23.12.2020 г.

СВЕТЛИНА НА ХОРИЗОНТА

 Вече съм напълно уверен, че изказването “Преди изгрев е най-тъмно”, отговаря на истината. През дългата ни история небето над народа ни често е било черно. Често реките са обагряни в кръв, а селищата ни поглъщани от пламъци. Нито клади, нито бесилки, нито ятагани и отрова са съумявали да смачкат духа на народа ни. Това се дължи не само на силата на нашите предци, не само на тяхната воля и вяра в бъдещето, но има и нещо друго - нещо, което е много по-важно.

 

Какво е това, което може да те накара да стъпиш в огъня, за да спасиш някого? Какво е това, което те кара съзнателно да дадеш своя живот, за да могат да оцелеят други хора? Не е ли това любовта – истинската, вечната, старата, онази, която Бог ни е дал, за да ни напомня, че сме създадени по Негов образ и подобие? Точно любовта към ближните е това, което осъществява подвизите и чудесата, силата и упорството са второстепенни фактори.

 

Твърде често, с течение на времето, макар да съзряваме и да трупаме опит, забравяме най-важните уроци. Бремето на ежедневието, притесненията за здраве, работа, финанси често ни вкарват в един коловоз, от който измъкването е много трудно. Децата обаче са облагодетелствани. Тяхното съзнание е чисто, неопорочено и поради това те са способни да видят истината и да ценят истинските неща.

 

Благодарен съм на Господ за това, че съм благословен с много приятели. Те са важни не само заради моралната подкрепа, но и поради това, че от тях могат да се научат полезни неща. Преди време прочетох интересна история, която една приятелка бе представила на стената си във Фейсбук. Става дума за кратък разговор между майка и дъщеря, но разговор, в който има такова откровение, което буквално разтърсва с простотата и дълбочината си. Един ден по време на беседа относно това, кое е важно и кое не е, момиченцето казва на майка си: “Мамо, знаеш ли в какво е смисъла на живота? Ами в това да се обичаме!

 

Нима не е така! Простичко и ясно – смисълът на живота е в това да се обичаме! Материалното изтлява и изчезва. Богатството може да се стопи, или да бъде отнето, откраднато. Красивият дом може да изгори, или да бъде срутен от бедствие. Излиза, че най-ценното нещо на този свят не може да се докосне, не може да се помирише, не може да се скрие в сейф. Най-ценното нещо не е това, което ни дава престиж и някаква измамна сигурност, а това, което даваме на другите – любовта си. Затова и често казвам на приятелите си, че човек е богат не с това, което има, а с това, което е дал на другите.

 

Децата рядко се замислят за смисъла на живота, но детето на дамата, която познавам явно е особено. Няма съмнение, че майката, освен надарена с красота, притежава и други дарби, които е предала на детето си. Семейството, за което става дума живее във Великобритания, успяло е не само да опази езика си, но което е по-важно – опазило е същината на българския дух. Да се стори това в днешно време си е подвиг, а дори и чудо, но ето – случило се е!

 

 

Днес небето над нас е черно. Не само над България и Европа, но и над целия свят. Новата чума и новият световен ред са сковали сърцата на милиарди хора. В плен сме на страха, а там където властва страх, се отварят врати за лоши неща, които донасят още повече страх и така не просто се възниква порочен цикъл, а става възможно да се създаде ад на земята.

 

Eдна от най-големите грешки, които правим е това – да повярваме, че реалността не зависи от нас, че нищо не можем да променим. Свиваме се в ъгъла и се примиряваме с лъжи, несправедливост, потисничество и терор, мислейки си, че сме прекалено малки и незначителни, за да можем да окажем влияние на това, което се случва. А всъщност няма малки хора, има малко, ограничено съзнание.

 

Големите промени не идват от небето, не са породени от неестествени сили. Бог не се появява с гръм и трясък, и не унищожава злото, защото ни е дал средства да се борим с тъмнината. Борбата със злото се състои в това да се прави добро. 

 

Примери има и то не малко. Въпреки, че светът полудя, човещината и любовта имат много носители у нас. Българи все още помагат на българи, нищо, че в повечето случаи медиите си затварят очите за положителните неща и не ги отразяват. Не са малко тези сънародници, които отделят от това, което имат и го дават на други, намиращи се в затруднено положение. Не са малко тези, чието битие не е леко, но намират сили да кажат добра дума и да подкрепят отчаяните и болните.

