2.08.2020 г.

ФАЛШИФИЦИРАНИТЕ КАРТИ И ЛЕТОПИСИ, ИЛИ ЗАЛИЧАВАНЕТО НА ГЕТИТЕ ОТ ИСТОРИЯТА



Ако искаме да обясним добре дадено събитие, освен точните и подробни данни, е хубаво да има и онагледяване. Неслучайно възниква поговорката: Bидяното един път въздейства по-силно от казаното десет пъти”. Картите са едно прекрасно средство за поднасяне на информация, но само в случай, че съставителите са действали честно, придължали са се към реалността и не си позволили да изкривяват нещата в полза на един или в ущърб на друг. Не се ли действа съвестно, то онагледяването вместо да помогне за разбирането на истината, ще допринесе до нещо съвсем различно – налагане на заблуди.

В епохата, в която западноевропейците започват да пишат (и съчиняват) историята си: XVII – XVIII век, за направа на карти отразяващи миналото се разчита предимно на творбите на хроникьори описали владенията на старите народи. Ако създадените по време на Античността творби бяха използвани съвестно, то ние биxме получили вярна картина на реалността.

В много случаи обаче определени велики сили, стремейки се да наклонят везните в своя полза, за да задравята властта си над определени хора, са оказвали влияние на картографите и така са създадени немалко карти, които нямат нищо общо с истината.

Освен мизите наречени още българи, има и друг тракийски народ с ключова роля в нашата история – това са гетите (познати и като даки), чийто духовен водач е добре известният Залмоксис. Най-рано името на тези наши предци е споменато от Херодот. Той пише за тяхната възхитителна храброст, но дава информация само за владенията им на юг от Дунава- Her.IV.93. По-точен е Страбон, чийто сведения по една или друга причина не са използвани адекватно.

При описанието на земите на гетите, живелият по време на император Октавиан Август автор, започва със западните владения на тези северни траки. За много от нас ще е пълна изненада да разберат, че по време на Античността земите на дедите ни са се простирали почти до изворите на река Дунав (територията на Швацвалд, Западна Германия бел.авт.), но Страбон е пределно ясен:

“Колкото до южната част на Германия отвъд Албис, то районът непоследствено до тази река се обитава от свевите. Непосредствено до тях е земята на гетите. Тя, макар и да е тясна в началото, като се изпъва по течението на Истър на южната му страна и на отсрещната покрай планинската част на Херкинския лес (защото земята на гетите обхваща и тази част от планините) след това се уширява на север чак до тирегетите. ” Страб.7.3.1


Създателят на “География” дава сведения и за източната граница на гетите, уточнявайки, че тя опира до река Тирас (река Днестър, Украйна бел.авт.): “В пространството до Понтийското море между Истър и Тирас160, се намира Гетската пустиня, изцяло равнинна и безводна, в която Дарий, синът на Хистасп се озовал161, когато преминал Истър.”- Страб. 7.3.14


Реално гетите населяват земи и на изток от Днестър. Знаем за това благодарение на епиграфски паметници от древния град Олбия (Източна Украйна бел.авт.). Кирил Влахов предава сведения на Димитър Дечев и Макс Фасмер, подложили на анализ регистрираното в град Олбия тракийско име Гетомиз/Γετομυσης. За разлика от своите колеги проф. Влахов е убеден в това, че личното име е композит съставен от племенните названия гети и мизи – Тракийски лични имена, Фонетико-морфологични проучвания, 1976 г., с. 57-58. Това означава, че на територията на спомената по-късно Стара Велика България са живели гети и мизи, които явно са говорили един и същ език и са имали една и съща култура, иначе не биха се смесили и образували нова група.

До тук може да се каже, че в далечното минало европейските владения на гетите са се простирали на огромна територия: от Западна Германия – там където са изворите на Дунава, до Източна Украйна – в околностите на град Олбия. Докъде са стигали владенията на гетите на север, можем да разберем благодарение на сведенията на Клавдий Птолемей и др. автори.

Птолемей споменава в работите си за разположеното на север от Карпатите селище Σεττίδαυα/Сети-дава, за чието име Вихелм Томашек предлага тълкуване със: “slav. setĭfinis, extremitas’ (сетьно-последно, накрая стблг. бел.авт.) –Tom.II.2.79. Този град на гетите се намира недалеч от изворите на река Висла (в Полша) и навярно се явява гранично място, като тази особеност става причина за името Σεττίδαυα/Сети-дава-последно,крайно селище.

До този момент става ясно, че владенията на гетите се простират от Шварцвалд, Западна Германия до Олбия, Украйна и дори Крим. На север пък гетските земи опират до изворите на Висла и Варта. Прочее, името на Варта е тракийско. Проф. Хайнрих Кунстман го сравнява с имената на течащата в България река Арда и локализираната във Витиния река Артанес, давайки тълкуване със врьтѣти-въртя.

Дали пък територията на гетите няма да се простирали още по-далеч на север от изворите на Висла и Варта? За това няма директни свидетелства на стари автори, но тук на помощ може да се притече археологията. Артефактите от така наречената Лужишка култура имат прототип на Балканите, а това показва ясно, че създателите на въпросната култура спадат към северните траки, чиито най-видни представители са гетите.  Това впрочем се доказва и от артефакти принадлежащи на други територия – тази на Южна Дания. Става дума за сребърния котел от Гундеструп, за който се смята, че е изработен от тракийски майстори.


Типичните за траките криви ножове намерени на територията на така наречената Лужишка култура – изобр. Noże żelazne z okresu halsztackiego w kulturze łużyckiej -Tzawisko 


Типична за Лужишката култура керамика и др. артефакти – изобр.Prehistoric Times of Bohemia, Moravia and Slovakia, National Museum in Prague -Kozuch -   Self-photographed



Сребърният котел от Гундеструп – изобр. Malene Thyssen,  http://commons.wikimedia.org/wiki/User:Malene

Разбира се един артефакт не е абсолютно доказателство за присъствие на северни траки в Дания. Има и други важни неща, като например въвеждането на кремацията като погребален обред, да не забравяме и издигането на надгробна могила. Докато на Балканите трупоизгарянето е познато още от Неолита, то в Дания за поява можем да говорим едва през Бронзовата епоха, заедно с появата и на могилите.

