите и тяхните продължават да следват старите догми. Нищо, че вече всички ги отричат. Те са градили кариери върху тези заблуди и докато им се позволява ще заащитават позициите си. Нищо, че не са верни и те добре го знаят! Не може да не реагираш ако цял живот да си бил на "авторитетна" позиция (хранилка) и в един момент да се окаже, че всичко което си учил и разпространявал е грешно. И аз бих се възапротивил на подобна ситуация.
    Важното е, че сега е момента да си дадем сметка за истинскатра и измислената исгтория и да не позволяваме да се разпространяват повече измислици.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Действително сега е моментът и хвала Богу – и други са го разбрали. Днес по телевизията говори депутат от ВМРО-то и каза, че са внесли нещо като закон за азбуката. Да престанат вече да я назовават „славянска“, а българска. Ние в блога отдавна сме информирани по този въпрос.

      Изтриване
    2. До Анонимен 3 юни 2020 г., 22:23

      По принцип названието българска азбука е най-точно, но и славянска не е чак толкова грешно. Лошото е, че твърде малко хора знаят за факта, че славени е новото име на гетите и когато то е възникнало, дедите на русняци, поляци, чехи и др. са носили името венети.

      Гетите с ново име славени са били съседи на дедите на поляци, чехи, словаци, словени, руснаци, белоруси...и понеже са говорили близки езици, тези хора също биват наречени слави, словени, а в ново време и славяни.

      Изтриване
    3. До Анонимен 3 юни 2020 г., 18:35

      Ако някой е бил на хранилка и цял живот е разпространявал заблуди, той никога няма да се разкае и няма да каже истината. Напротив, ще се бори срещу излизането ѝ с всички сили и средства.

      Изтриване
    4. Разбира се, обратното противоречи на всякаква логика!

      Изтриване
  18. До Константин Неделчев

    Вече съм написал работа по тази тема МАКЕДОНИЯ И НЕЙНИТЕ БЪЛГАРИ http://sparotok.blogspot.com/2015/01/blog-post_31.html

    ОтговорИзтриване
  19. До Дойчин Дойчев 1 юни 2020 г., 22:53

    Истинските българи от Македония са свестни хора. Хулят ни инородните, чиято цел е да прочистят територията на Македония от българския етнически елемент.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Докато умните се наумуват, лудите се налудуват! За какви македонци и българи говорим, след като от Охрид до Крива Паланка от ляво и дясно по пътя само шиптарски (албански) села има.Из цяла Северна Македония е плъзнало албанското примитивно население. То се ползва като авангард за превземане на цялата територия на Македония, както това стана с Косово, не без помощта на САЩ. Хубаво е нещата да се изказват до края. В крайна сметка кои са тези неизвестни сили, които са разчленили и разчленяват България. Време е да се назоват пряко, но не всеки има тази смелост. И цензора обикновено не допуска подобни коментари. Е, ако продължават нещата така, следващите поколения ще забравят рода си, както това стана с българите в Турция и Гърция.

      Изтриване
    2. До Анонимен7 юни 2020 г., 19:58

      Да, хубаво нещо е смелостта, но тя не се връзва с коментиране като анонимен...

      Изтриване
  20. до Анонимен 7 юни 2020 г., 19:58
    Добре де, нямам претенции, че всички заинтересовани ще използват ситуацията за да осъществят своите цели. Означава ли това, че ние, българите, трябва да замлъкнем иииии ... каквото се случи?
    цитат: "В крайна сметка кои са тези неизвестни сили, които са разчленили и разчленяват България."
    Ами изобщо не са неизвестни и никога не са били такива! Ако за Вас са Ви неизвестни, жалко! Ако обаче се опитвате да всявате смут и да отклоняване темата, не се надявайте това да се случи тук! Изберете си друго място!
    "Левичарството" - детска болест на комунизма. (Владимир И. Ленин)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Господин Анонимен 7 юни 2020 г., 22:37
      Явно добре сте запознат с трудовете на татарско-еврейския метис Владимир Илич Улянов, по майка Бланк. Ето в прав текст пиша тези, които на мен са известни. Това е юдеомасонството, доминирано от САЩ и командвано от новия Синедрион от Израел. Нещата са така размити, че не познаваш нищото което унищожава. А Вие следвайте генералната линия определена от евроатлантическата ориентация и може би розовото левичарство, провеждащо ежегодни "прайдове" из страните с доминанта на Синедриона.
      А сега, ако може, напишете известните на Вас сили, разчленявали и разчленяващи България в прав текст с точните им имена.

