24.06.2015 г.

КАК ПОДРОБНОСТИТЕ ПРОМЕНЯТ ИСТОРИЯТА В ПОЛЗА НА БЪЛГАРИЯ


От живота научих доста уроци, а най-важния е този, че упорството винаги бива възнаградено. Ако човек следва целта си неотклонно, той ще я достигне независимо дали му се пречи, дали го осмиват, или го заплашват. Съпротивата дори може да ни направи по-амбицирани и по-решителни. Никой не пречи просто така, за да има негативна реакция породена от действията ни, то нечии интереси са накърнени, някой изпитва страх, а страхът идва от това, че изобличението на лъжи и измами е близо.

Днес живеем в точно такова време – дрипавото було на лъжите затъмнили съзнанието на поколения българи вече се къса. Теориите, които ни караха да се чувстваме роби и вечно задължени на други хора се рушат. Излизат наяве все повече сведения, които показват, че ние сме дарители на знания, религия и дори свобода. Българинът започва да разбира, че притежава достатъчно сила, за да може да кове съдбата си. Тихото примирение изчезва, а на негово място идват гордостта и увереността.

За пробуждането на народа ни допринесоха действията на редица будители. Като започнем с Цани Гинчев, Архимандрит Кирил Рилски, Георги Сотиров и проф. Ганчо Ценов и стигнем до проф. Асен Чилингиров, Юлия Хаджидимитрова, Петър Георгиев, Андрей Киряков, Мартин Константинов, Йордан Стайков и др. Всеки от тези хора допринесе за отмиването на чернилката от картината на истинската ни история. Всеки отделно, по свой начин добави липсващи детайли.

Това се опитвам да правя и аз доколкото ми позволяват възможностите. Началото на моята дейност бе скромно. Често стигах до задънена улица, но не се отказвах. Това, което не можех да реша на момента, архивирах и оставях за по-късно време. Добър пример е легендата за Персей и неговия кон Пегас. Мой приятел историк ми бе казал, че името на Персей не е гръцко, аз от своя страна се чудех дали то има връзка с това на тракийския цар Прусий, а и на българския владетел Пресиян познат и като Прусиан.

След време се натъкнах на гръцки етимологически речник написан от Хялмар Фриск. Когато попаднах на страницата, на която бе направен анализ на името Персей, трябваше да седна, просто останах безмълвен. Не само името не притежаваше смисъл на гръцки, но шведския учен бе дал етимология с перѫ-пера, бия, удрямGriechiesches Etymologisches Wörterbuch, z.517. С други думи: Персей означава – боецът, този, който бие, този, който удря.

                                      

                http://www.visitsitaly.com/images/eromagna-im/modena-im/modena-statue_of_perseus.jpg

Удивлението ми премина в радост, която за жалост бързо избледня и се превърна в огорчение поради това, че не българин, а швед бе представил важен факт разкриващ част от истината за произхода на народа ни. На ученици и студенти се преподаваше за гърка Персей, а реално този герой няма нищо общо с гърците. Те само за записали едно предание и в по-късни времена са го представили за свое. Все едно турците да документират победите на цар Калоян над кръстоносците и после да го обяват за свой герой.

Разбирайки, че името на Персей е българско се запитах дали това няма да важи и за крилатия кон Пегас? В този случай работата на Фриск не предложи българска дума за обяснението, но пък съвсем точно бе казано, че Пегас не притежава сигурнa етимология ohne sichere Etymologie – Griechiesches Etymologisches Wörterbuch, z. 524-525.

                                     картина на F. Mantania 

https://40.media.tumblr.com/17d2c36ada4f9878df8fd24cc02b465d/tumblr_n8qgr4skZI1qd42nao1_1280.jpg

Реших да се допитам до наш специалист относно името на крилатия кон. Специалистът започна охотно да разказва, че със сигурност Пегас е гръцко име, то идвало от пеге-извор понеже където стъпел конят на Персей, от земята бликали извори. Хубаво, но по тази логика цяла Гърция трябваше да е покрита с извори. Пак трябваше да се обърна за помощ към работата на Хялмар Фриск. Потърсих етимологията на пеге-извор и установих, че както Пегас тя също не притежава ясно обяснение на гръцки - Griechiesches Etymologisches Wörterbuch, z. 525.

Несъмнено има връзка между Пегас и пеге-извор, но каква е тя?  За моя радост този път отговорът дойде от работа на български учен. През 1975 година, езиковедът Кирил Влахов публикува своята творба Тракийски Фонетични Явления в Българските Говори. Разглеждайки родопските диалекти Влахов споменава думата пегат-бегат, бягат и я сравнява с името Пегас, което пък обяснява с *beg(h)ǝ-so-s- бяг, бегач – с.23-24. 

Този път бях удовлетворен, най-сетне български учен бе намерил смелост да тръгне против течението и да каже истината. Трябва разбира се да уточня, че Влахов не е нарекъл българския език тракийски, а е обяснил фонетичната особеност на преминаване на Б в П – така нареченото Lautverschiebung само като тракийско наследство запазено в определени български диалекти.

Тази позиция на нашия учен е разбираема. Той е без това е казал предостатъчно, за да привлече вниманието на тоталитарната цензура, но поне е имал доблестта да даде ценни данни, които след време да бъдат използвани от някой друг. Влахов е знаел, че лингвистите от по-късно време несъмнено ще открият така нареченото тракийско фонетично явление не само в диалектите ни, но дори и в старобългарския език, т.е. тракийското фонетично явление Lautverschiebung съществува и в официалния език на дедите ни. Намираме го в стблг. потьпѣга-разведена жена, буквално избягала от съпруга си – БЕР, Том I, с. 268.

Думата пѣга отговаря на бѣгати-бягам, избягвам, а това показва убедително, че ние имаме прекрасно обяснение както за името на крилатия кон Пегас. По ирония на съдбата дори и гръцката дума πηγή, παγά- извор  притежава българска етимология.

Изворът е вода, която е в движение. Думата πηγή, παγά- извор се обяснява прекрасно със стблг. пѣгъ-бяг, т.е. бързо движение. Ручей идва от руквам – потичам изведнъж силно, сродна е и на рукло - вкупом и стремително – БЕР, Том VI, с.341. 

Никак не е странно, че "гръцка" дума за извор де факто е от български произход. Ние сме потомци на хора, които са населявали не само земите на България, но и тези на Гърция в дълбока древност. Това обяснява защо доста реки от територията на южните ни съседи имат български имена.

На първо място е Пеней, за чието тълкуване Вл. Георгиев предлага думата пѣна-пянаСъс същата етимология са течащата в Тесалия Панисос и намиращата се на Пелопонес река Пеней. Георгиев споменава в своя работа за наличие на девет реки и извори с име Кафисос. Обяснение е дадено с IE kap hys(y)o – капещ, като са посочени и българските хидроними Капещец, Капищец, Капна и др. – Introduction to the Indo-European languages с. 155.

Георгиев дава и други интересни имена като например това на пет реки с название Ерасинос. То бива сравнено с тракийското речно име Йерасос и бива дадено тълкуване със санскр.rasa-роса, пропусната е обаче споменатат от Плиний Стари тракийска река Оросина (оросена) - Plin. H.N.IV.18.

Споменати са и няколкото реки с название Ахерон (Aзерон). За тълкуването на имената им са предложени лит.āžeras- езеро рус. озеро-езеро. Пропуснати са тракийските топоними Азорос, Азареис, Езареис, пропуснат е днешния Езерово, а също и българските думи яз, езер, езеро.

Ето какво се получава когато човек упорства в търсенията си. Благодарение на ровене и сравнения истината излиза на бял свят. Истина, която радва понеже показва древните корени на българския народ, но и истина, която показва на какви чудовищни измами сме били принудени да вярваме.

Става ми страшно когато осъзнавам как в миналото нашето съзнание е деформирано, как е моделирано така, че да сме слепи, глухи и покорни. Дълги години ни е внушаван по хитър начин комплекс за малоценност, докато тези, на които бе приписана нашата история и култура, бяха поставяни на пиедестал.

Тези, които участваха в това ужасно деяние са същите, които днес се противопоставят на истината по всякакъв начин – осмиване, заплахи и опити за компрометиране на хората борещи се против догмите.

Тези хора не познават срам и свян, не знаят какво е съвест, не знаят какво е родолюбие. Борбата с такива индивиди не е лесна, но никога не бива да включва насилие. Това, от което те се боят е да видят как българите се обединяват, как започват отново да милеят един за друг и как отново изграждат Родината. 

За това е нужен идеал, а този идеал и дори пример са нашите предци.  Те са прометеевците, те са героите чупещи вериги, те са мислителите създали човеколюбиви учения. Същата кръв тече и в нашите вени, на същите неща сме способни и ние. Бог ни е дал всички качества, с които можем да извоюваме свобода и благоденствие, от нас се иска само да действаме.





116 коментара:

  1. Както винаги перфектна статия , Павка . Поздрави за това което правиш . Много ми се иска така наречените " УЧЕНИ " да прогледнат вече . Иска ми се един от тях , който дори не е професор но много обича да го назовават по този начин , да спре да нарича нашите предци - " прости козари " но едва ли ще се случи в този живот .
    Остани си със здраве .

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тодоре, много учени са прогледнали, много от тях знаят как стоят нещата, но се страхуват, а и чакат някой от тяхната среда да направи първата крачка. После ще е по-лесно и тези, които са съвестни ще изяват позицията си.

      Прочее, заслугата на Кирил Влахов не е само в тълкуването на Пегас като бегач, но и в тълкуването на Одесос като Водесос - град до вода, град заливан от вода.

      Изтриване
    2. Подобно град Воден в Югозападна Македония днес се нарича Едеса, а македонската столица Пела най-вероятно е била „Бела“. Южно от Игуменица на тясното устие на голямо езеро има град Превеза (вероятно в смисъла на „връзката“ между най-близките точки на сушата). Пътувайки на юг по западния бряг на о. Тасос има наименование „Трипити“, а точно там на брега се мъдрят като че ли три огромни пити.

      Изтриване
    3. Възможно е в Северна Гърция все още да има български местни имена. В миналото на о-в Тасос е съществувало село с име Булгаро.