Знаейки тези подробности, спокойно можем да изтеглим северните владения на гетите до Балтийско и Северно море, като за това има и други доказателства. Според Плиний Стари Северно Море носи името Mori Marusa, като значението море на мраза, замръзнало море -“congelatum”-Plin.IV.95. По мои сведения Георги Сотиров първи обърна внимание на това, че на езика на дедите ни Mori Marusa означава море на мраза – от *мориѥ мраза, т.е. замръзнало, или с други думи – това название на Северно море е дадено от предците ни.

Отново Плиний разказва, че във въпросното море (миещото бреговете на Скандинавия Море на мраза бел.авт.) съществува огромен остров носещ името Балкиа/Balcia- Plin.IV.95. Това название също е тракийско. За тракийски град с име Балкиа/Βαλκεία пише Стефан Византийски, локализирайки селището в близост до Пропонтида (Мраморно море бел.авт.).

Eлементът Бал/Βαλ- присъства във фригийската титла βαλην-цар, княз, владетел, а и в името на царя на северните траки Декебал/Δεκέβαλος. При анализа на това име, въпросната частица -βαλος бива тълкувана със стблг. болии-по-голям -[x] c.222. Древната форма на стблг. болии-по-голям е *balii, съответстваща на арийската bala-сила, balin-силен, гр. βελτίων-по-добър, лат. valeo-силен съм и сев.фриз. pal-крепък, здрав.

Излиза, че не само името Mori Marusa, но и Balcia са дадени от траки, а това означава, че старите балканци заселили се в Северна Европа са били много на брой, иначе не биха могли да оставят свои топоними и хидроними. Поради това, че намереният в Дания Гундеструпски котел показва белези на гетското коваческо изкуство, то най-добър кандидат за траките в Северна Европа се явават гетите.

Използвайки сведенията на старите автори, данните от археологията и тези от ономастиката, можем да заключим, че в дълбока древност гетите са обитавали огромна територия. Тя е започвала при изворите на Дунава като тясна ивица, която се е разширявала в посока изток и север. Владенията на гетите са се простирали до Балтийско и Северно море, а пък на юг са опирали до Черно море.


Карта на реалните земи на гетите (обозначени с червена пунктирана линия), базирана на работа на Cristiano64 -  The roman world in 50 BC, after Caesar's Gallia conquest.


Некоректна по мое мнение карта на гетските територии - земите, в които гетите са споменавани най-често в историческите извори според редактор на Wikipedia  KDS4444
 https://en.wikipedia.org/wiki/File:Getae_Region.svg


Пълните със сила и енергия гети, смятани за народа, от който произлиза бога на войната Марс (Арес) стават толкова силни по времето на Гай Юлий Цезар, че той вижда в тях реална заплаха за Рим и планира военна кампания срещу тях. Следват събития на възход и падение, но гетите притежават уникалната способност да се издигат от пепелищата и да станат за пореден път силен народ. По времето на Прокопий Цезарийски те са фактор на Балканите, но и на Апенинския полуостров, където карат римляните да треперят. Точно поради това възниква термина Γετικόν ούδέν - гетска заплаха, гетска опасност.
Част от гетите се заселват в Испания, където основават така нареченото Визиготско Царство. Там те издигат църкви използвайки същите строителни методи, които са типични за Плиска и Преслав.




 José Luis Filpo Cabana - Trabajo propio- Iglesia del Monasterio del Trampal. Visigodo. 

Имайки предвид огромната територия обитавана от гетите, а и уменията им да воюват, е трудно даже да си помислим, че тези наши предци са изпарили безследно. Според повечето историци обаче, способният и силен тракийски народ изчезва от историята и на негово място се появават “германските” готи.

За тях се смята, че са дошли от Скандинавия, но нито на територията на Румъния, нито на тaзи на Украйна или пък България са намирани артефакти от скандинавски произход, от периода на идването на  “германските” готи. Също така не се наблюдава поява на нов тип жилища типични за германските народи от Скандинавия, няма поява на нови стопански методи, но най-важното е, че няма поява на германски топоними и хидроними. На всичко отгоре, по римските паметници от III в.“германските” готи са изобразени като старите гети.




“Германски” готи от III в., вижда се ясно, че това са траките гети – изобр. базирано на Лудовизския саркофаг - Grande Ludovisisarcophagus, with battle scene between Roman soldiers and Germans - Jastrow (2006) https://en.wikipedia.org/wiki/Ludovisi_Battle_sarcophagus#/media/File:Grande_Ludovisi_Altemps_Inv8574.jpg


Гетска керамика от II в.пр. Христа -I сл. Христа – V. Sîrbiu


Гетска керамика от II в.пр. Христа -I сл. Христа– V. Sîrbiu


Тази керамика присъства разбира се в Плиска и Преслав, но това не пречи на някои изследователи да обявят еквивалентите ѝ от Черняхово и Сънтана –Муреш за германска готска керамика.

И ето как гетите са изтрити от историята:

1.Външният им вид е определен за типичен за този на германските народи, за които се твърди, че са се заселили в земите на гетите, а това реално е нелепа лъжа.

2.Керамиката на гетите е определена за германска, като се премълчава, че прототипа на съдовете от  Черняхово и Сънтана –Муреш не е от Северна Европа, а от земите на Югозападна Румъния, а и Северна България.

3.Премълчава се и това, че строителните методи ползвани от “германските” готи в Испания са напълно непознати на германските народи, но за сметка на това са ползвани от строителите на Плиска и Преслав.

4.Игнорира се факта, че по време на Античността и ранното Средновековие на Балканите няма топоними и хидроними съдържащи думи от набеденият за библията на Вулфила “Codex Argenteus”.

