21.03.2021 г.

ПОТУЛЕНИТЕ БЪЛГАРСКИ ИСТОРИЧЕСКИ ИЗВОРИ ОТ ВРЕМЕТО НА СИМЕОН ВЕЛИКИ

Често казвам на приятелите си, че историческите извори са само индикация за реалността в миналото. Сведенията от старите летописи трябва задължително да бъдат потвърдени от други данни, идващи от областите на ономастиката, археологията, антропологията, етнографията. Само така може да се определи със сигурност дали определена хроника представя истински събития, или е продукт на пропаганда на даден владетел, влиятелна група хора и т.н.

 

Все пак, индикация или не, историческият извор е важен. В такъв случай е странно защо нашите учени са предпочели за ползват летописите създадени от враговете на дедите ни, а нашите стари автори са пренебрегнали. Поради тази причина твърде малко от нас знаят, че през Средновековието у нас са създадени работи, в които ние сме свързани с древните народи на Балканите.

 

По времето на цар Симеон I е създаден превод на хрониката на египтянина Йоан Малала. Най-интересния пасаж от нея засяга разбира се Ахил Пелеев, чиято войска е представена от мирмидоните, които в ново време са наречени българи: “Пристигна съ атридитѣ и самси Ахилъ съ своя собствена войска, наричани нѣкога мирмидоняне, а сега българе, 3000 души.”

 


Изображение на Ахил Пелеев с типичната за българите кика


Пак във времето на властването на цар Симеон I е направен превод на Троянската Повест (Илиада бел.авт.) и там отново живелият преди повече от 3300 години Ахил е свързан с българите: “Ciй Ахилеусь имый воѧ своѧ, иже нарицахоусѧ тогда Муръмидонесъ, ныне Болгаре и Унноу, тысоушами треми…”

 

В същата епоха, от която са тези важни сведения е създаден старобългарски превод на Еврейска История на Флавий Йосиф. Там пък българите са отъждествени със северните траки – даките: “ „илоурїи же и длъмате и дакїи нарицѧ ємыи блъгаре въ истре живоущїи под од͠немъ плъкомъ живоуще римськыимъ“.  Съвсем естествено - в гръцкия превод на Флавиевата хроника тази подробност липсва и това не бива да ни учудва.

 

За сметка на това отъждествяването на българите с даките (или дако-мизите бел.авт.) е било добре известно на нашите възрожденци. Христаки Павлович нарича дакийския цар Дикефал (Декебал бел.авт.) български владетел. Отец Спиридон Габровски също определя цар Декебал като господар на българите.  Това прави и Поп Йовчо от Трявна в работата си Летопис и Родословие.

 

Важно за споменаване е и това, че преданието за намерението на княз Крум да изкорени лозята, за да предотврати пиянство сред хората си, има корени в разказаната от Страбон история за дакийския цар Буребиста, който, за да въведе ред сред своя народ, заповядва да бъдат изкоренени лозите. Сега идва ред да си зададем въпроса:  Ако не сме потомци на древно балканско население, как във фолклора ни е попаднало предание за дакийски цар живял по времето на Гай Юлий Цезар?

 

Трябва да се отбележи и това, че в българския фолклор има запазени спомени даже и за римския император Траян, който се явява победител на дакийския цар Декебал. Това би било невъзможно, ако нашите предци не бяха обитавали Балканите преди 2000 години.

 

В работата на Отец Спиридон има и други интересни подробности. Духовникът поставя библейският Мосох като праотец на Българите и брат на Тирас, от когото Тракия получава името си. От Мосох идва и името Мизия, наречена от Отец Спиридон Мисиния, като е уточнено, че дедите ни населяват двата бряга на Дунава. Това е в пълна хармония със свидетелството на Страбон, че гетите (познати и като даки), и мизите населяват както северния, така и южния бряг на Дунава:

 

“Now the Greeks used to suppose that the Getae were Thracians; and the Getae lived on either side the Ister, as did also the Mysi, these also being Thracians and identical with the people who are now called Moesi; from these Mysi sprang also the Mysi who now live between the Lydians and the  p177 Phrygians and Trojans.”- Strab.VII.7.1

 

https://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Roman/Texts/Strabo/7C*.html

 


Колкото и интересни да са сведенията представени от авторите творили по времето на цар Симеон I, колкото и ценни данни да предлагат писанията на Спиридон Габровски, Поп Йовчо от Трявна, Христаки Павлович и др., ние не бива да приемаме всичко на доверие. Нека хвърлим поглед върху тракийската ономастика и по-специално имената на дакийските царе.

 

Декебал, наричан от нашите възрожденци Дикефал е един от най-известните владетели на северните траки. Акад. Георгиев свързва елемента -бал от името на тракийския цар със стблг. болии-по-голям, а името на друг цар Скорило тълкува със стблг. скоръ-бърз.

 


Планината обгръщаща Дакия от север носи името Карпати. Това древно название е обяснимо с българската дума карпа-скала. Друвета/Δρουβητις е дакийско селище в близост до Дунава. Името бива тълкувано от Георгиев с албан. дума drute-дървета, макар българската дума дръвѣта/дървета – мн.ч. на дърво е по-подходяща.

 

Eдин от ръкавите на Дунава носи името Наракон/Naracon, повече от ясно е, че тук се касае за чуждото предаване на блг. На рѣке-на реката мест.пад. По същият начин е образувано споменатото от Херодот речно име Напарис/Νάπαρις (Her.IV.48). Реално то е гръцкото предаване на блг. На баре, На бари-на барата, на реката мест.пад.

 

Що се касае до езика на мизите, епиграфските паметници предлагат една интересна дума, тя е братер, като за нея акад. Георгиев признава, че съответства на стблг. братръ-брат. Хромий/Xρομίος пък е име на мизийски благородник споменат от Омир. То може да бъде изтълкувано със стблг. хромъ-изкривен, т.е. касае се за предпазно име, подобно по значение на Черньо, Грозьо. В миналото детската смъртност е била висока и, за да предпазят децата си, понякога родителите дават странни на вид имена.

 

Благодарение на Прокопий Цезарийски научаваме за интересни названия на селища от Мизия. Едно от тях е разположената на брега на Дунава крепост Вода/Bόδα. За всеки би трябвало да е ясно, че мизийския топоним е обясним с българската дума вода. Друго мизийско селище с българско име е Висдина/Βισδίνα. Eлементът Вис-/Βισ- отговаря на стблг. вьсь-селище, а -дина/-δίνα е предаването в склонен вид на името на бог Дин/Διν.


Този древен теоним бива тълкуван от акад. Георгиев със стблг. дьнь-ден, същият учен смята, че присъстващият в тракийски топоними елемент вис/vis съответства на стблг. вьсь-селище, място.

 

В случай, че имената на мизийските и дакийските царе, дакийските, мизийските планини, реки и градове са обясними на български, ние можем да приемем, че отъждествяването на българи с даки от наш летописец творил по времето на цар Симеон Велики е правдиво и навярно от този наш средновековен извор са черпили данни Поп Йовчо, Отец Спиридон и др. гледащи на българите като потомци на даките и мизите.

 

Обитаваните от даки, гети и мизи земи на север от Дунава предлагат и други приятни изненади. В работата си за северните траки, молдавският учен И.Т.Никулицэ пояснява, че масивния вал и ров са защитно съоръжение на тракийското население обитаващо територии на север от Дунава още през първо хилядолетие преди Христа. Същото съоръжение -масивен вал и ров се ползва от дедите ни по време на ранното Средновековие и така става ясно, че методът не е донесен от Сибир или Кавказ, а принадлежи на древното балканско население.

 

Подложилият на проучване старобългарската чернолъскава керамика археолог Стамен Михайлов стига до заключение, че корените на тази керамика са на Балканите, като едни от най-ранните примери са от времето на Енеолита, т.е. отпреди 6500 години. Приблизително същата е и възрастна на свещения за старите българи символ IYI. Цитирайки своите колеги Тодорович, Церманович и др. Стамен Михайлов съобщава, че въпросния символ IYI се среща по керамиката от Винча.

 

Така за пореден път можем да се уверим, че свързването на средновековните българи с даки, мизи и др. древни жители на Балканите не е хрумване на някой наш служител на цар Симеон, а почива на реалност, която за жалост не съвпада с интересите на повечето от историците ни. Те предпочитат да следват покорно неиздържаните теории създадени от чужденци и обръщат гръб на сведенията представени от български летописци.

 

Истината обаче няма как да бъде потулена. В крайна сметка всичко излиза наяве, а на какво разчитат тези, които все още се опитват да поставят корените ни в Сибир или Казказ, за мен е пълна загадка. Дали е срам от направените грешки, дали е егото, което кара определени индивиди да фабрикуват нови манипулации – това ще покаже времето, а народът ни ще въздаде всекиму заслуженото.


НА ВНИМАНИЕТО НА ПРИЯТЕЛИТЕ: ВЕЧЕ ИМАМ КАНАЛ В ЮТЮБ, ТАМ ПУСКАМ ВСЯКА СЕДМИЦА ИНТЕРЕСНИ ВИДЕО МАТЕРИАЛИ. ПРИЯТНО ГЛЕДАНЕ!

https://www.youtube.com/watch?v=97xzPm7ZVTk

 

 

 

Използвана литература:

 

Вл.Георгиев, Траките и техния език, БАН, Институт за Български Език, София, 1977.

Й.Ивановъ, Българетѣ въ Македония – Издирвания за тѣхното потекло език и народностъ, БАН, Държавна Печатница, София, 1915.

И.Т.Никулицэ, Северные Фракийцый в VI-I вв до н.э, Кишинев, Штиица, 1987.

П.Георгиев, Стара Велика България, Булга Медия, 2019.

История во кратце о болгарском народ словенском, сочинися и списася в лѣто 1792 Спиродономъ Ieромовахомъ, Изд. Св. Синодъ на Българската Църква, София, 1900.

С. Михайлов, Относно произхода на ранносредновековната чернолъскава керамика в България, Археология, кн. 4, 1961 г.

 

С.Михайлов, Към тълкуването на сложния знак IYI и на израза Медното Гумно, Известия на Народния Музей във Варна 23 (28), Книгоиздателство “Георги Бакалов”, Варна, 1987.

