15.12.2022 г.

ТРАКИЙСКАТА ГЛОСА СКАЛМЕ – МЕЧ И ОФОРМЯНЕТО НА ТРАКИЙСКИЯ РЕЧНИК

Понеже доста приятели, а и съмишленици вече стават нетърпеливи относно датата на излизане на ТРАКИЙСКИЯ РЕЧНИК, реших да дам кратко пояснение. За жалост не мога да дам точна дата на поява на следващата ми работа. Причините за това са няколко. Като цяло материалът за речника е готов, предаден е за корекции, но те отнемат много време. Все пак броят на думите е над 650, а това си е сериозно количество.

 

Понеже файлът е голям, понякога се получават и технически грешки, най-вече при предаването на чужди думи, изписани с особени букви. Точно това е причината да се откажа да ползвам арменската азбука и деванагари (за санскрит). Проблеми понякога създават и буквите на староисландските и старонорвежки думи.

 

Речникът няма как да се представи самостоятелно, без да се дадат допълнителни пояснения, а те не са никак малко. Нужно е да се обясни връзката между езика на траките с този на илирите и скито-сарматите. Подобно на дедите ни, илирите и скито-сарматите са обявени за изчезнали народи, като за скито-сарматския език дори е прокарана още една грандиозна лъжа, а именно, че е ирански. Укрити са както важни исторически свидетелства, така и глоси, чийто характер е тракийски, а не ирански.

 

Информацията спомагаща да се разобличат вредните измами трябва да се обработи така, че да е разбираема за всички. Проблемът с изчезването на най-големите и най-войнствени народи на Източна Европа е важен и не бива да се претупва набързо. По-добре е да има закъснение, отколкото неясни моменти.

 

Илюстрациите също отнемат време. Понеже се касае за обемисто четиво, то е добре да има повече нагледен материал. За да се намерят подходящи изображения, а и да се обработят е нужно доста време. Хубавите неща изискват време – тук спор няма.

 

Не на последно място е моето здраве. Коляното, макар да наболява не е проблем, но има други неща, чието разрешаване изисква почивка и колкото повече време минава, толкова повече почивка е нужна. Ето защо не мога да дам точна дата на излизане на чакания от дълго време ТРАКИЙСКИ РЕЧНИК.

 

Това, което мога да предложа сега е една страничка от речника. Все пак е нещо, а и читателите могат да преценят до известна степен дали дадените подробности и обяснения са добри и си струва да се набави четивото след време. Сега предлагам анализа на една много интересна тракийска глоса, надявам се да съм се справил добре:

 

скалме - *скалмен скала блг. (в случая остър предмет, меч), скала́скала рус., скала́ камък укр., skálа скала, осколка слов., skálа скала чеш., skeliù, skélti цепя, разцепвам лит., skala трески латв., iškalla (i) – чупя, разрушавам хет., σκάλλω копая, режа гр., skiljа – разделям стисл.;

 

източник: σκάλμη – тракийска глоса със значение нож, меч, сравнена със стисл. skǫlm ж. мн. “ножици“ (Георгиев, 1977, с.19). Един от първите разгледали глосата е А. Фик, който според акад. Дуриданов сравнява σκάλμη със стисл. skǫlm къс меч, нож (Дуриданов, 1976, с.23). В. Томашек, който е колега и съвременник на А. Фик, го цитира, добавяйки и Я. Грим относно това, че σκάλμη е тракийска дума идваща от корен *sqel spalten” – разцепвам, правейки сравнение с лит. skélti цепя, стангл. skilja  цепя, разделям. Чешко-австрийският учен добавя и интересния факт, че сродни на глосата σκάλμη се явяват трак. лични имена Σκέλης, Σκέλλις, Σκέλα-βρία, а и кюрд. kаlma, kalme – “сабя, меч” (Tom.II.20).

 

Странното в случая е това, че стисл. skǫlm един път е дадена със значение нож, къс меч, а друг път ножици, като при това не е направен и анализ, който да покаже дали действително думата е действително старогерманска или пък, поради ограниченото си разпространение се явява заемка (защо не и от тракийски?).

 

Друга странна особеност се явява факта, че при анализа на трак. топоним Σκέλα-βρία се предлага корен *skel spaltenцепя, но освен лит. skiléцепнатина, отломък се дава и слав. дума скала (Tom.II.2.83), тя обаче не е спомената изобщо при анализа на глосата σκάλμη. Навярно това е невинен пропуск, защото работата на В. Томашек е обемиста, разгледано е огромно количество материал и да се направи пропуск е човешко, и напълно разбираемо.

 

Преди да обърнем внимание на глосата σκάλμηмеч, ще разгледаме древния топоним Σκέλα-βρία. Елементът βρία вече бе обяснен (виж врия), а колкото Σκέλα-, тук трябва да бъдат посочени българските местни названия Скала, Скалата, Момина Скала, Орльова Скала, Скале, Скалите, Скалище, Скален дол и др. Те са изброени доста прецизно в нашия етимологичен речник (БЕР, т.VI, c.719).

 

Глосата σκάλμη – е притежавала древна форма *скал-мен, подобно на други наши думи като бреме, от *bher-men (БЕР, т.I, с.77), а и време, от *wert-men (БЕР, т.I, с.185). Със същата постройка е и българската дума знаме, тя е уникална, защото има запазен архаичен вариант и той е знамен (БЕР, т.I, с.649).

 

Значението на σκάλμη, *скал-мен, е остър предмет, осколка, скала. Коренът е скал, а наставката е -мен. Интересното в случая е това, че в тракийския тя вече се е развила в -ме, както е в днешния български: бреме, време, знаме, племе. Най-древните мечове са правени от кремък, т.е. скалата е материалът, който е ползван. 

Находки от гроб № 1 от Варненския некропол, снимка на Николай Генов 

http://bulgarianheritage.bulgariana.eu/jspui/retrieve/887/NIM%252520-%25252020b.jpg.preview.jpg


Кремъчният нож от гроб № 1 във Варненския некропол е с дължина 44 см (по сведения на И. Иванов и М. Аврамова). Около 4000 години по-късно, мечът акинак (ἀκινάκης) е с дължина между 40 и 60 см. Такава е била и дължината на късия тракийски меч σκάλμη.

 

Надявам се обясненията да са добри, а колкото до това защо тракийската, или както е по-правилно древнобългарската дума скалмен, скалме вече не се използва, ще подчертая, че дори доста по-нови думи като стблг. брьдоунъмеч и коръдамеч, също са излезли от употреба. Това е напълно в реда на нещата и същественото е, че съществуват обяснения на български език.

 

Надявам се здравето ми да ми позволи да работя редовно по материалите, служещи за пояснение на речника, а и работата по илюстрациите и корекциите да е безпроблемна, за да може в скоро време да излезе чаканата повече от 10 години книга. Вярвам, че тя ще донесе добро самочувствие и вяра в себе си на много сънародници, доброто самочувствие и вярата в себе си са катализатора на великите деяния.

 

Желая на всички приятели и съмишленици весело посрещане на празниците, но най-вече здраве, здраве, здраве!!!

 

 

160 коментара:

  1. Умолявам коментиращите да се придържат към културен тон и да проявяват разбиране към инакомислещите, благодаря предварително!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И за вас здаве, здраве, здраве г-н Серафимов за да може да пишете и пръскате светлина. Това на нас българите така ни е нужно, за да повярваме отново в себе си и се възродим , като птицата феникс.

      Изтриване
    2. До Анонимен 16 декември 2022 г. в 19:31 ч.
      Благодаря!!!

      Изтриване
    3. Професиите, поминъкът прави етносите. Етносите са социална група, професионална група. Както каракачаните. Антите са граничари, армия на Византия и Рим, за пазене границата около Крим, Азовско море, после се превръщат в етнос за 200 години. Украинците са антите..

      Изтриване
    4. Г-н Серафимов,пратих ви в месинджър снимки на една читанка от края на 19в

      Изтриване
    5. Привет г-н Серафимов,вижте си месинджър,пратих ви снимки на една читанка,не намирам мейл в профилите ви,затова ги пуснах в месинджър

      Изтриване
  2. Нямам знанията да кажа дали сте прав, но анализа на глосата ми се вижда логичен, а какво ще кажат професионалистите не зная, ще стане ясно догодина :) Но ме впечатли и друго нещо, само за една глоса е отделена цяла страница, даже и повече. Това значи ли, че речника ще е над 650 страници?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 15 декември 2022 г. в 18:01 ч.
      Не, речникът няма да е 650 страници, защото в повечето случаи обясненията са по-кратки отколкото в примера даден в есето.

      Изтриване
  3. Здрасти Павле... виж, като те чета изникват у мен разни асоциации (викам им "родова памет"). Тази дума за меч/нож "коръда" ме плени. Ко-Ръга осъвременено. Но от друга страна това "острие" май го ползуват в испанската "корида". И пак... вол/бол/бул/тур, корида... Аз, понеже съм художник, все ми трябва да видя "образ". И така, наш'те ОРА като са стигнали испанско, щото нали наш'те ходели насам-натам, хем си търсели "бул-ки", хем да видели къде залязва Ра(йко), какво видял испанеца... некъв тип иде насреща - на врата му виси "оро", язди "торо" и на кръста носи "коръда". Испанката, естествено, веднага забегнала с онзи, с "оро"-то на врата, а испанеца останал да си прави съответните изводи... :) П.П. може и да не го публикуваш, не държа... аз за думите само споделям, защото нали трябва все да означават нещо, а не са просто случайна комбинация от звуци... Поздрави

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Ал. Славов 15 декември 2022 г. в 18:52 ч.

      Испанския език представя интересни изненади, като например gaita - гайда :)

      Изтриване
    2. Славяните не съществували, те били различни народи, но повлияни от българската книжнина? ЕДНА РУСОФОБСКА ТЕЗА, Е ТОВА. По скоро българите са изобретени от руснаците, след освобождението на гърците в началото на 19в., и османските власти закриват гръцките училища и позволяват български на руска основа, понеже до тогава всички са гърци в империята, славяните не са славяни а гърци славяноезични, а турците не искат те да се присъединят към Новата Гърция.. Та, чехите и поляците, хърватите, започнали да говорят славянски защото чели българска книжнина?? ГЛУПОС ВРЪЗ ГЛУПОСТ?? Защо не говорят латински нали са католици и от 1000 години четат латински и проповядват на латински.

      Изтриване
    3. Лидия (асирийски: Luddu; гръцки: Λυδία; староперсийски: Спарда), или по-рано Меония, е древно царство (1200 – 546 пр.н.е.) на територията на днешна Турция. На всички славянски езици има ЛЮДИ, което показва страната откъде са славяните. А хора, ора, значи говорящи твари. Немец не значи ням, а че не е местен, не е от това място..

      Изтриване
  4. Желая Ви здраве и весели празници!

    ОтговорИзтриване
  5. Имаш дар-слово бате, но нямаш диплома и целият ти труд отива нахалост :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Просто питам защо си анонимен просто питам защо си анонимен просто питам защо си анонимен

      Изтриване
    2. То и Николай Хайтов има диплома на лесовъд, пък... Щом дипломата е важна за Вас, значи че сте посредствен човек! Колю Фичето каква диплома е имал? Вие кава диплома имате и какво Ви отличава от останалите хора?Какво дадохте, какво написахте, какво постигнахте? Сам си отговорете...

      Изтриване
    3. До Серго 16 декември 2022 г. в 8:52 ч.
      За хората, които визирате Ричард Файнман има едно хубаво изказване - Never confuse education with intelligence, you can have a PhD and still be an idiot.
      Тези с дипломите наистина се имат за нещо голямо, но това е само празно усещане. Живи и здрави да са и дано някой ден съвестта им да се събуди.