      Изтриване
    2. И още нещо, господин Анонимен 7 юни 2020 г., 22:37,
      Пишете "Означава ли това, че ние, българите, трябва да замлъкнем иииии ... каквото се случи?" Вие точно това и правите, само пишете, не замлъквате, но никой не обръща внимание на Вашите мнения. Българското правителство призна държавата Северна Македония. Според мен това е грешка, не трябваше да признаваме тази държава, защото това е България. Но така разпоредиха от Козяк и правителството на Бантустана изпълнява. Защо не излязохте Вие и Вашите съмишленици на протести?!!!!!Как може така, с лека ръка да се раздава българска земя. Но това се тушира с нескопосан опит да се покаже заинтересованост към Западните покрайнини.
      Та какви ще са Вашите действия? Много добре, даже отлично, няма да замлъкнете. Но с какви действия ще промените нещата? България в момента няма промишленост и селско стопанство. Няма Армия и съвременно оръжие. Сравнена с нашите основни врагове Турция и Гърция, България е нищо, напудряно от Еврейския съюз. И Румъния, нашите "роднини" даките, не ни мислят нищо добро.

      Изтриване
    3. до Анонимен 8 юни 2020 г., 22:00
      На протестите не съм срещал такива като Вас, на които всичко и всички са им виновни, че не правят нищо за да им предоставят спокйно настояще и щастливо бъдеще. Освен единствено и само като провокатори, докато се натегне обстановката, провали се протеста и на момента са изчезнали без следа. Дано Вие и такива като Вас, със злобата и агресията си успеете да преборите световните конспиратори и да избавите не само България, но и целия свят.
      Останалото без коментар!
      Със здраве!

      Изтриване
    4. Господин Анонимен 9 юни 2020 г., 15:59
      Вие твърдяхте, че са Ви известни силите които са разчленили и разчленяват България. Коректно е да ги посочите, след като пишете "Ами изобщо не са неизвестни и никога не са били такива! Ако за Вас са Ви неизвестни, жалко!". Така, че имате тази възможност, да ни покажете на нас, незнаещите и "всяващи смут" истинските причинители на злините за България. Надявам се, че ще напишете това, което Ви е известно, доколкото разбирам и не само на Вас, а и на широк кръг от хора.

      Изтриване
    5. На 26 юни (н. ст. 8 юли) 1876 година
      " Тайното споразумение [1][2] има два варианта на текста – руски и австрийски.
      Съгласно текста на това споразумение Австро-Унгария и Русия се съгласяват, че „ако се стигне до териториални промени или разпадане на Османската империя, създаването на голяма компактна славянска или друга държава е изключено [...] В австрийския вариант на текста името „България“ изобщо не се среща.“.
      https://bg.wikipedia.org/wiki/Райхщадско_споразумение
      На 3/15 януари 1877 г.
      " Конвенцията потвърждава Райхщадското споразумение, с което страните са се съгласили на Балканите да не бъде създадена голяма славянска държава. "
      https://bg.wikipedia.org/wiki/Будапещенска_конвенция
      18/30 май 1878 г.
      " 1. На юг България ще бъде разграничена така, че да няма излаз на Егейско море.
      2. Западните граници на България ще бъдат коригирани, така че да не включват в себе си небългарско население, примерно на изток от линията Нови-Пазар и Курча Балкан (т.е. приблизително към Серес).
      3. България ще бъде разделена на две провинции – едната от тях, на север от Балкана, ще получи автономия под княжеско правителство, а другата – на юг от Балкана, ще получи широка административна автономия с губернатор-християнин, назначаван в съгласие с Европа. [...]
      6.Британското правителство иска и Русия се съгласява висшите постове в милицията в Южна България да бъдат назначавани от Високата порта в съгласие с Европа."
      https://bg.wikipedia.org/wiki/Лондонско_споразумение
      Надявам се, че това е достатъчно и няма нужда да продължавам.

      Изтриване
    6. Господин Анонимен 10 юни 2020 г., 12:00, това което сте написали визира един малък отрязък от сблъсъка на интересите на Русия, Великобритания, Австро-Унгария и Германия. Стремежа на Русия да завладее проливите води до описаното от Вас. Така, че това никак не е достатъчно и не конкретизира силите разчленявали и разчленяващи България. Но откровено казано, и не очаквах друго нещо от Вас. Сигурно и на "протестите" на които присъствате сте политкоректен, християнин - независимо православен, католик или протестант, твърдо вярващ в евроатлантическия път на България. Бъдете здрав.