5.Премълчано е гетското влияние в Северна Европа, като за сметка на това се съчиняват небивалици за идване на германи оттам и за установяването им на Балканите.

6.Игнорира се факта, че през Средновековието, по времето на цар Борил (1207-1218), за сърбите, готи е синоним на българи. Подробности за това дава писателката Юлия Хаджи Димитрова, цитирайки сръбски средновековни документи: “Jедан отметник от истого племена, Гота, звано и бугарског, по имени Стрез...“ – един отстъпник от същото готско племе, наречено и българскона име Стрез.

За това, че на готи и българи се гледа като на едни и същи хора е споменал по-късно и Григорий Цамблак. Ценното свидетелство е отбелязано в работата на Юлия Хаджи Димитрова: “Еще же и ω ωнонь поль рѣкы Доунава живоущих готөь немалоу помощ съпризвавь, гредѣше пωдωбно мороу влъноущюу се...“ – Та събра и от онези готи, които живеят от другата страна на Дунава, не малко помощ и тръгна на война като развълнувано море.

Нека не забравяме и свидетелството на Отец Пасий: “Тъй писали за цар Уалент в неговите деяния: “Обезумя цар Уалент и пусна готите, преминаха Дунава и се заселиха в Тракия. После беше победен и изгорен от тях.” Тук е явно, че българите по онова време се наричали готи и конен народ... “.

Тук държа да уточня нещо от голяма важност. Следящите блога ми знаят, че аз многократно съм споделял твърдението, че името българи произлиза от средите на тракийския народ мизи. В такъв случай за някой може да е объркващо, че един път отъждествявам старите българи с мизите, а друг път с гетите. Реално няма нищо странно, но за жалост историците ни не са се постарали да обяснят важни моменти от нашата история и вместо това са спомогнали за налагането на заблуди.

Мизите и гетите са не просто съседи, те са и хора от един произход – говорят един език, имат една и съща култура и бит и поради това се смесват лесно. Думите на Страбон са от ясни по-ясни:  “ Защото дори по наше време Елий Катон143 пресели от земята оттатък Истър в Тракия144 петдесет хиляди души от гетите, племе със същия език като траките145. И те сега живеят там в Тракия и се наричат мизи…”

Въпросните преселени от римляните на юг от Дунава гети си остават в Мизия и получават името мизи. За тях няколко века по-късно роденият в Кападокия Урфил (Вулфила)  ще създаде превод на библията. Още по-късно ще ги спомене Йордан наричайки ги огромен народ: “Erant si quidem et alii Gothi, qui dicuntur minores, populus inmensus, cum suo pontifice ipsoque primate Vulfila, qui eis dicitur et litteras instituisse. Hodieque sunt in Moesia regionem incolentes Nicopolitanam ad pedes Emimonti gens multa, sed paupera.” – De Origine actibusque Getarum, 267. https://www.thelatinlibrary.com/iordanes1.html#LI

В работата си “Гети и Готи I” проф. Асен Чилингиров даде изключително ценно свидетелство на стар автор, според когото гетите са мизи, т.е. касае се не за два различни народа, а за све групи от една и съща общност: Getae sunt Mysi, quos Sallustius a Lucullo dicit esse superatos“ (Serv. ad Verg. Aen. 7, 604) - цитирано според Д. Дечев, пое. съч., с. 104.” - Готи и гети I. Изследвания по история на културата, c.93, бел.13.

Именно фактът, че за обитавалите Мизия гети Урфил (Вулфила) прави превод на библията, кара д-р Ганчо Ценов да каже, че Урфил (Вулфила) е превел Светото писание за българи. Ценов смята мизите, гетите, а и останалите стари балканци за наши предци с пълно право.

Както англичаните са потомци на старите англи и сакси, а не само на англите, така и ние сме потомци на гетите, мизите, а и останалите траки обитавали земи на юг от Дунава. В дълбока древност, поради многолюдието си северните траки са започнали да се разделят на различни групи. Една е получила името гети, друга и станала позната под името мизи, но освен различните наименования, всичко останало е било идентично: eзик, култура, бит.

Това обяснява защо в ранносредновековна България се наблюдава хомогенност на топоними и хидроними, а също така и на материалната култура: домашна керамика, земеделски уреди, стопански методи.

Гетите напуснали Балканите и установили се на Апенините, Южна Франция и Иберийския полуостров са унищожени от римляни, германи и нахлулите в началото на VIII в. араби. Гетите останали на Балканите бяха “унищожени” от историците, които премълчаха планини от информация само и само да се запази статуквото, само и само да продължи колкото може по-дълго заблудата, според която българите са потомци на “три различни народа”: романизирано тракийско малцинство, дошли от север бледи блатни жители и домъкнали се от Азия номади.

Ощетена бе не само истината, ощетени сме и ние като народ, защото постиженията на предците ни биват потулени, а и приписани на други хора. Дано съвестта на историците и археолозите скоро да проговори и разкаяли се за своите деяния в миналото, нашите специалисти да се решат да кажат истината и с това да възстановят справедливостта.


Използвана литература

1.А.Чилингиров, Готи и Гети, Изследвания I, Ziezi ex quo Vulgares, София, 2005
2.А.Чилингиров, Готи и Гети в Историческите Извори, Булга Медия, София, 2017
3.Ю.Хаджи Димитрова, “Gothi qui et Getae” - “Готи сиреч Гети”, Перпериком, София, 2012;
4.Г.Ценов, Кроватова България и Покръстването на Българите, Златен Лъв, Пловдив, 1998;

Извори от интернет:

Страбон, География, прев. В.Л.Русинов
J.Nikiu, Chronicle, transl. R. Pearse
V.Sîrbu, Dacian settement and necropolises in Southwestern Romania (2nd c.B.C.-1st c.A.D).
Асен Чилингиров  Готи и гети I. Изследвания по история на културата

50 коментара:

  1. Умолявам коментиращите да се придържат към културен тон! Готов съм да отговарям на въпроси, но нека тези, които желаят да започнат дискусия, се регистрират и коментират с истинското си име.