      Изтриване
    4. Точно - Булгаро на Тасос. И то не в далечното минало, има го на картите от края на 19-ти век
      Митко Димитров

      Изтриване
    5. Здравейте, г-н Серафимов! Поздравления за всичко, което правите, най-напред!

      Като допълнение за българските топоними в Сев. Гърция, ще спомена, че гръцкото правителство с указ от 1926 година сменя имената на всички български селища там с гръцки, а от 1930 година е противозаконно да се наименоват селища с "чужди" имена. Странно впечатление ми направи, обаче, как са пропуснали много селища в Пелопонес. Когато пътувах там, забелязвах села и градове с наименования като Вранас, Скала, Врохица, Прасино, Смила, Крестена, Сопи, Олени, Камена. Земено, и т.н, които, без да съм филолог и да претендирам, че имам познания по гръцки, ми звучат много български.
      Но напоследък най-сериозният удар на вековните гръцки опити за кражби на история и погърчване на местното българско население нанесе техният известен композитор Стаматис Краунакис, който заяви преди половин година: "В Северна Гърция говорят гръцки от 100 години. Преди това са говорели български. В районите над град Ламия не разбират гръцки".
      Ламия е на 200км от Атина и също звучи на български.

      Бъдете здрав и продължавайте все така с висок дух!

      Любо

      Изтриване
    6. Любо, броят на българските топоними и хидроними в Гърция е огромен въпреки усилията на гърците да заличат имената на хиляди селища. Дори и това, което е останало показва що за народ е създал селищата.

      Поздрави!

      Изтриване
    7. Г-н Серафимов потвърждавам това което много пъти сте казвали за топонимите и хидронимите в Гърция. Много пъти съм се натъквал на такива в Гърция, които на гръцки не означават нищо но аз прекрасно ги разбирам и винаги имат някаква логика, свързана с терена или занаяти или друга. Само искам да вметна, че гърци и гръцки език са условни понятия. Моето мнение, че хората които живеят в Гърция и в България и на целите Балкани са една кръв и последните генетични иследвания го доказват. Никога не съм вярвал във великото преселение на народите и напоследък и то полека отпада. Смятам, че и гърците и българите са наследници на траките и това се вижда във всеки артефакт. Гръцкия език е еволюирал през вековете под влияние на различни култури. Има няколко гръцки езика: нов гръцки /димотики/ вкойто повече от 50% от думите имат еднакъв корен с българските т.е. тракийски корен, измисления гръцки - катаревуса, който просъществува около 200 години и сега не се използва. Той е създаден именно да се изчисти гръцкия от българските думи, които са били повече от 80%, но това се оказва невъзможно и отново се връща народния език. Има и още два обособени езика на единия гърците викат стар гръцки, а на другия викат архаика. ето за този последния никак не обичат да говорят, защото той е 90% еднакъв с църковно българския т.е. с коренните тракийски наречия по нашите земи. Точно така стои въпроса и с въпросната древна /пък и сегашна/ гръцка азбука, която е една и съща с азбуката в църковно българския език. И това е разбира се древната тракийска азбука. Защо траките били "безписмени' и пишели на "гръцки' щото ако гърците признаят тракийската азбука, значи няма гръцка. Затова и българските владетели пишат по артефактите с "гръцки" букви ужким. И нашите историци повтарят като папагали, да не обидим комшиите. На тази азбука се е пишело преди средновековието из целите балкани и леванта и от тук е тръгнала на запад и на север по света, и е дала основата на латинската. Та моето мнение е, че с така наречените "гърци" само преди няколко века сме говорили един език - тракийския, може би различни наречия. Но не съм прочел в нито един документ, че българския владетел като отивал да преговаря с византийския си е взел преводач. Моите източници за това мнение са много, но едни от тях сте Вие и Асен Чилингиров, който подробно обяснява, че в Тесалия са говорили български, защото им бил роден и защото било престижно да се говори на български само до преди двеста години. Поздрави.

      Изтриване
    8. Господин Серафимов, не вярвам да не знаете, че на южните Бал-кани са живели ПЕЛАСГИ още преди елините, затова и много думи все още ние сме запазили от тях

      Изтриване
  2. ...."Тези, които участваха в това ужасно деяние са същите, които днес се противопоставят на истината по всякакъв начин – осмиване, заплахи и опити за компрометиране на хората борещи се против догмите.

    Тези хора не познават срам и свян, не знаят какво е съвест, не знаят какво е родолюбие. Борбата с такива индивиди не е лесна, но никога не бива да включва насилие. Това, от което те се боят е да видят как българите се обединяват, как започват отново да милеят един за друг и как отново изграждат Родината... "

    Значи,хем нямат ни срам,ни свян,ни съвест,ни най-малко Родолюбие-хем,без насилие!!??Демек,те могат да се държат с нас нечовешки и да се гаврят с народната доброта и търпение,а ние-НАРОДА,трябва да проявяваме благост и човеколюбие????Море,....къде ли съм си забутал ръждясалата двуостра бойна секира!!??Ти,от добрина и патриотизъм, да не вземеш,да си забравиш "Махайра"-та,щото не след много,имаш битка за Автохтонната Истина,точно с един такъв "индивид","елемент",мръсно,гнусно"човече"-верен слуга на Лъжата и Измамата!!??Такъв,трябва да бъде разчленен на възможно най-малки парченца и сготвен,на бавен огън,по традиционната стара Тракийска рецепта:с много пресен кромид,винце,маслинки и резенче лимон в устата!!!!Тогаз,цялото племе ще празнува с песни и танци,около жертвената му клада.....

    Желая Триумф,възвишений,наш Промете(е)!!!!!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Г-н Атанасов, аз калявам не само духа, но и тялото си. Отричам агресията, но вярвам в самозащитата. Християнин съм, но това няма да ме накара да се държа като добиче водено на заколение.

      Доста приятели искат да дойдат на дискусията с Милчев, но ще гледам да огранича броят им, за да не бъде изтъкувано това като опит за линчуване на Милчев. В Карлово има хора, които биха го изяли жив, точно тях ще помоля да не идват.

      Поздрави!

      Изтриване
    2. Точно за това апелирам!!Да бъдеш-себе си!!!Ти си достатъчно "въоръжен" и с Махайри,и с Ромфеи,и с двойни брадви,и най-вече със разнопосочните си познания!!!Разбира се,ограничавай"помощниците"!Всички от дън душа искаме да помогнем!!!Ама,да не стане оная-за многото баби и келявото дете!!!!Истинския проблем на са познанията-можеш да го заринеш с информация!!!Не са и "милйоцунерските"капанчета,които може би ти готви Кирливан!!!Проблемът е нервно-психологически!!!Как да преодолее ОТВРАЩЕНИЕТО си един умен,високо интелигентен,добронамерен,знаещ и можещ човек,когато се изправи пред Наглостта,Злонамерието,Лицемерието,Подлостта и Ретроградното мислене????Поддаде ли на ПРЕЗРЕНИЕТО,макар и справедливо,човек става уязвим!!!Дребните хорица обикновенно се държат НАДМЕННО,подличко и коварно,като ГОСПОДАРИ,чието мнение не подлежи на обсъждане и изразява Всемирната истина!!!Според мен,противодействието е просто,но трудно!!Важното е човек да запази самообладание,да подтисне ГНЕВА си пред въпиющата несправедливост,която е с/у него!!!Спокойно и уверено да издържи на несправедливите и злостни нападки!!Да се огледа за слабите пунктове на противника и да конраатакува точно когато врагът е вложил цялата си енергия в удара!!Т.е.да насочиш цялата му сила,към самия него!!!Всеобщ принцип на източно-българските бойни изкуства,но във мисловен,словесен и психологически план!!!В крайна сметка зад тебе стоят много и искренно вярващи хора, зад Милчев-само тролове,андрешковци,чиновници и ретроградни душици!!!Чудя му се,къде ли е тръгнал,изобщо!!??Не съзнава ли,че е просто "спаринг партньор",че е една "боксова круша"???Не разбира ли,че е черния фон,на който БЯЛОТО ще блесне със страшна сила!!!???Не се ли досеща,че дори хипотетично да си помисли,че е спечелил този несъществен рунд-Войната и Победата предварително са твои!!!!Мисля,че много добре го знае,затова и се чудя ????

      Трижди-Успех!!! И все пак,да се наспиш добре на 16-ти!!!

      Изтриване
    3. Г-н Лазаров, човечето Милчев знае добре, че няма никакъв шанс в честна дискусия. Неговият трол виктор се изпусна вече, че телефонните обаждания били оръжието на Милчев. Целта не е била дискусия, а масирана тролска атака по телефона.

      Аз поставих съвсем ясно условие да няма телефонни обаждания, ако водещия не си удържи на думата, ще си говори само с Милчев два часа. За мен не е никакъв проблем да си тръгна, ако правилата не се спазват.

      Прочее, атаката на троловете вече тръгна, телефонът ми звъня вчера вечерта в 02.00 и 04.00, номерът не се виждаше, та ми стана ясно за какво става дума и извадих батерията. Поне по телефона няма да ме притесняват, чудя се само каква ще е следващата реакция и дали не взема контра мерки.

      Изтриване
    4. Ха-ха,май се оказах прав,за съжаление,разбира се!Абе,усетих го аз,Слънчо,защо не те кани при проф.Павлов,ами при някакъв друг водещ на културка!!!Може и да са аверчета!И кво-да те ошашавят,да разводнят дискусията и да почнат тролско/пенсионерски атаки!!??Конгениално!!Абе,тоя човек,май наистина си мисли,че тука сме идиоти като неговите "последователи"!!!Няма си идея с какво се е захванал!!!На какво разчита,че заради мазния му"чар",хората ще те разлюбят и ще хукнат през глава при него!!!??Слушай,ако заподозреш някаква подла машинация/ама наистина/тегли му касацията-никой не може да те обвинява!!!Губиш малко нова аудитория и евентуална платформа,която загуба даже не е сигурна!!!Ако пък приемеш участието,Милчев явно обича да се държи надменно,подигравателно,свойски и покровителствено!!Мисля,че това ще му е "скритото"оръжие!!Трябва да успееш да си извоюваш поне малко време и спокойно,простичко-на разбираем език,непринудено и аргументирано да изложиш Автохтонната теория,накратко,с най-важните акценти!!!Кой от къде тръгва,кой идва,кой си отива и толкоз!!Това ще бъде абсолютно ДОСТАТЪЧНО за крайната цел!!!!Хич не изпадай в излишни спорове и заяжданици!!!Максимално използвай времето да отправиш своите послания,а не да се биеш с Кирливи номенклатурчици!!!Дано пък предложението се окаже не чак такъв кьор-фишек,както си мислим!!!???
      Поздрави!!!Бъди здрав и спокоен!!!

      Изтриване
    5. Г-н Лазаров, сигурен съм, че Милчев точно това си мисли - като организира тролска атака и ще се направи на победител. Както сам казвате, той си прави сметката без кръчмаря. Стилът му на писане е ужасен, а за манипулациите му няма да говоря, Милчев и десет предавания да организира, и десет пъти да се направи на победител, пак е тая - няма кой да го чете. Той за това си коментира сам статиите, клонирал се е под различни имена.

      Водещият прочее ми се видя културен човек. Не ми се вярва той да е в играта, просто Милчев не му е казал за тролската атака по телефона. Ако бившият милиционер се държи надменно, то си е за негова сметка. Дискутирал съм не с един, а с няколко като него, а той е лесен, просто елементарен.

      Поздрави!

      Изтриване
    6. Павка,стилът на писане на Милчев е руско-съветски,т.е.приказно-романтичен,замечтан,носталгичен,фантазьорски,без грам целенасоченост и позитивизъм,с напъни да се изкара оригинален,даже-екстравагантен!!!С такива художествени"похвати"практически можеш да пробуташ на закърмената с руско-съветска литература,блееща публика,всякакви твърдения,като напр.че прабаба им е долетяла на крилати коне от съзвездието Касиопея!!То си е същото,като да твърдиш,че Иран идва от Ариа!!!Ами то и /пардон/ Диариа също може да се "приеме",че е от Ариа!!!Както и Айран/бърканица/,а също и Марианската падина!!!Разбира се,че е елементарен!!!Това си е чиста проба Снобизъм,подскачане,перчене и оригиналничене!!!Всеки случаен и непредубеден зрител,който гледа СКАТ тв в 10.30ч преди обед ще си каже:Чакай,до вчера бяхме монголи,каквито явно не сме,сега пък тоя Милчев ни изкарва някакви Кимерийци,дето не сме ги и чували,защото виждаш ли Раковски уж го бил казал,или пък Хуни и потомци на кръволока Атила!!??Това момче Серафимов май,че е прав!!Май нарочно са"убили"Траките,за да продължат да ни наричат Тюрки и тюрко-езични монголоиди!!!Друга елементарна логика,просто-няма!!!Предполагам,че и водещия ще насочи разговора в тази посока-да се премахне тюркската измама от учебниците на децата и студентите!!!
      Поздрави!!

      Изтриване
    7. Не виждам никакъв смисъл да се занимаваш с тоя смешник Милчев. Той е болен човек, копнеещ за изява и популярност.
      Не познавам човек, който да му е изчел поне една "статия" докрай, защото липсата на логическа връзка и безумното количество глупости не понася на нормалния мозък.

      Поздрави от Митко Димитров

      Изтриване
    8. За ужасния стил на Милчев, или по-точно за липсата на стил съм съгласен. Аз също съм правил опити да разбера какво пише, но уви, нито на мен, нито на приятелите ми се отдава.

      Милчев ме покани в телевизията на г-н Симеонов, като преди това разтръбяваше надлъж и на шир, че съм атакист :)
      Типичен ченгеджийски номер, но няма да го бъде :) Преди предаването ще говоря с г-н Симеонов, а и няма да се позволява
      да има телефонни обаждания. Точно на тях се надяваше Милчев, искаше му се да ме извади от равновесие със своите тролове.

      Нещо, което няма да стане, защото, ако водещият не си удържи на думата, аз просто напускам студиото :)

      Изтриване
    9. Милчев не прави нищо друго, освен да преписва един неадекватен съветски автор! На всичкото отгоре, той(Милчев) е твърде ограничен от към общ план и аналогии...тоест, не може да разсъждава, а само чете и прокламира. Типичен пример за психични отклонения на безмозъчен тип, който е толкова ограничен, че смята, че е открил топлата вода! Разбира се, трябва да се подчертае, че данните на съветския автор, не са изключени от смисъл и съдържание, но те са само част от по-голяма интердисциплинарна картина в която трябва да се следват, както източниците и фактите, така и хронологията и аналогията! Това Милчев, не го умее...

      Ев

      Изтриване
    10. Така е, на Милчев се отдава да заплашва и клевети, но не и анализ на древните събития. Асколд Иванчик представя доста данни, но и доста премълчава. Просто не мога да си представя, че в днешно време, на този човек не са известни елементарни неща.

      Изтриване
    11. Може би не е лоша идея да бъде съставена карта със старите български топоними и хидроними на Балканския полуостров, за да може всеки да сдобие представа за изконните български територии. Също така е добре да бъде законово наложено в отпечатваните нови карти първо да се дава българското име на селищата, а съвременното име да бъде давано в скоби отдолу с по-малък шрифт.

      Изтриване
    12. До Анонимен 19 януари 2022 г., 12:52 ч.

      Работи се по въпроса :)

      Изтриване
    13. По въпроса преди много години е работил Макс Васмер и е описал 3000 топоними в географските области на Гърция, от преди 80 години. Може да ги намерите на извадка от книгата му: „Die Slaven in Griechenland“, (Verlag der Akademie der Wissenschaften, Berlin 1941; Zentral Antiquariat der Deutschen Demokratischen Republik, Leipzig 1970) от 70 стр. на https://www.academia.edu/15435227/3_000_%D1%82%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%B8_%D0%B2_%D0%B3%D0%B5%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D1%84%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5_%D0%BE%D0%B1%D0%BB%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B8_%D0%BD%D0%B0_%D0%93%D1%8A%D1%80%D1%86%D0%B8%D1%8F_%D1%81_%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D0%B8%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B0. В допълнение, към неговия труд, проф. Федон Малингудис съобщава за още 400 такива имена само в Пелопонес.

      Изтриване
  3. Чудесна статия!
    Нашите деди са били благородни хора, а не касапи и затова лъжльовците и манипулаторите съвсем скоро ще паднат в собствения си сос от лъжи и измами и ще се пържат бавно и мъчително от огъня на истината, който става все по-буен и няма кой да го загаси , няма ДС, няма КГБ, има Интернет и чрез него СВОБОДА НА СЛОВОТО!! Така че платените шушумиги и. неграмотниците не е нужно да бъдат разчленявани , а просто да се оставят да се пържат в собствения си сос, докато не си сменят имената или не се покрият някъде в чужбина!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Чудесна статия!
    Нашите деди са били благородни хора, а не касапи и затова лъжльовците и манипулаторите съвсем скоро ще паднат в собствения си сос от лъжи и измами и ще се пържат бавно и мъчително от огъня на истината, който става все по-буен и няма кой да го загаси , няма ДС, няма КГБ, има Интернет и чрез него СВОБОДА НА СЛОВОТО!! Така че платените шушумиги и. неграмотниците не е нужно да бъдат разчленявани , а просто да се оставят да се пържат в собствения си сос, докато не си сменят имената или не се покрият някъде в чужбина!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Г-н Настев, платените шушумиги няма кой да ги издържа в чужбина, а и те самите не могат да се издържат. Те не обичат България, но друга държава няма да им позволи да я цоцат. Иначе имате право - никакво насилие, само позор за родоотстъпнците.

      Поздрави!

      Изтриване
  5. "От живота научих доста уроци, а най-важния е този, че упорството винаги бива възнаградено. Ако човек следва целта си неотклонно, той ще я достигне.................."

    Има турска поговорка че: "Когато Българин реши да гони заек, ще го настигне и с волска кола".

    ИМПЕРИАЛИСТ

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не знаех тази поговорка, но явно турците са ни опознали добре.

      Изтриване
  6. Скъпи Павле,

    Нашите грижи за теб по повод срещата с Милчев са естествени, но в никакъв случай да не създават някакво напрежение. Първо, ти си човек от съвсем друг ранг и второ – ясно показа при последното ти интервю на какво си способен, дори и когато „не си се наспал както трябва“!
    Аз на тебе не мога да ти давам съвети, но тъй като днес писа, че си християнин, ще си позволя едно напътствие лично от устата на Господа: „ ...НЕ СЕ БЕЗПОКОЙТЕ ПРЕДВАРИТЕЛНО КАКВО ЩЕ ГОВОРИТЕ, НО КАКВОТО ВИ СЕ ДАДЕ В ОНЗИ ЧАС, ТОВА ГОВОРЕТЕ; ЗАЩОТО НЕ СТЕ ВИЕ, КОИТО ГОВОРИТЕ, А СВЯТИЯТ ДУХ.“ Марко 13:11
    Просто имай вярата, че това се отнася за теб самия.

    ОтговорИзтриване
  7. Пак научих нещо ново! Докато живях в Атина, знаех за наличието на много български топоними и хидроними из цяла Гърция, особено на Пелопонес, и винаги при възможност съм разпитвал за произхода на някои странно звучащи имена на гръцки. Специално за името за името на река Кифисос, сега почти пресъхнала, извираща навремето от едноименния днес квартал Кифися, ми беше обяснено, че идва от думите ,, ekei fisaei" (еки фисай, кифисай), там където духа, ветровито място, място на течение. Понеже се намира на доста голям хълм. Изобщо не съм се съмнявал никога, че произхода е чисто гръцки. До днес. Просто не съм се замислил, че няма как да наречеш река ,, ветровита". Хидронимите доказано са най-устойчивите на времето, и обикновено те дават имена на села, градове, местности, а не обратното. Благодаря! По коментарите разбрах, че ще имаш ново участие. Мога, ли да знам по коя телевизия, кое предаване и как мога да го гледам? Очертава се ,,Сблъсъка на Титаните", :) и всичко обещава да бъде повече от интересно. Благодаря предварително!
    Иво Иванов.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Иво, ще се срещна с Кирил Милчев в телевизия СКАТ, но имам покана и от други места.

      В СКАТ ще е на 17 юли в 10.30 сутринта, а за другите предавания ще съобщя във Фейсбук.

      Изтриване
  8. Много интересна публикация!Точно чета "Българска народна митология" на Иваничка Георгиева и попаднах на това"Вождът на траките Пейрой,наречен у Омир Πειρως Ηρως поразява врага с огромен остър камък,се отъждествява с Ηρως Περκος /Ηρως Περκων"-не знам дали може да има връзка с Персей,но е любопитно.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мая, имената Перкос и Персей са сродни, значението е този, който бие, удря, боецът.

      Изтриване
    2. Благодаря за отговора!Предполагах,че може да са сродни,затова и дадох цитата.Интересно колко ли още тракийски имена има в гръцката митология...сигурно доста повече от очакваното.

      Изтриване
    3. Мая, по принцип всички олимпийски богове не са гръцки, а принадлежат по начало на трако-пеласгите. Прияп също е тракийско божество, д-р Емил Фишер определя Херкулес като тракиец, а този Херкулес е наречен и праотец на тракийските роднини - скитите.

      За музите се знае, че са почитани първоначално от траките в Пиерия. Тантал, Ниоба, Пелопс са също от тракийски произход.

      Креуса, Пирена, Палена, Дриант, Баубо и много други са също от тракийски произход.

      Изтриване
    4. За каква "гръцка" митология говорим тогава?:)Една от любимите ми книги в детството ми, беше "Древногръцки митове и легенди",а историята за Ниоба особено ме натъжаваше.Но едва днес потърсих малко информация и наистина-Ниоба е фригийка,баща й Тантал-крал на Фригия ....Благодаря отново за новите знания!

      Изтриване
    5. Ето виждаш ли какво става когато човек започне да се рови сам. Във фригийският език има нещо интересно, думата гордо-град се среща и като зордо-град.

      Самата дума град идва от греда, а синоним на греда в нашите диалекти е жърд, жерд...

      Старобългарското име Борис бе изкарвано тюркско, защото бе премълчано фригийското Бориско :)

      Част от тракийските племена са практикували изкуствената черепна деформация, за която се казва, че е внесена на Балканите от старите българи, но във Фригия и Мизия този странен обичай се практикува още от 10-9 век преди Христа.

      Дори прочутият цар Мидас е бил с изкуствена черепна деформация. Виж тук на с. 70

      https://books.google.nl/books?id=_KvJ_FPCWxEC&pg=PA70&lpg=PA70&dq=cranial+deformation+midas&source=bl&ots=pwWNsAKoMQ&sig=DYg0rOGDN30IoryOuFc4dcsJ5i8&hl=en&sa=X&ei=Fa-OVeWVNczy7AaorbjABg&ved=0CDcQ6AEwBA#v=onepage&q=cranial%20deformation%20midas&f=false

      Изтриване
    6. Само ровене без допълнителни знания или насоки, обаче не е добра идея(като моето търсене произхода името на остров Кипър) :)
      Проф.Чилингиров в "Цар Симеоновият съборник" обяснява как филолозите не могат да извлекат етимологията на митологичните имена от гръцкия език и търсят за тях най-отдалечени примери...напр." имената на цар Приам и неговите синове и дъщери напомнят на български имена: Еньо, Елен, Главчо, Мильо; а тъстът на Приям се е наричал Диман.
      При други имена, като Парис, ще забележим, че те са неправилно записани – в този случай това е името Борис, респ.Паруш. Някои пък представляват превод на наши имена, като напр. Астеропа/Звезда. Според Аполодор, с. 66, самият Приам, се е наричал Подарък и по-късно е получил прозвището си Прям."...
      Благодаря за връзката към книгата,въпросът за трепанацията е много интересен наистина!

      Изтриване
  9. Ирена Янчева26 юни 2015 г. в 7:20

    Благодаря за чудесната статия, отново на високо ниво. Четенето беше за мен истинско удоволствие. Пожелавам успех за всичко, което предстои. Надявам се, че предаванията с твоето участие ще могат да бъдат прикачени към youtube.com , за да може да бъдат гледани и извън БГ или просто да бъдат направени достъпни. Наи - искрени и сърдечни приятелски поздрави ( Торонто- Пловдив ).

    ОтговорИзтриване
  10. Сега остава да напишеш и кой е лодкаря Харон и митологичните български реки, Стикс, Ахерон и тн.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Харон (на гръцки: Χάρων) в древногръцката митология е лодкарят, който прекарва мъртвите през реките Стикс и Ахерон ("Реката на скръбта") в подземното царство на Хадес, ако имат обол (монета), с който да му платят. В Древна Гърция мъртъвците били погребвани с монета под езика, за да имат с какво да платят на Харон. Според традицията, този, който не можел да си плати, ще се лута по бреговете на реката в продължение на сто години. Вярвали, че Харон е син на Мрака (Ереб) и Нощта (Никта) и е изобразяван като сприхав старец, който винаги иска да му бъде плащано за превоза.

      Изтриване
    2. Гръцките богове
      http://www.mythology.tribak2007.com/greece-gods1.htm

      Изтриване
    3. Името на Харон бива свързано от Ван Виндекенс с хидронима Ахерон, за чието тълкуване се предлага рус. озеро-езеро, макар българските яз, езер, езеро да са по-близки.

      Изтриване
    4. Е те тва се нарича подвеждащ въпрос, кьорфишек. Във вярванията на траките няма 'царство на мъртвите', а отвъдното е по-скоро царство на живите. Вярвали са, че в предишния си живот са били много добри и затова сега са в рая, и могат да си прават квот си искат. Умрат ли тук, отиват в царството на живите, където е много по-яко. Затова са били неустрашими войни.
      Привет.
      Бриг..

      Изтриване
  11. Анонимен26 юни 2015 г., 9:02
    Сега остава да напишеш и кой е лодкаря Харон и митологичните български реки, Стикс, Ахерон и тн.

    Отговор: Защо някой трябва да Ви обяснява за лодкаря Херон... Каква е връзката със статията? Ще си позволя да Ви отговоря с две народни приказки: Де го чукаш, де се пука. И... Нерде Ямбол, нерде Стамбул.... Троловете вече да замълчат и да си заврат главите там, дето слънце не огрява. Истината никой не може да я спре вече!
    Хайде със здраве!
    Тодор

    ОтговорИзтриване
  12. Тодор Георгиев26 юни 2015 г., 23:20

    Защо някой трябва да ми казва кой бил Персей, Пегас и тн? Я се стегни момче и вземи научи, че 90% от гръцката митология е тракийска, я има 5ма гърци в нея я и такива няма. Аз нямам нужда някой да ми казва, кой е наш Арън Арон Харон и тн... вземете си опреснете и оправете главиците дечица.

    ОтговорИзтриване
  13. ПЕРСЕЙ

    „След време попаднах на гръцки етимологически речник написан от Хялмар Фриск. Когато попаднах на страницата, на която бе направен анализ на името Персей, трябваше да седна, просто останах безмълвен. Не само името не притежаваше смисъл на гръцки, но шведския учен бе дал етимология с– Griechiesches Etymologisches Wörterbuch, z.517. Името на Персей означава – боецът, този, който бие, този, който удря.“

    Не съм запознат с работата на Фриск, но ми се струва, че когато този швед дава етимологично обяснение на думата ‘персей‘-боец посредством значението на звукоподобната „перѫ-пера, бия, удрям“(бих добавил: перна, пердаша,прасна, пердах), не се е съобразил със същността на деянията на Персей, така добре описани от Аполодор, а, те(деянията) никак не го представят като боец; още по-малко – „този, който бие, този, който удря“ - когото наричаме: побойник. Не Персей - Аполон е боец – застава на страната на троянците във войната им срещу данайците и участва дейно, стреляйки с лък; изобразяван е с лък в ръка. Персей не е боец на бойното поле, а индивидуално действащ спасител, защитник, бранител (движен от лични мотиви), който побеждава горгоната Медуза, без да проявява каквито и да било умения на боец; напротив – побеждава чрез хитрост – слага си шапка невидимка(хм, що за боец е този, който не смее да се покаже в открит бой с противника, може би е юнак!!!), обърнат с гръб към Медуза следи отражението й върху неговия щит, за да избегне вкаменяващият й поглед (какви качества на боец показва човек, водейки „бой“ заднешком!!!). Впрочем Медуза и двете и сестри спят.
    Персей успява да надхитри и цар Полидект, който бил влюбил в майка му(Даная) и, за да се отърве от вече възмъжалия Персей, го праща да убие горгоната Медуза, с увереността, че Персей ще загине, тъй като никой не успявал в открит бой срещу Медуза преди. Персей се оказва по-хитър от Полидект. Без да води бой с него, възползвайки се от способността на очите на Медуза да вкаменяват насочва главата й към Полидект и той се вкаменява. Така защитава майка си, без да се проявява като боец.
    Пътьом, докато се прибира на остров Сериф – царството на Полидект, Персей минава през Етиопия(не днешната) и освобождава Андромеда, която била хвърлена за храна на страшно морско чудовище. Влюбва се в Андромеда и убива чудовището. Побеждава го. Как? Аполодор не ни казва. Обаче ние можем да се досетим – вкаменил го, използвайки главата на Медуза. Отново победа, и, разбира се, без бой.
    От всичко казано до тук следва, че Персей е защитник, който се възползва от нетрадиционни средства, за да побеждава, без да води бой. Следователно Персей не е боец. Следователно етимологията на думата ‘персей‘ дадена от Фриск е методологично погрешна и се основава само на звукоподобие.
    Ако се доверим на Фриск, от етимологичните му разсъждения би следвало, че Персефона е била голям бияч, токова голям, че шамарите й са озвучавали околността на подвизите й.


    И все пак, ако Фриск не е прав, а, той действително не е прав, тогава какъв е произходът на значението на името Персей – защитник/бранител, което установяваме след прочит на Аполодор? Или името, както понякога се казва в етимологичните речници – е от неизвестен произход. Според мен значението на ‘персей‘ – защитник/бранител се разкрива, чрез етимологията на ‘перперек‘ и ‘персенк‘.


    Kansandilh


    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Kansandilh, някои атрибути и фунции на Аполон са въведени късно. Първоначано Аполон е бог на лечението, най-старият вариант на името му е ПА-Я-ВО. Най-старият му атрибут е лирата, този бог е лекувал с пеенето си - типичният тракийски метод както знаем от Платон (Хармид).

      Няма как да установим с абсолютна сигурност какво е значението на името Персей, но знаем, че не е гръцко, знаем, че в основата му е стблг. перѫ. Това е най-важното, другото са подробности, интересни подробности, но все пак подробности.

      Поздрави!

      Изтриване
    2. ПАВЛОС ГЕОРГАДИС27 юни 2015 г. в 15:04

      ПАВЕЛКА....ЗАЩО НЕ МИ ПУСКАШ МНЕНИЯТА ??

      ЗАЩО БРАТКО ТРАК ??


      НИЕ ГЪРЦИТЕ СЪЩО СМЕ ТРАКИ ....ТОВА ЗАЩО НЕ ГО НАПИШЕШ ???

      Изтриване
    3. Ти не си грък, а каракачанин, вие са самонаричате власи, а това име не притежава смисъл на гръцки. Смисъла е на български, значението е - животновъди - стбл. волух, валух- говедар :)

      Mного ми е интересно как хора, чието самоназвание е българско могат да бъдат гърци :)

      Изтриване
    4. Здрасти Павка,

      Вчера се натъкнах съвсем случайно на този линк: https://www.youtube.com/watch?v=3gdyQL69lCc.

      Доста интересена интерпретация! Вероятно думата медицина идва от името на Медуза, за етимология стигат чак до санксрит и как се е казвала майката на Буда и т.н. А каква ли е етимологията от тракийски(български)!? Коренът "мед" би могъл да идва и от мъдрост.

      За това, че правят такъв завой на изток, а игнорират прекия път към Балкана, Родопи и т.н. няма и да коментирам, както и натъртването за "само частично разшифрования линеар А". Има ли нещо общо с това, че наследниците на аеролитната цивилизация "били завладени и асимилирани от конни номади идващи от Украйна и Русия"
      (https://www.youtube.com/watch?v=AIbRH4quDvQ). Интересно е, че е и двете ведеота са от 2013. Това някаква тревожна тенденция ли е? Тежко и горко му на този, който зависи от конюнктурата, а не от собствената си воля!

      Успех в диспута по телевизията!


      С най-добри позрдрави,
      Иван

      Изтриване
    5. Здравей Иване! Предполагам, че имаш предвид Енеолитната цивилизация, или казано по нашему - цивилизацията от Медно-Каменната епоха.

      Няма как през по-късната Бронзова епоха да са дошли чужденци - номади от Черноморските степи по простата причина, че тази територия е обитавана от същите хора, които са населявали и земите на юг от Дунава.

      Има и друго, антропологът Петър Боев е установил, че траките не са ново население за Балканите, а наследници на хората обитавали земите от времето на Каменната епоха. Просто тези сведения не отърват на поддръжниците на остарелите теории.

      Изтриване
    6. ПАВЛОС ГЕОРГАДИС27 юни 2015 г. в 19:25

      ВЛАС..И ВЛАХ СА ДВЕ КОРЕННО ДРУГИ И РАЗЛИЧНИ ДВЕ ДУМИ ?

      АЗ НЕ СЪМ ВЛАС..НИТО НАШТА ЕПИРСКА РОДОВ СПОМЕН..МОЖЕ ДА Е ВЛАС ???

      ...АЗ СЪМ ВЛАХОС !! = ТОВА ЩЕ РЕЧЕ ---ПОЛАТИНЧЕН ЕПИРОТ...НО В ЕЛЛАДА...ИСТИНСКИТЕ ВЛАХИ ГОВОРЯТ НА ЛАТИНСКО-АРМАНСКИ....ТЯХ НАРИЧАТ ВЛАХИ......А НИЕ ЕПИРОТИТЕ СИ ГОВОРИМ НА ГРЪЦКИ--И ВИНАГИ Е БИЛО ТАКА !! НАС НИ НАРИЧАТ САРАКАЦАН/И+НОС, КОЯТО НЕ Е НАША СОБСТВЕНО-ВЪТРЕШНА ДУМА....А Е ТУРСКА И ТУРСКИТЕ ПЛЕМЕНА СА Я ГОВОРИЛИ КАКТО ЗА ЕПИРОТИТЕ.....ТАКА И ЗА ЛАТИНО-АРМЪНИТЕ---ИСТИНСКИТЕ ВЛАХИ.



      А ДУМАТА ''ВЛАСИ'', КАКТО И ЧОВЕЦИТЕ (ХОРАТА) ВЛАСИ------Е НАСЕЛЕНИЕТО, КОЕТО ЖИВЕЕЛО И ОЩЕ ЖИВЕЕ НАД РЕКА ДУНАВ-- ИСТОРИЧЕСКИТЕ РЕГИОНИ И ОБЛАСТИ : ВАЛЛАХИА, МОЛДАВИЯ И ОЛТЕНИА + МОНТАНИА -ТРАНСИЛВАНА. КОИТО 4, ОБРАЗУВАТ ДНЕШНАТА РОМАНСКА ДЪРЖАВА !
      ВИВА РОМАНИА !

      Изтриване
    7. Да, точно! Имах в предвид ауролитната епоха :-))) и най-вече, че този народ е от незапомнени времена на Балкана. Та затова и идеше реч, санскрит и т.н. та къде е българският!?

      Изтриване
    8. Бате, ти ни затрупа с информация ,доведе от девет кладенеца вода - вместо да си направиш един днк тест и да разбереш каква е причината ,да говориш и пишеш толкова добре на български.

      Изтриване
  14. Kansandilch, имам братовчед, който се казва Бойко. Според тебе, трябва ли, непременно да спуква от бой, когото и където свари? Уверявам те, че е един от най-миролюбивите хора, които познавам. А какво ще кажеш за Драган? Ами за Пейо? Не всеки път името на човека има връзка с неговите качества. Важен е произхода на самото име.
    Иво Иванов.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Иво, не познавам братовчед ти нито пък теб. А, на непознати хора съвети, препоръки или каквото и да било друго не давам. Но тъй като ме питаш, за теб ще направя изключение.

      1 -Kansandilch, имам братовчед, който се казва Бойко. Според тебе, трябва ли, непременно да спуква от бой, когото и където свари?

      - Може би братовчед ти е решил да се промени и от миролюбив човек, както казваш, да стане побойник? Иво, това е сериозен въпрос. Ако е взел такова решение трябва да е наясно с последствията, защото ще си има работа с органите на реда и правосъдието, а, и не се знае кой-кого ще спука. Така че по-добре да си остане миролюбив човек.

      2-А какво ще кажеш за Драган? Ами за Пейо?

      -Не зная кой Драган и кой Пейо имаш предвид. Но да са живи и здрави!

      3-Не всеки път името на човека има връзка с неговите качества

      -Това не е вярно! Не „не всеки път“, а никога - изобщо нито един случай не е установен на такава връзка, освен в случаите когато родителите са ясновидци и могат да кажат още при раждането на детето какви качества в бъдеще ще се проявяват в поведението му. Аз такива хора не познавам нито пък науката дава сведения за подобни човеци.

      4- Важен е произхода на самото име.

      -Да! Важен е!

      Надявам се да съм отговорил удовлетворително на въпросите ти

      Жив и здрав!

      kansandilh

      Изтриване
  15. ПОСЛЕДНИТЕ ДРАМАТИЧНИ СЪБИТИЯ В ЕВРОПЕЙСКАТА ПОЛИТИКА МЕ КАРАТ ДА СЕ ПИТАМ – ЩЕ ПОЛУЧАТ ЛИ ГЪРЦИТЕ МАКАР И КЪСНО ВЪЗМЕЗДИЕ ЗА ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА СИ СПРЯМО НАШИЯ НАРОД ?!

    ОтговорИзтриване
  16. Рорик

    Ммм даа,
    Не може да бъде. Нямам думи.
    Сгреших . Имам . Думата е пер ,пере, пера,Преди 50 г дядо ни караше с каруцата на реката да перем. Заедно с дрехите караше и една "пералня" Една дъска широка 50 см и дълга около 70. , и една "бухалка" , ама не точно имаше си име но сега не мога да си спомня как се казваше.Беше широка около 20 см., Ползвахме я през зимата да топим маста и да се напои с мазнина за да не гние. Оставяше ни на реката със заръката да слушаме , да не ходим на вира че ще ни пере."Слушайте ме, че дядо ви ще ви препери"."Дядо така ме препери през кокалчетата, през ръката....".
    А как се переше.
    До бързея в самата реката се струпваха купчина камъни, дъската се слагаше на камъните под наклон , женурята сядаха на камъните , обкрачваха дъската слагаха дрехите на нея и започваше лют бой по дрехите, плискане с вода и пак бой.Няма ли някой да си спомни името на тая бухалка , бъркалка.
    А беше само преди 50 години и за това да пише чужденец .Какво нещо е човешката памет?!

    Пер сей - сеещия неуморно удари ? , .

    ОтговорИзтриване
  17. Момчета,стига се правихте на зевзеци!!!Много добре знаете,че цялата или почти цялата "Гръцка"митология е заимствана,усвоена,вдъхновена от Тракийската!!!Това е известно на Научната общност много отдавна,това се доказа и в Перперикон,например!!Предполагам,че днес едва ли ще се намерят гръцки специалисти,коита да отричат това!!!А на основата на "Гръцката",т.е.Тракийската митология се гради цялата Велика Гръко-елинистична култура!!!??!!Проблемът,според мен е че въпреки огромния брой доказателства за обратното,водещите български траколози продължават да определят Траките като безписмени и почти бездуховни народи!!!Връзка м/у Траки и Българи,според тях почти няма!!!Ето защо археологът проф.Овчаров/Перпериконски/,заедно с"Бащата на нацията"планират съвместна експедиция до Монголия да търсят българските корени!!!Това е проблема,а не дали Дионис или Аполон са гръцки богове!!Те си знаят,че не са!!!!

    ОтговорИзтриване
  18. Рорик
    пер - перашка - яйца за удряне
    "Какво си се увесил като прани гащи" ...... като бити гащи.
    ПЕРПЕРИК - удряни, изсечени камъни ? ,
    ===пѣгъ-бяг, т.е. бързо движение. Ручей идва от руквам – потичам изведнъж силно, сродна е и на рукло- вкупом и стремително – ..===.

    Toчната дума май е бег.
    Десен бег, лев бег- скоростен играч, бегач на къси разстояния , бегач на дълги разстояния, бегач - скоростен велосипед, бегач - кон
    "Тате къде отиваш? Да бегам на стадиона. Подай ми маратонките. Тука няма такова нещо - има бегачки , искаш ли ги?"
    Бегач= Пегас
    Ручей - === рукло- вкупом и стремително===При пранена дреха - водата руква из ръкава , " Вали като из ръкав"

    ПОСЕЙДОН -посей дон - посей дъното - дно - Дон , Днепър, Дунав ,

    Гръцка цивилизация ли? Има гърци преперени през устата. Не могат да говорят.А не могат да говорят защото сигурно са и глухи. Павлос , не викай. Тук глухи няма.

    А думите са живи и до днес. Колко ли има още.
    Благодаря за темата. Събуждат се стари думи.

    ОтговорИзтриване
  19. Има една приказка, че малкото познания са опасни. В такъв случай си мисля, че някой от пишещите тук и вземащи отнешение по знайни и незнайни за тях теми са направо бомби със закъснител. Това в реда на шегата. Искам да попитам защитниците на гърците: Чували ли сте за Българска мегали идея и защо???

    ОтговорИзтриване
  20. бледоликия28 юни 2015 г. в 22:26

    Здравейте.
    Голямо умуване пада като ви чета. Айде и аз да пофилосовствам:
    Някъде бях чел че Пер означава момче. Прави впечатление че Персей тръгва за Медуза изключително подготвен, не се тутка и с лекота(чалъм) си върши работата. Пер-о; перко,перчо-лековат. Пер-сей-леко работи.....

    ОтговорИзтриване
  21. Днес е Празникът на Светите Първоапостоли Петър и Павел!!!Павле,да ти е живо во век и веков името!!!Господ,здраве да ти дава,на теб и близките ти,Будителю български!!!!!

    ОтговорИзтриване
  22. Драги Павле,

    Не съм много силен по имените дни, но с удоволствие присъединявам най-сърдечните си пожелания към тези на Г-н Лазаров !
    Носиш име, което много означава, но същевременно и много задължава. Подобно на теб и апостол Павел е воювал за една истина от вселенски характер и запазването ѝ в неопорочен вид от вякакви изкривявания. Пожелавам ти неговата дързост и непреклонност !

    ОтговорИзтриване
  23. Някой сети ли се за думита Пер-нат, НаПер-ен, Крилатия Кон с Крила (ПЕРа) ПЕГАС - ПЕ-ГАС, давай Гас/з летящи българино :) а за ручейчетата езерцата, изворчетата.. в армията имахме един българин ПОРуков , поруквам, поръчвам, руква та блика извора.... :) Сега имаме и Поръка, Поручик и Ручейте и тн...

    ОтговорИзтриване
  24. А и да добавя за някой по нагоре питаше за тоягата със странно име, аз помня едно такова казваше се Бахар, Бахър и така и не ми стана ясно отде идва, щото имахме едно приятелче с прякор Бахура и ми обясниха че било сушено месо аверчетата... А 2-3 години по късно един дядо викаше сега ше зем Бахъра да ме биел в едно село.. та ... Бахар, Бахур, Бахър .. едно от тия беше БУХалката, сопата, тоягата...

    ОтговорИзтриване
  25. Привет Павка,

    Съжалявам, че в събота вечерта не успях да отговоря на коментара ти - което не бе от неуважение - отговорът беше подготвен, но…какво да се прави - просто ми спряха интернета – не бях го платил. Сега всичко е наред и пускам написаното…


    Съгласен съм, че разсъжденията по съдържанието на мита за Персей са подробности, но така или иначе няма как да избегнем съобразяване със съдържанието на един мит, когато сме решили да установим значението на името на митичния герой. Съгласен съм и с това, че името Персей не е гръцко, но не мога да се съглася, че в основата му е стблг. перѫ., със заначение боец, както казваш, че твърди Фриск.

    Въпреки моето несъгласие с Фриск нека допуснем, че той е прав и че Персей означава ‘боец‘.
    Да видим обаче какво сведение ни дава Павзаний в „Описание на Гърция“, когато описва руините на древна Микена, и които, той лично, е видял с очите си.
    „In the ruins of Mycenae is a fountain called Persea“
    Това е всичко, което научаваме от Павзаний, за тази чешма или извор, по-скоро чешма.
    Мисля, ясно е съответствието на женското име Персеа с мъжкото Персей, така, както имаме Иван – Иванка, Стоан – Стоянка и т.н. Ако Фриск е последователен следва да признае, че чешмата е наречена Боец – на микенски Персеа. Доста странно име за една чешма. Освен ако микенците не са ни били изпреварили с три хилядолетия в построяването на социализма, по чието време можеха да се случат подобни щуротии, че дори името на инициатора щеше да бъде изписано върху чешмата, за награда. Остава да е имало и статуя на съветски боец с шмайзер в ръка, стоящ срещу чешмата, ама Павзаний не забелязал.
    Добре добре…да оставим щуротиите и бъзиците настрана и да подходим сериозно към въпросa: какво е значенито на думата ‘персеа‘, с която е назована въпросната чешма? Ако дадем отговор на този въпрос, ще значи, че сме разкрили какво е значението на думата ‘персей‘.За да реконструираме думата ‘персеа‘ от гръцка в микенска звукова форма прилагаме същия метод както Влахов обяснява името Пегас и така: персеа>берзеа. Берзеа – на микенски име на извор, където по-късно е построена чешма. В Западна Стара планина има село Бързия, намира се на едноименната река Бързия, в селото има и минерален извор. На тракийски език е засвидетелствана думата bruzas или както ти я представяше в blog.bg burz. И двете форми се превеждат на български ‘бърз‘. Можем да заключим, че мик. ‘берз‘ = тр.‘бурз‘/бруз= блг.‘бърз‘/бръз; persea / берзеа - бързей, ручей; Персей=Бързия.

    ОтговорИзтриване
  26. Съгласува ли се обаче Персей=Бързия с мита за Персей? Да се обърнем отново към Аполодор.
    За да стигне до обиталището на горгоните и да вземе главата на Медуза Персей трябвало да преодолее огромното разстояние на океанската шир. Почти непосилна задача без да използваш някакво средство, което да ти осигури най-бързо придвижване до целта. Персей решава въпроса като отнема крилатите сандали на граите. Слага си сандалите, полита и по най-бързия начин стига до горгоните, След като убива Медуза, налага се да бяга от безсмъртните й много бързи сестри. Очевидно сандалите вече не вършат работа. Тогава, от посеченото тяло на Медуза се пръква Пегас. Персей го яхва и политат толкова бързо, че дори бързите горгони не могат да ги стигнат. Дотук констатиране бързина в придвижването на Персей. Персей постига бързина в придвижването по-голяма от неговите възможности, благодарение на средствата – крилатите сандали и летящият Пегас. Но това не е всичко…Персей е не бърз, той е просто светкавичен когато постига победа над противника. Мигновено ликвидира морското чудовище, цар Полидект и годеникът на Андромеда, без да влиза в бой само насочвайки поразяващите очи на Медуза към тях и те мигом се вкаменяват.
    Прометей жъне успех след успех и при това бързи успехи, благодарение помощните средства, които използва.
    Мисля, че всичко казано дотук потвърждава името Прометей=Бързия- този, който постига бързи успехи благодарение на своята находчивост и ползване на помощни средства. Това е била и тракийската притча на земеделеца производител. Взаимствана от данайците и достигнала до нас като гръцки мит.


    Kansandilh

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  27. Акропол - окрепление - укрепление... на пелазгите... : )

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ..." През микенската епоха, върху Акропола се е издигал укрепен дворец, седалище на най-старите владетели на Атина, които в по-късните епохи са почитани с култ на герои. В края на II хил. пр. н. е. микенската култура е унищожена от дорийците, нахлули от север, но те не успяват да превземат Акропола. Това което не успяват да сторят дорийците, се удава на персите през 480 г. пр.н.е., които превземат Акропола (макар и за кратко) и унищожават намиращите се там сгради и паметници.

      Възстановяването на Акропола при управлението на Перикъл (444-429 г. пр. н. е.) през втората половина на 5 в. пр. н. е., когато Атина е в апогея на своята мощ, е най-амбициозното начинание в историята на гръцката архитектура. Перикъл замисля и превръща крепостта на града, където се помещава главното светилище на полиса, в паметник на славата и величието на Атина..."
      Дори в Уикито,мисля,че всичко е казано ясно и точно,що се касае до Акропола и Партенона!!!!
      Аз,друго не мога да си обясня!!!???Как е възможно да се поставя знак за приемственост м/у това:


      https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%B0%D0%B9%D0%BB:Mycenae_lion_gate_dsc06382.jpg

      ...наричайки го-"предгръцко" и това:

      http://www.globalen.bg/common_images/global_articles/2753/20110819194227.jpg

      Циклопските градежи,гробниците,костниците,зверинните стилове и т.н.нямат аналог в по-късната класическа Елада!!!Те се срещат само в земите на древна Тракия,т.е.днешна Б-я и наоколо,примерно в Старосел,Гробницата на Севт и пр.

      https://www.youtube.com/watch?v=PpkT38XuF8o

      Тогава,за какъв Микенски "пред-елинизъм"може да се говори????От филма ясно се вижда,че дори гръцката спициалистка прави паралел на Севтската гробница с Египет,а не със Елада!!!Водещ европейски лингвист говори категорично за древната Тракийска писменост и език,разграничавайки тракийската азбука и граматика от гръцката!!!Българския "специалист"обаче,определя Кодзимасис/великия казанлъшки зограф,стенописец/за "гръцки"възпитаник,на някоя голяма елинска школа!!!!!!Направо да полудее човек!!!Доколкото знам,по онова време,стенопис и стенописни школи в Елада-НЯМА!!!!!?????Страхотна,приложна вазопис-да!!!Монументална,оцветена с бои скултура-да!!!Но сенопис,рисуване в/у стена-НЯМА!!!!!Дори и да се среща такава на места в Елада, тя е незначителна,декоративна,с приложен битов характер и е елементарна в сравнение с чудесата,които наблюдаваме по нашите земи!!!!Какви "велики гръцки стенописни школи"му се явяват на сън, на този наш "специалист"не ми е ясно,като се знае,че в даден момент почти всички гръцки полиси забраняват със закон-скъпите погребения!!!???Питам се, кога най-после ще скъса с "гъркоманията"официалната ни Наука????

      Изтриване
    2. Андрей,смятам,че е много добре,дето блога ти има етнографска насоченост!!Защото песните,приказките,митовете,легендите и преданията отразяват много точно народната памет,бит и душевност на българина,през хилядолетията!!!В тази връзка,как би коментирал старата българска народна приказка за "Дядо Трак и последния змей"??? Мисля,че още Цани Гинчев разсъждава по тази тематика...

      http://www.az-deteto.bg/dyado-trak-i-posledniya-zmey/11532/view.html

      Поздрави!!!

      Изтриване
    3. Така е г-н Лазаров, направо да полудее човек, или казано по-различно - аман от специалисти! Фригийската архитектура е уникална, ще минат векове преди гърци и римляни да могат да строят така, но вместо да се каже, че траките са учители на гърците, за фригите се казва, че не са траки.

      Изтриване
    4. Резултатите от последните "проучвания"по Темата,отново хвърлиха масовата аудитория в дълбок размисъл!!!???Може би Науката е наистина едно вечно движение,една вечна-Промяна!!!???

      http://bghistory-letopisec.blogspot.com/2015/07/blog-post.html

      ЕВРИКА!!!!Кимерийците се оказаха Балкански.........Траки /от Петричкия вилает/ !!!!!Истинската "Наука" вечно ще ни поднася инфарктни изненади......

      Изтриване
    5. По принцип науката винаги трябва да е динамична, трябва да се правят изводи въз основа на най-новата и най-добре проверената информация. Не е разумно да се придържаме към общоприетото понеже то е базирано на стари сведения.

      Изтриване
    6. Павка,"разкритията"за които ти пиша са на Кирил Милчев-Летописеца от днес 01.07.2015г във Фейса и са базирани в/у предсказанията на баба Ванга!!!!Наистина,по-добре късно отколкото-никога!!!Нали до вчера се кълнеше,че Кимерийците са дошли от Иран или от Кавказ-според случая!!!??? Днес вече се "оказаха"Балкански Траки от Петричко!!??Май Теориите ви взеха да се сближават стремглаво????!!!???

      Изтриване
    7. Синдите, които Гиндин счита за кимерийци са действително колонисти от синтите обитавали Южна Тракия. Самото име синти се обяснява със стблг. шентание-бунтуване, движение, т.е синти означава буйни хора, или скитащи хора.

      Изтриване
    8. ШШШШ Когато бях малък, дядо ми купи Конан Кимериеца и ми вика учи за Бащите си Кимерийски и Спартак на Петър Бобев мисля беше също, да уча за другия ми пра пра дядо Спартак. Къде бяхме още комунизъм 80те години. Шом дядо ми който беше почти ба 70 тогава е знаел, че сме потомци на Траки и Кимерийци... Години по късно търсих, книги за Кимерийците, така и не намерих, а дядо ми отдавна не е тук, да го питам, откъде знае, защото знам че за Конан, не е чел, но видя Кимерийците и веднага да ме научи...

      Изтриване
  28. Павка,
    Като си казал А кажи и Б, или в нашия случай излезе обратното – пуснал си Б част на коментара ми, но А липсва. Пускам отново част А, от която съм махнал някои излишни абзаци.

    Въпреки моето несъгласие с Фриск нека допуснем, че той е прав и че ‘персей‘ означава ‘боец‘.
    Да видим обаче какво сведение ни дава Павзаний в „Описание на Гърция“, когато описва руините на древна Микена, и които, той лично, е видял с очите си.

    „In the ruins of Mycenae is a fountain called Persea“

    Това е всичко, което научаваме от Павзаний за тази чешма или извор, по-скоро чешма,
    Мисля, ясно е съответствието на женското име Персеа с мъжкото Персей, така, както имаме Иван – Иванка, Стоан – Стоянка, Павел - Павлина и т.н. Ако Фриск е последователен следва да признае, че съгласно значението, което той дава на думата 'персей' излиза, че чешмата е била наречена Боец – на микенски Персеа. Доста странно име за една чешма, струва ми се. Разкриване значенито на думата ‘персеа‘, с която е назована въпросната чешма е ключът за разбиране значението на думата ‘персей‘. За да реконструираме думата ‘персеа‘ от гръцка в микенска звукова форма прилагаме същия метод както Влахов обяснява името Пегас, и така стигаме до персеа>берзеа. Берзеа – на микенски име на извор, където по-късно е построена чешма. В Западна Стара планина има село Бързия, намира се на едноименната река Бързия, в селото има и минерален извор. На тракийски език е засвидетелствана думата bruzas или както ти я представяше в blog.bg burz. И двете форми се превеждат на български ‘бърз‘. Можем да заключим, че мик. ‘берз‘ = тр.‘бурз‘/бруз= блг.‘бърз‘/бръз; persea / берзеа - бързей, ручей. Следователно Персей=Бързия.


    kansandilh

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не, че няма логика, но защо да не е възможно изворът да носи името на герой. А иначе, да, защо да няма предаване на берз, като перс, възможно е.

      Изтриване
    2. kansandilh, една моя приятелка от детските години се казваше ПЕРСА. Доста интересно име и затова съм го запомнил. Сега по-интересното, нейният баща беше обикновен дюлгерин - зидар по строежите в София. Работлив македонец и си изгради голяма къща по тогавашните поляни на "Овча купел".

      ИМПЕРИАЛИСТ





      овча

      Изтриване
    3. Бръзка, пръска от извора. Бръзка съм я чувал в детството. Бръзка ситнеж / за сняг/

      Изтриване
  29. kansandilh с една персийка, иранка си говорих преди малко, та ми вика ПЕРсея (ПЕРсия) било Worshipers, така ги наричали гърците, а те Иранците се наричат Арийци. и били дошли от руските степи, не били Араби. Това по повод чешмата ти в Микена.

    И да допълним, че има котки с крила, който всъщност не са крила, а е рядка болест по котките с голям козина - google wiki "winged cat" по темата за бързината, котките, крилата, пегас и тн. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Според Херодот пък името на персите идва от Перс, синът на Персей :) Eдва ли Перс е станал епоним на персите, но може да се касае за влияние на стари балканци върху персите и това да е породило легендата.

      Изтриване
  30. Здравейте г-н Лазаров,

    аз исках само да отбележа, че думата Акропол, означава буквално "укрепление", като е подобна и на днес запазената дума в българския език... Не знам това дали е отбелязано някъде, по-скоро не е...
    Благодаря за приказката. Като започнах да я чета си спомних че съм я чувал като малък... Особено ме впечатляваше мястото, където двамата герои ограждат гората и излавят целия дивеч... Това между другото. Но това ли е оригиналното име на героя - дядо Трак?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здрасти,Андрей!!Поне по мое време,това ще рече 50-60-те години на 20в,дядо Трак си се казваше точно така в приказката!!!!Мисля,че имах някъде коментари на акад.Цани Гинчев по този въпрос!!!Следователно,името на дядо Трак си е било такова още преди повече от 100-120год!!!Разбира се,когато човек търси нещо и много иска да го намери,къде го е забутал-не успява!!Така,че Гинчев ще го пратя,като/ако?/го открия!!!Но изрових цитат от "номенклатурен"български автор,който обаче си е позволявал някои истини,пряко Цензурата,Анчо Калоянов "Български митове"1979г:

      "Но когато Цани Гинчев е посегнал към мита за "последния змей", всъщност той е имал предвид последния спомен за траките, за Дядо Трак, той е имал щастливия час да предскаже, че ние рано или късно ще видим и в траките свои предци, а нас, като законни наследници."
      "Името му е открито на микенски таблички (относно бог Дионис) и това отвежда към самата Гърция, но напоследък се оказва, че в табличките се четат и други палеобалкански имена, тъй че тракийското му поданство в гръцкия пантеон остава в сила."
      "Ние не сме толкова далече от Троя и гибелта на тракиеца Рез с белите коне".
      "Напоследък все по-обосновано се налага тезата за приемствеността в нашите земи... откритията са неочаквани не само за публициста, срещнал се с онова, което е още във фондохранилищата на нашите музеи, но и за специалистите, защото става дума за цивилизация по нашите земи, чиито измерения понякога изглеждат невероятни - откритите през 1972 предмети от златния некропол край Варна. Ние, българите, сме страна в Троянската война."
      "...ако изследваме образът на елена в народната митология ще стигнем до мита за Рез, тракийския цар, при когото идвали елени на доброволно жертвоприношение."
      "...епитетът на Тракийскят конник - Херос Перкос - ни отвежда към балтийския Перкунас и славянския Перун."

      Имало е и смели изследователи още по Комунистическо време!!!А за Акропола/укрепление,мисля,че нещата са повече от ясни!!Той си е бил трако-микенско укрепление преди Атиняните!!!!Аз винаги съм подозирал,че даже самия Партенон не е изцяло "гръцко" творение!!!???Безспорно,поръчката и проекта е на градската комисия и Перикъл,под "зоркото"ръководство на Великия-Фидий!!!Не мога да си спомня,точно къде и кога съм чел,че в ония години скулптора е имал вече проблеми със зрението!!!Почти съм убеден,че самия строеж на Партенона е изпълнен от елинизирани трако-пеласгийски майстори!!!Но да не спекулираме,засега!!Може би,някой ден Археологията.....

      Изтриване
    2. ПАВЛОС ГЕОРГАДИС2 юли 2015 г. в 18:46

      БРАВО..г-н Киряков.

      А на италиански, град е - CITTA. ОТТУКА идва --- ЦИТАДЕЛА=CITTADELLA (еквивалента на Акрополис) !!
      И англичаните си казват също CITY..+ В САЩ СЪЩО.


      А ТУРЦИТЕ казват ХИСАР = ХЪЛМ.

      КАСТРОН гр. = Хълм - РУСОКАСТРО/н===ИМА ГРАД ДО БУРГАЗ, по-скоро средновековно византииско укрепеление, а не град в смисала на днес.



      АКРОПОЛИС--ЗНАЧИ БУКВАЛНО---''ГРАД НА ВИСОКО'' !

      А ''ПОЛИС''---НА ГРЪЦКИ ОЗНАЧАВА ДВЕ НЕЩА - 1. ГРАД, с ударение на буква О...2. МНОГО/МНОЖЕСТВО, с ударение на буква и/ис.


      ПОЛИС НЕ ИДВА ОТ ПОЛЕ ИЛИ ПОЛЯНА/НИ = (треви и растения) , както някои вулгари искате ! :))))


      НАЙ-ВЕРОЯТНО ДУМИТЕ - АКРОПОЛИС, И ВАШТА ВУЛГАРСКА ДУМА - УКРЕПЛЕНИЕ...ИМАТ МНОГО РЯДКОТО СЪЧЕТАНИЕ....КАКТО ЗВУКОВО, + ТАКА И ДОЛУ-ГОРЕ СМИСЛОВО, В ГОЛЯМА СТЕПЕН СЪВПАДЕНИЕ !!

      ЯССАС ВУЛГАРИ !

      Изтриване
    3. Предполагам, че гърците много добре знаят, че Влахите НЕ са гърци и едва ли някога ще бъдете приет като един от тях. Защо просто не ги попитате!? За мен това е просто поредната хитра политика на гръцката държава, която желае да асимилира Вашия фолклор и самосъзнание, както е сторила това и с тракийската култура!
      Вашето самоназвание Влахи няма обяснение на гръцки! Вашата типична черна носия едва ли има аналог сред старото облекло на гърците!

      Самият факт, че следите този блог, за мен лично означава много. Но имайте предвид, че вашето цинично поведение и ГОЛЯМО его ни кара все по-малко да съжаляваме, че се имате за грък!

      Поздрави,
      Станимир.

      Изтриване
  31. ==Но това ли е оригиналното име на героя - дядо Трак?==
    Аз също я знам от прадядо си. Но приказката беше за летящия змей. През лятото прадядо ми спеше в къще до реката . През есента на скована тарга между клоните на 4 -ри акации в началото на лозето. Каза ми я по повод че призори е видял летящ змей над лозето.
    Имам старогръцките легенди та ми се мотае в главата за борбата на един герой с някаква силна летяща птица.
    Та присъства в легендите борба на човеците с летящите, опитомяване на летящите Та като гледам пегас от картината се сещам .съществуват 2 думи , Перо , пера -Перата на летящите и удрям. Перата на летящите не удрят ли въздуха?

    Рорик

    ОтговорИзтриване
  32. Може ли тракийския конник Херос и така наречения бог на гръмотевиците, Перкос, Пер-кон, да са вплътени в образа на Персей, който убивайки Медуза, всъщност да убива лъв с голяма рунтава грива. На един от артефактите на конника наметалото му прилича на крила. А и Медуза, може да представлява да речем женския образ на Себазий да кажем и при много от митологийте всъщност да се има в предвид битки между дадени култове и божества?

    Перикъл пък ми напомни за исПЕРикХ. Пер, Пар, Пир и тн едни от най употребяваните корени в античностаи със съчетания от еНТе при гърците/траките...

    ОтговорИзтриване
  33. Долни,гадни гърци! Толкова ги намразих,че няма накъде повече!

    ОтговорИзтриване
  34. бледоликия3 юли 2015 г. в 0:30

    Евала Кансандил, нещо разумно между дрънането тъдява.

    ОтговорИзтриване
  35. Названието "влах" идва от старогерманското walh или walah - "ням", тоест такъв, който говори на латински, т.е. език неразбираем за германците... По същия начин от общославянското "ням" (издаващ неясни звукове) произлиза етнонима "немец", който се среща при всички славяни и служи за назоваване на германците... Такива ми ти работи...

    ОтговорИзтриване
  36. От към връзката Персей, Перси, Парс, Барс, бърз в Турция има град Бурса (BURsa), който преди това е носил дълго време името Пруса от Прусий Трак Витински, когото гледам, че на места го водят за грък . А при преглед на династиите и царете, всички носят български имена. Бурса е бил един виден български град векоте наред, град в който е и създадена глаголицата. От където и да го погледнем, висчко свързано с Пер Пре Бер Бре и тн . и много друми корени на думи от този род са все тракийски-български...

    ОтговорИзтриване
  37. И да добавим, че последния цар на Македоните се казва ПЕРсей :)

    ОтговорИзтриване
  38. Реших да се запозная с личността на въпросния г-н Милчев и попаднах на негов блог в интернет пространството. В същия блог Милчев казва, че пловдивският кмет Иван Тотев е българофоб и противник на истинската българска история, защото е допуснал провеждането на Седмица на тракийската култура в Пловдив. Отказах да чета повече. Искрено се надявам той и нему подобните да се осъзнаят един ден.
    Светослав

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Светославе, човечето Кирил Милчев просто си търси внимание, всякакво внимание, и положително и не до там положително. Милчев сменя вижданията си и предаността си въз основа на това кой е на власт.

      1. По време на тоталитаризма Милчев беше милиционер, а такива работи БКП даваше само на свои хора.

      2. С идването на промените Милчев изведнъж стана демократ и се присъедини към СДС.

      3. После, след залеза на СДС Милчев се насочи към партията на Симеон...

      4. По време на изборната кампания на Герб се присламчи към групата им, но дали г-н Борисов го е назначил на някаква длъжност не зная.

      Нужно ли е да обяснявам що за хора имат такова държание...

      Изтриване
  39. Поздравления за статията, господин Серафимов. Тя както и ВСЯКА друга от вас предизвикват в мен не само заслужен интерес, а и гордост от това какви сме били ние, Българите и какви ЩЕ бъдем. Положението в което сме в момента е временно. Престъпната клика дърпаща конците на държавата ни също. Вечно ще остане само Българското име, език, красота, смелост, родолюбие!

    ОтговорИзтриване
  40. Учителят Петър Дънов казва, че българите са най-древният народ на земята и че траките са се наричали българи.

    ОтговорИзтриване
  41. Овчаров и компания като се върнат от Монголия,какво ще донесат?.....като още по учебниците се водим азиатци.......Радко Димитриевци с лопата да ги ринеш в България,Кога ще свършат ,,златарските'' историци,че да си искаме истинската история пред света?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Те никога няма да се свършат и никога няма да си тръгнат сами. Нужен е натиск и изискване на отговорност от страна на обществеността.

      Изтриване
  42. Г-н, ПАВЛОС,

    CITTA-Чита на италиански,
    както и CITY-Сити но английски
    идват от френската дума CITЀ- Сите - името на остров на река Сена в центъра на Париж, Франция. Оттам и смислово това означава и тогава и сега ЦЕНТЪР на град.
    Гърците са по-късни пришълци на Балканите и явно много бавно учат, та все още не са научили от дедите си - траките най-древния звук (буква) „Б”, а също и „Ч”, та се налага все още вместо Б и Ч да се лигавят с В и Ц.

    ЧИТА, Павлос , а не ЦИТА(ДЕЛА).
    ЧУШКА, а не ЦУСКА 

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ахах, ма те и Ц не могат да казват, та изговарят ТС Тсуска тситсадела (на български Цица-дела, Цитадела, дефакто делата на царицата, много царици е имало, но малко за записани в историята, култа към майката, богинята майка , царицата е нещо, което колкото и да не вярва мъжката новоизлюпена част в днешно време е било, многобройно тук...), те и Т не са можели да казват, та за тва двете Тъта са им последните в азбуката добавени, Тао и тета-та..

      Изтриване
  43. Здравей, Павле ! Забелязах, че споменаваш " Херкулес е праотец на скитите " - по какви данни и логически съждения се извеждат връзките на този митичен герой с нашите предци ?

    ОтговорИзтриване
  44. https://en.wikipedia.org/wiki/Orosius Може и да е полезен източник този "Оросен"

    ОтговорИзтриване
  45. Да добавя и "перистери"-гръцката дума за гълъб.Пак е с пера и криле и лети.Пегас е летящ кон,но на гръцки кон е " алога"и няма как да наречеш такъв кон "извори", какъвто е превода на думата " пегас"

    ОтговорИзтриване
  46. Чета винаги с голям интерес публикациите Ви! Благодарен съм, че има хора като вас, които си правят труда, да отворят очите на интересуващите се от Българската история. Благодарение на вас осъзнах колко са ни лъгали относно произхода ни. Още в училищна възраст (учих в хуманитарна гимназия със засилено изучаване на история и литература) тезата, че българите са номади от азиатски произход не ми звучеше много достоверна, защото не съм виждал българин дори с малко от малко азиатски черти. Много съм се чудел и как така уж доста по-многоборойните силни и горди славянски племена са се оставили някакви пришълци да ги управляват. Благодарение на статиите Ви, които за моя радост пишете в научен стил и подкрепяте с цитати и препратки към съответната литература, останах изумен колко лесно може да се подмени историята на цял народ. Много е вярна приказката, че една лъжа като се повтори 100 пъти става истина. Успехи и упоритост в начинанията Ви желая!

    ОтговорИзтриване
  47. Отговори
    1. До Борис 18 януари 2022 г., 16:30 ч.

      Благодаря Ви за подкрепата!!!

      Изтриване