21.04.2013 г.

ТЪРНОВО В БЪЛГАРИЯ, ГЪРЦИЯ...И ДРУГИ МЕСТА


Често съм казвал, че България е едно райско кътче. Останала ни е малко земя, но сякаш като за компенсация, това, което имаме е приказно красиво. Има места пълни с величие и уют едновременно, Велико Тървоно е едно от тях. Там древни сгради карат сърцето да тупти от гордост. Иска се само да затвориш очи и попадаш в друг свят, огрян от слънцето на една отдавна отминала епоха. Човек има усещането, че чува грохотът на конските копита, звънтенето на мечовете, песните на бойците и тихия шепот на Янтра.



                http://www.pravoslavieto.com/poklonnichestvo/starite_bg_stolici/images/tarnovo/1.jpg


Търново е невероятен град, нали! Колкото пъти да го посетя, не ми омръзва да скитам по улиците му, да гледам стария Царевец и да седна в някое малко кафене, в което сякаш времето е спряло.Който е бил в този град, знае добре за какво говоря.


Тази работа обаче не е посветена само на старата ни столица. По време на проучванията си попаднах на нещо много интересно  и на пръв поглед трудно обяснимо. Оказва се, че на територията на Гърция е имало повече селища с име сродно на Търново отколкото у нас. Изследвайки документи,  летописи и карти езиковедите Фаедон Малингудис и Макс Фасмер са успели да намерят  по земите на южните ни съседи доста селища с български названия. Особен интерес представляват следните:

ΤέρνοβαΤούρνοβονΤρίνοβον, ΤύρναβοςΤέρνοβον, ΤέρροβονΤύρνοβον (Тернова, Турново, Триново, Терново, Терово, Тюрново).

В Гърция има и други подобни топоними чийто български характер  не може да се оспори, това са Τύρνα, Τρινόβιανα  и Τουρνίκι. Учените предполагат, че имената са оставени между VI-ти -VII-ми век когато предците ни заливат като море цяла старата Елада и основават хиляди селища там. Всъщност не се касае за никакво нашествие, а за завръщане в свои земи.

Безспорно десетината топонима, сродни на нашия Търново са нещо заслужаващо вниманието ни. Това показва вековно присъствие на българоговорящо население в Тесалия, Ахея, Аркадия и т.н. Още по-интересно е обаче, че подобни български названия на населени места се срещат дори в Античността. Не просто в края на III-ти-IV-ти век, а много по-рано, някои са документирани още през VIII-ми век преди Христа.

Едно от тях е селището Тарна. Който е добре запознат с Илиада знае за меона Борoс от град Тарна. Неговия син идва да помогне на трояните, но бива убит от ахееца Идоменей. За повечето хора названието меони е неизвестно, поради тази причина е важно да се отбележи, че според Страбон те спадат към групата на тракийското племемизи (наречени по-късно българи).

В самата област Мизия има област, а и  град носещ името Атарна. То е същото като Тарна, но в този случай е с протетично  А. Подобни случаи на протетизъм има достатъчно. Тумна например е известна още като Атумна. Друг пример може да се даде с Рът, който става Артос, а от Литомира гърците правят Алитомира... (Malingoudis, 1981).

Тарна и Атарна са древни варианти на името на старата българска столица Търново, имената им са сродни също на Малко Търново, Трън и Търновци. Докато за намиращите се на гръцка територия Турново, Терново, Турнаво и т.н. няма проблем да бъдат признати за имена, чието обяснение идва от българския език, то за доста по-древните, то за връзката на  Тарна и Атарна с речта ни, траколозите, лингвистите и историците мълчат.

Подобно поведение е непонятно защото освен названията на тези древни мизийски селища има и други данни,  които могат да се използват. Летописецът Димитър Хоматиан споделя, че в дълбока древност дедите ни са носели името мизи и са обитавали земите край (Мизийския) Олимп (точно там където е Атарна). Михаил Аталиат, а и доста други стари автори също казват, че българите са били познати в миналото като мизи

Отъждествяване на Мизия и България, на мизи и българи е правено от различни стари автори в продължение на хиляда и сто години. Имената на древните мизийски благородници  Борос и Телеф са варианти на имената на българските владетели Бориси Телец. Името на мизийския водач (цар) Хромий се обяснава с българската дума хром-недъгав (явно името е предпазно, със значение подобно на Грозьо, Грубан).