 


Казват, че на Коледа ставали чудеса. Да, стават, но ако са направени от хора. Да се измъкнеш от матрицата днес и да разбереш, че нищо не е по-ценно от това да зарадваш други хора е чудо. Да живееш в доминиран от бездушни сребролюбци свят, да успееш да се изтръгнеш от властта на мамона, и показвайки, че си Човек да дариш каквото можеш на тези, които не могат да си позволят много, е чудо. Да подкрепиш напълно непознати без мисълта, че те един ден ще се отблагодарят е чудо. Да се усмихнеш на тъжния когато собственото ти сърце е пълно с печал е чудо, но все пак стават чудеса.

 

Благодарение на тези малки чудеса има светлина на хоризонта. Благодарение на все още живото добро има надежда за това, че ще ни има и в бъдеще. С проявата на любов към ближните съживяваме Божията искрица в себе си, а там където е Бог, злото не може да вирее. Останем ли Човеци, значи и, че сме победили, че не само нас ще ни има, но и, че сме осигурили бъдеще за тези, които идват след нас, а това е една окуражаваща мисъл.

 

 

Желая на всички приятели светли празници!

 

 

49 коментара:

  1. Г-н Серафимов, страхотна статия! Благодаря за пожеланията, светли празници и на Вас!
    Сравнявайки постиженията на съвременното изкуство с тези от минали времена, дори и с такива от съвсем близко минало (30-40 години примерно), някак си не виждам никаква стойност в тях. Няма шанс някоя песен, филм, книга от последните 10-20 години да се превърне в класика. Много съм се чудел защо. Стигнах до извода, че великите произведения се раждат в бурни времена, във времена на човешки страдания. Т.е. физическото страдание е способно да извади на показ душевната сила, душевната красота, човеколюбието, изобщо чисто човешките качества. Съществуването в силно материалистично време като сегашното не може да го направи. В този смисъл тези простотии с вирусите, локдауните, тоталният контрол, който се опитват да ни наложат, може би ще накарат ако не всички хора, то поне част от тях да излязат от зоната си на комфорт, да се пробудят и да отворят сърцата си.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Г-н Дойчев, има една мисъл, която се приписва на Темуджин, познат още като Ченгиз хан. Тя гласи: "Силните хора раждат лесни времена. Лесните времена раждат слаби хора. Слабите хора раждат трудни времена."

      Не зная дали изказването действително е на Темуджин, но съм напълно съгласен, само ще добавя, че стойността на един народ си проличава в трудните времена.

      Светли празници!

      Изтриване
    2. Честита Коледа и за много години!
      Хубав мисъл сте цитирали, но не знам защо в България се разпространява като изказване на Ченгиз хан. Тя всъщност принадлежи на Дж. Майкъл Хопф от книгата му “ Those Who Remain”. Ето и точния цитат:
      “Hard times create strong men. Strong men create good times. Good times create weak men. And, weak men create hard times.”
      G. Michael Hopf, Those Who Remain

      Изтриване
    3. Благодаря Ви много за уточнението! Честито рождество Христово!!!

      Изтриване
    4. "SophiaTerraZiva 25 декември 2020 г., 18:59 ч.
      ... но не знам защо в България се разпространява като изказване на Ченгиз хан..."
      Провокирахте любопитството ми и се опитах да намеря нещо по въпроса. Оказа се лесно, просто в българската версия на "Уикицитат" някой го е добавил като цитат на Чингис хан. С един "бегъл поглед по диагонал", не само не открих това да се потвърждава в другоезичните версии, но там цитатите са доста повече на брой.
      https://bg.wikiquote.org/wiki/Чингис_хан
      Интересно също е, че G. Michael Hopf се оказа един от най продаваните съвременни автори и са извлечени някои популярни цитати, които е ползвал в различни произведения и когато е ползвал чужди цитати е посочен автора. За нашия цитат няма посочен друг автор, а само произведението.
      https://www.goodreads.com/author/quotes/7033825.G_Michael_Hopf

      Изтриване
  2. Весели празници! 👍 Такива послания са нужни на българите, не негативизма на медиите.

    ОтговорИзтриване
  3. Весели празници Павеле! Да си ни жив и здрав!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 24 декември 2020 г., 12:12 ч.

      Благодаря! Весели празници!!!

      Изтриване
  4. Дано сте прав, че наистина зората е съвсем близо хоризонта и "на нашата улица отново да изгрее слънце"!
    Весели празници и многократно по големи успехи през новата 2021 година!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 24 декември 2020 г., 13:32 ч.

      Нашето бъдеще се определя от нашите действия и нашето бездействие.

      Весели празници!!!