Хр.Павлович, Царственикъ или Историia Болгарская, у Будиму, 1844.

„Летопис и Родословие" на поп Йовчо от Трявна

https://barin.blog.bg/history/2016/02/29/pop-iovcho-ot-triavna.1433979

The History of Herodotus, parallel English/Greek, tr. G. C. Macaulay, [1890], at sacred-texts.com

https://www.sacred-texts.com/cla/hh/hh4040.htm

 

155 коментара:

  1. Умолявам коментиращите да се придържат към културен тон, благодаря предварително!

    ОтговорИзтриване
  2. Като са потулени тези исторически извори ти как знаеш за тях бе?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен21 март 2021 г., 17:20 ч.

      Който търси - намира :)

      И ако не са потулени - защо не се изучават в училище ?

      Изтриване
    2. Окрадени са, изгорени и изнесени всички книги и архиви от манастири, и църкви - в Истанбул, Ватикана, Лондон, Москва... Искали са да ни заличат, както и историята ни.

      Изтриване
  3. http://www.sitebulgarizaedno.com/index.php?option=com_content&view=article&id=350:2011-11-11-19-54-19&catid=29:2010-04-24-09-14-13&Itemid=61
    Вместо да се разправяте с простаци, прочетете книгите на Ганчо Ценов - историк, който си е платил и получил достъп до библиотеката на Ватикана. Той доказва повече неща от вас за присъствието на българите на Балканите и в Европа. Още херодот е казал, че българите са най-многобройни след индийците и ако са обединени ще бъдат непобедими.
    https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B8
    А това са скитите, но руснаците са открили и гробове на скити в Южен Сибир датиращи от преди 3500 г. Сергей Лесной отива по-далече от Ганчо Ценов в книгите си "Откуда ты, Русь". Той описва произхода на украинци и белоруси и разпространението на скитие в Азия. Иранците също са българи. И аз бях изумена от факта. До сега ги мислех за араби, но НЕ!
    https://lsvsx.livejournal.com/701150.html
    https://lsvsx.livejournal.com/701552.html
    https://lsvsx.livejournal.com/631512.html?utm_source=3userpost
    Приятно четене!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Мария21 март 2021 г., 17:32 ч.

      Херодот не говори за българи, а за траки. Неговото изказване обаче, че ако траките бяха обединени под един владетел биха били непобедими е повторено след около 1000 години от Псевдомаврикий, който пише, че трябва да се сеят вражди между различните групи славени, за да не стигне до единовластие.

      Въпросните славени не са предци на всички представители на славянската езикова група, а реално се явават гетите. По това време словени, словаци, поляци и др.носят името венети, венеди, виниди.

      Изтриване
    2. Уважаема Мария 21 март 2021 г., 17:32 ч.
      Индийците не са единен етнос, това показва и различните щати (държави) в Индия. Основно това са дравиди. В близост се говори и на урду и пущу, в Пакистан и Афганистан. Близък, но и различен е езика и на циганите, произхождащи от индийския щат Раджастан. Какво пише в Махабхарата и Харе Кришна е друг въпрос, но няма данни за единна индийска държавност. Аналогичен е случая и при така наречените траки. Интересното е, че те и до днес не се обединяват, а напротив, разделят се. Днешният пример със Северна Македония. Какви са причините е отделен въпрос. Това виждаме и в пристрастията на пишещите в блога, често много политизирани. Госпожо, иранците не са българи. Кир велики стига до Дунав и навлиза в териториите на траките. Александър Македонски също се бие с траки около Дунав. Защо! За мен е неразбираемо, как така без да има данни за голяма общностна тракийска група с името болгари или българи или каквато искате транскрипция, изведнъж се случва обединение на тракийските общности и то под названието българи! Разбира се "тракийски" е условно понятие, никъде тези общности не са наричали себе си с общото название траки. Има данни за гети, даки, одриси и мизи, но липсват българи, т.е. липсва свързващото звено. Изведнъж се появяват от крайбрежието на Азовско море. Според мен още липсват данни, за да може ясно и еднозначно да се определи държавното обединение, наречено България.

      Изтриване
    3. Благодаря за блестящото доказателсво, че русите са крадци на българската история.

      Изтриване
  4. Поздравления, г-н Серафимов! Отново застъпвате важна тема и я представяте аргументирано. Бягството на казионните учени от фактите и изворите/или грешното им тълкуване/ напомня поведението на историчарите от СРМ по въпроси за Българската история. Трябва да се търси отговорност от историчарите и от двете страни на границата, защото едните се подиграват с официалната, а другите с истинската история на България.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Деков 21 март 2021 г., 17:35 ч.

      Бягството на казионните учени от фактите и изворите/или грешното им тълкуване е точно това, което спомогна за откъсването на Македония от България. Кой иска да бъде считан за потомък на татари, тюрки...?

      Голям е грехът на историците ни, наистина голям, най-вече на тези, които работят след 1989 година. За тях няма извинение.

      Изтриване
  5. Иранците са иранци, няма как да са българи или араби, те са отделен народ със свой особен език и култура. Мургави са като арабите, но по отношение на гените приличат на арменците и не толкова на индийците, с които живеят в съседство. Станимир

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 21 март 2021 г., 17:39 ч., Станимире, напълно прав си, иранците са твърде различни от нас и то не само по отношение на външния вид и езика, но и по отношение на облеклото и културата.

      Изтриване
    2. " Анонимен21 март 2021 г., 17:39 ч.
      Иранците са иранци, няма как да са българи или араби, те са отделен народ със свой особен език и култура."

      Според мен, с иранците в днешно време наистина имаме твърде сериозни различия, но дали така е било и в древността, поне с основната част от тях. Те, също като нас, имат чужда намеса в методите за определяне на истинския си произход. В по късни времена нещата може да са се променили съществено, но следите остаат. Не мисля, че е сериозно някой да оспорва връзката ни със скитите. Амиан Марцелин, на когото си струва да се доверим понеже си е енциклопедист, свързва и тяхния произход със скитите.
      " From the same causes the Persians25 also, who are Scythians by origin, are highly expert in fighting." (XXXI. 2. 19)
      https://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Roman/Texts/Ammian/31*.html
      Мисля, че точно тази връзка дава повод на поръчковите "исторически изследователи" да намират там следи от наше присъствие и да се опитват да ни убеждават, че ние произхождаме от тях, а не, че имаме общ произход. Има разлика нали? Същото се случва и с други територии, където сме оставили отпечатъци, но това не означава, че произхождаме от там , а че в някакъв момент на разселването си сме достигнали до тези места и сме оставили следи, които все още продължават да не са заличени.

      Изтриване
    3. До Анонимен21 март 2021 г., 21:28 ч.

      Аз съм склонен да приема, че е имало тракийско влияние над персите в дълбока древност, но на този момент още не е ясно до каква степен е това влияние - дали е само езиково, или можем да говорим за смесване...

      Марцелин в случая е направил грешка, или пък грешката е в преписвача. Прочетете забележката към текста

      25 That is, the Parthians; for their Scythian origin, cf. Q. Curtius, VI.2.11, etc.

      https://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Roman/Texts/Ammian/31*.html#note25

      Изтриване
    4. Оооох, съжалявам за обървацията! Това го четох още преди, но не знам защо чета Parthians и не го чета грешно, но в съзнанието ми остава като Persians. Дори се озадачавах защо има пояснение под черта, където пише същото като в текста. Сега отново правех същата грешка, както тук така и в оригиналния текст, докато едва на третия път осъзнах, че проблема е в мен.

      Изтриване
    5. До Анонимен22 март 2021 г., 20:57 ч.

      Аз също правя грешки, това си нещо напълно естествено.

      Това може да Ви заинтересува

      Mitochondrial DNA and Y-chromosomal stratification in Iran: relationship between Iran and the Arabian Peninsula

      Modern day Iran is strategically located in the tri-continental corridor uniting Africa, Europe and Asia. Several ethnic groups belonging to distinct religions, speaking different languages and claiming divergent ancestries inhabit the region, generating a potentially diverse genetic reservoir. In addition, past pre-historical and historical events such as the out-of-Africa migrations, the Neolithic expansion from the Fertile Crescent, the Indo–Aryan treks from the Central Asian steppes, the westward Mongol expansions and the Muslim invasions may have chiseled their genetic fingerprints within the genealogical substrata of the Persians. On the other hand, the Iranian perimeter is bounded by the Zagros and Albrez mountain ranges, and the Dasht-e Kavir and Dash-e Lut deserts, which may have restricted gene flow from neighboring regions. By utilizing high-resolution mitochondrial DNA (mtDNA) markers and reanalyzing our previously published Y-chromosomal data, we have found a previously unexplored, genetic connection between Iranian populations and the Arabian Peninsula, likely the result of both ancient and recent gene flow. Furthermore, the regional distribution of mtDNA haplogroups J, I, U2 and U7 also provides evidence of barriers to gene flow posed by the two major Iranian deserts and the Zagros mountain range.

      https://www.nature.com/articles/jhg2010174

      Изтриване
    6. Отидете в гугъл и потърсете ирански физиономии. И после с ръка на сърцето кажете, че не виждате лица които имат огромна прилика с българските. Иран е голяма страна в която арабите са имали много силно присъствие, така че естествено ще видите и хора които не приличат на нас и са "по-мургави", както се изрази някой по-горе. Но приликите са повече от случайни, очевадно е!

      Изтриване
    7. Отидете в Гугъл и потърсете италиански физиономии, после потърсете хърватски,словенски, да видим дали те не приличат повече на нас 😉

      Изтриване
    8. До Анонимен 24 март 2021 г., 4:01 ч.

      В Иран, Афганистан, а дори и в Северна Индия действително има хора със светли черти. Тук обаче трябва да си зададем въпроса - какво ни свързва с въпросните хора, имащи светли очи и кестенява, руса коса: общи корени, или пък се касае само за смесване на част от старите балканци с коренното население на Средна Азия?

      Изтриване
  6. Отново нищо ново. Същите приказки и интернет илюстрации. Казионна литература, която според автора е фалшифицирана, но той с охота я използва за фалшивите си лозунги.