      Изтриване
  6. Отговори
    1. До Анонимен15 декември 2022 г. в 23:06 ч.
      Да, като сродни на лат. scalpo Алоиз Валде дава skalm - меч и стблг. скала... :)

      Изтриване
    2. За много години на всички, здрави и весели, не приемайте нещата лично и навътре, различните гледни точки разкриват истината!
      Та като поразсъждавах и имах време да проверя, след 2 коментара от 16 и 17 декември достигнах до следното разсъждение -- скалме (с-кал-ме) е най-близо до лат. scalpel и scalping, със срязвам и коля, т.е скалме=scalpel=слав. (с)резец и според мен автентичното бълг. (за)коля, като прехода о-а в кал-кол е още едно доказателство, че тракийския език е индо-европейски, но отдалечен от българския и всяка прилика е на основата на индоевропейския им произход.
      Г Славеев

      Изтриване
  7. Според мен най-очевидна е връзката със скалпел, но коренът скал- може да се намери в много и различни думи от различни индоевропейски езици, и като се има предвид, че според мен тракийският е бил индоевропейски език, то е лесно да се намират такива връзки, в това число и груцки и -ме може да е от μελιζω (incido, "I cut") по уики, т.е. едностранно заострен, едностранно режещ.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 16 декември 2022 г. в 0:45 ч.
      Да, връзка със скалпел има, вижте по-горе.

      Изтриване
    2. Със скалпел връзка несъмнено има, аз мисля, че скалпел е заемка, но няма връзка със скандинавското Скал = Наздраве! Има обаче връзка с бълг. Скалъпя - събирам от отрязъци и много вероятно със скор- бърз! Ако съпоставим бълг. кормя, изкормя, с тракийското скалме, второто изглежда да е глагол а не съществително, също бълг. коля изглежда да е със същия корен и най-близо до думата скалме.
      Георги Славеев

      Изтриване
    3. Жив и здрав да си, силата да е с теб!!!

      Изтриване
    4. До Анонимен 18 декември 2022 г. в 12:26 ч. Благодаря!

      Изтриване
  8. До Ал. Славов........Корида идва от Корер -бягам, тоест бикът бяга по арената и някой го убива (ритуално). Думата Тавър преминава в Тауро , Торо и от там Тореадор - убиец на бикове. Живи и здраи.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Първом: ЧНГ 2023!

      Гледам, обърнал ми е внимание жив човек! Зарадвах се... ама гледам пообъкал Човека нещата, та ще му пиша... Да се разбереме, по живо - по здраво, както и той препоръчва..

      Господине Анонимен сънароднико, трябва да съм ви се видял въз прост щото тъй, с едни две-три думи, да ме поучавате. Бързам да ви успокоя, че не, не е такъв случая, да съм тъй прост и незнающ язици, а е настанала неразбория. Историята както винаги си има предистория, в която става дума за "Вол"-а и защо ние, собствено, му викаме Белчо, въпреки че е "сиво искърско Говедо", а всички останали се надпреварят да го требят/трепят!?! Ей ги "граците" Хекатомба измислили. Римляните, да не изостанат от "модата", пратили некойси Митра да го коли с нож. Па и "спанците" и те - цело театро със сценарио, секакви актьори и цял "колизей" публика се сбрали за убийството на добичето, т.е. "ловна сцена" културно речено! Така ще ви река, г-не - от яд е, от чиста завист, че тоя номер с опитомяването и впрягането не го могат! Тц!

      Айде сега по "наУчната част" да гледаме: "корида - корер" и "тавър - торо -тореадор"... Казвате вие "Торо"-то правел "корер"! Ми не, уважаеми, обратното е! Торото гони - тореросите бегат!... Като ида в наше (шопско) село ще се чуе, и не е случайно: "Бегай нане, бикО се отвъзА!". И нане Вуте бега, ама бега да хване бикО и да го прибере в обора! Забелязвате ли разликите в "поведенческия модел"? Забелязвате ли "словообразуването" на шопето!?! Произнасят "бикО" с ударено "О" както и испанците произнасят "торО" с ударено "О". Ако на нане Вуте му дойде да каже "тур" (дивото говедо), ще произнесе "турО". Е, аз намирам, че транслитерацията, "турО" - "торО" някак е по-вероятната отколкото "тАвър"-"торО". Не ли е така, или, по ваш съвет, да взема да ида, все пак, за "зелен хайвер"?

      После четеме: "тореадор". Етимология: От латинската дума taurarius произлиза думата за тореадор в Испания (на испански: torero). А съставната латинска дума се състои от taur - див бик(тур) и arius (арий, притежавано от арий/ариец). И как ще се преведе "политически некоректно"? "Тура на Ариеца"... та кои беха тия "арийците"(ора-чите)? Щото в наше село така си викаме: наш'те ора...

      Ако прибегнеме отново до услугите на същото село и тамошния речеви фонд, ще установиме, че съществуват изрази: "РъгнА, та бегА" или "Ко'рЪгa", като второто означава: "защо бяга?".
      Ако сравниме "корида" и "ко'ръга" ще забележиме, с учудване, недоверие, дори смут, че и смислово, и ситуационно са в същото отношение както "корида" и "корир", но фонетично са по-близки... абе, шегувам се, или... щото според Павел, острието се наричало "коръда", м?

      #Това, следващото, Павле, си е само за твое инфо и го изтрий, ако ще публикуваш останалата част от текста:)
      Ако се разтърсиме за "паралели" (успоредици) из европата, най-вероятно е да попаднеме на понятието "турнир". Пак е замесен "тур", пада голямо треперене, блъскане, рискове, а Победителят получава награда. Обичайно наградата е "вниманието на някоя "дама"", то май важи и за "коридата", а също и за "Троянската война"... то, по онова време единствено жени не са достигали, щото млади са мрели, поне според антрополозите. Английската рицарска общност/братство се наричат : "Турс енд Буллс". Тур (фр.) - пътешествие, т.е. "търсиш си жена". Оригинално наименование на северна Франция - Тур (ново име - Турен). Турингия (сега Тюрингия) ... т.е. пътят на цивилизацията на вол(г)арите между ок.43-ти паралел северна ширина, в западна посока, т.е. "към Залеза"

      Изтриване
    2. Павле, има нови данни за "коридата"! Нали съм с "пепел у г*зо", т.е. Неспокоен Дух, обяснението, че "корида" произлиза от "бягане" изобщо не ми понесе. Но, да се отбележи, от българо-шопския речник не се отмятам.

      Коридата, наричана още "Фиеста"!
      С Корида се празнуват Династични Бракове!
      Самият Акт на Убийството на "Свещения Бик", ама да не се забравя, че си е "нашенски", никак не ми се свърза с простото "бягане".
      И като се поогледахме, поослушахме Отбелязахме, че Актът на Бикоубийството се състои в Пронизване в Сърцето!!!
      Отворихме речника за "CORAZON" и научихме, че на "спански" "cor" е "сърце", а "azon" означава .... амазонка!
      Значи пронизвате Амазонка в Сърцето, а бре, гадове! Ще леете "нашенска кръвчица", А?!?

      С "акта" на Коридата се удовлетворяват стремежите на провинциалната "аристокрация" за отделяне (еманципация) от влиянието/ властта на централните "чисти кръвни линии", произтичащи от Арес и Амазонките. Пренаписване на генеалогията на "аристокрацията"? Май за това става дума... Ами, да! Заместена е със "светата кръв" или "кръвта на Сина" (наричана популярно "синя кръв"). Наложена е за "водеща" кръвната линия на "иудеина", Месията Исуус, прогласен в 325г. от Никейския Събор и по волята на Константин за: "Единосъщ с Бог"! мхм

      *** Принципно, никога не съм проумявал, това решение на Константин. Тракиец е, майка му е софиянка, или почти.... пък така??? Ще да е бягал от часовете по история или просто не е случил на даскал... Същия, по смисъл, акт ще извърши и Борис при (пре)Покръстването. "Волярите" ще станат "боляри". *заб.: воляри - свободни орачи, неплащащи данък от Воля/ Волиния (днешните Украйна и Полша)

      ***От вчера се чудом чудя "Амазонки" ли е верното име... щото, нали:
      Данай - "данаиди"
      Океан - "океаниди", "кариатиди" и т.н.
      Значи следва:
      Арес - "аресаиди".
      Аз чета така: Ария/Ория; Арес - Орес; Орисия (ора и сея) - Кръговрат на Живота; Аресаиди/Оресаиди (ора + садя) Носителки на Живота, Носителки/Пазителки на единствената "чиста кръвна женска! линия"

      Това обсебващо вторачване в "чистите кръвни линии", създаването на "Свещени Отряди" със забраната или ограничението за свободно полово сношение на "отрядниците", Амазонките, а и Монахините си го обяснавам с Огромния проблем с Израждането на родовия генофонд, настъпил в следствие на Ледниковия Период. На крайно ораничената популация през тези 20 000 години! Аз го определям като до 100 "оцелели" мъжки линии, но е възможно да са драстично по-малко в действителност. Вижда се, че последствията от това израждане все още не са преодолени напълно. С всяко ново поколение (х)Ората са все по-красиви, по-високи, по-умни...

      Павле, поздрави!

      Изтриване
    3. В случая с Корида и Тавър Ал Славов е прав, а дългите коментари под него са някаква объркваница! Моля спрете ги!
      Корида през фр.corir от лат.curro = бягам, бързам, от лат. ruo е rush and run, от curro е и куриер=бърз доставчик, а на бълг. скоро=бързо, след много кратко време, и скорост=бързина.
      Спирането на безмислиците, ще помогне на сайта да открие истината!
      Г Славеев

      Изтриване
  9. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  10. Желая Ви много здраве и бързо възстановяване г-н Серафимов и дано Бог винаги да бъде с Вас!
    В тия бурни и продажни времена се нуждаем от такива хора като Вас, за да ни вдъхвате вяра в себеси, надежда за добро и любов към ближния. А за речника... когато стане, ще чакаме.

    Христослав
    Българин по род и
    Тракиец по произход!

    ОтговорИзтриване
  11. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  12. Спорчо, здравей! Един твой стар познайник ти се обажда...Хаджи Иванчо! Тия дни ме гони здрава диария, седя бая време в тоалетната и чета туй-онуй.Направи ми впечатление, че някои работи не са баш така както съм си ги мислил едно време и си викам требе да се осе*e човек, че да му светне пред очите.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ха-ха-ха, а бе, Хаджи Ивано, то ти се оси...раше и преди LOL :)

      Изтриване
    2. До Анонимен 20 декември 2022 г. в 14:43 ч.
      Появата ти Хаджи Иванчо винаги е придружена с някакви странни изявления, но пък ти си си ти...

      Изтриване
  13. Редовно следя блога и пожелавам много здраве, другото ще си дойде на място! ще ми се да добавя по темата и една диалектна дума от Северозапада, а това е "скАле" или "скАли" .Това се стълби към входа на къщата изсечени от отделни големи скални блокове . На тях са слагали и надписи, имам такъв но нищо не се разчита, обикновено текстът е бил Господ да накаже евентуални крадци и вандали влезли в дома с лоши намерения ,демек клетви :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 20 декември 2022 г. в 16:44 ч.
      Официално думата скале - стълбища се води заемка...но пък знае ли човек :)

      Изтриване
  14. Дали "коля" има общ корен със скалме?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 21 декември 2022 г. в 13:24 ч.
      Според мен има връзка.