    Благодаря предварително!

    ОтговорИзтриване
  2. Поздравявам Ви със завръщането в блога и Ви желая много нови успехи! 👍😏

    ОтговорИзтриване
  3. Аз никога не съм чел за тракийски град Балкия, май нещо се лъжете или ни будалкате 😉

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 2 август 2020 г., 17:16

      Разбирам съмненията Ви, нашите езиковеди и траколози не обръщат внимание на името на град Балкеиа, но това не означава, че селището не съществува. Просто човек трябва да търси самостоятелно и да не се доверява само това, което специалистите представят.

      BALCE´A (Βαλκεία, Steph. B. sub voce is placed by Stephanus about, that is near, the Propontis. It is mentioned by Pliny (5.30), who places it in Teuthrania, a district which contains Pergamum. His position, therefore, differs altogether from that which is vaguely assigned by Stephanus.

      http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus%3Atext%3A1999.04.0064%3Aalphabetic+letter%3DB%3Aentry+group%3D2%3Aentry%3Dbalcea-geo

      Teuthrania was a powerful nation in itself, even when the whole of Æolis was held by the Mysians. In it are the Pioniæ22, Andera23, Cale, Stabulum, Conisium, Teium, Balcea

      http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus%3Atext%3A1999.02.0137%3Abook%3D5%3Achapter%3D33

      Изтриване
  4. Натъманил си го и бая народ ще излъжеш, но не всички де, ха-ха-ха :) има хора, които четат там където трябва 'The Goths (Gothic: 𐌲𐌿𐍄𐌸𐌹𐌿𐌳𐌰, romanized: Gutthiuda; Latin: Gothi) were a Germanic people who played a major role in the fall of the Western Roman Empire and the emergence of Medieval Europe.'

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това че смяташ Уикипедия за най-сигурния исторически източник показва колко разбираш и от история и от Уикипедия.

      Изтриване
    2. До Анонимен 2 август 2020 г., 17:47

      Не всичко, което е официално е вярно. А, за да се наложи виждането за германския произход на готите са хвърлени много усилия и средства. Всъщност този процес още не е престанал, чрез различни фондации на различни "изследователи" биват давани средства, а "изследователите" "доказват" германския произход на готите обитавали Балканите.

      Дайте на себе си отговор на следните въпроси?
      1.Защо никой автор от времето на Античността не нарича готите сродни на алемани, франки, хати?
      2.Защо Прокопий, Йордан, Павел Орозий, Филосторгий, Изидор Севилски и др. считат готите за гети?
      3.Защо външният вид на готите е като този на гетите?
      4.Защо представяната за готска керамика има прототип сред керамиката от Балканите, а не от Северна Европа?
      5.Защо на Балканите отсъстват германски топоними и хидроними базирани на думи от Сребърния Кодекс?
      6.Защо ако готите са германи ще са нужни изопачавания на имена, защо е нужно Урфил да се преправя на Улфила, Амаласвинта на Амаласунта, Гнив на Книва, Радагаст на Радагаис?

      Не отговаряйте на мен, отговорете на себе си :)

      Изтриване
  5. Отговор на Анонимен2 август 2020 г., 17:47

    Ашколсун бей ефенди, аферим :) Като са германи готите, хайде посочи поне 20-тина германски готски селищни или местни названия от балканските земи, в които са живели германските готи :) Спомени поне един писмен паметник от Балканите, който да е с буквите от Сребърния кодекс :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Митак, не само на Балканите, дори на Апенините няма паметници с букви като тези от Кодекса. Поне от времето на Теодорик няма...:)

      Изтриване
  6. На вниманието на Анонимен2 август 2020 г., 17:16 и на Анонимен2 август 2020 г., 17:47
    Вие смятате ли, че с няколко хапливи забележки можете да неутрализирате това, което авторът на този блог е казал и подкрепил солидно с аргументи? Ако си вярвате сте големи наивници, но ако просто се правите на интересни, авторът пак печели защото останалите читатели разбират що за стока сте. Или се вземете в ръце и критикувайте като хора с историческо образование, или си трайте.
    Добромир Чолаков

    ОтговорИзтриване
  7. Значи, траки, прабългари и славяни са едно и също нещо, така ли да разбирам?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен2 август 2020 г., 20:02

      Нека уточним понятията.

      1. Славяни, или както е по-правилно славени, първоначално е име на гетите - древен балкански народ. Най-рано славените са локализирани по долното течение на Дунава, като по същото време жителите на Словения, Полша, Русия и т.н. носят името венети. То днес е запазено във финланското име на руснаците - вене, венелайнен, а и във финландското име на Русия, то е Веная.

      2.Прабългари е неправилен термин. Старите българи са балкански народ, който е успял да колонизира и части от Кавказ, Средна Азия, Мала Азия.

      3.Траки е колективното название на древното изконно балканско население.

      През 680-681 г. се обединяват три групи на един и същ народ, а не три различни народа.

      Изтриване
    2. Чел съм, че областта Венето и град Венеция са наречени на името на живялите някога там венети. Споменатата от вас Словения е съвсем наблизо.

      Изтриване
  8. Спаро се опитва да изтрие 2 века история на келтите-бастарни, които са доминирали в този район на север от р. Истър, но неможе, за негово съжаление.

    ОтговорИзтриване
  9. До Анонимен 2 август 2020г.30.35

    Кой и как е доказал, че бастарните са келти? И ако не ви затруднява много - къде по-точно Спаро прави опити да изтрие 2 века келтска история? Питам защото едни дебили приписват на Спаро неща, които той не е казвал, но на гениите с интелект на австралопитек това не влиза в мозъците, те живеят в тяхна си реалност.

    ОтговорИзтриване
  10. До Анонимен2 август 2020 г., 20:35

    Ако бастарните са келти, то какво означава името им на келтски език, защо в Галия, Келто-Иберия или Галатия няма регистриран такъв етноним?