      Изтриване
    7. до Анонимен 10 юни 2020 г., 20:35
      Ако си въобразявате, че отговора ми "Анонимен 10 юни 2020 г., 12:00" е адресиран лично към Вас, ще Ви разочаровам, а и доста се двоумих дали да го публикувам. Просто го дължа на всички участници, които носят глава на раменете си. За такива като Проф Д. И, Г. Славеев, Вапцаров, както да се "вапцват" все тая. Много пъти съм си спестявал отговорите, а и за напред бих го направил. Те просто не заслужават внимание и отговори.

      Изтриване
  21. Какво стана с Номада с нас*аните гащи, още ли се изживява като борец за справедливост, или жена му го е хванала да си пере сам бельото 😆 Нещо утихна той и взех че се притесних да не е пил развален кумис и съвсем да се е омацал 😆

    ОтговорИзтриване
  22. До Анонимен8 юни 2020 г., 17:26

    Номадът с нас*аните гащи не ме интересува изобщо, ако той не се натрапваше постоянно, щеше да е забравен отдавна :)

    ОтговорИзтриване
  23. Искам да Ви попитам за Аспарух и за неговото име. Ако то е записано в Именника на кановете във вариант Есперих и аспа, и еспа са тракийски думи за кон, защо Аспарух, Есперих, но и Испор, не са окачествени като тракийски имена? Може да се бъркам, но мисля, че във вашия блог четох, че има българско име Велирух и в антични надписи име Боспорих. Не съм историк и лингвист, но ми се струва, че са налице достатъчно данни, за да може имената Аспарух, Есперих, Испор, Исбул, да бъдат наречени тракийски, без да се твърди, че всеки, който ги носи е тракиец. Но пак ще е някакво раздвижване в положителна посока. В.Т.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен13 юни 2020 г., 17:28

      Да, има предостатъчно основания имената Аспарух, Есперих, Испор, Исбул, да бъдат наречени тракийски, но за жалост повечето специалсти си затварят очите за неудобната информация.

      Сега е модерно да дедите ни да бъдат изкарвани иранци...

      Изтриване
  24. Ако *etru е бърз това означава ли че етруските са в превод “бързи хора”?

    ОтговорИзтриване
  25. He, защото истинското име на етруските е расена,като значението е царски.

    ОтговорИзтриване
  26. Кога да очакваме нови статии в блога?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен26 юни 2020 г., 9:16

      Надявам се съвсем скоро, първата ми нова работа ще е за фалшифицираните карти - доста интересна тема.

      Изтриване
  27. Една от думите следва да бъде изключена от списъка. В латински език е влязла през етруския, няма друго обяснение.
    Може да не го публикувате, но го прочетете, преди да го изтриете.
    ТУРМА
    1. река в России, приток Улемы

    2. деревня в России ◆ Вот описание участка лиственного леса около деревни Турма, в устье реки Уссури: «Здесь мы находим соединение почти всех деревьев, свойственных только Амурскому краю: обе породы липы и ильма, ясень, ореховое дерево. И. А. Захаренко, «Военно-географическое изучение и картографирование Восточно-Азиатского пограничного пространства», 2008 г.

    ОтговорИзтриване
  28. Атанас Димитров Буров (12 февруари 1875 - 15 май 1954): Отдадени на емоции, омраза и зло, ставаме за смях на Европа и на света

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Отдадени на заплатка, рахатлък и шуробаджанащина, казионните учени направиха българите за смях на Европа и света. Дошли разбираш ли от Азиа номадчета на кончета, като преминали Дунава, им се измили монголоидните черти, че и езика се загубил. Срещнали останалите без родна реч и без типичните за родата си номадчета едни бледи блатни обитатели и понеже вече нямали свой език, взели този на блатните обитатели и така го научили, че не можеш да разбереш кой е българин и кой славянин. Малееее! Траките пък, пак малеее, 7 века си хоратили на тракийски, но като видели чудната картина на номадите със загубени монголоидни черти и език, взели и те направили трампа и това, което пазили 7 века - езика си, взели, че го оставили и пак като азиатските номадчета научили езика на блатните жители, ама така, че да не личи кой е трак, кой славянин, кой българономад.

      Това хоратят казионните учени и се давят от злоба, когато Спаро им изкара на показ кирливите ризи. Тези тунеядци ни направиха за срам на света, а с проклетията и злобата си към казващите истинита, ще ни държат в блатото още много време.