      Изтриване
  15. Здравейте! Благодаря за информацията! От статията се сещам за една дума, която може би има нещо общо със скалме: скилидка (за чесън). А за коръда се сещам за корда(за въдица). Весели празници! Продължавам да чета всяка една публикация с неизчерпаема интерес!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. до Анонимен 23 декември 2022 г. в 10:51 ч.
      Не знам как преценяваш деиствията и изявите на съседите, но ако можеш посочи някакъв исторически материал където държавата ни да не бъде обект на нападки, агресия или претенции от съседи, а и не само. Дано само да не е в периода от ВСВ до 1989 г. Там нещата просто са фалшифицирани и неверни. Конспирацията срещу българите води началото си още от трайното установяване и колонизиране от гърците на селища на Балканите, но след средата на XVIII век се подема и усъвършенства от всички затвърдили се империи в вропа и Азия. Всеки император се опитва да се представи за родоначалник на европейците и дори се съюзяват в стремежа си да заличат следите от истинските родоначалници - траките. Така траките изчезват от сцената на Европа, а запроизхода на преките им наследници българите биват измислени всевъзможни хипотези за произход колкото е възможно от по далеч. Никой обаче не е в състояние да се позове на качествени и стойностни доказателства, а се позовават на следи оставени от разселването им до средна Азия,

      Изтриване
    2. до Анонимен 23 декември 2022 г. в 10:51 ч.
      Не знам как преценяваш деиствията и изявите на съседите, но ако можеш посочи някакъв исторически материал където държавата ни да не бъде обект на нападки, агресия или претенции от съседи, а и не само. Дано само да не е в периода от ВСВ до 1989 г. Там нещата просто са фалшифицирани и неверни. Конспирацията срещу българите води началото си още от трайното установяване и колонизиране от гърците на селища на Балканите, но след средата на XVIII век се подема и усъвършенства от всички затвърдили се империи в вропа и Азия. Всеки император се опитва да се представи за родоначалник на европейците и дори се съюзяват в стремежа си да заличат следите от истинските родоначалници - траките. Така траките изчезват от сцената на Европа, а запроизхода на преките им наследници българите биват измислени всевъзможни хипотези за произход колкото е възможно от по далеч. Никой обаче не е в състояние да се позове на качествени и стойностни доказателства, а се позовават на следи оставени от разселването им до средна Азия,

      Изтриване
    3. до Анонимен 23 декември 2022 г. в 10:51 ч

      Здравей,
      Не съм убеден, че можеш да ни представиш аргументи за друго отношение на който и да е от съседите ни. Единствено с румунците и то чак след ВСВ не сме имали подобни проблеми. Не мисля, че това е нещо ново или началото на конспирацията срещу българите. Според мен тя е започнала още с трайното заселвване на гърците на Балканите и колонизацията на възлови селища. Борбата за унищожаване на следите от всичко българско е започнала още тогава, а след средата на XVIII век е продължена и усъвършенствана от така наречените вече ,,Велики сили", защото всеки се стреми да се представи и да се наложи трайно като единствен родоначалник на европейското население, какъвто всъщност не е. По тази причина не трябва да съществуват сведения за по древна цивилизация или те трябва да бъдат унищожени. По тази причина траките са обявени за изчезнали, а преките им наследници - българите подложени на унищжение. Така, чрез различни хватки и при всеки удобен случай, българската територия и население постепенно са редуцирани до по малко от половината реални. Няма съседи, които да не са облагодетелствани с български територии, а това се доказва чрез самоопределение на населението им в момента, което също в голямата си част се прехвърля заедно с територията. Колкото и наивни да сме или да робуваме на идеологии не може да не осъзнаем тенденциозната конспирация срещу българите. Успокояващото е, че вече в авторитетни издания като Encyclopedia Britannica има корекции относно произхода ни, който доскоро се представяше като безспорно тюркски.
      https://www.britannica.com/topic/Bulgar

      Изтриване
  16. Здравей,
    Прилагам статия за скандално изказване на някакъв си сърбин от техния СЕМ. Не видях да е викан посланика или протестна нота да сме пуснали...
    https://www.actualno.com/balkani/srybskijat-sem-bylgarite-sa-chistokryvni-syrbi-njama-bylgarski-ezik-news_1868212.html
    ПОздрав!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен23 декември 2022 г. в 10:51 ч.
      Докато умните се наумуват, лудите са налудуват....

      Изтриване
  17. Много добре си се справил с инфото към глосите, браво! Хареса ми възстановката *скал-мен - скалме, както защото е логична, така и защото е издържана от гледна точка на граматиката на нашия език. Дано да успееш да събереш сили и да довършиш започнатото, много хора чакат с нетърпение твоя речник. Но сега един страничен въпрос, ако може разбира се и ако ти се отговаря.Онзи мишок милисионера-клеветник да не е отишъл при Тангра?Toй нещо се е умълчал, а графоман и грантаджия като него не може да си позволи големи ваканции. Станимир

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Жив е милиционерът, сега е станал клакьорка на своя сънародник Зелюхата 😁 не знам само дали му плащат в гривни, долари или е в натура 🤣

      Изтриване
    2. Станимире, Анонимен28 декември 2022 г. в 20:47 ч., защо си губите времето с това човече? Нека отделяме от времето си за положителни неща. За много години, здраве и щастие!!!

      Изтриване
    3. Мога само да предполагам за кой става дума, но не е важно, искам да споделя един цитат от книгата на Милчев (вероятният заподозрян), който много от тук бъбрещите са пропуснали, по простата причина, че не четат (а защо и да го правят, като знаят всичко:)) - "Съхраненото име на основателя на Синоп, което е Хеброн, изглежда потвърждава нашето първоначално предположение, че синдо-меоти и синтите-траки, имат общ произход. Но явно този общ произход е отпреди ХІІ в. пр.н.е. Тоест, може да бъде допуснато, че кимерийците по произход са синдо-меоти, т.е. тракийци."
      Та спор по същество между г-н Серафимов и Милчев - няма, и двамата заключават, че българите са клон на траките. Явно спорът е от кои траки и по каква линия и честно казано, аз намирам теорията на Милчев по-добре аргументира и обяснена от гледна точка на изворите, по простата причина, че българите никога не са се приравнявали с траките на Балканите или са ги припознавали като "свои", т.е. разликата макар и от един произход между траки на Балканите и българите би била значителна и е правдоподобно да се приемат за два различни клона на индо-европейското семейство, както например германците са отделени от траки и славяни. И понеже знаем, че траките се появяват като общност след разселването на Ямната култура, т е. арийците, тогава е по-правилно да се каже, че траките на Балканите са клон на българите, а не обратното.
      Ако никой не отрича, че българите, независимо от първоначалният си корен, са прекарали значително време в района на Армения то тогава е имало огромно влияние над мирогледа им от Близкия Изток и Персия, за разлика от "роднините" им на Балканите, които са получили влияние от Гърците и Рим. Това само по себе си е достатъчно, за да се говори за две напълно обособени и различни общества, по същия начин както Дунавски и Волжки българи, римляни и троянци, картагенци и финикийци.

      Изтриване
    4. Коментар на Божидар Стойков като реакция на Анонимен8 януари 2023 г. в 16:39 ч.
      Знаете ли, че град Синоп се намира на южните брегове на Черно море, а синдо-меотите на Тамански п-в - западния бряг на Черно море и южния бряг на Азовско море?
      Ако цитирате Милчев, не ви ли направи впечатление липсата на логика в думите му? Ама това е абсолютен тюрлю гювеч "Съхраненото име на основателя на Синоп, което е Хеброн, изглежда потвърждава нашето първоначално предположение, че синдо-меоти и синтите-траки, имат общ произход. Но явно този общ произход е отпреди ХІІ в. пр.н.е. Тоест, може да бъде допуснато, че кимерийците по произход са синдо-меоти, т.е. тракийци." - 100% ТУРЛЮ ГЮВЕЧ.
      За основател на Синоп е считан милезиецът Амброн, не Хеброн. Амброн е грък от Милет, не е кимериец или тракиец, Хеброн е град в Израел. Има и легенда за друг основател от по-ранна епоха, това е Синопа, дъщеря на Азоп, не че трябва да приемем тази легенда, но нерде Синопа нерде Хеброн.
      Връзката на кимерийците със Синоп е в това, че кимерийците ограбват и опожаряват града.
      Милчев първо лъже за името на основателя, после търси несъществуваща връзка със синдо-меотите, за другия делириум не ми се говори.
      Ние четем г-н Анонимен8 януари 2023 г. в 16:39 ч., ние четем и проверяваме защото така настоява Спароток, но вие не четете. Милчев се натрапва от 2011 насам и търси внимание, но с мацане на противника не се създава положителен имидж. Милчев е бивш милиционер, който избива комплекси, но умее да се адаптира към политическата конюнктура. По време на тоталитаризма той участваше в репресивния апарат на режима, после стана демократ и секретарка на Костов, а като го изритаха от СДС се присламчи съм партията на царя, после се натискаше в предизборната кампания на Борисов.
      Едно време харчеше рубли в Москва, снимаше се там с идола на левите Антон Дончев, но после се прави на света вода ненапита.

      Изтриване
    5. Пак сте пропуснал Важното! - не Синоп, Хеброн и синдо-меотите са главното, а връзката българи - траки в цитата!

      Изтриване
    6. Коментар на Божидар Стойков като реакция на Анонимен10 януари 2023 г. в 11:18 ч.
      Милчев като цяло не счита българите за траки, но е готов да се настани във всяка ниша, доказвал го е много пъти. Аз ще докажа, че съм прав за това, че Милчев се бори активно против налагането на виждането, че българите са потомци на траките.
      Прилагам цитат от работа на индивида, когото вие защитавате
      " Кимерите са строго фиксирано племе още през VІІІ в. пр.н.е. от асирийските клинописи, докато траки е общо име за множество племена. Кимеро-българската същност се случва на Кавказ, там е българската прародина."
      http://kirilmilchev.blogspot.com/2015/02/blog-post.html

      Човекът е ограничен, просто един милиционер, на когото му се иска да мине за интелектуалец.

      Изтриване
  18. Добре е написано и достъпно за повечето любители на историята. Дано и речникът да е в този дух. Желая ти повече здраве и късмет през Новата 2023 година!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен31 декември 2022 г. в 17:50 ч.
      Благодаря! Точно здраве ми е нужно.

      Изтриване
  19. Жив и здрав да си, дано новата 2023 година да донесе само хубави неща на теб и на България!

    ОтговорИзтриване
  20. Благодаря за труда и свещената мисия която изпълняваш Спараток! Честита Нова Година, здраве, сбъднати мечти и нови хоризонти! Тракия е центърът на света..

    ОтговорИзтриване
  21. Здравейте.
    За много Здрави години!
    През "От извора" попаднах на следната статия за ДНК - "Десислава Нешева и Тодор Чобанов: „В съвременните българи прабългарският ДНК компонент е много по-голям от тракийския“. Грешат, според ДНК от Охрид, Скопие и Капитан Андреево от 6-11 век преди Христа.":
    http://avtohton.org/2022/12/
    ПОздрав!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен3 януари 2023 г. в 22:54 ч.
      За много години!
      Изследването на древна ДНК дава сведения само за един кратък отрязък от време.
      Важни се изследванията на съвременните българи, ние сме крайният продукт :)

      Изтриване
    2. Г-н Серафимов,
      Ако трябва да сме честни, и преди съм казвал че ДНК сведенията трябва да са от всички периоди. Древността,Античността, Средновековието, Възрождението и днес. За да се проследи древното ДНК на траки и пеласги, и да се съпостави с модерния българин в различните региони.
      Бих казал ,че днес като "българи" се имат много мелези породени от грешни идеологии през последните 80 години. Ако ще приемаме и тях, то ние сме наследници на траки и пеласги също толкова колкото и "западните ни съседи".

