3.12.2020 г.

СЕНЗАЦИИ ОТ СКАНДИНАВИЯ – КОЛОНИЯ НА СЕВЕРНИТЕ ТРАКИ

Около два века преди Отец Паисий (1722-1773 г.) да запише в историята си за родството на дедите ни с древния народ скандавлане, един друг човек свързва българите със Скандинавия. Това е Олаус Магнус (1490–1557 г.), който в таблицата на своята карта, като стари жители на Северна Европа посочва и българите. Работата на шведския картограф и интересна и по отношение на нещо друго. На нея, името Дакия е посочено като алтернативно име на Дания.

 




Изобр. Базирано на  Carta Marina, създадена от О.Магнус

http://www.npm.ac.uk/rsdas/projects/carta_marina/carta_marina_small.jpg

 


Изобр. Базирано на  Carta Marina, създадена от О.Магнус

http://www.npm.ac.uk/rsdas/projects/carta_marina/carta_marina_small.jpg

 

Колкото и интересни да са тези сведения, ние не бива да ги приемаме веднага за истина без да извършим щателна проверка. Доста често в историческите извори се представят объркани данни, контаминация на събития и т.н. В някои случаи определени твърдения почиват не на факти, а на заблуда на определен автор. Поради тази причина, по време на търсенето на следи от предците ни в далечната Скандинавия, трябва да се прояви предпазливост.

Понеже Скандинавия се представя като стара земя на българите, трябва да установим доколко Олаус Магнус е прав. Дали част от дедите ни действително идват оттам, или просто са отишли в Северна Европа, тръгвайки от Балканите, както смята Паисий. На помощ идва генетиката. Благодарение на няколко проучвания става ясно, че като цяло българите са потомци на население обитавало Балканите през Мезолита, Неолита и последвалите ги епохи. С други думи – не може да се говори за общ произход със скандинавските народи, ние сме реално потомци на хората, които Омир, Херодот и др. познават под имената траки, мизи, пеони и др.

“The lineage analysis provided the following interesting results: (i) R-L23* is present in Eastern Bulgaria since the post glacial period; (ii) haplogroup E-V13 has a Mesolithic age in Bulgaria from where it expanded after the arrival of farming; (iii) haplogroup J-M241 probably reflects the Neolithic westward expansion of farmers from the earliest sites along the Black Sea.”

https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0056779

“Among the prehistoric events marked by the observed haplogroups, the greatest contribution comes from the range expansion of local Mesolithic foragers triggered by adoption of agriculture introduced by a cadre of Near Eastern farmers. The Bulgarian Y chromosome gene pool also bears signals of the recolonization from different glacial refugia, the spread of agriculture from the Near East and the expansion of early farmers along the Central and East European river basins.”

https://www.abstractsonline.com/Plan/ViewAbstract.aspx?sKey=006d5e3a-ea14-49ff-9b39-f0a042d39185&cKey=bfc88c56-5e93-4ee2-89e6-c3ab1bd25f5c&mKey=%7BDFC2C4B1-FBCD-433D-86DD-B15521A77070%7D

 

След като не делим едни корени с населението на Северна Европа, то локализиране на наши предци в този регион може да се обясни само с колонизация на древни балканци. За жалост нито Херодот, нито Страбон, Плиний, или по-късни автори не споменават за поход на траки толкова далеч на север. Това разбира се е нормално. По принцип знанията на гръцките и римски автори за Северна Европа са сравнително оскъдни.

В такъв случай, за да разрешим загадката със споменаването на българи в Скандинавия, трябва да се опрем на сведенията от археологията. Както керамиката, така също сечивата, а и въоръжението на различни народи си имат своите специфични форми и украса. Благодарение на особените белези може да се установи дали определен артефакт е създаден от местно население, или е донесен от друго място.

В работата си “Swedish Antiquities” Оскар Монтелиус представя изключително интересни артефакти. Един от тях е двойна брадва (наричана още лабрис) от второ хилядолетие пр. Хр. (Скандинавска Бронзова епоха). Авторът подчертава, че такива брадви в Северна Европа са много редки и са типични по-скоро за гръцкия свят. Тук, навярно неволно Монтелиус прави грешка.

 


Гърците считат брадвата за варварско оръжие, но за сметка на това, при нашите предци наричани в далечното минало траки, двойната брадва е не само ползвана като оръжие, но е и символ на царска власт, който се среща по монетите на одриските царе. Тази подробност едва ли е била известна на шведския автор, както впрочем още много други неща.

 


https://www.wildwinds.com/coins/greece/thrace/kings/amadokos_I_II/ANK_8381.jpg

 

 


https://www.wildwinds.com/coins/greece/thrace/kings/amadokos_I_II/Moushmov_5710.jpg

На друго място в своята работа Монтелиус представя изображения на калъпи на бронзови брадви от доста особен тип. Те са разпространени от Ирландия до Китай, като поне по мои сведения, нашите екземпляри са най-стари. Това може да звучи пресилено, но нека не забравяме, че Бронзовата епоха на Балканите настъпва доста по-рано отколкото в Западна, Северна Европа и Китай.

 


По интересно е това, че на представените от Монтелиус брадви се наблюдава един уникален символ. Става дума за срещащият се по старобългарски артефакти IYI. Ако държим сметка с публикуваната от Стамен Михайлов информация за древността и разпространението на символа IYI, трябва да заключим, че той е занесен в Скандинавия от стари балканци през второ хил.пр. Хр. Опирайки се на изследвания на Церманович, Тодорович, Бенсън и др., Михайлов уточява, че най-рано знакът IYI се среща по керамиката на културата Винча (земи обитавани от мизите наречени по-късно българи бел.авт.).

По време на Бронзовата епоха явно е имало голяма експанзия на стари балканци защото знакът IYI се появява не само в Скандинавия, но и на остров Кипър, по сведения на цитирания от Михайлов Бенсън. В същият този период, на територията на Кипър се появява и особен погребален обред, който включва конско жертвоприношение – нещо типично за тракийските погребения от нашите земи.

Със знак IYI е украсена и керамика от Швеция, като останалите орнаменти – щриховани триъгълници и квадратчета са също типични за тракийската украса по глинени съдове.

 


Какви са заключенията предизвикани от наличието на представените до тук данни? Може да се каже, че сведенията за българи в Скандинавия, присъствието на типични за Балканите артефакти и символи като IYI в този регион на Европа, показват, че старите българи са древни обитатели на Балканите и, че са успели да колонизират не само части от Европа, но и Азия още в дълбока древност.

Въпреки това, за да можем да говорим за убедително доказано присъствие на народ в определен географски регион, трябва да са налице ясни данни не само от областта на историографията и археологията, но също и от и ономастиката – названия на селища, реки, морета и т.н. Присъствието на един или повече артефакти в даден регион може лесно да се изтълкува като продукт на търговията. Не е тайна че, още в най-дълбока древност хората са пътували на големи разстояния и са разменяли стоки.

Докато повечето наши историци и лингвисти се опитват да намерят следи от старите българи далеч на изток в Азия, или поне в Кавказ, то прогресивният изследовател Георги Сотиров излиза извън утъпкания, но грешен път и обръща внимание на съвсем различни сведения. 

Работилият в Канада български учен подлага на анализ древното име на Северно Море - Mori Marusa и уповавайки се на свидетелствата на Плиний, че на езика на местните хора названието притежава значение замръзнало море, стига до извода, че Mori Marusa не е нищо друго освен море на мраза (стблг. мориѥ мраза бел.авт.).

Сотиров е прав, а и българското название на Северно море не е някакъв изолиран феномен. Плиний Стари споменава и река Parapanisus, чието название отговаря на тракийските пара-бара, река, пана-пяна. Същият автор пише и за намиращ се в Северно море огромен остров познат като Балкия/Balcia. Идентичен топоним съществува и в Мизия, това е Балкия/Βαλκεία.

Сега вече кръгът е затворен. Както историческите извори, така също археологията и ономастиката доказват, че траки са допринесли за развитието на Швеция посредством своето установяване в този отдалечен от Балканите регион на Европа. Явно неслучайно Снори Стурлусон свързва скандинавския бог Тор с Троя и Тракия.

Най-вероятно въпросните траки са мизите, на които принадлежат Mori Marusa и Para-panisus, а и гетите, които даже оставят името си в различни места в Швеция. Като пример може да се посочи Götaland, чиито древни обитатели са наречени гети Geatas.