      Изтриване
  29. Скъпи приятели,

    Тук често говорим, че има общества и отделни исторически личности, които недвусмислено са заявявали ненавистта си към България. Ако някой все още се съмнява в това, нека непременно да се запознае със снощното предаване на Стойчо Керев, в което академик Георги Марков разкрива „неудобните истини в българската история“.
    Познаването на истината ни прави по-силни!

    ОтговорИзтриване
  30. Номадът с пос*аните гащи е инсталирал шпиони в групата ти Павеле, те му снасят редовно какво се поства при тебе. Не, че нещо е проблем де, но да си знаеш, че и милиционерОт от гара Карлово пак се е активизирал да те клепа и изкарва агент на Путин, но никой не го бръсне за слива, понеже хората са го разбрали колко струва, а може и да са виждали снимката му с А.Дончев в МОСКВА, с ухилена физиономия като нагостен с борш милиционер :) Само 6 лайка имаше поста му срещу тебе, ха-ха-ха-ха-ха :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Моля Ви, господа, престанете да съпоставяте разни отрепки с Г-н Серафимов! Всяка жаба да си знае гьола. Павел Серафимов е личност от такава величина, на която само бъдещата преценка на общаството ще може да определи истинската стойност!

      Изтриване
    2. Добре бе, ама защо Павел да не знае, че някой го клевети? Вие няма ли да искате да знаете кои са хората, които говорят лошо за вас без да има основание за това? Админчето като прецени, че коментара ми не е подходящ, да вземе да го изтрие и аз ще приема това без възражения и протестиране.

      Изтриване
  31. Павле - време е да използваш новите технологии за достигане до децата. Прави клипчета, поствай във фейсбук. Поне за най-важните теми. Ще имаш последователи и новото учение ще се разпространи като лавина.
    Ето дори сега един известен влогър направи клип за създаването на България.
    https://www.youtube.com/watch?v=MydKgK3g70k

    ОтговорИзтриване
  32. "акад. Георгиев дава сравнение с нем. rasch-бърз"... В английския също има аналог - rush с основно значение втурвам се, бърз, втурване, бързане, щурм и пр.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Unknown30 юни 2020 г., 10:33

      Трако-германските успоредици са доста, но в някои случаи май се касае за заемки в германските езици:

      rush (v.) mid-14c. (implied in rushing), "to drive back or down," from Anglo-French russher, from Old French ruser "to dodge, repel"

      Изтриване
    2. Здравейте,

      Отдавна не съм се обаждал, но смятам, че Павел е прав. При формирането на общия немски език в края на античността и началото на средновековието сред германските племена има много "славянски" племена и групи от избягали от зоната на римската инвазия балкански и по-северни тракийски народи (гети, скити и сармати), които оказват силно влияние, но и се понемчват постепенно през следващите векове.

      Поздрави,
      АКК

      Изтриване
    3. До Андон14 юли 2020 г., 12:41

      Даже има исторически извори, как славяни, или реално северни траки помагат на лангобардския благородник Илдигиз в борбата му за трона. Учените се чешат зад врата и се чудят как да обяснят факта, че славените на Илдигиз имат армия от 5000-6000 конника, но забравят, че точно северните траки са конни стрелци и точно за тях - за гетите е обяснено, че новото им име е славени.

      Вярно е и това, че част от северните траки са германизирани, а странното е, че при подялбата на зоните на влияние в Германия след края на ВСВ, точно асимилираните потомци на старите балканци остават под контрола на СССР. Явно представителите на така наречените велики сили са познавали историята отлично.

      Изтриване
    4. Великите сили и сега отлично познават древната история, но интересите им не позволяват да бъде обявена истината и точно те са тези, кито крадат история. Понякога излизат някои истини, но заради пречките за разпространение остават непопулярни или биват атакувани с фалшива пропаганда. Ето например една съвременна карта на заетите от славяни земи през VII - IX век, но реално териториите са силно орязани. Въпреки това се вижда, че половината от днешна Германия е била заселена от славяни. На изток от Елба земите са заселени от славяни, къде са изчезнали те?
      https://www.ancient-origins.net/sites/default/files/styles/large/public/Slavic-map.jpg?itok=6mgSpk_x

      Изтриване
  33. Здравейте, разбрах за Вас от група във Facebook, в която комплексирани хора се опитват да Ви вземат на подбив, после Ви намерих и видях, че пишете хубави есета на тема история. Може би не знаете, но имате stalker, той Ви следи и пуска всичко казано от Вас с някакъв самодоволен тон на селски идиот. Искам да Ви попитам нещо - сигурен ли сте напълно, че името Александър не е гръцко?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 8 юли 2020 г., 11:00

      Благодаря за предупреждението!:) Зная за комплексираните човечета, но те не ме притесняват. От една страна са малка групичка хора, от друга страна - никой нормален и интелигентен човек не би се вързал на глупостите им.