    ОтговорИзтриване
  11. Жалко, че след "дворцовия преврат" през 1989 година сред българската младеж се наложи един нихилизъм! Хубаво е човек да знае чужди езици, но защо се дава предимство на английският език?!!!! Младежта не вярва във величието на България и се стреми да я напусне. Но как е в Западна Европа и САЩ. В Западна Европа отдавна са изчезнали представителите на местното население и са подменени с метисни форми от еврейски произход или чисти евреи. САЩ са доминирани от евреи, като населението е метисно, сиреч смес от много народности.Така е и в континента Америка, Австралия и Нова Зеландия.
    Мисля, че противопоставянето което съществува от векове не е на основата на религии и идеологии. Противопоставени са основно тракийският етнос и еврейството, по точно семитството, заедно с метисните му форми. Това е стремежът на задкулисието към "Нов световен ред", представян като права на човека и хипотетична "демокрация" в която липсва демосът, сиреч народа.
    В днешно време е много трудно да се доказва истината, защото тя се изкривява и то от държавите които имат претенции, само на думи, че спазват човешки права и са "демократични". Само със статии в популярни блогове или с публикации на отделни автори нещата няма да се променят. На война както на война. В крайна сметка авторът на статията определя гетите като умели войни. Сега трябва да докажем, че сме такива. Не пряко във военни действия, но битките не са само с оръжия. За това ще помогне според мен и особеният интелект на българите, стига да му дадем възможност да се докаже.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 3 август 2020 г., 15:18

      Уж сте зрял човек, а не осъзнавате, че думи от анонимен нямат тежест. Ако демонтрирате страх, то примера Ви е негативен.

      Да, само с приказки нещата не се оправят, но се започва с приказки, обсъждане, като това се прави открито, а не от позицията на анонимен, който реално може да е агент-провокатор ;)

      Изтриване
    2. Предполагам, че се чувствате уязвен от това което съм написал "Само със статии в популярни блогове или с публикации на отделни автори нещата няма да се променят.", уверявам Ви това не е към Вас нито съм визирал блога Ви.
      По отношение на анонимността, вече съм възрастен и нямам възможност да чета и издирвам съответната литература, както и това, че не съм полиглот или знаещ латински и гръцки езици. Така, че моята ерудиция по темите разглеждани от Вас е по скоро нулева в сравнение с Вашата.Но Все пак като българин имам интерес към разглежданите теми, поради което си позволих и горния коментар.
      Нямам и не смятам да имам профил в шпионската фирма Гугъл, не, че не можете да откриете по друг начин личността ми. Поради тази причина няма как да съм "агент-провокатор", защото бих попитал, на кого могат да бъдат служители агент-провокаторите, освен на "Новия световен ред".
      Прав сте, че е нужно обсъждане, но когато то продължава дълго, без реални резултати се получава един "литературен кръжок". Да, за по-действени форми са нужни и други лостове, но това според мен е държавен приоритет и ако държавата е силна и на мястото си те биха били действени.
      И до днес наши изявени историци и археолози спрягат ханове и протобългари от тюркски произход. И до днес тези историци и археолози при обсъждане на римското владичество по нашите земи игнорират дали траки, дали славяни или българи, без значение. Ще кажете, че постоянно пишете точно за това отношение на нашите учени. Но според мен не може основният траколог и наследилата го в научната дейност негова дъщеря, да са от еврейски произход. Не може министърът на културата, колкото и изявен скулптор да е той, да бъде от "турски" според него произход. Народност турци няма. Но той, въпреки своите декларации, няма чувството за съпричастност към българският народ, случката с изложбата на тракийското изкуство в Лувъра в мюсюлманския сектор. Българската поговорка е "кръвта вода не става" и както ние милеем за Родината и сънародниците си, така и те милеят за своята историческа Родина и сънародниците си. Това е човешко, и трябва да е оценявано от държавните институции и ръководители.
      Винаги ще има различни мнения или не съвсем съвпадащи, но това не трябва да е причина за раздразнение.

      Изтриване
  12. Поздравления за страхотната статия!
    Христо

    ОтговорИзтриване
  13. До Анонимен 3 август 2020 г., 15:18

    Уважаеми Господине,

    Позволете ми да коментирам вашия проникновен коментар с един пример:
    Вчера сутринта по БТВ бе излъчено кратко интервю с „известната“ оперна певица Александрина Пендачанска, която в края бе подканена да даде мнението си за протестите. Тя разказа за неин разговор с някаква видна английска политичка. Последната решително подкрепила исканията на протестиращите с аргумента, че е недопустимо да се толерира премиер, който не владее английски. На Вашия въпрос „защо?“ бих отговорил така: защото игилизите се отърваха от ЕС, но на последния и на ум не му минава да избере друг или други езици за вътрешна употреба. А защо това е така – защото хардлайнерите за „нов световен ред“ са разпоредили да съществува само един език в света, точно така, както е било в древния Вавилон. Те промиват мозъците на хората, унищожават истинското изкуство, налагат модата на разпраните джинси, голите баджаци или впитите в задниците легинс, подготвят изчезването на парите и заменянето им със знака на Антихриста – имплантираната кредитна карта. Както виждате – тук все пак става дума за борба между религии и апетит за световна власт. И предполагам, че главната вина на траките, чиито наследници със сигурност сме ние, е непростимото деяние да бъдат първите разпространители на християнството в Европа.
    Колкото за воюването, което споменавате, мисля че ще е трудно тъй като болшинството от тая младеж, която виждате по протестите вече е с промити мозъци ...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Уважаеми господине Анонимен 4 август 2020 г., 15:27,
      мненията ни се различават. Точно "ингилизите" са едни от основните апологети на "Новия световен ред" защото и те са с еврейски произход, може би не знаете, че принц Чарлз също е обрязян, по данни от кралското семейство.
      Мисля, че главната вина на траките е в това, че са игнорирали собствените си богове и са приели чужди. Самият Йешуа казва, че проповядва за евреите, не за други народи.
      Да, младежта е силно психотропно манипулирана от еврейския либерален модел за гоите (животните според тях), но това е един лост с който лесно могат да се обърнат стрелките в правилна за нас посока, поради наслагванията в психическото им възприятие, като "граждани на света", а в същност слуги на еврейския модел.

