23.04.2021 г.

БОРИС – ИМЕ НА БЪЛГАРСКИ КНЯЗ И ИМЕ НА БЛАГОРОДНИК ОТ ДРЕВНАТА ТРОЯ

 

За да запазят заблудата за средноазиатските корени на Аспаруховите българи, редица учени са хвърлили доста усилия. Не само са премълчани оборващите общоприетите вярвания антропологични проучвания от 30-те и 50-те години на ХХ век, но са игнорирани още много други важни неща. Всички исторически извори, в които се прави отъждествяване на средновековните българи с древното население на Балканите, биват обявени за недостоверни. Изследванията на археолози като Ст. Михайлов, доказващи, че корените на старобългарската чернолъскава керамика, а и символът IYI трябва да се търсят в земите на юг от Дунава, са упорито игнорирани. Не се държи сметка и с това, че на територията на ранносредновековна България липсват напълно тюркски и ирански названия на селища, реки, местности.

 

Реално това е най-яркото доказателство, че речта на предците ни не е била нито тюрска, нито иранска, но у повечето наши учени стремежът да се запази статуквото, а с него и кариерата надделява. За интересите на чужди сили и шепа специалисти, е пренебрегнат интереса на цял народ, ощетена е и истината, но приспаната съвест не се вълнува.

 

Проблемът със заблудите е, че не се са вечни. Има едно прекрасно изказване, което се приписва на американския президент Абрахам Линкълн. То гласи следното: ”Можеш да заблудиш всички хора за известно време, можеш да заблудиш част от хората за дълго време, но е невъзможно за заблуждаваш всичките хора през цялото време.”

 

Фактите не могат да бъдат погребани, просто няма как да укриеш нещо във века на информацията. Цензурата, черненето на тези, които казват уличаващи манипулаторите неща, а и фабрикуването на нови лъжи забавя истината, но не я унищожава. Казвал съм го често, но пак ще го кажа: Българите са умни хора, дадеш ли им база за сравнение, те сами могат да разберат кое е вярно и кое не е.

 

Осъзнавайки, че номерът с екзотичните титли на старите българи няма да издържи проверката на времето, някои учени се втурват да изопачават смисъла на имената на нашите владетели, като при това премълчават важни факти. Вилхелм Томашек решава, че името Борис е монголско и се обяснява с монгол. bogori “нисък, долен”, Карл Менгес, Игор Добродомов и др. поддържат тюрския произход на Борис, предлагайки тюрската дума bars “тигър, пантера, рис”, а пък  Соболевский, Маретич и Трубачов считат Борис за славянско име. За иранската теза се застъпват Фердинанд Юсти и Веселин Бешевлиев, а проф. Б. Симеонов смята, че тълкуването с перс. bōr “жълт, риж, червеникав” е твърде вероятно и значението може да е “Рижия, Червенокосия” (Симеонов, 2008, с.178-179).

 

Всички тези опити са чиста проба спекулация, по простата причина, че се пренебрегват антропологичните проучвания, доказващи, че ние нямаме нищо общо с народите от Средна Азия, но и доказващи, че повечето от нас: както брюнетите, така и светлокосите, са наследници на древното балканско население наречено траки в историческите извори (Попов, 1938, c.111, c.122, Попов, 1959, c. 260-261).


Не е спомената изобщо и връзката на личното име Борис с тракийските Борис, Борус, Парис и др. A oще в началото XX в., през 1918 г. Уолтър Аркрайт пише за тракийските имена Борас/Bορα, Борискос/Bορισκος, Борoс/Bωρος (Arkwright, 1917, c. 51). По-късно, през 1927 г. Димитър Дечев публикува интересна работа, в която засяга тракийските имена съдържащи елемент -порис/-πορις  (Dečev, 1927, c.377-383).

 

Особено внимание е обърнато на тракийското лично име Дале порис/Δαλέ πορίς, което нашият учен сравнява със споменатите от Миклошич слав. Dalibor, Dalebor, Dalabor, изтълкувани като притежаващи значение “Fernkämpfer” – борещ се надалече (Δαλέ = далѥ-по-далеч стблг. πορίς = борити сѧ-боря се стблг. бел.авт.), а и слав. Борис/Boris, Бориш/Boriš и др. (Dečev, 1927, c.377-378).

 

Ползвайки сведения от етимологичния речник на Алоиз Валде, Дечев уточнява, че елементът от тракийски имена -porus, -por, πορίς, идват от и.е. корен *bher-:bhor -удрям, бия, отразено в слав. борѭ, брати-боря се и др. Нашият учен набляга и на това, че името на троянския герой Парис/Πάρις е с идентична семантика (Dečev, 1927, c.379). Тази информация позволява да се изрази твърдението, че името на княз Борис е от същия произход както и трако-троянското име Парис/Πάρις.

 

Това разрешава и една загадка: смайващите паралели между знаците от керамиката от Троя (по Шлиман) и особените символи ползвани в българското народно творчество, да не забравяме и старобългарските руни.

 






Както се уверяваме – примерите са много и няма как да бъдат класифицирани като случайни съвпадения. Единственото логично обяснение е това, че българите са потомци на древен балкански народ, който е имал колония и в Троада.

 

Херодот дава ценна информация относно произхода на трояните, чийто принц е Парис/Πάρις. Според бащата на историята пеоните са колонисти от групата на тевкрите от Троада (Her.V.13). Самите троянски тевкри са верни съюзници на мизите, с чиято помощ покоряват всички тракийски племена дълго преди Троянската война (Her.VII.20).

 

Сега идва най-интересното. По сведения на Йоан Цеца и Йоан Зонара (цитирани от акад. Д. Ангелов) българите са отъждествени със старите пеони: “ Παίονες δὲ οἱ Βούλγαροι, т. е. пеонците са българи…”(Ангелов, 1971, с.374). Hашият историк съвестно цитира и Михаил Аталиат, според когото: “българите са „мизи”, които по-късно получили своето ново название (μύσοι δὲ, οἷς εἰδικὴ προσηγορία τὸ τῶν Βουλγάρων καϑέστηκεν ὄνομα), макар да гледа на тези извори като на опит за архаизация (Ангелов, 1971, с.374).

 

Ако Цеца, Зонара, Малала, Аталиат и много други грешаха в отъждествяването на българите с участвалите в Троянската война пеони и мизи, то това би проличало както от нашия антропологичен тип, така и от старобългарските имена. Реалността обаче показва, че народът ни се е оформил на Балканите, а идентичния смисъл на старобългарските и трако-троянски имена доказва, че и речта на дедите ни се е оформила на Балканите, че Аспаруховите българи са говорили същия език, който са говорили Парис, Хектор, а и меонът Борус (меоните са причислени към траките от Аркрайт: Arkwright, 1918, c.51).

 

За това прочее има и други доказателства. Добре известно е, че в микенските документи от Бронзовата епоха присъстват голям брой тракийски лични имена като етническите Одрюс, Тюнос, Пеон и др. Публикации по този въпрос има, но по една или друга причина са направени и пропуски точно по отношение на имената с елемент бор, бур.

 

Става дума за Сия-бур/si-ja-pu2-ro, c регистрация KN As  1516.11, чийто втори елемент, за жалост вместо да се прочете -бур, се представя като фюлон/φῦλον (Ilievski, 1972, c. 273). Явно Илиевски не знае за тракийкото племенно име Сиа-лети/Sia-letae и тракийския топоним Сиа-маус/Sia-maus, които присъстват в по-ранна работа на Димитър Дечев (Detschew, 1957, c. 440).

 

В друг микенски документ от Бронзовата епоха намираме името Дила-бор/Di-la-po-ro документ Ea814 (Bennet, 1955, c.208), показващ смайваща прилика с тракийското лично име Дале порис/Δαλέ πορίς - Далебор. Така става ясно, че имената с елемент -бор, обясним със стблг. борѭ, брати-боря се са се появили на Балканите още през Бронзовата епоха и то при траките, наречени в по-късни времена българи.

 

За тези, които се учудват на присъствието на тракийски лични имена в микенските документи, а и на отъждествяването на българите с траките, ще предложа сравнителна таблица с писмените знаци от микенските документи - Линеар Б и старобългарските руни.



БР- български руни

ЛП-линеарна писмеоност, Линеар Б


Съберем ли на едно място сведенията на Аркрайт (1918 г.), Дечев (1927 г.) и Попов (1938 г.), можем да кажем, че след 1938 г. всеки опит името на княз Борис да бъде изкарано тюрско, монголско, или иранско не е нищо друго освен безсъвестна манипулация и гавра с доверието на българския народ. Данните от работите на Бенет (1955 г.) и Илиевски (1972 г.) са също ценни, но те са само допълващи.