      Изтриване
    3. Съгласен съм, че говорейки за смесване на различни раси трябва да започнем отдалеч, но защо не от самото начало. В по късни времена рискуваме много да говорим за клонове на една и съща раса, разделяни по различен начин и причини и наричани от различни хора по различен начин. За по ранен етап няма достатъчно данни, но такова разделение е започнало повче от половин хилядолетие пр. н. е. от гръцките колонизатори на Балканите, разделяйки местните траки на различни общности. По вяра, едни са орфисти, други тачещи Богинята майка, Дионисий, Сабазий, Загрей или Залмоксис, но реално всички са били част от една и съща вяра. По географско определение, мизи и витини, струмяни, както и много различни названия при южните траки и тези, заселени около реки. По езика и различните диалекти. мизи - мюзи, бриги - фриги, пеоните стават меони и т.н. На династичен принцип, съответните благородни родове буквално дори са определени като различни племена. Така от мизите са откъснати и двата им рода Саки и Кимери. От свещеното божествено коляно на траките като различни племена са откъснати гети, хети и даки, които реално са били едни и същи с духовната тракийска група даи. Така се случва също при анти и склавени, като днес дори и много от изследователите вече не знаят, че реално това са били траки. Най основно в ония времена като раси можем да определим европейци и азиатци, като Мала Азия и северна Африка първоначално са били заселени с европейско население, а доста по късно са окупирани от араби, тюрки и други. Със затопляне на климата започва топене на ледовете първо в най южните части. Там се концентрира и живота. В Азия в Далечния Изток, което е било Индия, а в Европа и Анатолия около сладководното езеро на мястото на Черно море. С топене на ледовете в посока севр постепенно се откриват нови земни терени, където първо се появява растителност, после тревопасни и птици, хищници и най накрая хората, които вече имат достъп да източници на храна. Така живота се разпространява от юг на север, а не обратно, както някои се опитват да ни убеждават. Смесването на расите не става равномерно и повсеместно, а първоначално най много там около границата на континентите. С по късни придвижвания и в други райони, но колкото са по отдалечени, толкова смесването е по слабо. Така и до днес различаваме азиатски и европейски тип, което ясно показва различията.
      Още по време на турската окупация Г.С. Раковски е имал възможността да се добере до различни сведения и да ги опише достатъчно компетентно, но много от днешните учени съзнателно или съвсем неволно се опитват да градят пясъчни кули върху фалшиви основи, поставени от слуги на чужди интереси.
      http://mandara.narod.ru/rakovski.htm
      В описаните легенди и историческите трудове на много европейски специалисти от преди XX век има данни потвърждаващи не само тези твърдения на Раковски, но и много повече информация свързана и с нашата история отколкото в азиатските чукари, блата или пустини където се опитват да търсят корените ни. Темата е много дълга и мога дя я подкрепя с още аргументи, но няма да мога да публикувам коментара и ще продължа по късно или в коментар в друго подходящо есе.

      Изтриване
    4. Много странно защо чужди историци и личности от световна величина като Норман Дейвис, Арнолд Тойнби, Шарл де Гол, Франсоа Митеран, Карло Чампи, Дмитрий Лихачов, Алфред Рамбо, Омелян Прицак и много други твърдет, че българите са в основата не само на европейската, а и на световната цивилизация, а нашите още се опитват да ни убедят, че сме някакъв азиатски буламач с неясен произход? Ами защото те самите си знаят истинската собствена история и като се връщат към началото стигат до нас. В Letters on Welsh History на стр. 241 се говори за Cymry, които са първите заселници на британските острови и са дошли от слънчевата земя Deffrobani край Константинопол.
      https://books.google.bg/books?id=fNkuAAAAMAAJ&pg=PA241&dq=nation+of+the+Cymry+from+Deffrobani,+that+is,+the+place+where+Constantinople+now+stands,&hl=bg&sa=X&ved=2ahUKEwiE8Ii2uqn8AhU-SfEDHYK_A9AQ6AF6BAgMEAI#v=onepage&q=nation%20of%20the%20Cymry%20from%20Deffrobani%2C%20that%20is%2C%20the%20place%20where%20Constantinople%20now%20stands%2C&f=false
      Тъй като някои имат съмнения дали посоченото в скоби място е от същия текст, има направено изследване на различни предположения и в крайна сметка наистина Константинопол се оказва най вероятно. Страници 22/23/24/25/26/36/150/151
      https://books.google.bg/books?id=IgE-AAAAcAAJ&pg=PA23&lpg=PA23&dq=Deffrobani&source=bl&ots=q96JSz7iKf&sig=ACfU3U1nBKviE1W344GX6H0W39seXl0eTA&hl=bg&sa=X&ved=2ahUKEwiX4IHM2Lr8AhUoR_EDHbUuCG0Q6AF6BAgdEAM#v=onepage&q=Deffrobani&f=false
      В друго произведение Taliesin, Or, The Bards and Druids of Britain
      На стр.2 има пояснение кои са тези Кимри. “Cymry, are the last remnant of the ' Kimmeroi' of Homer, and of the Kymri (Cimbri) of Germany...
      ...the derivation of the modern Cymry or Welsh from the Cimbri or Kimmeroi, or inquiring whether these latter were a Teutonic or Celtic people” Оказват се същите кимерийци, за които говори Раковски, мигрирали край Северно море и дали име на днешния полуостров Ютланд Cimbric-Chersonesus.
      https://archive.org/details/taliesinorbards00nashgoog/page/n18/mode/1up
      В History of France на стр. 37 срещаме още информация “ After the Druidical invasion of the Cymry, it had to sustain the warlike invasion of the Belgae, or Bolg, (the most impetuous of the Celts, as are their de- scendants the Irish,!) who had made their way from Belgium through the Gauls and Cymry, as far south as Toulouse, and had seated them- selves in Languedoc under the names of Are- comici and Tectosagi.”
      В бележките под чертана същата страница има пояснения с цитати от различни автори, а един от тях е “ Ausonius (de clar. urb. Narbo.) asserts the primitive name of the Tectosagi to have been Bolg " Tectosagos prirnsevo nomine Bolgas."
      https://archive.org/details/historyoffrance01michuoft/page/37/mode/1up
      Тук попадаме отново на тектосагите на Раковски от Българска старина стр. 203
      https://books.google.bg/books?id=1pcR7frat70C&printsec=frontcover&hl=bg&source=gbs_ge_summary_r&cad=0#v=onepage&q&f=false
      Понеже тук с говори и за гали или това са същите галати, които освен в Европа ги има и около Босфора, а за тях се твърди, че произхождат от келтите. Прието е, че келтите са европейски заселници, но все от някъде трябва да са пристигнали след като климатичните условия вече са позволявали, а вероятността да са от Азия е абсурдна и това го потвърждават ДНК анализите. През IV - I век пр. Хр. Извършват мащабна инвазия на Балканите и част от тях се установяват в Мала Азия под името галати, с подразделения Толистобоги, Тектосаги и Трокми. Около центъра на триторията им се намира град Ankyra ( днес Анкара)
      https://www.raremaps.com/gallery/detail/82030/ancient-turkey-galatia-cujus-populi-tolistobogi-tectosage-sanson-fils
      Още по темата тук:
      https://chitanka.info/text/36243/0
      В книгата на Раковски Ключ българскаго язика стр. 171/178, глава “Бѣлѣшкы ВРЬХУ КЕЛТы тѣ” също има описания, но цитатите са на френски.
      https://books.google.bg/books?id=LWxMAQAAIAAJ&printsec=frontcover&source=gbs_atb&redir_esc=y#v=onepage&q&f=false

      Изтриване

    5. Като съберем 2 и 2 от писаното по горе се оказва, че келти, галати, кимери, тектосаги, белги, болги, а ако включим и други източници може да добавим готи, гети, даки, скити и различни други са в общи линии различни клонове на един и същ народ, разделен на различни общности, под различни имена и се движат ту насам, ту натам из Европа, Мала Азия, Балканите и в други направления. „Траките след индийците са най-многобройните в света... ...Те имат много имена...“ Херодот 5. 3. Имайки предвид, че Индия са наричали по голямата част от Далечния Изток, а не само полуостров Индустан, наивно е да си мислим, че траките са обитавали само егейското крайбрежие на Балканите или само част от тях. Много автори описващи исторически събития и факти, влагайки и политически елементи, избягват да говорят за траки на север от Дунав защото иначе се обърква конспирацията, че всички идващи от север са пришълци. Най вече българите. През 1709 г. шведа Страленберг, по това време затворник в Русия, изказва съмнение за тюркски произход на българите имайки предвид волжките българи. Разцепването на българите след смъртта на Кроват на няколко клона, поели в различни посоки, значително отслабва способността на всеки един да се защитава самостоятелно от чужди нападения. Така всеки е изпитвал нужда от съюзници. Волжките българи, като значително по развита нация в интелектуално, културно, и технологично отношение спрямо съседите от пограничните зони на Азия и Европа, са създателите на държавата и естествено я наричат България. По голямата част от съседите им обаче са с азиатски произход. Отделните етноси не са били враждебно настроени и не са се делили в сериозна степен, а противопоставянето започва едва в края на първото хилядолетие и най вече на религиозен, а не толкова на етнически принцип. Така волжките българи на доброволен принцип са приемали обединение с други, а те пък изпитвали гордост да се присъединяват. За доброволното присъединяване научаваме от записките на готския топарх ГИБИ V. Стр. 299.
      http://macedonia.kroraina.com/gibi/5/gal/5_299.html
      Въпреки, че не пише имена, времето през което е писан текста е при Самуил, когато българските територии са достигали чак отвъд делтата на Дунав. Точно преди Самуил, Симеон Велики печели емблематична битка при река Южен Буг откъдето завинаги прогонва унгарците към вътрешността на континента.
      После волжките българи изоставят християнството и държавна религия става исляма понеже въпреки да са били администрацията, те са останали малцинство в държавата в която болшинството от останалата част от населението вече са били мюсюлмани. За разлика от Дунавска България, където по същия начин още преди покръстването голяма част са били християни и така се налага християнството. Това, че голяма част от населението на Волжка България са били от азиатски произход е причината да се въведе хипотезата, че българите са тюрки. Не случайно францисканския монах Уилям Рубрук, който през XIII век е бил изпратен като мисионер в земите владени от татарите, в доклада си към краля (стр. 121/122) изразява учудване как българите са приели исляма. “... from that place to the cities of Greater Bulgaria to the north there are five days. I wonder what devil carried this religion of Machomet thither. From the Iron Gate, which is the door out of Persia, there are more than thirty days through the desert, going up along the Etilia, to this Bulgaria, along which route there is no city, only some villages near where the Etilia falls into the sea ; and these Bulgarians are the worst kind of Saracens, keeping the law of Machomet as no others.”
      https://archive.org/details/journeyofwilliam00ruys/page/121/mode/1up
      По късно това мнение за тюркски произход механично се пренася и за дунавските българи въпреки, че съдбата и развитието на двата клона са коренно различни. Българите от Дунавска България също се смесват с местното население, но те се смесват със свои и не им се налага да променят нито език, нито религия, нито обичаи.