      Изтриване
  5. Светли и весели празници! Живи и здрави! Това, което казваш, Павко, е българщината! Бог е благословил България и нас, българите! Благодаря! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Страхотна статия,,Весели празници

    ОтговорИзтриване
  7. Честита Коледа Павка! Здраве ти желая, но и да си по-твърд с душманите, че многото благост кара плъховете да се мислят за лъвове ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честито рождество Христово Митак!!! За другото ще си помисля :)

      Изтриване
  8. Щастлива Коледа от все сърце-денят, а с него и светлината се увеличават от днес...!
    Честито Рождество Христово!
    Прочетох нещо интересно относно новото летоброене-след Христа и съставянето му!... Интересно е, но да видим Спароток дали знае нещо!?..Ето за това:
    Началото на новото летоброене, което през 525 г. съставил по поръчение на папа Йоан I (?
    -523-526), „най-учения абат (игумен) на града Рим“ Дионисий Малки (470-544),
    както пишат древните автори.
    Той бил, тракийски българин, роден в гр.
    Доросторум (Силистра), Добруджа. По онова време град Рим е бил само седалище на
    Светия Престол, докато Римската империя вече от 2 века си е била пренесла столицата в
    Тракия.
    Дионисий Малки е бил роднина на римския генерал от тракийски произход Виталиан (?-520),
    роден в Залдаба (Добричко) - внук на могъщия римски патриций в Цариград генерал Аспар
    (400-471), на когото 2 века по-късно вероятно е кръстен цар Аспарух. Генерал Виталиан е
    командвал Мизийската армия на българите-федерати на Рим, които някои древни историци
    направо наричат тракийски Беси, която армия го обявила за император и с която той водил
    3 войни срещу лължливия император Анастасий II в столицата на Римската империя - гр.
    Бизантия (Цариград, Константинопол).
    По свои изчисления през 525 г. Дионисий Малки въвел ерата от „Рождество Христово“ -
    Аnnо Dоmini (Nоstri Iеsu Сhristi) или А.D. Заемайки се с изглеждащата неразрешима задача,
    той най-напред събрал и обобщил всички сведения за времето, през което се е родил Иисус
    (Йешуа), впоследствие през 1 век придобил тракийското звание Христос
    (майсторът, вещият), т. е. званието, с което се е подписал на чист български език
    художникът на Александровската гробница от 4 век пр. Христа. :)
    При подготовката на своите Великденски (Пасхални) таблици Дионисий Малки приел, че
    Христос се е родил през 754 г. от основаването на Рим. Той добавил и една своя умишлена
    грешка от 1 допълнителна година. По онова време Рим не използвал цифрата 0, така новото
    леточислене автоматично се прехвърляло от 1 година до Рождество Христово, на 1 година
    от (след) Р. Хр.

    Знае ли някой тук, нещо по въпроса?!

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Г-н Неделчев, няма какво да добавя освен това - Честито рождество Христово!!!

    ОтговорИзтриване
  10. Честито Рождество г-н Серафимов и на всички читатели.

    Но само да вметна ,че изказването на младата госпожица далеч не е проява на някаква дълбока мъдрост. По скоро на правилно папагалстване на една много вредна пропаганда.

    Любовта не може да е целта на човешкия живот, понеже тя крайно субективна, а да не говорим ,че тя обикновено се появява като вторичен ефект а не като първоизточник. Построяването на мироглед върху толкова течна и променлива основа е не само глупаво ами направо анти-природно, анти-рационално та дори анти-християнско.
    Да си призная не съм чел досега библията от-до, и главно познанието ми по темата е от хора които са я изяли с кориците и коментират върху текста. Но до колкото аз знам, в учението на Христос любовта не е така силно засегната от колкото идеята за истината. Което според мен, е целта на човешкия живот - търсенето, отстояването и защитата на истината , от колкото на някакво вечно променливо и субективно чувство като любовта.

    ОтговорИзтриване
  11. За всички, които се интересуват от българска история давам линк към книгата на Г.С. Раковски - "Българска старина". Книга разкриваща Раковски като истински учен историк, с което все още е непознат за българите. Освен това книга, която въпреки някои, от днешна гледна точка анахронизми, е изключително важна за правилното разбиране на нашата древна история.
    Благодарности към господин Н. Колев преиздал тази важна за нашата история книга, а и много други такива в последните години - https://www.youtube.com/watch?v=hBE8eiYjwgk

    https://m.helikon.bg/224757-%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D0%9A%D0%BD.I.html

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Блогът на д-р Иванов26 декември 2020 г., 11:04 ч.

      Благодаря ти за информацията Андрей!!!

      Изтриване
  12. Г-н Серафимов ,

    Добавям в подкрепа на написаното от Вас тази притча :

    "...
    Мъдър старец разказвал веднъж на своя внук за борбата, която се води във всеки един от нас. 