 

Ще завърша с обръщение към нашите учени: Уважаеми дами и господа историци, езиковеди и др., пътят на науката невинаги е лесен, но човек винаги има избор – дали да остане верен на истината, или да защити собствената си кариера и положение. Грешките не са признак на ниска компетентност, човешко е да се греши, а да признаеш грешката си е благородно. Няма от какво да се страхувате, ако кажете истината за произхода на народа ни и заслугите на предците ни в оформянето на старата култура на Европа. Имате ли любовта и признателността на народа, служите ли на истината, и Господ ще Ви пази!

 

 

 

 

 

Използвана литература:

 

Ангелов Д., Образуване на българската народност, Изд. Наука и изкуство, Векове, София, 1971.

Поповъ М., Българският народъ между европейските раси и народи, Придворна Печатница, София, 1938.

Попов М., Антропология на българския народ, том -I , Физически облик на българите, БАН, София, 1959.

Симеонов Б., Прабългарска Ономастика, Фондация Българско Историческо Наследство, Пловдив, 2008.

Arkwright W.G., Lycian and Phrygian names, The Journal of Hellenic Studies, Voll. XXXVIII, (1918), The Society for the Promotion of the Hellenic Studies, MACMILLAN AND CO., Ltd, St.Martin.s Street, London, MDCCCXVIII.

Bennet, E.L., The Pylos tablets text of the inscriptions found 1939-1954, ed. Bennet, E.L., jr., Princeton University Press, Princeton, for the University of Cincinaty, 1955.

Dečev D. Ein Beitrag zu den slavisch-thrakischen Sprachbeziehungen, Zeitschrift für Slavische Philologie, Vol. 4, No. 3/4,1927.

 

Ilievski P., The Suffix -ylo/ a- in the Mycenaean Personal Names (посл.вид. 23-04-2021)

 

https://revistas.usal.es/index.php/0544-3733/article/view/2544/2587

120 коментара:

  1. Умолявам коментиращите да се придържат към културен тон, благодаря предварително!

    ОтговорИзтриване
  2. Кефиш ме човеко, карай смело напред и натрий носовете на чиновниците с титли 😀👍💪🫂

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен23 април 2021 г., 17:40 ч.

      Докато мога, ще карам упорито напред:)

      Изтриване
  3. Господин Серафимов,

    Едно наблюдение-въпрос.
    В тази Ваша работа Вие пишете че Парис е означава „боец“, „борещ се“.
    В друга по-стара работа Вие пишете „Името на Персей означава – боецът, този, който бие, този, който удря“.
    Имайки предвид еднаквото значение е съвсем сходното звучене, нали има смисъл и двете имена да се разглеждат като едно и също име, което е древната версия на днешното „Борис“?

    Че нито едно от тези имена няма гръцки произход и смисъл, това вече сте го обяснили убедително.

    С искрени поздрави,
    Ивайло

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 23 април 2021 г., 18:57 ч.

      Глаголите брати, борѭ, перѫ, може би идват от един и същ корен, защото и в двата случая сродна е санскр. pŕ̥tана-борба, parin-противник.

      Изтриване
  4. Павле, ама много те следят враговете ти бе 🤣 Глишката орева орталъка, че те били поканили в БНТ, ама отчаян ти казвам: пиши, вие, скубе си косите, направо гръцка трагедия 🤣 Те тия хора не спят ли, до тоалетна не ходят ли, друга работа нямат ли, та постоянно слухтят какво става покрай тебе - простият блогър 🤣 Аз съм ти фен, но не знаех за поканата в БНТ, а те батка, бяха научили и вдигнаха врява до небето 🤣

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен23 април 2021 г., 19:44 ч.

      Манолчо напразно се е тормозил, интервюто се провали поради технически проблем :) Прочее, наистина и на мен ми прави впечатление, че опонените ми постоянно следят какво правя, сигурно са се изплашили, че изобличението им наближава...

      Изтриване
    2. Не бе,Глишурката не те следи изобщо, чилякът беше сигнализиран от групата на дошляците, ония дьонмета те натопиха, и понеже си му стар враг от блогбегето, той влезе в ролята на протестърче ,нали му е това поминъка 😆 Но може да няма нищо лично, Глишурката е жаден за внимание и все критикува тоя или оня, без значение пол, ръст, цвят на кожата. Дъвчеше се с Леа Коен, по едно време подгони Мошев, че бил автохтонец, не знаел какво говори, а бе, пълна комедия ти казвам, момчето е готово на всичко за малко внимание и ти си само случайна жертва ,random victim на поетчето- протестърче 😀

      Изтриване
    3. ПАВЕЛ СЕРАФИМОВ - SPAROTOK 23 април 2021 г., 23:44 ч.
      Прави много силно впечатление, че няма никакво изобличение да направите, докато сам цитирате казионисти като Д. Ангелов, Бешевлиев и пр.

      Изтриване
    4. Въх бе, уплашихме се, че Спаро цитира казионисти, упссс, влезе коня в лозето и изяде гроздето :) Сменете малко плочата бе шебеци!

      Изтриване
    5. Не би било нормално дори казионните да пишат само лъжи. Къде е проблемът?

      Изтриване
    6. До Ники Орлов 24 април 2021 г., 20:23 ч.

      Проблем няма, но повечето от противниците ми са доста ограничени хорица. Те се чудят какво да измислят, само и само да ме дискредитират.

      Изтриване
  5. Поредният шедьовър на господин Серафимов 😊 congrats well deserved 😊

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До glowclipze 23 април 2021 г., 20:57 ч.

      Благодаря ти млади приятелю!

      Изтриване
  6. Дали няма синонимни названия за различни народности, участвали в образуването на българската народност. Имам предвид следното.
    алабагатур – висша военна титла, спомената по повод българо-хърватската война в 926 г. Към Хърватия е изпратена българска войска предвождана от άλοβογοτούρ (алабагатур).
    багатур - българска военна титла.
    Багату́р - (монг. baγatur (ᠪᠠᠭᠠᠲᠦᠷ )- монголска военна титла.
    Борджигин - (монг. Боржигин?, ᠪᠣᠷᠵᠢᠭᠢᠨ - монголски род от който произлиза и Чингизхан.
    Може би съвпадения. Но от багатур произлиза и руското название богатир. Много съвпадения. Как да ги обясним.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 23 април 2021 г., 21:43 ч.

      Това, че дадена дума се ползва от монголците, не означава, че е монголска. Обикновено багаин, багатур, баг, бег се приемат за ирански заемки в монголски и тюрски, но самата дума бага има ранно значение бог, слънце, чак по-късно придобива значение богат, благородник, велможа.

      Аз лично смятам, че бага е заемка в иранския от тракийски, това обяснява и защо е изоставена от всички иранци, които днес ползват Хода като дума за Бог.

      Изтриване
  7. Г-н Серафимов може ли да отговорите на 2 въпроса:
    Каква е разликата между българската глаголица и хърватската глаголица която св Йероним от 3-ти век е пренесъл в тяхните земи и която те използват до 17 век?
    2. След като българите ги отъждествяваме с траките как да си обясним езиковата близост на народите на Източна Европа българи сърби хървати руснаци чехи поляци? Не означава ли това че траки и славяни са едни и същи народи?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Христо 23 април 2021 г., 22:01 ч.

      Йероним Стридонски живее и твори през IV и V век. Възможно е той да е преработил протоглаголицата, която Урфил създава за гетите. Хърватската глаголица е ъгловата, тя е известна и като Илирийска азбука. Нашата глаголица има по-закръглени форми, а пък хърватската май няма нашите юсове.

      Приликата на българския с хърватския се дължи на това, че ние сме потомци на траките, а хърватите на илирите арвиати, които са тракийски роднини. Апиан споделя, че римляните гледат на илирите, мизите и останалите траки на юг от Дунава, както гледат на различните групи гърци. Това означава, че траки и илири са говорили много близки езици. Днес положението е същото - българите и хърватите говорят много близки езици, но хърватите си остават потомци на илирите, докато ние сме наследници на траките.

      Колкото до руснаци и украинци - тези хора са потомци на илири и скито-сармати, а Стефан Византийски нарича скитите тракийски народ. Прокопий пък причислява сарматите към гетското семейство, а като имаме предвид и свидетелството на Апиан, става ясно защо българският е сроден на украински и руски.

      Най-голямата заблуда, която учените създават е това, че старите славени са нов народ. Реално името славени е ползвано най-рано за гетите, после преминава при предците на словените -7-8 век, после при предците на поляците 10-12 век и накрая при руснаците 12-13 век.