      Изтриване
    6. Интересна информация намираме и в различни хърватски източници. В Kronika vezda znovich на Anton Vramec от 1528 г. на стр 27/28 от PDF-а за година 3628 пр. Хр. Пише: “ Alexander veliki po Otezu Filipa Kral Maczesdonzki duehi. Bulgare i Ilyrikufe, kize vezda imčnuiu Zloueni oblada. “
      Ще се опитвам да предам само смисъла според мен, при въображаемо заменяне на латинските букви с подходящи на кирилица, защото нямам никакъв опит даже в говоримия хърватски, а още по малко писмен.
      (Александър Велики, по баща Филип крал македонски, българи и илирийци които винаги се именуваха Словени завладя.)
      https://archive.org/details/kronika_vezda_znovich_1578-d_antol/page/n26/mode/1up
      На стр. 13/14/15/16/17 в своеобразен хърватски календар на исторически събития по години, издаден през XIX век.
      https://books.google.bg/books?id=PH5cAAAAcAAJ&pg=PA16&lpg=PA16&dq=Došel+je+zopet+jeden+Slovenkud+ski+Narod+iz+prek+černoga+Morja+i+po+stavil+se+poleg+vode+Atarne&source=bl&ots=6Lcp0_f_wi&sig=ACfU3U1zde9hv9g9O8w9P2dSbRmZI4bcyw&hl=bg&sa=X&ved=2ahUKEwjXotOqn6X4AhUrS_EDHTVpCSEQ6AF6BAgCEAM#v=onepage&q=Došel%20je%20zopet%20jeden%20Slovenkud%20ski%20Narod%20iz%20prek%20černoga%20Morja%20i%20po%20stavil%20se%20poleg%20vode%20Atarne&f=false
      501 г. Българите дошли в Словения и воювали...
      502 г. Българите прогонили готите и превзели Сирмиум...
      618 г. Българите са приели кръщение от цариградския патриарх Никифор.
      642 г. Поставен е Трибелин крал на словенци и българи. (Може би не става въпрос за Тервел защото е преди Аспарух или годината е сгрешена.)
      677 г. Българския крал Батоя (Аспарух) заповядва (командва) и на словенците. (Интересното тук е, че използват термин “zapovedal je”, а не като на други места “oblada, osvojiše или porobi”. Това вероятно се отнася по скоро до войските и може да предполага само някакво единство между две армии от еднородни общности )
      718 г. Сарацините обсаждат Цариград по море. Българите избиват 25 хиляди сарацини.
      765 г. Българите прогониха главатаря Умар, поставен от римляните и на негово място поставиха Тотка (Токту), брата на Баян.
      А ето как изглежда през погледа на хърватите така нареченото покръстване на българите от Борис.
      867 г. Българите, принудени от оръжията на Цезар, отново се подчиняват на цариградския патриарх.
      Според мен смесване на различни етноси, а даже и такива с общ произход не може да стане толкова лесно и бързо. В български апокрифен летопис от византийско време се говори за куманите от които третата част са наречени българи. Това води до мисълта, че те са съставени от различни части, еднородни ли не, но вероятно всеки си има свое име, а някой им е дал общо название кумани. За тях се говори, че болшинството са предимно от тюркски произход, но щом са от няколко съставни части няма гаранции, че може да има и различни. В същото време се подразбира, че по вероятно между тях съществува някакъв съюз, а не държавна структура или смесване на етноси.
      http://macedonia.kroraina.com/bg_ap/dp_43.html
      Имаме много примери от историята, включително и с България, за продължителни окупации на територии без да настъпва сериозно етническо смесване. Дори и в днешно време различни етноси живеещи в една исъща държава продължават да се делят. По време на окупациите, а и не само, в селища със смесено население има сериозни разделения по етноси по махали и други фактори. Понякога са настроени много резервирано или дори враждебно. Това го има у нас и сега, макар в повечето случаи без враждебност или пренебрежение освен с циганите. Нещо повече, дори в момента сме свидетели на сериозни кръвопролитни войни, както в Европа така и в Близкия Изток, а и на други места, между народи с общ произход, които са живели близо хилядолетие заедно, но не са се смесили. В този ред на мисли сериозно и мащабно смесване на народи, особено след първото хилядолетие, често е пресилено. Освен ако е на доброволен принцип, с много сериозни общи интереси от двама или повече участници и никакви опити за доминиране на някой над останалите в която и да е област. Както се е случило във Волжка България.

      Изтриване
    7. До Великов 11 януари 2023 г. в 14:29 ч.
      Благодаря за информацията!!!

      Изтриване
    8. Едно уточнение към коментар Великов11 януари 2023 г. в 14:29 ч.

      Предположението ми за грешно посочена 642 г. за Трибелин (Тервел) ще се окаже вярно, защото същата информация се съдържа в много по рания Kronika vezda znovich на Anton Vramec от 1528 г., но посочената там година е 683г. " Trebelin Kral Zlouenzki i Bulgarzki ouo vreme pozta." Въпреки, че годината се разминава малко с посочената при нас явно се говори за Тервел, защото и името съвпада, и по хронология е след Аспарух. В този календар се набляга приоритетно на събития в църковните дела и другата информация е много по малко, но покръстването на българите също е отбелязано. Тук обаче употребения термин е точно "покръстване", не се говори за някакво насилие, упражнено от Цариград и годината също съвпада " Bulgari vezda Kerscheniczi pozase." .

      Изтриване
  22. За много години! С пожелания за добро здраве или като си пожелаваме с мои приятели "Здрав и прав!" ( в смисъл да не си на легло, а другите работи са за младите) и още по добри творчески успехи! За останалото колкото - толкова!

    ОтговорИзтриване
  23. Ancient Epigraphy Archaeology: A 2000-year-old Ancient Greek floor mosaic that was accidentally discovered in Turkey (Türkiye). Zeugma Mosaic Museum .... xaaaaaaxaaaaaaxaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
    Credit: @historydefined

    ОтговорИзтриване
  24. За много години, Павка!

    Мистерията с руните е разгадана. Разбрах, кое божество сме почитали от единствената оригинална монета на предците ни. Това е бил Солилао (Сол), фригийския Митра (мен Той осветява). Наричали сме го също иИи - ιYι, още и иИи ИО - иии у (ху), по най-старата азбука позната на човечеството - сложното съставно I (И - резка - рана), от което произлизат другите буквички.

    Ето тук съм пуснал тема - бетон (камък)!

    https://milkokkostov.blog.bg/history/2023/01/11/.1850671

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Успех в по-нататъшните изследвания!!!

      Изтриване
    2. Благодаря, подобно!

      Добре де, как може да се вземат буквите от нас, а после да се разместят и да им се промени формата от първоначлния вид? Защо имам чувството, че и тогава сме блеели като народ!

      Та почти всички буквички от руните до ден днешен, ние използваме в азбука наречена - Кирилица. Какъв срам, блъгарьската изконна АСбука, да наричаме Кирилица или Славяница. Голям срам - резил! Вярно, някой букви са били с разлина звукова стойност отсега, но всички буки са си изконно наши. Какви гърци и какви 5 лева? Та ние сме дали тия буки на тях, а не те на нас. Нашите руни са същите като АРната и Дунавската протописменост, само че в по старият ѝ вид, дори са били по благи и по весели за окото. Словосъчетанията са същите от гласни върху съгласни. Същите единици - 1 (Ита), ерове седмици - 7, малко по заоблени в линеен А, същите тъй наречени АН, ОН, ЪН, ИЕ, ЪА и т.н. словосъчетания за бързо писане.

      Сега разбирам, защо буквите се пишат в 4-те посоки еднакво с един и същ звук. Заради реденето им около изконно блъгарьския кръст - буква А, който присъства и на Дунавската протописменост, само че, там буките са вътре в кръста.

      Разбрах, че, когато буките дублират формата с други, се подчертават с дебела черта над тях, ако се дублират от 3-та, се поставя титулярна черта долу. Така се е получила формата на днешната бука Д, била като Л, които пък са дублирали буквата О (V) в посока надолу. Същата черта се използва и за номерация на годината над буквите. Това го има и в руните, не само в глаголицата. Разбрах, че тия ченгелчета отстрани на гласни и съгласни са различните видове И-та и Ерове, които са няколко на брой по форма, за да могат да прилягат добре върху себеподобните. За това са толкова много руните и най-вече - И-тата и Еровете, плюс слосъчетанията от тях.

      Оказва се, че същите буки от руните ги местим в глаголицата, проняме малко формата им (заобляйки ги), и слагаме тумбалките в краищата (слънцата) по-масивни, а после в кирилицата, връщаме първоначалният им вид, и се обявяват за гръцки. Гнусна лъжа! Дали са знаели гръците, че един ден ще раберем за тази подла измама?

      Ей затова звуковите стойности в АРите А и Б са слагани на магия. Дали са знаели, че в тази азбука има Ерове за словосъчетания по няколко в различен вид? А за многото различни И-та, Ѝ-та с ударение и Й - кратки? За широките и дълги О-та (отворени и затворени)? За букви Ж, ДЗ, ШТ (Щ), Ц (ТС) и т.н.?

      Честно, свалих 10 килограма и мускулна маса за 40 дни от недояждане, недоспиване, заради непрестанните ровенета из документи, речници и т.н.

      Викам, малко да се запра, защото не е полезно за здравето! Не виждам Слънцето, а то е здравето.

      Как издържаш „ТИ“, толкова години, не ми е ясно изобщо, но мога да си представя.

      Аз вече разбрах истината за народностното ни име, че е БЛЪГАРИЯ, че сме много древен МЕСТЕН народ с протописменост, и сме почитали бог Солилао или Солиоао (Сол), сиреч слънчевия бригийски (блъгарьски) Митра, който сме наричали в среден род Слънчо. Че... 4-те стъпала от I-та на нашата древна монета с КРЪСТОВЕ и СЛЪНЦА (АС), са 4-те линии на живота, които водят към другите 5 - И иИи Ио - създателят на живот. Ние и То, носим местоимението - †С (АЗ) - вечността, неугасващата сила (енергия), след смъртта. Разбрах, че сме потомци на много добри и мъдри ора, разпростирали, единствено знания и само светлина.

      Какво друго още ми трябва да зная?

      По-здрави!

      Изтриване
    3. Ивинявам се!

      Днес случайно разбрах каква е семантиката на това ИО и ОИ - словосъчетания, които ги срещаме навсякъде из монетата на Испе - задната страна, печата на Тервел, в руните буквичка ꙋ след иИи, приличаща на глава на Бик с рога.

      Ами освен Сол, Митра с бик, ИО, наричана също Изида, и двете са крави. Зевс и Озирис (Апис) - бик. Това означавало ИО и ОИ в буките. Другите имена на Сол - Солилао (Солиоао). Божества слънца. Значи това иИи е Изар (Озар), а ИО (Изис).

      Дори в глаголицата и кирилицата имат същия звук - ха-ха. Значи съм бил прав, че това е глава на крава и бик, но не съ звук Г, а ОИ и ИО.

      Това значело ИО и ОИ!

      Чак сега видях, че съм излязал от профила в Гугъл, за което се извинявам. Ще е от ъпдейта на Гугъл.

      Затова И-тата са толкова много с различна форма. Защото тези божества са си сменяли формата из живите.

      Изтриване
  25. xaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxa ... https://www.youtube.com/watch?v=UcAYP4irSyQ&t=119s ... Cambridge University: Archaic Greek in a modern world .... An endangered Greek dialect which is spoken in north-eastern Turkey has been identified by researchers as a "linguistic goldmine" because of its startling closeness to the ancient language, as Cambridge researcher Dr Ioanna Sitaridou explains.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кой си ти, който си служиш с тая странна вавилонска азбука, ингилизки кретен или българска подлога?!

      Изтриване
    2. Здравейте,
      И на мен не ми звучи на гръцки, било то и архаичен. Даже го пуснах на още двама човека... И бабите не ми приличат на гъркини. А това
      Там май е билоТрапезундското царство?
      ПОздрав!

      Изтриване
  26. Уважаеми Г-н Серафимов,

    Аз съм един от Вашите почитатели, които банкерът Фурцунян нарича „простите българи“. В качеството си на такъв се осмелявам да Ви предложа и Вие, като изявен родолюбец да използвате популярността си при събирането на подписи за референдум за запазването на вългарския лев, което е от голямо значение за запазване суверенитета на българската държава.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 18 януари 2023 г. в 10:05 ч.

      Въпросът с еврото отдавна е решен, в днешно време референдумите са просто един театър, демокрацията е на смърно ложе...

      Изтриване
    2. Той и светът е „на смъртно ложе“, но основание ли е това та да приемаме тази пораженска позиция и да не се опитаме да изметем предателското гюбре от парламента, първата стъпка за което е защитата на националната ни валута? Бездействието не е непременно белег на истински патриотизъм, или греша?