      Изтриване
  14. Поздрави Павле!Дерзай и пиши. Не обръщай внимание и време на анонимни злонамерени бедни духом души, които в повечето случаи не привеждат никакви факти и доводи.Аз също като теб съм обикновен Българин търсещ скритата истина."Аз" думата от която се страхуват всички недоброжелатели!"Аз"-ия континентът кръстен на дедите ни.Езикът е най-голямото уръжие за опровергаване на лъжите! Аз изолирах десетки думи в английския език които произлизат от стария черноморски език. Транскрипцията ще я пиша с български букви заради клавиатурата на телефона. Пример: - Мадара в тракийския език е богинята майка, а в английския- майка.Слън-це на наш език в английския е "сън" без окончанието, както значи син на майката Земя едновременно тоест пак "сън".В нашия език казваме "блести" в английския е "бласт". Ние казваме-"челяд" за деца, те "чаилд". Ние "яре"за едногодишното на офцата, а те "иър" за година. Ние "ягне" за младото на офцата, те "Янг"- млад. Ние-"вой" за звук, те "воис"....и безброй други! Който иска ще му ги изпратя. Поздрави

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, ще се радвам да ми изпратите списъка на neznaya12@gmail.com. Благодаря предварително. Поздрави. Петя

      Изтриване
    2. Да интересно как са толкова близки. Разбира се учените ще кажат,че това идва от факта ,че и двата езика произлизат от индоарийскийя/инфоевропейския език. Но като знаем,че примерно в Уелс наричат британци,и че се възприемат за преселници от древна Троя, а и като добавим и преселените траки пак във Уелс по времето на Рим, не е никак изненадващо.
      Но само да вметна. "Бласт"Blast - по принцип означава "взрив" или може би първоначалното значение е "силен полъх на вятър" или пък "силна струя въздух или друг газ". Като очевидно дори и взривът е свързан със ударната вълна която се получава. Други значения на "бласт" също са свързани със звук или въздух. Съответно първоначалното значение на "бласт" според мен няма нищо общо с "блести". Понеже става дума за движението на силна въздушна маса, а не на нещо което отразява или свети/пресвети.

      Изтриване
    3. До Никола5 август 2020 г., 17:59

      Правилно, Blast няма нищо общо с блестя. Сродни английски думи са bleach-избелвам, bleak-блед, а може би и blink-блясване.

      Изтриване
    4. Definition of sun blast in English:



      sun blast
      NOUN

      A sudden burst of sunshine, a blast of heat or warmth from the sun.
      Zdraveite otnovo, moeto ime e Dinko Angelov. Suzaliavam moze bi triabva da se registriram v bloga zashtoto izlizam kato anonimen.

      Изтриване
    5. Meaning of sun blast in English:



      sun blast
      NOUN

      A sudden burst of sunshine, a blast of heat or warmth from the sun.

      Изтриване
    6. Здравейте отново, опитвам се да допринеса с каквото мога. Мисля, че се регистрирах с името си щото излизам анонимен. Казвам се Динко Ангелов.Живея от дълго време в Обединеното кралство и осъзнах говорейки техния език, че в основата си е "постлан" върхо българският език. Ще продължа примерите:-"стъпка" в блг. в анг.- "степ", "Струма"-реката, което значи "бързата" в англ е "стрийм" -поток. Старите баби казват -"Кам баба да те види" в англ. е "Кам" - ела тук. Ние казваме -"дремя" сънувам, те "Дрийм" Ние "скоро", те "скоор" за нещо ставащо бързо. Ние " ръфам", те "ръфли" за грубо. Има и още и още приятели. Поздрави :))))

      Изтриване
    7. "Кар" -кола (само в англ. език) и "кароца" - вагон (итал. език). При нас "карам" и "каруца".

      Изтриване
    8. Господин Ангелов, археолози и келтолози знаят, че галската халщатска култура е създадена от трако-кимерийци. Келтските езици са се запазили отчасти в Бретан, Уелс, Ирландия и Шотландия. Все пак разликата е в повече от хилядолетие, така, че много думи са променени. Вие пишете, че живеете във Великобритания, част от която са Уелс, Шотландия и Северна Ирландия. Затова смятам, че не бива да сте озадачен.

      Изтриване
  15. Стана ми интересно за твърдението покрай Mori Marusa. Като реших да потърся въпросния остров Балця/Balcia. Търсенето веднага изкара Wikipedia където името беше "Baltia, Basilia or Abalus". Но явно става дума за същия остров споменат в гръко-римската география.

    Едно от предположенията за въпросния остров е островът Gotland част от Швеция.
    Тук веднага името ми направи впечатление. Хич не разбирам шведски, но малкото което знам за германските езици е ,че ланд/land обикновено означава земя, а Got звучи много близко до Готи...или островът днес се нарича от скандинавците - "земята на готите".

    Обаче нещата не свършват до тук. Населението населявало островът се е наричало(или са го записали така) като Гутес/Gutes. Следвайки линкът за тях в Уикипедия, пише че става дума за Готско племе.

    В приложената карта се вижда и карта със въпросните Гутес, както и локализирането на 2 други групи. Едната на шведите,и другата наречена Геатс/Geats. Самото име много ми напомня на английското название на Гетите - Getae/Ghets. А бързата информация която се получава когато мишката е върху името, споменава че въпросните Геатс също са част от Готите.