Никой непредубеден човек не би приел тези неща за случайност. Още повече, че по отношение на обичаи, жилища, въоръжение, погребали обреди и т.н. мизите не се отличават от старите българи. Явно летописците от далечното минало са знаели какво говорят. За тях не е било тайна, че съперниците на Източната Римска Империя са древен европейски народ. Толкова древен, че дори е увековечен в омировата Илиада.

Освен в Гърция и малоазийска Мизия, топоними сродни на Търново се срещат и на други места в Античноста. Това са регистрираните в земите на Галия древни селища Тарнум, ТарниаиТарнакус,  Турнакус, Турно-дурум, Турнакус...

За тези, които ще посрещнат тези данни с недоверие ще поясня, че в различни документи и надписи от Галия са регистрирани лични имена чужди на келтските езици. Става дума за Авор (Явор), Балан, Балио, Бато, Белена, Белено, Бодило, Бойо, Бойкус, Боисил, Борилус, Борисус, Венда, Весулус, Ветер, Гарус, Гетиус, Дейка, Дейко, Девана, Елениус, Каран, Кобер, Корсиус, Котус, Лад, Любена, Любия, Любиамус, Каменус, Медикус, Медула, Медуна, Место, Миро, Персинус, Рума, Румо, Тате, Тато, Тати, Татуло, Токетус, Траюс, Ярила, Яровидус...Някои от тях, като Дейко, Дейка, Девина, Любена  и Бойко се използват дори и днес от българите.

Най-интересното е, че галските лични имена Асперус, Борисус, Борилус, Токетус,Кобер, Корсиус, Курмисиус и Персинус отговарят на старобългарските Аспарух, Борис, Борил, Токту, Кубер, Корсис, Кормисош и Персиян. Тюрко-алтайци и перси в Галия не е имало, но за сметка на това трако-кимерийците са били дълго време аристокрацията на много келтски племена (Jean-Jaques Hatt, Celts and Gallo-Romans, Geneva, 1970).

Галските топоними от български характер- Тарнум, ТарниаиТарнакус, Турнакус, Турно-дурум, Турнакус не са някакво изключение. В земите на старите келти се срещат български имена на реки като Арда, Бистра, Бара, Ведра, Асна (ясна). Галските селища Бурдо, Садо, Берзула имат същото значение както и нашите Брод, Садово, Брезово...

Започнахме с Търново, минахме през основаните в Гърция Турнаво, Тернава, запознахме се с мизийските Тарна и Атарна, а в края отидохме и до издигнатите в Галия Тарнум, Тарниаи, Турнакум. Имената на тези селища показват до къде са стигали походите на дедите ни в древността. Още в Бронзовата Епоха езикът на траките е ехтял от Мраморно Море до Атлантическия Океан – една твърде обширна територия.

Предполагам, че някои ще приемат с недоверие това мое твърдение. Нека обаче не забравяме, че всеки силен и развит народ се разпростира и колонизира много нови земи. До V-ти век преди Христа римляните са били незначителни хора под властта на етруските. Само след половин хилядолетие езикът на ромуловите потомци вече е бил познат на три континента. За това съдим по голямото количество латински топоними оставени в различни земи: Лептис Магна (Либия), Диана Ветеранорум (Алжир), Ликсус (Мароко), Веруламиум (Англия), Лукентиум (Испания), Аугуста Винделикорум (Германия), Авентикум (Швейцария), Аквинкум (Унгария), Виминиакум (Сърбия), Констанца (Румъния), Тримонциум (България)...

Какъв е механизма на римската експанзия? Чрез асимилиция на други народи (венети, етруски, месапии, рети и др.) римсокто население нараства и придобива възможност да окаже отпор на чужди колонисти като гали и финикийци. Създава се многобройна армия, която е в състояние да завоюва нови територии.

Нововъведенията и откритията са били активно използвани от римляните. Бойните им машини, а и перфектните за времето оръжия са изиграли важна роля в победата над противниците. Рим винаги бързо и изграждал пътища във всяка новозавоювана територия. Това е позволявало навременна военна намеса когато интересите на Вечния град са били заплашени.

Нека видим как стои положението с нашите далечни предци. През V-ти век преди Христа Херодот нарича траките  най-многобройния народ  след индийците. Цар Ситалк е бил в състояние да събере войска от 150 000 души (Тукидид,  Пелопонеските Войни). Дори за днешните стандарти това е огромна армия, а и тя не е пълната военна мощ на дедите ни. Със сигурност северните траки са разполагали с голям брой боеспособни хора, не можем да забравим и способните войници на Фригийското и Витинското Царство.

От голяма важност е това, че траките са първият народ в Европа, който се научава как да прави бронз и да обработва желязо. Това е дало огромно превъзходство на дедите ни над другите народи. Оръжията, а и сечивата ни са били по-ефективни и по-качествени.

Конят е опитомен не къде да е, а  в Черноморските степи. Понеже са били конен народ предците ни са били в състояние да се придвижват бързо, а и да имат значително тактическо превъзходство над други хора.

Виждаме, че факторите, които са помогнали на Рим да се разпростре на три континента са били в наличност при траките дълги векове по-рано. Ясно е, че тракийските топоними в Гърция, край Троя и Галия не са някакво чудо, а съвсем в реда на нещата. Това си е хубав повод за гордост, а и за размисъл. 

Защо, ако дедите ни са били добре организирани и силни хора ние да не сме в състояние да станем такива. Всъщност пречка няма, всичко е въпрос на воля и желание.



Използвана литература:

1.M. Vasmer, Die Slaven in Griechenland, Verlag der Akademie der Wissenschaften, Berlin 1941;
2.Ph.Malingoudis, Studien zu den slavischen Ortsnamen Griechenlands, Akademie der Wissenschaften und der Literatur, Mainz, 1981;
3.A.Holder, Alt-keltischer Sprachschatz, Akademische Druck- u. Verlagsanstalt, 1961; 
4.Jean-Jaques Hatt, Celts and Gallo-Romans, Geneva, 1970;
5. William Smith, Dictionary of Greek and Roman Geography, illustrated by numerous engravings on wood, London. Walton and Maberly, Upper Gower Street and Ivy Lane, Paternoster Row; John Murray, Albemarle Street. 1854.
6.Н.Иванова, П.Радева, Имената на Българите, Абагар, В.Търново, 2005;
7. Thycidides, Peloponesian war, Penguin Books Ltd, Harmondsworth, 1972;

35 коментара:

  1. Прекрасна статия Спарток!Бог да те пази и закриля..!

    ОтговорИзтриване
  2. Панагюрище - от παναγύρι, гръцката дума за панаир, на среднобългарски - "панагюр".
    Созопол - от гръцки език: Σωζόπολις, „град на спасението“
    Царево - превод на старото гръцко име на града Василико, от „василевс“ (цар).
    Бургас - от турската диалектна форма burgaz („крепост, кале“), заета от гръцкото πύργος („крепост“)

    Градовете по българското Черноморие са възникнали по време на т. нар. Гръцка колонизация. Това широко емиграционно движение, обхванало гръцките градове- държави през V- V век пр. н. е. Хиляди елини напускали родните си градове и със своите кораби се отправяли за далечни градове- за Черно море, за Мраморно море, за Егейско море, за да търсят по- добри условия за живот.Много от тях нямали земя по родните си места. Земята в древна Гърция не достигала, за да се изхрани цялото население, а не бил малък и броя на тези, които притежавали дребни парцели земя, на след като се разорявали тяхната земя преминавала в ръцете на по- богатите аристократи.Разорените,ненамирайки препитание в градовете, емигрирали и търсели други поселения. При най- ранния етап на гръцката колонизация се създавали селища с зъмеделски характер. Но постепенно с развитието на стоковото призводсто се разширявало занаятчийството,чиито произведения били предназначени главно за износ.

    Публикувано от: Стоянка Христова

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще си позволя малка корекция. Така наречената гръцка дума πύργος- крепост е де факто пеласгийска, значението е високо място, обяснява се с българските думи праг и бряг.

      Василевс също не е гръцка дума, а пеласгийска.

      Ако градовете по Черноморското крайбрежие бяха възникнали по време на гръцката колонизация, то те щяха да носят гръцки имена. Фактите обаче показват нещо съвсем различно. Одесос, Месембрия, Визоне, Калатис, Томи, Салмудесос, Делкос...не носят гръцки имена.

      Малки изключения правят Анхиало и Созополис...

      Изтриване
    2. А цар идва от кесар, което е гръцият прочит на Цезар...

      Изтриване
    3. Анонимен относно публикацията на Стоянка Христова - Това изобщо не е вярно и е дори признато от официалната ни историческа наука, която като правило е гъркогъзоблизна, че всички градове по черноморското крайбрежие са древноскитски или древнотракийски ако ви харесва повече и са отдадени един вид на концесия на хитрите шибани гърци след като те се присламчват към тези селища последващо няколкото кланета които им устройват тракийските царе заради кражбите и паразитизма им! Напр. Управлението на Атина гъркът Пизистрат поема в 6-и век преди новата ера от пеласгите. Негов секретар е Ономакрит, пеласг. Известна е и на официалните ни историци историята с творбите на Омир (всъщност тракийския поет Тамир най-вероятно) - Пизистрат нарежда на Ономакрит да намери и събере (изкупи?!?) всички екземпляри на двете творби, да ги преведе на Гръцки (!!!) а оригиналите да унищожи!

      Изтриване
  3. А Троян е основан от преселници от Троя... или обратното, кой, както му харесва.
    Народната етимология въз основа на някакво сходство в думите е интересна, но няма никаква научна стойност

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Извеждането на името Троя от българския топоним Троян не е народна етимология а пълна глупост.

      Можем да говорим за спекулации и игра с думи само, ако няма сведения за присъствие на дедите ни в определен регион, в който е регистриран даден топоним.

      Това, че резултата не се харесва на някой си е негов проблем.

      Изтриване
    2. Че е глупост, глупост е, ама е типично във ваш стил.

      Можем да говорим за спекулации и игра с думи само, ако няма сведения за присъствие на дедите ни в определен регион, в който е регистриран даден топоним.

      Я да видим... Троян е български град, нали? А, поне според вас, траки и българи е едно и също. Българите са наследници на траките. Сам вие пишете многократно за свидетелства за присъствие на траки в района на Троя. Е, тогава, защо според вашата логика и методология, Троян да не е основан от преселници от Троя?

      Изтриване
    3. Господине, известно ли Ви е понятието хронология? Троя е спомената в хетски документи през второто хилядолетие преди Христа...Селището Троян (не крепостта Состра)e средновековно...

      Налудничавите твърдения, които правите нямат нищо общо с моята методология.

      Изтриване
    4. На мен ми е известно, а на вас? Или само когато ви изнася?

      Галските топоними от български характер- Тарнум, Тарниаи, Тарнакус, Турнакус, Турно-дурум, Турнакус не са някакво изключение. В земите на старите келти се срещат български имена на реки като Арда, Бистра, Бара, Ведра, Асна (ясна). Галските селища Бурдо, Садо, Берзула имат същото значение както и нашите Брод, Садово, Брезово...

      Нещо не виждам такива хронологични данни, относно тези топоними.

      Изтриване
    5. Не виждате защото разполагате със слаби познания, това не е моя вина.

      Тези топоними са засвидетелствани през Античността, но нямат галска етимология. В началото на Желязната Епоха в Галия се появяват нови погребални ритуали, нови юзди на коне, нова порода коне. Според Т.Дж.Е. Пауъл аристокрацията на халщатското общество е дошла от изток...посочват се Босна и Понтийските степи.

      Понеже галските Бурдо, Бара, Бистра са най-близки до тракийските Бурдо-мина, Зуро-Бара и Бистирос, то е съвсем логично да се приеме, че аристокрацията на халщатското общество е била от траки. Халщатските погребения, ситули, юзди и т.н. се срещат в Тракия, по-точно Северна България...

      За да се дискутира по една тема се изискват знания господине, не инат :)

      Изтриване
    6. Не виждате защото разполагате със слаби познания, това не е моя вина.

      Любимият ви похват в спора...
      Факт е, че вие не давате никакви данни за тези топоними. Това е слабост на методологията ви, а оправданието с познанията на опонента още повече я затвърждава. Дали аз знам или не, няма значение. Вие поднасяте една теория и следва да я защитите с доказателства. А такива няма в статията ви.

      Изтриване
    7. Та, като споменавате Халщадската култура и гр. Бордо, дали не е уместно да споменете, че този град е по на запад от нейното разпространение и е основан около три века след условния край на тази култура под името Burdigala.
      Просто така, за коректност

      Изтриване
    8. Първо - не става дума за Бурдигала, а за Бурдо...

      Второ - даже и в Бурдигала живеят гали- същия народ, който е обитавал територии не само във Франция, но също в Австрия, Швейцария, Южна Германия, Северна Италия, Белгия, Южна Холандия.

      Трето - Халщатската култура не е ограничена само в областта на Халщат, просто в Халщат са първите разкопки и това дава името на културата.

      Изтриване
    9. Никой не е казвал, че Халщадската култура е ограничена само да гр. Халщат. Тя обхваща регион от Балканите до Североизточна Франция - областта Шампан. Само че Бордо е в Гаскония - Югозападна Франция. На около хиляда километра в югозападна посока. На второ място - приема се, че краят на Халщатската култура е около VІ в.пр.н.е., докато Бордо е основан около трети в.пр.н.е. или към триста години по-късно.
      Така че съвсем произволно смесвате Халщатската култура и гр. Бордо.
      А Бурд (Bourde) е името на реката и е свързано с Burdigala.
      И понеже свързвате Бурдо с с мина, бихте ли дали някакви сведения за някаква минна дейност развивана в този район?
      По-горе привеждате и топонима Бара, като твърдите, че е от Античността.
      Но на друго място, в стария ви блог, същия този топоним го привеждате като доказателство за идентичността на готите и гетите. Та бихте ли уточнили - това топоним от Античността ли е или има вестготски произход?

      Изтриване
    10. Ако бяхте чели внимателно коментарите в другия ми блог щяхте да разберете какво е мнението ми за топонима Бара в Испания...

      Бихте ли уточнили къде по-точно съм свързал Бурдо с мина?

      Изтриване
    11. Понеже галските Бурдо, Бара, Бистра са най-близки до тракийските Бурдо-мина...

      Освен ако Бурдо-мина е свързано и цялото да един топоним. Но така написано, може да се тълкува и като превод на думата, както го приех първоначално. Може би трябва да бъдете малко по-прецизен в изказа.
      Колкото до топонима Бара...
      цитати от стария блог
      въпрос:"Можеш ли да ми посочиш поне един източник, според който славяните са един народ с готите? Можеш ли да посочиш славянски топоними, лични имена и т.н. в Южна Франция и Испания?"
      ваш отговор : "В Испания има хидроними като Бара ( бара е българска дума за рекичка) и топоними като Долина. Не зная обаче от кой период са."
      и по надоло пак вие: "Относно славянски топоними и хидроними в Испания ...посочих ти река Бара"
      целия дебат е за вестготите и славяните.
      http://sparotok.blog.bg/politika/2013/01/04/chii-sa-nai-drevnite-balkanski-toponimi-i-hidronimi.1038353
      освен ако сега не ми излезете с аргумента, че онази Бара не е същата Бара от тази дискусия.
      Ще коментирате ли и защо смесихте гр. Бордо с Халщатската култура, по какви критерии?

      Изтриване
    12. Ще разберем ли за Бара дали е същата от дискусията за вестготи и тази дискусия? Много ми е любопитно как едно географско название скача през вековете и веднъж е доказателство за влияния от късната Античност и ранно Средновековие, друг път за доказателство за влияния предхождащи горните с около хилядолетие. Ще вземете ли някаква категорична позиция?

      Изтриване
  4. Изключително добре аргументирана и подредена статия.
    Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  5. ЗАЩО МИ ГО НЯМА КОМЕНТАРА , Д-Р СЕРАФИМОВ ??

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Когато напишете коментар трябва и да го изпратите. Това става чрез натискане на бутончето с надпис - Публикуване.

      Успех!

      Изтриване
  6. Спароток, когато преди време изследвах кой е построил крепостта Търново, ударих на камък - няма ясно описание никъде или поне аз не намерих.
    Защото Асен и Петър вдигат въстанието в Търново, и крепостта вече е там. Византийците да са я построили - няма причина.
    Ако е построена по-рано - в историята не е отбелязано кога и от кого (както се знае за Плиска и Преслав например)
    А Търновската крепост е далеч по-голяма и внишителна от Плиска и Преслав. Имаш ли идея как са се случилли нещата?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не зная кога точно е строена крепостта на Търново. Не смятам, че това е станало за кратко време. Отбранителни съоръжения на това място може да е имало от най-дълбока древност...

      Изтриване
    2. Да, именно, необходимо е било доста време за да се построи тази крепост. Това което намерих е от Паисий и неговата история:

      "С какво бил знаменит цар Крун? Понеже и той бил много славен и благополучен във войните, отнел от гърците град София, Самоков, Филибе, Щип, Струмица, Едрене и заселил по тия земи българско население. Пленил много гърци и ги избил заради християнската им вяра. Бил езичник, но по божията воля вършел много пакости на гърците, убил цар Никифора, както се каза. Той най-напред съградил Търнова, три крепости между река Янтра, и тук поставил царския престол."

      Паисий е доста конкретен, говори за три крепости между река Янтра, и категорично твърди, че Търново е бил престолен град още по времето на КРУМ (началото на 9 век!) Дори според Паисий, Крум е бил знаменит именно с това, че е поставил царския престол в Търново.

      Възможно ли е според теб, тази информация нарочно да е била "заметена" от историческите извори, предвид борбата след освобождението коя да е столицата? Така тежестта на Търново би била по-голяма, ако още от времето на Крум е бил престолен град...

      Изтриване
  7. Може ли да попитам::
    Къде във Велико Търново са намерени останки от тракийски селища?
    Комит Никола на кой град е бил управител?
    Къде е Никополис ад Иструм?
    От кой и кога е създаден горния град?
    Къде е новия Никополис ад Иструм?
    Живеели са мизите по поречието на Ятрус?
    Къде е аула на кан Омурттаг?
    Къде е намерен оловния печат на Кана Омуртаг?
    Какво има като градеж в полите на крепостните стени на града?

    ОтговорИзтриване
  8. Кога и от кого е основан тозаи град?
    с почитание - Георгиев

    ОтговорИзтриване
  9. Аз казах - и попитах. Никой не ми отговори, а отговора е лесен. Археологическите находки говорят сами за себе си, но действително само с отрицание на другите не става. Трябва и малко мисъл. Извинявам се, но някога в името на родния си град защитавах честта му по доста реномирани теми в националната ни телевизия, радио и т.н.. И до сега отговор на въпросите ми не е даден от Вас(зададени съвсем наскоро сигурно не са по вашите сили) . Е, естествено със "скодоумни" отговори на моите въпроси както и на другите "анонимни" може да се стигне далече сред трако - българите, но сред БЪЛГАРИТЕ няма да стане. Прощавайте и до писане за днес - Поздрави
    P.S. цар = шар
    канас = княз !!! не обръщайте в гроба великите ни владетели (къде е сюбиги)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Канас е много по-близо до княз, отколкото до "хан"
      Или мислите че наричайки дедите ни тюрки или афганистанци, на тях им става много хубаво.
      Мислете повече с главата си, а не с алгоритмите, които са ви набили в мозъка от дете.
      Крепостта на Царевец е много по-нова от тракийските строежи. И в това няма нищо странно - или си мислите че нашите деди е трябвало да спрат да строят след 1-ви век
      От друга страна около Търново и в региона има безброй доказателства за тракийския произход на българите.
      П.С.
      Вие колко монголоидни търновци познавате, защото аз съм търновец и не познавам нито един.
      Преодолейте предубежденията и с еопитайте да откриеете коренети си. Дължите го на дедите си

      Изтриване
  10. Никюп? След Аврелий???

    ОтговорИзтриване
  11. Да, Търново. При нашествието на Готите Никополис е разрушен. Архиепископа са "премества" на около двадесет километра на юг !!!!!!
    поздрави - но не влизай в спор за Търнов, Ятрус, Таран, Янтра и т.н.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не може да си толкова необразован и незапознат и да се изказваш като месия.
      Няма как готите да са разрушили Никополис, защото готите са описани да живеят по тези земи от Урфила до Йордан поне. Демек, това са си техни земи и няма защо да ги "нашестват"
      Разрушаване на града не е засвидетелствано, Мнението на историците е че градът е изоставен от Империята, заради липса на заплаха от север - границата е поверена на федерати - българи .

      Изтриване