    В душите ни,  казал той на момчето,   се борят два
    вълка.

    Единият е злият ! 

    Той е гневът, завистта, недоволството, отрицанието, алчността, надменността, самосъжалението, чувството за малоценност или пък за превъзходство, лъжата, фалшивата гордост и егоцентризмът.

    Другият вълк е добрият !

    Той е радостта, мирът, любовта, надеждата, спокойствието, скромността, добротата, благосклонността, взаимността, щедростта, искреността, състраданието и вярата.

    Внукът слушал дядо си , замислил и попитал :

    - И кой вълк побеждава?

    - Този, когото нахраниш !
    - отговорил старият мъдрец. 
    ... "

    Бих припомнил в допълнение към притчата, че "най-голямото зло" за просперирането на човечеството според Сократ ,е човешкото невежество !
    И е прав, защото без ясна дефиниция за добро и зло , за хубаво и грозно, вярно и невярно , няма как да се надгражда човешкото общество към възход и напредък !
    Навсякъде около нас масово чрез лъжи, фалш ,заблуди и манипулация мнозина целенасочено са подтиквани да хранят злия вълк ... !
    Това е така познато и на Вас ,изпитвате го и Вие на собствения си гръб !
    И то само защото сте приели за своя кауза и посланието на Сократ за постоянна борба с невежеството и го правите с години !
    Продължавайте така и занапред !
    Знаете ,че не сте сам !

    Сполайте !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Арх.Г. Петров26 декември 2020 г., 19:20 ч.

      Благодаря Ви за добрите думи и за подкрепата!!!

      Изтриване
  13. Честито Рождество Христово! Весели празници!
    Павле, виж това:
    https://www.youtube.com/watch?v=erk54gJNyRI&ab_channel=StudyofAntiquityandtheMiddleAges
    Представих си видео, в което обсъждате с Fred Woudhuizen автохтонната теория.
    Мисля, че ще научим много от такова обсъждане.

    скит

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До скит

      Ваудхойзен е способен учен, има интересни работи, но той все още е в плен на елиноцентризма.

      PHRYGIAN & GREEK*
      (Supplementum Epigraphicum Mediterraneum 33)
      FRED C. WOUDHUIZEN

      http://www.talanta.nl/wp-content/uploads/2014/08/08-Fred_C._Woudhuizen-Frits_Waanders.pdf

      Изтриване
  14. Весели и светли празници господин Серафимов, нека божията обич да ви пази!
    Слави

    ОтговорИзтриване
  15. Г-н Серафимов преглеждам доста то вашите статии,така и не можах да разбера сега според вас ние какви сме. Траки , славяни ,славени, склавини, словени, гети, прабългари ,българи.В два друго форума forumnauka и boinaslava има хора точно като вас (единственото кеото ги различава от вас е че те са предимно тюркофили, русофили и иранци - вас си наричат тракиец) да де ама вие твърдите ,че славяните са траки и даже многократно посочвате един доста интересен източник на Флорин Курта - ("Направата(Измислянето) на славяните" кой както иска да го разбира) където той бил твърдял ,че sclavene, slavs, bulgars, getae и т.н. било едно и също. Във форумнаука има едни слявянофили, които твърдят ,че ние българите сме иранци а славяните си били отделен народ и етнос и даже и керамика имали и култура и кво ли не, като същите тези дава за източник пак кой ? Флорин Курта. Та реших да прочета в оригинал този Курта какво казва. И какво да видя ,да в началото найстина Курта използва хем славяни, хем склавени, хем гети за едно и също нещо, никъде не казва,че това е етнос или старото име на българите или траките(той казва ,че гръцките хронисти така говорят). Напротив, даже вижте какво мисли за славяните. "What all this suggests, in my opinion, is that the name ‘Sclavene’ was a purely Byzantine construct, designed to make sense of a complicated configuration of ethnies on the other side of the northern frontier of the Empire" - 117 страница. "In its most strictly defined sense, however, the “Sclavene ethnicity” is a Byzantine invention." -118 страница. Ами излиза, че човека си ги смята за византийска измишльотина.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До иван иванов 27 декември 2020 г., 17:48 ч.

      Г-н Иванов, нека изясним термините. Гетите са тракийски народ, чието ново име е славени. Това разбира се не означава, че всички днешни представители на славянската езикова общност са потомци на гетите. Просто по време на Средновековието името слави, славени и т.н. започва да се използва и за гетските съседи и роднини венетите, които са предци на словени (със старо име венети), поляци (със старо име венети), руснаци (със старо име венети) и т.н. Древните имена на Словения са Венетиа, Тера Венеторум, Виндиш марк. Клавдий Птолемей локализира Венетския залив на територията на Полша, а естонците и финландците все още ползват имената вене, венелайнен за руснаците, а финландското име на Русия е Веная.