      Изтриване
    2. Вероятно има още да се изследва за да се добие по ясна представа за населението на Балканите в древността и по специално българското присъствие, а също и родствените им връзки с останалите. Сергей Лесной, чието мнение като цяло не се различава съществено от темите които тук се коментират, а това е нормално ползвайки едни и същи източници, за отделни моменти обаче има малко по различно становище. Според него още Кроватова България е владеела и територии от Западните Балкани.
      " Константин Багрянородный (De Thematibus, lib. II р. 44 еd. Bonnae) говорит, что Фракия, управлявшаяся раньше из Константинополя, была сделана особой провинцией и управлялась проконсулом Тавром во времена Константина Великого (306-337).
      Это случилось потому, что болгарский народ переправился через Дунай и император был вынужден (очевидно для быстроты и удобства управления в опасной политической обстановке) дать Фракии автономию („to ton Bulgaron genos ton Istron potamon dieperasen“). Таким образом еще в первой четверти IV столетия болгары уже были на Балканах и переправились через Дунай. " (глава 7 стр. 81)
      http://macedonia.kroraina.com/slinv/index.htm
      Глави 7 и 8.
      Според хърватско предание, името на държавата им произлиза от Кроват.
      Макар и да не става въпрос за държава, за подобно масово присъствие много преди Аспарух ни споменава и Йордан Хаджиконстантинов - Джинот, които води един диалог със Сава Радулов през "Цариградски вестник" през 1853 г.
      " Ний, народ болгарскии, кои бехме ся вселили в Венгрии, Подолии, Бесарабии, Херсоне до Тауруса, и на запада до Франконии, долу у юга в Илирии, Далматии и Кроатии, наши богати пастири (овчари, скотоводители) в зимное време претеруваха свои овци в греческой империи, сос прошение от греческите губернатори, кои били в Солун, Серес и т. д. ...
      Тия наши овчари ден из дня от времето пред 40 години пред Христа, почнали да ся заселуват в Македония и Тракия, и от овчари ся дадоха в Солун и други градове да учат наука греческа. И тако ся замешали и в политически империйски дела и ги називали Пяменес нимнион... и ганактофаги, епиди етрефонто ме то гала тон зоон и пр. Зри в византийския летописи — после 489 по Христа добре ся чули на глас от Анастасия I." (стр. 58)
      " Още на 498 година императорскии болгаре повечето до Солун, Серес, Кавала, Чаязи, у Воден били во святое крещение и дава потвердено свидятелство 18-ти летная война, защо Боян, како взял имперских градов Сингидуна, Августи и Ниминация, ту е било болгаре-юруци, т.е. крещени в 591 г. по Христа. Фока тиран, како погубил императора Маврикия с безчеловечие, утиснат е бил от Боян, но послал верховнии мужие во Македонии да ласка болгарете, кои били под негова власт сос священници и икони, да би биле на мир, да не би интригирали (бунили). И во коя къща българска се намирал свещенник, тая къща дан на царя не плащала. " (стр. 67/68)
      http://macedonia.kroraina.com/bmark/jhk/jhk_1.htm#8
      На същото място и Свети Йероним поставя надпис върху своята карта "Mesia hec & Vulgaria" (Мизия, тук и България)
      Май много станаха случайностите, но ако нямат сериозно противоречие с други вече доказани факти мисля, че си заслужава да се поумува върху този въпрос.



      Изтриване
    3. Кирил Григоров25 април 2021 г. в 20:36

      г-н Серафимов, много от нещата който казвате имат логика и верꙗтно до голꙗма стѣпен са вѣрни. Обачѣ забелꙗзвам, че и виѣ като един ваш заклет послѣдоватѣл Иван Трѣневь рѫсите нѣлепости понꙗкога (Той напримѣр изрѫси ,че всички днешни европейци са Бѫлгари и са налседници на БѪлгарите (генетично и кꙋлтꙋрно), считай британци, германци, шведи , риснаци и т.н. абе всичко Бѫлгари, даже твѫрди,че европа всѫщност се наричала Бѫлгариꙗ!?, той сѫщо вꙗрва и в големиꙗ потоп от 18-19 век, Страната Тартариꙗ(което е по-вероꙗтно , щото сѫм ꙗ виждал на стари карти)). Та до вас "Колкото до руснаци и украинци - тези хора са потомци на илири и скито-сармати". Айде бе, докажете (кꙋлтꙋрно да, но генетично - сѫмнꙗвам сѣ!!) Това си е пѫлна глꙋпост изтопочено така доста манипꙋлативно. Трꙗбва да се ꙋточни кои Рꙋснаци и през коꙗ епоха са потомци (това е доста важно, защото се изкривꙗва истината). Днѣшните Рꙋснаци баꙗ са измити от нашата и от тракийската крѫв, повечето от тꙗх имат ꙋгрофинска и монголска. Сега да искарвате и вие рꙋснаците Бѫлгари, е тва вече си е простотиꙗ.

      Изтриване
    4. До Кирил Григоров 25 април 2021 г., 20:36 ч.

      Ако бях нарекъл руснаците българи, това щеше наистина да е нещо глупаво, но аз не го правя. Ако ме критикувате, критикувайте точно, без да ми приписвате неща, които не съм казал.

      Да обвиняваш някого в нещо, което не е казал - ето това е истинсаката простотия.

      Изтриване
    5. Господин Григовов, прочетеното от Вас е Вашето политическо виждане, но не и генетична даденост.Няма да използвам по-остри думи, закото от публикацията Ви лъха примитивизъм. Руската федерация е огромна страна с различни народности. България като население заедно с не българските народности има по-малко граждани от един по-голям град в чужбина, например Истамбул.
      Относно генетиката, руските мъжки хаплогрупи са R1a1 и I2a. Такива са и българските.
      Виждам желание в примитива да политизира истарията. Смешно е.

      Изтриване
    6. Та бях попитал, понеже чета от известно време блога тука, та бях попитал кво стана с венетите??? Сега изведнъж руснаците станаха илири и скито-сармати, пък преди бяха венети... И май ми изтриха коментара. Странна работа.

      Изтриване
    7. Трябва да прочетете Херодот, той пише за венетите-илири. Той пише и за скитите будини, чиито земи днес се заемат от руснаците. Можем да задълбочим дискусията по този въпрос, но първо трябва да се регистрирате и коментирате с истинското си име. Нали не Ви е страх ?

      Изтриване
    8. Кирил Григоров мисля ,че мнозинството от нас...когато говорят за "руснаци" имат в предвид онези руски граждани които са представители на етническата група "руснаци" а не всеки руски "гражданин". Същото е с българите...предполагам повечето от нас, когато говорят за "българите" имат в предвид онези хора които са част от етническата група "българи" а не всеки гражданин на държавата България.
      Бърз пример, един циганин може да е български гражданин но противно на възгледите на родоотстъпниците, не може да бъде част от етническата група "българи".
      Съответно да, имаме близост с руснаците но само с етническите руснаци, а не с всички руски граждани.

      Изтриване
  8. Борис е едно от най-лесните за разбиране български имена. А ние българите сме дали езика на така наречените славяни. Още по времето на Терес първи се знае, че той е говорил на богарски език, тоест боготворчески. Четох, че от династията на арихите, тоест пазителите, от които произхождат и Кубарих-Кубрат, и Аспарих-Аспарух е имало и Барих-Барис. Да не говорим за българското-тракийското Исус което е създадено от двте думи ,,ис'' от истина и ,,ус'' от уста сиреч слово тоест значи ,,истинното слово''.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ха ха ха, ето до какви недоразумения може да се стигне като се опираме само на тълкуване на думи! Ис ус, ха ха ха, това направо разбива...

      Изтриване
    2. Андрей, името Исус е гръцка транскрипция.Евреиското име е Йешуа.

      Изтриване
  9. До Арей23 април 2021 г., 22:30 ч.

    Съгласен съм с това, че дедите ни са създателите на славянската езикова група, но името Исус не е тракийско, то е арамейско. Всъщност Исус/ Ἰησοῦς е гръцкото предаване на Йешуа/ ישוע, יְהוֹשֻׁעַ, чието значение е бог спасява.

    ОтговорИзтриване
  10. В някои части на България ( например и в Северозапада,който познавам) името БорИс се произнася с ударение на О, или "бОрис". а тракийското Порис е също с ударение на О-то , и не знам защо на маен лично ми се струва името Борис = Порис 9поне 9,9999% ... Може да не е така, но така ми говори генетичната памет :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 24 април 2021 г., 10:41 ч.

      Възможно е във въпросния регион да се е запазило най-старото произношение.

      Изтриване
    2. Във Варна и варненско ползват и двете форми на ударение, като ударението върху "о" по често е при лично име, а върху "и" когато е презиме или фамилия.

      Изтриване
    3. извинявам се :-) 99,99999999.... а не 9

      Изтриване
    4. Не зная доколко добре познавате северозапада, но името Борис там се нарича Бечо. Както и името Йордан е Орда. Александър е Рангел.
      Попитайте отново по-възрастните от вас.

      Изтриване
    5. За жалост нямам сведения относно диалектите на северозапада.

      Изтриване
    6. Къде то точно сте го чули това Бечо ,Орда или Рангел? Нещо ама много далече сте от истината и региона, кажете в кои населени места сте ги чули тези имена уникати :-) А иначе са си : Борко, Данчо и Сандо

      Изтриване
    7. Към Анонимен27 април 2021 г., 0:03 ч.
      Господине, за Вас уточняването на населените места е без значение. Вие сте предубеден в правотата си! Ще Ви цитирам разказа Джерман от писателя Добри Жотев. Та в този разказ се среща името Орда с определение тупанджията, свирел е на тъпан. Добри Жотев е роден в село Радуй. Имаше и един сценичен виц за британски лорд в който се говореше "Ордо узни фордо". За другите имена в момента нямам литературни данни.
      Много удобно следвате българския литературен език, но това обеднява езиковото богатство. Голяма е разликата в езика говорен в Западна България и в Източна България. Ако не е литературния език може и да не се разберат разговарящите. Между другото, знаете ли кой млечен продукт в западните части се нарича "урда" и кой "цвик".

      Изтриване
    8. Урда (Произношение на румънски:[ˈUrdə], Сръбски: вурда, вурда, български: урда, извара, Македонски: урда, урда, Украински: вурда, Унгарски: орда, ...
      Доколкото знам помаците използват това название "урда" за изварата, за други части на БГ не мога да кажа

      Изтриване
  11. Г-н Серафимов,продължавайте да разкривате истината и променете учебниците по история на децата,не е истина какви измислици учат.И много ни боли,че не учат за турското робство нищо...г-жата казва на децата,че не сме били роби,а поданици и представя нещата коренно различно.Защо си изкривихме и скрихме историята,заради Турция,ясно е,че са ни скръцнали със зъби и ни командват,заплашват,децата учат пълни лъжи в училище и не им пука за България...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Савин 24 април 2021 г., 11:43 ч.

      Не зная дали от страна на Турция, или по-точно от страна на г-н Ердоган има натиск върху нашите учени и политици, но във всеки случай определена група историци действат крайно безотговорно.

      Изтриване
    2. Честно казано аз пук НЕ съм привърженик на идеята, че моите предци са били "роби". И предпочитам да смятам, че не са били такива! Достатъчно ясно трябва да ни е станало каква беля са претърпели нашите деди под Османска власт, но не и робство. Тази дума вече е изиграла своята роля за събуждането на народа ни за (второ) възраждане. Вече си е свършила работата, няма защо да я преекспонираме още и още, просто защото не е коректен израз. Моите деди са се сражавали за свободата ни от Османската власт, но и (младо)турците също. Даже те по-късно успяват да се отърват от тая беля османска.

      Изтриване
    3. До Савин 24 април 2021 г., 11:43 ч.
      Честно казано аз пък НЕ съм привърженик на идеята, че моите предци са били "роби". И предпочитам да смятам, че не са били такива! Достатъчно ясно трябва да ни е станало каква беля са претърпели нашите деди под Османска власт, но не и робство. Тази дума вече е изиграла своята роля за събуждането на народа ни за (второ) възраждане. Вече си е свършила работата, няма защо да я преекспонираме още и още, просто защото не е коректен израз. Нашите деди (в частност моят прапрадядо) са се сражавали за свободата ни от Османската власт, но и (младо)турците също. Даже те по-късно успяват да се отърват от тая беля османска.

      С уважение: Ники

      Изтриване
    4. Първо - няма нищо срамно в това предците ти да са били роби! Това трябва да го разбереш момко, че иначе ценностната ти систем ще е много сбъркана. Второ - дали ще се използва точно думата "робство" е въпрос на тълкуване на думата. Естествено че целият български народ не са били роби в пълния смисъл на думата, но едно че робство е имало в империята и някои българи наистина са били роби, както и много други и друго, че макар и да не са били роби са били "рая" - тоест съсловие с нисък социален статус, това са били всички не-мюсюлмани. Та и да не са били "роби", не са били свободни хора. Също е важно доколко т.н. закони в Османската Империя са били спазвани когато става дума за турци и когато става дума за "раята" и в кой случай е имало накзания за престъпления и т.н.

      Изтриване
    5. Много странно ми изглежда от позицията на днешното време да ревизираме понятия употребени в едно друго време, които народа сам си е избрал, за да предаде възможно най точно начина по който се е чувствал. По този начин стигнахме до абсурдите да пренаписваме произведения на най великите си творци, като романа "Под игото" на Вазов, стихотворенията на Ботев и даже народното творчество. Дали ни харесва звученето или не, това не ни дава право да променяме абсолютно нищо от миналото, както това масово правят казионните историци и политиците. Дори да не ни харесва само звученето на думата.
      Колкото до думата "роб", първо да направим справка какво точно означава. По дефиниция това е безправен човек. Да не би българите да са били равноправни, равнопоставени или поне близки по права с турците по време на Османската империя? Достатъчно е, че по закон мнението на един турски свидетел пред съда е било с по голяма тежест от 3 до 4 български. Без да изброявам други казуси, само това доказва наличието на безправие. Не е задължително да са били оковавани във вериги, и принуждавани да работят като каторжници за да бъдат наречени роби. Това състояние си има друго название.

      Изтриване
    6. Срам ли? Изобщо не ми е минавала през главата такава мисъл! Не бих се срамувал от робство! ДА. Такова е съществувало в Османската империя и е в границите на 5% до 8%, но най-малко е било проявено на Балканския полуостров.

      Проблемът с преекспонирането на темата е друг! Дори бих казал, че господин Серафимов се бори с последиците нанесени от говоренето за робство, "робски манталитет" и т.н. Ако такива навреди има нанесени в колективния и индивидуалния ни начин на мислене, то това се е случило в най-новата ни история...

      За доказателство на тезата си ще използвам един много нестандартен подход, но, надявам се, на всички ще стане ясно:

      https://conservative.bg/mitovete-za-tsarstvoto/

      Изтриване
    7. Господин Серафимов, моля да ми простите, за това че така се получи този спам с дискусията за "робството"!

      Все пак. Бих си позволил да ви запитам: Какво е вашето отношение по този въпрос?

      Ще се опитам дори да се свържа с темата. ПОРИВЪТ за БОРБА, според Вас, как се обуславя? Срещу какво е насочен? Против робство?

      Още веднъж моля за извинение, че продължавам дискусията по тази тема! Не се чувствайте длъжен да ми давате отговор...

      Изтриване
    8. Ники Орлов 25 април 2021 г., 20:12 ч.

      Аз смятам, че може да се говори за окупация от страна на Османската империя, но окупация прерастнала в геноцид.

      Дедите ни са се стремели винаги към свобода, а по време на османската окупация, много свободи са ни отнети, за права да не говорим. Реално местните управници са се изживявали като абсолютни господари. Фактът, че за нас османлиите позват определението рая-стадо, животни, е достатъчно показателен.

      Изтриване
    9. Господин Серафимов, не бих искал да влизам в спор с Вас, твърде много Сте спечелили уважението ми за да споря точно с Вас. Дискусия по тези тема е друго нещо, но се тревожа, че Ви губя времето, пък и хич не ми се вижда подходящо мястото тук за тая работа. Статията е прекрасна и е на важна тема, тема в която Вие сте в стихията си.

      Ще си позволя само да кажа по отношение на въпроса с Османската империя, че съм съгласен с изложените от Вас факти, но те са само от едната страна на монетата - по-често разглежданата... Има и друга (поне една)!

      Поздрави: Ники

      Изтриване
    10. До Ники Орлов 26 април 2021 г., 20:22 ч.

      Докато спорещите хранят уважение един към друг и се придържат към културен тон, то спорът в никакъв случай не може да се върне в проблем.

      Колкото до другата страна - да, винаги има и друга страна, ние акцентуваме на едната или на другата в зависимост от личните си виждания, а и въз основа на ред други неща.

      Поздрави!

      Изтриване
    11. Ники Орлов

      С идеята дискусията да е с добър тон, ще кажа че и аз се присъединявам към хората, които смятат виждането ,че "нямало роби", е меко казано подигравка с нашето минало.