      Изтриване
    3. Eх ти, Анонимен24 януари 2023 г. в 12:38 ч., те патриотите не са анонимни страхливи мишки като тебе. Аман от интернет сербези! На бунт, на борба, но другите да го направят. За такива като теб бай Радой писа - първите паднаха в кърви, последните сега са първи :)
      Георги Минев, гр. Пловдив

      Изтриване
    4. Браво, Георги! Ти си пример за един истински куражлия! Сега вече ще видим как „ще паднеш един от първите в борбата“, гаранция за което е твоето име, известно на всички във Филибето!

      Изтриване
    5. Анонимен27 януари 2023 г. в 9:14 ч., ефенди, каква ще я свърша не зная, но не съм анонимна шушумига :) Георги Минев, гр. Пловдив

      Изтриване
  27. Здравей,
    Чета "Неразкритата история на траките...".
    На с.117-118 пишеш за бликам-блюя-бълвам-тека.
    1.Блюя може ли да е Плюя?
    2.Бльок-Пльок-пльоквам в локва, нещо течно.
    3.В Новозагорско казват "Детето блъвна", т.е.като бебето върне/повърне храна, мляко и ми беше много чудна тая дума. И като прочетох това и ме осветли... Явно от бълвам, избълвам, но се разместват л и ъ бълва-блъвна, както при българи-блъгари.
    ПОздрав!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 19 януари 2023 г. в 12:29 ч.
      Глаголът плюя бива свързван с лат. spuo-плюя, докато блюя се свързва с лат. fluo-бликам, тека.

      Изтриване
    2. Блюя на български си означава "повръщам".

      Изтриване
    3. Г-н Серафимов, възхищавам се на делото ви! Но, мислите ли, че средностатистическия българин има необходимите знания за да решава за строителството на АЕЦ, за геополитическата позиция на страната след като даже не знае истината за руската политика към България, започнала с антибългарския "Гръцки проект на Екатерина , изземването на останалите по нашите манастири стари книги, преселението(Раковски и Ботев), обезоръжаването на четите на Г. Мамарчев и хвърлянето му в затвора, действията против нашата борба за независима църква, споразуменията против обединението на българите в една държава т.н.и т.н. пропускам времето до 1919г когато Русия настоява България да изчезне и подели между съседите й и нея, за комунистическите престъпления нещата са горе- долу осветени, но даже и днес, когато в парламента се говори за атентата от 1925г.,депутатите на една партия демонстрати вно напускат залата, да не говорим за нечовешкото им поведение спрямо войната в Украйна и например знаят ли българите защо през17- ти век московците знаят само 40 славянски думи? Безкрайни са антибългарските действия на Русия, както кражбата и фалшификацията на историята ни, редактирана с удоволствие от Москва? И въпреки 250г война за унищожението на българите, у нас има толкова много русофили. Смятате ли за добра идея да се проведе референдум за НАТО и ЕС? Ще донесе ли това до повече демокрация или до нещо като режима в Русия? Ако гласът на народа е "глас божи" то защо от праисторически времена са избирани старейшини и вождове?Сигурно знаете че човечеството се движи и развива напред благодарение на нищожна( много под 1%)част от него благодарение на т.н. ентусиасти, какъвто сте и вие и за което ви се прекланям?Огромната маса хора или работят добре, когато им се плаща добре или само симулират, че работят, както и едни 20% непукисти, нито работят нито искат да учат и живеят с социални помощи, проституция, измами и кражби и т.н. Тук не става дума само за България. Моралната разруха след комунизма е толкова голяма, че нашето общество е тежко болно, а липсата на адекватно образование ще доведе използването на пряката демокрация до фатални последици
      Когато дойде денят и българите разберат в основни линии кои са те и мястото си в световната цивилизация, тогава може би ще сме готови за референдуми
      Накрая, смятате ли, че древните гърци са били демократи, въпреки, че са били робовладелци. Лично аз не мога да уважавам хора, които разреждат виното с вода и не се смятам за варварин, защото харесвам сухите вина и сухото покрай тях.

      Изтриване
    4. Уважаеми господине,

      Признавам, че уважението ви към „сухите вина и сухото покрай тях“ са голямо достойнство за човешката личност. Също така ви поздравявам за блестящата защита на новите евреопейски ценности, които водят към „блестящите върхове на глобалната западна диктатура“!

      Изтриване
    5. Отношението ми към сухите вина сигурно се дължи на тракийските ми корени. Между другото, колкото по добре човек разбира една материя, с толкова по- прости думи може да я обясни. Това не е признак на простотия, а обратно, признак е на интелигентност
      Вместо да ме репликирате по същество вие се опитвате да ме засегнете с някаква ирония
      Нямате аргументи и опитв

      Изтриване
    6. Нали не очаквате да отговоря на дребнавото до заяждане и опит за ирония, което издава липсата на аргументи по същество. А отношението ми виното е в съзвучие с тракийските ми корени. И още нещо, харесвам вино, но не харесвам дъха на водка, лъхащ от думите ви. Ценностите на североизточните диктатори водят до пиенето на спирт от пластмасова кофа, в която са нарязани ябълки за ферментация и то след като изпиха двете ми бутилки коняк. Да не говорим за Буча и Ирпен или за тоалетни чинии.

      Изтриване
  28. 90% от историците от времето на Христос до 1500 г. твърдят, че славяните са готи, тоест гети - траки. Генетични изследвания правени ли са, на готски генетичен материал, дали са славяни. .......................... Напоследък се пропагандира русофобската и антигетска-антиславянска теза, че славяни нямало, а българската книжнина заразила езикът на народи които сега си въобразявали - че са славяни. Първо защо католическите славяни не говорят на италиански или на латински? Значи книжнината не може да заличи езикът. Кой преди 1000 години нарича Кирил и брат му, че са българи? Кой от учениците и житията казват, че е нямало славяни в България или другаде??? Тезата, че сме дали език на разни народи - днес-наричани славяни заради езикът им - изкопиран от българска книжнина, е РУСОФОБСКА ТЕЗА, и теза против това - че готите са славяни, а славяните траки. (большой .............гора, большие горцы, белые горцы, БОЛ-ГОР, БУЛ-ГАР) плюс, че на латински вулгарис значи местни - обикновени, туземци..

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Георги Минев, гр. Пловдив
      Уважаеми Анонимен20 януари 2023 г. в 12:49 ч., точно там където са живели визиготите в Испания няма хора, които да са с генетични маркери като скандинавците или германците, то и у нас няма де, и в Румъния няма, а там готите са от 2 до 9 в., и в Украйна няма, нищо, че официално готи има от 2 до 15 в. поне.

      Изтриване
  29. Болг Ариа означава Божия Ариа тоест Божиите Арийци сме ние. Не е толкова сложно за разбиране.Най древното име на Болгариа е Ариа. Факт. Да е жив и здрав господин Серафимов и дълги години да ни просветлява със знанията си. Амин.

    ОтговорИзтриване
  30. А Кирил и брат му са българи защото истинските им имена са Царко и Страхота.

    ОтговорИзтриване
  31. Здравейте!

    Интересно ми е какво е Вашето мнение за войната в Украйна. Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аман от провокатори бе, Анонимен28 януари 2023 г. в 21:55 ч., този блог е за българската история, ако вие сте хазарин и ви тълкува историята на други хора..........попълнете сам празното!

      Изтриване
    2. До Анонимен 29.01
      2023, 13;33
      Господине, хора като вас са срам за човечеството Какво би казал Левски за вас? Този, който искаше да се бори за свободата на други народи. Не знаете ли до каква степен нашата история е свързана с украинската? А общите ни предци? Стара Велика България, Одриското царство, Боспорското царство, Олга Киевска, гробовете на владетелите ни, Григорий мних и другите до Киприан Киевски, българската диаспора? Но даже там да живееха напълно чужди нам хора, то нима не трябва да подкрепяме стремежа им за свобода? "Свободата Санчо е най-ценното благо, с което небесата са дарили човека"
      Не всеки е Сервантес, но всеки може да бъде добър човек. Но вие не сте. Пази боже от ограничени индивиди. Все едно русофил да каже че е български патриот. Парадокс! Помните ли ген. Радко Димитриев и как се е сражавал против България? И той ли е патриот или просто русофил?

      Изтриване
  32. До анонимен

    Не съм провокатор, а симпатизант на г-н Серафимов. Имам и съм прочел всичките му книги. И хазатин не съм, нито пък "евроатлантик", а само българин. Въпросът ми е свързан с българската история, защото на територията на днешна Украйна някога се е намирала отвъддунавска велика България. Също така в тази държава живеят голям брой български изселници, които и до днес поддържат жива историческата си памет. Тези наши сънародници там в момента стават жертва на агресия от една чужда държава и съм напълно убеден, че един истински родолюбец не може да подкрепя въпросната чужда държава или пък да стои "неутрален".

    Нека да не забравяме, че след падането на Константинопол руският цар Иван Василиевич сключва брак с племенницата на последния византийски император. Голяма част от ромейското дворянство се мести в Русия. Например, един от началниците на Азиатския департамент в края на 19-ти век е потомък на фамилията Кантакузин. Руските владетели възприемат двуглавия орел като символ на властта си, а Константинопол става обект на външната им политика за векове наред. Всичко това показва приемственост между Византия и Русия. Дори идеята на монаха Филотей за Москва като "трети Рим" е открадната от нас, българите. Още през 14-ти век Търново е обявен за "Трети Рим". Не само това, но официална Русия и до днес продължава да отрича българския характер на кирилицата и съответно на богослужебните книги, чрез които са приели християнството. Политиката на руската държава спрямо България и българите е продължение на византийската политика. В България много хора робуват на мантрата за т.нар. "освобождение". Препоръчвам ви да се обърнете към "Авантюрите на руския царизъм в България" - сборник с ценни архивни документи, които доказват, че България е трябвало да послужи за плацдарм на руските сили към Цариград. "Освобождават" ни, за да ни подчинят на себе си. Както правят византийците в края на 10-ти век, когато прогонват ордите на Светослав.

    Да припомним и в какво д-р Ганчо Ценов обвинява противниците си в книгата си "Кроватова България и покръстването на българите". По-големият брат на Васил Златарски, Асен Златарски, взима участие в руския преврат срещу Батенберг, бяга в Русия и по-късно взима Васил със себе си. Васил Златарски е руски възпитаник. Политиката на СССР спрямо България не е по-различна. Кремъл призна "македонската" нация и по негово настояване трудовете на д-р Ценов са забранени като "шовинистки". Москва е причината цели поколения българи да израснат без да се запознаят с "автохтонната" теория. Путин е продукт на същия този Кремъл и съответно политиката му е антибългарска - редица украински българи разказаха, че руснаците са забранили изучаването на български език в окупираните области(проф. Михаил Станчев); Путин подкрепя македонската пропаганда с тезата, че светите братя Кирил и Методий са македонци; от няколко години насам сме в някакъв техен списък с вражески страни; в България е пълно с техни агенти на всякакви нива, защото Кремъл дирижира т.нар "Преход" у нас, и т.н, и т.н.

    Русия, носителка на Византийската традиция, е вековен враг на България и продължава да бъде такава до днес. Най-големите ни национални герои са били против официална Русия. Войната в Украйна не е въпрос на политически интриги или провокации, а на ясни позиции за защита на българския народ и интерес.