      Колкото до името Александър, то се ползва от гърците, но не е гръцко. Димитър вече е дал примери със заемане на имена. В случая е важно това, че до първоначално имена с елемент -андрос принадлежат на трако-трояните:

      Александър-Парис.
      Касандра-сестра на Александър-Парис.
      Андромаха-жена на Хектор, който се явава брат на Александър-Парис.
      Алаксандуш- владетел на Илиос-Троя, споменат в хетски документи.


      Изтриване
  34. до Анонимен8 юли 2020 г., 11:00

    Бас държа, че тоя stalker е с аграрна физиономия и интелект на троцкиски пролетарий. На тоя тип няма как да му обясниш нищо защото и да иска няма да те разбере, а той даже не иска, защото така е програмиран. Народът е казал - Пази боже, сляпо да прогледа, аз ще добавя - Пази Боже, колхозник да се вземе за историк и археолог. В наше време диплома получава всеки с ниво малко по-високо от това на дебил, стига да може да се мазни, а тоя е виртуоз в позмазването на хората над него.
    За произхода на името Александър Павел трябва да се изкаже, но на мен лично той ми е казвал, че то не е гръцко, а само прието от гърците. Много турци носят име Мехмед, но то е арабско, така и гърците са заели от по-старото и по-развито население не само Александър, но и Дионис, Афродити, Арис, Дафни.

    ОтговорИзтриване
  35. Митак, митовете са така дълбоко вкоренени в съзнанието на хората, че още дълго време ще се вярва, че Ахил, Атрей, Менелай и др. са гръцки имена.

    Колкото до г-н "stalker е с аграрна физиономия и интелект на троцкиски пролетарий" :) не го мисли, той няма как да надскочи това, което е :)

    ОтговорИзтриване
  36. Спароток, знаете ли на колко хора липсвате? Ако можем да помогнем нещо, ами казвайте, че да можете да се върнете по-скоро при нас.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех...Павле!
      И аз до тази вечер пишех коментари като горния. Но допреди малко се „наслаждавах“ на екшъна в София, а се сетих, че имаше подобен и в Пловдив. И постепенно ме завладя огромно съжаление към теб. Тези ли предимно млади отрепки са днешният народ, за който хвърляш толкова сили и време, за да го просвещаваш?! Та ти си един наивен идеалист – от тази смет нищо свястно няма да излезе. Чу ли и жалките им интелектуални напъни, отговаряйки на въпросите на журналистите? Напълно в духа на твоите опоненти в блога...
      Премиерът каза, че се чувства нещастен от случващото се въпреки положителната вест от ЕС. Аз самият се отвращавам от тези карикатури на млади хора. Колкото до теб – продължавай и занапред да пропагандираш твоя непоправим оптимизъм...

      Изтриване
    2. До Анонимен10 юли 2020 г., 23:18

      Добри човече, народът ни го е казал отдавна: "Няма стадо без мърша". Прочее, критериите на различните хора за "мърша" са различни :)

      Има и друго: не може да се съди за цялата българска младеж от поведението на една група, пък било то и "голяма" група.

      Тъй като съм претоварен с работа, нямам време да гледам какво става в страната, а и да имах, пак нямаше да гледам защото не смятам, че вече са налице условията за промяна. Просто поредната буря, която ще отшуми...

      Искам промяна, работя за промяна, но и осъзнавам, че е нужно време, нужна е сравнително голяма маса будни, интелигентни хора със самочувствие и твърдо решение да изкарат страната ни от тинята. За да бъде осъществена промяна у нас, трябва да има подкрепа за процеса и от чужбина, или поне гаранция, че няма да се пречи. Нека не се заблуждаваме - нашите управляващи, независимо от каква партия са, са просто марионетки на чужди сили и то сили, които владеят преса, финанси...за другото да не говорим.

      Изтриване
    3. До Анонимен 10 юли 2020 г., 21:18

      Честно казано - нямам представа на колко човека липсвам. Имам над 700 регистрирани последователи, но дали им липсвам е отделен въпрос :)

      Надявам се скоро да започна да публикувам отново, или пък да се върна за известно време, ако се окаже, че заетостта ми ще продължи до есента.