    Може би малко по-спекулативно ,но и също интересно е името и на шведите.
    На шведски то е изписано като svear(свеар), а на стар скандинавки sivar/suar(сивар,суар). Не знам но на мен това изписване(навярно произнасянето е друго), много ми напомня на нашата дума "север". Може би Готите Гутес и Готите Геатс са наричали тези хора "северняците". То и реално те са разположени на север от двете групи.
    При условие,че в последствие както Гутес и Геатс стават част от шведите, може би шведите просто да са адаптирали това име като етноним. Понеже дори за собственото им име се "предполага" че произлиза от думата за "сродници" или нещо такова, тоест и те не са напълно сигурни от къде идва.
    А далеч не могат да се похвалят с някое няколко вековно робство, където идентичността и информацията за произхода и родството между тях и всички останали се е заличавала.

    ОтговорИзтриване
  16. Здравей Спароток,
    Наскоро четох един пасквил, в който се твърдеше, че носим и германска кръв, по-специално готския. От материала не успях да разбера какви са доказателствата, иначе яко търсих но такива не намерих. Защо от БАН не излизат с опровержения относно тези вредни писаници, просто умът ми ни го побира?!☹

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен5 август 2020 г., 11:05

      Мисля статията по-горе обяснява доста точно ,че въпросното твърдение е вярно. Разликата е ,че не ние имаме германска жилка, а по-скоро германците имат балканска такава. Не само статията но и това твърдение се потвърждава от ДНК-то.
      Редовно споменавам ДНК картата и в частност Y-хромозомната карта на Европа. Където си личи ясно как именно в региона описан от г-н Серафимов по-горе в статията, позовавайки се на исторически извори, та тези територии споделят един и същ микс от гени.
      И както вече разбрахме западно европейците смятат готите за германи и съответно навсякъде където има "готи" значи там има и германска кръв.Като мисля тази догма не се е зародила целенасочено, но вече така е пропагандирана,че едва ли не западно европейците се чувстват лично обидени ако им кажеш ,че готите не са германци.
      Реално готите пак са си техни предци и могат да се гордеят със всяко тяхно постижение, но уви те така са се вкопчили в идеята за великите германските племена, че не желаят да чуят друго мнение.

      Като един британец който ми обясняваше легендата за Брутус и Троянския му произход. Казах му ,че троянците са били траки а не гърци, при което той силно се обиди и каза че моето е измишльотина,едва ли не на комплексирани българи. Но реално какво значение има за тях дали Троянците са били траки или гърци, според легендата те от там произлизат и могат да се гордеят с произхода си, но уви така и не ме разбра.

      Изтриване
    2. До Анонимен 5 август 2020 г., 11:05

      Нямам представа защо езиковедите ни упорито си затварят очите за вредните измишльтини на хорицата опитващи се да изкарат гетите германски народ. Също така нямам представа защо критика се изразява само по адрес на хората, които са радетели на виждането за местния произход на българите.

      Изтриване
    3. Никола, че и професор Чадуик не е разбрал истината, показана му от професор Георги Сотиров, евреи, както британците така и гърците, какво друго да кажеш. Бройлерите в което е превърнато метисното население както на Британия, така и на Западна Европа не искат да мислят, на тях им е дадена "правилната теза" от техните "безгрешни" учени и ръководители и няма друга истина. За съжаление голяма част от нашите сънародници които са в постоянен контакт с тези бройлери започват да мислят като тях, сиреч да не мислят. Защо тогава ние трябва да бъдем толерантни и да се съгласяваме с всяка еврейска простотия.

      Изтриване
    4. Спаро по какъв начин езиковедите "упорито си затварят очите и се стремят да изкарат гетите германски народ"?

      Изтриване
    5. До Анонимен8 август 2020 г., 18:13

      На въпроса ще отговоря с въпрос: Кои топоними и хидроними от Тракия и Дакия съдържат думи от Сребърния Кодекс, там намираме основните за топонимията думи: brunna-извор, flodus-река, rinno-течение, река, gawi-област, grundus-земя, hauhs-високо, thaurp-село, поле, haims-селище, място, bagms-дърво, stads-град, селище, hawi-сено, трева, wigs-път...в кои топоними и хидроними от Тракия и Дакия можем да намерим тези думи ?

      Ако готите бяха германски народ, нали щяха да оставят германски топоними и хидроними, каквито са оставили дори номадите печенеги :)

      Изтриване
  17. До Никола

    Ще отговоря с цитат, чийто автор се явава един от най-блестящите умове на ХХ век:

    “One of the saddest lessons of history is this: If we’ve been bamboozled long enough, we tend to reject any evidence of the bamboozle. We’re no longer interested in finding out the truth. The bamboozle has captured us. It’s simply too painful to acknowledge, even to ourselves, that we’ve been taken. Once you give a charlatan power over you, you almost never get it back.”

    ― Carl Sagan, The Demon-Haunted World: Science as a Candle in the Dark

    ОтговорИзтриване
  18. Тъжно, но истина. Особено песимистично звучи последното изречение, но за жалост и то е вярно. Все пак има едно "almost", което ни оставя известна надежда. Статии като тази, също. Дано повече хора започнат да дават гласност на истината за нашата история.
    Хубава статия!
    Деси

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Деси, аз никога не съм си правил илюзии, че борбата ще е лесна и бърза. Едни ще отричат истината защото са заинтересувани финансово. Други ще я отричат от срам, че са поддържали лъжи дълго време. Трети ще отричат...защото са им такива възможностите.

      Слава Богу, читавите хора са в състояние да преодолеят както его, така и лични интереси, а бъдещето зависи от читавите хора.

      Изтриване
  19. Прочитайки ваша статия е като духовно преживяване/извисяване,българин няма как да не се почувства прероден и пречистен в днешно време след ваш прочит.Още веднъж искрено благодаря за трудът ви и за това ,че ви има.Поклон!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен7 август 2020 г., 20:07

      Благодаря Ви и аз за подкрепата!!!