    ОтговорИзтриване
  7. Анонимен21 март 2021 г., 18:29 ч., смени репертоара, че се изтърка това с ползването на казионната литература :) Авторите на тази литература не са ли на издръжка на народа, или може би от джоба си са извадили пари за следване и за издаване на книгите си ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Митак, нека се повтарят, те се самокомпрометират с глупавите си и злобни забележки :)

      Изтриване
  8. Здравейте, казвам се Теодор Василев и съм ваш фен от известно време. Аз съм чел, че на височината на делтата на Дунава е имало остров, на който е построен храм на Ахил Пелеев. Ако това е вярно значи, че траките са почитали Ахил а това не може да е случайно.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Г-н Василев, наистина на около 12 км. от делтата на Дунава има остров Ἀχιλλέως νῆσος, на който е построено светилище на Ахил. За жалост не съм имал възможност да проуча този въпрос.

      Изтриване
  9. Драги Г-н Серафимов,

    Не мислите ли, че не сте напълно изчерпателен, когато цитирате старобългарския превод на Еврейската История от Флавий Йосиф като говорите само за даки? Какво бихте казали върху това: „илири също и далматинци и даки назоваеми българи в истра живеещи под един...“? Може би сте прав да разграничавате само даките, но близостта с хърватите също е очевидна.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 22 март 2021 г., 11:33 ч.

      Ще Ви бъда благодарен, ако обясните по-подробно какво имате предвид.

      Изтриване
    2. Имах предвид дадения от Вас цитат от Флавий Йосиф. Ако добре съм го превел, може да се вземе, че и илирите и далматинците могат да се причислят към българите, живеещи в „истра“. Поне в нашето съвремие първите са много по-близо до нас поради това, че не са променили езика си.

      Изтриване
    3. До Анонимен 22 март 2021 г., 19:05 ч.

      Със сигурност по времето на Флавий сме се разбирали с хърватите, които съвременникът на Флавий Плиний нарича арвиати и ги локализира точно в територията, която днес наричаме Хърватско.

      Малко по-късно Апиан пише, че на илирите, мизите и траките на юг от Дунава, римляните гледат както гледат на различните групи на гърците. Това означава, че траки и мизи, т.е. българи говорят език, който е много близък то този на илирите, явяващи се предци на хървати, словени, сърби.

      Изтриване
    4. Благодаря за компетентния отговор!
      Четох някъде, че несполучливите войни, които Симеон Велики е водил с хърватите, са били с цел обединението на народите ни. Трите изброени от Вас народности са най-близки езиково, но въпреко това всяка си има отделна народопсихология. Мисля, че една част от нас са най-близко до хърватите, а останалата – до сърбите. Но в последно време излиза, че най-трудно е обединението на българи с българи – още едно безспорно доказателство, че
      наистина произлизаме от траките!

      Изтриване
    5. Анонимен 22 март 2021 г., 21:28 ч.

      Всъшност българите, истинските българи са много задружни хора. Срещу нас обаче работи цяла машина,чиято цел е да сее унижение, делене, раздор. Ако тази машина спре да действа, ние сами ще направим от земята си рай, но никой от чужденците спонсориращи тази машина няма сметка ние да благоденстваме.

      Изтриване
    6. По този повод малко ще изляза и аз от темата, но в последните дни четох една публикация в която журналистката изрази една закчлива мисъл, която ме накара да се замисля.
      " По какво се познава, че си българин? По това, че мразиш другите българи. "
      Публикацията беше повече с насоченост към проблемите с РСМ, но мисълта не беше насочена конкретно само към македонците, а изобщо като цяло. Замислих се колко ли дълго може да просъществува държава, в която всеки е срещу всеки. Тези, които се опитваха да разделят за да владеят толкова се увлякоха в усърдието си, че разпокъсаха даже собствените си привърженици. Дано да е близо края на това безумие!

      Изтриване
    7. Кога ще бъде краят на това безумие?

      „Защото народ ще се повдигне против народ и царство против царство, ще има трусове на разни места, ще има и глад; а тия неща СА САМО НАЧАЛО НА СТРАДАНИЯ.“ (Марко 13:8)

      Не може да има единство между вярващи и богоборци!

      Изтриване
    8. до Анонимен24 март 2021 г., 13:13 ч.
      Ваше право си е да вярвате в каквото си искате, но аз не съм длъжен да споделям всяко чуждо мнение. Според мен на хората е нужен не страх от бъдещи страдания, а по скоро вяра в бъдещия успех и истината за миналото. Между сляпото вярване в пророчества или неясно от къде появили се мантри и здравия разум, аз избирам второто. Именно заблудите са по страшни от неволните грешки и поуките от тях, които всеки разумен човек сам може да си извлече.

      Изтриване
    9. Дано не забравите за какво стана дума и го сравнявайте с по-нататъшното развитие на световните процеси. Ще се убедите колко струва Вашият „здрав човешки разум“.

      Изтриване
    10. До Анонимен24 март 2021 г., 13:13 ч.

      Поправка - не може да има единство между фанатици (като вас) и никой нормален човек, бил той вярващ (от която и да е религия) или атеист. И доказателството е вашия пост.

      Изтриване
  10. Хайде уточнете веднъж завинаги какви сме: траки ли, пеони ли, мизи ли, гети ли, даки ли, мирмидони ли, келти ли, какви сме? С архаизациите хептен ще се объркате, защото според Псел и печенегите са гети и маджарите са мизи. Ставате смешни с подобни глупости.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вие знаете ли колко тракийски племена обединява Одриската държава?
      Знаете ли колко говора има в съвременния български език?
      Така, че всякакви балкански племена са се присъединявали към българите навремето.
      Само тюрки не сме, иранци не сме, афганистанци също не сме и кавказци не сме.

      Изтриване
    2. До Анонимен 22 март 2021 г., 11:48 ч.

      Вашият въпрос е несериозен. Все едно да попитаме: родопчаните, добруджаните, странджалиите, хората от Пиринско българи ли са, или само шопите са българи?

      Та нима немците са потомци само на една група? Както алеманите, така също тунгрите, хавките, хатите, ангривариите, байовариите, хесите, свевите и още много други са деди на немците.

      Изтриване
    3. До Дойчин Дойчев 22 март 2021 г., 14:38 ч.

      Човечецът от по-горе даже не подозира от колко групи се състоят различните народи. Римляните от времето на Октавиан Август са смесица от: латини, етруски, волски, оски, лигури, хирпини, лукани, сабини и др.

      Различните групи гърци са също немалко: еолийци, дорийци, йонийци, аркадци, тесалийци и др.

      Изтриване
    4. Г-н Серафимов, не мога да си обясня защо има хора, които предпочитат да вярват на небивалици, че нашите предци са от раса, която е различна от расата на техните наследници (т.е. нашата раса), че са говорили изчезнал език, че не са оставили абсолютно никакви следи в културата и бита на народа си и направо са се стопили като мартенски сняг. Не че ние също не сме вярвали в това преди, но пък като дойде някой и те накара да се плеснеш по челото, замисли се малко от малко кое може да е било, а кое е абсолютна глупост и няма как да е било по никакъв начин.

      Изтриване
    5. До Дойчин Дойчев 23 март 2021 г., 13:28 ч.

      Да Ви кажа честно - иза не мога да си обясня защо има хора, които предпочитат да вярват на лишени от логика неща, при това - унизителни за нас неща.

      Вече има информация и то пределно много и реално оправдание за учените ни няма. Те трябва да поемат инициативата за промяна, пренаписване на историята ни.

      Изтриване
  11. САМО ДА ТЕ ПОПИТАМ , ГОСПОДИН СЕРАФИМОВ ТИ ИЗОПЩО ЗНАЕШ ЛИ , КОИ СА ХОРАТА НА ТЮРСКАТА ОБЩНОСТ , АЗ МОГА ДА ТИ ОТГОВОРЯ И ТО ВЕДНАГА , НЕ ЗНАЕШ ТЪЙ КАТО ТЮРКИ ТИ КАКТО ГИ НАРИЧАШ НЯМА , НЯМА ТАКАВ НАРОД , ЯВНО МНОГО СИ ПРИХВАНАЛ ОТ ПРИКАЗКИТЕ НА БОЖИДАР ДИМИТРОВ НО ПРОБЛЕМА СИ Е ТВОЙ НЕ МОЙ АЙДЕ И С ЗДРАВЕ И КАКТО СЕ КАЗВА IYI БОГ ДА ПАЗИ ЕЗИЧНИЦИТЕ НА ТАЗИ ПЛАНЕТА IYI

    ОтговорИзтриване
  12. г-н Серафимов,
    Поздравявам Ви за всичките усилия , които полагате за разкриване на истинската история на нашия народ!
    В подкрепа на думите Ви ще добавя и столицата на даките Сармизегетуза в планините Оръжие , близо до селището Градище.Интересни са и имената на другите дакийски крепости в тези планини.
    С тази публикация отговорихте и на въпроса ми за произхода на защитния вал Еркесия,служещ за границата между България и ИРИ много векове.
    С уважение

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Unknown 22 март 2021 г., 16:04 ч.

      Защитните валове са интересна тема, защото тюрките и иранците не ги познават, същото важи и за кавказците.

      Изтриване
  13. ЕТО Ви нЕщо за РАЗМИСЪЛ :
    Та каква беше фамилията на АХИЛ а вашата ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Къде съм се обявил за кръвен наследник на Ахил Пелеев :)

      Изтриване
  14. Константин Гьорчев23 март 2021 г. в 8:15

    Благодаря! Само едно не ми е ясно, защо повечето негативно критикуващи,са анонимни?😁

    ОтговорИзтриване
  15. Ами господин Гьорчев, страхливци са, с гузна съвест, те знаят как стоят нещата, но да не си развалят рахатлъка и алъшвериша, се правят на ударени. Хич не им пука, че израства ново поколение, което ще бъде излъгано. Свилен Т.