      За много хора разпространение на името славени е объркващо поради това, че при нас то се губи, но при други хора са запазва. Помислете обаче - истинските потомци на старите келти са францудите, а те не се считат за келти, колкото и абсурдно да е това. Днес като келти са идентифицирани бретонците, уелсците, шотландците и ирландците, но те са наречени келти едва през 16-17 век, т.е. около 2000 години след първото споменаване на келти на територията на Франция. Както се уверявате - изчезването на името славени у нас и прилагането му за други хора не е феномен, има и други случаи.

      Българите са част от тракийското семейство, по-точно те представят мизите. Самите мизи са съседи и роднини на гетите, чието ново име е славени. И двете групи делят един произход и един език. Това е причината държавата ни да се консолидира смайващо бързо, а и да няма субстрат в старобългарския език.

      Колкото до твърденията на Флорин Курта ще спомена това, че той до известна степен има право. Както обясних - славени е име на една единствена група траки - гетите, които живеят извън пределите на Византийската империя и постоянно я атакуват. Много други групи хора са наречени славени по простата причина, че говорят същия език както и гетите-славени. Друг е въпросът - дали тези хора са се назовавали славени или само стримонци, друговити, езерити, тимочани, сагудати и т.н.

      Самите названия стримонци, друговити, езерити, тимочани, сагудати и др. не са на нови хора. Херодот пише да стримонци и другери, а Плиний Стари локализира озериати, сгауди и тимакии на юг от Дунава.

      Тъй както дедите са ползвали името франки не само за франките, но също за алеманите, лангобардите, фламандците и др., така и византийците са ползвали името славени за всички хора говорещи език близък до този на славените.

      Изтриване
    2. Дано не досаждам с намесата си, но според мен едно мнение повече не е излишно.
      Обсъждането на конкретни термини, като славяни, прабългари и др. по форумите, особено когато са употребени информативно, а не с определена политическа нагласа, имат за цел единствено да излъчат "кой е по-по-най", като не се изключват модератори, админи и други превилегировани участници. Не отричам, че има и смислени мнения, но болшинството се стремят да се покажат като единствено компетентни, а всички останали са далеч под тяхното ниво. Затова много често темите се заключват или изоставят без ясно становище. Съжалявам за отклонението, но това ми прилича на наскоро срещнато мнение, че от съвременните русофили половината не знаят нищо за руснаците, не говорят и дума руски, но са русофили понеже мразят американците. Не мисля, че съм пристрастен понеже аз съм по средата. Не може да се отрекът и положителните неща, но в никакъв случай не бива да се премълчават и най дребните отрицателни елементи.
      Преди около година бях попаднал на публикация в която автора обсъждаше горните термини и много успешно ги съпоставяше с други такива. Г-н. Серафимов може и да се досети защото в коментарите, под публикацията, прочетох и негово мнение. Наред с други примери, автора сравняваше с наименованието "византийци" и Византия". Източната Римска Империя престава да съществува в 1453 г., когато Константинопол пада под властта на османските турци. Термина "Византия", "византийски" за пръв път се среща в "Corpus Historiae Byzantinae" на Йерунимус Волф, публикуван през 1557 г., но добива истинска популярност едва след парижкото издание на Корпуса, през 1645 г. Над 100 години след като империята изобщо не съществува. В този смисъл термина "византийци" е далеч по нереален от "славяни", но продължава да бъде в употреба и никой не го оспорва.
      В крайна сметка, тези термини са въведени за улеснение, за да не се изпада в дълги пояснения и уточнения за какво става въпрос, а само с едно наименование всеки е наясно за кого се говори. Друг е въпроса когато се намеква или директно се обявява, че едни славяни са по-славяни от други славяни и това наистина е тревожно, но тия въпроси не са наша тема. Проблема се оказва още по сложен, когато всички избягват истината и по тази причина никой не е в състояние да даде категоричен отговор кои сме ние, какъв ни е произхода и на какво сме наследници. Точно наследството е това, което всички се мъчат да ни отнемат, а без наследство ние сме никои и нямаме никакъв принос към цивилизацията в която живеем. Срещу тази тенденция трябва да насочим всичките си усилия и с каквото всеки е в състояние да помогне за излизане от тази бездна.

      Изтриване
    3. Много трогателно изказване на анонимен от 28.12 и затова се включвам отново.
      Точно това си мисля и аз тези дни. Че за да стигнем до някакъв консенсус по важните въпроси се иска отстъпчивост - и от страна на т.нар. напоследък "дошляци" и от страна на т.нар. "автохтонисти". А отстъпки много рядко някой желае да направи и така не може да решим нищо, в крайна сметка.
      Аз да кажа че според мен и Павел греши по отношение на славяните. Да гетите са били наречени към 4-5 век славяни, това е вярно. Но къде остават всички скити, който са се наричали и сколоти, сколоби. Според мен има голяма вероятност името склави, склаби, а не на последно място и сакалиби, да е директно пренесено старото название на скитите сколоби, сколоти, саки и т.н. Т.е. славяните са преди всичко скитските народи. А тракийско-илирийските народи, предимно балкански, са наречени в началото на новата ера българи.
      Каквато и да е истината, тя ще изплува, само при взаимно уважение и приемане мнението на другия.
      Весели празници на всички!

      Андрей К.

      Изтриване
    4. Анонимен28 декември 2020 г., 16:06 ч.
      Мисля че сте прав за повечето от казаното. Но мое лично мнение e ,че разликата в термина "византийци","Византия" и
      "славяни" е ,че макар "византийци/Византия" да е изкуствено създаден той внася известно историческо разяснение, понеже Източно Римската Империя нито говори латински, нито са римляни, нито Рим е част от империята(с изключение на един кратък период). За разлика от "славяни" където наименованието се ползва без всякакви резерви за европейски народи които самите те не спадат 100% към критериите за славяни. А да не говорим ,че баш склавите...именно част от Румънците, не се определят като славяни.



      Блогът на д-р Иванов29 декември 2020 г., 11:46 ч.
      Дори и твърдението ви да е вярно, мисля има разлика между скити и венети, съответно не всички "славяни" са близки роднини на склавите.

      Изтриване
    5. До Анонимен 28 декември 2020 г., 16:06 ч.

      Благодаря Ви много за хубавия коментар! Избягването на истината действително е серизен проблем, а аз загубих всяка надежда, че е възможен диалог с казионните учени. Те ще си пазят "наследството" със зъби и нокти, а може би и с нещо друго...

      Изтриване
  16. От кога България се нарича сама с това име, народът? Има ли карта, писмен паметник, където този нород сам да се назовава така. Не от някакъв чужд историк. Как сами се назовават по тези земи, примерно от 600 до 1300 г. Защо няма признание, от първите царе, че са наследници на траките? Как е възможно това. И за какви се смятат?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Джони,

      преди новата ера тракийските племена са се наричали според областните названия - одриси, гети, мизи, трибали, беси, меди, пеони и т.н. Възможно е названията да са били от рода на полянци, езерци, доленци, драговити и т.н. за което също има податки. Това същото се е запазило при така наречените славяни на север от Дунав до много късно време.
      Някъде около 2 век от новата ера по време на започналото 6 вековно владичество на Рим на Балканите, а и в цялото Средиземноморие, започва да се появява названието българи - вулгарис със значение народ, население, хора, обикновенно население. Не звучи много героично, ама си е така. Към 4 век земите на днешна Мизия започват да се наричат и Българи и едновременно с това остава и старото название Мизия. Това название България оттам тръгва да се разпространява, а възможно и от още едно или две места, като например сегашните земи именно на Северна Македония. Но не всички с радост и веднага прегръщат това название, защото горе долу за всички е ясно какво означава. Няма нужда от излишен патриотизъм, трябва вече да започнем да си казваме истината.
      Тракийските царе, след 1 век от новата ера стават римски управители на градове и провинции, така е чак до 6-7 век. Те вероятно и след това си остават, но с налагане на християнството имената започват да се променят, затова и не може да ги разпознаем. На север, където е била въпросната Велика България, също са управлявали траки, т.нар. боспориани или аспургиани. Те в един момент към края на 7 век идват да освобождават Балканите от Римската власт, а може и да са били принудени да дойдат към Балканите, за да избягат от настъплението на хазарите от изток.
      Вижте тук за повече информация по този въпрос, писал съм - https://andorey.blog.bg/history/2016/01/28/otkyde-idvat-bylgarite-na-asparuh.1425670
      https://andorey.blog.bg/history/2016/01/31/aspurgite-i-asparuh.1426488
      В 7 век започва постепенното освобождение на българските, балкански земи от властта на Рим, т.е. по-това време вече на Константинопол. Първо е освободена Северна България, точно както след Османското робство. След това постепенно в 8 век е освободена и южна България и Софийски санджак ( правая заигравка с названието), после продължават нашите владетели и на юг към Македония и Беломорието. И така.
      Поздрави -

      АК

      Изтриване
    2. Джони, от известните над 120 „тракийски” племена, НИТО ЕДНО ИЛИ ГРУПА ОТ ТЯХ, не се е самоназовавало Тракийци. Траки не е етноним. Траки е прякор, по всяка вероятност ругателно-обиден, съдейки по запазеният му смисъл в гръцкия език. За справка, вижте във великолепния тълковен речник-съкровище на големия гръцки езиковед Георгиос Бабиньотис.