      Изтриване
    4. Откровено – на мен ми липсваш, но не само и на 700-те, а и на цялата днешна покварена българска младеж. Но докато не бъдат изметени червените боклуци с перфидните им политически машинации от обществения живот, няма да има бъдеще за България!

      Изтриване
  37. Съжалявам, че ще продължа още малко спама запчнат от "Анонимен10 юли 2020 г., 23:18", но не знам защо, на мен коментара му ми изглежда като мнение на някой от организаторите и подбудителите на онези "агитки протестиращи", които нямат никакво мнение по въпроса и когато някой журналист се доближи до тях с въпрос " - Вие за какво сте тук?", безмълвно му обръщат гръб. Естествено, нямат отговор защото добре знаят, че ролята им е да обезверят неприсъстващите, че всичко е решено предварително и няма никакъв смисъл да излизат, защото от тях нищо не зависи.
    Същото се опитва да ни убеждава и горния коментар. Че народа е прекалено глупав и си заслужава всичките нещастия, на които е подложен. Явно не са им достатъчни зле мотивирните и организирани от тях "протести", а пропагандата трябва да продължи на всички възможни нива с надеждата, че ще се намерят достатъчно много заблудени.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Уважаеми господине(госпожо),

      Тънката логика на коментара ви наистина е забележителна: значи аз се явявам хем като агитатор на „непогрешимата“ столетница, хем искам да откажа зрителите да бъдат възможни бъдещи участници в предстоящото бъдещо размахване на юмруци по площадите. Съжалявам, но не мога да услужа с нужните в случая хапчета.

      Изтриване
  38. Господин Серафимов! Трꙗбва да започнѣте да ꙋчаствате в WIKIPEDIA! Там тѣче изключитѣлна противо-бѫлгарска кампанїꙗ, особѣно в англиїската вѣрсїꙗ ,и особѣно от един потрѣбител нарѣчѣн jingiby. Този чоѣвек бѣшѣ разкрит от баннат админ,чѣ е от макѣдонїꙗ и вѫрл макѣдонисть с администраторски права. В англиската вѣрсиꙗ за Бѫлгарите макѣдонскїꙗть бꙋцефал ѣ/ї редактира статйїтѣ за Бѫлгаритѣ ,кѫдѣто тѣ са прѣдставени като примитивни тюрки-татари и т.н. и ѣдинствено тази тѣза сѣ поддѫржа,всѣко различно мнѣние бива изтрито.Сѫщиꙗт jingiby участва активно вѫв всꙗка статиꙗ свѫрзана с Бѫлгаритѣ и Бѫлгарската повѣст(исторїꙗ).

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Господин анонимен от 12. юли, 10:06,

      Поговорката „Лире ке ми даjеш, маjмун ке се чинам“ отдавна е позната на Г-н Серафимов.
      Благодаря за предложението.

      Изтриване
    2. Г-Н анонимен от 12 юли 17.36.Казвам сѣ Спась Томовь ѿ Пловдивь! Ꙗвно нѣ загрꙗваш! Свидѣтѣли сме на това нашата историꙗ(макар и в wikipedia) да сѣ пишѣ от македонист и самоопрѣдѣлꙗщ се като македонец(продажѣн бѫлгарин), а нїе дори не можѣмь да сѣ защитим. Ти виждꙗл ли си какво пѣше в рꙋмѫнцката wikipediа за рꙋмѫнците и Мирчо 1 т.е Димитѫр Загорски ,както се е казвал(дрꙋги бивши бѫлгари, станали изцꙗло новь народь за едната мамалїга). Трꙗбва нꙗкой да сѣ намѣси, мен постоꙗнно мѣ блокират от там,ама нꙗмам админ права. Понѣ нꙗкой родолюбец с админ права най-малко,та да спрѣ тѣзи простотиї.Тѫпата wikipedia сѣ чете от доста млади хора и смꙗта за референциꙗ(особѣно англиѣската) макар да знаем ,че е пѫлна с глꙋпостї.

      Изтриване
  39. @ Анонимен11 юли 2020 г., 18:56
    Другарю болшевик, ако днес МОЖЕШ да изгониш едни крадци,
    ще можеш да изгониш и следващите.
    А ако не гониш крадците, какво философстваш?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дами и господа от тихия фронт, дано да не смятате, че този блог е платформа за политическа пропаганда, караници и тн. Ако си имате някакви проблеми за разрешаване, намерете се наживо и ги разрешете, а ако нямате да кажете нищо по темета, трайте си.