    ОтговорИзтриване
  33. Павка, здрасти!
    Открих нови неща за нас блъгарите, дори разбрах какъв е този мистичен символ ιΥι на род Дуло. Прав си! Родът е Доило и е род на доячите и първи орачи по тези земи. Този знак е бил 2 ионьци (IOНЬЦЬ) с YAрем (Yoke), а на самата Свещарска могила на входа й, два вола с ярем отгоре им. Същата има и на Самотраки. Същия вол Усаирис (СерАпис) го пише на единия лъч от розетата като Сиири, а на последния ИО - Исис, ионица. Във Варненския некропол точно това са окрили, волове - ионици, яреми, орало и Слънца. В Турция Анкира има надпис от 1-век преди Христа съ Слънце, който е същия надпис изписван под 2-те юници и ярем - ιΥι в руните. Хвърли едно око да видиш какво съм открил!

    https://milkokkostov.blogspot.com/2023/01/iyi.html?m=1

    В онзи твой стар блог вече не пиша. Много чуждопоклонници!

    Трябва да почнем да им раздаваме на алтайците и памирците лопати, да се закопават сами. Туй, където съм открил им закопава всички алтайско-памирски лъжи. Бил си близо, че ιYι от АРите е със звукова стойност Са. Всъщност е Си - Този, Тази за Усаири и Исис - ИО. Елин Пелин си ги е наричал Белчо и Сивушка, ха-ха. Колко прав е бил! В Германия в един музей има глава с венец точно като 7 лъчевата ни звезда - Слънце от Плиска на поклонник към СерАпис, датирана е 3 или 4 века преди Христа. Цирк! 😁

    ОтговорИзтриване
  34. Посвещавам на участниците, които не виждат по-далече от върха на носа си

    Горните русофоби заслепени от омразата си не откриват истинската агресия, която застрашава цялото човечество. От запад се надига военна заплаха, чиято цел е налагането на неограничена световна диктатура. Тъй като нейните автори едва ли ще отстъпят от намеренията си, вероятността за трета световна ядрена война едва ли ще бъде избегната!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До онзи, който ме нарича русофоб

      Аз съм преди всичко българин. Посочените от мен факти могат да бъдат проверени и потвърдени от всеки грамотен човек. Крайно време е да спрем да бъде чуждофили и да погледнем себе си. Ако вие сте съгласни с антибългарската политика на чужда държава под предтекст, че ви "спасява" от нещо, то значи сте безродник и предател.

      Изтриване
    2. Здравейте!

      Защо не публикувахте моя отговор на лицето, което ме обвинява в омраза? Не съм използвал обидни епитети. Неприятно ли ви е, че има хора, които не одобряват руската политика към България без да са привърженици на т.нар. Запад?

      Поздрави

      Изтриване
  35. Здравейте,
    Попаднах на следното представяне на книга, в която проф.Сачев казва:
    "Най-ранната в света керамична карта, намерена в Шумер преди 2 хил. години пр.Хр, където релефно са изобразени Стара Планина и Средна Гора и района около Нова и Стара Загора - има стрелка, върхът ѝ сочи в този район и на шумеро-акадски език е записано Загрес - другото име на Залмоксис. По-важното е, че в текста се чете “...От тук са дошли нашите предци.” Картата се съхранява в British Museum - Британският музей в Лондон и е отпечатана в голямата британска енциклопедия (Енциклопедия Британика - Encyclopædia Britannica)."
    https://portal12.bg/publikatsii/%D0%9F%D1%80%D0%BE%D1%84.%D0%95%D0%B2%D0%B3%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B9-%D0%A1%D0%B0%D1%87%D0%B5%D0%B2-%D0%97%D0%B0%D1%89%D0%BE-%D0%B1%D0%B5%D1%88%D0%B5-%D0%BD%D0%B0%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D0%BD-%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D1%82-%D0%B4%D0%B0-%D1%81%D0%B5-%D0%BF%D0%BE%D1%85%D0%B8%D1%82%D0%B8-%D0%98%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D1%8F%D0%BD%D0%BE%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%92%D0%98%D0%94%D0%95%D0%9E-%D0%9F%D0%AA%D0%9B%D0%95%D0%9D-%D0%A2%D0%95%D0%9A%D0%A1%D0%A2--1-7934
    Моля за коментар.
    Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. до Анонимен31 януари 2023 г. в 15:43 ч.
      The truth is like that water: it doesn't matter how hard you try to bury it; it'll always find some way back to the surface. (K.A. Tucker)" (Истината е като онази вода, няма значение колко упорито се опитваш да я закопаеш, тя винаги ще намери път да излезе отново на повърхността.)
      Професор Сачев определено има немалко заслуги в разкриването на истината за българската древност и приноса на българите за формирането на цивилизацията на света. Хубавото е, че не е сам, а отдавна и други популярни личности допринасят да излезе наяве истината, толкова дълго и упорито укривана и фалшифицирана от кого ли не. За тези, които са по незапознати, мога да предложа малко по разширена информация по същата тема, от същия автор.
      https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwj5uv3-jff8AhWLQvEDHUjqDGoQFnoECAkQAQ&url=http%3A%2F%2Fwww.ezoterikabg.com%2Fwp-content%2Fuploads%2F2018%2F05%2FPages_from_Sachev.pdf&usg=AOvVaw2KpkR5WZ8mhDJ_irYNaDAc

      Изтриване
    2. До Анонимен31 януари 2023 г. в 15:43 ч.

      Този пасаж го намирам за странен и неиздържан: "В истинският автентичен текст на Паисий Хилендарски - неговата история, вократце, той пише История “словеноболгарска” - от “Слово”. По-късно, понеже “Ó” преминава в А, е “славенобългарска”, а след това, по политически причини, тя става “славянобългарска”. Славяни - няма такъв етноним, соционим, теоним, или название на етническа общност. Както няма и название “траки” като етническа общност."

      И това според мен е неиздържано: "Както е известно, синът на Изида и Озирис, се казва Хор, а единственото название за човеци “хора” е нашето. Не сме “юдей”, не сме “man”. В основният речников фонд на българският език има повече от 300 думи, които са свързани с думата “хор”. Да споменем: хоро, хоровод, хортувам, хоругва…,"

      Истинското име на Хор е Хару, то няма нищо общо с думата хора, нейното старо значение е област, а нашата изконна дума е люде.

      Изтриване
    3. Подкрепям напълно мнението на г-н Серафимов и ще добавя, че явно той го е спестил, че всичко написано в статията на Савчев е пълна бездарнос в измислиците, което се превръща в откровена лъжа, особено за шумерската връзка, З.. бил З..., а той З..., а бе я Зае.. !
      Мързеливите да четат със сигурност ще го защитят, не мързеливите могат да прочетат за и да видят спомената карта тук - https://www.britishmuseum.org/collection/object/W_1882-0714-509
      Георги Славеев

      Изтриване
  36. Не е здравословно
    Преди време в блога се случи да се запознаем с мнението на нашия приятел Андрей Киряков за решаване на проблема със Северна Македония. Още тогава открихме там смущаващи предложения, които не отговаряха на националните ни интереси.
    По това време той се идентифицираше с политиката на „Демократична България“. Развитието на тази коалиция напоследък се отъждестви с директивите, издавани от американското посолство.
    По този повод е препоръчително да си припомним мъдростите:
    Кажи ми какви са ти приятелите, за да ти кажем какъв си и ти! и „Не можеш да служиш едновременно на Бога и на сатаната“!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен 3 февруари 2023 г. в 18:36 ч.

      Аз все още считам Андрей Киряков за свой приятел. Негово право е да симпатизира на която партия иска, няма как всички да мислим еднакво. Аз не бих гласувал за „Демократична България“, но ако някой от приятелите ми го стори, това няма да е причина да го зачеркна. Ако Вие ме класифицирате като служител на враговете на България, това не ме притеснява. Мнението на анонимни хорица не ме интересува. Моята съвест е чиста, това е важното :)

      Изтриване
    2. Приемам критиката. Никога не съм Ви считал като „служител на враговете на България“.

      Изтриване
    3. Честно казано и аз имам няколко приятеля, открити симпатизанти на "Демократична България". Макар и да съм против партията, все още смятам тези хора за приятели...или поне познати и контактувам от време на време с тях.

      Истината е ,че много от симпатизантите(които не са от чужд народ или чуждопоклоници) или са прекалено наивни, или прекалено глупави, или направо дегенерати. Аз лично се надявам ,че повечето симпатизанти на тази организация, са по-скоро наивни и искрено вярват че чрез нея живота на всички ще се оправи, и тази наивност и искреност им пречи да видят какво реално стои зад тази партия. И не говоря в контекста за "национални интереси", "врагове на България" и тн.

      Изтриване
    4. До Никола 7 февруари 2023 г. в 0:50 ч.

      За това има една поговорка - Не бързай да съдиш.
      Има противници, има и врагове, има и голяма разлика между тях.

      Изтриване
    5. Г-н Серафимов,
      честно казано няма лошо човек да съди бързо за някой друг. Ако човек знае истината, то независимо дали човека отсреща е добър,лош, враг или само противник, ако говори лъжи и подкрепя лъжи то е редно да съди ,че опонента или е наивен или глупав или предубеден. Дори и само добри намерения да има, онзи който зане истината, няма работа с такъв индивид. Буда е казал "когато си пред избора да вървиш с глупак или сам, по-добре е да вървиш сам".
      Поради тази причина, макар и приятели и познати, аз гледам на тези хора като наивни или глупави, макар те самите да се мислят че са много повече от това.

      Изтриване
    6. Откровено казано, разликата между двете категории ми е много смътна. За по-голяма яснота би могло да се предложи и трета – „национални предатели“!

      Изтриване
  37. Здравейте,
    Не знам дали ще е полезно, но пускам две статии, които ми се видяха интересни:
    Urartian King Argishti’s shield reveals the name of an unknown country
    https://arkeonews.net/urartian-king-argishtis-shield-reveals-the-name-of-an-unknown-country/
    От тук отворих сайта на музея - имат експозиция за изчезнали езици. Има снимки с т.нар.анатолийски езици:
    https://kayipdiller.com/en/
    Древни глинени плочки от Ирак съдържат подробности за „изгубен“ ханаански език
    https://www.actualno.com/interest/drevni-glineni-plochki-ot-irak-sydyrjat-podrobnosti-za-izguben-hanaanski-ezik-news_1895535.html
    ПОздрав!



    ОтговорИзтриване
  38. Допълвам, че , като се избере съответната снимка на езика, излиза допълнително инфо като това
    https://kayipdiller.com/en/exhibition/fenikece/
    ПОздрав!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен4 февруари 2023 г. в 12:28 ч.

      Благодаря!!!

      Изтриване
    2. Здравейте, г-н Серафимов!

      Обмисляте ли да напишете и издадете една хронологично подредена история на нашите земи и народ от палеолита до Средновековието? Сигурен съм, че ще предизвика интерес.

      Справяте се отлично и имате подкрепата на много хора. :)
      Моля ви, никога не се захващайте с мръсната политика и не изпадайте в чуждофилство.

      Изтриване
    3. До Анонимен 4 февруари 2023 г. в 22:54 ч.

      Такава книга вече има, тя е ИСТОРИЯ НА СЛАВНИТЕ БЪЛГАРИ.

      Атеа предлага тази работа, създадена по инициатива на Цвета Кирилова.

      http://ateabooks.com/world-history-series/6179-istoriya-na-slavnite-blgari.html

      Изтриване
    4. Благодаря много!

      От вашите книги само нея нямам, така че задължително ще си я взема. :)

      Изтриване
    5. До Анонимен 8 февруари 2023 г. в 0:16 ч.

      Надявам се книгата да Ви допадне!

      Изтриване
  39. Някой, ако не е чел тази книга, може да го стори сега, надявам се да придобие малко по-реалистича представа за теаките - https://www.academia.edu/34929231/Kalin_Porozhanov_The_Thracian_Civilization_in_the_Beginnings_of_two_Continents_and_on_the_Coasts_of_three_Seas_in_ten_studies_Second_revised_and_supplemented_edition_Sofia_2017_387_p_Thracia_Antiqua_12_in_Bulgarian_English_Summary_?email_work_card=title

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До Анонимен5 февруари 2023 г. в 22:51 ч.

