14.11.2014 г.

СЕНЗАЦИОННА НОВИНА...БЕЗ МНОГО КОМЕНТАРНеотдавна се случи нещо уникално и от голяма важност за нашата история. В Източните Родопи бе намерена каменна лъвска глава. Находката е част от монументална статуя, която според учените е от времето на Троянската Война, т.е на повече от 3200 години*. В интервю с вестникарите, учените (Н.Овчаров) поясняват, че лъва е свещено животно при траките, което е свързано с царската власт. Овчаров смята също, че трябва да се търси “връзка с тракийския култ за плодородие. В началото на годината царят се изкачвал на върха на пещерата и извършвал жертвоприношение на голямо животно...”

Дали това е правилното тълкуване, аз не смея да спекулирам. Факт е обаче, че в дълбока древност по нашите земи е имало лъвове. За това знаем от разказите на Херодот. Бащата на историята споделя, че по време на персийския поход в Тракия, керванът на цар Дарий бил нападнат от лъвове край река Места (Нестос). Хищниците разкъсали само камилите, докато хората и воловете теглещи колите останали невредими (История, VІІ-125).

Не може да се отрече, че лъвът е животно свързано с върховната власт. Царят на животните присъства в тракийската торевтика. С фигура на лъв са украсявани и древни гробници в нашите земи (Г. Китов). Върховния тракийски бог изобразяван като конник, като в сцената често присъства и лъв.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/2c/NHMB-Zhaba-mogila-Strelcha-relief-of-lion-polychrome-decoration-5-4-centuryBC.jpg               Оброчна плочка на Хероса от Златна Панега
http://symbolscoinsmonuments.com/images/Pictures/obrazovatelni_resursi/02_bronzovo_monetosechene/21c%20zlatna%20panega.jpg


Тези неща са интересни, но за най-важното никой не е обелил нито дума. Изказват се предположения за култа към силното животно, описват се дори стари ритуали, но не се уточнява, че тази голяма лъвска глава, която е част от масивна статуя е доказателство за това, че траките имат монументално изкуство


Не само, че дедите ни са можели да ваят големи статуи, но те са били способни на това поне от  времето на Късната Бронзова Епоха! По това време гърци, германи, келти, балтийци, ибери, а и римляни живеят в колиби, а нашите деди са способни да издигнат уникални паметници.

Дори и по време на римското владичество, траките са способни да изваят не просто красиви, но монументални статуи като тази на Хероса от с. Брестник, Пловдивско. Височината на забележителния артефакт е 1.60 м. Лошото е, че този важен факт не е популяризиран.

               Статуя на Хероса, с. Брестник, обл. Пловдивска
                   http://www.kroraina.com/thracia/hb/thracian_hero2.jpg

Нека не забравяме, че един от аргументите за късната датировка на Мадарския Конник, бе твърдението, че траките нямат монументално изкуство. Какво се оказва сега обаче? 

Дедите ни са били способни да направят огромни статуи около половин хилядолетие преди основаването на Рим, владели са изкуството на монументалната скулптура и по време на Античностт, т.е. най-важният аргумент против тракийския произход на Мадарския Конник е разбит на пух и прах.

Странното обаче е това, че нито един историк, археолог, или изкуствовед не обърна вниманието на обществото върху този важен за историята ни факт

Не се каза и нищо за връзката на масивната тракийска статуя на лъв с тези от Фригия. Дори и в Мала Азия дедите ни запазват своя култ към царя на животните. Монумента Арслан Кая (Лъвската скала) е доказателство за това. 


http://phrygians.org/pictures/ArslanKaya/source/004-facade-arslan_kay_e07c.htm 
                        Фригийски монумент с лъвове
                                    http://www.varchive.org/dag/lionga2.jpg

Колко години (или века) трябва да чакаме учените да кажат истината? Изследователите са оправдани за своето мълчание по времето на тоталитаризма. Какво ги спира днес обаче?  

Какво пречи да се признае, че щом е установено, че траките са имали монументално изкуство, то няма пречка да се приеме тракийския произход на Мадарския Конник? Този уникален паметник е изсечен в скали с няколко тракийски светилища. Самата му иконография е тракийска. Какво да се чака още, конника да проговори ли?

Времето си тече, страната ни обеднява, а това е пагубно за всички нас. От културен туризъм могат да се печелят милиарди, но сякаш някой активно пречи културното богатство на страната ни да стане известно на Европа и света

Ефектът от това деяние въздейства не само върху икономиката ни, но и върху младото поколение, което вместо да расте с високо самочувствие и да показва държание на горди и силни хора бива заливано с чалга и простотия.

Явно няма да дочакаме “умните” да се наумуват. Всеки от нас обаче може да разпространява истината за миналото ни и да стане посланик на България. Всеки от нас може да предпази децата си от чалгата и ниската култура.

Времето, което бъде вложено във възпитанието и общуването с децата ни не е загубено. Напротив, то е най-голямата инвестиция. Да видиш, че тези, които ще останат  след теб са станали горди, умни и силни хора дава най-голямото удовлетворение от живота.

Вместо да чакаме неволята да ни помогне, ще е по-добре да се учим отново как да се самоуправляваме, как да бъдем заедно и да защитаваме ревностно интересите си. За слабите хора няма бъдеще, древните римляни са го знаели и поради това са казали, че съдбата помага на силния и преследва слабия.

Или по нашенски – Помогни си сам, да ти помогне и Господ!

*  
В Родопите откриха уникална лъвска глава от Троянската война

(
C) Plovdiv24.bg | Източник: http://news.plovdiv24.bg/379978.html#ixzz26p7ifBiO

Уникална каменна скулптура на лъвска глава от времето на Троянската война еоткрита в Източните Родопи. За находката съобщи археологът проф.Николай Овчаров.На нея се натъкнали орнитолози, които били на експедиция в района на селоДъждовница под ръководството на германеца доктор Якоб Фаар. Той я е предал наместния музей и е оставил бележка на българските археолози къде и какво е открито.
Проф.Овчаров свързва откритието с къснобронзовата и ранножелязната епоха. Тя е естествен скален къс от ронлива скала, допълнително обработен от човешка ръка.

"В нашите търсения тръгнахме от Омировата "Илиада", където лъвът е бил сакрално животно, свързано с царската власт", посочи професорът.

В близост до находката се намира пещерата "Утробата". Според Овчаров това има връзка с тракийския култ за плодородие. В началото на годината царят се изкачвал на върха на пещерата и извършвал жертвоприношение на голямо животно.

Екип от археолози ще обходи мястото, където е открита скулптурата. Главата ще бъде изложена в Регионалния исторически музей в Кърджали.

(C) Plovdiv24.bg | Източник: http://news.plovdiv24.bg/379978.html#ixzz26p7b2uRB


Крилат слънчев диск http://godsun.thracica.com/article/krilat-slanchev-disk

Оброчна плочка от Златна Панега - 

БРОНЗОВО ГРАДСКО МОНЕТОСЕЧЕНЕ В ТРАКИЯ И МИЗИЯ І-ІІІ В.

http://symbolscoinsmonuments.com/index.php/bg/obrazovatelni-resursi/44-bronzovoto-monetosechene-v-trakia-mizia
27 коментара:

 1. Velikite sili se strahuvat malka Balgaria da ima goliamoo samo4uvstvie.na6ata rolia ,kato roditeli e da ubedim decata si ,4e sa naslednici na veliki narodi.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Да, децата ни трябва да знаят чии потомци са и да израстват като горди хора изпълнени с оправдано самочувствие.

   Изтриване
 2. Научете се веднъж за винаги. Траките нямат нищо общо с Българите . доказателство е стремето на Мадарския конник, непознато на Траките, за първи път донесено в Европа от нас Българите!

  ОтговорИзтриване
 3. Научете се веднъж за винаги. Траките нямат нищо общо с Българите . доказателство е стремето на Мадарския конник, непознато на Траките, за първи път донесено в Европа от нас Българите!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Научете се да четете специализирана литература.

   Филипс споменава за стреме в Северна Тракия - 2 век преди Христа. Фехер също смята, че стремето е познато и на скитите, но първоначално е правено от кожа. На същото мнение е и Уоткинс.

   Изтриване
  2. Недялко Недялков - виое да нае би да сте собственикът на в-к Ретро и в-к Пик? Ако е така - гледайте си вестниците,но се и ограмотявайте. Не върви някакси издател на вестници - пък невежа! И то поисторията на народа си!!! Срам!

   Изтриване
  3. Г-н Недялков, генетичните изследвания на всички институти, направи изследвания - и български, и чужди, доказват обратното на вашата теза - че българите имат тракийски гени...

   Изтриване
 4. Асен Чилингиров за лъжите относно българската история- в интервюто по-долу големият наш учен казва, че от 200 години учените търсят 3 народа - тракийски, славянски, прабългарски, а това всъщност е един народ-българският; тези три народа са били измислени заради засягането на чужди интереси (германски, руски, гръцки и т.н.), но трите народа са си един народ с общ език, общи обичаи и история.
  https://www.youtube.com/watch?v=DJI_zzJGKO4

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Народите не са измисляни, измислен е различният им произход.

   Изтриване
  2. Откъде могат да се купят книгите на Чилингиров - не го откривам като име в сайта на Хеликон.

   Изтриване
  3. Не зная защо не се появяват, аз също съм търсил. Проверете в http://slaveikov.bg/

   Изтриване
  4. Книги на д-р Чилингиров се продават в книжарница "Български книжици" до бившата сладкарница "Кристал" в София.

   Изтриване
  5. Да, в Български книжици, книги 58,59,60,61 в каталог История/България/Българите в древността.

   Жоро

   Изтриване
  6. Браво. Аз мисля ,че ние не сме случайни хора

   Изтриване
  7. Не сме случайни хора, за това и мнозина ни завиждат.

   Изтриване
 5. Отговори
  1. На http://www.otizvora.com/tschilingirov, свободно, достъпно и лесно, всичко излязло от този автор.

   Изтриване
 6. Истината за България и българите винаги излиза наяве! Слава Богу!
  Поздравления, Павко!

  ОтговорИзтриване
 7. Някой беше писал ,някъде прочетох преди много време за лъва ,като Български символ на Царска власт заложен в сегашния герб на България!Всъщност оказва се ,че този герб е ДРЕВЕН български символ!ТРИТЕ лъва означават ВЛАСТТА на Българските Императори над ТРИТЕ колена на Българския род-трако-фригите,келто-илирите и скито-славяните!Това тълкувание което ни "пробутват"разни "специалисти" по хералдика е меко казано НЕСЪСТОЯТЕЛНО!Поне аз така мисля!Смущава ме само едно,че съм го срещнал САМО на едно място!

  ОтговорИзтриване
 8. ирена янчева16 април 2016 г., 1:08

  Здравей, Павле ! Благодаря за споделените данни относно артефакта, част от монументален паметник, открит в Източните Родопи - точната датировка, връзките с култовите тракийски практики извършвани в непосредствена близост и сравненията с подобни паметници от родствената култура на траките във Фригия. Бихме ли могли да потърсим в тези обредни почитания към лъва и неговите изображения една първооснова за формиране на Българския герб - Средновековната традиция на лъвските гербове у нас ? Поздрави и до скоро !

  ОтговорИзтриване
 9. павел серафимов трябва да има хора като вас в политиката

  ОтговорИзтриване
 10. Целта на науката е истината. Нека да спрем с определянето ни като траки, иранци, тюрко-българи и пр, а да приемем безапелационния факт, че сме славяни. Когато човек прочете Панонските легенди, "За буквите", "Проглас към Евангелието", "Азбучна молитва", както и 100 % от писмените паметници и археологичните разкопки от 6, 7, 8, 9, 10 век и нататък, става ясно, че сме изцяло етнокултурно, че и генетично славяни. Но нали сме майкопродавци, готови сме и на майка Славия да сложим забрадка, че и бурка!

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Г-н Кунев, славени е новото име на гетите- най-храбрия тракийски народ, това е споменато в три книги на Теофилакт Симоката. Предполагам, че Вие изобщо не сте чувал за това, така ли е?

   Със сигурност не знаете, че траките имат свои роднини - илирите, които по-късно са познати под по-популярното име венети. Именно тези венети и роднини на траките са деди на сърби, хървати, словени, словаци, поляци, руснаци.

   Поради това, че гетите наречени по-късно славени са най-известни на летописците на Римската Империя, то името славени се прилага и за говорещите сродно име венети и по този начин предците на словени, словаци и др. получават имената си.

   Помислете върху тези неща, проверете ги, ако го направите, вече няма да реагирате първосигнално.

   Родството на българи с хървати, сърби и др. не съм го отричал никога, но това родство се дължи на факта, че нашите деди траките са роднини на илирите - предци на сърби, хървати и др.

   Какво му е трудното за разбиране на това?

   Изтриване
 11. Благодаря, Спароток, за споделените артефакти и база данни относно нашет древно монументално изкуство ! Лъвът съхранява своята религиозно - митологична символика в българската културна традиция векове наред - чак до времето на Българското Възраждане - напр. в православните храмове неговите изображения и скулптури съхраняват своята древна охраняваща и предпазна / апотропейна функция ! Приятелски поздрави !

  ОтговорИзтриване
 12. напишете професор чилингиров от извора и ще намерите сичките му книги онлаин!! ето линк http://www.otizvora.com/tschilingirov

  ОтговорИзтриване