Излиза, че охотно използваният Йордан е представил неточна информация. Няма идване на германски народ готи на Балканите, а по-скоро трябва да се говори за заселване на гети и мизи в земите на Дания и Швеция. Докато на Балканите няма германски артефакти от Бронзовата епоха и Античността, то точно обратното е реалност. Артефакти, чиито произход трябва да се търси на Балканите, са намирани в различни Скандинавски държави. Докато на Балканите няма топоними и хидроними, които са базирани на думи от “Codex Argenteus”, то в Северна Европа съществуват топоними и хидроними като тези от земите на траките.

Вместо тази информация да се потулва и да се вменява, че Вулфила, чието истинско име е Урфил е превел евангелието за германски народ, е редно да се признае, че гетите на Урфил са наши предци. Редно е да се признае и, че въпросното евангелие е същото, за което говори Йоан Златоуст, съобщаващ, че траките са превели светото писание на свой език. В ново време тракийското евангелие е наречено Biblia Bessica.

 

 

 

Използвана литература:

1.Ст. Михайлов, Към тълкуването на сложния знак IYI и на израза Медното Гумно, Известия на Народния Музей във Варна 23 (28), Книгоиздателство “Георги Бакалов”, Варна, 1987.

2.O.Montelius, Swedish Antiquities, P.A.Norstedt & Sönners Förlag, Stokholm, 1922.

3.G Sotiroff,., Slavonic names in Greek and Roman Antiquities, Onomastica 37, Publ. Canadian Institute of Onomastic Sciences and Ukrainian Free Academy of Sciences, Quebec/Winipeg, 1969.

4.Pliny, Natural History, Books 3-7, transl. H.Rackham, THE LOEB CLASSICAL LIBRARY, Harward University Press, London, 1999.

Извори от интернет:

С.Янакиева, Още веднъж за BIBLIA BESSICA https://www.academia.edu/35357468/Biblia_Bessica_History_3

Anthony Faulkes ‘The influence of the Latin Tradition on Snorri Sturluson’s writings’

 http://www.vsnrweb-publications.org.uk/Arizona_paper.pdf

89 коментара:

  1. Умолявам коментиращите да се придържат към културен тон, благодаря предварително!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Използвал си информация от дамата, която написа, че творчеството ти е лъженаука

      Изтриване
    2. До Анонимен 3 декември 2020 г., 18:33 ч.

      И какво от това? За разлика от хорицата защитаващи със зъби и нокти грешната датировка на строежите на Плиска, аз нося на критика :)

      Изтриване
    3. Коя е грешната датировка на Плиска?

      Изтриване
    4. Как коя, ами тази на кадрите от ДС 😊. А някои даже унищожават и укриват материали от Античността, за не им бъркат датировката от Средновековието 😊

      Изтриване
    5. Ясно е кога е строена Плиска, но името е българско а това бърка сметките на много историци и археолози. Аз съм чувал от местни хора, които са участвали в разкопките и с очите си са виждали как се изкопават и отнасят разни артефакти, даже надписи. Работниците са заплашени от археолозите и от милицията, че ако гъкнат ще бъдат пратени в някой лагер и никой няма да ги види вече. Каква е таз омраза към тезата българи-траки не мога да разбера изобщо и започвам да вярвам на конспиративните теории, че много българи са всъщност чужденци под прикритие. Това може да звучи конспиративно, но дава логика на нещата, които се случват а те не са случайни.
      Тук ви пускам малко инфо от книгата Езикът на Константин Велики
      I) Дядото на Константин — Евтропий (Eutropius), е бил трак от Дардания;5

      II) Самият Константин е роден и отраснал в Ниш (Naissus), тракийски (дардански) град; 6

      III) Той завършил образованието си в Никомедия — тракийски град, в двора на Галерий (Galerius) — тракийски управител, роден в Сердика (днешна София). Галерий бил толкова не-римлянин, че за него се е смятало, че дори не си и помислял за името на империята да обели прилагателното „римска“, заменяйки го с „дакска“ — Дакия (Dacia), по това време една от няколкото големи тракийски провинции;7

      IV) Юлиан Отстъпник, племенник на Константин, няколко пъти се изказва, че семейството му е тракийско, от Мизия (Mysia);8

      V) Самият Константин премества столицата на империята далеч от Рим — във Византион (Byzantium), в сърцето на Тракия; 9

      VI) За него се казва, че е основал „в страната на скитите“ четири града, а именно Перстлаба (Persthlaba; също Перстлава — бел. пр.), Плискуба (Pliscuba; също Плиск, Плискоба — бел. пр.), Констанция (Constantia) и Дристра (Dristra)
      https://www.otizvora.com/2005/08/6970/georgi-sotirov-ezikat-na-konstantin/
      Ами това са фактите, на който не му отърват, да вземе да ги обори с други факти, вместо да размахва китапа и да се пъчи, че се е разхождал по коридорите на университетите няколко години.

      Изтриване
    6. До Анонимен 4 декември 2020 г., 16:43 ч.

      Георги Сотиров ме вдъхнови да търся повече данни за Плиска. Така успях да намеря ранните сведения на Филов и Бешевлиев, които първоначално смятат Плиска за строеж от римско време. После намерих и сведения от работите на Стамен Михайлов и Атанас Милчев - все ценни неща, за жалост премълчавани от казионните учени.

      Изтриване
    7. Може би проблема не е само в премълчаване и изопъчаване на данните, а и в умишленото им игнориране и в последствие заличаване. Примери има много и тук ще посоча един от тях.
      http://naim.bg/Documents/VG_ScStudies_14.pdf
      През 2006 г. в района на "цитаделата" на Плиска е намерена скулпторна глава на войн, която според специалистите, местонахождението и външния изглед вероятно е на високопоставена личност. По надолу четем, че според информация от Иван Захариев през а 1971-1974 г.е била намерена друга скулптора, подобна на тази и по подобен начин повредена. При опит за сравнение се оказва, че първата липсва, а няма дори и скица.
      Според друга информация главата е намерена заровена наполовина в калта, с лицето надолу.
      http://protobulgarians.com/Saavremennti%20temi/Kamenna%20glava%20ot%20Pliska.htm
      Според информацията от двата източника може да стигнем до заключението, че липсват монголоидните черти макар да има твърдения от специалисти, че били "слабо изразени", но вероятно това е причината за липсата на интерес от "науката". Разминаванията с "официалната история" са сериозни и подобни артефакти биха предизвикали смут, а това не е желателно и по добре да ги няма.
      Аз лично не намирам повече информация и за втората глава, а вече сме в края на 2020-та. Дали втората реално е била "захвърлената" първа, което показва недвусмисленото отношение или втората е последвала съдбата на първата, не е съвсем ясно.

      Изтриване
    8. До Анонимен 6 декември 2020 г., 17:55 ч.

      Изчезването на част от скулптура, а и липсата на скица не ме учудват изобщо. Така се е работело навремето - неудобното изчезва...а се чудя дали днес изобщо има промяна.

      Изтриване
    9. Господин Серафимов, да прав сте кръга се затваря, но има доста подробности за изясняване.

      Тъкмо четях нещо написано от Вас на 17.11.2009г.(линка по-долу) и дойдох тук и видях, че пак сте подхванал темата за връзката между нас и Скандинавия.
      https://sparotok.blog.bg/politika/2009/11/17/bog-odin-i-hunite.437856

      Та някои от детайлите са по-различни от това, което пишете сега. Сменил сте малко кимери с траки и етимологията на някои думи, които честно казано могат да бъдат обяснени и по двата начина (не казвам, че тази статия е грешна спрямо другата, но и другите тълкувания са еднакво валидни).

      Като цяло което е написано е вярно - Один е завел народ или част от народ в Скандинавия и там те са почитани като богове. Откъде са има поне три различни предположения - Украйна, Мала Азия и Тракия. И като цяло има доста голяма вероятност тези хора да са пряко свързани с нас българите, ако ли не същите.

      Аз съм писал тук и преди и честно да си кажа никога не съм бил голям фен на Тракийстата теория, защото траките с това тяхно разделяне на "сто" племена изглеждат по-скоро условно понятие отколкото реално.

      Това за което бих Ви разкритикувал е че и Вие скачате от тракийско племе на тракийско племе постоянно. Дайте го по конкретно. Ето разкопаха Хераклея Синтика - в Джагфар Тарихи сме наречени синти/синди. Дори Ванга споменава (макар, че това не може да бъде прието за доказателство), че този град е "ключът към разгадаването на древното ни минало" - извадка от книгата на нейната племенница Красимира Стоянова. Вие какво мислите по този въпрос?