      Заслужава си четенето :)

      Изтриване
  40. Един „анонимен човечец“ се осмелява тук да предложи линк, посредствум който да си даде отговор на нещо:

    https://www.youtube.com/channel/UC1ZGfpthTiTg-2K_toN4fzA

    ОтговорИзтриване
  41. Здравейте, много добре обяснено
    От Скалмен, Скала и Скал - корена се сетих веднага за гл. Скалпирам, Скалпел-ножа и анат. Скалп - съотвтно..
    Браво на вас!

    ОтговорИзтриване
  42. Славяните не съществували, те били различни народи, но повлияни от българската книжнина? ЕДНА РУСОФОБСКА ТЕЗА, Е ТОВА. По скоро българите са изобретени от руснаците, след освобождението на гърците в началото на 19в., и османските власти закриват гръцките училища и позволяват български на руска основа, понеже до тогава всички са гърци в империята, славяните не са славяни а гърци славяноезични, а турците не искат те да се присъединят към Новата Гърция.. Та, чехите и поляците, хърватите, започнали да говорят славянски защото чели българска книжнина?? ГЛУПОС ВРЪЗ ГЛУПОСТ?? Защо не говорят латински нали са католици и от 1000 години четат латински и проповядват на латински.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. До радист 10 февруари 2023 г. в 12:07 ч.

      Към кого е адресирана пледоарията Ви?

      Изтриване
    2. А кой ще ни освободи от американците???

      https://www.youtube.com/watch?v=bbZqtwrIPOk

      Изтриване
    3. Анонимен16 февруари 2023 г. в 0:10 ч., ти май не знаеш, че оср*ан пъзльо никой не може да го освободи, защото той сам си е сложил оковите на кунките. Такива като теб са долни създания достойни за презрение и робия, за друго не ставате. Като не можеш да събереш малко кураж като Спаро, поне недей спами!

      Изтриване
    4. Куражлийо, не ми става ясно кого подразбираш под това заклеймяващо описание – дадена личност или определен народ. Бих казал – изхвърляне на горд соросоид, който с пренебрежение признава поне „малкото кураж на „Спаро“!

      Изтриване
  43. Здравей,
    Днес гледах по бТВ Ловци на храна. Преди година шеф Токев е бил в Челе ди Булгария:
    https://youtu.be/wcEJ3xcbQmQ?list=PLnyaJO4bzc9ZqgNl_t2-FMUiG93CoS5m
    Беше интересно. Естествено показаха кадри от селото и разказаха за обичаи. На луканката казват луканика.
    ПОздрав!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен 18 февруари 2023 г. в 13:02 ч
      В това няма нищо изненадващо. В едно гоостуване на италиански оперни певци в България през 2016 година един от тях Стефано Тандзило твърди в "Шоуто на Слави", че е потомък на българи. Позовавайки се на изчисления на италианския историк Винченцо д'Амико, според когото в средата на XX век наследниците на бъгари в Италия са около 3 милиона допуска, че през 2016 г. вече трябва да са били поне около 5-6 милиона.
      https://voice-bg.com/glasut-na-bulgaria-daidjest/29-glasat-na-bulgaria/2215-potomci_na_alcek.html
      А ето и къде самия Винченцо д'Амико говори за неговите изследвания.
      В глава V. - Заключения четем:
      " От една обща сметка можем да преброим над 700 населени места в Италия, малки и големи, с български произход, при среден брой на жителите с около 2000 души за всяко селище. Така получаваме всичко 1 400 000. Но като вземем в предвид разпръснатите по други селища, се приближаваме до числото 3 000 000"
      https://ziezi.tripod.com/amico/bulgaro.htm

      Изтриване
    2. Здравейте,
      Преди години, когато Георги Тошев правеше "Другата България" - предаване с интервюта на българи, живеещи в чужбина, беше направил интервю с една италианка с фамилия Булгари, мисля. Та тя беше тръгнала да проучва от къде идва фамилията й. Не знам дали някъде го има качен този епизод...
      ПОздрав!

      Изтриване
  44. Лидия (асирийски: Luddu; гръцки: Λυδία; староперсийски: Спарда), или по-рано Меония, е древно царство (1200 – 546 пр.н.е.) на територията на днешна Турция. На всички славянски езици има ЛЮДИ, което показва страната откъде са славяните. А хора, ора, значи говорящи твари. Немец не значи ням, а че не е местен, не е от това място..

    ОтговорИзтриване
  45. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  46. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  47. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  48. до Анонимен 24 февруари 2023 г. в 9:54 ч.
    Някакси не подхожда на фона на разискванията, но като се изчерпят сериозните мнения по темата, макар и на една част да не ни се иска, вече май остава да се тръгне по политически теми, на които съвсем не им е мястото тук, но пък не страдат от актуалност. Винаги има по нещо ново и нямат изчерпване. Май е наложително такива мнения или да бъдат цензурирани, или да се смени мотото на блога.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мдааа, разни тролове се опитват да скапят блога на Павел, а някои от тях са много упорити. Шабеци някакви.

      Изтриване
    2. Историята е политически продукт и точно г-н Серафимов се бори да няма политика в историята, а да използваме мултидисциплинарнарния анализ на историческите събитябваия и факти и така историята да заприлича на наука. Затова не трябва да се допускат коментари защитаващи извършването на престъпления срещу човечеството. Това винаги ще води до реакция на свободолюбивите нормални хора, защото и доброто трябва да има "юмруци", за да прогони злото! Затова нашият неуморен будител г,-н Серафимов трябва да заеме позиция и да не допуска коментари противоречащи на поезията му
      Тогава ще има ред, какъвто е да е той и ние ще знаем как да се отнасяме с блога, уважавайки неговото мнение. Добрият човек не може да е неутрален, когато избиват цял народ и то в 21-ви век. Смисълът на това, да знаем истинската си история е в това, а се ориентираме в дебрите на съвременната политика и да имаме духа и моралната сила да се защитим. Благодаря на г-н н Серафимов, че премахнаха онзи коментар.

      Изтриване
  49. до Анонимен 26 февруари 2023 г. в 19:01 ч.
    В историята дори и да има различни погледи върху някои събития никога не може да има две истини и стремежа е да се игнорират фалшификатите или грешните позиции за да се доберем до чистата истина. В политиката е точно обратното. Много често там се толерират фалшификациите, а не истината. Там има различни гледни точки, различни и много често противопоставящи се мнения водещи до конфронтации, множество спорни моменти заради различни позиции на участници, а също и аграсивни действия породени от различните становища. Всъщност причината за обърканата ни до безобразие история е точно тази, че е поставена в прекалена зависимост от политиката още от хилядолетия насам и наличието на истинска история в тази огромна каша е минимално. Според мен г-н. Серафимов полага огромни усилия да сепарира история и политика в два отделни раздела и е недопустимо ние да се опитваме да правим точно обратното, при това точно в неговия блог. Точно това допада на последователите му и затова предпочитаме неговите работи, а не на множество други блогъри или автори, където от една страна историята се отделя от изминалите политически събития, а от друга отново се политизира със свременни варианти на политика. Въпреки, че между политика и история може да се намери връзка, има си в днешно време повече от достатъчно други места, където който има желание може да обсъжда и коментира подобни теми.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Жалки дребни радетелчета за „чистата наука“,

      Напънете малките си мозъчета и проумейте за що иде реч като се запознаете с долния линк:

      https://www.youtube.com/watch?v=Xra6Ra6gf8o

      Изтриване
    2. Анонимен28 февруари 2023 г. в 23:58 ч., ти си жалък и дребен, ти си човеченце, което се опитва да вади с чужди пръсти кестени от огъня.Никой не ти обръща внимание в реалния свят и за това се решил да изплискаш легена на място, на което хората отиват, за да прочетат нещо свястно.Извинявам се на господин Серафимов и на неговия админ, но мисля, че плужеци като Анонимен28 февруари 2023 г. в 23:58 ч. не трябва да бъдат допускани до този блог защото го осмърдяват с долна пропаганда.

      Изтриване
  50. Здравей,
    Прилагам статия "Най-древните ездачи препускали из България преди 5000 години":
    https://www.actualno.com/interest/naj-drevnite-ezdachi-prepuskali-iz-bylgarija-predi-5000-godini-news_1919059.html
    ПОздрав!

    ОтговорИзтриване
  51. Пътепис, достоен да намери място в блога на Павел Серафимов:

    https://www.youtube.com/watch?v=xWbAatDvB5A

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонимен6 март 2023 г. в 17:43 ч., ти си най-наглият шабец, който съм срещал! Сигурно мразиш Павел до дъното на черната ти душица.

      Изтриване
  52. Г-н Серафимов, ще можете ли да направите изследвания на Синайските плочи открити през 1875г. Там са намерени много плочи на дакийски език, които не са изследвани много от учените, не се споменава за тях. Пиша това, защото знам че вие бихте могли да ги прочетете с помощта на нашия български език и ще можете да разгадаете какво пише на тези плочи.
    Ето линкове за информация и снимки на плочите. https://www.facebook.com/groups/1853731781343110/posts/2908896169159994/ https://forum.tisitova.com/viewtopic.php?t=1799

    ОтговорИзтриване
  53. Г-н Серафимов, ще можете ли да направите изследвания на Синайските плочи открити през 1875г. Там са намерени много плочи на дакийски език, които не са изследвани много от учените, не се споменава за тях. Пиша това, защото знам че вие бихте могли да ги прочетете с помощта на нашия български език и ще можете да разгадаете какво пише на тези плочи.
    Ето линкове за информация и снимки на плочите. https://www.facebook.com/groups/1853731781343110/posts/2908896169159994/ https://forum.tisitova.com/viewtopic.php?t=1799

    ОтговорИзтриване
  54. Попаднах на един интересен сайт озаглавен "Произход на славяните, Древни славянски култури и езици" Информацията е много обширна защото не е само една страница, а има множество препратки към други страници или към външни източници. От другите страници също има нови препратки и така... При такъв обем и аз не мисля, че всичко може да бъде прецизно до детайли и трябва да приемем всяко нещо за чиста монета, но от друга страна мисля, че има немалко читава информация и всеки пресявайки ненужното през собственото си сито може да намери доста полезни неща. В общи линии според мен посоката е вярна, но има неща които можем да приемем с известни резерви, а други изобщо да игнорираме. В края на конкретната страница например мога да посоча едно заглавие "Macedonia archeologists uncover 4,000 year old writing", което беше разбунило духовете още преди повече от десетилетие, но се оказа 100% фалшификат и мисля, че се коментираше, че е пибликувано на първи април. Явно обаче някои са го взели на сериозно и се е разпространило като сензация, защото съм срещал да го споменават и сериозни според мен автори.
    https://slovio.com/origin/

    ОтговорИзтриване
  55. Painted Marble Grave Stele of a Macedonian from Amphipolis around 200 BC. The Greek inscription writes "ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΗΓΙΣΙΔΙΜΟΥ ΑΜΦΙΠΟΛΙΤΗΣ" (Menelaos son of Igisidimos, an Amphipolitan). Below the Inscription, there is a painted scene of the deceased who reclines on a couch, attended by his very young servant. Now in Volos Museum.

    ОтговорИзтриване
  56. George L. Cawkwell (25 October 1919 – 18 February 2019), Professor of ancient history in Oxford University.

    "The Macedonians were NOT Greeks. Their language was NOT Greek, to judge by their personal names and by the names of the months of the calendar; Macedonians DID NOT understand Greek at all. Highly likely the Greek idiom at the time has preserved large part of its Hammitic origin."

    ОтговорИзтриване
  57. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване
  58. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване