22.06.2021 г.

БЪЛГАРИТЕ В АРМЕНИЯ – ПОТОМЦИ НА ТРАКИТЕ МИЗИ, ПЕОНИ, ФРИГИ

 

Част от хората, които желаят да изкарат Аспаруховите българи всичко друго, но не и стар балкански народ, често ползват сведения арменски историци. Действително автори като Мойсей Хоренаци и Ананий Шикараци споменават за българи в своите работи. Дали обаче въпросните българи са дошли от Азия ираноезични номади, или пък са потомци на древните обитатели на Балканите, които са се разселили на изток?

 

Общото между Армения и България е това, че по време на Античността и двете територии са обитавани от траки, които след време мистериозно изчезват, а на тяхно място внезапно се появяват българи. Другото общо е това, че никой не обяснява как и защо са изчезнали траките в Армения, а и на Балканите, нито пък някой представя доказателства за това лишено от логика твърдение. Поради тази причина най-логично е да се приеме, че присъстващите в книгите на различни арменски летописци българи са реално потомци на локализираните по-рано в региона траки.

 

Нека обърнем внимание на изворите, в които се говори за присъствието на народа на Орфей в Източна Мала Азия и по-точно Армения. Един важен, но слабо познат у нас автор е Йованес Драсханакертци. В своята история той споделя толкова ценни и важни неща, че ако те в миналото те бяха добре популяризирани, на всеки разумно мислещ човек би станало пределно ясно на какво се дължи присъствието на българи в Армения. Живелият по време на ранното Средновековие историк споделя следното: “Тир (когото по-рано Йосиф Флавий определя като епоним на траките бел.авт.) бе третият син на Яфет и имаше три сина – Асканаз, Рифат и Торк. И така – Тир стана праотец на траките….Съпоставяйки родословието на Сим с това на Яфет, узнаваме, че до времето на Торк и началото на неговия син Хайк (епоним на арменците бел.авт.) са изминали 400 години…” (Дарбинян-Меликян, Драсханакертци, АИ, 1986).

 

С други думи – според Драсханакертци, арменците произлизат от траките, но има и други интересни неща. Един от синовете на Торк – потомъкът на Тир е прочутият герой Скайорди. За него преводачът на арменския историк, опирайки се на сведения на друг учен *(1) уточнява следното под бележка 60: “ Скайорди – буквално “син на скаите”. Скаите …са едно от фригийските племена сродни на арменците. Племето на скаите в доурартския период бива локазизирано на запад от Мокса, а по-късно в Мала Азия (Дарбинян-Меликян, Драсханакертци, цит. Еремян, АИ, 1986).

 

Всъщност най-старата земя на скаите е на Балканите, по-точно Северна България, там е тяхната прародина, защото във въпросния регион е локализирано селището Скаи-дава/Scai-dava. Според Димитър Дечев то е край село Абланово, като нашият учен споделя и виждането на Вилхелм Томашек, според когото Скаи-дава/Scai-dava означава селище на скаите. Акад. Дечев добавя и тълкуването на Бехтел, смятащ, че племенното название скаи има смисъл леваци, леворъки (Detschew, 1957, c. 453). Това е несериозно, но по времето на Бехтел, а и Дечев, никой не търси обяснение с помощта на българския език. Скаи означава бързи, пъргави, боеспособни. Логично тълкуване на името дава стблг. скакатискачам, подскачам, т.е. правя бързо, внезапно движение.

 

Около 1300 години преди Драсханакертци Херодот прави едно интересно изявление. Бащата на историята твърди в една от своите книги, че арменците са въоръжени по подобие на фригите и това е така, защото арменците са преселници от средите на фригите (Her.VI.73). Херодот не пише за Тир – праотецът на траките, нито споменава неговите синове Торк и Хаик – предците на арменците, но дава важна роля на фригите в оформянето на арменския народ. Тук е мястото да се напомни за виждането на Еремян, според когото скаите спадат към групата на фригитe, чийто тракийски произход е вън от всякакво съмнение. Сега вече става много интересно, защото нашият езиковед Владимир Георгиев, след като подлага на задълбочен анализ връзката между траки и арменци, споделя следното:

 

Племето мушки (Мέσχοι, Мόσχοι, mešeh и пр.) се явява в тясна връзка с фригите. Освен това в асирийски документи от VII в. пр. н. е. се споменава името на един цар на мушките, а именно Мита, което точно съответствува на името на фригийския цар от края на VIII в. пр. н. е. Mίδας. В името груз. со-мехи „арменец“ е запазено старото название mušku, Moschi. В такъв случай името се разчленява на mus + -кс, арменския, суфикс за множествено число. Това означава, че името mušku, Moschi е генетически идентично с името Мυσοί, егип. m’(w).” (Георгиев, 1977, с 225).

 

Логичният извод е, че мизите (познати в ранносредновековните исторически извори като българи бел.авт.) до такава степен са повлияли арменците, че тези хора са считани за мизи, или поне са наричани мизи (со-мехи), мизийски поданици от своите съседи грузинците. В това няма нищо странно, защото грузинския спада към така наречените картвелски езици, които са от напълно различна група. Дедите на грузинците не са били в състояние да отличат истинските мизи от повлияните от мизите арменци, по същия начин, по който през XIX в. един англичанин не би успял да различи истинските турци от турскоговорящите гърци обитаващи Мала Азия и би ги взел за потомци на дошлите от Алтай селджуци.

 

Отражение на влиянието на мизите над арменците можем да намерим и в изображенията на сребърната чаша намерена от Вахан Хофханисян в некропола на Карашамб. Артефактът е от Бронзовата епоха и на него са представени различни сцени. Подобен артефакт, който сякаш е направен от същия майстор е намерен и в Триалети, Грузия, а както ще се уверим след малко, топонимът Триалети е свързан с траките трери. Сцените от двата съда показват доста интересни неща:

 

-        Човек свирещ на лира, а изобретяването на този инструмент се приписва не на кой да е, а на нашите предци траките;

-        Хора преоблечени с вълчи кожи и носещи вълчи маски – ликантропията, или по-скоро култът към вълците се запазва при нас поне до времето на сина на цар Симеон, за когото се вярва, че можел да се превръща на вълк. За носене на вълча кожа при трако-трояните знаем от Омир, а има и отделен клон на гетите, които дори носят едно от най-древните имена на вълка. Това са даките;

-        Изобразени са и хора с бръсната глава и кика, а както знаем от Плутарх – това е типичната за траките абанти и мизи прическа. Доста след Плутарх един друг автор – Прокопий Цезарийски нарича въпросната прическа хунска, но също така уточнява, че старото име на хуните е масагети. Същите тези масагети Йордан причислява към семейството на гетите;

-        Има изображения на дарители носещи чаши, а от старите извори знаем, че траките имат обичай да подаряват чаши;

-        Интересно е и изображенито на боец стрелящ с крив лък, защото още в Илиада като оръжие на пеоните е посочен кривия лък;

 

Чаша от Карашамб, Арменски Исторически Музей, Ереван- Karen S. Rubinson Actual Imports or Just Ideas? Investigations in Anatolia and the Caucasus

https://e-l.unifi.it/pluginfile.php/289828/mod_resource/content/0/Actual_Imports_or_Just_Ideas_Karashamb.pdf



Чаща от Триалети, Грузински Национален Музей, Тбилиси -
Karen S. Rubinson Actual Imports or Just Ideas? Investigations in Anatolia and the Caucasus   
https://e-l.unifi.it/pluginfile.php/289828/mod_resource/content/0/Actual_Imports_or_Just_Ideas_Karashamb.pdf


Точно с пеоните е свързано и другото име на арменците, което бива считано за самоназвание – хаик. Интересни данни по този въпрос намираме в работата на Леонид Гиндин засягаща населението на Омировата Троя. Авторът представя различните виждания за произхода на пеоните, съобщава за това, че в научните среди все още няма консенсус по отношение на произхода на този древен балкански народ, споменава и, че определени автори считат пеоните за илири, представя виждането на акад. Дечев за смесения, трако-илирийски характер на пеоните, но добавя и виждането на акад. Георгиев считащ описаните от Омир хора за прафригийци.

 

Чест прави на руския учен и това, че той дава сведения на стари автори, определящи пеоните като траки (Гиндин, 1993, с. 83), още по-ценно е това, че предава тълкуването на различни свои колеги (Георгиев и Трубачов) относно идентичното значение на пеони/Παίονες и самоназванието на арменците Haikc < *paies. С други думи – дори името, което арменците употребяват за себе си е тракийско по произход и е идентично на названието пеони. За тези траки Олег Трубачов смята, че са мизийско-фригийско племе обитаващо речните долини на Тракия, като за самия етноним пеони/Παίονες се дава значение – обитатели на пасища, обитатели на земи богати на пасища: пеони/Παίονες < pai(u)es (Гиндин, цит. Трубачов, 1993, с.83-84).

 

Смятам тълкуването за правилно, но са нужни няколко допълнения. Древната форма pai(u)es > пеони/Παίονες може да се изтълкува със стблг. пасѫ-пася, водя на паша и вьсь селище, място: pai = пасѫ, (u)es, wes = вьсь. По този начин става ясно, че не само мизите наричани в ранносредновековните исторически извори българи, са оказали силно влияние на предците на арменците, но същото важи и за други траки – пеоните.

 

Прочее, отъждествяване на българи с пеони правят Йоан Цеца и Йоан Зонара, като това е добре известно на историци като акад. Димитър Ангелов, който обаче е принуден да се съобразява с господстващите по негово време виждания и поради това нюансира сведенията така, че да не накърнят официалната теория за произхода на дедите ни:

 

“Интересно е да се отбележи, че освен у Зонара, идентифициране на българи с пеонците се среща и в една литературно-историческа поема на византийския писател Йоан Цецес под наслов „Хилиади”, написана между 1144—1170 г. В нея направо се казва Παίονες δὲ οἱ Βούλγαροι, т. е. пеонците са българи. [15] И тук намира отражение обстоятелството, че през XIXII в. българи са населявали плътно Македония, което кара византийския писател да дири техните корени в древната история на тази област и да ги отъждествява с някогашните пеонци.” (Ангелов, 1971, с.374).

 

Ако наистина се касаеше за архаизация – отъждествяване на един народ с друг народ – различен, но живял в миналото на същата територия, то името пеони в никакъв случай не би имало смисъл на български език, но както вече се уверихме – точно старобългарския език дава най-доброто обяснение на тракийското племенно име.

 

Освен скаите, от чиито среди идва арменския герой Скайорди, фригите, мизите и пеоните, има и други наши предци, които са обитавали Южен Кавказ и източна Мала Азия. Неслучайно траките халиби са наричани още армено-халиби от Страбон, който дори ги свързва със спомената от Омир Алиба. Явно тези стари балканци, известни с уменията си да обработват желязото са се установили в богатата на рудни залежи Армения още в незапомнени времена.

 

През XIX в. някои учени осъзнават каква важна роля са изиграли тези траки, давайки на гърците знания как да се обработва желязото: “As the Greeks called iron or steel χάλυψ, it is possible that they got both the thing and the name from these rude miners.”(Smith, 1870, с. 602).  През VI в. пр. Хр. майсторите ковачи на желязо са подчинени на лидийския цар Крез, а за това научаваме от Херодот (Her.I.28). По-късно, през IV в.пр. Хр. халибите се намират под покровителството на своите съседи и роднини мосинойките. Халибите са най-войнствения народ, с който гърците водени от Ксенофонт се срещат. Тези траки са добре въоръжени, а успеят ли да повалят враг, те отрязват главата му с нож, който носят на колана си. Границата между халибите и скитените се явява река Харпесос (Smith, 1870, c. 602). Въпросното речно име е интересно и дава добра индикация за това от кое място в Тракия са дошли майсторите ковачи.

 

Фрагмент от карта на Мала Азия, Asia Minor Map, Classical Atlas, 1886, Keith Johnston https://en.wikipedia.org/wiki/File:Asia_Minor_Map,_Classical_Atlas,_1886,_Keith_Johnston.jpg


При анализа на тракийските топоними и хидроними акад. Иван Дуриданов споменава за река Харпесос/Harpesos и уточнява, че тя е приток на Хеброс (Марица). Нашият езиковед смята, че първоначалното име на река е било Харпесос/Harpesos, като търси паралели  с балтийските езици (Дуриданов, 1976, с.37). Въз основа на тази информация ние можем да приемем, че в края на Бронзовата епоха халибите са обитавали долното течение на Марица и търсейки нови рудни залежи са се отправили към Мала Азия където са намерили такива и поради това са се установили там за постоянно.

 

Списъкът с траки на територията на Армения не свършва с халибите. Сведения за други траки дава О.Карагезян в работите си Фракийцы на юго-западе Арменского нагоря, и К этимологии топонима Абанд. Този автор свързва намиращата се в стара Армения област Абантия с траките абанти, а цитирайки своя колега добавя като тракийски племена в Армения също одомантите и ализоните (Карагезян, 1981, с.221).

 

По отношение на тракийското влияние над арменците май най-подробен е К. Джаукян. Той разграничава три периода на тракийска доминация, като смята, че най-ранният е от XV в.пр. Хр. Този автор посочва интересни паралели между тракийските и староарменските топоними, споменава и регистрираното от асирийците тракийско име на град и по-точно Испили-брия. На Джаукян е известно твърдението на Ованес Драсканахерци относно това, че Хаик – праотецът на арменците е потомък на Тир – праотецът на траките. Важна е и връзката, която арменския учен прави между Торк – арменския национален герой, хетския бог на бурята Таркунас и тракийското лично име Торкос. Eзиковедът свързва и грузинския топоним Триалети с името на траките трери (Джаукян, 1984, с.11-12).

 

Благодарение на старите автори, а и на редица арменски и руски езиковеди, ние научаваме за това, че в древността Армения е обитавана от няколко тракийски племена, някои от които са оказали силно влияние над арменците. Несъмнено най-голямата роля се пада на отъждествяваните с ранносредновековните българи мизи и пеони. Не можем обаче да пренебрегнем фригите, сарапарите, одомантите, халибите, скаите, а разбира се и трерите.

 

Сега идва ред на въпроса: кой изтреби всички тези траки обитавали някога Армения и можем ли изобщо да говорим за изтребване, изчезване? Като имаме предвид силното влияние, което старите балканци оказват на арменците, трудно е да приемем, че хора с висока култура, а и отлични воински качества ще се изпарят мистериозно и ще изчезнат от историята безследно. По-скоро се касае за същия феномен, който е характерен и за Тракия: Въз основа на това, че произлизащите от средите на мизите българи са голям и могъщ народ, то всички техни роднини приемат тяхното име.

 

Това, което е станало на Балканите е станало и в Армения, като навярно процесът е започнал по едно и също време. След IV в. названието българи започва да става все по-популярно и поради тази причина вече има съобщения за българи в Армения, Панония, Тракия, Тесалия, Илирия, Далмация, Македония.

 

Не става дума за малка и бързоподвижна орда, която се мести мълниеносно, а за различни групи наши предци, които по време на Античността са носили имена като пеони, одоманти, трери, скаи, мизи и др., но по време на ранното Средновековие вече се наричат българи.

 

Както се уверяваме – ако разполагаме с достатъчно информация, не е никак трудно да се доберем до истината. Жалко е само, че в миналото историците, езиковедите и траколозите не са използвали наличните данни и по този начин голямо количество важна информация остава скрита от широката публика. С това пък се дава възможност на различни спекулиращи индивиди да инициират нови заблуди.

 

Сега обаче ние имаме възможност да сравняваме и проверяваме и след като се уверим как стоят нещата, можем да преценим кой ни показва истинската история на народа ни и кой служи на чужди сили сеейки заблуди. Рано или късно всеки ще получи това, което е заслужил.

 

111 коментара:

  1. Умолявам коментиращите да се придържат към културен тон! Готов съм да отговарям на въпроси, но нека тези, които желаят да започнат дискусия да се регистрират и коментират с истинското си име. Елементарната култура го изисква :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Отностно гети и хуни има сведения в китайски летописи за Гути и юежи. Само че китайците твърдят че Yuezhi се чете Гути. Също за нападения на Хони пишат - т.е. хонгондури или хуни.
      Интересно е че има една стена построена от Сасанидското царство и се вижда от сателити - тя е построена за защита от нападение от север на белите хуни :) . Интересното е че Балкх и Балх, и Балкани, България и Албания(албанци - албино) означават бял или бял човек както Белград е Бял град.
      Вероятно Албано или подобна дума идва от някъде за име на албанците и държавата им. Както се вижда белите хуни не са нищо друго а Българи - Бели-гари, Бяли-гари , Балкхгари, Балхгари - българи.
      Имаше видях за Гаетано - както знаете имало е и още има фамилии като Ковачки - т.е. бил е ковач, Въжарски - правел е въжета , и Гаетано най вероятно е бил Гайтанов - правел е гайтани : https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D0%B0%D0%B9%D1%82%D0%B0%D0%BD
      Честно да кажа мислех гайтяните за вид гердан а може и двете думи да са сродни с общ корен.

      Изтриване
    2. До BikeFree18 юли 2021 г., 22:38 ч.

      Възможно е поне част от така варечените юеджи да са представени от дошлите от Балканите гети, които прочее се назовават гути.

      Относно Балкан, смятам, че името е сродно на мизийския топоним Балкия, а значението е голям, масивен, ср. стблг. болии-по-голям.

      Изтриване
  2. Много интересна статия,благодаря за удоволствието от четенето и за това, че ни карате да се замисляме отново и отново за истинските ни корени ! Освен това си обяснявам защо българите винаги са приемали арменците като свои близки хора. А може и не случайно по време на геноцида масово са се поселили в България - втора родина.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 22 юни 2021 г., 18:35 ч.

      Дългото общуване на два народа наистина води до сближение, може точно това да е причината арменците да бъдат приети у нас радушно, а и те самите да виждат в България втори дом.

      Изтриване
  3. Ох, ама Вие сериозно ли го отправяте призива :) Каква култура очаквате от хора, които съзнателно работят против народа си и ги интересува само келепира, гарантиран от поддържане на малоумни теории ?
    Велислав Денев

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Г-н Денев, честно казано - не очаквам обрат нито в мисленето, нито в културата на своите опоненти, но освен тях има и други хора: любопитни, търсещи, чистосърдечни, но слабоосведомени.

      Изтриване
  4. Страхотно есе! 😊Дано книгата да се появи скоро, че нямам търпение да прочета пълния вариант на тази глава. 😊

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До glowclipze22 юни 2021 г., 19:13 ч.

      В разширения вариант има интересни сравнения на фригийски, арменски и български думи, има и интересни сравнения на тракийски и арменски топоними.

      Изтриване
  5. Петър Голийски не пише ли и той за Армения, но се питам какво е вашето мнение за него?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 22 юни 2021 г., 19:50 ч.

      Четох преди време работи на Голийски, човекът е умен, спор няма, но той има свое виждане, което защитава ползвайки едни данни и пренебрегвайки други. Всеки си има свой метод на работа.

      Изтриване
    2. Хм май само Голийски не бяхте наклеветили и обвинили в укриване и "умишлено" изопачаване на историята ни, но е то, че всичко с времето си, и това стана! Останал ли е някой читав човек, който да не е омаскарен от тракедониската ви заблуда, че знаете всичко и повече от училище? Не мислите ли, че отидохте твърде далеч от принципите ви за "почтеност", "скромност" и "обоснованост"?

      Изтриване
    3. Веднага замириса на милиционер 😊 Спароток нарича Голийски умен човек, но това е омаскаряване ? 😁

      Изтриване
    4. До Анонимен 24 юни 2021 г., 8:49 ч.

      Вече Ви е даден отговор, но все пак ми е чудно как ако някой бъде наречен умен човек, това може да се изтълкува като клевета??? Да, с Голийски имаме различни виждания, но това си е нещо нормално, той самият смята, че аз не работя правилно с историческите извори и др. информация. Това си е негово право и не е нито клевета, нито чернене.

      Изтриване
  6. Преди беше писал само за сарапарите и халибите, сега гледам, че си открил мизи, пеони, фригийци, одоманти, трери, но си пропуснал кирчомилчевите кимери :) Майтапът настрана, но кимерииците наистина са населявали Кавказ известно време. Нали те рязват главата на Саргон II, или може би се лъжа? Разбирам, че си постнал статийката със съкращения, но поне да беше споменал за ролята на кимерийците в спирането на асирийската агресия през 8 в.пр.н.е..

    ОтговорИзтриване
  7. Митак, асирийската агресия продължава и след смъртта на Саргон II. Сенахериб властва в периода 705—681 и точно по неговото време е затрито Фригийското царство.

    ОтговорИзтриване
  8. Според Диодор, скитите се заселват най напред на малка територия около реката Аракс, която и сега е гранична между Армения и Азербайджан, а по късно завземат степите от океана до реката Танаис (Дон).
    " At first, then, they dwelt on the Araxes​ river, altogether few in number and despised because of their lack of renown; but since one of their early kings was warlike and of unusual skill as a general they acquired territory, in the mountains as far as the Caucasus, and in the steppes along the ocean and Lake Maeotis​ and the rest of that country as far as the Tanaïs​ river." (Diodorus Siculus. II. 43.2)
    https://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Roman/Texts/Diodorus_Siculus/2B*.html
    Всъщност от главите от 43 до 47 на същата книга се разбира, че по късно граничат с Индия, а другата граница от Дон се е преместила през Тракия, че чак до Египет. За малоазийския бряг на черно море пък твърди, че е владение на амазонките, за които както той, така и други автори твърдят, че са скитски жени. Така се оказва, че цялото крайбрежие на Черно море се контролира от скитите. Не случайно Черно море е наричано още и "Mare Scythicum".
    https://la.wikipedia.org/wiki/Pontus_Euxinus#cite_note-2
    Освен това Д. П. Даскалов във книгата си от 1913 г. " Българите потомци на царствените скити и сармати" на стр. 9 ни цитира Моисей Хоренски, според когото има и по късни преселвания на българи.
    "Древността на българите в южна Русия историческите свидетелства отнасят към твърде
    далечни времена. Арменският историк от 5 век Моисей Хоренски (Мовес Хоренаци) казва [33], че
    много от българите в следствие на раздори напуснали своето отечество и се заселили в
    Армения – за първи път между 149-127 г. пр. Хр., а за втори път между 127-114 г. пр. Хр."
    http://www.7rilskiezera.com/data/Daskalov-1913.pdf

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 23 юни 2021 г., 13:30 ч.

      Относно скитите ще кажа, че те са местно население. Диодор пише за живелия преди Троянската война тракийски цар Мопсус и неговия скитски съюзник Сипил - III.55.10.

      Есхил пише за живелия преди Троянската война цар Инах и неговата дъщеря Йо, като в разказа са вплетени и скитите.

      Страбон смята, че Троянските съюзници абии и галактофаги са предци на скитите.

      Стефан Византийски пък нарича скитите тракийски народ.

      Изтриване
    2. Благодаря за пояснението, за скитите. Аз точно с него трябваше да започна, но се опасявах да не стане твърде дълго. Иначе, Есхил споменава също и халибите, а в цитата според някои изследователи се говори за река "Υβριστην ποταμον" - Ибриста (Хебър, Марица), която извира от планината "Καύκασον μόλης" - Кавказ, но изворите на Марица са в Рила.
      "Λαιάς δε χειρος οι σιδηροτέκτονες Οικoύσι Χάλυβες , ους φυλάξασθαι σε χρή . ' Ανήμεροι γάρ , ουδε πρόπλαστοι ξένοις . “ Ηξεις δ ' Υβριστην ποταμον ου ψευδώνυμον, Ον μη περάσης ου γαρ ευβατος περαν Πριν αν προς αυτόν Καύκασον μόλης Υψιστον ένθα ποταμός εκφυσά μένος..."
      Така ще излезе, че Кавказ е на Балканите. Страбон твърди, че македонците са нарекли много планини с името Кавказ. Ако това е вярно значи и халибите са на Балканите, а ако става въпрос за днешния Кавказ това по безспорен начин доказва, че тракийски племена са обитавали и там.

      Изтриване
    3. До Анонимен23 юни 2021 г., 16:40 ч.

      Сведението на Страбон е интерсно и поради нещо друго. Този автор споделя, че КАВКОНИТЕ са считани ту за пеласги, ту за македони, ту за скити. На пръв поглед това е странно, но ако се задълбочим в подробностите, ще стане интересно.

      По време на Троянската война кавконите са заедно с пеласгите и лелегите, които също са пеласги. Като най-древна земя на кавконите се счита областта Елида в Пелопонес, а самият Пелопонес според Плиний е носел името пеласгия. Това показва, че има основание кавконите да бъдат наречени пеласги.

      Относно отъждествяването на кавкони с македони, ще трябва да се обърнем към историята на Помпей Трог, в която се казва, че най-старото население на страната се състои от пеласги. Есхил също счита земите на запад от Струма за пеласгийски владения. Следователно кавконите са идентифицирани с македоните, защото най-старото население на страната е пеласгийско.

      Примем ли, че траки и пеласги са един народ става още по-лесно да се разбере защо кавконите са наречени скити. Реално трако-пеласгите, които поради климатични промени са се съсредоточили над скотовъдството и са започнали да скитат, са се самоназовали скити.

      Това обяснява защо на север от Дунава се споменават хора с име кавкенсии, а и топоним Кавкаланда. На юг от Дунава Плиний локализира траки наречени Scaugdae, смятам, че тяхното име идва от града, който обитават - *S Cauc dave.

      Колкото до река Ибриста, тук мисля, че има някаква контаминация на текста. За да стигне до скитите, Йо първо трябва за прекоси Тракия, Дунава и т.н. Това изобщо не е споменато, не са споменати и Танаис, Бористен, а това показва, че Йо никога не е напускала Балканите, макар Прометей да споменава Меотида - Азовско море.

      Има и друго объркване - преди да премине Босфора и да отиде в Азия, Йо трябва да мине край Термодонт и Темискира, но самите Термодонт и Темискира са в Мала Азия, протокът на запад от тях е Босфора и ако той бъде прекосен...се влиза в Европа.

      Изтриване
    4. Малко се поизмести фокуса, но не напускаме темата като цяло и тъй като не можем да разчитаме да попаднем на достатъчно количество информация, събрана на едно място, се налага да сглобяваме единични епизоди от различни автори, за да сглобяваме пъзела. В тази връзка интересна информация, която не съм срещал на друго място, ни дава англичанина Jacob Bryant (1715–1804) в 6 томната си творба "A New System; Or, An Analysis of Antient Mythology" Позовава се на различни хронисти и е възможно да е имал достъп до материали не достигнали до наше време.

      https://books.googleusercontent.com/books/content?req=AKW5QaeK_URD2VuWDaKJ1c8AZ4ytTwR7D5zgaFcIE1YvqlnrAbD-A7aTWIS5p33ZuSJwBefF0mBcSwKt-Gis6UIFwB7WX-vR5NoatRiSUT7YtEdoZ0YnPRE_k0t2QcpomG_OryGTh_MOFfKGWQWR1mOU9Ldm1UIl6zzMS7H0LxMXBfe1d02Bcj8EZvY2NCk00HZtD5sUZ4r8E2nBwDJj46XrGylmX7AmyvH_9xIpLanwyUfOMYWdxqRCF3OjZUyzFp2jBdYnqyxyT_HKUDljKPgNwMCeAPxoAFubMS4xkWJkePaiciI9fSA

      В том 5 на третото преработено издание на стр. 21 се намира глава озаглавена "OF THE DORIANS, PELASGI, CAUCONES, MYRMIDONES, AND ARCADIANS." (Уточнявам изданието защото предните издания се четат трудно, заради това, че буквата "s" я има, понякога дори в една и съща дума, отпечатана по два различни начина. Едното е нормално, а другото почти не се различава от "f", а номерацията на томовете и на страниците не съвпадат) Има интересна информация и не само в тази глава, но ще се спра само на някои моменти. На стр. 28
      " In another place, speaking of the Peleiadæ, he says, These daughters of Atlas, by their connexions, and marriages with the most illustrious heroes, and divinities, may be looked up to as the heads of most families upon earth. This is a very curious history ; and shews how many differentregions were occupied by this extraordinary people, of whom I principally treat. Some of them were styled Myrmidones, particularly those who settled in Æmonia, or Thessaly. They were the same as the Hellenes, and Achivi; and were indifferently called by either of those appellations, as we learn from 24 Pliny, and Homer." (Achivi = ахейци) На стр. 29
      "Murmedon. Now Mur, Mar, Mor, however varied, signified of old the sea : and Mur- Medon denotes Maris Dominum , the great Lord of the Ocean. It is a title, which relates to the person, who was said to have first constructed
      a ship, and to have escaped the waters... The Myrmidons are sometimes represented as the children of Æacus:
      and are said to have first inhabited the island of Ægina. " (Æacus = Еак - дядото на Ахил) На стр. 32
      "The Pelasgi, says Plutarch, according to antient tradition, roved over the greatest part of the world: and having subdued the inhabitants, took up their residence in the countries, which they had conquered... We may perceive from these accounts, that the Pelasgi were to be found in various parts: and that it was only a more general name for those colonies, which were of the dispersion, and settled under the title of Iones, Hellenes,
      Leleges, and Argivi." Цитата на Плутарх е от книга 1.1, където той споменава за една от версиите Рим да е основан от Пеласги, завърнали се от Троя. Понякога си мисля, че скити и пеласги имат доста сходни описания.

      Изтриване
  9. Така, така, до Стефан, който не само не е вещ в тези познания за връзката скити-траки поради своята времева отдалеченост, но и нищо не е разбирал от историята! Хубаво е да се прочете, за да се разбере откъде е компилирал информация!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 23 юни 2021 г., 15:13 ч.

      Не е само Стефан Византийски, ако скитите не бяха родствени с траките, защо почитат тракийските божества Арес и Папайос...Самият Херодот твърди, че скитите не обичат религията на чужденците, явно траките не са считани за чужденци.

      Изтриване
    2. По вашата логика, ако чукчите не бяха близки с руснаците, нямаше да говорят на славянски, нито ако китайците и японци не бяха близки с индийците, щяха да са будисти! Искам да кажа, че културното влияние и езиковото разпространение нямат нищо общо с гените и биологичното родство, но това едва ли е важно за вас!
      А и има едно нещо, че никой не знае всъщност откъде идва култът към Арес или Папайос, дали от траки към скити или обратното!
      Още по-малко пък вие знаете, какво точно е знаел Херодот, след като се знае със сигурност, а не като вашите твърдения, че най-ранните открити текстове са от 2 в от н.е.! Малко много след като е живял Херодот, не мислите ли? И още от онова време е имало критики към него, че е представял измислици вместо истинска история! (Всяка прилика с този блог е случайна)!
      Та получава се малко като с Библията - всички я четат и цитират, но никой не й вярва, щото знаят, че е преправяна и писана много след събитията!

      Изтриване
    3. Този коментар бе премахнат от автора.

      Изтриване
    4. до Анонимен 24 юни 2021 г., 19:18 ч.

      Това дето сам не осъзнавате, че историята не е нито физика, нито математика, където много от утвърдените доказателства са статични и не могат да бъдат променени, си е собствен проблеми и не е нужно да подвеждате останалите. Не съм склонен да Ви обвинявам, защото и на децата става ясно, че просто толкова са Ви възможностите и няма никакви шансове да се подобрят. В историята динамиката е голяма, особено през последните десетилетия, а освен това е изключително много примесена с политика и твърдения, че всичко казано през предходните два века е самата истина е не смешно, а повече от тъжно. Не е нормално разумен човек да пренебрегва изцяло новите открития и факти, само защото по политически съображения някой преди време е твърдял друго.
      Понеже публикуваното от руски специалисти Ви допада повече, ще посоча една публикация, в която ясно се открояват остатъците от старите догми преплетени новите факти, които няма как да бъдат заобиколени.
      "Балканская руноподобная письменность (родопские "руны")
      ("Фракийское руническое письмо")

      http://www.garshin.ru/linguistics/scripts/alphabet/vocalic/runic/rhodope-runes.html

      Нали траките бяха безписмени? В текста все още се правят опити да се отклони вниманието и да се "замаже положението", но става все по трудно.
      "Это могут быть и древнеболгарские (тюркские) руны, и просто грубо вырезанная на камне кириллица или латиница. Ведь на берестяных грамотах процарапанные кириллические буквы тоже напоминают руны."
      За разумен човек е безпределно ясно, че дори да приемем пристигането на българи на Балканите чак в VII век, няма как древнобългарския да е тюркски, защото тюрките напускат средна Азия и стигат до Кавказ след като българите вече са напуснали района, а се срещат с дунавските българи едва през XIV век. От друга страна кирилицата не може да има ни най минимално сравнение с тюркска писменост.
      Най долу на страницата има още две препратки към допълнителна информация по въпроса.

      Има също и едно интересно твърдение, което има пряко отношение към настоящата тема.

      "Сам фракийский язык относится к отдельной группе индоевропейских языков, возможно, близкой к иллирийской, или армяно-фригийской. Считается, что из среды фракийцев в эпоху Троянской войны (XIII век до н.э.) вышли фригийцы - предки армян."

      Изтриване
    5. Както един друг читател (Анонимен 22:36) е написал по-долу - това в блог за история..., не за измислици и недоразумения, като вашето, драги Анонимен 14:17!
      Както самият вие казвате, никой не ви се сърди за показаните знания..., не ви се чете, не искате да знаете, тогава ви препоръчвам да избягвате дебели исторически книги, те са полезни само за любознателните. Може да пишете, каквото си искате с всякакви пристрастия, просто не очаквайте, че други няма да ви се смеят публично. Сигурен съм че ще го приемете, като истински тракиец римската власт и унижение!
      Дори не сте разбрал, че интересното твърдение, с което сте завършил коментара си, означава, че траките са пришълци, носители на индоевропейски език или поне са приели такъв от външни хора!

      Изтриване
    6. до Анонимен 26 юни 2021 г., 11:02 ч.

      Много съжалявам, но вече съм посочил, в коментар от предходните теми, каква квалификация определя Самуил Маршак и всеки средно интелигентен човек за такива като Вас, които винаги само отричат чуждото мнение, а никога не изказват свое собствено. Ако имате проблеми с паметта, може да разгледате коментарите от последните 2-3 теми, за си опресните спомените. Освен това, да ми говори за дебели книги човек, който на връх 24 май изрече гениалното си откритие, че книгите нямат стойност е не само неадекватно, а и доста нагло. Датата е точна и коментара Ви е наличен, може да проверите и това.

      Изтриване
  10. Здравейте,
    има ли някаква връзка между арменци и арамейци?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 24 юни 2021 г., 10:40 ч.

      По отношение на езика няма връзка между арменци и арамеи, защото арменците говорят индоевропейски език, а арамеите говорят семитски език. Възможно е обаче част от дедите на арменците да са близки до хети, евреи и арамеи.

      Изтриване
    2. До Анонимен24 юни 2021 г., 10:40 ч.

      Според мен е възможно да има връзка между арменци и арамейци ако вземем предвид, че са семити от гледна точка на антропология, генетика, а и езикът на арменците по някакви неясни критерии е определен за ИЕ.
      Освен това ако тези твърдения са верни: " Arameans are a Semitic-speaking population who are today mostly called Assyrians or Syriacs." и "The Assyrians (ܣܘܪ̈ܝܐ, Sūrāyē/Sūrōyē) also known as Syriacs/Arameans or Chaldeans are an ethnic group indigenous to the Middle East.", то въпросните народи имат общо и са много близки, или пък са се смесвали доста помежду си, защото днес изглежда почти се припокриват на ПКА.*
      По-долу на схемата се вижда също, че са близо и до иракски jew, а това съм го срещала като потвърждение в различни блогове за генетика. Едно е сигурно: аременците не стоят близо до нито един европейски народ генетично.
      *
      https://i.redd.it/x3k3qwz1e0w51.png

      Изтриване
  11. Плиний счита арамейците за скити: „съществуват скитските народи, тях персийците в близкото минало са наричали Саки, а далечните поколения Арамеи [Arameus]” (Плиний: Historiae naturalis, книга VI).
    В друг цитат Диодор Сицилийски, т.е. Около 40 г. пр. Хр. пише, „Защото много се размножи този народ (скитите) бяха многобройни и имаха забележителни царе, от които едни бяха наречени Саки, други Масагета, а трети получиха името Аримасп [Arimasp-Arameus].“
    Разгадаването на арамейският въпрос е ключов за Исус Христос. Това е и майчиният език на Божия Син, а според тези двама древни автори арамеи е едно от старите имена на скитите. Това противоречи на семитския произход на арамейския език.
    Статията ми стана интересна, защото в нея пишете за трако-скитския произход на арменците, тъй както горе се пише за арамеите.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Аримаспите са Скити...
      Нали са техни легендарните Грифони, пазители на рудните полета в техните земи!
      А.М.

      Изтриване
    2. До А.М.25 юни 2021 г., 9:57 ч.

      Аримаспите са обитавали земи на североизток от Казахстан, не ясно точно какъв народ са, или дали изобщо са реална група хора.

      Изтриване
    3. До Анонимен25 юни 2021 г., 9:08 ч.

      Плиний Пише за Aramii - арáмии, не за Aramaei - арамеи, които по това време обитават Сирия.

      Изтриване
    4. Дано не ставам досаден с цитирането отново на Джейкъб Брайънт, но той на стр. 147 посочва цитат на Страбон, който твърди, че хипербореи, савромати и аримаспи са един и същ народ.
      "Strabo speaks of them as called among other names Sauromatie. (Those, who live above the Euxine, Ister, and Adriatic, were formerly called Hyperboreans, and Sauromata, and Arimaspians.) The same by Herodotus are reckoned among the Amazonians. They worshipped the Sun, whom they held in high honour , and they had Prutaneia, which were styled Aithria; where they preserved a perpetual fire."

      https://books.googleusercontent.com/books/content?req=AKW5QaeK_URD2VuWDaKJ1c8AZ4ytTwR7D5zgaFcIE1YvqlnrAbD-A7aTWIS5p33ZuSJwBefF0mBcSwKt-Gis6UIFwB7WX-vR5NoatRiSUT7YtEdoZ0YnPRE_k0t2QcpomG_OryGTh_MOFfKGWQWR1mOU9Ldm1UIl6zzMS7H0LxMXBfe1d02Bcj8EZvY2NCk00HZtD5sUZ4r8E2nBwDJj46XrGylmX7AmyvH_9xIpLanwyUfOMYWdxqRCF3OjZUyzFp2jBdYnqyxyT_HKUDljKPgNwMCeAPxoAFubMS4xkWJkePaiciI9fSA

      На други места в главата "OF THE HYPERBOREANS", започваща на стр. 146, ги свързва също и със скитите.
      От скоро попаднах на този автор и заради скромните ми познания все още не мога да определя дали си струва.
      Явно според него цивилизацията води началото си от Египет и макар да не го заявява директно, но не пропуска удобен момент когато говори за някаква общност да вметне, че предците ѝ са от там. По това се разминаваме и е нормално по негово време това да се е смятало за неоспоримо, но пък ми допадат анализите му и изобилието на цитати от познати и непознати за мен хронисти. Вероятно повечето от изворите с който е разполагал са били от гръцки автори, а за тях египтяните са били идоли. Заселвайки се на Балканите те попадат на друга култура, която има много общо с египетската, но и много разлики. Не знаейки кое е първично и познавайки египетската от по ранни времена, те я приемат за основна, а балканската за заемка и така я описват. Вероятно от там се е наложила и хипотезата, че човека за първи път се е появил в Африка.
      Тъй като обема на труда на Брайънт е твърде голям (6 тома), а не към всичко проявявам интерес, се разрових в мрежата, попаднах на съдържание за всичките томове от третото издание на една страница и сега лесно си избирам.

      http://www.annomundi.com/history/bryant.htm#table_of_contents

      Изтриване
    5. Как така аримаспите да не са съществували? Нали самият Херодот ги е споменал?
      И как така не ви е ясно на вас точно, че те са "тракийски" народ, нали имат частицата аспа в името си, т.е. конелюбци по ирански, прощавайте, "тракийски"!

      Изтриване
    6. До Анонимен 26 юни 2021 г., 10:26 ч.

      Първо: аспа не е иранска дума, а заемка в иранския, за справка - D.T.Potts, Nomadism in Ancient Iran, c.80.

      Второ: Херодот обяснава значението на аримаспи като "еднооки" - Ἀριμασποὺς ἄνδρας μουνοφθάλμους : arima = еднo, spu = око. За справка:"we call them in Scythian language Arimaspians, for the Scythians call the number one arima and the eye spu." -Her.IV.27

      Изтриване
    7. До Анонимен26 юни 2021 г., 0:06 ч.

      Хипербореите са скити, или спадат към техните роднини северните траки. Адриатическите хипербореи са най-вероятно траките истриани, обитавали някога територията на Истриа, Хърватско.

      Прочее, Лъв Дякон отъждествява българите с мизите и твърди, че те се отделили от хиперборейските котраги и по времето на Константин Погонат се заселили в земите, които обитават и през 8 век.

      Изтриване
  12. Радвам се да видя и прочета нова информация, и разяснения!
    Поздрави за това!
    Само да спомена че мисля, че старото име на Арда е Харпесос. И тук в района на Вълче поле, според докладите на геолози е може би най старият рудник, и способ за добив на желязо.
    Да не говоря за медта и златото по поречието на река Арда и нейните притоци, изобщо в Източни Родопи, в които всекидневно виждам зараждането на човешката цивилизация въз основа на земните ресурси.
    Перперикон край рудниците на Стремци, Ада тепе край Крумовица, Бял град на Бяла река, Розино, Костилково, Армира, Хухла, Мезек, глухите камъни, Кромлехите край Главанак и Златоустово. За района на Маджарово и най старите градове и селищни системи не ми се споменава. Векове преди новата ера и всичко е в пряка връзка с рудни ресурси...
    Много се отплеснах.., благодаря за статията!
    А.М.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До А.М.25 юни 2021 г., 9:18 ч.

      В зависимост от поминъка си дедите ни са ибирали внимателно мястото си на обитаване. Родопите имат какво да предложат :)

      Изтриване
    2. Интересно ми е дали някой е намирал документирани числа на фригийски или други свързани с траките надписи или дали по някакви лингвистични методи те могат да се възстановят и научат?
      Благодаря
      Атанас Вълчев, Хасково

      Изтриване
    3. До Атанас Вълчев, Хасково

      Професионалистите са изолирали тракийските числителни: 3, 4, 5, 7, 10: tri =3, ketri =4, paktak=5, sip=7, dasa=10.

      В работата си Тайните на тракийския език, аз съм представил и други числителни: adin = 1, dve= 2, sest = 6, osym = 8 и др. Къде са засидетелствани и как са изолирани съм посочил на стр. 28-31.

      Изтриване
  13. Уважаеми Г-н Серафимов,

    На първо място адмирации за безкрайно интересната статия!
    От друга страна тя е станала повод за някои любопитни изказвания, във връзка с които бих помолил за Вашето мнение.
    Анонимен от 24. юни 19:18ч. ни приканва а свалим доверието си към Библята на базата на аналогията, която той предлага с повествованията на Херодот.
    Анонимен от 25. юни 9:08ч. поставя „ключовия въпрос за Исус Христос“, чието разрешаване зависи от разгадаване произхода на Неговия майчин език.
    Съзнавам, че едно становище представлява голямо предизвикателство.

    ОтговорИзтриване
  14. Айдеее, пак ще го обърнете на религиозен спор. Абе това е блог за ИСТОРИЯ, стига всеки си е изказвал личното верую.

    ОтговорИзтриване
  15. Спаро е мангнит за откачалки, така е и у Фейсбуко, там всеки самотен перко се изживява като велик критик без да осъзнава, че е само киртик :)

    ОтговорИзтриване
  16. Неуважаеми другари атеисти от 25.юни, 22:36ч. и 23:04ч.

    Не съм ви молил за вашите елементарни реакции и не вярвам Г-н Серафимов да има особена нужда от вашата защита!
    В снощното интервю със Стойчо Керев стана дума за духовната отговорност точно на нашия народ в днешните смутни времена и тъй като не само аз гледам на Г-н Серафимов като на народен будител, считам неговото мнение за особено важно. Мисля, че той отдавна е навършил пълнолетие, за да търси закрила от такива неадекватни настойници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 26 юни 2021 г., 11:23 ч.

      Считам себе си за буден човек, но не смятам, че има основание да бъда наречен народен будител. В никакъв случай не бих причислил себе си към групата хора, които от доста време почитаме като будители.

      Относно майчиния език на Исус Христос, това е арамейския език. Самият арамейски език е семитски, но арамеите са асимилирали хора дошли от Европа още в дълбока древност. Напълно е възможно асимилационния процес да включва също идеи, религия, все пак арамейските есеи не се различават особено от тракийските ктисти.

      Тази тема е интересна, но иска по-задълбочено проучване, поради това, че освен, че е интересна, темата е и сериозна, важна и поради това спекулациите трябва да се избягват.

      Не зная дали Ви е известно, но по времето на управлението на Хитлер е започнато съставянето на ревизирана версия на библията. Според нацистите Христос има европейски предци и е последовател на учение, което е възникнало в Европа. Тъй като всичко свързано с нацизма е и стигматизирано, данни по този въпрос е трудно да се намерят. Дори да става дума за антисемитска пропаганда, все пак трябва да има и частица истина, защото в ранните описания на Христос, Той е описан с рижа брада. Сред арамеите пък има немалко хора със светли очи и светли коси, аз лично познавам такива.

      Изтриване
    2. Уважаеми Г-н Серафимов,

      Като подчертано скромен човек Вие, разбира се, имате право на самоопределение. Но и много от нас имаме право да Ви считаме за един от ония велики българи, предимно от нашето Възраждане, колкото и оскъдни да са те в нашето съвремие. Мисля да е ясно, че нямам никакво основание да проявявам някакво раболепие.
      Много съм Ви задължен за отговора на моята молба. Той съдържа ценни за мен сведения, за които нямах никаква представа. Съпругата ми също лично се е срещала с жена по Вашето описание, която се е представила като арамейка. Казала е, че днес този древен език се говори само в един град, намиращ се някъде между Турция и Армения.

      Изтриване
    3. До Анонимен 26 юни 2021 г., 17:45 ч.

      Повечето арамеи обитават Ирак и Сирия, има и други, които живеят в Ливан, Израел, Йордания, но там става дума за малка група хора.

      Изтриване
    4. В град Дараа, до сирийско-йорданската граници, където има много древни християнски паметници, съм срещал християни - арамейци, а в музея на древната Палмира има и каменни плочи с арамейски надписи. Наскоро с удивление разрах от представителите на една руска културна ивституция, че според тях Христос е говорил на иврит?! Историята на иврита, съживен през 19-ти век ми прилича на гръцкия катаревус, редактиран от българина Е. Вулгарис/О неразумний юроде,../

      Изтриване
    5. До Богомил28 юни 2021 г., 12:37 ч.

      Езикът говорен от Христос е арамейски.

      Изтриване
    6. ПАВЕЛ СЕРАФИМОВ - SPAROTOK26 юни 2021 г., 13:17 ч.

      Намеренията на НСРП в Германия е да премахнат евреите от библията. Веднага някой ще каже че това е идеологическа и политическа намеса в текстове които трябва да са догма. Но има основания за това.

      Най-голямото е ,че по времето на Христос народ с името "евреи" е нямало. Формацията на този народ се случва след Христос, главно като анти-християни, сиреч хора които не приемат Христос. Интересното е ,че докато е жив, тези хора Христос нарича сатана...или деца на сатаната, но това е друга тема.

      Та името евреи идва от грешните интерпретации на римските източници които наричат провинцията в която е бил Христос - Юдея, а от там всички нейни граждани като юдеи(причина за това име има, но дори и тя няма много общо с бъдещите евреи). А не всички "юдеи"(граждани на провинцията) реално са били от коляното на Юда или пък от народа "Хибру"(народа от стария завет). Даже мисля има изказване от онова време което казва, "не всички в Израел са Израел" - коментиращ точно това. Пример с днешно време можем да посочим ,че днес в Европа наричат циганите българи, просто защото са български граждани. Даже в някои държави на запад, българин е синоним на циганин. Но това вярно ли е?

      Та поради тази грешка християните от ренесанса решават, че понеже евреите са онзи народ от стария завет и те са най-квалифицирани да интерпретират стария и новия завет. И от там става ситуацията където анти-християните диктуват на християните как да интерпретират собствените си свещени текстове. Примерно основателя на протестантството Мартин Лутър, в началото на своята работа се допитва и осланя често на коментари върху библията направени от евреи.
      Та ако мога да го оприлича с нещо в модерно време...това което е ставало по време на ренесанса а и след това, е все едно да поканиш мафията да диктува и определя законите на страната.
      Като крайната точка на това вмешателство можем да посочим в американските евангелисти, които до такава степен са им изкривени разбиранията, че ако Христос се появи днес, те заедно с евреите с удоволствие ще го разпънат отново.

      Изтриване
    7. До Никола 10 юли 2021 г., 13:14 ч.

      За мен е загадка друго: през VIII в.пр. Хр, асирийският цар Саргон II унищожава Царство Израел и депортира населението. Жителите на съседното на Израел царство Юдея оцеляват, те официално са предците на днешните евреи, но защо ако те се смятат за наследници на Юда и Вениамин, в ново време наричат държавата си Израел, а не Юдея?

      Изтриване
    8. Мисля, че спорове за самото име Израел продължават да се водят и днес в някои среди, макар не толкова ожесточени и със затихващи функции. Тъй като държавата е създадена не по традиционния начин, а в известна степен изкуствено, то и името е подбрано според това чии мнения са надделели в момента. В този материал се дискутират подобни ситуации:
      https://www.dw.com/bg/израелци-евреи-израелити/a-17875147

      Изтриване
    9. ПАВЕЛ СЕРАФИМОВ - SPAROTOK10 юли 2021 г., 15:44 ч.

      До колкото знам, Израел е по-благородно име...а и май когато се говори за Израел в стария завет , се смятат май всички 12 племенна. Съответно име като Израел символично говори за домът на тези 12 племенна. Докато Юдея, е наименование само за Юдеите/племето на Юда.
      Но реално те не са от племето на Юда каквото и да казват. Те са смесени с ханаанци едомити. Тук там да е имало някой от племето на Юда.
      Според някои теории те дори не следват Тората а Талмуда. Според тях Тората е само за жени и деца. Сиреч тях не ги вълнува стария завет, а само тяхната религия създадена от тях самите след идването на Христос.

      Изтриване
    10. До Никола31 юли 2021 г., 23:55 ч.

      Честно да Ви кажа - не зная точно коя свещена книга четат тези, които назовават себе си яхудим. Възможно е да е Тората, но може и да е Талмуда, нямам достъп до тези книги, а доколкото зная оригинален Талмуд почти не се намира.

      Изтриване
    11. До Анонимен11 юли 2021 г., 12:01 ч.

      Благодаря Ви много! Материалът е интересен!

      Изтриване
    12. ПАВЕЛ СЕРАФИМОВ - SPAROTOK1 август 2021 г., 12:36 ч.
      В предвид какво има в Талмуда, нали не се надявате да го намерите да се продава по книжарниците.
      Както казах това са теории съставени от изказвания на евреи. Дали са верни или не, човек сам да си направи заключението. Аз не съм чувал в стария завет бог да е заповядал да въртим пилета над главите си за да предадем греховете си на пилето. И после да го сготвим и да нахраним някого, че така да му предадем греховете си.

      Изтриване
    13. До Никола 2 август 2021 г., 0:41 ч.

      В обикновена книжарница рядко влизам. Търся литература в антиквариати, в библиотеки и при колекционери. Чувал съм, че Вавилонският Талмуд го има и дигитализиран, но е на иврит, т.е. недостъпен е за мен. Елеазар Берковиц има книга, в която предлага тълкуване на Талмуда, но дали е даден и автентичен текст не зная.

      Колкото до "ритуала" с пилето, аз не съм срещал нещо подобно в Стария Завет. Описани са геноцидите над мидианити, аморейци и др., но за магически ритуали не съм чел.

      Изтриване
  17. По повод упоменатото интервю от 25 юни при Стойчо Керев с Джорджия(???) Николова с изпитата аскетична физиономия, която нарече интервюиращия „будител“, няма да се учудя ако Господин Серафимов се почувства обиден от такова сравнение.
    Но това не е нищо с изреченото от нея светотатство, когато позовавайки се на романа на масура Дан Браун „Шифърът на Леонардо“ тя оеднакви мярката на божественост на Исус с тая на Мария Магдалена!!!
    Не напразно в Писанието е казано, че в последното време ще се появят много антохристи, които ведно с истини ще се опитват да разпространяват и измами, с които да заблудят невежите човеци.

    ОтговорИзтриване
  18. Героичните напъни на казионните ни историци в областта и на по-новата история:

    https://www.tvevropa.com/2021/06/dokumentite-s-anton-todorov-19-06-2021/

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 28 юни 2021 г., 11:06 ч.

      Винаги ще се намерят хора, които да служат на една или друга велика сила.

      Изтриване
  19. Спароток говори с факти и само слепците не му вярват.Генните тестове на кости на аспарухови българи показват,че те са европеиди,а не тюрки от Азия.А сега си представете огромното сладководно езеро,каквото е било Черно море преди хиляди години.Какво по добро място може да има за възникването на цивилизация!?Ето защо нашите предци траките се срещат навсякъде около Черно море-и в Мала Азия,и на Балканите,и в украинските степи,и в Кавказ.Просто тракийската племенна общност е възникнала около това море,и ние българите, винаги сме били част от нея.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен28 юни 2021 г., 11:58 ч.

      Има и друга група невярващи, те не са заблудени, просто си гледат кариерата и интереса. Както бе казал Ъптън Синклер - Не можеш да обясниш на някого нещо, ако заплатата на този човек зависи от това да не те разбере.

      Изтриване
  20. Ще копирам един коментар на Павел Серафимов относно арамеите от 18 април 2018 г.:
    Арамейският език е семитски, докато скитския принадлежи, поне според мен, към палеобалканските езици. В далечното минало е имало контакти между семити и балканци, дедите ни са оказали влияние над народите на Ориента, но дали са и вдъхновителите на народностното название арамеи, не смея да кажа.

    В обитаваните от арамеи земи има град Скитополис, а от Плиний знаем, че има скити арамии -Beyond this river are the peoples of Scythia. The Persians have called them by the general name of Sacæ,1 which properly belongs to only the nearest nation of them. The more ancient writers give them the name of Aramii.-Plin.VI.19.

    Най-вероятно името на арамеите идва от областта Арам, или пък да идва от хетското arai- движа се, местя се, т.е. номади. Аraim би било множествено число на arai.
    SPAROTOK - ИСТИНСКАТА БЪЛГАРСКА ИСТОРИЯ : ДРЕВНИЯТ ПРОИЗХОД НА ИМЕТО (НА ЦАР) ИВАН АСЕН I
    Исус Христос е родом от Галилея, за която в Библията се пише, че не е била населена от евреи.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тъкмо затова в Писанието последните казват с пренебрежение: може ли нещо свястно да произлезе от Назарет!

      Изтриване
    2. Отново Jacob Bryant и "A New System; or, an Analysis of Antient Mythology" том 2 стр. 2/3/4

      "Aramea was the land of Aram : but Armenia, which was separated from it by 1 Mount Taurus, was denominated from Ar- Men, and Har-Men, the mountain where the ark rested . It was a branch of the abovementioned Taurus : and
      was distinguished by several appellations, each of which was significant, and afforded some evidence to the history of the deluge. It was called Ararat, Baris, ? Barit, Luban, which last signified Mons Lunaris, or the Mountain of Selene. It had also the name of Har-Min, and Har-Men, which was precisely of the same signification...
      ... Bochart infers with good reason, that the name of Armenia was taken from this Ararat of the Min
      ni, called Ar- Mini. 4 Videtur Armeniæ vox conflata esse ex XXXXX Har Mini, id est Mons Mini,
      sive Montana Miniadis. Something similar is to be found in Amos : where the same mountain is, mentioned under the name of מונה - הר , 5 Har-Munah, or Mountain of the Moon..."
      https://books.googleusercontent.com/books/content?req=AKW5Qae45_j3x01qcV4OeTmwOeHij9beyMIv2LcDQwIGBXht_FeovmHVdZNpa134kNS8b2VN_ynh3VQt77QVp6pN8eFCvH8UF89p0zWH8ieIXPAFxmMh3u6ObA-6sIeExfyonX2MY_Kd6JYpGgKgp1si0W1PDc1jowrgPRGTqIXsoaqXnbf-5LS-2aANzy9DbPUHS0PkOzitho79qIxB1yIANMZQ0qo5FMkUmQ-ext-bfnzRncULxKTwl0_9QkP3tNOYRdHhS77C

      Изтриване
  21. Страбон в География казва, че първото име на Йерусалим е Скитополис. Той е основан от канаанците, които са скитски народ или най-малкото близки до скитите може би с кавказки корени. Канаанците са управлявани от 7 владетели, почитали са сокола, живели са в хармония с природата. Според археолозите около 95% от канаанците са унищожени от нашествието на еврейски племена. Оцелелите се изтеглят на север и те са основатели на Назарет, Магдала и др. населени места. Кумрам е също такова убежище на канаанците. Този народ за разлика от евреите е бил предимно земеделски, правили са чудесно вино, който е поръчван и от самите египетски фараони. Името Мария не е еврейско име, а е канаанско. Мария означава дете на морето на канаански. Партското царство освобождава канаанците. Страбон твърди още, че около Каспийско мре даките се съюзили с медите/мидийците и така основали Партското царство.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 30 юни 2021 г., 14:57 ч.

      Бихте ли посочили къде точно Страбон изказва твърдение, че първото име на Йерусалим е Скитополис?

      По мои сведения старото име на Скитополис е Ниса, като се вярва, че там е кърмачката на Дионис. Скитополис познат и като Бет Шан и Йерусалим са различни селища, които дори не се намират в близост едно до друго.

      Изтриване
  22. Има ли вече цензура у нас и корените на омразата към България

    В днешното предаване на Росен Петров „Операция история“ към „България он еър“ в 14:15ч. е ставало въпрос за българо-хърватските отношения. Моите усилия да стигна до записа на предаването се оказаха безуспешни, нещо повече – стоеше
    съобщение, че и няколко следващи предавания в рубриката са анулирани.
    Оповестено е било излизаннето от печат на няколко тома за българо-хърватските исторически взаимоотношения, издадени от колектив на български и хърватски учени.
    Било е споменато търдението, че понастоящем броят на жителите в РСМ от хърватски произход надвишава броя на самоопределящите се като българи(?), което обяснява негативното отношение на първите към нашата държава.
    Чел съм за неприязън към българчета от деца на югославска Хърватия(бугарица!), а и самият аз съм изпитвал такова отношение, но определено само от личности, свързани по някакъв начин с бившата югославска компартия. Логично – нали и възпитанието е било диктувано от партийната върхушка. Но мога да свидетелствам, че обикновените хора особено в Далмация имат коренно различно отношение. С една дума разделението, което съществува у нас, е факт и при тях.
    Единствено не мога да проумея как се навъдиха толкова много хървати в РСМ при положение, че обща граница межу двете държави не съществува. Ако Г– н Серафимов има някакво обяснение, бих помолил да го сподели с нас.

    ОтговорИзтриване
  23. А бе, Серафимов, защо ги допускате такива коментари като на този Анонимен2 юли 2021 г., 18:52 ч.? Било нещо си, ама станало нещо си, но той не знае точно какво, къде и как, но сипе злоба и същевременно не казва нищо конкретно по темата или по инсинуацията, която насажда, но всичко е наред.Такива хора като Анонимен2 юли 2021 г., 18:52 ч. имат за цел да се превърне този блог в бунище, което да отврати, не да привлича българите. Предупреден сте, да не кажете след време, че не сте.
    Златан Илиев

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Г-н Илиев, нямам време да следя кой кога пуска коментари и да ги одобрявам. Това се върши от друг човек, а той явно има други критерии. Нямам право да се оплаквам, щом съм му дал тази възможност, значи той може по своя преценка да допусне или изтрие нещо. Ако на Вас не Ви допадат определени изказвания, не реагирайте и не се дразнете.

      А иначе имате право - някои хорица посещават този блог и пускат коментари с цел да се развали атмосферата.

      Изтриване
    2. Другарю Илиев, в случай че Г-н Серафимов споделя твоето възмущение, готов съм да му поднеса моите най-искрени извинения!
      Тъкмо се готвех да напомня и за едно радостно събитие – днешното честване на 130 години от създаването на комунистическото движение в България на връх Бузлуджа, но ще се въздържа защото предполагам, че това може да бъде прието още по-зле от тебе...

      Изтриване
  24. The oldest written recipe found in Egypt is dated approximately the year 300 AD. A recipe for red lentils, it was written on papyrus in the Greek language. The oldest written recipe found in Egypt is dated approximately the year 300 AD. A recipe for red lentils, it was written on papyrus in the Greek language.

    The Egyptian Ministry of Tourism and Antiquities has released a new video on the history of cooking in Egypt, showing the oldest known recipe in the North African country. It turns out that the recipe from the third century was either written there by a person who knew the Greek language or perhaps that the piece of papyrus with the recipe had originally come from Greece.

    The ancient Egyptians had eaten lentils since prehistoric times, around 4000 BC. However, the fact that the lentil recipe is written in Greek indicates that it was a part of the Greek diet.

    ОтговорИзтриване
  25. Вестник Труд ... Автор: Проф. Николай Овчаров - Анализи - 08:30 - 17.07.2021 ... Първият олимпийски шампион от българските земи преди 1700 години ... Както е известно, древните Олимпийски игри са били посветени на главния древногръцки бог Зевс, почитан в храма в Олимпия в Елида на полуостров Пелопонес. Сред многобройните спортни състезания в календара на неспирните религиозни празници в Древна Елада още през VI в. пр. Хр. имало четири главни, наричани още “класически”. Това са Олимпийските в Олимпия, Питийските в Делфи, Немейските в Немея и Истмийските до Коринт. Сред тях именно Олимпийските игри стават най-важни и забележителни. Те се провеждали на всеки четири години между 6 август и 10 септември и по принцип през класическата епоха траели пет дни. Преди новата ера участниците можели да бъдат само свободни и неосъждани гърци. Чужденците (“варвари”), робите и осъдените нямали достъп до тях. Според религиозните виждания се забранявало присъствието на жени. Още тогава са включени три вида бягания на различни дължини, както и други спортове, като бокс, борба и панкратион (нещо като днешния кеч, при който били разрешени всякакви удари с гола ръка и крак, хвърляния и ключове, включително душене). Добавен бил и пентатлона - дисциплина, в която атлетите се състезавали в пет различни състезания: борба, скок на дължина, хвърляне на копие и диск, и надбягване. По-късно били включени конни състезания.

    https://trud.bg/%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D0%BC%D0%BF%D0%B8%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D1%88%D0%B0%D0%BC%D0%BF%D0%B8%D0%BE%D0%BD-%D0%BE%D1%82-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B7%D0%B5%D0%BC%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8-1700-%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B8/

    ОтговорИзтриване
  26. Та, както казваш, Павле, много пъти хората са мислели, че идва краят на тази човешка цивилизация, но са се лъгали. Е да, но пък трябва да си сляп и глух, за да не преценяваш достатъчно сериозно последните събития в света и у нас. Остава само да настъпи и глад, който ще дойде поради гнева на природата.
    Мисля, че и обстановката в българското общество красноречиво говори за пропастта, към която вървим. Разделението, което цари, ще се засилва още повече от скалъпването на правителство, родено от съдраните гащи, тресящите се женски задници и джендърските паради. Но и тези тъмни външни сили, които искат да ловят риба в нестабилността, към която тласкат държавата, няма да избягнат гнева, който иде върху тоя разкапан свят.
    Ти можеш и по-нататък да си бъдеш оптимист, но ти препоръчвам по-внимателно да сравняваш развитието на всичко онова, което вече е било предсказано.

    ОтговорИзтриване
  27. Не става дума за оптимизъм или песимизъм. Аз съм освен идеалист също и реалист, много добре осъзнавам какво се случва и какво още може да се случи. Има и друго обаче - аз познавам народа ни и неговата история, сили и потенциал. Трудните времена или правят един народ по-силен, или довеждат до неговия край. Жертвите този път ще са много, но ще оцелеем.

    ОтговорИзтриване
  28. Става дума за следното:

    „...защото тогава ще има голяма скръб, небивала от началото на света досега, и каквато не ще има. И ако не се съкратяха онези дни, не би се избавила ни една плът; но заради избраните, онези дни ще се съкратят.“ Матей 24:21-22

    В този контекст ли се гради твоята увереност и то само на базата на „история, сили и потенциал“?

    ОтговорИзтриване
  29. А бе, господин апокалиптико, като мислиш, че идва края на света, що чиниш при Спаро? Той смята, че има надежда а ти щом мислиш, че нищо няма смисъл, качи се на някой висок блок и...............

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Приятелю, аз зная „що чиня при Спаро“, но попитай го дали ТОЙ знае що ТИ чиниш при него!

      Изтриване
  30. до Анонимен21 юли 2021 г., 22:52 ч.

    Не бих искал да Ви засегна по никакъв начин и съжалявам ако така Ви звучи, но на мен също не ми допадат коментарите Ви, които нямат нищо общо с блога имащ съвсем различна насоченост. Би трябвало сам да си давате сметка, че тук се коментира история, а не лични страхове, мрачни прогнози или политическата обстановка в настоящия момент и връзката ѝ с библейските пророчества. Поне аз съм забелязал, че вече няколко пъти, различни участници Ви намекват, че коментарите Ви са неподходящи за тук и би било по разумно да си потърсите къде се обсъждат подобни теми за да споделяте вълненията си. Когато публикувате тук коментар, добре е да отговаря на темата поне в някаква степен.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До анонимен 22.юли 23:36ч.

      Уважаеми господине, не казвам, че ако някому не пасва даден коментар, той трябва задължително да се занимава с него. Още повече, че одобрявам и приемам безрезервно научната позиция на Г-н Серафимов.
      Но изпитвам към него особена симпатия и ми се иска да вложи моралните си и интелектуални достойнства на по-високо ниво като разбере, че, веднаж защитил блестящо своята теза, не трябва да спира и да впряга каруцата пред коня.
      Разбира се решението принадлежи на самия него.

      Изтриване
    2. до Анонимен23 юли 2021 г., 22:27 ч.

      Съжалявам, аз си представях, че умните и интелигентни хора зачитат чуждото мнение и се стараят да се съобразяват с него, особено когато едно и също идва от няколко различни посоки, но явно греша. След изявлението, че смятате останалите за неспособни да имат свое собствено мнение и да отстояват свои позиции, а са длъжни непременно да допускат вашето без да го коментират, даже и тези за които сам твърдите, че изпитвате голямо уважение, а твърдите, че те всъщност "впрягат каруцата пред коня", аз нямам какво повече да кажа.

      Изтриване
    3. Прав сте да не ме ситуирате сред „умните и интелигентни хора“. Колкото до Г-н Серафимов, имам чувството, че неговото място е на малко по-различно ниво от тяхното, на тези, които осъзнато биха могли да кажат:
      „От човеци похвала не приемам“.

      Изтриване
    4. Странно, днес в преливащия от светлина неделен ден реших да посетя очарователната Пулпудева, за да се насладя на пищните мозайки от неотдавна реставрираната антична епископска базилика от IV век.
      Не искам да описвам възхищението и гордостта които изпитах от срещата с най-голямата раннохристиянска базилика в България!
      Искам да коментирам една информация от изложените там сведения. Християнската общност в града се е числяла към арианската църква. По това време в София се състои Сардикийският църковен събор, който твърди, че Исус е равнопоставен на Отца. Арианите от Пловдив са скандализирани от това и организират свой собствен събор, на който
      възразяват, че Божият Син не може да бъде отъждествяван с Бог Отец. Известни са следствията от тази свада, която обхваща впоследствие и политическата власт на империята.
      При консултация с Писанието излиза, че като че ли и двете църкви имат своите основания:
      „В началото бе Словото; и Словото беше у Бога; и Словото бе Бог..... И Словото стана плът и живя между нас;...“ Йоан 1:1 и 1:14
      „А Исус му рече: „Защо Ме наричаш благ? Никой не е благ, освен Един Бог.“ Лука 18:19
      „Филип Му казва: Господи, покажи ни Отца и достатъчно ни е. Исус му казва: „Толкова време съм с вас и не познаваш ли Ме, Филипе? Който е видял Мене, видял е Отца; как казваш ти: Покажи ни Отца?“ Йоан 14:8,9

      Аз бих казал, че сардикийската църква има известен превес, което се е наложило и от историята. Но за абсолютна сигурнаст не може да се твърди. Същественото в случая е, че това за което човеците спорят изобщо не е предмет на дискусия в другите измерения, където цари хармония. За разлика от раздорите между деноминациите и в парламентите с мъдри пожелания на фасадите им.

      Изтриване
    5. Аз бих добавил към коментара на Анонимен25 юли 2021 г., 23:03 ч. още и значението на думата "болг", според "Исконный славянский лексикон Дерксена"

      Праславянская форма: *bo?lgъ
      ...
      Старославянский: blagъ `good, gracious' [adj o]
      ...
      Болгарский: blag `good, pleasant, sweet' [adj o]

      http://www.proto-slavic.ru/dic-derksen-inh/sil-b.html

      А така и „Етимологичния речник на славянските езици” на Трубачов стр. 174, където е потвърдено същото.

      *bolgъ(jъ): ст.-слав. Б/\ДГЪ, прилаг. 'добрый, милостивый' (Зогр.,
      Map., Ассем. и др., Sad.), болг. благ, прилаг. 'благой, милостивый, кроткий', 'приятный, мягкий', 'сладкий' (БТР; Геров:
      благый 'добрый, хороший', 'тихий, кроткий','сладкий', 'скоромный'), диал. блак 'сладкий'...

      http://www.proto-slavic.ru/dic-trubachev/_pdf/trubachev-dic02.pdf

      Изтриване
    6. Анонимен24 юли 2021 г., 21:08 ч.

      Честито, вие разбрахте че всъщност "интелигентните" хора казват, че уважават чуждото мнение само и само за да ви накарат да уважавате тяхното но не и те вашето.
      Истината е ,че ако има по не толерантни към истината хора, то това най-често са "интелигентните" които само и само да са се представят като супер прави и интелигентни, са готови и дявола да изкарат светец. Казвам го като човек който е бил и от двете страни на този аргумент. Радко се срещат хора които са готови да се съобразят с мнението на другия и да се опитат да го разберат, и ако излезе вярно да признаят и да го подкрепят.

      Изтриване
  31. Сега ми попадна тази статия. Макар, че е от 04.2021 мисля не е обсъждана още тук!

    https://darikradio.bg/balgarska-darzava-sastestvuva-predi-681-g-dokazva-dogovor-ot-480-g.html#parent=radio

    Няма как да се крият повече някои данни! Налага се полека да сменят курса от БАН. Сега ще съм много доволен, ако се даде по-широко обсъждане на разни непознати факти и документи, с които любезно ни запознава SPAROTOK. Нямам търпение да се случи това!

    Направи ми впечатление, че вече се говори за българско ЦАРСТВО и пряко наследство от траките. Това е една голяма крачка, според мен, и тя би трябвало да започне да скъсва бентът на измамите, който крие истините за произхода ни!

    SPAROTOK, мисля че Вие трябва да сте готов за това и да се включите в процеса на премахването на заблудите по някакъв по-активен начин! Важно е да не се изпуска момента, ако се появи такъв, като сигурно е важно и да не се хвърлят усилия на вятъра.

    До тук за мен, вие г-н Серафимов, сте най-изявеният поток, който пълни водоема на познанието. Дали пък не е дошло времето да се скъса бента на заблудите?
    Имате ли систематизирана кратка версия на теорията си? Имате ли ясни послания, които да могат да разберат всички наши сънародници? Готов ли сте да се "скъса бента"? Може и да дойде денят внезапно!

    ОтговорИзтриване
  32. Г-н Орлов, учените от БАН не приемат виждането на доц. Вачкова, макар тя да се аргументира добре. Не само не очаквам промяна в БАН, но смятам и, че съпротивата към теорията за балканските корени на народа ни ще стане по-силна.

    Тези, на които статуквото е удобно се радват на кризата създадена покрай ковид 19. Вниманието на хората е изместено и така ще е още доста време.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вниманието на хората е изместено и по отношение на мътната вода, в която плува в момента българската политика. Точно в нея външните врагове на България искат да хванат македонския шаран, като ни оставят с празни ръце да мечтаем за една още по-осакатена истина за българската история!

      Изтриване
  33. Г-н Серафимов, днес се запознах със съществуването на полковник Владимир Серафимов от с. Свежен, който от Сръбско-Българската война до края на Първата световна жъне победи на бойното поле. Нямате ли някаква родствена връзка с него?
    По повод на подозрението за Меглена Кунева не се оказах прав, защото и нейното номиниране е било дискутирано от „Има такъв народ“.
    За сега като че ли от ДБ и „Изправете се мутри“ се оказват най-големите негодяи, които с поведението си ще принудят останалите партии в парламента да подкрепят правителство на Пламен Николов.
    С уважение.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен1 август 2021 г., 22:39 ч.

      Селото на прапрадядо ми се намира близо до Свежен - родното място на полковник Серафимов. Има логика хора, които носят идентична фамилия и живеят в един и същи регион да са роднини, но аз нямам сведения за това, че моя прапрадядо е роднина на полковник Серафимов, просто по този въпрос не сме говорили.

      Изтриване
    2. Биографиите на българи като полковник Серафимов съвсем не се изучаваха в училищата по време на диктатурата, поради което не бях слушал за този велик средногорец. Но „логиката за роднинство“ мисля, че се засилва...
      Достави ми голямо задоволство обстоятелството, че и мой прадядо е родом от с. Спасово от региона, а моя прабаба от Чирпан е сестра на най-близкия съратник на Левски за Южна България.
      Като че ли съм чувствал някакви общи флуиди, но не си въобразявам нещо и зная, че имам още много да се уча...

      Изтриване
    3. Ръцете ме засърбяха и аз да се похваля с моето родословие, за което моля да бъда извинен, но ще го направя.

      Фамилното си име нося благодарение на моя прапрадядо Иван Христов, който участва като опълченец на вр. Орлово гняздо край Шипка в прословутите боеве. После неговият син (мой прадядо) пише и превежда книги под псевдоним Орлов (Николай Орлов). Така фамилното име остава и до днес.

      Всъщност историята започва две поколения по-рано с дядото на моя прапрадядо (не е стигнало до мен името му), който се включва в "освободителната" война от 1827-28г. Тогава руският ген. Дибич достига до гр. Одрин, подписва мирен договор с Османската империя и оттегляйки се завлича и нашите опълченци наред с далечния ми дядо. От този период, както знаем, има доста завлечени българи по разни способи на територията на Русия... (Раковски успешно се преборва с тази руска политика години по-късно!) Прапрапрапрадядо ми, обаче, се изхитрява и стига едва Браила - воловете му били стигнали само до там (а може и да им е помогнал!?). Тъй като по пътя си назад от фронта бил събрал и цялата рода, за да не бъдат подложени на репресии от Османците, 4 x пра дядо добре заживели в града. За това съдия по разказа, че един мой родственик дори станал кмет на Браила, но румънците набързо му спретнали атентат, като разбрали, че българин им е станал кмет... Друг роднина пък е станал основен ктитор на българската църква в Браила (Цани Христов)

      За съжаление голяма част от тази история се предава устно. Преди години бях правил опити да намеря някакви документи, но не стигнах до Браила. А и никой не можа да ми помогне от тук (от София)... Сега вече имам семейство и ми е все по-трудно да намирам време за това начинание.

      Много бих се радвал, ако някой може да ми помогне поне да разбера повече за корените си!

      Благодаря ви за вниманието!

      Изтриване
    4. До Ники Орлов 2 август 2021 г., 23:42 ч.

      За моите прадядовци мога да кажа, че са били честни, смели и трудолюбиви. И те са дали своя дял за свободата и целокупността на България. Явно в този блог не се събират случайни хора :)

      Изтриване
    5. Как ще са случайни, като има кой да ги събира!

      Изтриване
  34. Нека се похвалим най- сетне с някакъв пробив в нашето образование блаодарение и на Павел Серафимов - Sparatok, макар да не е спомет поименно и други да имат заслугите за нов учебник с тема в него "Българска държава съществува преди 681 г., доказва договор от 480 г."
    https://darikradio.bg/balgarska-darzava-sastestvuva-predi-681-g-dokazva-dogovor-ot-480-g.html
    Благодая ти от все сърце за дългите години неуморна работа по популяризирането и разкриването на нашата прадревна история и заслугите ни за развитието на цялото човечество!

    С Уважение, ДИМО ТОМОВ

    ОтговорИзтриване
  35. От половин час се опитвам да дам коментар, но се треса от смях и пръстите не ме слушат :) Номадот с поср*ните гащи и старозагорския хекимин със сплескана физиономия наричат тебе "човек с тъпа физиономия" :) :) :) :) :) :) He, не мога, не издържам, тези са уникални бате, със сигурност не ползват огледало, но се присмиват на тези, които имат хиляди фенове :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Димитре,

      Определено не вземам повод от отговора на Г-н Серафимов, но и друг път съм обърнал внимание на твоите характерни опити да реагираш в негова защита. Разбери, че ако отговаряш на простаци, а те не са малко на брой, по подобен начин, ти незабелязано се уеднаквяваш с тяхното ниво и без да искаш принизяваш блога до нивото на тяхното общуване. Надявам се, разбираш каква е ползата от твоята реакция...

      Изтриване
    2. Аз също съм на мнение, не само в този блог, а изобщо, по принцип, че на тези които вместо тема коментират автора или някой от участниците, или пък държат заядлив тон, изобщо не заслужават нито отговор, нито да бъдат коментирани. Най сериозна причина за това е, че в повечето случаи целта им е точно да предизвикат някого, а когато някой наистина им обърне внимание го приемат като успех и това им доставя удоволствие. Когато известно време никой не ги удостоява с внимание това ги отегчава и сами се оттеглят.

      Изтриване
    3. До Анонимен6 август 2021 г., 13:10 ч. и Анонимен6 август 2021 г., 9:04 ч.

      Димитър е добър приятел, той дори ме заместваше преди години, знае много, но е по-емоционален от мен. Има и твърде изострено чувство за справедливост и това го кара понякога да се придържа към библейското: "Отговаряй на безумния според безумието му, Да не би да се има мъдър в своите си очи."

      Аз лично смятам това за загуба на време. Няма как да обясниш на глупака, че е глупав, та нали глупостта е обзела ума му.

      Изтриване
    4. Да, библейското не бях го чувал и не се досещах за подобен вариант, но то също има не по малък смисъл. Няма как да обясниш на глупавия, че е глупав, също както на лудия, че е луд защото нито един от двамата не може да го осъзнае. Въпреки, че двете състояния са породени от коренно различни причини, а може би само така си мислим, поведението им е доста сходно. Вероятно най добрия начин е да се балансира между двата варианта, а не да ги оставяш да се развихрят и да чакаш да им стане скучно.

      Изтриване
  36. Номадът го зная, но кой е старозагорския хекимин? А и защо ти трябва да си губиш времето с тях? Нека си говорят, така показват нивото си.

    ОтговорИзтриване
  37. Отново нещо шокиращо за библиотеката на Преображенския манастир.

    " През 1951 година в манастира пристигнала държавна комисия, която конфискувала и иззела част от книгите, а други документи, 79 на брой, свързани със Светата обител, членовете на комисията изгорили, посочи отец Георги. До 1951 година в библиотеката на манастира са се пазили 14 хиляди библиотечни единици, сред които е имало и ценности, съхранявяни там. Днес в архива на манастира има едва около 2200 книги и ръкописи, каза игуменът и допълни, че няма яснота къде са конфискуваните книги."
    https://impressio.dir.bg/bukvi/paisiy-polzval-bibliotekata-na-preobrazhenskiya-manastir-za-istoriya-slavyanobalgarska

    После се чудим защо историята ни е такава, каквато в действителност не е!

    ОтговорИзтриване
  38. Здравейте, господин Серафимов! Искам да Ви благодаря за работата, Вие сте един истински патриот. Трябва повече хора да разберат за вас и трудовете Ви. Ядосвам се на това, че много малко хора са чували за Вас, а същевременно разни идиоти са известни.

    ОтговорИзтриване
  39. Ами той Спароток хич не е слабоизвестен, по-известен е даже от някои мастити учени, те нали за това от завист, но и от яд, че им бута копанята с кльопачката, го мразят до дъното на душата си, ако изобщо имат душа де :)

    ОтговорИзтриване
  40. Попаднах на една статия. Ето линк:

    https://www.dailysabah.com/arts/archaeological-excavations-to-enlighten-turkeys-hasankeyf-castle/news

    И цитат от превода на Гугъл:
    "Градът, разположен на брега на река Тигър, е стоял на важен транзитен път, каза Ердал. Поради тази причина беше възможно да се открият МОГИЛИ от периода преди неолита в Хасанкейф и в околностите му."

    За какви ли могили става въпрос? Май не смеят да кажат!?

    ОтговорИзтриване
  41. Всички сме деца, на един и същ Творец.

    ОтговорИзтриване