    ОтговорИзтриване
  16. Здравейте,
    дали случайно сте попадали на това:

    https://www.zemlya.space/2019/08/romite-i-robite.html

    Направо се потресох. Вероятно е писано от българин. Имат ли основания подобни писания?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз се потресох,явно платен писач, но определено не българин. Турско робство,видите ли, нямало,Тракия, Македония и Добруджа никога не били в България, никога България не била на 3 морета ... лошите гадни и диви северняци -българите и добрите южняци -ромейци и в този дух. А пропо Левски, Ботев и др. известни българи всъщност не били"българи" според автора защото са от Южна България и т.п. глупости на търкалета - както се казва от Сан до Кус ,демек влаковете от Сан Диего до Кус Бей :-)

      Изтриване
    2. До Анонимен24 март 2021 г., 12:18 ч. и Анонимен25 март 2021 г., 13:00 ч.

      Не бих си губил времето с посочения по-горе автор.

      Изтриване
  17. Привет, Павеле,
    точно тези дни превеждах честта за Ахил и синът му Пир, написана от Георги Сотиров още през 1969 година... Велико и то още по времето когато не е имало интернет -
    https://andorey.blog.bg/history/2021/03/24/skit-li-geroiat-ahil.1754669

    Никола Йонков-Владикин отбелязва, че Йосив Флавий още през 1 век говори за есклавони, които според него са славяните?
    Поздрави -

    Андрей К.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Андрей!

      Имах честта да се запозная с една наследничка на Георги Сотиров:) Да ти кажа честно - по-добре е, че този човек е публикувал в Канада, така трудът ми се е съхранил и ще бъде ползван. У нас щяха да го пратят в трета глуха.

      Поздрави!

      Изтриване
  18. до Блогът на д-р Иванов24 март 2021 г., 17:37 ч.

    Поздравления г-н. Киряков!
    Най вече за това, че продължавате да издирвате и разпространявате не много популярна информация, която казионните историци тенденциозно избягват да обсъждат. Точно това съм имал предвид, когато съм твърдял, че те не четат защото си мислят, че змаят и по този начин, "марширувайки на място", се опитват да ни убеждават, че това е единствения правилен път. Както сам подчертавате информацията не е нова, но е много малко популярна точно поради изброените причини. Съвсем друго щеше да звучи ако за това бях писал аз или някой като мен, друго е от по запознат човек като Вас, а още по друго може да бъде ако се обвърже с допълнителни аргументи от хора на по високо ниво. Да, но е по лесно такива автори да бъдат наречени "фантазьори" и да се приключи с движението напред. Дано не Ви прозвучи като упрек, защото целта ми съвсем не е такава, но предполагам, че вече сам изпитвате някакво съмнение относно монголския произход на Атила.
    Според мен четенето на нови и препрочитането на вече четени материали е особено полезно за хора с натрупани известни количества знания по темата, защото чрез допълнителни анализи на отделни детайли по лесно биха направили паралел с други факти, които вече са известни. Срещал съм мнения, макар и без сериозни аргументи, че македонците вероятно също произхождат от мирмидонци. Ако се замислим, в произведенията на Омир македонци не се споменават, а това предполага, че още не са се нарекли така. Говорейки за земите, които знаем като македонски, той говори за траки. Писалият доста векове по късно Страбон вече говори за македонци, но в едн от фрагментите към книга VII (24) четем:
    "Както може да се подозира, тъкмо от този Кисос е роден Ифидамант на Омир, чийто дядо Кисей, го „отгледал”, според Омир, в Тракия, която днес се нарича Македония."
    https://antichniavtori.wordpress.com/2008/11/13/sgk7c7f/
    От това следва, че цяла Македония преди се е наричала Тракия. От различни древни легенди научаваме, че мирмидонците са обитавали остров Егина, който е съвсем в залива до Атина (Саронически залив), а също така са населявали и континенталната суша срещу острова.
    Всичко това разбира се не е досттатъчно за да заявим категорично, че това е истината, но от друга страна ни дава известен повод да търсим точно там връзката между българи и македонци. Ако установим и други допълнителни потвърждения, което би станало най лесно ако има амбиции от запознати с материята, картинката може продобие съвсем ясен вид.

    ОтговорИзтриване
  19. Благодаря Ви много че оценявате моя труд!
    Писал съм и по темата Ематия - Македония - https://andorey.blog.bg/history/2018/03/28/za-imeto-ematiia-makedoniia.1601223
    Древните траки и македонци не са били нищо по различно от сегашните българи и македонци. Много е просто, не мога да разбера защо ги пращате на някаква евентуална среща толкова на юг край Атина... :)

    ОтговорИзтриване
  20. до Блогът на д-р Иванов26 март 2021 г., 0:04 ч.

    Благодаря Ви за препратката към добрия анализ. През последните наколко години периодично ми се случва да посещавам блоговете Ви, макар само като читател и съм донякъде запознат с някои материали, които са с тази насоченост. В конкретната тема много добре са представени нещата, но според мен има известна разлика с това, което аз имах предвид. Вие се концентрирате повече в произхода на наименованието "Македония" и начина по който може да се прави връзка с българския език, докато моята идея беше възможността евентуално да се посочи конкретна връзка за произход от един и същ древен етнос. Допускам, че така поне малко ще се затруднят онези, които слугуват на чужди интереси. Не че всичко не се вижда чак от луната (македонска), но има доста хора и от двете страни на границата, дето не могат да го забележат даже и тук от земята. :)
    Със здраве и успехи! Останалото колкото - толкова!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Отговорът на този въпрос е в праисторията, така да се каже. Прочетете това, а имам и още доста неща писани по тази тема.
      https://doctorivanov.blogspot.com/2020/11/blog-post_22.html?m=1
      Тук на Балканите се е умножило населението и оттук е тръгнало във всички посоки по света.

      Изтриване
  21. До Анономен 26 март, 18:11 ч.

    Много сте прав в оценката на „Блога на г-н Киряков“. Точно „малките камъчета преобръщат колата“. Мисля, че Г-н Серафимов е достатъчно прозорлив, за да отчете опасността от едно предполагаемо бъдещо сътрудничество!

    ОтговорИзтриване
  22. Разбирам критиката, приятелю и от миналия път също съм я забелязал. Затова искам да те попитам - ти какво разбираш под патриотизъм или национализъм, може би? И с какво точно те смущават моите коментари, в смисъл, че трябва всички да мислим еднакво ли? И тези, които не мислят като теб примерно, не са патриоти ли...?

    ОтговорИзтриване
  23. Здравейте господин Серафимов, поздравявам Ви за добрите рецензи в няколко наши медии! В социалната мрежа новината се разпространява бързо и носи голяма радост на поклониците на Истинската българска история:) Вие направихте много за разкриването на корените на българския народ, не Ви изплашиха тролкските атаки и нападките на казионерите, и това впечатли много хора, аз съм един от тях - върл ваш фен станах през 2010 год., когато набирахте скорост по стръмния склон на историята. Чест и почитания! Петър Танев

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ние, всички искрени почитатели на Г-н Серафимов се гордеем с него и се радваме на успеха му. Същевременно не може да не забележим, че се правят опити за присламчване на определени субекти към неговата дейност, най-малкото за извличане на лични девиденти. Една такава беше някаква Върбанова(ако не се лъжа), която като не успя да прокара шешкъниите си го обсипа с огън и жупел. Напоследък отново е изложен на ухажвания...
      Моето скромно мнение е, че виното, което предлага Г-н Сетафимов има отлични качества и от размесване с продуктите на други производители може да загуби само той, както и България!

      Изтриване
    2. До Анонимен 27 март 2021 г., 21:36 ч.

      Благодаря Ви за загрижеността, вярвам, че е искрена! Ясно ми е, че определени индивиди ще се опитат да се присламчат към делото ми, това е неизбежно. От друга страна не е разумно да се отхвърля протегната ръка. Делото, с което съм се заел е трудно и е невъзможно за един човек да го завърши. Намесването на други хора носи риск, в това спор няма, но няма и перфектни разрешения на проблемите.

      Поздрави!

      Изтриване
    3. Не бих се доверил на човек, чиито политически пристрастия са към партии финансирани от небезизвестните „неправителствени организации“. Техните политически съмишленици в Европарламента преди няколко дни се опитаха да прокарат декларация осъждаща България за позицията ѝ спрямо Северна Македония. Сам въпросният е изразявал подобна позиция в коментарите си. Как може такъв „патриот“ да бъде искрен в търсенията си за истината в българската история?!

      Изтриване
  24. Ще Ви кажа и аз моето мнение за Андрей и Павел. Те се знаят от 10 години време и макар възгледите им да не съвпадат напълно, господата се уважават един друг. Чел съм книгите на Андрей и казвам без каквито да било задни мисли - човекът пише добре. Може да е по-предпазлив и по-сдържан от Павел, но това е въпрос на личен характер.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами то Спаротока работеше в екип с Моше за спис.8 няколко пъти, но онзи му заби нож в гърба долу-горе година след като заедно се появиха в Пловдив на среща с фенове. Поуката е в поговорката Вълкът е с дебел врат защото сам си върши работата, но който разбрал, разбрал.

      Изтриване
    2. Според мен и двамата имат сходен поглед по тези теми, като мненията им по един и същ въпрос може да не съвпадат напълно, но това си е съвсем нормално. Посоката съвпада, а това е по важно. Основната разлика между двамата е, че стила на Андрей е повече протоколен, вестникарски, както по голямата част наши и чужди поръчкови автори, а аз бих го нарекъл със свой термин "учебникарски". Според мен, който твърди, че това е наука се задължава да доказва твърденията си. Иначе всеки може да пише каквото си иска, но това вече означва нещо съвсем различно. Павел се аргументира максимално за почти всяко свое твърдение, посочвайки различни източници и така на читателя става ясно защо е формирал мнението си точно по този, а не по друг начин. В същото време източниците са лесно проверяеми и можем да наравим преценка доколко са надеждни, да се уверим, че различните цитати не са извадени от констекта или да си изградим собствено мнение ако имаме различен поглед от неговия. Това според мен е много съществено защото не е нужно да защитаваш собствено становище с аргументи като: "така пише в учебника" или "Павел така казва" и др. подобни. Интересното е, че точно този стил е присъщ на повечето от авторите, които са трън в очите на "великите български историци". Като се започне от Г. С. Раковски, Ганчо Ценов, Георги Сотиров, Петър Георгиев, филолога Николай Тодоров и още много други.