      Изтриване
    3. До Анонимен 30 декември 2020 г., 19:30 ч.

      Не мога да намеря логика в разсъжденията Ви. Няма как траки да е ругателно-обиден прякор, етнонимът траки не притежава смисъл на гръцки език. Друг е въпроса, че гърците умишлено са предали пейоративно значение на името.

      Това, че съществува английска дума bugger-педераст, и че тя е изведена от етнонима Bulgarus, не означава, че поначало името ни е било ругателно-обиден прякор, а само, че враговете ни са ни очернили по подъл начин, те просто са си такива...

      bugger (n.)
      "sodomite," 1550s, earlier "heretic" (mid-14c.), from Medieval Latin Bulgarus "a Bulgarian" (see Bulgaria), so called from bigoted notions of the sex lives of Eastern Orthodox Christians or of the sect of heretics* that was prominent there 11c. Compare Old French bougre "Bulgarian," also "heretic; sodomite."

      https://www.etymonline.com/search?q=bugger

      Изтриване
    4. Намерете си речника на Бабиньотис и прочетете дали "Траки" няма смисъл на гръцки...Английското сравнение е абсолютно несъстоятелно в случая, защото е на религиозна основа...

      Изтриване
    5. Анонимен31 декември 2020 г., 21:54 ч., хайде по-сериозно моля :) Ако имахте аргументи, Вие щяхте да ги представите, но понеже не го правите и вместо това карате хората да търсят това, което Вие трябва да дадете, не ми остава нищо друго освен да кажа - тази тъпня се изтърка, опитайте нещо по-оригинално :)
      Станимир

      Изтриване
    6. До Станимир и Анонимен31 декември 2020 г., 21:54 ч.

      Речникът на Бабиниотис засяга само новогръцкия език, не старогръцкия. В такъв случай просто няма смисъл да се търси нещо там. В ново време на определени думи се предава различно значение.

      Изтриване
    7. Името траки не е обидно, както и името българи. Получили са с времето някои обидни конотации. Ариан казва че Тракия е нимфа, която владее билките, жена с магическа сила като Медея. Езиковедът П. Кречмер смята че името траки може да се изведе от травси, племе от родопската област, с което гърците най рано влезли в контакт.
      Траките са наричани и с много други имена като пеласги, илири, мизи, бриги, скити и т.н.

      Изтриване
    8. За много години Андрей!

      Албер Карноа, подобно на Кречмер свързва името траки с травси, но и с Троя. Докато за Троя и травси може да се говори като за сродни имена, смятам, че траки притежава друго значение - бойци, войнствени, удрящи.

      Изтриване
  17. "Никола29 декември 2020 г., 16:17 ч.
    ...А да не говорим ,че баш склавите...именно част от Румънците, не се определят като славяни. "
    Не съм историк и не твърдя, че съм прав, но съм си съставил друго мнение. Според някои източници, след като Траян побеждава Децебал, заселва на територията много латиноговорящи и в доста райони отвъд Дунава започва да се говори на някакъв простонароден латински. Според мен, точно по време на тази война голяма част от местното население се изтегля още на север, заселва се извън териториите завладяни от римляните, започват набези срещу империята, а по късно някои се завръщат със синовете на Кроват и се заселват по известните вече места. Точно тези събития официалната история представя като нашествия на славяни и българи от север, а реално те се завръщат при роднините си. Затова само за 10 -20 години,"уж различните етноси", успяват така да се сплотят, че създават третата империя в Европа, която се оказва сериозен конкурент на Римската и Франкската.
    Въпреки това в Молдова и Влашко, до обединението им в средата на XIX се говори и български, и се пише на кирилица.
    https://bg.wikipedia.org/wiki/Румънска_кирилица
    Румънския език и самосъзнание е резултат от късен политически проект, но все още има румънци които имат информация за произхода си.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Политическият Проект Румъния(бих казал "Северна" Румелия, хаха) се ражда като противодействие на агресивната руска политика за завоюване на "изконните" нови руски земи(не само в Кавказ и Средна Азия). Още Молдовският княз Димитър Кантимир желае да присъедини княжеството си към Русия, за да се освободи от османската зависимост. Дъщеря му Мария е любовница на Петър Велики. Общият език в Русия, Молдова и Влахия и общата религия и църковен език, бяха направили лесно присъединяването им към Русия. Затова, под западноевропейски натиск, султанът обединява двете български княжества, в които след 14-ти век протичат и различни политически процеси, от тези в земите на юг от Дунава. Като бариера пред руското влияние започва и усилена латинизация на езика. На тази тема за дебългаризацията пише и Христо Ботев. И все пак, столица на Влахия е бил град Търговище, съществуващ и днес. След Волска България, Хазария, Киевска Рус, Унгария и Сърбия, Румъния е следващата държава създадена върху бивша българска територия и на основа на българската цивилизация. Сега наред е Македония.Така както римляните са се постарали да скъсат връзките с егейските, така и тези държави правят същото. Само вижте Македония. За Гърция и траките, най-компетентен е Спароток.
      За много години и много здраве на всички! В новогодишната баница, която аз правя, поради интернационалният състав на семейството ми, съм сложил само късмети за здраве.