      Изтриване
    2. Господин Димитър, този блог действително не е „платформа за политическа пропаганда“, но мисля, че повече или по-малко е блог за съдбините на България и когато в момента червените се опитват да извършат нов държавен преврат единствено умуването върху историческите лъжи няма да може да помогне в случая!!!

      Изтриване
    3. Това, че българите с малки изключения не познават древната си история е най№важната причина г–н Серафимов да води този блог, но фактът, че младото поколение на България, част от което сега е на протестите, не познава и близкото минало на страната е още по–опасен за нашето бъдеще.Като цяло, средностатистическият българинът не може да анализира главните причини за състоянието на страната е лесно се пали емоционално например от подхвърлени снимки на разни шкафчета. Само познаващите историята си могат да бъдат мъдри, а повтарянето на грешките е белег на глупост. Ако отделен човек постъпи глупаво, това не е престъпление , но масовата глупост води до национални загуби и катастрофи, от които се възползват само подбудителите на събитията и част от слугинажа им.

      Изтриване
    4. До Богомил 13 юли 2020 г., 21:41

      Това, че хората у нас се влияят лесно от медиите не е нещо странно, нито е типично само за нас. В цял свят е така, като манипулациите понякога са ужасяващи. Никога няма да забравя плачещото кувейско момиче разказващо как иракски войници са вадели кувейстки деца от ковьози, за да вземат кувьозите....После се оказа, че това не е истинска история, а шоу, добре платено шоу, което обаче докара първата война в Персийския залив. Никоя медия не спомена истинската причина за нахлуването на иракчаните в Кувейт, а именно незаконните сондажи на кувейтците по иракската граница.

      Изтриване
    5. Прав сте г-н Серафимов, човечеството силно се влияе от всякакви митове. Днес, ефектът от светкавичното разпространяване на всякакви фалшиви новини, възприемани почти безкритично от хората, може да бъде разрушителен.
      Вие сте се нагърбили с борбата против брадясалите митове в българската история, за което моля да приемете искренното ми уважение.

      Изтриване
  40. Събитията в столицата и страната не могат да бъдат повлияни от автора на този блог. А да дискутираме като анонимни полза също няма, защото не застане ли човек зад думите си открито излиза, че е политически трол. Станимир

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ако има ли полза от категорията: „трол с име, но без мнение“?

      Изтриване
  41. Аз познавам Павел лично, но и споменавам коректно името си, невъзможно е да бъда определен за трол. Но Вие оставате анонимен, разводнявате темата, политизирате, а точно това са отличителните белези на троловете. Станимир

    ОтговорИзтриване
  42. Не си позволявай да се криеш зад името на Павел! Преди малко ми просветна защо един друг негов „приятел“ има много често „невинно“ провокативно отношение към него – Андрей Киряков. И премиерът на Гърция е Кириакос. Известно ли ти е, че има набелязани българи, за които е опасно да посещават тази страна? Забрави ли пребития до смърт фен от Пловдив?! Твоето име можеш спокойно да афишираш, тебе могат и да те почерпят там. Точно така, както и въпросния Андрей...

    ОтговорИзтриване
  43. Добри хора, нека запазим приличие и взаимно уважение!!!

    ОтговорИзтриване
  44. До анонимен 14. юли, 21:32

    Уважаеми г-н Томов,

    Разбирам прекрасно Вашите терзания. Имате право, но насила хубост не става. Македонските българи от Северна Македония имат богата възможност да осъзнаят заблужденията си, но те предпочитат след време да живеят в държава, която ще се нарича Източна Албания. Не виждате ли, че светът е толкова обезумял, та някои от самите нас предпочитат да създадат държава сътворена от доказан мафиот, същевременно крещейки „Мафията вън!“. Способни ли сме да вразумим самите себе си и след това да критикуваме съседите си?!
    Не е нужно Г-н Серафимов да се моли по разни „викпедии“ за съпричастност. Който има воля да научи истината, има много възможности за това.
    Ако Ви е възможно, оправете шрифта, който използвате.

    Поздрав

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Към Анонимен 15 юли 2020 г., 10:55,
      Уважаеми Господине,мисля, че некоректно сте написали "Македонските българи от Северна Македония имат богата възможност да осъзнаят заблужденията си, но те предпочитат след време да живеят в държава, която ще се нарича Източна Албания." Те са българи и знаят че са такива. И в Албания, Гърция, Сърбия, Румъния и Турция има българи, знаят че са българи, но не могат да предизвикат качествено нова обстановка с която да се докажат, че са българи със съответната територия която е изконно българска. Това някои наричат революционна ситуация. Но хората не са склонни да променят статуквото, а предпочитат двойственото спокойствие. Освен това в днешни дни една велика сила има интереси и присъствие в региона. Тя не мисли да ги отстъпва и това е също една огромна пречка за обединението на българите. Но ние нищо не говорим за действията на тази велика сила. Също така не говорим за българите в Турция и Гърция! Защо ли!!! Не е нужно да обвиняваме обикновените хора обработвани от професионалните медии на тези, които имат интереси в този регион. След медиите идва полицейско преследване и провокации. А тези думи като "демокрация" и "човешки права" са само пропаганден трик на задкулисието. По отношение на мафията в България, тя беше създадена след "дворцовия преврат" от масона евреин Луканов със съдействието на псевдо-икономистите от еврейски произход Ран и Ът и е подържана както от САЩ така и от Европейския съюз, защото им е нужен бантустана България, а не България на българите.

      Изтриване
  45. Спаро бе, кажи защо си все в устата на номадот с поср*ните гащи😄Какво си му сторил на тоя, че все гледа да те окепази? Ама той се дъни здраво де, слухти постоянно в групата ти и гледа да докопа нещо та да се заяде шебекът му с шебек, но един твой човек така го е опирдашил в неговата тролска група, че ще му държи влага бая време.😀😜

    ОтговорИзтриване
  46. Kомадот с поср*ните гащи e комплексиран тип, който на стари години решава да става историк, но състудентите му са го бъзикали през цялото време и той оттогава е натрупал злоба към кадърните хора. Майтапът е, че все жени са тези, които натриват носа на номадот с поср*ните гащи :)

    ОтговорИзтриване
  47. Господин Серафимов, в книгата си "SPQR - История на древния Рим", Мери Биърд публикува част от колона с надпис намерена под римския форум, от стари времена. Тя коментира езика, на който е надписа като "стар латински". Вижте този надпис ще ви бъде интересно.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  48. И този пръстен и интересен:
    https://fakti.bg/bulgaria/279202-balgari-otkrihme-pechat-na-boris-i-bil-e-imperator-i-na-rimskata-imperia

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До TheRock28 юли 2020 г., 14:46

      Интересна е само уникалната глупост на хората написали този материал. За Бога, то си пише чий е печата: на Анастасий, протонатор на тракезийците (жители на областта, темата Тракезия, която се намира в Мала Азия).

      Този линк води към карта показваща ранносредновековните теми на Рим (Византия) в Мала Азия, темата Тракезия е указана ясно.

      Няма никакъв пръстен, а оловен печат, или както е термина - моливодул. Пределно ясно на моливодула е написано:Аναστασιω - на Анастасий. Нито цар Борис I, нито Михаил III са споменати някъде.

      Думата δουλω е използвана в смисъл "раб божий".

      За тези неща се изискват елементарни познания, но никоя от тези дами не ги притежава. Жалко е, че има хора, които се връзват на тези невероятни глупости.

      Изтриване
    2. Благодаря за рзяснението. И на мен ми се видя, че пише така но аз не съм вещ в тези неща.
      Бъдете здрав!

      Изтриване
    3. До TheRock30 юли 2020 г., 9:44

      Благодаря Ви за пожеланието!

      Колкото до екипа Руните 2, тези хорица може да имат добри намерения, но създават ужасни умотворения и така объркват народа ни още повече.

      Изтриване
  49. Честито завръщане Спаро, и честити ти 1450 лайка под новата снимка 👍Чувам, че номадот пак си ляга и става с твоето име на устата, и си мисля,че жена има замесена тука...неговата? 😆

    ОтговорИзтриване
  50. За Киро милиционера ли става дума ? Той е бездарник с комплекси и особени предпочитания,но мрази Спаро от завист, не от ревност или нещо друго.

    ОтговорИзтриване
  51. До Анонимен28 юли 2020 г., 20:47 и Анонимен29 юли 2020 г., 11:56

    Добри хора, нека не си губим времето с глупости! Трогнат съм от загрижеността ви, но запомнете едно: най-доброто лекарство против глупави хора е игнорирането. Определено и номадът и милиционерът са ограничени, изпълнени със злоба човечета, не им даравяйте времето си...

    ОтговорИзтриване