      Изтриване
    3. До Анонимен 28 март 2021 г., 14:59 ч.

      Стилът на Андрей наистина е по-протоколен, това се дъжи на образованието му. Аз предпочитам по-прост език, но с аргументи, които са лесни за проверяване.

      Дали с Андрей ще съумеем да направим съвместна работа не зная, но няма и как да се разбере без да се опита.

      Изтриване
    4. Малко съм объркан от създалата се ситуация и не съм убеден дали правилно продължавам диалога, но не мисля, че основната причиня=а е образоването, а по скоро инерцията останала от времето на осъществяването на образователния процес и различни други фактори. Ако човек наистина има желание да излезе от "матрицата", би следвало да го представи по убедителен начин, а не следвайки принципите на толерантност към двете страни. Второто създава противоречиви мнения. Ще спра дотук, че май много се увлякох!

      Изтриване
    5. До Анонимен 28 март 2021 г., 13:04 ч.

      Нямам сведения г-н Мошев да ми е забивал нож в гърба :) Здравето ми в момента не е в най-добрата си форма, но това не се дължи на пробождане с нож :)

      Изтриване
  25. Вандали или (Венди, Венеди, Венети) са Гетско племе или Скити.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 28 март 2021 г., 10:42 ч.

      Прощавайте, но бихте ли уточнили в каква връзка споменавате вандалите, венетите и т.н. ?

      Изтриване
    2. До Анонимен 28 март 2021 г., 13:04 ч.

      Ще съм Ви благодарен ако поясните за какво забиване на нож в гърба иде реч... Не ми е известно г-н Мошев да е говорил негативни неща по мой адрес, а и да има такива изказвания, ако са аргументиран- в критиката лошо няма.

      Изтриване
  26. Вандали или (Венди, Венеди, Венети)-от книгата на Георги Сотиров "Покушението над Юстиниян".

    ОтговорИзтриване
  27. ЕДИН УРОК ПО ПАТРИОТИЗЪМ, КОЙТО ПРЕДИ МАЛКО ОТКРИХ СЪВСЕМ СЛУЧАЙНО И ГОРЕЩО ПРЕПОРЪЧВАМ НА ВСИЧКИ:

    https://www.youtube.com/watch?v=U4hjjTJdX8Q

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ей точно това не е патриотизъм. Този фудул Каракачанов, жалък агент на ДС, трябва да изчезне възможно най- бързо от политическата сцена. С такъв пишман патриотизъм я докарахме дотук в отношенията с РСМ. Гърците и Сърбите имат по силно лоби там благодарение на такива като агент Иван.

      Изтриване
    2. Уважаеми господа, нека пазим добрия тон и да избягваме политизирането на темата. Всеки има право на лично виждане, но за всяко нещо си има и място, и време.

      Изтриване
  28. " Анонимен29 март 2021 г., 20:57 ч.
    Вандали или (Венди, Венеди, Венети)-от книгата на Георги Сотиров "Покушението над Юстиниян"."

    Цитата е малко по различен (стр. 62/63)
    " „вандалите, които живеят в Германия,
    на север от реката Елба“. Херберщайн, който е писал на
    латински, добавя:
    Hi etsi omnes se Slauos esse fatentur, Germani tamen a solis
    Vuandalis denominatione sumpta, omnes Slauonica lingua utentes, Vuenden, Vuinden & Vuindisch promiscue appellan.70
    В превод: „Макар тези народи да се наричат славяни,
    германците взимат само името на вандалите и с него наричат славяноезичните: венди, винди или виндиш, без да ги
    разграничават.“
    https://www.otizvora.com/files2015/tschilingirov//gsotiroff-pokushenieto-nad-justinian.pdf

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 30 март 2021 г., 14:25 ч.

      Славянската езиково-културна общност е огромна, а в древноста е била още по-голяма. Няма как различните групи да са носили едно и също име. Венетите са били почти толкова колкото и траките, като имаме предвид обширната територия, която обитават.

      Изтриване
    2. И другия цитат също го има на стр.102 "А че венети, венеди, венди и вандали са един и същ народ, не се нуждае от допълнително коментиране."

      Изтриване
  29. Във връзка, че няма как само ние българите да сме потомци на втория по многочесленост народ след индийците.Логиката предполага, че това се отнася за целия славянски свят. Само благодарение на такава логика е възможно обединение и оцеляване в съвременната обстановка. Няма друг начин.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен30 март 2021 г., 14:34 ч.

      Донякъде сте прав, но нека не забравяме, че за изчезнали са обявени не само траките, но също илирите и скито-сарматите. Реално това са тракийските роднини и това обяснява защо българския е сроден на хърватски, словенски и украинския, полския, руския си приличат.

      Изтриване
  30. Павка, купих си том втори от Тайните на тракийския език. Много много се радвам да констатирам, че работите ти придобиват характеристиките на фундаментален научно-исторически принос, който не може да бъде пренебрегнат. Което е видно и от множеството позовавания на Павел Серафимов в исторически и лингвистични произведения на други автори и публикации. Колкото до дискусията в този блог, това което ми прави впечатление от дистанция, е че опонентите са същите които атакуват по недостойни начини всяка историческа и политическа теза която застрашава да открие истината за българското минало и за тези фактори които не са заинтересувани истината да излезе наяве. Това са същите неуморни врагове на българите,които упорито саботират проникването на историческата истина в образованието ни, в културата, политиката и дипломацията. Радвам се че си добре. Чакам с нетърпение Том III. Трогнат съм от вниманието ти към мен в Том II. Поздрави на семейството от всички нас.До скорошна среща в района на трите свещени планини..

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Любо 31 март 2021 г., 11:02 ч.

      Дай Боже, да се видим скоро на старите места!

      Поздрави на цялото семейство от нас!!!

      Изтриване
  31. г-н Серафимов,
    Видях в една от темите Ви да споменавате Слана Бара.
    Интересува ме думата слана ("salna, solna"), като "PIE *k'olH-". Доколкото разбирам се среща във фински, саами, балтийски...със значение студ.
    Но какъв е произходът на думата?
    Може ли да се изведе някаква етимология от български или е заемка при нас според Вас?
    Защото ние имаме подобна дума в български, но със съвсем различно значение-солен(слан).
    Петя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Петя, смятам, че първоначално значение е блясък, това, което блести. Нашата дума иней-скреж, е сродна на санскр.ēnī -блестящ, Ina-слънце :)

      Изтриване
    2. Уважаема Петя, значението на думата слана, с ударението на първата буква "а" е солена в западните говори. Слана с ударение на последната буква е е именно тази ледена покривка върху растенията приличаща на солени кристали. Същото се получава и при думите вълна, с ударение на последната буква а и означаващо водна възвишеност и вълна с ударение на буквата ъ означаващо овче окосмяване. В западните говори е волна и вуна. И още нещо, как се нарича народа на България, българи, болгари или булгари?!!!! Кое е автентичното наименование също не е ясно. В крайна сметка какво означава наименованието българи, тотемно животно, наименование на вожда или нещо друго.

      Изтриване
  32. Г-н Серафимов
    Дали е възможно да направите по-обширна тема по въпроса за корените/етимологията на азбуката или няма достатъчно извори за подобно нещо?
    Имате подобна тема, но разглеждате ограничен брой знаци. Има ли литература по този проблем, която да ми препоръчате?
    Петя

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Петя!
      Да, литература има, виж тук на стр. 48 https://vja.ruslang.ru/archive/1952-6.pdf

      И това го бива, но чети между редовете https://vja.ruslang.ru/archive/1988-5.pdf

      А това е мое ПРЕМЪЛЧАНИТЕ ФАКТИ ЗА НАЙ-ДРЕВНАТА ПИСМЕНОСТ

      http://sparotok.blogspot.com/2017/05/blog-post_24.html

      ТРАКИЕЦЪТ КАДЪМ И ФИНИКЙСКАТА АЗБУКА

      http://sparotok.blogspot.com/2014/03/blog-post.html

      КОРЕНИТЕ НА АЗБУКАТА

      http://sparotok.blogspot.com/2016/05/blog-post_24.html

      Изтриване
    2. До Петя

      Това също е интересно - Вл. Георгиев. «История Эгейского мира во II тысячелетии до н. э

      http://liberea.gerodot.ru/a_hist/georgiev.htm

      Изтриване
    3. Кадъм семит ли е или не е? Финикийците са семити. Съпругата на Кадъм е Земела! Тя каква е? Това семейство създава град на Охридското езеро, което езеро тогава се е наричало Лихнида. Този град също е наречен Лихнида. Какво означава Лихнида. Или отново сме подвластни на "Божия народ", който така страстно е обгрижван от господин Серафимов и някои съмишленици.

      Изтриване
    4. До Анонимен4 април 2021 г., 18:56 ч.

      Кадъм няма как да е семит, защото и баща му Агенор не е семит. Не са семитски и потомците на Кадъм: Земела, Ино, Полидор.

      Според Герхард Херн финикийците са амалгама от ханаанци и представители на Морските народи. А Морските народи са представени от: пеласгите, дарданите, мизите, тевкрите, сердите и т.н. Пеласгите дават името на Палестина и това, че след тяхната доминация на въпросната територия живеят семити, не означава и, че пеласгите са семити.

      Изтриване
    5. До Анонимен 4 април, 18:56ч.

      Имам честта да следя блога на Г-н Серафимов. Обвинението ви, че той „обгрижва така страстно „Божия народ“ “ е една произволна клевета!

      Изтриване
    6. Хм, ами това е похват на хитреците - да обвинят някой друг в собствените си грехове.

      Изтриване
  33. В моето село - с.Косача - Пернишко пра баба ми, родена по миналия век, на сланата казваше "Иня". Не съм знаел, че говори санскрит. Това последното на шега. Това само е поредният факт за древността на езика ни. Бъдете здрав г-н Серафимов

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен31 март 2021 г., 19:39 ч.

      Благодаря Ви за ценната информация!!!

      Изтриване
  34. Господин Серафимов роднини и род са по-тесни понятия от народ, а един от признаците за народ е на етнически принцип. Скито-сарматите определено са траки. Ако илирите са роднини на траките това означава, че са хора от същия етнически произход, което автоматично ги причислява към вторите по многочисленост. Илирик е област от огромната империя на княз Кроват. Всички малки славянски държави са късани парчета от тази империя. Доказателството е пред очите ни. Има хора, които помнят, как е откъсната Македония. Може още да се къса, ако позволим. Обединението на всички славянски държави е в основата на оцеляването плюс Унгария. Персия също е основана от траките(арийците). 1983 или 86г.не си спомням точно, във връзка с кръгла годишнина канят българска делигация да присъства. Те знаят и изпитват топли чувства към българите, има доказателства за това, но това писане с клавиатури е трудна работа. Адмирации към вашата мисия, която е много важна особено за младите.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 1 април 2021 г., 11:37 ч.

      Обединените роднини са сила, това е факт. Германия реално е федерация, това не е монолитна държава, а съюз от отделни държави. Когато влизате в Германия можете да видите надпис:"Freistaat Bayern"...

      Колкото до хората от славянската езиково-културна общност - няма кой да позволи обединение. Още през 19 век австроунгарците и управляващите Русия се споразумяват на Балканите да не се появава голяма славянска държава.

      Поддържане на приятелски отношения обаче е нещо напълно възможно, а те са не по-малко важни.

      Изтриване
    2. Дали сме достойни да инициираме едно обединение на народите, на които нашите прадеди са дали езика си, ще си проличи на 4-ти април 2021 година, ако изберем истинските водители, които ще ни върнат нашите братя и сестри от Македония на темеля на истинската ни обща история, а не под диктовката новия Световен Антинационал!

      Изтриване
    3. Господин Серафимов, Русия е голяма славянска държава. Защо тогава не се търси обединение с нея, а с малките, некадърни, зависими от еврейски управници държавици. Давате пример със "свободна държава Бавария"!!!!Свободна ли е Бавария? През 19 век освен еврейската Австро-Унгарска империя съществува и още по-наглата еврейска Британска империя. Обединение около Русия е най-подходящия вариант, само където зависимите от евреите шабец гои, като някои пишещи тук много се озадачават по отношение на това. И незнайно защо продължавате да твърдите, че българите са траки! Не, българите са различни от траките и произхода им за сега е неизвестен, колкото и това да не Ви устройва и да се руши цялата Ваша концепция. И ако твърдението е, че българската държавност е на повече от 1200 години, то като се игнорират 700 години липса на българска държавност, равносметката е съвсем друга. Неспособност за организиране на държавност в сместа от българо-тракийски произход води до днешното подчинено положение на географската област България. Да не се правим на велики, виждаме до какво състояние е доведена държавата в днешния си вид. Отмираща народност и все по-голяма зависимост от еничарите турци и циганите. Песните за Еврейския съюз са приспивни за българската народност, което я обрича на изчезване.

      Изтриване
    4. Господин, Анонимен4 април 2021 г., 18:35 ч.,
      Доста велика глупост Сте написал! Опитайте се да си прочетете написаното, но този път се напънете да си го разберете! Ако успеете - ще си се засрамите, ако не - съжалявам Ви искрено.
      Важното е да сме здрави!

      А иначе:

      Поздравления за автора на тези истински трудове! SPAROTOK, от скоро Ви чета, но съм възхитен и даже шашнат! Благодаря Ви, че го правите това истинско дело!

      Изтриване
    5. До Unknown5 април 2021 г., 18:56 ч.

      Благодаря Ви за добрите думи!

      Изтриване
    6. " Анонимен4 април 2021 г., 18:35 ч.
      Господин Серафимов, Русия е голяма славянска държава. Защо тогава не се търси обединение с нея, а с малките, некадърни, зависими от еврейски управници държавици... "

      Явно, не обичате да четете, както повечето дето първо бързат да задават провокиращи въпроси, а после даже не се интересуват от отговора. Сега поне, за тези които наистина имат желание да си изяснят някои въпроси, достъпна и нецензурирана информация има в достатъчни количества.
      Ако още продължавате да се чудите "защо?", ето затова!

      http://macedonia.kroraina.com/ofrdo/index.htm

      Надявам се поне това да прочетете и да не задавате повече подобни въпроси не само тук...

      Изтриване
    7. Господине, Анонимен 8 април 2021 г., 17:17 ч., видимо ме смятате за аналфабет, примитив на който бавно и упоително дори да му обясняваш нещо, той не може да го проумее. Но, всичко това се отнася до Вас и желанието Ви да сте от значим народ със силна държавност и велики предци, което не е верно. Вие приемате желаното за действително и смятате, че някой е задължен да жертва материални и човешки ресурси в една неизвестна авантюра, особено за народ доказал несъстоятелността си.
      Сайта който цитирате не показва нищо, само отделни мнения с пристрастна насоченост. Разберете, никой не е задължен за нищо на България и българския народ трябва сам да покаже, че е достоен да има държавност.
      Това, че желанието на Руската империя да завладее проливите в Черно и Средиземно морета съвпада с интересите на българския народ, с макар и неосъзнато от всички "освобождение" за което 99% от тогавашните българи не са имали и идея.
      И за да докажете нещо, покажете как ще присъедините Северна Македония към България. Ето, имате всички необходими предпоставки. Германия не остана с две Германии въпреки, че те са федерация от княжества, т.е., не са един народ. Испания не позволи да се отдели Каталония. Англия не позволи да се отделят Шотландия, Уелс и Северна Ирландия. САЩ на върнаха завзетите от Мексико щати. Ние не проявяваме инициатива и само говорим, както винаги.
      И не ми давайте съвет какви въпроси да задавам и къде. Ако действително милеете за България и народа български ще проумеете истината, но по написаното от Вас разбирам, че това никога няма да се случи.

      Изтриване
    8. до Анонимен 8 април 2021 г., 22:13 ч.

      Направо се набива в очи желанието Ви да продължим да спамим темата с безсмислени спорове и интриги, но за Ваше съжаление не смятам "да се закачам на тази кукичка". Хората, които следят този блог са достатъчно интелигентни за да си направят собствени изводи, след като прочетат Вашите и моите коментари. Не е нужно да ги отегчаваме с глупави интриги.
      Колкото до взаимните ни интереси с Русия, а и с която и да е друга държава от Великите сили, по голяма глупост едва ли може някой да измисли. Никога изгодата не е взаимна, когато единия е в позиция партер! Взаимни интереси можем да имаме единствено със съседи, но не като приобщаваме към държавата си териториите им, а когато и едните, и другите отхвърлят чуждите зависимости и се съсредоточим върху общите си проблеми. Само така може да се развива взаимно изгодно сътрудничество и да се отстояват общи интереси, с които и други ще се налага да се съобразяват независимо от нежеланието им.

      Изтриване
    9. До Анонимен 9 април 2021 г., 15:49 ч.
      Що за безумие от Ваша страна. Вие говорите за изгода, какво нахалство и наглост. Тези, които са излезли от нищото благодарение на стечение на обстоятелствата имат даже и претенции. Тези 3 национални катастрофи не отрезвиха ли индивидите подобни на Вас и конкретно Вас. Да говориш, че желаем да "приобщаваме към държавата си територии принадлежащи на чужди държави" е най-малкото вулгарно по отношение на народа ни. България е единствената страна в Европа, граничеща само със собствени територии, анексирани по един или друг начин от съседните ни държави. Взаимно изгодно сътрудничество със съседите може да има само тогава, когато имаме всичките наши, повтарям наши изконни територии. Това, че те ползват нашия териториален ресурс, явно Ви убягва, или така разпореждат от някъде. Но за това трябват действия, в които Вие и съмишлениците Ви не искате да участвате.

      Изтриване
    10. до Анонимен9 април 2021 г., 22:04 ч.

      Онези територии, които е било възможно да си възстановим и да присъединим към държавата си, сме ги присъединили още 7 години след Руско-турската война. Организацията и цялото провеждане на акцията е изцяло самостоятелно, въпреки неодобрението на всички външни Велики сили от онова време, включително и Русия.
      Обединение, за което си мечтаете, на този етап е чист популизъм или явно неадекватно разсъждение, с провокативна цел. В днешно време никой няма да допусне да променяме граници, само по наше желание, а освен това за такива действия е необходимо категоричното съгласие и на двете обединяващи се страни, което днес е немислимо с която и да е бивша наша територия.

      Изтриване
    11. Господине, не си мечтая, а ще го извърша. Какво значи "популизъм", съобразяване с народа, който Вие игнорирате. За кои две страни на съгласието говорите! Това са окупирани територии. Направено е дори и невъзможното за да се унищожи българщината в тези наши земи. Именно тук е изкуството на политиката и управлението на армията която трябва да възстановим. Първото и най-належащо мероприятие, въпреки Вашето обвинение, че го правя с провокативна цел, което най-малко ме интересува, е излизане на България от Еврейския съюз и НАТО. Това е единственото достатъчно условие за започване на възстановяването на държавността. Днешните събития ни дават много възможности за тази цел. И още едно условие, елиминиране на слугинажа шабец гои в България. Явно на Вас Ви е безразлично, че само за около стотина години след освобождението имаме 3 национални катастрофи предизвикани от чужди монарси на българския трон. Това, че обруления народ е плащал репарации в злато и селскостопанска продукция явно не Ви касае. Плащал е и издръжката на псевдо царя Симеон Кохари до навършване на пълнолетието му. По голяма наглост от такива думи като Вашите е трудно да се намерят. Никой нямало да допусне! Смешно! Никой няма и да ги пита.
      Един примитив, под външна диктовка говореше за връщането на земите в реални граници. При положение, че 60% от българските земи са извън България, за какви реални граници да говорим. С какви земи се оземлиха българите, емигранти в собствената си страна. А песните за демокрация, човешки права , американска мечта и еврейска сигурност са за идиоти. Само идиоти могат да се хванат на такава въдица. Смятате ли, че българите са идиоти. Аз не смятам и за това мисля, че първото присъединяване ще е за така наречената Северна Македония.

      Изтриване
  35. A в селото на майта баба,Белограадчишко казват,по точно казвали :-), на скреж по дърветата 'инье"

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 2 април 2021 г., 9:54 ч.

      Благодаря Ви за интересното сведение!

      Изтриване
  36. Драги Павле,

    В контекста на последните събития у нас искам да ти препоръчам интервюто на проф. Иво Христов при Слави Трифонов от 5. май 2020г., в случай че не го познаваш. Разговорът между двамата извършва дисекция върху процесите в съвременното общество на високо интелектуално ниво(независимо че единият от двамата ми е яко несимпатичен). Става ясно, че е малко да се говори за национална „мърша“, когато „мършата“ е световна. Дискутиращите очертават една безисходица, без да предлагат надежден път за спасение, вероятно поради собствения им атеизъм.
    Сещаш ли се за думите: „Където бъде МЪРШАТА, там ще се съберат и орлите“, Матей 24:28 и „Също така и вие, когато видите всичко това, да знаете, че Той е близо при вратата“, 24:33.
    Понеже много те уважавам искам да ти обърна внимание колко миниятюрна е нашата човешка истина в сравнение с тази, която ни дава надежда!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 5 април 2021 г., 11:33 ч.

      Вярно е - „Където бъде МЪРШАТА, там ще се съберат и орлите“...ето за това не одобрявам такива негативни изказвания. В последните години има много диагностици и твърде малко лекари.Всеки може да ти каже - болен си, но всеки може да те излекува.

      Изтриване
    2. Вероятно си пропуснал „НЕ“ – „...но НЕ всеки може да те излекува“.
      Но въпросните „орли“ ще се съберат над „мършата“ по съвсем друг повод: „Ще изпрати Своите ангели със силен тръбен глас; и те ще съберат избраните Му от четирите ветрища, от единия край на небето до другия“. Матей 24:31
      Тогава вече ще е късно за „лекари“ пък и „мърша“ не подлежи на изцеление. Лекарство се взема, преди да си се превърнал в мърша. А лекарството на надеждата е едно единствено и не може да се даде насила на този, който не го желае...

      Изтриване
  37. Ето някои от последните изследвания за генома на скитите:
    Ancient genomic time transect from the Central Asian Steppe unravels the history of the Scythians

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен5 април 2021 г., 21:04 ч.

      За нас са важни европейските скити, по-точно тези, които са обитавали Добруджа и Черноморските степи.

      Изтриване
    2. Нямам данни за разделянето на скитите на европейски и монголски, но има едно интересно представяне на скитите както в Добруджа, така и в днешните земи на Казахстан. Става въпрос за предводителката на скитите Томира, създателката на град Томи, днешна Констанца в Румъния. Същевременно в земите на днешен Казахстан се говори за принцеса Томирис, предводителката на скитите и войната и с персите. Дали за едно и също лице става въпрос или това са различни жени. Простотиите на Херодот по отношение на произхода на скитите са ни познати, но какво да очакваш от етиопските семити, особено когато са тракийски мелези.

      Изтриване
    3. До Анонимен 7 април 2021 г., 23:23 ч.

      Съвсем нормално е когато един народ се установи на чуждо място, след време да се започне смесване с местното население. Дали това се са европеиди или монголоиди зависи от локацията.

      Изтриване
    4. Според Сергей Лесной Скитите, а може би и не само те, не са еднороден етнос, както обикновено си представяме.
      " Представление, что скифы были этнически чем-то единым, также совершенно не соответствует действительности. Скифами по сути были только «царственные» скифы, остальные народы, жившие в так называемой Скифии, были подчиненные им народы или соседи, находящиеся в сфере их влияния. Они тоже назывались «скифами» только потому, что были в подчинении у царственных скифов. " (. Народы северного Причерноморья по Геродоту стр. 296)
      http://macedonia.kroraina.com/sldps/index.htm#21
      Същото вероятно се отнася и за много други имена на племена, за които черпим информация от гръцки, римски и други древни автори. Причините са няколко: различни автори назовават едни и същи племена с различни имена; някои имена, които ни се представят за племенни всъщност са събирателни на няколко различни племена с различни собствени названия; в ония времена, по различни причини, често се случва племена да променят името си не еднократно, а това не означава, че хората вече са различни и др.

      Изтриване
    5. Не споря, вероятно нещата са такива. Но има едно нещо, което е характерно за скитите от Черно море до монголските степи, това е начина на обработка на златото и съвършените образци характерни за всички скити. Няма данни, че създадените накити и съдове от злато са дело на една производствена единица и от там те са били доставяни до всички скитски общности. Също така отличителен белег са тези характерни шапки, изобразявани на златните украшения. Интересно е това модно разпространение, ако е такова, от Черно море до китайските пустини и в местата на полярния кръг. Все пак Сергей Лесной е зоолог и като изследовател по история е работил в Австралия. По ред причини Херодот не може да даде точни характеристики на тези хора.

      Изтриване
  38. Има лъч светлина. Доц. Вачкова и Моята България.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Възможно е ледовете да започват да се пропукват, но ние няма да забравим кой хвърли една от първите искри, които запалиха светилника!

      Изтриване
    2. Веселина Вачкова също като г-н Серафимов е подложена на отвратителни гонения от казионните. Откровено я наричат "лудата Вачкова" и си вярват, че с това се изчерпват аргументите им срещу нея. Преди време я канеха в "История БГ", "Вяра и общество". Обаче си взеха поука и сега можем да я видим само в YuoTub и разни маргинални телевизии. Което изобщо не й пречи да е блестящ апологет на истинската българска история. Господ здраве да й дава.

      Изтриване
    3. Анонимен 7 април 2021 г., 15:33 ч.

      Най-лесно е да се очерни противника, но с аргументи казионните учени не могат да спорят, защото истината за делата им ще лъсне. А мазен кокал не се пуска лесно - това е причината за ръмженето на нападките на защитниците на догмите.

      Изтриване
  39. Статистиката е още малко позната наука. Нейните заключения са като съвременната статистика, на база малко данни се прави генерално заключение. Справка закона за разпределение на случайната величина. Базата данни трябва да е над 50% за да се приемат заключенията за верни. Правилният път за търсене на истината е пътят по, който е поел Павел Серафимов. Българите не са траки но траките са българи. Българи е много по-старо народностно име на нашият народ, може би е най-старото от многото, които използва историята. Пожелавам жизнено и творческо дълголетие на Г-н Серафимов.

    ОтговорИзтриване
  40. В горният пост съм написал статистиката вместо генетиката. Съвременните учени се заиграват с нея, но на практика е невъзможно да се направи необходимото проучване за коректни заключения. Трябват данни на повече от 50% от един народ за да се приемат за верни, иначе е стакмистика.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 7 април 2021 г., 21:45 ч.

      Не смятам, че е нужно да се правят изследвания на 50% от населението. Количеството от 850 човека, както бе при изследванията, чиито резултати излязоха в периода 2011-2014, е напълно достатъчно. Не подценявайте факта, че има големи родове и всички представители на рода са носителие на една и съща хаплогрупа.

      Изтриване
    2. Има едно понятие в науката, наречено "планиране на експеримента". При неподходящо планиран експеримент достоверността на резултатите е съмнителна. При по-голям брой данни статистическата обработка е с по-голяма вероятност.

      Изтриване
    3. Анонимен8 април 2021 г., 22:20

      Несъмнено съм съгласен с теб. И аз мисля ,че един такъв експеримент или изследване трябва да е супер масово за да имаме много по-ясна картина....850 човека далеч не са много.

      Проблема обаче е следния, генетичното изследване е по принцип скъпичко ... мисля на запад е около 100$ като се прилага и чисто антропологично изследване...чисто визуално, предполагам генетичното не е толкова прецизно а и от там цената. Съответно 50% от населението в България са горе долу 3-4 милиона. 4 милиона по 100$ са 400 милиона долара финансиране на проекта. Освен ако можете да ги тупнете на някои генетичен институт...няма как да претендирате за тестване на 50% от населението.

      Несъмнено данните са недостатъчни но трябва да се радваме ,че има нещо макар и бегло. Иначе не мисля ,че примерно държавата би се хванала да финансира един такъв проект, дори и да има парите. В сегашния климат колкото по-малко българи имат идентичност толкова по-добре. А ДНК анализите води именно до осъзнаване и приобщаване към някаква идентичност. Да не говорим ,че сегашните ни историци генетиката не я долюбват. Даже често се опитват да я омаловажат. Едва ли не като псевдо наука...или нещо за забавление на масите.

      Изтриване
    4. До Никола 9 април 2021 г., 1:24 ч.

      Така е, както за историците ни, така и за колегите им археолози и лингвисти, резултатите от мащабните генетични проучвания са трън в очите...

      Изтриване
    5. Вярно е, че статистическите методи все още са рядко исползвани от историците и археолозите, въпреки, че без тях не може да се направи точен анализ. Но един обем на представителната извадка от 50% обезмисля въобще статистическия метод. Където 50%,там и 100%! Това вече е чисто преброяване,чист отчет. Нещо сте сбъркали. За пример ще дам социологическите изследвания, където обикновенно обемът на представителните извадки е средно 850 - 1000 души, за генерална съвкупност от над 6 милиона избиратели. Така, че г-н Серафимов е прав,без да е представител на точните науки. А планирането на експеримента е друга тема и не е за този форум.

      Изтриване
    6. Към Богомил 9 април 2021 г., 16:23 ч.
      Преброяването също е статистически метод. Но при това преброяване е редно да се установи броят на хората от съответните народности, населяващи страната, както също така и броят на метисните граждани, т.е. мелезите. В случая целта не са обществените изследвания и броят на избирателите за съответната партия. Тук не могат да се прилагат постановките на Гаус за статистическа обработка на резултатите. Какъв е смисълът да се правят генетични изследвания при граждани от небългарски произход. Но ако целта е да се установи генетиката на населението на страната в момента, без да се интересуваме от народността, това е друг въпрос. Но следва въпросът, какви данни могат да се получат за предците на българите в случай, че се установява съвременната генетика. Ще се възползвам от интересната сентенция: каква е разликата между крокодила, че е по-дълъг отколкото зелен. Поради това, че социологията не е точна наука, а е много разтегливо понятие в което присъства и политически елемент представителната извадка за която пишете е некоректна.

      Изтриване
    7. Явно, не ме разбирате. Формализацията е най-висшата форма на мислене. Математическите методи и в частност статистическите, именно поради това, че са основна форма на формализирано мислене не зависят от характеристиките на изследваните процеси и обекти. Именно в това е силата на формализирано мислене. Когато броят на изследваните обекти е статистически значим, конкретните характеристики на обектите нямат значение. Тогава статистическите методи са приложими за всякакви обекти без значение какви са те. Именно това е силата на формализацията. А преброяванията са прости описателни факти, неприложими са за огромната част от случаите. Това, че констатираните факти от преброяванията в живота наричаме статистика, не ги прави предмет на формализирано мислене. Използването на статистическите методи е породено точно от невъзможността да се използва простото преброяване.

      Изтриване
    8. Ще се съглася със Анонимен9 април 2021 г., 21:38 ч.
      когато се говори за генетично изследване трябва да е ясно кой влиза в това изследване. В едно от изследванията...мисля веднъж го преглеждах отгоре от горе...без да съм специалист, и бяха споменали че са включени няколко индивида от цигански произход. Дали като някаква референция ...не знам но ми направи впечатление. Така че не се знае колко от изследваните са българи, колко мелези(в следствие на смесени бракове), и колко хора от други етноси добавени поради каквато и да е причина. Но темата за мелезите е доста пипкава. Аз лично смесен брак между румънец и българка или македонец и българка, не го броя за смесен брак.

      Но както казах...изследване с целенасочената цел-отсяване на реалния българския ген в сегашната среда, няма да се случи освен ако някой доста богат родолюбец не финансира такова начинание и той/тя бъдейки човека който "поръчва музиката" е изричен за крайната цел на изследването.

      Изтриване
    9. Аз пък попаднах на друга информация през 2020 г. Не мога да кажа точно за кое изследване се говореше, но ставаше въпрос за доста мащабно, с няколко стотин участници. Провелите изследването твърдяха, че за да се минимизират грешките са вземали проби само от българската армия и то от хора за които няма данни не само по документи, а и визуално не личат признаци за смесена кръв, най вече циганска.

      Изтриване
    10. Анонимен10 април 2021 г., 20:46 ч.

      Възможно е, да си призная не си спомням да съм гледал резултати през 2020-та. Така че, навярно това което съм гледал е било от някое от предходните изследвания.

      Изтриване
  41. Ако можеш да отделиш етнически хората в една държава няма нужда от генетични изследвания. Затова трябва да се направи над дори бих казал 75% да може да се определи точно всяка етническа прослойка. Това е невъзможно а и не съм сигурен дали се познава генетиката достатъчно, че това да бъде извършено. Правилният метод е на Г-н Серафимов и единствен възможен за сега.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Господине Анонимен 14 април 2021 г., 15:48 ч.
      Защо при преброяванията на населението извършвани в последно време в България няма графа народност, а само гражданство. Ето Ви начин за определяне на народността. Или предпочитате народността да бъде наричана етнос. Както виждате има начини и то не само един, за определяне на народността. Не ползвайте чужди названия за термини с цел да покажете ерудираност. Личи си примитивността и угодничеството което показвате.

      Изтриване
  42. И така, приятели, от меродавен източник се твърди, че за премиер на новото правителство на ГЕРБ ще бъде предложен Даниел Митов. Коя е тази забравена личност? Външен министър в служебното правителство на Близнашки и в последвалото правителство на ГЕРБ. Даден под съд за неправомерен разход на 500 000 лв. от министерството(засега с неизяснен изход). В мрежата се твърди принадлежността му към ЦРУ. Предполагаемо родство с политкомисаря на партизанския отряд „Гаврил Генов“ АВРАМ Митов и с това евентуална принадлежност към етнос, оказвал вече съдбоносно влияние в историята на българския народ!
    Айде да видим кой ще се престраши да гласува против!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хайде да не политизираме този така хубав и полезен блог, много Ви моля, нека не правим това! За всяко нещо има място и ред, но не тук трябва да се вихрят политически страсти и то от страна на анонимни. Форуми бол, Фейса също е място, на което човек може за изока и да си излее яда, но блога на господин Серафимов не бива да бъде цапан, дано да ме разберете правилно! Цветан Андреев

      Изтриване
    2. Дори и когато непосредствено предстоят съдбоносни събития за съдбата на България...

      Изтриване
  43. И ти като анонимен искаш да промениш нещо, ами защо не събереш малко смелост преди да се правиш на патриот и с чужди ръце да вадиш кестени от огъня? Цветан Андреев

    ОтговорИзтриване
  44. Ето още една потулена истина:
    "През юли 2000 г. археолози, правещи разкопки в един от най-старите квартали на един от най-старите градове в Русия, Велики Новгород, откриват три дървени дъски, покрити с восък, които някога са били захванати една за друга като книга. Според радиовъглеродното датиране и други оценки те са от времето между 988 г. и 1030 г. сл. Хр. Върху восъка на дървените дъски са написани два псалма. Това е палимпсест – документ, който е бил използван отново и отново през десетилетията и на който са почти видими по-стари писания. Усърдната работа на руския лингвист Андрей Зализняк разкрива изумителен брой различни писмени документи, които някога са били гравирани на восъка. Те са хиляди – от „Духовни насоки за сина от бащата и майката“ до началото на Откровението на Свети Йоан Богослов, таблица с църковнославянската азбука и дори трактат „За непорочието“."
    Кратка история та Русия Марк Галеоти

    ОтговорИзтриване
  45. Нова книга:"Кой цивилизова древните гърци? Наследството от високоразвитата древноевропейска култура."
    https://bibliophilia.eu/koi-civilizova-drevnite-gurci

    ОтговорИзтриване
  46. СПАРО, АЗ ТЪКМО МИСЛЕХ,ЧЕ МИЛИЦИОНЕРОТ ОТ ГАРА КАРЛОВО Е В ЕЛИЗЕЙСКИТЕ ПОЛЕТА И ТОЙ ПАК СЕ РАЗВИЛНЯ СРЕЩУ ТЕБЕ :) АМА ИНАК Е ГОЛЕМ ПАТРЕОТ: ЗА 3 МАРТ НИЩО НЕ НАПИСА ПИЧА, ЗА 20 АПРИЛ НИЩО НЕ НАПИСА, НИТО РЕД ДАЖЕ, НО ЛЕЕ ГОРЧИВИ СЪЛЗИ ЗА ФИЛИП АНГЛИЙСКИ. НО ДА ТИ КАЖА, ХОРАТА ГО РАЗШИФРОВАХА ВЕЧЕ, МНОГО СА ГО РАЗПРИЯТЕЛИЛИ И ОЩЕ ПОВЕЧЕ СА СЕ ОТКАЗАЛИ ДА МУ СЛЕДЯТ ПРОСТОТИИТЕ. ПОБЕДАТА Е ТВОЯ!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен20 април 2021 г., 19:19 ч.

      Защо обръщате внимание на този индивид? Аз не съм се сражавал с него, за да претендирам за победа, просто няма какво да се побеждава, защото въпросният господин е свой най-голям враг показвайки грозното лице на характера си.

      Изтриване
  47. Радвам се, че с нещо съм подпомогнал усилията ви. Истината не може да се скрие. Където и да се копае в днешните предели на русия се открива България. Ето това русите не могат да преглътнат, когато те са били варвари, ние - българите сме били част от световната държавотворческа цивилизация. Да не говорим за дълбока древност когато цивилизованите народи са били още по-малко. И тази книга ще даде отговор на въпроса защо в днешна Гърция не се откриват съкровища като тези в България и по земите където е бела нашата държава в древността. Дерзайте!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Рано или късно истината излиза на бял свят. Винаги идва момента в който тези които се опитват да я скрият се провалят.

      "Истината е като онази вода: няма значение колко упорито се опитваш да я закопаеш; тя винаги ще намери начин да излезе отново на повърхността."
      “He said the truth is like that water: it doesn't matter how hard you try to bury it; it'll always find some way back to the surface. It's resilient.” (K.A. Tucker, Burying Water)
      https://www.goodreads.com/quotes/1399257-he-said-the-truth-is-like-that-water-it-doesn-t

      "Можеш да лъжеш целия народ за известно време. Можеш да лъжеш част от народа през цялото време. Но не можеш да лъжеш целия народ през цялото време." (Ейбрахам Линкълн)
      https://bg.wikiquote.org/wiki/Ейбрахам_Линкълн

      Изтриване
  48. Здравейте,

    Прилагам интервю с проф.Лизбет Любенова. Още повече ми се издигна в очите!
    https://dariknews.bg/novini/bylgariia/uchebnoto-pomagalo-moiata-bylgariia-s-novi-razkritiia-za-istoriiata-ni-video-2267684
    Предполагам това е "Моята България", във връзка с която по-горе в коментарите се споменаваше и моята любимка доц.Вачкова. Мярна ми се Ситовския надпис на една от страниците.
    И ето една статия за най-стария надпис, открит в Израел:
    https://dariknews.bg/novini/liubopitno/arheolozi-otkriha-lipsvashto-zveno-v-istoriiata-na-azbukata-2267482
    Тъй като тук няма снимка, потърсих на английски и открих това:
    http://www.sci-news.com/archaeology/tel-lachish-inscription-09571.html

    ПОздрав!

    ОтговорИзтриване
  49. https://bnt.bg/news/tainite-na-trakiyskiya-ezik-23042021-294442news.html

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не можах да го гледам, за съжаление, че бях на работа. Сигурно много съм изтървал...

      Изтриване
    2. До Анонимен 24 април 2021 г., 11:00 ч.

      Нищо не загубихте, интервюто се провали...по "технически" причини :)

      Изтриване
  50. Време е да турим край на съветско-турско-германските лъжи, че:
    Турция е праворпиемник, наследник на османската империя;
    Константин Велики не е българин;
    Юстиниан Велики не е българин;
    Гетите не са Готи.
    От златния век на Симеон не е останала и една книга, всичко е унищожено, както се унищожава и днес.
    Както стана с каменната плоча с надпис намерена при магистрала Струма за Скаптопара, която изчезна.

    ОтговорИзтриване