      Изтриване
    2. Здравейте Богомил1 януари 2021 г., 15:27 ч., казвам се Адрей Станев и имам няколко въпроса към Вас:
      Въпрос първи -Защо мислите, че румънците са смятали Русия за по-страшен враг от Турция, та да си продават майчиния език?
      Въпрос втори - Хем казвате, че Русия е злодей, хем давате изявлението: "под западноевропейски натиск, султанът обединява двете български княжества, в които след 14-ти век протичат и различни политически процеси, от тези в земите на юг от Дунава. Като бариера пред руското влияние започва и усилена латинизация на езика." Кой е виновен тогава за обезбългаряването на Влашко - западните държави или Русия?
      Въпрос трети - Защо правите опит да внушите, че влахо-български език и руски са идентични? Ами не са, близки са, но не идентични. Езикът не е общ, все едно да кажем, че шведи, датчани и норвежци имат общ език а те без значение, че са роднини и съседи не могат да се разберат перфектно.
      Въпрос четвърти - Пак ли Русия е виновна за налагането на лъжата, че готите са германци, на Русия ли отърва тази лъжа или на западните държави?
      Искам да подчертая, че азне съм русофил, не, опазил ме Господ Бог, но не желая да използвам името на тая държава като сапун за всичко - с нейното име да се обяснят всички лоши неща посвета. Сега е модерно това, някои даже получават хубави грантове за русофобия демонстрирана по форуми и фейсбук.
      Спароток е писал за Македония, дал е имената и фамилиите на лингвистите, които са отговорни за създаването на новия македонски език, но от тия хора нито един не е етнически руснак, без значение, че живеят в Русия или, ако трябва да съм прецизен тогава е СССР. Карл Велики ли беше казал: " Това, че съм роден в конюшня не ме прави кон." ?

      Изтриване
  18. P. S.
    "Никола29 декември 2020 г., 16:17 ч.
    ...За разлика от "славяни" където наименованието се ползва без всякакви резерви за европейски народи които самите те не спадат 100% към критериите за славяни..."
    Лично мое мнение, но според мен употребата на обобщеното понятие славяни не е нито повече, нито по малко от другото обобщено наименование траки, което най вероятно гърци и римляни са дали на множество племена с различни имена. Може би по същия начин са нарекли пристигащите от север еднородни племена, с различни имена, състава на които е от бивши тракийски бежанци говорещи един език, имащи близки или еднакви обичаи и т. н. Наричат ги славяни защото идват от север, от към земите на готите наречни още склави. Същите тези славяни са траки които са се изтегляли при различните войни на север. Като се започне още от персийската окупация, макар и за кратко, войните на Александър Македонски, римските нашествия продължили с различна интензивност около 300 години, последващи бунтове, въстания и т. н. Свидетели сме дори и в днешно време, че голяма част от населението на райони с военни действия все още предпочита да бяга далеч от войната.

    ОтговорИзтриване
  19. Скъпи Павле,

    Реагирам с малко закъснение. Тази статия е поредното доказателство за благословението на народа ни, че има такъв духовен водач като теб в последните смутни времена. Съвсем не преувеличавам, имайки в предвид световното настъпление на Мамона!
    Някой тук се усъмни в стойността на думата „любов“, която ти изтъкваш, но това е точно поради невежеството, породено от неотдавнашното властване на сатанинска идеология в България.
    Абсолютно вярна е посоката, която ти указваш! Но не трябва да се заблуждаваме, че единствено с човешки сили е възможна победата над злото без решаващата намеса на Всевишния. Епидемиите и земетръсите няма да са в състояние да променят начина на мислене на всичките човеци.

    ОтговорИзтриване