      Изтриване
  20. Искам само да допълня, че освен бал, бол, боле, боил, булка, балкан и т. н. със значение голям главен, коренът бал поради своята дълбока древност в нашия език носи и още значения. Другата семантика е бял, плам със значение на светъл, чист и огън (може би заради древните ритуалите на пречиствне с огън). Оттук е и връзката на бал (бъл, бел) с понятията благ, благороден, белег, бог (божествен). Това твърдение лесно се доказва от етногенезисния миф за произхода на скитската власт в разказа на Херодот. Липоксай и Арпоксай не успяват да получат предметите на властта, защото те горят. Колаксай обаче ги взема без проблеми, понеже за него огънят изгасва. Същата е и връзката с нестинарството името на село Българе няма да коментирам, защото не съм проучвал въпроса.
    Има и друг интересен момент с този корен в някакъв много дтевен момент диалектите са допуснали размяна на звуците в думата - бял и алб (алп) срв. лат. album. Например името на Планината Алпи означава бяла, а Албания. Има и други интересни неща - например връзката на думите бик и вол с въпросният корен бъл, бал, бел - който изяснихме, че е означавал чист, светъл, бял, благороден, божествен, велик, голям и т.н. Бичите глави по свода на казанлъшката гробница например съвсем не са случайни, те не са само символ на богатство и власт, а също и на чистота и благородство. Тракийският Перкаон, Перкаон, Перун Носи в името си същият бъл, бал и това го доказва например шумерското BAR светлина, блясък, бял.
    Глаголът перкам в българския език и до днес се асоциира със мълниите.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Unknown 8 август 2020 г., 9:05

      Думите благ, белег и бог са с различни основи, думите бик и вол също, едната обозначава звука, който издава животното, а другата характеризира неговата сила и големина.

      Пера, перкам е свързано с удар, а не със светлина.

      Изтриване
  21. Добър ден на всички.
    Извинявам се за анонимността, вписвам се през Гугъл профилът ми, не знам дали излиза, Николай от Пловдив.
    Прави ми впечатление, че авторът говори за гети от Дунав До Северно море и от Алпите до Днепър, но Стана Велика България е локализирана първоначално отвъд Днепър, където са сарматите! За техният език не е познато много,което дава почва за много спекулации. Но у мен възникват въпроси като какво се случва с "великите " гети, когато техните територии са подчинени от гепиди, лангобарди, маджари, авари, балти, и други народности? Отговорът за мен е, че изчезват като политически и исторически фактор, разтворени в чужди общества, като ме малка част са включени и в състава на Стара Велика България, т.е. станали са българи, а от там и отъждествяването. Доколко българският е бил сроден на гетския, от там на мизийски и тракийски (за мен това са само географски понятия) за разграничаване политически и културни особености на т.нар тракийски народност), е въпрос на спекулация и бъдещи изследвания, защото няма ясни и категорични данни за тяхната тъждественост, напротив има доста особени думи като книга, бъбрек, бъбря, корем и още други н професии, които нямат еквивалент в славянските езици, прието да са повлияни или направо произлезли от тракийски диалекти.
    Също ми прави впечатление, че бал се отъждествява с бел, и бол. В древните надписи българи се обозначава с корен Бол, Боул или Бул, не с Бал, което в днешно време е ударена сричка в нашият език, а всичките вариации за мен показват, че в миналото, а и днес в много чужди езици Гар е ударената сричка!
    Затова си смятам, че е спекулативно твърдението на автора за прекият произход на българите от гетите, а е по-вярно за подчинение на гетите на българите, и че вероятно са наречени българи от гетите. Но съм съгласен, че в днешното ни общество има и тракийски (като общо понятие) гени, не по-млко от 50%, но българският ген за мен е от група R1a или R1b, които макар и да имат стари предстваители в Западните Балкани, в България е съмнително и недоказано, в основната си част идват с т.нар. Велико преселение на народите започнало с т.нар. Скитска война! За мен има достатъчно подкрепящи този физически и политически разграничаващ факт между българи и местни, славяни и други от домашни надписи на колони.

    ОтговорИзтриване
  22. Защо приемам и не приемам гледната точка на автора?
    Да приемем, че готите са гетите, а те първите славяни. Да приемем за правилно и доказано, че гетите са сродни по език и култура на мизи, даки и траки, като част от общо цяло. Венетите обаче, остават извън тази общност или поне на мен не ние известно същото количество факти от древността за тъждественост на траки и венети, като траки и гети. Всички на изток от реките Буг и Днепър също остават културно, езиково и генетично недоказано сроди на гетите. Траян води война с даките и Дакия, не с гетите, това значи, че гетите политически, макар и не физически са заличен народ или племе от общата група, и друга династия или племе са взели връх. Вероятно малка група е останала независима и назовавана гети в долното течение на Дунав. В Манасиевата летопис обаче пише, че по времето на този император Анастасий, т.е. след 400 г след Хр, българите започнали да овладяват (поемат) днешните ни земи през Видин! Това значи, че няма самоотъждествяване на българите, с който и да е предшестващ го народ и местни, нахлули или завърнали се от север през Дунав и опустошили Тракия. На първо място се изключва тъждественност с гетите, които по това време вече не са тази сила или поне не представляват тази маса от хора, описана от Страбон, и които вероятно под името готи нахлуват много преди управлението на Анастасий на Балканите! Значи, гетите са станали българи, но българите не произлизат от гетите!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хм... А защо си мислиш, че българите не произлизат от гетите? От толкова четене не можа ли да проумееш, че народи не изчезват в нищото и не се появяват от нищото? Изчезват едни имена и се появяват други, но хората са едни и същи. Май се опитваш да задминеш Сталин, защото само той можеше да размества народи от далечния край на Азия та чак в Европа и обратно. Така огромна част от българите в СССР станаха татари, че това се опитваше да направи и с дунавските българи, но за наша радост не постигна желания успех. Идеите му още се опитват да набират скорост и някои ентусиасти се мъчат да пратят българите в Памир Хиндукуш и Алтай, но там удря на камък.
      Колкото до "...този император Анастасий, т.е. след 400 г след Хр,...", успя да го направиш император 30 години преди да се е родил. Това и Сталин не го можеше!

      Изтриване