      Най-малкото ,че нашите деди така са се чувствали и така са го наричали. Много хора от вашата гледна точка казват ,че българите са имали фабрики, пътували са в чужбина, влизали са в администрацията на империята, съответно не са били роби. Това несъмнено е вярно, но го има момента първо ,че човек може и да има фабрики и да пътува из чужбина, и пак да е репресиран в родните си земи от чужд народ. Може да имаш големи фабрики но ако плащаш и по-голям данък в сравнение с хора от друг етнос примерно...пак ще се чувстваш като роб. Даже днес много хора се оплакват че са роби на държавата, понеже плащали големи данъци. А за влизането в администрацията, чудя се дали това е било с идеята ,че те са българи и ще помагат на народа...или говорим чисто и просто за кариеристи които и майка си ще продадат за да живеят по-добре. И накрая, пак по същата тема друг сънародник в друг сайт, сподели статия където се говореше ,че горе долу почти до преди началото на априлското въстание, са се изнасяли българи роби за робските пазари на Ориента. Та...бай Благой може и фабрика да има, ама сиромаха Драган са му взимали момичето или момчето в робство. Та винаги има една прослойка в обществото които са готови да сътрудничат на окупатора или поробителя, и за това сътрудничество да получават дивиденти. Ако не се лъжа, след освобождението масата от българите са били против, чорбаджиите да влизат в управлението на държавата, понеже те са гледали на тях като на предатели поради сътрудничеството им с империята.

      Та...апела ми към вас е да не се правим на интересни и да промотираме преиначена история, просто защото от днешна гледна точка, ни се струва че няма как народа да е бил поробен, просто защото този или онзи имал фабрика или пък бил в правителството. Този период трябва да го наричаме както са го наричали хората от онова време, най-малкото защото те са живеели в него. А за тях то е било робство.

      И да, съгласен съм с останалите коментиращи. Няма срамно ,че предците ти са били роби. Срамно е да предадеш свободата която те така са жадували и за която са умирали, за шепа жълтици, разни играчки и страх да не те нарекат с лоши думички. Макар и да се опитвам винаги да гледам положително на нещата, бих казал ,че повече ме е срам от нашите сънародници днес от колкото предците ни роби.

      Изтриване
    12. До Никола29 април 2021 г., 2:05 ч.

      Безсъмнено могат да се представят доказателства в подкрепа на едната и на другата теза - "имало е робство"/"нямало е робство"! Като, забележете, и двете твърдения ще бъдат верни. Някой ще попита "как така? нали истината е една?". Тук Кант би казал, че истината е в преодоляването на противоречието, аз ще добавя - "истината е единна, но не е една" Всъщност противоречието не е толкова голямо или трудно за преодоляване! Османската власт е ужасен бич от назадничав азиатски тип за всички нормални и честни поданици на империята. Това проличава най-силно в последния век от съществуването на тази многонационална империя. Това за мен е най-същественият проблем!

      Та за робството...

      Робството несъмнено е част от проблемите. Въпросът за мен е "колко голяма част от белята османска е робството?". Веднага давам моя отговор - по-малката част! Съществената "османска беля" се състои в това, че тя е пречка на културното развитие и това, че запазва средновековното азиатско разбиране и прилагане... С една дума - назадничавоста!

      Г-н Никола,
      Вие твърдите от една страна, "...че нашите деди така са се чувствали и така са го наричали (робство)", а от друга страна казвате, че "Даже днес много хора се оплакват че са роби..." Така може да излезе, че и днешните времена можем да разгледаме като робство!? Според мен, никога хората не са били по-свободни, отколкото са днес! Никога не са имали повече от всичко (освен, може би, време).

      Какво излиза?
      Това, че част от хората са попаднали в ситуация на определена зависимост, не прави цялото общество зависимо, още по-малко пък роби. Да не говорим за индивидуалното...

      И още малко за ИСТИНАТА!
      Много съм привърженик на ОБЕКТИВНАТА истина. Смятам, че до нея се стига като се вземат предвид максимален брой обосновани (истинни) гледни точки и се преодолее противоречието между тях!
      Например: "Земята сферична или плоска е?" Всички днес знаем отговора: Можем да разгледаме малки парчета от повърхността ѝ като плоскости, а иначе Земята е кълбо.

      Един въпрос за размисъл:
      Коя част от обществените прослойки пожелават отделянето и независимостта на народа ни?
      И още:
      Защо другите части от обществото не са толкова ентусиазирани за борба, та чак тогава се налага прибягването до пропагандата за робство? (Което и аз смятам за нужен и добър ход)

      В заключение.
      Според мен, дискусията трябва да бъде за степените на засегнатост на народа ни от РОБСТВО в различните времена в последните 200-250 години (може и 600, ако е нужно). Това би имало продуктивност, по отношение на обективното разбиране на ИСТИНСКАТА ИСТОРИЯ НА БЪЛГАРИЯ.

      С дълбоко уважение към всички:
      Ники Орлов

      Изтриване
  12. Имената Парис и Борис имат ли нещо общо с името на тракийския северен вятър - Бореас/Борей?

    В научната литература съм чел, че името Борис идва или от Богорис (малък, дребен, нисък) или от Барс (тигър). Ако последното е верно, името Борис означава Тигран.

    ОтговорИзтриване
  13. До Анонимен 24 април 2021 г., 14:02 ч.

    Обикновено името Борей се свързва с бора-планина, но аз лично смятам, че това е погрешно виждане, защото тракийската дума за гора-планина е гора. Намираме я в споменатия от Тит Ливий топоним Be gorites= въ горицѣ.

    Тъй като името Борис се среща в тракийската ономастика, то няма логика въпросното име да бъде обяснявано с помощта на тюркски или монголски език.

    ОтговорИзтриване
  14. Господин Серафимов,
    От сравнително скоро време чета вашите трудове и съм силно възхитен, окрилен, обнадежден и т.н... (тук мога много епитети още да добавя) Но съм и много горд с това, че Ви има и, че правите всичко това за българския род!
    Не съм добър в писането, инак бих писал повече окуражаващи думи.
    Много ми харесва тази ваша смиреност пред истината, с която подхождате! Надявам се, че занапред няма да я изгубите. Нека истината възтържествува, каквато и да е тя. Вие най-вероятно сте много близо до нея - по всичко личи! Надявам се и до края на борбата си ще си останете "вие си" и няма да се опияните от успеха си, който явно набира лавинообразен ефект.
    Искрено Ви подкрепям и не съм само аз!

    Леко в страни от всичко това ми се иска да Ви задам и един по-философски въпрос. Какво мислите за израза "истината е единна, но не е една"?

    С уважение: Ники Орлов

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Ники Орлов24 април 2021 г., 16:51 ч.

      Аз също се надявам да остана верен на себе си, това е от голяма важност. Както обаче казва Димитър - аз наистина си имам хора, които ми напомнят постоянно, че не бива да се възгордявам.

      Колкото до истината - тя винаги е една, но различните хора тълкуват фактите по свой начин.

      Изтриване
  15. Хич да не се притеснявате г-н Орлов, той Павел има хора, които да му нашепват Memento mori :)

    ОтговорИзтриване
  16. Интересна лекция за произхода на славяните
    https://www.youtube.com/watch?v=3lBSm87304Q&ab_channel=StudyofAntiquityandtheMiddleAges
    скит

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Скит

      Флорин Курта е начетен, но и премълчава много неща. Просто няма как да не знае, че гетската керамика е прототип на така наречената славянска керамика...

      Изтриване
    2. Разбира се. Много ме подразни как се разсея за кирилицата, а 10 пъти разказа, как Константин-Кирил Философ е бащата на славянския език защото дал азбуката на хърватите и на руснаците. Добре, че накрая се сети да каже за Преславската школа. Обаче, най-важното - постави епицентъра на славянството (каквото и да значи това) по долното течение на Дунава. И пак, напразно ще чакаме да каже гети.
      скит

      Изтриване
    3. До Анонимен24 април 2021 г., 21:37 ч. Скит

      Курта знае какво е полезно за кариерата му и гравитира точно около това. Германия искат готите-гети за своята история, за руската школа е от важност най-старата славянска общност да е на север от Дунава.

      Изтриване
  17. Кой определя стойностното ниво на народите

    Имаше един народ, който се самоопределяше за уникален над останалите народи, докато не го оприличиха на една безплодна изсъхнала смокиня.
    Имаше и друг народ, който заяви, че „няма такава държава“, достойна за „има такъв народ“ като него, докато накрая се оказа, че ставало въпрос за „има такава мърша“!
    Ще може ли един светец с усилията си да възкреси този народ от мършата? Признавам,че съм песимист...

    ОтговорИзтриване
  18. Ало, песимистът, защо не вземеш дa забравиш за този блог и да ни отървеш от неприятното си присъствие? Като не виждаш изход, защо дърпаш и другите към дъното на казана?Моля те, не ни прави номера, защото ние не сме прости и това, че критикуваш едни там богоизбрани, не значи,че и ти не си от тяхното котило.

    ОтговорИзтриване
  19. До Анонимен26 април 2021 г., 9:55 ч. и Анонимен 26 април 2021 г., 15:55 ч.

    Уважаеми господа, или уважаеми дами! Не ме вкарвайте в позиция на рефер, моля ви! Ако някой иска да каже нещо по темата е добре дошъл, но да се ползва този блог за бистрене на политика и то от анонимни, това няма да стане.

    ОтговорИзтриване
  20. Не сме дали език на Славянските народи, той си е и техен език. Всички сме Българи тъй като Българи е най-старото народностно наименование на хората от славянската етническа група. То е тръгнало от нашата територия и ако ще свърши ще свърши тук.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 26 април 2021 г., 20:49 ч.

      Няма как името българи да е било колективно за древните представители на славянската езикова група. Първо името българи възниква хилядолетия след времето когато предците на поляци, руси и др. са вече в днешните си земи. Второ, дори при нас името българи се налага бавно - първоначално принадлежи на част от мизите, после е прието от всички балкански мизи и най-накрая от всички техни роднини познати под името траки през Античността.

      Изтриване
    2. Колко ли пъти още ще трябва да се повтори тая истина, за да влезе в главите на „не простите“ в блога?!

      Изтриване
    3. Анонимен27 април 2021 г., 10:50 ч., ами ще се повтаря колкото е нужно, те и лъжите в нашата история са повтаряни много дълго време, за това са хванали дикиш, не за друго.

      Изтриване
  21. Понякога смисъла е толкоз Силен и ярък, че хората свикнали на полумрак гледат на страна от истината, щото ги заслепява и така се получава, че не я виждат понеже е ярка! Значи Борис си произлиза от думата бор, а гърчулята не могат да признасят тракийското "Б" и ето, че се пръкват Порос, Парис, Перис, а те са си Народ и т.н. тракийски имена!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен26 април 2021 г., 23:18 ч.

      Думата бор се среща в тракийския топоним Вор βρεγα, но Парис, Борис според мен, а и според Дечев и др. са свързани с глагола боря се.

      Изтриване
  22. При името Борис не играе ли роля думата РИС, което си хищникът рис. РИС-РУС си означава рус/ръждав, от тук произлизат и може би думите ръж, рож. В случая Ба може да онзачава и бял и от тук барис - снежен рис/бял рис - snow leopard. Тотемно животно на трако-българите. Думата после вече може и да е придобило значението на боря се от самите качества на животното. Това не изклчва и по-късното смяна на б-то с п от гърците.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 27 април 2021 г., 11:35 ч.

      Рис е действително дума, изведена от понятие за светъл цвят, но боря се идва от понятие за бурно движение, т.е. нещо съвсем различно.

      Изтриване
  23. Окей, думата боря се може да не идва от Борис, но не малко от трако-българските мъжки имена не са ли свързани с животни, които имат благородни или войнски качества като Аспарух, Орлин, Вълчан/Вълкан/Вълко/Вълчо, Борис/Барис, Телец, Арис, Еленко, Руслан, Лъв и мн. др.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 27 април 2021 г., 15:45 ч.

      Да, в нашата именна система се срещат имена вдъхновени от названия на жиотни, така е било и в миналото. Тракийските имена Орол, Улко, Козис, Зайка, Бебрик се обясняват с българските думи орел, вълк, коза, бобър. Фактът, че съществуват лични имена вдъхновени от название на животни, не ни дава правото да причислим и Борис към тях.

      Изтриване
  24. Господин Серафимов, поздравления за поредната ви стойностна работа. Винаги когато чета вашите публикации, си задавам въпроса:От къде намирате цялата тази информация и източници, и как разбирате на кои автори межете да се доверите? Ще се радвам ако споделите.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Unknown 28 април 2021 г., 21:58 ч.

      Аз нямам тайни, винаги споделям с други хора информацията, която притежавам. Човекът, който ми даде началната подготовка, ми даде ценен съвет: едно историческо сведение е вярно не когато професионалистите са казали, че е вярно, а когато е проверено обстойно, сравнено с други исторически сведения, а и данни от други области.

      Винаги позлагам на проверка историческите извори, сравнявам с данни от областта на ономастиката, археологията, антропологията. По този начин правенето на грешка е сведено до абсолютния минимум.

      Разполагам с огромна лична библиотека, а имам достъп и до Кралската Библиотека в Хага, Баварската Държавна Библиотека, а и Льовенската Университетска Библиотека, Белгия. В последно време доста ценни книги са дигитализирани и ползването им се предлага безплатно от Тексаския Университет, Tufts University, Lacus Curtius и др.

      За моя изненада руснаците са дигитализирали огромно количество научна литература и в повечето случаи я представят безплатно, а когато трябва да се заплати, цената е ниска.

      Говоря няколко езика и мога да ползвам специализирана литература на английски, немски, холандски, руски, а и сърбо-хърватски. Това увеличава значително количеството информация, която мога да ползвам.

      Освен това имам приятели, за които достъпът до специализирана литература в българските библиотеки и безпроблемен. Тези хора са ме снабдявали, а и все още ме снабдяват с работи на творили в миналото наши езиковеди, историци и археолози.

      Трябва да допълня и това, че имам приятели историци, археолози, нумизмати, езиковеди и др., до които се допитвам по важни въпроси.

      Когато човек е независим от иституциите, а освен това е непредубеден изследовател, разполагащ с голямо количество информация, намирането на истината вече не е трудно. Друг е въпроса дали тази истина ще бъде приета, от професионалистите зависещи от различни институции и притискани от гузната си съвест поради своята ревностна подкрепа на вредните за България теории.

      Поздрави!

      Изтриване
  25. https://www.youtube.com/watch?v=5Nuiw73EY50
    Кога ще им се обърне езика да кажат че явно не само езика а и хората там са били други . И са говорили български език .
    Само от 25 г . разбрали че имат новгородски диалект . И Аспарух бил азиатец нали . И ние сме татари .
    И езикът не бил история. Та какви са били тия хора живели в Новгород и Псков?
    Я вижте намерените свитъци и речника . Нчкой да не разбира тия думи дето не е учил росийски език .

    ОтговорИзтриване
  26. Г-н Серафимов с интерес следя статийте ви. Моля напишете една статия за "Летопис и родословие" на поп Йовчо. Останах много изненадан, че нашите историци не са обърнали внимание на този труд, а се обръщат само към именика на българските князе. Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  27. Г-н Серафимов с интерес следя статийте ви и наскоро се натъкнах на името поп Йовчо и неговият труд "Летопис и родословие". Бихте ли написали една статия по този въпрос. Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Unknown 29 април 2021 г., 10:03 ч.

      Поп Йовчо не е единственият, който гледа на дедите ни като на народ, присъстващ на Балканите още по времето на древността. Отец Спиридон Габровски, Христаки Павлович и др.също представят информация, от която става ясно, че българите са на Балканите много отдавна. Ценни са и работите на Йоан Раич, Юрий Венелин, Александър Чертков, които макар да имат и много недостатъци, същевременно дават обяснения на някои важни въпроси.

      За жалост нашите историци не желаят да използват информацията от работата на гореспоменатите автори. Вместо това предпочитат да използват хрониките, които са написани от враговете на дедите ни. Поне за мен това е странно поведение, а, за да разберете защо е постъпено така, трябва да се обърнете към нашите историци.

      Изтриване
    2. " Unknown29 април 2021 г., 10:03 ч.
      ...наскоро се натъкнах на името поп Йовчо и неговият труд..."
      Препратки към различни материали на тази тема:
      https://starotarnovo.blogspot.com/p/blog-page_6.html

      Изтриване
    3. До Анонимен 30 април 2021 г., 14:18 ч.,

      Познавам този блог, но все пак благодаря!