      Изтриване
    10. Границата между келти и германи е река Елба, границата между келти и траки е Панония, границата между траки и германи са северните Карпати, престани да изопачаваш ценни информации и да превръщаш истината за тракийските гени на Българите в нещо научно фантастично. Най-гневен от твойта постъпка съм че определяш готите за гети истинското наименование на готите е йоти а от там и юти ютите и йотите(готите) са сродни племена да не кажа и еднакви защо ми кажи в Сландинавия има Йотленд и други скандинавски наименования на готите. Изключително съм посрамен от твоето его не заслужаваш да говориш за траките защото това което правиш е да ги усмиваш с твоята научна фантастика да са по цял свят и с омразата си към Гърците. Крайно време е да приемеш че всички сме хора и тая планета е пълна с различни народи кой от кой по уникални. Да се върна на темата скитите са сродни на траките но не и един и същ народ. Ако говорим за илири и траки да те са едни и същи добре но защо аз и 15% от населението на България носим северняшки тип напълно сландинавски със сини очи, светла коса, висок ръст не, не е от гетите гетите да си седят мирно в Румъния и Добруджа там им е мястото не ги издокарвай кат скитници по чужди земи ние Българите имаме и от двата гена да нормално, че повече от траките но не отричаме че имаме и от готите(йотите).Аз лично ненавиждам най-вече мръстните, дрипави, брадесали грозотии които след разпадането на хунския съюз почват да търсят помощ от Българите и ние започнали да ги приютяваме и страната ни се превърнала в сметище от грозни венети защото наистина ако си виждал рисунки на венети няма нищо привлекателно в тях напълно антипатични същества. Аз съм наследник на готите и се гордея със скандинавския ми произход не случайно доста хора ме бъркат за германец

      Изтриване
    11. Анонимен1 февруари 2021 г., 17:06 ч., нямам намерение да те обиждам, но поведението ти е такова, че мога да кажа само това - Пий си хапчетата, а ако сега не са ти предписани, значи е крайно време това да стане. Барем да беше написал, че си germantiger от Варна, познавате се с Павел, дискутирали се по темата за готите, значи си запознат с неговите доводи, които аз намирам за необорими, но ти се правиш, че не си запознат с тях.

      Изтриване
    12. Димитър 1 февруари 2021 г., 17:35 ч. Така кви доводи те гонят бе кви доводи като в България се срещат 2 антропологични типа такива на йотите(северняшки дето описах) и такива на траките(средиземноморски и динарски) за каква родственост на готи и траки ми говориш като едните са руси, високи, синеоки точно описание на Скандинавец а другите ги виждаме в голяма част от населението на България имеммо траките(набити, силни за борба, със съвсем лек тен, леки медни къдрици на места) сега ми кажи каква родственост има между траки и готи след като виждаш 2 различни етноса в България едни 300/400 километра я къде е Добруджа не променят външния вид много добре знаем че гърците са се опитали да опишат гетите кафявокоси, кажи ми лъде виждаш рижавокоси в България бе мойто момче адаш си ми ама нещо защитаваш мнения дето нямат смисъл, аз ще ти обясня при келтите е имало голям брой рижи а те именно основават държавата си Тиле в България. Също така за готите(йотите) е описано че са избивали местното население е сега може ли да се говори за траки тогава. Спароток подбора само някои от сведенята за готите но не и всички щото е голям родолюбец за да разубеди повечето хора които го следват в истината която е една малка тракия на Балканите това му требва на Българина Тракия най много е стигала до Днепър и Алпите това е

      Изтриване
    13. Сега разбирам защо Спароток не Ви отговаря - ами, защото не си заслужава. При траките се среща не само средиземноморския тип, но и северния. Това може да се види по фреските на Казанлъшката гробница и тази на Оструша могила. Ами Ксенофон, който твърди, че траките изобразяват боговете си по свое подобие: с рижа коса и сини очи. Бистонските жени са наречени русокоси. Без изключение тези сведения са от времената дълго преди някой да спомене за готи в Тракия.

      Изтриване
  2. Още една страхотна статиа! Поздравленя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Unknown 3 декември 2020 г., 18:53 ч.

      Благодаря Ви!

      Изтриване
    2. Г-н Серафимов,

      Благодаря Ви за хубавата статия. Приемам тезата Ви!

      Искам да споделя, че може би за някои от Вашите публикации, касаещи по-стари времена от VII в. пр. Хр., името траки не е много сполучливо. Името траки се е наложило в древна Елада като екзоним за всички племена (народи), живеещи на север от елините в периода VII - IV в. пр. Хр. (класическия елински период) и е продължило да се използва заедно с имената на отделните тракийски племена (народи). Според Омир траките са живели в юго-източните балкани и северо-западна Мала Азия, когато се притичват на помощ на Троя. Може би тяхното име е прието от елините за назоваване на народите на север от тях, защото тези народи са имали общ пантеон, говорили са на един език (с отделни диалекти) и са имали почти еднакви обичаи и етични норми. За това смятам, че българите произхождат от по-старото балканско население - доста преди VII в. пр. хр., което е в основата на етногенезиса на балканските народи от този по-късен период - известните ни траки (или както се казва тракийски племена). Смятам, че българите са от това доста по-старо население, което в по-голямата си част е напуснало балканите след средата на 6-то хил. пр. Хр. след "Черноморския потоп" - най-много на изток (до към днешен Китай), по-малко - на север (до Скандинавския полуостров) и още по-малко - на запад-северозапад (до към днешна Дания). Това племе (народ) е било на много високо културно и морално ниво и е приемано като божествено от съседите си. По тази причина в народите, обединени от екзонима "Траки", се е запазило смътно, че понятието БЛГ (гласните са изпуснати, защото са различни в различните диалекти) е за свещенни (божествени) хора. През следващите хилядолетия отвреме-навреме отново се появява името "българи" под различни форми, но все със значение на святи, висши или др.п. Поради това, когато в края на 1-во хил. пр.Хр и 1-во хил. сл.Хр. се появяват племена (народи), които се наричат българи едновременно с други собствени имена, това име бързо се възприема от местното население (основно траки).

      Във връзка с Вашата статия и това, което написах по-горе искам да споделя следното. Още като ученик през 60-те години на м.в. се интересувах много от древногръцки митове и легенди. Не помня името на книгата точно, но беше превод от чужд автор, където срещнах една от легендите за Аполон. Предполага се, че легендата е отпреди класическия елински период (V в. пр. Хр.). Това било много, много отдавна, когато Аполон, тогава именуван и като Феб (нещо като Хелиос), впрегнал белите си коне в златната си небесна колесница и тръгнал на север да види какво става там на Земята. Стигнал до места,където било тъмен мрак и от векове хората не били виждали слънце. Те плачели горко, а сълзите им като капели в северното море се превръщали в кехлебар. Аполон се натъжил и повикал Слънцето. Така зарадвал местните хора. Слънцето светело много дълго, но му омръзнало и то отново се оттеглило на юг. Аполон вече се бил върнал и когато видял това, разпоредил на Слънцето да отива на север и да свети по няколко месеца на тези хора. За да има такива сведения в онези години, значи че е имало посещения хора от балканите зад полярния кръг или близо до него.

      Поздрави,
      АКК

      Изтриване
    3. До Андон 7 декември 2020 г., 16:08 ч.

      До неотдавна аз смятах, че името траки е екзоним и е гръцкото представяне на дерзики, дерзеи. След като попаднах на нова информация, стигнах до нови изводи - хора с име траки са съществували, като това име е регистрирано около 500 години преди Омир.

      Изтриване
  3. Защо да не е възможно част популацията, която ще бъде наречена в исторически времена траки да е дошла от Скандинавия?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 3 декември 2020 г., 19:18 ч.

      Ако скандинавци, или по точно хора спадащи към германската езиково-културна група се бяха заселили на Балканите, щяхме да открием следи в древните топоними и хидроними. Налице е обаче точно обратното - в Северна Европа има топоними и хидроними типични за тези от земите на траките.

      Изтриване
    2. Г-н Серафимов,

      Извинете, че се намесвам, но културното ниво на идващите от Скандинавия викинги през VIII - X в. е било много по-ниско от това на траките от края на 1-во хил. пр.Хр. Трудно е да повярваме, че през тези 2-3 хиляди години населението на Скандинавия е подивяло и след това отново е започнало да се култивира.

      Поздрави,
      АКК

      Изтриване
    3. " Анонимен3 декември 2020 г., 19:18 ч.
      Защо да не е възможно част популацията, която ще бъде наречена в исторически времена траки да е дошла от Скандинавия? "

      Нали не си представяте, че живота се е развил зад полярния кръг, под стотици метри и даже на места километри ледена кора и по късно се е разпространил към екватора? Никъде не са намерени и доказателства за такова развитие. След ледената епоха, Скандинавия последна се освобождава от ледената обвивка, а по това време на Балканите вече е същствувала сериозен вид цивилизация, за времето си. Според различни източници първите заселници за дълъг период в Скандинавия са едва 10 000 - 12 000 години пр. Хр.

      " За първи път хората заселили Скандинавия в така наречената Северна каменна епоха (10 000 – 1700 г. пр.н.е.). Най-старите археологически сведения за това са намерени в Дания – каменни надписи, датирани отпреди 9500 – 9000 г. пр.н.е. Смята се, че от този район е тръгнала по-голямата част от населението, която по-късно заселила целия Скандинавски полуостров, включително и Швеция. "

      https://bg.wikipedia.org/wiki/История_на_Швеция

      Изтриване
    4. До Аноничен 3/12/2020г, 19:18
      Вероятността в древността от Скандинавия да се е преселила статистически значима група от хора е изчезващо малка, равна на вероятността реките от морето да насочат водите си към планините, където сега са изворите им. Движението има посока от място с по-висок потенциал, какъвто и да е той, към място с по-нисък потенциал. В случая става въпрос за популационен и цивилизационен потенциал. Разбира се днес има и друг потенциал, причина за миграцията - гладът и голямата разлика между богатите и бедни държави, основа за движението на бежанците.
      Когато една цивилизация се развива и богатее започва преселение и нови завоевания във всички възможни посоки.
      Имайте предвид колко рядко населени са били преди хилядоления тези северни земи. Сега въпреки развитието на технологиите и богатото на нефт Северно море, плътността на човешката популация там и много ниска.

      Изтриване
    5. До Андон 7 декември 2020 г., 16:14 ч.

      Възходът и паденията са нещо нормално. Нашата история започва през Каменната епоха. В продължение на около 7000 години, останалите европейци могат само да ни завиждат, но на други места, където не е имало сериозни климатични промени, цивилизацията изпреварва нашата. Имам предвид Шумер и Египет.

      Като сложим успеха на траките по време на Желязната епоха, падението през периода 1-7 в., добавим възхода 7-11 в., имаме предвид окупацията 11-12 в., последвалия я възход 12-14 век и после петвековния геноцид, ще се уверим, че нивото на цивилизация у нас следва огромни амплитуди.

      Изтриване
  4. Много интересна статия!Преди няколкодена аз исках да ви пиша по повод на скадинавска тематика задам въпрос. Понеже ми излязоха резултатите от генетичноto проучване на MyHeritage,и да си призная бяха голяма изненада за мен.Тествах и майка си ,която е на 86г - нейните резултати също са интересни. Искам да кажа, че родителите ми са с корени в Северозападна България,Белоградчишко. И двете сме 100% европейки,като основно гените ни са Балкан,4-5% Южна Италия,балтийски - при мен 22% , нейните 7,8%, източноевропейски 4% за мен - тя няма.Но най-странното при нея е 3,9% скандинавски гени , 46 души далечни роднини в Швеция, 26 в Норвегия и т.н. Още по-учудващи бяха резултатите на нейна племеница,под 30г с 14% скандинавски гени ..Това е много странно.Вярно,не става въпрос за древна, а за съвременна ДНК , но за мен беше наистина изненада.
    Кирова

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До г-жа Кирова
      В повечето случаи резултатите от комерсиалните генетични проучвания са доста неясни. Не се уточнява кой маркер се определя като балкански, кой като италиански и кой като скандинавски.

      В Скандинавия, около 20% от хората са носители на R1a, а нашият вариант е най-древния в Европа...

      Изтриване
  5. Mori Marusa е Море Мороза. Както се казва на руски Дед Мороз, съвременен български мраз. В древния език е липсвало -о- или се е чувало като -а-. Днес това явление е познато из Родопските говори и в Русия. Те казват: МАсква, ГАрадок и подобни, но пишат -о-.
    Относно картата. Вижте района на днешна Латвия. Там има град Varna. Това селище съществува и днес. Произнася се Върней. За многото допирни точки между ономастика и лексика от Балканите и Латвия има писано още от миналия век (Дуриданов). "Готи сиреч Гети" на Юлия Хаджи Димитрова също зачеква темата.
    В краткото житие на Св. Климент Охридски от Димитър Хоматиан се казва: Този велик наш отец и светилник на България бил по род от европейските мизи, които народът обикновено знае и като българи. Те били изселени в старо време от военната сила на Александър от разположения край Бруса Олимп към Северния океан и Мъртвото море, а след като минало много време, със страшна войска преминали Дунава и завзели всички съседни области: Панония и Далмация, Тракия и Илирик, а и голяма част от Македония и Тесалия.
    Връзка към качествено изображение: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/ea/Carta_Marina.jpeg

    ОтговорИзтриване
  6. Tova koeto iskam da kaja che horata sa se mestili ot mesta na mesta zaradi potopite vuv drevni vremena zatova neshtata sa malko oburkani!!!taka tova koeto iskam da se zamislite samo e che gurcite i traki sa edin narod sus razlichen dialekt ako nqkoi ot vas znae malko grucki i prochete malko grucki rakopisi shte zakluchi na izvoda che gurcite kazvat spartianci korinthiani athineici i taka natatuk traki miZi skitia makedonia no tova vsichko e bilo grucki narod i vsichki sa govorili na grucki !!!! Taka neshto drugo iskam da kaka nazovete mi vsichki drevni bulgarski gradove predi imenata koito nie smenqme kak sa se kazvali da obeznq az sum ot varna staroto ime sle odesos kakvo oznachava odesos na odyssey grada plovdiv filipoupoli kakvo oznachava na filiph grada heracllea oznachava na iraklis grada koi e iraklis hercules !!!!!taka ako chovek iska da se sabudi malko moga da obesnq i drugi neshta chakam komentari ako e vuzmojno!!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. От кога чакам някой да ми отвори очите, че имам нещо общо с етиопските нашественици. Непременно ще почерпя!

      Изтриване
    2. До Deyvid xaxa, 3 декември 2020 г., 23:32 ч. и Анонимен, 4 декември 2020 г., 19:11 ч.
      Преди да правите подобни изявления прочетете автори, признати по света и дори леко и в Гърция - Я. Фалмерайер и Насос Теодоридис. Те ясно показват етногенезиса на съвременните гърци. А за старите - много добре знаем, че в основата им са данайците.

      Изтриване
  7. По този повод искам да раскажа за една случка с мой приятел във Финландия. Там той с брат си посетил кръчма с наредени носии по стените много близки на тез в Самоковско. Приятелят ми е художник и познава тези носии в детайли. Той бил
    изненадан да разбере от местните, че те самите смятали, че произлизат от древните българи и от там са и техните носии!

    ОтговорИзтриване
  8. Но каква е гаранцията, че Мори маруса не е руско име, например Море мороза? Каква е гаранцията, че Балкия не е вдъхновено от руското прилагателно большой? Не крадете историята на другите народи гн Серафимов, хубаво е да искате да дадете самочувствие на българите, но нека да не е за сметка на други хора. В.Стефанов

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. От кога са Българите и от кога са русите троле?

      Христослав
      Българин по род и
      Тракиец по произход!

      Изтриване
    2. " Анонимен4 декември 2020 г., 16:32 ч.
      Но каква е гаранцията, че Мори маруса не е руско име, например Море мороза? ... "

      " Най-широко разпространен и нормативно установен е руският църковнославянски, началото на чието съществуване може да се търси в Киевска Рус през 11 век, когато възниква и руската редакция на старобългарския език. Първоначално руският църковнославянски е стил в руската редакция на старобългарския, но постепенно се обособява като отделен книжовен език, поради неподатливостта си към промени."

      https://bg.wikipedia.org/wiki/Църковнославянски_език

      Изтриване
    3. Ама спокойно братя българи, аз нито съм противник на Павел, нито съм русофил, но е добре като се пише нещо да е проверено и издържано, да няма байганьовизми и фантазии. На нас може да ни се иска много, но не ние граничим със Швеция, тази държава е до Русия, не е до нас - факт. Ние имаме с какво да се похвалим и не е нужно да вземаме от други хора, защото така ще развалим имиджа си. Сега, за артефактите нямам претенции, те са селектирани успешно и намясто, но с лингвистиката нещата са по-деликатни. Какво, да се направим, че няма руски думи мароз и большой ли? Вместо да ми се нахвърляте, изчакайте и вижте какво ще каже Павел, той е авторът, а пък аз го имам за приятел, знаем се, нека той да потвърди това мое изявление.В.Стефанов

      Изтриване
    4. " Анонимен4 декември 2020 г., 20:14 ч.
      .... но е добре като се пише нещо да е проверено и издържано, да няма байганьовизми и фантазии."

      Напълно съгласен само, че...

      " Анонимен4 декември 2020 г., 16:32 ч.
      ... Не крадете историята на другите народи гн Серафимов..."

      Нещо май не се вързва! Вече свикнахме, че когато има твърдения трябват и аргументи. Иначе се получават "байганьовизми и фантазии".

      Изтриване
    5. Относно Балкия и Мори маруса:

      Българското влияние над руския език е огромно. Официално то започва през Х век, но според мен има и друго, по-ранно влияние. То би обяснило наличието на запоставен определителен член в северноруските диалекти. Това е особеност на българския език.

      Самият факт, че явлението засяга само северноруските диалекти, а и, че в шведския се среща същият феномен, то поне според мен българското влияние е очевидно.

      В шевдския срещаме hus-et- къща-та, а това е нещо нетипично за скандинавските езици и германските езици като цяло.

      Изтриване
    6. В Wikipedia тази особеност е посочена и за датския и норвежкия език.
      https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A7%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D1%83%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5
      "В датския език, също както и в норвежкия и шведския (и подобно на българския), определителният член е постпозитивен, т.е. поставя се като окончание в края на съществителното име, вместо като самостоятелна дума пред него, какъвто е случаят в повечето германски езици, в т.ч. английския и немския език."

      Особеностите на българския, характерни само за него и за никой друг славянски език, са това, което според мен е спомогнало много български книги, обявени обикновено за руски или на други "славянски" народи, впоследствие да са засвидетелствани точно като наши. И така, най-старата славянска книга в Полша (Супрасълския сборник) се оказва всъщност Българска.
      "Vocalizations of yers, rarely occurring epenthesis, change of ъ to ь behind hardened č, ž, š and some other linguistic traits point to its (Eastern) Bulgarian linguistic provenance."
      https://en.wikipedia.org/wiki/Codex_Suprasliensis
      "Ст.Младенов открива наченките на този процес още в 11 в., в Супрасилския сборник. Той открива членувани думи: мъжътъ, местото, пещерата, влагата, работъ. /СМ-ИБЕ,стр.239-240/ А това показва че в живия, разговорен език, членуването е съществувало още в старобългарския период, като отделни думи са се промъквали неволно изпускани от преписвачите, в нарушение на каноничната падежна норма."

      Петя

      Изтриване
    7. До natsunoame 8 декември 2020 г., 20:01 ч.

      Тепърва ще става ясно какво е влиянието на дедите ни върху езика на други народи :)

      Изтриване
  9. До Анонимен от 04.декември в 16;32
    Гаранцията Господине е, че не четете руска история...т.е, от къде произлиза тяхната реч и писменост....кога са се нарекли руснаци и т.н......
    Точно пък ние Българите сме си откраднали историята от руснаците...
    Хайде стига чуждопоклонничество...господин В.Стефанов....

    ОтговорИзтриване
  10. До Анонимен от 04.декември в 16;32
    Гаранцията Господине е, че не четете руска история...т.е, от къде произлиза тяхната реч и писменост....кога са се нарекли руснаци и т.н......
    Точно пък ние Българите сме си откраднали историята от руснаците...
    Хайде стига чуждопоклонничество...господин В.Стефанов....

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Пламен 4 декември 2020 г., 18:14 ч.

      Човекът не е виновен, той бе фен на г-н П.Добрев дълго време и вярваше, че българите са иранци, дошли от Памир.

      Изтриване
    2. До Пламен 4 декември 2020 г. 18.14 ч.
      Цитирам:
      "В средневековой Московии существовало одновременно несколько языков. Околославянский койне – как язык княжеской знати. Народные языки туземцев (финские). Тюркские языки как религиозные в период пребывания в Орде и после захвата Иваном Грозным власти в Орде (до 1589 г.). И, наконец, болгарский язык – как язык православных текстов и религиозных культов. Вся эта смесь в итоге и стала основой для нынешнего русского языка, совпадающего в лексике только на 30-40% с другими славянскими языками, у которых (включая белорусский и украинский) это совпадение несоизмеримо выше и составляет 70-80%. Сегодня российские лингвисты в основном сводят истоки современного русского языка только к двум составляющим: это народный язык России (отнюдь не славянский, а славяно-финский койне с большим тюркским и монгольским влиянием) – и болгарский (древнеболгарский), он же «церковнославянский». (В качестве третьего языка России можно назвать современный литературный русский язык, который является совершенно искусственным кабинетным изобретением, эдаким «эсперанто» на основе двух указанных выше языков-источников; на этом «эсперанто» я и пишу статью.)"

      Изтриване
  11. Кратка, но съдържателна и абсолютно аргументирана статия! Запазена марка: „Павел Серафимов“!

    ОтговорИзтриване
  12. Здравейте, г-н Серафимов,
    Доразвивате и допълвате чудесно с нови аргументи и доказателства темата за древнобългарско влияние в Северна Европа.
    Поддържам Вашата позиция ,не само от личните си познания, но и още повече имайки личен опит от недвусмислената убеденост на моя приятел , финландския швед – Хенри Сьоман и неговата приятелка ,живеещи понастоящем на Лазурния бряг ,с които дълго време поддържам близки приятелски и професионални контакти с тях.
    Случи се така ,че още в началото на нашето познанство , ние имахме възможността надълго и нашироко да обсъдим неоспоримия факт ,че сме наистина близки роднински народи.
    Една цяла ,само мъжка, вечер с прекрасно червено френско вино посветихме на общата ни история в неговата великолепна къща в Монте Карло !
    Зарязахме нежните си половинки в разговор ,започнат от него , донякъде случайно,на тема нации , историята им и взаимното им влияние .
    Взаимността и изненадата от чутото и казаното създаде неповторима атмосфера , вдъхновяваща и двамата.
    Тази бутилка вино и този разговор останаха и досега един мой чудесен спомен .
    Оттогава и досега ,ние се обръщаме един към друг с „ Братовчеде!” с искреното ни убеждения в това !

    И си мисля ,че Най-важното за хората е в историята да се търси и съхранява това , което ни свързва , а не това което ни разделя !
    И колко е грозно всячески да се опитваш да търсиш ,а понеже ги няма , да се опитваш да създаваш и вменяваш несъществуващи „неща” ,които да разделят брат от брат !

    Какво ли не се прави „За няколко сребърника повече” …!?

    Какво пък ,и в Библията Каин убива своя брат Авел …!?

    Но сме длъжни да не забравяме и Винаги трябва с висок глас да повтаряме :
    КАИН Е БРАТОУБИЕЦ !

    Сполайте !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Aрх.Г. Петров5 декември 2020 г., 0:01 ч.

      Имало е няколко "износа на гени и знания" от Балканите към Скандинавия :)

      Според Тур Хайердал и Лоте Хегеагер, скандинавците са повлияни силно от хора, които са обитавали Балканите и Черноморските степи.

      Това е много интересен пасаж засягащ генетичния облик на викингите от Готланд:"Some individuals have strong affinity with Eastern Europeans, particularly those from the island of Gotland in eastern Sweden."

      https://indo-european.eu/2019/07/vikings-vikings-vikings-influx-of-eastern-ancestry-in-the-whole-baltic-iron-age/

      Изтриване
    2. Aрх.Г. Петров5 декември 2020 г., 0:01 ч.

      Има и такива теории ,че Kайн всъщност не е напълно биологичен брат на Авел, или поне не е от Адам.

      Що се отнася до близостта, и аз да си призная малко не се съгласявам с казаното от г-н Серафимов в частта за генетиката и че нямало основания да твърдим за близост или общи корени. Ако не се лъжа един типично балкански маркер `I` в цяла Европа , само в Скандинавия е с честота почти колкото на балканите.

      Изтриване
    3. Aрх.Г. Петров5 декември 2020 г., 0:01 ч.

      Има и такива теории ,че Kайн всъщност не е напълно биологичен брат на Авел, или поне не е от Адам.

      Що се отнася до близостта, и аз да си призная малко не се съгласявам с казаното от г-н Серафимов в частта за генетиката и че нямало основания да твърдим за близост или общи корени. Ако не се лъжа един типично балкански маркер `I` в цяла Европа , само в Скандинавия е с честота почти колкото на балканите.

      Изтриване
    4. До Никола 6 декември 2020 г., 4:40 ч.

      При скандинавците се среща I1, а при нас I2, има разлика и то не малка. При араби и евреи се среща често J1, докато при нас сравнително висока концентрация има J2, а ние не сме семити...

      Изтриване
  13. Вдъхновяващ и същевременно подтискащ коментар!
    Каква е тази закономерност, че „братовчедите“ те ценят, а братята те ненавиждат?
    Поетичният спомен от прекараната вечер в Монте Карло недалеч от планините, където съществува друга българска следа...Планинските селца в Алпите от двете страни на италиано-швейцарската граница с емблематичните покриви от големи тънки каменни плочи, които за мен са най-красивите в Европа – родени в нашите планини, та чак до френските Пиренеи със звездно ориентираните крепости на катарите.
    И мисълта за истинските ти братя, които от другата страна на границата, подобно на Каин, сипят словесни камъни-хули върху тебе като отплата за цялата добронамереност, която си им засвидетелствал досега!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кои братя бе авер? Да не мислиш, че тия, които сипят хули по нас от Македония са част от народа ни? Колкото Йосиф Тито и Моша Пияде са сърби, толкова и тези, които мразят всичко българско в Македония имат нещо общо с европейските народи.

      Изтриване
    2. Хайде престанете с македонците, че и нашите "официални историци" не са много по различни.

      "... В учебниците им пише, че българите са били номадско племе, занимавало се с грабителство, а по произход са турци, татари, монголи… "
      https://www.actualno.com/balkani/prof-topalov-makedoncite-da-se-nauchat-da-misljat-kato-evropejci-news_1527419.html

      А в нашите какво пише???

      Изтриване
    3. Авер, първо, твърде много си ги развъдил тия „титовци“ и „пиядевци“ всред ВМРО-ДПМНЕ! И второ – напротив, „мразещите всичко българско“ имат доказано много общо с някои европейски народи!

      Изтриване
    4. Добре, преставаме с македонците, но въпреки мнението за нашите „официални историци“, какво по-точно имаш срещу тези, които защитават държавата ни в двустранната комисия? Като хвърляме заслужено кал по някого, да не сгрешим малко посоката, та да окаляме и читавото!

      Изтриване
    5. От участващите в комисията дълбоко уважавам и се възхищавам на проф.Кирил Топалов, една енциклопедична личност с богат житейски опит и човечност.

      Изтриване
  14. Много интересно! Ето още една легенда свързана с темата, но за Норвегия. Произхода на името на град Осло е от името на древнобългарска принцеса/болярска щерка. В нея се залюбва викингски принц при кратко посещение на българско населено място край Черно море. Свитата му се е връщала от мисия като телохранители на византийския император (доказан факт) и поради лошо време са били принудени да акустират на брега и остават няколко дни. Та този принц се влюбва и иска ръката на въпросната Ослана и получава благословия от баща ѝ. Отпътува заедно с нея и минават през речния път през Волга и Нева към Балтийско море и от там територията на днешна Норвегия(също доказан факт за викингите и плавателните им способности). Докато накрая се връщат в града,където той живял. Който по-късно кръстил на съпругата си и познат ни днес като Осло. Разбира се, това е само легенда, но има нещо особено, когато краля на Норвегия я чете лично на президент Първанов 2006а година при официалната държавна визита тогаз. Друг интересен факт пак с името на Осло, е, че основната версия за произхода ма града е от думите Ос и Ло на норьонт, староскандинавски, значещи устието на Ло, река Акерселва по модерному. На тракисйки обаче Ос също значи устие на река, бях чел в една книга! Дали е съвпадение?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Svetoslav Vasilev5 декември 2020 г., 18:35 ч.

      Eлемент ос(т) намираме в трак. Ostaphus, но за брак между норвежец и източноевропейка се сещам само за брака на Харалд Хардрада и Елисавета, която обаче е дъщеря на киевския княз Ярослав.

      Изтриване
    2. Господин Svetoslav Vasilev, доколкото зная пътят на северяните към Константинопол е по река Днепър. Не навсякъде са пътували по вода. Някъде са пренасяли плавателните си съдове по суша до воден път. А как според Вас са стигали до река Волга, която се влива в Козе море, т.е. Каспийско море. Тогава не е съществувал Волго-Донският канал. Но силно са се страхували от българското черноморско крайбрежие. Остатъци от северяни има по българските земи, когато са били пленявани като съюзници на Византия. В Западна България има няколко села с имена Ярловци и Ярлово. Доколкото зная, ярл е командира на бойната група. Е, било им е позволено да останат и да работят за България. Също както и при граф Кон дьо Фрей, чието име носи радомирското село Кондофрей.

      Изтриване
    3. Кралят на Норвегия е прочел легендата вероятно с цел да измие малко образа на този бедняк принц от нехристиянска страна, прпявил голяма жестокост като византийски наемник по българските земи.За такъв нецивилизован езичник сигурно е било чест да вземе жена от тук - ако има нещо вярно в легендата. Тогава нещата са били други, България е била много над тези викинги, не като сега ... за съжаление

      Изтриване
    4. Да, моя грешка - реката е разбира се Днепър. И наистина са имали доста сериозен преход пеша. За който аз предполагам, че след време са престанали да бутат корабите си по суша, а са ги оставяли на едното място добре скрити, предвижвали се пеша и евт някакъв впряг, и когато са стигнали до другата река, са строили нов кораб там. А за четене на легендата от краля към Първанов едва ли можем да знаем точно какви са мотивите му. Но не съм чувал за други подобни случаи, където да се изтъква някаква подобна връзка между две толкава далечни държави по този начин. Не можем също да знаем какви са ги вършили викингите по нашите земи. Имиджа им предразполага да се правили пакости, но и на дедите ни не сам били много на място някои гайки. Иначе нямаше да създават държава в преддверието на Византия 😉Като цяло всички мореплавателни нации избягват Черно море, особено в древността и средновековито. Единствено са смели да пътуват близо до брега, рядко са прекосявали морето по средата поради често кофти време.

      Изтриване
    5. До Анонимен 6 декември 2020 г., 13:28 ч.

      По това време България е част от Византийската Империя, а населението е нас е подложено на тормоз. Харалд е нападал беззащитни селяни и поради това е имал успех. Ако се бе изправил срещу редовна войска, черепът му щеше да украсява нечия маса в България.

      Изтриване
  15. В някои речници думата е отбелязана като "ostas", но не е изключено да се е употребявало и някакъв вид кратка форма.
    https://palaeolexicon.com/Word/Show/18739
    http://www.protobulgarians.com/Statii%20ot%20drugi%20avtori/Ivan%20Duridanov-Dumi%20ot%20ezika%20na%20trakite.htm

    Съществува и в латинския като "uostas" със същото и други подобни значения, а вероятно от там произхождат и българските устие и уста.

    ОтговорИзтриване
  16. А могилите в Дания, идентични ли са с тракийските могили.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен6 декември 2020 г., 8:30 ч., това е много глупав въпрос. Да не би случайно могилите у нас да са идентични една на друга? Ти да не би да си завършил археология в Шумен?

      Изтриване
    2. Анонимен 6 декември 2020 г., 14:28 ч. В Шумен имали археология?

      Изтриване
    3. До Анонимен 7 декември 2020 г., 15:22 ч.

      Всъщност и аз това се чудя- дали в Шумен изучават археология, или се набляга на специалността "как да се натегнем на доцента, та да ни даде диплома" :)

      Изтриване
    4. Нормално е да се чудите при положение, че не сте влизали в университет Спароток. Но, очевидно не познавате и вътрешната структура в тези институции, в противен случай щяхте да знаете, че доцентите не раздават дипломи. Спонсорката ви Цвета не ви ли предупреди как стоят нещата?

      Изтриване
    5. Анонимен12 декември 2020 г., 22:53 ч., защо му е на Павел да влиза в университет, за да добие интелекта на Жоро НомадОт ли? Те доцентите са си плащали дипломите с агнета, какво остава за студентите:) Онзи ден гледам в групата Етногенезис една доцентска изцепка, направо коремът ме заболя от смяx :) Доцентът великолепний изкара имената на Крум, Кормесий и Кормисош производни на иранското Хормизд - новото име на Аxура Мазда :) :) :)

      Изтриване
    6. Димитър 13 декември 2020 г., 12:11 ч. Кой е този "Жоро НомадОт"? Да не е менте профил на Киро Милчев? Ейййй, ма верно само тука в блога ви остана поле за изява, зад налаганата цензура си мишкувате добре а? Спаро платено мекере ли се оказа на ЦвеТка? Блоговият бизнес серафимски зацикли откакто мошето оповести, че авторът е мошеник. Скри се в дълбините холандски и дебрите на злото.

      Изтриване
    7. @ Анонимен12 декември 2020 г., 22:53 ч.

      За основа на историята, която днес все още се преподава в учебните центрове на България, служи най вече написното в средата на XIX век от Александър Фьодорович Хилфердинг (1831-1872). Този труд не е превеждан и издаван на български език изцяло. Поради липсата по онова време на по обширна и задълбочена информация за историята ни, търговеца и собственик на книжарници в различни градове на тогавашната българска територия, Драган Манчев през 1872 г. преди Руско-турската война (1877 – 1878), превежда от сръбски и отпечатва значителна част от творбата, като добавя малко информация и от други автори. Целта е била това да се ползва временно за учебник по история в българските училища, но с условие докато се попадне на по надеждна информация.
      " Аз ще бъда рад на работицата си, ако видя, че тая книжка послужи за предаване в нашите училища, докле се сдобием с по-добро ръководство за българската история."

      http://macedonia.kroraina.com/dr2/dr2_11.html

      За съжаление, след войната версията се харесва на победителите, а преподаващите и изучаващи тази история, макар да притежават всякакви дипломи, звания и титли, до днес не успяха да се "сдобият с по-добро ръководство за българската история", докато новите източници са неизброими. Определено не можем да продължаваме да им се доверяваме и да продължаваме да чакаме, но поне да не пречим на други, които се опитват да постигнат нещо по въпроса.

      Изтриване
  17. P. S. Допуснал съм грешка, за което съжалявам. Латинсската дума е "ostium", а "uostas"е латвийско.

    Легендата, че името е на жена също се споменава, но се изброяват няколко националности от имената на които би могло да произлиза, без да се посочва коя е по вероятна.
    https://bg.wikipedia.org/wiki/Осло
    А тук се казва и за предложението, че е устие на река Ло, което е отхвърлено.
    https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_Oslo%27s_name

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 6 декември 2020 г., 10:46 ч.

      Дали Осло идва от Ослава, дали името е свързано с нашата древна дума за устие - това не мога да кажа. Все пак името на Осло се появава много по-късно след идването на балканци в Скандинавия.

      Изтриване
  18. Здравейте , г-н Серафимов,

    Споменах и за моя лична информация относно цивилизационното влияние ,което Скандинавия получава от южноевропейски народ от района на Черноморието, като реших да я споделя ,допълвайки скромно Вашата презентация, като кратка информация за „тракийските могили” в Дания , за които споменавате .

    Факт е,че наистина са впечатляващи обширните равнини в Jiland, Дания ,които са осеяни навред с могили .
    / https://www.dandebat.dk/dk-images/404p.jpg /
    Около 4000 г. –2700 г. пр. н. е. , в Южна Скандинавия прониква култура, която произхожда от южните части на Европа и бавно се разраства през днешното Uppland , Швеция, бреговете на Свеаландия , Геталанд , Аланд , североизточна Дания и южна Норвегия ,където се появяват нови технологии,вкл. колелото :
    https://www.dandebat.dk/dk-images/344p.jpg / диаметър между 73 и 78 cm /, по-конкретно за волска талига,
    която за онези времена представлява същинска революция за тогавашния ,вече "уседяващ" човек .
    Навлиза единичногробната халколитна култура , която процъфтява в западната Средноевропейска равнина от около 2 800 пр.н.е. до 2 200 пр. н.е. и обхваща цяла Северна Европа ,като е прието официално,че се е появила в резултат на влияние от миграцията на народи от Понтийско-Каспийската степ - района около Черно и Каспийско море !
    https://www.dandebat.dk/dk-images/356p.jpg
    Над гробниците се издига малка могила.
    Характеризира се с практиката на единично погребение, като покойникът обикновено се придружава от бойна брадва, кехлибарени мъниста и керамични съдове .
    В мъжките гробове обикновено са откривали брадва от кремък или скала, които са поставени пред лицето на мъртвеца, и бижута от кехлибар от големи буци кехлибар. Обратно в женските гробове ще намерим кехлибарени мъниста, които мъртвите са използвали като огърлица.
    Погребалните могили на единичната гробна култура в Дания са точно тези, описани в началото и се появяват в Западен Джиланд (Jylland), след 2800 г. пр. н. е.
    Терминът „ Единично гробна култура“ е въведен за пръв път от датския археолог Андреас Петер Мадсен в края на 1800-те. Той открива, че единичните гробове са доста различни от вече познатите долмени,
    дълги купчини и проходни гробове.
    През 1898 г. датският археолог Софус Мюлер за пръв път представя миграционна хипотеза, в която се посочва, че известните преди това долмени, дълги купчини, проходни гробове и новооткритите единични гробове са творение от две напълно различни групи хора, като заявява категорично ,че :
    „…Единичните гробове са следи от нови, прииждащи откъм юг , племена..” и е свързано с едновременната инвазия на арийците.
    Единичната гробна култура се нарича още Култура на бойната брадва / !?/.
    През този период бойната брадва, която всъщност е боен чук / масовата брадва е от прецизно обработен кремък /, продължава да бъде много важно оръжие и символ на състоянието за хората :
    https://www.dandebat.dk/dk-images/406p.jpg /

    Основната част от тази информаци е почерпена от линк, качен в мрежата от културни институти на Кралство Дания :
    https://www.dandebat.dk/eng-dk-historie8.htm#Geography-Climate /

    С най-добри пожелания навръх големия ни Християнски празник :
    Честит Никулден !

    Сполайте !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честит Никулден г-н Петров!

      Потърсете информация за произхода на културата на бойната брадва - ще останете удивен.

      Изтриване
  19. Аз пък си мисля за т.нар.славяни,които са били руси и синеоки-тоест нордически тип хора,като германците и скандинавците,но говорещи нашия език и идващи от север тук,на балканите.Моята теория е,че те са наследници на траки,които са живеели на север и които в течение на векове,са се смесвали в зоната на контакт с германски племена и от там се е получил този нордически расов тип.Векове по късно те се връщат на балканите,и ето ви славяните,които учудващо лесно се разбират с българите,и правят обща държава.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 10 декември 2020 г., 0:25 ч.

      Реално няма сведения, че славените от земите край Дунава са синеоки и руси. Прокопий е пределно ясен пишейки, че косите на тези хора не са руси, а и телата им не са бели. За очите този автор не споменава нищо.

      Изтриване
  20. Не, че не се знаят тези неща, но се премълчават и не се тиражират за масова употреба. Иначе пропада цялата теория за пристигането на готите от север. За заселването на Скандинавия и северна Азия със скити говори още М.В.Ломоносов.

    " Считается что издревле территорию, которую сегодня мы называем Русским Севером, населяли многочисленные финно-угорские племена.И начиная с 9 века на земли финно-угров устремились русские переселенцы.

    Но территория Русского Севера не является прародиной финно-угорских народов...
    ...
    ... Ломоносов принимал чудь за скифов, пришедших от Черного (Русского) моря: « и не оставляют сомнения, что чудские поколения суть от рода подлинных древних скифов, ныне по большой части Российской державе покоренные или уже из давных времен в един народ с нами совокупленные. Из сего следует, коль велика древность и слава чудского племени» "

    https://olegchagin.livejournal.com/3703623.html

    Има и други автори които се придържат доста близо до истината за миграцията, която първоначално тръгва от Тракия и причините за това макар, че в няколко откъса в които става въпрос за руси и германци настава оживление. Особено в края, когато се опитва да обвърже произхода на русите от Етруските и Одрисите допускайки, че истинското име е "Одруси". Те обаче са само с по няколко изречения. " Владимир ЩЕРБАКОВ - ВЕКА ТРОЯНОВЫ "

    http://shard1.narod.ru/knigi/rosom.htm

    ОтговорИзтриване
  21. Здравейте, интересна статия поздравления за труда . Може ли да напишете една статия за Розетски камък. Гледах в YouTube един филм за нея и се споменава за демотическо писмо. Като се поразрови малко човек вижда че, много букви от глаголицата и кирилицата ги има в нея, освен гласните букви. Благодаря още веднъж Иван Димов.

    ОтговорИзтриване
  22. Имах предвид копската азбука и писменост. В този филм се коментираше от македоци, че техната азбука е произлязла от кнопската. Благодаря Иван Димов

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Unknown12 декември 2020 г., 19:32 ч., Иван Димов, не се връзвайте на изказванията на македонци преди да се уверите какви точно хора са те.

      Изтриване
  23. Разпределение на гените/хаплогрупите в Европа:
    https://www.eupedia.com/europe/maps_Y-DNA_haplogroups.shtml
    Известно е че на викингите се пада хаплогрупа I но не е само гугъл казва:
    "The most important or identifiable haplogroup for Vikings is I1, as well as R1a, R1b, G2, and N. The SNP that defines the I1 haplogroup is M253. A haplogroup is a group of similar haplotypes that share a common ancestor."
    от търсенето:
    https://www.google.com/search?newwindow=1&ei=9wHWX-vUMMjwaPSYmPAE&q=viking++haplogroup&oq=viking++haplogroup&gs_lcp=CgZwc3ktYWIQAzIECAAQEzIECAAQEzIECAAQEzIGCAAQHhATMggIABAFEB4QEzIICAAQBRAeEBMyCAgAEAgQHhATMggIABAIEB4QEzIICAAQCBAeEBMyCAgAEAgQHhATOgQIABBHOgQIABBDOgIIADoGCAAQBxAeOggIABAIEAcQHjoECAAQHjoGCAAQCBAeOgYIABANEB46CAgAEAgQDRAeOggIABANEB4QEzoKCAAQDRAFEB4QEzoKCAAQCBANEB4QE1CK2VhYn49ZYNmQWWgAcAN4AIABigGIAYQIkgEDMC45mAEAoAEBqgEHZ3dzLXdpesgBAsABAQ&sclient=psy-ab&ved=0ahUKEwirrJ3888rtAhVIOBoKHXQMBk4Q4dUDCA0&uact=5

    ОтговорИзтриване

  24. Така се вижда и нещо интересно хаплогрупата G е по крайбрежието и Скандинавието и Европа - България.
    Известно е че филма Викинги преведен погрешно като "Викингите" е на базата на исторически сведения - където прическата българска кика се носи от Рагнър Лодброк и само от него.
    Има много скандинавски гробове и гробници/могили с погребани и коне и колесници и оръжията и на жени викинги войни(ци)/бойци/викинги. Знае се също че не всички викинги са погребвани в горяща лодка/кораб както е традицията а са погребвани по тракийски обичаи.
    Даже в Рюриково Городище се намират могилите/гробници на основателите на Киевска Рус Рюрик и Олег . Очевадно е че Рюрик е готско име т.е. на траките гети/готи. И ожете да видити че тез могили са типично тракийско погребение - самата могила е тракийска - то друга народност няма такъв обичай.
    Разпитвал съм украинка как се наричат на техния език разните наши думи като : леля, вуйчо (на украински се оказа вуйко).... и реално съвпадат с българските.
    Има оназ фрезка "Тохарски донори" - тез тримата са с руси коси и е ясно ако се разтърсите че тохари и българи е едно и също - даже имало е Тохаристан .
    От всичко дотук и може да се сравнят и гените:
    https://www.eupedia.com/europe/european_y-dna_haplogroups.shtml
    Вижда се следното :
    русокосите хора са се наричали българи/тохари и сега това хората от Полша където е най много русокосия ген: R1a до Русия включително.
    Но Българите и цяла Европа имаме доста русокос ген , но и червенокос. И се вижда какво покритие има на ЦЯЛА Европа на тез Българските и Русокосите и Червенокосите/(келтските/бесите) гени.
    От което оназ плочка от Градешница казва:
    4-те царе на България/Тракия/Ария ще са подкрепени от бога ако са добри бащи на хората си и принасят дарове на бог.
    Е явно белите ( Балкх ) хора са европейците като едни са руси други червенокоси (Исландиците ,Ирландците, Баските и останалите в картата на разпределение на R1b).
    Остава да стане ясно кой е четвъртия цар на кои хора е бил той.

    ОтговорИзтриване
  25. Истината за викингите е :
    много по добри кораби и оръжия са правили от останалите западно европейци. Мечовете наречени викингски и варварски (български) меч са практически еднакви. Викингите са правили по качествени мечове и всякакви оръжия от Западно европейците.
    Но интересното е че Германи да хора имащи само копия - от Гер на римски означава копие. А в същото време когато римската империя е била опитвала да завеме земите Германия , се надигат бунтове на Балканския полуостров - така 14те легиона и резервите им дадени от Рим за завземане на германските земи - се разделят и а Армений се бият само 3 легион и резерви - около 4000 римски войници/легионери. Останалите 11 легиона се пращат да потушат бунтовете на Балканите. Т.е. НИЕ сме помогнали на Армениус да спре Рим.
    Още по интересно е че Тракия е завзета много трудно и Рим е срешнал войски с мечове и щитове и шлемове - дори се твърди че точно това е повратна точка в развитието на Рим защото тракийските легионери са били най добрите войски. Та още много отдавна металообработката и правенето на мечове и оръжия е било по нашите земи - откъдето се заключава че част от викингите са траки които просто са се заселили на север и са създавали викингските селища и нападения и оръжие - което пак казвам е по било по качествено от европейското.
    Само некои не всички викинги са траки но по гробовете се разбира кои какви са били.

    А сега офтопик:
    Интересно е следното : думата Голем - е в еврейската библия глинено или кално чудовище от което евреите се боят много, НО в България всяко дете иска да порасне голем (в сегашна северна/проруска форма на езика езика е "голям" но по южна България се казва голем).
    Интересно е и че Голиат може да се казва Голият - т.е. човека е екхибиционист и обича да е гол - а и в града Гад едвали е било студено - та той се бил с Давид както знаете за евреите.
    Но в същия град Гад - има и името Потниа - или Потния т.е. че е потен. И е ясно че евреите са нападнали не само европейското (разбирай тракийското) население на древен Йерихон ("The proof is at Jericho — the real Jericho, not the storied place of the Bible but the historical site, known today as Tell es-Sultan (Hill of the Sultan)," - от гугъл се намира лесно) но и целата таз територия включително и гр. Гад.
    Сега имаме дума гадове/гад/гадняр което е лош човек.
    Само на мен ли ми прави впечатление тези съвпадения незнам?

    ОтговорИзтриване
  26. Има сайт Academia.edu :
    https://www.academia.edu/
    И имат доста ионтерсни неща като изследвания за Арийска инвазия в Индия и сега ема разшифроване на Линеар А писменост:
    https://www.academia.edu/303303/Minoan_mantras_The_quiet_decipherment_of_Linear_A
    Уакхи - кората живеещи в Вакхан коридор в Афганистан (които хора подозрително много пличат на Българи и имат подобни традиционни дрехи):
    https://www.academia.edu/6377925/Tracing_Shina_and_Wakhi_origins_are_ethnic_classifications_commonly_used_in_demographic_studies_biologically_meaningful
    Но аз не съм академик и не им разбирам писанията а и ми идва тежка материя.
    Това което предлагам е се регистрираш и да търсиш там (към Спароток е предложението но и другите може) - а имат некаква такса от около 9 долара на година но дават пълните публикации а не само малки откъси. Предполагам сайта ще ти е доста интересен.

    ОтговорИзтриване
  27. Много интересна статия, а също и коментари! Преди години попаднах на документален филм, в който участваха учени от различни държави, включително и един доста известен български траколог. Беше отдавна и не си спомням заглавието на филма, но една хипотеза на учен, ако не се лъжа от Сорбоната, направо накара духа ми да се разбунтува. Той твърдеше, че Троянската война, описана от Омир, всъщност се е случила в Скандинавия.
    Съществува и книга, от 1995г., написана на италиански от Феличе Винчи и преведена на английски език. Книгата се казва
    THE BALTIC ORIGINS OF HOMER'S EPIC TALES:
    THE ILIAD, THE ODYSSEY, AND THE MIGRATION OF MYTH
    Възможно е това да е същият автор от документалния филм. Странното е, че колкото и да се пропуква по шевовете неговата теория, тя все пак продължава да се лансира.
    Все пак, за радост се среща и критика.
    Поздрави, Деси

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Деси, то даже има теория, че Троянската война е станала в Британия....има и теория, че всъщност битката за Кадеш, Сирия е основата за разказа на Троянската война.

      Поздрави!

      Изтриване
  28. Поздравления, Г-н Серафимов! Да подам още малко съвременно инфо - в Литва, където съм живял за кратко,има голяма географска област, наричаща се Тракай! А в литовския говор и език (това е единственият език в Европа, запазен в архаичния си вид), има звук "ъ", изговарян от литовците точно, както ние българите го произнасяме! Например тяхната дума "геръй" (давай) се произнася, както я четете! Не съм срещал друг народ с произнасяне на "Ъ", точно ,както нас, българите!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Unknown 19 март 2021 г., 5:22 ч.

      За тази област, а и за още няколко подобни съм споменал в том II на Тайните на тракийския език. Цитирал съм Юлия Хаджи Димитрова, която не само представя топонимите Тракай, но и дава исторически извори за присъствие на хора наречени траки в Балтийския регион.

      Изтриване