      Изтриване
  28. Бано , Банко ,Боно Бонко ,Боко ,Борко , Бочко ,Борчо , Боце ,Благой , Въло ,Вълко , Вълчо , Вело , Велко , Велчо , Вано Ванко ,Ванчо , Гошо Гошко ,Гено , Генко , Гето , Горчо , , Дано , Данко ,Заро Зарко , Зерко , Къно Кънчо Кано ,Киро , Кирко, Кирчо , Лило , Лилко , Моно Монко ,Монци , Миро Мирко ,Мирчо , , Нано Нанко ,Ноце , Новко , Пано , Панко ,Пешо , Пешко ,Пеко ,Ристо , Сандо ,Токо , Тошо Тошко , Тано Танко ,Тоно Тонко ,Тончо ,Цоко , Цоно, Цонко , Цеко , Цено , Ценко ,Цоло ,Цано , Цанко, Цани , ,Цецо , Цецко , ,

    Ана , Анка , Бона , Бонка , Вела , Велка ,Вана , Ванка ,Ваца Вацка , Веца ,Вида , Вена , Венка ,Въла , Вълка , Гена , Генка ,Гина , Гинка , Дана , Данка ,Доца ,Дина Динка, Дона , Донка , , Ева , Евка , Зора , Зорка ,Загорка , Ива , Ивка Йовка , Кана , Лила, Лилка , Мара ,Маришка , Маруца , Мина , Минка,Мица ,Мицка ,Мона . Монка . , Мона , Нонка , ,Нана , Нена , Ненка ,Неша , Нешка ,Нуша , Нушка , Пена , Пенка , Пеца , , Риска ,Роса , Роска , Тана , Танка , Тина Тинка , Тоца ,Тошка , Цена , Ценка , Цона , Цонка ,Цана , Цанка ,Цеца , Цецка , Яна , Янка ,

    Това са имена от Северозапада .
    От какъв език .. ко ,.... ка , ...чо, ...ца ?

    ОтговорИзтриване
  29. Има и имена Бориска /Риска/, Бориско, Дочка. Но в тия семейства има жени от Търновско .Няма нищо случайно.
    Колкото до така нареченото "славянство" от линка който по горе дадох идвам до заключението , че са е преобладавал българския език . Разбира се че там има хора . Но щом има диалекти например в Новгород и Псков е имало големи групи които са говорили на този език . Разбира се дошляците колко и голяма група да са не могат да променят гена на местното население.
    Доколкото разбрах , чак Ломоносов е създал руския език . От църковно славянския/български / литовския и на местното население . И чак тогава Псковци и Новгородци са започнали да говорят руски . Москва е в някаква дупка на всички диалекти .Макар че ония двамата математици намериха в дворовете на църквите им каменни колони с надписи на български език . Предполагам че Белоруския , Украинския , Полския , дето не го споменават и църковно славянския , дето пак не го споменават е смесица от литовски , български , и ма местните говори .
    И смятам че така са се и обособили нациите върху основата на близък език.Литовци , поляци , белороси , украинци , руснаци , ..
    И вече соц лагера дава възможност на руския , Ломоносовския / мосовския/ да се разпростре в тези държави.
    Така че нямам представа колко им е древен езика , като не е имало култура да го разпространи . . . .

    ОтговорИзтриване
  30. Вашият враг Тодор Чобанов е уволнен от работа, това радва ли Ви, смятате ли, че загубата на позиция на този човек ще окаже влияние на вашите критици?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дали новият зам.кмет по културата ще преименува метростанция "Хан Кубрат" на "Княз Кубрат"? Лично аз чак тогава ще се зарадвам.

      Изтриване
    2. До Анонимен29 април 2021 г., 20:14 ч.

      Не считам г-н Чобанов за свой враг. Ние сме на различни позиции що се касае произхода на Аспаруховите българи, но това не ни прави автоматично врагове.

      По принцип никога не се радвам на чуждото нещастие, дори когато то засяга хора, с които не съм в приятелски отношения. За г-н Чобанов смятам, че той просто ще заеме друг пост.

      Изтриване
    3. До Богомил 29 април 2021 г., 20:56 ч.

      Аз ще се зарадвам ако името "Хан Кубрат" бъде променена на "Княз Кроват".

      Изтриване
    4. Не, уволнението на доц. Т. Чобанов от общината на София няма да окаже никакво влияние върху критиките или върху критиците на драскачите на псевдо научни текстове. Те ще продължат да бъдат безкомпромисни.

      Изтриване
    5. Анонимен30 април 2021 г., 10:50 ч., какви крити от анонимка ха-ха-ха :) Ако имаш дори елементарно ниво на интелигентност щеше да си осъзнал, че анонимен не критикува а недоволства, но ето - нямаш това ниво, не схващаш,че ако нямаш смелостта за защитиш открито това, което каваш, не ти е чиста работата изобщо. Защо Спароток излиза открито с името и лицето си, но ти не, ама наистина ли мислиш, че някой ще се върже на бръщолевенето на некааав трол? Псевдонаука е това да казваш на черното бяло, ти знаеш много добре, че си от лагера на шебеците, които мамят българския народ и виосокопарно "критикуват" будните хора като собственикът на този блог. Но номерът не минава, ние вече ви видяхме спатиите, претеглихме ви на кантара и ви определихме мястото - на боклука, там сте си най-добре като имаме предвид миримата. С неуважение,
      Радослав Борисов Радев

      Изтриване
  31. Драги Павле,

    Случайно попаднах на едно сведение от проф. Дамян Попхристов, което не съм чувал от тебе и предполагам безкрайно ценно. Намира се около 20-тата минута. Колкото до богомилите те се конфронтират „невинно“ с Евангелието и казвам това, без да съм сляп поддръжник на православието. Помествам линка:

    https://www.youtube.com/watch?v=EusGKBcm7Zc

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. до Анонимен 2 май 2021 г., 21:34 ч.
      Ако правилно разбирам препоръката Ви и без да имам претенции за добро познаване на материята не мисля, че казаното е нещо ново или малко известно. В случая е предадено в свободна форма и леко изменено, но точния цитат е посочен още от Ганчо Ценов и е доста разпространен днес в мрежата.
      " В главата за “Готските игри”, съставена от самия Константин Велики или по негова
      поръчка, като се посочват коледните приеми и празненства на византийския двор, се
      споменават и развлеченията след пиршеството. А именно – музика, песни, театрални
      представления и латински славословия. На шестия ден на празниците се устройва
      закуска, на която се поканват сините, зелените, българите и разни чужденци: фаргани,
      хазари, агаряни и франки. Всички се явяват в национално облекло, народни горни
      дрехи ковади. (гл. Руск. древн.; гр Толстой и Кондаков, в. IV, стр. 139)
      Горното е интересно за манталитета на съвременните учени. Кондаков съобщава, че
      българите са канени на закуска от Константин Велики (306-337 г. сл. Р. Хр.) като местни
      хора, а не като чужденци, защото казва и “разни чужденци”, които наименува, а
      същевременно твърди упорито, че българите били монголци, които едва в края на 7 в.
      били дошли на Балканския полуостров. "
      Като говорейки за "сините" става въпрос за вандали/венети, а "зелените" са гърците.
      https://www.bgpatriot.com/resources/history/Cenov_NarodnostMakedonci.pdf (стр. 7)
      Колкото до богомилите, това явление се заражда в България като ответна реакция на опитите на религиозната върхушка да налага все по обвързващи и строги превила в обществото с цел да подчини и лесно да манипулира привържениците си. Разпространявайки се извън страната претърпява различни промени, според местната обстановка. На Балканите промяната се изразява в приемане на исляма, защото е по близък до техните проповядвания отколкото християнството.
      " “Помаците, които сами се наричат турци, у околното население са познати с разни имена като “помаци” в Родопите, “дилсъзи” (т.е. безезични, които не знаят турски) в Тиквеш, “торбеши” в Дебърско, Кичевско, Скопско и пр. Най-старинно е названието “торбеши”. То е от предтурското време и е наследено от “торбешите” богомили, които най-лесно са приели мохамеданството, както например и в Босна. "
      http://balkanguru.blogspot.com/2016/11/
      " В Босна съществуват гробове на богомили с кръстове. В моите проучвания стигнах до извода, че богомилите много по-лесно са приели исляма, отколкото православното християнство."
      http://silnikol.blogspot.com/2009/03/blog-post_22.html

      Изтриване
    2. По въпроса за "приятелите българи" прочети това много добро изследване на Милко гърчев - https://www.academia.edu/44836152/%D0%9F%D0%BE_%D0%B4%D0%B8%D1%80%D1%8F%D1%82%D0%B0_%D0%BD%D0%B0_%D0%BF%D1%80%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B5_%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8_%CF%86%CE%AF%CE%BB%CE%BF%CE%B9_%CE%92%CE%BF%CF%8D%CE%BB%CE%B3%CE%B1%CF%81%CE%BF%CE%B9_

      Изтриване
    3. Здравей Андрей!

      Работата на г-н Гърчев е наистина интересна, но за мен историческите извори са само индикация. Благодарение на трудовете на Георги Сотиров, Никола Бесараб и Юлия Хаджи Димитрова зная колко много са манипулирани преводите на старите текстове, и то в чужда полза.

      Историческият извор си остава индикация, решаваща е ролята на ономастиката, археологията, антропологията и генетиката.

      Изтриване
  32. Привет Павел, поздравления за работата в този блог. Имам един технически въпрос - има ли компютърен шрифт (font), който възпроизвежда глаголицата? Успех!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Инсталиране на четири български клавиатури (вкл. глаголица)

      https://www.download.bg/index.php?cls=program&mtd=default&id=695762

      Изтриване
    2. До Стоянов 5 май 2021 г., 21:03 ч.

      Да, има, невинаги са безплатни, но има.

      Изтриване
  33. https://www.svobodnaevropa.bg/a/31217075.html

    Изведнъж получих порив да пусна този линк. Вчера ми попадна... Не зная дали би бил от полза, но дори и да не е - няма да попречи :) Все пак, според мен, паметника по някакъв начин е свързан с разпространението на познанието носено от нашите древни предци!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Ники Орлов 6 май 2021 г., 23:28 ч.

      Благодаря за информацията!!!

      Изтриване
  34. Българите са отъждествявани с пеоните! Но пеоните участват в създаването на древна Македония! И сега какво произтича от това и какви ще са претенциите на съвременна Северна Македония? Отново забъркана каша от древни автори и съвременни тълкуватели. Не всичко което е написано от древните автори е истина. И тогава както и днес са съществували политически настроения. Нщо ново под слънцето.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Омир никъде не говори за македонци и Македония, защото са се появили по късно. Никой обаче не казва, че са пристигнали от някъде, значи са местни, които са променили името си. Обитателите на Балканите са многобройни тракийски племена, с различни имена и гърци, които са пришълци. Македонците не са гърци, остава да са били траки.

      Страбон, кн.7 фрагмент 11:
      "Това, което днес се нарича Македония, някога се е наричало Ематия. А днешното си име е получила от Македон, един от древните им вождове..."
      https://antichniavtori.wordpress.com/2008/11/13/sgk7c7f/
      пак там Йоан Малалафрагмент 24:
      "...Както може да се подозира, тъкмо от този Кисос е роден Ифидамант на Омир, чийто дядо Кисей, го „отгледал”, според Омир, в Тракия, която днес се нарича Македония."

      Йоан Зонара,Речник: ГИБИ т.7 стр.208
      "Пеонци,латини или тракийско племе,македони.Тези са така наречените панонци.Панонците са българи."( Панонци – българите, Панония – България. Склавиния – България.)

      http://macedonia.kroraina.com/gibi/7/gal/7_208.html

      Йоан Цеца ГИБИ т.10, стр.105
      "А Пирехми водеше пеонците, сиреч българите, от реката Аксиос, сиреч от Вардара."
      пак там:
      “А пеонците са българи. Не вярвай на глупаците,
      да смяташ, че пеонците са различни от тях.
      Те (глупаците) смятат, че Аксиос е различен от Вардара."
      пак там стр. 104:
      “И тогава всички пристигнаха в Авлида с кораби,
      с тях бе Ахил, многославният син на Пелей,
      и на Тетида, дъщерята на философа Хирон,
      Бе предводител на хуните, българите-мирмидонци,
      на брой две хиляди и петстотин …”

      http://macedonia.kroraina.com/gibi/10/gal/10_105.html

      Йоан Малала - живял 2века преди Аспарух ГИБИ т.2 стр.206:
      "И така споменатият Ахил заминал заедно с Атридите, като водел своя собствена войска от три хиляди души, наричани тогава мирмидонци, а сега българи."

      http://macedonia.kroraina.com/gibi/2/gal/2_208.html

      Има още много, но ще спра до тук защото наистина няма "нищо ново под слънцето", само дето заради "политическите настроения" днешните политици и обвързаните с тях историци правят опити да го скрият някъде на сянка.

      Изтриване
    2. P.S. В коментара ми е допусната грешка, която не съм забелязал навреме. " пак там Йоан Малалафрагмент 24:" Не знам как се е появило това "Йоан Малала", но е неволно и да се чете: пак там фрагмент 24:

      Изтриване
  35. Анонимен 7 май 2021 г., 6:54 ч., И какво от това, че пеоните участват както в тракийския, така и в македонския етнос ? Ама хайде без селски тарикатлъци моля ви! Спароток е пояснявал мноооого пъти, че траки и македони са роднини, но през 2 век Македония е почти напълно тракизирана защото македонските царе докарват население от Тракия а самите македонски аристократи са избити от римляните.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 8 май 2021 г., 10:57 ч.

      Винаги ще се намери някой, който е способен да изтълкува всичко по най-извратен начин...

      Изтриване
  36. Ето един линк от интервю на доц. Вачкова при Росен Петров. Явно нашата история се разказва лека полека за да не се шокират "учените историци" застъпващи се за чужди интереси - родоотстъпници :https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10159612120096079&id=626916078. Ето още един линк за плочата в Шудиково днешна Хърватия https://www.facebook.com/groups/LCLBH/permalink/905668593334869/. Всички тези археологически находки показват, че сме на балканите от много стари времена, че нашия език е много древен и сегашните нови народи са били повлияни от това.
    P. S. Г-н Серафимов имате подкрепата на много хора, благодаря ви за усилията да разкиете нашата история.
    С уважение Г-н Димов.

    ОтговорИзтриване
  37. Къде е Номадот, да не е хванал пътя за степите на Украйна и заедно с Милиционерот да се учат да правят кумис някъде в Запорожието :)

    ОтговорИзтриване
  38. Номадот с поср*ните гащи е жив и здрав, изживява се като професионалист в различни ФБ групи, но докато чобанчето не се докопа пак до властта и не даде нова доза смелост на хората си, аз не мисля, че ще господин 500 лева ще се изявава много активно с постове срещу Спароток.
    Станимир

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен 8 май 2021 г., 20:13 ч. и Анонимен 10 май 2021 г., 15:35 ч., защо си хабите от времето обсъждайки индивид, който не заслужава това? За такива жалки човечета само забвение.

      Изтриване
  39. Скъпи Павле,

    Ето едно велико интервю, което доказва как се разгаря огънят, запален от такива като тебе (мисля, че не е голяма грешка, ако вече си се запознал снего):

    https://www.youtube.com/watch?v=GmBIIUW5JZ4

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 10 май 2021 г., 18:07 ч.

      Запознат съм с интервюто, даже пуснах линк към него на стената си във Фейсбук, но все пак благодаря!

      Изтриване
    2. Освен гледане на интервюто има възможност и всеки да си изтегли в електронен вид помагалото за което се говори в клипа от тук:

      https://www.moyata.bg

      Изтриване
  40. P.S. Същото помагало може да се чете и онлайн тук:

    https://www.moyata.bg/files/My_BULGARIA_3-7_klas.pdf

    ОтговорИзтриване
  41. Здравейте,

    Запознат ли сте с книгата на Боно Шкодров „Писмените знаци на Българите: Ретроспекция на цивилизацията“ и ако да – какво е мнението Ви за тезите на автора?

    Благодаря Ви!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен14 май 2021 г., 19:11 ч.

      Спомням си смътно, че някой ми беше пращал информация за работата на г-н Шкодров, но не съм имал възможност да се задълбоча.

      Изтриване
    2. Съвсем накратко казано, намира сходства между това, което той нарича знаци на старите българи и древни писмени знаци. Започва с теорията за черноморския потоп.
      Доказва наличие на фалшификации спрямо някои източници, но незнайно защо (поне както аз го чета) изглежда защитава тюркската теория за прабългарите, опирайки се на издадените в Оренбург три тома „Бъларски летописи – Джагфар Тарихи“ (1993, 1994, 1997), където пак срещаме истории за канове, Тангра и т.н. Предоставя аргументи за тезата си, които не се наемам да обобщя.

      Но пък открива сходства в писмото на много древни цивилизации (Египтяни, гърци, при него и – траки).

      Отделно, много бих се радвал да споделите Ваше мнение относно т.нар. инвентарен надпис от Преслав:
      https://www.google.com/url?sa=i&url=http%3A%2F%2Fwww.protobulgarians.com%2FStatii%2520za%2520prabaalgarite%2FNadpisi%2FNadpis%2520ot%2520Preslav%2FPreslav%2520nadpis.htm&psig=AOvVaw0gGJAueNYFFTclyIH39Kab&ust=1621174300196000&source=images&cd=vfe&ved=0CAIQjRxqFwoTCNCIzoPvy_ACFQAAAAAdAAAAABAE

      Доколкото разбирам, теорията за прабългарския като тюркски стъпва едва ли не на този надпис, колкото и кратък да е той, като се казва, че „естрогин кюпе“ и „алхаси кюпе“ били съответно „люспести“ и „халчести“ ризници...

      Надписът, разбира се, е scripto continua, та мене не ми е ясно как така твърдим, че го разчитаме на мъртъв тюркски език, който никой не знае.
      Не съм експерт, ама ми се струва, че със същия успех можем да започнем делението и така: ΖΗΤ ΚΩΗ ΗΤ... без да израждаме ициргу боили и т.н.

      Изтриване